Pokaži Full Verziju : Genos - recenzija
Dojmovi su se slegli, informacije prikupile, klavijatura se čeka. Vrijeme je da malo "ubijem" dosadu i kažem koju pametnu. Oslonit ću se prvenstveno na tehničke podatke ali neizbježan je i moj osobni dojam i kako sam doživio Genosa. Pokušat ću biti što objektivniji. Klavijatura mi djeluje elegantno i lijepo. Oblik "čamca" koji se vidi iz potpuno frontalne perspektive se ne primjećuje jer je veoma rijetka situacija da slušatelj stoji baš u takvoj poziciji. Iz svih ostalih kuteva gledanja Genos izgleda moćno i profesionalno, a odlično mu pristaje crno - siva kombinacija jer tako djeluje tanje i elegantnije. Ovaj estetski dojam, na sreću, prati i stvarna težina. Trinaest kilograma u klavijaturi sa 76 tipaka je karakteristika koju vole mladi, a pogotovo oni "stari". Površina na panelu klavijature mi izgleda dovoljno kvalitetno i nadam se da se neće pokazati tragovi korištenja. Mrzim one izlizane fleke na crnoj mat plastici. Svjetleći gumbi reagiraju mnogo prirodnije nego kod Tyrosa. Nešto su kraćeg hoda i imaju ugodniji klik. Ekran je postavljen pod dobrim kutem, matirana površina smanjuje odbljesak i nakon par sati svirke, moram priznati da mi uopće ne nedostaje onaj "nagibni" od Tyrosa. Tastatura je dovoljno brza dok tipka istovremeno pruža optimalan otpor koji je potreban da prsti imaju osjećaj sviranja. To je negdje između Tyros5 i Montage7 i mislim da će odgovarati većini svirača. Klizači i potenciometri djeluju kvalitetno i pod prstima dobro reagiraju.
O promjenama koje su se dogodile "ispod haube" (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=298302&postcount=78#axzz4ys7Ip8tm) sam već pisao. Zahvaljujući njima, s Genosom dolaze neke sasvim nove i korisne mogućnosti čiji opis slijedi, možete i pogledati video koji to prikazuje.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/X9Go8fn9WfU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Revo drum je prva stvar koju ću istaknuti i zahvaljujući njoj bubanj zvuči mnogo realnije i bolje nego na Tyros seriji. O čemu se zapravo radi? Ako je doboš odsviran istom dinamikom desetak puta, svi udarci neće zvučati identično kao što je to bio slučaj kod prijašnjih klavijatura. Skripta koja kontrolira informacije, na nekima od ovih 10 udaraca će "odsvirati" nešto drugačiji sample. Time ćemo dobiti ritam koji zvuči prirodnije, kao kada bubnjar svira u živo. Da bi ovo funkcioniralo, potrebno je imati što veći broj uzoraka samplova na jednom elementu. Kod Tyrosa ih je moglo biti maksimalno 8, a tu je karakteristiku imalo svega par kitova poput Real druma i to na samo par elemenata. Kod Genosa može biti 27 layera i to je glavni razlog zašto na nekim ritmovima Genos stvarno zazvuči odlično. Genos ima novih
10 Revo drumsa (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=298487&postcount=118#axzz4ySf24HJs) i time pokriva sve bitnije žanrove glazbe. Očito je Yamaha napustila dosadašnji koncept Audio stylova (Tyros5, PSR Sx70) i krenula ovim putem. Međutim, i dalje je ostavila mogućnost korisnicima da sami izrađuju audio loopove i stavljaju ih u Style. Tim više, na službene stranice je postavila sve Audio Stylove od Tyros5. Njih se može skinuti kao Bonus Audio Style Pack (Country, Dance, Latin, Movie&Show, Pop, R&B, RetroPop, Rock) i ugraditi u Genosa. Ovime su napravili odličan posao. Proširen je broj originalnih ritmova i istovremeno osigurali da vlasnici starijih modela mogu "bezbolno" napraviti "nadogradnju" i kupiti Genosa. I usput potrošiti malo novaca. :D
Duga važna promjena se dogodila u segmentu DSP-a (Digital Signal Processing). Ugrađeni su efekti najnovije generacije koji se koriste Yamahinim digitalnim mikserima (ovo je informacija dobivena od prezentatora). Posebna novost je ta što se istovremeno može aktivirati 28 komada. Za usporedbu, kod Tyros 5 je maksimum 9 DSP-a od čega je jedan išao prema mikrofonu, dva prema Stylu, a ostali na song i desnu ruku. Kod Genosa je raspodjela ovakva. Na Song i desnu ruku odlazi 19 komada. Dvadeseti je za mikrofon, a oni od 21 do 28 idu prema Stylu. To praktično znači da svakom kanalu možemo dodijeliti jedan efekt. Međutim, tu veselju nije kraj. Moguće je jednom kanalu dodati više insert efekata, tj. onoliko koliko dopušta grupa. Primjera radi, bubnju možemo dodati 4, bas gitari 2 i ostaje nam još 2 komada za gitare u pratnji. Ili, jednom zvuku u desnoj ruci dodamo svih 19 dostupnih. :p Kvalitetu preseta, kao i mogućnosti edita ne treba opisivati. Ovo je sigurno najjače oružje koje se nalazi u klavijaturi, a da toga mnogi svirači nisu niti svjesni. Pored ovih 28 insert DSP-a, postoje još System Effect (Reverb i Chorus), te jedan Variation Effekt kojem možemo odrediti status da li će raditi u sistemskom ili insert modu.
Treća bitna stvar koja Genos razlikuje od prethodnika je "personalizacija klavijature". Pod ovim pojmom podrazumijevam mogućnost da instrument prilagodimo vlastitim potrebama. Prije svega mislim na Live control, dio panela gdje imamo 6 potenciometara (knob) i 9 klizača (slider) ali i na još neke specifičnosti koje nismo vidjeli kod Tyros serije. Šest potenciometara kod Live Control imaju tri različita statusa i njih mijenjamo gumbom KNOB ASSIGN. Tako u jednoj postavci možemo dobiti 18 različitih funkcija i njima kontrolirati sve parametre na soundu (Attack, Resonance, Reverb ...), karakteristike za Arpeggio (Velocity, Gate Time, Volumen ...) ili kontrole poput tempa, balansa VH, volumena, panorame, reverba i chorusa. Devet klizača imaju isto tri statusa od kojih je prvi uvijek isti (Balance), a na druga dva sami određujemo karakteristike. Njih izmjenjujemo gumbom SLIDER ASSIGN. Presetom (Balance) uvijek djelujemo na volumene kanala u Stylu i mikrofon, dok druga dva statusa možemo podešavati po želji. Možemo im dodijeliti sve kontrole koje se nude u klavijaturi, od šibera za orgulje, rezonance u soundu, do volumena svakog kanala pojedinačno. Sve vrijednosti Live Control panela možemo pratiti na malom pomoćnom ekranu. Pored Live Controla, na raspolaganju imamo i 6 prilagodljivih gumbi (Assignable buttons A, B, C, D, E) kojima možemo direktno otvarati prikaze na ekranu koji najčešće koristimo. Njima u stvari radimo prečace (shortcut) do željenih menija i tako brže dolazimo recimo do prikaza teksta, nota, mixera, raznih postavki za zvuk, ritam, vocalist ... Postoji još jedan sličan gumb koji se nalazi iznad Joysticka i njime možemo djelovati na Rotary efekt (preset) ili mu dodijeliti funkciju po želji (Fade in/Out, VH on/Off, Arpeggio Hold, Style Start/Stop, Fill Down ...). U donjem se dijelu glavnog ekrana se nalazi 6 polja (Home Shortcuts). Njima možemo po vlastitoj želji dodijeliti da otvaraju neke funkcije poput Tempa ili prikaze ekrana za Mikser, LiveControl, VocalHarmony ... Imamo i mogućnost stvaranja Favorita. Radi se o jednom gumbu na ekranu unutar Style ili Voices koji nam služi da preset ritmove i zvukove "izdvojimo" kako bi ih poslije lakše i brže birali. A sad se prisjetimo Tyros serije. Imali samo jedan prilagodljivi slider i samo četiri gumba kojima smo dolazili do željene lokacije. Kod Genosa možemo klavijaturu maksimalno prilagoditi vlastitim potrebama, a gore nabrojanih 50 "prilagodljivih točaka" to i omogućuje. Treba napomenuti da se jednim potezom sve nabrojane kontrole mogu pohraniti u samo jednu registraciju. Nova registracija može biti potpuno novi postav, ako mi to želimo.
Playliste su nova mogućnost koju možemo koristiti u Genosu. Sam pojam govori o njihovoj osnovnoj namjeni, njima možemo izrađivati i slagati vlastite popise pjesama. Na neki način, Playliste su zamjena za Music Finder ali s novim mogućnostima i širim opsegom djelovanja. U njih možemo unositi sadržaje MF-a iz prijašnjih modela klavijatura ali njihova osnovna namjena je da Banke s registracijama slažemo po vlastitoj želji. Zato možemo reći da su Playliste baza podataka svega što se nalazi u klavijaturi. Mogu se kategorizirati po više zadanih kriterija pa onda pretraživanjem brže i lakše dolazimo do onoga što nam treba. Odličan potez Yamahe kojim se rješavaju svi nedostaci koje je imao Music Finder, a Registracije dobivaju "jačeg brata" i tako se dodatno olakšava rukovanje instrumentom.
Arrpegatori je isto tako novina koju nismo do sada imali kod Yamahinih aranžera. On je uobičajena na workstationima, a Yamaha ih je u stvari "kopirala" iz najnovije Montage serije. Genos ima preko 200 različitih vrsta koji su smješteni u 11 kategorija. Kada koristimo funkciju kvantiziranja možemo ih uskladiti s tempom Styla ili Songa. Isto tako pedalom možemo djelovati da se čuje i nakon podizanja desne ruke s tipaka. Ako se arpegator pravilno iskoristi može postati dobar alat za nadopunu live svirke.
Podešavanje bubnja (DRUM SETUP) unutar edita Styla je nova i nadasve korisna funkcija koju nalazimo u Genosu. Tyros5 je nema ali kod generacijski mlađih i jeftinijih modela PSR Sx70 ona postoji. Pomoću DRUM SETUP-a je moguće kombinirati elemente bubnjeva iz različitih kitova i njima podešavati karakteristike po vlastitoj želji. Svakom pojedinom elementu možemo podešavati Pitch, Cutoff, Resonance, Attack, Decay1 i 2, Level, Panoramu te količinu master Reverba i Chorusa. Ove promjene pohranjujemo u samu strukturu Styla i one u njemu ostaju trajno zapisane. Praktički, svaki Style koji je obrađen na ovakav način može imati vlastiti i specifičan zvuk bubnja koji mu je maksimalno prilagođen. Ovo je odlična mogućnost koju smo dugo čekali na Yamahinim aranžerima.
I registracije su dobile neke nove i vrlo korisne karakteristike. Odmah primjećujemo na ploči klavijature da jedna banka ima dvije registracije više. Sada se u banci nalazi 10 mjesta, umjesto prijašnjih 8. Omogućeno je pretraživanje sadržaja i to na dva načina. Možemo jednostavno upisati pojam u Find traku i rezultat će izlistati sve banke ili registracije koje imaju identičan naziv. Mnogo preciznije rezultate dobivamo kada koristimo pretragu putem filtera. Tako možemo odabrati da li nas zanimaju Songovi, Stylovi, Tempo ali možemo i sami unositi pojmove po kojima želimo raditi pretragu. Željeni pojam unosimo kao tag i prilikom pretraživanja čekiramo one koje želimo pronaći. I treća dodana mogućnost će neke svirače itekako obradovati. Tijekom sviranja možemo izrađivati nove registracije, on the fly. Ovo je vrlo korisno kada je potrebno brzinski memorirati trenutni setup.
Do sada sam opisao veće i bitnije promjene koje su se dogodile kod Genosa, a u odnosu na Tyros seriju. Pored toga ima još detalja koji ovu klavijaturu bitno razlikuju od prethodnika. Genos pored AWM Stereo Samplinga koristi i AEM tehnologiju, polifonija mu je dvostruko povećana na 256, dolazi s ugrađenim RAM-om od 1,8 GB te s Wirelessom i Phantom Powerom na mikrofonskom ulazu, ima 3 Artikulacije na SA soundovima, digitalni izlaz, dodana je Half Bar Fill In i Mono-Legato funkcija ... Ima tu dosta sitnica koje "život znače". Za kraj "prvog dijela" ću još samo spomenuti povezivanje s tabletom i SongBook+ aplikacijom. Moguće je bežično "komunicirati u oba smjera" te na tabletu dodavati note, slike ili dokumente, u njih unositi komande i pritiskom na površinu tableta kontrolirati rad Genosa. Nisam to još probao u praksi ali vjerujem da stvar funkcionira dobro.
<iframe src="https://app.box.com/embed/s/53n4vb4vcaa9euf6ayocljcd0ak403q5" width="500" height="400" frameborder="0" allowfullscreen webkitallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>
Kako su se razvijali Tyrosi od prvog modela do zadnje petice? Bilo je nešto značajnijih promjena poput RAM-a koji je bio brži, načina upisivanja samplova, boljeg vocalista VH2 ili dodanih Audio Stylova kod "petice". Ipak, suština promjene je bila u samom soundu i to samo zahvaljujući većem broju novih SA, Mega Voice, Sweet, Cool, Live soundova, te novih kitova bubnja poput Real Druma. Pogledajte tablicu i možete uočiti da Genos nastavlja taj niz.
<iframe src="https://app.box.com/embed/s/l2i9g9zxfc42penen8xtj1s0ybw8bdy2" width="800" height="550" frameborder="0" allowfullscreen webkitallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>
Međutim, sve ono što sam naveo u prvom postu ove teme, Genosa izdvaja i stavlja daleko ispred Tyrosa. Pored bitno superiornijeg sounda tu su mnoge nove mogućnosti koje idu u prilog ovoj tvrdnji. Samo oni koji su neupućeni i loše informirani mogu tvrditi da Genos nije donio ništa novo i da je on Tyros6 s drugačijim imenom. Možemo čuti negativne komentare da je Genos ružan i da liči na čamčić, da je to klavijatura namijenjena za DJ nastup, da sound nije dovoljno uvjerljiv za live svirku ili da za te novce treba imati još mnogo više mogućnosti. Izgled može biti i stvar ukusa ali generalno, takva razmišljanja me više podsjećaju na onu narodnu (rđavom ku*cu i dlaka smeta), nego na stvarno stanje stvari. Jer, Genos je izrađen na potpuno novoj platformi i otvara put u novu generaciju Yamahinih aranžera.
Kao što možete primijetiti, dobro sam izanalizirao klavijaturu i uočio sve njene prednosti. Bilo bi nerealno očekivati da ne postoji i ona druga strana, tj. nedostaci. Istaknut ću stvari koje bi mogle biti dorađene i mogućnosti koje bismo željeli imati u nekom budućem Genosu2. Navest ću par stvari koje bi po mom mišljenu trebalo dodati ili promijeniti. Trebalo je ugraditi beskonačne potenciometre na Live Control i time bi izbjegli problem koji se javlja prilikom njihovog aktiviranja. O čemu se radi? Kada promijenimo status gumbom KNOB ASSIGN, pozicija potenciometra nije u skladu s vrijednosti na ekranu. Zbog toga može doći do naglih promjena u zvuku dok se pozvana funkcija ne "uskladi". Da su ugradili beskonačne potenciometre, ovaj problem bi bio lako rješiv na softwareskom nivou. Isti problem se javlja s klizačima, međutim, motorizirani faderi bi sigurno utjecali na cijenu. Kada razmišljam o rasporedu kontrola na ploči, mislim da je bilo boljih pozicija za neke od njih. Dial up je previsoko i za rad kod kuće nije problem ali za live nastup nije na zgodnom mjestu. Ista je stvar s kontrolama za vocalist. Zar ih nisu mogli spustiti niže, a ove "jako bitne" sequencere staviti iznad? Kad sam već kod konstrukcije, zašto nisu skratili desnu stranu na kojoj ionako nema ništa osim USB utora. Time bi dobili još par centimetara kraće kućište. Dobro bi došli balansirani izlazi ili da vanjski ekran može funkcionirati kao Touch. Bilo bi praktično da se na USB može spojiti tipkovnica ili još bolje da ide preko wirelessa. Jedna stvar koju svi priželjkuju je bolji style editor s većim mogućnostima ali da bude u klavijaturi, a ne da se moramo spajati kompjuter kada želimo zagrebati dublje u Style. Forumaši me znaju kao zagovornika Yamahe koji nikada nije prigovarao na koncept Tyrosa pa će se možda iznenaditi da kritiziram ono što sam prije pokušavao opravdavati. Nije se ništa promijenilo, meni taj alat stvarno ne treba u klavijaturi. Samo pokušavam biti dosljedan i opravdati četvrtu rečenicu prvog posta gdje spominjem objektivnost. 3:-O Da, ima još detalja koji bi se mogli poboljšati, recimo mogli bismo raditi vlastite arrpegatore. Bez obzira na sve, činjenica je da Yamaha ima odličan proizvod i da će on pronaći svoje kupce. Uostalom, jasno je zašto Genos nema sve ono što očekujemo. Pa i Yamaha mora misliti na svoju budućnost. Genosi sljedećih generacija i brojevnih gradacija trebaju opet dobiti nešto novo i bolje pa nema (poslovne) logike da nam sve to ugrade sada. Taj obrazac već gledamo dugo, dugo godina. Na nama je da se konačno na njega naviknemo i prestanemo gunđati da nas kradu, da podvaljuju muda pod bubrege i da nama jadnima zarađuju. Onaj tko ima rezona i love, nek ga kupi i svira, a tko ne, nek gleda demo na Youtube. Na kraju odoh malo van teme, pa koristim rimske šeme, a bolje bi bilo da odem spat i da konačno prestanem sr**.
Laku noć vam želim.
mikimiki
18.11.2017, 02:05
Casper odlican review.
Casper,
vezano za efekte ...dali je i dalje reverb ,chorus i jedan dsp istovremeno?
<hr style="color:#D1D1E1; background-color:#D1D1E1" size="1"> @mikimiki - hvala
@romario - Da, postoji i taj jedan Variation DSP. Zaboravio sam ga spomenuti u recenziji (pa sam to ispravio sada).
Koncept je ostao isti kao kod dosadašnjih Yamaha, jedino je povećan broj insert efekata.
System Effect - po jedan Reverb i Chorus kojeg možeš količinski dodavati svim kanalima
Variation Effect - jedan efekt kojem možemo birati da li će biti pridružen kao sistemski ili insert
Insertion Effect - svakom kanalu je dodjeljen po jedan efekt, ukupno njih 28
Ovih 28 DSP insert efekata je grupirano
1-19 - dodjeljujemo zvukovima desne ruke i songu
20 - ide na mikrofon
21-28 - se koristi na Style
Iako u manualu piše da je svaki efekat pridružen jednom kanalu (Part) u praksi ih možemo dodati više, ali do onog broja koliko je određeno "grupom". Tako na Style možemo raspodjeliti 8 komada. Pored dva sistemska, možemo mu dodati i ovaj Variation. Praktički 9 insert efekata za 8 parta u Stylu.
Znači, zvukovi npr. sa desne strane mogu imati istovremeno reverb,chorus. Delay.phaser,distorziju i još 20-ak ?
To je falilo.
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
Da. Ako ne koristimo Song, onda na Right 1, 2 i 3 možemo rasporediti 20 insert efekata.
Za mene je to recimo konkretno bitna stvar.
Naravno da nije potreban toliki broj insert efekata,ali jedan,kao do sada je bilo nerealno.
Ima interesantnih video klipova i na temi (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=30362#axzz4ysSrboqd) koja predhodila ovoj.
Za nedjeljno popodne i uz laganu kavicu izdvajam jedan koji me se posebno dojmio. Njega treba (po)slušati po mogućnosti na što bolju opremu ( ne na nekom skupom mobitelu :D ) ali uz to i gledati poteze koje radi svirač.
Odlična prezentacija mogućnosti koje se nude u Genosu, od Live control, OTS, Free styla do Multipadova.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/-NanYi7WD6E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Situacija s terena je slijedeća.
U DRUM SETUP-u nije moguće dodavati vlastite kitove već samo presete. Ne vidim to kao nekakav problem jer je kvaliteta bubnjeva koji se nalaze u Genosu predobra, a količina sasvim dovoljna da pronađemo ono što nam odgovara.
Više nije moguće mijenjati banke ako je na ekranu prikaz registracija. Moramo prvo zatvoriti prozor u kojem vidimo nazive registracija i tek onda birati nove banke. Nezgodno za sve one koji su navikli na ovakvo "pregledavanje u letu", a ja sam jedan od tih koji povremeno ovo koristi. Na sreću, postoje playliste s kojima je traženje i pregledavanje registracija dobro riješeno. Ipak, trebat će neko vrijeme da se i to složi i postavi na odgovarajući način. S ovim "problemom" neće imati problema :D svi oni koji su registracijama pristupili kao @tyros2, tj. da je svaka banka jedna pjesma.
Na žalost, nije riješen Seamless sound switching. To je stari problem koji se manifestira tako da se prilikom promjene sounda, a dok s istim sviramo, čuje onaj grubi prelazak. Iako smo se već navikli kako treba mijenjati soundove, a da se ovo ne čuje, stvarno je čudno i velika je šteta da ovo nisu riješili.
Mono legato opcija funkcionira odlično. Sad tek vidim zašto je insistirano da se ona ugradi kao recimo na A3000.
Tipka je odlična. Potvrđeno i od drugih koji su na licu mjesta svirali na Genos.
Upisivanje Packa od 60Mb traje 1 min i 30 sec + 25 sekundi za podizanje sistema. Za 1,4Gb je potrebno 12 minuta.
Svi materijali s prijašnjih modela sviraju odlično. Omjeri među kanalima su isti i neće biti potrebna nikakva dodatna podešavanja, osim u slučaju ako želimo još nešto doraditi kako bi izvukli maksimum koristeći nove Genos zvukove. Čini mi se kao da postoji nijansu više efekta ali treba uzeti s rezervom jer sam svirao na slušalice na koje niasm navikao.
Eto, to je to za sada.
Odlican opis. Malo je reci da sam odusevljen. Posto sam kupio T5 pre vise od mesec dana moram se sad strpiti bar dve tri godine do sledece kupovine. I moracu svaki put kad procitam nesto novo o Genosu uzeti nesto za zivce, npr pivce. [emoji3][emoji3]
Kakav je vokalist?
Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока
Da pratis strane forume i citas sve o Genosu od raznih recenzija, pitanja, podpitanja itd i poslije popijes pivce za 15 dana KRONIKUS ALKOHOLIKUS haha
viktor011
21.11.2017, 10:52
Molim te Casper pojasni malo sta sta podrazumevas pod tim da ne moze u drum setup???Hoces da kazes da nemoze da se stavi vlastititi senplovan bubanj ili ne moze da se edituje ili????I jos jedno pitanje,vidim na nekim snimcima da ima style editi i sff edit,cemu sluzi taj sff edit,da to nije edit casam za style?
@dmacak - radi i Ty5 jako dobro, ne brini. A za par godina će već zaraditi nekog Genosa2. Neka se iskristalizirati sve oko ove prve varijante pa će u drugoj udariti glanc. :D Vocalist nisam probavao. Koliko vidim po funkcijama je isti stari VH2, ali je za očekivati nešto kvalitetniji sound zbog boljih D/A konvertera.
@ffb - na stranim forumima ima vrlo korisnih informacija ali je tamo takva "gužva u prostoru" da treba dobro razaznati koji igrač može zabiti gol. :D
@viktor011 - može se unijeti vlastiti bubanj i možeš svaki element editirati po želji. (slika prva) Dakle, isti princip što je bio i do sada osim što u YEMu možeš dodavati layere (za razliku od Voice editora). Max 1,8GB sampla.
Kada govorim DRUM SETUP, onda mislim na novo dodanu funkciju koja se nalazi unutar Style editora. Ona omogućava da obrađujemo svaki element bubnja po više parametara ali isto tako, da u postojećem bubnju zamijenimo elemente, tj. dodamo element iz drugog kita. Recimo, kada u Stylu Beat18 svira PowerKit, možemo mu zamijeniti doboš i dodati drugi iz recimo, Rock kita. Ova promjena se zapisuje samo u strukturu tog Styla i ne mijenja ništa na globoalnom nivou. Kod ovakve radnje nije moguće dodati elemente iz CUSTOM kitova već samo iz preseta koji se nalazi u klavijaturi. Na to sam konkretno mislio kada spominjem Drum setup.
SFF edit služi za podešavanje CASM-a, ali to je samo drugi naziv s istim funkcijama koje imamo u tab-u PARAMETAR unutar Style editora kod prijašnjih modela.
Situacija s terena je slijedeća.
U DRUM SETUP-u nije moguće dodavati vlastite kitove već samo presete. Ne vidim to kao nekakav problem jer je kvaliteta bubnjeva koji se nalaze u Genosu predobra, a količina sasvim dovoljna da pronađemo ono što nam odgovara.
Više nije moguće mijenjati banke ako je na ekranu prikaz registracija. Moramo prvo zatvoriti prozor u kojem vidimo nazive registracija i tek onda birati nove banke. Nezgodno za sve one koji su navikli na ovakvo "pregledavanje u letu", a ja sam jedan od tih koji povremeno ovo koristi. Na sreću, postoje playliste s kojima je traženje i pregledavanje registracija dobro riješeno. Ipak, trebat će neko vrijeme da se i to složi i postavi na odgovarajući način. S ovim "problemom" neće imati problema :D svi oni koji su registracijama pristupili kao @tyros2, tj. da je svaka banka jedna pjesma.
Auuhh dobo je,,,inace bi mi trebalo pola mjeseca da ih ponovo sredim. :) .
Sto se tice DRUM SET-upa mislim da ce to biti rijeseno u jednom od sledecih UP-datea.Ipak je to profesionalna klavijatura a tu opciju editovanja vlastith samplova ima na novoj PSR-seriji.
Pozdrav
I ja se nadam da će to popraviti. I ne samo to, nego i ovaj prikaz registracija koji sam spomenuo.
Dobio sam slijedeći dojam. Svi meniji su sada pregledniji i složeni na logičniji način. I oni koje samo prije nalazili u klavijaturi ali i novi. Tako se recimo generalne postavke za style nalaze odmah prilikom odabira nekog styla (Menu ikonica u desnom gornjem uglu na slici), a ne kao prije (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=281338&postcount=118#axzz4z4Nfmdri) da smo morali ulaziti u function pa style pa ... Mislim da su prilikom tog "preslagivanja" inženjeri jednostavno previdjeli neke stvari i "zatvorili" funkcije koje su prije bile moguće. Međutim, to se sigurno može riješti novi nadogradnjama. Treba malo "izvršiti pritisak javnosti" na Yamahin tim i oni će takve stvari sigurno popraviti. Prije nekog vremena sam sumnjao da uopće prate forume, mislim na one jače u svijetu, ali nakon svih događanja oko reklamne kampanje za Genos, sada sam potpuno siguran da itekako čitaju sve što se piše i na koji način se komentiraju instrumenti. Na kraju krajeva, sve je to posao od kojeg oni vrlo dobro žive. ;)
Treba malo "izvršiti pritisak javnosti" na Yamahin tim i oni će takve stvari sigurno popraviti. Prije nekog vremena sam sumnjao da uopće prate forume, mislim na one jače u svijetu, ali nakon svih događanja oko reklamne kampanje za Genos, sada sam potpuno siguran da itekako čitaju sve što se piše i na koji način se komentiraju instrumenti. Na kraju krajeva, sve je to posao od kojeg oni vrlo dobro žive. ;)
Ja sam ubjedjen da su zaposlili "Dezurne" i tri smjene da prate forume... :) :)
Ma da,sad kad stisnu Pero,Djuro,Marko,Janko a ostale da ne nabrajam i nagrde Yamahu zasto nisu stavili bolji sempl kravljeg zvona ima da se cuje nadaleko i nasiroko haha
Znam da @tyros2 govori ozbiljno jer je i on zaslužan za neke stvari, tj. pokrenuo je temu na psr forumu prije godinu i pol dana ( 03. 2016.), a vezano za portamento i ono što bismo željeli imati na novoj klavijaturi. Tada se nije znalo niti kako će se ona zvati niti kada će izaći novi model. Eto, to je urodilo plodom pogotovo jer se zna da prva verzija Genosa nije imala tu opciju.
E sad, sigurno je da neće ugrađivati svaku sitnicu koju netko poželi, ali je očito da "slušaju" što ljudi sugeriraju. I to je dobro, poštuju trenutne korisnike jer znaju da bez njih nema niti ekonomske koristi, tj. buduće proizvodnje.
Ajmo pogledati što je Yamaha (Tyros5 i Genos) mijenjala/dodavala da bi se što više približila potencijalnim korisnicima koji sviraju na konkurentske aranžere? Ekran osjetljiv na dodir, Joystick, Playliste, dva sequencera, komunikacija s tabletom, 76 tipaka ... Volio bih sada da se pojavi novi Korg, ili Ketron, Roland, svejedno, koji će skočiti iznad Genosa i koji će biti dvostruko bolji, ali koji će i dalje ostati na cijeni koja je niža za cca. 1000 eura od Yamahe. Samo tako je moguće da mi korisnici dobijemo što bolju kvalitetu za manje novaca. Kad je konkurencija zdrava i jaka, onda su omjeri kvaliteta-cijena realniji.
Malo analitike nije na odmet. Video koji je postavljen prije dva tjedna, ima gotovo 10 000 pregleda.
Skoro polovica pregleda odlazi na one koji su mlađi od 54 godine, a manje od 10% pregleda je od strane mlađih od 34 godine.
Uglavnom, 65+ su "pobjedili" sa 27%. :D
viktor011
22.11.2017, 13:06
Moram ovo da napisem pa makar me banovali,zvao sam mitros music sa pitanjem da li imaju u prodaji genos i kolika je cena???Odgovor je bio imamo ga u predprodaji,das avans 50 posto i dobijes sredinom decembra klavijaturu,a cena u predprodaji je 5000 eu a cena kada stigne normalno 5500 eu??????Pa to je sramotaaaa
nikadvisekorg
23.11.2017, 12:22
A koja mu je cena "ispod ruke" ?
Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока
Družim se s Genosom 10-tak dana, odsvirao sam par nastupa samo na njega i evo mojih dojmova. Generalni zaključak je da zvuči mnogo ozbiljnije, prirodnije i bolje od moje stare "četvorke". Druga bitna karakteristika je ta da su svi sadržaji s prijašnjih modela potpuno kompatibilni. Prebacivanje starog materijala je prošlo bez poteškoća, sve je radilo na prvu i da sam trebao svirati odmah drugi dan nakon kupovine, ne bi bilo većih problema. Koncepcijski se nije ništa mijenjalo i na Genosa je moguće svirati isto kao i na Tyros seriju. Sve nove funkcije dodatno olakšavaju rad ali za onoga tko je navikao svirati "na starinski" način, direktno birajući prvo Style pa onda ostale dijelove poput zvukova desne ruke, ne mijenja se ništa bitno.
Ipak, da bi se na bini potpuno ležerno odradio posao, potrebno je određeno vrijeme privikavanja na instrument. Ekran osjetljiv na dodir odlično reagira ali moram priznati da mi u svirci (još uvijek) nedostaju oni stari gumbići oko ekrana. Dobro je vidljiv iz svih kuteva ali kada se uspoređuje čistoća prikaza s onim na PSR i Tyros klavijaturama, nedostaje mu oštrina. Šest prilagodljivih gumbi su odlična stvar i njima se može nadomjestiti nedostatak onih koji su postojali kod Tyrosa, kao što su Fade out/in, Lyrics ili Mix Console. S druge strane, njih ne možemo podešavati i dodjeljivati im specifične lokacije kako bi direktno pristupili nekoj grupi ritmova ili zvukova. Kod Tyrosa sam uvijek imao uključen FILE ACCESS i jednim klikom sam pristupio mojim "Style favoritima". Toga više nema i moram to kompenzirati pronalazeći alternativne načine. Na žalost, svaki od njih mora imati barem jedan ili više klikova da bi pristupili nekoj lokaciji na USB-u, USER-u ili EXPANSION memoriji. Kao što sam napomenuo u prvoj recenziji, volio bih da je ova grupa od 6 prilagodljivih gumbića zajedno s onima bijelim iznad, smještena na bolje mjesto. Nalaze se poprilično visoko i još k tome na desnoj strani. Poprilična mi je tlaka križati ruke kako bih lijevom, koja mi je više slobodna, birao funkcije. Tu grupu gumbića su mogli smjestiti s lijeve strane i staviti ih umjesto onih kojima "sviramo karaoke program". Kad sam već kod dva playera i ovog načina nastupa, vidim da i tu nedostaju neke funkcije koje će "mnogim sviračima" faliti. Nema više opcije NEXT. Dok jedna pjesma traje, a mi označimo neku drugu, automatski se prekida reprodukcija prve i kreće ova druga. Koliko vidim, niti izrada playlista za songove ne može nadoknaditi nedostatak NEXT opcije. Vjerojatno će novi update popraviti ovu "veliku grešku" jer su zahtjevi dobrih kupaca velikih tržišta poput Njemačke, ipak na prvom mjestu. :lol:
Na forumu postoji zasebna tema (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=30496#axzz515lCRSum) koja je namijenjena radu s Playlistama pa ću ih ovdje samo kratko spomenuti. Lako se izrađuju, veoma su pregledne, prilagodljive i svakako su odlična zamjena za stariji MDF. Jedino bih zamjerio Yamahinom timu što nisu ugradili numeričko biranje. Lako je napuniti i više stotina zapisa u jednu playlistu pa je dolazak do onih u sredini otežan. Pogotovo ako se nalazimo na početku ili na kraju liste. Pretraživanje u Playlistama je moguće ali samo u svrhu pronalaženja nove Banke koju želimo dodati u listu. Banke koje smo našli na ovaj način nećemo moći aktivirati i koristiti ih direktno. Ako želimo pretraživati Banke i sadržaje unutar njih, a sa svrhom da ih nakon toga aktiviramo i sviramo, to sada možemo učiniti u pregledu Registracija. Ova funkcija nije bila moguća na prošlim Yamahinim aranžerima i mnogi su se žalili na to. Sadržaje koje pronađemo možemo aktivirati i koristiti ih odmah za svirku. Pretraživanje je riješeno vrlo dobro. Možemo to raditi direktno upisivajući nazive u search bar ili koristi filtere. Postoji već par definiranih poput tempa, Styla ili Songa ali možemo i sami izrađivati Tagove kako bi klasificirali registracije po vlastitom kriteriju. Ovo je riješeno na odličan način i iako na svirci najčešće nemamo dovoljno vremena za pretragu, u nekim specifičnim situacijama nam može biti od pomoći.
Nova kategorija koju možemo umemorirati u registracije je Live Control. Tako svaka nova pjesma može imati potpuno drugačije funkcije na ovom dijelu panela. U prvom postu sam već opisao osnove vezane uz Live Control. Nakon par dana "igranja" po tim šiberima i potovima, mogu samo reči da rad s njima zahtjeva određeno iskustvo, praksu u kontroli i naravno, dovoljno mašte za dobivanje onoga što smo zamislili. Za mene je baratanje s ovakvim kontrolama novost. Moram priznati da me je u live situaciji ugodno iznenadio efekat koji sam postigao okrećući StyCutoff i StyReso. Pjesma Pusti pusti modu, neki dobar dance ritam, stisneš mol za ulaz u pjevanje kitice i onda lagano vrtiš potove... Raja ionako pleše, ne smeta im desetak taktova "praznine" do pjevanja, a ja šarafim po kotačićima i uživam u promjeni zvuka koji je sada moderan i drugačiji od onoga na koji sam navikao. Naravno, u Live Controlu je moguće još svašta nešto koristiti. Balance recimo mijenja omjer glasnoće Styla i desne ruke ili, svaka traka u Stylu dobiva svoj klizač za podešavanje volumena, kontrola glasnoće VH2 ili bilo kojeg parta u desnoj ruci. Vrlo iskoristiva je opcija Style Track Mute A ili B. Kada okrenemo potenciometar potpuno u lijevo, svira samo bubanj. Pomicanjem u desno aktiviramo prvo bas gitaru, a kada je pozicija u centru, dolazi nam još i jedna pratnja. Ovdje se ne radi o tome da se trake prilikom okretanja potenciometra lagano pojačavaju, nego se samo od jednom pojave. Kao da ih u nekom momentu uključimo. Lako je za baratanje i vrlo iskoristivo. Postoji još zanimljivih mogućnosti poput Style Retriger Rate i On/Off, kontrola tempa, arpegatora ili podešavanje oktava, tuninga... Ovo dio na panelu klavijature treba pravilno iskoristi i otvaraju se sasvim nove dimenzije rada s aranžerom.
Revo bubanj je posebno dobra priča. Kada sviramo ritam na kojem je postavljen jedan od 10 kitova, čuje se ogromna razlika u punoći zvuka za razliku od nekog starog kita poput Standard ili Room. Specifično je i to da kada nekom ritmu sa Tyros ili PSR serije postavimo ovaj Revo kit, on neće dobro "sjesti" u ritam. Događa se nešto slično kao kada smo željeli dodati legendarni Real Drum sa četvorke na neki ritam iz trojke. Očito se radi o drugačijem postavljanju layera unutar elemenata i zbog toga se gubi dinamika i snaga ritma. Nisam (još) proučavao detalje ali jedno je sigurno, Revo drum radi bolje i od Audio loopova koje su se nalazili u petici. Njihova prednost nad audio loopovima je i ta što se može editirati svaki pojedini element. Kao što sam napomenuo još prije, kada editiramo Style dostupna je nova funkcija DRUM SETUP. Njome možemo djelovati na svaki pojedini element i promjene umemorirati u samu strukturu Styla. Praktički, svaki Style može imati svoje specifično podešavanje elemenata bubnja i uz to bilo koju kombinaciju unutar dostupnih tvorničkih kitova. Ovo podešavanje se odnosi na cjelokupan Style i promijenjene parametre nije moguće dodjeljivati svakoj varijaciji posebno. Možda to ugrade u Genos2.
Mogao bih pisati još dugo i o dosta stvari na koje sam naišao proučavajući Genosa. Za to će sigurno biti prilike u narednom periodu. Za kraj ću navesti još par detalja koji bi mogli biti zanimljivi. Sviđa mi se to što se nazivi prilagođavaju prozoru u kojem se nalaze. Kod većine aranžera je bilo pravilo da stane određeni broj slova i ako je naziv duži od toga, na kraju se pojavi simbol ~. Kod Genosa se smanje slova i stane ih više, ovisno o duljini naslova. Dodali su tkz. Half bar retriger. U početku se mislilo da će to biti nešto slično reset funkciji za ritam koji postoji kod Korga, međutim nije tako. Ovome se može "prepoloviti" duljina BRAKE. Ako svira 4/4 mjera, korištenjem Half bar retrigera dobivano jedan takt 2/4 mjere. Ne znam koliko je to praktično za live nastup ali eto, barem su pokušali nešto napraviti. Možda Genos2 dobije onu reset tipku koju neki priželjkuju. :D Nisam baš zadovoljan rješenjem za spajanje vanjskog ekrana. Potrebno je kupiti dodatni koverter koji prima signal iz USB-a na klavijaturi i onda ga prosljeđuje prema ekranu. Prijašnji modeli su imali ugrađeni VGA izlaz i to je funkcioniralo odlično. Doduše, sada možemo slati HDMI signal ali za to moramo i platiti dodatnih 50-60 eura, koliko košta konverter. Nisam se imao vremena zabaviti sa wifi i spajanjem tableta. To će mi biti prvi zadatak nakon što prođe ova gužva s poslom koja je već postala pravilo na samom kraju godine. I da, tipke su mi predobre. Osjećaj sviranja je vrhunski, a to posebno primijetim na nekim zahtjevnijim dionicama gdje sam ponekad griješio. Sada prsti lete sami <:-P. Pored ovog fizičkog dojma, volim kada na svirci sam osjetim i čujem kvalitetu onoga što izlazi na zvučnike. Genos uistinu zvuči odlično i nadam se da će me dobro služiti do nekog Genosa3.
Da li postoji "user scale" opcija, za nas seljake sto koristimo terce :) ?:">
S'obzirom da postoji sad DRUM SETUP, mozda ce moci tako, što već može i na ostalim klavijaturama.
Jel neko mozda probao ?
Caspere, mislio sam Terce na DRUM SETUP-u.
Jesi li probao ?
Kako to funkcionira na drugim klavijaturama? Mislim na Drum setup i terce.
Umesto drum elementa se ubaci bilo koji instrument, po potrebi, i onda se podesi transpose. Tako na svim dirkama. Sačuva se kao novi Drum kit, koji u stvari svira tercu.
Ne moze tako jer je ovo podesavanje vezano samo uz Style i to uz drum traku.
Sent from my XT1032 using Tapatalk
E jbga baš....
Dali bolji zvuk, a unazadili ga i nedoradili operativno, neverovatno !!!
Nadam se da će novi update doneti-vratiti bar neke važne novine-starine.
Kako to funkcionira na drugim klavijaturama? Mislim na Drum setup i terce.
Casperu,,na KORGovima taa terca dodje u Custom drumsu.
O ovome nisam ni razmisljao i nisam se sjetio ali cini mi se da bi u YEM-u to moglo da se odradi.Nisam siguran 100% ali cini mi se da moze.
Prilikom kreiranja Custom drumsa.
Pogledacemo.......
Pozdrav
viktor011
13.12.2017, 21:34
Ima sasvim dovoljno mesta da mozes senplovane terce kakve god hoces koristiti
Ima dovoljno mesta gde, u Custom Drum, User memoriji ili gde vec ?
Mogu li se tu i napraviti na taj nacin ?
Mjesta ima dovoljno i u user memoriji i u Custom drumu/custom voicu za samplovane terce.
Jedino ostaju detalji da se vide da li je moguce u custom drumu. U regularnom custom voicu nije nikakav problem za samplovane terce.
Doduse "MIDI" terce rade perfektno ako se ispravno instaliraju.Ja ih imam od T2 pa sve do T5,,,a takodje rade perfektno i na A-3000.
Pozdrav.
viktor011
14.12.2017, 11:18
Bokic-malo je to drugacije na genosu nego na tyrosu,genos ima exspanzion menager i svoje pakove,e sad ako se ne varam mozes 127 pakova puta 127 mesta u jednom,nema vise custrom drum ili custrom voice,sve je u jedno.A memorije imas 1,8 gigabajta,sto je stvarno odlicno i sasvim dovoljno.Koliko se secam,postoji mogucnost da se prave terce kroz 8 elemenata kao kad uvodis wave senplove,samo kopiras isti vawe u svaki element i preko note shft i tunin podizes ili spustas da bi dobio tercu.Bitno je da genos ne sabira megabajte prilikom kopiranja u elementima,znaci ostaje ista velicina senpla.Nekada je neko opisao tu na forumu kako se to tacno radi ali posto smo imali na tyrosu samo 127 mesta,to je bilo malo,ali sada moze se to lako izvesti
Tyros5 ima 127 pakova po 127 lokacija za custom voice i 127 za custom drum. To je faktički neograničeno broj lokacija. Ako bi koristili semplovane terce onda je moj predlog da se sempluje preko programa kako je kolega opisao u ovoj temi.
http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=29678
ĐĐžŃНаŃĐž Ńа SM-G930F ŃС ĐżĐžĐźĐžŃ Đ˘Đ°ĐżĐ°ŃОка
Evo ja bio jučer kod kolege Alena u radnji i probao Genosa dok već nije otišao, jer je taj već rezerviran. Moj dojam i nije nešto mjerodavan, ali ae da se upišem šta mi se sviđa, a šta ne :)
Što se tehničkih aspekata tiče, već kad je Genos izašao nije mi se svidilo to što su mu ugradili touch screen. To je iz razloga što ja kad mijenjam boje i ritmove, to volim uraditi što brže, pa se zna dogodit da malo jače stisnem tastere (eh, gumeni tasteri kod Fantoma G...), a baš nisam oduševljen činjenicom da bih tako morao lupat po touch screenu...
Druga stvar koja mi se ne sviđa je to da nema više zasebnih tastera za voice i za ritmove, pa mi se čini da će biranje biti dosta sporije, naravno ako se ne koriste registracije, OTS ili set liste.
Što se dirki tiče, a govorim iz aspekta harmonikaša, dirke su mi slične ko i na svim Tyrosima, tj. fali im to da su mrvicu pliće i mrvicu teže.
Ali aj, avaj, na eventualne tehničke "nedostatke" se uvijek da prilagoditi i ne kažem da bi mi se možda ovo što mi se trenutno ne sviđa moglo sviditi da sviram na Genosa mjesec-dva, jer ipak sam isprobavao samo sat vremena.
E sad onaj po meni mnogo bitniji aspekt, a to je naravno sound!
Prvo sam prolazio kroz tvorničke ritmove i tu sam čuo blagi napredak u odnosu na Tyros5, ali ništa što me baš nešto oduševilo, ali vrlo brzo sam promijenio mišljenje.
Što se voice-ova tiče, napredak je evidentan i to jako u odnosu na T5, naročito u domenu gitara, ali nije da imaju još na njima da porade.
E onda je slijedio nagli preobrat! Naime, Alen je ubacio neke setove, nisam siguran jesu li konvertirani sa Tyros5 ili nešto drugo. Tu sam prolazio kroz naše ritmove koji su malčice sređeni. Dakle, bubnjevi su tvornički iz Genosa. Da izvinete, pao sam na dupe! Onakav sound još nisam čuo da izlazi iz nekog aranžera. Većinom je sve bilo suho, ali čuo sam potencijal koji se može izvući. Čak sam vidio i nekih napredaka u vezi samplova, tako da mislim da bi moglo napokon biti pristojnih "zujalica".
Sve u svemu, moj zaključak je taj da je Genos kao i sve prethodne Yamahe pun pogodak, ali da treba sjesti, zagrijati stolicu, uzeti uputstvo u šake, proučiti mogućnosti i funkcionalnosti i složiti klavijaturu sebi za rad i rezultati će biti vrhunski. Međutim, poučen iskustvom, to se našim balkanskim sviračima koji kažu ja sviram na dmx, brma, **** zet i odličan je neće mnogo dopasti. Tako da cijenim da će situacija bit u fazonu ma dobar je Genos i Yamaha općenito, ali nije to za našu muziku, to ti je više za zabavnjake, uz obavezan namig i tapšanje po ramenu. Onaj ko će sjest i poradit, imat će 100% zvuk kakav hoće, a ovim tapšačima po ramenu neka njihovih šerpica i kantica ;)
viktor011
10.01.2018, 11:59
Gledajuci youtube snimke Genosa i cackajuci ga kod kuce, posle desetinu svirki sa njim,stekao sam odlicno misljenje o njemu.Kada sam ga povezao na malo veci sistem ozvucenja,tek onda se pokazao u odlicnom svetlu.E sad,mi balkanci ne bi bili balkanci da ne trazimo nesto vise,ja sam odma ubacio senplove neke i razocaro se kako zvuce i ne probavsi cistu fabriku.Kada sam prvi put iskoristio fabriku,shvatim da ipak jedna ozbiljna firma kao Yamaha ne bi sve i svastas ubacila u stroj kao sto bi mi .....Dakle,samo hocu da kazem svim ponosnim vlasnicima a i buducim,da ne zure sa senplovima vec da dobro pregledaju sta fabrika nudi,pa onda efekte koje mozes staviti na sve senplove,valjda 21 insert ili vec ne znam vise,pa nije genos Korg pa da moras sve raditi sa privatnim senplovima ha ha!!!!!
Sat i nešto sitno odlične prezentacije. Vrijedi pogledati u miru, svaki dio lijepo prezentiran, od piana, gitare, revo bubnja ... Poljski jezik koji možemo i mi razumjeti.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_69YQ_wTTyQ" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
Znam ja zašto ti možeš razumit poljski. Da nije Zaostrog i "Uvala borova"? :D :D :D :D :D
He he, to nisam bio ja.
Tamo se neki drugi muvaju i uče poljski. :D
O kurwa, moja greška onda :D
Znate li koliko elemenata fuz činele postoji kod uobičajenog aranžera? Odgovor je jednostavan, tri komada. Na tonovima F#1, G# i A# se nalaze closed, pedal i open hit hat. Kod Genosa na Revo bubnjevima pored ove tri, postoji još njih deset. Ukupno ih ima 13 komada. Možda će to nekome izgledati nepotrebno, čudno, možda će i dodatno zakomplicirati stvari. Kao da je bitna jedna obična činela? Raspravu o tome možemo ostaviti za neku drugu prigodu, ovdje sam samo preko ovog podatka želio prikazati zašto Revo zvuči drugačije.
U zadnjih par dana se zabavljam i "stare" ritmove sa Tyros4 sam želio "oplemeneniti" ovim bubnjem. Moram priznati da ima dosta posla ako se želi izvući maksimum. Na sreću, uvelike pomaže novi Drum Setup unutar Style creatora. On je odlično riješen, pregledan i njime se ovaj posao može odraditi vrlo dobro i bez upotrebe kompjutera kao što sam to činio prije (https://youtu.be/xK1pCUyJg8o?t=2m4s) na Tyrosu četvorki.
Kod dorade ritmova sam primjetio da odlično djeluju novododani efekti koji dolaze u Gensou, kako master Reverb tako i onih 8 DSP inserta koji se mogu dodati na trake Styla. Veseli i činjenica da je pored ovoga moguće odabrati jedan efekt po želji i posebno ga dozirati po svakom elementu bubnja. Odlično je to riješeno. Međutim, postoji jedan problem. Ipak je to Yamaha. :p U moru mogućnosti se treba obuzdati i parametre koje mijenjamo treba dozirati odmjereno. Jer podešavanje kod kuće, na slušalice ili zvučnike i u nekom malom prostoru može kod neiskusnog svirača napraviti veliku štetu. Životno pravilo vrijedi i u ovom slučaju, manje je više. U strahu da ne pretjeram i sam sam krenuo u lagane izmjene. Prve gaže u veljači koje radim na veće ozvučenje i u većem prostoru će pokazati koliko sam to dobro učino. A vama stavljam snimku Severninie pjesme Tvoja prva djevojka koja je svirana na Genosu, na izmjence prvo s obrađenim ritmom (ContempRock), pa onda neobrađenim, tj. starim koji dolazi iz Tyros4. Sviram u real time i namjerno sam izostavio prelaze kako bi ove promjene bile bolje uočljive.
Slušam komentare, skupljam zahvale ... he he he "dežurni policajac" (bez značke) radi sve naopačke. Interna šala. A oni kojih se ovo tiče, neka previše ne skviče jer ne padam na glupe priče ... :p
Da li nekome treba stih za novi (pro)ljetni hit? :lol:
https://soundcloud.com/tutorsynth/genos-vs-ty5-contemprock
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/384536249&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_rel ated=false&show_comments=true&show_user=true&show_ reposts=false&show_teaser=true"></iframe>
viktor011
16.01.2018, 21:20
Kako mislis efekat na jedan element bunja,mislis na reverb i chorus ili???
Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока
Ne. Znači, imamo dva sistemska, tj. generalni reverb i chorus. Imamo 8 DSP inserta kojih možemo "rasporediti" po želji na svaku traku po jedan ili na jednu traku svih osam. I imamo Variation koji možemo dozirati pojedinačno za svaki element koji svira u stylu. ;)
viktor011
16.01.2018, 21:58
A gde biram koji ce biti efekat na variation?
Nestrpljivo čekamo četvrtak. Najava je da će tada biti izdan update Genosa.
Da vidimo što će to sve "popraviti", a možda će još nešto i nadograditi.B-)
viktor011
22.02.2018, 10:54
I dosao i taj dan ha haa
Pa i nije baš smiješno. Ima tu svega. Čini mi se da su to ozbiljno odradili.
[V1.10 to V1.20]
-You can now search through the following contents: Voice, Style, Song, Multi Pad, and Playlist
-You can now play multiple Audio Link Multi Pads simultaneously. You can also switch to the behavior in which only one Pad can be played back at once, as in version 1.10 or previous. This setting is made from the display called up via MULTI PAD CONTROL [SELECT] -> [Menu].
-You can now select and play an Audio Style file on the USB flash drive directly.
-You can now edit Audio Styles with the Style Creator function.
-You can now select the Drum Kit of the "Expansion" folder on the Drum Setup window of the Style Creator.
-You can now record the sound of Audio Style and Audio Link Multi Pad playback with the Audio Multi Recording function.
-You can now select whether playback of a Multi Pad stops in the following cases, on the Style Setting display:
・When Style playback is stopped.
・When the Ending section of Style is played back.
-You can now select whether playback of Style and Multi Pad stops when MIDI Song playback stops, on the Song Setting display.
-You can now select the displayed font on the Lyrics display, when showing lyrics of Audio Songs.
-You can now select the Ensemble Voice category, even when you call up the Voice Selection display via the Voice Part Setup display or the Mixer display.
-You can now switch between "Menu 1" and "Menu 2" by pressing the [MENU] button on the Menu display.
-You can now switch between the "Dual Player" and "Song List" modes by pressing [SONG] on the Song Playback display.
-The current playback position (bar/beat) of Style or MIDI Song are now shown on the Home display.
-The current playback position (bar) of the Style is now shown on the Style Creator display.
-A new LIVE CONTROL assignable parameter is available: "Keyboard Volume."
-The default settings of LIVE CONTROL slider assign type 1 are changed: the "Keyboard Volume" is assigned to slider 9.
-A new "Regist Bank Edit" display has been added.
-The following four functions are newly assignable to the ASSIGNABLE buttons:
・Regist Bank Information
・Regist Bank Edit
・Style Information
・Multi Pad Edit
-Changes: When the following data types which include a file link to an external drive is loaded, this instrument will search related files from all the connected USB flash drives, regardless of which drive path is specified.
・Registration Memory
・One Touch Setting
・Audio Link Multi Pad
-Changes: When a Music Finder Record file is imported as a Playlist, the Playlist Records will be output, sorted in alphabetical order.
-Changes: When the Voice of one of the keyboard parts is set, Modulation Hold will be set to off, and then Modulation (+) and Modulation (-) parameters will be reset.
-Changes: You can call up the Regist Bank Edit display with the DIRECT ACCESS function.
-Changes: In certain types of the File Selection display, some shortcuts of related functions that can be called up via the "Menu" icon have been added.
-Changes: When showing the lyrics of an Audio Song, the lyrics of one row before the current playback position will remain.
・Before update: All lyrics before the playback position would disappear.
・After update: Lyrics of one row before the playback position will not disappear if they are on the same page.
-Changes: The behavior of the instrument when the Song Recording display is closed has been changed.
-Changes: On the Search display, the elapsed time from the last time the search index has been updated is shown.
-The maximum single file size has been increased to a maximum of 4 GB.
-The maximum number of "new" Audio Recording files has been extended to 2,500.
-The design of the following displays has been changed:
・Regist Bank Information display
・Style Information display
-Fixed a problem in which the Multi Pad information would not be stored to the OTS of a User Style.
-Fixed a problem in which the REGISTRATION MEMORY buttons and REGIST BANK [-]/[+] buttons would not work properly when a particular display was shown.
-Fixed a problem in which some parameters were not stored/restored with the System Backup function and Registration Memory function.
-Fixed a problem in which the Registration Memory Bank name would not be shown properly on the Home display, when a Bank file of the Tyros series was loaded.
-Fixed a problem in which the instrument would occasionally not respond to operations, when certain Registration Memory Bank files of the Tyros series was loaded.
-Fixed a problem in which some Playlist Records would occasionally not be loaded when a Playlist file was loaded.
-Fixed a problem in which some Preset Voice folders would occasionally not be shown on the Voice Selection display.
-Fixed a problem in which noise would occasionally occur when changing the "Organ Rotary Slow/Fast" parameter in some Effect Types.
-Fixed a problem in which certain parameters of a MIDI Song could not be recorded properly when re-recording with the MIDI Multi Recording display.
-Fixed a problem in which the instrument response would slow down when certain Preset Wallpaper was selected.
-Fixed a problem in which the detailed settings of some functions assignable to the Foot Pedals on the Assignable display would not be shown properly in some cases.
-Fixed a problem in which the setting of switching between the AUX Out and the Sub 3-4 on the Line Out display would not be restored properly.
-Fixed a problem in which Auto Power off would be executed when the Panel Lock function was enabled.
-Fixed a problem in which the Factory Reset function on the Utility display would occasionally not work properly.
-Fixed a problem in which some parameters were not stored properly to the "MIDI" Setup File when saving the data on the Utility display.
-Fixed a problem in which some parameters were not stored properly to the MIDI Setting file when saving the data on the MIDI display.
-Fixed a problem in which some assignable Functions on the MIDI External Controller display would not work properly.
-Fixed a problem in which wireless LAN connection would not be established in Infrastructure mode, when the password included some special characters.
-Fixed a problem in which the lighting of the buttons would occasionally not work properly.
-Fixed a problem in which some displays would occasionally not be shown properly.
-Fixed other problems.
viktor011
22.02.2018, 15:29
Bogami,ovo je bas ozbiljan apdejt
Pa i nije baš smiješno. Ima tu svega. Čini mi se da su to ozbiljno odradili.
Najozbiljnije ikada do sada u svijetu Yamahinih aranzera.
Pozdrav
viktor011
23.02.2018, 07:33
Ma nisam se ja smejao zbog loseg nego od srecehttp://www.yu-midi.org/forum/images/icons/icon7.gif
Uradio sam Update,prvo odmah da kazem da mi je drago da se veoma jednostavno radi,za sada sto sam video je da moze da se mesaju fabricki senplovi bubnja sa Expansion,registracije mogu da se listaju u odlicnom pregledu,...
Korisnike Genosa je ugodno iznenadio novi Update 1.20. Već sami pogled na popis onoga što je učinjeno i njegova količina daje naslutiti da su promjene bile opsežne. Ono što posebno veseli jest činjenica da nisu samo popravljane greške starog OS, već su ubačene i nove funkcije koje olakšavaju rad s Genosom.
Sada je moguće unutar EDIT DRUMA dodavati i one samplove koji se nalaze u Expansion mapi. Ovo su s nestrpljenjem očekivali svi oni koji koriste vlastite Packove ili kako smo ih za vrijeme Tyros ere nazivali CUSTOM DRUM. Novododana opcija je i SEARCH funkcija za svaki segment aranžera. Pomoću nje možemo efikasno pretraživati sadržaje u Voice, Style, Song, Multi Pad i Playlist, a dodatni bonus je taj što ova opcija funkcionira i na svim USB medijima koji su priključeni na klavijaturu. Dovoljno je upisati bilo koji dio nekog naziva i rezultati pretraživanja se istog momenta prikazuju na ekranu. Isto tako, dodan je novi prikaz Regist Bank Edit koji je isti kao na starim Tyros i PSR S serijama. On je namjenjen za editiranje registracija unutar neke banke ali što je mnogo važnije, njegovim pozivanjem na ekranu vidimo nazive registracija, a da istovremeno možemo "šetati" s gumbom + i - kroz ostale banke. Isto tako, sada je moguće mijenjati Banke bez obzira na to što je otvoren prozor Regist Bank Information.
Oni koji malo bolje poznaju Yamahu, znaju da je na svim prijašnjim modelima bilo moguće svirati sa Style dok istovremeno svira SONG. Ovo je vrlo praktična opcija kojom možemo iskoristiti neke trake sequencera u SONGu i da nam one odsviraju posebne dionice pjesme. Takav pristup sviranju je praktičan i zbog toga što smo mogli bez prekida nastaviti svirati uz ritam i nakon što SONG završi. Do sada je postojao jedan problem, samim završetkom SONG-a prekidao se i Style. Tome se moglo doskočiti pomoću nekih metoda ali s novim update 1.20 je riješen i ovaj nedostatak. Naime, sada možemo sami odrediti kako će se ponašati SONG u odnosu na Style, tj. hoće li stati istovremeno ili ćemo nastaviti svirati sa Style bez obzira na to što je SONG zaustavljen. Ovo nam omogućuje da po potrebi kombiniramo SONG i Style, tj. da bez prekida u ritmu koristimo ova dva segmenta klavijature.
I kod Multipadova su se dogodile neke novosti. Sada istovremeno može svirati više Audio linkova ali isto kao i prije, možemo odrediti da pokretanjem jednog isključujemo onaj prvi. Novost je da oni mogu svirati i ako se nalaze na USB mediju. Kad sam već kod Audio materijala, moguće je uređivati Audio Stylove iz Style Creatora što prije ovog update-a nije bilo moguće.
Mislim da sam istaknuo najvažnije promjene. Ima još detalja i sitnica (koje nekima život znače) poput prikaza broja odsviranih taktova na glavnom ekranu i na Style editoru, nove mogućnosti da se prilagodljivim gumbima dodjele neke funkcije ili da se u Multirecord-u snimaju i Audio Stylovi. Svatko će obratiti pažnju na ono što je njemu interesantno i što koristi u svirci. Kada gledam iz svog ugla, meni je najbitnije da su "riješili" ovo s promjenom Banke u prikazu REG EDIT, iako moram priznati da sam se brzo prilagodio i svirao bez toga.
Uglavnom, preporuka je da se obavezno instalira ovaj Update. Instalacija je jednostavna i traje oko 3-4 minute. Može se direktno unijeti verzija 1.20 bez obzira ako je u Genosu onu prva, 1,02. Iako je uvijek dobro napraviti Backup, prilikom nadogradnje se ne morate brinuti za sadržaje koji su u klavijaturi, oni će ostati netaknuti. Yamaha je to odradila vrhunski, precizno i pedantno. Kao da je time htjela ispraviti onu agoniju i godinu dana čekanja na YEM nakon što je izašao Tyros5. Sjetiti će se neki članovi i vlasnici Ty5 o čemu govorim.
Šuška se da bi se na Music Messe moglo dogoditi predstavljanje novog update. Opseg nadogranje je nepoznat ali ako je suditi po onome što piše Jorg, biti će ugrađen "Voice guide" za pomoć slijepim osobama i "Audio-Phraser", alat za izradu vlastitih audio stylova. Strpimo se još tjedan, dva do sajma ...
Aouuuhhhh Casperu. Taman se ja umirio... a ti zapalis vatru :) :)
Ma ne bih ja. :D
To su drugi napisali, a ja samo prenosim vijest. Vidjet ćemo, (rekli su slijepci. :lol:)
Jorg i dalje šalje dimne signale.
Varijanta Genosa sa 61 tipkom (ajde, OK), iste veličine (bez veze) ali s 32GB RAM-a (opa, da vidimo čiji je veći). :D
Uuuf. Ogroman je. Stvarno nema smisla.
Eto, prođe još jedan "prvi april".
Tko se upecao, upecao se. :p
Jer, 32Gb RAMa danas može imati samo (virtualni) "osvetnik". Ostali nisu niti blizu ... :lol:
Haha
Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
Info za 32 Gb izgleda nije bila šala?!
Novi YEM 2,52 ([V2.5.1 to V2.5.2] For Genos, data capacity limit of Pack Installation File has been extended. Solved some other minor problems.).
[V2.5.1 to V2.5.2]
For Genos, data capacity limit of Pack Installation File has been extended.
Solved some other minor problems.
Odavde (https://europe.yamaha.com/en/support/updates/firm_genos.html) skinite update koji u sebi donosi ove izmjene.
[V1.20 to V1.30]
-Added a new function: Voice Guide.
-The function "Voice Guide On/Off" is newly assignable to the ASSIGNABLE buttons or the foot pedals.
-Improved the settings of some One Touch Settings.
-Improved the performance when performing flick operations on the Menu display.
-Improved the operability when showing lyrics of the "MP3+G" type on the Lyrics display.
-Fixed a problem in which the "Expression" parameter of a part would be reset when the Voice of the part was changed from a particular S.Art2 Voice.
-Fixed a problem in which the "Play Root/Chord" setting of SFF Edit on the Style Creator display would not work properly.
-Fixed a problem in which the instrument would occasionally become unresponsive to operations when the Style was changed during playback of an Audio Style.
-Fixed a problem in which the instrument would, in certain situations, become unresponsive to operations when executing "Export Instrument Info" on the Expansion Menu display.
-Fixed a problem in which, under a certain situation, the Insertion Effect settings for the LEFT part would occasionally not be stored to the Registration Memory.
-Fixed a problem in which certain MP3 files would not playback properly.
-Fixed a problem in which the instrument would, in certain situation, become unresponsive to operations when attempting to save a User after memorizing a One Touch setting.
-Fixed a problem in which the Insertion Effect "Type" of one of the keyboard parts would occasionally be changed when the Insertion Effect "On/Off" of the part was turned off, from displays such as the Voice Edit display.
-Fixed a problem in which wireless LAN connection would not be established in Infrastructure mode, when the password included some special characters.
-Fixed other problems.
Čim ovo instaliram, javljam se s novostima ... 32 GB ???
Šteta! Nije 32 nego "samo" 4GB. :p
Landison
10.04.2018, 15:15
Ajme @casper koliko fixiranih problema ima u ovoga GENOS-a.Žao mi je ali ovaj put stvarno prelazim na ROLAND E-A7.
Tihotyros
10.04.2018, 18:51
Ja se dam kladit da nitko nebi primjetio ni jedan taj "problem" da ih oni sad nisu nabrojali kako su ih "popravili".
Primjetili bi samo da su dodali koju novu funkciju.
Usput: trenutno nema nijedna verzija YEM-a a ni Genos softwarea za skinuti uklonili su i stare verzije dok ne izbace najnoviju ponovo.
Poslano sa mog SM-G955F koristeći Tapatalk
Ma @Ladinson se šali, a vezano na neke druge teme. Ovi su fixevi prijavljeni od strane raznih korisnika na PSR forumu i Yamaha ih je popravila. Tko zna što se "unutra" još nalazi, a nije primjećeno. Kako god, i ovaj update pokazuje da Yamaha ne želi ništa prepustiti slučaju i da želi zakrpati svaku rupu. S obzirom na Linux koji kao operativni sustav pogoni Genosa i na odgovarajući hardware koji je u njega ugrađen, očito da (za sada) ne postoje problemi koji nisu riješivi.
Mene samo muči kako i s čime napuniti ovih 4GB prostora. Čuo sam da nije dobro da bude poluprazan jer se onda kod transporta klavijature sadržaj mučka i trese pa postoji opasnost da se podaci pobrkaju. :confused::mad:=))
Landison
10.04.2018, 19:24
Ovaj put nisi u pravu .Čitao sam na stranom forumu da zbog postavljenih pregrada u komori RAM-a podaci se nikako ne mogu pomiješati bez obzira na popunjenost komore.:">
Tihotyros
10.04.2018, 19:47
Slatke su to muke Casper :) Ja imam pack koji sam sam izradio tj napravio ga od vice pqckova i onaj free i to je to. Siromasan sam [emoji852]
Da ubacio sam i one audio stylove koji se mogu skinut besplatno. Nisam dosad vidio da je to netko spomenuo, mozda ima netko tko nije primjetio da se na Yamahinom download webu nalaze i besplatni audio stylovi za Genos.
Koji mi usput nisu nista posebno, razmisljam cak da ih izbrisem.
Poslano sa mog SM-G955F koristeći Tapatalk
viktor011
11.04.2018, 10:16
Evo da se javim sa novim updejtom,odradio i za sada samo probao novi softver za obradu audio staylova.Lepo to radi,zanimljivo je da kada odradis audio stayl,ne moras ga ucitavati u memoriju nego direktno sa harda ga pokreces,sto znaci da ne iskoristava slobodnu memoriju;)
Moze li to da si iskoristi i za neku gitaru ili je ipak samo za bubanj?
Iskoristivo je samo za bubanj.
*Supported audio format: WAV (Stereo 44.1khz)
*MIDI Style can be created using compatible instrument's Style Creator function.
*MIDI Style will not follow chord progression of audio phrase.
Ovaj put nisi u pravu .Čitao sam na stranom forumu da zbog postavljenih pregrada u komori RAM-a podaci se nikako ne mogu pomiješati bez obzira na popunjenost komore.:">
Sad si me doveo u veoma neugodnu poziciju. JBG-a, ni najbolji ne mogu uvijek znati sve. Nego, jesu li komore u horizontalnoj ili vertikalnoj poziciji? :p
Evo da se javim sa novim updejtom,odradio i za sada samo probao novi softver za obradu audio staylova.Lepo to radi,zanimljivo je da kada odradis audio stayl,ne moras ga ucitavati u memoriju nego direktno sa harda ga pokreces,sto znaci da ne iskoristava slobodnu memoriju;)
O kojem hardu to govoriš? :confused:
Update je dobro odrađen, lako se i pouzdano instalira, dobivene su nove mogućnosti i mislim da sve što su korisnici Genosa njime dobili može biti samo kao Bonus na dosadašnje stanje.
Nova verzija YEMa 2.52 je donijela tu novost da je sada moguće kreirati dvostruko veći Pack, tj. sa cca. 4 GB materijala.
Novi software Audio Phrazer je odličan alat koji možemo u par klikova kreirati vlastiti Audio Style. Do sada je bilo potrebno koristiti razne vanjske alate za dobivanje Rex fajlova, pa onda ubacivanje istih u Style. Sada to odrađuje ovaj program, a koliko vidim, to funkcionira na vrlo jednostavan i pregledan način. Iako ne korististim Audio Stylove, možda me ovo potakne da krenem i u tom smjeru. Dodatni poticaj mi je i količina dostupnog audio materijala. Pazi sad, "ukradeš" sve drum loopove od Audye i u 20 tak minuta ih preseliš u Genosa. ... woow ... (namjerno sam malo pretjerao u izražaju sa wooow, nemojte mi zamjeriti, u svakome od nas leži jedno malo dijete ;))
Nadogradnja Genosa na verziju 1.30 je donijela uglavnom zakrpe nekih prijavljenih grešaka ali ono što se izdvaja jest, Voice Guide. Radi se o funkciji koja će pomoći slabovidnim i slijepim osobama na način da će zvučnim obavijestima signalizirati o poduzetim radnjama na klavijaturi. Našto poput auto navigacije u vozilima, "skreni desno za 200 metara" .... ili kod Genosa, "pritisnuli ste kontrolu volumena za Right 1". Sve pohvale na ovome za Yamahin tim.
Eto, ovo je bila brzinska analiza novog update-a.
viktor011
11.04.2018, 16:52
Casperu kada hoces da koristis audio styls koje sam napravis,ne moras vise da ih preko exspanzije ucitas prvo u klavijaturu,jednostavno napravis varijacije,stavis na stik recimo i kada ga pozoves on svira.Sto bi znacilo da kolicina audio stylova ne zavisi od kolicine memorije,sto je bilo do sada,nego od kapaciteta harda na kome ih pohranjujes-bar tako mislim.Probaj pa me ispravi ako gresim;):blushing:
Ekipa,jedno pitanje...može tyros 5 učitati ove audio stylove za genosa?
Landison
27.04.2018, 17:22
Da li je ovo opet nečija "psina" ili stvarno kralju dolazi kraljica?:?
https://www.youtube.com/watch?v=I06R6am4g0Q
Naravno da je fake. ;)
Moraju malo privući pozornost na svoj forum.
Da podignem malo temu. Video prikazuje opciju koja služi kao pomoć slabovidnim i slijepim osobama.
https://youtu.be/5kHDPO1z_CE
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/5kHDPO1z_CE" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
flosarka
12.08.2018, 20:39
E pa uopšte nisam dosad znao da taj Genos ima 256 Poliphonyje šta mi je sada jasno odakle mu takav savršen zvuk.
Još malo novosti iz Yamahe. Ne baš točno od njih direktno ali vidim da se neki okorijeli Korg i Audya ljiubtelji lagano zanimaju za ovaj instrument. Neki su već i prešli na njega, a kako stvari stoje toga će biti još više.
Simpatični inovativni momci su "natjerali" Genosa da svira audio gitaru u pratnji.
https://www.facebook.com/tarek.s.haddad/videos/10155814934808660/
Iako ja u tome ne vidim mnogo smisla u pogledu poboljšanja zvuka, možda će nekog ipak interesirati.
Da daaa
A i sa ovim Audio stylovima poceli su da se razbacuju okolo :) :) :)
https://www.youtube.com/watch?v=lo6pBcxWM9g
Eh Genos.. :)
Malo još Genos:
https://www.youtube.com/watch?v=VBf1768q1DI
Ovako se podešava portamento.
https://youtu.be/Jt1du777J3g?t=2m37s
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Jt1du777J3g?start=157" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
Dostupna je i ova varijanta Genosa pa kome treba i spreman je izdvojiti 6300€ ...
Dignut je u download sekciju korisnički priručnik za Genos na hrvatskom jeziku, pa kome zatreba... (čeka se na odobrenje admina)
Nakon godinu dana korištenja Genosa želio bih napisati par riječi i s odmakom, a sada nešto realnije, prenijeti svoje utiske. Na ovaj su me potez potaknuli upiti nekih ljudi ali i članovi foruma gdje me pitaju kako sam zadovoljan. Uglavnom se radi o onima koji planiraju kupiti Genosa pa traže dodatne informacije. Vjerujem da će nastavak moje recenzije biti zanimljivo štivo i drugim članovima foruma koji prate temu. Bilo bi korisno da me nadopune oni koji sviraju Genosa, vidim da nas ima sve više, a tako će slika o ovom instrumentu biti potpunija i bolja.
Prije negoli krenem u opis vlastitog doživljaja, moram naglasiti da sam potpuno svjestan činjenice da "druga strana" (čitaj; gosti kojima sviram) sigurno ne čuje razliku u zvuku u odnosu na prije. Slušateljima se već nakon par odsviranih taktova "uho prilagodi" na zvuk pa ocjena našeg nastupa prije svega ovisi o ozvučenju, repertoaru koji sviramo ili trenutnom ambijentu, tj. raspoloženju koje vlada. Zato dajem dobronamjeran savjet onima koji sviraju isključivo zbog novca, a lišeni vlastitog zadovoljstva muziciranja, nemojte trošiti novac uzalud jer će i stari Tyros2 će sasvim dobro odraditi posao. Nema potrebe za razbacivanjem. Ali ako ste zaljubljenik u glazbu i posao koji radite, onda vrijedi uložiti hrpu novaca i kupiti ovaj odličan instrument.
U godinu dana korištenja nije bilo problema u radu, tijekom programiranja kod kuće ili vani na gaži. Niti jedno zamrzavanje, štucanje, preskakanje ili neki drugi simptom vezanog uz svirku i funkcioniranje Genosa. S obzirom na to da sam vezan količinom posla i na neki način, ovisan o aranžeru, ovo mi je vrlo bitna stavka. Moram ipak spomenuti jedan problem(čić) na samom početku korištenja, tamo negdje krajem prošle godine. Bilo je dosta svirke i u prosincu sam na "teren" izašao 20 tak puta. Kada sam nakon odsvirane gaže pritisnuo Power gumb kao bi ugasio klavijaturu, Genos bi krenuo u proces gašenja, a zelena traka koja pokazuje status bi se pri samom kraju zaustavila i ostala u toj poziciji. Nije preostalo drugo već izvaditi kabl od struje. To mi se dogodilo u 4 navrata. Naravno da sam to odmah prijavio Yamahi i trgovcu ali se nisam previše brinuo. Još uvijek sam imao Tyros 4 (zlu ne trebalo), a iz trgovine su poručili da nije nikakav problem odraditi zamjenu s novim instrumentom. Interesantna je činjenica da mi se to nije nikada dogodilo u kućnom radu, u radnoj sobi. A palio sam ga i gasio namjerno po 10-tak puta dnevno. Zato sam ovaj problem povezao s vanjskim ekranom koji je spojen putem konvertera i kojeg sam koristio samo na gaži. Početkom 2018. je došao novi instrument i jednostavno sam ih zamijenio u dućanu, staro za novo. Pohvale za poslovnost ide trgovini u kojoj sam kupio Genosa ali isto tako i činjenici da kod Yamahe nema problema kad se jave problemi. Tako mi rekoše u dućanu i kažu, da se ne radi o Yamahi vjerojatno bi instrument išao na servis pa onda dijagnostika pa onda čekanje ... Čitao sam na stranim forumima da su još neki imali isti problem pa mislim da je to bilo riješeno s onom nadogradnjom OS koji je došao u veljači 2018.
Kao što sam i pretpostavio, matirani sloj na kontrolnoj ploči lagano dobiva sjaj i mislim da tu ne može ništa pomoći, osim postavljanjem zaštitne folije. Neke su folije u prodaji ali čitam na forumima da skidanje potenciometara utječe na garanciju, tj. da se u tom slučaju ona više ne priznaje od strane Yamahe. Na svom prvom Genosu sam izradio zaštitu ali sam se kod ovog drugog pomirio sa sudbinom. Uostalom, ništa nije vječno, a retro je danas u modi :D. Ekran na sebi ima tvorničku zaštitni sloj koji se lako čisti i nakon godine dana korištenja, osjećaj pod prstima i uključivanje komandi je isti kao i kod novoga. Pozicija ekrana, tj, njegova iskošenost je idealna ali u uvjetima specifičnog osvjetljenja, mogu se javiti problemi loše vidljivosti. Pogotovo je problem prisutan kada se svira na otvorenom i kada sunce udara u klavijaturu. Kod Tyros serije smo mogli mijenjati poziciju ekrana i tako barem djelomično umanjiti ovaj nezgodan efekt. Na ovo su se žalili mnogi korisnici, a to je posebno bilo istaknuto u ljetnoj sezoni gažiranja. Problem sam riješio tako da sam taj set svirke, dok se sunce ne izgubi na horizontu, odradio programski. Poslagane registracije po redu od 1-10 i tako složena banka ili dvije su mi omogućile da odsviram početak gaže.
Na samom početku korištenja su mi malo stvarali problem ova tri USB utora. Naime, Genos ne postavi uvijek na isti način USB1, USB2 i USB3. Tako se zna dogoditi da USB stick s donje strane na poziciji USB2, a nekada USB1. Ako na njemu postoje podaci o kojem ovise registracije, to može biti veliki problem. Zbog toga sam vrlo brzo sve premjestio na USER memoriju koje ima i previše, i tako su nestali problemi USB utora.
U svega par navrata sam na gaži koristio mikrofonski ulaz i pjevao preko Genosa. Može se to lijepo poštelati, vokal je čist, efekt na njemu izvrstan, VH2 je onakav kako si ga nariktamo i koliko dobro otpjevamo glavni glas. Iskoristivo je u svakom slučaju ali za moj ukus to bi trebalo rabiti samo za laganica svirke i kada nema napadačkog pjevanja. Malo sam se poigrao s postavkama Vocalista i moram priznati da me (ponovo-nakon Tyros4) iznenadio svojom kvalitetom. Da li znate da se kod Genosa na VH2 pored Compresora i Gate koji su namijenjeni za mikrofon, može postaviti još 4 neovisna efekta? Jest da je malo overkill ali od viška glava ne boli. Ne bih sada ulazio u dublju analizu ali ako nekoga zanima, možemo o tome razglabati na nekoj drugoj temi.
Vrlo brzo sam se prilagodio na komande i raspored tipki. Primjedbe iz moje prve recenzije u ovoj temi i dalje stoje, i još uvijek mislim da su raspored mogli riješiti nešto bolje. U početku mi je nedostajao FILE ACCESS gumb na koji sam navikao kod Tyros4 ali danas kao da ga nikada nisam koristio. Navika je čudo i čega nema, bez toga se može/mora. Kada se iskoristi sve što nam je ponuđeno na panelu, stvarno nema problema u dostupnosti i broju kontrola koje nam trebaju za live nastup. Ako ćemo biti objektivni, sve to ionako ovisi o načinu sviranja svakog pojedinca. Tako bih ja rado zamijenio mjesto "dual playera" koji se nalazi s lijeve strane i prilagodljivih gumbi koji su na desnom dijelu ploče. A nekom drugom je vjerojatno ovakav raspored baš dobar.
Kad smo već kod SONG-a, moram istaknuti odlično rješenje koje do sada nije postojalo na Yamahinim aranžerima. Možemo birati kako će reagirati Style u odnosu na status Songa, pa je sada moguće nastaviti svirati uz ritam bez obzira na to što je song završio. Isto tako, možemo koristiti Multipad kao dodatnu traku ritma ali i svirati samo uz njega, bez aktivacije Styla. Audio Multipad nisam koristio, čini mi se bez veze ali dobro je znati da i to postoji. Audio materijal koje želimo aktivirati Multipadom može stajati u na USB-u, i ne mora nužno biti u USER ili EXPANSION.
Na sučelje ekrana se lako priviknuti, dolazak do raznih menija je logičniji i brži, a baratanje s materijalom je preglednije i lakše. Od svih novina koje su ugrađene u Genos po mom su mišljenju pogodili "u sridu" kod Style Creatora. Tu je Yamaha stvarno odradila odličan posao i bez obzira na to što se u suštini radi o esencijalnim radnjama, moram priznati da na raspolaganju imamo sve što je potrebno za "fino peglanje" ritma. Drum edit i njegove mogućnosti su riješene na najbolji mogući način, pregledno, logično i dostupno. Najviše koristim dva Preset Revo kita, Rock i Pop. U njima imam sve elemente kojima mogu pokriti od starogradske glazbe do modernijeg pop rocka. Ako nije odgovarajući jedan od 9 doboša koji se nalazi u svakom ovom kitu, lako mogu odraditi prilagođavanje sa Cutoff, Resonance, Attack, Decay1, 2 ili Pitch kontolom. U Style Creatoru su sada mnogo bolje i preglednije riješena kopiranja između Stylova. Za razliku od prije, sada možemo produžiti ili skratiti broj taktova, a da pri tome ne moramo brisati sadržaj. Ako bi u ovom dijelu baš tražio zamjerku, onda bi prigovorio to što se editom jednog elementa bubnja u nekoj varijaciji, ta promjena dešava na svim ostalima. No, i za to postoji zaobilazan put pa ponekad jednostavno na jednoj varijaciji promijenim doboš sa D1 na E1 i tako izbjegnem da se edit jednog elementa "prenese" na sve varijacije.
Ne koristim portamento ali treba svakako pohvaliti način na koji su to riješili u Yamahi. On je došao tek u veljači s nadogradnjom OSa, a korisnici koji su se tome razveselili s pravom se nadaju da će i famozne terce (uskoro) biti ugrađene na isti način. Playliste kao novost su dobro riješene, u stvari služe kao nadogradnja registracijama. Koristim ih samo kada imam programsku ležernu svirku i meni osobno nešto nisu sjele. Isto tako u live situaciji ne koristim niti Search opciju ali moram priznati da u radu kod kuće često potegnem za time. Pretraživanje je odlično, brzo, pregledava sadržaje na USB i kada nam je "nestao" neki sound ili Style, ovim ga putem možemo vrlo brzo naći. Pretraga registracija je nešto složenija i ima više mogućnosti. O tome u manualu piše "samo dva slova" i treba vremena da se shvati logika kako je to Yamaha zamislila. A zamislila je izvrsno, baš kako i treba. Osnovno pretraživanje je svedeno na imena banaka i dovoljno je upisati par slova kako bi se izbacili rezultati koji imaju slične nazive. Ako želimo tražiti ono što se nalazi unutar Banaka treba koristiti filtere. Tako upisujemo naziv Styla ili Songa, tempo ili možemo sami određivati tagove po kojima ćemo vršiti pretragu. Kažem, kad se jednom shvati i posloži, ovo je odlična mogućnost za one koji imaju hrpetinu materijala pohranjeno u klavijaturi. U ovom kontekstu bi spomenuo i Favorite. Odlična opcija za izdvajanje ritmova ili soundova koje se češće koriste. Dovoljno je zadržati prst dvije sekunde na ekranu i sadržaj je dobio žutu trakicu koja označava da je spremljen u Favorite.
Za kraj ću istaknuti najbitniju stvar za mene. Svaka nova svirka na Genosu je potpuna uživancija u zvuku. Oduševljava me raznolikost stylova koja se nalazi u samoj klavijaturi i način na koji se oni čuju na razglas. Namjerno sam rekao na razglas, jer svi moji testovi i preslušavanja u sobi na zvučnike ili slušalice ne otkrivaju pravu dimenziju zvuka. Tek na gaži i u prostoru se čuje sva moć odličnih aranžmana koji su utkani u Yamahine Stylove. Kada se nakon odsviranog Zagorskog cuga na tvornički Oberkrainer Polka2, prebacim u grupu Oldies i pustim ritam 60sRock&Roll za pjesmu Blue suede shoos, čini se kao da si se u trenu iz lijepog planinskog zelenog okruženja punog svježine u zraku spustio u neki lokal iz 60-tih, pun dima i prašine. A na bini svira rock band s razapetom mrežom kao zaštitom od boca koje lete prem njima. Sorry za ovaj pjesnički završetak ali došla mi je neka inspiracija pred vikend. Uglavnom, Genos je čudo!
Tihotyros
23.11.2018, 18:32
Evo da i ja ostavim neki komentar. Genos je clan moje obitelji posljednjih 11 mjeseci :D Prije njega sam imao Tyros 3 s kojim sam takodjer bio prezadovoljan. Do nedavno sam imao i poprilicno lose ozvucenje, tako da Genos je bio odlican, ali nisam ni mogao iskoristit sam njegov potencijal na tome starom ozvucenju. Tek kad sam kupio LD MAUI 28 G2 cujem kako to lijepo radi. Odmah da se nadovezem i kazem da bez obzira koliko taj zvuk Genosa bio dobar postoje oni koji su prije svirali Yamahu i da im se novi zvuk vise ne svidja. Neki kazu da im je zvuk preagresivan, da nije vise onako fin i mekan kakav je bio prije na Yamahinim modelima. Ne da je los nego jednostavno u smislu da ako zele zvuk yamahe onda zele to, a ne da zvuci drugacije. Mogla bi se jedna tema pokrenuti i o ovome sigurno bi bilo raznih komentara. Meni osobno tvornicki ritmovi zvuce odlicno, ali mi neki ubacebi takodjer zvuce preagresivno. 7-8, rumbe, dvojke, sve mi je to nekako na tyrosu zvucalo mekse, i sto se tice tih nekih stvari i evo nakon 11 mjeseci nisam se skroz priviknuo na taj neki zvuk. Neznam dali to tqko zvuci radi Genosa ili je do ritma ili i jednog i drugog. Ja se ioak ne zqmaram previse time jer u jednu ruku ja i zelim da zvuci ipak malo drugacije, jer zasto promjeniti klavijaturu, alko ce zvucat jednako? Da rezimiram ovaj dio, ja sam osobno prezadovoljan, imam novi instrument i uzivam u njemu.
Sto se tice nekakvih bugova, jednom mi se zamrznuo (ne na svirci nego kuci), ugadio, upalio i tjeraj dalje. Dva puta mi je valjda napravio gresku pri podizanju sustava i jedno slovo u softveru prikazuje kao nekakvu skrabotinu. Npr ako se nebi dobto ucitalo slovo A obda gje god bi imali A on bi napisao zvrljotinu. Znaci dva puta se to dogodilo. Isto gasenje, palje je i sve je uredu. I pobekad se dogodi da cim ga upalim i stisnem prvu registraciju kao da je ucitao ritam polovicno. Stisnem ponovno registraciju i radi sve ok dalje. To se dogodilo par puta. To su 3 buga koja sam ja primjetio i koja ce vjv ispravit sljedecom nadogradnjom softwarea..
Kad je kvaliteta izrade u pitanju kod mene se ne izlizuje mat boja od prstiju. Zaista ne. Cak mi se cini i kvalitetna poprilicno. Ja sam ga jednom zaderao USB-om i nista, bez oziljka. Prosli vikend su mi ga opalili na svirci mesnom platom, ovalom kako vec to zovete (srecom drvenom) i to toliko da su ga pomjerili na stalku. :/ isto bez oziljka. Ali ipak ja jako pazim na njega i cistim ga, brisem i vidim svaku sitnicu. I na toj crnoj mat podlozi uvijek nadjem nekakve ogrebotinice (nije ogrebana plastika, nego samo ta mat boja povrsinski) i to uvijek ugledam samo pod nekim kutom svijetla. Nacelno ni ne vidi se, toliko je malo da je mozda i bilo kako je kupljen. Jer to vidim na mjestima gdje mi nirko nije mogaoogrebati a i znam da mi ga nitko nije dirao. Isto bi volio pogotovo na ovo otpornost na habanje, trosenje da ostali koji imaju ostave svoje utiske.
Poslano sa mog SM-G965F koristeći Tapatalk
Landison
23.11.2018, 20:23
Imam ga dva mjeseca...šta da kažem...već sam napisao da kad sjednem za njega da se osjećam kao kralj...sve super sve pet...cjelokupni saund je ludilo ali šta me najviše oduševljava... drum kit.Na Tyrosu 3 bi se morao pomučiti da nađem zadovoljavajući dk, dok na Genosu u vrlo kratkom vremenu nađeš ono šta ti treba ,eventualno uz neke male preinake u Drum Setupu i zvučiš ko pravi band.
Raduje me rad preko Registration Sequencera...prsti isključivo na tipkama a pedala radi ostalo..naravno tu je opciju imao i Tyros, ali zbog svoje preglednosti..oku,prstima ugodnosti, na Genosu je to mnogo pristupačnije i samim time privlačnije za takav način rada.Da, ova klavijatura definitivno više nije odlični Tyros već za jednu visoku stepenicu odličniji Genos.Bagova nisam primjetio..valjda za to treba ići svirati gaže...pa možda jednog dana al se nadam bez bagova.
Sve u svemu prezadovoljan što sam ga kupio i veselim se svakom novom sjedanju za njega!
mozete li da bacite po koji demo da cujemo kako rade masine?
Ja sam to veoma hrabro ucinio jos prije godinu dana. Kada danas slusam iste stvari snimljene nanovo, moram priznati da su stvarno nijanse u pitanju. Vjerojatno ih cujem samo ja. Medjutim, promjene su vise u tome sto koristim druge zvukove za desnu ruku. Tu se ima prostora izvuci jos malo sape.
Da se nadovezem na neke bugove o kojima je pisao Tiho. Ona slova koja se ne vide dobro, i meni se to desilo par puta ali se nisam obazirao jer je klavijatura potpuno funkcionalna. Radi se samo o prvom velikom slovu pa nije problem niti u citkosti. Meni se cini kao da sustav prilikom dizanja ne upise pravilno font pa se ti dogadja. Isto tako mislim da je onaj problem s neispravnim aktiviranjem prve registracije isto tako povezan s podizanjem sustava. Meni se to nije nikada dogodilo ali ja rijetko kada odmah krenem pritiskati gumbe odmah. Prvo kavica, pa dok se masina zagrije, pa na tanane. :-)
Plastika je definitivno kvalitetna i otporna na mehanicka ostecenja ali nema te crne mat boje koja nece dobiti sjaj od prstiju. Pogotovo ako se u pauzi jeo jankec... He he he
Prodje pauza, mora se nesto i radit...
Sent from my XT1052 using Tapatalk
Iako samo kupio Kronos 2 kao solo klavijaturu, nemojte mislit da sam se "isključio" iz Yamaha kluba i dalje je brend nr. 1 u klavijaturama za mene :)
Jedini razlog radi kojeg već ne posjedujem Genosa je samo taj što je prepreprebezobrazno skup, tako da ću sačekati koju godinu da dođe na prihvatljivu cijenu, a većinu svirki svakako radim kao solo klavijaturist ili solo klavijaturist i lijeva ruka bas, rijetko kad aranžer. Međutim, cijena jeste realna kad se uporede mogućnosti sa ostalim klavijaturama i cijenama tih ostalih klavijatura.
Nismo niti sumnjali da si zanemario Yamahu. :D
Ali da je skupa to isto stoji. Kad se koristi kao aranžer, pogotovo onima koji mnogo rade, ulog nije prevelik jer riješava stvari dugoročno i kvalitetno. Za bas i kontru je sigurno overkill.
Bitno je da ti nas pratiš pa ako sutra slučajno zatreba ... ;)
Free downlad 6Pack za Genosa sa orientalnim materijalom.
https://asia-latinamerica-mea.yamaha.com/en/products/musical_instruments/keyboards/arranger_workstations/genos/vse.html#product-tabs
Moj dobar prijatelj, zaljubljenik u Soltona SD1, rekao mi je prije godinu dana da će kupiti Genosa ali samo ako ima jednu "sitnicu" koju on često koristi na svojoj klavijaturi. Radi se o mogućnosti da aranžer istovremeno svira dva tona ali tako da se onaj viši uvijek čuje kao jedan zvuk, dok onaj niži svira drugu vrstu zvuka. Tako u stvari sviraju dva različita instrumenta i svaki ima drugačiju dionicu. Moram priznati da ovo može zazvučati vrlo efektno i drugačije nego kada dva zvuka sviraju oba intervala pritisnuta u desnoj ruci. Nedostatak je kod Genosa što u ovaj Ensemble mod ne možemo dodavati vlastite instrumente. Prednost je što se ovako može svirati 4 neovisne dionice, tj. četiri neovisna sounda i ta je mogućnost došla još sa Tyros 5. Evo videa koji prikazuje kako to zvuči na jednoj domaćoj popevki iz Zagorja.
https://youtu.be/3N2fUOzJQks
Landison
29.12.2018, 23:56
Kako ćemo sad znati da si ovo ti a ne Alojz Miler, kad ti vidimo samo ruke!B-)
Hehe, to je bar lako. Alojz nema tako lijep ljubičanstveni cilindar kao ja. :D
Slika u prilogu je izvađena Service Manuala, a prikazuje kako testirati ispravnost Genosa.
Landison
09.01.2019, 14:35
Bolje je to ne dirat ......more mi šta pokazat...ovako mislin da je sve OK!:)
Nema straha od toga da se nešto pokvari, isti je princip bio na Tyros seriji.
Dobro dođe ako se kupuje polovni instrument ili ako je netko baš znatiželjan da provjeri što se tu može vidjeti. Možda @Tihotyros provjeri onaj svoj problem s power off (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=31067#axzz5c8Gpawgm)opcijom.
Tihotyros
09.01.2019, 19:17
Probao jesam testorat ali sam odustao na pola. Pa to treba 2 sata da se sve prodje [emoji1]
Vrijedni Alojz u novom videu prikazuje kako originalni ritam Swedish8BeatPop prilagoditi za pjesmu Josephine od Chris Rea.
https://youtu.be/Gzup2KNf4lk
Ukratko, briše nepotrebne trake u ritmu, snima vlastitu bas liniju, kopira neke trake sa AustralianDiscoPop ritma i konačno, dodaje Multipad s gitarom koja daje dodatni štih novome ritmu. Trebao je još možda doraditi bubanj ali i ovako već zvuči dobro.
Izdvojio sam baš ovaj video jer se u njemu prikazuje sva jednostavnost kreiranja ritma u Genosu. Za razliku od Tyrosa, sada možemo mijenjati broj taktova u svakom Partu, a kopiranje traka između ritmova je preglednije i ne moramo nakon svake radnje pohranjivati ritam i ponovo ulaziti u Edit.
Evo da i ja ostavim neki komentar. Genos je clan moje obitelji posljednjih 11 mjeseci :D Prije njega sam imao Tyros 3 s kojim sam takodjer bio prezadovoljan. Do nedavno sam imao i poprilicno lose ozvucenje, tako da Genos je bio odlican, ali nisam ni mogao iskoristit sam njegov potencijal na tome starom ozvucenju. Tek kad sam kupio LD MAUI 28 G2 cujem kako to lijepo radi. Odmah da se nadovezem i kazem da bez obzira koliko taj zvuk Genosa bio dobar postoje oni koji su prije svirali Yamahu i da im se novi zvuk vise ne svidja. Neki kazu da im je zvuk preagresivan, da nije vise onako fin i mekan kakav je bio prije na Yamahinim modelima. Ne da je los nego jednostavno u smislu da ako zele zvuk yamahe onda zele to, a ne da zvuci drugacije. Mogla bi se jedna tema pokrenuti i o ovome sigurno bi bilo raznih komentara. Meni osobno tvornicki ritmovi zvuce odlicno, ali mi neki ubacebi takodjer zvuce preagresivno. 7-8, rumbe, dvojke, sve mi je to nekako na tyrosu zvucalo mekse, i sto se tice tih nekih stvari i evo nakon 11 mjeseci nisam se skroz priviknuo na taj neki zvuk. Neznam dali to tqko zvuci radi Genosa ili je do ritma ili i jednog i drugog. Ja se ioak ne zqmaram previse time jer u jednu ruku ja i zelim da zvuci ipak malo drugacije, jer zasto promjeniti klavijaturu, alko ce zvucat jednako? Da rezimiram ovaj dio, ja sam osobno prezadovoljan, imam novi instrument i uzivam u njemu.
Sto se tice nekakvih bugova, jednom mi se zamrznuo (ne na svirci nego kuci), ugadio, upalio i tjeraj dalje. Dva puta mi je valjda napravio gresku pri podizanju sustava i jedno slovo u softveru prikazuje kao nekakvu skrabotinu. Npr ako se nebi dobto ucitalo slovo A obda gje god bi imali A on bi napisao zvrljotinu. Znaci dva puta se to dogodilo. Isto gasenje, palje je i sve je uredu. I pobekad se dogodi da cim ga upalim i stisnem prvu registraciju kao da je ucitao ritam polovicno. Stisnem ponovno registraciju i radi sve ok dalje. To se dogodilo par puta. To su 3 buga koja sam ja primjetio i koja ce vjv ispravit sljedecom nadogradnjom softwarea..
Kad je kvaliteta izrade u pitanju kod mene se ne izlizuje mat boja od prstiju. Zaista ne. Cak mi se cini i kvalitetna poprilicno. Ja sam ga jednom zaderao USB-om i nista, bez oziljka. Prosli vikend su mi ga opalili na svirci mesnom platom, ovalom kako vec to zovete (srecom drvenom) i to toliko da su ga pomjerili na stalku. :/ isto bez oziljka. Ali ipak ja jako pazim na njega i cistim ga, brisem i vidim svaku sitnicu. I na toj crnoj mat podlozi uvijek nadjem nekakve ogrebotinice (nije ogrebana plastika, nego samo ta mat boja povrsinski) i to uvijek ugledam samo pod nekim kutom svijetla. Nacelno ni ne vidi se, toliko je malo da je mozda i bilo kako je kupljen. Jer to vidim na mjestima gdje mi nirko nije mogaoogrebati a i znam da mi ga nitko nije dirao. Isto bi volio pogotovo na ovo otpornost na habanje, trosenje da ostali koji imaju ostave svoje utiske.
Ima istine u prvom pasusu vezano za zvuk tyrosa u odnosu na genosa. Ali od G1 se lako pravi T5...😆
Kada se sviraju manje svirke, mozda zvuk tyrosa zna biti prihvatljiviji kao takav u skladu sa ambijentom....malo je nesrazmerno kad grune bunanj s genosa na 60-70 ljudi. 😁
Ali drugo sam hteo jos da dodam...ozvucenje i mixer mogu dosta da iznenade! Ja sam se iznenadio vise puta kako zna da zazvuči moćno sa fabrickim ritmovima na razglasu! Yamaha ipak traži ozvucenje koje mora sve do tancina da iznese....inace dzaba sve one finese oko sty...pa onda ispada meka klavijatura za ovu ili onu vrstu muzike. Zadnji put kad sam radio na novim modelima Turbosounda tyros se preporodio. Power kit, acoustic...to je opasno izlazilo. Da ne pominjem dobar digitalni mixer.
E onda sve zvuci kao na ATH-m50x
😁
Kad je ozvučenje dovoljno kvalitetno neće biti problema s tihom svirkom. Pogotovo ne kod Genosa koji ima specifičnu mekoću u soundu. Mislim da se upravo zbog te karateristike Yamahin zvuk mnogima ne sviđa i da zato govore da je ona Hi-fi, da ne zvuči dovoljno live, da bas pliva ... Ozvučenje je prva karika u lancu i ako je ono loše, đaba kupovati skupi aranžer.
Zato me ne čudi kada kažeš da si se iznenadio kako dobro radi tvornički bubanj. Moje je iznenađenje već odavno bilo ali u suprotnom smjeru. Nikako ne razumijem zašto ljudi ubacuju loš materijal, prvenstveno drum, i tvrde da je to dobro i bolje od preseta. Kvaliteta tvorničkog bubnja je kod svih aranžera daleko iznad onoga što se kod nas koristi, dijeli i (na žalost) prodaje.
Kad sam već na temi o Genosu, želio bih citirati post sa psr-foruma kojeg je napisao član s nickom Bachus. On je naime vlasnik i moderator jednog drugog konkurentskog foruma, a svojim postovima je u zadnjih godinu dana, od izlaska Genosa, izazvao mnogo bure i mnoštvo negodovanja na ovom psr-forumu. Uglavnom su to bili postovi gdje žestoko kritizira Yamahu (btw. on je fun Korga) i ponekad vrlo argumentirano govori o nekim nedostacima Genosa. Što s razlogom, a ponekad i ne, brisane su njegove cijele teme, bio je privremeno izbacivan, a članovi su bili podijeljnog mišljenja o takvim reakcijama moderatora. Kako god, Bachus je i danas prisutan i aktivan član, a prije par tjedana je kupio Genosa. Citiram njegov post iz kojeg svatko od nas može nešto naučiti, a ujedno su izraženi i prvi dojmovi o Genosu.
Its been 18 days since the Genos arived at my doorsteps.
And its been a great fast and furious trip so far.
I will tell you guys whats the best about the Yamaha Genos..
The best about the Genos is you guys overhere at the forum..
Allways helpfull, and allways wanting to share..
Questions get answered, and if you ask for a specific style, your mailbox gets spammed with files..
The Genos itselves sounds and plays and controlls phantastic..
Sure there are things that could be done smarter..
but i am getting there with some workarounds..
Mostly found them trough the ipad, at a very acceptable price..
The live controlls are incredible..
The interface once you know your way around is very accesible
And the file system, working directly from usb stick at itselves is a reason on itselves to stick here..
I donât think i ever want to live witouth the registration memmories again
And there are some features that still make me drooll when using them..
The wersi organ, is a favourite
But the ensemble voices are so much fun..
And the diversity of (user)styles for all musical directions is unbeleivable..
There is one thing i really miss however..
And thats audio over USB...
Now to connect the ipad to the Genos i need to use an expensive audio device
Being able to plug the ipad directly into the Genos would have been a blessing..
Espescially for all those people that donât yet own one or more of them.
I donât think this is one of those things they will ever add in a patch..
And we might have to wait for this till the next gen genos..
But then, now everything is working great...
So no worries...
I am a happy camper here on this board..
And enjoying every minute and more when playing the genos..
Landison
26.01.2019, 12:41
I totally agree!:)
Neznam engleski i preveo sam sa Google-prava katastrofa od prijevoda.
Kao politicar „ govori mnogo a nekaze nista“😂
He he, političar ... jel netko spomenuo kurve ...
Bachus je reako da nakon 18 dana sviranja na Genosu shvaća da je od svega ipak najbolja zajednica na forumu koja je uvijek spremna pomoći. Genos zvuči prefektno i njime se rukuje lagano iako postoji prostora za poboljšnje. Sve te nedostatke je riješio "zaobilaznim" putem, a u ovo kratko vrijeme se toliko navikao na registracije da misli da više bez njih ne bi mogao svirati. Želio bi da Yamaha napravi aplikacije za iPad kojima bi mogli raditi zvukove i potpuno kontrolirati Genosa. Misli da to neće doći s novim Update već da ćemo pričekati novi model. Uživa svirajući Wersi orgulje, ensemble mod i u raznolikosti ritmova koji se nalaze u klavijaturi.
Kratki video koji prikazuje kako kombinirati trake iz različitih Stylova. Tako lako ...
https://youtu.be/mi9BfAcD05M
Tko nema pametnijeg posla, može odgledati "skraćenu verziju" od 15 minuta testiranja mog Genosa. Radio sam to davno i na Tyros4 iz čiste znatiželje. Nema smisla da i Genosa ne "testiram" (ko da imam što vidjeti :D). Kad se radi prvi put malo je zbunjujuće, pogotovo ako pod Touch testom (po)misliš da je ekran u pitanju. :D
https://youtu.be/HLwhu5jWfY0
Na samom početku ove teme, među prvim nepoznanicama o mogućnostima Genosa bilo je pitanje vezano uz efekte (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=298889#post298889). Tu su stvari jasne, kao što možete pročitati u linkanom postu broj efekata je sasvim dovoljan.
Međutim, ostala je visiti u zraku dilema kako editirati više efekata koji su dodjeljeni jednoj traci. Konkretno, želimo li na Right1 dodati dva ili više DSP-a, tada je moguće editirati samo onog koji je zadnji postavljen. AKo želimo editirati onog prvog, moramo isključiti ovog drugog. Isto pravilo vrijedi ako imamo insertano 4, 5, 6 ili više efekata na istoj traci. Isključivanje jednog efekta da bi pristupili podešavanju onog prehodnog nije dobro rješenje jer ne čujemo kako oni zvuče u petlji (chain). Yamaha u ovom slučaju nije prilagodila sučelje da ovakvo podešavanje bude vidljivo na prvu nego je opet, po svom starom običaju, dopustila tu opciju ali se njoj može pristupiti samo ako "iskoristimo trik". Ovog puta je on vrlo jednostavan, i logičan. S obzirom da na relevantnim svjetskim forumima nitko nije znao odgovoriti kako se ovo može uraditi, napravio sam kratki video koji prikazuje postupak. Pa da ne bi i ovaj forum ostao zakinut za znanje, pogledajte kako se to može uraditi na vrlo jednostavan i učinkovit način.
https://youtu.be/KqBuUkCz7Bk
Landison
22.02.2019, 12:29
Pa dobro,kad na svijetu niko nije znao...kako si ti saznao...pitam se "zašto se casper gubi na ovoj planeti..da li je on iz nekog drugog svemira"...naravno ništa nije sarkastično!:D
Ma dobro, nisam rekao da sam ja jedini koji je to znao jer to ne mogu sa sigurnošću tvrditi. Rekoh samo da se na raznim stranim stranim forumima ovo pitanje provlači već duže vrijeme i da do sada nitko nije pronašao riješenje koje sam prikazao u videu.
A kako sam ja došao do toga? Izgleda da imam drugačiju logiku od većine (da ne bi bilo zabune, to ne znači da si umišljam da sam pametniji od drugih) pa sam se malo "poigrao" i pronašao rješenje. Iskreno, meni je sasvim dovoljan jedan DSP po svakom soundu i stvarno ne vidim potrebe za trpanje više njih "na hrpu". Pogotovo s toga jer su neki tvornički DSP preseti već odrađeni kao chain pa u sebi imaju Distorsion, Chorus i Echo, recimo.
He he, nisam ja iz svemira (tamo su neki drugi ljudi ... i uređaji :p) nego mi sve ovo dođe kao dobra razbibriga. Netko rješava križalje, rebuse, netko matamatičke zadatke ... A ja volim ovaj način zabave pa i sam nešto naučim,a usput pomognem drugima. I svi zadovoljni. ;)
Iskreno, meni je sasvim dovoljan jedan DSP po svakom soundu i stvarno ne vidim potrebe za trpanje više njih "na hrpu".
Ih bogati Casperu :) :) :).
Kazi ti meni kakvog bi smisla imala "Zujalica" da nema 4-5 efekata na sebi? :) :) :)
Pozdrav!
E vidiš, na to nisam računao. Da, ako zujalica nema minimalno tri efekta, onda ne zuji dobro.:D
Jedna nadopuna i dodatna informacija vezana uz video i dodavanje više efekata na jednu traku. Nisam obraćao pažnju na to da li se sve promjene stvarno i upisuju u registraciju. Na žalost nije tako, ostaje upisana samo promjena na onom zadnjem efektu koji je podešavan. Ostali se vraćaju na svoje preset stanje. Međutim, ako bi koristili USER memorijska mjesta za pohranu svakog izmjenjenog efekta, onda bi ove promjene bile upisane u registraciju. Ograničenje je to što Genos ima samo 10 mjesta za takvu pohranu. Eto, to je stvarno stanje i prava informacija za sve one koji se žele "igrati sa zujalicama" :D. Ali i za one koji ovo čitaju, a iz nekog (osobnog) razloga (ili straha od policije :p) uopće ne sudjeluju forumu.
Landison
23.02.2019, 11:47
...evo ja se sakrio od policije pa kontam da postavim jedno pametno.....ovaj MONO sam našao ali LEGATO nikako...jel neko zna..ili ipak da se prijavim na policiju!?:confused:
Voice editor
Common
Page 2/2
Mono type: Normal-Legato
Pozdrav
Tihotyros
28.02.2019, 16:46
Pa nije baš tako što se tiče Yamahe. Update Genosa je odrađen u dva navrata, prvi put (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=300381#post300381) veoma opsežno, u dan kako su rekli. Drugi update (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=301195&postcount=63#axzz5gpuNkgL2) je izašao ubrzo nakon toga i ono što je najbitnije, pored opsežnih dodatnih funkcija nisu se javaljali baš nikakvi problemi uzrokovani izmjenama.Casper, ima kakvih novosti sto se tice sljedeceg updatea za Genos? Bas neki dan gledam, zadnji je izasao u 4 mjesecu 2018. Vec bi bilo vrijeme za poneku novost :)
Koliko ja znam, nema ništa novo. Ljudi žele update i malo se bune tražeći neke funkcije ali čisto sumnjma da će im Yamaha uslišiti želje na ovom modelu. Za godinu dvije, Genos dva, tko zna?
Ili se možda ipak nešto valja iza brda. Ovaj Jörg je ozbiljan čovjek, pa ne bi se valjda šalio s našim zdravljem samo tako. :D
Tihotyros
01.04.2019, 00:47
Casper, nadam se da nije prvoaprilska sala :D
Poslano sa mog SM-G973F koristeći Tapatalk
Pa dobro, nisi trebao baš odmah otkriti istiinu. :D
Bila je dobra vijest ali na žalost, kratko je trajala. :lol:
Tihotyros
01.04.2019, 00:56
:D hahah Ispricavam se :D Ma bit ce ja vjerujem ipak jos nesto od tog updatea i za prave, prvenstveno iz razloga jer su neke stvari jos nedovrsene. Eto npr da kazem banalnu stvar, stavili USB port dolje da se moze usarafit, a na njega se nemoze napravit backup. To nema smisla.
Mislim da su u Yamahi završili svoj posao što se tiče ovog Genosa. Spominješ USB. Imaš još dva slobodna utora pa možeš birati. :D
Čitam na stranim forumima svakakve primjedbe na trenutni OS. Želje su šarolike i uglavnom usmjerene ka tome da se klavijatura prilagodi osobnim preferencijama. Ljudi su sa Korga ili Rolanda prešli na Yamahu pa bi željeli da Yamaha ima isti način rada na koje su se prije navikli. Umjesto da se prilagode na dostupne opcije i iskoriste ono što se nudi u Genosu, oni još ljutito tvrde da se radi o bug-u. U većini takvih primjedbi se bug nalazi negdje drugdje, a ne u instrumentu. :lol:
Naravno da se neke stvari mogu popraviti, pisali smo već o njima na ovoj temi o tome. Međutim, ako pogledamo situaciju iz Yamahinog ugla, sasvim je jasno da im se nikuda ne žuri i da nemaju nikakvog razloga "forsirati ekipu koja trenutno pobjeđuje s dobrom gol razlikom".
Kad smo već na temi, a ti spomenu Backup, možemo podijeliti iskustva o tome kako ga radimo, u kojim vremenskim intervalima, na koje medije ...
Tihotyros
01.04.2019, 01:35
Znam da imam jos 2 slobodna USB porta, ali onaj dolhe je inicijalno zamisljen za backup. A na njega se bas nemoze pa to onda nema smisla.
Ja backup radim svako malo tj skoro svaku promjenu na klavijaturi radim ponovo backup. I sve cuvam - u mobitelu na memorijskoj kartici :Dhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190331/381bc151e76b124586f09abf52a3fa37.jpg
Od kuda ti to da je donji utor zamišljen kao backup? Backup držiš na mobitelu?
Sad te malo zezam ali donji utor je kao da rezervni ključ za auto nalazi u autu. Pa ako ga slučajno zaključaš izvana da imaš oba ključa na sigurnom. Na sicu auta. :D A ovaj backup na mobitelu će baš dobro poslužiti kad ti ga netko ukrade ili ako ti tvoj skupi ljubimac padne u more. Dok si na trajektu naravno, pa je more duboko. :D
A postupak izrade backupa? Radiš ga samo putem izbornika u Meniu kao BUP datoteku ili još nekako?
Tihotyros
01.04.2019, 02:09
Hmm. Pa ja ne vidim drugi razlog tog donjeg utora onda. Ali danas sam bas razmisljao o tome kako bi bilo dobro da se moze jedan utor iskoristit npr za bluetooth stick, pa bi se npr mogle koristiti bluetooth slusalice (ne moze naravno jer nema potrebne drajvere), ali cudo kako jos nitko nije stavio i bluetooth u klavijaturu.
Pa da, sve vazne stvari drzim u mobitelu i to bas na memorijskoj kartici (beckup Genosa, slike bivse cure i sl.. [emoji1]).. memorijska kartica inace nije lako pokidiva, cak i da se nesto dogodi sa telefonom ona bi trebala ostati ispravna. Dosad ga jos nisam izgubio, a nadam se ni da necu. Kad bi se pak ipak dogodilo uvijek mogu napraviti ponovo backup, i iz YEM-a i iz Genosa. Tesko bas da ce se pobrkat neato na Genosu i da cu izgubit mobitel u isto vrijeme. Prije sam sve kopirao pjeske, dio po dio na USB, a od kad ste me uputili da je .bup cjelokupan backup radim ga samo tako.
Landison
01.04.2019, 16:26
Ja na kraju svakog "dnevnog" rada ono što sam tijekom"dnevnog" rada sejvao na klavijaturi to isto na kraju rada obavezno kopiram na USB.Obično se radi o stajlu ili registraciji ili .....
Dobro je razmjeniti razmišljanja i na ovakav "javno pisani" način, a ne samo putem PP ili telefonskog razgovora (kao što Tiho i ja ponekad prakticiramo). Tako će naša iskustva, razmišljanja i znanja pročitati i oni koji na forum dođu kao gosti sa strane, koji samo kibiciraju i nikada se ne uključuju u teme. Nedaj Bože da bi ti isti drugima pomogli savjetom ili još gore, da nekim možebitnim pitanjem otkriju svoje neznanje i tako povrede ego "velik kao neboder". Moram ih malo piknuti i istovremeno koristim priliku pa šaljem pozdrav svim kibicerima (ma gdje bili) i inim ljenivcima koji su se prepoznali u gornjem tekstu. :p
Vraćam se na temu i razmišljanjima o backup-u klavijature. Slažem se, mala je šansa da će krenuti po zlu i da ćeš u istom danu izgubiti mobitel i da će klavijatura otkazati "polušnost". O takvom crnom scenariju nitko razuman ne razmišlja ali kad govorimo o pohrani podataka na sigurno, treba se voditi uobičajenom logikom kako napraviti uvijek dostupan i iskoristiv backup. Spremanje u "oblak" se nameće kao odlično rješenje ali istovremeno, ne mora biti samo jedino mjesto gdje smo spremili materijal. Dodatni USB stick koji je uvijek pri ruci i nosimo ga u koferu s kablovima, recimo. Kada govorimo o backupu za "po kući" onda je svakakao najbolje riješenje kućno računalo ili nekakav laptop jer su tada podaci uvijek na dohvat ruke i spremni za manipulaciju.
Backup Genosa možemo raditi na više razina i na par različitih načina. Najčešće se radi tako da stavimo USB u utor klavijature i preko izbornika odemo do Utility prikaza. Kliknemo na polje Backup (slika) i tako na USB stick pohranjujemo postavke klavijature ali isto tako i materijal koji se nalazi u USER-u, a sadrži Voice, Song, Style, Multipad, Playlist i Registration. Prije samog postupka možemo označiti kućicu iznad ako želimo pohraniti Audio materijale koji se nalaze u klavijaturi. To se sprema u jednu datoteku koja ima extenziju BUP. Ako želimo raditi pohranu određenih segmenata klavijature, tada u poljima ispod biramo sadržaj (System, MIDI, User Effect) i sa Save radimo backup istog. Pored opisanog postupka, podatke iz klavijature možemo "vaditi" i na drugačiji način. Stavimo USB stick u Genosa i jednostavnom metodom Copy/Paste prebacujemo sadržaj koji nam treba (Style, Registration, Voice, Multipad, Playlist) na USB. Istu stvar možemo napraviti i ako spojimo klavijaturu s računalom u tkz. USB Storage Mode. Tada pristupamo mapama u Genosu putem explorera na računalu i opet radimo Copy/Paste radnju za sve željene podatke.
Na gore opisani način smo pohranili generalne postavke klavijature i sve što se nalazi u USER-u. Preostaje još napraviti rezervnu kopiju sample materijala. O tome je dosta napisano na temi o rukovanju s YEMom (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=31151#axzz5jr6a2MtG). Pored ppf datoteka koje nam služe kao radni materijal za slaganje Packa, uz sebe je uvijek dobro imati onaj jedan ppi u kojem su složeni samplovi, a koji su vezani za USER sadržaje. Pri tome treba obavezno paziti na taj ppi ima složene Packove po onom redoslijedu (LSB) kako ih pamti USER sadržaj.
Sad na red dolaze razni scenariji i okolnosti korištenja ovih sigurnosnih pohrana. Najcrni scenarij; otputovali smo daleko od kuće, možda na drugi kontinent i klavijatura se zagubila među avionskom prtljagom. Otputovala tko zna gdje. Biti će vraćena ali tek za par dana, a mi trebamo odraditi svirku večeras. Riješenje je najam drugog Genosa, skidanje backupa koji se nalazi "u oblaku" i instaliranje istog. Sivi scenarij; ostavili smo klavijaturu na složenoj bini i legli odspavati u hotelsku sobu prije večernjeg nastupa. Zaigranom konobaru je popodne bilo dosadno pa je poželio malo "svirati". I (kao slučajno) je našao neki MENU gdje piše Storage, a u donjem desnom uglu piše Format. I kliknuo na njega ... Spomenuti Backup "iz oblaka" pomaže ali vrlo je praktičnije izvaditi onaj USB stick iz kofera s kablovima i odraditi Restore. Plavi scenarij; struja je te večeri par puta nestajala i odmah nakon toga se vraćala. Treći put se Genos upalio ali na njemu više nema ništa od podataka, samo tvornički sadržaj. Otvoriš kofer s kablovima ... USB itd. Žuti scenarij; prilikom preslagivanja ritmova i rada kod kuće, slučajno označimo Select All i obrišemo cjelokupan sadržaj Stylova. Rješenje je jednostavno. U backupu koje se nalazi na računalu, a kreirali smo ga metodom USB Storage Mode, jednostavno preselimo u Genosa mapu koja se naziva Style.
E jesam li ga razvezao naširoko i nadugačko. Proljetno vrijeme i pomicanje sata unaprijed, dalo mi je inspiraciju pa nikako stat pisati. Siguran sam da će moja razmišljanja pomoći svima vama i to u dva/tri smjera. Možda oni koji do sada nisu nikada napravili backup klavijature razmisle da to konačno i učine. Oni koji backup rade redovito neka nakon ovog teksta razmisle da li ga možda mogu uraditi na bolji način. A naravno da ne trebamo niti sumnjati u one treće koji kibiciraju, oni ionako sve ovo već odavno znaju i rade na pravilan način. =))
Ne ukljucujem se na temu kao kibicer, ljenivac ili nesto trece cak i nemam Yamahu.Bas bih volio da si nastavio pisati razne moguce scenarije.
Spomenuo si samo 4 boje, bar da si zaokruzio cjelinu sa 10-12 osnovnih boja( neznam vise ni sam koliko ih ima u kutiji za likovni odgoj u skoli)😂😂😂
Opreza nikad dosta.
Poslano sa mog SM-J530F koristeći Tapatalk
Tako kažu na Yamahinom Youtube kanalu.
Strpljen, spašen, kažu ljudi. Pa da vidimo i to. =D>
https://youtu.be/CEkJO1dq5xU
Tihotyros
06.04.2019, 11:21
Wuuuhhhuuu [emoji3060][emoji3]
Dodato:
Ako se pazljivije pogleda, glavni display je drugaciji nego dosad. Iznad ima one 4 crtice, sto znaci da ce se moci skrolati kroz glavni displej tj moci cemo ih imati vise.
Oficijelno je. Čekamo dakle dva mjeseca pa da vidimo što su "zmislili majstori" iz Yamahe.
https://europe.yamaha.com/en/news_events/2019/Genos-version-up.html
@Tiho, dobro si primjetio. Da li to znači scrool? Bilo bi dobro, lukavo rješenje kao na mobitelima.
A u popratnom tekstu na kraju citirane rečenice piše; " ... putovanje nije gotovo". To znači da će biti još nadogradnji nakon 1.4.?
It represents Yamaha's commitment to not stand still as we continue to expand an already incredible musical instrument... and the journey is not over.
Nadogradnja za vanjski ekran bi se mogla odnositi na touch screen.
Tihotyros
06.04.2019, 13:01
Mozda nadogradnja na vanjski ekran da vise nema potrebe za onim adapterom nego da ide direkt iz USB-a.
A one crtice gore su sigurno skrolanje. Nema sta drugo biti. Ili to ili da se pale na dobu u taktu, ali to sigurno nebi napravili tako veliko i to vec postoji kod odjeljka tempo.
Novo jos vidimo pored sata gore oznaku za oktave i transpose.
Da, dodana je gornja traka, a ja bih prije predpostavio da crtice označuju dobe koje idu po taktu. Ima ih 4. Meni taj detalj nedostaje još od Tyros4 jer je i tamo bio sitan i loše vidljiiv. Možda će se ekran moži scrolati po horizontali pa ovime određuju tu karateristiku? U svakom slučaju, zna Yamaha što radi i svaka "dodana vrijednost" je dobrodošla.
Sumnjam da više neće biti potreban adapter za vanjski ekran jer se software-ski ne može nadoknaditi ono što fizički nije ugrađeno u samu klavijaturu.
Kao što je rekao jedan član na PSR forumu, niti jednu nadogradnju do sada nije pratila i video najava pa bi se moglo očekivati da će i ovaj update donijeti bitna poboljšanja. Možda mogućnost dugo željenih terci?
Na ekranu Genosa s verzijom 1.4 možemo uočiti par novih detalja. Njima je Yamaha pokušala istaknuti neke informacije koje do sada nisu bile dovoljno vidljive. Tako se trenutni broj takta i dobe premješta u gornju traku, a tu je sada smještena mjera Styla. Dodana je nova informacija koja govori od koliko taktova se sastoji Part koji trenutno aktivan i koji takt svira. To je ova vrijednost 1/8, a znači da Intro3 ima 8 taktova i trenutno svira 1 takt. Vrlo praktično rješenje, pogotovo kada ne znamo unaprijed koliko je dugačak neki dio Styla. Ikona u gonjoj traci koja pokazuje UPPER OKTAVE je itekako trebala. Ona do sada uopće nije postojala pa nismo mogli znati u kakvom je statusu klavijatura. A ako bismo kliknuli na gumb koji mijenja ovu vrijednost i ujedno prikazuje status, svi Partovi na desnoj ruci bi automatski bili podignuti za oktavu više ili niže. Zbog toga ja ovu opciju nisam uopće koristio već sam na oktave djelovao preko svakog Parta pojedinačno.
Sve napisano o funkcijama su samo moja nagađanja ali vrlo vjerojatno je da su pravilna. S obzirom da bi na ovoj temi trebali govoriti o direktnim iskustvima zasnovanim na konkretnim činjenicama, pradlažem da daljnju raspravu o nadogradnji operativnog sustava nastavimo na ovoj temi (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=31316#axzz5kM60t6Pl) koju otvaram za namjenu. Kada Firmware 1.4 ugleda svjetlo dana i kad vidimo što nam nudi, vraćamo se nazad.
Landison
12.04.2019, 19:39
Ne mogu pronaći harfu...osim u GM&XG folderu?:(
Search.... Percusion
Landison
12.04.2019, 21:57
A ja traži po stringsu i akustik gitarama a naravno serč opcija mi ni na kraj pameti....prika hvala!:)
Taj search u Genosu je zakon. Pretražuje u trenu baš sve u USERU ali isto tako ono što se nalazi pohranjeno na USB.
To mi fali na Tyrosu. [emoji4]
Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
Sat vremena prezentacije mladog i odličnog Sadi Richtera.
https://youtu.be/X0MsnV3FF3A
Drugi dio prezentacije;
https://youtu.be/L_QNSR5PWJU
Dodato:
Vrlo interesantna stvar, kolega @ casper je jucer postavio link i do sada nema nikakvog komentara, misljenja, nikakve diskusije???
Bitno je da se svakodnevno podgrijava tema koja nema sto da trazi na ovom forumu.
U par navrata (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=303314#post303314) smo na forumu pisali o nedostatku (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=306873#post306873) gumba FILE ACCESS. I meni je on nedostajao u prvim danima sviranja Genosa ali sam se brzo prilagodio i prešao na drugi način rukovanja. Noćas mi je (to ja dok spavam razmišljam :D) na um pala ideja kako "s dva klika" doći do vlastitog favorite ritma kao što smo to činili na Tyros 4 ili 5.
To možemo uraditi preko playlista. Jedan klik na bijeli gumb PLAYLIST, a drugi klik na jedno od vidljivih 10 mjesta. S mehaničke strane gledano, postupak je identičan FILE ACCESS biranju. Razlika je u tome što sada u "drugom kliku" imamo samo 10 favorita dok smo kod FILE ACCESS imali 12 mogućih kombinacija (toliko je gumba s grupama ritmova). S druge strane, kod biranja putem playlista imamo prednost što aktivacijom jednog ritma automatski možemo pozvati i novih 9 koji se nalaze u BANKI. Ako "pametno" složimo registracije unutar banaka, ovakav pristup dolaska do ritmova na GENOSu je u prednosti na FILE ACCESS jer u slijedećem koraku biranja, novi ritam imamo pod rukom "s jednim klikom". ;)
Lipanj je pred nama, nestrpljivo čekamo Verziju 1.4. ~O)
Da li slučajno ili ne, ali Yamaha je jučer na svom YT kanalu (https://www.youtube.com/user/yamahacorporation/videos?view=0&sort=dd&flow=grid) ubacila 10 novih videa s uputama kako rukovati s Geonsom. To su uglavnom osnovne i poznate stvari ali nekome bi moglo biti interesantno pogledati kako se može koristiti
Search opcija (https://youtu.be/hLp3EDNk7Lk),
a onima koji prelaze s Tyros5 će sigurno poslužiti upute o tome kako prebaciti sve podatke u Genosa. Kao što sam više puta naglasio na forumu i van njega,
kompatibilnost aranžera (https://youtu.be/nBVY8eMSQAE)
kod Yamahe uvelike olakšava prelazak na novije modele.
I tako, upravo su objavili. Morat ćemo čekati do kraja mjeseca. :D
https://europe.yamaha.com/en/products/musical_instruments/keyboards/arranger_workstations/genos/index.html
Tihotyros
31.05.2019, 22:09
Izdrzat cemo. Nadajmo se da je vrijedno cekanja..
Dodato:
I kako pisu "putovanje nije gotovo", moze se zakljuciti da ovo nece biti posljednji update.
Firmware 1.4 za Genosa je izdan kako je i najavljeno, 28. 06. 2019. Postupak instaliranja je uobičajen. Sa službene stranice (https://europe.yamaha.com/en/support/updates/firm_genos.html) se skine potrebna datoteka, raspakira se i *. PRG fajl se kopira u root USB-a. USB stick umetnemo u klavijaturu i prilikom paljenja držimo START/STOP bumb. Instalacija traje par minuta i na kraju je još potrebno napraviti restart klavijature. Prije ovog postupaka je uvijek uputno napraviti Backup.
Update 1.4 je specifičan po tome što nije moguće vratiti staru verziju sustava. Dakle, kada ga jednom instaliramo, nema više povratka na 1.3. Razloge za to sigurno zna Yamaha, a postoje i razna nagađanja od strane korisnika. Jedna od njih je da se radi o "obaveznoj" nadogradnji koja predhodi nekim ozbiljnijim promjenama koje će se dogoditi u budućnosti i koja se neće moći postaviti na staru verziju 1.3. Neki drugi govore da 1.4 nije reverzibilna jer sada imamo novu mogućnost u registracijama za pohranu AUDIO ili MIDI songa. Kako god, Yamaha je 1.4 imala pripremljenu još 11. 06. (slika) i to je dodatna potvrda da nije rađena na brzinu, da je sve dobro testirano i da neće biti problema. U ovih par dana nije bilo primjedbi od strane korisnika, a i moje iskustvo je isto tako pozitivno. U tri dana live svirke nisam primjetio niti jednu sitnicu koja bi naznačila nestabilnost sustava.
Želio bih prije svega naglasiti da se u v.1.4 nalazi dosta krpanja sistema. Čitajući o čemu se radi, nisam niti znao da su ti problemi bili prisutni. Ali ne treba zanemariti činjenicu da su ljudi prijavljivali greške i da ih je Yamaha popravila. Ne znam zašto mi odmah padaju na pamet korisnici Ketrona koji čekaju slične popravke "k'o ozeb'o sunca". Pored fixanja problema, s verzijom 1.4 dolaze i izmjene nekih funkcionalnosti. Tu je povećanje MIDI songa na 3MB. Promjenjena je mogućnost prelaska iz Dual Playe moda u Song List mod dok je pjesma u play statusu. Ovo je bila velika rupa i nepažnjom se moglo dogoditi da prekineš ono što se trenutno svira. Oni koji koriste ovu opciju znaju o čemu pričam. Dovoljno je iz neopreznosti kliknuti dva puta na SONG i ode matrica u ... Promjena je i što sada nakon gašenja klavijature pamti namještanje na za Text i Lyrics. Popravljen je i prikaz sadržaja na vanjskom ekranu. Razlučivost je sada mnogo bolja, a sudeći po opcijama u Menu Genosa, nema nekih drugih izmjena.
Izmijenjen je i način rada s klizačima na ekranu. Prvi dodir samo aktivira područje na ekranu, a tek nakon toga mijenjamo vrijednost volumena. Do sada je bio slučaj da je volumen automatski skočio na prvi dodir i to na onu vrijednost koju smo "piknuli".
https://youtu.be/xUN6F1vN2L0
U području izrade registracija su dodane mogućnosti da možemo birati AUDIO ili MIDI song. Do sada se ovo odnosilo istovremeno na obje vrste datoteka. Velike izmjene su napravljene u području tkz. ASSIGNABLE gumbi. Sada ovim gumbima možemo dodjeliti mnogo novih funkcija ali i one koje su bile dostupne ali su se nalazile duboko u meniu. Meni se sviđa što možemo zablokirati Tempo i staviti ga u željeni status, HOLD, LOCK ili RESET.U ovom dijelu će svatko od nas naći nešto što će mu koristiti za live nastup, a dodatna vrijednost je ta što nam iskače POP UP prozorčić kao obavijest. Njega po želji možemo isključiti.
https://youtu.be/5HVLrLvMQYo
Vizuelno, najvidljivije izmjene u verziji 1.4 su napravljene na glavnom ekranu. Prostor ekrana je lijepo popunjen, nije nabacan i sada imamo 10-tak novih informacija. U donjoj statusnoj traci možemo dodavati neke nove okvire koje do sada nisu bile dostupne. Zato sada mičem okvir Tempo jer pri samom vrhu ekrana imam veliki i vidljivi Beat Counter koji mi je oduvijek nedostajao.
Još prije izlaska verzije 1.4, bilo je mnogo različitih razmišljanja što bi on trebao sadržavati, koje nove funkcije trebaju biti ugrađene i da li je uopće potreban. Nakon što je izdan i testiran od strane korisnika, i dalje postoje podjele. Svakako da ima prostora za nova poboljšanja i uvijek treba tražiti od Yamahe da dorađuje sustav i da ga unaprijeđuje. Čitam na stranim forumima mnogo lijepih komentara, odličnih savjeta i želja u tom smjeru. Međutim, uvijek postoje ljudi kojima je "pljuvanje prioritet", a nezadovoljstvo stil života. Naravno da njima (ni u životu općenitno) ništa nije dobro pa se tako dobiva dojam da je ova nadogradnja loša. A u realnosti uopće stvari ne stoje tako. Dobili smo nadogradnju koja osigurava stabilnost sustava i njegov daljnji napredak, a ujedno olakšava rukovanje u nekim segmentima. Zato je moja preporuka da instalirate novi Firmware ako ni zbog čega drugog, onda radi spomenutih zakrpa koje osiguravaju stabilan rad klavijature. Nešto se šuška da bi do kraja godine trebala izaći još jedna nadogradnja. To bi bilo dobro i u skladu s onime što se napisali na webu; Genos: The Journey Continues.
[V1.30 to V1.40]
* The previous firmware version cannot be restored after updating the firmware to this version.
-Some information displays have been added to the Home display.
-Many additional functions have been included for assignment to individual controllers on the Live Control display and the Assignable display.
-You can now see the result of operations of the ASSIGNABLE buttons via the pop-up window.
-It is now possible to output to an external display by connecting a commercially USB-display adapter. For details on the supported device list, download from the "Downloads" tab on the product site.
-You can now select the content displayed on the external display, from the Utility display.
-Changes: The maximum capacity per file of MIDI Song has been expanded to about 3 MB.
-Changes: Disabled switching between Dual Player mode and Song List mode during Song playback.
-Changes: Changed the buttons for display/operation on the Song List mode to the SONG B buttons instead of the SONG A buttons.
-Changes: The font settings on the Lyrics display and the Text display are backed up and retained even after the power is turned off.
-Changes: The "Song" item which can be selected on the Registration Memory window is divided into "MIDI Song" and "Audio Song."
-Changes: When operating the on-screen knobs and vertical sliders, the first touch will not change the value immediately, but only select (focus) it.
-Changes: The Voice Guide function supports display changes of this version. Please download the latest Voice Guide file from the product site for the additional sounds to work properly.
-Fixed a problem in which, under a certain situation, the Audio Section of Audio Style would not play back.
-Fixed a problem in which, under a certain situation, an Audio Song longer than 80 minutes would not play correctly.
-Fixed a problem in which the instrument would become unresponsive to operations when playing back a specific MIDI Song.
-Fixed a problem in which the instrument response would slow down when certain Preset Wallpaper settings were selected.
-Fixed a problem in which Initial Touch On/Off settings would not function properly when calling up a specific Registration Memory.
-Fixed a problem in which, under a certain situation, the Registration Freeze function would not work properly.
-Fixed a problem in which certain Music Finder Record files of Tyros series could not be imported.
-Fixed a problem in which the Panel Sustain parameter seems to have an effect on the Left part because the Panel Sustain can be edited on the Voice Edit display for the Left part.
-Fixed a problem in which the instrument would occasionally become unresponsive to operations when executing Search.
-Fixed a problem in which the instrument would occasionally become unresponsive to operations when changing the mode of Wireless LAN.
-Fixed a problem in which the instrument would become unresponsive to operations when the pop-up window is closed in certain situations.
-Fixed a problem in which the instrument would become unresponsive to operations when saving a file in certain situations.
-Fixed a problem in which characters would occasionally not be displayed correctly.
-Fixed other problems.
Par korisnih linkova ...
Instalacija Firmware 1.4 (njemački jezik) (https://youtu.be/Sq_040yt-pU)
Neke mogućnosti (engleski jezik) (https://youtu.be/KguGwqZ-FvM)
Upotreba Half Bar Fill In (https://youtu.be/8yrZrlveyng)
Half bar fill in sam provjerio na svom Genosu I mogu reci da besprijekorno radi.
Pozdrav
Ponukan jednom raspravom na PSR forumu, a i pogrešnim izjavama članova s ovog foruma, napravio sam brzinski video koji prikazuje kako se može urediti tvornički ritam. Pogledajte video, a dva interesantna trenutka su:
2,05 sec - na Variation dodajem Compresor kako sistemski efekt
4,27 sec - reguliram količinu Variation efekta po elementima bubnja
https://youtu.be/5gVKZ_AS3Vk (https://youtu.be/5gVKZ_AS3Vk)
O čemu se konkretno radi? Master Compresor koji je ugrađen u Genos je drugačijeg tipa (parallel compressor) i nema isti učinak kao oni koji su implementirani na modelima Tyros-a. Kada kažem učinak, mislim da slušnu razliku koju dobivamo jednostavnim povećavanjem jednog od tri ponuđena parametara. Zato se (neukim ljudima) čini da ovaj na Genosu nije dobar kao "onaj stari". Tako je krenula rasprava i "izljevi nezadovoljstva" jer (neuki) ljudi misle da jedino kompresorom i (2- way :p) EQ mogu dobiti dobar sound. I onda sam napravio video da prikažem kako se na style može dodati "stari" Compresor i podešavati ga po želji za svaku traku styla ali ga se može količinski dozirati za svaki pojedini element bubnja.
Želim naglasiti da ja ne radim tuning styla na takav način i da na Variation nikada ne stavljam Compresor. Ono što često prakticiram je samo izmjena vrste instrumenta, pogotovo drum kita, eventualna izmjena, tj. kombiniranje pojedinih elemenata i određivanje njihovih omjera, tj. volumena.
Eto male izdvojene teme za ljetnu razbibrigu i eventualnu razmjenu iskustava. (*)
Još jedna dopuna operativnog sistema. Koliko vidim radi se manjim popravkama nekih nedostataka na koje su se žalili korisnici nakon zadnje nadogranje.
https://usa.yamaha.com/support/updates/firm_genos.html
[V1.40 to V1.41]
-The function "Part On/Off" (for the Left, Right 1, Right 2, Right 3 or Mic part) is newly assignable to the foot pedals.
-Fixed a problem in which the detail settings of the "Part On/Off" function for each one of the ASSIGNABLE buttons would not be loaded properly from the Registration Memory or System Backup.
-Fixed a problem in which some assignable Functions on the MIDI External Controller display would not work properly.
-Fixed a problem in which the firmware update does not work properly in certain situations.
-Fixed other problems.
DODANO:
Instalacija je trajala minutu, dvije i u pet koraka je prošla bez problema. Ne vidim nekakve promjene jer nisam koristio opcije koje su navedene.
''The Firmware Updater lets you update the OS of the instrument with firmware versions earlier than 1.41. ''
Jel to znaci da mozemo sa 1.30 direktno na 1.41, ili moramo prvo 1.40 ?
Trebao bi ići i s 1.30 direktno.
Landison
29.09.2019, 19:19
Jel ovo znači da bi možda uskoro mogli dobit chord looper?www.youtube.com/watch?v=44lqM09vU4Y:confused:
Priča se već neko vrijeme da će u 10. mjesecu biti izdana nadogradnja koja bi uključivala i Chord looper. Vidjet ćemo uskoro da li su glasnine istinite. Ako je suditi po dosadašnjim "glasinama" i tempu nadogradnje Genosa, postoji velika šansa da će se ovo i dogoditi.
Lijepa prezentacija i pregled klavira i akustičnih gitara.
https://youtu.be/SBtYkVDti3k
Yamaha Genos Version 2.0 Teaser
https://youtu.be/KfrdEbbz1aM
viktor011
04.10.2019, 10:27
Auu bi ce terci ha ha
VUNIMRAV
04.10.2019, 11:14
Ako sam dobro razumeo, odvojeno tjuniranje skala jednako terce po volji i zelji!!?E jos kad bi izbacili Yem ;)
YEM sigurno neće izbaciti jer je to nenadhebiva stvar. A ovo s tercama neće ići jer se SUB scale ne mogu memorirati, barem je tako kod SX900.
Ali ne treba biti razočaran, nitko nije savršen. :D
Ako se ne mogu memorirati,kako ih primjenjivati?
. A ovo s tercama neće ići jer se SUB scale ne mogu memorirati, barem je tako kod SX900.
. :D
Potrudicemo se da I to bude… :)
Pozdrav
Ako se ne mogu memorirati,kako ih primjenjivati?
Treba isprobati i možda će sve funkcionirati bez problema ali piše ovako
Sub Scale:
Temporarily changes the scale only while the Sub Scale is enabled (e.g., selected on the Scale Tune display). This
lets you temporarily set a Scale Tune setting (which is different from the Main Scale setting) to the desired parts.
This setting takes priority over the Main Scale setting, regarding the checkmarked parts (see below). You can adjust
the setting manually, but it cannot be saved.
Da li to znači da se Sub Scale uopće ne mogu memorirati ili znači da se memoriraju samo i zajedno sa Main Scale? To ćemo vidjeti kad dođe Update ili ako nam netko od korisnika koji imaju SX900 javi kako stvari ovdje funkcioniraju.
Međutim, ja se uopće ne brinem i slažem se s onim što kaže @tyros2, pobrinut ćemo da se i to složi.
Score je za sada ovakav.
Povećanje Expansion memorije - 1,8GB na 3 GB
Superior Pack - 50 novih stylova i više od 25 zvukova uključujući i SA2
Chord Looper - potpuno nova opcija koju ima PSR SX900
Style Reset - dodana opcija na Tap Tempo gumb
Sub Scale s mogućnosti biranja Partova
... i još mnogo toga?
Ne očekujem neka luda iznenađenja ali i ovo što su ponudili je više nego dovoljno. =D>
Ovakve nadogradnje pozdravljam.
Uz eventualne ispravke softvera, nove funkcije ,stylovi,zvukovi , povećanje memorije...
Landison
04.10.2019, 21:12
hmm...čitao sam novi manual (sx 900) u vezi user skala...da odvojili su partove, što je dobro.
Uzet ću primjer terci..jedan part svira osnovni ton,drugi part svira tercu koja sadrži tonove +3 i +4 u odnosu na osnovni ton.
Nisam našao opciju kojom bi mogao terca part odmaknuti 3 polutona naviše od osnovnog parta.
Mislim da sam našao kako u terca partu određene tonove staviti više odnosno niže:..u Voice setting- Tuning podići za četvrtinu tona (50 centi) a zatim u Scale Tune, tonove za koje želimo da budu +3 snizimo za 50 centi a one +4 povećamo za još 50 centi .......ali kako odmaknuti ova dva parta za 3 polutona hmmmm...bojim se nikako!:?
Dobro zboriš ali ... ako se unaprijed pripremi svaki zvuk koji želimo koristiti kao Tercu i u YEMU se podigne/spusti za 3 ili 4, onda s ovim scale možemo dobiti dodatni +/-1. Da, malo je kompliciranije i moći će funkcionirati jedino ako se SubScale može memorirati u registraciju zajedno sa MainScale.
Ipak, nadam da će (jednog dana) Yamaha prihvatiti rješenje koje je predložio @tyros2. Note Shift ubačen kao opcija u Scale modus trajno rješava "problem" terce.
Landison
04.10.2019, 21:47
TAKO JE... ne bi casper bio casper kad nebi dao odlično rješenje...tako je ..preko Yem-a možemo dobiti ona 3 polutona...BRRRAAVVOOO...mnogo lakše i brže od rada na XML Notepadu.
U tom slučaju nam Sub scale i nema neke koristi.Koliko sam ukapirao limitiran je isto na, predpostavljam, 64 centa.Ne može se memorirati u registraciju i gubi se postavka kada se ugasi klavijatura.
Postoji nekakva Sub Scale Quick Setting funkcija koju možemo staviti na Assignable i kojom možemo brzo napraviti postavku skale...možda trčim pred rudo, ali... ne izgleda mi nešto praktično!
Vidjet ćemo što se može s ovim što su ponudili do sada. Iskreno, meni "terce" nisu uopće potrebne ali šteta je da tako "glupa i jednostavna" opcija ne bude ugrađena.
Meni se sve čini da su oni ostavili "prostora" na trenutnoj platformi Genosa i za mnogo veće promjene i dorade sistema od ovih dosadašnjih nadogradnji. Sve do pojave Genosa nije bila praksa da se događaju nadogradnje ovakvog opsega. Možda nisam puno fulao kada sam u travnju napisao ...
...... Predpostavimo ovaj scenarij. Što ako je hardware u Genosu koncipiran tako da može "izdržati" dvostruko više "opterećenja" od onoga što sada dobivamo iz njega? U tom slučaju Yamaha može komotno u slijedećih 7-8 godina prodavati istu "plastiku", a nadogradnjama joj davati sasvim nove karakteristike. Možda nisam "puno falio" u procjeni? .....
PS. kada sam napisao "glupa i jednostavna" opcija želio sam naglasiti da nisu potrebni veliki zahvati da bi se dodala u postojeći OS i nisam pod time mislio da su terce kao takve nepotrebne. Upravo suprotno, terce bi bile pun pogodak Yamahe za određenu skupinu svirača.
Landison
05.10.2019, 11:44
Napravio sam mali pokus.
Pošto nemamo u Scale Tune odvojene Right partove(što očekujemo..uskoro) došao sam na ideju da iskoristim Left part koji je odvojen i napravim ono o čemu smo jučer pričali,da provjerim dali će to funkcionirati kada dođe novi OS sa odvojenim partovima....i da.. po svemu sudeći hoće!
U Yemu sam odabrao neku harmoniku koja se sastoji od 4 elementa..sva 4 sam povisio (shift) za +3..
Stavio sam tu harmoniku u nekakav pack prebacio u klavijaturu i stavio je na Right 1.
U sekciji "Voice Setting-Tune", Right 1 sam stavio (+50).U sekciji "Tuning-Scale Tune" sam stavio (C+25),(D-64),(E-64),(F+25),(G+25),(A-64),(H-64).
Na part Left sam stavio nekakav string kao osnovni ton i onda svirao unisono C-dur skalu s obe ruke (desna Right 1 a lijeva Left)..ljudi meni je ta terca skroz pristojno zvučala.
Možda bi vrijednost od 50 u sekciji "Voice Setting-Tune" trebala biti +49 a u sekciji "Tuning-Scale Tune" +26 umjesto +25 ali to će svako od zainteresiranih individualno ocjeniti.
Sekcije "Voice Setting-Tune" i "Tuning-Scale Tune" se mogu memorirati u registraciju.
I šlag na kraju tako dobivene terce se transponiraju bez problema!#:S:)>-
He he, neka si ti njega Krešo sparkiro' ... :D
Ići će to mnogo lakše i brže od ovoga što si opisao samo ako se nove Sub Scale mogu memorirati u registraciju. "Problem" terci kod yamahinih aražera je ponajviše u tome što kod Scale Tune možemo mijenjati vrijednost od -64 do +64 (cent) od osnovnog tona. Znamo da je 100 cent ekvivalent za pola tona. Zato sa Scale Tune ne možemo "podići/spustiti" osnovni ton da bi smo ga posložili u tercu.
Dodavanjem opcije Sub Scale će to biti moguće. Recimo da na C1 djelujemo s Main Scale +50 i sa Sub Scale dodamo još +50, na kraju ćemo ovaj C1 podići za pola tona. Ako je cjelokupan sound u Yemu "šiftan" za +3, tada će ovaj C1 doći na +4. I to će biti dovoljno da se slože terce po želji. Uvijet je, kao što sam već naglasio par puta, da se SUB Scale pamte u Registracijama. Ako tomu bude tako, onda će biti dovoljno odraditi samo jednu tercu za Base Note, i sve će ostale svirati bez našeg unošenja.
Ali ja sam vječiti optimist :O), i siguran sam da će Yamaha uslišiti želje našeg @tyros2 i omogućiti mu da odradi sve ovo još mnogo brže i bezbolnije sa novom i dodanom opcijom Note Shift, a koja je prikazana na slici u mom postu koji sam stavio juče.
:-t
Landison
05.10.2019, 13:00
I ja se nadam da će nam kolega @tyros2 omogućiti to veselje!:)
keyboards
09.10.2019, 21:59
Prosle godine u Januaru sam poslao e mail Yamaha Kanada sa prijedlogom i video objasnjenjem za terce. Takodje jos par prijedloga sam poslao za pomoc slijepim osobama.
Lijep pozdrav
izvinjavam se obrisao sam prvu verziju teksta zato sto sam kasnije dosao do saznanja da nemogu to objaviti.
Dodato:
Nebih se iznenadio kada bi u novom OS za Genosa doslo do znatnije promjene u miksanju bubnjeva u stajlu.
Ja se zestoko spremao da sa S770 predjem na SX900 i bio da gledam, probao...a pored je bio i svemirski brod (Genos) ali nisam u opste gledao prema njemu samo sam reko wow i otiso da probam SX900 koji je inace super, pogotovo posle psr serije. I sad eto neke setove sam narucio koji su kao za Tyros seriju ali posto su UVN a ne mogu da ih ucitam pretpostavljam a i Dr.Casper kaze da je verovatno zato sto je od Tyros instrumenata radjeno ili ko zna zasto, u glavnom resio sam da kupim Tyros5 jer sta ce mi toliki semplovi i setovi ako ne mogu u moju klavijaturu (a onda pretpostavljam da ne bi ni u SX) i eto gledao po netu da li mozda negde ima Tyros5 na rate jer sad ga svi vracaju i uz doplatu uzimaju Genosa i posto nisam naso reko aj da odem da popijem pivce i nesto na S770 dopravim...i dok sam ja klackao tamo moja zena je narucila Genosa. Ej...ona ne na sta je Korg sta Yamaha, ne zna ni sta je aranzer a sta solo klavijatura, ali je videla tamo kad smo bili na prezentaciji, zapamtila i sad kad sam ja udavio sve po kuci danima trazeci prvo SX pa onda Tyros, pa dal ovo il ono i ona naruci...a oni tamo jos ludji i odobre na rate. I tako za desetak dana mi stize Genos. E sad, ja znam da je velika klavijatura i da ide na svoj neki drzac, ali da li moze na Spyder da se postavi, posto ja stojim dok sviram? Sta znaci ono Mp3 lyric, da li tomoze da cita i tekst uz Mp3 matricu? I posto nema svoje zvucnike sta da uzmem za kucnu upotrebu, cini mi se da je mnogo 270e za one malecke koji mogu za nju da se naruce? I da li ona cita od Tyrosa setove?
Tihotyros
15.10.2019, 14:17
Može sve [emoji1]
Ti si sretan covjek, poljubi zenicu, voli je i postuj.
Pa i mene iznenadila. Ja u opste nisam ni razmisljao o Genosu ali jesam stalno pricao Genos je klasa ali moze i SX i eto iznenadila me. Sad citam sta ona sve ima ko kompjuter. Znaci moze na Spydera? I nesto umesto njenih zvucnika? malo jeftinije...sta bi moglo
Može svasta, ali što reče Casper, prvo poljubi ženu. 😊
Pa i mene iznenadila. Ja u opste nisam ni razmisljao o Genosu ali jesam stalno pricao Genos je klasa ali moze i SX i eto iznenadila me.
Otprilike, koliko često da spomenem riječ "Genos"? Ne bih htio pogriješiti, da ne pretjeram i izazovem kontraefekt.
Budi oprezan i pazi na kućni budget, ako je tebe iznenadila Genosom šta li je tek u stanju sebi kupiti? ;)
Dobra ti je ova Casper [emoji3]
hehe, pa dosta cesto. Dobar je Pa4x ali nije kao Genos, uu dobra SX ali Genos je klasa, nemam pare za Genosa ali mogu da kupim Tyros...i slicno. I onda njoj u gavi samo Genos. Hehehe. Inace stvarno nisam imao pare da kupim polovnu ni Tyros 4 i onda aj na rate, a na rate samo ovo ima. I Korg Pa 4x, bar ovde gde je ona narucila. I naravno oni jeftiniji modeli. E sad, kako su odma dali bez ikakve provere na rate a nije jeftina klavijatura ne znam ali pretpostavljam da je blizu Genos 2. Kako god sad jedva cekam da dodje pa da vidim dal to vredi tolke pare.
Dobra ti je ova Casper [emoji3]
Znaš da uvijek dajem savjete na osnovu vlastitog iskustva. ;) Kod mene to funkcionira, zašto ne bi i kod njega. :D
@psr- ide na bilo kakav stalak, pa i na Spider. Čita sve materijale s Tyrosa samo postoje ograničenja s internim zvukovima, kao što je rekao @Tyros2. Ali to je sve riješivo. Čita i lyrics iz MP3_CDG matrice. Za vanjski ekran će ti trebati konverter.
Pogledaj ove dvije teme i naći ćeš sve što bi ti moglo trebati za početak.
tema 1 (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=30362)
tema 2 (https://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=30509)
Čita sve materijale s Tyrosa samo postoje ograničenja s internim zvukovima, kao što je rekao @Tyros2.
Nema Genos ogranicenja sa internim zvukovima od Tyrosa… Gendzo cita sve :)
I "nudisticki" posteri se mogu nalodat u njega :)
Pozdrav
Ja sam to onda pogrešno pokopčao :-SS
Znači, interni ne idu samo u PSR S i SX seriju?
Ne kaže se uzalud da žene uvijek znaju što je najbolje za nas muškarce. :x
Da li to ja dobro vidim?
https://youtu.be/KfrdEbbz1aM
Na sto mislis?
Pa to da je u pripremi novi os i nove mogućnosti? Bilo se nešto prije pričalo o tome a sad vidim da je i najava. Sve me više privlači da uzmem sebi koji primjerak koliko se raspričalo na forumu o tom modelu. Uskoro će mi biti na raspolaganju u blizini sx700, sx900 i Genos pa, nikad se nezna... možda meni žena kojeg pokloni...
Dodato:
Fino zvuči
https://youtu.be/30K3jdqwuEw
Na ovoj temi pricamo o tome vec desetak dana. Toliko smo dosadni i naporni da su i zene lagano poklekle i pocele kupovati ove skupe strojeve. :-) Mozda se nakon mog slucaja, pa sada @psr, i tebi dogodi nesto slicno. Smajlic... He he
Pa bilo bi i vrijeme nakon 12 godina vrlo aktivnog sviranja na Korgu.
Ja sam to onda pogrešno pokopčao :-SS
Znači, interni ne idu samo u PSR S i SX seriju?
Tako je .
Genos ce procitati sve sto je napravljeno na bilo kojem Yamahinom aranzeru pocev od PSR-9000PRO pa nadalje Interno ili externo: (Poznato je da Postoje Yamahini konverteri koji za par sekundi konvertuju sve fajlove od PSR9000-PRO u Tyros2-TVN format a onda takodje za par sekundi u Tyros3-UVN/UVD format.Od Tyros3 Genos sve direktno cita preko YEM-a,kao i ostalu svu PSR seriju).
Takodje ogromna prednost Genosa (Tyros5 takodje) na konkurenciju je sto moze imati vise setova u klavijaturi koje mozemo odmah da koristima pa cak I da mixamo . poznato je da kod konkurencije jos uvjek je moguce imati samo jedan set nalodan u kjlavijaturu.
Pozdrav
Stigo Genos. E sad, posto nemam zvucnike a na slusalicama koje imam se skoro u opste ne cuje ne mogu da sviram odmah pa bi taman iskoristio tih par dana da malo vidim sta sve ima i sta moze a moze svasta, nego sta prvo? Da sad instaliram onu novu verziju operativnog sistema i da li moze odma zadnja koja je vec (cini mi se 1.4) i da probam da je povezem sa YEMom. Da li da ostavim isti YEM koji koristim za S770 i samo nju dodam ili a sve iz pocetka instaliram?
Čudno mi je ovo sa slušalicama, mora se čuti volumenski. Druga je stvar kako ćeš čuti, to ovisi o kvaliteti slušalica ali bilo kakve vulgaris se moraju čuti dovoljno glasno.
Skini i instaliraj zadnju verziju V 1.41.
https://europe.yamaha.com/en/support/updates/firm_genos.html
Da, pokreni već instaliran YEM i samo dodaj Instrumeni Info od Genosa. Prije toga provjeri i verziju YEM-a, mora biti 2.53.
Slusalice su extra. Bile. Sad radi samo jedan kanal ali opet se slabo cuje sto nije ni vazno idem sad da vidim neki jeftin aktivni zvucnik ako mogu da nadjem, ako moze bilo koji a da ne mora da je od Genosa i da mogu da sviram. Ubacio sam i novi abdejt i spojio instrument info 8driver nisam instalirao ne znam da li treba jeer vidim da YEM "vidi" Genosa i sad ubacujem onaj seto koji nisam mogo u S770 jer je nesto od internih boja Tyros serije, i da vidim kako ce u Genosu da se ponasa pa javljam
Dodato:
Da dodam. Ko sto rece Tyros 2 ovo cudo sve cita. Dal je pravljeno od semplova internih il ovakvih i onakvih sve je ucitala bez ikakvih problema a opcija da mozes sam da stelujes efekte i sve ostalo i da sam sebi napravis instrument ili boju po zelji to je mnooooogo dobra fora. Pozdrav svima i verovatno cu Caspera da davim ovih dana ako negde zapne.
Spoji klavijaturu na nekakvu muzičku liniju koju sigurno imaš kod kuće.
Samo pitaj što ti nije jasno, vjerojatno će u odgovorima i ostali naći nešto što ih je interesiralo samo su se sramili pitat. :D
ocu hvala da si ziv izdrav. Sad prvo dva tri dana da uzivam u zvuku i posle krecem malo da je stelujem. Vec sam video sta ne znam...kako da uradim transpoze na midi fajlu, i ako sve drugo ima pa moze da se napravi da bude kao uzivo svirka ali to nisam video gde je i nema stop na sekvenceru, ali sad prvo stylove i semplove da izredjam jer sve se daleko bolje cuje nego na predhodnoj klavijaturi. U glavnom prezadovoljan sam soundom, i da naglasim ja sviram i one teske narodnjake pa i ako kazu korg je za narodnjake ja ovde ubacio zujalice od dx, extrima...to izlazi ko ludo
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.