Pokaži Full Verziju : PSR sx900/sx700 - compact Genos
Šuška se da krajem 2020. izlazi novi model/serija Yamahinih aranžera. Radi se o kompaktnoj verziji Genosa, a nagađa se da bi imao:
ekran osjetljiv na dodir
1Gb rama
jostick
Revo Drum
dva Live klizaca
61 tipku ...
Yamaha je opet "zaigrala" na istu kartu reklamne kampanje kao kod Genosa. Zašto ne, kaže narodna, ne mijenjaj konja koji dobiva. :)
Ovo su već relevantne infomacije. Dakle, novi modeli PSR SX700 i PSR SX900 izlaze krajem 9. mjeseca. To je logičan slijed i nastavlja uobičajenu poslovnu politiku Yamahe na koju smo već navikli i prije. Jeftiniji modeli koji će imati nešto manje funkcija od "velikog brata" biti će zanimljivi kupcima koji ne žele izdvojiti mnogo novaca za top model. Usput se u njih u pravilu ugrađuju ( i testiraju za budućnost) neke nove zanimljive opcije. Iz viđenog na slikama, ovdje je to Chord loop koji bi mogao biti preteća Chord Sequencer. Sve je još u sferama nagađanja ali jedno je sigurno, Yamaha ne spava i sigurno će dodatno uzeti dio kolača Korgu koji se još uvijek nećka sa svojim novim modelom. Dok on ne izađe, zabavimo se onime što nudi/najavljuje na policama dučana.
https://youtu.be/O8HZh0MfTZI
Ocito da je sx300 iz tvojeg prvog posta zapravo sx900. Vrlo losa fotka-namjerno... 😋
Ajde pricekajmo i to....
Pored broja 3 vs 9 je i pogresan i datum izbacivanja na trziste. Trebalo je na godinu, a ako se pojavi u rujnu onda je to sada vrlo blizu. A bilo je i vrijeme, dvije godine od izlaska Genosa ...
Sent from my XT1052 using Tapatalk
Moguce da ce SX300 biti nasljednik od PSR-S670,,,ko zna?
Pozdrav
@Tyros2 - Nikada se ne zna, jer Yamaha izgleda ima neka iznenađenja "u pozadini". Da li će s ovim RESET gumbom konačno Korg-fun-klub doći na svoje i da li se njime resetira ritam na početak?
Definitivno ovo sto smo gledali je skracena verzija od onoga sto Yamaha sprema i ubjedjen sam da ce biti tu jos mnogo iznenadjenja (pozitivnih).
Ako bude imo operativnost kao korg ,,,, uzimam ga
Ako pogledamo dinamiku izdavanja modela sve je čisto ko suza. Nakon izlaska top modela, treba čekati dvije godine za izlazak aranžera srednje klase.
Tyros2 (21 June 2005)
PSR-S700 (2007)
PSR-S900 (2007)
Tyros3 (17 April 2008)
PSR-S710 (2009)
PSR-S910 (2009)
Tyros4 (16 June 2010)
PSR-S750 (2012)
PSR-S950 (2012)
Tyros5 (13 July 2013)
PSR-S770 (2015)
PSR-S970 (2015)
Genos (31 August 2017)
PSR-SX700 (2019)
PSR-SX900 (2019)
Dva videa za dodatano zagrijavanje
https://youtu.be/Yco7ZRGH2QM
https://youtu.be/zBk2nxkAumk
Kada želimo ostvariti garanciju za PSR SX900 koji je kupljen u Singapuru, recimo, to se lako i s dva klika napravi na službenoj stranci Yamahe. B-)
Cijena:
PSR-SX700 - 1.334 eura
PSR-SX900 - 2.317 eura
Nismo trebali dugo čekati da saznamo sve detalje i opis za PSR SX900.
PSR SX900 - Overview (https://europe.yamaha.com/en/products/musical_instruments/keyboards/arranger_workstations/psr-sx900/index.html)
Na istoj stranici je postavljeno 20-tak video klipova.
PSR SX900 - Feature Demo (https://europe.yamaha.com/en/products/musical_instruments/keyboards/arranger_workstations/psr-sx900/audio_video.html#product-tabs)
DODANO:
Brzinski pregled manuala i evo odličnih vijesti za sve one kojima je Korg (još uvijek ) u srcu i duši. :D Dodana je tipka RESET koja će vraćati ritam na prvu dobu. Dodana je opcija SUB SCALE kojom će se moći raditi "terce". Nije dobro to što se ona ne može memorirati. Piše u manualu da je moguće umemorirati MAIN SCALE u registracije pa se nadam da će ovo vrijediti i za ovaj SUB SCALE. U tom slučaju se terce slažu bez problema.
Sada imamo 30 USER memorija za Insert Efekte (Genos ima 10) što će djelomično zadovoljiti one kojima nije dovoljno ono što se tvornički nudi u Yamahi. Tri zvuka u desnoj ruci, 7" touch ekran, 1GB Rama, 4 GB Inetrnal Memory, Arpeggio, VH (2?), Bluetooth, 2x SUB output, mp3+wav, Audio Style, Chord Looper, 2x Control knobs, 6x Assignable button ...
Ima i Chord detection kao što već postoji kod Genosa. Prepoznaje akord u Stylu koji je odsviran u desnoj ruci i tako na lijeva ostaje za bas liniju ili nešto drugo po vlastitoj želji. Nisam dobro shvatio Tihu, da li ova mogućnost postoji i kod SD9?. :D
https://youtu.be/pNrYtufPje0
U svakom slučaju, iz navedenog je očito da se radi o odličnom instrumentu koji će sigurno osvojiti onaj dio kupaca koji nisu spremni izdvojiti veću sumu novaca za "big" model.
I to nije sve!
Ako naručite model aranžera još danas kod vašeg distributera na poklon, i sasvim besplatno dobivate 8 Free Pack s kojima odmah možete nastupati u Vašem (društvenom) domu. Set nožOva sa keramičkim nerđajućim oštricama stiže na Vašu adresu čim se registrirate kao novi član u Yamaha klubu.
Malo (gornje) šale nije na odmet. Naime u klavijaturi dobivate predinstalirano 8 Packova koje po želji možete editirati, brisati i ponovo ih upisivati u klavijaturu. Naravno, dostupni su i ostali komercijalni Packovi.
Pre-Installed Expansion Packs for PSR-SX900/SX700 (https://europe.yamaha.com/en/products/musical_instruments/keyboards/arranger_workstations/psr-sx900/vse.html#product-tabs)
Kao što je bila praksa do sada, nove modele klaviajture prati i nova verzija YEM aplikacije koju možete skinuti i instalirati s ovog linka.
Yamaha Expansion Manager V2.5.3 (https://europe.yamaha.com/en/support/updates/yem_win.html)
Zanimljivo,zanimljivo,zanimljivo :)
Pogotovo ovo sa Tercama… "Kukanja su urodila plodom" :)
Pozdrav
Dobro, a sto je s slabijim modelom?
Jaci je ipak trenutno osjetno skuplji od Tyrosa 5. Da cujemo sto sx700 ima ili nema...
SX-700
https://usa.yamaha.com/products/musical_instruments/keyboards/arranger_workstations/psr-sx700/index.html
Što točno znači FSB keyboard bolja tipka sa oprugom ili je dalje plastika.
Trenutne cijene u predpordaji kod Thomanna.
PSR-SX700 - 1.200 eura
PSR-SX900 - 2.100 eura
Što točno znači FSB keyboard bolja tipka sa oprugom ili je dalje plastika.
Sve su tipke na aranžerima od plastike, samo ovisi kakva je mehanika "iza toga". Basic FSB je oznaka tipki koje Yamaha ugrađuje u orgulje serije STAGEA, koji i nisu tako jeftini. Što će to u konačnici značiti kod PSR SX serije, to ćemo vidjeti kad se pojave u trgovinama.
Dobro, a sto je s slabijim modelom?
Jaci je ipak trenutno osjetno skuplji od Tyrosa 5. Da cujemo sto sx700 ima ili nema...
Ne bih rekao da je SX900 skuplji od Tyros5, tu su negdje u cjenovnom rangu. Dilema, Tyros5 vs. SX900 je tu i ovisi o svakom pojedincu ali kada govorimo o razlikama u 700 vs. 900 onda su stvari mnogo jasnije. Mala tabela otkriva razlike, a one se uglavnom očituju u većem broju zvukova i stylova, Vocalistu, dva dodatna izlaza, većem RAM-u i Internoj memoriji, Bluetooth-u ...
<iframe src="https://app.box.com/embed/s/7g1e7l5qwpgkg487e2it70qq0hlhabmy?sortColumn=date&view=list" width="800" height="400" frameborder="0" allowfullscreen webkitallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>
Tyros2 (21 June 2005)
PSR-S700 (2007)
PSR-S900 (2007)
Tyros3 (17 April 2008)
PSR-S710 (2009)
PSR-S910 (2009)
Tyros4 (16 June 2010)
PSR-S750 (2012)
PSR-S950 (2012)
Tyros5 (13 July 2013)
PSR-S770 (2015)
PSR-S970 (2015)
Genos (31 August 2017)
PSR-SX700 (2019)
PSR-SX900 (2019)
Izgleda da su 775 i 995 bili neki izrodi... promasaj?
Tihotyros
04.08.2019, 12:41
Trenutne cijene u predpordaji kod Thomanna.
PSR-SX700 - 1.200 eura
PSR-SX900 - 2.100 euraNeznam zasto, ali malo su na thommanu korigirali cijene (barem kad gledam cijenu za HR)
PSR-SX700 - 1355 €
PSR-SX900 - 2399 €
Poslano sa mog SM-G973F koristeći Tapatalk
775 i 995 su imale minimalne izmjene u odnosu na 770 i 970. Čini se da je Yamahi ostalo "viška dijelova" pa su dodali broj 5 i izdali novi model. :D
Zato ja napravim printscreen da se zna prva cijena. :D Mislim da su je korigirali s obzirom na konkurenciju, često to rade u Thomannu.
Peter na prezentaciji u Vietnamu.
https://youtu.be/oHUh2zDAvVI?t=269
Malo detalja na nekom "čudnom jeziku" ali koga interesira, u nedostatku boljeg vrijedi i ovo pogledati.
https://youtu.be/V5d-PwoHmUo
Interesantne u to stvari. Prva javna prezentacija u Vietnamu. Isto tako i prodaja SX900 skoro dva mjeseca prije nego što će se ista dogoditi na starom kontinentu. Zakoni tržišta i profita lagano mijenjaju stare dobre navike proizvođača.
Onako usput, prezentacija je odrađena na Stagepas 1k. Snimka Petera je napravljena iz ruke, dakle sniman zvuk iz prostora. Meni to zvuči jako dobro ...
Tihotyros
13.08.2019, 23:29
U Peterovim rukama svaka klavijatura zvuči ko Bečka filharmonija. Zaista zvuči fantastično i sx900 i stagepas k1.
lalamusic
03.09.2019, 22:27
Kolege, prije svega lijepi pozdrav pošto sam novi na forumu ali i u svijetu aranžera (do nedavno se kleo u svirku s velikim bendovima i na workstation :)) ). Uglavnom, naručio sam sx900 koji bi trebao stići kroz dva tjedna pa kad stigne podjelim skromne dojmove...
Čestitam!
Dok ne dođe instrument, može li info gdje si ga naručio, koliko si platio?
Odabir je sigurno dobar i vjerujem da se nećeš razočarati.
lalamusic
03.09.2019, 23:47
Naručen je u Eurounitu, pošiljka SX700 i SX900 modela dolazi cca 15. rujna. Cijena je cca 16.700 kn za kartično plaćanje- mislim da je cijena istaknuta već i na njihovom web shopu...
Cijena je sasvim korektna i ako isporuka bude u navedenom roku, to je odličan dil. Javi se s dojmovima kad stigne stroj.
Ono što trenutno interesira sve zainteresirane :D za kupovinu jest, kvaliteta tipke. Tipka je na svim dosadašnjim PSR modelima bila vrlo loša, iako je i to stvar navike. Čitao sam recenzije nekih korisnika koji već sviraju SX modele i kažu da je ova FSB tipkovnica u rangu Tyros2 i da su vrlo zadovoljni kako se osjeti pod prstima. Saznat ćemo i to ubrzo.
lalamusic
04.09.2019, 13:56
Svakako, napišem dojmove čim stigne... Nažalost tipku neću moći usporediti sa starijim PSR modelima pošto ih nisam ni probao, ali dam svoj osvrt na sve aspekte klavijature onako na prvi dojam. Možda će vam koristiti dojmovi nekog tko je nov na aranžerima i nije “zaražen” sa iskustvima sa prijašnjih modela. :)
gnovako8
04.09.2019, 23:01
za yamahu sx900 previse je to para ok novi model je al opet nabrijali su cjenu koliko mislim da se bolje isplati uzet od tih modela psr sx700 jeftiniji a sve amnje vise identicno osim ako ti netreba vokalist i 1gb rama moje misljenje;)
Tyros 2, 3, 4 svi imaju FSX tipke. Provjerite na sluzbenim stranicama. Za Tyros 1 ne mogu pronaci podatke, on je medju Tyrosima imao najgoru tipku. Ali ako ce novi sx imati barem kao jedinica, okay.
Član PSR foruma (Snicker740) je napisao prilično dobar osvrt nakon prvog susreta sa sx900. Citiram što kaže za tipke:
- KEYBOARD: Newly improved, giving you a better sense of beating, deeper key stroke and heavier finger impact. When I play it makes me think of Tyros 2's keyboard, it's quite similar in feel.
At the product display area, Yamaha staff has both Genos and S975 available for comparison, and I find the SX900 keys much better than S975, which reaches 80% of Genos keyboards.
Podsjećaju ga na Tyros2, a misli da su oko 80% kvalitete Genosovih. Ako ga osjećaj nije prevario u tih sat vremena sviranja, onda bi tipke mogle biti veliki plus u ovoj seriji. Pogotovo ako uzmemo u obzir jeftiniji model SX700.
Ok. Samo ponavljam, Tyros 2, 3, 4 imaju FSX-dakle ISTU tipkovnicu. Ja sam dvojku i trojku imao jednu kraj druge, osjetila se samo razlika iz razloga sto je dvojka imala daleko vise kilometara od trojke. Dakle, ista tipka. Ako je blizu FSX, to je super.
A sta je sa tyros 5 tipkovnicom ?
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
https://usa.yamaha.com/products/musical_instruments/keyboards/arranger_workstations/tyros5/specs.html
Isto pise FSX.
Za Tyros 2-5 i za Genos u specifikacijama piše da su tipke tipa
Organ (FSX), Initial Touch/Aftertouch
Meni se ipak čini da Genos ima bolju tipku od Tyros4 kojeg sam prije svirao.
STAGEA serija ima ove nazive
Basic FSB - Elactone ELB-02, ELC-02 ...
Standard FS - Elactone ELB-02, DDK7 ...
Kod modela SX su tipke tipa
Organ FSB
i očito se radi o drugačijoj tipki nego što je kod PSR S serije gdje u specifikacijama piše da je tipka tipa
Organ, Initial Touch
Kako god, vidjet ćemo kad se pojavi kod nas u trgovinama. Za sada nam ostaje da nagađamo i samo vizuelno pogledamo kako izgleda kada se sx900 otvori. Slike u prilogu.
Ovaj video nije snimljen nekom kvalitetom ali možete vidjeti kako se lijepo može koristiti Chord Looper (7,20 sec)
https://youtu.be/n3CsRUJVglA?t=440
I onako usput, možda nekom zatreba :D
Prije par dana je izašao novi update za oba modela.
Added a new function: Voice Guide.
Fixed other problems.
Dobar video "za nabrijavanje" prije dolaska instrumenta u dučane. B-)
https://youtu.be/S4FDWEPBNRs
lalamusic
11.09.2019, 15:09
Odlično... :) veselim se... samo, izgleda da će isporuka ipak biti bliže 30. nego 15. rujnu...
Ha dobro, tjedan sim, tjedan tam.
Bitno je da cijene ostaju iste jer koliko vidim, Thomann lagano pumpa na gore.
Za one koji razumiju njemački jezik, ovdje mogu pročitati (https://www.amazona.de/community/test-yamaha-psr-sx900-und-sx700-workstation/) odličnu recenziju vrijednog Musiker Lance.
I on je potvrdio da je tipka bolja nego na starijoj S seriji aranžera.
Evo kratke analize i usporedbe mogućnosti koje nam dolaze sa SX900, a ne nalaze se u Genosu. I do sada je bio slučaj da "slabiji" modeli dobivaju neke nove karateristike u odnosu na njihovu "veću braću". Međutim, čini mi se da kod modela PSR SX900 ima više novosti nego što je to bio slučaj kod prijašnje PSR S serije.
Chord Looper je prva i možda najviše "reklamirana" novost. Sigurno je da će dobro poslužiti nekim sviračima i mislim da će ova opcija naći dobru primjenu kako za live nastup, tako i za kućnu zabavu pri sviranju. Po onome što čitam kako bi trebala funkcionirati, radi se o mogućnostima i obimu koje do sada nisu ugrađene u ostale aranžere konkurentskih firmi.
Tipka Reset Style je svakako "podilaženje" (i mamac) svima onima koji sviraju Korga i razmišljaju o mogućoj promjeni brenda. Nešto se šuška da bi ista opcija mogla biti dodana i u Genos kao dio Updatea koji se očekuje do kraja godine. Tako se barem priča u kuloarima.
Sub Scale je, čini mi se, loš pokušaj za obradu scala namjenjen sviračima istočne orijentacije. Ali nikada se ne zna, možda s nekim narednim Udateom na ovoj funkciji dobijemo nešto ozbiljni alat kojim će biti moguća izrada terci.
Bluetooth je svakako zgodan dodatak iako bih više volio da se "plavim zubom" pored streamanja glazbe može upariti vanjski uređaj s Android platformom i tako pozivati i otvarati PDF, JPG ili neke druge datoteke sličnog tipa.
Novih 30 USER mjesta kod dolaze kod DSP efekta, master efekta ili master Compresora su potvrda da Yamaha i dalje pozorno prati što treba korisnicima. Isto vrijedi i za mogućnost koja ne postoji kod Genosa, a to je podešavanje svjetline ekrana i edit SONG-a kojeg više ne moramo pozivati u Sequencer da bi pohranili napravljene izmjene. Dodano je još jedno podešavanje koje ne postoji u Genosu. U Mic Setting sada postoji i Guitar odjeljak pa tako možemo trajno pohraniti postavke ako na stražnji ulaz spajamo gitaru.
Bez obzira na navedene prednosti, Genos je i dalje mnogo moćnija klavijatura. Međutim, ove mogućnosti daju dodatnu prednost modelu PSR SX900 nad Tyros5. O tome smo pisali na ovoj temu (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=31456) pa neka i ovaj osvrt bude prilog istoj. Cijena sx900 je u samom startu nešto viša nego što je nekada koštao PSR S970, a vrijeme (čitaj; pad cijene) će pokazati da li je opravdana.
SMusic studio
17.09.2019, 15:27
Moram da pitam nešto iskusne yamahijance.
Predhodnih dana baš sam detaljno pregledao sve materijale u vezi SX900 i moram da kažem da sam već "pečen" da je kupim i da posle XX godina sviranja Rolanda pređem u vaš klub. Ova klavijatura (aranžer) mi se mnogo sviđa i mislim da sve ono što ima u sebi meni bi više manje trebalo i koristilo (mislim na SX900 ne na SX700).
No, brine me jedna stvar. Vidim da je OS preslikan iz Genosa, a na Genosu postoji jedan nedostatak koji mi se baš ne sviđa, a to je FINGERING MODE.
Zapravo, ja ponekad koristim opciju gde se akordi sviraju levom rukom i to : DUR - jedna tipka (osnovni ton akorda) i MOL - dve tipke (osnovni i treći ton iz molske lestvice). Vidim da ova opcija kod Genosa ne postoji, pa predpostavljam da je nema ni kod SX900. Postoji mod SINGLE FINGER gde se dur svira ovako, ali kod mol akorda se koristi prva crna tipka niže od osnovnog tona što nema nikakve veze sa načinom predhodnog sviranja koji sam opisao.
Moram da napomenem da ovaj mod postoji kod svih drugih brendova osim kod Yamahe i da kod svih radi MOL akord sa prvim i trećim tonom iz lestvice. Čak šta više, imao sam YAMAHA Piaggero NPV80 kod kojeg je takođe postojao ovaj mod i koji je radio normalno, a kod ostalih yamaha aranžera nema takvog moda.
Sada me zanima, dali postoji mogućnost da se nekako ovaj mod IZMOLI od Yamahinog razvojnog tima i da ga implementiraju u nekom sledećem UPDATE, jer vidim da ima još mnogo onih koji bi sada prvi put prešli sa nekog drugog brenda na Yamahu, ali se žale na ovaj nedostatak jer će im predstavljati veliki problem u prilagođavanju načina sviranja. Znate, nije tek tako lako menjati navike, naročito ako neko godinama koristi ovakav način sviranja.
Znam, sada će neko reći da je to mod za amatere i početnike i da se zato Yamaha nije time bavila, ali pouzdano znam ljude - muzičare koji perfektno sviraju akorde levom rukom, ali često koriste i ovaj mod za pojedine složenije kompozicije gde je potrebna jako brza promena akorda u live nastupu.
Mene zato brine ovaj nedostatak jer i ja ponekad koristim ovaj mod i bilo bi mi teško sada da se učim iz početka na Yamahi koju definitivno želim kupiti.
Ima li ikakve šanse da se ovo ozbiljno predloži i zahteva od inženjera Yamahe da dodaju u OS, jer mislim da to nije veliki posao za njih, a time bi olakšali način sviranja svima koji žele da promene dosadašnji brend i pređu na Yamahu, a koji su navikli da koriste ovu opciju?
Izvinite na dužem postu, ali ovaj problem me prilično lomi oko kupnje ovako divnog instrumenta koji nije baš jeftin, ali za mnoge nije nedostižan kao Genos.
Hvala i pozdrav
Razumijem što te muči ali čisto sumnjam da će biti promjena u tom smislu kod Yamahe. Za dur ti nije problem, a zašto je raspored za mol i sedmicu drugačije nego kod Korga i Roladna, tko bi ga znao?
Ili zasto je kod KORG-a I Rolanda drugacije nego kod Yamahe ? :)
Ja koristim iskljucivo single opciju I navikao sam se na ovakav pristup kakav ima Yamaha. Licno meni nebi pasalo nikako nacin na koji je kolega "SMusic studio" objasnio.
Takodje kao I kolega Casper sam misljenja da Yamaha to nece nikad promjeniti.
Pozdrav
SMusic studio
17.09.2019, 21:30
Mislim da je samo stvar navike, ali kao što treba vremena za naviku tako treba vremena i za odviku, naročito ako svirate preko 20 godina i već ste izgradili svoj stil.
Dalje, mi svo sve stariji a ne mlađi, što je normalno, ali sa godinama se sve teže prihvataju neke novine, ko će sada nešto učiti od početka. Iz mog primera mi je jasno jer se nikada nisam navikao na Rolandov BK novi sistem rukovanja koji je totalno različit od svih dosadašnjih njegovih aranžera E,G i VA koje mogu i danas žmureći svirati.
Iz tog razloga sam neodlučan oko kupnje SX900, pa ću sačekati još neko vreme da vidim šta će se desiti. Možda će se njegovom pojavom na zapadnim tržištima pojaviti veći broj ovih žalbi oko fingering moda, pa možda Yamaha i učini nešto po tom pitanju, jer ne verujem da će tek tako zanemariti potencijalne kupce koji žele preći sa nekog drugog brenda na Yamahu koja ovim modelom i njegovom cenom postaje pristupačna mnogima koji do sada možda i nisu razmišljali o promeni brenda.
A do tada dok ja čekam, možda ovom modelu još malo padne cena, pa eto moje radosti zbog koje ću verovatno i zanemariti nedostatak ove opcije.
Yamaha je promjenama na Genosu pokazala da se želi približiti što većem broju potencijalnih kupaca. Mnoge stvari je ugrađeno "na zahtjev", dosta sam pisao o tome pa ih ne bi sada ponavljao. Možda se dogodi i ova mogućnost koju spominješ ali ja u to čisto sumnjam. Kako god, ti prati što će se događati, a sigurno je da će vremenom i cijena pasti.
Malo mog razmišljanja oko "one fingered moda". S muzičke strane gledajući, Rolandov i Korgov sistem je logičniji jer "onaj drugi" ton i stvara mol. Međutim, mehanički gledajući je lakše pritisnuti i prvu tipku iznad osnovnog tona kao što je to kod Yamahe. Ako uzmemo u obzir da oni koji sviraju na takav način imaju lošiju motoriku lijeve ruke, onda je Yamaha dobro razmišljala i vjerojatno je upotrijebila ovu logiku.
Svatko od nas tko je prelazio na neki drugi brend, prolazio je kroz istu muku, radio je brojne kompromise radi prilagodbe i nužno je morao mijenjati stare navike. Govorim u ime onih koji se ozbiljno pristupaju OMB poslu, koji marljivo slažu svoj repertoar, ritmove, postavke. Oni drugi koji godinama sviraju na 10 istih ritmova i par (ubačenih) samplova u RAM, nemaju tih problema. Dobro se sjećam svog starog KN7000 (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=28855). Koristio sam na njemu jednu mogućnost koja mi i danas nedostaje, a koju moderni aranžeri nemaju. Pitanje je da li će to ikada i u graditi u njih. Tim više, nemaju je čak niti oni aranžeri za koje neki tvrde da su daleko iznad ( gore, u sferi svemira (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=30345) :D) hardware konkurencije. Dakle, radi se o tome da je stari KN 7000 imao dinamiku na lijevoj ruci u području pratnje ali na slijedeći način. Ako bi pritisnuli tipke akorda nešto jače, ritam bi odsvirao nešto drugačiju frazu u aranžmanu nego što je svirao kod normalnog pritiska . Nešto slično Chord switching-u ali je bilo vezano uz dinamiku odsvrianog. Nazovimo to Touch switching.
Odoh malo u širinu ali nadam se da si shvatio poantu. Promjenom brenda uvijek nešto izgubiš i nešto novoga dobiješ. Kad to staviš na vagu, odmjeriš gdje se nalazi jezičac i uzmeš onu stranu koja je više prevagnula.
SMusic studio
17.09.2019, 23:09
Međutim, mehanički gledajući je lakše pritisnuti i prvu tipku iznad osnovnog tona kao što je to kod Yamahe. Ako uzmemo u obzir da oni koji sviraju na takav način imaju lošiju motoriku lijeve ruke, onda je Yamaha dobro razmišljala i vjerojatno je upotrijebila ovu logiku.
Ne, kod Yamahe se za mol stiska prva crna dirka ISPOD osnovnog tona. Nekada je ona blizu (kao kod Dm=D+C#,Em=E+D#, Am=A+G#), ali kod nekih akorda to i nije blizu (kao Cm=C+B, C#m=C#+B, Fm=F+D#, F#m=F#+D#), tako da nema tu baš puno olakšanja za ljude sa lošijom motorikom jer opet treba ponekad razmaknuti prste bez obzira da li svirao Yamahu, Korga ili Rolanda.
Sledeća stvar sa kojom se slažem sa tobom je logičnost "drugog tona" koji i određuje da je akord molski.
Ovakav sistem podržavam kao mnogo bolji zbog sledećeg: nekada davno dok sam učio da sviram koristio sam u početku samo ovaj single finger mod. Svaki mol akord sam morao svirati sa dva tona, gde je drugi bio ton iz te lestvice. Vremenom, kako sam sve više vežbao i razrađivao prste postalo mi je mnogo lakše da dodam još samo treći ton i da počnem svirati ceo akord sa 3 tona, nakon čega sam polako prestajao koristiti SINGLE FINGER opciju i počeo svirati full akorde normalno.
Sa ovakvim Yamahinim sistemom nikada niko neće uspeti usavršiti tehniku u levoj ruci jer je prva crna dirka ispod osnovnog tona totalno nevezani ton za bilo koji molski akord koji se tog trenutka svira.
To bi bilo isto kao da je, recimo, ubačena funkcija na foot switch-u da kada želite mol stisnete root ton na klavijaturi a nogom pedalu i onda dobijete molski root akord, što bi možda ljudima sa hendikepom ili lošijom motorikom u rukama bilo lakše za svirati. Ovako stvarno ne vidim logiku Yamahinog sistema sa prvom nižom crnom dirkom za mol.
Sedmica je prva bela dirka ispod root tona što je identično sa svim ostalim brendovima. Dakle, samo je sistem za MOL različit i samim tim problematičan i bilo bi logično to ispraviti.
Ne bih više o ovome da ne bežim od teme, evo jednog videa koji sam pronašao u vezi ovog problema vezano za Genos, što mislim da je isto i kod SX serije, pa mi nemojte zameriti što je u ovoj temi.
https://www.youtube.com/watch?v=kaQEUNE0ju0&t=410s
Ne koristim Single fingered pa sam napisao odokativno. No, sad sam probao i stvar kod Yamahe (Genosa) je slijedeća. Za mol je potrebno stisnuti bilo koju CRNU tipku ISPOD osnovnog tona. Za sedmicu je potrebno stisnuti bilo koju BIJELU tipku ISPOD osnovnog tona. Dakle, to je svedeno za totalne neznalice, dovoljno je upamtiti CRNA= MOL, BIJELA=SEDMICA. Pa kako ti koja tipka dopadne, bitno je da se nalazi ispod. Interesanto, ako se stisne crna i bijela zajedno, dobivamo m7 akord što i nije loša varijanta jer imamo još jedan akord na raspolaganju. Baš sam pogledao, Casio ima nešto obrnutu logiku, pa će prvi stisnuti ton iznad osnovnog, stvarati mol, a a ko dodamo još jedan iznad, nastaje sedmica.
Ovo s video linka nema baš veze s Single Finger. B-)
I onako usput, to što Tiho pokazuje na videu, moguće je uraditi i na Genosu. ;)
SMusic studio
18.09.2019, 00:55
I onako usput, to što Tiho pokazuje na videu, moguće je uraditi i na Genosu. ;)
Sad te tek ne razumem :confused: Jel ti to znaš nešto, Caspere, što drugi ne znaju da postoji pa snimaju ovakve klipove, ili neupućeni pišu i lupetaju nebuloze kao ja.
On pokazuje na videu da upravo na Genosu nije moguće ni u jednoj opciji dobiti sa jednim prstom DUR akord, a sa dva prsta (root key + terca key) MOL akord, što kod svih drugih brendova postoji. Jedino da su već to ubacili sa nekim novim update-om a da mi to ne znamo?
Ili me samo ložiš da to može i na Genosu, a samim tim i na SX-u, a ?
Shvaćam ja tebe da ti ne razumiješ mene. Al shvati ti mene da i ja ne razumijem Tihu. :D Napričao je puno, reko ništa nije.
Da je imao volje, mogao je nastaviti na temi gdje se i započela rasprava (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=307739#post307739). Ovako preko YT na kojem briše komentare koji njemu ne odgovaraju to apsolutno nema smisla. A da ti budem iskren, nemam se volje boriti s vjetrenjačama i s gicama u blatu. :D
Malo improvizacije na temu ...B-)
https://youtu.be/nrToyvYp_MU
Kratka demonstracija ...
https://youtu.be/kGKnPOoqSL4
E jesu ih razvalili ko beba zvečku :D
https://youtu.be/OmXfrBPK3zc
lalamusic
20.09.2019, 08:34
😂😂😂😂
keyboards
26.09.2019, 05:17
Shvaćam ja tebe da ti ne razumiješ mene. Al shvati ti mene da i ja ne razumijem Tihu. :D Napričao je puno, reko ništa nije.
Da je imao volje, mogao je nastaviti na temi gdje se i započela rasprava (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=307739#post307739). Ovako preko YT na kojem briše komentare koji njemu ne odgovaraju to apsolutno nema smisla. A da ti budem iskren, nemam se volje boriti s vjetrenjačama i s gicama u blatu. :D
Pozdrav forumašima. Samo da napomenem da nikada u životu nisam obrisao niti jedan komentar sa moga youtube kanala. Samo komentari u kojima se psuje ili upotrebkjavaju ruzne rijeci ne odobravam. Pozivam bilo koga da slobodno komentarise sto gid zeli na mome yoitubu kao sto i ja to radim ovdje. Cjenim vasu stranicu koju sam u par svojih videa i pohvalio i preporucio. Mislim da ste vi dobar i vrijedan forum svake pohvale.
lalamusic
26.09.2019, 18:39
Evo danas preuzeo svoj SX-700 u Euro-unitu. Namjerno nisam stavio prefiks PSR jer nakon nekoliko sati provedenih na njemu nekako mislim da je SX puno ozbiljnija sprava od svih Psr-a koje sam slušao do sada...😊 Dečki kažu da je ovo prvi isporučeni preko njih u RH pa se nadam da će moj kratki osvrt i oni koji će slijediti pomoći ljudima u odluci za kupnju.
U kolovozu sam temeljito isprobavao Korgove PA700 i PA1000 i hvala Bogu da sam prije uplate vidio najavu za Yamahinu novu SX seriju.
Nisam do sada imao iskustva sa aranžerima, ali u usporedbi sa Korgovim konkurentskim mid-range aranžerima SX700 zvuči znatno ozbiljnije.
Izrada- kvalitetna tvrda plastika i aluminij, gumeni gumbići izvrsno reagiraju i vidi se da nisu jeftine izrade. Touchscrren izvrsno reagira.
Tipka- ono što svi najviše očekuju: U međuvremenu sam probao tipku doduše izgašene PSR-ke s-970 i ono što mogu zaključiti je da me ova tipka puno više podsjeća na Tyros 3 koji sam probao ili čak Motif XS koji sam svirao nekoliko godina...
Toliko sad na prvo slušanje pa javim dojmove kad provedem vise vremena uz novu igračku...
Čestitam! Uživaj i javi se s novim dojmovima.
lalamusic ja sam ovih dana probao sx700 i cekam da dodje sx900 da je vidim i meni se cini da je zvuk dosta dobar a izrada za klasu veca od psr, a sto se dirke tice ja sad ne znam kako se strucno koja zove i mozda je na tritonu starom i najgora ali nekako je meni meksa a to je vazno zbog trilera dok je ovo malo, meni bar na prvu deluje teza i cvrsca(verovatno kvalitetnija) i mozda za solo (kod narodnjaka) malo teza. A sve ostalo koliko sam video pa i taj tuch je meni super. Nek te u zdravlju sluzi i nemoj da te mrzi napisi ovih dana jos neke utiske siguran sam da dosta forumasa jedva ceka da cuje utiske. I da, kako za terce i da li ima da se nadje vec nesto po netu od semplova?
lalamusic
26.09.2019, 21:05
Da, biti će da je zato meni ova FSB tipka odlična jer sam većinu života proveo na klavirskoj tipki dok netko kome je narodnjak prioritet možda može reci da mu je malo , ne bih rekao tvrda nego dublja...
Terce navodno da možete raditi pomoću opcije sub scale ali nisam to probao... nisam ni tražio sampleove po netu ali u njoj je već instaliran onaj Europe expansion pack u kojem se nađe dosta dobrih harmonika (velika, mala kabina, organ, master i sve talijansko-francusko-argentinske verzije registara). U tom packu ima i tambura ali nisu neka sreća...😂😂😆
Voice banka same klavijature mi je super i u svakoj kategoriji se nađe izvrsnih soundova...
Styleove sam prešao brzinski više manje sve ali se nisam stigao baviti sa editingom.
Jedina mana koju sam u jedno popodne primjetio- jednom od ona dva ugrađena knoba dodijelio sam funkciju mijenjanja tempa, ali kad sam išao malo usporiti ili ubrzati tempo style-a on se referirao očito na neku otprije usnimljenu brzinu i skočio na nju... ne znam, možda je do mog neznanja...😁
Da na to sam mislio. Dublja i samim tim teza za soliranje pa mozda mora da se nosi i solo klavijatura (govorim o narodnjacima, inace za zabvnu muziku, klavirske svirke...patos..i sve ostalo super je i dosta kvalitetna). E sad, ima neka fora sa tegovima. Nekako se nalepe ispod dirke i na taj nacin se dirka spusti ali ja ne znam nikad nisam probao. A sto se semlpova tice verujem da cita sve od Tyros 3, 4 i 5 i naravno S770,775 i S970,975 ali kao sto Casper rece negde na forumu malo je kvalitetnih semplova i svuda se vrti jedno isto a nadam se da ce neko nesto novije da izbaci (napravi), makar sto se harmonika tice, jer toga za korga ima mnogo vise.
To s tempom na knobu neće ići pa se nemoj time mučiti. Na žalost, knob
uvijek preuzima vrijednsot one pozicije gdje se nalazi, a ona gotovo nikada nije u skladu sa stvarnim tempom.
Terce mogu funkcionirati kao tkz. MIDI terce ili da se slažu samplovi u YEM-u. Pisali smo na par tema na forumu o tome.
Sve samplove od Korga se lako prebaci u Yamahu, ali opet je to ista ofucana priča, osim ako nemaš nešto drugačije/bolje od onog što se dijeli naokolo.
lalamusic
26.09.2019, 21:27
Da... svuda se vrte iste stvari a onda se treba paziti da Yamaha ne zvuci ko Korg...😂 Svi koji kupimo Yamahu svjesni smo da ćemo morati zapeti i složiti si klavijaturu po volji glavninom od tvorničkih zvukova koji sigurno bolje rade od loših sampleova... Tko želi što prije ići na svirku sa malo posla, definitivno mu je Korg bolja varijanta.
Ovo zadnje ne stoji.
Materijala za yamahu sad imas dovoljno,mozda to prije nije bio slucaj.
Novih semplova, dobrih,ni za korg bas nema.Na kraju ,lako se konvertiraju za yamahu.Setova takodjer ima, malo se treba potruditi ako zelis besplatno da ih dobijes.
Ako ces platiti,ima i toga...
lalamusic
26.09.2019, 21:58
Ok, moje isprike... ima ih puno manje nego za Korga...
Pošto sam novi na Yamahi... imate li za preporučiti neki Set dobre kvalitete koliko god koštao? Naravno može i u pm...
Ako je kako treba nije problem da se plati. I treba neko ko se muci da sve poslozi kako treba i sklopi dobre semplove i terce i sve ostalo da naplati. Samo da nije preterana cena. Inace je sam kupio neke setove i imam po nesto ali kupio bih harmonike i terce, mozda neku ritam gitaru...ostalo imam sve, ako neko ima nesto tako neka se javi. I jedno pitanje da ne skrecemo sa teme, da li moze kad se postavi spoljni ekran (tablet) na sx900 da se preko njega i klavijaturom upravlja, npr menjaju stylovi, boje..fajlovi, ili se samo tekst ocitava i sve ono sto radimo na klavijaturi?
Ma jok,cemu isprike [emoji57]
Danas je dovoljno materijala, jedino što nama nikada nije dosta i dovoljno dobro.
...da li moze kad se postavi spoljni ekran (tablet) na sx900 da se preko njega i klavijaturom upravlja, npr menjaju stylovi, boje..fajlovi, ili se samo tekst ocitava i sve ono sto radimo na klavijaturi?
Može se sve kontrolirati "izvana", samo software dosta košta.
https://youtu.be/cEGcls25nqo
Pozivanje registracija je isto tako moguće s "vanjskog ekrana",a s obzirom da se u registracijama može nalaziti sve ono što si spomenuo (style, voice, ...), onda je iovdje odgovor potvrdan. Može se.
https://youtu.be/83KSbB5H-_8
lalamusic
26.09.2019, 22:43
Evo još jedan dobar “dojam” nakon prvog dana sa SX700- za one koji vole nešto odsvirati i sa obratima u lijevoj ruci (sekstakordi, kvartsekstakordi, jazzy harme) ... znamo da Yamaha ima standardnu opciju za lijevu ruku (fingered) kao i “fingered on bass”. Super je što izmjenu sa jedne na drugu opciju registriranja akorada možete postaviti na jedan od onih 6 assignable dugmića ispod ekrana pa jednim brzim klikom možete kombinirati dvije opcije čitanja akorda. Npr. Intro od Cesarice sa opcijom “fingered on bass” kako bi se dobila realna progresija bass gitare, a kasnije jednim klikom isključila opciju i sviraš standardne harme...
Možda se to moglo i prije izvesti pa ja sad otkrivam toplu vodu, ali koliko znam stare PSR serije nisu imale assignable dugmiće... Uglavnom jako su korisne jer se na njih može dodijeliti čudo različitih funkcija...
Ok, moje isprike... ima ih puno manje nego za Korga...
Pošto sam novi na Yamahi... imate li za preporučiti neki Set dobre kvalitete koliko god koštao? Naravno može i u pm...Mislim da na forumu ima dosta dobrih stvari za yamahu.
Pogledaj.
A set kao set ,ne znam.
Valjda stvar ukusa i potrebe. Različiti repertoari,stilovi koje sviramo.
Nudi se na netu svasta.
Prije bilo kakve kupovine savjetujem osobno da se proba i ako ti odgovara da se ubaci u set u klavijaturu na licu mjesta.
Kupovine setova na osnovu snimka na youtube znaju biti los posao.
@Romario - bravo za info za kupovinu seta i probavanje prije toga. Nisam još nekoga čudo da je bio oduševljen kupljenim, upravo obratno. ;)
@lalamusic - da, ti su gumbici odlična stvar. Ovaj status fingereda se pamti u Registracijama, mora biti označen Style. Za jednu pjesmu par registracija i riješen problem.
lalamusic
27.09.2019, 00:30
@lalamusic - da, ti su gumbici odlična stvar. Ovaj status fingereda se pamti u Registracijama, mora biti označen Style. Za jednu pjesmu par registracija i riješen problem.[/QUOTE]
Da, evo upravo pročitao cijelu temu o registracijama i shvatio da bi se u njima i to moglo napraviti...
Sutra krećem polako sa slaganjem registracija, ali s obzirom na user memoriju od 400 mb... što mi predlažete ko opciju općenito za pohranjivanje svega? Da spremam sve u user pa da za sigurnost radim backupove na USB ili da se nešto sprema na USB?
Ovih 400mb se odnosi na unos samplova. To je ona priča s Expansion Pack i YEM aplikacijom (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=31151).
USER memorija je 1GB i moj je savjet da u nju stavljaš sve što ti je potrebno za live nastup. Obavezno stavi registracije, vlastite ritmove, voices (to nisu samplovi već tvoja obrada tvorničkih soundova), tekstove, multipadove ... To su sve male datoteke od 1-50 kb i s njima ne možeš prepuniti ovaj USER.
lalamusic
27.09.2019, 01:46
Ok, shvatio... oduvijek muku mučim sa ovim memorijama...😂😂
Nema spavanja noćas ~O) :D
lalamusic
27.09.2019, 01:54
Nema... :D
Dodato:
Treba mi pomoć vezano uz registracije- naime, uspješno sam napravio jednu “Latin” banku sa nekoliko registracija a nikako shvatiti kako krenuti raditi novu sa drugim žanrom...
Našao na YouTube-u informaciju da prilikom paljenja klavijature treba držati posljednju crnu tipku ali to na sx ne šljaka već je opet aktivna ova “Latin” banka
Ako bi stisnuo SAVE za ovu stvorenu Latin banku i pohranio je s novim imenom, recimo Latin 2, dobio bi novu banku s kojom možeš dalje manipulirati. Ako bilo koju banku otvoriš u prikazu kao na slici, pomoću DELETE možeš obrisati registracije i onda je pospremi kao banku s nazivom BLANK. Od nje uvijek krećeš u izradu novih registracija i prilokom "sejvanja" je nazoveš novim imenom. BLANK i dalje ostaje, a kreira se novae banka.
lalamusic
28.09.2019, 10:51
Je... puno hvala! A ja uporno tražim opcije “new bank”...
VUNIMRAV
28.09.2019, 12:42
Evo da se prikljucim...naletih na ovaj video(nisam primetio da ga je neko kačio),pored ovih fabrickih sem0plova mislim da mi ne bi u nju nista uslo drugo!!!!!
Poslusajete od 7:28 kao zvuce harmonike,frula,rumba ritam pa i dvojka iako je Rumunska...meni je to perfektno,jos kad znam, da je sve fabrika ida nema tucanja i bagovanja....
Pretpostavljam da je to neki paket sto ide uz nju?
Zaboravio si link prema videu. ;)
VUNIMRAV
28.09.2019, 13:16
Ah,radilo se do kasno!!!https://www.youtube.com/watch?v=QVC2Z3UrKWw&fbclid=IwAR2BT7OBj6Tezp5R7cWo8rY9nx0yw926x55SmqYZ0 0z1vpGTjsrqbmDLmwQ
Dakle na 7:28 pocinje sa demom koji ce mnoge zainteresovati!!Harmonika,frula,rumba...sax
Stvarno dobro zvuci .
lalamusic
29.09.2019, 22:59
Da, u useru dobijete već instalirane Europe, Latin i Afrika pack... Ovo su styleovi i sampleovi iz EUROPE Packa di se nađe vrhunskih stvari... recimo style Cerge-HR- vjerojatno su ga korisnici yamahinih aranžera već koristili na prijašnjim modelima- na SX-u radi vrhunski...
Tihotyros
29.09.2019, 23:06
Neznam jel taj Europe pack isti kao za Genos, ali ako je, onda u njemu nema nista korisno. Ja sam skinuo Best of Europe i ne sluzi nicem osim da zauzme mjesto.
A u Balkan packu se moze naci koji dobar zvuk, meni ima jedna dvije dobre harmonike, tamburice su dosta ok (sve pod uvjetom da nemate bolje semplirane)
Danas je bila neka prezentacija kod mene u komsiluku, ja posto sam u toj radnji kupio S770 a gledao sam i SX700 bio sam pozvan. Probao sam Tyros 5 i za mene posle psr serije stvarno je dirka i izrada mnooogo bolja i taman sam hteo da kazem j..es SX daj da uzmem Tyrosa makar cetvorku kad covek kaze a sad da vidis kako radi SX900. Luda sprava skroz. Dirke perfektne (nisam svirao top modele pa bas i nisam neki poznvaoc dobre dirke), mekane..ma klasa bas, a instrumenti..ja je svirao dva sata, skoro ko semplovi, ali kad spojis right 1 i right 2 pa jos i 3 ( ja na S770 imao samo dva) tu su mogucnosti neogranicene. Ima u sebi Europe, Latin i Afrika i Oriental pack i dovoljno kombinacija da napravis sve sto zamislis. Ne bi bilo lose da se ubaci i neki sempl ali cak i bez njih opasna masina. Covek kaze prima i semplove direktno na USB ne mora da se koristi YEM, ali moguce je i da se nismo dobro razumeli i da je mislio samo na klasicne instrumente, na Nemackom je bila prezentacija pa se bas i nismo najbolje razumeli. Oni se kunu u nju...pored Genosa je sva onako jadna jer je Genos svemirski brod ali pored Pa 1000 i ostalih korgova bas izgleda mnogo ozbiljnije a i za toliko se bolje cuje. I da sad ne bude da pametujem i korg je super ne kazem, ali ovo je meni klasa iznad onih Pa1000 i Pa700 koje skoro da niko nije ni pogledao. Kazu mali Genos a ima i neke opcije vise, ne znam ali moram da je kupim mnogo je mocna.
Ubacivanje samplova direktno s USB-a ide samo ako si na USB stavio PPI. A to priču sa ppf, ppi, yem, (đem) si već apsolvirao, nadam se. ;)
Uf jesam. Na tezi nacin, ali hvala tebi mnooogo, sad mogu i drugima da pokazujem kako ide:lol::lol:. Inace klavijatura je (S770) dobra, korektna, ali SX je stvarno nesto drugo. Ono je vec ozbiljna prica
Jedna prezentacija SX900, stavljam je prvenstveno radi vocalista ali i još sporedna dva detalja. Autora Jose Juana (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=294882#post294882) smo već upoznali kao "starog" vjernog Yamaha korisnika. I on je ugradio ribbon (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=295126#post295126), drugi dan nakon kupovine klavijature. Mala šala.
Poslušajte kako radi vocalist, ima ga na par mjesta u videu. Za onoga tko ne traži previše, ovo je sasvim zadovoljavajući prateći vokal.
https://youtu.be/izM8qljYpQ4
Danas probao SX-900 I SX-700.
Tipka definitivno bolja od predhodne PSR- serije. Skoro pa potpuno ista kao na Korg PA-1000 (U Guitar centru su bili jedan pored drugog).Uglavnom jos uvjek nije na nivou Tyros3,4 ili 5.Na Tyrosima su ipak bolje i profesionalnije.
Zvucnici na samoj SX su Takodje puno bolji i jaci nego na predhodnoj seriji.
E sad sto se tice Terci: Terce u generali MOGU ali ipak je to nedovrsen posao. Kad kazem da mogu mislim na to da se u YEM-u odradi note shift na elementima i onda preko MAIN scale I SUB scale "centi". Kao takva ce raditi ali nazalost SUB scale se nemoze memorisati.
Touch screen dosta manji i slabijeg kvaliteta nego Genos.
Generalno moj zakljucak je da je Yamaha odradila odlican posao i da je veliki napredak na osnovu predhodnika.Ostaje jos da ih "potjeramo" da zavrse posao za Terce i onda ce to biti bas onako odlicna klavijatura.
Pozdrav
Yamaha SX900 vs Korg PA1000
https://www.youtube.com/watch?v=8VaFqOawv7s
LP
Simon
Moram reagirati na gornju usporedbu. Siguran sam da A&C Hamilton Musical Instruments ima duplo veću provoziju na Korgove instrumente nego na Yamahine. Citirati ću komentar ispod tog videa s kojim se u potpunosti slažem.
There is something wrong with the sound of SX 9000. It is sound anemic and bright. The real SX900 sound a bit dull and with good mid low frequency.
Seems the sound of SX 900 was EQ badly.
Već na prvoj pjesmi se osjeti anemičnost koju spominje gornji komentator, a predlažem da recimo poslušajte kako zvuči taj isti ritam na Tyros4,
https://youtu.be/AHGA6VMFNXE?t=26
odslušajte do kraja prve minute i nakon toga se prebacite na ovu usporedbu ...
https://youtu.be/8VaFqOawv7s?t=6
Da budem potpuno jasan. Uopće me ne zanima usporedba s Korgom, pogotovo ne na ovakav način. Želim samo naglasiti da je sound Sx900 na videu samo biljeda slika onoga kako ta klavijatura uistinu zvuči.
Da,video je zanimljiv.
Ako je sa namjerom ovako napravljen,to je jako nekorektno od njih.A ako ne vide sta su napravili...cisto ne vjerujem u to .
Ako netko ima živaca, neka pogleda ovaj video.
https://youtu.be/AfPlLw1DMOQ
Simpatični Jeremy se maksimalno potrudio napraviti tehničku usporedbu između Korga i Yamahe. Neupućen gledatelj će ubrzo, i prije nego video završi, zaključiti da je Korg super stroj naspram SX serije. Oni drugi koji razumiju ono o čemu priča Jeremy samo će se lagano nasmijati i kliknuti dislike. :winking:
Globalizacija i zakoni tržišta su okrutni, a ovakve metode su uobičajene. Ne komentiram sve ovo da bi nekoga nagovorio na kupovinu Yamahe nego da bi skrenuo pozornost kako ne treba nasjesti na razno razne marketinške trikove.
Tihotyros
14.10.2019, 13:24
Prije par dana sam gledao taj video i meni je prvo upalo u oko. Usporedba dvije klavijature, a ispred sebe ima samo jednu - Korga. Pitanje dal je SX900 ikad i vidio.
Kako ne, vidio je on sx900 ali se pravi malo grbav. :D
Ali moram priznati, ova crvena boja mu bolje sjedne od originala. Vuče ne Norda :D
Još jedna usporedba SX900 vs PA1000:
https://www.youtube.com/watch?v=u8_lkrkn5nE&feature=push-fr&attr_tag=bS_hthqaEDL6cukM%3A6
LP
Simon
Ako netko stigne na Workshop za Korga, vrijedni Alois će mu objasniti sve što ga insteresira. Očito Yamaha nije prepoznala kvalitetu videa na njegovom kanalu pa je uletio Korg. ;)
Ipak je Njemačka relativno malo tržište i prava borba za svakog kupca se vodi na mnogo većem mnogoljudnom azijskom području. Još jedna usporedba, a posebnu pažnju obratite na ledice vumetra koje su u pravilu za jednu do dvije lampice niže kada svira Yamaha. ;)
https://youtu.be/lBrz2uk_qlk
Mala usporedba. Jeremy je freelancer kako se čini, a njegov video sam linkao u ovom postu (https://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=308653&postcount=90). On ima preko 28 tisuća pratitelja, dok ih jedna ozbiljna firma poput Keyboard-Akademie (https://www.youtube.com/channel/UC4w1nopMsGVXyLCfWHWIwpw) koja ozbiljno radi i prodaje svoje proizvode na njemačkom tržištu ima osam puta manje, oko 3 500. Velikim korporacijama poput Korga i Yamahe su bitne jedino ove brojke i na osnovu njih planiraju svoj poslovni put.
Rezime. Ako kupujete instrument i imate dilemu da li je bolji Korg ili Yamaha, obavezno ih probajte svirati što duže vremena. Nije dovoljno jedno popodne ali ako nema druge, bolje i to nego ništa. Ovakvi video klipovi mogu poslužiti jedino za "zabavu po kući" ili za komentare ovakvog tipa na razno raznim društvenim platformama.
Pozdrav, evo još jedne usporedbe sa Tyros 5.
https://www.youtube.com/watch?v=JAoy7N2AMT4
Dodato:
Još jedan odličan demo iz Kraft Music-a.
https://www.youtube.com/watch?v=f1i38_Hau2Y
Interesantna mi je ova usporedba gore.
Potvrđuje da je sx odlična klavijatura,tonski.
Kao i to da je tyros 5 i dalje top model aranzera.Na momente mi je t5 bolje zazvucao,mozda sam subjektivan .
Razlika izmedju ova dva modela,ako se trazi u samom zvuku,teško da ce se naci.
Dakle,prednosti i mane treba traziti u drugim stvarima.Novi Genos koncept je sigurno ono sto daje prevagu na sx model.
A opet,sx je pokraj tyrosa kao igračka, ne jeftina.
Vjerujem da vlasniku tyros 5 a to sam i ja,sx može biti samo privremeno rjesenje do kupovine genosa .
Uvažavajući ovu odlicnu prezentaciju i sada vec puno informacija o sx modelima na forumu.
Usporedba ovakvog tipa, Tyros5 vs. SX900 itekako ima smisla (za razliku od onih pokušaja usporedbe s Korgom). Isti ritam, isti uvjeti, i onda se (možda) može čuti razlika u soundu. Na žalost, prezentator je odabarao sve neke ritmove s dugim ulazima pa dok dođe varijacija D s "pravim" bubnjem, već zaboraviš kako je zvučao onaj predhodni ritam s Tyros5.
Svakako, Tyros 5 je ozbiljnija klavijatura, kako po vanjskom izgledu, tipkama tako i po svojoj konstrukciji. S druge strane, već nabrojane prednosti (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=31456) novog OS koji je ugrađen u SX daju mogućnosti koje Ty5 nema. Koji model odabarati, stvar je svakog pojedinca i njegovih preferencija ali ako je Genos krajnji cilj, ona je tako svejedno da li (trenutno) sviraš na Ty5 ili SX900.
Drugi Kraftov video mi se posebno dopao. Simpatični emotivni prezentator je donio posebnu dimenziju videu i bez obzira što se na oko čini da mu je prstomet pomalo nezgrapan, on je odlično odradio posao. Sound SX-a je u klasi Yamahinih prezentacija i ne znam da li se to samo meni čini, Kraftov video ima jednu čistoću u zvuku koju nisam primjetio kod ostalih.
Bas tako.
Meni u stvari nije bas jasna cijena sx 900 .
Radi se o klavijaturi srednjeg ranga,na papiru.Po zvuku mislim da izlazi iz toga ranga,i po svim tim mogućnostima i toj genos platformi.
Yamaha je izbacila model srednjeg ranga koji parira njihovom ne tako starom najboljem modelu.
U srvari misli da bi kao takva morala biti jeftinija, a opet s obzirom na to sta sve nudi,to ne bi imalo smisla.
Yamaha je strasan brend i ima poslovnu politiku ispred ostalih konkurenata definitivno.
Da, interesantna je ta njihova politika. Sigurno je da su nabrijali cijenu kod oba modela, SX900 i 700. Rekao bih za 20%, možda i više. Mogu si to dopustiti jer od dugačke kobasice lako napraviš kratku. :D
Jedna informacija za one koji ne prate cijeli tijek i razvoj događaja. Revo bubanj? Da, pričalo se na forumima i prije njihovog izlaska da SX modeli neće imati "punokrvni" Revo koji se nalazi u Genosu. Tako se i dogodilo. Ne samo da nema naziva Revo, nego nedostaju cijele mape bubnjeva. Kod SX 900 još kako tako ali na SX700 nema tri glavne mape koje bi mogle biti "surogat" Revo bubnja. 80sPopKit, 80sR&B Kit i RockDrumKit.
Tako da se na kraju postavlja pitanje, da li je bolje uzeti novi SX700 ili polovni PSR S970 kojeg se sada može naći za manje od 1000 eura? Eto bube u uho onima koji razmišljaju preći (s koga?) na Yamahu. :lol:
Tihotyros
21.10.2019, 21:42
Znam da malo izlazim iz teme, ali imao sam raspravu s jednim nasim kolegom (da ga sad ne imenujem, da se ne osjeti prozvan, javit ce se on vec).. prica je krenula od toga da on tvrdi da je netko njegov semplirao REVO drum iz Genosa. Ja mu kazem da se ne moze to semplirati, jer je stvar hardverska, tj da Genos to hardverki odradjuje da svaki udarac bude drugaciji (sad ja to neznam objasnit kako to odradjuje), siguran sam da Casper zna.
I sad on hoce da dodjem kod njega s Genosom da semplira revo drum. Dal se ti moze semplirat i da radi tako kako radi u Genosu. Ja mislim da ne moze.
Zavrsio sa slusanjem drugoga videa.
Sami zvuk ,i te mogućnosti editiranja ,stvarno se radi o dobrom modelu aranzera.Barem to vise ne moze biti predmetom rasprave [emoji6]
To za revo je takodjer zanimljivo, eto jos jedna dobra informacija sa nasega foruma opet.Mada ga nisam dosad koristio pa mi ne moze i faliti.
Ponavljam,zvukovno je to meni kao tyros 5 ,da ne trazim sada dlaku u jajetu.A tu je ljestvica vrlo visoko podignuta.
Za model srednje klase,fantasticno.
Dodato:
Tiho,hoces reci softverska.
Semplovi se mogu semplirati,kolega to zna raditi.
Kako funkcionira revo bubanj,to ne moze u tyros- u.
Slična stvar je u boljim vst bubnjevima.
Meni cak u live ne odgovara taj sistem sviranja bubnja.
Volim da bubnjar pogodi snare gdje treba, svaki puta.
Tu imitaciju zivog bubnjara u revo ili vst drum ja doživljavam kao malu greskicu [emoji6]
Eto,tko bi nama ugodio ..
Sve se može semplirat. Pitanje je kojom je kvalitetom to napravljeno, a onda da li uređaj koji će svirati sample, može to odraditi kako valja. Ovo je općenito.
Revo drum je specifičan po tome što ima 27 layera i svi se čuju jedino kada je style aktivan, tj. kada svira. Algoritam u klavijaturi aktivira neki od (27) layera "van odsviranog pravila" i tako dobivamo prirodniji, realističniji zvuk. Dakle, radi se o software-skoj razini. Revo se može samplirati na uobičajeni način i tako ćemo imati samo 8 layera ali ostalih 19 će nedostajati. Pored toga, PSR S serija ne koristi tehnologiju spomenutog algoritma pa zato bubanj ne može zazvučati kao na Genosu. Kada ovome dodamo DSP efekte koji ne postoje u PSR-u onda se dodatno gubi na zvuku koji očekujemo. Međutim, ako se posao uradi kako valja, bez obzira na spomenuta ograničenja ipak možemo imati sličan zvuk Revo bubnja. Ne bih ulazio u to koliko je ovakav pristup dobar jer u današnje vrijeme postoje moćniji i bolji bubnjevi pa mi se ovo čini samo kao loša kopija nečeg već viđenog.
Postoji i jedan sasvim drugi aspekt vezan uz ovu temu sampliranja. Radi se o području vezanom uz autorska prava, preciznije, o zaštiti imena. Znalcu je lako samplirati (čitaj: ukrasti) nečiji zvučni uzorak s klavijature. Ako to i napravi jer zna da je teško dokazati krađu, trebao bi biti dovoljno mudar da ne "ukrade" i zaštićeno ime. Tu je zakon vrlo jasan. Vidim da su mnogi, pa i neki "virtualni osvetnici" napravili spomenutu nezakonitu radnju. I još se hvale da imaju isti ili čak bolji sound nego Genos. OK, svakome po volji ali Yamaha je vrlo ozbiljna firma s kojom se ne treba igrati mačke i miša. Zna se da miš uvijek gubi utrku. ;) Mladi momci iz Meksika su probali staviti ime Genos na video ali su vrlo brzo shvatiti da bi to bilo bolje promijeniti u neki sličan naziv. Koga interesira, može potražiti kanal s priložene slike i poslušati da li REVO uistinu zvuči isto i na PSR-u. ;)
Tihotyros
22.10.2019, 02:29
Ja sam mislio da je stvar hardverska, nisam se zabunio pa tako napisao. U smislu da npr Genos ima jaći procesor npr od SX-a koji moze to odradit. Što znači da su recimo SX namjerno "osakatili" s tim. Ako je stvar softverska, mogao je i SX-900 imati kompletan revo drum.
Znam i da se sve može semplirati, ali pod tim pitanjem sam mislio da zvuči isto na Tyrosu 5 kao i u Genosu. Da nema razlike.
Proizvođači moraju imati modele srednje klase kako bi zadovoljili manje zahtjevne kupce. Kao kod automobila, tko želi full opremu, plati najviše. Kada govorimo o sampliranju, Tyros 5 ne može zvučati identično kao Genos jer nije dovoljno ubaciti samo samplove. Novi DSP efekti (imaju oznaku +) ugrađeni u Genos cjelokupnom soundu daje dodatnu zvučnost. Tyros 5 nema niti Round Robin ali koliko znam, ta funkcija nije ugrađena niti u SX seriju. Ove "sitnice" zbirno utječu na to da Genos zvuči tako kako zvuči. Ako površno uspoređujemo zvuk, a pogotovo ako to radimo na neku lošiju aparaturu, razlike će biti slabo primjetne. Zato se nekim ljudima čini da je sve to isto ili približno isto. Naravno da Genos ne zvuči duplo bolje od predhodnika ali razlika jest osjetna. Glupo je govoriti u postocima, pogotovo stoga jer pored kvalitetnijeg zvuka postoje i ostale prednosti. Jedna od tih je i "privilegija" da nam već treći put dodaju potpuno nove funkcije koje nismo imali kada je klavijatura izašla na tržište. Takva poslovna politika vjerojatno neće biti na modelima srednje klase.
Usooredbe kao usporedbe imaju i nemaju smisla
Zavisi sta se time zeli postići.
Ako na nekakav nacin pokušavamo izjednačiti sx ili tyros 5 sa genosom,to je promasaj.
Ako dobronamjerno trazimo i nalazimo pomake i ili nedostake uspoređujući razlicite modele,tada to ima smisla.
I ono sto generalno ima značajan utjecaj na sami zvuk ,to je ono @casper napominje ,a to su DSP efelti
Ja cu dodati,i sistematski, pogotovo prvi,reverb.
Sve i da imaju iste efekte,pitanje je da li su postavke iste,ako su editirani.
Slažem se vezano za DSP efekte. Kada ih spominjem, prvenstveno i mislim na generalni jer su ovi novododani (oznaka +) odličnog kvaliteta. Ma ja sam malo potegnuo usporedbu s Genosom ali ne da bih izjednačio Sx s njim, nego da bi jasnije naznačio razlike. Mislim da je omjer cijene upravo omjer i kvalitete. tj. onoga što se nudi od 700-900-Genos, otprilike 1:2:3.
Nemojte zamjeriti što se vraćam na poveznicu: https://www.youtube.com/watch?v=JAoy7N2AMT4
Mislim da to nije realna usporedba. Po meni bi trebalo uspoređivati ono najbolje što klavijatura daje. Koristiti iste ritmove i OTS je po meni neozbiljno. Kod ritmova se jedino čuje bubanj koji T5 nema. Okay. OTS na SX-u zaostaje jer soundovski SX zaostaje za T5 s obzirom da T5 ima SArt2. U demou je puno muzike s Octave Pianom, Nylon gitarom, harmonica. Nylon gitara je ista i na s900. Da ne govorim da T5 ima i Legacy soundove iz svih prijašnjih serija Tyrosa. Ne znam za Sx. Da ne govorim o Tenor Saxu Sart2.
Kad smo na saxofonima, negdje sam gledao demo-usporedbu Pa1000 i Sx900. Nemojte me krivo shvatiti ali SX900 vuče, ponavljam, tenor josh od S900, dok Korg daje ipak malo više i Korg je zazvučao bolje u tome soundu. Ne bih rado da svi skoknete na mene, mislim da to nije realna usporedba, ponavljam se, treba izvuči ono najbolje iz klavijature i dati usporedbu a ne predstavljati sasvim iste soundove i potom komentirati da rade isto. Haloo....
Slažem se s konstatacijom da usporedbu treba raditi s onim što neka klavijatura najbolje pruža. Ovo s OTSovima nikako ne pije vodu i po mom mišljenu je isto loš pristup. Ali bolje i tako nego nikakao. :D Nedostatak 44 SArt soundova na SX 900 će nekome biti važna stavka kod komparacije, dok će netko drugi reči da mu je touch screen i joystick bitniji. Bubanj na SX radi bolje i bez obzira što nema "pravi" Revo, osjeti se da ljepše puni nego na Tyros5. Opet ističem generalne DSP efekte koji ovome dosta doprinose.
Ne teba tražiti "pobjednika" niti je to cilj ove rasprave, a vjerujem niti ovih videa o kojima pričamo. Svrha je istaknuti različitosti, sve prednosti i nedostatke svakog modela pa neka na osnovu toga svatko izabere što mu bolje odgovara. Za one koji ne prate forum redovito, ovdje imaju temu (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=31456) Ty5 vs. SX900.
Evo detaljnije prezentacije od Kraft Music-a.
https://www.youtube.com/watch?v=64zv8I-mGpk
I lijepa prezentacija Bonnes Music, Sx700
https://youtu.be/qpf4vA8gddg?t=34
lalamusic
21.11.2019, 18:57
Znam da pitanju možda nije mjesto u ovoj temi ali svejedno budem pokušao... Hoće li yamahin expansion pack jednako raditi na svakom modelu klavijature? Radi se o tome da imam priliku povoljno kupiti Balkan expansion pack namijenjen za s770 a vlasnik sam modela sx700. Na yamahinom webu pack za sx700 košta 100€ dok je za starije modele povoljniji...?
Hm pazljivo sa tim.
Na Genosu nerade packovi sa Tyros5 pa smo morali da cekamo jedno odredjeno vrijeme dok ih nisu konvertovali.
Postoji mogucnost da je takva situacija I sa SX.
Ukoliko se odlucis ipak da uzmes onda ti zelim srecu.
Pozdrav.
rocephin
02.12.2019, 07:11
Pozdrav...
S obzirom da naveliko razmatram kupovinu sx700, molim znalce za savjet. Vlasnik sam Yamahe psr s910 za koju imam složen repertoar po registracijama.
Moje pitanje je da li će mi te registracije raditi na sx700, prvenstveno mislim na ritmove?
Sve je pohranjeno na USB s kojim radim i na nastupu.
Unaprijed hvala
Pozdrav...
S obzirom da naveliko razmatram kupovinu sx700, molim znalce za savjet. Vlasnik sam Yamahe psr s910 za koju imam složen repertoar po registracijama.
Moje pitanje je da li će mi te registracije raditi na sx700, prvenstveno mislim na ritmove?
Sve je pohranjeno na USB s kojim radim i na nastupu.
Unaprijed hvala
100% DA!!!
Pozdrav
Evo posle Korga PA700 vratio se na Yamahu PSR SX700 (prije Korga imao PSR S750). Korg se je meni osobno činio previše kompliciran za upotrebo. Kod Yamahe je meni upotreba jednostavnija. Izrada ali material je kod Yamaha dosta bolji, Korg mi je previše kako da kažem jeftinija plastika.
To je moje osobno mišljenje i nisam neki profesionalac, sviram samo za svojo dušo.
LP
Simon
Firmware V1.04 (https://usa.yamaha.com/support/updates/firm_psr-sx900.html) za SX900
V1.03 to V1.04
Increased the font size of the Score, the Lyrics, and the Text Viewer display.
Fixed a problem in which, under a certain situation, the indication lamps (MIDI indicator) on the Mixer display would not work.
Fixed a problem in which the Registration Memory function would not work properly in some cases.
Fixed a problem in which the Audio Song parameters were not properly saved to Registration Memory in certain situations.
Fixed a problem in which the instrument would, in certain situations, become unresponsive to operations when attempting to save a Mic Setting.
Now supports use with the Yamaha Expansion Manager (V2.6.0 or later).
Fixed other problems.
Firmware V1.03 (https://usa.yamaha.com/support/updates/firm_psr-sx700.html) za sx700
V1.02 to V1.03
Increased the font size of the Score, the Lyrics, and the Text Viewer display.
Fixed a problem in which, under a certain situation, the indication lamps (MIDI indicator) on the Mixer display would not work.
Fixed a problem in which the Registration Memory function would not work properly in some cases.
Fixed a problem in which the Audio Song parameters were not properly saved to Registration Memory in certain situations.
Fixed a problem in which the instrument would, in certain situations, become unresponsive to operations when attempting to save a Mic Setting.
Now supports use with the Yamaha Expansion Manager (V2.6.0 or later).
Fixed other problems.
I kratka opaska vezano na novu verziju firmware za sx900. Nekoliko korisnika je imao ozbiljan problem koji se očitovao u tome da se klavijatura zamrzla prilikom podizanja OS i na ekranu je ostao samo logo. Nije pomoglo resetiranje niti ponovno upisivanje stare verzije 1.03.
Vrijeme korone je odgodilo slanje klaviajture na servis. Danas stiže novi update i izgleda je time riješen ovaj problem. Korisnik je nedavno kontaktirao direktno Japan i dobio je odgovor, ne znam šta piše :-). Ali sada kaže da je ovaj update riješio problem.
To je ipak Yamaha , a ne tamo neki ... B-)
https://m.youtube.com/watch?v=RfmEVpMV-78
Pretpostavljam da se ovaj vrhunski tutorial odnosi i na sx700? Jednostavno objasnjeno i u sridu.
Ako nekom treba modul sx900m, nek se javi čovjeku. :D
Razvali je ko beba zvečku. B-)
https://youtu.be/KkXTL4FRn8A
Tihotyros
20.05.2020, 23:41
Treba staviti upozorenje "uznemirujući sadržaj" :D
Poslano sa mog SM-G985F koristeći Tapatalk
Poštovani kolege, dobar dan. Nov sam ovdje i sve Vas lijepo pozdravljam Od jučer sam vlasnik PSR SX700, nakon PSR S775, i mogu reć da je definitivno bolja, od tipki prije svega pa preko sound-a, itd. Imam jedno pitanje. Imao sam posložene registracije u S775 koje sam prebacio u Sx700 i rade 100%. Dok sam ih slagao na jednu pedalu sam stavio break, a na drugoj je volumen. E sad ja bi to mijenjao pa je moje pitanje dali treba pješke mjenjat postavke u svakoj registraciji pa svaku ponovno spremit, ili se može globalno odradit za sve odjedanput. Ako se ne varam Tyros 5 ima neku sličnu funkciju pod Utility, ali ja ju u SX 700 ne nalazim.
Hvala Vam na odgovoru i ugodan dan.
Koristi Freeze gumb, čekiraj Foot pedal.
Hvala Casper. Mozda sam se krivo izrazio. Sad bi npr prva pedala bila self fill, a druga fill up. Zato pitam dali postoji negdje mogućnost da se skupno napravi za sve reg odjedanput.
Hvala
Neće ići skupna promjena registracija.
Postavi pedale na nove postavke, nakon toga u Freeze čekiraj Foot pedal i uključi Freeze.
Zato se ne prakticira kreirati registracije u kojima se uvijek proteže ista vrijdnost/parametar. To nema smisla jer naknadno samo može stvoriti problem koji se desio kod tebe.
Hvala Casper. Taj postupak znam.
Odvezao se probati sx700. Bomba od klavijature. Malo nedostaje Balkanskog stiha, ali vjerujem da se to moze kroz Balkan pack. Ne znam postoji li za sx700, a mozda je i predefiniran unutra sa ona 4. Kako bilo, tipka odlicna, za klasu i pol bolja od pa700 barem po kvaliteti. Iznenadila me kvaliteta izrade klavijature, cvrsta plastika, nema cimanja. Dobra rezolucija 7” touch screena nema zrnaca po ekranu, ali i responzivnost istog. Tasteri kao i na pa700, slicna izrada. Sve se cini na mjestu kod ove klavijature. I cijena je zbilja ok za to sto nudi. Yamaha je skrtila ovo jako dobro. Jedino akordi su mi cudni jer nikad Yamahu nisam svirao pa ona crna “ tipka do “ cini mol. To je nama Korgasima malo cudno, sve u svemu odlicna generacija klavijature.
Poštovani kolege,
Dali netko od Vas zna, ili je probao/koristi Behringer Fcb 1010 pedalu za kontrolu ritmova i zvukova na yamahi sx700.
Hvala
Samoamaterski
10.07.2020, 15:19
Da li su semplovi/boje i ritmovi od Yamaha PSR9000 kompatibilni sa SX700?
Kako se snalazite za boje i ritmove? Prije nekih 15 godina samo je Z.Subasic pravio i prodavao boje/ritmove za Yamahu PSR-seriju. To je bilo mnogo kvalitetno, mada je bilo skupo. Ta stranice vise ne postoji. Steta. Slusao sam neke demo snimke expansion packs za ove nove Yamahe. Nisu mi se svidjele. Moji gotovo 20 godina stari Guerrini semplovi harmonike su mnogo bolji.
Da li je moguce konvertirati recimo semplove od Korg Tritona na SX700?
Koliko boja moze stati u USER sounds?
Koliko ritmova moze stati?
Da li SX700 moze da cita boje i ritmove direktno sa USB, a da se te boje/ritmovi ne stavljaju u RAM klavijature?
Da li su semplovi/boje i ritmovi od Yamaha PSR9000 kompatibilni sa SX700?
Da.
Kako se snalazite za boje i ritmove? Prije nekih 15 godina samo je Z.Subasic pravio i prodavao boje/ritmove za Yamahu PSR-seriju. To je bilo mnogo kvalitetno, mada je bilo skupo. Ta stranice vise ne postoji. Steta. Slusao sam neke demo snimke expansion packs za ove nove Yamahe. Nisu mi se svidjele. Moji gotovo 20 godina stari Guerrini semplovi harmonike su mnogo bolji.
Sve što imaš od g. Z. će ti svirati na SX.
Da li je moguce konvertirati recimo semplove od Korg Tritona na SX700?
Da, Awave studio i konvert u sf2, nakon to ga u YEM, pa u sx.
Koliko boja moze stati u USER sounds?
Koliko ritmova moze stati?
Praktički neograničeno.
Da li SX700 moze da cita boje i ritmove direktno sa USB, a da se te boje/ritmovi ne stavljaju u RAM klavijature?
Ritmove i zvukove u obliku Voice čita s USB ili iz Ram-a.
Zvukovi u obliku tkz."sampla" moraju biti upisani u tkz. RAM. Mislim da ih niti jedna druga klavijatura/brend ne može čitati direktno s USB-a.
Samoamaterski
10.07.2020, 23:36
Hvala ti puno na odgovoru.
Novi Update za SX900 koji ispravlja problem vezan uz Favorite.
V1.04 to V1.05
Fixed a rarely occurring problem in which the instrument would not be started after a file had been removed from âFavorites.â
https://europe.yamaha.com/en/support/updates/firm_psr-sx900.html
I ista stvar za sx700 samo se radi o verziji 1.04.
https://europe.yamaha.com/en/support/updates/firm_psr-sx700.html
Kako sam u posjedu Yamahe sx700 mozda je red i za mojih “two cents” o ovoj klavijaturi. Nakon mog pocetnog entuzijazma kratak osvrt, za otici svirku je ok. Balkan pack pokrije dio toga, nesto dodate i tako. Vrlo dobar posao iz Yamahe. Ono sto mi je drago mogu provesti puno vremena svirajuci na tvornickim ritmovima jer su jako dobre pratnje. Svirke na prostorima Balkana se razlikuju jako, kao nigdje na svijetu pretpostavljam, tako da ne mogu reci da su postavke jednako upotrebljive za podrucje Slovenije, Zagorja, Bosne ili Makedonije. Izrada je solidna. Nije lose sve u svemu.
V2.6.0 to V2.7.0
Now supports the PSR-SX600.
Incremental installation of Expansion Packs using a USB flash drive called as "Quick Installation" is now available on the PSR-SX900, the PSR-SX700 and the PSR-SX600 with the latest firmware.
Yamaha Expansion Manager no longer supports Windows 7.
Now supports only 64-bit Windows.
Solved some other minor problems.
Dakle, V2.7.0 podržava novi model sx600 ali isto tako omogućuje "brzu instalaciju" za sx700/900 koji su nadograđeni najnovijim firmware.
Ova verzija YEMa se može koristiti samo na 64bit sutavima Win8.1 i 10.
Zaključak, ako želite svirati Yamahu morate biti "apsolutno update".
yamahapassion
01.09.2020, 22:08
Pozdrav kolege. Posto je moj voljeni korg pa900 poceo da me izdaje, malo sam obisao prodavnice u potrazi za novom klavijaturom, pa mi je u jednom momentu zapala za oko psr sx900. Onako, kako sam video na prvu loptu, izrada je sasvim zadovoljavajuca (pogotovo posle pa900) i dirke mi se svidjaju, e sada mene zanimaju neke stvari koje cete mi vi mozda pojasniti.. npr. Kada pricamo o ram memoriji, video sam da je 1gb, mene zanima koliko je to iskoristivo za semplove... da li je apsolutno cela memorija dostupna za manipulaciju kako mi hocemo, ili nesto otpada na os. itd... video sam ovde u postovima da jedan deo ide na memorisanje registracija, ritmova itd.. ali znam da to ne zauzima mnogo tako da to nije toliko strasno. Dalje, da li je ostao sistem kao kof starijih psr serija da se npr.stvari koje nama trebaju moguce pohraniti na usb, i pozivati ih trenutno u klavijaturu, ritmove npr.itd? Dalje, interesuje me kako su resene terce, da li je jos uvek potreban midi kabal ili je to sada reseno, takodje da li terce mogu da se transponuju? Na kraju krajeva, posto ja sviram 90% narodnu muziku interesuje me u principu koliko bi mi klavijatura "legla" posle korga pa900 u smislu da li moze da se sredi da moze sa njom da se odradi solidna narodnjacka tezga? Ja trenutno u pa900 imam sredjeno stanje i za aranzersku svirku, ali i za bendovsku. Imam sredjene solo boje, terce koje se transponuju, stanje za bass kontru od normalnih gitara pa do drajfa. Sredio sam dosta ritmova po varijacijama za pesme koje imaju po vise ritmova u sebi, pa se malo plasim da to nebi mogao uraditi na toj yamahi. A opet yamaha me privlaci zbog opasne ritam sekcije koja mi nedostaje jos od moje stare psr s700, ali silom prilika sam davno presao na korga zbog tadasnje apsolutne prevlasti koju je imao sto se tice narodne muzike. Iskreno se nadam da se stanje sad promenilo... interesuje me i kako je resen touch ekran, nekako mi je povukao na kronos, ali verovatno nisam video dobro 😆 Sve u svemu imam veliku dilemu izmedju korga pa1000 koji mi se svidja iz razloga sto bi jednostavno sav sadasnji materijal mogao jednostavno preko pa managera samo ubaciti u pa1000 i ici na tezgu u roku od sat vremena, i izmedju sx900 za koju sam siguran da bi se pomucio, ali da bi zvucala za 3 klase kvalitetnije. Zato me i zanima toliko stvari od kolega koji su vec u kontaktu s njom, jel iskreno ne bih da dam 2000€, i da se posle par dana udaram u glavu. Voleo bi bar 5 godina da imam mir. A kad vec izdvajam 2000€, a nisam toliko siguran u yamahu, onda kontam bolje jos 700-800e pa da ponovo uzmem pa4x, i da se onda udaram u glavu jos vise 😂😂😂
Izvinjavam se na predugackom postu.
Biti ću oprezan i ograditi se od teksta koji slijedi. Nemoj prelaziti na Yamahu jer bi (opet) casper mogao biti kriv što te nagovorio. :D
Ram (to se kod SX zove Expansion Memory) od 1GB služi za unos tkz. Packova. Da, cijeli taj je prostor namjenjen za samplove iako u njega možeš staviti i ostale stvari poput ritmova, registracija, multipadova ... OS nema veze s tim dijelom. Specifičnost je i ta što postoji 16.384 mjesta. Za usporedbu, kod Tyros4 smo to nazivali Custom voices i stalo ih je samo 128.
Terce se sada rade na drugačiji način, preko scale moda i samo je nebo granica, tj. tvoja sposobnost da ih uradiš kvalitetno. Mogu se transponirati.
Video u kojem sam objasnio postupak pogledaj ovdje.
https://youtu.be/RfmEVpMV-78
Što se tiče pohrane i usporedbe s PSR S serijom. Kod SX je isti princip, sve možeš pohranjivati na USB stick ali kod SX imaš u samoj klavijaturi 4GB USER memorije na koju ti stane sve što je potrebno. To je neovisno od onog RAM-a s početka priče i u tu memoriju se između ostalog upisuju Audio Stylovi koji su dosta veliki.
Touch ekran je dobar, sasvim iskoristiv i s odličnim odzivom. Uzmi u obzir da je Yamahaha prije nekog vremena dala mnogo besplatnih Packova, oni koji su koštali po 100 i više eura, sada možeš skinuti besplatno. Ima tu dosta materijala koji će ti biti korisni.
https://shop.usa.yamaha.com/en/downloadables/sound-expansion-library.html?product_list_dir=asc&product_list_order=price
Mogao bih pisati dugo ali mislim da je za sada dosta. Ovdje je usporedba SX900 i Tyros5 pa baci oko malo i na tu razliku. Čisto da napraviš usporedbu.
https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=31456
Moram na kraju još jednom istaknuti, prelazak s Korga na Yamahu nije lagan zadatak. Imat ćeš posla preko glave, trebat će ti dosta vremena za to. Dobro prevagni da li je trud ispalativ jer će dobro sređen Korg uvijek bolje zvučati od "fake" napuacne Yamahe.
yamahapassion
02.09.2020, 00:03
Svaka cast Casper, nisam ni sumnjao da ces se javiti i objasniti mi ono sto me zanima na tebi svojstven nacin. Ovaj tutorijal je zlata vredan sto si postavio na yt, pretpostavljam da je postupak isti i kod sx serija kao sto si objasnio na genosu... upravo tako kao sto si rekao "samo nebo je granica". Veoma sam pozitivno iznenadjen koliko je yamaha napredovala u smislu otvaranja op.sistema prema korisnicima, iskreno nisam se nadao da je ovo sve moguce na novim serijama. O velikodusnosti ram-a i user memorije prema nama kupcima necu ni da pricam... kod korga je jos to sve svedeno na kasicicu, osim kod top modela. 1gb za semplove i 4gb za packove i ostalo, s tim da su svi packovi besplatni... to je stvarno premija. Ovo su veoma ozbiljni argumenti da covek pocne ozbiljno da razmislja o prelazenju na yamahu, jel je ocigledno da je yamaha odradila veoma dobro svoj domaci zadatak. Zao mi je sto nema vise videa i prezentacija npr.ns youtube konkretno ovih sx serija sredjenih za narodnu muziku, i verujem da bi to bio pun pogodak kada bi neko izreklamirao i postavio prezentaciju jednog cestitog seta za narodnjake. Ovako ljudi su jos uvek obazrivi i boje se da napuste sigurnost korga ( mislim na kolege koji sviraju narodnjake). O cemu upravo govori ova tvoja zadnja recenica: "Dobro prevagni da li je trud isplativ jer će dobro sređen Korg uvijek bolje zvučati od "fake" napucane Yamahe."
Mislim da sam dobro shvatio tvoju aluziju na mentalitet balkanskih muzicara, medju kojima sam i sam, koji su zatrovani zvukom korga i nemaju ni snage ni volje da se mrdnu u nekom drugom pravcu. Iskreno se nadam da cu uspeti sam sebe pobediti i da cu se nagovoriti na taj "rizik" da se pomerim sa mrtve tacke i ponovo poklonim svoje poverenje yamahi, ciji nadimak jos nosim.
Da, postupak izrade terci je isti za sx i Genosa. U stvari, radi se o istom operativnom sistemu tako da gotovo sve ono što vidiš da se može i da svira na Gensou, moguće je i na SX900. Male razlike su u smislu memorije i nekih detalja ali to je nebitna priča. Najveća je razlika u samoj izradi i tipkama pa je samo zbog toga cijena niža za sx.
Pod "fake" napucanom Yamahom sam podrazumjevao slijedeće. Svi materijali (samplovi, ritmovi, voices, multipad ...) su kompatibilni još od svih starijih modela. Pogotovo mislim na samplove koji se sa starijeg na novi model prenose godinama, rekao bih desetljećima. To se i danas prodaje, i daje, i tako to traje, traje ... i zvuči kao stara kanta. Takav Pack upiši u SX900 i imat ćeš zvuk 90tih.
PSR SX vrijedi te novce ali da možda razmisliš o SX700. Duplo je manji ulog a možda ti i ne trebaju stvari koje 900 ima kao +. Vocalist, izlaz za tekst, veća memorija, dva sub outa...
yamahapassion
02.09.2020, 09:57
Ti si Casper stvarno pravo blago na forumu... mislim da nema teme vezane za yamahu gde ti nemozes pomoci i dati dragoceni savet. Privilegija te je imsti ovde. Stvarno si mi mnogo pomogao sa yamahom. Sada sam gledao i sx700, kao mladjeg brata ove sx900 i ako je u pitanju samo to sto kazes, to je vise nego dobar deal, s obzirom da se cena nove krece oko 1000€. 400mb za semplove, 1gb za packove i ostale potrebstine,plus sve ove funkcije koje smo vec nabrojali, stvarno covek ne moze da pozeli bolje za te pare. Razmisljao sam da uzmem npr. sx700 i ostavim pa900 u prelaznom periodu, dok ne sredim potpuno yamahu, i onda da potpuno predjem na yamahu. Nasao sam na youtube prezentaciju koju je pravio neki nas covek upravo za sx700 bas za narodnjake... i nemogu se nacuditi kako to mocno zvuci... pun pogodak. Mislim da se necu mnogo razmisljati.
Uvijek je dobro imati rezervno vrijeme za pripremu nove klavijature. U ovom slučaju će ti pa900 poslužiti da i dalje sviraš, a novu klavijaturu pripremaš.
Ne znam koliko ti znače neke opcije ali trebaš računati da sx700 nema mogućnosti priključka vanjskog ekrana. Ali zato za vanjske tekstove možeš koristiti SongBok+.
Ako te još nešto zanima u vezi opcija, slobodno pitaj.
Mala ispravka. 400mb služi za unos Packove. U njima se praktički nalaze samplovi. Ovih 1GB USER memorije možeš shvatiti kao "fiksni" USB stick u klavijaturi.
U stvari, pogledaj ovaj video i bit će ti jasno kako je to "složeno" kod Yamaha aranžera. https://youtu.be/abOb0fUIC2Y
yamahapassion
02.09.2020, 23:21
Casper,evo bas sam odgledao ovaj tvoj video i desilo se ono cega sam se plasio... a to je da se pogubim u tim silnim postupcima i objasnjenjima, i sve pocinje da zvuci previse komplikovano za mene... donekle sam uhvatio nit da se u npr.jedan expansion pack mogu uneti way semplovi, ali mi nije jasna njihova dalja obrada i upotreba, kao i to koliko je yamaha ogranicena u pogledu upotrebe npr. semplova koje svi mi koristimo koji sviramo narodnu muziku. Takodje, ne svidja mi se i to sto se yamaha vise oslanja na neki vanjski softver kod sredjivanja materijala za klavijaturu nego npr. na sredjivanje u samoj klavijaturi kao sto sam npr.navikao na korgu,da neke stvari sredjujem u letu pa cak cesto puta i na samoj tezgi u toku sviranja. Ali opet, kada cujem demo koji je onaj covek odsvirao na sx700 zaboravim na sve strahove... jednostavno to zvuci predobro i voleo bi da i ja mogu tako zazvucati.
Onaj je video napravljen za globalno razumijevanje, u njemu u stvari ne opisujem nekakav postupak već samo opisujem odnose među pojmovima.
Razumijem tvoje strahove, Yamaha ima drugačiji pristup. Vanjski software je stvar navike i tek kada se na njega privikneš možeš uočiti kolike su njegove prednosti u odnosu na rad samo u klavijaturi.
Mislim da vocalist ne bi trebao biti presudan za kupnju klavijature koja je duplo skuplja, ako se vocalisti vanjski nabave za 100eur. Uz malo truda sve se lako podesi. Moje samo misljenje. Inace sx700 odlican izbor, balkan pack je dobar, ne toliko dovoljan, ali da se srediti.
Vanjski software je stvar navike i tek kada se na njega privikneš možeš uočiti kolike su njegove prednosti u odnosu na rad samo u klavijaturi.
Potpisujem!!!! :)
Pozdrav
Pozdrav svima
Htio bi samo da pitam dali na sx700 mozemo praviti terce jer koliko vidim sx700 nema sub skale
borce, ovdje je Casper objasnio: https://m.youtube.com/watch?v=RfmEVpMV-78
Pozdrav svima. Prijatelj mi ima yamahu s775 i ne može vidjeti tekst od mp3 matrice a ja mogu na svojoj yamahi s700. Zna li neko zbog čega? Dal se mora mp3 matrica konvertirati u
neki drugi zapis za s775? Hvala.
S700 ne podržava MP3 format, vjerojatno si mislio na SX700.
Da bi vidio tekst sa MP3, mora na istoj lokaciji postojati i CDG sa tekstom.
Hvala na odgovoru. U kojem programu mogu konvertirati taj CDG zapis? Dal postoji još koji format osim toga koji može pročitati na yamahi s775 i dal može biti samo 1 fajl mp3 kao kod mene na sx700 ili baš moraju biti 2 filea posebno?
PSR S775 može prikazivati tekst na MP3ici koja u sebi ima USLT tag.
Tvoj SX 700 može prikazivati MP3ce sa LYRICSBEGIN, SLT/SYLT i ULT/USLT tagovma.
Mislim da ne postoji direktan konverter ovih formata ali se vjerojatno može eksportirati tekst pa onda ubaciti kao USLT.
Hvala na odgovoru. Uspjeli smo dobiti tekst na s775 ali se mora ručno pomicati, jel postoji mogućnost da bude sinhroniziran sa melodijom samostalno? Ako da, možete li mi poslati bilo koju matricu mp3 sa takvim tekstom na moj mail xxxxxxxxxxxxxx
Hvala
U kojem ste formatu ubacili tekst?
Format je txt. Dal postoji mogućnost da tekst ide sam kako ide mp3 matrica?
Ne postoji mogućnost.
SYLT = synchronized lyrics transcription
USLT = unsynchronized lyrics transcription
MusicIsMyLife
07.10.2021, 09:55
Pozdrav. Nakon provedenih 10 dana uz Yamahu psr sx900 (prvi Yamaha aranžer u životu nakon 15 godina sviranja na raznim Korg modelima), želim napisati kratki osvrt.
Prva i najbitnija stvar, veeeliko hvala Casperu na svim tutorijalima, pregledao sam ih prije nego mi je Yamaha stigla i to mi je mnogo pomoglo u smislu da sam imao osjećaj da već pola godine radim na Yamahi, tako da sam, uz materijale koje sam dobio od par kolega za 4 dana uspio srediti klavijaturu za bendovsku svirku i naviknuti se na sistem rada.
Ono što sam primijetio je da boje generalno rade 50x bolje i konkretnije nego na Korgu. Efekti su super, detaljno odrađeni i mislim da svako može dobiti tačno onaj zvuk koji želi.
Probao sam i fabričke ritmove kojima sam također prezadovoljan, kao i bubnjevima i bass gitarama. Probao sam i style creator, ima sve opcije kao korg i neće mi biti problem raditi sopstvene ritmove.
Sve u svemu, odlična klavijatura, ne toliko komplikovana za rad, zbuk fantastičan i konkretan, i samo mi fali da riješim problem sa YEM-om o kom sam pisao u drugoj temi.
I još jednom, hvala Casperu za video tutorijale!
, i samo mi fali da riješim problem sa YEM-om o kom sam pisao u drugoj temi.
!
Ako si uradio kako sam objasnio problem ce biti rijesen 100%.
PS; drago mi je da ti se svidja Yamaha i neka bude srecna i bericetna.
Pozdrav
MusicIsMyLife
13.10.2021, 09:38
Jesam 😀 sad je sve ok, sad ide teži dio posla 🤣
MusicIsMyLife
29.11.2021, 21:57
Pozdrav. Planiram povezati elektronac s klavijaturom i snimati ritmove direktno u style creatoru (to sam radio u Korgu i radilo je sve super) pa me zanima da li je to izvodivo na Yamahi (sx900), i da li ima negdje neko objašnjenje što se tiče povezivanja i MIDI postavki u klavijaturi? Hvala
Radi i na PSR. Do kuda si došao, tj. kako si postavio MIDI protokol?
MusicIsMyLife
29.11.2021, 22:23
Nisam još počeo, doći će mi kolega bubnjar nekad u toku ovog tjedna pa ćemo raditi..pa mi je trebao neki "uvod" u tu materiju...pokušao sam googlati ali ništa...
Ako je netko od vas to već radio, neće biti problema jer Yamaha ima sve potrebne funkcije. Planiram napraviti video koji bi ti mogao pomoći, bit će ovih dana gotov. Nije vezan uz vanjski bubanj nego će opisati snimanje iz Cubase direktno u Style Creator. Tu će biti nešto o MIDI postavkama.
MusicIsMyLife
29.11.2021, 22:37
Ok..zahvaljujem unaprijed..a pokušat ću svakako "pješke", valjda uspijem nešto 🤣🤣
Nova nadogradnja za SX 700 i 900
https://de.yamaha.com/de/support/updates/firm_psr-sx900.html
https://de.yamaha.com/de/support/updates/firm_psr-sx700.html
V1.10
You can now change the tempo with dial operation directly (without pressing the [TEMPO] button) while the Home display is shown.
The maximum value of "Pattern Length" of the Style Creator has been extended from 32 to 128 bars.
You can now set whether or not a file is loaded immediately when it is selected with the dial when the File Selection display is active.
MusicIsMyLife
01.12.2021, 20:59
A mogli su barem ubaciti različite mjere takta po varijacijama, kao što ima na PSR-A5000.. 😔😔
Da. Onda ne bi niko kupovao A5000. [emoji6][emoji846]
Poslano sa mog Redmi Note 10 Pro koristeći Tapatalk
nemanja 1982
03.12.2021, 10:15
Pozdrav ljudi
Kupio nedavno sx700 i odusevljen sam bas.
E sad sto me muci, a to je imam jedan bubanj uvd formata i htio bi da ga uvezem kroz yem, sve to odradim, ali on sam bubanj podigne za +2 pitch ne zvuci mi na sx700 lepo.
Sto to znaci i kako mogu da ga vratim na 0 recimo ili moram slagati ispocetke wav tog druma? :)
hvala unapred :)
Čestitke za kupovinu.
Bubanj možeš editirati na dvije razine.
1. Podizanje Pitch parametra unutar YEM aplikacije će osigurati da se promjena pohrani direktno u Drum kit. Svaki ritam u kojem svira taj drum automatski će imati i promjenu Pitcha.
2. Ako podešavanje Pitcha radiš u Drum Setup koji se nalazi u Style creatoru, ta će promjena djelovati samo na taj ritam, tj. ona će biti zapisana u strukturu Styla.
Naravno, nema potrebe za ponovnim upisivanjem Wav i kreiranjem bubnja.
nemanja 1982
03.12.2021, 11:55
Hvala Casper puno
Razumio sam te.
Nego meni recimo nije dobos na e1 ili kick na c1 nego mi je recimo hihat na c1
znaci razbacani elementi svuda :)
Što se tiče podešavanja Pitch funkcije, ne mijenja se ništa na stvari.
AKo želiš posložiti elemente po standardu, morat ćeš ponovo ubacivati Wav. Ili možda još bolje riješenje, koristi Awave studio i onaj UVD presloži u njemu.
Hvala Casper puno
Razumio sam te.
Nego meni recimo nije dobos na e1 ili kick na c1 nego mi je recimo hihat na c1
znaci razbacani elementi svuda :)
Mozes uraditi kako kolega Casper rece a mozes takodje i u samom YEM-u sa kvakicom iznad C5 gore desno da ides na COPY-PASTE i poredas na zeljene note.
Pozdrav!
Pa da, može sa c/p.
A ja mislio da mora iznova ubacivati wav :blushing:
MusicIsMyLife
10.12.2021, 11:31
Jedno pitanje vezano za audio player..jel postoji način da mi klavijatura reproducira pjesme jednu za drugom, npr. kada je pauza u svirci i želim da pustim muziku pola sata ili sat vremena, ali nisam našao opciju da mi automatski pušta pjesmu za pjesmom.. sx900 je u pitanju
Play lista
trebalo bi to automatski da ide.
Pozdrav
Može i playlista ali bolje je koristi Song Player u List modalitetu. Sve označene pjesme će svirati po redu.
https://youtu.be/3NH3QTpdDH4
MusicIsMyLife
10.12.2021, 17:41
Hvala obojici, veliki ste carevi 🍻🍻
Dodato:
Pozdrav raja. Još jedno pitanje, možda malo glupo, ali ne znam još uvijek. Šta trebam sačuvati u registraciji da bi mi sačuvalo Accomp status i lower? Recimo, hoću da mi je na prvoj registraciji klavir full, a na drugoj npr. Brass sa uključenim padom na loweru..
Označiš Style kućicu, ona pamtim oba statusa. Za full klavir trebaš označiti Voice ali i Style kućicu jer će ona upamtiti status Split i ugašen ACMP.
Sent from my FRD-L09 using Tapatalk
MusicIsMyLife
13.12.2021, 09:21
Hvala 🍻
MusicIsMyLife
10.01.2022, 10:00
U korgu sam imao nekoliko odličnih percussion loopova koje bih volio ubaciti u sx900.. da li bi neko pomogao, kako to da radim? Hvala
Možeš ih ubaciti kao Audio Style direktno u ritam
https://youtu.be/pGG45EOZG9U?t=729
a možeš od njih napraviti rex datoteku i po želji ih ubaciti u Style ili ih pokretati preko Multipada
https://youtu.be/NDvZDPfCmPU?t=499
Pozdrav Casper i pozdrav svima.
Imam Tyros5 vec neko vreme, e sad moj prijatelj je kupio SX700 i zeli da mu ubacim moj set.
Da li je to moguce? S obzirom da imam set gde ima i fabrickih stvari i semplova, a i recimo Drum set koji ima fabricke elemente a i semplove?
Da li je jedini nacin redjati elemente na Sx700 pojedinacno ili postoji neki nacin da obrisem te fabricke stvari u YEMu recimo? :)
Odgovor na tvoje pitanje je dao kolega @tyros2 u ovom postu.
https://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=308668&postcount=403
MusicIsMyLife
19.08.2022, 09:57
Pozz svima. Jel postoji neki program koji konvertuje semplove iz PPF u WAW ili u KMP?
koliko ja znam, ne postoji
Pozdrav svima.
Od pre par dana sam vlasnik sx900 a imam Tyros5 odavno.
Povezao sam sx900 sa računarom sve kako treba. Yem sam updejtovao na najnoviju verziju. Ali mi tu neke stvari nish jasne.
Prvo nemam uopšte opciju u YEMu da kreiram nov Drum Kit ili novi Voice od sx900. Samo mi daje opciju od Tyros.
Drugo materijal koji sam dobio za sx900 i koji radi ne mogu da editujem kako treba u YEMu. Izbacijuje mi poruke da nesto nije uredu. I nemam uopšte zvuk tih voice tj semplova na samoj klavijaturi.
Treće nije mi jasno da li sx 900 podržava 128 note u drums kitovima
Hvala
Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока
Predpostavljam da si unesao ID klavijature u YEM. Provjeri ima li SX u sebi zadnji update, V1.11. Mislim da ne podržava 128 nota, nisam siguran.
Zvukovi koje obrađuješ u YEMu moraju biti upisani i u SX memoriji. Kod kreiranja novog voice/drum se ne pojavljuje Create SX900 voice kao što je slučaj kod Genosa i Tyros5.
Uneo sam Id broj od SX. Ja sam ubacio najnoviju verziju softvera 1.11. I ubacio sam materijal i povezao usb kablom i u YEMu sam našao Digital workstation kao input i output. Sve sam uradio kako mi radi na Tyrosu5 ali mi se ne čuju zvuči kada treba da editujem iz klavijature. Ustvari ne čuju se ni iz računara. A ikonica u YEMu od sx900 ostala je siva. Dok kada spojim Tyros ikonica požuti..
Pošto se ne pojavljuje opcija da napravim nov voice ili drum kit od sx900 to izgleda znači da ne mogu fabriku editovati uopšte u sx900
Problem što se ne čuje sx, tj. što yem ne prepoznaje spojeni SX može biti u driverima. Napravi reinstalaciju istih.
Na žalost, edit tvorničkih zvukova je moguć samo na Genos/Tyros5. Mislim da je tako ali nisam 100% siguran.
Na žalost, edit tvorničkih zvukova je moguć samo na Genos/Tyros5. Mislim da je tako ali nisam 100% siguran.
Tako je 100% .
Pozdrav!
Izgleda da sam trebao malo više proučiti pre kupovine. Nije da je sad to presudno ima sad materijala semplovanog dosta, ali bas da ne mogu da prepravim fabriku stvarno glupo. Pogotovo za drum kitove.
Pa niti na Genosu se ne mogu editovati revo drum kitovi.
Nikada do sada nisam radio sa yamaha aranzerima, pa me interesuje par stvari. Ako se odlučim za sx 900, koliko je dobra dirka, recimo u odnosu na pa 1000, ili u poređenju sa roland fantom g6? I da li na sub out izlazima možemo dodeliti po želji šta će da se pošalje. Recimo ja bih kompletnu aranžer sekciju i solo boje poslao na L I R, a naprimer pošto sviram bas kontru te boje bih poslao da idu na te druge izlaze da bi ih nezavisno štelovao. Hvala unapred na odgovorima l.
Послато са Redmi Note 8T помоћу Тапатока
Imam sx900 i mogu reći da je dobra klavijatura, ima zdrav dobar ton. Brza je za rad. Dirka je bolja od pa1000 i sama izrada klavijature kao i tasteri su bolji. Ali ne može se porediti dirka sa top modelima a naročito sa G6 koja je po meni najbolja dirka za naše uslove.. Na individualne izlaze mozeš poslati bilo koji part i sve to što ti treba mozeš da izvedeš. Moraćeš samo da se navikneš na ubacivanje materijala.
Imam sx900 i mogu reći da je dobra klavijatura, ima zdrav dobar ton. Brza je za rad. Dirka je bolja od pa1000 i sama izrada klavijature kao i tasteri su bolji. Ali ne može se porediti dirka sa top modelima a naročito sa G6 koja je po meni najbolja dirka za naše uslove.. Na individualne izlaze mozeš poslati bilo koji part i sve to što ti treba mozeš da izvedeš. Moraćeš samo da se navikneš na ubacivanje materijala.
Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу ТапатокаHvala na odgovoru, bitno je da te neke stvari mogu da se odrade. Kada se pravi novi sound, tj voice na yamahi, od koliko oscilatora može da se sastoji. Kod korga je to preko 30 valjda, i mogu da budu nezavisni, sto se tice key ranga?
Ne znam tačno za Korg ranije je bilo 16 oscilatora. A kod sx900 nisam 100% siguran morao bih da isprobam. Uglavnom jedna boja se pravio od 8 elemenata, a svaki element pravimo od vise layera. Nisam stavljao više od 8 layera a predpostavljam da moze biti i više od 100. Samo što nam nikada neće trebati. Uglavnom elementi se mogu posebno tonski doterivati. A layeri unutar elemenata mogu se samo pojačavati i smanjivati. Na Korgu je praktično svaki oscilator za sebe. Znači svaki oscilator mozemo zasebno dozirati EQ, polifoniju itd. Dok na aranžerima Yamaha ima jedan EQ na sve elemente i takodje polifonija vazi za sve elemente. Mozemo dozirati sliku tona ali samo uz pomoć filtera.
Dodato:
Pokusao sam nekako da ti objasnim, nije baš tako jednostavno. Uglavnom je Korg i Yamaha skroz različitio. Obe imaju svoje prednosti ali bih dao Korgu prednost što se tiče boja.
Dajte mi recite,nebitno jel 700 ili 900,kakva je vidljivost po kafanama u polumraku? Nekako imam osjećaj da je katastrofa onako crna ko noć. Sad imam srebrnu klavijaturu i ok mi je al nekako mislim da će u mračnim kafanama bit problema jer nišanim 900 krajem godine...
Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk
Jedno moje lično razočarenje je dirka, nisam je probao ali sam upravo video na YouTube, čovek je skinuo dirke zbog čišćenja gumica, i video sam da je mehanizam isti kao na pa 1000,krome itd. Nema opruga, već je svaka oktava za sebe, direktno se šrafi na onu šinu. To je ipak amaterski sistem, tako da je to veliki minus
Pitanje za @Casper :D
Da li je zvucno Tyros4 bolji ili gori od SX700 ili SX900?
Da li bi zamenio Tyros za SX700 ili Genos i zasto? A zasto ne? :)
Imao sam Tyros5 do nedavno, pa sam ga prodao u medjuvremenu neki T4 je naleteo a sad se razmisljam za nesto novije.
Genos mi je preskup i 76 dirki je pa mi ne odgovara zbog transporta :)
Ja imam T5 i sx900. Bolji je zvučno sx900 tj moderniji je. Noviji drum kitovi, boje rade mnogo šire, punije. Ali ako ces samo semplove sa starijih modela onda rindodje na isto. Jedino teško ćeš prebaciti set iz T5 i T4 u Sx seriju. I malo fabrike iz Tajrosa neće ići u Sx, bilo npr da je u drum kitu samo jedan element fabrika.
Послато са SM-S901B помоћу Тапатока
@dmmacak je u pravu, Tyros serija je starijeg datuma pa je analaogno tome tehnološki i zvukovno lošija opcija. Ako ćeš većinom koristiti vlastite materijale, ostani na Tyros4/5, a prvenstveno zbog "problema" s prebacivanjem sadržaja. To se odnosi jedino na bubanj u kojima se nalaze i tvornički elementi.
Pozdrav svima. Imam ja pitanje zbog dirki na sx900. Kod mene na veöini dirki öuje se još neki plastični zvuk kad je pritisneš, ko da nisu dobro učvršćene. Jel je to normalno ili je to samo kot mene.
Taj nedostatak je prisutan kod SX serije i mnogi su se žalili na isto. Očito je tastatura loše kvalitete i ako je prošlo jamstvo, nemaš mnogo opcija. Pomiriti se s tim ili prodati klavijaturu.
A tako, hvala na odgovoru. Jer mi počelo to jako smetati ide u prodaju.
Poz društvo,
Zanima me dali je neko povezivao external display ma sx900?
Ako može, dali je moguće da external display uvjek I samo pokazuje lyrics a ne I clone čitavog display sa yamaha?
Vanjski ekran možeš povezati na sx900. Potreban ti je konverter (cca50 eura) i spajaš ga putem USB izlaza klavijature. Na klavijaturi možeš postviti dva modaliteta rada. Prvi je da vanjski ekran prikazuje isti sadržaj kao na klavijaturi (clone), a drugi da je na ekranu uvijek nalazi Lirics / text, ovisno što si aktivirao.
To je to... U mom slučaju uvijek lyrics/text samo. A display na yamahi samo za rad.
Hvala lijepo.
flosarka
06.11.2023, 00:55
Pozdrav svima. Imam ja pitanje zbog dirki na sx900. Kod mene na veöini dirki öuje se još neki plastični zvuk kad je pritisneš, ko da nisu dobro učvršćene. Jel je to normalno ili je to samo kot mene.
Dirke na SX900 ogromna su mana nemaju opruga i takve su obične plastične kakve se stavljaju u sasvim jeftine yamahe koje koštaju par sto eura ili još manje.Takve dirke stavljali su u PSR-540 nekada.
Pretpostavljam da su ti dirke postale labave zato dobiješ takav zvuk jer se ni ne nalažu na kontakte kako bi trebale a mislim da če početi da se lome i padaju dole polako.Moguče je da ti lupaju na plastiku zbog labavosti.Ako se nešto razumiješ u to možeš rastaviti klavijaturu i pod dirke to jest ispod na vrhu gdje su labave kaneš na svaku nešto Super klebera i tako postat če opet tvrde i stabilne i to bi neko vreme moralo da bude u redu valjda čak bolje nego ako staviš nove.To sam uradio jednom drugu prije cirka par mjeseca neznam više tačno i još je sve u redu mada ima naviku da lupa po dirkama kao konj.Ako češ skidati dirke pogledaj i očisti još gume ispod njih ali samo Etanol alkoholom ili običnom vodom.Ni u kom slučaju nemoj čistiti sa bilo nečim drugim kojim kontakt spreyom ili slično jer više neče raditi.Kontakte na ploči očisti lagano štapičem za čiščenje uva natopljenim u alkohol a gume ako ih skineš možeđ oprati vodom i neznam više kako vi kažete čopičem kakav je za barvanje stena ali naravno malim hehe.
Opet ja 🤷
Dali postoji način da se konvertuju korgovi ritmovi za sx900?
Hvala 🍻
Postoji način ali ako želiš dobiti željeni rezultat, put je dug i mukotrpan. Nemoj koristiti nikakav konverter nego Korgov ritam prebaci u MID i onda ga obrađuj s midi2style programom.
https://youtu.be/XZl1RjD5PEI?si=-iRfXo3Bat4ppKer
Postoji način ali ako želiš dobiti željeni rezultat, put je dug i mukotrpan. Nemoj koristiti nikakav konverter nego Korgov ritam prebaci u MID i onda ga obrađuj s midi2style programom.
https://youtu.be/XZl1RjD5PEI?si=-iRfXo3Bat4ppKer
Hvala ljepo!
sx900 stize danas, tako da jos prikupljam sve informacije i polako cu poceti sa sredjivanjem.
Dali neko od vas ima neku preporuku za recimo 7incha external display (samo za lyric funkciju) ko bi mogao lako da se prikaci na recimo Spyder stalak?
Dodato:
Poz,
Zanima me i dali je moguće vidjeti lyrics sa sx900 na nekom tabletu recimo? Hoću da vidim dali je moguće izbjeći external display varijantu jer tablet već imam pa da ne moram da kupujem USB to hdmi adapter i monitor.
Hvala
SX900 koliko vidim ima bluetooth ali nisam siguran da može proći neki mirroring i sl. Vjerujem da ćeš morat s kablovima radit. Ako ćeš se kačit na pauka,čemu vanjski ako možeš čitat s glavnog?
Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk
Situacija kod SX900 i Genosa je ista. Ovo ne vrijedi za modele SX700 i 600.
Na SX900 i kod Genosa se može spojiti vanjski ekran na dva načina, putem kabla ili bežično.
Bežično spajanje je moguće samo s iPad i apalikacijom SongBook+. Tada nije potreban konverter.
Na tablet s androidom nije moguće spajanje iz dva razloga. Prvi razlog je jer tablet nema video ulaz, a drugi je jer ne postoji aplikacija koja podržava signal iz klavijature. Bluetooth spajanje isto tako ne šalje video signal.
Yamaha je tu malo zakomplicirala stvari i mnogima nije jasno zašt ne postoje video izlazi kako kod Tyros i S serije. Kako je tako je i možemo se samo nadati da će u budućnosti osigurati jednostavniji, jeftiniji i bolji prikaz na vanjskom ekranu.
Na stalak možeš staviti ekran na više načina. Pogledaj ovaj post
https://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=250831&postcount=4
Situacija kod SX900 i Genosa je ista. Ovo ne vrijedi za modele SX700 i 600.
Na SX900 i kod Genosa se može spojiti vanjski ekran na dva načina, putem kabla ili bežično.
Bežično spajanje je moguće samo s iPad i apalikacijom SongBook+. Tada nije potreban konverter.
Na tablet s androidom nije moguće spajanje iz dva razloga. Prvi razlog je jer tablet nema video ulaz, a drugi je jer ne postoji aplikacija koja podržava signal iz klavijature. Bluetooth spajanje isto tako ne šalje video signal.
Yamaha je tu malo zakomplicirala stvari i mnogima nije jasno zašt ne postoje video izlazi kako kod Tyros i S serije. Kako je tako je i možemo se samo nadati da će u budućnosti osigurati jednostavniji, jeftiniji i bolji prikaz na vanjskom ekranu.
Na stalak možeš staviti ekran na više načina. Pogledaj ovaj post
https://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=250831&postcount=4
Hvala ljepo!
OK , danas mi svakako dolazi 7" monitor i adapter pa cu da vidim dali ce i kako sve to da radi. Nadam se da necu imati problema.
Kakav adapter ti dolazi? Može model.
Kakav adapter ti dolazi? Može model.
https://a.co/d/4yDhYSs
https://a.co/d/hFYqERl
Uzeo sam i ovaj kabl jer nisam imao XLR do 1/4 - https://a.co/d/heUl9A5
Dodato:
Kasper,...
Imam neki expansion set koji je zakljucan + jedn koji nije , i sada bih ja da slozim jendu svoju playlistu u kojij ce da se nalaze regs iz obje.
Dali to moze nekako brzinski na kompu da se odradi , ili moram pjeske na synth?
Nisam siguran da će ovaj konverter raditi, veća je vjerojatnost da neće nego da hoće. Vidjet ćeš kada dođe, predpostavljam da si ga već naručio.
Za što će ti služiti ovaj kabl?
Kako znaš kada je Pack zaključan ili otključan? Odradim ti ja instalacijski Pack ali to nema smisla. moraš se sam to naučiti jer će ti to trebati u budućnosti. Imaš li defaultne Pack instalirane u sx?
Nisam siguran da će ovaj konverter raditi, veća je vjerojatnost da neće nego da hoće. Vidjet ćeš kada dođe, predpostavljam da si ga već naručio.
Jesam stize danas. Nisam znao koji drugi a taj mi je bio najslicniji onima o kojima se vec pricalo i na PSR forumu - nisam znao sta drugo bi moglo na www.amazon.ca
Za što će ti služiti ovaj kabl?
Pa da probam vokalist na SX - valja li sta? :)
Kako znaš kada je Pack zaključan ili otključan? Odradim ti ja instalacijski Pack ali to nema smisla. moraš se sam to naučiti jer će ti to trebati u budućnosti. Imaš li defaultne Pack instalirane u sx?
Pa u Yemy kaze da je zakljucan - ima katanac :D
Al evo primjer sta mi treba... ima bruka nakih registrcija kojie su u playlisti.. ja bih sada da napravim svoju listu i samo neke od njih da ubacim kod mene i dalje da gradim neku svoju listu.
Jel to moze na kompu da se uradi ili direkt na Yam?
Dodato:
Ako ne bude radio vracam i uzimam https://a.co/d/a5vCIin
Pokazalo se da adapteri sa priključom USB3 nisu kompatibilni. Vidjet ćeš uskoro.
Kabl nije dobar. S jedne strane ima TRS (stereo bananu), a treba biti TS (obična banana). S druge strane ima XLR muški, a za mikrofon ti treba XLR ženski.
OK, ovo s lokotom ima smisla.
Playliste se rade na klavijaturi. Gdje se nalaze registracije od kojih želiš raditi playlistu? U USER ili U Expansion Memory? Koje sve Pack imaš sada instalirane u klavijaturi?
Da, taj adapter (https://www.amazon.ca/dp/B00BN5FI8K?_encoding=UTF8&psc=1&ref_=cm_sw_r_cp_ud_dp_1SWKGVDCEX7EPSV5G2P5) bi trebao raditi.
Pokazalo se da adapteri sa priključom USB3 nisu kompatibilni. Vidjet ćeš uskoro.
Kabl nije dobar. S jedne strane ima TRS (stereo bananu), a treba biti TS (obična banana). S druge strane ima XLR muški, a za mikrofon ti treba XLR ženski.
Jasno, vracam i narucio sam pravi : https://a.co/d/cduj7eo
OK, ovo s lokotom ima smisla.
Playliste se rade na klavijaturi. Gdje se nalaze registracije od kojih želiš raditi playlistu? U USER ili U Expansion Memory? Koje sve Pack imaš sada instalirane u klavijaturi?
Trenutno Dynamix i Balkan sa Yamaha website.
Da, taj adapter (https://www.amazon.ca/dp/B00BN5FI8K?_encoding=UTF8&psc=1&ref_=cm_sw_r_cp_ud_dp_1SWKGVDCEX7EPSV5G2P5) bi trebao raditi.
Naruceno!
Kad smo vec ovde i kad smo vec dotakli nekih pitanja. Mene lično zanima kako se zasticuje taj materijal ( na koji način) i da li je zaštićeno bukvalno sve: semplovi, stylovi, multi padovi, registracije..
@dmmacak - stvara se cpf/cpi datoteka koja je vezana samo uz ID pojedinog instrumenta. Ovo informaciju prvi put pišem na forumu ali ne zato jer je prije nisam znao. Jednostavno nisam želio pomagati "velikim majstorima" koji su pljuvali po YEMu, a istoremeno su im zbog elementarnog neznanja "copy/paste setovi" otišli "van" bez zaštite.
Dakle, zaštićen je sadržaj samplova, a ostalo što se nalazi u Packu možemo izvaditi. Ne direktno ali postoje načini, pisao sam o tome. Ostaje problem ako sadržaj, (ritam ili multipad) u sebi ima sample iz Packa. Njega ćemo morati prilagođavati i stavljati nešto zamjensko što u nekim slučajeva neće raditi onako kako je autor Packa zamislio.
@smuchac - samo naprijed i sretno ti bilo
To je ipak samo delimično rešenje da se zaštiti set.. Hvala..
Zaštitu kopiranja ritmova je imao jedino Technics. A tko je znao, mogao je probiti i nju.
Korg i Ketron nemaju nikakvu mogućnost zaštitite za obične korisnike, tako da i to treba uzeti u obzir.
Zašto je potez Yamahe dobar za njih? Zato jer se više prodaju one klavijature za koje ima mnogo različitog materijala. Djelomična zaštita, kako ti kažeš, dodatno stimulira profesionalne kuće da rade materijal. I tako se to vrti u krug.
I dodatno, ako se Pack "pametno" složi, potpuno je neupotrebljiv za sve one koji nemaju ključ. ;)
Druga je stvar što se "kod nas", a i šire, događa copy/paste lošeg materijala koji je složen neprofesinoalno pa se da iskoristiti do neke mjere.
Pozdrav
Šta se dešava sa Yamaha SX700/SX900? Nema jih više u Thomann-u i sličnim online trgovinama. Možda dolazi SX720/SX920. Nešto pišu na ovom forumu:
https://yamahamusicians.com/forum/viewtopic.php?t=20987
Lp
Simon
Zadnji info je da za cca mjesec dana izlaze novi modeli. Znat ću nešto više informacija nakon službenog sastanka u Beču 10.09. Ako ću imat dozvolu da nešto kažem javno, svakako ću ovdje to i napisati.
https://youtu.be/gA9DBGAOTVU?si=x7Dub1_9mmtcIoic
https://www.youtube.com/watch?v=IN-fFyk7ofs
yamahapassion
04.12.2024, 00:24
Pozdrav kolege. Evo da pitam u ovoj temi vas poznavaoce yamahe neke stvari. pre neki dan sam slusao jednog muzicara koji je pratio Nenada Manojlovica na jednom rodjendanu, i svirao je yamahu psr mislim 975 ili tako nekako... Ima to i do prstiju naravno najveci deo...ali sta je iz one klavijature izaslo... to je strasno... odavno nisam cuo cistiju ritam sekciju, ali ajde to, to je normala za yamahu, ali solo boje, koje su uvek bile korgov adut... ne da vise nisu adut, nego mislim da je yamaha sada oduvala korga i u pogledu solo boja. Razmisljam se ozbiljno uzeti psr sx900, prvo da pokusam da ju namestim onako kako spada, ali da ostavim jos uvek pa4x za tezgarenje , pa kada je doteram kako treba da potpuno predjem na nju. Svakako planiram da idem da ju isprobam i stvorim utisak iz prve ruke, ali pre nego odem hteo sam vas pitati par stvari. 1: kako vam se cini dirka u poredjenju sa npr. PA1000 kojega sam dugo svirao. Iskreno to je jos jedan razlog sto bih presao na yamahu, posto mi je na pa4x dirka mnogo tvrda i veliki otpor pruza.
2: Posto godinama unazad sviram korga, koliko bi bilo tesko navici se na yamahin os, i da li ima nekih stvari koje su drasticno razlicite od korgovog os-a, ili je to tu negde. Pogotovo me zanima da li se moze nesto sto si sredio negde u svirci na razglasu brzo snimiti bez komplikacija da bi mi ostalo tako u setu. 3: da li terce koje su pravljene u user skalama mogu da se transponuju kao na korgu, i da li se gubi portamento kao na korgu? i zadnje ali ne manje vazno pitanje, da li je sx900 dobila onaj famozni tap tempo tester zbog kojega sam najvise i izbegavao yamahu, ili bar nesto slicno tome. Izvinjavam se na dugackom postu i hvala na svakoj pomoci.
Pozdrav. Evo ja da ukratko napišem ono što znam. [emoji846]
Taj kolega što prati Manojlovića je Vlada Delić. I kao što si rekao najviše je do prstiju jer čovek stvarno dobro svira. Slušao sam ga još dok je imao Tyros 4 i isto je imao ozbiljan sound. Ali tad nije imao neke solo boje na Yamahi, predpostavljam zbog ograničenja sa portamentom i user skale za terce tada nisu mogle da se koriste. Pa je nosio Kronos. Kako se pojavila Sx serija dobili smo i dobar pprtamento i user za terce, i reset ili tap taster za style. To ti je delimično odgovoreno pitanje. Nisam još isprobao user terce da li ogi da se transponuju, ali mislim da neće biti problema oko toga.
Meni lično smetaju dirke na Sx seriji. Rekao bih da su malo bolje od pa 1000 ali meni te dirke ne leže nikako. Mozda bi se navikao vremenom ali za sad mi stoji Sx u kutiji i čekam da ugrabim vremena. Po meni su dirke na Pa4 mnogo ozbiljnije od Sx.
Što se tiče samog rada na klavijaturi meni je to dosta prosto. Ja imam i Korga i Tyros 5 i Sx. Kako sam koristio uporedo i Korga i Yamahu mogu reći da je sve to stvar navike. Sa Sx serijom ili da kažem Genos serijom dobili smo konačno pretragu po imenu, što je na Korgu odavno moglo. Tako da ste se tiče operativnosti, Korg u yamaha su se skoro približili. Svako ima svoje prednosti i mane. Opet sve zavisi i kako kome odgovara. Na Korgu bih naveo neke prednosti u odnosu na Yamahu. Prvo sto nama tezgarosima najviše treba je memorisanje Stylova i perfomnasi u toku svirke. To je jos kod Yamahe ne moguće. Druga prednost je što kod Korga možemo dosta stvari uraditi na samoj klavijaturi. I dosta nam je više editovanja dato nego na yamahi. I sa Yemom ne možemo dobiti neka podešavanja kao što ima Korg. Ali zato yamaha prednjači sa tonom na koji se svi brzo naviknemo i ne možemo bez njega. [emoji846]
Što se tiče solo boja Delic je semplova Kronosa i dobio veoma dobar rezulzat boje za yamahu kakve nana trebaju.
Eto napisah ja ukratko. [emoji16][emoji16]
Sent from my SM-S901B using Tapatalk
Citajuci neke recenzije novi modeli sx 720/920 imaju „poboljsanu tastaturu“???
Nisam probao ali na papiru se moze svasta pisati.
Mislim da ipak treba probati... Rekli su mnogi, kad sam kupovao, da je tastatura od Sx je ista kao na Tyrosu 2. Ja se obradovao kad ono nema veze sa tom tastaturom.
yamahapassion
06.12.2024, 04:23
Hvala dmmacak, objasnio si mi sada u principu sve sto sam trebao znati. Mislim da cu se zadrzati jos na pa4x, ali nebi bilo lose uzeti nesto tipa sx700, cisto malo da se eksperimentise a i proba malo "u vatri". Ne drzi neku cenu sad kao npr sx900, a zanimljiva je spravica.
Ja imam i pa4x i uglavnom je nosim za solo. To je zato što sam navikao na Yamahu. Inače kad sagledam koliko sam vremena izgubio na pravljenje setova i za Yamahu i Korga najbolje imati jedan brend i njega se držati. I jedna klavijatura (aranžer) sasvim dovoljna za naše potrebe.
nemanja 1982
16.06.2025, 23:30
Pozdrav svima, imam jedno pitanje, imam sx700 od skoro pre je bio tyros3 .
dosta toga sam pohvatao oko yem. E sad postoji li nacin da povezem sx i racunar i da direktno ucitavam sa kompa sta hocu ili svaki put moram da export ppi na fles i da ucitavam na sx?
hvala unapred
DIrektno upisivanje iz računala na klavijaturu možeš raditi samo preko WIfi, a to ima Genos. Za SX bi trebao kupiti adapter.
Dakle, svaki put ppi na USB pa u klavijaturu. AKo hoćeš ubrzati postupak, a radiš male izmjene, koristi pQi, Quick instalaciju.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.