Pokaži Full Verziju : Registracije - opis, izrada, korištenje
Na prvi pogled se čini da bi sva nauka o REGISTRACIJAMA mogla stati u desetak rečenica. Međutim, tako izgleda sve do trenutka dok se ne krene tipkati. Vjerojatno će starim korisnicima Yamahe ovo štivo biti i pomalo dosadno ali sam siguran da će pronaći neke detalje koje nisu znali. Ako ništa drugo, dobro je ponoviti gradivo. Za nove korisnike i one koji se nisu detaljnije "zabavljali" registracijama, ova će tema pomoći da lakše i brže dođu do cilja.
S obzirom na to da ispred sebe imam Tyros4, slike i tekst će biti za taj model. Postoje neke sitne razlike kod starijih klavijatura. Vjerujem da ćete se snaći jer se Yamahina koncepcija registracija nije gotovo ništa mijenjala od samog početka kada su je ponudili kao opciju.
Sav sadržaj i pristup tematici je napisan na osnovu vlastitih saznanja. Zato je moguće da se potkrade i poneka greška. Bit će mi drago da me ispravite ili nadopunite, a očekujem i eventualna pitanja ako u opisu nisam bio dovoljno razumljiv.
######################### OPĆENITO O REGISTRACIJAMA #########################
REGISTRACIJE su sastavni dio svih modernijih Yamahinih aranžera. Služe nam da pritiskom na samo jedan taster postavimo parametre klavijature u željeni status. U jednoj REGISTRACIJI možemo imati pohranjen cjelokupan postav ili samo određene dijelove kao što su zvukovi, vrsta ritma, tempo, multipad, vocalist, MIDI ... Korištenje REGISTRACIJA nam omogućuje brzo i precizno pozivanje prethodno definiranih parametara i tako se muzičar može više usredotočiti na sviranje.
Što je specifično kod registracija? To je jedina opcija na klavijaturi koja ne dolazi kao PRESET, tj. nije ponuđen nikakav tvornički postav. Razlog je (vjerojatno) taj što je kreiranje registracija vrlo jednostavan postupak i što svaki muzičar postavke prilagođava vlastitim potrebama. Pored toga, REGISTRACIJE su jedini segment u klavijaturi bez kojeg u stvari možemo svirati. One nisu neophodne da bi pokrenuli Style ili svirali zvuk desne ruke. S druge strane, kada ih posložimo za svirku i naviknemo se na njih, postaju nezamjenjivi alat. Bez registracija, Yamaha bi u velikoj mjeri izgubila svoju operativnost.
Pozicije tastera kojima biramo REGISTRACIJE su na dohvat ruke (slika 1), odmah uz tipkovnicu. Možemo ih aktivirati direktno, pritiskom na pojedini taster ili promjenu kontroliramo papučicom za nogu. Takav način se naziva REGISTRATION SEQUENCE i moguće je unaprijed određivati željene akcije i redoslijed promjena.
########################### STRUKTURA I NAVIGACIJA ###########################
Da bi dobro razumjeli ono što pišem, morate razlikovati dva osnovna pojma, REGISTRACIJA i BANKA. REGISTRACIJA je taster koji se nalazi na ploči klavijature u području REGISTRATION MEMORY. Imamo osam REGISTRACIJA (1-8) i one zajedno čine jednu BANKU. BANKE pohranjujemo na jednu od tri DRIVE lokacije, HD, USER ili USB. Možemo ih organizirati tako da budu u root-u DRIVE ili ih slažemo u vlastite FOLDERE. Isti princip kao kod exlopera na računalu. Praktički, možemo imati neograničen broj BANAKA na različitim lokacijama i u svakoj od njih maksimalno osam REGISTRACIJA.
Pregledavanje i pristup BANKAMA možemo raditi na dva načina.
"Brzinski" - ako koristimo tastere - REGIST BAND + (slika 1. crveni okvir) koji se nalaze iznad REGISTRATION MEMORY. Tako mijenjamo BANKE naprijed ili nazad ali samo unutar trenutne lokacije na kojoj se nalazimo.
"Detaljnije" - pritiskom na taster J ulazimo u ekran REGISTRATION BANK. (slika 2) Isti efekat dobivamo kada zajedno pritisnemo - REGIST BAND +. Pomoću TAB tastera se možemo pozicionirati na HD, USER ili USB. Bočnim tasterima (A - J) biramo željenu BANKU ili ulazimo u neku (pod)mapu s BANKAMA. Za pregledavanje možemo koristiti i DATA ENTRY kolut. Gornjim tasterom 8 (UP) se uvijek vraćamo "korak unazad". Taster koji se nalazi ispod (EDIT) služi da bismo vidjeli nazive pojedinih REGISTRACIJA unutar BANKE.
Gornjim tasterom 7 (VIEW) mijenjamo izgled ekrana. Primijetit ćete da postoji dva različita prikaza, ja ću ih zbog jednostavnosti opisana nazvati "veliki" i "mali" prikaz.
"Veliki" prikaz (slika 2) ima veća slova BANAKA i istaknute ikone, po je po tom pitanju pregledniji. Kod njega u donjem redu nalazimo i opcije za manipuliranje BANKAMA (NAME, CUT, COPY,PASTE, DELETE SAVE I FOLDER). S tipkom INFO dolazimo do detaljnijeg pregleda gdje točno vidimo naziv REGISTRACIJE, ime Styla, tempo, te vrstu i status R1, R2, R3, L sounda.
"Mali" prikaz (slika 3) ima manji font s nazivom BANAKA i nema ikona. (slika 3) On je pogodniji kada na istoj lokaciji imamo veći broj BANAKA. Do željene banke možemo doći DATA ENTRY kolutom, navigacijom se s desne strane ekrana (PAGE) ili pomoću brojeva koji se nalaze u donjem dijelu ekrana. Za one muzičare koji su navikli imati sve na jednom mjestu, u jednoj mapi, ovo je sigurno bolja i preglednija opcija. Tipkom F (PROPERTY) prikazujemo informacije o aktiviranoj BANCI s preciznim podacima o tome gdje se nalazi, koliko je velika, vrsti ikone i koliko još imamo slobodnog mjesta za pohranu. (slika 4)
Pregledavanje i pristup REGISTRACIJAMA isto možemo raditi na više načina.
Da bismo vidjeli REGISTRACIJE koje imamo na raspolaganju, prvo moramo pristupiti BANCI. Naziv BANKE biti će ispisan u donjem desnom uglu glavnog ekrana pod REGIST. Pritiskom tastera J otvaramo BANKU, a donjim 8 tasterom (EDIT) dobivamo prikaz naziva svih osam registracija u toj banci. (slika 5) Praktična je mogućnost da se iz ovakvog prikaza možemo "šetati" naprijed i nazad po BANKAMA s dva tastera - REGIST BANK +, a bez da se popis REGISTRACIJA ukloni s ekrana. Ovako vrlo brzo možemo pregledati sadržaje BANAKA koje se nalaze na istoj lokaciji.
REGISTRACIJE možemo pregledavati i tako da koristimo DIRECT ACCESS taster (slika 1.zeleni okvir) . Ovakav pristup je vrlo praktičan i brz ali ga iz nekih razloga :D ljudi ne koriste često. Dakle, pritisnemo DIRECT ACCESS i nakon toga jednu REGISTRACIJU. Dobivamo izgled s prikazom kao da smo pritisnuli INFO taster u "velikom" prikazu ekrana. (slika 6)
Svaka REGISTRACIJA može imati tri statusa, a prepoznajemo ga po tome da li taster svijetli i koje je boje. Ako taster ne svijetli, znači da je REGISTRACIJA "prazna", tj. u njoj ne nalazi nikakva informacija. Ako svijetli plave boje (za modele Ty, Ty2, Ty3 je ona zelena) tada REGISTRACIJA ima podatke. Ako je taster crvene boje, znači da je ta REGISTRACIJA aktivna, tj. da su podaci pozvani u klavijaturu.
################################################## ##################################
To bi za početak bilo sve. Uskoro slijedi opis kako organizirati registracije i neke specifičnosti vezane uz to.
VUNIMRAV
05.05.2015, 07:57
Hvala Casperu!
Za sve Yamahiste koji ne koriste registracije:ja ih nisam koristio 15g,(u stvari koristio sam ih u dve-tri banke sa farbama i osnovnim ritmovima)ali sam jednostavno pre dve godine poslušao savet Caspera i Tranzita i pristupio izradi banaka sa registracijama.Još uvek ih radim,imam ih oko 60tak.
Rezultat-PREPORODIO SAM SE!!!!!
Ja radim od pocetka sa registracijama, i mogao bih reci da je u pocetku tesko se organizovati kako da najbolje iskoristimo tu opciju. Uglavnom je najbolje da svako uklapa kakav mu je nacin sviranja.
Ja sam sebi napravio 4 banke "brzih" registracija tu sam stavio sve osnovne ritmove za brzi rad, i njih sam smestio u User memoriju kao i registracije koji su povezani. Takodje sam stavio i neke sounde koje najcesce koristim uz taj style, a na OTS sam poslagao druge sounde, tako da imam dosta brz pristup i "bojama". Imam jedan folder sa registracima za programski repertoar i jedan za klubski repertoar, njega najvise azuriram zbog novih pesama.
Dodato:
Mozda nekom od pocetnika pomogne ovaj moj post.
Caspere druze nisi pomenuo FREEZE funkciju.
@dmmacak - i ne samo FREEZE, ima još mnogo toga za (na)pisati, rekoh na početku da će i iskusni korisnici naći poneki zanimljivi detalj ;)
Znao sam da ćete podijeliti vlastita iskustva, tako sam u stvari i planirao prije nego sam otvorio temu.
Neka i drugi članovi napišu kojom logikom se koriste prilikom slaganja registracija, to će biti od pomoći svima nama. Jer, registracije su kao komoda s ladicama u kojoj možemo slagati dokumente. Ako smo ih (dokumente) dobro sortirali vrlo brzo dolazimo do onog koji nam je potreban.
Evo i mog osvrta na to kako organizirati registracije.
############################ ORGANIZACIJA ############################
Mi "aranžeristi" smo posebna sorta muzičara. Svatko od nas ima vlastiti pristup sviranju i zato se međusobno razlikujemo u mnogim detaljima. Na sreću, aranžer klavijature omogućuju da ih prilagodimo vlastitim potrebama. Slaganje i organizaciju REGISTRACIJA će svatko od nas raditi na drugačiji način. Bitno je da posložite stvari po vlastitoj logici i da se vi u tome dobro snalazite.
Zato je dobro da prije nego krenete u posao, poznate sve mogućnosti koje imate na raspolaganju. Ako u startu napravite pogrešnu koncepciju, poslije je potrebno uložiti dosta truda da se te pogreške isprave. Evo jednog primjera. Krenuli ste izrađivati REGISTRACIJE, a Stylovi su razbacani u USER-u, nešto na USB-u, a ostalo se nalazi po HD-u u različitim mapama. Kada jednog dana poželite sortirati ove Stylove, promijeniti im lokaciju ili naziv, niti jedna registracija koja je vezana uz njih više neće biti dobra. Ovo je samo jedan primjer ali dovoljno zoran da prikaže mogući problem. Zato je poželjno da se upoznate s osnovnim načelima funkcioniranja registracija da poslije ne bi bilo neugodnih iznenađenja.
Predložit ću dva primjera.
Napravite više mapa s nazivima žanra glazbe, LATIN, ROCK, DISCO i FOLK. U svakome od njih napravite BANKE koje će biti posložene po tempu. Tako radimo SLOW1, SLOW2, MEDIUM, FAST ... Možete koristi ovakakv pristup ali s drugačijom podijelom pa umjesto žanra glazbe, mape nazivamo i slažemo po izvođačima.
Netko je naviknut da sve ima na jednoj lokaciji. Tada će sve banke biti u jednoj mapi (ili u root-u drive-a). Za takav pristup je praktičan "mali" prikaz ekrana (slika 3 iz prvog posta). Tada vidimo više slova u nazivu banke i mogućnost numeričkog biranja ubrzava pristup. Možemo ih pregledavati i navigacijom koja se nalazi s desne strane ekrana ili DATA ENTRY kotačem. Moguće je pohraniti maksimalno 500 BANAKA. Sasvim dovoljno za većinu muzičara koji nastupaju live.
Kada govorimo o "sadržaju" unutar banaka, tj. REGISTRACIJAMA onda možemo pristupiti ovako. Recimo da ih posložimo po načelu, 1 pjesma - 1 registracija. Ili možda na način da 1 pjesma koristi 4 registracije. REG1 - uvod, REG2 - kitica, REG3 - refren, REG4 - solo. Netko će za jednu pjesmu koristiti svih osam registracija. U tom će se slučaju BANKA nazvati po pjesmi.
################################################## ###################################
Netko će za jednu pjesmu koristiti svih osam registracija. U tom će se slučaju BANKA nazvati po pjesmi.
Taj sam! :)
Kao sto kolega Casper rece,svako ce koristiti na nacin koji mu najbolje odgovara.U mom slucaju je iskljucivo:
Jedna BANKA-jedna pjesma.
mikimiki
05.05.2015, 13:53
Bravo Casper!!!!!!
VUNIMRAV
05.05.2015, 14:13
Ja sam pitanje terci za kola rešio tako što sam svakom delu dodelio jednu reg sa odgovar jućom terco(koristim isključivo midi) i u realnom vremenu mogu odsvirati i promeniti.
Evo za čas "stare ekipe" na jednom mjestu ... Drago mi je da pratite temu i mogu s velikom vjerojatnošću predpostaviti da će ova tema u skoro vrijeme biti zanimljiva nekim svircima koji koriste druge brendove aranžera. :D
Prije nego u sljedećem javljanju opišem postupak izrade, želio bih istaknuti neke specifičnosti na osnovu kojih ćemo dobiti potpuniju sliku o registracijama.
########################## JOŠ NEKOLIKO SITNICA ##########################
Yamaha automatski određuje redoslijed foldera i banaka tako da ih slaže po abecedi. Zato je ponekad dobro da ispred naziva postavimo brojeve 01NAZIV, 02NAZIV, 03NAZIV... i na taj način sami određujemo slijed prikaza.
Prilikom svakog novog paljenja, klavijatura automatski dolazi u prikaz one BANKE koju smo zadnju koristili prije gašenja. Dobra karakteristika.
Možemo manipulirati registracijama bez straha da će izgubiti svoju funkcionalnost. To znači, ako neku BANKU1 koja je pohranjena na USER drive, kopiramo negdje na HARD, ona će i dalje pravilno funkcionirati. Isto tako smijemo bez straha mijenjati nazive banaka i registracija. Ono što ne smijemo mijenjati jest sadržaj koji neka registracija poziva. To znači, kada s REG1 pozivamo neki Style koji se nalazi na hardu, njemu ne smijemo mijenjati mjesto niti naziv jer nakon te izmjene REG1 neće funkcionirati.
Za jednostavniju i bržu manipulaciju registracijama možemo koristiti neke računalne programe. Preporuka je svakako Yamaha Registration Manager (Murray Best) s kojim ćemo u par klikova miša promijeniti nazive registracija, kombinirati ih međusobno, pregledati sadržaj od kojih su sastavljene, izraditi vlastite presete ... ukratko, napraviti gotovo sve što nam je potrebno i što ne možemo u samoj klavijaturi.
Bilo bi dobro da se unutar registracija može pretraživati, ta bi mogućnost podigla korištenje još jednu razinu više. Kod MUSIC FINDERA je to odlično riješeno ali on ima neke druge nedostatke. Zato nam ne preostaje drugo nego kombinirati rad REGISTRACIJA sa spomenutim MUSIC FINDEROM. A možda postoji i djelomično rješenje ovog problema samo unutar registracija? Čitajte temu, predložite rješenje. B-)
Preporuka je da se u izradu uvijek krene s praznom bankom. Tako ćemo izbjeći probleme koji mogu nastati u ispravnosti registracija.
Yamaha ima ograničenje u broju fajlova koji se nalaze u nekoj mapi. Smije biti maksimalno 500 fajlova :( jer više od tog broja klavijatura neće prepoznati. Zato pripazite da broj BANAKA ne prelazi taj broj.
Kada aktiviramo registraciju, o tome se ne šalje nikakva informacija "prem van", tj. nema MIDI i SysEx podataka koji determiniraju tu promjenu. Međutim, moguće je iskoristiti neke zaobilazne metode pomoću kojih će registracije mijenjati notni prikaz na vanjskom ekranu ili recimo soundove na vanjskom sound modulu.
Sastavni dio baratanja registracijama je i FREEZE opcija koja "blokira" željene parametre, ovo je veoma korisna opcija i otvara dodatne kombinacije. Pored FREEZA imamo još neke mogućnosti "blokiranja". Niste znali za to? Čitajte temu ...
Vjerojatno ima još toga, ali mi ovog trena ne pada na pamet ...
################################################## ##################################################
Svaka cast doktore.
Meni cesto padne na pamet kako ne naprave neki workstation koji radi po principu registracija. Po meni bio to savrseni workstation. Pogotovo ko svira pratnju ili bas i solo..
@dmmacak - Registracije su odlično osmišljene. Njihova koncepcija je jednostavna, a opet sadrži gotovo sve što nam je potrebno.
Doduše, postoje neki (sitni) nedostaci ali to se može kompenzirati pravilnom upotrebom.
Nego, čuo sam da postoji jedan workstation koji bi tebi odgovarao, radi između ostalog i na vrlo sličnom principu kao registracije. Njegove su mogućnosti takve da ne možeš niti zamisliti. On spada u najviši stupanj audio domena, instrument za koji nema nepoznanice i instrument koji može i ono sto jedan prosječan muzičar i ne sanja da je moguće. I ne samo to, on spada i u područje znanastvene fantastike jer ima karakteristike letećeg tanjura. Svi o njemu pričaju, a nitko ga još nije vidio. Kad, i ako jednom sleti na zemlju, nadam se da neće biti razočaranja.
Malo šale nije na odmet, ništa osobno. Vidim da je tvoja koncepcija slaganja registracija slična mojoj. Dobro je i to što imaš "dupli" postav, za programsku i za klubsku svirku. To je odličan pristup jer je i način svirke, tj. redoslijed repertoara drugačiji. Ja ponekad koristim tkz. TEST BANKU u koju smjestim registracije koje mi služe za usporedbu različitih podešavanja. To znači, u nju smjestim pjesme na principu 1 REG - 1 SONG na način da isti song odradim u dvije različite varijante. Obično napravim razlike samo u podešavanju jednog parametra (compresora na bubnju recimo) i tijekom izvođenja mogu testirati koja mi kombinacija bolje odgovara. Ovakvim pristupom mogu brzinski raditi usporedbu u hodu, ponekad napravim i više od dvije varijante. Bitno je da odstupanja u podešavanju ne budu velika kako ne bi došlo do naglih promjena.
@tyros2 - Da, sjećam se naše diskusije o tvom načinu organiziranja registracija. Da ti iskreno kažem, tada mi je tvoj pristup bio malo neobičan, 1 BANK - 1 SONG. Pišući ovaj "esej" razmišljao sam o takvom načinu i mogu ti reći da u njemu sada vidim neke dobre strane. Osnovna prednost je ta što je pretraživanje banaka mnogo brže i preglednije nego kada tražimo pjesme unutar banaka. Otvoriš "mali prikaz" i pod rukom odmah imaš 500 songova poredanih po abecedi ili vlastitom redu. REGISTRATION SEQUENCE postaviš na "automatiku" i s nogom mijenjaš od 1 prema naprijed, a možeš i u rikverc. :D Predpostavljam da ovu opciju ne koristiš ali ću uskoro u temi opisati kako se to radi.
Caspere, evala ti na ovome. :) Iako sam odlagao pozabaviti se ovime i iako sam cijelo vrijeme znao da ne smijem odlagati početak rada s registracijama, još uvijek ništa po tom pitanju nisam poduzeo iako sam znao i znam da će mi one olakšati život i sviranje. Zato ću ovih dana prikupiti sve ovo, strpati u PDF i uokviriti negdje da imam jer sitno brojim (ovaj put za ozbiljno) da krenem s ovim. Napravio sam neki dan tri registracije čisto za probu po nekim tutorialima i iako nije teško, šteta je da ovo onaj tko ima Yamahu, ne koristi. Ne da je šteta, žalosno je. To je jedna tako dobra stvar i to korisnik Yamahe jednostavno mora koristiti. Još iz 2009 kada je kolega Vihor objašnjavao o editiranju PSR 1500/3000 sam mu se zahvaljivao pa ništa od svega. Ja sam po svome pičio a i tad sam znao da ovo nije bauk i da se da sredit sve...
Prije neki dan sam prodao PSR 3000 i uzeo PSR S910 na kojoj je čak i lakše sve ovo napraviti i čvrsto sam odlučio da ću se pozabaviti s ovim. Zato ti hvala još jednom, a ja, kad sredim ove neke svježije ritmove, krećem u finalnu izradu registracija. :)
Odlično, onda sam baš pogodio temu u pravo vrijeme. A i nova klavijatura je tu, treba je posložiti kako valja.
Da bi osnova priče oko registracija bila cjelokupna, pored ovoga do sada napisanog, nedostaje još postupak kako se one kreiraju. Imam to spremno pa ću napraviti C/P da već sutra moj smuchac može na "posel". Ako ti što zapne, javi se, dežuram ;)
Međutim, ima još dosta sadržaja koji se odnose na ovo područje. Radi se o "sitnim začinima koji jelu daju posebnu aromu". Oni će ovoj temi udahniti pravi smisao jer sve što je do sada napisano, uglavnom možemo naći i u uputama.
######################### KREIRANJE REGISTRACIJA I POHRANJIVANJE BANKE #########################
Preporuka je da se prije izrade registracija obriše njihov prethodni sadržaj. To možemo učiniti na više načina.
1. Prilikom paljenja klavijature držimo pritisnuti B ton.
2. Kada smo u statusu pregledavanja registracija (do njega dolazimo pritiskom na taster EDIT), koristimo opciju brisanja DELETE.
3. Pod UTILITY i na tabu SYSTEM RESET označimo (samo) opciju REGIST i tako resetiramo postavke, tj. REGISTRATION MEMORY ostaje prazan
Praktično je ovako očišćenu BANKU pospremiti pod nazivom EMPTY. Kada krećemo s izradom, pozovemo ju i ne moramo raditi gore opisane radnje.
A sada krenimo u izradu vlastitih registracija. Postupak sam podijelio u tri koraka.
================================================
1. Odabir i podešavanje parametara
Za početak je potrebno na klavijaturi izabrati one postavke koje želimo pohraniti u registraciju. Da bi lakše shvatili postupak, radit ćemo primjer za pjesmu Zbog jedne divne crne žene. Za nju ćemo odrediti ritam, tempo, zvuk desne ruke i multi pad. Izaberite style AcusticRock iz POP&ROCK grupe ritmova, a za RIGHT1 odaberite zvuk R&B Tremolo iz grupe ORGAN. Za multi pad odaberite grupu PopPad (P1). Postavite tempo na 85, odaberite Varijaciju C za style i zasvirajte. Tijekom svirke odredite volumen za Right1 i za Multi pad (koristite varijaciju 1). Kad odredite sve omjere po vlastitom ukusu, zaustavite ritam i uključite gumb SYNC START.
2. Kreiranje REGISTRACIJE
Ove postavke ćemo pohraniti u jednu registraciju na sljedeći način. Pritisnemo taster MEMORY i na ekranu se pojavljuje REGISTRATION MEMORY CONTENTS. (slika reg7.) U donjem dijelu (GROUP SELECT) moramo označiti kućice za one dijelove koje želimo pohraniti. S tipkama ispod ekrana (4, 5, 6) mijenjamo poziciju, a s tipkom 8 označavamo željene dijelove. Označit ćemo STYLE, VOICE, MULTIPAD i TEMPO. Ostale opcije neka budu bez kvačice (nije u skladu sa slikom ali to nije bitno). Preostaje još pritisnuti jednu od 8 registracija u REGISTRATION MEMORY. Pritisnuta lampica će zasvijetliti par puta i to je znak da je registracija kreirana.
Sada joj pridružite naziv i karakterističnu ikonu jer će vam tako biti preglednija za upotrebu. Kliknite na tipku EDIT, označite novo kreiranu registraciju i s NAME unosimo naziv, a s ICON određujemo ikonu.
3. Pohrana BANKE
Sada je potrebno pohraniti cijelu BANKU zajedno s kreiranom registracijom. Na glavnom ekranu pritisnemo taster J (REGIST). S TAB odaberemo željeni drive Hard disk, USER ili USB i pronađemo željenu lokaciju, te pritisnemo SAVE (6). Upišemo ime za banku i pritisnemo OK.
================================================
Prvi i drugi korak ponavljamo i tako "punimo" BANKU. Nije neophodno da svih osam registracija bude kreirano. Bitno je da na kraju, kada završimo sa svim što smo planirali odraditi u trenutnoj BANCI, odradimo treći korak. Ako slučajno zaboravimo na njega, sustav će nas prilikom pokušaja izlaska iz BANKE obavijestiti da nismo pohranili promjene.
U trećem koraku imamo dvije mogućnosti. Ako ostavimo isto ime, pokazat će se obavijestiti da već postoji BANKA s tim imenom i da li ju želimo "prepistati". Ako odaberemo YES, izbrisat ćemo staru BANKU i stvorit će se nova s novododanim podacima. Ako ne želimo izgubiti staru BANKU, upisat ćemo novi naziv i nakon potvrde (OK) stvorit će se nova BANKA s novim imenom.
Ovako napisan postupak "na papiru" se čini kompliciran. Pratite opis, izradite vlastitu BANKU i vidjet ćete da nije tako teško kao što izgleda na prvi pogled.
################################################## ##############################
EmirTotic
07.05.2015, 00:23
Poštovanje za trud i veliko hvala. Svaka čast Leone!
Emire, molim lijepo. ;)
########################### HIJERARHIJA I OPSEG KONTROLA ################################
Neke postavke klavijature se ne mogu pohraniti u registracije. Tu ulaze funkcije poput FADE IN/OUT TIME, DISPLAY VOICE NUMBER, POPUP DISPLAY TIME, HD SLEEP TIME ... To su sve stavke koje prilagodimo jednom i obično ih više ne diramo. Isto tako registracije neće pamtiti Master EQ, Master Compresor, Master tune, Mic setting (Talk, Vocal), Effect parametar, Voice Set ... Ovo treba znati kako bi imali potpuniji pregled onoga što se zbiva kada aktiviramo jednu registraciju jer su ove postavke "višeg prioriteta" ponekad u ovisnosti s onim što pokreću registracije. Njihov popis se nalazi u Data List prilogu pod Parametar Chart.
Prilikom izrade jedne registracije, određujemo ono sto želimo pohraniti. Odabir je jednostavan i pregledan, označavamo kućice u GROUP SELECT. Sve stavke su logične i lako je znati što pohranjujemo sa TRANSPOSE, TEMPO ili TEXT. Međutim, kada se radi o VOICE, STYLE, VH/MIC i SONG, onda postoji nešto veći opseg informacija. Objasnit ću na primjeru VOICE. Biramo neki tvornički sound, podesimo mu volumen, panoramu i obično smo s tim nivoom podešavanja zadovoljni. Na kraju takav sound i pohranimo u recimo REG1. Naizgled se čini da u REG1 imamo svega tri informacije, podatak o soundu, njegovom volumenu i panorami. Stvari su "nešto" drugačije jer je REG1 pohranio mnoštvo podataka. Tu se nalaze sve karakteristike sounda, a da bi jasnije vidjeli o kojoj se količini radi, pogledajte sliku sa screenshotom VOICE SET-a. Svi su ti parametri zapisani u jednoj registraciji i to puta tri, jer ona pamti RIGHT1, RIGHT2 i RIGHT3.
Znači, prije pohrane sounda iz početka priče, mi se možemo dodatno poigrati i malo ga u VOICE SET podesiti po vlastitoj želji. Ne moramo ga pohranjivati u USER DRIVE kao što to uobičajeno radimo. Ili suprotna situacija. Biramo neki sound iz USER DRIVE i pohranimo ga u registraciju. Nakon toga obrišemo sound iz USER DRIVE i pozovemo ovu registraciju gdje smo ga memorirali. Očekivali bismo da registracija neće "pronaći" informaciju i da se neće čuti ono što očekujemo. Međutim, sound je i dalje tu, zvuči upravo onako kao kad smo ga imali u USER DRIVE. Jedino mu nedostaje naziv. Ufff, jesam ga zavrtio, nadam se da me možete pratiti. :-O
Ovakav obrazac pohrane vrijedi i kod VH/MIC. Za STYLE i SONG je situacija slična ali ako se radi o USER-u ne smijemo ga brisati niti preimenovati.
Navesti ću još dvije karakteristične stvari gdje ljudi obično griješe. Ako želimo zapamtiti status LEFT sounda, onda to ne radimo tako da čekiramo VOICE kućicu. LEFT i LEFT HOLD su povezani s ritmom i zato treba označiti STYLE kućicu. Pročitao sam glupost na jednom "profesionalnom forumu" da bi se trebalo aktivirati "Left Voice". Tvrdi čovjek, i to u više navrata, da se tako treba postupiti. Dakle, treba čekirati STYLE kućicu za LOWER status. I druga stvar koja zna stvarati nedoumice, OTS link, AutoFill i Start Stop se ne pohranjuju u registracije. S obzirom da su ove funkcije usko vezane uz Style, očekivali bismo da se i njih može aktivirati registracijom. Yamaha je to odradila na drugačiji način.
################################################## ###########################
########################## KOMBINACIJE KONTROLA ##########################
Do sada sam ponovio više puta pa vjerujem da je stvar potpuno jasna, za svaku registraciju biramo opcije koje u nju želimo pohraniti. To radimo tako da označimo željene kućice u GROUP SELECT. Najčešće se kombinacije sastoje od VOICE, STYLE i TEMPO jer tako imamo sve što je potrebno za sviranje neke melodije. Nazovimo ju "song kombinacija". U nekim drugim slučajevima možemo imati označen jedino VOICE i takve registracije nam pozivaju samo zvukove desne ruke, "voice kombinacija". Recimo da u "song kombinaciji" imamo i TRANSPOSER. Sada se već može javiti problem i opisat ću ga na jednom primjeru. U nekoj banci od 1-4 imamo postav za PJESMU1, a od 5-8 za PJESMU2. PJESMA1 ima kombinaciju sa TRANSPOSE, ali PJESMA2 sviramo bez njega. Ako prilikom izrade ove BANKE ne čekiramo opciju TRANSPOSER na registracijama 5-8, i ako nakon odsvirane PJESME1 odmah prelazimo na PJESMU2 ... Jasno vam je što se događa. PJESMA2 će svirati transponirana iako to nismo željeli. Postoji jednostavno rješenje, na registacijama 5-8 označimo TRANSPOSE kojeg postavimo na vrijednost 0 (nula). Međutim, ono "rješava problem" samo za spomenutu banku. Dakle, ako već koristimo TRANSPOSE, trebali bi na svim "song kombinacijama" imati označen TRANSPOSE bez obzira na to da li određenu pjesmu i sviramo kao transponiranu. Ovaj "problem" se javlja i na nekim ostalim kombinacijama ako unutar njih koristimo različite opcije. Namjerno sam izdvojio primjer sa TRANSPOSE jer se on "jako čuje". :D, a u live nastupu može biti veoma "neugodan".
Zato je nužno napraviti vlastitu logiku kreiranja registracija kako bismo izbjegli moguće probleme. Negdje sam pročitao ( a i znam gdje :p ) da se opisani "problem" može riješiti sa FREEZE opcijom. Ne bih se potpuno složio s tim. FREEZE u ovom slučaju može poslužiti samo kao vatrogasna mjera, a nikako kao trajno i dobro rješenje. Ovaj "problem" je tim veći jer na samoj klavijaturi ne možemo vidjeti koje se sve opcije nalaze u nekoj od registracija. Doduše, ako pregledavamo registracije s INFO tasterom ( slika reg6. iz prvog posta ove teme), vidjet ćemo postav ali samo za vrstu ritma, tempo, sekciju i soundove. Na samoj klavijaturi ne možemo vidjeti da li se u registraciji nalaze i ostale opcije niti koji je njihov status. Na sreću, postoje neki drugi alati kojima ovo možemo pregledavati, korigirati i precizno prilagođavati vlastitim potrebama. No, o tome će biti riječi u nekom drugom javljanju.
################################################## #############################
########################## PRAVILA KOD IZMJENE PODATAKA ##########################
Da bi naše registracije ispravno funkcionirale moramo pripaziti na jednu veoma važnu stvar. U tekstu sam već napomenuo o čemu se radi ali mislim da je to potrebno istaknuti i opisati malo detaljnije. Kada aktiviramo registraciju ona "traži" sadržaje u klavijaturi kako bi ih postavila u određeni status. Neće biti problema sa sadržajem koji je trajno postavljen, tkz. PRESET. Međutim, sadržaj koji smo mi sami unijeli mora uvijek biti na istom mjestu (lokaciji) i pod istim imenom. Primjer, kreirali smo registraciju sa Stylom koji se zove MojStyle i nalazi se na hard disku u mapi s nazivom NAMJENSKI. Ako bismo ovaj style ili mapu u međuvremenu preimenovali ili izbrisali, registracija više ne bi bila ispravna. One ne pronalazi sadržaj na hard discu i zbog toga ga niti ne poziva. Ovakav obrazac vrijedi za sve vlastite SONG, STYLE, VOICE (samo CUSTOM) MULTIPAD, AUDIO i TEXT.
Zato je veoma važno da cjelokupan vlastiti materijal koji pozivamo registracijama bude na istoj lokaciji i s istim nazivom kao u trenutku kreiranja registracija. Ako materijalu ipak želimo mijenjati ove karakteristike, potrebno je nakon toga "reprogramirati" registracije kako bi opet radile pravilno.
Ono što smijemo uraditi bez straha da će nešto poći po zlu je sljedeće. Pretpostavimo da nam se neki detalj u MojStyle ne sviđa i da ga želimo promijeniti. Mi ga možemo bez problema preurediti u klavijaturi ili računalu, možemo na njemu napraviti bilo kakve korekcije i vratiti ga na staro mjesto. Ova obrada neće imati nikakav utjecaj na ispravnost registracije. Isti princip vrijedi za SONG, STYLE, VOICE (samo CUSTOM) MULTIPAD, AUDIO i TEXT.
############################# FREEZE #############################
Kontrola FREEZE ima samo jednu ulogu, filtriranje podataka koji se nalaze u registracijama.
Pritisnemo taster DIRECT ACCESS pa onda FREEZE. Otvara se prozor (slika reg9.) u kojem biramo stavke koje želimo filtrirati. Kada je FREEZE aktivan (crvena lampica svijetli) sve filtrirane stavke su u stvari blokirane i neće se mijenjati aktivacijom registracije. Ovim se povećava kombinatorika i registracija postaju još fleksibilnije za rad.
Jedan primjer. U registracijama imamo pohranjenu "song kombinaciju" (VOICE, STYLE i TEMPO). U FREEZE imamo označen STYLE I TEMPO. Kada aktiviramo FREEZE, promjenom registracija se automatski poziva samo "voice kombinacija". Praktički, FREEZE blokira podatke za Style i tempo, a propušta samo VOICE.
I to je sva nauka, nadam se da je sve potpuno razumljivo i jasno. Na vama ostaje da ovu mogućnost iskoristite na vlastiti način. On će prvenstveno ovisiti o tome kako ste predhodno grupirali i slagali registracije. FREEZE kontrolu veoma rijetko koristim, jednostavno mi nisu "sjele". Možda je razlog i taj što sam s registracijama dobio apsolutno sve što mi je potrebno.
Ovdje moram opisati i jednu dodatnu opciju u klavijaturi koja nije direktno vezana uz registracije ali utječe na promjene koje se dešavaju njihovom aktivacijom. Radi se o kontroli PARAMETER LOCK. Do nje dolazite preko FUNCTION > UTILITY > CONFIG1 birate treću kolonu (slika reg10). Pogled na donji dio ekrana govori sve sam za sebe. Ovdje filtriramo/zaključavamo neke funkcije, a princip je isti kao kod FREEZE. Radi se o funkcijama koje kontroliraju tkz. "višu razinu". Omogućavaju korisniku da odabere one stavke koje više ne želi mijenjati nakon što ih postavi u željenu poziciju. Ono što bi nama moglo biti interesantno za ovu temu su parametri SPLIT POINT i FINGERING. Na nivou REGISTRACIJA oni se pohranjuju i pozivaju iz STYLE. Ako uobičajeno koristimo "song kombinaciju", a ne želimo da nam se pamti split na klavijaturi, jednostavno označimo SPLIT POINT u PARAMETAR LOCK.. Isto vrijedi i za FINGERING jer se i on "veže" uz STYLE. Vrlo korisna mogućnost i bilo bi odlično da i ostale segmente možemo kontrolirati na ovaj način.
################################################## #################
@dmmacak -
@tyros2 - Da, sjećam se naše diskusije o tvom načinu organiziranja registracija. Da ti iskreno kažem, tada mi je tvoj pristup bio malo neobičan, 1 BANK - 1 SONG. Pišući ovaj "esej" razmišljao sam o takvom načinu i mogu ti reći da u njemu sada vidim neke dobre strane. Osnovna prednost je ta što je pretraživanje banaka mnogo brže i preglednije nego kada tražimo pjesme unutar banaka. Otvoriš "mali prikaz" i pod rukom odmah imaš 500 songova poredanih po abecedi ili vlastitom redu. REGISTRATION SEQUENCE postaviš na "automatiku" i s nogom mijenjaš od 1 prema naprijed, a možeš i u rikverc. :D Predpostavljam da ovu opciju ne koristiš ali ću uskoro u temi opisati kako se to radi.
Vjerovao ili ne koristim taj nacin,ali rucno,jos nisam probao sa nogom. :D
Usput cu objasniti malo vise nacin na koji koristim registracije.
U svojim nastupima ("""smatram se totalnim amaterom i imam tek nekoliko svirki godisnje"""")koristim sledece:
Samo MIDI uz obavezno sviranje forspila desnom rukom
MIDI i STYLE zajedno (Yamaha dozvoljava u istom momentu da sviraju i MIDI i STYLE i to da mozes da koristis bilo koju traku iz ritma i iz MIDI songa) uz obavezno sviranje desnom rukom
i naravno kompletna svirka sa Stylovima
Transpoze (najlakse mi je svirati iz A-mola,A-dura) :D
Kao sto sam i prije naveo Registracije koristim: jedna BANKA -jedna PJESMA.
BANKE imam poredane u vise foldera npr: Rumba FOLDER
sa-sa FOLDER
zabavne FOLDER
oriental-begin FOLDER .....itd
U svim skoro pa svim BANKAMA registracije su mi poredane otprilike na ovaj nacin:
1.SOLO VOICE koji je odredjen za Forspil te pjesme,
MIDI: ako je pjesma od MIDI,kojemu su mutirane SOLO trake tako da ja mogu da sviram odmah desnom rukom sa namjestenom TRANSPOZOM ukoliko je potrebno
MIDI i STYLE:ukoliko koristim ovu opciju onda vucem DRUM sekciju i Perkusije sa STYLEA a bas i gitare i ostalo sa MIDI songa.Pri ovoj opciji kod midi fajla ce svirati kanali 1-8 a kod Style 9-16.
STYLE,znaci standardni rad uz Style.Kod ove opcije je moguce koristiti MIDI terce dok u predhodne dvije opcije nije moguce.
2. Strings-tepih
3.Sola boja ili Terca za IMPROVIZACIJU
4.Sola boja ili Terca za IMPROVIZACIJU
5.Harmonika 1
6.Harmonika 2
7.TERCA
8.U slucaju da koristim opcije MIDI ili MIDI-STYLE u tom slucaju pritiskom na ovo dugme SOLO je mutiran i sve svira onako cisto "fajlaski" :),znaci MIDI svira i solo(pojedini gosti koji naruce,zele da se njihovo ime spomene i u toku pjesme)
U slucaju da koristim Style onda je TERCA.
Nakon svih ovih godina Registar Memory mi dodju vise kao matematika posto znam sve i jednu napamet a ima ih paar stotina ... :)
Pozdrav!
Odlično je da si objasnio kako ti pristupaš registracijama, sigurno je to dodatna ideja više za one koji prate temu. Sviranje uz MIDI je veoma interesantno, na ovaj se način može maximalo iskoristiti prednost koju pruža klavijatura. Treba znati, kada su kanali u sequenceru postavljeni po Yamahinom principu (9 perkusije, 10 drum, 11 bas, 12 CHD1, 13 CHD2 .....) oni se u trenutku pokretanja Styla gase, tj. ne čuju se. Ostali kanali (1-8) sviraju i pokrivaju one dionice koje možda ne bismo stigli odsvirati. Registracije su u ovakvom načinu rada od presudne važnosti, one pamte sve pozicije i potrebno se samo posvetiti sviranju.
Promjena registracija se može vršti ručno, pritiskanjem na tastere ali se nože kontrolirati i nožnim prekidačem. Evo i nešto detaljnijeg opisa za sve "radoznale". ;)
############################# REGISTRATION SEQUENCE #################################
Ovo je dodatna mogućnost kod rukovanja registracijama jer omogućava kontrolu promjena preko nožne pedale. Moguće je koristiti dvije pedale kako bi se kretali prema naprijed ili prema nazad. One će biti uključene u ulaze s prednje strane klavijature u ASSIGNABLE FOOT PEDALE 1 ili 2. Promjene se mogu vršiti i preko TAB tastera.
Do ekrana za podešavanje (slika reg11) dolazimo preko DIRECT ASSIGN > FREEZE > tab REGISTRATION SEQUENCE. REGISTRATION SEQUENCE ENABLE (1) postavimo na ON i automatski je funkcija aktivna. U redu REGIST+PEDAL određujemo u kojem je ulazu pedala za naprijed, dok se u REGIST-PEDAL nalazi pedala za nazad. Pod SEQUENCE END određujemo što će se dogoditi kada završi slijed koji smo odredili. Ako je označen STOP tada se nakon završenog slijeda zaustavljaju promjene, a ako je označen TOP, redoslijed se vrti u krug. Kada označimo NEXT BANK, slijed se prebacuje u sljedeću banku i nastavlja dalje u njoj. Redoslijed pokretanja registracija podešavamo u donjem crnom polju (2) koristeći kontrole koje se nalaze ispod toga. Logika slaganja je jednostavna, INSERT unosi određeni broj registracije, REPLACE zamjenjuje postojeću registraciju, DELETE briše onu koja je označena, a CLEAR briše sve koje su unesene.
Nakon ovih podešavanja je potrebno napraviti pohranu (SAVE). Redoslijed koji smo podesili će biti vezan uz trenutnu BANKU. Znači, svaka banka ima vlastiti redoslijed ali ako ga mi ne postavimo, po defaultu će on biti 12345678.
Da li je REGISTRATION SEQUENCE uključen i po koje se redoslijedu događaju izmjene, vidjet ćemo na brojevima koji se nalaze na glavnom ekranu. ( slika reg12)
Ovakav način promjene registracija je vrlo praktičan jer muzičaru ostavlja prostor za sviranje. Pogotovo je praktičan za one koji koriste metodu, 1 pjesma - 1 BANKA jer tako ne moraju razmišljati o redoslijedu promjena
################################################## ############################
Eee doktore,,,ja sam malo pogrijesio.
Mislio sam na promjene Banki sa : SELECT dugmicima + i - .
Na ovo sto si opisao gore nikad nisam obracao paznju pa samim tim nisam ni znao za ovo.
Prema tome,dole u podrumu imam dvije yamahine pedale po koje cu cini mi se ipak morati da odem i da ih prikljucim :)
Hvala!
To će ti itekako olakšati svirku. Kada aktiviraš REG SEQ, automatski imaš postav po redoslijedu 12345678. Vidim da si registracije unutar jedne banke posložio po toj logici, tebi (vjerojatno) neće trebati posebno podešavanje "u donjem crnom polju (2)".
Ako je pristup, jedna pjesma - jedna banka, opciju SEQUENCE END postavljaš na STOP.
Dobra karakteristika REG SEQ je da bez obzira što je on aktivan, uvijek možeš odraditi i ručnu promjenu pritiskom na tastere.
Korištenje MUSIC FINDER-a nema nikakve funkcionalne veze s registracijama i možda uopće ne pripada ovoj temi. Ipak, radi se o vrlo sličnim opcijama pa ću napraviti kratak opis samo zbog toga kako bi uočili razliku među njima.
########################### MUSIC FINDER #################################
MUSIC FINDER ima istu namjenu kao i REGISTRACIJE ali je koncipiran na nešto drugačiji način. U MUSIC FINDERU pohranjujemo postavke za svaku pjesmu i taj je princip isti kao kod registracija. Razlika je u tome što se ne može određivati vrsta podataka već je to unaprijed definirano, imamo samo STYLE, TEMPO i VOICES. Međutim, možemo svakoj pjesmi dodijeliti karakteristike na osnovu kojih ćemo poslije raditi pretraživanje. To je ujedno najbitnija razlika i velika prednost MUSIC FINDERA. Tako možemo unijeti naziv pjesme, ključnu riječ, naziv Styla, tempo i mjeru, a sve zajedno možemo grupirati po žanru (GENRE) (slika reg14). Kombinacije pretraživanja na osnovu ovih podataka su mnogobrojne i vrlo brzo i jednostavno možemo doći do one pjesme koja nam treba. Jedna baza MUSIC FINDERA može imati maksimalno 2 500 pjesama i kao takvu je pohranjujemo u jednu datoteku (Music Finder Database - MFD). MFD možemo pozivati u klavijaturu (slika reg15) na dva načina, tako da postojeću brišemo ili da se na postojeću dodaje nova.
MUSIC FINDER je odlična stvar kada imamo mnogo pjesama koje želimo arhivirati. Mogućnosti pretraživanja su zaista brojne, a dodatno možemo izraditi FAVORIT listu. Međutim, u live situaciji, kada trebamo brzo reagirati, MUSIC FINDER je malo nepregledan i nisam se navikao na takav pristup biranja. Dok sviramo neku melodiju, smijemo pregledavati ekran MF samo s DATA ENTY kolutom (slika reg16). Pregledavanje popisa s tasterima ispod ekrana automatski aktivira ono što smo označili i to nije dobro riješeno.
Idealno bi bilo kada bi Yamaha napravila mogućnost kombiniranja REGISTRACIJA s MUSIC FINDEROM. Recimo, kada bi u MF mogli ubaciti bazu svih registracija i da onda njih pretražujemo po istom kriteriju kao što to sada radimo s posloženim pjesmama. Dok se to ne ostvari, preostaje nam jedino kombinirati rad registracija i MF.
################################################## ###############################
Kod mene na T2 mogu pohraniti samo samo preset stylove i koji su u User memoriji. To je po meni totalni promasaj. Ne znam dali je ista situacija i na novijim modelima Tyrosa.
Na Ty4 pamti i HD i USB bez problema. Upravo sam probao.
mikimiki
12.05.2015, 01:20
Kako da izbrisem sve fabricke? ?
Pozoveš neku koja ti odgovara i prilikom sejvanja odabereš opciju REPLACE. Tvornička nestaje, a nova se upisuje.
mikimiki
12.05.2015, 01:39
Mogu li sve da izbrisem pa da krenem od nule?
viktor011
12.05.2015, 06:23
A dali MUSIC FINDER pamti i text,ne mogu nikako da nadjem da to zampamti
@mikimiki - možeš sve izbrisati, ideš na RECORD EDIT > DELETE RECORD i tako redom dok ne dođeš do kraja, a kraj će biti nakon što obrišeš njih oko 1500 (kod Ty 5 je možda i više) :D
Šalim se, naravno. Doduše, ovako možeš očistiti MF ali nema smisla trošiti vrijeme. Iskoristi program MusicFinderView (Bedesem) i s njim možeš uraditi sve što se tiče MF, pregledno, brzo i jednostavno. U njemu već postoje prazni tkz. BLANK predlošci za svaki model klavijature, u prilogu stavljam za Ty5
@viktor011 - na žalost, MF ne može pamtiti text, glavni nedostatak i jest taj što se ne može unaprijed odrediti sadržaj postava, pamti samo Style, Voice i Tempo ali u Stylu recimo ne pamti status ACMP, split, .... nije dobro riješen, odlično pretraživanje i sortiranje baze ali je potpuno ograničeno za odabir sadržaja kojeg memoriramo
kada snimim registracije 90 posto ih je ok ,dok neke registracije ne upamte ritmove nego vuku sasvim drugi ritam.vučem ritmove iz istog foldera sa hard diska.u nazivu registracije koja ne vuče zadati ritam budu svjetlija slova .dali je neko imao slicna iskustva
Da li se "neispravne" registracije uvijek događaju s istim ritmovima ili ne postoji takva povezanost?
Pokušaj "neispravnu" registraciju uraditi ponovo (s istim postavkma) i pohraniti je u drugu banku i na drugo mjesto. Da li je i tada problem prisutan?
mjenjao sam mjesta.neke budu 2-3 paljenja klavijature i onda blijedi naziv.dali ima veze sa hard diskom i sleep modom koji sam stavio na 1 minutu ,da ga ne pali gasi svakih 30 sec.sad sam otkrio da tog ritmov a nema na hard disku.kad ga ponovo probam kopirati sa diskete ,kaze da postoji vec taj fajl ,a kad otvorim folder ,nema ga.kuku
Vrlo lako je moguće da je povezano sa sleep modom.
Isključi ga pa onda provjeri.
Inače sleep mod nema potrebe stavljati na tako kratko vrijeme i više šteti hardu nego što koristi. Svako novo pokretanje je dodatni "šok" za mehaniku.
Hmmm, zanimljivo.
Morat ćeš malo ispitivati. Prvo provjeri da li se radi o istim ritmovima ili je to slučaj kod svih.
Moguće je da je i hard oštećen, da ima bad sektore pa to stvara problem. Mala je vjerojatnost ali to možeš provjeriti na slijedeći način. Kreiraj registracije na takav način da pozoveš ritmove koji se nalaze na flopiju. Nemoj vaditi flopy disc i provjeri da li se onda događa isto.
Provjeri još jednu stvar na računalu, da Stylovi nisu slučajno označeni sa Hidden. Ne smije biti kao što je na slici, kućica mora biti prazna.
Dok se @shown ne javi, stavljam opis za računalni program koji će vam biti vrlo koristan. Između ostalog, on može pomoći i u slučajevima poput ovog koji ima shown.
########################### RAČUNALNI PROGRAMI #################################
Vidjeli smo da je izrada registracija u klavijaturi veoma jednostavna, potrebno je svega par pritisaka tastera da dođemo do željenog rezultata. Ipak, neke radnje je mnogo lakše i preglednije odraditi na računalu. Yamaha nije izdala program za tu namjenu ali zahvaljujući gospodinu Murray Best imamo odličan i besplatan Yamaha Arranger Registration. Postoji još nekoliko drugih programa ali njihova je namjena nešto drugačija i mogućnosti su lošije. Zato ću se posvetiti Yamaha Arranger Registration i opisati neke funkcije i mogućnosti.
Nakon pokretanja programa otvara se osnovno sučelje sa zelenom podlogom. U program pozivamo vlastitu banku i unutar bijelog okvira se prikazuju nazivi registracija (crveni okviri - slika YAR1). Ako bismo označili neku registraciju (DJECA PIREJA) otvaraju se nove ikone kojima možemo djelovati na označeno. U žutim okvirima se nalaze kontrole za mijenjanje mjesta i brisanje registracije (Move Up, Move Down, Delete Registration). Samo par klikova je potrebno da napravimo novi raspored unutar jedne banke. Ako bismo kliknuli na ikonu Groups (plavi okvir), u donjem desnom uglu se otvara novi prozor u kojem možemo vidjeti što se nalazi pohranjeno u označenoj registraciji. Vrlo korisna opcija, pogotovo zato što prikaz ovih postavki nemamo u klavijaturi. Zelenim markerom je označeno da se na REGISTRACIJI 4 pod nazivom DJECA PIREJA nalaze postavke za ritam, zvuk, harmony, tempo i tekst. Pregledno, jasno i lako dostupno. Ako poželimo vidjeti preciznije podatke koji se nalaze u istoj registraciji, kliknemo na button Edit Registration i otvara se novi prozor s plavom podlogom (slika YAR2).
Neću opisivati pojedinosti jer se sve jasno na prvi pogled. Tu imamo hrpu podataka o svim pohranjenim parametrima unutar jedne registracije, naziv, vrstu Styla, statuse za svaki Voice pojedinačno, split, tempo, multipad ... Naravno, možemo raditi izmjene u svakom segmentu i na kraju napraviti pohranu sa Save. Tek sada sam otkrio da u pjesmi Djeca pireja imam (krivi) tekst od pjesme Tajna najveća :D Potpuno nebitno jer je ova registacija namjenjena za instrumental ali je ovo baš dobar primjer koji pokazuje što se točno događa "u pozadini" pohranjene registracije.
Vratimo se još malo u glavni, zeleni prozor (slika YAR3). Možemo kombinirati registracije iz više različitih banaka. Kliknemo na Registration Builder i s desne strane se otvara novi prozor u kojeg sa Add Banks pozivamo banke koje želimo mijenjati (ljubičasti okvir). Sa COPY REG jednostavno kopiramo cjelokupan sadržaj označene registracije, a sa COPY SETTING biramo koje opcije želimo kopirati (modri okvir). Ovako možemo manipulirati s registracijama iz više različitih banaka i stvarati nove.
U donjem dijelu glavnog prozora se nalaze korisne funkcije koje služe za pretraživanje, izradu vlastitog postava registracija, ispisa sadržaja i brisanje banke (slika YAR4). Postoji opcija kojom možemo napraviti konverziju registracija za različite klavijature. Ovo je odlična mogućnost kada mijenjamo klavijature jer u trenu dobivamo parametre postavljene za drugi model. Podržani su svi modeli Tyros-a i novija PSR serija.
Kada gledam ovaj i još neke druge programe poput MixMastera, na tren pomislim da njihove autore potajno financira Yamaha. Radi se o izvrsnim besplatnim alatima koji u potpunosti "krpaju sve rupe i rupice" na koje nailazimo kada radimo na klavijaturi.
Ako vas zanima, možete pogledati što nude i dva programa koja su namjena za registracije. Googlajte nazive i imena autora da bi došli do njih.
Registration Editor PSRREG (Heiko Plate)
Registration Utilities (Kim Winther)
################################################## ####
sinoc sam ponovo ubiljezio registracije koje nisu bile dobre ,jutros su sve na svom mjestu s tim da sam sleep time stavio 10 minuta,to je najvjerovatnije razlog ionako stari hd koji ću izvaditi i malo srediti ,vjerovatno nije nikad defragmatiran.nekih ritmova nema pa nema,jos sam pazio na ekstenzije da ne bude ritam.s456,sty.problem je takodje sa disketama sto ih vise nema ni kupiti ,a sta nadjem sve su stare bar 15 godina .u svakom slucaju hvala
VUNIMRAV
21.05.2015, 17:21
Znam da nije tema sleep time,ali da li možete konkretno da opišete ( znam;) ko zna) za šta je u stvari dobar.U biti pretpostavljam da je kao neko auto gašenje u slučaju da se ne radi neko vreme sa njom,kao na drugim uređajima,e sad da li cele klav ili Hd ili....ne znam.Ja nisam naletio na klav na to ,doduše nisam ni tražio,pa bi dobro bilo u par reči reći nešto konkretno.
Hvala!!!
<hr style="color:#D1D1E1; background-color:#D1D1E1" size="1"> Svaki Hard disc ima mehaničke pokretne dijelove. Magnetna ploča koja se vrti brzinom 5400 okretaja u minuti (kod Tyros modela), iznad nje je postavljena ruka na kojoj stoji glava za čitanje/pisanje podataka sa ove ploče. Princip rada je kao kod starih gramofona, ti ćeš znati kako to izgleda :p.
Ploča se konstanto vrti, a prilikom čitanja/zapisivanja podataka, ruka s glavom šeće.
U sleep modu se ovi pokretni dijelovi zaustave, ploča stane, a ruka se "parkira".
Kod klavijature konkretno, vrijeme sleep moda treba postaviti na vrijednost koja odgovara načinu korištenja. Treba imati na umu da je za svako novo pokretanje iz sleep moda potrebno sekunda - dvije kako bi glava došla do podatka. To pokretanje više "šteti" disku nego kada se konstantno vrti, naravno ako govorimo o učestalom režimu rada.
Kod mene sleep mod nije uključen, HD se stalno vrti. Računam ovako, i ja bih bio ljut da me netko svakih 15 cima iz kreveta, a taman sam zaspao. Šalim se naravno.
Kako god, vrijednost manja od 10 minuta nema nikakvog smisla osim u slučaju ako klavijatura "leži" negdje u studiju i čeka cijelo popodne da netko pikne pokoji ton.
Kod Tyros 3 ideš na FUNKCION > UTILITY MEDIA i u donjem lijevom uglu imaš HARD DISC SLEEP TIME
VUNIMRAV
21.05.2015, 18:13
Odlično,bravo kao i uvek!Izgleda da i kod mene nije uključen taj režim jer mi se ne pojavljuje ništa,mada kad razmislim,možda ne bi bilo loše da nekad i bude,jer dosta puta je upalim još u 9-10 sati pa....ali uglavnom i čačkam po njoj!!
No dobro je i ovako.Uglavnom,još sam nešto korisno saznao.
Hvala casper,i usput,probao sam ponovo(malopre) ono od juče,isto-neće,izgleda da će biti da je nešto do sistema!!Neću više ni probati ko ga...držaću se starog STW=)),do penzije.
Svi mi cijeli život nešto učimo .... i na kraju umremo u neznanju :D
Do sistema je vjerojatno. Ipak, mislim da ćeš dobiti "inspiraciju za instalaciju" :D kada postavim tutorijal za korištenje midi2style.
VUNIMRAV
21.05.2015, 18:22
Ma kopa ono mene i sad,i čudno mi je,pa pre dve godine sam ga imao instaliranog,a i do ječe je bio samo ona starija varijanta"četvorka" valjda,pa mi je malo čudno,znaš da si mi već slao delove tutorijala,i čak sam bio napravio jedan ritam sa njim...ali....".bem li ga!!!
"ISKOPAĆE NJEGA BILI"
nema ritmova u folderu kad kopiram sa diskete,a kad napravim novi folder i kopiram tu budu .svašta.da nije ogranicen broj ritmova u jednom folderu kod jamahe?
Da, upravo to. Mislim da je za PSR maksimalan broj fajlova u mapi 250.
U ovoj temi, post 8, točka 7. B-)
kakvo olakšanje.Bosanac čita uputstvo kad se nešto pokvari.znači sve je u redu ,puno hvala
Registracije su koncipirane na vrlo jednostavan način. Ipak, istovremeno pružaju ogroman broj mogućnosti i načina korištenja, ponajviše zbog opcije FREEZE koja otvara dodatnu kombinatoriku. Opisat ću dva trika koja nećete pronaći u "običnim uputama" i vjerujem da će nekima biti od pomoći.
########################## TIPS & TRICKS ##########################
U JEDNOJ BANCI - 40 RAZLIČITIH POSTAVA ZA R1, R2, R3 I L
Ovo bi moglo biti korisno ako se nađemo u situaciji da sviramo s bendom gdje ne treba koristiti Style s klavijature. U jednu banku ćemo pohraniti 40 različitih postavki soundova koji se nalaze u right1, right2, right3 i left. Nekome će taj broj biti dovoljan da odradi cjelokupnu svirku. U tom slučaju se ne mora zamarati s mijenjanjem banaka i traženjem željene registracije.
Kako to učiniti ako znamo da se jedna banka sastoji od samo 8 memorija? Trik je u tome da svakoj registraciji pridružimo po jedan različiti Style od kojeg ćemo koristiti samo OTS. Tako u Style1 posložimo OTS-ove u kojem se nalaze strings soundovi. U OTS-u Styla2 postavimo gitare. Redom napravimo 8 Stylova s različitim OTS-ovima. Radi lakšeg snalaženja, Stylove možemo nazvati po grupi soundova koji se nalaze u OTS-u.
Sada kreiramo registracije tako da prvoj dodajemo Style1, drugoj Style2 .... Odredimo da je SPLIT POINT na najnižoj tipki (C1), isključimo ACMP i SYNC START i prilikom memoriranja registracije označimo kućice pod STYLE i VOICE.
Upotreba. Pritišćemo registraciju 1 i pozivaju se soundovi koji su joj dodijeljeni ali istovremeno aktiviramo i Style koji za sobom "povlači" svoje OTS-ove. Pritiskom na jedan od 4 OTS-a pod rukom imamo 4 različita postava. S obzirom da smo isključili ACMP i SYNHRO START, Style se neće pokrenuti.
Možemo promijeniti pristup slaganja OTS-ova, pa recimo u svakom Stylu može biti složena jedna pjesma, a ne grupa soundova kako sam opisao u gornjem tekstu.
PROMJENA LEFT VOICES BEZ PROMJENE STYLA
Ovo je praktično onima koji žele svirati bas dionicu lijevom rukom, mijenjati bas sound putem registracija, a da se pri tom ne mijenja vrsta Styla.
Kako registracijom mijenjati LEFT sound, a da se ne promijeni Style, kada znamo da se oni pohranjuju zajedno označavanjem opcije STYLE? Trik je jednostavan. Napravit ćemo jedan SECRET Style i s njim ćemo kreirati registraciju. Ona će automatski u sebe postaviti i LEFT sound. Sada jednostavno obrišemo ovaj SECRET, ili mu izmijenimo naziv.
Upotreba. Pozivamo registraciju i ona ne pronalazi odgovarajući Style, te ostaje onaj koji je prethodno postavljen. Tako se Style ne mijenja ali imamo promjenu LEFT sounda. Na neki način smo "prevarili" klavijaturu i dobili mogućnost da u jednoj registraciji imamo pohranjene različite soundove za sva 4 PART-a (R1, R2, R3 i L), a da se pri tome ne mijenja Style.
################################################## ###############
Svaka cast na sve si mislio. Ja ovako nesto slicno i radim. Posto povremeno radim sa nekim pevacima koji, zbog efekta iznenadjenja, samo krenu pesmu bez najave pa mi je potreban brz pristup osnovnih stylova a i "boja".
Zanima me jedna stvar. Postoji li neki laksi nacin pretrage registracija?
Sebi sam slozio oko 300 registracija,ali po abecedi. Malo mi je problem oko pretrage ne mogu bas odmah da nadjem registraciju koja mi treba,malo mi je nezgodno kad se rade narudzbine.
Nadam se da me razumete.
Hvala.
U jednoj banci ima 8 registracija.
Hoćeš reći da su banke složene po abecedi?
Kako napraviš da se ne pokrene style prilikom aktiviranja ots?
Isključiš ga nekako ili je style stišan u registraciji ?
Ja sam sebi organizovao ovako. Jedna banka jedna pesma (na broju jedan je ritam) a na broju 2 3 4 5 6 7 8 su mi boje-terce).
Da li me razumete?
@romario - "zaobiđeš" ga na ovaj način, ako si mislio na to
Odredimo da je SPLIT POINT na najnižoj tipki (C1), isključimo ACMP i SYNC START i prilikom memoriranja registracije označimo kućice pod STYLE i VOICE.
@NordX - registracije se ne mogu pretraživati, na žalost,
bolji pregled po bankama ćeš imati ako uključiš "mali" pregled
http://www.yu-midi.org/forum/attachment.php?attachmentid=7568.jpg
Sada možeš birati i po broju, preskakanjem za 10 mjesta, pomoću Dial-a ...
A bio sam ubedjen da ima nesto za pretrazivanje. Da,za ovo znam,pronasao sam.
Hvala na svemu do sada!!!
jtodorov
25.06.2015, 09:21
Da li je moguce registracija i registracija u music finder da zacuva i seting za vokalista? (Na primer da pamti tonaliteta i vida terce)
Ako ovo nije moguce to je veliki propust jer prakticno na svaki pocetak pesme moracu da menjam seting za novu pesmu u vokalistu i na taj nacin se gubi puno vremena
Registracija može upamtiti baš sve postavke vokalista.
"Registracija music finder" ne postoji. Registracija i Music finder su dvije potpuno odvojene funkcije koje nemaju ništa zajedničko s tehničke strane. Jedino obavljaju sličan posao.
jtodorov
25.06.2015, 10:10
A da li moze da music finder pamtiti postavke vokalista za svaku pesmu?
Ne.
Post broj 24 (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=280234&postcount=24#axzz3e3lV3LJg) u ovoj temi govori o prednostima/nedostacima MF-a. ;)
jtodorov
09.07.2015, 20:01
Koliko ukupno banka mogu kreirati na TYROS 5?
Da li to zavisi od memoriju?
Negde sam procitao da na TYROS 4 je to ograniceno na 500 banka X 8registracije znaci ukupno bi moglo preko registracije memorisati 4000 pesama.
Odgovor na prvo pitanje: Bezbroj
Drugo: 500 banaka po folderu.Foldera mozes imati beskonacno.
Pozdrav.
Mogu li da zamolim Caspera da mi složi ukratko upute za slijedeće:
Dakle,band. Nema ritam mašine i ritmova samo sviranje po tipkama. Kako sam ljenčina,nisam se hvatao u koštac s ovime još a počinjemo slagati repertoar i moram složiti boje. Zato me zanima step by step,mogu li podesiti samo boje u registraciju,dati joj ima npr. Do neba (Crvena jabuka) i podesiti npr. na RIGHT1 ChorusSolid gitaru i pod RIGHT2 Classical Gtr da se miješaju i kad je pozovem da se aktivira a da u njoj ne postoji nijedan ritam da krene radit i sl... Tako bih nabacao imena pjesama i podesio boje da su mi na dohvat ruke. Hvala. :">
Jednostavnije ne može biti. :">
Isključi Style da ti cijela klavijatura "svira" samo RIGHT1, 2, 3.
Postavi željene zvukove u desnu ruku, njihov volumen, efekt, split ....
Registaciju kreiraš tako da samo uključuješ VOICE. I to je to. Svako novo pozivanje ovakve registracije neće aktivirati ritam jer taj status nije niti pohranjen. E sada, ima raznih drugih kombinacija ali za početak će ti biti dovoljna samo ova.
Ovo su neka dodatne cake (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=280715&postcount=47#axzz3vdMebrWg) ako ti zatrebaju i ako ih želiš koristiti.
http://www.yu-midi.org/forum/attachment.php?attachmentid=7572.jpg
Odlično Caspere,hvala ti punoo!! :)
Počeo sam samo za probu slagati. Znači najbolje mi je npr 8 kombinacija boja spakovati u jednu banku i basta? Onda za novih npr. 8 drugu i dokle ide?
Tako je. Po 8 registracija u 1 banku. Složiš banaka koliko hoćeš ali banke dodatno možeš posložiti po mapama (folderima). Složi tako da u toku svirke možeš brzo dolaziti do željene registracije.
Svaka banka ce imati npr. svoje ime a jedan papir cu imati ispisan šta je gdje i tako sam mislio raditi. To je po mom misljenju relativno brzo za band a za aranzersku svirku ne tj. jest ako se podesi i style a to meni u ovoj situaciji ne treba. :)
Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk
Veoma je bitno da muzicar poznaje svoje registracije ukoliko se imalo bavi ozbiljno muzikom.
To je najkraci put do brzog pristupa Bank-u.
Kod mene su slozene po folderima: Rumba,Beat,Balade,Sedmica,Devetka I td...
Takodje je veoma bitno da se ispravno pisu nazivi pjesama jer je I to jedan korak ka brzem odabiru.
Pozdrav!
Svatko od nas aranžer svirača pristupa klavijaturi na svoj, specifičan način. Kada ovo kažem, mislim prije svega na live nastup i način na koji se biraju ritmovi, mijenjaju soundovi i prilagođavaju parametri kojima kontroliramo aranžer. Iako se u osnovi ove radnje svode na istu stvar, u razgovoru s kolegama sam primijetio da postoje različiti pristupi.
Na bini je veoma važno biti suveren i uvjerljiv jer će takav muzičar automatski dobiti bolju "ocjenu kod gostiju". Kontrola aranžera tijekom svirke nam oduzima znatan dio koncentracije. Ako u tome nismo dobro izverzirani i ako mogućnosti koje se nude u instrumentu nismo pravilno prilagodili svom stilu nastupa, neminovno se događa da nam upravljanje klavijaturom postaje dodatni napor. Pored toga je potrebno svirati, pjevati, pratiti reakcije gostiju, razmišljati o sljedećoj pjesmi, eventualno prilagoditi sound na razglasu ... Ako se ove radnje ne izvode rutinski i automatizirano, lako dolazi do problema. U trenu postajemo "tamo neki zbunjeni lik koji s grčem na licu gleda prema ekranu klavijature i mahnito tipka po gumbićima". Budite sigurni da to gosti itekako primijete, a ovaj "grč na licu" ima dodatni negativni učinak na cjelokupno raspoloženje u sali.
I, kakve ovo ima veze s registracijama i temom? Na prvi se pogled čini, baš nikakve. Ali kad se malo bolje razmisli, jasno je da postoji poveznica između ova dva segmenta. Što moramo uraditi prije nego zasviramo neku pjesmu? Potrebno je odabrati ritam, njegov tempo, zvukove koje ćemo svirati u desnoj ruci i njihove parametre kao što je volumen ili efekt. Kada bi morali svaki ovaj dio birati pojedinačno, to bi nam oduzelo dosta vremena ali isto tako i koncentracije. Deset sekundi između pjesama je na bini postaje cijela vječnost.
Da vidimo što se u Yamaha aranžerima nudi kao opcija kako bismo ubrzali ovaj postupak. Ako se ograničimo na radnje koje sam opisao maloprije, kao "prva opcija" nam može odlično poslužiti MusicFinder. On pamti vrstu ritma, tempo, zvukove za desnu ruku zajedno s njihovom podešavanjima. Pored toga ima odličan način pretraživanja i sortiranja repertoara po više željenih kriterija. Kada stvorimo vlastitu bazu, možemo je pohraniti kao jednu datoteku i onda ju proširivati ili nadograđivati s nekom drugom bazom. Bez obzira na to što muzičari obično ne koriste MusicFinder kao osnovni pristup biranja repertoara, on može biti odlična alternativa i dopuna uz ostale načine odabira.
"Druga opcija" koju i sam često koristim jest direktno biranje željenog Styla. Pitate se, a što je s odabirom ostalim dijelovima, tempo, sound ... Stvar funkcionira na sljedeći način, a koriste se dvije specifičnosti Yamaha aranžera. Prva specifičnost je ta da možemo imati neograničen broj ritmova pohranjenih na USB ili HD klavijature. Druga specifičnost je da svaki Style može biti "povezan" s One Touch Setting (OTS), a preko OTS-a s MultiPadom. Recimo da jedan te isti ritam pohranimo s drugačijim nazivom, tj. dodijelimo mu ime pjesme koju ćemo uz njega svirati. To odradimo za više pjesama i ako je potrebno napravimo lagane korekcije na svakome od njih. Ono što će pored naziva dodatno raditi razliku između tih naoko istih Stylova je i to da im dodijelimo drugačije OTS-ove. Naravno, OTS-ovi će biti prilagođeni pjesmi za koju je ritam namijenjen. Na taj ćemo način uz svaki Style automatski dobiti soundove za desnu ruku sa svim njihovim podešavanjima. Kod PSR serije će se raditi o 8 novih zvukova (RIGHT1,2), dok će kod Tyros serije biti njih 12 (RIHGHT 1, 2, 3). Sasvim dovoljno za odsvirati aranžman jedne pjesme. Ako uključimo gumb OTS LINK i odabiremo ovako pripremljen Style, odmah smo spremnu za novu pjesmu. Ali to nije sve. Pokretanjem OTS-a nam se automatski mijenja i dodijeljeni MultiPad. Praktično, uz jedan Style možemo pozivati 4 banke Multipadova, dakle 16 novih Padova. Nadam se da ste shvatili princip i vjerujem da mnogi iskusni svirači Yamahe ovo koriste kao jedan od načina da budu brži i efikasniji. Za sve one koji ne koriste ovakav pristup, u prilogu je mala shema koja prikazuje gore opisano.
I naravno, registracije za kraj opservacije (oppss rima). U temi smo već komentirali način rada i funkcioniranja registracija. Netko im pristupa na "simply" način tako da se u njima nalaze samo soundovi za desnu ruku. Ostale segmente odrađuje "ručno". Netko jednu banku kreira za jednu pjesmu. Netko treći kombinira načine. Vidjeli smo i to da ih neki članovi foruma uopće ne koriste. Svakome po volji ali bih rekao da se način korištenja registracija u velikom dijelu formira i na osnovu prijašnjeg iskustva i načina sviranja. Registracije su odličan alat, perfektno su smišljene i najbitnije, vrlo prilagodljive za svakoga. Pisano je dosta o tome kako ih (is)koristiti i zato bih se na kraju samo nadovezao na već rečeno. Recimo da se one nastavljaju na već opisanu "drugu opciju" u ovom tekstu. Kada označimo kućicu "STYLE", praktično se u registraciju pohranjuje sve ono što sam opisao u tekstu iznad. Znači imamo 1Style+4OTS+16Pad i uz to nam dolazi Split, Synhro i Fingered mode. Ja još označim kućicu VOICE pa inicijalno imam još tri sounda extra u desnoj ruci. Pored toga mi se nalazi označena kućica TEXT.
A sada se vraćamo na početak ove priče. Pritiskom samo jednog tastera sam spreman zasvirati svaku pjesmu svog repertoara bez obzira da li se radi o nekoj staroj stvari ili najnovijem hitu. Na klavijaturi je sve posloženo, a vanjski ekran prikazuje tekst pjesme. Nema listanja po bilježnici ili tipkanja po nekom tabletu s tekstovima, nema razmišljanja da li sam odredio krivi tempo ritmu, nema straha hoće li desna ruka biti preglasna kada zasviram ... Prelazak iz pjesme u pjesmu je brz i siguran i ostavlja dovoljno prostora "u glavi" za radnje koje slijede.
I to je to. Prijedlog za sve one koji su novi u Yamahinom svijetu i za sve one koji će to tek postati. Pročitajte tekst i trebali biste razumjeti svaki njegov dio. Ako i najmanja sitnica nije jasna, vratite se na početak i ponovo čitajte. Nemojte dopustiti da zbog vlastite lijenosti i loše informiranosti budete jedan od onih muzičara koji na bini ima pogled prema dolje i vidljivi grč na licu.
@Casper, hvala na ogromnom nesebicnom radu.Bez takvih kao ti ovaj forum ne bi imao smisla.
Jest i ja potpisujem. I ako o Tyrosu znam skoro sve, uvrk procitam sve Casperove postove. Rekao sam vise puta Svaka cast Casper!!!
Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока
Hvala vam momci na pohvalama. Zadovoljstvo mi je kada pomognem kolegama nekim savjetom. Nije tu ništa posebno napisano, nema tu neke posebene nauke. To su jednostavno stvari koje svi mi znamo (ili barem većina nas) ali možda na njih ne obraćamo pažnju i stavljamo ih u drugi plan.
Dok sam pisao gornji tekst, sjetio sam se kako je to nekada izgledalo. Yamaha PSR60 koju sam svirao 87 godine i s kojom sam zaradio lijepe pare nije na sebi imala apsolutno ništa. Nekih 30 ritmova i nešto zvukova za desnu ruku. Sjećam se da je najveći problem bio pogoditi tempo Styla jer se on određivao s jednim kratkim kliznim potenciometrom. Par milimetara kriva pozicija i ode sve u Honduras. :D Vjerojatno sam tada i ja (što vjerojatno, 100% sigurno :lol:) imao grč na licu i pogled prema dolje.
Danas je na sreću mnogo lakše odrađivati ovaj dio posla i zato takve prednosti treba maksimalno iskoristiti u našu korist.
Jao i ja sam imao isti problem tih devedesetih. Imao sam Techniks isto tako klizni potenciometar. Sva sreca pa sam imao vise svirki sa bubnjarem...
pelias31
23.07.2017, 12:05
Memorisem na reg. 1 style, tempo, song (amdmG terce)... sviram uvod pjesme, znaci voice r1 i r2 sviraju u tercama. Pritiskom na bilo koji ots dodijeljen vec memorisanom staylu u registraciji, iako nisam prilikom memorisanja ots-a oznacio kvacicu koja pamti song (midi terce), ponovo povuce song tako da opet svira u tercama iako to ne zelim. Zelim da na ots npr 2 bude na r1 bras r2 strings i da ne svira u tercama. Da li je ovaj spoj registracije i ots-a uopste moguc? Pozdrav
Poslano sa mog SM-G925F koristeći Tapatalk
Ne moze na takav nacin. Jedino da radis ave preko registracija.
Imam li opciju da na računalu napravim predloske za veći broj registracija?
Da upišem imena, a u sintu dodan stylove poslije ?
Mislim na banke, ne pojedinačne registracije.
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
Otvoriš banke u windows exporeru i napraviš klasičan renme. Nemam pored sebe klavijaturu pa ne mogu probati ali ne vidim zašto ne bi funkcioniralo.
A koliko tih novih banki trebaš i zašto ih je problem napraviti u samoj klavijaturi?
Pa htio bih preći na Admirov način upravljanja sintom.
Na tyros3 krecem iz početka.
Dakle jedna pjesma jedna banka.
Da ne pišem imena banki u klavijaturi. Samo to .
Na racunalu bi to bilo brzo.
Jednu banku odradim i poslije je u kompu umnozim sa imenima pjesama.
Dobra priprema je pola posla.
Dodato:
Poslano sa mog SM-G930F koristeći TapatalkNemam ni jednu registraciju. Krećem od nule
Prvo (neozbiljno), moraš Admiru platiti licencu za takav pristup. :D
Drugo (ozbiljno), probaj kako sam ti savjetovao, a mislim da ti može pomoći software YRM opisan u 34 postu (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=280462&postcount=34#axzz53Fp10UOL).
A nekako ću mu platiti...:)
Javim rezultat.
Mogao bih i ja nekako u kombinaciju upast. Mislim na proviziju od dogovorenog posla. :p
Ovako ćeš to odraditi s YRM. Slika govori tisuću riječi. Napraviš prvu banku na Tyrosu. Nju pozoveš u YRM i nakon toga klikneš na zelenu ikonu. Sada samo dodaš novo ime i eto nove banke u računalu.
Može, može...
Na takvo sam nešto bas i mislio.
Ja ipak mislim iz iskustva da je najbolje napraviti jednu osnovnu registarsku banku u svakom folderu.
Npr> Folder Rumba i imenovati ovako: 00-Osnovna
Folder Sevdalinke: 00-Osnovna
Folder Zabavne : 00-Osnovna
Itd............
Na taj nacin Osnovna registar banka ce biti uvjek na prvom mjestu u folderu.Od nje kreces svaku novu banku.
A i u slucaju da ti neko trazi pjesmu a ti nemas pripremljenu registar banku jednostavno pozovos Osnovnu i sviras mu tu pjesmu,bez da lutas i trazis ritam,solo i slicno.
Nebih savjetovao rad koji hoces sa racunalom iz jednog razloga: Neces nikad znati sta si sredio a sta nisi osim ako imas toliko vremena da sredis sve vec unaprijed pripremljene Banke.
Najefikasniji nacin po meni je bas u Syntu,,jednu po jednu i kad zavrsis znas da je sredjena. Davanje imena banki je samo paar sekundi posla.
Ako zelis da jedna banka jedna pjesma bude sredjena na visokom nivou onda ce ti ipak trebati vremena za to pa je stoga upravo najbolje sredjivati jednu po jednu pa kad ugasis klavijaturu i nakon par dana zelis da nastavis znaces gdje si stao.
Pozdrav.
U pravu si .
Osnovni moraju biti pristupačni trenutno.
To mogu i kroz direktan pristup stylovima...
Na komp ću složiti repertoar na brzak.
A u sintu odraditi style.
Meni je inače najveća tlaka pisati imena.
Takav je plan, a vidjet ću kad krenem kako će ići .
Zasad iz prakse vidim šta mi je bilo sporno, baš ti folderi. Ulazak, izlazak u njih
Slovo r ispred imena banke me usmjerava u rumbe.
Ali ja ih trenutno ne sviram previše tako da slovo f ( folk ) me dovede u te banke gdje su sve folk pjesme...
U pravu si .
Osnovni moraju biti pristupačni trenutno.
To mogu i kroz direktan pristup stylovima...
Na komp ću složiti repertoar na brzak.
A u sintu odraditi style.
Pazi nece biti da je bas samo style.Tu treba i right 1,2,3, zatim TEXT za svaku banku i jos sto sta... volume.. efekti...Ako je registracija samo zbog styla onda mislim da nema smisla zamarati se i praviti ih.
Dodato:
U pravu si .
Meni je inače najveća tlaka pisati imena.
Upravo zbog toga ako napravis samo par reg u syntu vidjeces da ce ti u buducnosti biti "Najmanja tlaka" :)
Dodato:
U pravu si .
Zasad iz prakse vidim šta mi je bilo sporno, baš ti folderi. Ulazak, izlazak u njih
Slovo r ispred imena banke me usmjerava u rumbe.
Ali ja ih trenutno ne sviram previše tako da slovo f ( folk ) me dovede u te banke gdje su sve folk pjesme...
Ja sam dao naravno samo primjer.Ti ces u svakom slucaju napraviti ono sto tebi odgovara pa i imena tih foldera.U tome i jeste smisao registracija.
Praviti onako kako ce individualcu biti najlakse da ih koristi.
Pozdrav
Znam ja da nije samo style.
Ako napravim dobru jednu dvije predloske .Ja zadovoljan.
Efekt na reg bi trebao biti isti.ovisno o žanru muziku.
Dakle njega ne mislim raditi posebno svaka registracija.
Vidjet ću kad krenem pa javim.
Tvoj sistem kada si napisao prije par godina mi nije imao logike, a sada itekako ima.
Bez namjere da zapocnem vjecitu polemiku sto je starije kokoska ili jaje sljedece pitanje;postoji li i koji je to nacin „ pravilno“ koristiti registracije?Po mom misljenju nepostoji.Dugo sam svirao Korgove aranzera a u zadnje dvije godine sviram Yamahu.Procitao sam mnogo tema o registracijama i njezinim mogucnostima sto na yu midi forumu od kolege Caspera( HVALA) sto na Njemackom Yamaha forumu.Isto tako pregledao mnogo YT videa,razgovarao sa mnogim kolegama koji dugo godina sviraju Yamahine aranzere i zakljucio da svatko ima svoj nacin— uglavnom navika.Takodjer mislim da nepostoji staromodni a ni moderni nacin koristenja.Tko zeli 1 pjesma—1 registracija sa svim mogucim postavkama od vokaliste,transponiranja, ........ itd ok tko zeli u reg.banku 8 ritmova sa ots— om ili bilo koji drugi nacin sve je to ok. Kako se kaze — svi putevi vode u Rim.
Sto manje sarafanja ,sto vise posla i novaca — pozdrav svima
Slažem se. Svatko će koristiti registracije na način koji je optimanaln za njegov način svirke. U tome i jest moć ovog alata, jednostavan za kreiranje i upotrebu, a istovremeno pokriva sve što netko želi u njih pohraniti.
Jedna informacija za sve koji koristie software Yamaha Registration Manager. Autor programa je prije par dana izdao novu verziju ovog odličnog software u kojoj je sada podržan i Genos.
YRM 5.1 možete preuzeti odavde (https://drive.google.com/file/d/1I03FM6gGY3_PcsNxEYfHeACxZJhwP7SI/view).
Već sam prije pisao o tome, pa ću i ovdje ponoviti svoje razmišljanje vezano uz free programe koji koristimo za Yamahine aranžere. Maloprije spomenuti YRM i mnogi drugi software poput MixMastera, Style Unlockera, Revo Drum cleanera, midi2style .... i cijele trijade Jojosoft (http://www.jososoft.dk/yamaha/software.htm) programa su poptuno besplatni za skidanje i redovito se ažururaju na nove modele klavijatura. Izrađuje ih par ljudi "u slobodno vrijeme". Programi nemaju reklama na sučelju, a što je još bitnije, nema dodatnog smeća koja se zalijepi prilikom instalacije (što je slučaj s većinom free program). Pored toga, ovih par ljudi koji su ih izradili i koji se brinu da programi budu update, ne izrađuju neki drugi komercijalni software.
Ne mogu se oteti dojmu da je to financirano od strane Yamahe. Time je (Yamaha) svojim korisnicima osigurala poteban software, a istovremeno se distancirala od odgovornosti ako nešto ne bude u redu s kompatibilnošću ili funkcionalnošu sofwarea.
No, kakva god bila pozadina, korisnici Yamahe imaju privilegiju da im na raspolaganju stoji cijeli arsenal alata pomoću kojih na računalu može odraditi mnoge radnje na lakši i brži način.
dejan2705
28.02.2018, 16:57
dali je ovo ispravno..
1. nadjem ritam za odgovarajucu pjesmu i namjestim sve potrebne zvukove na ots i to spremim pod nazivom pjesme u (style -user)
2. sad kad imam ritam i pripadajuce ots , stisnem memory i pood registraciju 1 spremim pjesmu pod nazivom.
i tako za svaku pjesmu..
Malo mi je sumnjivo sto za svaku pjesmu moram radit novi ritam mada je mozda isti ritam i to spremati posebno samo radi ots
Hvala
Ispravno je ako se ti u tome snalaziš.
Ponekad je praktičnije ritam pozvati preko registracije, a ponekad je to bolje uraditi direktno, preko Style izbornika.
Prednost pozivanja preko registracije je ta što uz željeni ritam možemo još pozvati i druge dijelove poput Texta ili vocalista. Ili, kada imamo unaprijed složen koncept svirke i neke pjesme sviramo jednu za drugom, i tu je bolja opcija kada registracije pozivaju Style.
Pozivanje Styla direktno se uvijek može odraditi, to je opcija koju koristim kada trebam brzinski doći do nekog ritma. I opet je uz njega specifičan OTS koji mu je pridružen.
Možemo imati identičan ritam ali s različitim OTS-ovima koji su prilagođeni za neku pjesmu. To je veoma praktično iz više razloga. Ne moramo koristiti registracije za zvukove desne ruke niti ih birati direktno, zvukovi desne ruke su automatski prilagođeni po svim karakteristikama za taj ritam (pogotovo mislim navolumen) i pozivanjem OTS-a se automatski mijenja i željeni Multipad.
Dakle, "najpravilniji" način je onaj u kojem se ti najbolje snalaziš, u kojem najbrže dolaziš do onoga što tebi treba.
dejan2705
28.02.2018, 17:53
Mislim dali je potrebno samo radi drugih ots spremat iste ritmove u style user. Dali se to moze u registracijama odradit(mislim na ots) bez da spremam u style user pa onda isti pozivam u registraciju . Zamislio sam si rad sa registracijama pa mi je bezveze trpat tamo dodatne ritmove u style user
Imaš funkciju freeze .
Možeš i pomoću nje to riješiti.
Može se to odraditi i s registracijama, ista je stvar samo se "troše drugi resursi". Koje ćeš trošiti, ovisi o tvojim potrebama.
Govorimo o zvukovima desne ruke koji su postavljeni u PART Right 1, 2 i 3. Kombinacija tih zvukova može biti pohranjena u jednom OTS. Isto tako, može biti pohranjena i u jednoj registraciji (označena VOICES kućica).
"Matematika" je slijedeća:
1. Ako imaš više istih stylova s različitim OTS-ovima tada u jednu BANKU praktički stane 40 kombinacija zvukova za desnu ruku
2. AKo imaš samo jedan style i njega pohranjuješ u Banku, tada imaš samo 12 kombinacija zvukova
Pozdrav svim forumašima. Ovih dana nešto pokušavam sa registracijama, pa evo da podjelim sa vama, da saznam zašto ipak ne radi moja ideja. Dakle da bih izbjegao puno istih ritmova sa različitim ots-ima, pokušao sam - odaberem ritam i želim izmjeniti ots, izaberem novi voice 1 i 2, stisnem memory, ots 1, zatim yes i na kraju enter, pa ponovim za ostala 3 , zatim umjesto sawe u ritam ponovno memory , pa aktiviram registraciju 1,2,ili 3 svejedno, spremim registraciju na usb, izađem iz nje , pozovem neku drugu registraciju u klavijaturi ili useru, izvadim usb ponovno ga vratim pozovem novo stvorenu reg. sa izmjenjenim otes-om i sve radi. I mislio evo naša riješenje za još jednostavnije registracuje, ali kad ugasim klavijaturu sve zaboravi ,odnosno, ots na ritmu bude onaj poćetni. Sve jedno je da li je reg. pohranjena na usb ili user. Da li je ovo nemoguće ili nešto fali. lp svima
Ots je vezan uz ritam.
U tome je kvaka.
Ne uz registraciju.
Poslano sa mog SM-J530F koristeći Tapatalk
Tako je, ots nema direktne veze s registracijom. Da bi napravio ono sto si naumio napravi sve isto ali nakon gumba Memory pritisni jedan od ots gumbi, a ne registraciju. Dobit ces obavijest da trebas negdje pohraniti Style pa to i ucini. I tako ponovi za svaki ots na istom ritmu.
Ako zelis na vise razlicitih ritmova imati iste ots to mozes uciniti i programom na racunalu u tren oka ali isto tako i na klavijaturi. U stvari, mozes iskoristi ove pohtanjene registracije ciju izradu si opisao u svom postu.
Sent from my XT1052 using Tapatalk
Zahvaljujem na pomoći, u pravilu znam da je OTS vezan na ritam a ne na reg. ali me je zainteresirao u mom postu opisni naćin koji je radio, znaći zapamtio pronjenu spremljenu u reg. iako sam pozvao neku drugu, čak usb izvadio pa ponovno stavio i pozvao reg. sve dok nisam ugasio klavijaturu. No dobro sada znam da neide.
Neznam koliko prostora uzima jedan ritam u memoriji,odnosno koliko memorije ima klavijatura za pohranu stila- psr s970-, dakle u user, ne expansiju, te da li user menoriju dijele stil, voice , mp, text, song ili svaki ima svoj dio neovisan o drugome. Nisam našao taj podatak pa tko zna molim pomoć, ili gdje pročitati,lp
User memorija za ritmove i soundove ( preset) 13 mb.Tyros 5 ako se nevaram ima manje.Ostatak ce ti objasniti veci strucnjak od mene.
Landison
21.05.2019, 19:17
Čitam specifikacije...Tyros 5.. 6,7 MB interne memorije..plus 500 MB hard disc..plus USB...................PSR 970 S...13 MB interne memorije..plus USB.Sve stavke dijele navedenu memoriju ali odvojeno po zasebnim "folderima"!:)
Kome danas treba HD u syntu?😜
Preslagivanje registracija unutar jedne banke i nije nekakav problem. Međutim, kada želimo premještati registracije iz jedne banke u drugu, potrebno je svaki put pohraniti banku prije izlaska iz nje.
Program Yamaha Registration Manager je odličan za manipulaciju registracijama, a napravio sam video koji prikazuje kako odraditi gore opisanu radnju. A usput dižem ovu uspavanu temu ... B-)
https://youtu.be/Rr33PrEfYvs
pelias31
14.01.2020, 09:35
Kako prebaciti registracije napravljene u psr s950 (nema pristup yem-u) u genosa? I volio bih skinuti YRM ali ovaj link sto je casper postavio nije dostupan
Pozdrav
Mislim da nemas potrebe preko yema prebacivati registracije. Jednostavno peebacis sa usb-om.
Послато са SM-G930F помоћу Тапатока
pelias31
31.01.2020, 13:44
Pise sljedece: Data has not been loaded propertly. Ne znam da li ima veze sto te registracije nisu bile na useru u prosloj klavijaturi, sve sam spasavao na usb...
Isti problem ja imam sa registracijama iz SX900. Genos ne čita registracije od SX900.
Tihotyros
18.03.2020, 02:13
E pa ja nebi rekao da Genos nece ucitat registracije sa SX900, ali ne mogu to tvrdit sa 100% sigurnoscu. Nek kaze neko ako zna sigurno.
Mozda niste dobro napravili obojica update Genosa na 2.0, jer tad je bio problem sa ucitavanjem registracija. Update 2.0 se nemoze samo upisati preko usb-a, postupak je malo kompliciraniji, potrazite, pisali smo o tome..
Poslano sa mog SM-G973F koristeći Tapatalk
Os je 2.01 u kojem je ispravljen bug sa registracijama i tvornički je učitan.
Dodato:
Eto, kolega casper je probao konvertirati jednu registraciju od SX900 pomoću yrm-a koju sam mu poslao i ne radi kako treba. Neka on napiše detalje da ne prenesem krivi info, ali svakako nemojte probavati konvertirane registracije jer ćete morati raditi factory reset genosa...
pelias31
19.03.2020, 09:39
Mozda je razlog necitanja registracija expansion pack. Ako su instalirani razliciti packovi u jednu i drugu klavijaturu vjerovatno registracija "ne zna" odakle da povuce voice, style...
Registracije sa SX900 ne idu direktno u Genos.
Ako se baš želite "zabavljati", napravite konverziju sa YRM i onda će Genos potegnuti podatke ali ...
Izgubit ćete pola pomoćnog ekrana, slova će se pretvoriti u hijeroglife, a desna strana klavijature će biti potpuno onemogućna. Očito se u potpunosti operativni sustav SX900 ne slaže sa Genos-ovim. Zato je Yamaha blokirala da se ove informacije ne mogu "dijeliti" i Genos jasno javalja poruku da ih ne može primiti. Ako netko želi experimetirati kao ja, može naići na problem i ako ga ne zna riješiti, opet je Yamaha kriva. :rolleyes:
Ja sam napravio jedan lagani reset i sve je dalje funkcionalno kao i prije.
I mali dodatak, u još par navrata do sada sam "natjerao" Genosa da se zblesira. To sam učinio namjerno stavljajući u njega svakakve različite stvari koje mu nisu namjenjene. Želim jednostavno vidjeti koja je granica "izrdžljivosti" ovog instrumenta. I moram priznati da je vrlo otporan na sve vrste gluposti koje čovjeku padnu na pamet. A meni s vremena na vrijeme svašta padne na pamet, he he he... Zato, kada vidim da netko u čudu gleda na ERROR koji mu Yamaha baci i kada se ljuti kako je to bug koji se pod hitno mora riješiti novim OS, mogu samo zamisliti što je učinio da natjera klavijaturu da izbaci poruku o grešci.
Mozda je razlog necitanja registracija expansion pack. Ako su instalirani razliciti packovi u jednu i drugu klavijaturu vjerovatno registracija "ne zna" odakle da povuce voice, style...
Ta registracija koju sam poslao casperu je napravljena sa tvorničkim ritmom i korišteni su isključivo tvornički zvukovi na svim partovima.
Da, ali u registraciji ima pohranjen i Live control. Sx900 ima samo dva knoba, nema slidera. Genos ima 6 knobova, 9 slidera i vjerojatno zato dolazi do problema. Vjerojatno i autor YRM-a nije odradio posao kako treba.
Da na to sam zaboravio, a i koliko vidim po slici 2 problem je i u playeru. SX900 ima prvo midi player (Song A) a genos ima prvo audio player. Zato nema ikona na song A i song B a to je možda i problem prilikom YRM konverzije. Vjerojatno je autor primjetio ili dobio dojavu i za taj bug pa će možda uskoro biti update.
Autor YRM-a je reagirao i dao prijedlog što bi možda trebalo učiniti da ne dođe do ovoga. Nije pomoglo, problem je i dalje prisutan, pa svim onima koji žele konvertirati registracije sa sx na Gen, dajem savjet da taj posao ne rade.
Genos screen corrupted with registration PSR SX900 (https://youtu.be/TQFge4ZGKEU)
MusicIsMyLife
26.05.2022, 22:40
Jedno pitanje, vezano za registracije. Jel se nekom desilo da u registracijama odjednom nema ritmova koji su memorisani da budu tu? Posljednju aranzersku svirku sam imao prije 3 sedmice, sve je bilo ok.. danas listam registracije, i ni na jednoj nema memorisanog ritma iako pisu ritmovi na registration info..takodjer, davno sam kopirao registracije na usb flash, da se nadju i tu, pa sam probao i njih, ali i na njima ista stvar..tako da sam morao ponovo dodijeliti ritmove na svaku registraciju 😢😢 izgubih pola dana na glupost. Zna li neko sta bi mogao biti uzrok da se ovo desi? Inace, radi se o SX900
Nije problem u registracijama. Najvjerojatnije se ritmovi ne nalaze na lokaciji koja je zapisana u registracijama. S programom Yamaha Registration Manager pogledaj putanju koja je zapisana u registracijama. Pogledaj sliku i bit će ti jasno o čemu se radi.
MusicIsMyLife
27.05.2022, 00:04
Hmm...nisam mijenjao lokacije ritmova, svi su na svom mjestu..uglavnom su univerzalni ritmovi, a njih sam posebno stavio u folder i poredao po brojevima..
Uzmi stare "neispravne" registracije i pogledaj u YRM koja je lokacija ritmova. Možda je nisi mijenjao ali je dovoljno da promjeniš ime mapi u kojoj se oni nalaze.
MusicIsMyLife
31.05.2022, 18:29
Ahhh...to je to..promijenjeni nazivi foldera.. hvala ti
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.