PDA

Pokaži Full Verziju : Koji merni uredjaj?


Akordeonista
09.06.2014, 10:33
Interesuje me da li i koji merni uredjaj koristite za podesavanje zvuka u salama? I ako moze neko da objasni kako funkcionisu ti uredjaji?

casper
09.06.2014, 16:41
Predpostavljam da te interesira kako što bolje namjestiti sound u sali gdje se svira. Uređaja u tu svrhu ima mnogo, a funkiconiraju na ovaj način. U prostor se preko postavljenog ozvučenja pušta šum širokog spektra (pink noise) i isti se "snima" na odgovarajući mikrofon. Na osnovu zvučne slike koja je "uhvaćena mikrofonom" kreira se EQ krivulja koja pokušava sve frequencije postaviti na 0db, u stvari napraviti lineranu zvučnu sliku.

Što je oprema kvalitetnija, rezultat je precizniji. To ne osigurava uvijek dobar sound za band. Na ovaj način se balansiraju odnosi prostora i postavljenog ozvučenja i dobiva se dobar temelj za daljnje podešavanje.

Sve je više softverskih rješenja za tu namjenu. Iako postoje skupi profesinoalni uređaji (sjećam se da je nekad davno firma dbx imala nešto u ponudi) "obični" muzičari često koriste neka jeftinija rješenja poput behringerovog ULTRA-CURVE PRO DSP8024. Ja koristim Rolandov mixer M-10DX koji u sebi ima ugrađen tkz. Room Acustic Control.

To je područje o kojem bi se moglo pisati i raspravljati do "sudnjeg dana" ali samo onaj koji je koristio nešto takvo i savladao rukovanje može o tome ozbiljno govoriti.

acakasper
09.06.2014, 17:32
kod nas tezgarosa najbolji merni uredjaj je uho.xd

denza_
09.06.2014, 22:08
Pošto nisam siguran da li pitaš za hardverski ili softverski tool, pokušat ću se nadovezati na temu. Ukoliko tražite softverski alat, mislim da vrijedi probati sa besplatnim programom za Android telefone koji se zove RTA Analyzer koji se može besplatno preuzeti sa Google Store Play-a, a on radi tako što preko mikrofona od kamere Android uređaja pokazuje EQ krivulju frekvencija. Npr., meni je koristan jer ukoliko se pojavi neka kritična frekvencija koja stvara mikrofoniju, bilo niskih ili visokih frekvencija, skinem tu frekvenciju pomoću grafičkog EQ-a. Naravno, postoje puno skuplji uređaji, al mislim da vrijedi pokušati sa ovom aplikacijom, pa možete sami presuditi koliko je mjerodavna za vas.

LP

casper
10.06.2014, 08:54
Teško će se napraviti iole ozbiljniji posao s lošom opremom. Istina je da se danas nude mnoga soft rješenja i time se možemo malo "poigrati" i testirati vlastito uho.
Preduvjet za ozbiljniji posao je, 1. dobar mjerni mikrofon (ovaj s telefona to sigurno nije) i 2. kvalitetan parametrički EQ sa što više bandova.

Akordeonista
10.06.2014, 14:51
Mene ne interesuje softversko resenje vec pravi hardverski uredjaj (po mogucstvu sto bolji a da nije preskup ;))! Koristim mikser Presonus 16.0.2 na kom imam 31 band Graph EQ koji je namenjen upravo za ovu namenu, da mogu generalno da doterujem zvuk a da ne diram nista po kanalima.
Desava mi se, kao uostalom i mnogim drugima, da isto podesena mikseta u razlicitim salama daje drugaciji zvuk i na to bih zeleo da uticem. Razumem ja da na ton utice i oblik i visina prostorije, enterijer i materijali koji se nalaze tu ali bih zeleo da smanjim oscilacije od sale do sale na minimum koji mogu!
Sta je konkretan predlog, koji uredjaj i kako to uraditi!

casper
10.06.2014, 18:06
Kod Presonusa 16.4.2 postoji Smaart Measurement Technology, ali na žalost, tvoje model 16.0.2 ga ne podržava. Koliko vidim, u ovom testiranju te vodi wizard i proces je veoma jednostavan. To bi ti svakako rješilo sve brige oko ovoga što si pitao.

S EQ na svom Presonusu možeš odraditi dobru optimalizaciju zvučnog sustava ako bi imao neke parametre. Ne pada mi ništa drugo na pamet, osim da koristiš neki vanjski uređaj u tu svrhu i napraviš testove u par različitih sala. Na kraju srednje vrijednosti uneseš u EG u Presonusu.