PDA

Pokaži Full Verziju : Problem AKG daljinac


milos511
02.10.2013, 01:34
stvari stoje ovako: drugar (harmonikas) je pozajmio letvu za harmoniku, zajedno sa daljincem (AKG SR40), ali mu je covek koji mu je pozajmio napomenuo da se desava da nesto susti krcka i ostalo kako se pipne potenciometar na letvi... Moj harmonikas nema veze sa vezom sto se tice svega toga, a letvu je ostavio kod mene... naravno morao sam malo da procackam, a posto trenutno nemam nikakav razglas kod kuce, nisam mogao da probam letvu... Otvorio sam je cisto da vidim kakva je situacija... Unutra sve pedantno uradjeno, svi lemovi se lepo drze, pa sam posumnjao u daljinac... Ukljucim gitaru u daljinac, i sve je bilo besprekorno dok nisam pipnuo volume potenciometar na gitari. Inace ovaj pot mi radi savrseno i nikada za 10 godina koliko imam gitaru nije imao nikakav problem, ali na ovom daljincu ludilo... javlja se krckanje i sustanje koje kao da ima neki eho... dakle samo pipnem pot i on susti, zuji, luduje narednih 5 sekundi...
Iz svega pomenutog kapiram da je problem u daljincu pa me interesuje dali je neko imao slican problem ili moze da izvrsi neku predpostavku sta je u stvari problem?
U napred hvala!

tranzit
02.10.2013, 02:42
Koji je odasiljac... PT40 Pro... ili... ?

skoricnik
02.10.2013, 10:39
Mozda je i GB40. Misterija. :D


Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m?id=1)

milos511
02.10.2013, 11:48
prijemnik je SR40 a predajnik PT40 i na oba ima pro...;)

tranzit
02.10.2013, 16:35
Dijagnoza sa distance bi bila da je najvjerovatnije otislo operativno predpojacalao na predajniku (PT40) ili neka komponenta tog operativnog predpojacala jer i samo pojacavanje ulaznog signala pravi probleme, a da i ne dotaknes predajnik. To mora kod majstora.

maricm
02.10.2013, 19:33
Mislim da on govori da se to desava kad dirne volume na gitari

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2

tranzit
03.10.2013, 06:06
Da, da, bas to i pisem, dakle problem nastaje i kada se nijedna kontrola na samom predajniku ne dodirne, vec je dovoljno da se regulise nivo signala na gitari a da predajnik krene sa smetnjama. To vodi sve na kvar operativnog pojacavaca u predpojacalu predajnika.

Akordeonista
19.12.2013, 02:50
Znam da je tema zastarela ali moze nekome biti od koristi sledece iskustvo.
Naime, letos sam imao isti problem sa novom letvom i Shure transmiterom. Da ne duzim mnogo, problem sustanja nije bio u potenciometru na letvi, niti u daljinskom sistemu vec samo u kablu kojim je povezana letva i transmiter! Posto Shure sistemi imaju Mini XLR konektore sa 4 rupice na sebi a mikrofonski kabl ima 3 zice postavlja se pitanje gde ide koja? Kod mene se desilo da zice nisu bile zalemljene na prave pinove. Mozete zamisliti mog iznenadjenja na svirci kad sam pipnuo potenciometar na letvi a ono: KRRRRRR.....BUUUUUU.... TRAAAAAAS!!!:) Dok ne diram potenciometar bude sve u redu (ton je dobar, nista ne susti, zuji i sl.)!
Posle sam zvao coveka od kog sam kupio letvu misleci da je potenciometar na letvi u pitanju ali on mi je rekao da treba prelemiti kabal na pinove 2 i 3 (ako se dobro secam). Tako sam i uradio i od tada nikakvih problema sa sustanjem i krcanjem potenciometra! Ne znam da li za AKG sisteme ima neka posebna sema za povezivanje kablova (obzirom da koriste standardni Mini XLR konektor sa tri rupice), za Shure ocigledno postoji!
E sad, sto bi rekao Lane Gutovic: "Ne znam zasto sam vam sve ovo ispricao, ali.... ne moze da skodi, a sto ne skodi svakako koristi"!:)

tranzit
19.12.2013, 14:04
Za Shure je sema spajnja Pinova prilicno jednostavna:

Pin 1: Masa
Pin 2: BIAS napon
Pin 3: Audio
Pin 4: spojen sa Pinom 3


Za AKG je nesto komplikovanije:

Pin 1: Masa (izolacija kabla)
Pin 2: spojiti otpornik od 1500 Ohm i 22uF kondenzator zajedno
Pin 3: spojiti drugi kraj otpornika od 1500 Ohma koji ide sa Pina 2 a tu dolazi i napajanje od +5V
Pin 4: spojiti drugi kraj kondenzatora od 22uF a tu dolazi i plus pol mikrofona.

Ovo je dosta komplikovano i zahtjeva vrlo "ciste" lemove, pa je najpametnije uzeti vec konfekcionirani adapter, kojim moze da se nabavi za desetak eura i to od Neutrika.