PDA

Pokaži Full Verziju : Da li teretana steti sviranju klavijature?


Vlado Cuk
06.09.2013, 22:00
Poz ekipa, naletih na jedan sajt u kome pise da teretana moze skoditi sviranju klavijature, to jeste, moze doci do povreda tetiva na rukama, sto moze ukrutiti prste.. Ima li iko iskstva sa ovim?? Hvala :D

sinisa35
06.09.2013, 22:18
u bilo kojem sportu moze doci do povrede sake prstiju i tetiva.teretana ako se vjezba normalno umjereno nece skoditi ni prstima ni brzini sviranja,ako se ne radi ekstremno naravno.to valjda sam muzicar ako svira zna da ne smije pretjerati sa tezinama itd.Redovno sam na fitnesu i u teretani godinama i sve je ok .

pozdrav

Vlado Cuk
06.09.2013, 22:26
Hvala lijepo na odgovoru. Posto idem vec neko vrijeme u teretanu, pa sam se bas prepao kada sam to procitao.. :)

sinisa35
06.09.2013, 22:43
Ma pusti budalastine kolega samo lagano i ne pretjeruj u teretani polako i nista nece biti.Samo ces jos ojacati prste i tetive.Meni nije skodilo to ni dok sam na akademiji svirao Rahmanjinova Baha Betovena LIsta na klaviru.A to je 1000 pa na kvadrat teze svirati nego svi narodnjaci i zabavnjaci svijeta :-)

zeljko
06.09.2013, 22:54
Opasnije je biti u blizini zene kad klopfka meso za snicle i ako ne pazis pa slucajno poturis ruku,nego teretana=))=))=))

korg18
06.09.2013, 23:10
druze evo ovako cu ti rijeti iz svog iskustva jer se bavim sportom dugo godina,a za teretanu ti mogu rijet da ce ti vremenom uticati na trilere,to jest osjetices i sam na gubljenju trilera greskama i brzini toliko cu ti rijeti,jer od teretane se samo nabijas bildas ne dobijas nista vise vec sporinu pozdrav i zivio.

Ace
06.09.2013, 23:13
U skladu sa teme sam se setio da pitam nesto. Nedavno sam video u artistu neka gumica da stezes il rastezes sa rukom ili prste, kao demek to razvija motoriku... jel neko pokusavao takvo nesto ?!
Ima li vam to logike ?!

zeljko
06.09.2013, 23:15
E da sam pazio toliko prste i nista ne Radio tesko danas bih bio mozda drugi Pavkovic heheh

tranzit
06.09.2013, 23:34
Nedavno sam video u artistu neka gumica da stezes il rastezes sa rukom ili prste, kao demek to razvija motoriku... Porez na budale Ace, uzimanje para na gluposti koje nikome i nicemu ne sluze. I Paganini je inace isao u tretenau i vjezbao bar dva sata dnevno, a i te gumice je redovno koristio. Sve to je dovelo do njegove ogromne virtuoznosti na violini. Da odgovorim i na ono prvo pitanje u temi. Naravno da ce teretana da steti ali ne radi povrede tetiva, mada ni to nije iskljucenoi, vec veoma negativno utice na motoriku, a Boga mi stetna je i za sve ostalo. Mani se Vlado dizanja tegova a da te za to niko ne placa. To je porok ovog vremena u kojem zivimo jer ni Bog, ni priroda, te nisu stvorili da dizes tegove i rastezes kojekakve sprave, da trcis kad te niko ne juri, pa nemoj to ni da radis. Malo kretanja nije na odmet i to treba upraznjavati ali iskljucivo u obliku mirne duze setnje, eventualno dva puta sedmicno po pet-sest kilometara, koja je zdrava i za fizicku ali i za psihicku konstituciju covjeka. Sve ostalo sto prelazi ove okvire je uvijek manje ili vise stetno, sem ako nije dio neke terapije zbog drugih bolesti. Ako budes uporno nastavio sa tom teretanom sjetices se ovih mojih rijeci za desetak ili petnaest godina, tada ces sigurno (ako ne prije) razumjeti zasto je to nezdravo. Vjeruj mi da je zdraviji jedan monoceps u glavi, nego svi bicepsi i tricepsi zajedno.

yamahapassion
07.09.2013, 00:45
Ja jos nisam video Svarcenegera da je zasvirao kolce, pa ti vidi sad... =))

tranzit
07.09.2013, 00:55
Slabo mu nesto ide... :D:D:D:D

yamahapassion
07.09.2013, 01:00
Ne zna sve trilere... =))

zaki1
07.09.2013, 04:25
Posebno paziti na prste ako se : 1.cepaju drva i 2. zakucavaju ekseri cekicem, a ostali sportovi, manje vise nisu bas opasni.Ovo je naravno sala, ali voznja bicikla na primer je jedan od najboljih nacina za odrzavanje kondicije ,za osobe koje nebi trebalo teskim fizickim radom ili vezbom rizikovati da ostete svoje ruke i prste.Poz.

nelica2002
07.09.2013, 11:00
Dizanjem tereta jačaš mišiče prstiju, a nakon toga masaža prstiju topla voda i kreme.

sale_band
07.09.2013, 11:52
Ne kontam ove dizače tegova... Krenu sa par kg pa onda malo po malo dižu par stotina kg...

Kao da nisu čuli za hidrauliku :D

Sent from my HTC One XL using Tapatalk 2

Vlado Cuk
07.09.2013, 13:14
Hvala svima na odgovorima! :) Misljenja su podjeljena.. :D

Narodnjak300
07.09.2013, 13:59
Evo ja sam skoro krenuo i ne steti, cak sta vise bolje mi radi desna kad se vratim s vezbanja. Jes mozda smesno al poenta price je da ne steti.

Amater_svirac
07.09.2013, 14:03
koliki teret dizes... verujem da ima uticaja da li dizes 40kg jednom rukim i ides u teretanu 4X nedeljno sa ciljem da postane "bicman" i "copina", ili ides samo radi rekreacije, da drzis neki normalan tonus misica, par puta nedeljno. Naravno kad uhvatis tegove od 40kg misici prstiju i sake trpe drugacije opeterecenje, zatezu se i skracuju (pogledaj samo kako bilderi hodaju, imas oseca da su sve "skratili" od tolikog tereta, nemaju normalnu figuru tela, ruke im stoje predaleko od tela, nege pocinju da idu u "oks" a sve to zbog gomilanja i skracivanja misica i pritiska na tetive). Dugo hodanje i kratkotrajno trcanje su prirodne ljudske aktivnosti, pa ako hoces da si u formi to je upravo ono sto treba da radis najcesce, i mozda s vremena na vreme mali teret u rukama i po neki fitnes, nista preterano.

yamahapassion
07.09.2013, 14:10
Ja dok sam ziveo u srbiji isao sam redovno u teretanu oko 5-6 godina, skoro svaki dan, znao sam na bench press-u izbacivati oko 150kg, bez upotrebe ikakvih suplemenata (pomenuo sam bench press, posto je to neko standardno merilo snage korisnika teretane :lol: ). Poenta je da mi to nikada nije skodilo ili se lose odrazilo na sviranje niti sam primetio ikakav nus produkat.
A ono za Svarcenegera sam se salio :lol:

Ace
07.09.2013, 15:17
Kad vec sviras sto bi isao u teretanu .... i onako ce te zenske voleti zato sto si muzicar pa ti misici ne trebaju :lol:
Eventualno zbog tovaranja opreme...

Milan_Canada
07.09.2013, 22:44
Trebas ti "dizati zenske" a ne u teretanu,spojices ugodno i korisno!!!A prsti kao podmazani ,ihhhh nista ljepse ni zdravije!!!

Vlado Cuk
07.09.2013, 23:20
Dizem, ne prestajem.. :)

zeljko
08.09.2013, 01:35
Ja jos nisam cuo da steti sviranju,samo sam cuo da steti malicu pogotovo ako se koriste oni razni prparati za povecavanje misicne mase itd.=))=))=))

Vlado Cuk
08.09.2013, 01:45
Samo steroid utice na 'njega' :)

sinisa35
08.09.2013, 03:54
Ne znam zasto sama rijec teretana i fitnes odmah asocira na ekstremno dizanje tegova od 200 kg,iscrpljivanje do krajnjih granica ,gomilu napuhanih misica,po 2 kilograma proteina dnevno ,steroidi itd??? :-)Ako radis umjereno ,pa u fitnes klubu imas dasku za trbusnjake,pa bicikl,traku za trcanje,pa razne sprave da skoro tegove i ne uzmes u ruke :-) Pretpostavljam da covjek nije pitao da li steti sviranju ako ide u tertanu da se priprema za svjetsko prvenstvo u dizanju tegova ili za mistera svijeta zaboga :-)U svakom slucaju bolje ti da se bavis fizickim aktivnostima pogotovo ako sviras tezgu imaces vise i kondicije i lakse naporne svirke odraditi.A sto jedan kolega rece sto se tice cura dizi i tegove i njih :)

Amater_svirac
08.09.2013, 04:10
Naravno da se ne misli na dizanje tegova od 200 kila, ali obicno se podrazumeva da kad neko pomene teretanu da se misli na dizanje tegova i zabrinutost muzicara da dizanje tegova moze da steti pristima. Predpostavljam da nekome moze da steti a nekome ne, kao sto smo videli, jer svi smo razliciti, neko moze da trci maraton bez velikog napora, a neko "crkne" posle pretrcane milje penzionerskim tempom. Najbolje probati, pa ako ne radi kako valja korigovati fizicke aktivnosti u skladu s tim.

A moze i ko sto ovaj drug Tranzit kaze, ne treba raditi nista fizicki sem ako ne donosi pare, tj nisi placen za to =)), jer stetno je za motoriku =)) a i druge stvari =)), jer Bog te nije stvorio da ides u teretanu i da trcis... verovatno te stvorio da zapalis cigaru/cigarertu... ili vise komada, zalegnes i krkas "skembice"... =))=))=))=))=))=))=))

tranzit
08.09.2013, 05:21
Momak, smanji dozivljaj i ne zovi vraga tamo gdje ti ne treba. Samo bez ironije, kada citiras tranzitove postove, sve ostalo je sasvim uredu. Nigdje tranzit nije napisao da je to prokleto pusenje zdravo, niti bi takvu nebulozu i mogao da napise, ama posto su nepusaci vrlo agresivna skupina ljudi, koja je ubijedjena da ima veoma vaznu misiju u zivotu, da od ovog svijeta napravi nepusacki raj, koriste sve sto iskoristiti mogu, da ubijede sve ostale oko sebe da ne treba pusiti. Tako i ti ne gubis ni najmanju priliku da to napomenes. Nema potrebe za tim jer nista novo, ni meni a ni ikome drugom ovdje, nisi rekao. Bez ikakve potrebe stvaras tenzije i skreces temu na sasvim sporedni kolosijek, a dobro znas da je radi vas nekolicine, ta tema o pusenju zakljucana... nece da valja to sto radis, nikako nece da valja.

zeljko
08.09.2013, 05:33
Pusio/ne pusio ili Dizao tegove/ne dizao tegove,valja otegnut papke kad tad svakom.

A ti druze Amater svirac ako vrjedas Tranzita?Bolje da si odmah i mene uvrijedio.Samo da ti Kazem bez potrebe pises poneke gluposti i mislis da su sala a nisu.Treba se znati i saliti i kolika je granica te sale a da ne uvrijedis tog kome se obracas ili o kome pises..Poz

Amater_svirac
08.09.2013, 06:23
drug Tranzit, vrlo nedavno: "...To nikako ne znaci da ce taj put za pojedinca zaista biti najbolji. U ovoj temi je to: srecniji sam i zadovoljniji ako pusim (ili idem u teretanu, trcim...) ili ne pusim (ili idem u teretanu, trcim...). U pitanju je samo i iskljucivo sreca i zadovoljstvo pojedinca. Ono sto mi kao institucija, bilo koja da je, mislimo o tome, to je irelevantno. Zivot se zivi...itd itd..."

Znaci kljucne reci na koje drug Tranzit sada treba da obrati paznju kad govori o "porezu na budale, nepotrebnosti trcanja, teretane itd itd su sledce (preuzeto iz citata):

"srecniji... zadovoljniji...sreca pojedinca" (ako pusi ili ide u teretanu, trci...)

"mi... mislimo... irelevatno" (odnosi se na misljenje druga Tranzita o "porezu na budale, razmisljanju o teretani, trcanju)

Pametnom dovoljno i ovoliko.

Zeljko, izvini, nekom drugom prilikom...

Laku noc!

zeljko
08.09.2013, 06:31
Tranzit je blago ovog foruma;)Koristiti njegove rijeci iz nekih drugih tema,da bi se njemu nesto naudilo nece svakako uspjeti,tako da tebi "Laku noc"

ЂолеПФК
08.09.2013, 10:22
Teretana može da bude jako korisna, ja sam imao problema sa bolom u vratnom delu kičme nakon sat vremena sedenja za klavijaturom, a otkad sam počeo da vežbam intenzivno, nemam problema.

tranzit
08.09.2013, 12:39
Pametnom dovoljno i ovolikoJos uvijek stoji sve sto sam napisao u bilo kojoj od tema pa i ono u vezi sa teretanom a i ono u vezi sa pusenjem, pa i to sto citiras u vezi sa srecom pojedinca. Pametnom bi zaista trebalo da bude dovoljno... zaista ne znam, kako tebi nije.
Govori se i ovdje, kao i u temi o pusenju, samo o tome da li je nesto stetno ili ne. Pusenje je stetno, nigdje drugacije nisam ni tvrdio ali i dalje ostaje faktor srece pojedinca. I teretana je stetna za motoriku (a i ponesto jos vise), pa samim tim negativno utice na virtuoznost sviranja muzicara ali i ovdje isto tako, postoji faktor srece. Samo to su bile moja tvrdnje ili teze i nista vise. Ostavicemo svakome da radi onako kako on smatra za potrebno i ispravno. Na isti nacin mozemo posmatrati tvoje i moje ucesce i rad na ovom forumu. Polovina od tvojih pedesetak postova, se svodi uglavnom na nemuzicke teme, a i na to da pokusavas, niskim udarcima, koji ne bi trebalo da budu svojstveni jednom covjeku dobrih namjera, da stvoris nezdravu klimu i tenzije. Tvoje pisanje i prisustvo na forumu je dakle stetno ali to tebe cini srecnim (onaj faktor srece). Moja aktivnost, tja... moja aktivnost... mislim da ne bi trebalo trositi rijeci na to, dovoljno se vidi iz prilozenog, cini i mene ali i ogroman broj drugih kolega srecnim, medjutim ti, od sline svoje srece sto si nekoga uvrijedio ili zapoceo novo besmisleno montiranje necijih izjava, to nisi u stanju da registrujes. Bilo bi veoma dobro da me ubuduce potpuno izostavis iz svojih komentara jer iz tvog pera izlaze vrlo zle i sujetne rijeci, pa ne moraju biti upucene bas meni. Ti jednostavno nemas iskrene i dobre namjere, a nisi ni izdaleka muzicki (a i uopste), dovoljno obrazovan da bi mogao i trebao, da diskutujes samnom na takvom nivou na kojem to radis. Zaobidji me u najsirem luku.

Dell
08.09.2013, 12:56
Samo bez tenzija, nije tema za takvo sto.
Ja idem u teretanu 2 i po godine i donijela mi je za sada samo dobro. Od jedva nekih 75kg na 190 cm visine sad imam 87 i pravo da vam kazem ljudi mi govore da mi ekstra stoji, a ribice su pomalo zainteresiranije :) (Naravno, nijedna da dadne svoje najmilije :lol: )
Sto se tice teretane, isto je ko i u svakom drugom sportu - ako se preforsiras i ne radis po pravilima ozlijedices se. Ja nosim rukavice sa zastitom za zglob i nikad do sada nisam imao problema.
E sad je problem kod onih sto uzimaju razlicite suplemente. To obicno prvo krece sa kreatinom i wheyom, malo se vodice napumpa u misic, malo se digne na kilazi, pa se onda krece sa ozbiljnijim, uzimaju se explodeovi i druge stvari, u krajnjem slucaju dolazi se do steroida, neki cak uzimaju i estrogen (radi prsnih misica).
Prvo i najvaznije cemu to steti, radi cega bi se neki pobornici tih preparata pobili sa mnom, a ne zele da shvate je to da svako, pa i oni imaju i jetru i bubrege i sve to kroz njih jadne treba proc i sve to oni jadni moraju ocistit, lako je dok smo mladi, sta kasnije kad stisnu godine?
Druga stvar je da se obicno brane da je to dodatak prehrani. Ja bih to prije nazvao trostruka doza proteina nego sto je dnevna potreba. Naviknuces tijelo na toliku dozu odredjeni period, godinama i sta kad prestanes uzimat? Onda ti ono sto pojedes dnevno nece bit dovoljan izvor energije za svakodnevne sposobnosti.
Tek sada dolazi dio kad se uzimaju ti preparati, da se dobija dodatna energija, misici ojacaju i naglo se dignete na svim vjezbama i spravama jedno 15-20 kg, e sad je problem sto tetive i zglobovi u tom kratkom vremenu ne mogu pratiti napredak misica, pa onda nastaju problemi kad se tetive ozlijede, a i najcesce ramena i kicma.
Zato ko god ide u teretanu, nek mu ne budu cilj neki tamo Svarcenegeri i Misteri na natjecanjima. Pored teretane se obavezno treba baviti nekim sportom. Ja recimo vozim biciklo, ponekad obidjem za 4 sata i do 90 kilometara. Sto je najvaznije luci se endorfin (hormon zadovoljstva), krvne zile postaju sire, srce pumpa vise krvi i smanjujete mogucnost raznih cestih uzrocnika smrti zbog visokog tlaka i krvnih ugrusaka.
Naravno, ni u cemu ne treba pretjerivati, niti druge nagoniti zbog toga. Ja povremeno i pusim, ali sam u dobroj kondiciji pored toga, e sad da mi ne smeta, s tim se ne mogu slozit, na nekim uzbrdicama i napornim dionicama na biciklu se osjeti suhoca grla.
Drzimo raspravu fer i cistu, da i ovo ne bi pod kljuc ;)

ЂолеПФК
08.09.2013, 13:24
(Naravno, nijedna da dadne svoje najmilije :lol: )

=))=))=))=))=))=))

tranzit
08.09.2013, 13:40
...Naravno, ni u cemu ne treba pretjerivati, niti druge nagoniti zbog toga... Postoji jedna vrloo stara izreka, koju i medicina kao nauka respektuje (izuzetak je farmacija jer joj ovo ne ide u prilog): "Lijek je otrov, otrov je lijek", sto bi u prevodu znacilo, sve moze biti djelotvoran lijek ali ukoliko se pretjera i najdjelotvorniji lijek moze biti veoma stetan, to jest otrov. To je u sustini kompletna "filozofija" u vezi sa svim sto unosimo u svoj organizam.

milepsr
08.09.2013, 14:00
a ribice su pomalo zainteresiranije :) (Naravno, nijedna da dadne svoje najmilije :lol: )

http://www.youtube.com/watch?v=5ChWWWrsHi4

Dell
08.09.2013, 14:22
Deda je car i apsolutno se slazem sa njim :lol: :lol: :lol:

gitar
08.09.2013, 14:56
I tata bi sine :lol:

tranzit
08.09.2013, 16:05
...ama jao pao. =))=))=))=))

zeljko
08.09.2013, 17:51
@Dell legendo:lol:

@Tranzite majstore ti imas vise zahfalnica nego Amater svirac postova.Ne samo on nego i vecina drugih na forumu..Poz

tranzit
08.09.2013, 19:21
Nevazno Zeljko, bavimo se pametnijim stvarima. Sviraj, pjevaj, snimaj, miksaj, pusti amatere neka se bave nebitnim stvarima.

zeljko
08.09.2013, 19:47
Pa dobro i ja sam amatercina ali postujem starije i pametnije ljude koji svojim savjetima mladje usmjeraju na pravi put iako to nekad izgleda ponizavajuce ali kad vidim da iz dana u dan taj ima pravo,onda svatim da se prema Tom covjeku ili majstoru svog zanata trebam kulturno,pristojno i s postvoanjem ophoditi,pa i svaku kritiku prihvatiti itd.Nema druge ako hocu da napredujem:lol:Pozdrav druze Tranzit:)

Belmo
18.01.2014, 13:13
Pa moguce je da steti,e sada kao sto su rekli u zavisnosti koliko opteretis misic.

Malo cemo se prisjetiti anatomije

Inace prsti nemaju svoje misice,ali njima upravlja tzv. "Ispruzac prstiju" (m.extensor digitorum) i on se nalazi na podlaktici,te se na saci dijeli (grana) na 4 tetive za 4 prsta osim za palac.
Znaci ako se previse opterete podlaktice moze doci do smetnji pri sviranju,a podlaktice rade skoro u svakoj vjezbi,jer svaki stisak angazuje misice podlaktice.

Inace ja idem isto u teretanu,ali nisam osjetio neke smetnje,mozda zavisi i od toga da li se pravilno izvode vjezbe.

tranzit
18.01.2014, 15:08
Ubo si tacno u crno !!! Upravo pomenuti musculus extensor digitorum je uvijek i bez izuzetka, kod svih vjezbi odgovornih za gornji dio tijela, pod neprirodno velikim opterecenjem. Ovo, opet bez izuzetka, dovodi do izvjesnog (manjeg ili veceg) smanjenja motorike, tako da je odavno poznato da pretjerivanje po tim teretanama stetno utice na virtuoznost. Naravno da ovo nije previse bitno kod ljudi koji se ne bave takvom vrstom muzike ili njihov nacin sviranja nije virtuozan ali utoliko vise i pogubnije kod ljudi cije se sviranje zasniva na virtuoznosti.

Dell
18.01.2014, 16:22
Ono sto se ovdje treba reci, a to sam tek skontao nakon 3 godine treniranja u teretani je sljedece, a dosta ljudi mi je to reklo. U teretani postoji bildanje i treniranje. To dvoje treba apsolutno razgraniciti i niposto mijesati.
Bildanje, koliko god se neko ljutio, po meni nije sport. Zasto? Zato sto je to cisto manekenstvo. Gdje je tu natjecanje u snazi, motorici, agilnosti, gdje je sportski duh? Da ne kazem i ne pricam na dugo i na siroko o suplementima, gainerima, steroidima i ostalim "pomagalima". E upravo tu se desavaju te ozljede o kojima se u ovoj temi pise.
Treniranje je naprotiv nesto sasvim suprotno, ovima sad iznad opisanim nesto apsolutno strano. To je rekreacija, nabijanje ciste snage, prirodan put poboljsanja i proljepsanja estetike tijela i mozda ono najvaznije, a to je lucenje endorfina i opcenit osjecaj zadovoljstva u covjeku, sve bez ikakvih "prirodnih" ekstrakata i pomagala. Ono najbitnije u svemu tome je da je to treniranje u teretani sa strane, bez forsiranja nekih kilaza koji ostecuju zglobove i tetive, kicmu, a pored toga bavljenje nekim sportom. Recimo ja vozim biciklo, nekad i do 100 km za nekih 4-5 sati i igram kosarku i najbitnije od svega toga je da vam to sve nije mrsko i da to volite, slicno kao i u muzici, jer dok vi sebe morate na nesto tjerat - pisi propalo ;)

srki Fantom
15.04.2014, 12:06
Evo da kazem i ja koju,posto znam za Body Bylding od svoje 18-te,a sviram od 14-te godine.
Dell,bas si me pozitivno iznenadio tvojim interesovanjem za sport vidim da si neke stvari svatio u vezi teretane i da si upucen,ali kako to mislis postoji Bildanje i Treniranje?Pa sta rade Bilderi nego treniraju,sigurno si mislio na profi(takmicarski) B.Bilding,amaterski i na ljude koji idu u teretanu radi neke rekreacije.Sobzirom da sviranje na nekom instrumentu ne zahteva neki veliki fizicki napor i pokretljivost i kad pogledamo da provodimo sate i sate sedeci pored instrumenta pa cesto jedemo kasno nocu pogotovo kad su tezge u pitanju,ko ce odoleti onim predjelima,sarmama,pa piva i ostala pica i td....sto rezultira losom kondicijom,postajemo tromi lenji,misici potpuno stagniraju, znaci svima bi dobrodosla neka sporstka aktivnost u tom slucaju.
E sad dali teretana skodi sviranju ili ne?Odgovor je i da i ne.
Zamislite kada bi sa tako slabom fizickom kondicijom otisli u teretanu i odmah se uhvatili za tegove,i odma pokusavate sto vece tezine da podignete(dabi pokazali drugima da niste slabic) i jos crnje i gore isprobate sve sprave u teretani za jedan dan,ovo moze dovesti do ozbiljnih povreda zglobova,tetiva i misica.Ovo sam licno na svojoj kozi osetio,jer nisam imao pojma o treningu,dobio sam takvu upalu misica ko nikad u zivotu boleli su me misici za koje nisam ni znao da postoje,ruke nisam mogao da savijem ni da ispravim 2 nedelje od bolova
Platio sam skolu,zatim odlazak u teretanu oduzima puno vremena i odricanja kada je u pitanju neko ozbiljnije bavljenje ovim sportom,sto ce vam uskratiti vreme za vezbanje instrumenta(kad god sam resio da se ozbiljno posvetim teretani zapostavio sam instrument i obratno)
Ako se lagano krene sa treninzima i uz upustva trenera moze samo da koristi.

leon.pezic
16.04.2014, 12:48
Evo da se i ja nadovežem uz ovu temu..priča o tome da će tetive popucat i neznam šta sve ne po meni ne drži vodu...mislim,može se desit,al vjerujem da nitko od nas neće i nemože u prvih godinu dana dizat 150 kg i na dalje...
Mišići se i razvijaju na način kad ga opteretimo da mu vlakna pucaju i tako stvaraju jača vlakna,i zbog toga se dešava upale mišića,isto kao i kad je riječ o tetivama,samo što se one istezaju,a da bi došlo do puknuća treba jaka sila..
ja sam jedino iskusio da nije dobro radit noge u teretani i onda ići na svirku,to je da ne povjerujete,kao kad prvi put stanete na binu,noge klecaju same od sebe hahah
Uglavnom,moj zaključak je da je se dobro bavit sportom i teretanom,bilo to fitness,rekreativna teretana ili profesionalni BB,neće sviranju ništa naštetit :)

Dell
16.04.2014, 16:45
A tek da vidis kad odradis ledja, pa onda moras harmoniku svirat 6-7 sati auuuuu :)
Srki, to sto sam rekao bildanje i treniranje se odnosi na sljedeci segment. Bildanje, kao nabijanje misicne mase ala Mr. Universe i slicno, gdje se upotrebljavaju wheyovi, kreatini, gaineri i na kraju steroidi i onda se agilnost i okretnost svode na razinu trudne slonice. I rekao sam i stojim iza toga, da ti sto idu na takva natjecanja nisu nikakvi sportasi, nego obicni manekeni.

Belmo
16.04.2014, 17:05
Dell, pa ok je sve to, al' Whey, creatine, glutamine, bcaa itd itd koriste i rekrativci. To su DODACI ishrani, a ne zamjena za obrok kao sto neki misle. Nije stetno, ako se pravilno koristi.
A AAS, diuretici i sl. stvari su jako lose, stetne, opasne...

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 5020X using Tapatalk

leon.pezic
16.04.2014, 20:30
Uhh sad zamišljam trening ledja i poslije harmoniku nosit ahaha


Sent from my iPhone using Tapatalk

acakasper
16.04.2014, 20:32
od harmonike ti jaci trening i ne treba.

leon.pezic
16.04.2014, 20:33
Ahah znam,sviram harmoniku od 6 godine :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

Dell
16.04.2014, 20:46
Belmo, to su apsolutno nepotrebni dodataci prehrani, to sto ga koristi 99% profesionalnih sportasa govori vise o njima, ali to nije pravi sportski duh. Druga strana price je takodjer i to sto to sve mora profiltrirat jedna jetra i bubrezi, pa ce se pitat za 10-20 godina ti ljudi sta su radili ;)

Belmo
16.04.2014, 20:50
A zasto te stvari nazovimo ih "doping sredstvima" (iako to nisu, izuzev steroida) ljudi vezu odma za fitness i BB? A te stvari se masovno koriste u biciklizmu, fudbalu, rukometu, kosarci itd...

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 5020X using Tapatalk

leon.pezic
16.04.2014, 20:52
Kolega Dell,ovdje niste u pravu,whey i ostali suplementi nisu nepotrebni,prvo iz razloga sto tijelo recimo nemoze samo proizvesti dovoljnu količinu proteina,istina prije su tu bile sirutke i gluposti al danas je to malo drukčije i tu nije ništa stetno :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

srki Fantom
17.04.2014, 11:23
[QUOTE=Belmo;268809]Dell, pa ok je sve to, al' Whey, creatine, glutamine, bcaa itd itd koriste i rekrativci. To su DODACI ishrani, a ne zamjena za obrok kao sto neki misle. Nije stetno, ako se pravilno koristi.
A AAS, diuretici i sl. stvari su jako lose, stetne, opasne...

Tako je Belmo!Ljudi su jos uvek u zabludi kada je treniranje tegovima u pitanju iako ovaj sport postoji vec prilicno dugo.Vecina misli da su Suplementi nesto opasno po zovot i svstavaju ih sa Steroidima(koji su itekako opasni) i td.Naprimer Kreatin se nalazi u Junecem i Pilecem mesu,Wey je Surutka u prahu,pa belanca u prahu i td... znaci to su proteni izvuceni iz prirodnih namirnica.:)
Profi B.B moraju da uzimaju Anabolike i ostala sranja inace nikad nebi bili onolki,oni jednostavno zive od B.Bildinga,kao muzicar od muzike,i potpuno je suludo da rekreativci uzimaju to djubre od kojih moze ozbiljno da se narusi zdravlje do nedaj boze onog najgoreg
Dodato:
Leo,jesi li nekad sviro i pio celu noc pod upalom nogu?To je sex,da vidis onda kako noge otkazuju poslusnost:-)

leon.pezic
17.04.2014, 13:59
imao sam sličan događaj,pošto sam ekstremni biciklist,vratio se ja sa ture i sutradan imam svirku,prvo ispraćaj mladenaca i onda svirka u hotelu,ja sam mislio da ću ja umrijeti na mjestu,nit moš stajat nit moš sjest ni nikog vraga,i još kad se malo popilo,kako ti kažeš,čisti sex,dao Bog onom ko izmisli onog spydera,on je cijelu noć nosio i mene i 2 klavijature i ostalu opremu ahahah

Belmo
17.04.2014, 14:13
Ja vam preporucujem neki lagan instrument, npr frulu :P

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 5020X using Tapatalk

leon.pezic
17.04.2014, 14:17
ahahah,dobra dobra,to je pravi instrument,kad ideš na svirku staviš ga u džep i ajmo ahah :D

wellky
02.08.2014, 02:13
Kome jos treba teretana pored toliko kila u kutijama mikseru kljavama stalcima itd itd... :lol:

nikadvisekorg
10.08.2014, 11:53
Suplementi jesu stetni, samo ti to ne znas, jer ti koji ti prodaju ti nece reci, a ja necu sigurno na muzickom forumu da ti objasnjavam stetnost istih.

Sent from my GT-S7562 using Tapatalk

Belmo
10.08.2014, 16:16
Suplementi jesu stetni, samo ti to ne znas, jer ti koji ti prodaju ti nece reci, a ja necu sigurno na muzickom forumu da ti objasnjavam stetnost istih.

Sent from my GT-S7562 using Tapatalk
Suplementi NISU stetni.Jedino ako ne mislis na kineske 1kg = 5€ =))

Dell
11.08.2014, 03:37
Naravno da jesu stetni, vec sam objasnjavao, ali u zadnje vrijeme bas izbjegavam bilo kome da dokazujem, jer me obicno docekaju na noz, za vratove bi se hvatali.
Evo izuzeti cemo konzervanse i aditive koji su tu. Ako covjeku treba toliko proteina i drugih tvari dnevno koje sadrze ti suplementi , kako je onda ljudska vrsta opstala kroz sve ove milenijume?
Po toj logici, covjek se ne bi mogao ustat iz kreveta koliko malo proteina dobijamo iz svakodnevne ishrane. Trebao bi pojest 10 jaja i 4 kokoske da unesem optimalnu kolicinu proteina, ma molim te?
Belmo, ti si mlad momak kao i ja i tek ces naucit i prepoznat kome vjerovat, ko prica realno, a ko baca suplju pricu. Vecina tih buildera ti to govori da bi opravdali sebe. Hajde, da ga vidim koji je od njih recimo uspio dic 100 kg na benchu prije nego sto je poceo uzimati suplemente. Ja cu ti rec, svega 5% njih. Uspiju negdje probit do 70-80 kg i onda kada dodje do male stagnacije, odmah pada samopouzdanje, pa se uzme nesto toboze samo kao "dodatak prehrani", nista to ne utice na snagu. Pa sto onda uzima kad ne utice? Kao porasla mu svijest o vlastitom nutricionizmu?
Ja ti mogu rec, da kad sam dosao prvi put u teretanu nisam mogao dic sipku od 10 kg na benchu, stariji clanovi foruma ti mogu potvrditi koliko sam brutalno mrsav bio. Evo za 3 i po godine koliko idem redovno u teretanu, mogu dic 110 kg jednom na benchu, na cucnju oko 120 kg, mrtvo dizanje oko 110k g, sve to bez ikakvih pomagala, a imam stalnih 85 kg tjelesne mase na 1.90 m visine. I pored toga mogu bez ikakvih problema s biciklom izac na uzbrdice na kojima mnogi dusu ostavljaju, tako ni da kondicija ne pati. A sve to mukotrpnim radom i ne zbog izgleda, nego radi sebe, a izgled je samojedna lijepa nus pojava svega toga. Sport je nacin zivota, a ovi ostali sto rokaju whey, kreatin, aminokiseline i onda gledaju pred ogledalom jel im biceps porastao 3 mm su samo manekeni i to losi.
Na kraju se svi pozivaju na to kao pa svjetski poznate klinike i doktori su potvrdili da to nije stetno. Pa covjece, daj i meni susni koji milion i recu ti da pouzdano lijeci reumu i skida uroke i sihire...

Belmo
11.08.2014, 09:31
A slusaj Dell postoji kvalitetna i postoji fals roba.Ja tvrdim da WHEY i ostala kvalitetna suplementacija nisu stetni.Bilo je slucajeva gdje u teretani neki lik dobije osip od proteina, al je platio 45KM 2kg i sta je trebao drugo ocekivati ?

Osobi koja ne trenira uopste nisu potrebne velike kolicine proteina, jer su proteini gradivna materija.I ako osoba ne trenira ta se materija jednostavno nema gdje ugraditi te samo "prodje" kroz nas organizam.

Isto tako covjekov organizam ne zna kako je protein dospjeo u njega.Mozes ti unijeti 100g proteina iz piletine i 100g proteina iz sira organizam ce to isto razumjeti.Isti slucaj je i sa wheyom.Suplementacija nece puno pomoci ako u pozadini ne postoji jaka ishrana.Suplementacija predstavlja samo dodatak ishrani, a ne zamjena za obrok, kao sto neki rade.

I ja sam bio jako mrsav 59kg a 180cm visok.Sada se krecem oko 70kg ne koristim suplementaciju, koristio sam prije i pomogla mi je.Na kilaze ne obracam paznju mada mogu dosta podici.Gurao sam 98kg na benchu,120kg na mrtvom dizanju, 80kg na cucnju itd...
U ostalom nece suplementacija puno pomoci u snazi.Jedino ako se koriste NO podizaci koji u sebi imaju kofeina i milon losih supstanci, za mene je to jednostavno 'waste of money' . Pravi suplementi su Protein, kreatin i glutamin.Sve ostalo su, mogu slobodno reci, izmisljotine.

nagod
12.04.2020, 22:03
Drugari,evo i od mene informacija na ovu temu...ukratko,profesionalno se bavim muzikom(sto znaci da od toga zivim)vec 20-tak godina.Sviram harmoniku i klavijature,ucestvovao sam na raznim takmicenjima u nasoj zemlji i u inostranstvu i osvajao nagrade..znaci doveo sam svoje muziciranje na jedan zadovaljavajuci nivo...ono sto sam primetio je da kada god pokusam pored muzike da se bavim vezbanjem u teretani to se nikada nije dobro odrazilo na sviranje...ruka nekako iygubi elasticnost i brzinu,pri tomj ne mislim na sviranje forspila pesama na svadbama i td,vec na izvodjenje zahtevnijih i virtuoznih kompozicija..sve vezbe u teretani koje angazuju sake,podlaktice ukrucuju i skracuju tetive..potrebno je posle bar 5-6 dana vezbanja harmonike i potpunog izbacivanja tegova iz upotrebe kako bih se vratio tamo gde sam bio pre odlaska u teretanu...mamalo pomogne uporno istezanje tetiva nakon treninga ali neznatno...
Ovo je moje licno iskustvo i ne mora da vazi za svakoga,ali jos mogu dodati da sam iz razgovora sa par nasih poznatih harmonikasa sa estrade doznao da ni oni nisu mogli uporedo da vezbaju sa tegovima i odrze zadovoljavajuci nivo sviranja...
Eto,nadam se da ce nekome biti od pomoci i moje iskustvo...puno pozdrava

cleaner
13.04.2020, 08:35
U skladu sa teme sam se setio da pitam nesto. Nedavno sam video u artistu neka gumica da stezes il rastezes sa rukom ili prste, kao demek to razvija motoriku... jel neko pokusavao takvo nesto ?!
Ima li vam to logike ?!
U oktobru prosle godine sam operisao vratni deo kicme posle cega mi nije radila ni desna noga ni desna ruka. Nisam mogao pesnicu da stegnem.
Kupio sam u artistu tkz vezbac za prste, mislim da se zove vezbac za trilere, tako nesto.
Ima stelovanje snage, pocinje se sa najslabijom pa vremenom dodajes kako prsti ojacavaju. Vezbas prste kad god ti je ruka besposlena.
Vratilo mi se sve 90 % na normalu, nije kao pre ali i to ce vremenom jer jbga ja sam lenj.
Preporucujem svima i nije skupo, nekih orijentaciono 1000 din :)

Stefan 3X
28.08.2020, 21:18
U oktobru prosle godine sam operisao vratni deo kicme posle cega mi nije radila ni desna noga ni desna ruka. Nisam mogao pesnicu da stegnem.
Kupio sam u artistu tkz vezbac za prste, mislim da se zove vezbac za trilere, tako nesto.
Ima stelovanje snage, pocinje se sa najslabijom pa vremenom dodajes kako prsti ojacavaju. Vezbas prste kad god ti je ruka besposlena.
Vratilo mi se sve 90 % na normalu, nije kao pre ali i to ce vremenom jer jbga ja sam lenj.
Preporucujem svima i nije skupo, nekih orijentaciono 1000 din :)

Deluje kao dobra stvar, mora se probati :D