PDA

Pokaži Full Verziju : Sviranje barre akorda u narodnjacima?


makl
28.01.2014, 16:20
Prvo se ispričavam ako sam krivo šta napisao, ili na krivo mjesto postavio temu, nije mi ovo baš područje pa neznam, nemojte zamjerit (pošto ja nisam gitarist)...

Ovako, treba mi za kolegu, neki dobar forum, ili nešto, gdje se mogu nać objašnjenja, kako se gitara svira u narodnoj muzici, i kako se hvataju ti barei, znači da ne svira čiste akorde, nego baree...nadam se da razumjete pitanje...

Hvala

acakasper
28.01.2014, 17:12
evo nesto na you tubu ima u vezi gitare pa mozda ce malo pomoci

http://www.youtube.com/watch?v=N8iVIHXncZQ
http://www.youtube.com/watch?v=ck_Rvzhun7E

makl
28.01.2014, 19:06
Hvala aco, proslijedit cu mu...

gitar
28.01.2014, 23:57
Nista ja tu ne razumem... Hoce svirati narodnu muziku samo sa bare akordima??? Sta znaci to da ne svira čiste akorde, nego bare?

Ovako, treba mi za kolegu, neki dobar forum, ili nešto, gdje se mogu nać objašnjenja, kako se gitara svira u narodnoj muzici

@acakasper, na You Tube ima milion klipova za ucenje gitare, ali ovo sto si ti postavio nema bas nikakvih dodirnih tacaka sa narodnom muzikom...

Dell
29.01.2014, 01:22
Mozda se kolega nije dobro izrazio. Vjerujem da je mislio na akorde koji se hvataju tako da su sve zice pokrivene, izmedju ostalih i bare akordi, tako da moze "cjepkati", odnosno da mu puno ne "odjekuje" kao recimo osnovni G-dur, D-dur, E-dur, C-dur.

makl
29.01.2014, 01:33
Tako je Dell, ti si me shvatio...zao mi je sto se mozda pogresno izrazavam, ali neznam kako da to objasnim, samo znam da to gitaristi ovdje zovu bare...to je sviranje da "reže", kao sto Dell kaze, a ne da mu "odzvanja" akord kad ga svira, malo su drugaciji hvatovi nego kod obicnih akorada...

Primjer, trebao bi svirat ovako gitaru, kratko i jasno, a ne da akordi odzvanjaju...barem koliko sam ja uspio to shvatit, sad neznam ja sta tu keba tocno svira, i kakve hvatove ima...

http://www.youtube.com/watch?v=uNtQeZHNDt8

gitar
29.01.2014, 02:11
He, he, a gde bas nadje pijanog Kebu za primer :D ... Salim se, ako si mislio na taj rezak i odsecan zvuk gitare, to se u mom kraju zove "demfovanje" ili "stopovanje", znaci pokriti sve slobodne ili prazne zice da ne odzvanjaju, ali ne mora se to raditi samo bare hvatovima, ima i drugih nacina ;)

makl
29.01.2014, 14:14
E pa to mi treba, znam da ovdje to zovu bare, i da se tako svira, ali jel ima gdje opis ili nesto, gdje se mogu vidjet ti hvatovi i to malo proucit i naucit??

P.S. A Kebu nadoh slucajno :P

casper
29.01.2014, 14:42
Kriv je termin od početka teme. I "ovdje i tamo" se to zove štopanje, demfanje, dampiranje (baš kao što je i gitar napisao) ili na engleskom googlaj "palm mute" ili "staccato".

Barré je naziv za gitaristički hvat akorda kada koristimo jedan prst za pritsak više žica odjednom, najčešće se radi o prvom prstu.

S takvim hvatom se može izvesti ono što tebi treba na način da se pravovremeno otpusti barre hvat i time prekine titranje žice. Ali sličan efekat se dobiva i ako se desnom rukom priguše žice odmah nakon odsviranog akorda.

Pogledaj ovaj video i potraži slične, takav način svirke nije isključivo vezan uz narodnu muziku nego se koristi u svim žanrovima.

http://www.youtube.com/watch?v=aKrw9im4tCQ

makl
29.01.2014, 15:26
Da, reko sam na pocetku da nisam siguran kako se zove...hvala Casper, nego reci mi dali se onda akordi sviraju istim hvatovima, primjer c, d, e, pa se samo "stopa" tim jednim prstom po svim zicama, ili kako??I jel mogu negdje nac neku literaturu o tome mozda??

casper
29.01.2014, 17:05
Način hvata za takav stil sviranja nije bitan jer štopat možeš i desnom rukom (pogledaj video do kraja).
Ne znam gdje ima literature ali dovoljno je googlat pojmove koje sam upisao i naći ćeš materijala na youtubu koliko želiš.

makl
29.01.2014, 17:37
Da, ali bitno je kako gitarist svira, jer ako ne stopa, to ne zvuci kako treba, pogotovo u bandu, zato govorim o tome...i zato trazim to... ;)