PDA

Pokaži Full Verziju : Problem sa kondenzatorskim pilotom


Nikola89
21.10.2015, 17:33
Kupio sam skoro pilot pg30. Imam problem sto mnogooo mikrofonira. Jeste on kondezatorski ali vecina pilota jesu kondenzatori pa ljudi rade bez problema... Pomoc, savet??? Hvala!

GorŠtak
21.10.2015, 17:53
Moje siromasno iskustvo mi govori da moze biti do podesavanja ekvilajzera na mikseti,do polozaja zvucnika,odnosno vodi racuna da ne stojis ispred zvucnika,pokusaj da smanjis malo visoke na kanalu na kojem ti je ukljucen mikrofon.
Valjda cu biti od pomoci.

splendid
22.10.2015, 22:23
Prvo ga moraš na glavi podesiti kako bi trebalo i ne smeš ga puno pojačavati...probaj skinuti dosta bas, visoke negde oko sredine ili malo jače pa se malo poigraj sa parametrikom i volumenom srednjih....udalji ga od kutije i nemoj ga nameštati tako da gleda prema kutijama...ne znam u kakvom okruženju ga koristiš i šta imate u bendu ali uglavnom pg30 spada u niskobudžetne bubice pa i nemoj očekivati da radi kao neka dosta skuplja buba što ne znači da ne može pristojno da radi...

Pozdrav.

rolandx
23.10.2015, 10:17
Mikrofon je odličan. navikni se da bubicu držiš odmah do desne ivice usne. Skoro da dodiruje. Glas moraš kontrolisati dinamikom kako ne bi bilo pucanja na razglasu ( B,P,D,T.... pevaj mekše...) Tako približen mikrofon ne zahteva jako pojačavanje, te nećeš imati problem sa mikrofonijom. Kreni sa smanjenim mikrofonom i postepeno pojačavaj do granice koja misliš da je dovoljna. Shvatićeš da uopšte nema potrebe da jako bude pojačan i da lepo sve izlazi. Izbegavaj preteran delay! Samo malo Hall-a ( Small Hall) ili šta već koristiš, zvuk je fantastičan. Što se tiče podešavanja parametrike, sam po sebi ma jak bas i punoću u zvuku, tako da bas možeš malo ukrotiti, ali malo... visoke ne previše ( kako smo obično navikli) Nisam stručan po pitanju frekvencija i toliko što se toga tiče.

VAŽNO: Mikrofon radi pomoću napajanja na mikseti 48V. Ako mislite da vam kanali ostanu čitavi, živi i zdravi radite sledeće: TEK nakon što ubodete mic u kanal ( sve smanjeno na nulu) tek onda uključujete Phantom napajanje . U suprotnom stradaju kanali. Na žalost sam se opekao ali mi je majstor objasnio. Pogotovo kod yamahi ( mikseta). Kada gasite, isto prvo sve na nulu, isključite Phantom, pa tek onda se gasi mikseta i svi kablovi napolje.

Nikola89
27.10.2015, 15:27
Hvala vam na savetima, drugari. Ja inace sviram aranzerski, tako da nema preterane buke. Mozda ima veze i sto radim na trosistemskim kutijama, dinakord, pa ga zeza onaj srednjak. Takodje koristim mikrofon preko vokalista, digitech performer je u pitanju. Jel to ima neke feze kad je fantom napajanje u pitanju?

Drugo pitanje, vidjao sam na sajtu kupujem prodajem da neki piloti pg30 imaju prsten koji imaju obicno akg piloti, koliko sam upucen. Da li to nema neke veze sa mikrofonijom, pretpostavljam da nije dzabe ostavljeno to?

splendid
27.10.2015, 16:24
Pogledaj na njihovom zvaničnom sajtu...moguće da ima nekih drugih kapica odnosno sunđera za njega koji utiču na ton...neke bubice to imaju opciono...

Pozdrav.

rolandx
28.10.2015, 07:23
Hvala vam na savetima, drugari. Ja inace sviram aranzerski, tako da nema preterane buke. Mozda ima veze i sto radim na trosistemskim kutijama, dinakord, pa ga zeza onaj srednjak. Takodje koristim mikrofon preko vokalista, digitech performer je u pitanju. Jel to ima neke feze kad je fantom napajanje u pitanju?

Drugo pitanje, vidjao sam na sajtu kupujem prodajem da neki piloti pg30 imaju prsten koji imaju obicno akg piloti, koliko sam upucen. Da li to nema neke veze sa mikrofonijom, pretpostavljam da nije dzabe ostavljeno to?

Nisam video da performer ima +48V... u tom slucaju moraš koristiti sopstveno napajanje za takav mic. Nisam ga povezivao na performer. Ali čak i sa sopstvenim napajanjem ( fantom) u njemu se struja završava ( u performeru ako povezuješ direktno mic u njega) i dalji signal salje do miksete ( bez povećanog napona).

Prsten sa mikrofonijom nema veze...

Kada vec koristis performer, preporučio bih ti mikrofone bez fantom napajanja ( Wh20, Wh30..... ) I neces imati nikakvih problema. Uzgred meni je Pg30 prestao sa radom. I to veoma brzo nakon sto sam ga novog kupio....

casper
28.10.2015, 09:44
Ako želi koristiti kondenzatorski mikrofon uz preformer koji nema +48V, može ga spojti na način da mikrofon ide u mixetu (predpostavimo da ona ima +48V).

Ovo je tema (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=28619&highlight=vocalist#axzz3pqRjoxXy) s opisom i crtežom.

Prvi preduvijet za pravilan rad mikrofona je dobro podešen GAIN.
Stavi sve blende mixera na nulu, kao i master EQ, a nakon toga postavi GAIN mikrofona u pravilnu poziciju na slijedeći način. Stišaj mixetu potpuno i pjevaj u mikrofon glasnoćom kao što to činiš na nastupu. Ako je pg30 spojen u Vocalist, okreći u desno INPUT potenciometar sve dok LEDICA ne zasvjetli crveno. Tada je za malo (milimetar dva) vrati nazad u lijevo. Sada na isti način podešavaj kanal u kojem je performer spojen u mixer. Ako mikrofon vežeš prvo u mixer (zbog nedostatka fantoma na performeru) ovaj postupak radi tako da prvo određuješ gain na mixeru, a potom na performeru.

Nakon što si postavio ove dvije pozicije, možeš korigirati frekvencije po kanalu i na master EQ ako je mixeta ima. Mikrofonija se može javljati i zbog prekomjernog efekta, pogotovo hala koji u sebi ima izražeen visoke. Zbog toga prvo pokušaj smanjiti efekat kada se ona pojavi. Ovaj srednjotonac u kutiji koji spominješ, ne bi trebao biti uzrok problema. Naravno, ako je kutija ispravna.

Nikola89
28.10.2015, 13:42
A mozes li mi malo objasniti blize kako da povezem na taj nacin, odnosno mikrofon u mixetu, pa iz nje u vokalist i kako se to vraca ponovo u mixer. Znam da smaram, ali ne mogu da ukapiram na ovoj mixeti, u pitanju je yamaha emx5000? Znam da ima teme o tome, ali ne mogu to ukapirati a ovoj mixeti.

casper
28.10.2015, 14:17
Isti je princip na svim mixetama. Signal (glas iz mikrofona) ulazi u neki kanal na mixeru, sa tog kanala se preko AUX prosljeđuje na vocalist, vocalist ga obrađuje u prateće vokale i vraća nazad u neki drugi kanal.

Sve ti je isto na kao na temi koju sam linkao. Ti koristi izlaz AUX SEND 1, njega spoji s vocalistom (MIC). Isto tako na kanalu gdje ti je mikrofon pojačavaš AUX1, a a kanalu gdje si vratio signal vocalista AUX1 obaezno ga stavi na nulu.

Nikola89
28.10.2015, 16:14
Hvala ti na uputstvu, uspeo sam da povezem kako si rekao. I jos samo jedno pitanje, primetio sam da manje hvata mikrofon, deluje mi da nece sad da mikrofonira. Jel je to samo moj utisak ili je na ovaj nacin bolje raditi upravo i zbog te mikrofonije?

casper
28.10.2015, 22:00
Oba načina spajanja su dobra i s tehničke strane gledano, ne može se reći da je jedan bolji od drugoga.

Da li si se uspio riješiti mikrofonije, vidjet ćeš na nastupu. "Manje hvata mikrofon" jer si gain postavio na pravilan način, a to i moglo značiti da si ga prije koristio nepravilno pa je to možda i bio razlog mikrofonije.

Nikola89
29.10.2015, 10:19
U principu, ja sam uvek radio na mikrofon na kabl, shure sm58, i s obzirom da je to dinamicki mikrofon nisam imao nikad problema. Moguce je da ne znam da postavim gain na pravilan nacin. Kazi mi, da li je bolje kanal smanjiti, a otvoriti na gain-u jer sam primetio da izaziva manje i sustanje?

Sto se tice mikrofonije uspeo sam da se resim, ali sad dolazi drugi problem, vokali iz vokodera izazivaju mikrofoniju kad se ukljuce, sad je tu polemika oko stelovanja i i gain-a opet verovatno.

casper
29.10.2015, 11:25
Bez obzira što i volumen i gain djeluju na "jačinu" mikrofona, to su dvije odvojene stvari.
Ako si pažljivo čitao ono što pišem, a čini mi se da nisi, onda si mogao primjetiti da prilikom podešavanja gaina volumen postaviš na nulu, da ga stišaš. On (volumen) može biti i pojačan ali apsolutno nema nikakve veze s ovim podešavanjem.

GAIN određuje nivo ulaznog signala. Da bi bolje shvatio njegovu ulogu uzmi za primjer dva različita pjevača. Jednog grlenog, jakog vokala koji kad zapjeva mikrofon mu niti ne treba. I jedan lijepi, nježni ženski glas koji se (bez mikrofona) u žamoru kavane niti ne čuje. Radi se o dva različita nivoa "signala", a GAIN upravo služi da bi se kanal na mixeru prilagodio njihovom levelu. Kod muškoga će gain biti postavljen na manju vrijednost (više u lijevo), a kod ženske će on biti postavljen na veću vrijednost (više u desno).
Kada bi ovi pjevači zamjenili mikrofone/kanale, imao bi veliki problem. Ženski vokal bi se vrlo slabo čuo bez obzira koliko mu digao volumen dok bi muški vokal stvorio distorziju na kanalu koja može tehnički uništiti kanal. Kod nešto modernijih mixeta bi se u tom slučaju uključila zaštita i ugasila je. Mnogo puta su se kolege znale žaliti da im se mixer gasi i da je neispravan, a razlog je upravo taj što nisu poštelali GAIN na valjan način.

Nadam se da si sada shvatio suštinu i da si u ovom opisu pronašao odgovor na ovo pitanje.

Kazi mi, da li je bolje kanal smanjiti, a otvoriti na gain-u jer sam primetio da izaziva manje i sustanje?

Moraš uzeti u obzir i to da kondenzatorski mikrofon "bolje hvata" signal pa njegov gain za istu ulazni nivo treba biti drugačije postavljen nego kod "običnog" mikrofona.

Što se tiče performera, mislim da bi potenciometar MIX trebao okrenuti potpuno na desnu stranu kako bi skinuo glavni vokal na njemu. Davno sam ga koristio pa nisam siguran ali je bitno da ti iz performera ne izlazi glavni vokal na MIAN OUT, već samo prateći. U skladu s tim, moraš postaviti gain na kanalu miksera gdje se oni čuju na isti način kako sam opisao i za glavni vokal.

Ne brini, nisi jednini koje ovo područje ne razumije, zbog toga sam se i raspisao malo opširnije. Naglasio bih ono što je bitno, i što sam mnogo puta primjetio kod muzičara, okreću se potenciometri, podešavaju equilizeri, namještaju efekti i sve to po nekakvom nahođenju. Bez ikakvog razumjevanja onoga što se radi pa se zato i događa da je EQ uvijek u "konkavnoj poziciji", da se visoki nafrlje do maximuma, da se gain koristi za pojačavanje kanala ....
Ove stvari su jednostavne i logične, treba samo minimum truda i vremena da se nauče. Jer, kada razumijemo zašto se događa neka promjena mnogo je lakše riješiti nastali problem. U suprotnom, kljuckamo po zemlji kao ćorava koka pa samo ponekad i rijetko naletimo na zrno. ;)

Nikola89
29.10.2015, 16:28
Potpuno si u pravu sve sto kazes, uradio sam sve kako si opisao, radi odlicno. Gain sam smanjio na nulu, pojacao kanal. Samo da li je bitno kako postaviti odnos glavnog vokala i pratecih jer se onda desava da hvata klavijaturu pa opterecuje performera i onda vokala nema nigde? Da mozda u tom slucaju ipak ne raditi preko aux-a? Izvini na ovakvim pitanjima, ali ocigledno mnogo muzicara ne zna a sram ih je da pitaju, a zive od toga, i ako vec radis nesto odradi ga kako valja, bar ja tako mislim. Hvala na dosadasnjim informacijama, veoma su znacajne, svi sviraju i pevaju a ne razumeju sta rade.

casper
29.10.2015, 17:07
Nešto još uvijek ne štima.
Tvoja druga rečenica - predpostavljam da si krivo napisao, a radio ispravno.
Volumen na nulu, a podešavaš GAIN. Tako je ispravno.

Treća rečenica - odnos glavnog vokala i pratećih na vokalistu nema apsolutno nikakve veze s klavijaturom.

Ajde napiši točno što si i kako spojio i poslikaj mixer pa stavi slikicu ovdje. Ovako se vrtimo u krug,a problem nećemo riješiti.

Ne brini, ovu tema će i "sutra" nekome koristiti da ga poduči i pomogne u razumjevanju osnovnih stvari. Ovdje se stvarno radi o osnovnim znanjima koje bi trebao znati svaki OMB, tj. čovjek koji sam opslužuje razlgas, svira i pjeva.

Nikola89
29.10.2015, 18:10
Ja sam te razumeo ovako:

1. Mikrofon u kanal
2. Iz AUX SEND1 u vokalist u IN
3. Iz vokalista OUT vracam u mixetu u drugi kanal (na kome je smanjen aux1 na nulu)
4. Na kanalu gde je mikrofon uboden dizem aux dok ne cujem pratece
5. Mikrofon smanjim gain na nulu (posto sam shvatio po tebi da kondenzatorski mikrofon sam po sebi ima snagu, tj. bolje hvata od obicnog), a volumen na kanalu dizem. Isto to i sa vokalima. A na vokalistu odvrnem do kraja ono harmony, a INPUT pojacavam koliko je potrebno, to je ustvari ulazni signal.

Kad ovako uradim nema nikakve mikrofonije koja se pre javljala s tim sto zvuk koji izlazi iz kutije od klavijature "hvata" u mikrofon i samim tim gusi vokalist kad su ukljuceni vokali i u pevanju nema vokala. Otprilike kao da dva pevaca pevaju na jedan vokalist.

P.S. Dilema je oko pete stavke

casper
29.10.2015, 19:17
Broj 5. ne valja, dobro si predpostavio.

Zaboravi ovog trena na vocalist i obrati pažnju samo na mikrofon. On je uštekan na prvi kanal, smanji sve volumene na mixeru i pjevaj u mikrofon. Pokušaj pjevati onom gasnoćom kao na nastupu, dakle malo jače. Neće se čuti na zvučnike ali to sada nije niti bitno. Okreći lagano potenciometar GAIN u desno i prati led diodu koja se nalazi dolje, pored volumena. Ona svijetlucka zeleno (SIGNAL) ali će u jednom trenutku, kada GAIN okreneš više u desno, zasvjetliti crvena lampica (PEAK). To je trenutak kada je ulazni signal optimalan i za nijansu prejak. Zato vrati GAIN sasvim malo u lijevo.

Ovako si na 1. kanalu mixera prilagodio signal za tvoj glas.

Idemo dalje. Vocalist je spojen kao što si opisao u postu iznad. Potenciometar INPUT na Performeru postavi na sredinu, dakle pojačaj na pola. Pjevaj u mikrofon i pojačavaj AUX1 na kanalu 1 i gledaj lampicu Performera kod INPUTA. AUX1 okreći u desno dok ova lampica ne zasvjetli crveno.

Ovako si prilagodio ulazni signal na Performeru.

I treći korak. I dalje su stišani volumeni na mikseru. Okreni potenciometar MIX na performeru potpuno desno, na maximum. I opet pjevaj :D. Sada podesi GAIN na mixeru na kanalu 2. isto kao što smo opisali na početku za kanal 1.

Ovako smo prilagodili nivo signala za prateće vokale koji se nalaze na kanalu 2.

I to je to. Sada više ne diraj GAIN nego samo tijekom svirke kontroliraj lampice i nemoj dozvoliti da svijetle crveno. Mogu malo trepnuti ali nipošto ne smiju konstantno goriti. Dakle, lampice na prvom i drugom kanalu mixera i na performeru kod volumena INPUT.

Naravno, sada volumen potenciometrima kontroliraš glasnoću. Na kanalu 1. se nalazi glavni vokal, a na kanalu 2. su prateći. Nemaš potrebe više koristiti INPUT i MIX na performeru jer su oni u poziciji koja je optimalna.

Ufff, al se umorih od pisanja.

Sada i dalje ostaje "problem" to što klavijatura "guši" vocalist. Gotovo je nemoguće da mikrofon hvata ono što se čuje iz zvučnika od klavijature do te mjere da prenosi na vocalist.
Prije bih rekao da ti je pojačan AUX1 na kanalu klavijature pa se na taj način signal prosljeđuje na Performer. A on, jadan, ni sam ne zna što će s tim signalom jer je navikao samo na tvoj glas. Šalim s malo, provjeri ovaj AUX1 na kanalu klavijature i stiušaj ga. Isto tako, i na ostalim kanalima stišaj AUX1 osim na prvom.

Nikola89
29.10.2015, 20:54
Uradio sam to kako si objasnio, to mi je bilo bitno, radi sad kako treba. Veoma je nezgodno ovako da se objasni nekom, narocito kad ne zna. Ali hvala Bogu sporazumesmo se. Veliko ti hvala, drze. Da smo malo blize castio bih te picem.;)

rolandx
29.10.2015, 21:37
Pratio sam Casperovo izlaganje i nisam hteo da upadam kao padobranac. Ko god bude procitao ovu prepisku, shvatiće zašto je ovaj forum najjači na balkanu. Ali na žalost sve novajlije se hvataju famoznog downloada što mi veoma smeta... jer prava pomoć upravo je demonstrirana po 10000000000 put. Evo ja ću umesto @Nikola89 da kliknem na Thanks ... Izvinjavam se na Off Topic ali morao sam. Ne samo Casper nego sve kolege i drugari , veliko bravo. Kad neko ima živaca i nadje vremena to izgleda upravo tako... Živi i zdravi bili !

casper
29.10.2015, 22:31
@ rolandx - Hvala ti za hvala ;), Kolega Nikola89 je nov član pa vjerojatno ne zna za tu opciju foruma, ali to nije uopće bitno. Bitno je da smo pomogli čovjeku, da je nešto naučio, da će sutra netko ovo čitati i naučiti nešto novo.

milosns
21.01.2016, 22:35
Postovane kolege..ja pored ovog detaljnog uputstva nmg da povezem sve to..objasnicu moju situaciju:Imam korg pa1x,mikser korg d888..Posto mikser nema snagasa ja moj mikser spajam sa pojacalom roland preko aux-a,znaci roland je samo za prenos zvuka..e sad ja imam pilot mic samson koji kad direktnu ukljucim u klavijaturu ne radi,a kad ga odvojeno stavim na mikser radi bez mane..pokusao sam kako ste pisali ali ne radi..uopste mi ne izbacuje na klavijaturi signal da mikrofon radi..a kad pevam cuje se sve al terce ne izlaze,kao i da nista nisam povezivao..ako moze neko uputstvo od nekog i pomoc bio bi jako zahvalan..moze neko i na mail da posalje..xxxxxxxxx..hvala vam unapred..

splendid
22.01.2016, 11:51
Ne znam da li je ta bubica kondezatorska pa joj treba fantomsko napajanje sto mislim da korg pa1x nema...mada...ako ti ne radi ni povratni signal onda je ili nesto u podesavanju vokalista ili ako se dobro secam ima onaj prekidac iza kojim biras ulaz...da nije do njega nesto ili do samog ulaza koji verovatno dugo nisi koristio

casper
22.01.2016, 12:21
Moraš napisati o kojem se mikrofonu radi, točnu oznaku. Ne vidim nigdje na Korg D888 konektore s nazivom AUX.

Tvoje pitanje na osnovu ovih informacija bi u nekom auto forumu glasilo ovako. Imam automobil Audi i zanima me zašto ga ne mogu upaliti kada je hladan motor? ;)