PDA

Pokaži Full Verziju : Equalizer ubojito oruzje


tranzit
05.08.2013, 09:07
Tabelarni pregled pojedinih bitnih instrumenata i njihove kriticne frekvencije. Editiranje navedenih frekventnih opsega instrumenata u miksu, ukoliko je u upotrebi Full Parametric EQ, treba biti odradjeno uzim Bandovima od 1/3 do 1/2 oktave, onosno Q=3 do Q=2. Karakteristike sounda su date opisno, onako kako se to inace radi u studijskim (i Live) uslovima. Ovo treba shvatiti kao polaznu osnovu za postavku EQa pojedinih instrzúmenata a ne kao nekakvo cvrsto pravilo.

http://www10.pic-upload.de/05.08.13/62ktdcf5aidl.jpg

Narodnjak300
05.08.2013, 11:49
Super su ovi eq chartovi, imam tu par samo nikako da krenem da ih koristim uvek se zaboravim, inace mi je subtractive eq naprvom mestu, retko kad boostujem.

kreso
05.08.2013, 12:14
Svaka čast majstore.
Prijatelju, ajde molim te ako ti nije teško napiši ove vrijednosti i za harmoniku (pravu, ne sample iz kljave), jer mi se ozvučena preko "letve" uvjek preglasno čuje naspram ostatka benda iako joj je gain i za 30 % slabiji od ostatka.

tranzit
05.08.2013, 14:35
Ne treba da te zabrinjava sto je Gain na tom kanalu slabiji za 30%, naprotiv... treba da te raduje jer to je znak da je signal sa tih Lavalier mikrofona na harmonici zdrav i jak. Sto manji Gain, to bolji odnos Signal/Sum. Neka njega tu gdje je, a ako moze jos manje, tim bolje. Da bih ti konkretno napisao nesto o bitnim frekvencijama za harmoniku, moram da znam koji su mikrofoni unutra ili bar da li su dinamicki ili kondenzatorski.

kreso
06.08.2013, 13:49
Znači, poželjno je da se harmonika čuje, no mene brine što ponekad na izlazu harmonika soundom "pojede" i bass i vokal koji su na kanalu na 90 % snage jer jedino tako mogu biti al pari harmonici. Znači, trebao bih još smanjiti gain na harmonici ?
Na letvi su 3 glave SHURA 57A, mislim da su to dinamičke "glave". Inaće imam sa strane i širokopojasni mikrofon za ozvučivanje harmonike SHURE Prologic L14. njega sam koristio do sada i bio sam zadovoljan, no toliko je jako lovio da je hvatao čak "šaltanje" registara, a kristalno se sound čuo samo s druge i treće oktave, jer normalno stavljao sam mikrofon na stalak oko sredine harmonike (cca. oko G2 i A2 uvisinu). Potom sam imao neki deal pa nabavio letvu koju sam stavio na harmoniku. Čovjek ju je imao na President ORU i radila mu je savršeno. Meni se na Dallapi čuje super, ali na Excelsiorki jede malu djecu, užasno je preglasna. Nije valjda da je Excelsiorka tolko frekvencijski jaća od Dallape, jer na "suho" barem meni se isto čuju tonski obje, nema neke prevelike rezlike u glasnoči.

tranzit
06.08.2013, 23:43
Kako ti i rekoh, ne diraj tu harmoniku niti pokusavaj da smanjis signal mikrofona u njoj. Potenciometar za Volume na samoj harmonici uvijek do kraja (maksimuma), zatim podesi Gain na tom kanalu miksera tako da je za dlaku ispod pikovanja (ne obracaj paznju na Gain ostalih mikrofona ili instrumenata i ne podesavaj prema njima). Sada fino podesi na Volume Faderu kanala koliko treba da bude glasna harmonika i uradio si jedino ispravno podesavanje Levela instrumenta. Isti postupak obavi i za sve ostale mikrofone ili instrumente u orkestru.
Sto se tice podesavanja EQa za harmoniku, iskoristi one podatke iz tabele koji se odnose na vokal jer harmonika i ljudski glas imaju vrlo slican formant a i frekventni, odnosno harmonski sklop (radi se o gornjim i donjim harmonicima, ne o harmoniji), tako da zahtjevaju i adekvatno slicnu obradu equalizerom.

kreso
07.08.2013, 22:31
Svaka čast majstore, tebi treba podič spomenik ovdje i za života koliko pomažeš kolegama. To je to !!!
Istina Bog, treba sad malo priviknut uho na novi "sound", ali ovo je deset puta bolje u odnosu na prijašnje stanje.
Btw. do nabavka letve sve je štimalo i imalo smisla sa soundom (dobro meni je sound bio 8,5 od 10, dok kolegama savršen :p ), no nabavkom "letve" forsao sam neke svoje prije krivo usvojene parametre (ono tipa, ako je do sada na Prologic lovio dobro, onda na letvu mora još bolje). Ispalo je da sam totalno krivo radio u vezi štimanja novog ozvučenja harmonike tj letve.
Vokale na mikseru nismo dirali jer oni su u odnosu na leed vokal super usaglašeni, no malo smo popravili "sliku" aranžera, sad je ritam puno masniji (što je s jednog "špičastog" KORG-a nepojmljivo) i kao talasajući, kako da kažem ima ga svugdje, puna je prostorija zvuka (za sada isprobano samo u podrumu gdje imamo probe). E, sad od kolege Ketron SD1 nije baš najbolje prihvatio nove parametre na mikseru, pa smo ga vratili na staro, ali je sad moj Pa600 identičan njemu, što do sada nije mogao niti blizu što se ritma tiće. Gitara je napokon došla do izražaja, pogotovo u solo dionicama. Uvjek sam govorio svom gitaristi da je legendarni Ibanez EX serije (s 5 magneta) babaroga za solažu, a on je uvjek nekako bio mutan, moji semplovi s Extrema su ga jeli ko bombone pored BOSS-ova procesora.
Sad to ima nekakvu težinu. Jedva čekam prvu veću svadbu pa s foul razglasom od 2 kW vidim (čujem) pravu sliku.
Interesantno, ovaj savjet sa štimanjem vokala nam je već rekao jedan prijatelj, ton-majstor kod kojeg smo često snimali, ali vidiš on je to rekao da vrijedi samo za vokale, a da instrumente štimamo dok se ne dobije tzv. live harmonija svih članova u bandu, tj da ničiji instrument ne smije previše odskakati u odnosu na druge u bendu, osim na solaži, ali da to naravno reguliramo preko volumen potenciometra tj volumen pedale.
Eto, čovjek uči dok je živ. Mislio sam kako nakon 25 godina sviranja znam puno, a ispalo je da sad tek neznam ništa.
Na kraju, da samo znaš kako smo se poklali na probi kad sam došao s prjedlogom tvojih parametra (citiram "Koji qrac diraš, sve češ razjebati, opet nečemo složiti sound kako valja idućih 6 mjeseci =))).
E kad sam napravio kako si reko, nastao je ono, tajac od jedno 30-tak sekundi. E, zabio sam čavao posred guzice ... ;)

momo
07.08.2013, 22:36
Svaka čast majstore, tebi treba podič spomenik ovdje i za života koliko pomažeš kolegama. To je to !!!


O yes potpisujem

harepa50
07.08.2013, 22:43
I ja sam za spomenik :)

tranzit
07.08.2013, 22:59
Ma 'ebes spomenik, to moze kad riknem, nego sad vise volim janjetinu i jaretinu od kamena.

Vazno je da je uspjelo to Kreso, a sve ostalo je manje bitno. Ima tu jos dosta, dosta da se napise i objasni u vezi sa ekvilajzerima, ono su bili samo neki osnovni podaci koji su inace izvodi iz teorije sound inzinjeringa. Cim nadjem malo vise vremena, napisacu i malo vise o toj materiji sa vise detalja i finesa kao i sa vise "velikih tajni malih majstora". Sitnice cine cjelinu velikom, pa tako treba i u ovom domenu razmisljati, a osnovno i zlatno pravilo u audio domenu je "manje je vrlo cesto vise". To uvijek treba imati na umu.

kreso
07.08.2013, 23:06
Stari moj, kad se prvi put vidimo pojest ćemo i tog janjca i zalit s par kanta gemišta (ja kao Zagorec ga mogu more popit :lol:).
Inaće, jesi li razmišljao da napišeš knjigu o masteringu ili nešto kao osnove rada u ton-studiju, ali onako laičkim rječnikom.
S obzirom da kvalitetnog materijala na tom polju u nas gotovo nema, vjeruj mi bila bi pravi hit. Ne treba sad to bit knjižurina od par stotina stranica (mada vjerujem da bi ispala manja enciklopedija kad bi u tanane prenosio sve svoje iskustvo i znanje), ali ono kao manji diplomski od 50-60 stranica (najosnovnije što treba svaki live bend i amaterski studio, da ne kaći na you tube smeće :D), mislim da bi se itekako dobro prodavala i bez neke specijalne reklame, jer među nama muzičarima dobar materijal se širi usmenom predajom.

tranzit
07.08.2013, 23:14
Hahahaha... ti taman kao da si Nostradamus. U toku je rad na knjizi koju pominjes, vec vise od pola godine, ama ne stizem vise da radim na njoj jer imam i drugih obaveza, u studiju, na Trans Audio projektu, pa zatim i muzickoj skoli koju jos drzim itd... Nadam se da cu uspjeti da je dokrajcim uskoro. Cak je i izdavac vec poznat ("Bosanska rijec" iz Tuzle) i ugovoren kompletan aranzman sa direktorom te izdavacke kuce, inace mojim dugogodisnjim prijateljem, Simom Esicem ali... ja sam jedini krivac sto to jos ne izlazi. Potrudicu se, nemam sta drugo da ti kazem, a tebi cu poslati primjerak sa posvetom... hahahahaha.

zeljko
07.08.2013, 23:18
I ja bih sa vama na janjetinu i kante gemista ako moze:D

kreso
07.08.2013, 23:30
O zahvaljujem unaprijed, bit će mi velika čast. Preporučit ću je svim kolegama.
Primjetio sam inaće da su ton-majstori jako škrti na rječima kad treba dat neki koristan savjet ili prenjet znanje, čak i posprdno govore o opremu za koju tražiš savjet, jer to je jelte amaterska oprema i oni ne rade na "igračkama", ali kod Tranzita sam baš unazad par godina doživio suprotno. Nikad mu nije teško dat dobar i kvalitetan savjet (stvarno mi je s par tekstova ovdje rješio dugogodišnje nedoumice), ne podcjenjuje nikog, nit kao amatera nit kao profesionalaca, o svakom muzičkom uređaju i instrumentu piše realno, bez pravog pretjerivanja, stvarno kraj toliko obveza još troši vrijeme na nas.
I još k tome džabe. Kako se kaže Bog će mu platit.
Eto, neznam koliko mu od mene znači, ali nikad mi neče bit teško reč takovom čovjeku HVALA !
A što se tiće janjetine i gembača, stvarno bi se mogli negdje nać i "ubit" škembu s pokojom kilom i litrom. Dapaće, Željko (ne samo ti) i svi koji uzmognu neka dođu. Treba samo nać vremena i imat dobru volju.

tranzit
08.08.2013, 00:06
Dobro si zapazio, ton majstori sa balkanskog podrucja su uglavnom skrti na savjetima. Da li radi svog egoizma ili radi neopravdanog straha da ce im neko oteti posao, ne znam ali je cinjenica da se ne razbacuju znanjem. Na to gledam sasvim drugacije jer sam cvrsto uvjeren da niko nikome ne moze oteti posao ukoliko se prenese znanje i pomogne ljudima. Da li je neko profesionalac ili ne, to ne igra nikakvu ulogu. Pominjes i potcjenjivanje opreme od strane "velikih" ton majstora. I to je jedan od poroka balkanskih "strucnjaka". Na svakoj opremi, ma koliko losa bila, se moze i treba izvuci maksimum. Zasto ne dati savjet kolegi, kako ce svoju postojecu opremu iskoristiti na najbolji moguci nacin ? Opet egoizam, sujeta ili sta vec !!! Naravno da treba dati i savjet sta bi se trebalo dodati ili promijeniti, ukoliko mogucnosti dozvoljavaju a ponekad ili bolje receno, vrlo cesto, postoje uredjaji koji ne kostaju nikakvo bogatstvo ali koji su tajni tip velikih ton majstora. Evo jedan primjer, Michael Jackson je veliki broj svojih numera snimio na sasvim skromnom Audio Technica AT4050 mikrofonu (ne nova SM verzija, vec stara) koji se danas moze naci za par stotina eura, a ni tada, kada se pojavio na trzistu, nije bio nista skuplji. Ljudi daju silne hiljade eura (5, 6... 12.000) za kojekakve Neumanne ili Blue Velvete, a ni blizu nisu snimcima sa "jadnog" i "bijednog" AT 4050.

Ovakvih primjera ima u domenu mikrofona, predpojacala, kompresora i efekata na stotine. Rijetko ce koji ton majstor odati te "tajne". Da ne pisem o sitnim trikovima pri snimanju ili miksu, koji su toliko djelotvorni da nepojmljivo poprave sound ali... ostaju i dalje tajne. Licno, ne krijem, niti sam to ikada radio. Ukoliko je nesto moja poslovna tajna, to onda i naglasim ali tu se nikada ne radi o uredjajima ili postupcima u audio tehnici, tu su u pitanju uvijek moji patenti na polju softvera, do kojih sam dosao mukotrpnim dugogodisnjim radom i na kojima pocivaju moji proizvodi, pa je red i da ih zastitim.


Uopste i nivo znanja u audio bransi je prilicno nizak na Balkanu, sto za uzrok ima prije svega, neke ukorjenjene dogme koje je tesko raskrinkati, a zatim i to skrivanje i ono malo znanja koje postoji. Ljudi se ne daju promijeniti tako brzo, a ovo sto radim je samo kap vode na vreli kamen, ama i to je bolje nego nista. Forum mi dodje kao usputna zanimacija, dok radim. odnosno cekam na pojedine faze rada u studiju, pa kad sam vec tu, nek to onda bude bar od nekakve koristi. Budi siguran da sam uvijek spreman dati najbolji moguci savjet, bilo kome od kolega, pa taman da sam se prije pet minuta s njim zavadio "na krv i noz" radi neceg' sasvim drugog. Medjutim, ponekad nemam volje ni snage da se prepirem sa pojedinim pametnjakovicima, koji samo misle da zanju i onda su spremni satima da ponavljaju kao papagaji ono sto im je neko, negdje, pogresno natuknuo a oni to jos pogresnije prenose. Ako ista ne podnosim onda je to poluznanje kojim se neko javno razmece i usput totalno dezinformise sve koji citaju. Tu nemam ni milosti, ni pardona jer tako se samo umnozava ili povecava ionako prisutno neznanje iz ove oblasti. Nadajmo se da ce takvih biti sve manje na ovom forumu.

zoric
08.08.2013, 14:50
@tranzit....ovo je veoma interesantna I veoma korisna tabela.....e sada verujem da se ove vrednosti mnogo vise odnose na neki studijski rad nego sto je to moguce izvesti u praksi ili sto narod kaze"na tezgi" zar ne?pa sam hteo da pitam kako bi ove vrednosti mogle da se iskoriste na Maxx Audio na Pa3X za live nastup......?da li bi mogle da se koriste ove vrednosti ili bi bilo nekog odstupanja u parametrici?

Sent from Galaxy S4 using Tapatalk 2

tranzit
08.08.2013, 16:18
Tabelu treba shvatiti kao popis bitnih frekventnih podrucja za pojedine signale sa opisom sta koji od tih frekventnih opsega znaci kod adekvatnih instrumenata odnosno vokala. Signali se mogu obraditi bilo kojim ekvilajzerom, pa tako i internim kod Korgovih aranzera. I odstupanja od navedeneih frekventnih podrucja su takodje moguca. Da ponovim, nisu to nikakva cvrsta pravila jer takvih i ne moze biti, posto sve to zavisi od dosta faktora istovremeno, vec se radi o jednom "slikoviom" prikazu koji treba da olaksa pronalazenje "krivca" za eventualno los sound ili miks, kako uzivo, tako i u studijskom radu.

zoric
08.08.2013, 17:09
Generalno,znaci treba uzeti u obzir vrednosti,ali su ona teoretski samo ispravna,kao sto kazes mnogo faktora utice na sam zvuk tako da se krivica nemoze pripisati samo tabeli....cest slucaj lose ozvucenje u lokalima,losa akustika objekta,samo neznanje podesavanja zvuka itd......hvala na odgovoru.


Sent from Galaxy S4 using Tapatalk 2

accordst
14.08.2013, 11:46
Odlična tema i još bolje što će tranzit u dogledno vrijeme sve to uokviriti u jednu ''knjižicu''.Palo mi je na pamet prije par mjeseci pokrenuti takvu temu i zamoliti tranzita da prenese dio svog znanja i iskustva,ali činilo mi se malo previše tražiti to od nekoga jer je tema preopširna,a i bez toga dosta je dao na ovom forumu.
Svi oni koji si odvoje vremena i nešto novaca za takvu knjižicu podići će kvalitetu sounda u svojim malim kućnim studijima i live izvođenju min. 30%.Korg PA3X upravo zbog(pojedinačnog) EQ-a na drum sekcijI i mogućnosti korištenja većeg broja efekata od kojih je šteta neke ne iskoristiti kao EQ može puuuno bolje zvučati to mogu iz iskustva potvrditi.
Neko je ne znam sad točno na kojoj temi postavio sličnu tablicu sa popisom instrumenata po frekvencijama doduše na engleskom,al ne znam koliko nas je to pogledalo i pokušalo primjeniti.
U svakom slučaju velika podrška tranzitu na izdavanju ''knjižice''.

korgic
19.08.2013, 09:48
Bravo Tranzit!!!Jer mozes da das neke frekvecije oko Harmonike sto se tice miskovanje?Hvala ti unapred

romario
20.08.2013, 08:08
Čitaj malo pažljivije,
već je objasnio to što te zanima !

korgic
20.08.2013, 15:50
Ja nevidim nista gde je sta napisno.

milepsr
20.08.2013, 18:25
Onda si ili kratkovid, ili bezobziran ;)

zeljko
20.08.2013, 22:50
Pa rekao je da se moze koristiti od vokala frekfrencije i za harmoniku koliko se sjecam.Poz

nele1
21.08.2013, 01:15
Dobro se secas.

zoric
22.03.2015, 13:52
Ima li neko ovu tabelu da reuploaduje?skinuta je sa sajta....


Sent from iPhone 6 using Tapatalk

denza_
22.03.2015, 14:07
Tablica je na prvoj stranici u prvom postu.

casper
23.03.2015, 13:16
Sadržaja ovog tipa ima na netu u izobilju. Ako te baš zanima tablica iz prvog posta, pogledaj izvorni link (http://www.presonus.com/community/learn/equalizer-terms-and-tips) od kuda je ista i kopirana. ;)