PDA

Pokaži Full Verziju : Polovan Tyros 3, Pa800 ili nov EA7, Pa600

LAsER
29.05.2016, 16:16
Pozdrav,

planiram nabaviti Aranžer, pa da čujem i vaš savjet...

U igri su polovan Tyros 3, Pa800 ili nov EA7, Pa600. Cijenovno su tu negdje +- 200e

Imao sam Pa600 i Pa800. A EA7 sam isprobao na kratko. Tyros 3 nisam isprobao uživo, ali sam probao Tyros 4 i 5.

Sviram narodnu i zabavnu muziku.

Zagrijan sam za EA7 ili polovan Tyros 3, ali bi volio da čujem od vas da li vrijedi razlika od 200e između nov EA7 i polovan Tyros 3?

Pa600 i Pa800 sam naveo jer bi i njih opet uzeo ako nema neke velike razlike u mogućnostima od gore dva modela.

marioDX
29.05.2016, 21:40
osim rolanda ae7, radio sam na ostalim klavijaturama koje si naveo da bi kupio.. ako ti je do kvalitete zvuka i do ozbiljnog rada, preporucio bih ti Tyros3.. ukoliko vise radis kojekakve tezgice, pijanke itd.., onda razmisli o pa800.. to su klavijature sa ozbiljnijim pristupom izvodjenju uzivo.. Tyros ima veliku ram memoriju, kvalitetniji D/A konverter od ostalih klavijatura, i daleko kvalitetniju izradu.. iako korg je puno zastupljeniji model sa velikom potporom u materijalu di moras samo ucitati gotov set i ribaj.. umjesto da gledas na 200e + ili - ., bolje gledaj koja ce ti klavijatura dobro doci na duzi period sviranja.. ovo je moje osobno misljenje i nekakav osobni savjet.. na vama je odluka ;D sretno u odabiru i neka donese uspjeha u radu

Sky Net
29.05.2016, 23:36
Tyros-u je jos malo pa 9 godina, a novo je novo. Funkcionalno, EA7 moze uraditi sve sto i Tyros, a u tu kolicinu rama koju ima, moze stati sasvim dovoljno materijala, plus sto ima fabricki mnogo stvari koje trebaju na ovim prostorima sto se narodne muzike tice. EA-7 uopste ne treba posmatrati kroz njegovu cijenu, nego mogucnosti. Pozdrav

Sent from my iPhone 6S

casper
30.05.2016, 00:27
Kad si već spomenuo Tyros 3 kao opciju, bez ikakvog razmišljanja ga u kombinaciji zamjeni s PSR S770. Sad, da li uzeti EA7, PSR S770 ili polovan PA800 ...

Mogao bih ti nabrojati mnogo prednosti za ovog PSR-a ali se bojim da ne bih nekoga uvrijedio. ;)

Sky Net
30.05.2016, 01:03
Ma samo ti opleti po tastaturi, kad se vec ne cuje, nek se bar vidi ;) ima ih jos par sa ovakvim PSR-ovima, i mozda 10-15 sa Roland-om, kao i covjek ispred Roland-team-a, tako da ne sumnjam da ce mu informacija nedostajati :)

Sent from my iPhone 6S

Alen P
30.05.2016, 13:16
Je... Roland posebno odudara od ostalih kad udara prijelaz od varijacije ispred one na kojoj svirash. Za one koji ne kuze u cem je stvar, neka prate forum novog Rolanda. Kao da im je to prvi arranger. Uzas.

Bezvezne usporedbe. Visoka klasa u usporedbi s srednjom novom, razlika u tipkovnici, covjek nije naveo sto je imao do sada, sto je jako bitno radi sto brzeg programiranja. Da li mu je bitan sound/style, factory/namjenski, kvaliteta izlaza...ma gro stavki.

LAsER
30.05.2016, 18:36
Imao sam Pa600, Pa800 (kao gore navedeno), pored toga sam imao Pa50, Pa500. Od Rolanda GW8 i EXR5s.

Pa seriji dajem plus (ali ne vjerujem da bi opet Pa) jer imam tonu materijala, a na Rolandu mi do sada uvijek falilo malo Korg-a (sempler) kako bi mogao imati i JV kada pozelim. Sa EA7 bi to sada imao.

To sto na prelazima sa A na B odradi prelaz od B je mana ali nista sto se sutra Software-om ne da riješiti.

Nikad nisam imao Yamahu, ali bi joj dao prednost što su joj akustični samplovi uvjerljiviji od ostalih (govorim svoje lično mišljenje). Fazoni sa SA mi baš prijaju (pogotov za zabavnu muziku)

Zato se pitam jel Tyros 3 bolje izlazi i da se bolje namjestiti od EA7, kao i da li njegov Rom koji je prilično zastario, može parirati novom EA7. A tu je i pitanje materijala, da li će kako ide trend EA7 imati barem 10% onoga što ima za Pa ili je tu Tyros 3 u prednosti???

Btw. slobodno navedite što mislite, nema se ko uvrijediti, svako ima svoje mišljenje.

VUNIMRAV
30.05.2016, 20:04
Iskreno,mislim da je došlo vreme da "zajašiš" na Yamahu,u ovom slučaju naT3 i onda ćeš reći,eee to je to,pored svih mana koje naravno ima!!!!

marioDX
30.05.2016, 22:19
nema veze sto tajros ima 9 godina kad je to profesionalna sprava, top klavijatura yamahina u to doba.., ovo ostalo su iskreno igracke.. kakav s770, plasticni sintisajzer... najbitnije je kako to sve izlazi van na razglas i da se moze kvalitetno i profesionalno odraditi gaza.. tyros ima realni pristup zivoj svirci ., sa ekvilajzerom., sto ostale klavijature nemajo koje je naveo.. svaki segment svega se moze podesavati., da ne pricam o dsp effektima koji su odlicni i cak ih se tri moze koristiti za ritam sekciju... sklapanje ritmova sa SA zvukovima, i realniji drum kitovi od ostalih koje je naveo.. i naravno.. pojava na bini sa Tyros 3 itekako je vizualno privlacnija nego s ovim ostalim igrackama.. imao sam aranzera i korgovih i rolandovih i ketrona i yamahe.. roland ima same promasaje osim legendarne g600/800/1000 serije.. o korgu da ne pricam, sve ispod pa2/pa3x je tanko ajme.. ketron je vrhunski na razglasu al ga pregazi vrijeme.. yamaha mu je najbolji izbor.. ima materijala za nju a i niko se nikad nije pozalio na yamahu, ima svoj topli zvuk u tu nema price :D ali opet izbor je na tebi isprobaj si sve te klavijature uzivo i onda tek odluci.. mi ti dajemo tek osobna misljenja ;D

casper
30.05.2016, 22:48
Ja ću se i dalje suzdržati komentara što da @LAser uzme. ;)

Ali ne mogu ne reagirati na "stručnjake" poput @marioDX koji kaže da je imao "... aranzera i korgovih i rolandovih i ketrona i yamahe...". Đaba njemu to kad "od šume nije vidio drvo". ;)

Kažu da slika govori tisuće riječi. A i meni je lakše "crtati" od tipkanja. :B

didda
30.05.2016, 23:18
Svakako razmotriti ideju da se kupi S770.. To sigurno nije "plasticni sintisajzer" (kao što kaže kolega u postu ranije) . S770 izlazi jako, jako dobro ... Treba vidjeti i čuti pa suditi ...

nesaband
31.05.2016, 11:52
Opet ista dilema koju ces ipak sam morati da razresis.@casper je potpuno u pravu sto je suzdrzan.
Moraces ipak sam da doneses odluku.Imas iskustva sa raznim klavijaturama i verujem da ces doneti ispravnu odluku i kupiti aranzer koji tebi najvise odgovara.
Kao i uvek oni koji vole Rolanda ce biti na njegovoj strani,korga takodje,zato ne trosi vreme nego isprobaj ako je moguce sve opcije pa donesi odluku.

Sent from my iPad using Tapatalk

LAsER
01.06.2016, 17:58
@Casper: Zainteresova ti mene za s770, morat cu u toku sedmice otici u muzicku radnju da je isprobam. Btw. ucitavanje samplova ide sve normalno kao kod Pa (samo sto je drugi format)? Kakvi su mu interni zvucnici? Dirka? U odnosu na EA7?

al bundy
01.06.2016, 18:19
Druze marioDx...vizuelna pojava na bini sa tyrosom mnogo bolje izgleda nego sa pa 600????....nebi da demamtujem,ali ipak zavisi kako ti odradis posao.sta ti vrijedi ako imas t5 i donju pa4..ako te je ruzno slusat :)

Laser,ja sam korgovac.sluso sam tvoje demo snimke i preporucujem ti yamahu.bilo koju.imo sam psr serije od psr 3.. i jos neki broj do psr a1000.
I cisto,po tvojoj izvedbi pjesama,definitivno yamaha.

casper
01.06.2016, 18:36
Imaš gotovo sve na temi o PSR S970/770 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=28584#axzz4ALTRHEsz).
Učitavanje samplova je drugačije nego kod ostalih klavijatura. Možeš direktno preko USB sticka unijeti cijeli i već napravljeni Pack. Spemenuo si JV, baš je član@tyros2 postavio jedan (http://www.yu-midi.org/forum/downloads.php?do=file&id=18593#axzz4ALTRHEsz) pa možeš probati.
Upisivanje pojedinačnih samplova se može obaviti jedino preko aplikacije za računalo (YEM), i obrada istih se radi pomoću nje. Video koji pokazuje dio te priče.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/clTBcLQphhk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Yem služi i za to da bi napravio vlastiti PACK od više različitih Packova. Naravno, ritmovi se upisuju i editiraju direktno u klavijaturi, bez upotrebe ove aplikacije.

Novost u odnosu na Tyros seriju i ostale "male" PSR-e je ta što se kod PSR S modela mogu posebno kombinirati i editirati elementi bubnja. Znači, u neki svoj samplirani bubanj ubaciš tvornički doboš i onda ga "moduliraš" po želji. Ili suprotno, u neki tvornički drum postaviš sample svog doboša. Nema CUSTOMA i nema ograničenja s mjestima (127). Samplovi ostaju trajno pohranjeni u memoriji klavijature, a ostali materijal (stylovi, Multipad, voices...) može biti ili u ROM-u ili na USB sticku.

Tipka? Hmmm, moraš sam probati ali mislim da je to isti rang EA7 i PA800. Neki ljudi koji su svirali PA800 tvrde da je bolja na PSR.

VUNIMRAV
01.06.2016, 20:02
Caspere,sad skinuh ovaj set od T2 za PAR e770,ali to je u nekom meni nepoznatom for,ppf,kako da to konvertujem,šta je to?,Verovatno si već negde pisao ali jbg...:( Evo sad pročitah,ja to ne mogu i ne znam,ako ko može neka prilagodi!!

casper
01.06.2016, 20:35
Znaš da sam napisao (gotvoo) sve što se napisat dalo. :D
Ovo sa ppf ppi je ovdje (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=285825&postcount=131#axzz4ALzzVEnC) i na žalost, ovo što si skinuo je napravljeno samo za 770.
Konvezija u Ty2 ne ide automatizmom. Jedino "ručni rad", a to je .... uff , nije ppf :D

VUNIMRAV
01.06.2016, 20:39
Ma je...ti Yamahu i njihove sff,ppf, udove,tvdove....baš ga sviraju nekoj stvari!!!!

tyros2
01.06.2016, 23:31
Prodao PA900 ,,narucio psr A-3000!

Vidjecemo uskoro sta ova igracka moze......

Sto se tice izbora izmedju S770 I T3 moj izbor bi bio S770 mada A3000 sto se tice narodnjaka uh,,hm,,, :) ... otom-potom :)

Pozdrav

LAsER
02.06.2016, 22:04
Isprobao sam S770, sve ok, cijena u GER 1050e, dirke nisu kao na tyrosu, ali nisu ni lose toliko (lakse se solira, mekane, nesto u rangu pa900, cini mi se).

Sto se tice internih rom boja, ima sve sto bi mi trebalo za zabavnu muziku, a za narodnu tu je mjesta za samplove 150MB. Tako da bi s time dobio odlicnu kombinaciju vrhunskih rom samplova + napakovati sampler dx,jv,frulice,gajde,...

Sto se tice ritam sekcije, svidja mi se, sve izlazi kao u cd kvalitetu, samo mi bass malo nedostaje (ali vjerujem da se da i to lijepo srediti). Vjerujem da je potrebno manje sminke nakon snimka nekog nego sto sam to navikao od korg-a.

Nisam imao priliku isprobati portamento iterce? Da li se daju srediti lijepo?

Btw. Sta stoji protiv S770? Koje su mane sto ste primjetili?

casper
02.06.2016, 22:57
Za bas ne brini, to se lijepo da namjestiti. Ali nakon nekog vremena ćeš uvidjeti da i ovaj tvornički puni sve u 16. Yamaha je jednostavno takvog sounda. Za drugačije potrebe/ukus, ima mjesta za semplove.

Portamento je loš, kao i na svim Yamahama. OSIM, evo tu je @tyros2 koji kupuje model PSR A3000 koji ima odličan portamento, on ga je isprobao. U A3000 postoji dodatna funkcija legato koja rješava ovaj nedostatak.
Terce možeš samplirane ali je bolje da ih odradiš preko MIDI-ja. Ja ih ne koristim ali sigurno će ti netko već pomoći oko toga.

U odnosu na Tyros 3, kod PSR 770 nedostaje VIDEO/RGB OUT (važno za tekst), dva DSP efekta za Style, vocalist VH2, Right 3 u desnoj ruci, MIDI B, SUB OUTPUT 1/2.
Ako možemo govoriti o manama, onda je to sve ono što Yamahi nedostaje u odnosu na konkurenciju. Nekome je to touch screen, nekome "loš" editor za ritmove, netko se žali i na YEM kao aplikaciju, nekome nedostaje materijala...

LAsER
03.06.2016, 08:11
Samo jos ovo :)
Da li postoji za s770 neki balkan pack ucitaj i sviraj (terce, nase boje, ritmovi, ...)?

Kakva je s770 sa free setovima ili samplovima koje kruze po downloadu, da li je slicna situacija kao kod Pa serije?

Bitna mi je i to tacka, ako budem morao prvo godinu dana sredjivati dok mogu je koristiti kako treba, otpala bi vjerovatno

casper
03.06.2016, 09:14
Svaki kupac psr s770 dobiva bespatno jedan Pack po želji. Tebi bi onda odgovarao ovaj
https://eu.yamahamusicsoft.com/balkan-east-europe-2

Pack se u klavijaturu upisuje preko USB sticka, postupak je jednostavan, traje par minuta i klavijatura je "napunjena" sa sadržajem koji se nalazi u Packu.
Ako u taj Pack želiš dodati svoje materijale u obliku free setova, kako ih nazivaš ili možda neke samplove, stylove, multipadove ... onda takvu "nadogradnju" radiš s aplikacijom YEM. S njom kombiniraš materijal i radiš vlastiti Pack sve dok ne napuniš 150Mb memorije.

Koliko će ti trebati vremena da složiš klaviajturu ovisi o tvom angažmanu ali postupci su jednostavni, brzi i vrlo pregledni. Potrebno je imati minimum znanja oko računala i ostalo ne bi trebalo biti problem.

Spomenut ću terce za koje pitaš. Terce na Yamahama funkcioniraju drugačije nego na Korgu. Potrebno je upisati MIDI setup, spojiti MIDI kablom In i Out istog porta i unijeti konfiguracije terci u SONG. Kao što sam već rekao, ja ne koristim terce ali sigurno će se naći netko na forumu da objasni kako i što moraš napraviti.

LAsER
03.06.2016, 17:21
Hvala, razmislit cu pa javim sta bi :)

Btw. A3000, da li ima u ROM-u SA2 samplove?

casper
03.06.2016, 17:27
Ima.
Na stranicama Yamahe možeš uspoređivati modele (http://usa.yamaha.com/products/musical-instruments/keyboards/arranger_workstations/?selected=579401_596642_&mode=compare), čekiraš Compare kućicu.

Model A3000 je nešto skuplji od S770.

Sky Net
04.06.2016, 10:01
Ne bih ti niposto preporucio da bas taj pack (Balkan) upotrijebis kao svog ''dzokera''. Nekoliko osnovnih ritmova se da iskoristiti, ostatak sadrzaja je zalutao u prostoru i vremenu. Naravno, niko ti ne brani da to ''upalis i sviras'', poenta je u tome sto je to u globalu poprilicno lose, i trazi ''sredjivanje''. Kod npr, ''dvojka'' ritmova iz packa, primjenjen je Chord Switching, tako da ces editing (ukoliko budes zelio da editujes nesto u style-u) morati raditi na racunaru. O tome kako se to radi je vec pisano na forumu. Ritmove za nasu muziku iz tog packa imam, i ako ti budu trebali, poslacu ti ih.

casper
04.06.2016, 10:29
Predložio sam Balkan pack ali ne kao "jockera" već kao "osnovu" od koje će krenuti u nadogradnju i slaganje seta po vlastitoj želji/ukusu/potrebi.

Kao što sam već rekao, računalo je neophodno. Tko ima averziju ili nedostatak volje za baratanje PSR - računalo, slobodno neka zaobiđe Yamahine aranžere. Uz malo vlastitog angažmana i pomoći s ovog foruma, na Yamahi je moguće sve kao i na ostalim aranžerima ali i mnogo više od toga. Tako da se ne treba brinuti niti za materijal niti za mogućnosti koje se pružaju.
Sve ritmove koji se nalaze u Packovima, pa tako i u Balkan-u može skinuti iz Downloada. (http://www.yu-midi.org/forum/downloads.php?do=file&id=18807#axzz4Ab0K3Rbu)

tyros2
04.06.2016, 12:53
Hvala, razmislit cu pa javim sta bi :)

Btw. A3000, da li ima u ROM-u SA2 samplove?

Vidim da se tvoj repertoar sastoji I od narodne muzike a svirao si I KORG (I ja sam :) ).

Bas zbog toga mislim da je za nas I nama slicnima A3000 idealno rjesenje.

Jedini on ima Portamento-legato kao na KORG aranzerima pa ako si to puno koristio na PA seriji na S770 ce ti nedostajati.Meni nedostaje cak I na tyros5.

Takodje A3000 ima I 512 mb sampling rooma.
Ima takodje I posebnu "Memory-skalu" sto se itekako daa koristiti u narodnoj muzici...

Da rezimiram na kraju sto se tice Yamahinih aranzera srednje klase toplo preporucujem:

Narodnjaci: PSR A-3000
http://usa.yamaha.com/products/musical-instruments/keyboards/arranger_workstations/psr-a3000/

Zabavnjaci:PSR S770 ,,PSR S970

http://usa.yamaha.com/products/musical-instruments/keyboards/arranger_workstations/psr-s770/?mode=model
http://usa.yamaha.com/products/musical-instruments/keyboards/arranger_workstations/psr-s970/?mode=model

Pozdrav

marioDX
05.06.2016, 11:07
Ja ću se i dalje suzdržati komentara što da @LAser uzme. ;)

Ali ne mogu ne reagirati na "stručnjake" poput @marioDX koji kaže da je imao "... aranzera i korgovih i rolandovih i ketrona i yamahe...". Đaba njemu to kad "od šume nije vidio drvo". ;)

Kažu da slika govori tisuće riječi. A i meni je lakše "crtati" od tipkanja. :B

pa oprosti kolega casper ali imao sam aranzera svakakvih.. trazio sam si onaj koji ce mi najvise odgovarati., tako da sam ih se namijenjao u zadnjih 10godina i mogu kolegu savjetovati., i napisao sam da sam iznijeo svoje licno misljenje bez da mu namecem ista.. eo ti sam reci koju bi ti izabrao klavijaturu da mozes od ove tri ..? :D:D

casper
05.06.2016, 12:15
Savijet je uvijek dobrodošao. Međutim, ti si kao potvrdu svog stava iznio i neke tehničke karakteristike koje nikako ne stoje. Tim više, one potvrđuju da ne barataš osnovim informacijama.

nema veze sto tajros ima 9 godina kad je to profesionalna sprava, top klavijatura yamahina u to doba.., ovo ostalo su iskreno igracke.. kakav s770, plasticni sintisajzer... najbitnije je kako to sve izlazi van na razglas i da se moze kvalitetno i profesionalno odraditi gaza.. tyros ima realni pristup zivoj svirci ., sa ekvilajzerom., sto ostale klavijature nemajo koje je naveo.. svaki segment svega se moze podesavati., da ne pricam o dsp effektima koji su odlicni i cak ih se tri moze koristiti za ritam sekciju... sklapanje ritmova sa SA zvukovima, i realniji drum kitovi od ostalih koje je naveo.. i naravno.. pojava na bini sa Tyros 3 itekako je vizualno privlacnija nego s ovim ostalim igrackama.. imao sam aranzera i korgovih i rolandovih i ketrona i yamahe.. roland ima same promasaje osim legendarne g600/800/1000 serije.. o korgu da ne pricam, sve ispod pa2/pa3x je tanko ajme.. ketron je vrhunski na razglasu al ga pregazi vrijeme.. yamaha mu je najbolji izbor.. ima materijala za nju a i niko se nikad nije pozalio na yamahu, ima svoj topli zvuk u tu nema price :D ali opet izbor je na tebi isprobaj si sve te klavijature uzivo i onda tek odluci.. mi ti dajemo tek osobna misljenja ;D

Na slikama koje sam stavio u postu #10, jasno ćeš vidjeti da ta "plastična igračka" ima isti ili veći broj zvukova i DSP efekta. Ima i 8 band EQ za razliku od svih ostalih Tyrosa uključujući i Ty3 koji ima 5 bend EQ. Ima i alat za edit elementa bubnja u Stylu i međusobno kombiniranje istog, što nema niti Tyros5 kao top model.

Ima još dosta tehničkih prednosti nad Tyrosom 3, a kada govorimo o soundu ili kako ga ti nazivaš "realni pristup zivoj svirci", PSR je i tu u prednosti.
Tyros 3 je bio top model, a u prijašnjem postu sam napisao u čemu je bolji. Pored navedenih tehničkih detalja, sigurno je sama izvedba tastera, a pogotvo tipke u prednosti. Međutim, 9 godina korištenja i sviranja je učinilo svoje pa bi tako ovi aduti lako mogli biti dvosjekli mač. Servis Tyrosa je vrlo skup, a s kupovinom novog PSR S770 dolazi 3 godine jamstva. ;)

Kad me već pitaš, moj savjet @LAsER-u je da kupi novi PSR S770. Jer, u startu je naveo da ga još interesira PA800/600 i EA7 pa je za predpostaviti da mu tipka i kvaliteta izrade nije presudan čimbenik.

LAsER
05.06.2016, 18:28
Nije problem za editovanje na pc-u, to mi čak i više odgovara nego na klavijaturi.

A nema ni potrebe da se prepucava, koliko god želi neko pomoći, više će mi odmoći ako iznese samo onako neku informaciju, a da nije provjerio ili tačna.

Jedno je reći mišljenje da li je bolji Audi ili BMW a drugo da Audi ili BMW nemaju petu brzinu! (da se razumijemo) :)

Svirao sam dugo godina Pa seriju, i par Roland aranžera, ali jednostavno niz tih godina uvijek me vuklo da kupim sebi Tyrosa, a eto sada bi mogao T3 ili PSR S770. Sviđa mi se taj sound Yamahe, ali se bojim samo da neće biti kao što mi je bilo sa GW8, EXR, da sam na Rolandu tražio da zvuči kao Korg narodnjački, a Roland mi je po fabrici uvijek bolje izlazio za zabavnu muziku nego Korg, dok Korg ima taj live i narodnjački feeling (ne pričam da se ne može uštimati za zabavnjake, daleko od toga), nego jednostavno takav materijal ima na svakom ćošku da vuče na tu stranu više.

Ali kako stvari stoje PSR S770 80% a Roland EA7 20% da će biti izbor, od T3 polovnog sam odustao.

Tipka mi je bitna, ali nije presudna. A vjerujte da kada sam prije mjesec dana prvi put pipnuo tipku S770, nisam je ni upalio, gledao sam druge modele, jer mi djelovala jeftina, ali sada zadnji put kada sam je isprobao (zahvaljujući vašim sugestijama, vidio sam tek koliko je ozbiljna mašina i da se brzo navikne na tipke).

Imao sam priliku da isprobam i Pa4x taj dan, ali opet je to druga liga i nešto za šta mi se ne daje 3500e, a ne opravdava tu cijenu u odnosu na psr s770.

Tako da, nije u pitanju da li je Pa3x, T4 ili ... bolji od PSR s770, nego je samo pitanje, da li je odnos kvaliteta i cijene to najbolje (kao što je po meni do skora bio Pa600 u tom rangu).

Btw. Da li ima neko demo JV set-a koji se nalazi ovdje na download?
Da li približno ovim zvuči? https://www.youtube.com/watch?v=M4hCPfhryUI

ffb
05.06.2016, 20:42
@LAsER, mogu samo da dodam da je kupovina psr 770 dobar izbor. U temi o tim novim psr modelima ima dobrih informacija. Druga stvar je koliko se vjeruje nekome nepoznatom koji iznosi svoje iskustvo.
Ja sam dugo razmisljao, isprobavao, citao, pitao i na kraju kupio jeftinu plasticnu igracku pod imenom psr 770. Svakim danom sam sve zadovoljniji sa igrackom.
Vjeruj samo onome sto cujes svojim usima.

Alen P
05.06.2016, 21:52
Caspere, ipak se ne slažem s tobom. Idemo od činjenica. psr770, 970, T3, T4; sve radi jako dobro. S arrangerske strane, super, super. Nijansice koje nisu vrijedne spomena ali zaista. Idemo dalje: Tyros nudi SVU raskoš i kvalitetu visoke klase klavijature. Neka bude svim nabrojenim klavijaturama zajednički nazivnik da one spadaju pod alat s kojima se služimo i zarađujemo. Ja sam probao 770, i ne postoji teoretska šansa da ikad mijenjam T3 za 770. Eto. Bitna mi je tipka s kojom se služim stalno, sviram uživo, upper3 s kojim se služim vrlo često, veliki panel s velikim plastičnim tipkama, a ne malenim, nepreglednim gumicama, desna ruka bolja, toplija, super arrticulation 2 soundovi. A koliko bandova ima EQ....ma dajte molim vas... A da izađe psr570 s 16 band EQ? Taj će biti najbolji? Eto. Kažem, probao sam, i nikad ne bih mijenjao. Da vam otkrijem jednu tajnu? Da biram između dobro očuvanog T2 (!!) i 770? -T2 uvijek.

marioDX
05.06.2016, 22:12
Savijet je uvijek dobrodošao. Međutim, ti si kao potvrdu svog stava iznio i neke tehničke karakteristike koje nikako ne stoje. Tim više, one potvrđuju da ne barataš osnovim informacijama.

Na slikama koje sam stavio u postu #10, jasno ćeš vidjeti da ta "plastična igračka" ima isti ili veći broj zvukova i DSP efekta. Ima i 8 band EQ za razliku od svih ostalih Tyrosa uključujući i Ty3 koji ima 5 bend EQ. Ima i alat za edit elementa bubnja u Stylu i međusobno kombiniranje istog, što nema niti Tyros5 kao top model.

Ima još dosta tehničkih prednosti nad Tyrosom 3, a kada govorimo o soundu ili kako ga ti nazivaš "realni pristup zivoj svirci", PSR je i tu u prednosti.
Tyros 3 je bio top model, a u prijašnjem postu sam napisao u čemu je bolji. Pored navedenih tehničkih detalja, sigurno je sama izvedba tastera, a pogotvo tipke u prednosti. Međutim, 9 godina korištenja i sviranja je učinilo svoje pa bi tako ovi aduti lako mogli biti dvosjekli mač. Servis Tyrosa je vrlo skup, a s kupovinom novog PSR S770 dolazi 3 godine jamstva. ;)

Kad me već pitaš, moj savjet @LAsER-u je da kupi novi PSR S770. Jer, u startu je naveo da ga još interesira PA800/600 i EA7 pa je za predpostaviti da mu tipka i kvaliteta izrade nije presudan čimbenik.

prijatelju., sam si naveo da psr 770 ima nedostataka u odnosu na tyros.. i to u ritam sekciji, sto je najvazniji cimbenik aranzera.. nemoj odma skakati po tudjem misljenju i tipkati postove tipa "strucnjak" marioDX ovo, ono... iznio sam svoje misljenje i cinjenice... moj savjet kolegi @laser je ako se misli baviti sviranjem za pare po tezgama., onda neka rijesi Tyros 3.. a ako misli kuci prasiti iz hobija, onda neka uzme bilo koju od te tri jer nece biti vazno...

nema ljutnje kolega.. :)

casper
05.06.2016, 22:30
Prepustimo da autor teme sam donese odluku što će kupiti. Mislim da je dobio dovoljno relevantnih informacija i da smo mu pomogli savjetima. ;)

marioDX
05.06.2016, 22:47
je prijatelju tako je :D ziv bio

LAsER
07.06.2016, 23:45
Koliko mjesta postoji kod PSR S770 za "Performance" (Korg) i User Samplove?

Razmišljam nešto i od svih Aranžera u klasi od 1000€ - 1200€, nema ni jednog da me ubijedio Internim ROM Samplovima koji dođu od Fabrike kao što je Yamaha s770.

Ideja bi bila, iskoristiti max. interne boje, a dodati user samplove za narodnu (harmonike, jv, dx boje, zujalie, ovo ono...).

Za zabavnu muziku i onako već ima materijala, za narodnu napakovati ga i to je to. Da li šta propuštam? :)

Pošto mi je Pa600 još u glavi i najfriškiji od Pa što sam svirao, planiram sa par SET-ova sa App exportovati samplove u wav i importovati u s770. Sa šminkanjem dobijam "isti" rezultat kao na Korg-u?

A za Terce, ako je neko voljan, da li može napisati postupak, i da li se mogu kao takvi snimiti u usera kao Performance?

casper
08.06.2016, 01:06
Perfomance kod Korga su slične Registracijama kod Yamahe.
Uvijek je aktivno samo 8 registracija koje pozivaš preko tastera (slika) i njih 8 čine jednu BANKU. Banke mogu biti memorirane u USER klavijature ili USB stick i nisu ograničene nekim brojem. Možeš ih pohraniti koliko god ih stane na ova mjesta pohrane. S obzirom da se radi o vrlo malim datotekama od 10-20 kb, praktički ih možeš staviti neograničen broj.

Kod USER samplova je ista situacija, pohranjuješ ih dok ne napuniš 150 MB USER memorije.

Soundove koje prebacuješ s Korga možeš obrađivati bazičnim funkcijama direktno u klavijaturi (slika2), a ako ima potrebe vrlo detaljno pomoću YEM aplikacije. Ako uložiš truda, nema razloga da ne zvuče isto kao i na Korgu.

Princip MIDI terci je slijedeći. Klavijaturu "prebrikaš" jednim (kratkim) midi kablom iz IN u OUT. Postaviš MIDI setup na način da se na SONGU recimo Right3 "veže" uz RIGHT 1. Tercu odabireš na način da u SONG pozivaš sysex podatke koji definiraju određene intervale, ovisno koja ti terca treba. Malo zvuči komplicirano ali kad ih jednom postaviš, onda sve funkcionira besprijekorno. Ti sviraš "osnovu" na RIGHT1, a istodobno se na RIGHT3 čuje terca.
Terce kao takve se onda mogu pohraniti u REGISTRACIJE, pozivaš ih jednim klikom.

LAsER
08.06.2016, 09:12
Hvala za info i podršku :)

Kako gledam više bi mi odgovarao Orijental Pack nego Balkan, a Balkan boje i ritmove bi sam ubacio i sredio. Samo nisam mogao da nađem info koliko koji pack zauzima, da znam koliko će mi ostati viška memorije?

casper
08.06.2016, 09:28
Ne znam koliko zauzima Oriental za 770. Za PSR s3000 je on velik 110mb, Balkan je 62, BestOfEurope 91, EuroDance 103, WesternEurope 113 ....

Međutim, ti možeš iz Packa izbaciti sve ono što ti ne treba i tako "osloboditi" mjesto za nešto drugo. Znači, slažeš vlastitu kompilaciju od svega matrijala koji imaš do popunjenja ovih 150 mb.

tyros2
08.06.2016, 10:07
Pošto mi je Pa600 još u glavi i najfriškiji od Pa što sam svirao, planiram sa par SET-ova sa App exportovati samplove u wav i importovati u s770. Sa šminkanjem dobijam "isti" rezultat kao na Korg-u?

Svi samplovi-user boje koje ne koriste LEGATO ce zvucati isto ili cak bolje,posto Yamaha ima veci izbor efekata.
Medjutim sve zujalice I DX koje koriste Mono-Legato nece zvucati Kao na Korgu.Tu je Korg nazalost u prednosti.

Pozdrav

casper
08.06.2016, 10:38
Zanima me jete li probali mijenjati vrijednosti ovog Portamento Time u VOICE SET? Da li se time može dobiti nešto po pitanju portamenta?

http://www.yu-midi.org/forum/attachment.php?attachmentid=7981.jpg

tyros2
09.06.2016, 03:42
Po pitanju MONO-Legata apsolutno NISTA.

Upravo zbog toga je Yamaha konacno ugradila Legato u sklopu Voice set-a.

mimiki
09.06.2016, 09:07
Koliko vidim ti bi gledas klavijature u cenovnom rangu 1000-1500eura,ukoliko se ne bavis sam sredjivanjem ritmova i pravljenjem istih i ako ne vladas tom materijom sredjivanja ne bih ti preporucio ni EA7 ni s770,to su ok klavijature ali kako ce zvucati ce zavisiti iskljucivo od toga koliko se ti snadjes na njima,dok na pa900 ubacis set neki proveren i cao i dodas vrlo lako sta ti treba samo picis load load load :) copy paste,ne znam koliko i za sta ces koristiti,pa900 192mb semplova,vokoder,mnogo prost za upotrebu,sound dobar,ne znam koji nacin rukovanja klavijature vise volis i da li ti je bitan live pristup svim opcijama kao sto ima pa900 + veliki touch koji ti ubrzava puno rad

casper
09.06.2016, 09:25
Ovo su cijene kod Thomanna. Možda u nekom drugom shopu postoje neki drugi omjeri ali sumnjam da su bitno drugačiji.

mimiki
09.06.2016, 09:26
kod nas je EA7 1290eura ,pa900 1550e ,a s770 1100e

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk
Dodato:
evo sad sam proverio u sky musicu je 1500e tacno pa900

Dodato:
a o t3 da ne pricam mislim da je preskup toliko star kosta koliko vidim oko 1600e

casper
09.06.2016, 09:41
Ne znam. Nekako mi je nelogično ali uvijek postoji ali .... :D

Ovo su cijene u HR, gotovo kao u Europi. Ajd dobro, mi i jesmo u Europi. :D
100 € = 750 Kn

mimiki
09.06.2016, 09:44
kod nas se kurs stalno menja :) sad sam proverio i u ovlascenim radnjama su ove cene PA900 1500e ,EA7 1290e,s770 1070eura

tyros2
09.06.2016, 14:22
Ja sam platio PSR A-3000 tacno 1300$.
To dodje manje od 1200 Evra.

megane
24.09.2020, 10:31
Zanimivo godine 2016 se piše o Rolandu G 800 i G 1000, naravno i ja sviram još danas te kljave, i dovoljne su za mene posla ima puno, sada kad je korona virus je jako malo. Znači Roland G je ozbiljna serija kljave za binu oko 20 godina? samo pitam, one ko znaju i koji mnogo sviraju, jer ja sam mala riba neznalica....

yamahapassion
24.09.2020, 23:44
Roland g serija je u danasnje vreme klavijatura kojoj je mesto u muzeju. Nikakve druge vrednosti nema osim sentimentalne... sve te strava boje i ritmove koji su nekada bili vrh, sada spakujes u jedan user ritmova i jedan user performansi u npr.korg pa800 koji je takodje vec stara klavijatura (o novijima necu ni trositi reci). Da ne spominjem da za tezgarenje sa g serijom moras proci bar 3 meseca fitnesa da bi uopste mogao da ju vucaras okolo.... moja poenta je da je roland g serije jedan prevazidjeni dinosaurus, kojega je vec dobrano pregazilo vreme. Glomazan i tezak za nosenje isa starim ton generatorom it kojega nemozes izvuci ni najosnovnije da bu odradio svirku u danasnje vreme. Vise ima neku nostalgicnu, nego upotrebnu vrednost.

Va-7
25.09.2020, 07:08
Rolandu G70 nije mjesto u muzeju, to je klavijatura koja dan danas uz recimo SRX proširenje po pitanju ritma pojede puno novije klavijature s time da nije plastičan, ne raspadaju mu se displeji, tipke, gumbići, napravljen je da traje. I kad vidim usporedbu s nekakvim PSR i nekakvim EA7 dođe mi da plačem, G70 i nekakav sempler uz njega tipa triton LE su kombinacija iz koje se dan danas da izvući čudo za nekoga tko zna o klavijaturama nešto više od skidanja tuđih setova s interneta.

yamahapassion
28.09.2020, 17:31
Za g70 sam i ja cuo reci hvale, mada ga nikada nisam svirao. Mislio sam na g serije sa kojima su radili one man bendovi u srbiji 90ih godina i koji su tada bili vrhunac aranzera, pogtovo za narodnu muziku...( g600, 800,1000 itd...) Meni oni i dan danas imaju prijatan sound i sasvim sposobnu ritam masinu, ali pregazilo ih vreme zbog toga nemaju neku upotrebnu vrednost. Dok g70, uprkos njegovoj tezini i dalje kolege vuku na tezge, zbog srx prosirenja, vernog bubnja, i sounda koji se i dan danas moze nositi i sa novijim klavijaturama.

FREDI
24.10.2020, 11:48
Koji program je potreban da se napravi setovi za Korg
Dodato:
Pa600

Tomy
24.10.2020, 13:38
Pisano o tome na forumu milion puta.

https://youtu.be/ssB8tYIXTIk

Poslano sa mog NOA_N8 koristeći Tapatalk

Cegor5
26.10.2020, 23:40
Imao G70 sa Srx proširenjem. Mana samo težina. Klavijatura je što si tiče ritmova vrh vrhova, ni jedan Korg nisam čuo da zvuči tako vjerno i da tako istančano i čisto izlaze elementi ritma..

Nixon
06.06.2021, 16:40
Pa600 sasvim korektna klavjatura za pristojnu cenu, izmedju ostalog na nasim prostorima je bas zastupljena za razliku od Yamahe/Rolanda. Pa800 isto dobra sprava ali vec dosta stara, opet sve zavisi od tvog ukusa svaka od njih ima nesto svoje:)