Pokaži Full Verziju : Zivot muzicara u aktuelnoj situaciji...
yamahapassion
11.04.2020, 02:34
Evo drustvo postavio sam ovu temu, nesto razmisljam, stigla su neka teska vremena za celu planetu, a posebno za profesionalne muzicare (mislim na ljude kojima je to primarni posao i koji zive od toga) a i za sve nas koji smo manje ili vise u muzickim vodama, koji imaju prihod od muzike glavni ili dodatni nebitno, pa bih voleo da diskutujemo malo kako ste se vi snasli u novonastaloj situaciji, da li radite jos negde dok posao sa muzikom stoji, ili su vam firme zatvorene, i kako ispunjavate ovaj iznenadni period slobodnog vremena koji nas je sve zadesio. Meni licno je firma zatvorena do utorka, imao sam lepe dve nedelje slobodnog, malo se odmorio, a sledece nedelje prelazim na model skracenog radnog vremena od 3 dana u nedelji koji ce potrajati do jula. Ovde gde zivim, u Austriji nema policijskog casa, niti nekih velikih restrikcija tako da je za zivot ok, s malom dozom dosade posto trzni centri ne rade... srecom pa su prodavnice, pekare itd.otvorene pa sa te strane nema problena. Sviruckam malo, i uzivam ako bi se tako moglo reci. Sto se tice primanja, firma mi placa nekih 85% od plate pa se ne zalim, a zena dobijs skoro punu platu, pa nemam nekih vecih briga. Kakva je situacija kod vas, kako zivite, sa cim ispunjavate vreme, i najvaznije da li uspevate da istrajete u ovom ludom vremenu? Zivi i zdravi mi bili!!!
Zivi se pomalo, ali dosada je. Ja radim u ZG u glavnoj bolnici u HR, malo smo doma malo radimo i tako nas rotiraju, za sada je receno da cemo imati punu placu, a dokle ce ovo trajati neznamo jos. Sto se tice svirki, sve svadbe za 4 i 5 mj su otkazane, i sve svirke opcenito, nista nema, svi restorani i kafici zatvoreni, kazu da bi valjda trebali od 6 mj poceti normalno raditi i sve, ali opet tko to zna sta nas ceka...
yamahapassion
11.04.2020, 19:56
To je to... otprilike vecina ljudi su u nekoj formi skracenog radnog vremena i svirke nula, sto je i logicno. Ako nista bar ostaje vreme da se štogod navezba 😀😀
a vidjet cemo dokle ce to sve trajati, ali mislim da nam je ova sezona lagano gotova, a upitno je kakva ce biti i sljedeca, jer se bojim da ce ljudi ostati bez para sada...
Ne brigaj, ima puno onih koji imaju para ali trenutno ne mogu da ih trose. Em imamo zabranu kretanja [Beograd] em i da ih cak i puste nema gde da se izadje jer nista ne radi.
A svadbe i ostala veselja su stornirana mada je moje misljenje je da ce sve da se skocka brzo kad ovo prodje.
Ko je resio da pravi svadbu pravice je sigurno samo ce je odloziti
Negoslav
12.04.2020, 21:08
Ne brigaj, ima puno onih koji imaju para ali trenutno ne mogu da ih trose. Em imamo zabranu kretanja [Beograd] em i da ih cak i puste nema gde da se izadje jer nista ne radi.
A svadbe i ostala veselja su stornirana mada je moje misljenje je da ce sve da se skocka brzo kad ovo prodje.
Ko je resio da pravi svadbu pravice je sigurno samo ce je odloziti
Svadbe i sve proslave nisi otkazane, samo su ponerene za neki drugi datum. Jedino sto smo u gubitku su klubovi ili kafici sto smo radili.
Kod nas su se neke vec otkazale potpuno, ljudi ce napraviti za najuzu rodbinu veceru i to je to, mada vecina planira odgodu na sljedecu godinu ili na jesen/zimu...
Ako se do sledece godine ne razvedu =)) .....salim se malo naravno, ma bice 90 % tezgi koje su planirane, videcete.....
nikadvisekorg
15.04.2020, 21:40
Ja se bavim samo muzikom i živim samo od nje, bukvalno da nije ovih mesec dana primila taj njen minimalac ne znam kako bi,
sad i njoj visi o koncu, nije da sam pesimista ali ko živi samo od muzike crno nam se pise.....
Nije to samo hrana, svi mi zbog svega imamo neke troškove preklapanja, a računi stižu, kablovske, interneti multimedije telefoni samo to ide do 100e mesečno ne pitaju imas li.... Pa registracije automobila koja mi se blizi a necu moci da to priustim sebi ako se ovako nastavi.....
Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока
Ja ne zivim od muzike konkretno tako da guram nekako.....
Zadnjih dana se uobicajeno cujem sa kolegama sa kojima sam blizak, svi su na izmaku snaga a par njih mi je trazilo pare. Nemaju da prehrane porodicu a o komunalijama ni ne razmisljaju.
Pre 5-6 dana je kolega nudio Korg pa600 za 400 eura, kao treba mu pare da ulozi u neki biznis.......ma kakav crni biznis sad za vreme ove pandemije nego sigurno nema za hranu. Mogao sam da uzmem taj pa600 i za 300 eura ali nisam mogao da ga ucenjujem jer me je zaduzio. Menjao me je par puta besplatno kada sam imao tezge i nije hteo ni za gorivo da uzme.
Ja mislim da ce biti i posla i tezgi kad sve ovo prodje. Dosta ljudi ima pare a nema gde da trosi. I da mu das propusnicu da moze da skita gde ce da ide kad ne rade ni trafike a kamoli restorani.
Kad sve ovo prodje mislim da ce svi restorani biti puni i sve baste. I ja licno jedva cekam da izadjem negde na vrucu prasetinu :D
@nikadvisekorg uh brate, sretno ti. Mislim da si u pravu, crno se piše, ne svima ali ugostiteljstvo neće dobro proći. Treba preživjeti nekako ovih par mjeseci ali ni nakon toga neće biti isto. Nadam se da se varam ali sam pesimista.
Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk
Mislim da si u pravu, crno se piše, ne svima ali ugostiteljstvo neće dobro proći.
Bas mislim [vezano za moju prethodni post] da ce ugostiteljstvo dobro da radi
Cleaner, pozlatile se ti rijeci (tekst) ali prema svemu sto vidimo izgleda da ce se kafici i restorani po nekoj logici zadnji otvarati jer su upravo u njima najveca sakupljanja ljudi. Nadam se i molim da nisam u pravu jer ova godina je obecavala, izgledalo je sa ce biti puno posla. Znam da ovo nije tema za razne teorije ali ova situacija je napuhana do boli, netko sve radi ciljano a ispast ce da ce 'hladnije' sjeverne zemlje prije normalizirati situaciju od nas koji smo daleko ovisniji o radu-cirkuliranju love, turizmu. U nas-Hrvatkskoj je prosjek umrlih (radi korone i s koronom) 78-80 godina a prosjek zivotnog vijeka je 78 godina u Hr. Mislim da su to teske manipulacije ljudi. Znam da time ne pomazem nikome na forumu ali s obzirom da su ljudi toliko uplaseni da se SAMI u SVOJEM autu voze s brnjicama i rukavicama zakljucujem da su mnogi preplaseni pa evo, da vas malo utjesim.
Na mnoge stvari gledaš drugačije dok bolest ne osjetiš u "svojoj kući".
Prije par dana nam je otišao dragi kolega, glazbenik koji je bio omiljen među ljudima. Pun pozitive, planova i energije, bez obzira što mu je bilo 60. Poznavao sam ga.
Svaki je život vrijedan bez obzira da li je kronični bolesnik, starac od 85 ili beskučnik koji spava pod mostom. Covid uzima svoje žrtve i u ovom trenutku nema mnogo smisla pričati o raznim teorijama zavjere i širenju lažne panike. Na sreću, u Hrvatskoj je stvar pod kontrolom, sustav je odradio dobar posao, ljudi se uglavnom pridržavaju pravila.
Kao profesionalac koji se cijeli život bavi samo glazbom, na ovo gledam sasvim jednostavno. Uvijek je bilo loših dana, lošeg vremena, preživo sam i opstao 90' za vrijeme rata pa vjerujem da će tako proći i ovo zlo. Danas je jednini prioritet sačuvati svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe. Bit će opet svirke, veselja i pjesme. A lova onda "dođe" sama po sebi. ;)
Jedna ispravka ,,, profesuonalni muzicari su oni sa visokim muzičkim školama i koji su na estradi ,,, a ovi ostali su amateri zabavljači ili ti seoski svirci ,,,,, nemoj da mešamo zabe i babe ,,,, al polako glvu gore , bice svirki kad ovo zlo prodje ,,,,
Svaki se od nas susreo s smrti i bolesti. Neki vise, neki manje ali takvo je stanje stvari: stari(ji!) moraju, mladi mogu. I ja imam kolegu a nije umro od korone.
Ali slazem se s Gaganom glavu gore...
Jedna ispravka ,,, profesuonalni muzicari su oni sa visokim muzičkim školama i koji su na estradi ,,, a ovi ostali su amateri zabavljači ili ti seoski svirci ,,,,, nemoj da mešamo zabe i babe ,,,, al polako glvu gore , bice svirki kad ovo zlo prodje ,,,,
Koliko ima amatera na estradi a koliko profi muzicara po kafanama, birtijama i pecenjarama ?
I svaki "profi" muzicar se guzelja za sator kad oseti pare. Svako svira i peva onako kako najbolje zna a muzicke skole po meni nisu kriterijum dobrog muzicara.
Secam se kolege koji je satirao kako svira bubnjeve a nije umeo da se potpise i frljao se s padezi. Skola za udaraljke [bubnjeve] NE MOZE to da te nauci ako nisi talenat, ako nemas osecaj ne pomazu ni kozne gace.
Svi smo mi profesionalci :">
yamahapassion
17.04.2020, 17:34
Hteo bi postaviti jos jedno pitanje vama cenjeni kolege. Neki ljudi tvrde kako je ova situacija samo dobra podloga (start) i dobra uvertira za tzv. "Digitalno doba" gde ce se pravila igre znacajno promeniti i gde ce neke stvari koje su dojuce bile nezamislive postati itekako realnost. Posmatrajuci sve to kao laik i ja se neki put dobro zamislim i zapitam : sta ako??? Npr. Ako se totalno ukine papirni novac kao sredstvo placanja i uvedu digitalne valute i razne platne kartice u cilju bolje kontrole protoka novca? To se joa uvek cini nemoguce ali ko zna.... evo, upravo zbog ove situacije sve prodavnice u austriji stavljaju bezgotovinski nacin placanja ispred placanja cash-om zbog virusa itd... online prodaja se povecala i naravno opet sve transakcije se placaju bez gotovine.. itd... veoma je realno da se to desi. U tom slucaju mi muzicari cemo ostati bez onog najsladjeg dela zvanog baksis. Da ne spominjem naplacivanje honorara gde ce sve morati biti vidljivo i legalno... mislim da ce ovaj nas posao izgubiti smisao, pogotovo kolegama koji ma je ovo sporedni posao (kao npr.meni). Opstace samo muzicari kojima je to prava profesija. To je neko moje misljenje, i iskreno se nadam da do toga nece doci skoro.
Sjećam se kao klinac tamo negdje pred rat, vijest na dnevniku bila prvi video poziv, možda u Japanu da je to bilo, u to vrijeme to je postojalo samo na naučno fantastičnim filmovima i eto dozivo i to i drugih milion čudesa da mi budu svakodnevnica. Biće baksisa, direktne transakcije kredita putem ili telefona ili nekog drugog kompaktnijeg uređaja (možda čip) i to će biti vrlo teško sakriti od sistema i oporezivanja... Ima tu puno rupa i potrebno je prvo infrastruktura da se izgradi tako da Balkan neće naskoro to doživjeti ali ćemo biti svjedoci svačega. U nekim zemljama će papirnati novac još dugo biti u upotrebi. A sva ova priča oko virusa, na stranu mnogobrojne teorije, očito je nešto jako ozbiljno u pitanju jer se čitav svijet zaključao i mnogo toga je jednostavno stalo. Dakle ne samo par država nego čitav svijet. Šta je da je u pitanju mislim da ce ostaviti ogromne posljedice i mnoge živote promjeniti.
Momci, samo bez straha. Potvrđeno je da mlađi ljudi imaju imunitet i korona im ne smeta. Možda netko od vas ima virus ali nema simptome, dakle, nećete biti bolesni. Čak je i naš ministar zdravstva Beroš potvrdio da većina ljudi umire s koronom, ne radi nje. Još jednom ponavljam prosjek smrtnosti od korone u Hrvatskoj je 78-80 godina. 78 godina je i prosječni životni vijek u Hrvatskoj.
Čuvati se moraju ljudi koji su u rizičnim skupinama: stari(ji), ljudi s kroničnim oboljenjima, tumorima (jer im je oslabljen imunitet, naravno.)
Primjer: naša Ana Rukavina je umrla od leukemije. To se zna. Ali zapravo ju je ubila obična prehlada jer se ženska zaista prehladila i radi oslabljenog imuniteta je umrla.
Ali nije umrla radi prehlade, već leukemije.
Mediji su trenutno jedno zlo koji traže senzacije često pišu copy/paste i rade paniku među ljudima. Ja sam također na poslu svakodnevno bombardiran medijima, dakle nisam idiot, nisam neinformiran ali s obzirom da skroz tuku samo s jedne strane, odlučio sam proučiti i podatke s druge strane i koliko vidim, svakodnevno samo potvrđujem stav koji imam.
Preporučujem Srećka Sladojeva i Lidiju Gajski kod Bujanca,
a za braću Srbe npr. Milu Alečković.
Ima tu još: https://www.youtube.com/watch?v=gI_Lh2x1Vwk itd...
Dakle, imate izvore, imate pouzdane izvore, ja sam samo dobronamjeran član yu-midi foruma koji prosljeđuje informacije. Izvori nisu neki tamo polupismenjaci već kompetentni ljudi s visokim obrazovanjem.
Žao mi je Vas Srbe što vam je Vučić uveo policijski sat, to je nešto užasno. Zna se da vjetar, zrak, Sunce, ubijaju viruse, bakterije. Zdravo je kretanje, trčanje jer jača imunitet. A to da vam netko govori da si morate prati ruke, jesti voće, povrće, pa zar smo debili?? Nitko vani trčeći ili vozeći bicikl neće zaraditi virus. To može tvrditi totalni idiot.
Igra se na kartu bolesnog humanizma, pa izgleda da oni koji će 'preživjeti' koronu će živjeti vječno. Jer izgleda da danas ljudi umiru samo od toga. Ne znam od čega su umirali do sad?? Neko će reći da samo filozofiram, dajem dijagnoze a nemam plan...
Ministar zdravstva Izraela je predložio da se starija (rizična) populacija pošteno zbrine (čitaj izolira na neko vrijeme) a mladi... Na posao!
Navedeni model je najbolje i jedino rješenje za zemlje u našem regionu. I Njemac i Austrijanac, da ne idem još sjevernije, može živjeti i 6 mjeseci zatvoren i s obzirom na stabilnu ekonomsko-monetarnu politiku, oni će funkcionirati. Za Boga miloga, u Njemačkoj socijala živi pristojno.
U nas nije takva slika. Jučer nas naš ministar financija Marić nije baš utješio a cirkus traje tek nekoliko tjedana. Još ima nade, ljeto još nije počelo, ja se nadam i molim da će proći u nekom normalnom roku jer u suprotnome neće biti dobro.
Hvala i bravo kolega, odlican post.
Izgleda da je ukinuta opcija da se zahvalimo :)
Razmišljanja ljudi su različita, od raznih teorija zavjere do tvrdog stava struke. Istina je vjerojatno negdje u sredini, tako nekako uvijek bude.
Kada pušač umre od karcinoma pluća, uvijek se kaže da je umro od maligne bolesti, a ne od pušenja. Struka je tu jasna, a isto je i s koronom.
Statistka broji žrtve/umrle, struka štiti zdravstveni sustav, a ljudi sami biraju način "obrane" od bolesti. Potpuno sam miran, zdrav, ne pušim, nisam pretil, nemam kroničnih bolesti. Ne bojim se zaraze iako imam razloga jer sam u svakodnevnom dodiru s potencijalnim prenositeljem. Ali uvijek ramišljam o drugima, o susjedu u zgradi ili o nepoznatom kupcu u trgovini. Odgovornim ponašanjem prije svega štitim njih, a onda djelomično i sebe.
Žaloste me oni koji razmišljaju drugačije. :(
Razumijem kako razmisljas ali s obzirom da si zdrav, pretpostavljam da ti je imunitet cista desetka, tada ti preporujucuuem da uopce ne izlazis vanka jer si mozda nositelj bilo kojeg virusa i shodno tome potencijalna opasnost za bliznjeg bilo gdje. Ali to nije slucaj, nikad nije bio i nesmije biti-to nije normalno ponasanje, naravno.
Vrhunski makedonski strucnjak. Imate vremena, riskirajte 15 minuta za ove infirmacije:
https://m.youtube.com/watch?v=34DhscXm8rg
nikadvisekorg
18.04.2020, 15:25
Prijatelji dragi, ne gledajte kojekakve kvazi naučnike, verovao sam i ja da je ovo naduvavanje medija, pa dok nije došlo do mog mesta i napravilo haos, nažalost imoj otac je preminuo od ovoga, i dosta ljudi iz mog mesta takođe sa istim simptomima je preminulo takoda nije šala. Pazite se svako može da buds zaražen a da nema simptome....
@nikadvisekorg moje saučešće za gubitak oca.
Moje saucesce postovani kolega
Primi i moje najiskrenije saučešće. :sad:
Landison
18.04.2020, 18:12
Kolega moje saučešće...mir duši njegovoj!:(
Hvala Bogu, moja familija i svi moji prijatelji i kolege su zdravi. Potpuno razumijem situaciju i poštujem mjere baš iz tog razloga kako se ne bi to isto dogodilo nekom iz moje familije ili okoline. Bit će svirki i bit će para ali sad moramo da odmaramo i prilagođavamo se situaciji. Tebi kolega želim saučešće. Ne daj Bože da se još nekome to dogodi!
Poslano sa mog NOA_N8 koristeći Tapatalk
@nikadvisekorg moje sucesce...
Послато са SM-G930F помоћу Тапатока
splendid
19.04.2020, 01:01
Primi moje saučešće kolega... :(
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Jel to Vucic kao najavio ukidanje tj ublazivanje ovog vanrednog stanja ?
Nesto sam gledao na youtube ali konkretno nista o otvaranju restorana i sl.
p.s. juce me zvala dvojca sto drze lokale da "koobejagi" vide kako sam i sta radim. Mislim da pripremaju teren da se pocne sa svirkom cim ovo prodje :)
Daj Gospode da je tako.
Kod nas će navodno od ponoći biti dozvoljeno kretanje unutar županija bez epropusnica, što je odlično jer npr. unutar Zagreba je cca. 800,000 ljudi imalo slobodno kretanje a ja sam mogao u jedno selo ali nisam mogao u drugo udaljeno 2 kilometara jer je spadalo pod drugu općinu. Morao si zatražiti propusnicu.
Sreo sam se jučer s jednim vlasnikom restorana, ljut, ljut. Kaže on: izgleda da su zatvorili frizerke i ugostitelje, svi ostali rade. Skoro da je tako.
Negoslav
19.04.2020, 12:00
Ja sam slusao Vucka sinoc. Neke branse, zanatlije pocinju od utorka, a za restorane, hotele, kafice od 4-og do 11-og maja ce biti otvoreni. Znaci najkasnije do 11-og.
Odlicno.
Ocito je nedovoljno para koje je Vucko negde nasao https://m.youtube.com/watch?v=R9VlpvTSRx8
Treba raditi.
Eeeee da, oni koji zive samo od toga sretno Vam bilo, ako nemate zalihe, a malo tko ima, to je tesko, borba za zivot, zato mislim da je ipak bolje imati siguran posao, a ovo raditi kao nesto dodatno ako mozes i stignes...
Nekako se izbjegava ova tema na forumu... Recite kak je siutuacija u Srbiji? Jel Vucko popustio kakve mjere? Kafici, restorani?
Ma jok.
Bilo je govora da se otvore ugostiteljski objekti 3-10 maja i to sa ogranicenim brojem gostiju koji ce sedeti na rastojanju ali mi i za to nesto mrka kapa :(
Negoslav
27.04.2020, 14:45
Za zive svirke da se nadamo i molimo od juna.
Potpisujem kolega. Samo sporo to ide. S tim razdvajanjima, pleksiglasima i ostalim idiotizmima... Mislim da se stvara neki drugi svijet, svijet u kojem ce se ljudi plasiti ako neko kihne, izbjegavati rukovanja, ukratko sve stvari koje smo do sad stavljali pod naziv: bliskost. I to nece biti kraj jer ako su do sad bile svinjske, pticje gripe, Sars, pa evo i Covid, tako od sljedece zime mozemo strahovati koja varijanta prehlade ce napasti ljudski rod i izazvati paniku koja ce rezultirati?? Pustite masti na volju...
Postovane kolege,
potpisimo peticiju da nam dozvole svadbe i ostale proslave :
https://www.peticije.online/dozvolite_nam_svadbe?u=5198428&s=71213682
Odlicna inicijativa. Hvala.
Ja sam danas dobio email: Unison donosi pet prijedloga za hitan povratak glazbenih događanja uživo!
Mogu postaviti tekst ali je dosta dugacak. No, nas kao gazera nema unutra. Prijedlog je cak da se koncerti rade na nacin da se band slusa u autu pomocu auto radija na odredjenoj frekvenciji, a naplacuje se zapravo broj automobila. Da nije smijesno bilo bi zalosno...
nikadvisekorg
29.04.2020, 08:42
Ne mlatite se nema ništa od toga, ako to dozvole biće poslednje šta je dozvoljeno....
Kakvo je to veselje da se ne izljube svatovi ili zvanice, ili znojni gosti da zalepe paru pevaču?
Ili kako odigrati kolo a da primenjuješ mere socijalne distance?
I kad se veseliš kako na dva metra od drugog gosta?
Verujte mi, bićemo poslednji....
Narod se pobunio i evo mozda ce malo da popuste za 1 maj, bar da pokusamo.....
Dok ne trazis onu stvar kod devojke neces dobiti :D
@nikadvisekorg mislim da si u pravu. Sad su na redu ugostitelji s peticijama. Njima bi jos vise trebalo biti u interesu normalizacija situacije.
Kada država uzme u omjer izgubljeni prihod od ugostiteljstva (porezi i doprinosi) i moguće rashode zbog širenja pandemije (smrtni slučajevi, troškovi liječenja, štetu koja može nastati u drugim djelatnostima jer su se ljudi okupljali itd.), dugoročno se nikako ne isplati , pa čak ni kratkorocno...
Nova pravila za kafiće i restorane: Gosti ne moraju da nose maske
[29. aprila 2020. 08:11]
Kafići i restorani u Srbiji od ponedeljka bi trebalo da počnu da rade posle duže pauze usled krize sa virusom korona. Međutim, moraće da poštuju nova pravila koja će važiti i za goste i za ugostitelje.
Pojedini ugostitelji već su dobili od nadležnih službi nova pravila koja će morati da se poštuju kako bi se izbegla zaraza novim virusom korona.
Pravila za goste
Gosti neće morati u ugostiteljskom objektu da nose rukavice i maske, budući da jedu i piju, ali je obavezna dezinfekcija na ulazu.
Lokali će na ulazu morati da imaju tzv. dezo barijeru, odnosno sunđer natopljen rastvorom dezinfekcionog sredstva, ili druge vidove ove barijere, kojim se dezinfikuje obuća.
Takođe, na ulazu u kafić ili restoran moraće da stoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola, bilo kao gel, vlažne maramice ili ručna prskalica.
To će biti obavezno i na ulazu u baštu, ukoliko gosti ulaze u objekat u toalet.
Ista dezinfekciona sredstva moraće da stoje i na stolovima, odnosno na mestima predviđenim za goste, kako bi gosti mogli da ih koriste.
Povećana je i socijalna distanca unutar kafića i restorana, kao i u baštama,
Ugostiteljski objekti moći će da prime jednog gosta za sedeće mesto na 3,5 kvadrata površine. U baštama gosti mogu biti nešto zbijeniji, pa jedan dolazi na 2,5 kvadrata, dok je do sada bilo obavezno da jedan gost mora da ima 1,5 kvadrat.
Ugostiteljski objekti moraće da menjaju i izgled toaleta, te će biti obavezni beskontaktni dozeri za sapun i ruke.
Pravila za zaposlene
Pored pravila koja se odnose na goste, ugostitelji će morati da poštuju i nove propise kada je u pitanju sam rad lokala, odnosno rad zaposlenih i dostava robe.
Zaposleni će morati da nose maske i rukavice u servisnom i proizvodnom delu za vreme rada. Takođe, obavezni su da nose uniforme koje se svakog dana peru na 90 stepeni i peglaju.
I kada su zaposleni u pitanju, dezinfekcija je važan deo novih mera. Takođe su obavezne dezo barijere na ulaze u prostorije koje koriste samo zaposleni, kao i dezinfekcija obuće alkoholnim dezinfekcionim sredstvom.
I dobavljači koji dostavljaju robu moraće da prođu dezinfekciju obuće i ruku pri dostavi robe.
Kada prime robu, zaposleni će prvo morati da dezinfikuju pakovanje u kom je doneta, koje odmah bacaju u smeće, a potom i da dezinfikuju samu robu.
izvor : https://www.krstarica.com/zdravlje/korona-virus/nova-pravila-za-kafice-i-restorane-gosti-ne-moraju-da-nose-maske/?utm_source=forum.krstarica.com&utm_medium=text_link&utm_campaign=banner_header
Sve okay samo kako ce plesati kolo ako se nece drzati rukama? Muzicari ce ih morati snabdevati rukavicama...😁
Da se nebi drzali za ruke nema kola, ne sviramo dvojke i kraj price.
Picimo samo rumbe i arabiju :D
nikadvisekorg
29.04.2020, 23:17
Ako bude naš posao krenuo pre prvog jula pljunite me svi... Daj Bože da grešim ali.....
meni se cini da ovo sve nece da se vrati u normalu dok ne puste vakcinu u prodaju i ne ispricaju nas sve kao prasice, za svaki slucaj..Realno ako tako malo gostiju sme da bude u lokalu zbog razdaljine medju gostima, kom gazdi ce se isplatiti da placa muziku u kafani ili kaficu?...A svadbe i tezge pa tek ne verujem da ce skoro biti..Tesko da ce posle svega dozvoliti da se recimo 200 ljudi nadje u tako malom prostoru..Bar meni tako deluje iz svih ovih prica koje slusam..
Negoslav
30.04.2020, 00:26
Ako bude naš posao krenuo pre prvog jula pljunite me svi... Daj Bože da grešim ali.....
Posle izbora koje je zakazao za 28-mi. Onda me moze da zabrani bilo koji javni skup.
Da. I svi prijete 'vise nista nece biti isto..'Sto to znaci? Ako ce zaista po plažama biti uveden zakon o distanciranju onda mi nemamo sto ocekivati. Evo u nasem javnom prijevozu soferi autobusa su takodjer rekli da im se ne isplati voziti 12 ljudi u autobusu. S druge strane biseri slikaju natrpane ljude u tramvajima. Dakle svi trpe a moraju raditi.
Sve je to dobro osmišljena pljačka stoljeća i ništa drugo
https://m.youtube.com/watch?v=jAZ8CmiTzU8
Nesto se valja iza brda...
U Hrvatskoj svaki dan umre cca. 145 ljudi. To je neki prosjek. Govorim o situaciji s koronom ili bez. Svejedno. Ali uvijek se spomenu oni 90 godisnjaci koji su umrli zbog korone ili s njom.
Šprajc je bio odlican u Rtl Direktu vezano uz tu temu:
https://m.youtube.com/watch?v=36pW-TsUmNE&t=337s
Netko je spomenuo pseudoznanstvenike.. Hm... Da, dotični je u pravu, Hrvatska prednjači s takvim strucnjacima. Svako malo se nekome dokazuje falsificirana diploma. Zato smo toliko uspjesni.
KADA ĆEMO MOĆI NA SVADBE I ROĐENDANE ?
Nestorović rekao datum, važiće ova STROGA PRAVILA
https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/kada-cemo-moci-na-svadbe-i-rodendane-nestorovic-rekao-datum-vazice-ova-stroga-pravila-2020-05-01?fbclid=IwAR1WtJceF4byKPR91hOvK6B1-mn2UPmRcnXPuvidHjOq9ltnPMNKdVBirz8
Uf, odlično!
Bravo za vas, bas sam sretan!
Ima li tko aktualne informacije kako je stanje u Hrvatskoj? Tomy? Ti si bliže ognju... ;-)
Tomy? Ti si bliže ognju... ;-)
Kak to misliš? Ne razmem te. Ja ti nemam nikakve informacije u vezi mjera, a koliko znam iz medija, do daljnjeg ništa.
Radis u trgovini glazbene opreme pa sam mislio da imas kakve izvore HGU, Unison...
Pa sad ovih mjesec dana trgovina nije radila fizički pa niti nije bilo nikog za neke informacije, a ljudi još uvijek ne dolaze u tolikoj mjeri da bi netko znao prenijeti neku korisnu informaciju.
Neki vec proslavljaju okoncaje virusa u Beogradu >
https://www.youtube.com/watch?v=EBOXQbyQ8e0&fbclid=IwAR2LEDwgsltNb7nvDWCG0S1aBQvRME1q1zTvsKIxl J_TMtpA1oNV0tVc_wQ
nikadvisekorg
01.05.2020, 20:45
Sve je to dobro osmišljena pljačka stoljeća i ništa drugoDa si izgubio člana porodice i preležao ovo ne bi tako govorio...
Kolega sućut, zaista iskrena sućut.
Smrt tvoga oca je samo dokaz da je čovjek smrtan. Ono što se desilo njemu, desit će se svakome od nas. To je jedina stvar koju mogu sa 100% potvrditi. Ne radi se o pandemiji korone, već od pandemiji smrti od koje stradava 150,000 ljudi svaki dan. S koronom ili bez kroz 100 godina nitko od nas neće biti članom ovog foruma. Mudro je razmišljati o tome, jer često izgleda da je smrt neki fenomen koji se dešava samo ljudima oko nas. Ali ni nas neće izbjeći. Jamčim vam to.
Znam da te neće utješiti ova slova ali poznato je koje su rizične skupine ljudi koji stradavaju od korone. Tvoj otac je vjerojatno, na žalost, pripadao nekoj od njih.
Ako i nije tako, iznimke ne potvrđuju pravilo a pravilo je poznato, zna se prosjek umirućih.
Ali tu nije kraj! Ja vjerujem da se većina od vas deklarira kao kršćanin (rimokatolik, pravoslavac...) E pa braćo moja, nedavno se slavio Uskrs. Sveti apostol Pavao je rekao: Ako nije Isus uskrsnuo, uzaludna je naša vjera i sve što radimo.... To je srž kršćanstva: smrt kao pobijeđeni neprijatelj. U mojem profilu piše: muzika, religija. Sviram u crkvi, čitam Bibliju i vjerujem da ćemo puno dulje biti mrtvi (u vječnosti) nego što smo živi. Vrlo je važno imati jasan stav po pitanju toga jer u suprotnome smo doslovno topovsko meso za svaku vrstu epidemije, pandemije, ili manipulacije. Nemojte mi zamjeriti na podužem postu, želim vas samo ohrabriti, živi smo, zdravi smo, mnogi od nas imamo djecu koja su potrebna normalnih ljudi koji rade, zarađuju, svojim rukama grade i privređuju. Moje je mišljenje da je ova situacija manipulacija pokvarenih i panika sekularno nevjernih. Švedska je odličan primjer ljudi koji su se drugačije postavili prema toj bolesti i prema procjeni mnogih a sad i članova WHO-a napravili su ispravnu stvar. Glave gore i idemo dalje.
yamahapassion
02.05.2020, 01:25
I meni je to sve nesto sumnjivo u vezi sa ovim virusom... da se ne lazemo, vitus postoji... ali toliko panike....ne znam... u svakom slucaju i kad krenu svirke ponovo, bar nam se nece moci priblizavati pijani gosti sa punom kriglom, ili se naginjati, derati na uvo, grliti itd... (pricam iz licnog iskustva)
Virus postoji.
2017. je 80000 ljudi umrlo u Americi od sezonske gripe.
nikadvisekorg
02.05.2020, 16:25
Ljudi isto sam i ja govorio dok igrom slučaja nisam morao da idem par puta do infektivne, čak ovi rezultati mislim da su montirani i da namerno ne govore pravi broj umrlih da bi olabavili mere zbog ekonomije.... Ja sam se smejao i nismo nosili maske, ali sad nosim svuda....
Po bolnicama haos umiru i mladji naših godina, majka je ležala 2 nedelje kaže strašno.
Ali ko što neko reče dok be osetiš ba svojoj koži misliš neće mene to je negde tamo daleko nije kod nas....
Da si izgubio člana porodice i preležao ovo ne bi tako govorio...
Moja žena je izgubila strica, nije umro od korone nego sa koronom koja je bila zadnji čavao u lijesu njegovog zdravlja koje je bilo već neko vrijeme ozbiljno narušeno, to su velike razlike.
Nitko nije umro od korone a da je to dokazano nego je korona bila presudni čin u svemu tome. Više ljudi umre od gripe i bakterija koje pokupe u bolnicama prilikom raznih zahvata.
Nitko nije umro od korone a da je to dokazano nego je korona bila presudni čin u svemu tome. Više ljudi umre od gripe i bakterija koje pokupe u bolnicama prilikom raznih zahvata.
Hmm, kako sad to? Od korone se ne umire, a od gripe se umire?
Možeš mi malo pojasniti što si zapravo želio reči.
:confused:Neki vec proslavljaju okoncaje virusa u Beogradu >
https://www.youtube.com/watch?v=EBOXQbyQ8e0&fbclid=IwAR2LEDwgsltNb7nvDWCG0S1aBQvRME1q1zTvsKIxl J_TMtpA1oNV0tVc_wQ
Pazi kad su obrisali video
Negoslav
03.05.2020, 14:09
Hmm, kako sad to? Od korone se ne umire, a od gripe se umire?
Možeš mi malo pojasniti što si zapravo želio reči.
Hoce da kaze, da zdrav covek, koji nije srcani bolesnik, nema problem sa plucima itd, i da ga uhvati korona, male su sanse, skoro nikakve da moze da umre od tog virusa. Zato je stara populacija najosetljivija, jer svi vec imaju neke bolesti, i ako ih uhvati korona, obori imuni sistem i velike su sanse smrtnoh ishoda.
Hoce da kaze, da zdrav covek, koji nije srcani bolesnik, nema problem sa plucima itd, i da ga uhvati korona, male su sanse, skoro nikakve da moze da umre od tog virusa. Zato je stara populacija najosetljivija, jer svi vec imaju neke bolesti, i ako ih uhvati korona, obori imuni sistem i velike su sanse smrtnoh ishoda.
Tako je uz to da je smrtnost kod obične gripe daleko veća nego kod korone kod istih osoba.
Očito nisi shvatio moje pitanje.
U prvoj rečenici kažeš da se ne umire od Covida već od posljedica zaraze istim, da bi u slijedećj rečenici kazao da se umire od gripe. Klasičan primjer dvostrukog mjerila koji se uobičajeno koristi kada izostanu valjani argumenti.
Savjet je tebi, ali i drugima koji sve pripisuju teorijama zavjere, proučite što kaže struka.
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-similarities-and-differences-covid-19-and-influenza
S naglaskom na citiranu rečenicu gdje je po dananšnjim saznanjima smrtnost od Covid-19 veća 30 do 40 puta od zaraze gripom.
Mortality for COVID-19 appears higher than for influenza, especially seasonal influenza. While the true mortality of COVID-19 will take some time to fully understand, the data we have so far indicate that the crude mortality ratio (the number of reported deaths divided by the reported cases) is between 3-4%, the infection mortality rate (the number of reported deaths divided by the number of infections) will be lower. For seasonal influenza, mortality is usually well below 0.1%. However, mortality is to a large extent determined by access to and quality of health care.
Casperu, statistika je tocan izracun krivih podataka. Ja uopce ne zelim raspravljati o WHO, malo prati slucajeve krimiminalnih radnji i sudskih sporova koje su izgubili. Farmaceutska industrija je nakon vojne druga po zaradi. Ti vjeruj kome zelis, a ja vidim da bolesnih nema, bolnice su prazne, doktori kod kuce, ljudi koji cekaju operacije ce prije umrijeti od cekanja nego od korone.
I dalje je prisutan 'Svedski model', pa je shodno tome vrlo nisko pripisivati etikete teoreticara zavjere svakome onome tko zagrebe po povrsini i pocne razmisljati.
Ja sam kontaktirao HGU sto rade s ciljem normalizacije situacije, njihova je preporuka da utjecemo na vlasnike ugostiteljskih objekata jer sve krece od njih. Pa pobogu, ako djeca od 11.5. krecu u skolu, cega se bojis??
Zanimljive su fraze poput ove za statistiku, pa pozivanje na afere vezane uz svjetske oragnizacije ili dociranje da "razmišlja" samo jedna strana. Ponovit ću, nedostatak argumenata uvijek iznjedri određenu metodu "samoobrane".
Budi dosljedan pa zanemari "struku" kada ti je potreban antibiotik. Šta će ti to? Pročitaj Upute o lijeku, strašno je koje se sve nuspojave mogu javiti. :-O
Znam da nećemo naći zajednički jezik o ovoj temi. Nek svatko prosudi i razmišlja na svoj način. Ja ću još jednom ponoviti i onda napuštam daljnu raspravu. Čuvajte sebe i ljude oko sebe, to je za sada najefikasniji način obrane od ovog nevidljivog neprijatelja.
Antibiotik se po pravilu koristi za ljecenje bakterija koje se drugacije razmnozavaju i lijece od virusa.
Mjesas jabuke i kruske ali dobro. U jednome se slazem s tobom a to je da necemo naci zajednicki jezik u toj temi. Zajednicko nam je da cekamo normalizaciju situacije.
Pa otvorite temu za lecenje virusa ;)
Izgleda da necemo poceti ni tezge ni kafane do daljnjeg.
Sad sam gledao izjave zvanicnika....
Negoslav
03.05.2020, 20:16
Pa otvorite temu za lecenje virusa ;)
Izgleda da necemo poceti ni tezge ni kafane do daljnjeg.
Sad sam gledao izjave zvanicnika....
Sta kazu sada? 😂
Kazu da ostaje policijski cas svaki dan 18-05 h narednih 7 dana a mozda i dve nedelje
Negoslav
03.05.2020, 20:41
Kazu da ostaje policijski cas svaki dan 18-05 h narednih 7 dana a mozda i dve nedelje
Da se nadamo polovinom juna. Od maja nema nista.
b.o.Y.c.h. ČK
03.05.2020, 20:58
Alene u pravu si.
Ja radim u jednoj od vecih bolnica u Minhenu u Op centru, i mogu reci da mi nikada na poslu nije bilo dosadnije, ali nikad me nije ni bilo toliko strah da se ne zarazim mada u mom poslu je zaraza uvijek moguca, zato se samo pokusavam puno bolje zastititi.
Sve operacije su odgodjene, samo hitni slucajevi, nije bilo posla, dobivali smo sve badava, od hrane, kave, slatkisa, dorucka, rucka, nikad nije bilo badava, ali sada od ove situacije je sve badava, koliko ce to sve kostati ne smijem ni pomisliti. Sada samo imamo koju kilu viska i neku psihozu od svih tih teorija i straha. Puno ljudima su odgodjene operacije mada su bili teski slucajevi i tko zna kakve ce svi ti ljudi komplikacije dobiti jer nisu bili lijeceni na vrijeme. Ostali smo bez osnovnog zastitnog pribora za rad, rukavice, maske itd., ovisni smo o Kini 100%, sva tehnologija, pogoni, sve je njima prodano da rade za eu, a sada kada je trebalo npr zastitnih maski nitko nije mogao ni imao cime proizvesti, jedna NJemacka je nitko i nista, evo takav sam dojam dobio. I korona je pred 3 mjeseca bila teorija zavjere, danas vec nije, bojim se da ce se i ostale "teorije" realizirati kao cjepljenje protiv covid + cipiranje, na sto se nikako i nikada ne bih podvrgnuo. Ovo je malo onako off topic, ali eto da cujete.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/SVEDSKI-EPIDEMIOLOG-JOHAN-GIESECKE-Europa-je-napravila-gresku-i-platit-ce-cijenu-cjepiva-ce-na-kraju-biti-uzaludna?meta_refresh=true
Evo josh jedan pseudoznanstvenik...
Ljudi, unistit ce i to malo normalne ekonomije koju imamo, kuzite? A neuki ljudi ce ih nositi kao narodne heroje i opet ce dobiti izbore. Pa eto, drugo si ne zasluzujemo. Pravo nam budi.
Ne volim stranku HSS ali u ovom dopisu su postavili nekoliko dobrih pitanja:
https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/hss-udario-po-berosu-jeste-li-vi-ministar-zdravstva-ili-politicki-komesar-hdz-a-1463760/
Ako sam naporan, nekog uznemiravam ili sam van teme, recite, necu vise.
Ja mislim da politici ovdje nije mjesto. Ipak je ovo tema o životu muzičara i koroni a ne o političkom životu Hrvatske jer na ovom forumu ima kolega iz više država i nacionalnosti pa ih ovo ne zanima.
Ja ću samo dodati da su rekli u Hr kako će svadbe početi od lipnja samo uz članove obitelji. Zadnja današnja informacija.
yamahapassion
03.05.2020, 22:48
Ja sad tek vidim koliko su mi svirke znacile i popunjavale kucni budzet iako se nikad nisam na to oslanjao, ali lepo je kad kapne svaki vikend sa strane pa trosis kako hoces... mislim, nije da se sada nesto stiskam, ali u svakom slucaju oseti se... ne mogu da zamislim kako je kolegama profesionalcima kojima je to bio glavni posao. Mislim, da ako se ovo oduzi da ce biti mnogo problema u nasoj bransi i za estradne umetnike koji su slavni, a kamoli za ostale... bice blago onome ko se obezbedio na vreme
nikadvisekorg
03.05.2020, 23:53
Gde su to blinice razne, ovamo kod nas nemaju slobodnih kreveta, umiru i mladji i stariji ne razumem sad ovo.... Budi srecan sto se nije rasirio u tvom kraju. Na infektivnoj svi uzrasti
https://i.ibb.co/7x3kS05/95263510-686951805476216-4178653147763310592-n.jpg (https://ibb.co/0p0snzS)
states that do not have salvage titles (https://carinsuranceguru.org/how-to-insure-a-car-with-a-salvage-title-in-texas)
@nikadvisekorg
U Hrvatskoj su bolnice prazne. A evo i Bojan iz Njemacke javlja da su bolnice prazne.
A odakle si ti?
nikadvisekorg
04.05.2020, 12:47
Leskovac, juzna Srbija, bolnica u Leskovcu je prepuna, pa šalju teže slučajeve za Niš, a i tamo ista situacija, išao sam nekoliko puta u Leskovac prepuno, je kad sam išao po majku s prozora sam preuzeo stvari, po sobama natrpani kao sardine.....
Da... Imate ogroman broj onkoloških bolesnika. Neki za to cak krive NATO...
Novi info za HR.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200504/7e7ddd81d4aafced774dc4356796f496.jpg
Jucer sam na Novoj gledao da su odobrena vjencanja ali u krugu uze obitelji uz, naravno, socijalnu distancu. Dakle za 50 ljudi je potrebno iznajmiti zrakoplovni hangar. 😁
Sveza informacija od komunalaca.
Restorani mogu da rade sa muzikom od veceras ali da se odrzava rastojanje, da ne sedi po 4-5 ljudi za stolom, da konobari nose zastitne maske i sl.
Nadam se da sam doneo lepu vest :)
Cim se nesto pozitivno desava, naravno da je lijepa vijest.
kao sto rekoh ne verujem da ce nekom gazdi da se isplati da placa muziku trenutno na tako mali broj gostiju koji sme da primi u lokal..videcemo, ali znajuci ih kako disu cisto sumnjam ;)
U Beogradu ionako 90 % njih ne placa muzicare.
Eventualno plate razglas i gorivo
Na ugostiteljima je da budu mudri i traze da obitelji mogu sjediti u restoranu na normalnoj razdaljini, sto je i normalno jer ljudi zive u svojim kucama normalno. Dakle, eventualno udaljavanje obitelji od obitelji i time bi opet mogli bolje popuniti prostor. Nepojmljivo je da od svoje zene ili djece moram biti udaljen 2m, zar ne?
nikadvisekorg
07.05.2020, 19:15
Nema ništa od poštovanja takvih propisa, sami znate kakvi su današnji "gazde", kad bi mogli jedan drugom bi goste na glavu popeli..... Danas izađem u grad, kafići prepuni, nigde maske, ljudi zbijeni ko pre svega ovoga..... Ne znam......
Veceras kafana puna krcata do zadnjeg mesta, non stop muzika radila za pare do samog fajronta.
Znao sam.....boemi se pozeleli zivota :D
nikadvisekorg
09.05.2020, 20:21
Veceras kafana puna krcata do zadnjeg mesta, non stop muzika radila za pare do samog fajronta.
Znao sam.....boemi se pozeleli zivota :DGde to ? U Bg?
Gde to ? U Bg?
Da
Dodato:
U Beogradu kafane funkcionisu kao pre ovog virusa, negde ima posla, negde ne.
Kako je kod Vas ?
S obzirom da kod nas "korona kriza" nije više tako aktualna, a rasprave više nema, vratiti ću se na temu i podsjetiti zagovornike švedskog modela na današnje stanje. ;)
BBS News (https://www.bbc.com/news/world-europe-52704836)
i kratka verzija na razumljivom jeziku
SEEbiz (https://www.seebiz.eu/drustvo/svedska-najveca-smrtnost-u-europi-u-posljednjih-tjedan-dana/232629/?fbclid=IwAR0KRVoDJed-pf4puPOEJtGq9p6R8hDksP0ZNPgtHZ66q_XSAMRvmEKuI1U)
Da li je gospodastvo bitnije od ljudskih života? Za njih očito jest. Ne znam kako tamo djeluju društva za zaštitu životinja ali ako je po ovome, ni psima nije lako. ;)
S obzirom da je prosle godine umrlo 640,000 ljudi od sezonske gripe, eto ja se u duhu humanizma zalazem da karantene zapocnu opet, najprije u Hrvatskoj, pa Srbija i dalje... vec od rujna kao preventiva.
Do sad je od korone umrlo 320,000 diljem svijeta ako je vjerovat podacima.
Citirati ću dio koji si očito zanemario.
Prema podacima koje je objavila Agencija za statistiku Švedske, u travnju je preminulo ukupno 10.458 ljudi, tako da je to najsmrtonosniji mjesec u Švedskoj od prosinca 1993. godine, kada je u epidemiji sezonske gripe preminulo 11.057 osoba.
A to je samo ono što je Agencija priznala. Ostaje i dalje pitanje koliko je umrlih zatajila (želeći opravdati svoj pogrešan pristup u početicma pandemije) kao što su to sigurno uradili i Kinezi.
Pravi podaci će se znati za par godina kad se usporedi prosjek sveukupno umrlih unazad desetak godina. Za sada postoje samo oni (neodgovrni) koji su zdravi i hebe im se za druge i oni drugi koji su (bili) svjesni potencijalne opasnosti.
He, he...
Ti si dobronamjeran ali naivan. 😁
Ajde josh malo Šprajca za veselje:
https://m.youtube.com/watch?v=taCKiaaR17c
I Kambera... Na žalost:
https://m.youtube.com/watch?v=_weOCLbPyuQ&t=25s
splendid
20.05.2020, 17:44
A što bi se mi jedili oko Šveđana, nisu oni baš naivni ko što se nama čini. Imaju oni stručnih ljudi sasvim dovoljno i razmislili su oni dobro pre svojih postupaka.
He, he...
Ti si dobronamjeran ali naivan. 😁
Ajde josh malo Šprajca za veselje:
I Kambera... Na žalost:
Šprajc je prvi li(n)k za tebe, ja sam ipak prenaivan da bi shvatio negov sarkazam.
Vidim da voliš linkove, pa ako slučajno nisi uplatio donaciju od 1 ili 2 dolara, podsjećam te da ih podržiš. (slika u prilogu :lol:)
I da, kad na dan izbora budeš zaokruživao "ukini im mandat", obavezno ugasi 4g na mobitelu da te ne sprži, past ćeš kao golub s grane. =))
Šprajc je prvi li(n)k za tebe, ja sam ipak prenaivan da bi shvatio negov sarkazam.
Vidim da voliš linkove, pa ako slučajno nisi uplatio donaciju od 1 ili 2 dolara, podsjećam te da ih podržiš. (slika u prilogu :lol:)
I da, kad na dan izbora budeš zaokruživao "ukini im mandat", obavezno ugasi 4g na mobitelu da te ne sprži, past ćeš kao golub s grane. =))
Šprajc je ono kaj je ali se referira na stvarno stanje. Opravdano se sprda s tom cijelom situacijom. Opravdano.
Hvala ti na savjetu vezanom uz donaciju, 3G mreža mi je za sada dovoljna brzina na smartu za sve što mi je potrebno.
Evo teksta C.S.Lewisa, autora mnogih knjiga npr. Kronike iz Narnije.. Navedeni je autor i mnogih teoloških knjiga.
Mlađi đavao: I kako ste tada uspjeli dovesti toliko duša u pakao?“
Stariji đavao „Zbog straha.“
.. .. ..
Mlađi đavao: „O da. Izvrsna strategija; stara ali uvijek aktualna. Ali čega su se bojali? Bojali su se mučenja? Bili su u strahu od rata? Bojali su se gladi?“
.. .. ..
Stariji đavao„Ne. Bio je to strah od bolesti.“
.. .. ..
Mlađi đavao: „Ali, u to vrijeme, zar se nitko nije razboljevao?“
Stariji đavao„Da, razboljevali su se.“
.. .. ..
Mlađi đavao: „Pa, ali nitko drugi nije umirao?“
Stariji đavao„Da, umirali su.“
.. .. ..
Mlađi đavao:„Ali nije bilo lijeka za bolest?“
Stariji đavao„Bilo je.“
.. .. ..
Mlađi đavao„Onda ne razumijem.“
Stariji đavao„Kako više nitko nije vjerovao u vječni život i vječnu smrt, mislili su da imaju samo taj život i zakačili su se za njega svom snagom, čak i pod cijenu svojih osjećaja …
Nisu se grlili ni pozdravljali, nisu danima i danima imali nikakvog ljudskog kontakta!
Novca nije bilo… izgubili su posao, potrošili svu ušteđevinu i mislili su da su još uvijek sretni iako im je bilo onemogućeno raditi i zaraditi za svoj kruh!
Njihova inteligencija je propadala… jedan dan mediji bi rekli jedno, a već sutradan su proturječili sebi, ali oni su ipak vjerovali svemu što bi čuli!
Odrekli su se svoje slobode… nisu izlazili iz kuće, nisu šetali, nisu posjećivali svoju rodbinu!
Bio je to jedan veliki koncentracioni logor za dragovoljne zatvorenike!
Prihvatili su sve!
Sve, samo kako bi mogli produžiti svoje jadne živote još jedan dan više.
Nisu imali pojma da je On, i samo On, taj koji daje život i završava ga.
Bilo je tako!
Jednostavno kao nikad do sada.”
21.05.2020, 00:15
Ja sam danas kupio 5G mobitel pa kud puklo da puklo [emoji1]
Poslano sa mog SM-G985F koristeći Tapatalk
Samo se ti zezaj, ti češ puknut ko kokica u mikrovalnoj. =))
Bacaj to u smeće i vrati se na 3110 Nokiu. Clasic. :p
Tihotyros
21.05.2020, 00:34
Ma to nikad nisam imao, nije bila top model. :/
Poslano sa mog SM-G985F koristeći Tapatalk
Al' ste zavatrili, sreća pa se neke stvari nikad ne mijenjaju :)
Evo i ja da se javim poslije dugog vremena. Od kraja prvog mjeseca živim u Njemačkoj, za sada kod familije na nekih 30 km od Karlsruhea. Došao sam da nađem posao u svojoj primarnoj struci što je programiranje i uspio sam u tome, nakon 10 zadnjih godina tezgarenja u Bosni i Hercegovini i 3 zadnje godine paralelno s tim rada kao programer. Iskreno da kažem, odmorio sam se od tezgarenja, mada se neću žalit ako mjesečno uleti 1-2 svirka, čisto da ne blejim kući ;)
Što se same teme tiče, a to je trenutna situacija koja je Bogu hvala na izmaku, otprilike ovako. Nijemci su to hendlovali jako dobro i primjerno, što pokazuje i jedna od najmanjih stopa smrtnosti u svijetu. Mene je to potrefilo na način da sam samo tjedan dana radio u uredu, a evo već skoro 3 puna mjeseca radim od kuće, što je malo u startu bilo nezgodno jer sam još nov u firmi.
Što se tiče muzičara i tezgaroša na Balkanu, naročito onih koji samo žive od muzike, mogu samo da zamislim kakva je situacija, ne daj Bože nikome... Međutim, izgleda da je ova situacija trajala dosta kraće nego se očekivalo, tako da cijenim da bi već idući mjesec moglo sve da krene. Doduše, koliko sam provalio moglo bi doć do toga da svadbe budu i radnim danima, tako da bi mogli muzičari i na to da se žale, al' svakako je bolje žaliti se na višak posla nego na manjak ;)
yamahapassion
21.05.2020, 01:52
Evo i od mene jedna lepa vest iz moga kraja. Danas me zvao gazda jednog restorana na dogovor da radimo svaki vikend. Ja ga pitam jel gotova kriza, on kaze dobio je od opstine dozvolu da li od ovog vikenda ili sledeceg krecemo... kaze ima dozvolu za 100 ljudi, i to misli ds nece morati ni maska da se nosi. Idem sutra na dogovor pa cu znati poblize, bitno je da se masina zahuktava... treba sad sve nadoknaditi 😀😀
Info za HR od 21.05.2020https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200521/a12ff7c182647959fa4e5de573ff6e8b.jpg
To bi moralo biti popustanje mjera?? Uzas.
Bio sam prosli tjedan u Ikei, vanka paravani kroz koje prolazis kao vol kad ide na klanje. Distancu da se ne ulazi u skupinama regulira sluzbena osoba. Dezifinciranje cipela kao i ruku, pod normalno. A unutra... Gotovo jedni plaze po drugima. Ocito da su se zaista najvise namjerili na ugostitelje.
Niko se nije namerio na ugostitelje.
Juce u kafani sve puno krcato do zadnje stolice, samo na glavi sto ne sede jedni drugome.
Maske apsolutno niko ne nosi, ni gazda ni konobarica, niko.....
Tako je koliko cujem i u obliznjim kafanama
Kod vas. Kod nas ne. Kod nas su zatvorili dva veca restorana, a razmisljaju i o zatvaranju treceg. Mi u nas ne sviramo klasicne gaze-tezge, vec nas najme samo kad su firme, pricesti, godisnjice braka i tad je ugostitelju cilj da nagura ljude ko sardine. S obzirom na trenutne zakone, to nije moguce.
Naravno da nitko ne nosi maske jer one zakonom nisu regulirane vec je decidirano receno da se preporucuju. Dakle, ne postoje kazne.
A koji je tvoj grad kolega, gde zivis ?
Čakovec, Hrvatska
Dakle, rijetko sviramo vise tjedana u jednom objektu. Kako nas netko najmi, tako upisujemo u organizator ili 'punimo datume'. Svako od nas OMB npr.pokrivamo po 3-4 objekta-restorana.
Bandovi za svadbe funkcioniraju slicno.
Nadam se da ce i kod vas da olabavi....
GLAVNI STRATEG ŠVEDSKE BORBE PROTIV KORONE PRIZNAO DA JE POGRIJEŠIO (https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/glavni-strateg-svedske-borbe-protiv-korone-priznao-da-je-pogrijesio-trebali-smo-uvesti-vise-ogranicenja-kako-bi-se-sprijecilo-sirenje-covida-19/10367512/)
'Trebali smo uvesti više ograničenja kako bi se spriječilo širenje Covida-19'
Severna Makedonija ponovo uvela policijski cas
Opet nam preti isti scenario, videcemo veceras......
Negoslav
02.07.2020, 19:54
Bas. Prosli izbori.
Ne bi smio biti isti scenarij jer zalihe su se potrosile. Morale bi ostati neke mjere predostroznosti ali daleko od svih zatvaranja kao sto je bilo u 'prvom valu'. Takva situacija povlaci brojna pitanja jer Hrvatska je bila u izolaciji s 30 zarazena. Koliko ih ima sada?? Pametnome dosta. Necu dalje.
U Srbiji sve radi do 23 h za sada
nikadvisekorg
03.07.2020, 15:58
Misliš u Beogradu?
Послато са Redmi Note 8 Pro уз помоћ Тапатока
Kazu da vazi za celu Srbiju
Negoslav
04.07.2020, 14:27
Kazu da vazi za celu Srbiju
Nije, par gradova su uveli te mere. Nije u celoj Srbiji. Zavisi od opstine, do opstine.
Juce mi zavrsili u 23 h, obisao neke lokale posle i svi rade kao da se nista ne desava
nikadvisekorg
05.07.2020, 23:19
na jugu sve najnormalnije, prepuno sve...
U Beogradu do 23 h mada cujem da mnogi voze i do zore.....
Dodato:
Nas kolega pevac danas primljen u covid bolnicu sa simptomima upale pluca i visokom temperaturom.
Hvala bogu pa nismo skoro radili zajedno, cuvajte se drugari
splendid
07.07.2020, 17:51
Bogme, za razliku od prošlog puta kad ja konkretno nisam znao nikog ko ima covid, ovaj put poznajem puno ljudi,uglavnom nisam čuo da neko ima neke teže simptome, obično su svi u kućnoj izolaciji. Ovaj put izgleda ima dosta slučajeva. Sticajem okolnosti smo muzičari pa znamo dosta muzičara koji su fasovali, da smo kojim slučajem mesari ili profesori, veorvatno bi u toj branši znali dosta obolelih. Ovako.... :)
Negoslav
07.07.2020, 18:44
Evo Beograd zatvaraju. Od sutra zabrana okupljanja, vikend policijski cas.
Kolege, kakvo je stanje u Bg?
Ne čitaš novine? Narod se digao...
Citam, citam. Ali ovdje mozemo to cuti iz prve ruke od kolega.
Eto, ako si čitao i za sve koji ne znaju kod nas u HR ima zaraženih muzičara i bendova. Split i Kutina za sad. Ne daj Bože da ih je više. [emoji22][emoji22][emoji22]
Da, u Beogradu su protesti protiv policijskog casa. Ma sve strane cujem nove obolele koje salju [cujem] u Pozarevac, Smederevo i Loznicu jer u Beogradu vise nema mesta.
Sad opet da radimo pa da rizikujemo da bi preziveli......nisam odlucio sta da se radi. Vlasnik restorana mi se javio sa komentarom da radim kako ja hocu. kaze "ako hoces dodji, ako neces nemoj". Volim pare ali nisam ugrozen pa cu videti.
Zdravlje i zivot su ipak na prvom mestu >:D<
nikadvisekorg
08.07.2020, 23:17
gledam uživo u Bg lom
ko je tamo nek piše šta se dešavahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200708/ae6bcac55f6826f978d727102369f177.jpg
Ne izgleda to dobro uopce.
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
A nista... Mladenci se morati svadbu preimenovati u politicki skup i nece biti nikakvih problema ni po pitanju broja gosti, ni rastojanja izmedju ljudi... 😁
A nista... Mladenci se morati svadbu preimenovati u politicki skup i nece biti nikakvih problema ni po pitanju broja gosti, ni rastojanja izmedju ljudi... 😁
A Ana Brnabic da bude "kum" =))
Pa vise lici na kuma nego na kumu ruku na srce...
Tako se 'nosi'.
Pa ja i rekoh "kum" :)
Dodato:
Jutros nas je napustio kolega pevac, izuzetno dobar i covek i korektan kao kolega. Uzrok je covid 19, upala pluca i visoka temperatura. Javio se u bolnicu pre 6 dana, tacnije 7 jula ujutru, bio na aspiratoru a danas ga nema medju nama.
Cuvajte se drage kolege
Na žalost, za sada ne preostaje drugo nego odgovornim ponašanjem štititi sebe i druge.
Pogledajte što kaže naš vrhunski stručnjak dr. Ivan Đikić.
https://youtu.be/SUgipyAMsyQ
Imam njegovo predavanje od prije dva tjedna s informacijama o najnovijim spoznajama i predviđanjima daljnjeg tijeka pandemije. Radi se o stručnom skupu i video nije za javnost ali ako nekog interesira mogu mu poslati privatni link.
Poslušajte i drugu stranu, dr. Srećka Sladoljeva. Njegov stav je dijametralno suprotan, pa sami procijenite kome ćete više vjerovati.
https://youtu.be/lslm7PnzfEk
Nazalost kolege, moram da vas obavestim da je danas preminuo nas dobar kolega, i drug sa foruma Vex, takodje od covid19 virusa...Pocivaj u miru druze..Cuvajte se ljudi, ovo postaje sve opasnije..
Auh, neka mu je laka crna zemlja.
nikadvisekorg
05.08.2020, 13:55
Da li neko od vas primećuje koliko zlobe ima u ljudima ispod komentara nas muzičara da teško živimo, kao da im je drago što mi nemamo posao.....
Krivo im je sto i oni nisu muzicari :)
Ja primjećujem da ima zlobe prema svima koji su imali fizički manje zahtjevne poslove. Ipak, zlobnika nema puno, samo su strašno glasni. Čovjeka koji se raduje tudjoj nesreći samo ignorirati. Takvih bilo i biće uvijek.
Određeni postotak zločestih i zlobnih ljudi je konstanta, tako je vjerojatno bilo oduvijek. Danas je ta kategorija ljudi prilično glasna prije svega zahvaljujući društvenim mrežama pa se samo čini da ih ima više. Kao što veli @Mafia, treba ih ignorirati, zaobići. Osobno, žalim te nesretnike jer vlastitu frustraciju liječe na pogrešan način nesvjesni da si tako dodatno pogoršavaju stanje.
Vrijedi pogledati ovaj razgovor.
Oni koji su skloni teorijama zavjere preporučam da odmah preskoče na 5,30 sec. ;)
https://youtu.be/IDYgWtyrzzQ
Tako je to kad se "sluša politika i kapital", a ne struka. :(
Prognoze znanstvenika Đikića se obistinile (https://www.rtl.hr/vijesti-hr/video/vijesti/418876/prognoze-znanstvenika-djikica-da-cemo-do-kraja-mjeseca-imati-1500-umrlih-od-korone-su-se-obistinile-i-to-pet-dana-prije-evo-sto-djikic-na-sve-kaze/)
Bit ću i dalje biti "dosadan" na ovoj temi. Nadam se da su naši kolege s foruma iz sjevernih županija HR-a, OK.
https://cutt.ly/mhRPkNK
sta se prica u muzicarskim krugovima, oce'l bit svirke za Novu? S jedne strane cujem pricu da ce biti na snazi mere kao i do sada, sa druge strane, vlasnici lokala rasprodaju rezervacije za Novu uveliko...sta se kod vas suska?
Kod nas su mjere do 21. 12. (max25 ljudi, restorani rade do 22 sata ...). Kakva je trenutno situacija,sumnjam da će se što mijenjati poslije 21.
Nisam čuo da itko organizira doček, a koliko znam s muzičarske strane, nema banda koji je dogovorio nastup u živo.
Kod vas rade restorani? Pa nisu svi ugostiteljski objekti i objekti koji ne obavljaju dostavu zatvoreni u cijeloj HR?!
Zatvoreni su restorani,kafici.Rade samo dostave .
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
He he, ja sam mislio da pekarnice ulaze u kategoriju restorana. :lol:
Da, u pravu ste, restorani zatvoreni osim dostave i osobnim preuzimanje na pragu objekta.
Bit ću i dalje biti "dosadan" na ovoj temi. Nadam se da su naši kolege s foruma iz sjevernih županija HR-a, OK.
https://cutt.ly/mhRPkNK
Hvala na pitanju.
Pa dobro; sin je dobio coronu, ostao je na 5 dana bez osjeta mirisa. Neka kihavica, smrcanje. Kcer je imala jedan dan temperaturu, jedan dan glavobolje, dva dana smrcavica i kihanje. Ja sam bio 2x10 dana u samoizolaciji, kad sam drugi puta bio htio sam da sam zarazen te da se rijesim toga jer izbivam iz posla a imamo ludnicu. Eto.
Ugostitelji nam ocajni. Bas sam jedan dan komunicirao s vlasnicom restorana. Nemocni i jadni.
Sto se tice Doceka, mislim da ga mozemo za ovu godinu tek sanjati.
Drago mi je čuti da ste svi OK. Mislim da neki ljudi, doduše rijetki, imaju trajni imunitet. B-)
Što se tiče dočeka, postoji i dobra strana. Naš mlađi sin (20god) koji još uvijek živi s nama kaže ovako, pa to je super, konačno da jednu Novu godinu dočekam s mamom i tatom kod kuće. :O)
nikadvisekorg
09.12.2020, 23:05
sta se prica u muzicarskim krugovima, oce'l bit svirke za Novu? S jedne strane cujem pricu da ce biti na snazi mere kao i do sada, sa druge strane, vlasnici lokala rasprodaju rezervacije za Novu uveliko...sta se kod vas suska?Da vidim ko će da spreči beogradske "splavare" i luksuzne hotele da organizuje....
Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока
miki2008
11.12.2020, 01:26
Propast pa to ti je!!!
Da vidim ko će da spreči beogradske "splavare" i luksuzne hotele da organizuje....
I ja sam ubedjen 101 % da ce da ce svi da rade za novaka
nikadvisekorg
18.12.2020, 18:27
Kako se osećaju sada "branioci" onih prevaranta s licencama, kad su shvatili da su bacili pare u vodu, i da jedinu pomoć mogu da dobiju umetnici koji su sami sebi uplacivali rasni staž, tj bili registrovani u apr kao firma i plaćali doprinose?! [emoji23][emoji23][emoji23]
Gde su sada "kontrolori nabijem ih na klip kukuruza, da dođu da pitaju za licence [emoji23][emoji23][emoji23]
kako se osećaju sada "branioci" onih prevaranta s licencama, kad su shvatili da su bacili pare u vodu, i da jedinu pomoć mogu da dobiju umetnici koji su sami sebi uplacivali rasni staž, tj bili registrovani u apr kao firma i plaćali doprinose?! [emoji23][emoji23][emoji23]
gde su sada "kontrolori nabijem ih na klip kukuruza, da dođu da pitaju za licence [emoji23][emoji23][emoji23]
Послато са redmi note 8 pro помоћу Тапатока
bravo kolega
Pozdrav sa sjevera HR, za sad se držimo i konačno nam brojke padaju, zatvoreno je kompletno ugostiteljsvo, ostalo radi, dućani su kao ograničeni ali to nitko ne doživljava i ljudi se ko stoka nabijaju po dućanima, što ćeš kad je mozak manji od lješnjaka drugo ni ne možemo očekivati.
Kolega, nešto si zaboravio reći. Od sutra nam zatvaraju kretanje između županija. Trebat će propusnica ako želiš u drugi grad i to samo ako imaš opravdan razlog. Posao i slično.
I kod nas u Beogradu brojke zarazenih padaju i nadam se da ce od nedelje da popuste mere.
Restorani i kafici rade do 20 h ali za sad BEZ MUZIKE mada ima nekih koji eto rizikuju i rade.
Sestra mi zivi u Grckoj vec 25 godina, bolje da Vam ne pricam kakvo je kod njih stanje.
Policijski cas 24 h dnevno......
Kolega, nešto si zaboravio reći. Od sutra nam zatvaraju kretanje između županija. Trebat će propusnica ako želiš u drugi grad i to samo ako imaš opravdan razlog. Posao i slično.
Nemam ništa protiv toga, bar će gomila idiota shvatiti da nema potrebe za suludim šopingiranjima po ostalim županijama i da im ne treba baš sad bombona i kobasica iz švedskog dućana u Ikei. Gomila debila baulja po dućanima i tako iz dana u dan.
Propusnicu za obavljanje posla imam, sve ostalo imam u krugu od 20km od mjesta u kojem živim. Nemam potrebe bauljat okolo dok se stvari ne poslože
Sutra ujutru sednica Kriznog štaba, odlučuje se o merama za vikend i Novu godinu [sad je vec danas]
https://www.021.rs/story/Info/Srbija/261822/Sutra-ujutru-sednica-Kriznog-staba-odlucuje-se-o-merama-za-vikend-i-Novu-godinu.html?fbclid=IwAR0vCvi6dWaBYPc0T5ynZ4BJCilMd bUtKLoq542WHOUoay48i9yuGF6iZxI
ocekujemo popustanje mera ;)
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.