PDA

Pokaži Full Verziju : Nokia Lumia


beronjan
15.02.2014, 20:18
Drugari, koristi li ko Lumiu? Čitao sam dosta po netu, ali me zanima iz prve ruke kakvi su utisci. Najviše me interesuje kakav je displej, jer ga po netu baš i ne hvale preterano (pikselizacija, slabi uglovi, itd). Kakva su vam iskustva sa Windowsom? Do sad nisam imao Windows phone, pa nemam iskustva, mada po onome što sam čitao, trebalo bi da je to to što mi treba. Ne trebaju mi nikakve aplikacije, čuda, ludila, imam Galaxy Tab za to. Treba mi pouzdan fon, sa manje više osnovnim funkcijama :)

Pozdrav svima

srdjan motif
15.02.2014, 21:03
ja sam imao lumia 1320 imao sam ga 2 meseca, iskreno nisam bas bas prezadovaljan, ali koristio mi. ovako mane su mu kao sto kazesh displej, preko dana vidljivost 0 pojacam kontrast do kraja i nishta. snimanje tona bash siromashno. camera od 5mp kad slika ko da ima 2mp pomocna je bila VGA. sad procesor iako ima Dual-core 1.7 GHz cesto je blokirao pa vadio sam bateriju da bi proradio, sam ukljucuje nepotrebne aplikacije pa radu u pozadini i iscrpi bateriju, baterija je drzala jedva 8 sati.

Yikwo
15.02.2014, 21:09
Ako ti treba pouzdan telefon onda uzmes neki iPhone zato sto je iOS najstabilniji sistem ...

E sad konkretno koja Lumia tebe interesuje i koliki ti je budzet ?

beronjan
15.02.2014, 21:18
Iskreno, ne daje mi se nešto mnogo para za fon... Gledao sam Lumiu 625, ona mi nekako zanimljiva, šta znam... A što se tiče iPhone, znam da je najbolja varijanta, ali ne daju mi se baš tolike para za monilni telefon, a polovan mi se nešto ne dojmi da uzimam :) Uzeću u Telenoru neki, sad mi ističe ugovor pa ću da produžim i taman da promenim i mob, pa mi ova Lumia nešto bila interesantna :)

Yikwo
15.02.2014, 21:35
Ako ga uzmes sa paketom Prenesi i Surfuj 1000, ovo ispadne odlicna varijanta ...fin telefon za te pare ...

beronjan
15.02.2014, 21:39
Moj je Prenesi 1000, dobijem ga za 1 din :D Ali ovih par stvari što mi je Srđan rekao su me malo udaljile od Lumie...

Belmo
15.02.2014, 21:46
Ne znam da li si gledao HTC HD7 isto Windows Phone, prijatelj ga ima, radi savrseno :)

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 5020X using Tapatalk

Yikwo
16.02.2014, 00:46
To sto je on imao tih problema na Lumia 1320 , ne znaci da i 625 ima iste probleme ...
E sad ne mogu da pricam zato sto Nokiu nisam imao od kad je pocela da radi telefone na Windows Phone platformi ...moja poslednja Nokia je bila N97 mini koja je radila na symbian ...

Ali Nokia je odavno izgubila primat na trzistu tako da su sada Apple , Samsung , Sony , LG i HTC daleko ispred , pre svega zbog sistema koji koriste ...
Windows je odlican sistem za racunare , ali kao mobilna platforma se i nije nesto pokazao i ne verujem da ce zaziveti kao Android ili iOS ...

beronjan
16.02.2014, 04:14
Nisam probao taj HTC, moglo bi i to da dođe u razmatranje, videćemo... Ta Lumia 625 mi je do sad najzanimljivija, zato me i interesovalo iskustvo iz prve ruke :)
A i voleo bih da izbegnem Android....

Morison
16.02.2014, 11:55
Presao sam na Nokiju posle duzeg vremena jer mi je android dosadio. Toliko sam upoznao android i svasta na njemu radio (od rutovanja, menjanja romova do finog podesavanja kroz Knopixx Linux...) da mi je svaki telefon vrlo brzo dosadio.
Razmisljao sam sta uzeti, posto imam iPad i ios sistem sam dosta upoznao, resio sam na uzmem Windows Phone 8.0 posto nisam imao prilike uopste da se srecem sa WP jos od verzije 6.
Dakle, potpuno nova platforma za mene.
Posle duzeg proucavanja, uzeo sam Lumia 920 telefon (bele boje). Razmisljao sam o L720 ali je presudila bolja kamera u korist L920. Takodje, imajte u vidu da telefoni nize i srednje klase ne dolaze sa istim mogucnostima softvera; na primer turn by turn mape za navigaciju (koje rade naravno bez interneta, potrebno je samo skinuti potrebne mape kada ste uz Wifi) HERE Drive+ dolazi besplatno na L920 sto znaci da imam dozivotnu besplatnu podrsku za mape za ceo svet dok recimo vec L720 dolazi sa oslabljenom verzijom Here Drive koja besplatno podrzava mape samo regiona a ostale mape bi morale da se doplacuju. Postoje niz tih razlika, nekome bitnih, nekome ne...
L920 je premijum telefon (bio kada je izasao, sada vec ima jacih modela) i oko izrade ne bih imao da kazem ni rec zamerke. Telefon je top odradjen (deluje mocno), malo je tezi (sto se meni svidja ali to nekome moze da bude mana), ekran odlican, kamera vrhunska...Dakle oko hardvera nemam reci, tj zamerke. 4,5 inca ekran koji radi odlicno u svim uslovima, stereo zvucnici, mikrofon za aktivno smanjenje suma okoline...samo su neki detalji.
Za ovakav kvalitet izrade za neki Android ili iPhone morao bih da izdvojim bar duplo novca nego sto sam platio L920.
Sto se tice softvera, apdejtovao sam OS na poslednju Black verziju i tu se dobile neke bitne funkcije (ekran za multitask, glance koji prikazuje notifikacije bez otkljucavanja, poboljsana kamera...). Softver radi brzo i stabilno. Treba znati da postoji nacin da se aplikacije koje rade u pozadini mogu iskljuciti i time se smanjuje potrosnja baterije.
Dakle, potrebno je malo se upoznati i podesiti telefon i onda tek radi kako treba.
Aplikacija ima manje nego na Androidu ili iOs-u ali vecinu meni potrebnih aplikacija sam nasao ili uz softwer telefona (niz alata oko kamere i editovanja fotografije, office paket,navigacija) ili besplatno na Win Store. Polako se prosiruje asortiman aplikacija, bilo besplatnih ili koje se placaju...po meni, nije problem da platim za par aplikacija po 100 ili 200 dinara ako mi trebaju. Spisak aplikacija mozete pogledati ovde:
http://www.windowsphone.com/sr-latn-cs/store
Meni jedino nedostaje to sto nema prekidace da brzo ukljucujem i iskljucujem wifi, 3G, bluetooth i ostalo (mada ima aplikacija koje na glavnom ekranu stavljaju precice ka tim podesavanjima pa je to do nekle resivo). O ovome se prica da ce doci sa update-om na WP8.1 koji treba da se pojavi uskoro. Ostalo mi sve za sada odgovara.
Nema rutovanja, nema jailbreaka, nema tweak-ovanja sto mi kao saznanje donosi mir i deluje oslobadjajuce ... pa ko razume, razume :)

beronjan
16.02.2014, 14:40
E to mi treba! Da ne moram da se cimam oko svih propratnih gluposti :) Hvala svima, idem sutra da pogledam još malo tu L625, pa ćemo videti šta se dešava :D

Ace
16.02.2014, 15:05
Pa ako neces da se cimas oko takve gluposti, breakovanja i slicno onda je Windows phone izbor. Imamo na faksa Nokia Lumia 820 urede za testiranje aplikacije koje radimo i nemam zamerke za telefona. Sistem ima malo drugaciji koncept pa treba da steknes navike da radis na njemu al to i nije neki problem. Sve radi fluentno. Ja cu uskoro da uzimam telefon i iskreno hteo bih da bude Windows Phone neki al izgleda da cu i ovaj put zaobici iz jedan jedini razlog jer hocu da sto jeftinije prodjem pa cu valjda morati da odaberem Samsung ili Sony .... jbg.
Pozdrav, pa ako uzmes pisi utisci

Yikwo
16.02.2014, 17:51
Zasto je jailbreak glupost ?
Odradi se jednim klikom misa i za 2 minuta je gotovo...nista prostije a telefon dobije velike mogucnosti

beronjan
16.02.2014, 18:00
Ne mislim konkretno na jailbreak, već sam hteo da kažem da mi ne trebaju nikakve aplikacije, ludila, čuda, već samo da je dobar i pouzdan fon, odnosno dobar OS. Nisam do sad imao Windows mob, zato sam i pitao kakvi su utisci :)

Vaxter
18.02.2014, 11:26
@Yikwo

Iako ne mogu da zamislim svoj iPhone bez jailbreaka, on je loša stvar.
Znatno narušava stabilnost sistema i on sam, a dodaj na to da mnogo tweakova, zbog kojih se jailbreak i radi, koji još dodatno narušavaju stabilnost.
Većina njih su baš nakalemljeni i poprilično nespredno urađeni.
Da ne pominjem koliko se jailbreakom narušava sigurnost sistema.
evasi0n7 ima nekoliko drastičnih sigurnosnih propusta koje nisu još uvek ispravili.

Kod Androida sa rootom je stvar još gora, što se tiče sigurnosti.

Plus, postoji dosta servisa i aplikacija koji odbijaju da rade na rootovanom-jailbreakovanom uređaju.

Moj izbor svakako i dalje ostaje iOS, jer je definitivno najzreliji i najstavilniji od tri pomenuta sistema, ali ipak bih ozbiljno razmislio o Windowsu kao mobilnom sistemu.
Za desktop sam ga davno otpisao, ali za mobilni nije loš izbor.
Po mom mišljenju čak je i bolji izbor od Androida, kada se zanemari Andoid community koji je Androidova ogromna prednost nad konkurencijom.
Sa Lumiama sam se samo igrao malo, i tada nisam naletao na probleme o kojima Srđan piše.

Za one koji vole da probaju nešto njovo, bacite pogled na Jolla phone.
Projekat koji su pokrenuli inženjeri koji su napustili Nokia kada je ista počela da sarađuje sa Microsoftom.
SailfishOS je naslednik Meego sistema koji ima neke zaista dobre ideje kako bi mobilni sistem trebao da funkcioniše.
Pored toga što je ovo full Linux sistem, podržava pokretanje i Android aplikacija.
Zaista odlična platforma.
Lično planiram da uzmem Jolla kao sekundarni telefon.

Yikwo
18.02.2014, 21:47
Moj iPhone 4s na iOS 7.0.4 sa JB i preko 40 tweakova radi kao zmaj , da kucnem u drvo , jos ga nije bacio u safe mode na iOS7 , sto se na iOS6 desavalo ...
Tako da sam ja prezadovoljan i telefon mi vrlo stabilno radi,a lagovanje koje se desava na 4s nakon ubacivanje iOS7 sam resio tweakom "Adrenaline" ...

Vaxter
18.02.2014, 21:54
To što crasheve ne vidiš ne znači da ih nema.
Kada bi pogledao crash logove bilo bi ti jasno.
Ne znam koliko se ozbiljno baviš materijom da ti pošaljem analize sigurnosti evasi0n7 jailbreaka.

Adrenaline samo smanjuje kvalitet rendera i trajanje animacija i daje privid bržeg rada.

Msm, nemoj me pogrešno razumeti, ja UVEK jailbreakujem, samo kažem da je loše pos stabilnost i sigurnost sistema jer jednostavno jeste.
Nemoguće je zaobići sve moguće nivoe zaštite a ne narušiti sigurnost.

Yikwo
18.02.2014, 22:50
Imam Crash Log sa cydije dosada je samo aplikacija Tube Pro crashovala ali to je zbog manjka ram memorije,posto primetim da kad ukljucim ovu aplikaciju brzo nabije 99% usage ram memorije i zatim pukne aplikacija ...Znam na koji nacin adrenalin radi to mi je bilo jasno,a za analizu sigurnosti nemoj da se mucis ...toliko se vec ne razumem :)

Sad logicno je da se po uradjenom jailbreaku gubi na stabilnosti jer je tu gomila tweakova za koje telefon uopste i nije namenjen ...ali ja iskreno ne mislim da toliko , kako si ti rekao , znatno narusava stabilnost ...bar meni ne izgleda mnogo drasticno ...

@Beronjan
Sto se tice ove Nokije , ja bi je uzeo sto da ne ...i onako je dobijes za 1 dinar uz ugovor...

@Vaxter cuo si verovatno za Alcatel One Touch Fire koji radi na Firefox OS ...citao sam po nekim forumima i vidim da su ljudi poprilicno zadovoljni ovim sistemom i aplikacijama dostupnim za ovaj OS , pa eto mogao bi Beronjan i to da proba ...

beronjan
18.02.2014, 23:44
Verovatno cu je i uzeti, mada me brine malo taj displej, ali za to sto meni treba, kontam da je i vise nego dobar :) idem sutra, prekosutra da je pogledam i probam