Pokaži Full Verziju : Moj mali studio
Evo napokon sam napravio spisak opreme za moj mali studio, pa ću molit za pomoć i savjete kao što to najbolje znaju forumaši Yu-midija :)
Prostor koji sam obezbjedio za studio je 4x4 m, sad za sad nisam u mogućnosti radit neku izolaziju sa rigipsom i slično, a imam na raspolaganju jos jednu prostoriju do , naravno koja će biti namjenjena za sobu za snimanje, ali nekad poslije :)
Evo šta je to što sam odlučio:
1. Studijski monitori Jamaha HS50 M – 2 komada
2. Rode NT1-A SET
3. Zvučna kartica STEINBERG UR 22 ili neka druga
4. Mikrofon SHURE SM57
5. Sonitus Sonitus SR3 - – ili neki drugi akustični apsorber
6. Behringer U-CONTROL UMX490
Oprema koju već posjedujem :
1. Računar (dual core, 3ghz, 4GB RAMA, 500GB disk)
2. HP LAPTOTP (i3, 4GB RAM, 500 GB HD)
3. KORG PA 2xpro
4. El klavir YAMAHA ARIUS YDP 142
5. SHURE BETA 58
Eh, eto ga. Mislim da je dosta za jednog početnika :)
Molim za savjete, prvo da riješim akustiku prostora, barem da je ugodan zvuk u njemu :)
Zahvaljujem se unaprijed svima :)
Ukoliko bi taj Steinberg UR 22 zamijenio jednim ozbiljnijim audio interfaceom i umjesto Shure SM57, nabavio jedan studijski kondenzatorski mikrofon sa velikom membranom, bio bi to sasvim pritojan kucni studio.
Kolega šta preporučuješ za zvučnu karticu i koji kondezatorski mikrofon ? da vidim može li se uklopit u moj budžet :)
Evo @tranzit je poceo sa savjetima a ja cu nastaviti sa pitanjem :) Spomenuo si akustiku prostora. Koliki ti je prostor i koliko S3 ploča planiraš postaviti ???
prostor je 4x4 m. ne znam sta mi je potrebno za dobru akustiku prostora, mislio sam se posavjetovat sa vama ;)
Zvucni tretman prostora je mozda cak i vazniji nego li pola opreme na kojoj radis. Planiram odavno uraditi isto sto i ti, napraviti neki svoj kutak. Sto se tice zvucnog tretmana prostora i ja sam prilicno zalutao u tom svijetu jer je more tema na netu, more nacina zvucnog tretmana ali najvaznija stvar u cijeloj prici je to da moras znati koje freqvencije "tretiras". Pogresan tretman prostora moze i te kako zeznuti stvar u samom pocetku. Spremi se za malo majstorisanja, izradu vlastitih zidnih i stropnih panela kao i bass trapova u coskovima sobe. Te S3 ploče ti neće puno pomoći samim time jer se radi o pločama koje su debljine svega 3 cm :/ Da postavis cetiri takve ploce na zid i ostane ti 60 % zida nepokriveno, isto kao da ih nisi ni postavio! Ok, S3 mogu pomoći ali prije njihove ugradnje moras dobro "ususkati" prostor posebno ako imas jos i velike prozore, parket itd. Neka te ne plaši moja priča, ići ćemo korak po korak i drago mi je sto si pokrenuo ovu temu. ;)
U prostoriji nema prozora, samo jedna vrata. Pod je prekriven samo etisonom. i to je sve sto se nalazi u sobi :)
OK, samim time jos bolje sto nema prozora ;) Pogledaj ovaj video, otprilike i tebi treba 8 ovih panela. Rade se od drvenih ramova, kamene vune i presvlace se materijalom koji dobro provodi zvuk. Ovi na videu su presvučeni muslin svilom koja je malo poskupa. Moze posluziti bilo koji malo gusci materijal kroz koji neze proci niti kamene vune ali koji dobro propusta zvuk. Kamenu vunu je malo tesko naci kod nas u BiH jer ljudi jos uvijek kao glavno sredstvo izolacije kriste staklenu vunu. Pokusaj se raspitati kod sebe u Mostaru i okolini, trazi po stovaristima gradjevinskog materijala kamenu vunu debljine 5 ili 10 cm. Ja sam je nasao ovdje kod Tuzle po cijeni od 7,5 KM po metru. Trebaju ti ploce 60 x 120 x 10. Kada nadjes kamenu vunu ostalo ti nije problem. Po nekoj mojoj gruboj racunici, za jedan panel ti treba oko 40-50 KM... http://www.youtube.com/watch?v=U8C4mcleE5U Pogledaj malo video a i ostale. Ima ih mnogo !
Tj u sobi samo ima struje.
hehe šala
Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
kolega maricm sad za sad je samo stuja, ali ako Bog da bit će svega :)
eko...samo polako ;) Nadam se da tema nece pasti u zaborav i da ce se ostale kolege ukljuciti a posebno oni koj su radili zvucni tretman sobe.
Kolega šta preporučuješ za zvučnu karticu i koji kondezatorski mikrofon ? da vidim može li se uklopit u moj budže.
Vjerovatno ti treba neki allrounder studijski mikrofon, pa bih preporucio SE Electronics SE 2200T Tube mikrofon a kao Audio Interface, za malo novca dosta kvaliteta, Presonus 22VSL.
Vjerovatno ti treba neki allrounder studijski mikrofon, pa bih preporucio SE Electronics SE 2200T Tube mikrofon a kao Audio Interface, za malo novca dosta kvaliteta, Presonus 22VSL.
Kolega tranzit, onda mi vjerovatno netreba ova RODE NT1 ? a uz ova SE2200T mi treba i tube predpojacalo ???
harepa50
06.11.2013, 19:24
Ne treba ti Tube pretpojačalo niti Rode NT1. SE Electronics SE 2200T je Tube mikrofon, a na PreSonus 22VSL imaš odlične XMAXX preampe, +48V phantom power i ništa ti više ne treba.
Što se tiče akustike prostora, primjetio sam da ljudi na Balkanu vrlo često koriste azmafon kao jedan od materijala, koji motaju u kolutove i te kolutove stavljaju iza već napravljene drvene grede. Potrebno je i izvršiti neka mjerenja neobrađene sobe, naprimjer RT30, RT60, frekventni odziv i slično. Tretman zavisi od prostora do prostora. Akustika je veoma kompleksna nauka, a ni ja nisam neki znalac oko toga. Nadam se da tema neće pasti u zaborav.
U pravu si @harepa50 za azmu ali je ona preskupa i ne znam dali se uopste moze i kupiti u BiH. u Srbiji znam da je ima ali u BiH....ne vjerujem. Kao alternativa je kamena vuna a ogromna vecina se opredjeljuje bas za nju jer je puno prihvatljivija sa cijenom u odnosu na druge materijale i odlicno odradjuje posao. To sto si spomenuo da je motaju u kolutove....to je za bass trapove koji idu po coskovima sobe. Od kamene vune se moze napraviti odlican bass trap uz pomoc drvenih greda.
Evo da vam pokazem kako sam ja sbei odradio bas trapove.
Pogledajte gore desno u cosak.Kupio sam isover 035 jacine i onda samo sam skino folio i preko toga sam umoto preko jednog tepiha da bude kao sto vidite okruglo i tavio u sva moja coska.Nadam se da sam mogo bar malo da ti pomognem oko bas trapovi.
Korgic druze slika ti je ogromna,ako moze da je malo smanjis ovako se nista ne vidi posto je prevelika:lol:Salim se malo hehe
Evo nadam se da je sad bolje slika.
http://s1.directupload.net/file/d/3433/efvpl69j_jpg.htm
Od cega si radio panele @korgic ?
Ove panele sam kupio obicno drvo letva je samo sirina je 10 ccm gledo sam da je ravno da nije krivo.A mere panela je 4 puta po 1 metar a dubina mora namnje da bude 10ccm unutra sam stavio basoteckt vidi link kako izgleda to.
http://www.google.de/imgres?sa=X&biw=1280&bih=920&tbm=isch&tbnid=ak3CnwADPnCXoM:&imgrefurl=http://hofa-akustik.de/pages/startseite/basotect_platte.php&docid=5ggPgNd28iHN3M&imgurl=http://hofa-akustik.de/media/basotect_main_frei.gif&w=480&h=360&ei=hap6UtjcHcfXtQbVvYCoCA&zoom=1&iact=hc&vpx=303&vpy=232&dur=4160&hovh=194&hovw=259&tx=123&ty=90&page=1&tbnh=141&tbnw=162&start=0&ndsp=34&ved=1t:429,r:2,s:0,i:93
hmm Može se ovde svašta izkombinovat, naime vidim da koristiš KRK monitore, koji su i kako si zadovoljan? meni su danas iz artista ponudili u mjesto Jamahe HS50, KRK ROKIT 5 G3 RP5 aktivni studijski monitor kažu da je dosta bolji?? Što se tiče akustike u prostoru neznam živ sta cu. daj da neko pomogne dok nisam poceo ulagat :)
Ja koristim KRK RP8 RoKit G2 i za sad sam zadovoljan mada ima malo suivse basa kad se radi,ali kad naviknes onda znas kako treba da postupas.Bitno je da upoznas svoje moitore kako zvuce i rade.
Pa da, bas su mi tako i rekli da je fino bas izlazi iz njih, a iz Jamahe nema nikako basa :(a što kažeš trebaš se naviknut na svoje monitore :)
sale_band
07.11.2013, 02:20
Ja opet navijam za jamahu. Imao sam KRK Rokit 6 do pre neki dan, nikako nisam bio zadovoljan... Prešao sam na jamahu HS7 i upoznajem se sa njom ali je definitivno bolji proizvod od KRK Rokit serije.
Sent from my HTC One XL using Tapatalk
Mozda ima Tranzit neki savet oko monitora da nam kaze.Hvala
Dodato:
Evo jos jedna slika kad sam pravio panele.
http://s14.directupload.net/images/131107/temp/8azz5ol6.jpg (http://s14.directupload.net/file/d/3434/8azz5ol6_jpg.htm)
Kako sam shvatio @korgic, radio si ih u dimenzijama 100 x 50 x 10. Onaj materijal sto si ubacivao unutra, je li cijena 20 EUR po komadu ili ... ? Jos jedno pitanje ako moze, koji si materijal koristio za presvlacenje, koja tkanina i dali si ih zatvarao sa zadnje strane do zida ili si ostavio otvoreno kao i sa prednje strane ?
Mozes da pravis i 100x100x10.Cena je bila oko 15 do 20 evra od basotect.Za presvlacenje sam kosristio obicnu preslavku sto se stvlja preko jastuka jer untra sam stavljo i basoteckt i kamenu vunu rockwoll 50 isto jer mi basotect nije bio dovljno kupljen.Postupak kako sam radio je bio sledeci.Na pravio sam panele onda sam stavio preslavku i preko nje sam stavio gotovi panel.Posle toga sam uzo i stavio tanku foliju pa onda sam stavljo ovu kamenovu vunu.Tako da cela kamena vunu bila u foliju.I onda sam ovu preslavku prednju i zadnju strano presvlacijio.Evo i slke 2 gde se vidi kako sam to sve odradio.
http://s1.directupload.net/images/131107/temp/p78jjdmw.jpg (http://s1.directupload.net/file/d/3434/p78jjdmw_jpg.htm)
http://s14.directupload.net/images/131107/temp/vhnt4ear.jpg (http://s14.directupload.net/file/d/3434/vhnt4ear_jpg.htm)
Ok, jasno mi je sta si i kako radio ali nije mi jasno zasto si umotavao kamenu vunu u foliju ? Cini mi se da ta folija sprecava da vuna absorbuje zvuk sto i jeste cilj ovih panela ili se varam :/
Pazi to si u pravu ali je folija tolika tanka da opet radi svoj poso absorber.inace se stavlja folija jer kamenevuna izabcuje svoje neke mirise i ako neko jos asmaticar kao ja tesko onda nama.Takodje sam radio sa strane absorbere ali veca dimezija bila tu sam pravio 200x200x15 u nju nisam stavljo folio jer sam koristio basotect onda ne treba folija nikakva samo kad sam stvaljo kamenu vunu sam to stvaljo.Sta je najvaznije kad se radi akustika treba i merenje frekvencije sa kad je prazna prostorija samo zvucnici.Ako dozvoli Administrator foruma mogu sto se ti ce merenje frekvencije kako se korak po korak radi mogu detalijno upustvo da napisem sta sve treba i da bi se doslo do pravog rezultata.
Dodato:
Evo jedan mali primer kako izgleda merenje prostorije frekvencija
http://s14.directupload.net/images/131107/temp/5fldrpwv.jpg (http://s14.directupload.net/file/d/3434/5fldrpwv_jpg.htm)
Mislim da se nebi trebala stavit folja na vunu :( sve zavii koji se materijal koristi za presvacenje , gledao sam ove klipove sa youtuba niko nije stavljao foliju. a to o načinu mjerenju frekfencija bi bilo dobro za sve nas :)
Hvala @korgic :) Negdje sam nasao da ljudi rade absorbere od ploca po 5 cm u dva sloja ali pri tome izmedju ploca stavljaju foliju koja sluzi kao membrana. Mnogo je izazvalo rasprave jer u tom slucaju absorber ima dvostruku ulogu a to je da absorbuje zvuk sa prednje strane ali i zvuk koji se odbija od zida sa zadnje strane. Na bocnim stranicama absorbera se buse rupe u precniku 2-3 cm u cik-cak. Neko i zatvori totalno zadnju stranu sto po meni nema logike jer po pravilu ide da se absorber mora odmaknuti od zida za svoju debljinu, sto znaci da ako je debeo 10 cm onda mora i od zida biti odmaknut minimalno 8 cm i na taj nacin absorbuje i refleksiju koja se odbija od zida . Ja cu ih raditi sa kamnom vunom jer mi je najjeftinija a nije mi veliki prostor, cak je i manji nego kod @mr_eko i upotrijebit cu istu kao sto si ti Rockwool debljine 10 cm.
Da normalno da moze ploca i 5 ccm zasto da ne.Rockwoll deblinje isto sasvim dovoljno.Svako ima svoj nacin rada kako napravio absorbere.Inace imam dobrog drugara koje inace akustik designer sto svako dnevno radi oko toga sve akustica elementa.Inace ima isto odlican forum nazalost na nemcki gde sam i ja sazno neke stvari.Ja kad sam radio prostoriju nije ni bio plan da sradi neki studio al eto moje kolege naterla me to da odradim i tako sam sve sam napravio.Jedino sto mi je zao da nisam radio merenje frekvencije.Mada da cela akustika mnogo kosta i para da se to sve odradi kako treba,ja sam zadovoljan kako sam odradio znam da moze to sve jos bolje.Najvaznije mi bilo da sniak koji radim pevanje harmonika bubanj budu sve kako treba,jer miks radim jedan moj durg sto ima vec odgovarajacu akustiku.
harepa50
07.11.2013, 15:51
To sto si spomenuo da je motaju u kolutove....to je za bass trapove koji idu po coskovima sobe...
I ja mislim da je nema u BiH. Mislim da si upravu, to je za bass trapove ali sam viđao i da cijelu sobu obrade tako, preko toga drvene grede i mislim da presvuku nekom tkaninom.
Ima @harepa50 firma u Sarajevu. Na lageru imaju Knauf DP3 u debljini od 5 i 10 cm i nije skupa. Ja sam ovdje kod Tuzle nasao Rockwool debljine 10 cm i sa cijenom su isti.
Večeras sam dobio informaciju od jednog prijatelja koji je građevinar, da ova kamena vuna ima u sebi karcogene nitit ??? jel to istina nije ni on siguran za kamenu ali staklena 100 % .. ???
I jedna i druga su stetne a posebno staklena vuna. Zato se i presvlaci platnom da se niti ne bi sirile. evo tekst kopiran sa stranice proizvođača:
Kamena vuna je dugi niz godina bila predmet različitih studija i ispitivanja kako utiče na zdravlje ljudi. Zato se proizvodi od kamene vune proveravaju od strane međunarodnih zdravstvenih organizacija i ekspertskih grupa sa aspekta potencijalne štetnosti po zdravlje ljudi. Prema tim istraživanjima ovi proizvodi su svrstani u grupu proizvoda koji nisu štetni po ljudsko zdravlje.
To je zvanično i potvrđeno na sastanku IARC (International Agency for Research on Cancer) održanom 9-16. oktobra 2001 u Lionu, Francuska, kada je mineralna vuna, a samim tim i kamena, klasifikovana u âGrupu 3â odnosno materijali koji nisu kancerogeni.
sale_band
08.11.2013, 10:18
Nijedna od ovih vuna nije "zdrava" jer je logicno da svaka vrsta prasine steti organizmu.
Kod staklene (kamene) vune je tim gore jer su u pitanju vlakna dobijena topljenjem kamena ili stakla (svejedno) I udisanje istih nije nikako dobro.
Na pakovanjima ovde kod mene pise "may cause cancer" ili, u prevodu, "moze da izazove rak"... To je, po mom misljenju, opasno za one koji svakodnevno rade sa ovim materijalom a ne za tebe koji ces imati kontakt sat-dva :)
Zato, ako radis sa izolacionom vunom, koristi masku a mozes I rukavice da te ne zulja :)
Takodje gledaj da koristis neko platno koje nije "mrezasto" da vuna ne moze izaci. i bice ok.
Kod ovih vuna ima razlicitih kriterijuma i za ove tvoje potrebe ne valja koristiti onu "labavu" vunu. Potrazi kompresovanu akusticnu ili tako nesto.
Primetices po tome sto je cvrsta i ne savija se lako kao obicna... Pozz
Upravo to @sale_band. Svaka je opasna u dirktnom kontaktu ali kada se presvuce nece biti problema. Takodje, za zvucne absorbere je i potrebna presovana kamena vuna, tvrda ne mekana zbog bolje absorbcije zvuka. Niko do sada nije imao problema pa ne vidim razlog za brigu. Da je toliko kancerogena nebi se sigurno upotrebljavala. Ljudi izbacuju staklenu i prelaze na kamenu bas iz razloga sto staklena vuna postaje porozna i osipa se vremenom, pretvara se u prah posebno u dodiru sa vlagom dok kako se tvrdi , to se kod kamene vune ne desava. Tako kazu ;)
Evo i skice prostora sa dimenzijama :)
Ovo su prostorije od Kulturnog centra, trenutno pripadaju Udruženju u kojem sam član. Prozor iz budućeg studia gleda u koncertnu salu. Ako ga je pametno zazidat ili napravit pregradu od gipsa, reci te :)
http://i41.tinypic.com/20sydly.jpg
Dodato:
što ste odustali, kako sam stavio ovaj nacrt :(
Dodato:
Evo malo sam i usminko :)
http://i40.tinypic.com/wjszub.png
http://i39.tinypic.com/v7sjs2.png
http://i43.tinypic.com/2wfuvd4.png
http://i40.tinypic.com/5euwli.png
Dodato:
Jeli ovo zamrla tema? treba mi pomoć oko boje zidova, da lagano počmem sa sređivanjem :) hajde ljudi pomagajte da počmem radit više :)
Nije zamrla tema nego nas nije bilo preko praznika :D Ne znam do koje si faze dosao ... Sto se tice zidova ako nemas namjeru da ih akusticki tretiras , mislim na vise slojeva vune i ostalih materijala, okreci ih u boju koju hoces. Ne znam zasto ti treba savjet oko boje ?Svejedno je koju god upotrijebis a sve po svom ukusu :) Sa ovih slika vidim da si podijelio prostor na dva dijela, reziju i vocal booth ili je relax room :D Ja bi zamijenio koncepciju i prvi prostor bi mi bio control room a drugi vocal booth ili gluha soba kako god. Ovo kazem jer ti je soba cije su dimenzije 288 x 255 (visinu ne znam) jos malo pa savrsena kocka sto je , kako kaze vecina akusticara na netu, najgora moguca opcija za control room. Ako vec neces da mijenjas ideju, idemo dalje ;) Moja zamjerka na drugu prostoriju, sto uopste ne mora biti tacno, pozicija stola i monitora . Vrata ti prave problem, isto kao i meni pa si vjerovatno zbog toga i postavio sto uz duzi zid. Ja bih ipak monitore i desk postavio uz zid lijevo od sadasnje pozicije a da mi vrata budu iza ledja. Ovo govorim zbog simetrije same sobe. Prostor od zida bi ispunio vunom debljine minimum 30 cm i onda postavio gips ploče. Uradio bi u coskovima malo vece superchunk-ove i time bi imao "izlomljen" taj glavni zid. Iza vrata mozes napraviti mobilni superchunk ili gobo panel iza koga ce biti tube trap a dalje na taj zid do vrata 1D ili 2D difuzor i u nastavku u uglu opet superchunk. Takodje imaj na umu da ces morati raditi i cloud iznad glave na plafonu. Cloud bi "trebao" da pokriva minimum dvije trecine plafona... Napisi od cega planiras raditi broadband absorbere, sa kakvim materijalom raspolazes, sta mozes nabaviti itd.(neka ti je Bog na pomoći jer znam kakva je situacija u BiH po pitanju kvalitetnog materijala za absorbciju zvuka). Ovo sam ti ukratko napisao jer i mene ceka apsolutno ista stvar. Pozdrav!
sale_band
15.01.2014, 04:59
Ofarbaj u plavo ili zeleno, te boje odmaraju (ali ne tamno)
A možeš i u žuto, zdravo je za bubrege ;)
Još nisam nista radio po pitanju svog studia. Danas sam dobio jednu ideju, a to je da izbijem ovaj zid, pregradu i da bude sve jedna prostorija. Eh sad trebam pravit jednu gluhu sobu za snimanje vokala? koje su dimenzije minimalne i evo slike kako sam to planirao. nadam se da će kolega Dino sad imati savjeta gdje sta postaviti :) naravno, interesuje me na koji način da napravim gluhu sobu, koji prozor i vrata staviti na gluhu sobu?
http://s7.postimg.org/84ec2e3pn/Untitled.jpg
Narodnjak300
14.02.2014, 22:07
Ja bih vecu prostoriju izabrao za sam studio dok bih manje prostorije koristio za gluvu sobu i ostalo. Gledao sam odavno na Pensado's place gde taj neki lik koji se bavi zvucnom izolacijom kaze kako odbija da radi male prostorije jer one nisu pogodne za zvucnu izolaciju. Moj komsija ima istapacirana vrata.
@mr eko
Nije ti dobar plan jer tamo gdje imas namjeru postaviti reziju, to jest monitore, je najgore moguce mjesto koje si mogao izabrati. Tu ce biti toliko refleksija da ces jedva cuti direktni sound sa monitora. Bilo bi daleko bolje postaviti to sve na suprotni zid po sredini. Na taj nacin izbjegavas "nagomilavanje" refleksija, pogotovo onih iz najnizeg frekventnog spektra. Druga, mozda cak i bolja alternativa, bi bila postaviti taj sto po sredini vece prostorije tako da si licem okrenut prema manjoj prostoriji koja ce vjerovatno biti Recording Room. Na taj nacin bi eventalno izbjegao cak i postavljanje bass-trapova, no to bi se tek moglo reci posto se obavi sound check i mjerenje.
@mr eko
Nije ti dobar plan jer tamo gdje imas namjeru postaviti reziju, to jest monitore, je najgore moguce mjesto koje si mogao izabrati. Tu ce biti toliko refleksija da ces jedva cuti direktni sound sa monitora. Bilo bi daleko bolje postaviti to sve na suprotni zid po sredini. Na taj nacin izbjegavas "nagomilavanje" refleksija, pogotovo onih iz najnizeg frekventnog spektra. Druga, mozda cak i bolja alternativa, bi bila postaviti taj sto po sredini vece prostorije tako da si licem okrenut prema manjoj prostoriji koja ce vjerovatno biti Recording Room. Na taj nacin bi eventalno izbjegao cak i postavljanje bass-trapova, no to bi se tek moglo reci posto se obavi sound check i mjerenje.
Ne znam kako da postavim sto prema recording room, i kako da postavim monitore a da se moze nesmetano u laziti u sobu? i sad me interesuje od čega da narpavim recording sobu, znači ovo je sad sve jedan prostor koji želim pregraditi i napraviti recording room. eh sad, koje dimenzije room-a da narpavim i koji materijal koristit ?
Dimenzije Recording Rooma odredi u zavisnosti od toga sta ces snimati u njemu. Ukoliko ce biti snimanja bubnjara, moras na to vec sada misliti. Sto se materijala tice, dovoljno je da postavis gipsani zid za dobrom izolacijom, za koju postoji specijalna vuna. Ono sto je najvaznije je da unutrasnjost Recording Rooma bude sto nepravilnija, a njeni zidovi sto "meksi". Nepravilnija zato da bi izbjegao sve stojece talase, odnosno refleksije, a meksa da maksimalno umanjis level i to malo refleksija sto ostane. Ugradices namjerno razlicite izbocine i nepravilnosti po zidovima i plafonu. Pod treba da bude zastrt sto meksim i debljim tepihom ili bilo kakvom drugom podlogom. Treba posto-poto izbjeci bilo kakvu paralelnost zidova ali i plafona i poda. Radi ovoga bi trebalo na plafon ugraditi regips plocu koja ce biti pod izvjesnim uglom u odnosu na pod.
Dimenzije Recording Rooma odredi u zavisnosti od toga sta ces snimati u njemu. Ukoliko ce biti snimanja bubnjara, moras na to vec sada misliti. Sto se materijala tice, dovoljno je da postavis gipsani zid za dobrom izolacijom, za koju postoji specijalna vuna. Ono sto je najvaznije je da unutrasnjost Recording Rooma bude sto nepravilnija, a njeni zidovi sto "meksi". Nepravilnija zato da bi izbjegao sve stojece talase, odnosno refleksije, a meksa da maksimalno umanjis level i to malo refleksija sto ostane. Ugradices namjerno razlicite izbocine i nepravilnosti po zidovima i plafonu. Pod treba da bude zastrt sto meksim i debljim tepihom ili bilo kakvom drugom podlogom. Treba posto-poto izbjeci bilo kakvu paralelnost zidova ali i plafona i poda. Radi ovoga bi trebalo na plafon ugraditi regips plocu koja ce biti pod izvjesnim uglom u odnosu na pod.
razumio sam kolega :) znači nemam namjeru snimat bubanj, maksimalno harmoniku, gitaru, vokal, i tako. Mislio sam uraditi sa rigipsom eh sad, jel ide kamena vuna između obe strane rigipsa, plafon sam i mislio napraviti sa padom, ne znam kako bi izbjegao ćoše zidova i sad me interesuje jel odgovra pvc vrara i prozor ili treba nesto drugo ?
Vrata xes sa unutrasnje strane takodje obloziti nekakvom spuzvom ili slicnim meksim materijalom. Jednostavno u Recording sobi ne smije biti ni duzih ravnih ni glatkih povrsina, to je osnovno pravilo kojim treba da se vodis. Sve ove mjere su potrebne iskljucivo iz jednog jedinog razloga, "ubijanje" ambijenta prostorije u kojoj se snima, koji ne smije "uci u mikrofon", dakle ne smije opteretiti snimak. Prozor prema reziji moze biti i stakleni jer nece nanijeti nikakvu stetu posto ce to biti jedina glatka povrsina u Recording sobi. To ne treba posebno da te brine.
Znači , kolega Tranzit, pregradni zid je dovoljno pregradit rigps pločom+staklena vuna+ rigips ploča? jel dovololjno za recording sobe, da se nečuje ništa sa izvana. i jeli dovoljna piramidalna spužva za izolaciju recording sobe ??
Dovoljno je sve sto si nabrojao, s tim da se to uradi kako treba, to jest da to uradi majstoer a ne dundjer. Sva spajanja regips ploca moraju biti potpuno zatvorena Acrylom, zatim mjesta gdje se spajaju zidovi i pod, takodje. Vuna mora biti najviseg kvaliteta jer samo ta ce biti dobar izolator u zidu od regips ploca, inace ti ne gine zidanje ciglom. Piramidalni sundjeri su naravno predvidjeni za tako nesto ali ne zaboravi na ono sto sam vec pisao, da i sami zidovi moraju u Recording sobi biti sto nepravilniji. Potpuno suprotnu situaciju ces imati kada budes radio reziju. Tamo sve, ama bas sve, mora biti potpuno simetricno i to do najsitnijih detalja, s tim da i ovdje vazi maksimalno sprijecavanje refleksija.
sale_band
16.02.2014, 08:40
Što se ovog "rigipsa" tiče, nisam siguran za evropske specifikacije, ali sam temeljno upoznat sa Au standardom jer, to mi je trenutno primarno zanimanje.
Prvo i osnovno, nije svaka gipsana ploča ista i nije svaka izolaciona vina ista. Za tvoju potrebu je najbolja (i najskupljia) tvrda (high density) ploča, ili "zvučna" (ovde se zove Soundcheck) a takođe i vuna koja je namenjena toj svrsi, tj. tvrda koju ovde smzovemo "Soundscreen". Znači, iako je vrednost materijala u smislu otpornosti na temperaturu "zadovoljavajuća", to ne važi i za zvučno tretiranje prostora.
Verujem da je u EU, sto se ovih stvari tiče, KNAUF vodeća firma pa bi kod njih mogao dobiti sve pogrebne specifikacije.
Imaj na umu da ovi materijali nisu ni malo jeftini i da koštaju mnogo više od standardnih gipsanih ploča i izolacione vune....
Pozdrav uvažene kolege! @mr_eko....mislim da ti je onaj prvi plan bio bolji od ovog drugog iz jednostavnog razloga a to je, ostavio si prostor za recording room dimenzija 104x255x284 a ovamo sa druge strane si planirao da postavis desk i monitoring u "rupu" gdje ćeš imati refleksije i takve probleme da će ti prokuhati u mozgu nakon 10 minuta slušanja bilo čega na monitorima. Tu se apsolutno slažem sa @tranzit-om i ova opcija koju si zamislio neće nikako valjati. Opet to je moje mišljenje... Po sredini ovog zida od 643 i nekako ali sa time da ne pregrađuješ taj zid za recording room na tu dimenziju koju si nacrtao. U ovom slučaju se kosim sa ogromnim brojem savjeta da se oprema postavlja po dužini a ne po širini sobe mada to ne mora da znači da to mora biti tako. U mom slučaju sam se uvjerio da je zvuk drastično bolji i da je najbolja pozicija ta kada sam postavio desk i opremu po dužini sobe a iza leđa ostavio čist zid a prozor ispred sebe. Ispoštovao sam to pravilo isto kao i ono da ti monitori moraju biti u savršenom trianglu u odnosu na mjesto slušanja, monitor (ekran) u liniji sa zvučnicima, desk u visini nešto malo iznad koljena, što manji i toliki da je dovoljan samo da se smjesiti mikseta na njega a sve ostalo desno i lijevo od tebe... To su sve pravila :D Međutim, kada pogledaš slike nekih studio postavki i vidiš da nema ništa od tih "pravila" pa još i čuješ odlične snimke iz tih studija...glava te zaboli od muke :( U zadnjih par mjeseci , čitajući mnoge bjelo svjetske forume, sajtove, rasprave, diskusije, mišljenja, savjete, pokupio sam nekih 0,001% znanja po pitanju akustike sobe i onda nakon par dana shvatiš da zapravo nemaš blage veze sa vezom :D . Akustika je rupa bez dna i na žalost, nama ljudima koji želimo napraviti nešto, i da to liči na nešto a pri tome potrošiti "nešto" novca ...je u stvari samo uzaludni pokušaj da prođeš što jeftinije. Treba mnogo više uložiti nego što je planirano, vjeruj mi na riječ. Nemoj molim te da me pogrešno shvatiš ali poenta u cijeloj ovoj mojoj priči je to da te samo malo uputim na to da ćeš se prilično potrošiti što se tiče novca , posebno iz razloga što živiš u zemlji u kojoj imaš na raspolaganju par vrsta kamene vune, jednu ili ni jednu alternativu u staklenoj vuni ... o ostalim materijalima da ne pričam. Jedino što je jeftino to je drvo jer su nam šume prilično fasovale. Znači, kada je u pitanju tvrdo-presovana kamena vuna za koju ti govori @sale_band, jedino što sam uspio naći ovdje je Knauf TP-50 u debljini od 5 cm. Cijena je za nas Bosance malo bogastvo jer iznosi oko 12 KM/metru kvadratnom što je za naš standard (trenutno ciljam na svoj lični) prilično skup materijal a treba ga ....mnoooogooo! Što se tiče ploča sličnih po karakteristikama u svijetu toliko spominjane OC 703 koja se i najviše koristi u room acoustics, našao sam samo Ursa TSP ploče od staklene vune (i OC 703 je staklena vuna) debljine 5 cm koje su sa cijenom slične kao Knauf TP-50. Međutim, nakon kupovine sam dobio info da ustvari nisu ni slične (jedan kaže ovako, drugi onako) OC703 ali to ću tek znati kada ih vidim kako se ponašaju na "licu mjesta" jer glupost mi je sada baciti nešto što je plaćeno a u druge svrhe je ne mogu upotrijebiti. I TP-50 kao i TSP su tvrdo presovane ploče sa gustinom od 70 kg/m3 i više i imaju primjenu u plivajućim podovima kao zaštita od udarnog zvuka (Sale zna o čemu pričam). Ja sam ih uzeo da bi ih ubacio u broadband absorbere koji su u nekoj završnoj fazi izrade. To su zidni absorberi dimenzija 100x60x10 sa air gapom od 10 cm, kojih do sada imam završenih 6 komada i koji bi trebali da prekriju nekih 60% površine dva zida po dužini sobe. Takođe pravim i privremeni cloud u vidu dva panela dimenzija 120x60x20 i koji ce biti punjen mekom vunom Multirock koja je 34 kg/m i 8 "privremenih" panela dimenzija 125x60x20 koje cu puniti TSP vunom i postaviti pod pravim uglom u sva 4 ćoška, od poda do plafona i koji će sa air gapom od 45 cm, činiti neki privremene i experimentalne bass trapove. Sve je ovo, na žalost, jedan početni eksperiment sa ciljem da vidim šta ću dobiti u startu (ne očekujem mnogo). Hajde da se vratim malo na tvoju sobu i dosta je mog jadikovanja...Onaj prostor koji si ostavio kao recording room ti je previše mali jer zmisli kolika će tu konačna dimenzija biti ako zidove budeš tretirao samo 10 cm što u praksi znači kao da ih nisi uopšte ni tretirao a potrošit ćeš novac. Treba ti puno veći početni prostor ili da uopšte i ne razmišljaš o recordign room-u nego da sve radiš u jednoj sobi ali to je već sasvim drgačiji sistem rada. Najvažnija stvar u Control room-u je da zadovoljiš simetriju. Što se tiče poda, ne znam šta si tu uradio ali si jedno vrijeme spominjao i pod. Ja ću ti samo reći da je kod mene hrastov parket koji je bio prekriven prilično debelim tepihom. Kada sam uklonio tepih, uvjero sam se u tvrdnje mnogih da ću dobiti na "živosti" prostorije posebno u visokim tonovima. Ruku na srce, dobio sam još veću "jeku" u sobi ali puno čistiji i jasniji zvuk u zoni sweet spot-a pri maloj snazi monitora i nadam se, kada postavim absorbere na zidove i cloud na plafon, ta jeka "bi trebala" da se prilično izgubi. Ja sam krenuo nekim naopakim redoslijedom tretmana i prvo sam se trebao bazirati na stražnji zid ali od toga sam trenutno odustao jer ću raditi uspravne bass trapove u uglovima kao i cijelom dužinom sobe vodoravne,manjih dimenzija pod-zid i zid-plafon. Odustao sam iz razloga što prvo moram prelakirati parket (jer mu je vrijeme za to) pa tek onda raditi nešto i to ću moći tek na ljeto. Do tada planiram polako skupljati materijal i raditi elemente jedan po jedan. Radi polako i moj ti je savjet da ne radiš to što si sada zamislio nego se vrati na onaj prvobitni plan i da zaboravis na tu zadnju varijantu...
Naišao sam na ovaj video o pregradnom zidu, čini mi se kao dobra opcija.
http://youtu.be/Bf5syq09qa0
To bi uglavnom i bilo to sto smo mu savjetovali, dakle regips ploce se kvalitetnom izolacionom vunom. Nije to nista novo, vec uobicajeni potupak kod gradnje pregradnih zidova u studiju.
Pogledaj cijeli video. Stavljen je naglasak na gumene nosače na koje je postavljena mreža, a služe kao dodatno prigušenje kako površina ne bi rezonirala. Dobro rješenje, pogotovo ako se radi o većoj kvadraturi pregrade.
@Din074
Drago mi je i zadovoljstvo mi je pričati sa kolegama koji su iskusniji od mene u ovom poslu. Neznam, ništa više ne znam, sve što više čitam o akustici i muzici, čini mi se da sam sve gluplji :) ako nastavim ovako okanit ću se svega :) hahah. šalim se malo :) već, naravno, početnik sam u ovom, i želim da na početku osposobim i omogućim sebi prostor za snimanje barem vokala. Eh sad, ovu recording sobu i nemoram praviti, već eto kontam kad već radim da uradim i nju, ali nevjerujem da ću finansijski bit u mogućnosti. Šta mi predlažete ? imali mogućnosti da proširim recording sobu ali ću sa tim smanjiti veličinu control sobe ? svaki savjet mi je dobro došao ?
@mr_eko .. Izvini što pitam ovako direktno. Koliko si planirao uložiti u prvi tretman studija ili uopšte u tretman bilo u etapama ili u kompletu? Šta imaš od materijala i koji si materijal uopšte i našao?
Stavljen je naglasak na gumene nosače na koje je postavljena mreža, a služe kao dodatno prigušenje kako površina ne bi rezonirala. Dobro rješenje, pogotovo ako se radi o većoj kvadraturi pregrade .Da, da, vidio sam, naravno da je dobro rjesenje kao anti-rezonator, mada smo mi preferirali Acryl na svim tvrdim spojevima (zida sa plafonom ili podom) tako da se samim tim izbjegava prenosenje rezonancija na sam zid, pa bi ta gumena mreza bila visak, mada od viska glava ne boli kada je Recording Room u pitanju, Nikad nije previse izolacije u ovakvim slucajevima. Dinu sam sviojevremeno savjetovao da pronadje sto vise starih duseka, koji ako se poredjaju u nekakav drveni ram i prekriju platnom (radi estetike), mogu biti fenomenalna absorpcija i totalni Resonanc Killer. Ovo su samo pojedini trikovi kojima se sluze studijski radnici da bi dobili optimalne uslove za rad.
Baš tako je i prikazan video. Pored gumenih nosača postoji i razmak pregradne stjene od svih bočnih površina (4,30 - 4,45) i ispunjen je akrilom (5,40).
Tacno, tek sada sam nasao vremena da pogledam cijeli video. Ovo bi uglavnom bila alfa i omega, teorije o gradnji studijskih prostorija, mada su ljudi spremni da prave bauk i famu oko toga, sto naravno nema veze sa istinom. Dalje, rade se vrlo nelogicne stvari kod nas, gdje covjek ulozi silni novac u izgradnju "apsolutno" izolirane i anti-reflekcione "gluhe sobe", a onda u njoj upotrijebi mikrofon od pedesetak eura kao glavni mikrofon za snimanje. Frapantno sarkasticna situacija. Taman kao da ce soba da bude ta koja je jedino presudna za kvalitet snimka. Sve to nije toliko bitno, pogotovo ne u uslovima u kojima vecina nasih ljudi radi, a sa obzirom s kakvim equipmentom radi. Uglavnom je to uzaludno bacanje novca, koji je mogao daleko bolje da se upotrijebi, nabavkom boljeg mikrofona i jednog malog apsorbera, sto bi dalo daleko, daleko bolje rezultate no i najbolje uradjen Recording Room sa mikrofonom najnize kvaltativne klase. Ovdje uvijek treba naci najpovoljniji kompromis.
@tranzit ... u pravu si 1000% za to gore rečeno. Čitao sam par DIY varijanti sređivanja prostora i na kraju ljudi ulože brdo novaca, zapostavi posao i izgubi mnogo vremena na sobu a dobije na kraju mrtvu prostoriju koju onda mora čupati iz mrtvih sa binarnim difuzorima ili QRD skyline difuzorima. Samim time pada u još dublji ponor a mogao je novac uložiti u opremu ili na kraju krajeva, uopšte ga i ne potrošiti. Znam kada si mi rekao za dušeke i bilo bi super da sam ih našao ali na žalost , slabo se ovdje i bacaju a i kada ih neko baci to su obično dušeci kojima je duša uzeta a o izvoru zaraze da ne pričam. Ove što dovoze iz inostranstva cijene skupo tako da sam morao odustati od tog poduhvata. Da se vratim na @mr_eko i njegov budući studio... Ovaj način i svaki malo ozbiljniji način pregradnog zida kao i tretman kompletnih zidova, plafona i poda na žalost probija njegov budžet odmah u startu i momak stvarno treba naći kompromis uloženo-dobijeno. @mr_eko imaš zaduženje da obiđeš stovarišta građevinskog materijala i pogledaj cijene rigips ploča (pogledaj sve što se nude), kamene vune, letve, štafle i daske "colarice" neka je širina +10cm. Takođe potraži agro-filc (zimski ne ljetnji), mikrofiber platno. Kada je vuna u pitanju, pogledaj sve što imaju i zapiši koje su oznake. Traži i meku i tvrdo presovanu vunu. Kada nađeš sve, javi ... Pozdrav!
Hvala tranzitu i dini :) danas idem u obilazak , pa vam javim :)
.... Dalje, rade se vrlo nelogicne stvari kod nas, gdje covjek ulozi silni novac u izgradnju "apsolutno" izolirane i anti-reflekcione "gluhe sobe", a onda u njoj upotrijebi mikrofon od pedesetak eura kao glavni mikrofon za snimanje. Frapantno sarkasticna situacija. ......
He he he... Imaš pravo, ali tako ti je to kad se "zidar" želi baviti snimanjem. :D
Obicno to u ovom poslu i biva. Nista sto bi trebalo da nas posebno zacudi ili iznenadi. Svi znaju sve. Tata proda dva vola i posalje sina kod mene na snimanje ali sin je, cuvajuci volove, naucio kompletnu tehniku pjevanja a povrh toga i audio tehniku do detalja, tako da odmah krece da dijeli savjete, kako bi se trebalo snimati, a kasnije u miksu da i ne govorim. Obavezno je sin ubijedjen da je najbolji pjevac na svim meridijanima i paralelama i da ce materijal koji upravo treba snimati, biti sve hit do hita. To je redovni scenario koji dozivljavam sa nasim cobanima. Medjutim, nakon godina i godina provedenih za mixpultom, naucis da je nejbezbolnije diviti im se i to bez prestanka i iz sveg glasa, tako da dobiju na samopouzdanju i da im nos poraste bar za dvije duzine, pa su onda i oni odusevljeni tobom kao ton majstorom i neprestano ponavljaju kako si najbolji jer si odmah primjetio o kakvom se talentu kod njega radi. Ponekad mi je jako zao sto ne ukljucim snimanje i prije snimanja jer tu ima "bisera" na pretek. Pocevsi od nebuloza da mu ne odgovara bas Neumann U87 ili neki od Blue Velveta koji stoji i ceka ga u sobi za snimanje i da bi mu glas bio daleko bolji kada bi se snimalo sa Shurom SM58 Beta, pa sve do toga da mu glas eto bas danas nije najbolji jer je sinoc prepio ili lose spavao. Sve u svemu, mogao bi se napisati jedan dobar roman koji bi garantovano bio bestseller, mozda sa naslovom "Od cobanina, do estradne mega zvijezde". Mnoge danasnje "mega zvijezde" bi se prepoznale u toj prici.
Obicno to u ovom poslu i biva. Nista sto bi trebalo da nas posebno zacudi ili iznenadi. Svi znaju sve. Tata proda dva vola i posalje sina kod mene na snimanje ali sin je, cuvajuci volove, naucio kompletnu tehniku pjevanja a povrh toga i audio tehniku do detalja, tako da odmah krece da dijeli savjete, kako bi se trebalo snimati, a kasnije u miksu da i ne govorim. Obavezno je sin ubijedjen da je najbolji pjevac na svim meridijanima i paralelama i da ce materijal koji upravo treba snimati, biti sve hit do hita. To je redovni scenario koji dozivljavam sa nasim cobanima. Medjutim, nakon godina i godina provedenih za mixpultom, naucis da je nejbezbolnije diviti im se i to bez prestanka i iz sveg glasa, tako da dobiju na samopouzdanju i da im nos poraste bar za dvije duzine, pa su onda i oni odusevljeni tobom kao ton majstorom i neprestano ponavljaju kako si najbolji jer si odmah primjetio o kakvom se talentu kod njega radi. Ponekad mi je jako zao sto ne ukljucim snimanje i prije snimanja jer tu ima "bisera" na pretek. Pocevsi od nebuloza da mu ne odgovara bas Neumann U87 ili neki od Blue Velveta koji stoji i ceka ga u sobi za snimanje i da bi mu glas bio daleko bolji kada bi se snimalo sa Shurom SM58 Beta, pa sve do toga da mu glas eto bas danas nije najbolji jer je sinoc prepio ili lose spavao. Sve u svemu, mogao bi se napisati jedan dobar roman koji bi garantovano bio bestseller, mozda sa naslovom "Od cobanina, do estradne mega zvijezde". Mnoge danasnje "mega zvijezde" bi se prepoznale u toj prici.
hahahah....tako je to nažalost :)
"...poso', kuća,
kuća, poso'..."
=))
sale_band
18.02.2014, 14:25
@tranzit U studiu nisam imao takva iskustva, ali u živoj svirci i te kako, kako sa lokalnim amaterima, tako i sa tzv. "zvezdama" estrade
Bilo je tu "solističkih koncerata" posle prvog "albuma" tj. kasete, koja je odradila posao, prvu turu stana A, drugu turu strana B a u trećoj kad se zapeva u živo hoće publika da lomi i instrumente...
Pa pijanih zvezda koje se ubiju kao letva posle prve ture od 10 pesama, koleginica iz priče je dobro poznata svima.
Pa od pojačavanja mikrofona do +10, traženja "širine" na eq, pa "daj mi malo GAIM" (valjda gain) , pa stavi taj eq "na V" tako je najbolje, i naravno, već standardno, "ne valja to, nije Dynacord" ili "neću ja da pevam ako nema EV sx300"
Ima toga na izvoz...
@sale_band
A ono: Hoces li i malo panorame ? Hocu, dodaj mi malo panorame!
sale_band
18.02.2014, 14:48
Haha... Katastrofa.
Evo ovako, danas sam malo hodo i gledo za izolaciju. Našo jedino kamenu vunu Knauf DP3 http://www.knaufinsulation.hr/products/knauf-insulation-visenamjenska-ploca-dp-3.
Cijena od 5cm po m2 je 4,3 KM, a od 10cm 8,2 KM. ?
Knauf DP-3 je gustine 30 kg/m3. Moze se iskoristiti za punjenje vecih superchunk-ova, pregradnih zidova u debljem sloju, cloud.... Uglavom, sta god da se puni sa tako "mekom" vunom zahtjeva veliku količinu iste. Nastavi sa traganjem...ima toga sigurno još :)
http://s30.postimg.org/ckc7w5sa9/studio_2.jpg
Jeli ova postava uredu :)
Ajd da se vratim na izgradnju pregradnog zida. Juče sam posjetio jedan studio u Mostaru, i baš su pravili pregradu (u obliku kocke), sa niskim plafonom, obložen u piramidalnu spužvu sa velikim staklom i staklenim vratima :/ malo me sve to zbunilo :/ Ali nije 100% "gluha soba". barem koliko sam ja mogao čuti :) ali nebitno, da se vratim sad na svoj poso :)
Napravio sam novu skicu sa drugim oblikom recording sobe. Sinoć sam gledo kako se rade pregradni zvučni zidovi, mene interesuje dali da pregrade radim sa drvenom ili aluminijskom konstrukcijom? (rigips, kamena vuna, rigips)? Eh sad, zaboravio sam reć da ću čitav studio oblagat stiroporom i na kraju edelpuc? isto tako ću navuć na zid od recording rooma, vjerovatno ću dobiti još veću izolaciju ??
To je neuporedivo bolja postavka, s tim da obavezno odmaknes radni sto od zida prema sobi za snimanje i to dobrih metar i po.
Čuj toliko :) nisam znao za to :/ treba mi savjet oko pregradnog zida i izgled record room-a ? ovaj pregradni zid sam planirao rigips ploča, pa 10 cm mineralne vune, ponovo rigips ploča ? da li je to dobro, i da su svi zidovi okolo ono starinski kameni, debeli zidovi, tako da nemam problema sa zvukom sa izvana ? sad samo napraviti pregradni zid da se u recordu ništa ne čuje :)
Da, da :) Dobro si čuo da se mora odmaknuti toliko od zida. To je ono bas po knjigama, pozicija slusanja na 33% od prvog zida ;) Što se tiše zida i ostalog, nemoj aluminijum ako ne moraš. Drvo je drvo i ima svoje mjesto i prednosti u akustici. Ja bi ovaj zid zakosio prema unutrasnjosti control room a ne ovako kao sto je na slici. Razmisli o tome da ides sa dva sloja vune sa time da ostavis prostor između njih od 10 cm (podrazumjeva se da je svaka vuna širine 10cm). Napraviš drvenu konstrukciju tako da možeš postavljati ploče sa jedne i druge strane a između njih da ostane prazan prostor (air gap) od 10cm. Postavi vodoravno letve u razmaku od cca. 40 cm i na njih montiraj rigips ploče. Bilo bi extra kada bi inašao malo tvrđu vunu od one Knauf DP-3. Ona me malo brine jer je gusta samo 30 kg/m3 ali vidio sam da pune pregradne zidove i sa tako "rijetkom" vunom, Možda bi bio bolji efekat da režeš ploču vune po širini na trake po 10cm i da slažeš jednu na drugu a ne da postavljaš vunu u pločama. Ovim načinom da je režeš na trake bi potrošio puno više vune ali bi tako bilo i više absorbcijskog materijala. Sada bi dobrodošao neko ko je radio sa vunom pa da kaže svoje mišljenje u ovom slučaju kada je u pitanju vuna gustoće 30kg/m3. Rezati je na trake po 10cm i slagati jednu na drugu po visini ili postavljati ploče u komadu uspravno na konstrukciju ?
Kako misliš nakosit, od koliko metara da počmem kosit ? i onda sve na hero :) nisam mislio pravit duplo pregradu, jer sam juce isao u jedan studio u mostaru, u kojem je recording soba napravljena od rigipsa i vune nekih 13 cm koliko uzima već i dobro je, samo mi se nesviđa jer je kockastog oblika :/
Mislim da ga "prelomiš" prema control room a ne kao sto je na slici prema recording room. Poslušaj me ako hoćeš i kada već radiš , uradi kvalitetnije a neće te izaći previše skupo. Napravi konstrukciju da možeš postaviti dvije ploče (dva sloja) i ostaviti između air gap od 10 cm. Tako ćeš dobiti zid od cca. 35cm i po meni će duplo bolje odraditi posao nego taj od 13 cm.
http://s3.postimg.org/9rhv6gsj7/studio_2.jpg
Kolega Dino jesi li na ovo mislio ?
Da, mislio sam na ovako nešto. Nisi baš dobro nacrtao ;) Kolika ti je ukupna širina stola ?
Da, mislio sam na ovako nešto. Nisi baš dobro nacrtao ;) Kolika ti je ukupna širina stola ?
120x60 cm
Bice gusto jer je sirok sto a prostor uzak. Ako uradis pregradu , ici ces jos sa stolom prema dijelu sobe gdje je sirina 202 i eto problema. Ja ipak nebi radio tu pregradu nego pokusaj da odradis sto kvalitetnije izolaciju sobe i da ti bude sve u jednom ...
sale_band
20.02.2014, 21:39
Misliš, dug a kratak :)
Kako god Sale...biće gusto jer je uska soba ;)
Eh poslije savjeta sa iskusnim prijateljima odlucio sam praviti jednu sobu za snimanje i mix zajedno, znaci bez recording sobe :) svakako trebam renovirat sobe , sta mi preporucjjete ja sam mislii stiropor i edelpuc ? I onda raditi akustiku ?
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.