Pokaži Full Verziju : Izrada kutije za 18-ice
Dal ima netko pametan prijedlog na koju kutiju ići, nabavio sam 2 komada Eminence Sigma 18-ica 650w, moram za njih napraviti kutije a nebih da su prevelike jer mi trebaju za unutarnje prostore. Naručio sam skretnice koje režu na 250hz tako da očekujem dubok bas. Prihvaćam prijedloge :)
250Hz je previsoko, definitivno. Koje su gornje kutije jer bez toga neće biti "dobrog basa".
Ako se baš želiš zabavljati, a proračun nije baš jednostavan posao, onda ti predlažem WinISD, free programčić s kojim možeš približno definirati neke parametre i dimenzije kutije. Možeš ga skinuti odavde (https://app.box.com/s/ljpatpm22fbeorwnov4nh572glntvtln) i uz malo privikavanja brzo ćeš shvatiti kako funkcionira. Morat ćeš samostalno upisati podatke za Sigmu jer ih nema u bazi, a za ostalo ćeš se snaći.
Hvala ti puno, budem se poigrao. Gore su ZECK palco 15.1
Ima tu vise varijanti.Ako ce kutije stojati na jednom mestu onda nije toliki problem,ali ako treba mala laka kutija a da ide nisko i da ima dobar zvucni pritisak tu treba malo vise truda i muke.
Ovo drugo mi treba zbog transporta i mase :)
Najbole bi bilo da se poigras sa onim sto je dao kolega Casper.E sad postoji i nesto univerzalno ali isto moras znati da taj zvucnik nece moci da izvuce max snagu u svakoj kutiji.Evo po meni jedna od varijanti sto bi lepo radilo a opet da ne bude preveliko.Zapremina 200 litara,cetiri otvora po 10cm i duzina otvora po 21cm,ali moras znati da u ovoj varijanti taj zvucnik nece smeti da se tera preko 400W naravno na 8 oma.Eto ako odgovara testeru,lepak i ostalo pa na posao.Nadam se da sam bar malo pomogao.Pozz!
Znači oblik nije toliko bitan koliko je bitna litraža ? Zašto ne preko 400w ?
Da litraza i reflex.To moras pogoditi.Pa ako hoces da radi nisko a mala kutija a efikasnost pa negde moras da ustines.Nema iste karakteristike sam drajver na razlicitim opsezima.
Ok, napravio sam ja već dosta kutija (50-ak pari sigurno) s obzirom da sam stolar i imam sve strojeve samo sad tražim nešto po mjeri, od APEXA mi se sviđa jedna kutija po dimenzijama, također ide 18" u nju i mislim da je do nekih 500w ok....moram to malo istražiti
Ima u oglasima i plastičnih kutija za 18-ice
Ali povedi racuna da li ta kutija moze za tvoje zvucnike zbog reflexa.Uporedi parametre zvucnika sa onim sto nude za kutiju.
hadzidinic
24.02.2019, 14:05
Sigma ima frequency range 41 do 2.4 kHz, Xmax 6.1 mm. Koliko dubok bas ocekujes i sta za tebe predstavlja dubok bas? 250 hz za bas bin je previsoko, sve iznad 120hz po mom misljenju nema smisla, to je prvo. Drugo, sa Xmax-om od 6.1 mm mislim da mozes da ocekujes dobar kick bas, ali neki sub bas tesko. Bas bin za samogradnju koji je mali, dobro radi sa vecinom drajvera i ima dobar kick, je Cubo 18 i mislim da bi dobro radio sa tom sigmom. Apex mb 18 i b181 sub sam radio sebi, to su binovi koji rade vrhuski, ali su vecih gabarita i traze ozbiljne drajvere od 1000 w pa navise.
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.