PDA

Pokaži Full Verziju : Korg PA50 - Pocetnik

Belmo
27.03.2015, 15:34
Pozdrav.

Prije nekoliko dana postao sam vlasnik KorgaPA50.Sviram harmoniku tako da o aranzerima nemam mnogo znanja.Naucio sam neke osnovne stvari o upravljanju aranzerom, ali i dalje imam nekoliko nedoumica.

Kupio sam koristenu klavijaturu i postoje tragovi koristenjana rubovima,dobra stvar je to sto na mjestu gdje su tasteri sve izgleda kao novo.Posto volim da sve lijepo izgleda zelio bih prefarbati te "ostecene"dijelove.Nadam se da ne bi trebalobiti problema s tim ukoliko dobro zastitim ostale dijelove ? (Htio bih ovo uraditi bez otvaranja aranzera).Pored ovoga na zvucnicima postoji neka masa(vjerovatno je nesto prosuta po njima) - da li mogu i to isto bez otvaranja aranzera prefarbati sprejom?

E sada pitanja o upravljanju aranzerom.

1.Postoji li neki nacin gdje mogu u toku same pjesme mijenjati ritam.To se odnosi na one pjesme gdje se u njima mijenja ritam (Zanela me svetla velikoga grada,Voli me danas vise nego juce itd) ?

2.Trenutni set u aranzeru je prilicno los, poslao mi je drug njegov sa PA60,ali ne znam kako ucitati.

3.Da li je moguce da su fabricke boje obrisane, jer ne mogu ih naci nigdje ?

4.Da li je moguce sortirati Stylove i Farbe po svom ukusu ? Trenutno su prilicno razbacane.

Ako naletim na jos neki problem pitam.

Hvala :)

rolandx
27.03.2015, 18:22
Ta masa na klavijaturi je korozija ( pretpostavljam). Moraš skinuti plastiku jer ćeš u suprotnom prefarbati zvučnike ( oštetiti) pogotovo sprejom. Najpre antirost ( ili ako želiš kompletnu farbu da skineš ona Body Skid) pa potom farba, najbolje valjkom.
1 - Postoje ritmovi Dv-Beg-Disk-Rum i slični...
2 - Pokušaj učitavati ritam po ritam i menjati u ritmu šta ti nije dobro ( kontre, bass,....)
3 - Fabrički sound bi trebao biti u njoj, ako ne, učitaj Novi OS , probaj ga naći na netu
4 - Moguće je ... taster Write - odabereš šta želiš ( Preformans) i dalje ćeš skontati.....

Nadam se da je ovo koliko toliko pomoglo

nicic
27.03.2015, 18:36
1.Pesme moraju da budu slozene po bankama,npr.Bank1.moze da primi 16 razlicitih pesama.Biras ih tako sto kliknes banku i selektujes konkretno neku pesmu onda bilo da je namenski stil ili samo ritam za tu pesmu krece ista.Da bi koristio pesme sa razlicitim ritmom ,onda mozes da je pronadjes u downloadu i snimis je preko flopija ili SD karte.

2.Ako je obican Korg 50 sve moras da radis preko flopi disketa ako ima sd card onda preko nje.Znas valjda da ucitavas.

3.Adresa je Korg.com i treba da u klavijaturu ucitas resurse odnosno Backup fabrickih boja performansi i programa.

4. Mozes da slozis po svom ukusu a to se radi ucitavanjem na desnoj strani tamo gde su performanse 20x8 boja ,2x 64 programskih boja i 64 drum setova kompleta bubnjeva.I na kraju NAJVAZNIJE.

Skini uputstvo sa neta za Korg 80,60,50 na srpskom i polako sam radi .Mislim da ti nece trebati pomoc nekog drugog.

makl
28.03.2015, 13:48
Sve odgovore si vise manje dobio, a ako neznas ucitat set, stavis ga na disketu ili usb (sta vec ima klavijatura), i ides na Disk -> Load -> Enter i ucitat ce ti sve. Cjeli folder ucitavas, samo nemoj ucitavat globale od pa 80 i pa 60 na pa 50, jer ce ti se izblesirat klavijatur. A tvornicke boje ako su izbrisane iden na korgovu stranicu i tamo skines os i backup, i to prvo ucitas, a onda si slazes set...

Belmo
30.03.2015, 21:31
Hvala vam na pomoci i odgovorima :)

@rolandx kakva je procedura skidanja plastike ? Mislim koliko je komplikovano.

Kako mogu sacuvati ovaj trenutni set odnosno kako se radi backup na floppy disk ? Neka imam za svaki slucaj.

rolandx
31.03.2015, 07:58
@rolandx kakva je procedura skidanja plastike ? Mislim koliko je komplikovano.

Nije komplikovano. Kreneš sa spoljnim zavrtnjima. Obavezno zapamti ( ako ne zapamtiš ti nacrtaj) koji zavrtanj koje dužine gde ide. Nemoj nikako pretezati kada budeš vraćao zavrtnje, plastika je ostetljiva i lako prokliza zavrtanj u plastici. To je sva mudrost.

makl
02.04.2015, 23:32
Za spremiti set, ides na disk, save i odaberes gdje hoces spremiti, obicno ti on odma ponudi new name set, tu spremis preimenujes i to ti je sve. Potvrdis sa enter...

Belmo
29.04.2015, 16:27
Zasto je ovo ovako ?

Otvorim Record mode, nebitno da li izaberem New Style ili Current Style.Kada izadjem iz Recorda imam sve fabricke boje, a ove koje su ucitane nestanu :rolleyes:

Yo-L-Kan
30.04.2015, 02:04
Ako su ti jedne boje u records-u, a druge kad izadjes iz njega najverovatnije ti nije ukljucen "Orig. Style Sound" (ako se dobro secam, cini mi se da tako pise na pa50). A to ti se nalazi na nekoj stranici (izvan records-a), potrazi na kojoj tacno i trebalo bi da ti budu instrumenti koje si ti stavio dok si bio u records-u kada na toj opciji stavis ON.

Inace, ako menjas instrumente van records-a sacuvace ti instrumente koji su inace u varijaciji koja ti je bila izabrana u trenutku kada si zamenio (dovoljno je) jedan instrument i automatski ce ti prebaciti na Orig. Style Sound OFF (i zakljucace ti te instrumente za sve varijacije).

Ne znam da li sam uspeo lepo da ti objasnim, malo je tesko ovako preko teksta.

Belmo
12.05.2015, 12:16
Jos jedan problemcic.

Primjer: Odabrao sam neku performansu, i kasnije se prebacim u program i odaberem neku fabricku boju, a aranzer i dalje vuce performansu, tj svira je u pozadini zajedno sa nekom farbom iz programa.Postoji li nacin da se ta boja iz performansi nekako iskljuci ?

Nadam se da sam dobro objasnio.

efe
12.05.2015, 23:25
Vjerovatno ti performans sastavljen od vise upera,a fabricka boja je na jednom uperu.Cekiraj uper 2 na mute pa probaj.

Belmo
13.05.2015, 11:06
Stvar je u tome da odabrani program (fabricka boja) uvijek vuce za sobom odredjeni performans ukoliko je on prethdono odabran.

Ukoliko ukljucim aranzer odaberem odmah program i izaberem neku boju, ne vuce se nista sa performansi, cim sam odabrao neku performansu nastaje haos.

Pokusao sam iskljucivanjem uppera unutar performanse, ali ne pomaze.
Dodato:
Evo pokusao sam ucitati DEXTER LIVE.SET, preuzeo sam ga ovdje.I djelomicno sam bio uspjesan.

Problem je u tome sto dobijem error kada pokusam ucitati neke USER-e (Style-ovi) pise kao da se ne moze ocitati fajl.

Sta nisam dobro uradio ?

zaki1
20.05.2015, 09:21
Probaj instalirati O.S. i resurse ponovo , znaci vrati klavijaturu na fabricko stanje a onda instaliraj svoj set, trebalo bi da bude sve o.k.Poz.

Belmo
31.05.2015, 18:17
Postoji li neki Undo taster ili opcija unutar Record mode-a ?

Npr. ne odsviram dobro odredjeni instrument i zelim to ponovo uraditi, ali bez gubitka dijela koji je ispravno odsviran odnosno da ne izlazim iz Record mode-a i da se ponovo vracam, pa sve ispocetka ?
Dodato:
Pozdrav.

Malo ce biti tesko za objasniti, vjerovatno necu pojmove pogoditi.

https://www.youtube.com/watch?v=C3PSv-x3Pe4

Iz refrena mi treba ovo "Hej, Hej,Hej..." da li postoji neki nacin da se do ubaci u PA50?

Vidio sam semplove u downloadu, ali od te ljubavi nista :)

Belmo
18.06.2015, 23:15
Moze li neko objasniti kako napraviti performansu ?

Konkretno zelim da napravim boju za pjesmu "Umri u Samoci" (synth solo)

https://www.youtube.com/watch?v=5aPBk8OX6Vk

Hvala :)

Yo-L-Kan
19.06.2015, 01:33
Svaka performansa ti se sastoji od 3 uppera (tu stavljas boje iz programs-a).
Kada listas strane (pages + -) naicices na efekte, mislim da su efekti C i D za solo (a efekti A i B za elemente ritma). Svaki efekat moras da pojacas za svaki upper posebno, a na kasnijim stranama ces naici na EFFECTS gde ces imati mogucnost da dodelis vrstu efekta (preporucujem da u solo bojama najcesce jedan efekat bude neki delay) i za te synth boje (poznatije kao zavijuse) su ti dobri efekti phaser ili talking modulator (posle cackaj unutar efekta dok ne dobijes ono sto zelis). I slobodno istrazuj, ima dosta efekata koje ljudi ne koriste jer ih nikada nisu ni probali, a dosta su bolji od nekih koji su u ucestaloj upotrebi.

Za slucaj da se zbunis, uplasis da ces nesto da zabrljas, ili boja pocne da zvuci u nezeljenom pravcu jednostavno promeni boju i nista nece biti sacuvano.

A za slucaj da ti se svidi to sto si napravio kliknes (uh kako to bese ide na pa50), mislim write disc i use (desno od start dugmeta) i tu obelezis da zelis da sacuvas performance.

Nadam se da ce ovo pomoci.
(za slucaj da nije bas najjasnije objasnjeno javi, pa da probam ponovo)

Belmo
19.06.2015, 12:34
Ako moze step by step, nisam bas shvatio najbolje.Kako uopste otvoriti neki dio za kreiranje nove boje ?

Fekete
21.07.2015, 21:29
Evo ovako to ide kod mene na korgu pa80 pa vjerujem da i kod tebe isto tako, prvo izabereš ritam recimo neki estam ili slično i pritisneš dugme Style play (pojavit će se ekran sa bojama)! Na ljevoj strani su prvo bubnjevi pa tarabuke pa bas i na kraju pratnja, a sa desne strane imas tri boje koje mozes uključiti i zadnje ti je pratnja na ljevoj ruci (strings). E sad ako pored tih boja na desnoj strani stoji ikonica u obliku dirki onda ti je taj kanal ukljucen i tu mozes stavljati boje, a ako je nema onda moras pritisnuti oba dva tastera pored ekrana istodobno da bi ti se ukljucio kanal (upper2 i acc3)! Da bi tu stavio boju namjestis strelicu tu i ides u program mode pa na banku koju zelis i onda biras zeljenu boju. Nakon sto stavis boje koje hoces onda odes na meni, mixer i tu podesavas jacinu boja. Poslje toga ideš na dugme Write disk in use i dajes ime tome performansu i sačuvaš tamo na mjesto koje želiš.

Belmo
22.07.2015, 19:34
Hvala, to sam provalio ali i dalje ne znam napraviti ono sto zelim.Vjerovatno sto ranije nisam imao dodira sa tim efektima i slicnim stvarima.

Imas li ti mozda ovu synth boju, ili neko od ostalih kolega :) ?

https://soundcloud.com/user9343086/umri-u-samoci

Fekete
23.07.2015, 14:52
nažalost nemam, no mislim da bi se nešto od boja kojih već imaš u svojoj kljavi dalo složit nešto slično tome, znači na onaj način koji sam opisao u postu iznad... no možda netko od kolega ima takvu boju :)

petrovicstipe
16.08.2015, 14:17
Pozdrav svima. Nedavno sam nabavio Korga Pa 50. Dali netko zna kako da uključim tremolo na klavijaturi. Hvala

petrovicstipe
31.08.2015, 10:59
Poštovanje svima na forumu.Kao što vidite moje pitanje objavljujem drui put. pa vas llipo molim da mi neko iz foruma objasni kako da uključim tremolo na clavijaturi korg pa 50.(redosled tipki) ? obzirom da sam je kupio nedavno pa joj nisam vičan,ako postoji neki sličan odgovor na portalu ulažem ispriku,poz.svima,Hvala !

splendid
31.08.2015, 13:52
Pozdrav....kako misliš tremolo...ne razumem te najbolje...imaš u sound neke tremolo mandoline ili slično ako na to misliš..?

petrovicstipe
01.09.2015, 10:58
Poštovanje, moj uspjeh je da sam uopće uspio uspostaviti kontact s nekim iz foruma ,jer dugo pokušavam i nije išlo. No dobro da mi pređemo na problem,ja sam prije odprilike mjesec dana iz svoje znatiželje čačkanjem po tipkama i prema upustvu potrefio tremo efect za gitaru koju activira ensamble tipka,ali to neznam ponoviti za neki drugi instrument tj. boju.Upustvo kaže ,kad je tipka ensamble uključena tada je desna ruka harmonizirana sa akordima lijeve ruke,a da bi čuli drhtajući (isprekidani) zvuk nekog istrumenta clavijatura mora biti u Split modu i Lower Chord Scanning mod selectirana.Nadam se da sam uspio pojasniti izgledami kao zagonetka ,poz.

rolandx
01.09.2015, 12:26
Na kojim instrumentima bi da upotrebiš tremolo? Gitara, hajde uredu , ali na kojim još instrumentima? Za takav preformans, koristi već napravljen preformans mandolina, tamburica i slično. Ensamble nikada neće postići realan zvuk tremola... brzina tremola će biti uvek ista, ton identičan u fazama ponavljanja, suviše kruto i veštački. Zamisli sada kada bi tremolo stavio na gajde za pesmu lipe cvatu... Bio bi to blagi užas. Nisam ti pomogao u odgovoru ali sam ti možda pomogao da preformans usmeriš ka drugim mogućnostima.

petrovicstipe
02.09.2015, 08:09
Poštovanje,iz vašeg izlaganja sam ipak nešto upio,što znači da su tremo efecti po prirodi stvari najlogičniji za žičane instr., pošto sam ja prija imao Yamahinu clav. kod koje su ritmovi jednostavno stali umukli,(dali neko zna kako je popraviti) da mi je se to na korgu sve izmješalo (da ne kažem izburljalo).No dobro neke su dileme jasnije,ali kako doći do tremo efecta evo recimo konkretno za mandolinu,redosled radnji na clavijaturi (redosled tipki) poz.

petrovicstipe
17.09.2015, 13:01
Poštovanje svima;Pošto sam ja u svemu ovom s korgom nov (t,j.neuk)pa zato ulažem ispriku pogotovo gos.Aci,a ujedno mu postavljam novo pitanje.da mi detaljno objasni .Kako gos.Aco unijeti terce preko ensemblea,redosled radnji ?,i redosled tipki kako to posložiti ?,nemogu ući u Keyboard Ensemble,pošto se dugo mučim zahvala je do neba!!!!

petrovicstipe
25.09.2015, 14:06
Poštovanje,pošto sam prekopo cjeli forum od neki 200 str. a nemam namjeru da otvaram obrađenu temu,možda je moje predhodno pitanje obrađeno pa za njega ulažem tspriku ,i na kao takvo mi niko netreba odgovoriti, a za ovo u vezi tremo efe.nešto mije gos.Splendid uzgred spomenuo sound,ali kako da nađem taj sound gos. Splendid,u kojem je meniju koja str ? zahvalan u naprijed Petrović !

Softoni
26.09.2015, 12:10
Pozdrav, novi sam na forumu. Da li bi neko mogao da mi pošalje na mail uputstvo za korg pa50 ili pa80 na našem jeziku pošto ne mogu ništa da downloadujem!?

rolandx
30.10.2015, 11:18
Pozdrav, novi sam na forumu. Da li bi neko mogao da mi pošalje na mail uputstvo za korg pa50 ili pa80 na našem jeziku pošto ne mogu ništa da downloadujem!?

Imaš u download-u. (http://www.yu-midi.org/forum/downloads.php?do=file&id=18438#axzz3q2qZvLGH)

Imas ritmove slozene po varijacijama rumba begin dvojka ili isti ritam u razlicitim brzinama mislis za dvojku bas za pesmu za koju si pitao

Upravo si odgovorio kolegi koji je postavio temu i post 27.03.2015. Do sada se već snašao 100-tinu puta. Jeste da si nov ali je očigledno da spamuješ po forumu i uzaludan pokušaj skupljanja postova pretpostavljam za download. To ti neće doneti dobro. ;)

Belmo
27.12.2015, 11:23
Da li je moguce sklpoiti neki drajf na PA50, i ima li mozda neko nesto odradjeno ?