PDA

Pokaži Full Verziju : Novi zakon za nas muzičare - rasprava


Strane : [1] 2

nikadvisekorg
02.08.2017, 20:28
Kao što ste već svi verovatno upoznati, od 1. avgusta smo i mi na tapetu u Srbiji što se tiče pokušaja da i nas globe i "dovedu u legalne tokove" kako vole da kažu, nego šta nam je činiti da li je neko detaljno upoznat šta nam je potrebno od papira da bi koliko-toliko mogli da izbegnemo pisanje prijava i kazni. Što se muzičkih licenca tiče to može da se izbegne u ovoj temi jer je to nešto sasvim drugo i mislim da je to za posebnu diskusiju.

Danas sam na nekoj televiziji gledao jednog gospodina koji sam siguran u životu nije ušao u kafanu ali je koliko sam shvatio glavni za ovo što nam spremaju, on je pričao da npr mi muzičari sklapamo ugovor sa poslodavcem, u našem slučaju npr mladoženjom ako je svadba u pitanju, pa on onda uplaćuje nama na račun dogovorenu sumu, pa deo ide i na penziono i socijalno..... :lol:

nisam slušao celu raspravu ali me zanima kako da ja sve to obavim ako me u 23h zove neko i kaže pakuj instrumente i dolazi za sat vremena tu i tu dobio sam dete, i meni u taj restoran bane inspekcija a ja nemam ni ugovor niti išta napismeno?

Šta vi drage kolege mislite o svemu i da li postoji način da se mi svi udružimo u Srbiji i da probamo da malo utičemo na kompletnu stvar?

yamahapassion
02.08.2017, 23:52
I mene zanima ova tema, pogotovo bih voleo da mi neko objasni da li ce ti vaziti i u inostranstvu ili je to koncept prvensveno za Srbiju? Mada mislim da je ovo drugo jel, koliko sam ja shvatio drzava (udruzenje estradnih umetnika) ili kako vec se zove, pokusava da doskoci radu na crno u našoj branši i cilj svega je da se ubere dobar porez od kojeg drzava ima koristi a (teoretski) imali bi i svi koji se bave muzikom u vidu staza, socijalnog, penzionog itd... Meni, koji sam u austriji licno taj zakon ne bi odgovarao posto radim normalan posao preko radnih dana preko kojeg imam uplacrne sve doprinose, a sviranje mi dodje kao neka dopuna kucnog budzeta vikendom, pa bih zato zamolio ako neko ima neke informacije da mi napise da li ce to vaziti i "preko grane".

gagan
03.08.2017, 00:08
Za fajlase to ne vazi !!!

nikadvisekorg
03.08.2017, 00:19
Nema veze fajlaš ili ne bitno je mužičko izvođenje, svirao ili puštao cd isti qr.... čak su i voditelji i folklorna društva pomenuta..... nema kraja ludilu.
Ti @yamahapassion nema šta da brineš ovo je samo za Srbiju....

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

yamahapassion
03.08.2017, 00:22
@nikadvisekorg: e hvala ti druze sad mi je lakse 😀

rale
03.08.2017, 02:58
Mislim da ce to biti interesantno samo neko vreme,...i onda ce, kao i zakon o zabrani pusenja na javnim mestima, biti "zaboravljen".

Ovaj zakon je, po meni, pun "rupa" i prvom prilikom kad se sagledaju svi elementi morace da se doradjuje, ukine ili jednostavno "zaboravi".

Evo nekih problema, koji su i pre bili aktuelni;

- kako je regulisano bolovanje
- kako regulisan godisnji odmor
- kako je regulisana carina za muzicku opremu
- kako regulisati tzv. expres svirke (rodjena i sl.)
itd.

Tek posle ovih resenih problema, mogu da dodju na red ugovori i licence.

Alen P
03.08.2017, 10:09
Ne znam kako je trenutno kod vas ali evo, ja npr.sam clan Hrvatske glazbene unije. Kao takav mogu svirati prema Ugovoru o radu. Svakom ugostitelju preporucim taj model, ali im ostavljam opciju da oni izaberu model. Svi su oni jako dobro informirani po tom pitanju, restorani jako dobro funkcioniraju i ne zele se boriti s kaznama.... Uglavnom, svi oni ukomponiraju cijenu muzike u menü i nikad problema. Jer poreznicima je bitno da je muzika prijavljena i da nema sive ekonomije-odnosno, da se na svaku paru plati porez. To je cilj.

To je kad radim s ugostiteljima. S svatovima i drugim dogadjajima vlasnici i bandovi svijesno riskiraju. Jer po svatima je cijena+cca.30% (porez) pa je to poprilican iznos i vjerojatno ni kazna (za sad) nije veca od tih 30%.
Dodato:
I fajlasi mogu imati probleme. 😃
Za svaki kupljeni file na Cro-midi dobijas racun i upozorenjem da je taj file tvoj, da ga ne smijes dijeliti. Na taj racun je opet placen porez...

aleksandar031
03.08.2017, 10:45
Smisljeno da se uzmu pare, nista drugo . Opusteno samo ;)

casper
03.08.2017, 10:49
@Alen P - e sad si ga prijatelju totalo zabrijao. :D

1. Članstvo u HGU uopće nije neophodno za svirku.
2. Ugovor putem kojeg se isplaćuje honorar za sviranje se zove Ugovor o autorskom djelu, a ne Ugovor o radu
3. Uračunavanje cijene svirke u cijenu menua je protuzakonito
4. Porez u HR nije 30% nego 25%
5. Sviranje na svadbama se regulira istim principom, potpisuje se Ugovor o autorskom djelu između naručitelja (mladenaca) i izvrištelja (glazba) i na osnovu njega se isplaćuje honorar. Dakle, nema nikakvog "svjesnog rizika" jer je zakon sve propisao i regulirao.
6. Ako kupiš MIDI u firmi Cro-midi to ne znači da je on tvoj. Time si samo osiguran da je na sadržaj plaćen porez i ZAMP.

Alen P
03.08.2017, 12:04
1) Slazem se. No preko tog clanstva ugostitelj moze dobit neki popust na porez mislim da 5%. Na poslu sam pa stoga takve informacije.
2) Tocno. Znaju clanovi o cemu se radi, nismo zidari...
3)Dal je zakonito il nije, ovo sto sam napisao je provjereno, ugostitelj prijatelj se na siroko raspitao i to je model po kojem on ima ciste ruke. Muzicar je placen, porez je placen. Da li je to strogo po zakonu ili je jedna od rupa, ne znam.
4) Da, moja greska.
5) Rizik je taj sto se taj porez izbjegava jer je cijena benda za svatove 1000 eura. Nije isto svirat gazu za 500 kn pa platit porez ili svati za 1000 eura. Nasi tu svijesno riskiraju. I opet je moguce da je kazna manja od tih 25% na 1000 eura pa im se za sad isplati riskirat.
6) slazem se. Imash ga zakonito.

casper
03.08.2017, 12:52
1. Nema popusta na poreze, nije to božićna rasprodaja. Radi se o povlaštenoj stopi poreza koji ostvaruje muzičar (izvođač), a ne ugostitelj (naručitelj), kako ti kažeš.
2. Naravno da nismo zidari. Zato i razlikujemo neke osnovne pojmove koji zvuče slično ali imaju poptuno drugačiju zakonsku osnovu, a u skladu s tim i različita davanja državi. Izvođenje glazbenog programa se obavlja na osnovu Ugovora o autorskom djelu. A da je veoma bitno o kakvoj vrsti ugovora radi i da Ugovor o radu kojeg ti spominješ sasvim druga kategorija od autorskog ugovora prikazuje i jedan podatak koji mnogi ne znaju i brkaju pojemove kao što ih brkaš i ti. Ugovor o djelu je oporezovan je sa 103% dok je Ugovor o autorskom djelu samo sa 25%. Po novom zakonu kod nas, od 01.01.2017. postoje dodatne izmjene na autorske honorare ali to ne mijenja suštinu stvari.
3. To nije po zakonu i prijatelj ti radi prekršaj.
4. Naravno. Ali me veoma čudi da ne znaš koliki je porez u državi u kojoj živiš i u kojoj ga plaćaš.
5. Uvijek možeš raditi ilegalno i pokušati riskirati, tj. varati državu. To nema veze s iznosom za kojeg sviraš i kojom priigodom sviraš već o vrsti prekršaja kojeg si napravio. I kazna je definirana za vrstu prekršaja, a ne da li si večeras svirao za kikiriki ili za milion eura.
6. Ako ne može drugačije, onda ćemo po zakonu. ;)

A sada se lagano odjavljujem s teme jer ovo što se dopisujemo Alen P i ja, nema veze sa Srbijom i njihovim zakonom. Vjerojatno će biti nekih sličnosti u provođenju istog pa ostavljam našu prepisku. Možda će od toga kolege iz susjedstva imati koristi jer će povući paralelu s "pravilima igre" u našoj državi.

megane
03.08.2017, 15:56
Ova tema je vrlo aktualna u svim zemaljama kao što kažu Balkana i europe. Pošto znam propise o porezima vrlo dobro kod nas u Sloveniji, ali svaka zemlja ima svoje propise. Zato muzičarima savetujem da se obrate u svojoj zemlji na nekog računovođu ili računovosku agenciju ili servi, koji poznaju propise i da vama objasne. Nema ništa strašno, ali svirke če biti skupije jer če honorar da se uveča za porez i socialnu. To znači da će muzika za one koji slušaju biti skuplja, a samim tim če zato biti manje muzike, jer se mnogima u kafanama neče više isplatiti, zatim će možda sve iti u pravcu da bude muzika jeftinija, što manje muzičara na bini, jeda (one man band, ili duo) što sviraju. sve zavisi od novaca. Gadno. Kod nas ima više udruženja, klubova muzičara, i poreze računamo u udruženjima, (klubovima), naravno svak klub za svoje člane-muzičare. Tako je sve legalno i prema propisima.

Alen P
03.08.2017, 16:40
Kod nas vec neko vrijeme ni nema "gazerske-kafanske" glazbe. Ziva glazba je samo po restoranima kad su krstenja, rodjendani...

gitar
03.08.2017, 19:06
Zar to nije vec jednom pokusano ovde u Srbiji? I sta je bilo? Tresla se gora, rodio se mis... Mislim da nema sanse da to zaživi. Uvek ce se naci neka rupa da moze da se burgija. Sve mislim da ces tamo nekom seljoberu u nekoj nedodjiji koji pravi svadbu ispod satora za 200 ljudi da poturis da potpise ugovor. Oterace te u PM i mislice da ga zajebavas. Toliko...

Послато са SM-J500FN уз помоћ Тапатока

darkoilic
03.08.2017, 22:17
Ja pak nerazumem kako ce meni biti placeno to socijalno penziono ili sta vec kada sam vec prijavljen u firmi koliko znam u srbiji nije moguce raditi dva posla i imati prihode vezane za te birkokratkse gluposti tako da neznam sta oni hoce od nas

VUNIMRAV
04.08.2017, 09:20
Svaki muzičar bi trebalo da ima dozvolu - licencu za rad da bi mogao obavljatu tu delatnost!
Da li je i imaju,to je nešto drugo.
Muzičari koji su prijavljeni preko estrade na PiO(do 1.1 2016 sam bio taj),plaćaju 5000 dinaralicencu na godišnjem nivou.U toj ceni je samo obnova licence, članarine nekih sindikata semusa,bemusa pi...de mat...,bla,bla...
Muzičari koji su prijavljeni po nekoj drugoj osnovi plaćaju to isto samo nešto uvećano,mislim da je 7000 dinara.
Ja sam sad u ovoj drugoj kateoriji i nije mi nikakav problem izdvojiti tih 55e,bar sm miran i sedim kao gospodin,ne plašim se da će neko banuti i zajebavati me,sa "zašto,zašto...."
Porez?
Pa,lopovi će već smisliti način kako da još koju kintu izvuku,a i seru ovi po YT sa pustim bakšišom i svadbama od 1000000 dolara,i nije moglo izdobriti!!!Stvorili su sasvim nestvarnu i iskrivljenu sliku o muzipčarima razni Tigrovi,Mačci,a o C.. pardon Romima,da i ne pričam!!!!
Biće neki paušalac,pa ću jednako platiti ja i ti Tigrovi i Mačci ,....JBG!

megane
04.08.2017, 12:06
Ma svaki euro koji ko prima biće u porezu, pre ili kasnije. Ako je nek muzičar u nekom udruženju to nema veze. Al ima vezu da kad taj muzičar svira svaki euro ili dinar biću u sistemu da se plača porez, ili ugovor u radu,( jer to je rad), ili možda čak ugovor u autorskom delo, (mada to nije baš autorsko delo, jer autor delo je ako neko napiše baš novo muziku, pjesmu, knjigu, sliku nacrta itd.), ili da muzičar ima firmu i da se onda plaća porez. Kod nas već ima inspektora koji kontrolišu muzičare u subotu kad sviraju, ali i na tako zvanom balkanskim zemaljama one države će nakada to da ućine. ako muzičar ima stalan posao u nekoj firmi, to je jedno, ali njemu će se dodatno da se stavi na porez ako svira u kafani i da se mu godišnje taj novac uporezi, znači - plaća porez i na taj novac koji on zaradi sviranjem. ali drugovi svirajte dok još nema kontrole i stavljajte kinu u đeparac.
Dodato:
vunimirv, slušaj, to nije to što ti pišeš. To što si ti plačao ne ide u porezku blagajno. to je nešto sasvim drugo. to ti paćuješ raznim udruženjima, mogao si, al mogao bi da nisi platio. Za poreze to nema veze. To je tvoja odluka. vunimirv, pored toga što si ti njima platio, moraš još u poresku kasu da platiš, a to nisi, e vidiš, to si tada promašio. Poprićaj ti malo s nekom računovodskom agencijom u tvojoj zemlji, pa će ti kazati kako i šta da ućiniš, ako želiš raditi po i po poreskim propisima. Učini to, bar ćeš dobiti pravu informaciju, al ti možeš da riskiraš i raditi po svome i svirati dalje, bez poreza. odluka je na tvojoj strani. Dobro bi bilo da ovaj forum ili moderatori ili autori ovog foruma, prikupe informacije u vezi poreza od nekog ovlaščenog lica u vezi sa plaćanjem poreza.Sigurno ste mnogi ovde dobri muzićari , aranžeristi, ali propisi o porezima tu baš nemate pojma, samo nešto nagađate, i zato dobro bi bilo da moderatori, prikupe neko pravo informaciju o porezima, šta i kako svirati, da bude sve prema propisima. Toliko od mene. Pozdrav svima. Želim vam mnogo dobre svirke i da nema gužve.
Dodato:
Pa, da u vezi ove teme malo strućno pomognem ovome forumu, ako ovde ima Slovenaca, neka se obrate na mene kako, zašto, koliko, kada se od gaže, muzike, sviranja u kafanama, ili fizićkim osobama (svatbe, rodjendani,,....), da im objasnim i pomognem oko toga. Napominjem da nema veze ako neko svira sa bubnjarom kao živi band, aranžerista, fajlaš, ili disko jocker, i tako dalje. Od novaca koji muzićari zarade u kafanama, rodjendani, svatbe, morao bi biti da se plati porez.
Dodato:
Mislim da je G. Casper vrlo blizu po njegovom mišljenju, jedino se ne slažem sa autorskom ugovoro i onom što kažu: ugovor o radu. Autorsko je delo ako neko napiše novu muziku, novu knjigu, ili nacrta novo sliku i da se pod to delo autor potpiše. Muzika što se svira od drugih autora, naprimer.: sviranje muzike od bijelo dugme, ribje ćorbe, parnog valjaka. to ti je znači: ugovor o radu. Vjerujj da je tako!

nikadvisekorg
04.08.2017, 22:32
@vuninrav izvini druze ali licenca nema blage veze sa ovim što nam sad serviraju.
Moje lično mišljenje je da je "muzička licenca" porez na budale. Niti kurcu vredi niti s njom možeš nešto a tek nema veze sa socijalnim i penzionim. To je SINDIKALNO UDRUŽENJE i kao takvo NIJE OBAVEZUJUĆE. Znači ta nazovi licenca je ustvari samo dokaz da si član tog udruženja. E druga je priča što je 90% muzičara a i ljudi funkcionalno nepismeno pa čak i neki visokoobrazovani ljudi, pa ne razumeju da su ispali budale što plaćaju te licence.
Do ovog zakona, nama muzikantima je kaznu mogao da napiše jedino poreski inspektor za neprijavljen profit, i policija za remećenje javnog reda i mira.
E od sada je neko smislio da mi koji imamo jedino zanimanje kao muzičari moramo da se registrujemo u APR (agencija za privredne registre) gde dobiješ svoj pečat ime firme ili udruženja i svoj račun preko koga će da ide plaćanje.....
i za ovde koji već negde rade da im ide isto to samo kao dodatna delatnost i ne idu doprinosi i uplate za penziono i socijalno....

Kao i u svemu do sad ovde će da stradaju mali bendovi koji nemaju stalno posao, leteći članovi i mi iz malih mesta gde su male zarade da ne kažem katastrofalne.....
a veliki (ne po znanju i umeću nego po lovi) što uzimajunogo love će naći "zajednički jezik" i sa inspektorima i sa državom kao i uvek.


Sent from my SM-J500F using Tapatalk

VUNIMRAV
05.08.2017, 00:43
Drage kolege,@megane i @nikadvišekorg
ja vrlo dobro znam šta bi trebalo ,ili šta znači licenca,šta članostvo u nekom udruženju muzičara...za vašu informaciju,prvi put sam postao i učlanio se u udruženje "Donat koje je bilo u Zadru 1987g!!Davno?
E,drage moje kolege,ako država(pa i ova moja,kakva je takva je) hoće da dovede nešto u re onda ti kao muzičar ili izvođač moraš da imaš licencu za rad da bi obavljao neku delatnost(svirao,pevao,...),a da bi dobio licencu moraš da budeš član nekog udruženja muzičara koje te vodi kao svog člana i koje "KAO" o tebi brine!!!
Kad sve to ispuniš onda će i doći na red da te oporezuje,što je meni dragi kolega Megene vrlo jasno jer pored OMŠ sam ekonomista šti mi je u stvari i pravo zanimanje! Na papiru.
Znači u,ti ili bilo ko drugi po zakonu ne bi smeo da obavljaš tu delatnost ako nemaš licencu-ioli dozvolu za rad.To je nešto drugo što se to ne primenjuje u praksi.
Nemoj se iznenaditi ako ti jedno banu i zatraže to,ova nazovi država traži i mnogo terže i gore stvari o pišplljive licence.
@nikadvišekord izgelda da ti ne poznaješ ovu materiju.
Da bi se preko estrade prijavio na PiO moraš da imaš neke papire,je"da'moraš imati određeni obrazac i potvrdu o prijavi u kojoj se zavodi ime tvoga udruženja kao "firma"ispred koje si ti zaposlen i obavljaš svoju delatnost!!!!!!
Ni "skinuti" se sa tog osiguranja ne možeš ako nisi izmirio sve obaveze prema svom udruženju jer ti oni neće dati "ODJAVU"(oni slu ti dali "PRIJAVU") tqako da hteo ti ne hteo,ako hoćeš da se prijaviš i da budeš profesionalac u punom smislu reči(ja sam bio 17g) i upisano mi kao staž nu samostalnoj delatnosti,moraš da obaviš i uradiš sve te radnje.
Ne smatram sebe budalom!
Da li će biti poreza i na koji način,ne znam,ako oni odluče,biće ga!!!!!

casper
05.08.2017, 00:54
Mislim da je G. Casper vrlo blizu po njegovom mišljenju, jedino se ne slažem sa autorskom ugovoro i onom što kažu: ugovor o radu. Autorsko je delo ako neko napiše novu muziku, novu knjigu, ili nacrta novo sliku i da se pod to delo autor potpiše. Muzika što se svira od drugih autora, naprimer.: sviranje muzike od bijelo dugme, ribje ćorbe, parnog valjaka. to ti je znači: ugovor o radu. Vjerujj da je tako!

Pusti nagađanja i naklapanja i savjetujem ti da lagano proučiš neke stvari prije nego (na)pišeš glupost. Sve je definirano u zakonu (čitaj citat ispod). Isto tako, izvođenje glazbenog programa pripada kategoriji poslova koji se isplaćuju putem Ugovora o autorskom djelu. I tu je zakon vrlo jasan bez obzira što ti misliš da je drugačije. Tako radim preko 30 godina i osim nekih detalja, ništa se nije mijenjalo cijelo to vrijeme.



Ugovor o radu, ugovor o djelu


Ovo Ministarstvo u cijelosti ostaje kod dostavljenog odgovora, uz dodatno pojašnjenje razlika između ugovora o radu i ugovora o djelu.
Ugovor o radu je radno-pravni ugovor koji se, u skladu sa Zakonom o radu (NN br. 93/14), sklapa radi zasnivanja radnog odnosa. Obilježja radnog odnosa su:


radnik radi uvijek i isključivo po uputama i pod nadzorom poslodavca (riječ je o odnosu podređenosti, odnosno subordinacije),
radnik poslove obavlja u propisanom radnom vremenu, ugovorenom radnom vremenu ili radnom vremenu koje pisanom odlukom odredi poslodavac,
radnik isključivo osobno obavlja poslove,
poslodavac je za obavljeni rad dužan radniku isplaćivati plaću u novcu i u propisanim razdobljima (najmanje jednom mjesečno),
radnik je dužan poslove obavljati u prostorijama poslodavca ili na nekom drugom mjestu koje je odredio poslodavac.

Ugovor o djelu je ugovor obveznog, građanskog prava, koji se sklapa temeljem Zakona o obveznim odnosima (NN br. 35/05, 41/08 i 125/11). Obilježja ugovora o djelu su:


izvođač radi za naručitelja samostalno i neovisno o naručitelju djela,
izvođač u pravilu ne obavlja poslove u radnom vremenu, nego prema svojoj organizaciji,
izvođač posao obavlja osobno, ali najčešće ga može povjeriti i trećim osobama,
za obavljeni posao izvođač prima naknadu najčešće po obavljenom poslu, odnosno po predaju djela,
izvođač posao obavlja u prostoru kojeg sam odredi.


Ako bi poslodavac s radnikom sklopio neki drugi ugovor za obavljanje posla koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježje posla za koji se zasniva radni odnos, sukladno odredbi članka 10. stavka 2. Zakona o radu, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu, osim ako poslodavac ne dokaže suprotno.

VUNIMRAV
05.08.2017, 01:08
@nikadvisekorg Pa dragi kolega,ti u stvari nemaš balge veze o ovoj materiji!!!!
Licenca je dokument koji tebi daje za pravo da se baviš sa određenim poslom:zubar,lekar,advokat...pa lepo i muzičar, a da bi lekar,advokat,muzičar....dobio tu licencu-dozvolu, on kao prvo mora da "nešto" zna o tom poslu,a posle toga da bude član;lekarske komore,advokatske komore, i na kraju ovo što nas zanima "udruženje muzičara".
E to je po zakonu i pravilu,a sad što se to ne primenjuje,to je drugi par opanaka,mene nije lično ni briga za to,ali to ne znači da ti treba da napišeš kako sam ja i svi koji to imaju budale!!!Ajdeee Boga ti?

nikadvisekorg
05.08.2017, 01:25
Stojim iza toga što sam rekao jer ovo što se u Srbiji dobije učlanjenjem u neko muzičko SINDIKALNO udruženje je obična članska karta. A to što su neko ina od toga finansijske koristi pa to zove licencom to je već sruga priča. Veruj mi da sam već imao okršaj sa inspekcijom i da oni pokušavaju da hvataju na neznanje i brzinu kao parking servis sa doplatnim kartama....

Pa ko se zajebe zajebo se.
A šta da rade ljudi koji imaju diplomu završene muzičke škole u kojoj piše da su osposobljeni za muzičkog izvođača, zar to nije merodavnije od papira koji neko izda samo zato što ti je uzeo pare?
Pitajte bilo kog advokata ili nekog ko radi u administraciji ili knjigovodstvu, članstvo u sindikatu nije obavezujuće. Ćao.
Dajte mi zakon iz Srbije da vidim gde piše da izvođač mora da ima licencu?

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

splendid
05.08.2017, 21:46
Aj sad da pitam kako se dobija licenca iz neke oblasti...šta znači licenca....koji su uslovi da bi neko imao licencu....?

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Alen P
05.08.2017, 22:01
Nema uvjeta osim daj paru. 😃

nikadvisekorg
05.08.2017, 23:15
Na ovim papirima koji vi nazivate licencama nigde ne vidim ni reč licenca.... već članstvo.... u sindikatu muzičara.
Da se ponovim, članstvo u bilo kom sindikatu nije obavezujuće za bilo koju profesiju. Tačka.
A kad se u zakonu definiše malo bolje šta je to licenca možda je izvadim.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170805/0b86f14ca197044faa08d07f51438092.jpg
Sent from my SM-J500F using Tapatalk

megane
06.08.2017, 13:32
pa dragi kolega vunimrav, slušaj mi ti hoćemo dobro, slušaj Caspera, i nikadavisekorga. Licenca je to da ti znaš da sviraš, pjevaš, i to, To je neki plus za one ko te angažuju (hotel, kafič, mladoženja) , to je njima neka garancija da ti znaš da sviraš. A drugo što je licenca je da neko udruženje i uzme pare ako si član, Ha ha. Pitaj ti njih kako su oni te pare potrošili. Možeš i ti na osnivaš neko udruženje i da potražiš članove da ti plate članarinu i daješ jim neki pečat bezvezni i potpis. Ako ti na svirku dođe inspektor od poreske uprave, i ti mu pokažeš dozvolu, on će se ti nasmejati, i kazniti. Znači. Licenca je dobro baš ako je već imaš, a da platiš od svirke porez, moraš da imaš ugovor o radu, ili autorski ugovor, mada ja mislim da je to ugovor o radu. ali ako mnogo sviraš bolje da imaš muzićku firmu, u to idu i studio, usluge ozvučenja i svirke i još sve što je vezano na muziku. To ti je to. Zašto u tvojoj zemlji ne pitaš poreske stručnjake? Ili pitaj na poreskoj upravi kod tebe. Bar ćeš znati kako to ide. A ti možeš da riskiraš i raditi dalje na crno ili kako kažu siva ekonomija.

ffb
06.08.2017, 13:41
Mogu oni donositi zakone, paragrafe... ali mi smo strucnjaci za izmisljanje " tople vode" haha.
Poznati hit" Nemoze nam nitko nista" ili po Zagorski" Kaj nam pak morejo"

VUNIMRAV
06.08.2017, 22:20
@megane-ja nemam pojma šta ti hoćeš!?Pa ja sam prevalio pedesetu,a imam osećaj da mi držiš predavanje,a imam i nešto škole pa me baš čudi,da ne kažem nervira,
Hvala na pomoći,takvoj!!Ja sam rekao da posedujem licencu ili na srpskom jeziku uverenje da mogu obaljati smuzčku delatnost.
Da li je to dobro ili loše ili trea ili ne treba to je druga priča.ja imam uverene a ne potvrdu o članstvu nekog sindikata!!!!!
Ja zbilja ne znam u čemu je problem da se to shvati!!!???

VUNIMRAV
06.08.2017, 22:21
i još jedna slika

VUNIMRAV
06.08.2017, 22:26
Šta tu ima nejasno?
Ne pričamo o porezu,to je nešto drugo.
Da je pravna država na delu kao što nije,niko ne bi mogao da obavlja posao bez ovog uverenja i onda dolazi normalno na kraju porez,a da bi dobio ovakvo uverenje,morao sam se prijaviti u udruženje muzičara Zenit SU.Ni lovac ne može da ide u lov ako nije član nekog lovačkog udruženja.
Opet kažem da li je to dobro ili ne,to je nešto drugo,o tome bi se dalo pričati.

megane
06.08.2017, 23:13
ok. neću više, ali ako hočeš mogu ti sredit pravu informaciju od "vaše" računovodske agencije od vaše države, što radi poreze, lično sarađujem sa nekim agencijama, a da ti dam adresu, pa ih pitaj, baš mi te kolege dođu kod nas 18.8. a i ja često idem u Srbiju kod njih. Nemoj nešto tvrditi o stvari ako neznaš! Prvo nauči. ajde neću više o ovoj temi! Šteta , umesto da si objasnimo ko šta zna onima koji još ne znaju a bi želeli da znaju, ovde nastaje negativna energija. Forum je zato da si pomognemo, to je cilj. Baš mi je žao!

nikadvisekorg
07.08.2017, 00:46
@vunimrav kolega niko ne spori tvoje godine ali ovde je reč o tome da nije u pitanju potvrda, tj. takozvana licenca, već problem što to uopšte nije nikakva licenca, mogu oni da stave šta hoće. To je obično parče papira gde piše da je neko član tog sindikalnog udruženja i ništa više.
A pojedini vlasnici restorana su u mom kraju već krenuli da traže taj bezvredni papir i da prave problem muzičarima jer i oni ne znaju baš detalje samo su nešto načuli i sad nastaje problem. Ja s već imao par verbalnih okršaja i na kraju ću da nosim moju diplomu srednje muzičke škole gde piše "muzički izvođač". 😁

Zar to manje vredi od članske karte nekog tamo sindikata?

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

VUNIMRAV
07.08.2017, 10:05
@nikadvišekorg,kolega kako kaže pesma "ja u klin ti u ploču".Ti si postavio slike na kojoj se nalazi potvrda da si neko član sindikat muzičara za ne?
Ako poggledaš moje slike ond ćeš videti da na njima ni na zaglavlju a ni dole nema reč "sindikat" već da je to uverenje kojim jedno od dva reprezentativna udruženja SEMUS meni daje uverenje d mogu obavljati ove poslove koje obavljam.Bili su mi svega nekoliko puta nazovi inspektori, i kad sam im to pokazao-teraj dalje,a meni ništa drugo i ne treba.
Ja sam polagao čini mi se 2002 ili 2003 u Su u komisiji između ostalih je bio i B.Đokić i tada je to bilo jedino reprezentativno udruženje u SRB,ali kako kod nas u zemlji svega mora biti u nekoliko varijanti(nekoliko udruženja novinara,sindikata...)svaka partija osniva svoj,to i ti znaš,no to mene ne interesira,meni je bitno da mi ne smetaju dok radim i da mi priznaju to moje "uverenje" ili licencu nazovi kako hoćeš,ali nemoj zaboraviti na mom papirtu ne piše da sam član neke sindikalne organizacije.
Evo ovih dana mi treba stići za ovu tekuću godinu,i baš me briga,5oe mi ne znači ništa,a tih mojih 50godina me je naučilo "da se sa rogatim ne mogu bosti".
Uveravam te da postoji pravna država(a od nje smo milijardu godina)da tvoja diploma SMŠ nije ulaznica za ovo o čemu pričamo već upravo ta "licenca".
I med sestra završi med školu i bez položenog drž ispita ili kako se već zove ne može da počme raditi,advokati bez članstva u adv komori,lekari u lek komori...i tako dalje a svi oni imaju diplome.Zašto je dako,ne znam,znam smo da se tko mora,da li mi se sviđa,pa jebem li ga nije neka lova.i samo neka me ne diraju.
Usput pre četiri dana sam imao dve večeri svirke u restoranu koji je jop pod vlassništvom države.na recepciji me dočekao ugovor,potpisao,jedan promerak meni njim dva ti i danas sutra očekujem poruku od banke Inteza.
Ko nema taj papir o kome pričamo-tu teško da može svirati,e sad....
Veliki pozdrav,i da zaboravih,kolega
@megane,ma ne treba meni podučavanje iz oblasti poreskih zakona...ugalvnom radim za bakšiš =))

nikadvisekorg
07.08.2017, 10:28
Pošto očigledno nisi razumeo šta sam objašnjavao ajde da skratim, ovo će ti reći svaki pravnik - Zakon o radu je "stariji" od internog zakona tamo nekog muzičkog udruženja. Mogu oni interno da donesu šta god hoće, uvek prvo ide stariji zakon. Veruj mi da imam iskustva sa tim i više nego što ovde mogu da serendam.
Za ove profesije koje si naveo je u Zakonu o radi jasno definisano sve to što si naveo, za muzičare ne.
Pod broj 2 pogledaj samo ove članke kakva je prevarantska rabota
http://www.popboks.com/article/7467

dok sam gledao sajt tog semusa ismejao sam se "internim aktima" koje donose i načinom formulisanja istih.




Sent from my SM-J500F using Tapatalk

VUNIMRAV
07.08.2017, 10:43
Što se mene tiče tema može pod ključ,ovo ne ide u dobrom smeru!
Pozdrav za sve!!

splendid
07.08.2017, 11:02
Što se nas ostalih tiče vas dvojica bi mogli da spustite loptu kako bi tema ostala za nas ostale a vi se lepo nađite na pivu pa usaglasite mišljenja...elem...samo ime licenca je totalna glupost i nebuloza jer je licenca za obavljanje neke delatnosti sasvim drugo...nisam siguran da lekar,advokat,inženjer ili pravnik mogu bez svoje diplome da odu pred neku komisiju ili ne odu i ovi im daju licencu za obavljanje neke delatnosti...sa druge strane ako ću ja kad popijem da zovem u kafanu nekog seoskog svirca koji zna moje 4 pesme koje nikad nisu snimljene niti objavljene ili slično da mi svira što taj neko mora da bude član kod npr Đokića ili bilo koga...to je još jedna u nizu muljačina...pre nekoliko godina bio je problem čije licence se priznaju to jest đokić protiv svih ostalih a danas se vidim đokić ne spominje nego su neka druga udruženja isplivala....

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

nikadvisekorg
07.08.2017, 11:03
Zašto pod ključ? I suprotna mišljenja su dobra, dok god nema uvreda. Zarne vidiš kakva je to banditska skupina da su napravili monopol, i kontaktirali hrvatsku graničnu službu da ne pušta muzičare koji nemaju njihovu člansku kartu. Ja o tome govorim jer deo ljudi misli da je ta "licenca" sad ono što je problem.
Oni samo koriste vakuum u neznanju što muzičara što restorandžija i pecaju članove.
Udruženje možemo da napravimo i mi na yu midi i da izdajemo potvrde da smo članovi što i nije loše, i ako se to zavede u APR istu važnost ima kao i taj SEMUS. O tome govorim. Ne budite ovce da idete linijom manjeg otpora gde svi tu i vi. Mislite glavom.
Dovoljno mi je bilo kad sam video da su u internoj odluci u semus izglasali da članarina bude 2% od zarade umetnika ali zbog određenih nemogućnosti naplate stavljeno na 3500 din hahahaha. Koje lopine.

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

splendid
07.08.2017, 11:28
Čekaj...kakva je to fora sa hrvatskom sad....kod nas u srbiji ?....ja treba za 2 nedelje nekim drugarima negde kod ZG da sviram...kuća i privatno druženje....mislio sam da oni tamo plate porez na našu svirku ili kako već beše može a mi samo lične instrumente ponesemo jer nam ne treba ATA karnet....

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

nikadvisekorg
07.08.2017, 12:15
Ata karnet je pasoš instrumenta i ako je nešto lični instrument a velike je vrednosti morao bi da imaš ata karnet za njega.
To što nekad tolerišu pa se prođe s tom forom ne znači da tako može i treba.....

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Dell
07.08.2017, 13:40
Zarne vidiš kakva je to banditska skupina da su napravili monopol, i kontaktirali hrvatsku graničnu službu da ne pušta muzičare koji nemaju njihovu člansku kartu

O čemu je riječ ovdje? Ja i moja grupa živimo u BiH, a skoro svaki tjedan sviramo u Hrvatskoj, imamo ATA CARNET, nikada nam niko nije tražio nikakvu sviračku licencu ni na carini, pa ni u objektima gdje smo do sada svirali.
Doduše za objekte su vlasnici objekata i oni koji su organizirali svadbe rješavali sve, ali kakva je priča za nepuštanje na granici?

megane
07.08.2017, 21:36
Svaka država ima svoju carinu, ukoliko nije neki sporazum i na granici nema carine primer je Europska unija. Ali ako država je za sebe kako kažu da nije sa nekoj drugoj državi u tako zvanoj uniji, ima svoje propise, neka ima više carinskih propisa, neka država ima manje, znači treba poznati propise carinske tamo gde se ide. Ako niko ne gleda ništa onda u redu. Kod nas je nekada bio potreban ata karnet za instrumenate, sada više ne treba, tak je sad zakon, mislim da je tako. A ako idemo van naše carinske unije (europske) onda trebamo za instrumente ata karnet. i sad drugo, Porez. : ako sviramo u neki drugi državi mada u toj europskoj uniji, treba tamo gde se svira platiti tamo porez, prema propisima koji tamo važe, jer je tamo plačenje i izvršena usluga (sviranje). a najviše volimo da riskiramo i sviramo na crno i da ne platimo poreza , to je za sve jeftinije. ali kad treba ja mogu da dajem račun, (kao firma, drugoj firmi), i gostionica mi plati na našu banku, jer imam udruženje ili klub, ili kako da kažem, to je poreski za mene i moje članove mojeg udruženja najjeftinije. kad mi gostionica narući neku muziku mi potpišemo naročilnicu (tu definisamo, koliko sati, i kada i koliko para) (oboje, stavimo pčate), kad se svirka završi dadem mu fakturu, ili račun. ako neče da plati idemo putem suda, ide vrlo lako i brzo 30 dana stižu pare, jer je gostionica predhodno potpisala da naruči muziku, nema ništa sporno za sudiju.još plati on troškove, kamate, dođe duplo plačenje. A na sud stavimo sve elektronski, samo nek obrazac i veselo čekamo pare.to može svaka deca da stavi na sud ovakvim putem. Mislim da nije ništa naopako da stavim moje iskusnje ovde, jer forum je baš zato da se komentiše, šta je bolje, kako, gde i da si pomognemo. vidim da član nikadavisekorg je dobro upučen u sve, a i moderator casper zna naravno o čemu se radi pa i onaj Alen P, znači svi ovi koji ne vole Rolanda, ha ha, al to je već druga priča. Znam da ste neki ovde ili većina stvarno dobri ne samo sviraći nego i da podesite svoju kljavu. Ja ovde čini mi se baš nemam sreće da ćujem dobre kljave kako zvuči, oni ih imaju tyrose, korgove itako dalje, ali nemaju dobro podešenih, jer meni ne zvuče dobro. Dobro da ne silazim sa teme o carini, i porezima. Raditi ,i svirati preko vlastitog kluba ili društva to je najjeftinije, verujem da i u zemljama balkana, pošto znam da smo dugo imali zajedničke propise i ugovore o radu ili autorski ugovor, Kod nas je autrski ugovor vrlo skup jer ima dosta poreza, takav je naš propis, dođe skoro dupla cena tih poreza i paušala za onoga ko plati , jer imamo visoke % poreza (ali takav je kod nas zakon tu se ne može ništa.) ajde društvo pozdrav.

nikadvisekorg
07.08.2017, 22:53
O čemu je riječ ovdje? Ja i moja grupa živimo u BiH, a skoro svaki tjedan sviramo u Hrvatskoj, imamo ATA CARNET, nikada nam niko nije tražio nikakvu sviračku licencu ni na carini, pa ni u objektima gdje smo do sada svirali.
Doduše za objekte su vlasnici objekata i oni koji su organizirali svadbe rješavali sve, ali kakva je priča za nepuštanje na granici?

Više puta bio u Hr, u skoro svakom objektu smo radili po 3 dana znači ceo vikend, i tražili su nam prijavu boravka, prijave i se što treba da bude regularno, mada smo par puta išli na crno ali gazde skoro svuda u svim lokalima su tražili da nas prijave, e sad na granici smo probali da prijavimo instrumente na staru foru lični instrumenti međutim carinik na HR strani nam je odmah tražio ata karnet kao to su profesionalni instrumenti, ovo je evropska unija nema više tih papira, mi pokazali ata karnet (hteli smo prvo bez njega da ne mi trošili one listove) onda je usledilo gde radite, dajte pozivno pismo od vlasnika ili menadžera gde radite, i ugovor šta i kako... naravno ništa od toga nismo imali i onda sledi verbalno onanisanje gosp. carinika još pola sata i objašnjavanje kako mora ata karnet da bi nas pustio posle svega.
Jednom nas je policija na nekoj magistrali zaustavila posle tezge nas 5 u autu i instrumenti, provera svega u autu.... i isto pitanje gde sta radili, šta ste radili zašto niste prijavljeni zamalo da nas privede isto pola sata verbalna onanija sa primesama sadizma i na kraju puštanje i zato jeste može i bez toga ali bolje da imate sve bar kad svirate u Hr a dolazite i Srbije. I možda je i bolje tako bar se zna red ovde kod nas može svako da svira i skuplja lovu a država nema nikakve koristi.

Jedino je loša strana ovog zakona što ga pišu i sastavljaju ljudi koji kafanu videli nisu osim na tv-u, gledajući nekoliko onih spodoba (ne mogu da ih nazovem ljudima) koje su izašle u odelima ala `70-te u fazonu s pogledom unezverene nejebice ili nešto tipa BrnabiČke i pogledom ko da ne zna dal da prdne il da stisne, jasno mi je da postajemo je*ena strana i što smo radili ovako radili smo.

A nisam ni optimista (bez omalovažavanja) gledajući sklop većine muzičara koji nisu ni čuli šta je posredi a već velika većina izvadila "licence" za rad jer im je tako rekao kolega ili "ovi drugi već svi izvadili" razmišljam da nema nama pomoći. Umesto da se sva udruženja izbore za neke povlastice koje bi nam značile, alave guzice (mislim na vlasnike i upravne odbore muzičkih SINDIKALNIH udruženja) su požurili da dižu paniku i hvataju što više članarina od zbunjenih muzičara.

Za kraj ovog pisanja stara narodna mudrost: Magare se je*e dok je u blato.

Millan
08.08.2017, 00:42
Kod Golubovica il' kod Bajica, pitanje je sad... Test, test, jedin'ca, dvojka....:DB-)

yamahapassion
08.08.2017, 03:49
Ja ne znam onda ili imam ludu srecu ili nesto drugo.... sviram pa recimo svaki vikend subotom... pretezno austrija i ch ponekad nemacka. U austriji i ch je milion puta upadala policija i nikad nikakvih problema nije bilo. Uglavnom ljudi dodju po prijavi da smo preglasni pa nas zamole da malo utisamo, a realno mogli bi nas zlostavljati ako je takva stvar vec ali bas nikada se nije desilo da nama muzicarima neko od drugova organa kaze jednu jedinu rec. Nikakvih ugovora i gluposti, to se sve vodi kao privat party i cao zdravo... sto se tice prelazenja granice izmedju at-ch jos uvek postoji granica sve sa policajcima i X puta mi se desilo ds me zaustave, vide pretrpana kola opremom, pitaju gde cu... i onda im ja lupim npr. idem kod prijatelja ima rodjendan pa pravimo slavlje... i nikom nista. Nikad me nisu za.ebavali za jedan jedini delic opreme. Iskreno receno, kad bi morao ovde da pravim neke ugovore, lepo bi prodao opremu, kupio (kao kolega al bundy) paraglajder i isao da letim sa planina, a muziku i sviranjr bi batalio.

Alen P
08.08.2017, 06:59
Zato sto je kod nas uvijek tako: iscijediti komarca. Kad pogledam od firmu u kojoj radim, do same drzave. Koliko nam uzimaju porez, koliko su glupi zakoni, toliko i oni koji su dosljedni u sprovodjenu istog. Sto je drzava urednjenija to se manje u njoj bave sitnim stvarima.

yamahapassion
08.08.2017, 07:25
Bas tako Alene... samo se neozbiljne banana drzave bave "kokosarenjem" i izmisljanjem kako da od ionako iscedjenog naroda iscede jos koji dinar.... valjda su sve moguce ideje istrosili pa ukapirali da moze i u domenu estrade da se uzme koja kinta, pa sad izmisljaju toplu vodu.

Dell
08.08.2017, 09:03
nikadvisekorg, to je onda iživljavanje predstavnika vlasti po vlastitom nahođenju, ATA CARNET bi trebalo svaki put da odradite, ne bi vam trebalo bit žao talona. Kako je Hrvatska ušla u EU, nisam vidio drčnije policajce i ono u fazonu sve po PS-u, nigdje zdravog razuma i osjećaja za situaciju.
Dobro neko napisa na prvim stranicama, ovakva namećanja zakona su logički sljedovala baš radi kurčenja po youtube, gdje npr. Krečar u razmaku od 2 refrena dobija skoro 10 000 eura bakšiša. Pa gdje je stavljanje bakšiša Ljubi Aličiću u usta, pa kad su cigani zlatari Šabanu napravili zlatnu krunu...

casper
08.08.2017, 09:50
ATA carnet je obavezan dokument prilikom ulaska u zemlje članice EU. Može se proći i bez njega ali to ovisi samo o volji carinika. Ne isplati se kalkulirati jer problemi nastali zbog njegovog nedostatka mogu biti takvi da vas vrate u državu iz koje ste došli. Sjećam se jednog slučaja dok HR nije bila u EU i slovenskog carinika koji mi je onako hladno rekao, nema problema, tamo vam je špediter pa se javite njemu radi upisa. Da bi došao do špeditera trebalo je stati u red iza "155 kamiona", platiti mu ispunjavanje papirologije (btw. koje je skuplje od vađenja cartneta) pa tek onda možeš dalje. Da nisam bio pokoran i lijepo zamolio carnika, sigurno ne bi stigao na gažu. I da, na karnetu postoji mjesto gdje se obavezno mora upisati lokacija nastupa, s adresom i pripadajućim podacima objekta u kojem se svira.

Zakon je tu da se poštuje, policiajac i carinik samo rade svoj posao, a neki sporadični slučajevi nisu pravilo i na osnovu njih ne treba suditi. Uostalom, ako ste u prekršaju zašto pljuvati po onima koji rade svoj posao.


Ja i moja grupa živimo u BiH, a skoro svaki tjedan sviramo u Hrvatskoj, imamo ATA CARNET, nikada nam niko nije tražio nikakvu sviračku licencu ni na carini, pa ni u objektima gdje smo do sada svirali.


U Hrvatskoj nije potrebna nikakva licenca niti ikakva druga potvrda da bi netko nastupao. Državnim organima je jedino bitno da se honorar isplati putem računa, a u skladu s tim i sva pripadjuća davanja. Pored toga postoji i namet ZAMP-a. Muzičar je dužan samo ispuniti obrazac ali ne mora isti prijavljivati niti ga plaćati. To je dužnost organizatora oogađanja.

Alen P
08.08.2017, 10:24
Slazem se Caspere! Zato postoje zakoni. Ali ti mak u konac. No dobro. Samo da svi u Lijepoj nasoj placaju SVE po ps-u, vjerojatno bi vise od 70% obrta bilo zatvoreno. Da ne pricam o ugostiteljima, ne znam gdje bi onda ti svirao.

Dell
08.08.2017, 10:45
Casper čitavo vrijeme priča o tome kako je to zakonski regulirano, a ne kako gazde rade na svoju ruku. Svirajući u manjim mjestima u Hrvatskoj po ljetnim turnirma ili seoskim "svecima" često puta sam znao i sam viditi policajca kako se zajedno veseli i popije koje pivce zajedno s nama.
No, Casper nije pričao o tome...

Alen P
08.08.2017, 11:01
Razumijem. Ma gledajte drage kolege, sto se nas tice mi cemo i dalje traziti lovu koju trazimo po svirci. Kolik je porez, toliko cemo racunati vise, pa tko voli nek izvoli.
Ako ce gostima (koji placaju) biti to preskupo, tada i ja kupujem paraglajder. 😁

casper
08.08.2017, 11:28
Tako je Dell. Zakonski okvir treba dobro poznavati. Uvijek će biti onih koji ga pokušavaju zaobići ali prije ili kasnije nalete na minu. I onda se obično to dogodi malim ljudima, običnim muzičarima, kao što smo mi. Onaj tko pozna zakon, tko zna svoja prava i obaveze, u velikoj je prednosti nad ljudima koji se stalno nešto bune, koji misle da znaju, koji nagađaju ... a takvih na ovoj temi ima nekolicina.Eto, zato pišem o zakonu.

S druge strane, kada pogledamo praksu, meni nikada na svirku nije došao niti jedan "organ" da trenira strogoću. Pojima nemam da li je to slučajno ili ne? Moram priznati (i hvala Bogu na tome) da sviram učestalo, sviram na raznim mjestima i sviram raznim slojevima društva. Ako danas navečer slučajno nabasa "inspekcija" na feštu na koju upravo jurim, opet imam asa u rukavu. Jer, ako ne može drugačije, onda radimo po zakonu. ;)

megane
08.08.2017, 12:56
Tema je vrlo aktualna, neki članovi ste dobro upućen u vezi carine, i ugovora o radu, ili autorski ugovor, al recite mi zašto niko nije pomislio na "društvo, naprimer, kulturno umetnićko društvo,klub?" ili muzićki klub? financijski i porezki je isto kao naprimer fudbalski klub i tako dalje, rade se godišnji porez za klub, ali ne za pojedince što svirao okolo. a u takvom klubu možeš sabrati troškove benzina za automobil na muzićke vežbe, svirke, kod nas je gornji limit jednog kilometra 0,37 centa a na kraju to iznosi dosta puta i više što se zaradi, pa se iz takvog kluba izvade novac za te troškove benzina naravno to je bez poreza da se pare podignu sa banke. Napominjem da je to po pravilu i po zakonu. Troškovi benzina moraju da se vrate onome ko autom vozi na svirke, ali u stvari to je honorar. pored toga možeš sa tim novcem u klubu da kupiš novu gitaru, klaviaturo ili mixetu, pojačalo. šta ja znam šta sve. Ja radim prilično ovako što sam napisao. Znam da imam prednost pošto znam kako to ide sa financijama i porezima jer radim na tom području profesionalno. Da sam samo još pjevać i klaviaturista takav svirao bi u operi u Berlinu. A harmonika mi ide vrlo dobro.

al bundy
08.08.2017, 22:27
Prodajem paraglajdere....povoljno...
:)

megane
08.08.2017, 22:52
Ovo je ozbiljna tema, a niti nimalo sportska, već muzića-to ti je umetnost, a paraglajder-padalo je za sportaše, da neće sad neko napisati da kupi avion i da vozi one koji imajo paraglajder, ali i one koji nemaju paraglajdere. Pazimo da ne skrenemo sa postavljene teme. Ali ja mislim da smo svu temu i ko nešto zna poprilićno sve rekli. U ovoj temi sam dobio i ćak zahvalnico, pa hvala, i hvala svima kojima su ućestvovali u diskusiji.

yamahapassion
09.08.2017, 00:29
Kolega megane, nemojte se ljutiti, nisu kolege mislile nista lose spominjuci paraglajdere, to je samo jedna interna sala. Koliko god da je ozbiljna tema sala nikada nije na odmet.

Millan
09.08.2017, 01:30
Sta je uverenje? Sta je potvrda? A, sta je onda licenca....:rolleyes::confused:
https://www.youtube.com/watch?v=RUp33onZpHA

zona
09.08.2017, 11:26
Uverenje se izdaje muzicarima kojima je to osnovna delatnost i duzni su da se u roku od tri dana prijave u poresku upravu i na taj nacin ostvaruju penziono,zdravsteveno osiguranje,a potvrda se izdaje onima koji se muzikom bave kao dopunskom delatnoscu i ne placaju penziono i zdravstveno osiguranje vec samo porez,i ima razlike u obracunu kako se placa u jednom a kako u drugom slucaju,a licenca je zargonski samo i ustvari i ne postoji u tom kolektivnom ugovoru.E sad mislim da proziva udruzenje muzicara dzeza i rok muzike,da oni kao ne izdaju validna uverenja i potvrde, i tu je nastala zabuna,jer covek kaze da samo njihova uverenja i potvrde vaze,a sva druga su fals,sto odmah stvara sumnju,jer sto ja ne bih mogao da biram gde cu da izvadim potvrdu,nego moram kod njega i onih koje je on ovlastio,a oni koji su se odvojili nisu validni.To bi isto bilo koa da samo ja mogu da sviram i oni kojima ja dozvolim a koji se pobune bice sankcionisani i ne mogu da sviraju jer im ja nisam dozvolio,jer ja sam glavni baja,sto je budalastina teska.I ja mislim prema tom kolektivnom ugovoru moraju da postoje dva reprezentativna udruzenja i to su savez estradno-muzickih umetnika srbije(SEMUS) i udruzenja koja njima pripadaju i udruzenje muzicara dzeza zabavne i rok muzike,tako da ne znam na osnovu cega na snimku proziva udruzenje muzicara dzeza da ne izdaju validna uverenja,isto kao sto znam da su muzicari zbunjeni i mnogi ne znaju sta da rade,i da postoje tu mnoge nejasnoce.I da se pojavljuje i neki sindikat kome bi trebalo da placate clanarinu,a po ustavu niko ne moze da vas natera da budete clan nekog sindikata ili udruzenja itd.
Dodato:
Naravno odnosi se na Republiku Srbiju

Millan
09.08.2017, 12:36
Bravo!
Ovo je prvi i osnovni problem, sto muzicari ne znaju, gde, sta i kako...
Sve je totalno zbrkano, konfuzno i nedoreceno!

Alen P
09.08.2017, 14:14
Da... i zaboravili su napomenuti da nam je potrebna i fiskalna blagajna (kasa) za svu "ekstra" lovu, dakle dal se radi o satnici izvan dogovorene, odnosno za glazbene zelje-baksis kako vi kazete.

ffb
09.08.2017, 16:55
Stalno se spominje jazz, rock a sto je sa cajkama?

VUNIMRAV
09.08.2017, 20:36
Da,da sad je kao svima jasno a pre dva dana kad sam ja to pričao tamo mi o nekoj csrini, porezu, počeli pričati i držati predavanja!!!!
ja se pridržavam zakona pa neka je i nakaradan,ja ga nisam ni doneo a neću ga ni promeniti.
@Millan bravo za video!!!!!!Hvala!!!!!Celo vreme to pročam, ali i napo injem,da li je to dobro,hm!!!???

nikadvisekorg
09.08.2017, 23:31
I dalje se ponavljam.... slušao sam 2 minuta ovog videa i nisam mogao dalje.... ovaj kao da je ispao iz nekog psiho krimića....
nebitno....
Prvo - gospodin je sam rekao da je predsednik SINDIKATA na početku....
pročitati moje prethodne postove.
Drugo - ovo što on tvrdi da je potrebno da se ima uverenje ili licenca je njegova tvrdnja i interne odluka njihovog UDRUŽENJA a on nije nikakav relevantni predstavnik države Srbije prema tome "licenca" nije validni dokument i kao takav ja ne mogu da ga prihvatim.
Treće - koliko znam niko osim policije nema prava da vam traži lične isprave prema tome...... uzdržaću se od komentara.

Pre bacanja para na licencu molim kolege iz Srbije da se dobro raspitaju kod ljudi koji su radili "uguvor o delu" da tako odradite svoj posao pošteno i namirite obaveze prema državi.
Ovaj ćoravi s videa nek se tera u ku*ac.

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

gagan
10.08.2017, 06:48
Dali to vazi i za fajlase i ove sa matricama mp3

sinisa
10.08.2017, 13:15
Ako se ne varam pre par godina su uhapsili jednog od tih muzickih inspektora u Beceju jer je navodno radio ilegalno i teroriso muzicare po restoranima ,nije priznavao Beogradske licence samo od nekog Subotickog udruzenja,a imao je uvek dva policajca u pratnji. Otkud mu policijska pratnja ako nije legalan ? :mad: Gde sad izvaditi tu 'licencu" u kom udruzenju ?

On ovde u videu proziva Andriju Bajica da je njihovo udruzenje nelegalno,a ukoliko ukucate u google savez estradno muzickih umetnika Srbije izbacice samo udruzenje u kom je predsednik upravo Andrija Bajic... :confused:
Kakav je to savez estradno-muzičkih umetnika Srbije "jedini vazeci" a nemaju ni svoju internet stranicu??? Ovde se ne zna ko pije ko placa...3:-O

Ovo o oporezivanju baksisa mislim da je cista glupost,ko moze da zna koliko si ti baksisa dobio,po toj logici bi i konobare morali da oprezuju za baksis.. =))

Millan
10.08.2017, 15:42
Sinisa, pa bas prvo sto Google izbaci, je sajt Saveza estradno muzickih umetnika Srbije (SEMUS)...:)

Dell
10.08.2017, 15:46
Gdje si Millane sto godina?
Nismo se vidili od 2011. u Šimanovcima i "Ko to buši most na reci" :D :D :D

Millan
10.08.2017, 16:01
Hahahhahaaa, gde se toga seti, aaaaaaaa, zaboravio sam to skroz=))
Tu sam ja, povremeno...:)
Evo, sad nas "buse" ovi sa "licencama":rolleyes::D

megane
10.08.2017, 18:17
https://www.youtube.com/watch?v=RUp33onZpHA Ovaj vuće vodu na svoj mlin. Kao da njegovi ćlanovi mogu da sviraju, a oni koji niso njegovi ćlanovi uopšte ne smiju da sviraju. Ma ha ha, svako u svakoj zemlji i u africi ima valjda pravo da radi. Možda je ovaj tip stvarno dobio od države neku KONCESIJU, pa je stvorio taj savez, što je isto kao i neko udruženje. I kod nas ima nekih društava, pa onda savez tih društva, i to ti je to. a neko društvo ne može da bude u savez. to je odluka njih. al to ne znaći da ne sme da svira ili nešto da radi. Ovaj tip ili malo muti vodu, i pokušava da navuće uz sebe što više članova tih udruženja ili to, ili ne razume. neki takvi SAVEZI više nekih udruženja, to je bez veze. kažem i kod nas ih ima. ali to je samo zbog članarine. Zato ja predlažem. Ako neko zna financijski neka na AGENCIJI ZAPRIVREDNE REGISTRE, potraži bilance i prihode novaca od tog Saveza odnosno od tog tipa a naravno i kuda je nvoac išao (njegova zarada, plata, i tako dalje). to se na APR u može sve videti. pa to su JAVNI PODACI. zato neka ih ovde stavi, Kad bi išlo na podatke ovde, ja bih ih okačio ovde. Po mome to što tip priča je na prostovoljnoj bazi, a on muti i to stavi pod uslov za neku svirku. Baš bih voleo da vidim njegove prihode od članarina, a koliko sakupi članarine, tolika je i plata, sigurno ništa ne ostaje. he he. A možda i taj tip i njegova kompanija rade i poreze za njegove članove, pošto muzičari to ne znaju , a ni ne trebaju da znaju, za to su drugi ta to učine. Baš je veselo. Može neko u njegov savez, ali to je ćisto osobna odluka. A svrat sigurno može i oni koji nije u tom savezu, u to nema dileme.
Dodato:
Nikadvisekorg, baš se slažem sa tobom. Možda onaj tip i njegov savez i ima neku koncesiju za muziku, ako sviraju preko tog saveza, valjda jim napravi i ugovor i plati porez, al to ne znači da drugi ne možejo da rade (sviraju), a porez mežejo da sami naprave, al ako ne znaju to im učini neki računovođa ili bilo ko. Članstvo u njegovom savezu nije potrebno za svirku. Al verujem da je možda i fino da je neko u tom savezu, pošto mu on i uradi porez i muzičari onda nemaju problema sa tim porezima, i oni mogu da se više angažuju na samoj muziki. Po mome je to ipak neka prednost. Al napominjem sigurno svirat može i oni koji nije u njegovom savezu!!

zona
10.08.2017, 21:45
Peosle godine sam i ja uzeo tu potvrdu i platio 7000 dinara,e sad koliko sam shvatio 3000 je clanarina i placa se udruzenju u koje se uclanite a koje je deo ovog SEMUS-a,a 4000 se placa nekakvom sindikatu kao reprezentativnom,a potvrda se prakticno izdaje bez naknade sto i pise na njoj.E sad vec je o tome i pisano,NIKO ne moze da me natera da budem deo sindikata a posebno necu da im placam clanarinu.A posebno sto njih samo zanima da vam uzmu novac i zabole ih vise za nas muzicare.Samo neko treba da im objasni da su osecanja uzajamna.A oni sto salju neke svoje kontrolotre i maltretiraju muzicare i traze da se placa nesto na licu mesta i ko zna kakve sve jos pretnje i ucene...Necu o ovde o tome sta bih radio takvima.A ovaj sa snimka(ne mogu ni da ga nazovem gospodinom)i njegovo ponasanje me podseca na onog harmonikasa koji je pre petnaestak godina obilazio gradove organizovao nekakve audicije,isto slao neke kao kontrolore da maltretiraju muzicare,i i uzeo sigurno vise desetina,a verovatno i stotine hiljade evra,i sta je posle bilo,pojeo vuk magarca.Ovo mi lici na tu pricu,samo onaj ne sme da se pojavi jer bi ga verovatno lincovali,pa potura ovakve kreature.

sinisa
10.08.2017, 23:37
E taj harmonikas je Branimir Djokic i uzimao je 200 eu po polaganju za licencu,tako sam bar cuo od kolega koji su polagali. Taj je smenjen i mislim da je bas u udruzenju ovog Bajica. Kazem ja da se ne zna ko pije ko placa.
Ja licno jesam za to da se uvede neki red i donese zakon ali i ne da nas peljesi ko stigne.

zona
11.08.2017, 12:22
Da,valjda je bio predsednik UEUIS-a(udruzenje estradnih umetnika i izvodjaca srbije),ali u tome i jeste poenta svi bi sada da uzmu deo kolaca,brza i laka zarada.I svima su puna usta borbe za prava muzicara,svaki od njih je bas najveci borac za prava muzicara.I to dok vam ne uzmu pare.A za muzicare ih briga ko za lanjski sneg.

VUNIMRAV
12.08.2017, 09:11
ja sam polagao 2003 i nije se plaćalo.

nikadvisekorg
14.08.2017, 02:19
Čitao sam ovaj novi kolektivni ugovor i mogu da kažem svaka čast on ko je pisao i sastavljao.... očigledno nema veze a muzikom.
Znam da imaju i ovde doušnike pa me zanima šta sa ovim klincima koji počinju tek i ulaze u svet muzike kao mi nekad i sviraju za društvo tipa žurka ili tako nešto.... ?

Drugo šta sa muzičarima koji javno nastupaju a izvode izvornu muziku koja ke nekomercijalna?
ili klasični?
Da li i oni potpadaju pod ovaj harač jer drugačije ne mogu da nazovem ovakvu majmunariju.....
da me ne shvate pogrešno porez treba da se plati, ali ne ovako. I ne svi isto.


Sent from my SM-J500F using Tapatalk

nikadvisekorg
21.08.2017, 21:04
SRPSKA MUZIČKA MAFIJA (1) – Zabrane ulaska u Hrvatsku

Kupi licencu ili sedi kod kuće
Za poslednjih godinu dana više srpskih grupa je vraćeno s graničnih prelaza s Hrvatskom. Neki su uz brojne peripetije ipak uspeli da prođu. Probleme na granici su samo ovog proleća imali KKN, Partibrejkers, Darkwood Dub, Six Pack, Atheist Rap, Consecration…

Goran Tarlać

Razlog zatvorenih vrata za srpske bendove nije prvenstveno nacionalni i ne dolazi iz Zagreba. Problem je uredba po kojoj je srpskim muzičarima za ulazak u Hrvatsku potrebna tzv. estradna viza, odnosno radna licenca Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije.

Na čelu (tj. formalno odnedavno kao potpredsednik) tog udruženja je poznati harmonikaš Branimir Đokić, takođe i visoki funkcioner SRS-a, član više odbora u Narodnoj skupštini, od čega jednim (za odnose sa Srbima izvan Srbije) i predsedava. Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) je 1993. po Zakonu o samostalnom obavljanju umetničke ili druge delatnosti u oblasti kulture dobio monopol zastupanja „samostalnih umetnika koji se bave mjuziklom, komponovanjem i izvođenjem zabavne, džez i narodne muzike“.

To, između ostalog, znači da samo ovo udruženje srpskim muzičarima može da izdaje potvrde o tome da su srpski muzičari, što im je potrebno za dobijanje poslovnih viza i prelazak granice. Ta potvrda se dobija nakon polaganja ispita muzikalnosti pred posebnom SEMUS-ovom komisijom (osim za DJ-eve, elektronske i avangarde muzičare) i plaćanja godišnje članarine tom savezu.

U nekoliko e-tekstova koji se bave ovim skandalom navodi se kako je sve počelo od „zakona za muzičare“ iz februaru 2009, po kome niko od muzičara ne može da pređe granicu bez „muzičarske vize“. tj. SEMUS-ove licence. Netačno. Nije važno otkuda ova zbunjujuća informacija, ali istina je da nikakav zakon o kulturni nije izglasan u februaru.

Pred našim parlamentom se, naime, tek od 18. maja nalazi Predlog novog zakona o kulturi. Protiv koga je, inače, Đokićev savez već digao glas („Novi zakon o kulturi donosi se bez konsultacije sa estradnim radnicima“). Stvarni razlozi su brojni i apsurdni (poput zahteva da Karleuši, Ceci, Seki… kao samostalnim umetnicima država treba da plaća socijalno osiguranje), ali nama je najzanimljivija je stavka koja kaže da „u jednoj kulturnoj delatnosti status reprezenativnog udruženja u kulturi mogu imati najviše dva udruženja“.

To znači da estradni savez gubi monopol nad svakim ko u ovoj zemlji drži instrument (a ne pripada klasici), te da to pravo (verovatno) dobija i Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike (UMJRZ). Ipak, ono što većina naših muzičara izgleda ne zna jeste činjenica da je Đokićevom savezu ta ekskluzivnost već oduzeta, i to jednim posebnim Uverenjem Ministarstva kulture iz 2004. godine.

Zašto onda bendovi ne mogu u Hrvatsku?! Čak i kad su članovi UMJRZ-a?

Zbog zbunjenosti hrvatske policije! Naime, portparol Ravnateljstva policije MUP-a Hrvatske Krunoslav Borovec rekao je za Popboks da su u njihovu kancelariju u više navrata od 2002. godine iz Beogada dolazili zahtevi Saveza estradno-muzičkih umetnika da se srpski muzičari ne puštaju u Hrvatsku bez upravo njihove licence. Shodno tome (a i shodno činjenici da estradni savez de fakto predstavlja zemlju Srbiju), MUP Hrvatske (koji ne zna da je estradnom savezu ta ekskluzivnost oduzeta) je pograničnim ispostavama naložio poštovanje zakona – zahtev za famoznom estradnom vizom.

Zašto je to parče papira važno?

Zato što, npr., članarina estradnog udruženja iznosi oko 70 EUR godišnje, što je znatan prihod na godišnjem nivou. Jasno, glavni cilj nisu rok muzičari: 1993, kad se ovaj monopol uspostavlja, dolazi do najvećeg uspona estradnih gostovanja u našoj dijaspori, u čemu su apsolutni prioritet imali folk pevači (kao i danas). Svako ko se nedeljom popodne zadesio u dolaznim prostorijama surčinskog aerodroma zna koliko tada sve liči na folk paradu, kad se umorne i punim džepovima zadovoljne zvezde Granda vraćaju od gazda Mitketa iz Hamburga. Takođe, zašto pod šapom ne držati sve muzičare – plen će biti unosniji.

Na ovaj problem je reagovao i srpski ministar kulture Nebojša Bradić, koji je 15. aprila hrvatskom kolegi Boži Biškupiću uputio dopis da Ministarstvo kulture Hrvatske srpskim muzičairma izađe u susret uvažavanjem licence džez/rok udruženja. „Sa tim u vezi je kontaktirana i Ambasada Rebublike Hrvatske u Beogradu, pa se nadamo da će ovaj problem, do donošenja novog Zakona o kulturi, biti prevaziđen“, rekla nam je portparol Ministarstva kulture Srbije Bojana Belčević.

Ali, problem nije prevaziđen: pre dve nedelje su na graničnom prelazu Batrovci kod Šida hrvatski carinici iz autobusa skinuli članovi grupe Nežni Dalibor koji su krenuli na koncert u Zagreb.

Zbunjeno je i Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, koje bi trebalo da zastupa sve pomenute bendove. Zbunjen je i ministar kulture Bradić, kad su ga iz tog Udruženja ovim povodom posetili pre dva meseca. Generalni sekretar Dragan Mirković nam je rekao da su ljudi iz tog udruženja nedavno posetili ministra kulture Bradića, koji se, kaže Mirković, „hvala za glavu, jer nikome ništa nije jasno“. I Mirković je, a kaže da mu je to i Bradić rekao, čuo da Đokićev savez pismima, mailovima i telefonskim pozivima pritiska hrvatsku policiju, ubeđujući je da su samo oni legitimni zastupnici srpskih muzičara.

Dok su oni zbunjeni, i svoje akcije ograničavaju na slanje faksova, Đokićev SEMUS aktivno agituje i širi članstvo. Slučaj se, dakle, ne svodi na loše (narodnjaci) i dobre (ostali) momke, već na aktivnost predstavljajućeg udruženja jednih i letargiju predstavljajućeg udruženja drugih. Jer, ako je beneficija od članstva u UMJRZ-u (50 EUR godišnje + 10 za svaku viznu potvrdu) „olakšano dobijanje viza za gostovanja u inostranstvu“, zašto onda (Žika Jelić, Miša Aleksić i ostali iz vrha UMJRZ-a) dopuštaju da se njihovom članstvu zabranjuju gostovanja u inostranstvu i zašto mirno gledaju kako njihovi članovi prelaze u Đokićev savez?

Tako se ispostavlja da oba udruženje (a naročito džez/rok) deluju po isprobanom receptu: tamo gde se sa parama ne može mnogo, a gde se zakon doživljava kao ljubav s maloletnicom (lepo je, ali daj da sačekamo), zarad fotelja žrtvuju se muzičari. U prevodu: svako malo obrazložiti postojanje saopštenjem u kome se izražava zabrinutost zbog piraterije, srozavanja tradicije ili TV kiča, ali ne baviti se previše osinjim gnezdima (u rasponu od ličnih ne/sposobnosti do gotovinskih/neoporezovanih Cecinih/Sekinih... honorara) kad već upravo ona pune kasu. Za to vreme ispaštaju oni zbog kojih, navodno, te organizacije i postoje, primajući platu od njihove članarine.

PS: Ovaj tekst, jasno, uspeva tek da zagrebe po površini problema srpske muzičke mafije. U narednim nedeljama pokušaćemo da odgonetnemo još neke spletke.


Iskustvo grupe Consecration:

Consecration je pozvao jedan hrvatski bend u goste u Rijeku. Raspitali smo se šta nam treba od dokumenata i sve smo uredno izvadili, poneli pasoše, podneli zahtev za ata karnet, platili i dobili ata karnet na koji smo stavili spisak opreme koju nosimo, dobili pozivno pismo od tog benda iz Rijeke i krenuli put granice.
Na našoj granici smo se zadržali pet minuta, a problem je nastao na hrvatskoj. Policajac Ivan Antolović nam je odmah tražio legitimaciju, tj. licencu Udruženja estradnih umetnika Srbije, i rekao da bez toga ne možemo da uđemo u Hrvatsku, čak ni sa ata karnetom. Kratko smo se ubeđivali s njim, nakon čega je on otišao, doneo kopije naših pasoša, upisao imena naših roditelja i onda smo čekali dva sata na granici, nakon čega se taj vratio s rešenjima (1 i 2) o zabrani ulaska u Republiku Hrvatsku svima koji su bili u kombiju. To je, naravno, zavedeno pečatom u pasošu i u njihovim kompjuterima.

Sve ovo se desilo 27. marta 2009. oko 13 časova. Nakon potpisivanja tih rešenja i vraćanja na našu granicu, pitali smo naše carinike da li se to traži hrvatskim muzičarima kada ulaze u Srbiju, na šta su odgovorili da se, naravno, ne traži.



VAŽNO DA ZNATE
OVO VAM TREBA


http://www.udruzenjemuzicara.rs/wp-content/uploads/2014/10/Ugovor-o-izvođačkom-radu-delu.pdf

casper
21.08.2017, 21:37
Mala napomena, da ne bi bilo zabune. Tekst u postu iznad koji je postavio član @nikadvisekorg je citat članka napisanog davne 2009. godine na portalu Popboks.
Ima li nekih novijih reakcija javnosti i informacija od strane svih sudionika koji su zainteresirani za ovaj problem?

nikadvisekorg
21.08.2017, 21:52
izgleda da je svima svejedno i da svi imaju sindrom stada.... "izvadiću i ja jer svi vade....."

i ovamo u razgovoru sa kolegama sreo sam jednocifren broj ljudi koji razmišlja glavom... nije problem da se plati, ali ljudi ne shvataju da se još ne zna ko pije a ko plaća.... pardon.. ovde se zna ko plaća ali ne znamo zašto.....

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

splendid
22.08.2017, 10:44
Koliko znam hrvati prave problem kad ideš da sviraš u hrvatsku a nemaš plaćenu radnu dozvolu....to je osnovni problem zbog koga su meni poznati muzičari vraćeni sa hrvatske granice...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Dell
22.08.2017, 11:57
Od kada je to problem?
Kao što već napisah, redovno sviram u Hrvatskoj sa svojom grupom, imamo ATA CARNET i nikad nam niko nije stvarao probleme na granici sa radnom dozvolom.

Dell
22.08.2017, 19:21
Ok, ovo je zadnje upozorenje pred zaključavanje ove teme! Sem jako malo korisnih postova, ovdje sam vidio samo nadmudrivanje "čiji je veći" u neprovjerenim informacijama i vlastitim tumačenjima i teorijama.
Posebna opomena za člana ffb. Ne zanima me apsolutno jeli post bio ironičan ili u bilo kakvom prenesenom značenju. Takve stvari se na ovom forumu neće pisati!

nikadvisekorg
22.08.2017, 19:37
Nisam video šta je napisao ali bolje ovako da se tema vrati na pravi kurs..... pričao sam s jednin kolegom koji je veoma upućen u problematiku..... sutra se vidim s njim da mi obrazloži šta i kako pa javljam ovde izgleda da ćemo ipak svi morati da vadimo "licence" jer je neko to uspeo da progura i umešala se i država i sad nema nazad..... možemo da biramo na suvo ili s kremom, bitno da mora da se plati.... i ugovori obabezno mora da se prave na osnovnu cifru (minimum 1300-1400din po članu) bakšiš koliko sam razuneo se ne oporezuje.... ali videćemo.

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

splendid
22.08.2017, 19:37
Prošle ili pre 2 godine su neki tamburaši išli u Hr da sviraju...sve uredno, ata karnet, kad ih je carinik pitao gde idu, oni rekoše u Hrvatsku da sviraju neki rođendan, carinik ih pitao gde su im radne dozvole oni rekli nemaju i on ih poslao nazad, toliko se sećam e sad...ja retko odem...zadnji put me na grqnici pre nedelju dana niko ništa nije pitao ali smo imali radne dozvole i koliko sam upoznat to je glavna prepreka ako je bude....dok npr kad idem u češku ili bilo gde preko mađarske tamo te niko ništa ne pita...čak ni ata karnet ne traže carinici na Mađarskoj granici....
Dodato:
Prvi problem koji sam čuo povodom licenci je da u jednom NS restoranu nisu hteli da puste muzičare da sviraju jer nisu imali licence da naprave ugovor...u svakom slučaju mi protiv države ne možemo ništa...tako da 5000din godišnje to platiti i završeno...to su nikakvi novci za godinu dana...jedino što je sad sve to bauk kako će funkcionisati i mislim da su ovim više pogođeni vlasnici objekata nego mi muzičari jer će njih inspekcija reštati i njima su kazne velike dok će nama eventualno moći da napišu kaznu kao fizičkom licu što znači možda 5 ili 10 hiljada dinara. Glavni problem je što vlasnik objekta neće dozvoliti da svira kod njega muzičar koji nema licencu jer ne može da sklopi ugovor sa njim...to je ono kako ja za sad znam...

rale
22.08.2017, 21:43
Nego, da se vratimo na temu. Evo nesto sto kruzi Facebook-om copy-paste

ОБАВЕШТЕЊЕ О КРШЕЊУ ЗАКОНСКИХ ПРОПИСА

Обавештавамо музичаре и вокалне извођаче да један број удружења и појединаца одговорних лица у удружењима већ дуже време незаконито издаје јавне исправе (уверења и потврде) о статусу музичара и вокалних извођача и на тај начин чине кривична дела и кршења других законских прописа.
Савез eстрадно-музичких уметника Србије и Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије због наведеног поднели су кривичне пријаве надлежним тужилаштвима против следећих:
Удружења рок музичара Србије – Београд – против Цветковић Предрага, председника Удружења
Удружења "Маестро интернационал" – Београд – против Трифуновић Зорана, председника Удружења
Небојше Алексића, секретара Удружења естрадних уметника и извођача Шумадије, "Крагујевац концерт" – Крагујевац
Цветковић Мирјане и Миловановић Мирољуба (председника) из Удружења музичких стваралаца и извођача "Морава-концерт" из Јагодине, које није чланица Савеза, (због фалсификовања јавне исправе – потврде Синдиката)7
Поднета је опомена пред тужбу Андрији Бајићу, председнику Удружења естрадних уметника и извођача Србије – Београд (види Саопштење Синдиката од 08.09.2016. године) због нетачног и узнемирујућег давања писаних обавештења путем друштвених мрежа и навођења музичара и вокалних извођача да не примењују законске прописе и важећи Посебан колективни уговор који је закључио наш Синдикат са Унијом послодаваца Србије ("Службени гласник РС", бр. 23/15).
Посебно указујемо да је против Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије - Београд поднета тужба надлежном Управном суду у Београду због противзаконитог издавања уверења лицима која нису самостални извођачи (нису пријављени на ПИО по основу естрадно-музичке делатности), што није у складу са Законом о култури.
У овом судском поступку биће и удружења која су закључила споразуме о сарадњи са наведеним удружењем или са њим сарађују о нелегалном утврђивању статуса музичара и вокалних извођача и издавању незаконитих јавних исправа – уверења:
Удружење естрадних уметника и извођача Србије – Београд
Удружење естрадних уметника и извођача Шумадије "Крагујевац – концерт" – Крагујевац
Удружење џеза, забавне и народне музике – Бор
Удружење музичара из Лознице
Позивамо музичаре и вокалне извођаче да се ради утврђивања њиховог законског статуса (види Закон о култури и ПКУ на сајту Савеза и Синдиката) јаве удружењима у саставу Савеза естрадно-музичких уметника Србије (види списак удружења на сајту Савеза где су и синдикалне подружнице нашег Синдиката), како не би имали проблема код радног ангажовања.
Dodato:
Za muzicare iz Srbije, evo i spiska udruzenja, koja su u sastavu SEMUS-a. Kod njih bi, valjda trebalo dobiti sve relevantne informacije


УДРУЖЕЊА У САСТАВУ САВЕЗА ЕСТРАДНО-МУЗИЧКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ:

- Удружење музичара народне и забавне музике "Чубура" Србије
11103 Београд, Ул. Андрићев венац 12/4/16
Канцеларија: Дечанска 14/7
Председник Нада Попов
Секретар Делфа Стоисављевић 063/259-516
- Удружење професионалних музичара Србије "МЕЛОС"
11000 Београд, Донска 43,
Председник Светислав Мишковић, моб.064/28-68-606
Секретар Ружица Миловановић, моб. 063/359-355
- Удружење професионалних музичара "КРИСТАЛ-ТОН",
11320 Велика Плана, Момира Гајића 6, тел: 026/511-933
Председник Љиљана Илић; моб.063/263-578.
факс:026/522-345.
- Удружење естрадних уметника и извођача "ЕСТРАДА"
12000 Пожаревац, Косовска 17
Председник Мирослав Костић; моб.064/280-76-70
секретар Славиша Благојевић; моб.064/211-23-11.
- Удружење музичара "ЕСТРАДА-МЕЛОС"
32000 Чачак, Добрачина 6, тел: 032/341-731
Председник Бобан Благојевић
секретар Радмило Печењковић
- Удружење музичара "ЗЕНИТ"
24000 Суботица,Стевана Филиповића 16;
Председник Бошко Николић, моб.064/13-25-140.
- Удружење естрадних радника
35230 Ћуприја, Лоле Рибара 32/а-2, тел. 035/471-362
Председник Ана Ћирковић
Секретар Љубинка Петковић; моб.063/471-362.
- Удружење естрадних уметника и извођача Косова и Метохије
38000 Грачаница.
Председник Дејан Аксић; моб. 064/86-11-248
- Удружење џезa, забавне и народне музике
19210 Бор, Меџеда Усеиновића 33,
Председник Бојан Чукић
Секретар Драган Николић Џони моб. 060/146-24-22, 066/855-20-19
- Удружење естрадних радника и извођача "ТОПЛИЦА"
18400 Прокупље, Браће Стојановић 6, тел. 027/327-656
Председник Бобан Костић; моб.063/888-37-99, 064/700-16-16.
- Удружење тонмајстора и дизајнера звука Србије
11000 Београд, Кордунашка 12, Звездара
Председник Милисав Тодоровић. Моб: 063/205-665
- Удружење естрадно-музичких уметника и извођача "МУЗИЧКИ ЦЕНТАР"
18000 Ниш, НовицеЖигића-Боже бр.15
председник Шепа Горан
секретар Биљана 063/700-30-10 и 063/700-30-11
- Удружење естрадних радника "Смедерево"
11432 Друговац код Смедерева
Председник Игор Јанојлић моб.063/569-557
- Удружење естрадних уметника и извођача Сремска Митровица
22000 Сремска Митровица, Ул. Стари Шор бр.18, тел: 022/622-588
Председник Веселин Марконато моб: 065/26-22-588
- Естрадно-музичко удружење Шабац
15000 Шабац, Ул. Проте Смиљанића 183 ,
Председник Миленко Божић 062/223-750
- Удружење музичара џеза, забавне и народне музике "ХАРМОНИЈА"- Ниш
18000 Ниш , Мирничка 17, тел: 018/425-49-74
ПредседникПредраг Ивановић 063/465-375
Секретар Зоран Радоичић
- Удружење естрадних уметника и извођача -Обреновац
11500 Обреновац, Краља Милутина 11
Председник Обрад Лучић моб. 063/367-391.
- Удружење музичара "КултАрт"
37000 Крушевац, Веселина Николића 2
Председник Миодраг Стефановић
- Удружење професионалних музичара и извођача "Алегро"-Смедерево
26000 Смедерево, ул. Крагујевачка 3
Председник Блажа Милутиновић 069/654-781
- Удружење музичара и естрадних радника M&CO Параћин
35250 Параћин, ул. Краља Петра I – коцка 2, тел: 035/561-131
Председник Зоран Стаменковић, моб: 063/237-200
- Удружење естрадних уметника "ЕРЕ" Ужице
31000 Ужице, ул. Краља Петра I број 23
Председник Небојша Ђурић моб. 063/627-684
- Удружење музичара "Стари град" – Ваљево
14000 Ваљево, ул. Господар Јеврема 4
Председник Дамњан Андрић, моб: 063/84-29-893
- Удружење музичара народне и забавне музике "Ритам Шумадије"
34000 Крагујевац, Браће Марић 1
- Удружење музичких извођача "Чаробњаци"
Кривељ б.б. - Бор
Председница Валентина Мунћановић
- Удружењe естрадних уметника "Балкан"
12000 Панчево, Трг мученика бб.
Председник: Марко Буран, моб: 064/180-4208
Секретар/повереник: Жељко Глигорић, моб: 060/632-4690
- Удружење музичара и певача из Мужље"
23000 Зрењанин, Мађарске комуне 39
Председник: Роберт Шари, моб: 063/199-7085
Повереник: Зомбори Ервин

sinisa
22.08.2017, 22:49
Cudno da nema ni jedno vazece udruzenje iz Novog Sada. :( :confused:

rale
22.08.2017, 23:17
Stvarno cudno! :confused:

megane
22.08.2017, 23:37
Evo mene samo malo da kažem nešto oko bakšiša i oporezivanja. E slušajte ovo je najnovije i za nas u SLOveniiji i važe već drugo godinu. Došao Zakon da mora i crkva da pravi evidencije koliko novaca sakupi u nedelju kad je maša i molitva i što naš pop ili župnik primi od sahrane, krstenja, itako dalje i da mora da naš pop izdati račun onome ko plati naprimer molitve za sahrane, krstenja, svadbe i ostalo. Hoču da kažem da od sada mora i Crkva da napravi poreski obračun i platiti porez, i raditi financijske izveštaje, bilance, itako dalje, isto kao i firma, takvi su sada propisi, a u praksi ja kad sam platio nešto popu nisam dobio još nikakav račun, znači popi i dalje rade na crno odnosno sivu ekonomiju. Pozdrav.

Milan$
23.08.2017, 09:34
evo meni otkazao gazda vecerasnju svirku, jer nismo jos izvadili licence, a vec su im se navukli inspektori jos prosli vikend, i dolazili da kontrolisu imaju li muzicari licence i sklopljen ugovor za vlasnikom lokala...Kolege koje su tad svirale su vec izvadili licence i nije bilo problema, ali ja i ekipa jos nismo izvadili ta cuda, i eto otkazase nam svirku...Kaze gazda bolje da ne rizikujemo kaznu, i on a i mi...Posto sam vec u minusu eto za vecerasnju gazu, zbog tih licenci, ja ne bih da prepredam nista oko licenci, ocigledno da harac mora da se plati, a da ne bih otisao jos koju svirku u minus, izvadicu to cudo i cao, necemo da osiromasimo za 50 evra za godinu dana, sad je vec evidentno da protiv toga nista ne mozemo, izvadi to, i mirna Backa...

megane
23.08.2017, 09:49
S i ja sam saznao, da jedan pop nije dao računa za molitve i da je on odnosno crkva morala da plati kaznu, inače bi poreski organ (država) zatvorila tu crkvu. Gadna priča, užas. Valjda i pop posle škole moraće da ima neku licencu i da počne plaćivati poreze, sklapljati ugovore i tako dalje, da je sve prema propisima.
Dodato:
Da ne bi ko mislio da prića bez veze, eto povezava gde je reć o tim porezima: http://www.iracunovodstvo.eu/baza-znanja/davki/davek-od-dohodkov-pravnih-oseb/ddpo/dav%C4%8Dne-obveznosti-verske-skupnosti

zona
23.08.2017, 13:37
Evo postavicu par datoteka,pa ce nadam se biti jasnije o cemu se radi

zona
23.08.2017, 13:51
Evo postavicu par datoteka,pa ce nadam se biti jasnije o cemu se radi

nikadvisekorg
23.08.2017, 18:42
@Zona bravo za ovo, koliko sam iz ovih tekstova shvatio.... sva udruženja osim ovog "glavnog" ako se ide preko njih imaju takođe validne "licence" tj. potvrde ali onda samostalno uplaćujemo u PIO bukvalno smo paušalci.... a ako idemo preko sindikata koji je sklopio ovaj posebni kolektivni ugovor onda licenca a ostalo nam uplaćuje poslodavac.... ne moramo da idemo u pio.... već ide kao ugovor o delu a to nam gazda restorana uplaćuje on je poslodavac bukvalno. Debilska posla kao da i bez go*njive licence ne može to isto.
Ja znam davje do sad zakonom o kulturi tako moglo kao ugovor o delu, ali neko očigledno ima mnogo jake interese u vidu mnogo 000000 čim su progurali ovo u Zakon o radu. Boli njih ona stvar za nas muzičare i za one što sviraju samo za bakšiš.
Gazde ko gazde znajzći kakvi sve drže kafane uplatiće i te pare koje idu muzičarima neće da im daju samo će država da uzme tih 200 dinara a muzičari će opet da rade za bakšiš.
Pa ljudi i u trgovinama postoje ljudi koji radnicima kobajagi isplate minimalac na papiru a ovamo radnici moraju da im vraćaju pare jer im je plata mnogo manja nego minimalac.
Ali bitno da se uzme novac od nas za licencu i svi idu logikom kao @Milan$
a to im je i cilj....

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

zona
23.08.2017, 19:53
Oni koji hoce da placaju penziono,zdravstveno,uzimaju UVERENJE,koje izdaje SEMUS i udruzenje muzicara dzez,rok i zabavne muzike,a oni koji se muzikom bave kao sporednom delatnoscu,tj,rade u firmi ili su preduzetnici ili sta god vec,tj vec na drugi nacin imaju regulisano penziono,zdravstveno,uzimaju POTVRDU,a nju iskljucivo izdaje samostalni sindikat estradnih umetnika i izvodjaca srbije.E sad vi potvrdu vadite preko nekog udruzenja clana SEMUS-a,a ima ih dvadesetak,ali morate i sindikatu da uplatite 4000,a udruzenju 3000.I tu je ono sto je mislim protivustavno,jer vas primoravaju da biste dobili potvrdu da budete clan nekakvog sindikata i da im placate clanarinu,a ČLAN USTAVA KOJI POTVRĐUJE DA DRAGIŠA GOLUBOVIĆ NE MOŽE NIKOGA DA PRIIMORA DA UĐE U SEMUS ILI NJEGOV SINDIKAT
Ustav
Član 55
Jemči se sloboda političkog, sindikalnog i svakog drugog udruživanja i pravo da se ostane izvan svakog udruženja.
A sto je posebna ironija,ta potvrda koja je neophodna se izdaje BEZ NAKNADE!!!!Znaci ne kosta nista,a isto toliko i vredi,cista nula.Ja cak poznajem frizera koji je prosle godine izvadio potvrdu da je muzicar,jer je planirao nesto oko austrijskih papira,Da nije tragicno bilo bi i smesno.A da ne govorimo o brojnim drugim pitanjima i nelogicnostima od kojih su neka vec pomenuta.E sad vidim da su neki i tuzeni,neka udruzenja koja nisu pristala da placaju harac udruzenju su iskljucena iz ovog SEMUS-a i tuzena,ali su i ona uzvratila kontratuzbom,pa mislim da jedno od njih sprema i tuzbu sudu za ljudska prava sudu u strazburu,a to me bas zanima sta ce da bude.
Dodato:
A evo i odgovora udruzenja IZVOR,Dragisi Golubovicu na njegov intervju u listu ALO:
DEMANTI KOJI JE NAŠE UDRUŽENJE UPUTILO NOVINI "ALO" POVODOM LAŽI KOJE JE DRAGIŠA GOLUBOVIĆ IZREKAO U NJIHOVOM GLASILU.
2.8. u 20.45 objavili ste na svom sajtu tekst pod naslovom „UVODE RED NA ESTRADI Pevači zaštićeni ako imaju dozvolu!“ Pošto je naše udruženje u tekstu pomenuto kao nevalidno tražimo da objavite demanti na istom mestu. Dragiša Golubović je predstavljen kao predsednik Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije. To je samo delimično tačno jer je on istovremeno i predsednik Saveza estradno – muzičkih umetnika Srbije (SEMUS). To ga dovodi u sukob interesa što će biti posao za sudske organe. U tekstu on navodi da Sindikat taj koji izdaje licence za rad estradnim umetnicima, što bi valjda bilo prvi put u istoriji da se neka sindikalna organizacija bavi time. Istina je da je SEMUS kod Ministarstva za kulturu registrovan kao reprezentativno udruženje i jedino udruženja u okviru njega vlasna da izdaju licence. Udruženje „Izvor“ je u tekstu pomenuto kao jedno od onih koje protivzakonito izdaje licence. Istina je da je „Izvor“ deo SEMUS- a i da je odbio da Goluboviću skuplja od ionako siromašnih muzičara harač za sindikat. Zbog toga smo tek prošle nedelje dobili usmeno obaveštenje da smo izbačeni iz SEMUS-a. Iako na sajtu SEMUS-a stoji da smo izbačeni u decembru prošle godine, do sada nismo dobili nikakvo pismeno obaveštenje
Dodato:
Meni je najsmesniji deo gde kaze da je to prvi put u istoriji da neki sindikat izdaje potvrde muzicarima,hahaha.I ja cu predloziti da sledeci potez bude ukidanje muzickih skola i akademija,jer sta ce nam kad imamo sindikat koji brine o svemu.
Dodato:
A jos su i potvrde besplatne,samo platite clanarinu,a ne da placate preskupe skolarine,ipak ovo i nije tako skupo.

nikadvisekorg
23.08.2017, 21:18
Bravo druže vidim da si shvatio ono što sam govorio u prethodnim postovima a to je da članstbo u bilo kakvom sindikatu nije obavezujuće. Znači od samog starta prevara i navlačenje korisnika na galamu....
podseća me na ono kad su uvodili nove komplete prve pomoći u Srbiju pa su i na vestima na rts javljali da mora isključivo galenikina.... e ja i još jedan deo vozača smo uzeli neke slovenačke koje au registrovane i ispunjavaju sve norme..... zaustavali su ne i upozorabali policajci da mora galenikina i imao sam polemike s njima kao i sad ovo..... mogu samo da kažem Srbija je jedna smejurija od države. Ovo samo potvrđuje tu tvrdnju.

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

zona
23.08.2017, 21:46
Sve se slazemo,ali oni su ovo progurali u vidu zakona,i sve koji nece da naplacuju clanarinu za sindikat iskljucuju,idu po novinama,televizijama,zastrasuju,prete,ali nazalost muzicari nemaju neku moc da se suprotstave,organizuju ne znam ni ja sta,mada postoje par udruzenja koja su se suprotstavila i sad sukob traje,ali tesko ce sut sa rogatim.Evo jos nesto
KAKVE VEZE GOLUBOVIĆEV SINDIKAT IMA SA OVIM?
У
верење
Члан 64.
Надлежно репрезентативно удружење у култури издаје уверења о
чињеницама уписаним у евиденцију.
Уверења из става 1. овог члана издају се сагласно подацима из евиденције и
имају значај јавне исправе.
Уверења из става 1. овог члана издају се н
а захтев, по правилу истог дана
кад је странка затражила издавање уверења, а најдоцније у року од 15 дана од дана
подношења захтева.
Ако надлежно репрезентативно удружење у култури одбије захтев за
издавање уверења, дужно је да о томе донесе посебно решење
.
Ако у року од 15 дана од дана подношења захтева надлежно
репрезентативно удружење у култури не изда уверење, нити донесе и достави
странци решење о одбијању захтева, странка може изјавити жалбу као да је захтев
одбијен.
Ако странка, на основу доказа који
ма располаже, сматра да јој уверење није
издато у складу с подацима из евиденције, може захтевати измену или издавање
новог уверења.
Надлежно репрезентативно удружење у култури дужно је да донесе посебно
решење ако одбије захтев странке да јој измени или и
зда ново уверење.
Ако у року од 15 дана од дана подношења захтева за измену или издавање
новог уверења то не буде учињено, странка може изјавити жалбу као да је њен
захтев одбијен.
Против решења о одбијању захтева из ст. 4. и 7. овог члана жалба се може
из
јавити Министарству у року од 15 дана од дана достављања решења.
Жалба из ст. 5. и 8. овог члана изјављује се Министарству након истека рока
прописаног за издавање, односно измену уверења.

nikadvisekorg
23.08.2017, 22:31
Još jedna debilnost je da to "uverenje" važi do 31. decembra tekuće godine.... umesto godinu dana od datuma vađenja..... znači još par meseci pa opet....
edit: ne znam da li je moguće da se samo traži uverenje a da se ne bude član sindikata.... kad budem rešio da vadim probaću tako.

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

VUNIMRAV
24.08.2017, 11:38
Pre deset minuta me zove žena iz NS gde bih sutra trbao imati krštenje u svečanoj sali Exlusiv i pita me "da li imam neku dozovlu za rad"-pitala je menadžerica restorana!!!
Evo drugi ili treći put da me me u 15g pitaju.
Ja je ko što sam već dvno rekao imam i uvek ću je imati.
Neću da se zaj...m za 55e!!!!
PS-Dobro bi bilo kad bi moderatori na forumu malo više vodili računa(kao pre kad sam ja popijao banane za banalnosti) ko se ponavlja i šta piše,i da li piše samo da se piše.
Pozdrav!!!!!

megane
24.08.2017, 12:26
Pa kao svuda i u muziki ima provizija. Postavlja se pitanje da gostioničari možda dobiju neku proviziju od onih koj prodavaju licence, kad traže da samo oni muzičari sa licencama mogu da sviraju. Korupcija možda je već krenula svojim putem ne samo u privredi nego i u muziki.... Sve mi više ovo postaje sumljivo? A na ovo pitanja sigurno neću dobiti odgovor jer onih nema ovde, i da ih ima ovde ne bi hteli da kažu istinu.

sinisa
24.08.2017, 12:32
Ako sam dobro shvatio da bi dobio licencu ili dozvolu za rad moram da platim i tom sindikatu 4000 rsd ? :mad:

Sta ako se pozoves na Clan55 ,valjda mora da se postuje ustav ove drzave.? :(

Teomida
24.08.2017, 12:34
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=s6SZyM6f608
evo pojašnjenja pa pogledajte.

Poslato sa MHA-L29 uz pomoć Tapatoka

megane
24.08.2017, 13:47
Sinisa, ne pokušaj da shvatiš, nego vadi pare već jednom za tu licencu, da ne bude prekasno, jer posle jebanja nema kajanja!

sinisa
24.08.2017, 16:32
Nece nikad biti prekasno,uvek ce njima trebati jos jedan platisa vise...
Prema udruzenju muzicara dzez,rok i zabavne muzike nema potrebe da budes i clan sindikata sto je po meni ok. Tako da dok se oni ne dogovore ko je glavni i ko ce koga ne uplacujem ja nikom. ;)

nikadvisekorg
24.08.2017, 18:48
Takođe i ja čekan rasplet situacije jer biće zanimljivo koliko vidim..... a naravno da niko ne može da vas primora da budete član sindikata, to je ono što meni bode oči..... da su rekli ko hoće pa ajde ... ovako idu na kvarno da elinlminišu ostala udruženja koja su i za 1000 din davala potvrdu o članstvu da bi oni bili jedini.... a kad si jedini onda ti se može i da uslovljavaš članstvom i da je 100 evra.

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

zona
24.08.2017, 19:48
Pa problem je u tome sto potvrde izdaje iskljucivo sindikat preko pripadajucih udruzenja,a uverenja izdaje SEMUS kao krovno udruzenje i njemu pripadajuca udruzenja a ima ih dvadesetak,i udruzenje dzez rok i zabavne muzike kao samostalno udruzenje.E sad problem je u tome sto je uverenje jeftinije i kosta mislim 5000,i mnogi muzicari su ga nabavili,ali su bili verovatno neobavesteni da su bili duzni da se u roku od 3 dana prijave poreskoj upravi i PIO fondu,i da kasnije na osnovu resenja placaju poreze i doprinose,sto iznosi mislim oko 10000 dinara mesecno,a vecina njih to nije uradila.

nikadvisekorg
24.08.2017, 20:43
To idu oni kojima je kao primarna delatnost.... drugačije je kad ide kao dodatna.

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

Millan
24.08.2017, 21:02
Da, ali koliko sam ja razumeo, sa uverenjem si obavezan da se prijavis na PIO fond i to uzimaju muzicari kojima je je to osnovna delatnost i koji hoce da uplacuju sve redovno, a svi ostali koji su osigurani po nekom drugom osnovu ili jednostavno nece da uplacuju penziono i socijalno osiguranje, traze i dobijaju potvrdu, koju izdaje jedino taj sindikat...:confused::rolleyes:

zona
24.08.2017, 21:42
Slazem se

VUNIMRAV
24.08.2017, 22:06
Bilo kako bilo,kako stoje stvari uverenje-licenca ili kako god je nazvali je nametnuta kao obaveza.Koliko će to potrajati ne znamo,ali da može praviti probleme i to znamo.
I( kod njih vlada konfuzija i ne znaju baš sve.Sam ugovor o delu-radu ima čitrvih 5 stranica koje sada poejedini predsednici udruženja pokušavjau smanjiti i na neku razumnu formu i veličinu,onda,isti čovek je predsednik i tog SEMUSA ali i sindikata,sindikat izdaje potvrde za muzičare koji nisu "aktivni"-profesionalci a ovi izdaju uverenje za muzičare kojima je to primarna delatnost.
Fora je da se sa valsnicima ugostiteljskih objekata sklapa ugovor i to nimimalno 1200 po članu.Ugovor treba da se napravi pa ako ko dodje dođe ako ne dođe ugovor ide tamo gde i oni papirići od narudžbina.
Posloidavac ima rok od 7 dana da uplati na račun novac.
Sve ovo skupa je konfuzno ali ja opet ponavljam,iza njih stoji zakon i država,kakva takva i ne možemo se mi sa njima boriti,ja lično i ne želim jer opet ponavljam 55e mi stvarno ništa ne znači,samo neka me puste da živim od svog rada!!!

sinisa
27.08.2017, 21:03
Evo odgovor jednog od muzickih udruzenja koje pripadaju SEMUS-u na pitanje ukoliko bi se pridruzio udruzenju radi dobijanja "licence" dali moram biti i clan sindikata.

To što nazivate "licencom" su: 1. UVERENJE reprezentativnog udruženja u kulturi Srbije za SAMOSTALNE vokalne i instrumentalne izvođače koji estradno-muzičku delatnost obavljaju u vidu zanimanja, prijavljuju se na PIO i sami plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, i 2. POTVRDA reprezentativnog Samostalnog sindikara estradnih umetnika i izvođača Srbije, za one izvođače koji su osigurani po nekom drugom osnovu, odnosno ne plaćaju doprinose za socijalno osiguranje po osnovu obavljanja estradno-muzičke delatnosti.
Koja Vam tzv. "licenca" treba?

Prema ovome znaci ustav moze da se krsi ukoliko vam se kasa puni...

Milan$
29.08.2017, 16:24
Drugari pozdrav..Posto moram u narednih par dana da resim ovu licencu, jer su pocele i gazde restorana da ih intezivno traze, i nece saradnju sa muzicarima koji nemaju licencu( vec sam cuo 2,3 primera), moracu to da resim sto pre, ima nekih tezgi ubrzo...Elem ono sto me interesuje - raspitivali smo se kod doticnog i dezurnog u Nisu( ne bih ga imenovao, ljudi iz naseg kraja znaju o kome se radi) koji vadi i izdaje te licene, i kod njega sve to kosta 8000 plus jos dve uplate od po 500 din, znaci sve ukupno 9000...Sad neki kolege cujem vadili licence preko udruzenja UEUIS, to je udruzenje Branimir Djokic, dobili instrukcije sta i koliko da uplate u banci, stpali sve to u kovertu, poslali u BG na adresu udruzenja, i dobili te licence iliti potvrde na svoju adresu, i sve kostalo 5000...Pa me sad zanima koliko u stvari kosta ova glupa licenca? Kako kod jednih 9000 kod drugih 5000? interesuje me jel se ista stvar dobija i kod jednih i kod drugih, samo se ovaj ugradjuje skoro za iznos jos jedne cele licence, samo zato sto ti to on zavrsava a ne ti? Ili pak ima jos neka zackoljica?? Nisam mnogo zalazio u tematiku, jer kao sto rekoh protv drzave se ne moze, tako da harac mora da se plati, i to sam i hteo i da zavrsimo tu pricu, samo ne bih da me oderu,ako nema potrebe :)

casper
29.08.2017, 16:27
Ufff, ovo kod vas je kaos živi! A treba (svirajući) preživit ... :-w

sinisa
29.08.2017, 22:06
Pogledaj video sto je postavio @Teomida Andrija Bajic je izjavio da je kod njih sve skupa 5000,a njegovo udruzenje ide preko udruzenja dzez rok i zabavne muzike koje je isto navodno vazece.

Milan$
30.08.2017, 00:21
znaci moze ipak preko nijh?

Millan
30.08.2017, 02:17
Pa, pricaju da je validno, ali ono sto u videu niko nije pomenuo, a to je da li sa tom njihovom(UEUIS) "licencom", tj. uverenjem je obavezna prijava na Pio i zdravstveni fond ili ne?!
SEMUS kaze da je sa uverenjem izdatim od njih obavezna prijava, a sa potvrdom ne.
Mislim cak, da sam cuo u nekom snimku, da Golubovic, predsednik SEMUS-a kaze da nisu sporna uverenja koja se dobijaju kod UEUIS-a(A.Bajic), tj. izdaje ih Udruzenje dzez, zabavne i rok muzike Srbije, vec da UEUIS ne govori svojim clanovima da su duzni po zakonu da se prijave na pio i zdravstveni fond...
Bilo kako bilo, evo cena, sve sam prostudirao...:D

UEUIS - Andrija Bajic - 5000din

SEMUS:
Uverenje:
Clanarina za udruzenje-3000
Doprinos za savez -2000
Doprinos za sindikat - 500
Ukupno -5500din

Potvrda:
Clanarina za udruzenje-3000
Doprinos za savez - 500
Doprinos za sindikat -3500
Ukupno -7000din
Ove cene je propisao SEMUS odlukama koje se mogu naci na njihovom sajtu, mada znam da negde uzimaju po 500din vise, valjda za troskove brze poste, hemijske olovke ili za kafu, sta znam...:lol:

Milan$
30.08.2017, 03:50
Daklem ovaj lik preko Semusa bi da se ugradi 2 crvene na mene, sto ce to poslati mesto mene...epa nece da moze :)

Millan
30.08.2017, 04:09
Ali ti ne mozes direktno da se obratis savezu, nego nekom udruzenju koje je u sastavu saveza, pa preko njih sve, jbg i njima ide 3000.... Takva im procedura...:|

Milan$
30.08.2017, 04:14
Nazdravlje...Pokusacu da pozovem UEUIS udruzenje, da vidim hoce li reci nesto o prijavi na pio, pa javljam ako dobijem neku informaciju...Elem, i u ovom videu, a i na njihovoj facebook stranici stoji da su od 1. avgusta dobili oko 800 novih clanova, zbog izdavanja tih licenci, i da su trenutno jako prebukirani, da se ljudi strpe i da ce svako uskoro dobiti svoju licencu na kucnu adresu...nadam se da nece da zeznu sve te ljude, da ih natrte da se posle svi oni prijaljuju na pio...

Millan
30.08.2017, 19:36
Bas me zanima sta ce ti odgovoriti u vezi uverenja koja dobijaju clanovi UEUIS-a...:confused:

Negoslav
07.09.2017, 15:25
Danas mi je na kucnoj adresi stigla potvrda. Platio sam 7000 hiljada, primalac je bila Zaric Mirjana. Zena mi je objasnila da sa potvrdom, mi nemamo nikakva posla sa porezom, a ako trazimo uverenje, onda moramo da uplacujemo i samodoprinose. Hm, zanimljivo je sta pise na potvrdi, da vazi samo za 2017 i da se izdaje sa licnom kartom bez ikakve naknade. Po Pqncevu i okolini su bas poceli da haraju, pa smo morali da izvadimo svi koji jos uvek nisu izvadili.

nikadvisekorg
27.09.2017, 00:03
Da podelim s vama šta sam video da ljudi šeruju na netu
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170926/cc8a59ace07f6359e8ba294cf3996058.jpg

Sent from my SM-J500F using Tapatalk
Dodato:
I na sajtu im ovo piše



*OBAVEŠTAVAMO članove Udruženja da UVERENJA o obavljanju delatnosti mogu na uvid da traže jedino predstavnici državnih organa i to:*

POLICIJA ,INSPEKCIJA RADA i PORESKA INSPEKCIJA.

*

САОПШТЕЊЕ

*

*

********* Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије, поводом обавештења и наступа у медијима, од стране представника Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије, у којима се пласирају нетачне информације о томе да музичари не могу да обављају своју музичку делатност у угоститељству, хотелијерству и туризму, ако не поседују потврду издату од стране Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије, обавештава све своје чланове и музичаре на територији Србије, да су овакве изјаве незаконите, и да се њима крши право на рад музичара, које је и уједно и једно од основних људсих права загарантованих чл. 60 Устава Србије, и чл.18, чл.19, чл.20 Закона о раду, и да су усмерене на вршење притиска на музичаре да се учлане у Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије.

*

********* Нејасно је овакво поступање представника Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије, с обзиром да је у складу са чл. 6 Закона о раду, синдикат добровољно удружење чији је основни задатак унапређење положаја и интереса својих чланова а Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије је први синдикат у историји Србије који се бори против интереса својих чланова-музичара на територији Србије.

********* С обзиром да је синдикат добровољно удружење, сваки музичар самостално и добровољно одлучује да ли ће постати члан неког синдиката или неће, а чланство у неком синдикату не може бити услов за обављање музичке делатности.

*

********* Контролори Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије немају законска овлашћења да контролишу музичаре на територији Србије, и да од музичара захтевају да имају потвде издате од стране Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије, да врше увид у уверења-потврде које издаје ово или неко друго репрезентативно удружење.

********* Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије, жели да нагласи музичарима да не подлежу застрашивању о прекршајном кажњавању музичара или да верују у друге видове претње о санционисању музичара везано за издате потврде-уверења, а које врше контролори или друга лица Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије, јер ове претње су неосноване и нису засноване на Закону.

*

********* Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије, обавештава своје чланове да ће предузети све законске мере, у циљу санкционисања незаконитог поступања Контролора наведеног синдиката, и да ће предузети сва законска средства у циљу спречавање даљег кршења права музичара и урушавања музичке професије.

*

********* Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије, као репрезентативно удружење у области културе, чија је репрезентативност утврђена у складу са законом о Култури, овлашћено је на основу Закона о Култури да својим члановима издаје сва потребна уверења и потврде, тако да су незаконите изјаве учињене од стране представника Самосталног синдиката естрадних уметника и извођача Србије, да потврде музичарима може да издаје само тај синдикат. Циљ оваквих незаконитих изјава пласираних путем медија, јесте нарушавање угледа нашег удружења, па ћемо предузети све потребне законске мере да оваква поступања буду санкционисана.

*

Председник удружења

Иван Илић





Sent from my SM-J500F using Tapatalk

megane
27.09.2017, 09:17
Pa to je to što ja pišem i prčam celo vreme ovde, a i ti nikadvisekorg si isto govorio o još neki. Jao meni, koliko dugo treba da neki shvate i još ne shvate.

nikadvisekorg
27.09.2017, 12:06
Gospodo ja s jedno vreme radio u jednoj državnoj ustanovi pored prekaljenih službenika starog kova koji poznaju propise u prste i odolevali su baš ovakvim novokomponovanim zakonojebcima koji su pokušavali da hvataju na galamu i pretnje. Da ne misli neko da zagovaram da mi ne treba da plaćamo porez. Ja sam za poštovanje Zakona. Ali ovi prevaranti pokušavaju da hvataju na galamu i pretnje otpočetka au mi išli na qrčev živac.
Država je kriva. Da postoji ista mi bi bili u sistemu i ne bi nas ovakvi prevaranti vaćarili. Čak bi bili u ćorku jer svesno obmanjuju i ucenom primoravaju članstvo u njihovom sindikatu.
Ja još nemam "potvrdu" a vi gospodo muzičari?

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

splendid
27.09.2017, 16:34
Ja koliko vidim neće nas niko nešto čačkati nego su načeli kafedžije koji neće hteti muzičara bez licence da mu inspekcija ne bi odrala kožu....

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

VUNIMRAV
27.09.2017, 19:01
Ja sam 25.8. radio privatnu zabavu u restoranu Exusive NS i tražili su mi da li imam potvrdu.
Kazna im je navodno 500000 dinara.
Potpisali smo ugovor na iznos od 1200 dinara i na kraju kad sam se ja spakovao-"poništimo" ga.
Vlasnik mi reče da neće sa nikim rizikovati i da neče nikoga pustiti da radi bez "ćitabe",e sad....

Negoslav
27.09.2017, 19:51
Ja sam imao situaciju gde jedan clan benda nije imao licencu i uletela je inspekcija. Njemu niko nista, a vlasnici restorana su dobili opemenu, posto je to bilo pocetnkom septembra. I sledeci put kada smo treba da radimo kod njh, rekli su nam da bez licence nista. Znaci, nama bukvalno ne mogu nista, nego ce vlasnici da placaju penale.

megane
27.09.2017, 19:57
Drug, ugovor možeš potpisati bez potvrde ili licence. Gazde ne znaju svoja posla pa traže potvrde ili licence ili šta oni negde čuju šta neka baba priča bez ikakve osnove. Ali kod nas se ugovor kada se radi mora odnete najmanje jedan dan pre svirke na poresku upravu, kako češ je onda poništiti? Verujem da će nekog dana u budučnosti vjerovatno ipak treba neke dozvole ili licence koje če pokazivati da je muzičar neko ko ima neko obrazovanje i čovek koji zna da svira. ali to je bitno u vidu same stručnosti. Ali za Porezku upravu ti je bitan samo ugovor o radu ili kako se kod vas već zove. Gazde će tada unapred tražiti npr. licencu da vidi da ima muzičara koji ima neke izpite iz muzike i koji zaista zna da svira i da nije neki jebivetar. za sada ti licenca ili dozvola pred porezkom ili državnom organom, bez da imaš pozdai ugovor o radu, ne znaći baš ništa. Vjeruj mi.
Dodato:
Negoslav, daj ti napiši ovde koja inspekcija je uletela da vas kontroliše i po kom zakonu da vas kontroliše? vsak inspektor mora da pokaže bez tvog poziva i da je ti pregledaš od države ovlaščenje ili neku značku, tamo piše ko je i šta je. inače bih i ja mogao kazati da sam inspektor za muziku i da vas zajebavam na svirki.
Dodato:
Inače kod nas so vrlo dobri muzičari i pjevaći, ali bilo kog poznajem što bolji je muzičar više je neobrazovan u opštem smislu, nisu mogli nekakvu školo da završe. Ja harmoniku dobro sviram, malo i kljavu a i jedva naučim da nešto otpjevam, kad otpjevam može da prođe tonski, što sam slabiji muzićar više sam obrazovan a naroćito moja specijalnost su financije , i porezi. zato savetujem svim muzičarima da se i obrazuju ne samo muzićki nego u opštem smislu, i da shvate neke stvari ili da bar dozvole da im neko kaže kako i zato tako, a ne da lupaju neke budalaštine okolo. Čitav život učimo i učimo i muziku i ostale zanate, i geografiju, i povest, istoriju, književnost matematiku i tako dalje. Treba slušati učitelje i one što nešto znaju a na kraju da i shvate i da razumeju šta čuju i da znaju kako stvari stoje.

Negoslav
27.09.2017, 20:20
Neke dve babe, uletele i prekinule svadbu. To je trajalao nekih 15 min, zato sto su se mladenci pobunili i rekli da oni nemaju nista sa tim. Tako da amo i mi poceli da sviramo, a one su samo "Opomenule" vlasnike. Celo Pancevo i okolinu su procesljale to vece.

megane
27.09.2017, 20:42
Kod nas kada neka baba naiđe na svatbu ili jo ona mladoženja (cura koja se udaje) i hoče da je poturi svom budučom mužu, onda je moj basista koji je krupan i veliki kao bik, uhvatio za prilično jako vrat gurnu iza čoška i veselo odpozadi i hoče da je nabije, baš je bilo smeha, svi svatovi su se nasmejali, čim je počela ceremonija. naravno buduči muž odmah izvadio pare jer smo ga mi spasili od babe koja nije bila prava nevesta. ha ha ha. još danas se smijemo tome.

casper
27.09.2017, 20:46
@megane - Ova tema govori o problemima koji se događaju kolegama na području Srbije. Vjerujem da su tvoji savjeti dobronamjerni ali oni nemaju nikakve veze sa situacijama u kojima se nalaze ljudi "na terenu" u drugoj državi. Zbog toga su tvoje sugestije i primjedbe kontraproduktivne i apsolutno ne doprinose raspravi. Molim te da prije pisanja razmisliš o naslovu teme i da se usredotočiš na bit stvari.

Žao mi je što su zakoni o bavljenju ovom djelatnosti u Srbiji konfuzni i nedorečeni. Uvijek stradaju sitne ribe, stradaju baš oni koji žele zaraditi koricu kruha svojim radom. Nadam se da će se situacija uskoro rasčistiti i da će suprostavljene interesene skupine naći riješenje, a na korist svih vas koji samo želite pošteno odraditi posao.

megane
27.09.2017, 20:50
Razumeo sam.

nikadvisekorg
28.09.2017, 00:04
Iskustvo par kolega.... inspekcija rada je dolazila..... samo proberili imaju li ugovore o delu i otišli
... zatim u drugom gradu gazda jednog velikog restorana ne pušta nikog da svira ko nema ove "licence" od SEMUS-a.... jer su mu zapretili da će da ga kazne..... ko nemam pojma....
Ja ne razumem dal postoji država da donese neki pravni alt i da se uvede red i zaustave kaubojske organizacije koje pretnjama i ucenama povećavaju broj članova i iskrivljenim tumačenjem Zakona u svoju korist..... zapamtite Ugovor o delu s vlasnikom morate da imate.

Sent from my SM-J500F using Tapatalk

nikadvisekorg
25.10.2017, 09:04
http://www.kurir.rs/vesti/srbija/2929229/mladencima-u-loznici-pokvarili-veselje-inspektorke-prekinule-svadbu-jer-nije-placen-muzicki-dinar

Da su meni ovako došli da prekinu svadbu a ja mladoženja leteli bi kroz portal a ne na vrata..... kao što već neko napisa u komentaru ispod članka, NIKO nema pravo da prekida javni skup osim policije.....

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Negoslav
25.10.2017, 10:35
O tome pricam da se bas nama to desilo u Pancevu da su prekinuli svadbu. Medjutim mladozenja je bio malo vise upucen u zakon tako da su brze izasli nego sto su usli. Zanimljiva situacija ovde kod nas u Pancevu. U jednom restoranu za proslu nedelju vlasnik restorana je rekao da sklopimo ugovor sa mladencima, ne sa njim i tako smo i uradili i odneli to u agenciju. I covek se odmah ogradio. Mladozenja uplatio po 1200 dinara po osobi i to je to. I mi pitamo te ljude, iz agencije, sta bi bilo na primer rodjenje i da se proslavi u restoranu, banke ne rade, vi ne radite, sta onda? Pa onda moze, nikome nista. A sta ako se desi da muzicari otkazu dan pre svadbe i mora novi bend i novi ugovor, sta onda? Pa nikome nista. To su im bili odgovori.

nikadvisekorg
25.10.2017, 17:02
Sindikalci nemaju prava da prekidaju i legitimišu. To ina pravo inspektor rada, policija, komunalna inspekcija, ili poreska.
A ugovor ne može da se potpisuje da mladencima, već poslodavac može da bude samo PRAVNO LICE ili u našem slučaju vlasnik ili ovlašćeni zastupnik/menader objekta gde se dešava nastup. Informišite se malo ne škodi, ovi prevaranti uspevaju zahvaljujući neupućenosti muzičara.

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Negoslav
25.10.2017, 17:32
Ne nas muzicara nego to samo taj vlasnik lokala nije upucen. Ziv bio pa video, mi tako odradismo svadbu i izbili mladozenji jos 100 evra.

nikadvisekorg
25.10.2017, 22:13
Brale ja znam šta govorim. Za gazde lokala mi se je*e šta misle jer pogađam veselja sa domaćinima, nisam od onih koji su u većini u dilu sa gazdama kafana gde se svira za dž samo da ima nameštaju tezge......
Ugovor se potpisuje sa vlasnikom/menadžerom objekta, inspekcija može da sačeka pauzu a ne kad uzimamo lovu, mogu da popasu qrac i batine, ovde nije baš gostoljubiv kraj po pitanju prekidanja veselja.... dobronameran gost je uvek dobrodošao ali majmuni koji izvrću zakone za ličnu korist ne.



Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

svrakan
25.10.2017, 23:06
Pre par nedelja svirali u poznatoj sali svadbu u Ns,bila im je inspekcija iz Bg nedelju dan pre nas,znači mladenci prave ugovor sa muzikom,preko agencije za posredovanje,ne sa gazdom lokala jer ih nije on angažovao,tako je inspekcija zahtevala,sa vlasnicima sala,restorana se pravi kada su posebne prilike 8.Mart,Nova Godina itd..tada oni prave sa bendom.Već nekoliko puta smo naišli na vlasnike koji su nam isto rekli,nemamo mi sa vama muzičarima ništa,mi dajemo prostor,hranu i piće,to vi sa mladencima rešite,plus ako nemamo potvrde ne daju da sviramo(naravno da imamo)da li je to regularno,nije,da li je po ustavu,da li su u pravu ili ne,ne znam,ali s obzirom da radimo cele godine svadbe 85 % ja neću da rizikujem,a i otvorio sam agenciju za posredovanje upravo iz tih razloga,da budem papirološki čist.Svako zna svoje,ja samo znam da te fore tipa samo neka dođu pa će ih neko pretući,jer je kraj u kojem živimo za.eban itd..,izbaciti,neće proći,jer dolaze u prisustvu policije naravno,pa ti udari ako smeš,zatvor milion posto na par godina.I da evo bukvalno od septembra svuda su nam tražili potvrde licence da prikažemo,neki su unapred tražili da pustimo na viber da se uvere itd...ide se iz krajnosti u krajnost,šta je tu prava istina i kako bi stvarno trebalo mislim da ni oni ne znaju.

Negoslav
25.10.2017, 23:18
Jedno mi nije jasno. Prvo su nam rekli da potpisujemo sa vlasnicima lokala i da mladenci nemaju nista sa tim. Tako je i bilo, potpisivali smo ugovore sa njima. Sada odjedsnput menjaju, potpisujete sa mladencima, vlasnici nemaju nista sa vama. Jebe lud zbunjenog. Nama kada je banula inspekcija, nije bila policija i mladozenja ih je lepo ispratio na vrata i nije dao da se prekine muzika. Nisu se bunili.

svrakan
25.10.2017, 23:54
To tako i treba kulturno da se rešava.Evo ja sam lično doživeo da par vlasnika ne želi sa nama ugovor,da se ne ponavljam,neki su saznali za tu foru za agencije,neki jednostavno neće,a bogami neki i plaćaju da ih ne diraju,ima svega.

nikadvisekorg
26.10.2017, 07:21
Agencije može ali ukoliko gazde neće da se cimaju s nama, ali ne mora, isto kao kad registrujete kola. Možete i sami da uplatite i čekate u sup ili da neko to odradi za vas i naplati.
Sindikalci nemaju pravo da vas kontrolišu ni legitimišu. Ko to sme, da se ne ponavljam pročitajte moj prethodni post.
Zanima me mešto, ovamo smo skoro velika većina uzeli potvrde iz URMUSA i jedan manji deo ima SEMUSove potvrde. Kakva je situacija u vašem kraju kolege?


Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

megane
27.10.2017, 12:47
e zdravo, ne mogu da šutim, u početku sam učestvovao u toj temi, nikadvišekorg je dobro upučen, ali evo da vam ja kažem kako mora to biti, pa nije važno dali je to u Austriji, Italiji, Srbiji, ili Sloveniji. Ugovor se sklapa samo sa onim koji plaća za muziku muzičarima. Ako je to mladoženja onda band uklopi ugovor sa njim, ako je to vlastnik restaurana onda se sklapa ugovor sa vlastnikom. Ako band uklopi ugovor sa nekom od Agencija, onda band sklapa ugovor sa Agencijom. (ali ako band nije firma, onda sa fizičkim licima iz tog banda, uvjek.). Ma kakav sindikat da kontroliše muzičare ha ha ha.
pa onaj ko ne zna se boje ćak i duhova. ma ajde bre.

nikadvisekorg
27.10.2017, 12:57
Kolega, nije isto baš u drugim zemljama i u Srbiji. Kod nas znam Zakon pa zato mogu da komentarišem, ne može fizičko lice da sklapa Ugovor o delu sa drugim fizičkim licem, to može isključivo PRAVNO LICE.
Pravno lice u ovom slučaju je vlasnik objekta/zastupnik s punomoćjem koji sklapa ugovor i s mladencima i sa muzikom.
Ugovor o delu je tu jer pravno lice ne može da isplaćuje "na ruke" jer onda država ne može da naplati porez. To je cela poenta.
A to što nazovi "sindikati" hoće da iskoriste i već jesu, neupućenost muzičara radi lične koristi to je već tema za policiju.
Ali kad bi mi imali uređenu državu da takvima stane na put.
I na Siciliji su pravili "sindikate" pa ne znači da su bili u pravu.
Čista muzička mafija i lopine ako mene pitate.
Porez da ali državi i da imamo neke vajde ot toga.
Sindikatima qrac da isteraju oči.
Toliko od mene u ovoj temi.


Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

megane
27.10.2017, 13:30
a šta ako jedan srbin uradi svatbu kod kuče,(naprimer ima veliku kuču i veliki podrum) i možda u kuči napravi svatbu. sada kako da taj srbin mladoženja koji i plaća muziku sklopi ugovor? Mi se inače slalžemo, samo još ovo da razčistimo pa popijemo nešto u zdravje moje i tvoje!

Negoslav
27.10.2017, 15:17
Kod kuce mozes i sator da namontiras u dvoristu ne mogu ti nista. I ne moras da sklapas nikakve ugovore i tako to.

megane
27.10.2017, 15:41
A zašto ti kod kuće ne mogu ništa? Pokušaj da unajmiš na "crno" (bez firme) neke zidare, ili neke majstore da ti prave kuću? Samo ko ima zanat (i tako plati poreze) može da radi i uradi kuću), e to ti je logika. Nije istina da ti ne mogu ništa! Budi razuman i malo ući da znaš kako se ova zemlja vrti oko sunca!
Dodato:
Najmanje što jeste je to da slušate i pitate drugara "nikadvisekorg" dobro je upućen u vidu sviranja po kafanama, svatbama itako dalje. On ima dobre odgovore na vaša pitanja!

Negoslav
27.10.2017, 15:46
A sta ti mogu? Evo ja cu kod mog kuma da sviram veceras na slavi i sta ce oni da urade? Prosvetli me? Da ne mora da prijavi javni skup za slavu u svojoj kuci?

nikadvisekorg
27.10.2017, 20:31
@Negoslav @megane

Objasniću vam zašto vam ne mogu kod kuće.... u zakonu se sve ono odnosi na JAVNO IZVOĐENJE u šta svirka kod nekoga kući zaista ne spada. Tu vam niko ne može ništa što se poreskog dela tiče.... jedino ako je preglasno pa da se neko od komšija ne buni.... al to nije ovde tema...
E ako namontirate šator na sred ulice ispred kuće to je već javno izvođenje i tu vas ovo itekako dotiče čak i komunalna može da vas kazni ako ste negde bez dozvole npr.....
Znači magična reč je javno izvođenje, kod kuće i da se usude da privire je magična reč "dobar dan imate li nalog od nekog sudije i doviđenja prijatno"....


Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Negoslav
27.10.2017, 21:54
Upravo tako. Napisao sam sator u dvoristu, tako da ni za to ne mogu nista. Sve van dvorista i kuce mogu svasta, kao sto si i rekao.

megane
28.10.2017, 01:26
U pa šta ja pišem ovde, e ćitajte ovo sada sam se setio to moram da napišem. Žena (Slovenka) od inspektora rada na crno slavila je 50 godina, a nas dvoje sviramo, naravno znali smo kome i da je muž inspektor rada, pre je bio komandant tenkista (iz srbije naravno), ali u ovom kraćem ratu u Sloveniji odlučio je da nema smisla ratovati i ostavio tenkove no dobio je posao za njegovo obrazovanje i sada je več 26 godina inspektor za rad na crno. Pola Maribora je pričalo koji luđak sam ja da sviram njemu odnosno njegovoj ženi. Naravno tada još nisam imao muzičkog udruženja, ali ipak nisam se plašio nimalo. Naravno da se ništa nije desilo, posle svirke platio mi čovek na ruke i gotovo. Još danas znam kako se zove, ali neću ovde o tome.
Dodato:
Ne može niko da zaradi novac pa da ne plati porez, nebitno gde god svira ili u kafani, ili u kući. Treba poznati više zakona, možda vaš zakon o javno izvođenju kučne svirke ne obuhvata baš, ali sigurno ima i drugih zakona da se ne može primati novac a da taj koji prima novac nema prijavljenu i registriranu delatnost, a posle od registrovane delatnosti piše račune i prima pare, treba da plati porez. Vidi i majstor što radi u privatnoj kući struju, ili šta ja znam, mora da ima prijavljenu na APR delatnost, kad završi posao napiše račun, primi pare, i onda kraj meseca plati po novčanom prometu porez. Znači i od para što prima u privatnoj kući ili dvorištu morao bi da se plati porez. Možda sam več dosadan, ali verujte da sam u pravu. Ja bi želeo da razumijete i da onda nemate poteškoča. Ali verujem da kod kuče kad svirate, neče niko od poreske da vas maltretira.

Negoslav
28.10.2017, 01:44
Naravno da svako treba da plati porez. Ali objasni mi sada, veceras sam svirao kod kuma, naravno za dzabe. Dobili smo baksis. Da li i to treba da nam operezu sto je je neko svojevoljno dao pare?

megane
28.10.2017, 20:01
Ovako, u nobenoj državi ne sme da se radi đaba, ni kod nas ni kod vas ni nigdje u svetu, (a sada logika: ako neko bilo šta radi đabe, onda taj dobrovolji radnik ne može da živi, znači ne prima pare, ne može da kupi benzin, plati struju, plati hleb, stan itako dalje. Na selu ne sme seljak da drugome pomogne da gradi kuču, jer je to rad na crno, samo majstor koji ima zanat i stavi na kraju račun, može da gradi kuču. A sada dobovoljni novac što se prima ovako: Crkva odnosno pop može da prima dobrovoljni novac, je je to mi kažemo verska zajednica ljudi koji veruju u Boga jer je to takav propis države, i vaše i svake druge. Udruženja naprimer: fudbalsko udruženje, udruženje muzičara , udruženje ribara, vatrogasna dobrovoljna udruženja, to so po propisima udruženja koji članovi rade "prvenstveno dobrovoljno za svoje klubuve, vatrogasna udruženja i ne primaju pare, ako gase vatru itako dalje. to su ti udruženja koja ne smeju da stvaraju dobit, (a firme moraju da stvaraju dobit, d. o.o. deoniška firma itako dalje). e takva sportska, vatrogasna udruženja, muzička udruženja one mogu da primaju dobrovoljni novac i to je bez poreza! mi kažemo donacija, a za sitne troškkove članovi udruženja plate članarinu da ima udruženje za sitne troškove. i takva sva udruženja moraju da budu na agenciji za privredne registre APR registrovane moraju da imaju dozvolu. A ti kao fizičko lice ne možeš da primaš dobrovoljni novac. Ako bi te poreski inspektor uhvatio, onda on kaže da je to tvoja zarada i dao bi ti da platiš i kaznu i porez. znači onaj ko je registrovan na APR kao dobrovoljno udruženje, muzičara, ribara, vatrogasna (samo dobrovolja, a ne profesionalna )udruženja mogu da prime donaciju, ili dobovoljni novac. Vjeruj mi. Gle ja sam financijske i poreske struke za visoko stručnu spremu pa zato što pišem vjerujem da sam u pravu. Moja namera je da pokušam da razjasnim na forumu ako je več reč o tome neke stvari , ko hoče može da o tome razmisli, a ko neće pa neće, njegov problem. Ne silim moju volju nikome, ja radim isto tako što više na crno, a pozadi imam muzičko udruženje, ima nas više bandova i pojedinaca u tom društvu, neki i dalje sviraju za svoj đep pare na ruke, a kad treba da band stavi račun nekome hotelu, mi dadnemo račun, i pare idu na banku. Posle mi pare podižemo i dobije te pare baš sve oni koji pare zarade znači taj band. Poneki band sklopi ugovor da besplatno svira jer se poznaju ili nekome kolegi, i on naravno nešto donira onda našem udruženju. kad stigne ta donacija, mi pare podižemo i dadnemu onom bandu ko je svirao, i to baš sve, nema provizije za udruženje, samo jednu malu članarinu za troškove banke, papira, i to. -ako nekoga nešto posebno zanima može da mi šalje i privatnu poruku, ako budem znao rado ću objasniti. Pozdrav.
Dodato:
Negoslav, drugar, dobro pitanje si postavio i ja sam veseo, jer imaš pitanja a nemaš baš odgovora, a ti želiš da imaš odgovor jer hočeš da saznaš kako stvari stoje. ja sam ti o svojevoljnom novcu gore dao odgovor. Znači u vidu poreske logike svojevoljni novac oni to smatraju tvojom zaradom, i oporezili bi te, i kaznili. jer ti ako nisi registrovan kao d.o.o. ili mada neko udruženje na agenciji za privredne registre ne smeš da radiš odnosno sviraš, ni đabe , ni za račun, a za račun nisi na APR registrovan i taj tvoj račun ne bi važio ništa, i smatra se da radiš na crno. Savetujem ti da se vas nekoliko muzičara udruži i da ustanovite muzičko društvo (kao naprimer ribari), svirate nebitno onda kako ne trebate zajedno, isto kao do sada, svako za sebe, idi dvojica ili band nebitno. Ali znam da kod vas nema tako oštre kontrole muzičara, kod nas več ima par godina, ali do 1990 godine, svi bendovi i oni veliki su svirali kako da kažem sada, na crno, A vatrogasci na svirki i oni koji su imali raka, i bili bolesni cvrli su klobasice, čevape, bez dozvole koje su več tada imali pravi kuvari da su higijenski neoporečni, šta čemo, tako je bilo. a vidi ovo sada. U švicarskoj , skandinaviji i nekim drugim zemljama vlasnik ne sme da sam zida kuču mada on to zna, mora samo firma, a Mi do 1990 g, svako je sam gradio kuču i svi na selu su mu pomogli i tetke i komšije i sorodnici..može i danas, samo da te ne uhvate. Ajde. bio živ i zdrav, i želim vam i tebi i svima što više dobre svirke.
Dodato:
Negoslav, drugar, dobro pitanje si postavio i ja sam veseo, jer imaš pitanja a nemaš baš odgovora, a ti želiš da imaš odgovor jer hočeš da saznaš kako stvari stoje. ja sam ti o svojevoljnom novcu gore dao odgovor. Znači u vidu poreske logike svojevoljni novac oni to smatraju tvojom zaradom, i oporezili bi te, i kaznili. jer ti ako nisi registrovan kao d.o.o. ili mada neko udruženje na agenciji za privredne registre ne smeš da radiš odnosno sviraš, ni đabe , ni za račun, a za račun nisi na APR registrovan i taj tvoj račun ne bi važio ništa, i smatra se da radiš na crno. Savetujem ti da se vas nekoliko muzičara udruži i da ustanovite muzičko društvo (kao naprimer ribari), svirate nebitno onda kako ne trebate zajedno, isto kao do sada, svako za sebe, idi dvojica ili band nebitno. Ali znam da kod vas nema tako oštre kontrole muzičara, kod nas več ima par godina, ali do 1990 godine, svi bendovi i oni veliki su svirali kako da kažem sada, na crno, A vatrogasci na svirki i oni koji su imali raka, i bili bolesni cvrli su klobasice, čevape, bez dozvole koje su več tada imali pravi kuvari da su higijenski neoporečni, šta čemo, tako je bilo. a vidi ovo sada. U švicarskoj , skandinaviji i nekim drugim zemljama vlasnik ne sme da sam zida kuču mada on to zna, mora samo firma, a Mi do 1990 g, svako je sam gradio kuču i svi na selu su mu pomogli i tetke i komšije i sorodnici..može i danas, samo da te ne uhvate. Ajde. bio živ i zdrav, i želim vam i tebi i svima što više dobre svirke.

nikadvisekorg
29.10.2017, 22:11
Naravno da svako treba da plati porez. Ali objasni mi sada, veceras sam svirao kod kuma, naravno za dzabe. Dobili smo baksis. Da li i to treba da nam operezu sto je je neko svojevoljno dao pare?Da se nadovežem.... postoji i nešto što se zove porez na promet..... ne možeš slati novac s računa na račun... i svaki transfer novca je neka vrsta prometa..... tako i ovo što mi radimo je promet.....

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

nikadvisekorg
17.04.2018, 19:00
Gde ste "licencirani" ima li vas? Kakav je osećaj sad posle nekog vremena kad znate da s vašim parama neko sad uplaćuje letovanje na ezgotičnoj destinaciji na all inclusive varijantu, a? [emoji16]

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

splendid
17.04.2018, 19:48
Čuj jel nas ima
Radimo...ne dižemo glavu..jel znaš pošto su licence ovih dana... :)...jednom su mi u jednom restoranu tražili licencu i to je to što se mog iskustva tiče....sad navodno neki inspektori haraju koji ne priznaju licencu iz džez udruženja nego mora ona druga iz sindikata...u svakom slučaju daleko im lepa kuća.... :)

nikadvisekorg
21.06.2018, 22:57
Voleo bi da vidim one koji su zdušno branili ovu semus varijantu i one što su pretili na tv-u , šta oni kažu pošto su ispali ovce za šišanje, jer evo posle ovoliko vremena ukapirali ste da može da vas kontrolišu/kazne 3 vrste inspektora/kontrole.....
policija - ukoliko prekoračite vreme dozvoljeno za živu muziku ili ste prejaki, tu ide remećenje javnog reda i mira,
poreska - ukoliko primete da previše zarađujete a ne prijavljujete ili nemate ugovore, s tim što njih baš briga u kojem ste udruženju....
i komunalna - ukoliko npr. bez dozvole namontirate šator/intrumente na sred ulice....

Kao što sam i pre rekao nije problem u novcu nego u tome što hoće da nas naprave ovcama, da je ovo neka pravna država onaj što je pretio na svim televizijama bi bio optužen za pretnje obmane i još mnogo toga....

http://urmus.rs/wp-content/gallery/dopis-ministarstvu-kulture/Dopis-Ministarstvo-1.jpg
http://urmus.rs/wp-content/gallery/dopis-ministarstvu-kulture/Dopis-Ministarstvo-2.jpg

http://urmus.rs/wp-content/gallery/dopis-ministarstvu-kulture/Prilozi-1.jpg
http://urmus.rs/wp-content/gallery/dopis-ministarstvu-kulture/Prilozi-2.jpg

nikadvisekorg
23.02.2020, 23:38
Muzikanti šta je bilo, niko ne vadi više "licence"? [emoji23]🤣[emoji23]

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Negoslav
24.02.2020, 00:39
Muzikanti šta je bilo, niko ne vadi više "licence"? [emoji23]🤣[emoji23]

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока
Izvadio. 12000. Lopovi.

nikadvisekorg
24.02.2020, 00:54
Za šta si bre dao toliko i kome???

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Iggy Prince
24.02.2020, 02:22
E moji dragi prijatelji. Dodjite u moj kraj da vidite sta se radi..
Em traze licence, em ugovore, pre dve nedelje napisase kaznu gazdi restorana, sto nismo imali ugovore.

cleaner
24.02.2020, 07:26
E moji dragi prijatelji. Dodjite u moj kraj da vidite sta se radi..

A odakle si kolega ?

sinisa
24.02.2020, 13:23
Ja bih trebao da vadim licencu ali mi nije jasno jel sad polaganje za nju 12000 ili je to clanarina na godisnjem nivou i dali jos uvek moze da se izvadi licenca kod Macka Mise?

splendid
24.02.2020, 13:33
Sve isto samo cena malko drugacija....kakvi su to pljackasi to je revija....

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Negoslav
24.02.2020, 13:59
Za šta si bre dao toliko i kome???

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Toliko je ove godine. U Pancevu u jednom udruzenju. Jbg, neke restorane sto radimo, rekli su nam ako nemamo licence da ne dolazimo vise i jbg, morali smo da izvadimo.

nikadvisekorg
24.02.2020, 15:05
Ja ne znam jel sam ja lud ili ti što vam to traže.... Niko nema pravo da vam traži tako nešto osim inspekcije rada, i uzmete samo ugovor o radu. Tu gde su restorani u kojima vam traže tako nešto, garantujem da su u dilu sa određenim "davaocima" licence. Ja sam mislio da ovoga više nema.... Mislim da je vreme da neko ovo prijavi i da se pohapsd go*na.

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Negoslav
24.02.2020, 15:40
Ja ne znam jel sam ja lud ili ti što vam to traže.... Niko nema pravo da vam traži tako nešto osim inspekcije rada, i uzmete samo ugovor o radu. Tu gde su restorani u kojima vam traže tako nešto, garantujem da su u dilu sa određenim "davaocima" licence. Ja sam mislio da ovoga više nema.... Mislim da je vreme da neko ovo prijavi i da se pohapsd go*na.

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Sve mi to znamo, i svesni smo toga, ali jbg. Jedan klavijaturista je pokrenuo na sudu tuzbu, mi sto smo izvadili trazili su nam da slikamo uplatnice i potvrde, sada cemo da vidimo sta ce biti od toga.

Iggy Prince
24.02.2020, 19:00
Tesko da ce biti bilo sta, Jer covek koji glavni za sva udruzenja je predsednikov covek, i ima odresene ruke da radi to sto radi... Dakle drzava je iza svih njih.

nikadvisekorg
25.02.2020, 12:57
Svako je nečiji, ali ajd sad svi da ćutimo nek nas jebu, to je i poenta... Pa i onom ministru nađoše lažnu diplomu, pa kad se već svi pobuniše, cela javnost, vidiš kako ga mudro povukoše.... Ćutanje je znak odobravanja zapamti!

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Negoslav
25.02.2020, 15:33
Javicu sta se desava sa ovom tuzbom. I mene bas zanima kako ce da se zavrsi, samo da ga ne na..bemo jos vise. 😉

nikadvisekorg
25.02.2020, 16:16
Ne mož od ovog više, nemaju pravni osnov da dobiju... Samo što do sad su svi išli linijom manjeg otpora, ali mislim da je vreme da ga mi njima uteramo.

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Negoslav
17.03.2020, 16:20
Sada me zanima, gde su sindikati i ova lopovska udruzenja u ovoj situaciji? Ds li su duzni da nesto preduzmu povodom ovogs ili samo znaju da uzmu pare?

cleaner
17.03.2020, 18:09
A sta to treba da preduzmu kolega i zasto si im placao ako si placao ?
Ja za sada ne vidim nikakvu obavezu nasu prema njima a ni njihovu prema nama :confused:

Negoslav
17.03.2020, 18:21
A sta to treba da preduzmu kolega i zasto si im placao ako si placao ?
Ja za sada ne vidim nikakvu obavezu nasu prema njima a ni njihovu prema nama :confused:
Zato sto nam nisu dozvoljavali da radimo u poljedinim restoranima bez njihove potvrde ili licence. Koliko znam, svaki sindikat je u obavezi prema svojim clanovima ili gresim?

cleaner
17.03.2020, 19:17
U Beogradu nikom nigde nista ne traze.
Cuo sam samo price "neki tamo" ali konkretno nista.
Mozda se krecem u pogresnom krugu ljudi pa zato nek se javi kolega koga su trkeljisali

Negoslav
17.03.2020, 19:24
U Beogradu nikom nigde nista ne traze.
Cuo sam samo price "neki tamo" ali konkretno nista.
Mozda se krecem u pogresnom krugu ljudi pa zato nek se javi kolega koga su trkeljisali
Meni su bas u Beogradu svuda trazii. Kosnica restoran na Novom Beogradu, Vagon Vikrorija i da ne nabrajam gde jos su nam rekli da se ne pojavljujemo bez licenci.

cleaner
18.03.2020, 01:48
Eto to nisam znao
Izbegavaj te lokale, ko ih sisa :)

nikadvisekorg
18.03.2020, 11:03
Traže kd ukapiraju da nisi lokalac, klasično vaćaranje i šiljenje qrca ako me pitate, što se mene tiče, sad da sam na vašem mestu, koji ste vadili od tih lopovskih udruženja, lepo papir i pismeni zahtev za finansijsku pomoć zbog aktuelne situacije.... Al bukvalno svi to treba da odradite.

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Negoslav
18.03.2020, 13:04
A jbg, mi tu radimo cele sezone. Gazde su preplasene od tih nazovi inspektora, pa nece da rizikuju. U jednom lokalu nam dosle dve zene, cetvrtak bio, i trazili nam licence, pevacica nije imala, pa smo rekli da je gost. Evo, sada smo svi koji smo vadili u udruzenje u Pancevu poslali, pa da vidimo sta ce da odgovore. Mada, verovatno nema nista od toga.

cleaner
18.03.2020, 14:04
Zasto ste uopste pricali sa tim zenama ?

splendid
18.03.2020, 14:12
Ljudi aj nemojte lupati gluposti, poznato je da smo mi muzičari najpametniji i u sve se razumemo ali ovo je postala uređena oblast zakonom na koji mi ne možemo trenutno da utičemo niti da izbegnemo odgovornost. Stvar je da kafedžija može mnogo više da nadrlja od nas muzičara i u tome je glavna stvar. Kad vam dođe inspekcija nema šta da priča sa muzičarem nego sa kafedžijom i da traži ugovor. Sve šta nekom nije jasno nek lepo nazove neko udruženje i tamo će mu sve objasniti. Uglavnom primorani smo da imamo licence i ko želi da se bori protiv toga želim mu uspeh a svi znamo kako prođe borba protiv države. Prema tome dabome :)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
18.03.2020, 14:30
Bas tako postovani kolega, mi nemamo sta da pricamo sa tim "nazovi" inspektorima a kamoli da nas legitimisu

splendid
18.03.2020, 14:38
Ko kaže da ne mogu da nas legitimišu...na zahtev uvek mogu da zovu policiju...mogu da naprave zapisnik i dođeš na sud kad sud utvrdi spram svedoka...uvek postoje svedoci a pravno lice ili gazda lokala uvek može da se utvrdi ko je...uvek mogu gazdi objekta da sašiju kaznu i da ga odvuku na sud pa tamo uvek mož sve da se utvrdi...i na sto drugin načina...ljudi to je trenutno uređena oblast nekim zakonima a ko misli od nas da može da za'ebe zakon mislim da se i sam za'ebo.....na žalost....voleo bih da nije tako ali tako je. Opet kažem taj inspektor nema šta sa muzičarima da priča...on od gazde traži kopije licenci i ugovor...i gazda lokala je onaj ko moze da plati kaznu kao pravno lice koja je velika...a na gazdi je dal će sa tim da se zeza i dal će da dozvoli da naebe zbog tog što se mi natežemo dal muzičara mož ili ne da legitimiše....

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
18.03.2020, 14:48
Ko kaže da ne mogu da nas legitimišu...na zahtev uvek mogu da zovu policiju...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Naravno da mogu da pozovu policiju kojoj MORAS da das licne isprave ALI policajac po zakonu NEMA pravo da tvoje licne podatke ustupi trecem licu u ovom slucaju tom inspektoru jer tada mozes policajcu da ti napises krivicnu [ne prekrsajnu] prijavu i to mu treba napomenuti pa nek se zamisli. Jedino ako pandur nema napismeno da radi asistenciju [kao npr sto radi komunalna asistenciju inspektorima po pijacama].
Tako kaze zakon bato moj a vi zentujte i od inspektora i od policije. Gazda jedino moze tu da nayebe i na njemu je jedino da Vas pusti da radite kod njega ili ne :">

splendid
18.03.2020, 14:56
Pa kad gazda to ne bi peglao da ne nadrlja već kad.bi pustio da dođe do suda misliš da ne bi mogli utvrditi tvoj identitet ? Inspektora i ne zanima ni ko si ni šta si...ima objekat koji zna kako se zove i to mu je dovoljno...a da može da ide dalje sigurno da može...može da uputi zapisnik poreskoj inspekciji koja će kad predmet dođe na red lako utvrditi da je neko radio na crno...sve to izgleda smešno dok ne krene procedura...kad krene zvanično prijavom i ako taj inspektor to zapravo pusti dalje od svoje institucije onda niko drugi ne može to da obriše nego predmet mora da se završi....nek radi ko kako želi ali mislim da to može do onog trenutka kad ti inspekcija bane...posle toga sve je njihova dobra volja i koliko budu hteli da ti prave problem a ovlašćenja imaju...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
18.03.2020, 15:02
Ja sam ti rekao sta ti kao muzicar i kakva su tvoja prava i obaveze a gazda ko gazda nek razmislja sta mu je ciniti.

I na njemu je da te pusti ili ne pusti da radis u njegovom lokalu pa zato ne brkaj babe i zabe

splendid
18.03.2020, 15:14
Druže to što ti pričaš je kao kad voziš kola i ne razmišljaš o tome što ti žena pored tebe sedi bez vezanog pojasa....

Uglavnom nek radi ko kako hoće i misli da treba...

Ima po netu sve da se pročita...i zakoni i podzakonska akta...i o kolektivnim ugovorima i o svemu pa ko hoće da se informiše nek lista... opet kažem svako može naći telefon udruženja ovog il onog ili se uputiti preko nnih na nekog drugog pa se raspitati kako to funkcioniše...

Ja za mene znam kako radim i glava me ne boli. Sa druge strane ko drugačije nije osiguran ovo mu je prilika da se osigura...naravno svi imamo svoje razloge za i protiv ali ja bih, opet ponavljam, lelo nazvao neko udruženje ili golubovićevo ili bajićevo ili redom ako treba dok se ne dođe do nekog ko će to lepo da objasni onom koga zanima.

Srećan rad svima i nadam se skorom oporavku naše "tezgaroške" branše :)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
18.03.2020, 15:21
Ja za mene znam kako radim i glava me ne boli. Sa druge strane ko drugačije nije osiguran ovo mu je prilika da se osigura...naravno svi imamo svoje razloge za i protiv ali ja bih, opet ponavljam, lelo nazvao neko udruženje ili golubovićevo ili bajićevo ili redom ako treba dok se ne dođe do nekog ko će to lepo da objasni onom koga zanima.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Vazno je da tebe glava ne boli i to je i najvaznije a ako zoves bilo koga iz bilo kod udruzenja oni ti ovo sto sam ja rekao nece reci jer im je cilj da ti uzmu pare za papir koji se zove licenca a istina je samo jedna i ova koju sam ti napisao.
Sad ako imas para za rasipanje kupi dve-tri licence za svaki slucaj ;)
Da te [kako kazes] ne boli glava

splendid
18.03.2020, 15:41
Sve bi to bilo lepo da ti i ja pričamo negde u kafani ali ne možeš dovoditi kolege sa ovog foruma u zabludu. Možda je to tvoje iskustvo jer živiš u nekoj drugačijoj sredini nego ja ili neko drugi ali je to sve lepo uređeno zakonom i ti to ne možeš da izbegneš ako ti inspekcija dođe imao ja pet licenci ili ni jednu. Ja kažem za sebe kako je i većina muzičara koje poznajem i koji sviraju ima te "licence". Sad ako ti misliš da si ti pametan a mi glupi onda lepo ostavi broj ljudima ovde na forumu ako urade sve to što si rekao i ako upadnu u problem da mogu da te kontaktiraju da im bolje objasniš kako da se izvuku iz problema koji su sebi napravili.

Kako god. Ja ne mislim za sebe da sam glup i naivan a mislim ni da more mojih kolega i prijatelja muzičara sa licencom, potvrdom ili uverenjem nisu isto tako ni glupi ni neobrazovani ni naivni.

U svakom slučaju ako nekog ko se direktno bavi time ima ovde na forumu bilo bi dobro da se uključi i da stavimo tačku na ovu temu jer sutra kad neko popase problem neće mu baš puno vredeti što je čitao savete sa foruma.

Jedan od dokumenata koji treba pročitati je i "POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RADNO ANGAŽOVANJE ESTRADNO MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELJSTVU"



Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
18.03.2020, 16:00
Kako god. Ja ne mislim za sebe da sam glup i naivan a mislim ni da more mojih kolega i prijatelja muzičara sa licencom, potvrdom ili uverenjem nisu isto tako ni glupi ni neobrazovani ni naivni.





Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Svako za sebe misli da je najpametniji pa i kolege koje godinama placaju licence, pa i mi koji ne placamo pa eto nista.
Jel si cuo da je neko nekada bio kaznjen jer nema licencu ?
Ja nisam ali voleo bih da cujem pa mi reci ali nemoj ono tipa " e sad pocinje ozbiljno, sad ces da vidis" jer te price slusam godinama.

A i imam neki glup osecaj da radis za neki sindikat i da ti je u cilju da sto vise kolega nagovoris da kupe licence :">

splendid
18.03.2020, 16:10
Da...logičan sled zaključivanja...na tvoju žalost ili sreću ne radim ni zakog osim za sebe bar što se oblasti muzike tiče...a ja niti koga vrbujem da kupi niti ubeđujem...jedinu raspravu imam na žalost sa tobom jer mi deluje da si mnogo pametniji od nas ostalih običnih smrtnika koji godinama plaćamo te papire opšte poznate kao licenca pa se osećam dužnim da se uključim u raspravu kad neko ljude savetuje da rade protiv onog što je uređeno zakonom. Ako misliš da si u pravu onda lepo svima to objasni ovde na forumu pa da ni mi glupi više ne plaćamo bezveze te papire.

Kad bolje razmislim prosto mi neverovatno da neko godinama svira i da mu nikad nije došla inspekcija pa pomišljam da ustvari imaš i ti licencu samo ovde pališ nas ostale ili sviraš u lokalima u koje inspekcija ne zalazi...





Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Negoslav
18.03.2020, 16:14
I jedan i drugi ste u pravu. Da nemaju prava inspektori da nam treze nemaju, to je stvar volje muzicara da li ce da pokazu ili ne. Odmah kod gazde za sklopljen ugovor. Drugo, bez licenci u ozbiljnom restoranu ne mozes da radis. Oni jednostavno ne zele da se igraju sa ogromnim kaznama, niti njih zanima da li je ok sto sindikati rade nama muzicarima. Ne mesaju se, kao sto ni nas ne zanima nesto oko njihove branse. Ja da nisam imao tu licencu proteklih godina, mogao sam samo da rasprodan klavijature.

splendid
18.03.2020, 16:18
Pa na žalost ne možemo protiv zakona...u onom kolektivnom ugovoru koji sam spominjao lepo je definisan i ugovor a i piše da izvođači moraju imati uverenja ili potvrde...inspektori mogu ili ne mogu da te legitimišu totalno je ne bitno jer moraš imati papir da bi potisao ugovor i kad dođe inspektor gazda mora da mu pokaže ugovor i kopije licenci muzičara...tako da nije bitno dal može ili ne može da te kontroliše...ajd da ne ulazimo u to...ali ako hoćeš da ti je mirna glava lepo uzmeš papir i siguran si...do tad cekaj svaku svirku dal će biti ili neće problem...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Negoslav
18.03.2020, 16:23
Pa na žalost ne možemo protiv zakona...u onom kolektivnom ugovoru koji sam spominjao lepo je definisan i ugovor a i piše da izvođači moraju imati uverenja ili potvrde...inspektori mogu ili ne mogu da te legitimišu totalno je ne bitno jer moraš imati papir da bi potisao ugovor i kad dođe inspektor gazda mora da mu pokaže ugovor i kopije licenci muzičara...tako da nije bitno dal može ili ne može da te kontroliše...ajd da ne ulazimo u to...ali ako hoćeš da ti je mirna glava lepo uzmeš papir i siguran si...do tad cekaj svaku svirku dal će biti ili neće problem...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

E sada je pitanje. Sta tebi ti sindikati i udruzenja nude za taj papir?

cleaner
18.03.2020, 16:25
D Ako misliš da si u pravu onda lepo svima to objasni ovde na forumu pa da ni mi glupi više ne plaćamo bezveze te papire.

Kad bolje razmislim prosto mi neverovatno da neko godinama svira i da mu nikad nije došla inspekcija pa pomišljam da ustvari imaš i ti licencu samo ovde pališ nas ostale ili sviraš u lokalima u koje inspekcija ne zalazi...





Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Nisam rekao da je iko glup a ko placa nek placa, njegov problem, njegova stvar.
Nikad mi ni u jednom lokalu nije dosla inspekcija niti ikome od kolega koje ja znam a zna me pola Beograda.
Cuo sam za jedan slucaj kao "pozudan" da su dva lika dosli u jedan lokal da traze licence muzicarima [necu da mu spominjem ime] i da su od gazde dobili nogu u dupe i da se nikad vise nisu pojavili
Dodato:
Pa na žalost ne možemo protiv zakona...u onom kolektivnom ugovoru koji sam spominjao lepo je definisan i ugovor a i piše da izvođači moraju imati uverenja ili potvrde...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Taj kolektivni ugovor su sacinili oni koji prodaju licence, koji uzimaju pare kume moj ;)

splendid
18.03.2020, 16:33
Pa...nude vruć vazduh....kao i obično kad nešto moraš da platiš....a Đura će da nam oprosti što nas je tukao... :)

Navodno je to da bi opet kolko tolko muzičari bili zastićeni u pogledu doprinosa i da imaju tu mogućnost.

Meni otprilike naleti inspekcija par puta godišnje. Prošle godine u ovo doba smo imali problem u Futogu jer su nam svima bile istekle"licence" a niko nije obnovio i imali smo rok od 7 par dana to da rešimo...da nismo rešili gazda lokala bi dobio kaznu sigurno a verovatno i mi neke...doduše ispeglali smo.



Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
18.03.2020, 16:35
Pa...nude vruć vazduh....kao i obično kad nešto moraš da platiš....a Đura će da nam oprosti što nas je tukao... :)



Dobar ti je izgovor kad nemas argument :D
Dodato:


Navodno je to da bi opet kolko tolko muzičari bili zastićeni u pogledu doprinosa i da imaju tu mogućnost.


Svi znaju i vide koliko smo zasticeni :lol:
Dodato:


Meni otprilike naleti inspekcija par puta godišnje. Prošle godine u ovo doba smo imali problem u Futogu jer su nam svima bile istekle"licence" a niko nije obnovio i imali smo rok od 7 par dana to da rešimo...da nismo rešili gazda lokala bi dobio kaznu sigurno a verovatno i mi neke...doduše ispeglali smo.


Ti si bas maler a ja eto i moje kolege poznanici srecnici :)

splendid
18.03.2020, 16:43
Maler ili ne tako funkcioniše...i kolega i ja ti pričamo naša iskustva a ti sa nama razgovaraš ko da smo glupi, naivni ili šta već...to bi bilo isto kao sutra da dođeš da nam kažeš kako smo ludi što registrujemo kola jer ti godinama voziš neregistrovana....

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Negoslav
18.03.2020, 16:46
Maler ili ne tako funkcioniše...i kolega i ja ti pričamo naša iskustva a ti sa nama razgovaraš ko da smo glupi, naivni ili šta već...to bi bilo isto kao sutra da dođeš da nam kažeš kako smo ludi što registrujemo kola jer ti godinama voziš neregistrovana....

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Ja stvarno ne znam gde ko radi, ali potpisujem da u vecini Beogradskih ozbiljnih restorana i klubova ne mozes da radis bez licence.

nikadvisekorg
18.03.2020, 16:46
Prijatelju @splendid ko si ti da nekome kažeš da lupa gluposti i da sarkasticno kažeš "u sve se razumemo"? Jesi li ti pravnik ili OSL pa da znaš proceduru?

Druga stvar, ajde pošto ti sigurno znaš više od nas, navedi nam član Zakona kojim je tk regulisano, i odgovori mi na pitanje, da li je interni propis nekog nazovi udruženja "stariji" od Zakona o radu?

Dakle ovako, pošto vidim da neki zaista mislite da ovi prevaranti (mislim na te iz "muzičkih udruženja") imaju neka ovlašćenja, pozovite slobodno policiju, i kažite da vas ometaju u radu i maltretiraju, kao i da traže lične podtke na uvid.

Da se razumemo, govorim šta da radite kad vam to traže ovi klovnovi iz muzički udruženja....

Dokumenta morate pokazati:
Komunalnoj policiji/inspekciji,
Znači svim OSL (ovlašćeno službeno lice), kao i poreskom i inspektoru rada, naravno kad vam pokažu legitimaciju....

Da bi mogli da vas povuku za qrac, uvek odradite Ugovor o delu kao fizičko lice sa menadžerom objekta gde svirate, i to pokažete ovim kojima sam naveo.

Pozdrav od nekog ko ne zna ništa.....

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

cleaner
18.03.2020, 16:49
Maler ili ne tako funkcioniše...i kolega i ja ti pričamo naša iskustva a ti sa nama razgovaraš ko da smo glupi, naivni ili šta već...to bi bilo isto kao sutra da dođeš da nam kažeš kako smo ludi što registrujemo kola jer ti godinama voziš neregistrovana....

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Navodis me da kazem da ste glupi Vi koji placate licencu ali to ne pije vodu, nisam i nikad necu reci da je neko glup.
A po zakonu auto moras regularno da registrujes a ne po nekom kolektivnom ugovoru od nekog tehickog pregleda koji bi da bi ti naplatio tehnicki.
Ajde osvesti se i daj mi reci gde pise u zakonu da muzicari moraju da imaju licence da bi radili ?
Pazi, pitam te u zakonu a ne u kolektivnom ugovoru nekog sindikata.

Znas li uopste sta znaci sindikat ?

splendid
18.03.2020, 17:34
Izvinjavam se na toj opasci lupanje gluposti, nisam mislio da vređam nikoga ali na osnovu mog iskustva a koliko vidim i nekih kolega ovde ispada da neko od nas ovde ne priča istinu pa bi bilo dobro da vidimo ko ?

Nemam ništa protiv niti ulazim u to ko ima ili nema licencu ali nije u redu da ovde neko priča kako to ne treba i kako ne može niko ništa da ti radi zato što nemaš papir opšte poznat kod nas muzičara kao "licenca".

Prvo sindikat odnosno kontrolori sindikata NE kontrolišu muzičare nego lokale i druge objekte gde mi muzičari sviramo. U lokalu bi trebali da imamo sklopljen ugovor sa gazdom objekta ili eventualno sa drugim licem koje nas je angažovalo.

Drugo, na netu da ne bih kopirao linkove ovde imate "poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno - muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu. Taj kolektivni ugovor koji nas se tiče objavljen je u "Službenom glasniku RS", broj 23 od 2. marta 2015 što znači da je pravno obavezujući i da stvarno postoji. Taj ugovor je donešen na osnovu prava koje mu daje zakon o radu svojim članom 246. stav 4. koji kaže "Poseban kolektivni ugovor za lica koja samostalno obavljaju delatnost u oblasti umetnosti ili kulture (samostalni umetnici) zaključuju reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativni sindikat."

Tim ugovorom koji sad već na žalost teško možemo osporiti kaže se ovako:

Član 2.

Ovaj poseban kolektivni ugovor odnosi se na izvođača iz člana 1. ovog kolektivnog ugovora koji obavlja estradno-muzičku delatnost, što dokazuje uverenjem ili potvrdom izdatom od strane udruženja ili organizacije čija je reprezentativnost utvrđena u skladu sa zakonom, koja je potpisnik ovog ugovora.

Od 2018-te taj kolektivni ugovor je isto objavljivanjem njegovih izmena primenjuje se i na sve poslodavce na teritoriji Republike Srbije koji nisu članovi Unije poslodavaca Srbije i na muzičare koji nisu članovi reprezentativnih sindikata, a koji nisu učestvovali u njegovom zaključivanju. I to je objavljeno u službenom glasniku kao i to da je njegovo trajanje produženo do nekog meseca u 2021.godini tako da je taj ugovor itekako na snazi jer ga je Zakon o Radu dozvolio odnosno donešen je na osnovu ovlašćenja koje mu daje Zakon o radu.

Onda se vraćamo na početak gde ću opet reći da kontrolori kontrolišu vlasnike lokala a ne muzičare. Oni dođu kod vlasnika lokala i traže ugovor i kopije licenci. To je ono kako treba da ide i kako je u mojim slučajevima bilo.

E sad ću još jednom da se izvinem za ono što sam napisao lupanje gluposti a vi me ubedite u vašu priču i ja ću umesto da plaćam licencu vas dvojicu bar dvaput godišnje za te novce od licence da vodim na jagnjetinu i pivo :)

Poštujem i ovaj forum kao i sve njegove članove, ne vređam nikog ali ne mogu da pustim da pričate kako samo gazda nogom u dupe istera te kontrolore sindikata i slične priče. To možda može da prođe kod gazda koji su ko zna ko i možda u nekim drugačijim okruženjima kao što je neko manje mesto gde bi dobili batine i slično ali to nije predmet našeg razgovora.
Dodato:
ono je bila ćirilica kopirana iz akta pa se ne vidi....

tu je trebao da bude član 2 kolektivnog ugovora koji kaže

Ovaj poseban kolektivni ugovor odnosi se na izvođača iz člana 1. ovog kolektivnog ugovora koji obavlja estradno-muzičku delatnost, što dokazuje uverenjem ili potvrdom izdatom od strane udruženja ili organizacije čija je reprezentativnost utvrđena u skladu sa zakonom, koja je potpisnik ovog ugovora.
Dodato:
Ono što mi možemo da biramo kod tih "licenci" je da uzmemo onu po kojoj možemo da se prijavimo kao samostalni umetnici i da sebi plaćamo doprinose ili onu drugu koju uzimaju oni koji su već negde zaposleni ili koji ne žele da plaćaju doprinose i obaveze po ovom osnovu.

cleaner
18.03.2020, 18:12
Taj kolektivni ugovor koji nas se tiče objavljen je u "Službenom glasniku RS", broj 23 od 2. marta 2015 što znači da je pravno obavezujući i da stvarno postoji. Taj ugovor je donešen na osnovu prava koje mu daje zakon o radu svojim članom 246. stav 4. koji kaže "Poseban kolektivni ugovor za lica koja samostalno obavljaju delatnost u oblasti umetnosti ili kulture (samostalni umetnici) zaključuju reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativni sindikat."

Kazes zakljucuju reprezentativno udruzenje poslodavaca i reprezentativni sindikat.....da uprostimo, znaci zakljucuje vlasnik ugostiteljskog objekta sa sindikatom a sindikat je taj koji ce nama muzicarima tj njihovim clanovima da obezbedi posao jel tako ?
A clan bilo kog sindikata danas moze postati i moja baba da ne pricam o tome da su licencirani i oni koji pustaju fajlove i matrice, koji ne znaju da odsviraju ni Moravac a neki i ne znaju gde je ton C kad sednu za klavijaturu.
Nema komisije, nema polaganja, nema nista ali ima tkz licence ako das pare :)
Mrzi me da guglam i proveravam ali ako to sto ti pricas i stoji u zakonu kako ti kazes i ako bude zazivelo na neki posten i korektan nacin [da ne dobijaju licence i kurta i murta] izvadicu je i ja ali za sada sigurno ne. Vec sam ustedeo par stotina eura sto prethodnih godina je nisam vadio i bio neposten prema drzavi. Sigurno mi je bolje sto sam te pare preusmerio na decu, obnavljanje opreme i sl.
Aj da se vratim na tkz licence i da moze da ih dobije ko god pozeli : ja hocu licencu doktora i imam para da je platim pa mogu li je dobiti s obzirom da ne znam ni inekciju da dam ?
Nece to ako i postoji u zakonu jos zaziveti a di tad sviraj, pevaj i bori se, ne placaj ono sto ne moras.
Nisi mi rekao znas li sta znaci rec sindikat i sta znaci uopste sindikat ?

splendid
18.03.2020, 18:25
Druže sve ti piše crno na belo. Taj sindikat o kom ti pričaš definisan je zakonom i to je ono za šta se svi hvataju jer nisi obavezan da budeš član.

Ok...a kako misliš da ti sindikat izda potvrdu ili uverenje ako nisi njihov član ?

Jasno je da niko nije dužan da bude član bilo kog sindikata ali me ti molim te prosvetli kako da mi taj sindikat izda papir ako ja nisam njegov član. Druga stvar ovo sve što piše o zakonu i ugovoru je crno na belo tako i možeš to dokle hoćeš da proveravaš, čak sam ti i smernice dao gde sve to da nađeš ali to ne znači da ti treba druge da ubeđuješ u ono u šta i sam nisi siguran i ne poznaješ.

Ja se slažem sa tim da nas levate, slažem se da su taj sindikat tako napravili da moraš biti član da bi ti izdali licencu i da je to bezobrazno. Slažem se u celosti da nas levate na svim frontovoma oko te priče ali ovo je činjenica i zvanično postoji i protiv toga ja ne mogu ništa osim da igram po njihovim pravilima. Pitanje je samo kad će oni to da zategnu i da nas oglobe a sigurno je da će to uraditi.

Tu sam za dalju raspravu po ovom pitanju.

Drugarski pozdrav kolega.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
18.03.2020, 18:31
Pitanje je samo kad će oni to da zategnu i da nas oglobe a sigurno je da će to uraditi.



Do tada budimo dobre volje ali ne i dobrovoljci a kad ce biti......pa kaze ona nasa stara dobra izreka NE LIPSI MAGARCE DO ZELENE TRAVE ;)

Dok tako nesto ne obavezu ili kako ti kazes 'ne zategnu" trosimo pare na vrucu prasetinu i ladno pivo :D
Bolje mi da se castimo i uzivamo nego oni koji nas nagovaraju da vadimo te licence [sindikati]. Nije limitiran broj pa ce da nestanu.

Pozdrav i tebi, ziv bio

Negoslav
18.03.2020, 18:57
Svi mi u sustini pricamo isto. Da nam otimaju pare na nelegalan nacin, Ja bas nisam upucen u sindikat i mene zanima sta bi sada oni trebali da preduzmu kao sindikat za svoje clanare, koji im placaju godisnju clanarinu? Koja je njihova obaveza prema nama itd?

cleaner
18.03.2020, 19:02
Nemaju obaveze

nikadvisekorg
18.03.2020, 22:08
Da preskočim ove stvari, prijatelju kolektivni ugovor može da sklopi svako udruženje, ali svako od vas može kao pojedinac tj. kao fizičko lice da plaća putem ugovora o delu samo onog dana kada imate svirku. Kolege mešate babe i žabe.
Ja kolega @splendid hoću da ti objasnim kako da budeš čist pred Zakonom, a ti opet o kolektivnom ugovoru....

A opet moram da vam objasnim : Ne postoji ni muzička inspekcija niti muzička kontrola, niti bilo ko iz ikakvog sindikata sme da kontroliše vlasnike objekta.
Rekao sam u prethodnom postu ko sme, da ne ponavljam opet, ne unosite zabunu kod ostalih kolega.....
Slobodno pozovite policiju kad bulo kakvi prevaranti toga tipa dođu i krenu da trkeljišu.... I pitajte gde će da ih vode da im pošaljemo paket banana i pomorandži.....





Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

splendid
18.03.2020, 22:31
Druže ja bih voleo da je tako kako pričaš ali nije...ko dolazi da kontroliše ugovore ?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
19.03.2020, 00:59
Pa ko dolazi ?
Dolaze iz nekih sindikata kako bi Vas nagovorili da su oni jedino legalni i da Vam uvale te papire tkz licence :)

splendid
19.03.2020, 01:05
E do......ajmo ispočetka sve.... :)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
19.03.2020, 01:07
Iskristalisali smo sve tako da nema potrebe da smaramo kolege iz pocetka

nikadvisekorg
19.03.2020, 21:52
Kolega @splendid mi u klin to u ploču, nijedan "sindikalac" nije iznad Zakona niti bilo kog drugog inspektora koji smeju da vas kontrolišu.....
Zbog onog lažnog predstavljanja kao "muzička policija" i mahanjem onim značkama koje liče na policijske provereno znam da mogu da zaglave u "karantin" da odmore malo [emoji23]

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

splendid
19.03.2020, 22:09
Druže pročitaj malo to što sam okačio....zakon o radu stoji iza tog dokumenta koji se zove kolektivni ugovor i kojem podležu svi ugostitelji u srbiji bez obzira da li su članovi ili nisu....po tom kolektivnom ugovoru koji je objavljen u službenom glasniku i koji je pod dokument zakona o radu predviđeno je da muzičar koji svira u lokalu mora da ima ugovor i uverenje ili potvrdu....ovo ti je ukratko...sad ti meni objasni na osnovu čega misliš da ta inspekcija sindikata nema ovlašćenja da kontroliše lokale...?

I ne brkajte kontrolisanje muzičara jer muzičare ne kontrolišu direktno nego prilikom kontrolisanja objekta i vlasnika koji mora da ima ugovor sa muzičarima i njihove kopije uverenja ili potvrda ?

Šta dalje nije jasno aj da raspravimo i stavimo tačku na to....

To što kažeš da iz sindikata ne mogu da vas kontrolišu pa oni i ne kontrolišu muzičara, to već peti put objašnjavam. Oni kontrolišu objekat sa punim pravom i uz mogućnost da svoj zapisnik o nekom prekršaju koji je zatečen mogu da upute drugima, konkretno poreskoj inspekciji, inspekciji rada i svaka institucija će po službenoj dužnosti da postupi u skladu sa zakonom.

Ovde ne možete da dovedete u pitanje ovlašćenje kontrolora sindikata jer oni to imaju u skladu sa dokumentima koja sam već sto puta nabrajao....

Ajd da vidim gde vam je zapelo i šta ne razumete ili nećete da razumete. ?



Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Dodato:
I nemoj neko da misli da branim sindikat ili te papire koji su nam nametnuti, i ja sam dugo vremena bio ubeđenja kao i vi međutim kad sam seo sa prijateljem koji je inspektor sindikata čovek mi je od a do š lepo objasnio...obzirom da sam se i sam bavio zakonima i podzakonskim aktima prilično dobro znam šta pišem...jednostavno uredili su onako kako im odgovara i tu možemo samo da se švercujemo i krivinarimo kako ko može...ja ne mogu...treba mi taj dokument i neću zbog novca koji zaradim na jednoj najgoroj svirci sebi da pravim problem...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
20.03.2020, 02:56
Jedno je 100 % sigurno.
Niko osim policije i komunalne policije ne moze da Vam trazi licna dokumenta a i oni samo sa posebnim papriom o asistenciji smeju da Vase podatke ustupe trecem licu [u ovom slucaju tkz muzickoj inspekciji] jerbo mozete Vi njima da pisete krivicnu prijavu ako zloupotrebljavaju data im ovlascenja da Vas legitimisu. Kazem KRIVICNU a ne prekrsajnu sto nije za zezanje i to oni znaju ili treba da znaju pa im predocite pa nek se ceskaju po glavi.
Moze samo vlasnik objekta u kome svirate da Vam onemoguci rad jer to je njegov objekat i njegova livada. On sve odlucuje, on je komandant, direktor, predsednik, sef, Hodza, bog......ma on je tu tata ;)
Kakva muzicka policija qrci, palci.....nogu u dupe bas kao sto bi i nekom gostu pijanom Miloradu :D
To je to i da ne palamudimo vise :)

Iggy Prince
20.03.2020, 06:00
Niko nama ne trazi licne isprave. Vec traze upravo te licence koje vadimo. Ranije je bio fazon, ako neko nema, imate tipa 7 dana da izvadite, ali to ne pije vodu, svaki put se moze izvaditi na to. A s' obzirom da zivimo u lopovskoj banana drzavi, svuda ce oni naci svoju rutu. Sada je fazon sa ugovorima, ako dodju i vide da ga nemas, tj da nisi dostavio ugovor gazdi restorana, to prijavljuju nadleznoj inspekciji za kontrolisanje restorana (sanitarnoj jelte), i ista pise gazdi restorana kaznu. U poslednjem slucaju koji sam imao, gazda je konkretno nagrabusio 400000 jer mi nismo imali potpisane ugovore sa gazdom veselja. Dakle, nismo mi u obavezi da potpisujemo ugovor sa gazdom restorana, vec sa tagarom... I sto je jos gora stvar, nismo ni to u obavezi, ali u sredini u kojoj ja zivim, gde inace nema posla veceg obima, svaki dinar je bitan, pogotovo nama koji samo od toga zivimo, i da bi prehranili sebe i svoje ukucane, moramo zbog tih gazda da radimo sve se trazi, kako bi nas te iste gazde primile u svoj restoran. Ja licno ne bih to nikada ni izvadio, da nisam izgubio enormno veliki broj svirki, zato sto nisam imao licencu.

splendid
20.03.2020, 10:16
Nek radi ko kako hoće, uglavnom, za kolege koji žele da se informišu i da ne žive u zabludi eto u prethodnim mojim postovima objašnjeno kako to funkcioniše....

Uglavnom ja bih ovde prilično zanemario te fore tipa "noga u dupe" jer svi dobro znamo da i običan šamar može kad dođe do suda da vas košta poprilično a ne napad na neko lice za kontrolu...

Uglavnom ne bih se više nastavljao po ovom pitanju mislim da dokumenta gore dovoljno govore, hvala bogu svi smo pismeni pa će svako sebi pronaći neku ulogu u tome...

Pozdrav.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
20.03.2020, 15:08
Uglavnom ja bih ovde prilično zanemario te fore tipa "noga u dupe" jer svi dobro znamo da i običan šamar može kad dođe do suda da vas košta poprilično a ne napad na neko lice za kontrolu...



Malo sam se grubo izrazio sa tim "nogu u dupe" jer se danas za jedan samar dobiva velika novcana kazna ali to sam rekao onako u zargonu.
Ne vadite te papire tkz licence ako niste ugrozeni, ako Vas ne uslovljavaju gazde tj vlasnici objekata [nikako neki samozvani inspektori]
To je moj savet a Vi kako hocete....

p.s. necu ako ne moram detetu da opcigujem jednu pisljivu cokoladu da bi bio posten ka drzavi a kamoli 7 ili 12 hiljada

nikadvisekorg
20.03.2020, 15:43
Kolega @splendid ja počinjem da razmišljam da si i ti u toj priči beka karika, jer svi koje sam do sad upoznao a da imaju slično gledište, uglavnom su u nekom sindikatu ili kontrolori....

Pazu ovako.... Udruženje muzičara može da registruje svako, čak i ti u APR (agencija za privredne registre) to je za obe koji hoće da uplaćuju doprinose da bi kasnije ostvarili penziju. U principu ono što si ti govorio sano nedorečeno može da se odnosi na njih da bi trebali da imaju neku dozvolu za rad.
Za nas koji radimo kao fizička lica i ne želimo da idemo preko APR, ti ne može da se odnosi. Po tvojoj logici bi trebao da "licencu" ima i onaj ulični svirač?
Kako npr. da u restoranu nastupi neki pevač amater kao gost koji nema stalni posao?
I njega bi naterao da bude u nekom udruženju?
Ne druskane ne ode to tako.
Lepo UGUVOR O DELU za taj dan i nastup sa lokalom/menadžerom i ćao. Može da dođe ko hoće, bukvalno mogu da ga povuku za q.....
A ti kako hoćeš, preporučujem ti da izvadiš u dva različita udruženja da budeš siguran kad ti dođu ", muzički kontrolori".

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Negoslav
20.03.2020, 16:16
Kolega @splendid ja počinjem da razmišljam da si i ti u toj priči beka karika, jer svi koje sam do sad upoznao a da imaju slično gledište, uglavnom su u nekom sindikatu ili kontrolori....

Pazu ovako.... Udruženje muzičara može da registruje svako, čak i ti u APR (agencija za privredne registre) to je za obe koji hoće da uplaćuju doprinose da bi kasnije ostvarili penziju. U principu ono što si ti govorio sano nedorečeno može da se odnosi na njih da bi trebali da imaju neku dozvolu za rad.
Za nas koji radimo kao fizička lica i ne želimo da idemo preko APR, ti ne može da se odnosi. Po tvojoj logici bi trebao da "licencu" ima i onaj ulični svirač?
Kako npr. da u restoranu nastupi neki pevač amater kao gost koji nema stalni posao?
I njega bi naterao da bude u nekom udruženju?
Ne druskane ne ode to tako.
Lepo UGUVOR O DELU za taj dan i nastup sa lokalom/menadžerom i ćao. Može da dođe ko hoće, bukvalno mogu da ga povuku za q.....
A ti kako hoćeš, preporučujem ti da izvadiš u dva različita udruženja da budeš siguran kad ti dođu ", muzički kontrolori".

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Objasni to gazdama restoranima, ne nama. Mi razumemo sta ti pricas, ali oni ne. Boli njih uvo za ugovor o delu ili bilo sta. Gazda restorana trazi tu jebenu LICENCU, nista drugo ga ne zanima. Mozemo mi da teramo inat i da tumacimo zakon, sedecemo onda kuci. Jbg, protiv zakonito, ali iskusno nas da ne kazem sta. Ja sam u jednom postu napisao. Da nisam imao licencu, izgubio bih dosta para, i rasprodao klavijature i isao na mesalici da radim.

splendid
20.03.2020, 17:16
Kolega @splendid ja počinjem da razmišljam da si i ti u toj priči beka karika, jer svi koje sam do sad upoznao a da imaju slično gledište, uglavnom su u nekom sindikatu ili kontrolori....

Pazu ovako.... Udruženje muzičara može da registruje svako, čak i ti u APR (agencija za privredne registre) to je za obe koji hoće da uplaćuju doprinose da bi kasnije ostvarili penziju. U principu ono što si ti govorio sano nedorečeno može da se odnosi na njih da bi trebali da imaju neku dozvolu za rad.
Za nas koji radimo kao fizička lica i ne želimo da idemo preko APR, ti ne može da se odnosi. Po tvojoj logici bi trebao da "licencu" ima i onaj ulični svirač?
Kako npr. da u restoranu nastupi neki pevač amater kao gost koji nema stalni posao?
I njega bi naterao da bude u nekom udruženju?
Ne druskane ne ode to tako.
Lepo UGUVOR O DELU za taj dan i nastup sa lokalom/menadžerom i ćao. Može da dođe ko hoće, bukvalno mogu da ga povuku za q.....
A ti kako hoćeš, preporučujem ti da izvadiš u dva različita udruženja da budeš siguran kad ti dođu ", muzički kontrolori".

Послато са MI 6X уз помоћ ТапатокаTi imaš pravo da misliš šta god želiš na ovom svetu a ja sam objasnio u prethodnim postovima dal sam ili nisam u toj priči neka karika. To je isto kao kad bih ja rekao da si možda ti neka karika u tome pa ljude svesno dovodiš u zabludu kako bi se naplatilo više kazni...

To da registruješ neko udruženje u APR može ko hoće i ne samo udruženje nego sijaset drugih stvari ali pod malo drugačijim uslovima nego što ljudi misle samo odeš i samo registruješ...prvo moraš da ispuniš sve uslove kako bi se registrovao kao neko da kažem pravno lice.

Nemojte pričati o onome što ne poznajete i prepričavati priče drugih ljudi sličnog našeg razmišljanja kako ću da za*ebem državu...od te priče nema ništa još otkako je Robin Hud umro :)

Možete da mislite šta hoćete i kako hoćete ali ovde sam vam izneo tačne informacije iz zakonskih i podzakonskih akata države u kojoj živimo i to je to. Ko misli da nisam u pravu nek mi to slobodno dokumentuje nekim zakonom ili nekim drugim podzakonskim aktom a do tada je bolje da me saslušate jer sam ja proveo puno vremena dok sam ukapirao sve do tančina.

I dalje dosta ljudi deli vaše mišljenje ali vam tvrdim da to mišljenje na moju i vašu žalost ne stoji.

I ja ovo ne bih plaćao da ima nekog drugog rešenja ali reše je je jedino da vas niko ne "uhvati" na svirci.

Druga stvar je ugovor koji kažeš da se potpiše bez tog papira. Taj ugovor je propisan pod kojim uslovima može da se zaključi. Na osnovu čega neko da potpiše ugovor kako će da obavlja neku delatnost a nisi nigde dokumentovan kao neko ko to može da obavlja....to možeš da potpišeš sa nekim fizičkim licem...sa komšijom da mu istovaraš drva ili slično ali sa pravnim licem postoje neka pravila pod kojim neko pravno lice može da angažuje neko fizičko u obavljanju neke uslužne delatnosti...

Ne brkajte žabe i babe....

Opet koga šta konkretnije zanima dosta mogu da objasnim jer sam i ja sam proveo dosta dok sve nisam raščivijao.

Inače radio sam jedan prethodni period života kao inspektor u nekoj upravi i dosta stvsri mi je poznato.

Moj cilj ovog izlaganja ovde je da onom ko želi pojasnim kako ovaj naš najeb zvani licenca funkcioniše.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
20.03.2020, 19:38
Da ne ponavljam ono isto sto sam vec i ponavljao u prethodnim porukama ali samo jedno moram :
I dalje mislim da kolega splendid radi za nekoga ko izdaje licence ili ih i on sam izdaje.
A mozda je samo posten i savestan gradjanin pravne drzave Srbije :)

splendid
20.03.2020, 19:54
Kolegu splendida svi mogu da upoznaju ko god dodje u Novi Sad a hvala bogu dosta muzičara me zna i zna dal sam il nisam....nema potrebe da me iko proziva zato što se ne slaže sa iznetim činjenicama i ko želi da ih ospori neka izvoli argumentima koji su adekvatni a ne da ono što sam rekao neko osporava sa čuvenim "aha ti mora da si ovaj ili onaj"....ovo radim ISKLJUČIVO da bih kolege upoznao sa ovom temom na mnogo kraći i jednostavniji način nego što sam ja sam sve ovo saznao.

Ne ljutim se ni na šta po ovoj temi osim što vam prilično drugarski iznosim činjenice i dajem čiste zakonske dokaze kako oni to rade a vi i dalje to poništavate nekim drugim argumentima koji nam baš nisu potrebni.

Sve što neko tvrdi drugačije od ovog što sam izneo neka obrazloži nekim pravnim dokumentom direktno.

Verujem da ima još muzičara sa dosta iskuatva po ovom pitanju pa neka ljudi procene, a verovatno na forumu ima sigurno i nekog iz sindikata ko sebe ne bi da etiketira i to razumem.

Jedini problem koji sam do sada po svirkama sreo je što u jednoj velikoj opštini i gradu u banatu (ne imenujem ovim putem) postoji kontrolor koji je zahtevao da se na žiro račun njihovog udruženja uplati 1000din po muzičaru koji svira u tom gradu u nekom renomiranom objektu i te novce niko nikad ne vidi od muzičara što je čist reket. Ostali da kažem su bili korektni i ne mogu da zamerim ljudima.



Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Dodato:
Nešto razmišljam....da nije ove *bene situacije ne bi se verovatno ni kuckali ovde na forumu :)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

nikadvisekorg
20.03.2020, 21:42
Brate splendid, pa za takve koji glume mafiju i pokušavaju da reketiraju, zar ne postoji nešto što se uči u vojsi, tzv, "ćebovanje" u mračnoj ulici.... Ne podržavam nikakav vid nasilja da se razumemo, ali kad ništa drzgo ne preostane, uvek bolje prvi napasti iz iskustva vam govorim.
Najgore dugoročno da svi idemo linijom manjeg otpora, i da im kupujemo te licence....

Nego otvaranje sopstvenih udruženja koja će da se bore podnošenjem krivičnih prijava protiv ovih, napravite svoje udruženje tamo i sami sebi izdajte licence....
Meni je jednom prošle god upao inspektor, i ponudio sam ga pićem i pošto je bilo isto ko da si pričao zidu, zamalo da dobije po pi*ki i otišao je uz pretnje kaznama i nekim vrtoglavim ciframa.... dok sam mu se smejao u facu i pitao ga da li želi da pozovem ja policiju ili on?

Drugi slučaj je jedan iz drugog grada, koji me je zvao u 23h noću i pretio da će sve da nas kažnjava, jer sam sve ovo objašnjavao kolegama i odvraćao ih od uzimanja licenci, naravno nekom je dokur*ilo pa sam čuo da je dotični u "karantinu" jer je upao negde na veselje gde su ljudi znali šta sme šta ne....

Ja i u 2020. nemam nameru da vadim nikakve licence, već samo da popunjavam ugovor o delu.....

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

splendid
20.03.2020, 21:53
Druže znam šta kažeš ali situacija je takva...sa druge strane ako pričaš o ugovoru o delu prilikom njegovog zaključenja zakon kaže sledeće:

Angažovani radnici primaju ugovorenu naknadu za svoj rad koja je oporezovana porezima i doprinosima i obavezno moraju biti plaćeni. To su:

porez na dohodak građana,

doprinosi za PIO,

doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje.

Porez na dohodak građana i doprinos za PIO se uvek plaćaju, bez obzira da li je angažovani radnik zaposlen ili nije. Doprinosi za zdravstveno osiuranje se plaćaju samo za radnika koji nije zdravstveno osiguran.

O ovome možete po internetu svašta naći....

Još ne shvataš da je to što kontrolori tog sindikata rade ustvari zakonom prilično uređeno u njihovu korist i protiv toga na žalost teško šta možemo da uradimo...


Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
20.03.2020, 23:20
Ugovor o delu mozda obavezuje poslodavca ali ne i radnika.
Penzioneri imaju sve dazbine placene pa sastavljaju ugovor o delu

nikadvisekorg
20.03.2020, 23:30
Da ti skratim, ajde evo recimo meni napiše taj tzv "kontrolor" kaznu što nemam licencu.... I ja neću da platim naravno nego odemo na sud... Na koji član Zakona će on da se poziva? I znaš li da u Zakonu o radu stoji da je članstvo u sindikatu neobavezujuće, dok isti taj SEMUS ili kako se već zovu ti prevaranti kad ih pozoveš kažu ne može sano licenca, mora i članstvo u njihovom sindikatu.
E sad oni su obično muzičko udruženje, i ako donesu interne akte i propise, a ja nisam člana njihovog udruženja da li misliš da će ijedan sudija da presudi u njihovu korist?
Iskreno hteo sam da mi neko od njih napiše kaznu, ali posle ovih mojih argumenata sve se svodilo na pretnje, kao kad malom detetu oduzmeš igračku a ne može ti ništa.
Ja razumem da oni hvataju na galamu, znam da su pisali "kazne" muzičarima i ovi plaćali....
Od mene taj film neće da dožive makar išao sam protiv svih!!!
Ne znam ko stoji iza tih prevarantskih udruženja ali činjenica je da su iskoristili neupućenost naših kolega, a bogami i neobrazovanost jednog dela da im pretnjama uteraju strah...
Ista fora kao ovi advokati pripravnici iz parking servisa koji preuzimaju zastarele slučajeve pa zovu redom i prete platićete toliko i toliko kaznu...

Napisao bi i jednima i drugima gde da me povuku, ali neću iz poštovanja prvo prema forumu, drugo prema ostalim kolegama sa foruma....
Ako prođe ovo prvi sam da nadjemo jednog boljeg pravnika i isteramo stvar do kraja a njima uteramo.


Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

splendid
20.03.2020, 23:33
Neće biti da ugovor o delu to pokriva...kad dođe do kontrole od strane onih koji ganjaju nas muzičare taj ugovor o delu nije u skladu sa opisom posla koji se obavlja odnosno nije u skladu sa odredbama posebnog kolektivnog ugovora koji obavezuje sve ugostitelje na teritoriji naše zemlje da postupaju u skladu sa njim....pročitajte taj dokument....biće vam jasnije neke stvari.....

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Dodato:
Da ti skratim, ajde evo recimo meni napiše taj tzv "kontrolor" kaznu što nemam licencu.... I ja neću da platim naravno nego odemo na sud... Na koji član Zakona će on da se poziva? I znaš li da u Zakonu o radu stoji da je članstvo u sindikatu neobavezujuće, dok isti taj SEMUS ili kako se već zovu ti prevaranti kad ih pozoveš kažu ne može sano licenca, mora i članstvo u njihovom sindikatu.
E sad oni su obično muzičko udruženje, i ako donesu interne akte i propise, a ja nisam člana njihovog udruženja da li misliš da će ijedan sudija da presudi u njihovu korist?
Iskreno hteo sam da mi neko od njih napiše kaznu, ali posle ovih mojih argumenata sve se svodilo na pretnje, kao kad malom detetu oduzmeš igračku a ne može ti ništa.
Ja razumem da oni hvataju na galamu, znam da su pisali "kazne" muzičarima i ovi plaćali....
Od mene taj film neće da dožive makar išao sam protiv svih!!!
Ne znam ko stoji iza tih prevarantskih udruženja ali činjenica je da su iskoristili neupućenost naših kolega, a bogami i neobrazovanost jednog dela da im pretnjama uteraju strah...
Ista fora kao ovi advokati pripravnici iz parking servisa koji preuzimaju zastarele slučajeve pa zovu redom i prete platićete toliko i toliko kaznu...

Napisao bi i jednima i drugima gde da me povuku, ali neću iz poštovanja prvo prema forumu, drugo prema ostalim kolegama sa foruma....
Ako prođe ovo prvi sam da nadjemo jednog boljeg pravnika i isteramo stvar do kraja a njima uteramo.


Послато са MI 6X уз помоћ ТапатокаČlan 246. Stav 4 Zakona o Radu.....da li si pročitao šta pie...kad pročitaš to nađi poseban kolektivni ugovor na kiji se taj član zakona odnosi. To ti je taj član zakona na koji misliš da ne mogu da se pozovu.

Tim članom zakona predviđen je dokument kolektivni ugovor. I ako dođe do suda šta misliš kome će sud da veruje i kome će da se obije o glavu. Muzičaru koji će sudiji da objašnjava kako su oni lopovi ili tom licu iz sindikata koje je predstavnik kontrole tih uslova odnosno odredbi ?

A članstvo u sindikatu nije obavezno...ali sindikat izdaje potvrde...pa kako da ti izda potvrdu neko ako nisi njegov član. Pazi to su smislili kurvanjski svaka im čast. Kako da ti biblioteka izda člansku kartu ako ti nisi član te biblioteke.

Država je propisala reprezentativna udruženja koja mogu da izdaju tu "licencu" i drugo udruženje neko da osnuje i da izdaje te papire neće da može...



Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
20.03.2020, 23:54
Da ti skratim, ajde evo recimo meni napiše taj tzv "kontrolor" kaznu što nemam licencu....

Pa kako da ti taj neki kontrolor napise kaznu ako mu nedas svoja dokumenta ?
Prvo mi to kazi pa idemo dalje

splendid
21.03.2020, 00:02
Lepo već sam pričao dvaes' puta al ne slušate....kontrolor NE kontroliše muzičare....ako nešto nije u redu piše zapisnik o zatečenoj situaciji gde se navode informacije koje ima....a ima lokal i sve o njemu....kad bi došlo do toga ko od vas misli da bi gazda lokala platio kaznu od par stotina hiljada dinara a da ne otkrije ko je svirao tu...da ne navede ni lica koja su pravila proslavu...danas u 2020toj godini ? On, kontrolor, sa punim pravom može da pozove policiju i da vas oni legitimišu u njegovu korist na žalost. Čak i da osporite to, nema veze, policija pretpostavimo ne da podatke kontroloru. Kontrolor pošalje zapisnik inspekciji rada i vi mislite da inpekcija rada od policije ne može da traži zapisnik od te večeri...a kad dođe do suda pitanje je samo cifre koja će se platiti.

Ajmo dalje dečaci...da vidim....next... :)

cleaner
21.03.2020, 00:05
L On, kontrolor, sa punim pravom može da pozove policiju i da vas oni legitimišu u njegovu korist na žalost. Čak i da osporite to, nema veze, policija pretpostavimo ne da podatke kontroloru. Kontrolor pošalje zapisnik inspekciji rada i vi mislite da inpekcija rada od policije ne može da traži zapisnik od te večeri...a kad dođe do suda pitanje je samo cifre koja će se platiti.

A jel si cuo negde da je do toga doslo ?

splendid
21.03.2020, 00:11
Pa aj sad da zovemo redom sve ugostitelje i muzičare i da istražujemo. Pre nekoliko postova gore kolega je izjavio da je gazda nekog lokala gde su svirali platio kaznu od 400.000din....mislim da tom gazdi nikad više niko neće svirati bez tog papira a verovatno ni u lokalima u njegovoj okolini...

Opet ponavljam...sve ovo što pričam sam dugo vremena tražio i gledao kako da za*bem sistem ali nisam našao jer sve priče, tipa prevaranti i nemaju pravo, padaju u vodu pred zakonom.

Jedina stvar koja ih koči u tome koliko mi se čini je ta da su ti kontrolori često neki sadašnji ili bivši muzičari, a i ako nisu, svi znamo da su ugostitelji uglavnom imućniji ljudi sa dosta veza i verovatno nikom nije u toj situaciji prijatno da dođe neko i odvali ti kaznu od par stotina hiljada dinara...balkan smo...

cleaner
21.03.2020, 00:15
Pa aj sad da zovemo redom sve ugostitelje i muzičare i da istražujemo. Pre nekoliko postova gore kolega je izjavio da je gazda nekog lokala gde su svirali platio kaznu od 400.000din....mislim da tom gazdi nikad više niko neće svirati bez tog papira a verovatno ni u lokalima u njegovoj okolini...


Sve je to bato moj rekla-kazala, pricaju babe po selu :D
Daj neko konkretno ko je kaznjen, zasto da se krije ?

nikadvisekorg
21.03.2020, 00:20
Polako @splendid s terminologijom.... Kontrolor je onaj koji kontroliše karte u gsp...
Postoji komunalna, sanitarna, tržišna, poreska inspekcija i to su DRŽAVNI ORGANI koji mogu da kontrolišu rad ugostiteljskih objekata? U koju kategoriju spada udruženje muzičara? Kako oni mogu da pišu kaznw bilo kome kad ne spadaju u nijedan državni organ. Uozbilji se čoveče, svakim postom sve više diskvalifikuješ sebe iz rasprave.

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

splendid
21.03.2020, 00:25
Aj ti lepo pročitaj onaj zakon o radu i onaj dokument koji je propisan članom 246. Pa onda taj dokument pa se onda vrati da diskutujemo. Gde si našao tu listu organa kontrole ? Daj dokument da vidim kojim su samo ti organi propisani ?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
21.03.2020, 00:27
Aj ti lepo pročitaj onaj zakon o radu i onaj dokument koji je propisan članom 246.



Konkretno kume.....X zakona postoje ali u realnosti nije tako.
Odgovori na moj poslednji post, hvala

splendid
21.03.2020, 00:29
Post je bio namenjen kolegi nikadvisekorg.....

U kojoj realnosti nije tako...gde propisan zakon ne važi...to što ga mi s vremena na vreme izbegnemo ne znači da ne važi...

Koji to zakon ne važi i gde... ?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

nikadvisekorg
21.03.2020, 00:30
Zaista nemam energiju da nastavljam dalju diskusiju s tobom, očigledno je da si i ti u tom kolu s tim prevarantima jer nemam drugo objašnjenje zašto ih ovoliko braniš, jer otprilike isto ovako kao papagaji svi do jednog ponavljaju ovo i ti "kontrolori" kad se s njima uđe u razgovor....


Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

cleaner
21.03.2020, 00:31
U kojoj realnosti nije tako...gde propisan zakon ne važi...to što ga mi s vremena na vreme izbegnemo ne znači da ne važi...

Koji to zakon ne važi i gde... ?



Pa evo ovaj se ne primenjuje [ako postoji] :)
Dodato:
očigledno je da si i ti u tom kolu s tim prevarantima jer nemam drugo objašnjenje zašto ih ovoliko braniš,



To sam ja vec rekao

splendid
21.03.2020, 00:36
Pa kod tebe se ne primenjuje očigledno....i kod mene se ne primenjuje kazna za razgovor mobilnim telefonom u toku vožnje zato što me još nisu uhvatili...

Suma sumarum zakon im je dao dozvolu a kad će oni ozbiljnije krenuti da rešetaju to je braćo pitanje dana....vrlo brzo kad krenu i opale nekoliko kazni svi ćemo biti pod konac...to kod nas tako u zemlji funkcioniše...kad krene po džepu svi se čas posla prilagode...

Iskreno nadam se da neće skoro i da će se nešto u našu korist promeniti a mislim da neće na žalost...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
21.03.2020, 00:39
Iskreno nadam se da neće skoro i da će se nešto u našu korist promeniti a mislim da neće na žalost...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Nece skoro ali kad dodje vreme vadicemo te licence.
Do tada opusteno.....

splendid
21.03.2020, 00:43
Zaista nemam energiju da nastavljam dalju diskusiju s tobom, očigledno je da si i ti u tom kolu s tim prevarantima jer nemam drugo objašnjenje zašto ih ovoliko braniš, jer otprilike isto ovako kao papagaji svi do jednog ponavljaju ovo i ti "kontrolori" kad se s njima uđe u razgovor....


Послато са MI 6X уз помоћ ТапатокаPa ti kad uhvatiš vremena dođi do Novog Sad da se upoznamo, proćaskamo, popijemo piće...kolače...ili ručak neki...pa onda se lepo raspitaj o meni crno na belo...

Ako ti neko daje prijateljski savet i potroši 20-30 postova pričajući konkretno o tome jer je i sam bio u toj dilemi kao i većina muzičara a ti u svemu nemaš ni jedan argumen da to nije tako ne razumem zašto onda malo ne razmisliš da li sam ja neko ko te laže i priča gluposti ili pričam nešto utemeljeno.

Kako god, poziv stoji svim kolegama bez obzira na ovu temu, niti sam sa njima niti ću biti ali red je ono što znam da vam ispričam jer ne bi bilo fer da je drugačije obzirom da sad imamo vremena na pretek.

Sve u svemu opet kažem ko mi argumentuje sa pravne strane ali ozbiljnim argumentima da ne moram da imam licencu i da oni nama ne mogu ništa ja ga vodim na jagnjetinu ili neki drugi ručak za sve novce kolko košta taj papir....



Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Iggy Prince
21.03.2020, 02:34
Ja sam napisao da je gazda dobio kaznu od 400.000 dinara. Nema potrebe da navodom njegovo ime, ali se radi o restoranu u Arandjelovcu, gde inace vrsljaju njvise, od samog pocetka. Ja u Beogradu, zaista ne pamtim kada sam morao da radim ugovor, cak ni da su dolazili, pa cak i u Novom Sadu. Jeidno Arandjelovac i Mladenovac su mesta gde to traze sto se moje okoline tice. Ali mislim da je stvarno vreme, da se prekine ovo prepucavanje, i da svako od nas napise svoje realno misljenje, ili bilo sta sto zna oko toga, ali ne tipa moj odgovor na neciju poruku kako nije u pravu i te fore. Mora im se stati na put. Pogotovo sada, jer je stanje u drzavi jebeno, i jos gore ce ocigledno da bude, tako da bi bilo zgodno to resiti sto pre.

cleaner
22.03.2020, 00:30
Ja sam napisao da je gazda dobio kaznu od 400.000 dinara. Nema potrebe da navodom njegovo ime.....
Zasto da ne navedes koji gazda, koji restoran, kakva je to tajna, drzavna, vojna ili sta vec ?
Pa nije ubio coveka =))

nikadvisekorg
22.03.2020, 01:59
Rekla mi tetkina jetrva da je od njene zaove njena svastika dobila kaznu..... Tako nekako?

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

cleaner
22.03.2020, 04:47
Pricali onomad i u mesnoj zajednici =))
Dodato:
I ne dobismo informacije koji gazda je platio kaznu i u kom restoranu ?

Znaci dezinformacija ili ono "cuo sam" :)

splendid
23.03.2020, 12:31
Prvo da čujemo po kom zakonu, članu ili neklm drugom podzakonskom aktu to ne može da se desi ?

Što bi ovde neko na forumu iznosio imena i prezimena nekog....

Aj da mi čujemo kako se zove objekat i gazda iz kog je nogom izbacio neke kontrolore ili nekoga već....

:)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
23.03.2020, 13:56
Aj da mi čujemo kako se zove objekat i gazda iz kog je nogom izbacio neke kontrolore ili nekoga već....


Restoran 'Bela ladja" u Borci [Beograd].
Dvojica tkz kontrolora prosle godine od gazde dobila nogu u dupe, svirao orkestar "Enigma" :">

Aj sad ti pucaj koji je gazda platio tu golemu kaznu, u kom lokalu i gde ?

Provericu a proveri i ti pa javi ovde da svi vide sta je istina a sta laz :)

splendid
23.03.2020, 13:59
Marina u Futogu kad smo se izvuklu prosle godine da ne platimo jer smo dobili rok od par dana da izvadimo licence i sačinimo i overimo ugovor.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

cleaner
23.03.2020, 14:02
Znaci niko nije platio tu ebnormalnu kaznu nego su "neki" koobejagi kontrolori zapretili gazdi i Vama a Vi se utronjali u gace i sad sirite paniku ?

nikadvisekorg
23.03.2020, 14:09
Otprilike to im je sistem, hvataju na brzinu i galamu, i prete enormnim ciframa.... Većina "gazda" koji nisu upućeni uradiće ovako ko što kolega @splendid kaže, i razumem opravdan strah.

Zato posle ove pauze je na nama da nabijemo u "karantin" tu gospodu koja uzimaju novac od nas.

Nijedna kazna ne može da bude pravosnažna, prvo se ide na sud koliko ja znam, pa i po presudi imaš rok za žalbu itd... Kamoli ovi klosari što ovako rade, to je za apsanu prevara i obmana plus utaja poreza, jer šta oni rade s tim novcem?


Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

cleaner
23.03.2020, 14:12
Kamoli ovi klosari što ovako rade, to je za apsanu prevara i obmana plus utaja poreza, jer šta oni rade s tim novcem?



Sta mislis ?

splendid
23.03.2020, 14:17
Ne širim paniku nego iznosim zakonske činjenice zbog kojih će se na svakom sudu platiti kazna na žalost ali to još niko izgleda ne shvata.

Druga stvar, kolega ovde na forumu je pisao ako se ne varam za Aranđelovac i za kaznu.

Ljudi mož da pričamo dokle god ko želi ali izneo sam vam odredbe po kojima se vidi da je to zakonski rešeno...ako neko misli da to nije po zakonu nek potkrepi konkretnim činjenicama pa da i ja ne budem u zabludi... :)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk