Prijava (LogIn)

Pokaži Full Verziju : Notiranje basa

maestromirkovic
04.11.2013, 04:20
Pozdrav svima,

Zamolio bih kolege koje sviraju bas gitaru ako bi mogli ukratko da pojasne notiranje deonica za taj instrument. Ja sam harmonikas, ali bih hteo da se oprobam i u notiranju basa pa me zanima da li se notacija radi klasicno u bas kljucu ili basisti koriste neki drugi nacin za notiranje i citanje zapisa.

tranzit
04.11.2013, 04:31
Nema drugog nacina, bar kada se radi o profesionalcima, Bass kluc na najnormalnijem Bass notnom linijskom sistemu. Bass kljuc ima jos jedan naziv, a to je "F-kljuc" jer se izmedju dvije tacke sa desne strane kljuca, nalazi cetvrta linija notnog linijskog sistema, na kojoj se u Bass notnom sistemu nalazi ton "f". http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Bassschluessel.png/30px-Bassschluessel.png.

maestromirkovic
04.11.2013, 04:42
Pretpostavio sam da je tako kod muzicara koji imaju bar osnovno muzicko obrazovanje, ali nisam bio siguran da li postoji jos neki nacin posto postoje i muzicari koji ne znaju note pa zbog toga. :)

tranzit
04.11.2013, 05:12
Basisti koji ne citaju note se oslanjaju na sluh i tu nema nista lose ukoliko je svirka uredu. Ponekad pisu, da se podsjete, tzv. blok harmoniju po taktovima, sto odprilike izgleda ovako: / H / H / Em / Em,H / Em / C#7 / F# / itd... itd... mada se i ovi, sto citaju note, cesto sluze ovom metodom.