Pokaži Full Verziju : Roland GW-8 utisci i pitanja
mklavijatura
28.03.2013, 21:08
Pozdrav svim članovima foruma ! Da se pohvalim, kupio sam skoro Roland GW-8, pa da prenesom svoje utiske i postavim nekoliko pitanja. Pre svega, odmah moram da kažem da sam prezadovoljan klavijaturom, počevši od boja, preko ritmova, pa do korišćenja same klavijature, sve je odlično, i za taj novac je jedna neverovatna sprava. Posebno, ono što je mene lično oduševilo, jesu gitare, i bas gitare, inače instrumenti koje i sam prilično volim, a u GW-8 ih ima pregršt, i za svačiji ukus. Naravno, ni ostali instrumenti ni drum setovi su odlični. Dovoljno je reći ( a nadam se da kolege koje sviraju Korg neće pogrešno shvatiti :D ) da sam pre nekoliko dana imao priliku da sviram na jednom Korgu PA 800, i samo nakon što sam čuo klavir, osetio sam neverovatnu razliku, u korist GW-8. Možda je to samo moj ukus, ili sam navikao na zvuk, ali mi je klavir dosta bolji na GW-8. Ali da ne ispadne da samo hvalim, mogao bih malo da krenem sa nekim stvarčicama koje su mi zasmetale, odnosno da postavim nekoliko pitanja.
1. Kao prvo, ja sam veliki ljubitelj harmonike, jer je harmonika ujedno i prvi instrument koji sam naučio da sviram, pa sam od tada posebno "vezan" za njen zvuk. Upravo me zbog toga "muči" što i dalje ne mogu da sredim harmonike na GW-8. Čitao sam negde da je harmonikama na GW-8 loše odradjen attack, i da je to sredjeno na BK-5, pa me zanima da li se može nešto improvizovati, ili nekako doraditi i na GW-8, bilo EQ-om, drugim efektima, ili sredjivanjem attack-a ( ako je i to moguće ), pa da se dobiju svi potrebni registri harmonike. Voleo bih da neko od kolega ko ima rešenje da ispiše postavke, ili upload-uje nekoliko harmonika, ukoliko nije problem. :)
2. Sledeća stvar koju sam primetio jeste da kada pravim neki ritam, ne mogu ili ne umem da podesim jačinu instrumenta. Da se to srediti posle u part view-u, ali ono što ne valja jeste da taj odnos jačina instrumenata u ritmu ostaje isti za sve ritmove. E sad, da li to parametar koji je u okviru performance-a, ili šta li je već, ja ne znam, ali mi nikako ne odgovara da svi ritmovi imaju isti odnos instrumenata.
3. Još jedna stvar vezana za pravljenje ritma, jesu efekti na instrumentima u ritmu. Reverb i Chorus su tu, ali MFX na nekim instrumentima kao što su distorzije mi fali. Jedno rešenje koje sam našao jeste da prekopiram traku sa fabričkog ritma, i onda je gitara sa efektom distorzije. Ali se nadam da to nije jedino rešenje, jer mi više odgovara da sam nasnimim deonice.
4. Može li GW-8 da snima audio u klavijaturi? Znam da ima mogućnost reprodukovanja audio fajlova, pa me zanima da li može i da snima u audio formatu, ili sam ja to ponovo pomešao sa BK-5 :D I još jedna stvar vezana za to, čuo sam da GW-8 može da se koristi kao "zvučna karta" kada se poveže preko usb-a sa kompjuterom. Da li je to tačno i na koji način i za šta može da se koristi?
5. Imam Midi-USB kabl, ali kada povežem klavijaturu sa kompjuterom, uključim Reason i pustim ritam, svi instrumenti u ritmu, kao i upper sviraju jednu istu boju, odabranu u Reason-u. Znam da postoji opcija kako da se to isključi, ali nikako da je nadjem, pa ako neko može da pomogne, bio bih zahvalan.
Malo sam se raspisao, izvinjavam se ako sam neko pitanje ponovio. Imam uputstvo, ali mislim da je vrlo škrto napisano, i da na ovako neke konkretnije stvari nema odgovora. Ako grešim, neka me neko ispravi, pa ću da obnovim gradivo iz uputstva =)) Hvala unapred, i pozdrav svima još jednom !
Boban010
29.03.2013, 13:37
Odgovore na sva ova pitanja i jos mnogo vise imas ovde na forumu pa cu ja samo ukratko.
1.Sve registre harmonika imas vec u klavijaturi samo je potrebno da im skineh chorus efekte i postavis MFX ekvilajzer,podesis i snimis u performansu.Ovo u vezi BK je cista reklama,atack moze da se podesi.Uzgred BK5 je maltene neupotrebljiva klavijatura jer ritmove biras tockicem.
2.Jacinu instrumenta podesavas u Style composeru a u part view je za sve isti.
3.MFX na ritam isto postavljas u Style composeru
4.Audio ne moze da snima u klavijaturi,ovo drugo ti ne treba...
5.Podesavas midi i u klavijaturi i u programu na racunaru
Savet:obavezno dobro prouci manual i prelistaj boje i zapisi koje ti se svidjaju ili koje mislis da bi mogao upotrebiti za nesto.
Imas manual za verziju 2.0,dakle proveri koja ti je verzija softvera u klavijaturi.To je u glavnom meniju.
Ovo u vezi BK je cista reklama,atack moze da se podesi.Uzgred BK5 je maltene neupotrebljiva klavijatura jer ritmove biras tockicem
Boki, uz duzno postovanje, ovo je ipak dezinformacija!
Licno sam bio u procesu dosredjivanja tih harmonika za BK5 kada smo trazili da se podesi attack ali i da se smanji sum klaparanja dirki u semplu. Slali su nam preview pa tek posle vise puta korekcije smo najzad dosli do pravog odnosa i najboljeg resenja sa tim semplovima. Sempl jeste isti ali je dosredjen.
Drugo, sve bolje i svezije zvuci na BK5 nego na GW8 jer Bk5 ima SKUPLJI digitalno analogni konverter! Ovo mogu da potpisem.
Ovo su cinjenice, drug moj, bez ljutnje i potrebe za daljom raspravom oko toga.
A to da li je BK5 neupotrebljiva klavijatura samo zbog tockica...Da nije malo preostro reci da je neupotrebljiva? Uz malo ideje kako srediti foldere na USB memoriji sve to moze da ide jako zgodno i brzo.
Pozdrav!
Moze joj se i "pripomoci" ako je bas poteskoca biranje sounda tim tockom (nije bas da nije). Postoje tzv. Program Changeri kojima se vrlo jednostavno izabira i Bank i Program a malih su dimenzija tako da mogu da se smjeste na samu klavijaturu. Ipak treba i imati u vidu veoma nisku cijenu BK-5 u odnosu na konkurenciju sa slicnim kvalitetom i obimom sounda. Negdje je Roland morao da ustedi.
Evo i kako jedan takav Program Changer izgleda a cijena im je oko 50 eura.
nesaband
29.03.2013, 14:50
Uz malo ideje kako srediti foldere na USB memoriji sve to moze da ide jako zgodno i brzo.
Pozdrav!
Sredjivanjem foldera nema vise potrebe za Favorit bankama.Opet po ko zna koji put pisem da je to samo stvar navike i same organizacije.
GW 8 je sjajan instrument,dobro zamisljen,i sam sam ga slatko koristio 3 godine.Sasvim dobrih zvukova ali sam presao na BK-5 i nisam pogresio jer mi daje puno vise mogucnosti i komforniji rad za moje potrebe.Da ne pricam koliko je lakse srediti postojece stylove a da ne pricam kako tek mogu da se srede midi(karaoke) fajlovi,prosto da ih ne prepoznas.Slazem se sa @Morisonom da je @Boban010 upotrebio malo prejake reci(negativne)u vezi Rolanda BK-5 ali to je njegovo misljenje i ja to postujem ali se ne slazem sa tim.:-O
Boban010
29.03.2013, 20:35
@Morison
Uvek postovanje pre svega druze i nije mi namera da omalovazavam neciji trud.Kako sam razumeo covek je stekao utisak da se ne moze podesavati atack kod GW8 a vezano za podesavanje harmonika sto sam i napisao da nije tacno.Moze da se podesi ali je potrebno mnogo truda i dobro uvo.E sad u kojoj meri ce to biti blizu zeljenog to je vec diskutabilno.Sta je posle odradjeno na BK nije ni vazno jer je on vec kupio GW8.
Istina je i to da se na BK5 ritmovi menjaju tockicem a imajuci u vidu potrebe muzicara na nasim prostorima to je ozbiljan nedostatak,nikakvi folderi mu tu ne mogu pomoci.Daleko brzi ce biti i onaj sa Tyrosom i onaj sa Korgom PA,a i naravno sa GW8.Uostalom to zna i Roland jer ne bi za dzaba stavio favorite na BK9.O zvuku na BK5 nisam komentarisao.Dovoljno je to sto skoro za trecinu ima manji broj boja od GW8 a nijanse kod AD/DA konvertora nece primetiti pijana masa u nekoj kafanchugi...Da su u pitanju nijanse govori i cena klavijature.
p.s.Ne znam zasto su izostavili podatak koja je velicina ROM memorije kod BK5.
Pozdrav prijatelju.
@Nesaband
Da je Roland a s njim i ostali proizvodjaci poboljsao kvalitet semplova u GM banci ne bi bilo potrebe za sredjivanjem midi fajlova,karaoka a samim tim i ritmova....
Taj kvalitet je ostao na nivou od pre 20-tak godina....
A lako ti je za sredjivanje jer je princip ostao isti kao i na GW8,jedino sto ti i dalje ne koristis Style composer i ne znas kakva sve "chuda" ima BK5 za razliku od GW8.Ali opet kazem da za moje potrebe GW8 ima vecu upotrebnu vrednost od BK5.Imajte u vidu,ne koristim midi fajlove niti mp3 matrice i uglavnom radim porudzbine.
U vezi favorita to nije istina,pogledaj novi video za BK9 pa ces videti kako "nema vise potrebe za Favorit bankama"....
Ovaj forum zato i postoji,da razmenjujemo i sukobljavamo misljenja i bas je dobro sto svi ne mislimo isto.Zato argumente i dokaze na sto pa onda da vidimo!:lol:
Pozdrav druze.
mklavijatura
29.03.2013, 23:54
Hvala na odgovorima, imao sam manual za verziju 1, a klavijatura je verzija 2, pa je zato malo manual pravio problem :)
Što se tiče harmonika, chorus im je uvek skinut, jer obično ubacim delay, ali mi trebaju neki konkretniji saveti oko podešavanja EQ-a, kao i koje boje kombinovati i u kom odnosu za recimo Organ registar i slične. Za MFX u ritmu i jačine instrumenata ću sada sa novim manualnom moći da se snadjem nadam se. I još jedna stvar, šta konkretno menjati u klavijaturi i programu, da elementi u ritmu ostaju onakvi kakvi su, tj da se ti podaci ne šalju u računar, već samo ono što sviram u upper-u. Znači da ritam koristi boje iz klavijature, a upper sa računara. Ne znam kako bolje da objasnim, mislim da sam ranije na Yamahi imao opciju "LOCAL OFF" koja je služila ovome ako se ne varam, a ispraviće me neko ako grešim, jer se ne sećam više :)
nesaband
30.03.2013, 03:26
@Nesaband
Da je Roland a s njim i ostali proizvodjaci poboljsao kvalitet semplova u GM banci ne bi bilo potrebe za sredjivanjem midi fajlova,karaoka a samim tim i ritmova....
Taj kvalitet je ostao na nivou od pre 20-tak godina....
A lako ti je za sredjivanje jer je princip ostao isti kao i na GW8,jedino sto ti i dalje ne koristis Style composer i ne znas kakva sve "chuda" ima BK5 za razliku od GW8.Ali opet kazem da za moje potrebe GW8 ima vecu upotrebnu vrednost od BK5.Imajte u vidu,ne koristim midi fajlove niti mp3 matrice i uglavnom radim porudzbine.
U vezi favorita to nije istina,pogledaj novi video za BK9 pa ces videti kako "nema vise potrebe za Favorit bankama"....
Ovaj forum zato i postoji,da razmenjujemo i sukobljavamo misljenja i bas je dobro sto svi ne mislimo isto.Zato argumente i dokaze na sto pa onda da vidimo!:lol:
Pozdrav druze.
Pa @Bobane bas zi zapeo sa tim favorit bankama :lol:,BK 5 ih nema,neka bude da je to mana i da je teze raditi bez njih,Ne zelim da te ubedjujem u suprotno.
Ja takodje sviram skoro redovno po porudzbinama i retko raadim programski.
Jednostavno nemam argumente koje bih mogao da ti napisem,ne vidim razlog zasto mi ne verujes da jako brzo idem iz pesme u pesmu bez obzira sto ritmove menjam kursorom a ne preko favorit banki.
Plus uz to ponekad trazim neki tekst na laptopu,pripremam takodje neki karaoke fajl koji je u nagovestaju ili na spisku pored mene.
Da ne bude. zabune,neke od ovih novih pesama nemam nameru da sviram i zamaram mozak glupim aranzmanima koji su svi slicni ko jaje jajetu.
Nacin sredjivanja midi fajlova je za mene mnogo laksi na BK 5 iz prostog razloga sto na lak i jednostavan nacin mogu da ga sacuvam sa bojama i setom bubnjeva koji ja zelim da USB-u i mogu takodje napraviti preformans set za midi karaoke sto nisam mogao da radim na GW8.
Takodje mogu se na jednostavan nacin transponovati midi faljovi i kao takvi se mogu zapamtiti.Sledec,mogu ih pustiti po listi da idu jedan za drugim bez ponovnog startovanja itd itd.
makeup tools je pregledniji nego na GW8.E sad sta sve ima jos u style composeru ne mogu ni da zamislim niti me to preterano interesuje.To zahteva puno vise vremena i strpljenja a ja nisam takav.Kod mene vazi pravilo da nesto uradim na sto laksi i brzi nacin a da budem zadovoljan ucinjenim.
Opet ponavljam GW8 je odlican instrument,ima favorit banke koje su znacajne ali za moj nacin rada nisu i presudne da bih rekao da je GW8 bolja klavijatura od BK 5.
Ako bog da radicemo neku tezgu nekada zajedno(imam zelju za tim) pa me nece vise boleti prsti od kuckanja vec cemo na kraju svirke da podelimo lepu lovicu:).Nego,pomozi ovom nasem drugaru da sredi te efekte na GW 8 ja sam iskreno vec zaboravio kako se to radi na GW 8.
Boban010
30.03.2013, 13:56
@mklavijatura
Imas po forumu postavke ekvilajzera za par boja,pisao sam o tome,samo koristi pretragu.
Sto se midija tice imas RX i TX sekciju za prijem i slanje podataka.I o ovim stvarima imas dosta na forumu,a uglavnom su midi postavke univerzalne.....
@Nesaband
Da ne kvarimo coveku temu,sto rece cika Ajnstajn:"Sve je relativno"!Tako i ovo tvoje "jako brzo" jeste relativno,jer i od dovoljno brzog postoji jos brzi,a od boljeg bolji i tako dalje i tako blize.:lol:
Da smo mi zivi i zdravi pa ako Bog da i da sviramo zajedno,nije problem,pozdrav druze!
Da ne ostanem nedorecen, svakome kome smetaju neki nedostaci na samom instrumentu moze daleko olaksati situaciju kupovinom bilo kog ipad-a i povezivanjem sa Bk5 aranzerom (ili bilo kojim BK uredjajem).
Pogledajte uputstvo za program BK Partner koji je besplatan a upustvo mozete naci na sledecoj stranici
http://www.rolandeur.com/apps_om/BKPartner.pdf
Zanimljivo je da kroz ovaj program mozemo pozivati ritmove i obelezavati favorite ritmove, birati boje i isto tako praviti favorite listu kao i citanje performansa uz lako pretrazivanje preko touch screena (bilo putem skrolovanja ili ukucavanja teksta ili pritiskom na "+" i "-" taster...). Neke operacije su olaksane (lakse imenovanje fajlova na primer) itd itd.
I eto jako preglednog touch screen-a na svim BK masinama (kompatibilno sa celom linijom BK)...neko ce reci da je ipad skup ali verujte mi da je daleko bolje ovako; da je roland dao ovako skup ekran na aranzeru to bi za onoliko koliko kosta ipad poskupelo samu masinu.
Ovako svako moze da odluci da li mu to treba ili ne a plus ipad moze da sluzi i u mnoge druge svrhe! Plus mogucnost povezivanja wireless putem (moze i kablom)...i na kraju najvaznije- lak nacin za upgrade programa te dodavanje novih mogucnosti...
Mislim da su ovi programi tek pocetak, prva verzija, dajte im malo vremena da se usavrse i videcemo onda kako ce stvari stojati.
Za one koji se pitaju zasto ne i na android tabletu odmah da vam dam odgovor (posto sam i ja to odmah pitao)> Android protokol za sada ne omogucava midi transfer. Cim na androidu bude to omoguceno, makar na jednom popularnom tabletu, Roland ce pustiti aplikaciju i za andru ;)
nesaband
31.03.2013, 22:35
Da li je moguce da niko nema nikakav komentar na ovo uputsvo BK partner koje je @Morison prezentovao.Ne mogu da verujem da niko nema ama bas nista da napise,da kritikuje,da pohvali.:confused::?
gogili87
01.04.2013, 00:42
dobro mi je doslo da sve ovo procitam.. jer sam jos pre hteo da uzmem GW8, pa sam uzeo Le-a.. Da li se isplati da menjam le za GW8? Za sad samo u bendu sviram, nije mi toliko bitan kao aranzer..nego za bass-pratnju..kontre, gitare, patosi, brasovi..?
RadeKOKI
01.04.2013, 07:31
Ako ti nije bitan ARRANGER, "cuti" tamo i sviraj taj LEskovac ;)
Boban010
01.04.2013, 13:27
@gogili87
Slazem se,a iskljucivo zbog toga sto GW8 ima samo 2 parta za RealTime dok kod Le mozes u levoj strani imati kombinaciju basa i stringsa a u desnoj recimo neku boju u terci.Kod GW8 moze samo "klot",levo bas a desno kontra ili solo boja.A ako postepeno planiras prelazak na aranzer tipa Roland onda menjaj.
@Nesaband
Ja cu samo kratko da komentarisem ovo sto je kolega Morison napisao
Roland BK5(890 eura)+Ipad(330 Eura)=Korg PA600(1000Eura)+220Eura
A da ne govorimo o prednostima koje ima PA600.
nesaband
01.04.2013, 21:02
Komentari su bas onakvi kakve sam ocekivao.Ja nigde nisam ni pomenuo PA 600 niti bilo kakvu komparaciju.Za to bi trebala neka nova tema da se otvori.
Mozda mislite da sam ja subjektivan ali varate se.Ja sam samo racionalan i taj Ipad je glupo koristiti samo za klavijaturu vec ko ga ima ili zeli da ga nabavi ima mnogo vise namena nego sto je eksterni ekran za BK-5,tako da ti racunica bas i nije najtacnija @Bobane.
Sigurno da nitko ipad nitko nece koristiti samo za sint...
To moze biti razlog prijevremene kupovine,nista posebno.
Postovano sa mobilnog uređaja
Zasto se u ovu temu koja glasi: "Roland GW-8 utisci i pitanja " odjednom ugurao i BK-5 pa onda Korg PA600 i to bez ikakve potrebe, to ni sami Bog ne zna. Kolega se debelo potrudio na pocetku, da opsirno napise svoja iskustva sa GW-8 a umjesto dalje diskusije na istu temu otislo se u nekoliko smjerova samo ne u onom pravom.
Roland GW-8 je bio i ostao vuk u jagnjecoj kozi, samo ga treba znati maksimalno iskoristiti, a uz male dodatke je ozbiljan konkurent i top workstationima pa i aranzerima. Cak ga ima u nekoliko verzija od kojih svaka ima svojih posebnosti kako u soundima, tako i u ritmovima (E, L, T). Kritikovati ovaj instrument koji ima toliki fond samplova koliki imaju (ili cak i znatno manji) vodeci workastationi konkurentnih proizvodjaca a za upola ili trostruko manju cijenu, je bas neozbiljno a i neodgovorno.
Akordeonista
03.04.2013, 11:00
Roland GW-8 je bio i ostao vuk u jagnjecoj kozi, samo ga treba znati maksimalno iskoristiti, a uz male dodatke je ozbiljan konkurent i top workstationima pa i aranzerima.
Moze li objasnjenje na kakav "mali dodatak" mislite i kako ga iskoristiti?
Pod "malim dodatkom" se podrazumijevaju izvjesna midi "pomagala" cijom upotrebom se GW-8 pretvara u "godzilu" koja na primjer, moze da bira sounde direktno zadavanjem jednog broja, zatim koja ne ostaje na jednom soundu za desnu stranu i jednom za lijevu (u Split modusu) vec se ima 8 sounda za solo partove na raspolaganju, pa ih rasporedi kako ti treba po lijevoj i desnoj strani, zatim ni te famozne "terce nisu vise nikakav problem itd... itd...
Akordeonista
03.04.2013, 14:25
Pretpostavljam da bi sve navedeno za 8 solo partova, terce, itd. islo putem SySex-a, tacno ili gresim? Koji bi konkretno uredjaj sluzio za to?
gogili87
03.04.2013, 14:40
@gogili87
Slazem se,a iskljucivo zbog toga sto GW8 ima samo 2 parta za RealTime dok kod Le mozes u levoj strani imati kombinaciju basa i stringsa a u desnoj recimo neku boju u terci.Kod GW8 moze samo "klot",levo bas a desno kontra ili solo boja.A ako postepeno planiras prelazak na aranzer tipa Roland onda menjaj.
Hvala, druze.. videcu jos.. mislim da nikad necu prodati Le-a, provalio sam ga kopmlet.. sve sto se tice stimovanja i podesavanja, a i hardverski :) lepio sam tastere, menjao mikrotastere, farbao stranice, otezavao i spustao dirke.. tako da ga znam u dusu :D mogu samo da dokupim kasnije nekog aranzera
Pretpostavljam da bi sve navedeno za 8 solo partova, terce, itd. islo putem SySex-a, tacno ili gresim? Koji bi konkretno uredjaj sluzio za to?Jedan od takvih uredjaja je na primjer, MTG MIDI Patch Changer Keypad. Naravno da i svaki, pa i najmanji PC kao sto je recimo, neki Tablet na Windows sistemu, moze uz neophodni softver da uradi isto ili cak i daleko vise.
Boban010
03.04.2013, 15:08
Pod "malim dodatkom" se podrazumijevaju izvjesna midi "pomagala" cijom upotrebom se GW-8 pretvara u "godzilu" koja na primjer, moze da bira sounde direktno zadavanjem jednog broja, zatim koja ne ostaje na jednom soundu za desnu stranu i jednom za lijevu (u Split modusu) vec se ima 8 sounda za solo partove na raspolaganju, pa ih rasporedi kako ti treba po lijevoj i desnoj strani, zatim ni te famozne "terce nisu vise nikakav problem itd... itd...
Roland GW8 vec ima opciju za numericko biranje boja ili performansi,taster NUMERIC tako da bi ovaj dodatak za biranje boja bio nepotreban.Mada takav nacin biranja boja se ionako retko koristi,zbog toga sam ja potencirao favorite,jednim pritiskom na taster menjas ne samo boju nego i podesavanja vezana za nju,tipa ekvilajzer,wah ili neki drugi efekat...
Jos nesto kada putem tastera Numeric promenite boju,MFX koji je u toj performansi ostaje isti.Moze da se namesti da prilikom menjanja boja dolaze fabricki efekti ali su boje onda horor.Recimo harmonika guerrini ima fabricki odvaljene chorus efekte,pitaj boga zasto.
Ne radi se samo o pukom numerickom mijenjanju sound programa, to GW-8 i sam moze, vec o kompleksnom mijenjanju preseta koji mogu da sadrze i do 8 sound programa i to sa sve efektima koji su podeseni za njih, medjusobnim odnosom levela i panorame pojedinih sound programa, pa zatim transpoze i microtuning pojedinih sound programa u presetu itd... itd... Ovo je jedna sasvim druga dimenzija. Predpostavi jednostavno, da GW-8 ima Combination Modus poznat sa Korgovih workstationa ali nesto kompleksnije.
Akordeonista
03.04.2013, 16:27
Pretpostavljam da lap-top jos bolje vrsi posao od tableta ali moze li malo vise objasnjenja, koji softver, kako povezati, sta uraditi, itd.? Mozda sam dosadan ali ovo je veoma interesantna oblast koja otvara pregrst mogucnosti a koju gotovo da niko od klavijaturista ne poznaje ili je u pitanju veoma mali broj korisnika (od kojeg ja nijednog ne poznajem kako bi me uputio u materiju).
Da li imate neku literaturu (koja krece od pocetka pa do naprednijih funkcija) o koriscenju SySex-a, po mogucstvu na nasem jeziku ili ako bas nema na nasem onda na engleskom?
Ogromno polje (na kojem uzgred i moja malenkost zaradjuje svojih nekoliko mrvica). U ovom slucaju je sasvim svejedno da li je Notebook, Netbook ili nekakav Tablet, vazno je da su na Windows platformi. Literature na nasem jeziku nema a bas neke specijalne, ni na stranim jezicima. Postoje Sys Ex i Midi protokoli odredjenih instrumenata i oni su jedina literatura. Sve ostalo je iskustvo i poznavanje materije. Svaki instrument ima svoj Sys Ex protokol koji se manje ili vise razlikuje od ostalih, pa i iz iste proizvodjacke kuce. Uz sve to je jedino jos potreban neki od Midi Processor programa u kojem ce svi ti silni podaci biti upisani i koji ce obavljati sustinski taj posao. Cak se moze ici i dotle, da se i dalje sve komande zadaju recimo sa Rolanda GW-8 (promjena tih slozenih preseta). Moguce je napraviti takav Setup za bilo koji od multitimbralnih midi instrumenata ali je to veliki i slozen posao koji se adekvatno i naplacuje. Savjetovao bih ti za pocetak, da se malo udubis u Sys Ex protokol bilo kojeg instrumenta kao i u midi tematiku uopste o kojoj mozes naci literature na sve strane.
Moj utisak sa GW8 je da oduzima dosta vremena na sređivanju a preostaje onda malo za vježbanje. Nisam vidio nekoga da je postavio SET u kojem su prerađene boje za GW8, isključivo par ritmova na downloadu i to je to. Svi žele naplatiti svoj trud i to znatno usporava razvoj ove klavijature kao i širenje Roland zajednice. Dok vidimo da kod Korg-a razlog kupovine klavijature zna u dosta slučajeva da bude "Ima hrpa materijala besplatnog, učitaj i sviraj". Da ne dužim.
Pošto prodajem ja svoj GW8 kupujem Pa600, pa ću ovih dana doraditi još malo svoj SET, i postaviti ga komplet sa svim postavkama, soundom i ritmovima ovdje na download. Postavljo sam par demo snimaka kako otprilike zvuči.
Nadam se da će u buduće i ostale kolege svoje SET-ove razmjeniti besplatno. Trenutnim a i budućim vlasnicima GW8 bi to sigurno dobro došlo.
@Bobane: Možeš li postaviti parametre kako si ti sredio harmonike i clarinete?
Boban010
03.04.2013, 18:26
@Laser
Malo cu okrenuti ovo sto si napisao pa ce biti ovako.
Svi(sa vrlo retkim izuzecima) zele besplatno da dobiju rezultate necijeg ogromnog rada i truda i ne samo to,vecina bi da prodajom tog besplatno dobivenog materijala ostvari i novcanu dobit.Ne bi ja pisao dalje o ovome,bilo je vise polemika na ovu temu...
Pisao sam ovde po forumu postavke za par boja,da li u mojoj demo sekciji ili u nekoj od tema za GW8 ne secam se.Znam samo da i prepisivanje tih parametara odnosi dosta vremena.:lol:
Nudio sam i pomoc "kolegama" koji su bili "zainteresovani" za pravljenje ritmova ali se sve na kraju svodilo-posalji mi koji ritam.Cak sam pojedincima prepravljao neke ritmove da bi im dao primere kako treba praviti,slao e-mailom ali opet je rezultat bio nula.Jer vecina smatra da su takvi likovi koji provode vreme praveci ritmove,budale koje treba iskoristiti.
I ako je van teme ali ću samo kratko da kazem da potpisujem Bobanov post, sto se tice provedenog vremena uz klavijature. Uglavnom svezi klavijaturisti koji su presli sa harmonike misle da sve treba da dobiju na tacni.... A sto se tice GW-8 sigurno je da cu ga kupiti jednog dana. Slusao sam je uzivo i iznenadjen sam da tako povoljna klavijatura ima ozbiljan ton. Posebno mi se svidja sto je manjih dimenzija.
Svako zna svoje, šta će naplatiti a šta ne. Čast izuzetcima, koji savjetima i materijalom kojeg postave pomognu koliko toliko.
@dmmacak: Pa šta bi onda "Tranzit" ili drugi članovi koji pomažu stalno trebali reći za klavijaturiste kada pitaju neke stvari a za koje se zna odgovor tek kada prođeš koju godinu kroz tu materiju i oni ti serviraju odgovor bez da moraš razbijati glavu. Razmisli malo, da i oni svoje znanje i muku koju su prošli SAMO naplaćuju ;)
Harmonikaši neće ni letiti na Rolanda, uzet će Korg-a, jer imaju materijala za njega, imaju neku osnovu sa kojom mogu raditi. Dok je to za Roland teško pronaći.
Ja sam odlučio da ću sav materijal kojeg imam za GW8 a kojeg nema ovdje na stranici postaviti za download, a imam zaista dobre boje odrađene, još nisam došao do harmonika i clarineta ali i njih ću provaliti da zvuče onako kako trebaju i mogu iz gw8 (pošto sam ih vuko sa Vsampler-a). A ostalo distorzija, lead, gitare, piano, stringovi i sl. rade odlično. Ali zbog načina rada i preglednosti, odlučio sam se za drugi Aranžer.
nesaband
03.04.2013, 23:55
Koliko ja vidim Roland GW 8 i dalje aktuelan aranzer.Po meni ne zaostaje ni za jednim modelom aranzera koji nemaju sempler,cak sta vise,harmonike su mu odlicne sto ostale sprave u tom rangu ne mogu da se pohvale.Harmonike na GW- 8(naravno kad se srede) zvuce vrlo identicno harmonikama na Guerrini (superior 2 i president)harmonikama i to onim boljim iz 70-tih godina proslog veka.
Polovan GW 8 se moze naci vrlo povoljno na oglasima,nema ih puno ali je specificna klavijatura na kojoj stvarno treba puno truda i volje,ali kad se sredi cvuci neverovatno dobro posto ima stvarno kvalitetne boje.
Stvarno opasan zvuk ima, skoro sam je čuo. Problem je za nas koji smo u procesu vežbanja to što je potrebno vreme da se sredi pa bi bilo malo vremena za vežbanje.
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 990 using Tapatalk 2
yamahapassion
04.04.2013, 06:56
Bobane, jel bi mogao postaviti neki demo samo sa klavirima sa gw8? Razmisljam se da uzmem jos jednu klavijaturu pored pa600, a ne bih nekog korga tritona ili tako nesto posto mislim da su na svim korgovima klaviri ocajni (ili ja bar nisam naleteo na neki dobar). Mozda bi ovaj gw8 bio sa pa600 dobra kombinacija, mislim da bi se odlicno dopunjavali. Voleo bih da cujem bas klavire kako zvuce, pa ako ti nije problem prosviraj nesto pa postavi.
Boban010
04.04.2013, 09:53
Ja sam bivsi harmonikas,sto opovrgava tvrdnje iznesene ovde u prethodnih par postova,pa ce mi biti tesko da odsviram nesto na klaviru ali cu se vec nekako snaci cim dobijem malo vremena.
Evo ti od mene koji demo sound-a sa GW8, pa možeš poslušati kako zvuči piano na GW8.
https://soundcloud.com/mersud-huski/gw8-piano
https://soundcloud.com/mersud-huski/gw8-string
https://soundcloud.com/mersud-huski/gw8-solo
https://soundcloud.com/mersud-huski/gw8-gitara
https://soundcloud.com/mersud-huski/gw8-distorzija
https://soundcloud.com/mersud-huski/gw8-aranzer
yamahapassion
07.04.2013, 01:26
@Laser: Bogami, lepo zvuci piano, bas ima cist, prirodan sound, jako sam zadovoljan onim sto cujem. Ako ima jos nekih zanimljivih klavira, molio bih te da jos malo prosviras pa da postavis da cujem. Listao sam pre neki dan oglase, i vidim da se mogu gw8 naci po pristupacnoj ceni (polovni), tako da cu izgleda pazariti uskoro. Jos samo jedno pitanje, kakve su dirke na gw8? jesu jako podignute ili spustene, kakav je utisak sviranja na njima. ako su bolje nego na pa600 (sto verujem), mozda bih ga koristio onda i kao master klavijaturu i vezao na njega i pa600.
@dmmacak: Pa ?ta bi onda "Tranzit" ili drugi ?lanovi koji poma?u stalno trebali re?i za klavijaturiste kada pitaju neke stvari a za koje se zna odgovor tek kada pro?e? koju godinu kroz tu materiju i oni ti serviraju odgovor bez da mora? razbijati glavu. Razmisli malo, da i oni svoje znanje i muku koju su pro?li SAMO napla?uju ;)
Nisi procitao dobro moj post, pa znam da je van teme ali ... Ja i sam pomazem mnogim kolegama i svakom cu dati set za klavijaturu da moze da radi, cak koji sam ja kupio i platio debelo. Ali ono sto hocu da kazem ovaj moj set, na kojem sam radio mnoge noci i dane, nema sanse da ikom dam. Ovde kod mene u kraju ima kolega koji se ljute sto im ne dam sve iz klavijature, e bas zbog toga sam napisao onaj post. Zato sto takvi ljudi nikad nista sami da odrade nego sve hoce na tacni. Pozdarav svima i izvinjavam se jos jednom sto je van teme.
@Laser: Bogami, lepo zvuci piano, bas ima cist, prirodan sound, jako sam zadovoljan onim sto cujem. Ako ima jos nekih zanimljivih klavira, molio bih te da jos malo prosviras pa da postavis da cujem. Listao sam pre neki dan oglase, i vidim da se mogu gw8 naci po pristupacnoj ceni (polovni), tako da cu izgleda pazariti uskoro. Jos samo jedno pitanje, kakve su dirke na gw8? jesu jako podignute ili spustene, kakav je utisak sviranja na njima. ako su bolje nego na pa600 (sto verujem), mozda bih ga koristio onda i kao master klavijaturu i vezao na njega i pa600.
Za dirku, meni je slična kao na Pa800 (ništa posebno ali nije da se dobije osjećaj da je plastika). Može se naviknuti na nju, možda ako je spustiš, bila bi idealna za soliranje.
Za demo snimak, evo ti još par klavira.
https://soundcloud.com/mersud-huski/gw8-piano-set
Btw. ja prodajem svoj GW8, htjeo bi Pa600 a neće mi trebati 2 klavijature.
Yamahapasion,ako je uzmeš za solo klavijaturu uz Korg PA 600,bojim se da će nakon kraćeg perioda biti obratno,GW 8 aranžer,a PA 600 solo.Ovo govorim zbog toga što ritmovi na GW 8 izlaze nevjerovatno vjerno(posebno bubanj i bas).Naravno,i solo boje su na GW 8 odlične,ali ne kao na Korgovim Workstationima.Pozdrav!
Svaki interni sample od Roland-a izlazi cisto i vjerno, ali Makso ne vjerujem da će to odraditi, jedino ako ne sjedne jedno 2 godine i sredi GW8 kako treba. Pa600 meni djeluje daleko ozbiljnija mašina kao aranžer nego GW8. Jer na GW8 ritam sekcija je više tu kao neki dodatak a ne zato što je pravljena sprava isključivo za to.
Što ne znači da se ne da srediti. Prije će se nasvirati i naći gotov SET za Pa600 koji puno bolje izlazi nego što će to dobiti ako skrpi ovo malo materijala što ima za GW8. Skoro svi što sviraju Roland čuvaju svoje SET-ove ko zmija noge. To ne pričam ofrlje, nego je takva situacija. Imam prijatelja koji sviraju na Korg-u, šteluju, sređuju i rade dan i noć na svojim setu, kad god ih pitam, dadnu SET, dok drugi koji rade na Roland-u, nema šanse, zato i neće oživiti Roland zajednica ubrzo kao što je KORG.
Ne može se reći da Korg daleko bolje izlazi od Roland-a nit suprotno, ali tamo je veća populacija iz razloga što imaš materijala za njega.
yamahapassion
07.04.2013, 15:39
Makso, sto da ne. Ako ritmovi izlaze bolje tj. bass, bubanj i ostali elementi, nikakva prepreka nije da koristim obe klavijature kao aranzer, jel ce sigurno jedna imati sto druga nema i obrnuto... dopunjavace jedna drugu. Sto se tice solo boja (posebno narodnjackih) tu korg sigurno ima prednost, ali ga zato ovaj roland sije po pitanju klavira nasiroko tu nema sta da se prica. U pa600 je prednost sto moze kao i pa800 da cita loop-ove, i ucitava semplovane elemente u ritam pa mu zato i ritmovi izlaze prilicno dobro. sve u svemu ozbiljno se razmisljam za jos jedan gw8 i da zavrsim pitanje klavijatura za duze breme. Laser, hvala ti i na ovom zadnjem snimku, samo si potvrdio moje ocekivanje da gw8 stvarno ima dobre klavire, pogotovo bright piano, na kome najcesce sviram. mozda bi se i mogli nekako dogovoriti oko klavijature samo kolje me to sto nisam na prostoru ex yu, pa bi transport bio problem jbg.
Svaki interni sample od Roland-a izlazi cisto i vjerno, ali Makso ne vjerujem da će to odraditi, jedino ako ne sjedne jedno 2 godine i sredi GW8 kako treba. Pa600 meni djeluje daleko ozbiljnija mašina kao aranžer nego GW8. Jer na GW8 ritam sekcija je više tu kao neki dodatak a ne zato što je pravljena sprava isključivo za to.
Što ne znači da se ne da srediti. Prije će se nasvirati i naći gotov SET za Pa600 koji puno bolje izlazi nego što će to dobiti ako skrpi ovo malo materijala što ima za GW8. Skoro svi što sviraju Roland čuvaju svoje SET-ove ko zmija noge. To ne pričam ofrlje, nego je takva situacija. Imam prijatelja koji sviraju na Korg-u, šteluju, sređuju i rade dan i noć na svojim setu, kad god ih pitam, dadnu SET, dok drugi koji rade na Roland-u, nema šanse, zato i neće oživiti Roland zajednica ubrzo kao što je KORG.
Ne može se reći da Korg daleko bolje izlazi od Roland-a nit suprotno, ali tamo je veća populacija iz razloga što imaš materijala za njega.
Nemam namjeru da se raspravljam.To šta i kako izlazi je stvar ukusa.
Što se setova tiče,ja sam uništio kičmu praveći ritmove i boje za razne klavijature.Nisam od onih koji bi mogli raditi na tuđi set,bar da ga ne preuredim po mom ukusu..Istina je to što kažeš za spremnost većine kolega da podjele set za GW 8,ali ja nisam od tih.Ja sam prvi ovdje postavio kompletan svoj set za GW 8 i to onda kad nije bilo nikakvog materijala za GW 8,a kako vidim na pik-u i ti imaš neke moje ritmove.Ja sam to sad dosta preuredio i nadogradio,pa staviću opet na download..Imao sam dosta aranžera raznih brandova(KORG,YAMAHA,ROLAND,GEM,..) i to top modele.Samo mogu reći da GW 8 zvučno ne zaostaje ni za jednim,a neke od njih je zvučno i prevazišao.Da,i ne bih se složio da je aranžer pomoćna funkcija na GW 8.Ne znam na osnovu čega si donio takav zaključak?Ima sve funkcije kao i većina drugih aranžera..Ne bih da se shvati kako ja svoga konja hvalim.Već duže vrijeme ne radim sa klavijaturama,pa sam prodao skupi Tyros 3 i kupio ponovo GW 8,da se mogu malo igrati kod kuće.Inače,ako ponovo proradim sa aranžerom,sasvim dobro će raditi posao i GW 8,sa nekom solidnom solaricom.Eto toliko.Pozdrav i svako dobro!
Yamahapasion,upravo tako i ja razmišljam.Pozdrav!
Makso, da ujedno koristim par ritmova i tvojih, neke sam malo po svom ukusu priredio i za tebe ide svaka riječ pohvale. Jedan od rijetkih si koje svoj materijal podijeli. ^:)^
Akordeonista
08.04.2013, 12:20
Dirke na GW8 se ne mogu porediti sa Pa800 (on ima bolje dirke), pre bi se mogle porediti sa Pa50! Uostalom, proveri sam pre nego sto pazaris da ne napravis pogresnu kombinaciju!
yamahapassion
08.04.2013, 12:29
Naravno da cu proveriti. retko sta kupujem na nevidjeno, prvo se dobro raspitam i proverim gde dajem pare. izuzetak sam napravio kod korga pa600 kojega sam zaista narucio na nevidjeno, mada su mi bile poznate specifikacije, tako da opet nije bila toliko nesigurna kupovina. i nisam se razocarao. naravno uzeo sam ga novog, pa je samim tim i rizik bio manji, posto sam imao 30 dana rok vracanja ako mi se ne svidi. rolanda bi kupovao polovnog, ovde se moze naci za nekih 400e, i samim tim cim je sprava polovna, normalno je da odem i sve lepo ispitam pre kupovine.
@Akordeonista: jesil svirao na Pa50, Pa800 i na GW8?
Ja sam ih imao sva tri kod sebe po minimum 6 mjeseci. I mogu reći da za piano GW8 i Pa800 su tu negdje, dok kod Pa50 je lakša dirka ne može se porediti sa Pa800 i GW8 dirkom. Tako da mi po težini GW8 i Pa800 imaju slične.
Ma,to sa dirkama je individualna stvar.Oni koji su prešli sa harmonike na klavijaturu vole pliću i mekšu dirku,a klaviristi koji su sad klavijaturisti vole dublju i tvrđu dirku.Moj kolega,inače vrstan harmonikaš i klavijaturista,prodao Korg Triton Extreme zbog dirki.Jednostavno nije mu legla.Tako da bi rasprava o dirkama otišla u nedogled..Na PA 500,600,pa i PA 800 je,po meni lošija nego na GW 8.Opet kažem-PO MENI...Pozdrav!
nesaband
08.04.2013, 15:01
Dirke na GW8 se ne mogu porediti sa Pa800 (on ima bolje dirke), pre bi se mogle porediti sa Pa50! Uostalom, proveri sam pre nego sto pazaris da ne napravis pogresnu kombinaciju!
nebi bilo lose da nam objasnis koja je kakva dirka i koje su razlike na PA800 i na GW8.
Ovako kako si napisao nema nikakvih argumenata da bi tvoje reci bile i tacne.
Da naglasim probao sam dirke i na GW 8 i na PA 50,500 i 800 pa mene bas i nisi uverio da su tvoje tvrdnje tacne.
Akordeonista
10.04.2013, 17:32
Ne znam sta se desava sa forumom ovih dana, vec treci put pisem ovaj post i svaki put me prekine izbacujuci neku gresku posle koje ne mogu da se konektujem na forum! No dobro, evo sad radi pa da odgovorim po pitanju dirki.
Kao prvo - Neso, tebe covek ne moze uveriti da Roland (sad vidim da nije u pitanju samo BK5) nije neprikosnoven i da, kao i svi drugi proizvodjaci (a u segmentu aranzera i jos vise), pravi greske i da pored svih njegovih dobrih strana (na prvom mestu je zvuk) ima puno mana tako da se ne bih ni upustao u takav poduhvat jer je tako nesto unapred osudjeno na propast! Ti se ponasas kao da si zastupnik Rolanda i da imas veliki interes od toga koliko ce komada biti prodato pa ga hvalis i gde treba i gde ne treba. Molio bih te da pustis da ljudi iznose svoje misljenje bez da im skaces za vrat a drugi neka ocenjuju koliko je ono merodavno. Licno sam misljenja da je dovoljno reci samo jednom svoje opste misljenje a onda ce se vremenom iskristalisati cije misljenje treba postovati a cije ne. Ovako, zbog kojekakvih upadica se stice utisak da je u pitanju "veliki poznavalac" a vidim da kad god te ljudi pitaju nesto sto je malo uze vezano za klavijaturu tvoj odgovor je "javice se Morison ali klavijatura je sjajna"!
LAsER, svirao sam i na GW8 i na PA800 i ovaj put cu reci kljucne reci koje sam propustio da napisem u prethodnom postu - PO MENI Pa800 ima bolje dirke od GW8!
Evo i malog obrazlozenja zasto tako mislim. Pa800 ima dirke standardne sintisajzerske velicine i dubine. Opruge na njima ne pruzaju Bog zna kakav osecaj pod prstima ali se moze solidno svirati na njima.
Sa druge strane, GW8 ima krace dirke koje samim tim imaju veci ugao propadanja sto stvara osecaj nelagodnosti pod prstima a i dobija se utisak da je klavijatura dublja nego sto to zapravo jeste! Jos veci problem vidim u crnim dirkama koje su em krace, em im je patos kada su pritisnute podignut visoko, vise nego sto bi bilo dobro da bude cime se stvara neprirodan osecaj pod prstima u odnosu na druge instrumente (sintisajzere, klavire, harmonike itd.). Ovo navodim jer bez obzira sto je na pr. harmonika plica od klavijatura ima slican odnos visine izmedju crnih i belih dirki, tako je isto i na klaviru koji ima vece dirke ali im je odnos slican. Na vecini profesionalnih sintisajzera je taj odnos dosta dobro preslikan, sto nije slucaj sa GW8 za koji covek mora posebno da se navikava i postavlja tehniku sviranja! A sta ako se koristi jos neka klavijatura?
Dalje, opruge na GW8 su, cini mi se, zategnutije nego sto bi bilo dobro sto se pokazuje na BK5, gde je (ako se ne varam) ista dirka samo je drugacije nastimovana i mnogo je svirljivija nego na GW8!
Eto toliko od mene po pitanju analize dirki ali opet da ponovim, sve sto je izneto je moje licno misljenje i kao takvo ne mora biti merodavno bilo kome ali nije lose razmisliti o njemu i proveriti o cemu sam pisao, tako ce mozda i neki drugi clanovi foruma jasnije primetiti, tj. poimati razlike izmedju dirki na klavijaturama uopste! Sto se tice GW8, ponovicu, bez namere da ikoga uvredim, ono sto sam vec iznosio na ovom forumu a to je da je u pitanju klavijatura koja ima odlican zvuk ali je mnogo drugih, meni bitnih stvari izostavljeno na njoj!
nesaband
10.04.2013, 18:32
"javice se Morison ali klavijatura je sjajna"!
...... svirao sam i na GW8 i na PA800 i ovaj put cu reci kljucne reci koje sam propustio da napisem u prethodnom postu - PO MENI ......
Malo si presao granicu pristojnosti ali bas zbog tvoji propustenih reci u proslom postu sam tako reagovao.A te reci su jako bitne za citaoce foruma.Treba uvek naglasiti da je to "LICNO MISLJENJE".Niti sam ja najpametniji na svetu niti si to ti i mislim da tako i treba da se ponasamo i jedni druge uvazavamo.
To sto sam napisao da ce se javiti @Morison ne znaci da ja nesto ne znam vec da on to konciznije i bolje zna da napise od mene.Na kraju krajeva i da covek nesto zna vise od mene to nije greh.Verovatno si citao jednu od tema za BK-5 pa si ovako reaogavao i predstavio me kao nekoga ko drugima voli da soli pamet a ne da pomogne.
Pre bih rekao da si ti izricit u svojim postovima mnogo vise nego drugi clanovi foruma i da ne znam iz kojih razloga forsiras pljuvanje po Rolandu.
pogotovo mi se dopada to sto si naznacio navodnicima da sam "Veliki poznavalac" sto nije na tebi da sudis.Neka to ostali clanovi sami procene a ne da im ti nameces svoje misljenje.
Da li GW8 ima bolju dirku nego PA 800,to je vrlo diskutabilno,to je vec individualna stvar tako da se jedino slazem sa tobom u onome sto si napisao da je to "tvoje misljenje",sto si u predhodnom postu zaboravio da napises.
@milan84: nema potrebe da citiras post ako odgovaras direktno na njega.
@Akordeonista: mislim da si postao vec neozbiljan kada si naveo da dirka na Pa50 i GW8 se mogu porediti. A to da pokazujes prstom na nesaband si pretjerao druže. I da je tako, nemaš nikakve dokaze samo zato što čovjek prodaje setove i klavijaturu i modul da je on zastupnik Roland-a.
I onako ono što napiše rijetka je situacija da nije u pravu.
Za sam GW8, to prihvatio ili ne, sprava je takva koja zahtjeva da radiš dosta na njoj kako bi je sredio za svirku. Ne sređen GW8 ne vrijedi ni 400€, ali kada ga središ, meni lično (i ako ga prodajem) žao dati za 500€ (i ako je istina da se teško prodaje na našim prostorima). Ali jednostavno treba mi samo 1 klavijatura i ona bi mi onda ostala viška.
DODATO: obrisani su postovi od milan84 i akordeonista
Akordeonista
11.04.2013, 00:16
Smem li da pitam zasto mi je obrisan post? Zato sto sam rekao da covek hvali klavijaturu zato sto ima direktan interes od njene prodaje?! Pa sta je tu uvredljivo, pogotovo sto sam sve to argumentovano i obrazlozio?! Bilo je pitanje dirki, naveo sam vrlo jasno zasto mislim da su bolje dirke na PA800 nego na GW8 a Pa50 sam spomenuo uzgred kao klavijaturu cijoj su klavijaturi blize dirke sa GW8! Naveo sam i, smatram, na dobar nacin argumentovao zasto tako mislim a ako mozes ti argumentuj drugacije, nemam nista protiv!
Zakljucak:
Nije lepo da mi brisete postove u kojima nema niceg uvredljivog inace se ovaj forum svodi na reklamni pano "vidjenijih" forumasa, sa kojima ako se ne slozis i odgovoris im na nacin na koji njima to ne odgovara odmah ti brisu postove!!! Uostalom, navedi mi razlog zbog kog je obrisan moj prethodni post!
nesaband
11.04.2013, 00:25
Ja sam ti odgovorio na post koji je takodje obrisan.
Mene samo cudi da si jos uvek prisutan posto si preterao,a usput si i prekrsio neka od pravila foruma.
Pozdrav i sve najbolje.
Akordeonista
11.04.2013, 00:29
A sta sam prekrsio, zakon o reklamiranju?!:)
A sta to znaci "jos si tu"? Treba da odem, pretpostavljam da si to hteo!
nesaband
11.04.2013, 00:33
nemojmo kvariti temu coveku.Otvori neku novu temu ako si za svadju,ja nisam raspolozen za svadje i prepucavanja.
pozdrav i ovde stavljam tacku
Akordeonista
11.04.2013, 00:38
Nisam za svadju vec lepo pitam zasto mi je obrisan post u kom nema nista uvredljivo a argumentovano pokazuje da ti Neso imas licni interes da hvalis klavijaturu cime i ostalim clanovima postaje jasno zasto negiras rolandove mane? Zaista bih zeleo da vidim odgovor zasto mi je obrisan post?
nesaband
11.04.2013, 00:54
Naravno da cu proveriti. retko sta kupujem na nevidjeno, prvo se dobro raspitam i proverim gde dajem pare...
Druze,dirka na GW8 je brza,mogu lepo da se sviraju sve solo boje.U zavisnosti kakve su tvoje potrebe namestices osetiljivost dirke i da sviras kvalitetno.Dirka je daleko od toga da je odlicna(ima i mnogo boljih)ali je daleko bolja nego na PA 50.
U odnosu na PA 500 je takodje bolja ,sa PA 800 ne moze da se poredi jer PA800 takodje ima solidnu dirku(daleko je to od savrsenog)ali je potpuno razlicita dirka u odnosu na GW 8.
Kao sto si i sam napisao najbolje je da sam probas pa odlucis da li ti odgovara ili ne.
Boban010
11.04.2013, 08:52
Tako je Neso,i moje misljenje je da je dirka na GW8 bolja od one na PA50 i PA500 ali je zato dirka na PA800 bolja od ove na GW8.
Naravno filing sviranja na razlicitim dirkama nije isti kod svih muzicara i ne moze se bas potpuno recima opisati a uglavnom se svodi na svidja mi se i ne svidja.
Akordeonista
11.04.2013, 12:18
Niko nije ni napisao da Pa50 ima bolju dirku!
nesaband
11.04.2013, 12:27
I ja sam stekao takav utisak da si poredio dirke GW8 sa PA 50.
Akordeonista
11.04.2013, 12:32
Da, ali poenta je bila u onome "pre bi se mogle"! Treba malo bolje citati postove!
nesaband
11.04.2013, 12:39
Ali to sto si napisao nije tacno,to je dezinformacija sa tvoje strane.Procitao sam ja tvoj post pazljivo i zato sam trazio razjasnjenje.
Akordeonista
11.04.2013, 12:48
Da li je dezinformacija ili ne to treba ljudi da provere, kasnije sam jasno obrazlozio zbog cega tako mislim dok ne videh da me je bilo ko argumentovano demantovao vec se svodi na "meni se svidja"! U redu je i to, postujem ja to ali imajte postovanja i za tudje misljenje koje nije u skladu sa vasim! Usput, mogu jos da obrazlazem po pitanju dirki ali ne videh da je bilo ko osim mene to radio, voleo bih da cujem tvoje argumente po pitanju istih!
nesaband
11.04.2013, 12:58
Nema tu mnogo sta da se objasnjava,jednostavno dirka na PA 50 je suvise lagana,imam osecaj kao da ce svaka dirka da pukne pri malo jacem udarcu prsta,lepe se prsti za nju,nema potisak nikakav,ma to je najgora dirka koju sam ja ikada probao.Moze i na tome da se svira ali ne treba je uporedjivati sa dirkom na GW8 koja nije ni priblizna dirci na PA50 zato i smatram da je to dezinformacija.
Moras voditi racuna sta pises i biti oprezan ne zbog mene vec zbog kolega sa foruma koji imaju mnogo manje iskustva sa klavijaturama od mene.Ovo ti je dobronameran savet i na taj nacin ce te ljudi vise postovati.
Akordeonista
11.04.2013, 13:45
Neso, ti mi upurno imputiras to da sam rekao da su dirke na Pa50 bolje nego na GW8 sto je u najmanju ruku NEPOSTENO s tvoje strane jer ni jednog trenutka nisam to rekao!!! Poredio sam dirke na Pa800 i GW8 i konstatovao da su na Pa800 bolje dirke i rekao "pre bi se mogle porediti" sto nikako ne znaci "na Pa50 su bolje dirke" kako si ti to interpretirao! Ocigledno NISI pazljivo procitao moj prvi post i zbog toga cela ova ujdurma oko toga. Ocigledno ti je tesko da priznas to ali nemoj zbog toga meni stavljati u usta reci koje ni jednog trenutka nisam rekao, kako bi se ti opravdao pred ostalima!
U postu koji mi je obrisan je stajalo i to da sam ja samo jedan u nizu krajnjih korisnika muzickih instrumenata i opreme i kao takav imam pravo da ih hvalim ali i kudim njihove mane kojih, u slucaju Rolanda nije malo (na nasu zalost)! Za razliku od tebe Neso, nemam nikakav finansijski interes zbog kog bi hvalio i negirao mane nekog instrumenta! Sviram na Tyros 3 koji bih rado promenio, prvenstveno zbog velikih gabarita i tezine koja sa flightcase-om iznosi oko 25kg, mozda i vise! Rado bih presao na Rolanda koji zvuci odlicno ali nije operativan kao Yamaha ili jos bolje kao Korg (koji ima odlicnu operativnost ali mu je zvuk zbog ocajne D/A konverzije veoma mutan i "ne izlazi" kako treba) ali to zbog dosta nedostataka Rolanda meni jos nije moguce, sto ne znaci da ne smem da komentarisem njihove klavijature i da me po svaku cenu treba "ucutkati"! Ono sto je korisno za sve clanove da znaju je to da je ovim klavijaturama moguce, uz odredjene dodatke, nadomestiti sve njihove nedostatke sto je Tranzit vec pominjao! U tom slucaju bi se prevazisle razne mane, kao sto su mali broj solo partova, nedostatak lowera, terce, ukljucivanje/iskljucivanje internih i pozivanje externih zvukova i mnogo, mnogo drugih stvari ali to sve treba znati i podesiti jer sve ide putem SysEx protokola koji, osim Tranzita, nisam siguran da iko od forumasa poznaje dovoljno dobro!
nesaband
11.04.2013, 14:56
Ala si se ti raspisao ponovo,a ja sam ti samo odgovorio na postavljeno pitanje u proslom postu i dao ti koristan savet.
Drugi put kada nesto pises ne bi bilo lose da napravis da ti post bude pregledniji,ovako mi je tesko da te pratim.
Ja stvarno ne znam zasto si se zakacio na mene i moje pisanje.
Ovoga puta si bio malo kulturniji nego u proslom postu koji ti je izbrisan.
Nego,sto nepostavi ponovo moje oglase da me besplatno izreklamiras ovde na forumu?
Mozda si shvatio da si prekrsio pravila foruma pa si sada operzniji u svom pisanju.
Sujeta je strasna stvar a ti si prilicno sujetan u svakoj situaciji kada se neko ne slaze sa tvojim misljenjem i onim sto si napisao.
Ponovo se izvinjavam sto sam opet izasao iz teme ali morao sam ponovo da reagujem.
Akordeonista
16.04.2013, 15:29
Pa to su vec opasne prozivke Neso! Kad tako nesto napises morao bi i da imas argumente za tako nesto inace to ostaje samo mlacenje prazne slame i ljaganje clanova foruma! Bas bih voleo da vidim na osnovu cega si ti to zakljucio da sam ja "prilicno sujetan"?
A tvoje oglase nemam potrebe da stavljam, dovoljno je da se zna da trgujes rolandovim proizvodima i da imas interes od njihove prodaje pa ih zato i hvalis za ono za sta ih svi drugi kude!
nesaband
16.04.2013, 21:42
@Akordeonista,aj malo mene zaobidji,predji na nekog grugog.
Molim @admine da brisu ove glupe postove i ova prozivanja,bez pokrica.Ovo stvarno nije u redu.
Nemam vise zivaca da se raspravljam sa ovakvim clanovima pogotovo kad im proradi sujeta i kad im se napise da treba da gledaju svoja posla e na da neargumentovano prozivaju ljude samo zato sto nemaju isto misljenje kao i oni.
Cini se da se u ovoj temi diskutuje prilicno neargumentovano. Malo, malo pa se pominju "neki" nedostaci i "neke" mane, kod raznih instrumenata (ne odnosi se samo na Rolandove aranzere), a i kada se nesto i imenuje onda je uvijek glavna argumentacija ukus pojedinca, po principu: meni se svidja ili ne svidja. Sve ima svoje ime i prezime, pa ga treba konkretno imenovati a onda cemo prodiskutovati, isto tako konkretno, o konkretnim nedostacima i manama. Da se malo uozbiljimo, pa da krenemo od pocetka, mozda ce nekom i valjati takva diskusija.
Postovi su vec jednom brisani, i molim sve clanove da se vrate na temu, da se ne bi preslo na sankcioniranje.
Ono što je specifično za ovaj model, što nudi dosta mogućnosti, dobar sound a ne možeš ga prodati :D
Imao sam skoro svaku Pa seriju i često mijenjao aranžere, nikad duže od 10 dana nisam čekao da prodam Pa, dok sa GW8 već ga spustio na 460€ i dalje trljavo. Još uz to dođe torba, kablo, skoro kao nov.
Očigledno dosta se ne osuđuju probati nešto a da nije Pa serija.
Onda budes i sam promucurniji pa kupis GW-8 recimo na njemackom e-bayu za 350 eura a prodas ga za tih 460 u Bosni isto tako ocuvanog i jos i sa torbom. Kud ces bolje.
Da kupiš ga za 350€ + dostava + carina + pdv = daleko iznad ovih 460€ ;)
Ako ćemo ostati legalni naravno, jer ako se ne bavimo software piraterijom, onda nećemo ni u ovom slučaju krasti državu :)
Akordeonista
17.04.2013, 12:07
Veci je problem sto se veoma tesko prodaje i za tih 460e!
Carina na 350 eura za Bosnu i Hercegovinu nece biti bas tolika da se to sve ne isplati, to znamo i ti i ja (ako uopste i platis tu carinu, a znamo opet i ti i ja kako i zasto), a transport ce biti 35 eura DHLom, ni manje ni vise, a uvijek se moze naci neki komsija, rodjak i slicno koji ce to donijeti badava kad krene za domovinu. Dobiti aranzer sa 256 MB ROM izvanrednog sampling materijala i metar funkcija, za 350 eura (ovdje sam bio prilicno siroke ruke jer se u pravilu dobija i za 320 eura) je fenomenalno. Ne sitnicarimo i ne filozofirajmo bez potrebe. Cinjenica je da ces i na e-bayu jedan Tyros 2 morati da platis i 1.300 pa do 1.900 eura, a isti nije ama bas ni u cemu bolji instrument... dapace. Ko uopste kupuje jedan instrument razmisljajuci pri tom kako i za koliko ce ga prodati (sem dealera) ??? Valjda se jedan instrument kupuje iz sasvim drugih razloga, pa nije to nekretnina pa da pri kupovini razmisljas o zaradi !!!!! To su fakti, pa kome se svidjaju, kome se ne svidjaju.
@Tranzit: pogrešno si me razumio što sam htjeo reći u predhodnim postu :)
Kada sam kupovao GW8 platio sam ga i više od tih 460€, a sada ga prodajem jer prelazim na drugi aranžer pa mi ne treba.
To što sam spomenuo da sam lahko prodao Pa serije (nisam diler) samo je bilo poređenje sa trenutnom situacijom kojom imam sa GW8. Jednostavno cijena mu je toliko niska, da dolazim do tačke gdje ne mogu nit bi volio da spuštam cijenu kad znam koliko taj uređaj može, ali uzalud tome, niko ga ne želi :)
Znači cijela priča se vrti o tome da potražnja za ovaj model veoma niska i opada mu cijena zbog ne popularnosti a ako gledamo koje su mu aranžeri u rangu s njim, npr. Pa50, može ga pojesti za doručak (u koristi GW8). Ali i dalje puno lakše prodati Pa50 za 460€ nego GW8.
Skoro je bio jedan na oglasima za 300 eur. Ne znam dal' je prodat...
Akordeonista
17.04.2013, 18:10
Prodaja je direktno vezana za poznavanje rada sa klavijaturom a mora se biti svesno da je velika vecina korisnika nezainteresovana za udubljivanje u problematiku pravljenja ritmova, editovanja boja, itd.! Samim tim a i nedostatkom adekvatnog materijala za ovaj instrument i potraznja je mala!
Nedostatka materijala za novu Rolandovu seriju da nema !!!!! Smijesno je i napisati ovako nesto. Ta serija uvodi styleove sa G, E i VA serije, jednom rijecju, ama bas sve sto je napravljeno za Roland, a toga je, bez pretjerivanja, more materijala.
nesaband
17.04.2013, 20:11
Prva verzija jeste bila problematicna dok u drugoj verziji OS nisu ubacili style composer i style make up.Sa tim up date-om su resili taj problem.
Akordeonista
17.04.2013, 22:41
Nedostatka materijala za novu Rolandovu seriju da nema !!!!! Smijesno je i napisati ovako nesto. Ta serija uvodi styleove sa G, E i VA serije, jednom rijecju, ama bas sve sto je napravljeno za Roland, a toga je, bez pretjerivanja, more materijala.
Ne sporim da je materijala zaista more ali to je gotovo sve iz devedesetih sto je vec vidjeno i na neki nacin "prevazidjeno" jer sada su popularni setovi poput Dinamix i sl. a toga za ovu spravu nema!
nesaband
17.04.2013, 23:33
Nema Dinamix seta za GW 8.Ne moze ga ni biti a i nije potreban.
Ako svako ne napravi set sam za sebe onda nikakav dinamix set niti da se bilo kako drugacije nazove nece biti od pomoci.
Od tog mora ritmova od kojih su neki stari i po 15 moze se naci vise korisnih rimova nego sto se nalazi u jednom Dinamix setu.Ovo pisem iz iskustva jer sam imao kontak sa svim setovima za korgove aranzere i ni jedan nije kompletno dobro uradjen.
18 godina sviram aranzer i dobro znam sta pricam.
Akordeonista
17.04.2013, 23:39
I koliko si ritmova ti sam napravio od nule? Znaci, ne da uzmes tudji promenis boje, dodas ili oduzmes efekte i sacuvas kao svoj ritam vec bukvalno od prve note?
nesaband
17.04.2013, 23:51
A gde sam ja to napisao da ja pravim ritmove?
Akordeonista
18.04.2013, 00:43
Ako svako ne napravi set sam za sebe onda nikakav dinamix set niti da se bilo kako drugacije nazove nece biti od pomoci.
...Ovo pisem iz iskustva jer sam imao kontak sa svim setovima za korgove aranzere i ni jedan nije kompletno dobro uradjen.
18 godina sviram aranzer i dobro znam sta pricam.
Pa iz ovoga proizilazi da si ti pravio svoj set jer tudji "nikakav ne moze biti od pomoci" pa samim tim ni ritmovi ne valjaju jer su upravo oni najbitniji u jednom setu!
Usput, normalno je da nema seta u kom su svi ritmovi po tvom ili mom ili necijem trecem ukusu! Svaki svirac ima nesto svoje i zato je najbolje da sam i pravi ritmove po svom licnom ukusu!
Hocemo li jos dugo da citamo "ujedanja" ili da nastavimo sa diksusijom o GW-8. Koliko se sjecam, davno je bilo, mozda me sjecanje izdaje, tema nosi naziv "Roland GW-8 utisci i pitanja". Sve ovo sto cita cjelokupna Roland bratija (a i sire) u ovoj temi, u svakom drugom postu, nema ni blage veze sa utiscima i pitanjima u vezi sa Roland GW-8 instrumentom. Manje strasti vise informacija, svima ce daleko vise pomoci.
Akordeonista
18.04.2013, 01:33
Pa i ovo su informacije o samom instrumentu, do duse... malo "vitaminizirane"!:">
Pa ne tako davno, ako mene secanje dobro sluzi, sam u jednoj drugoj temi ja pokusavao da smirim slicnu prepisku izmedju tebe Tranzite i Marjana pa si mi odgovorio da "netacne tvrdnje treba ostro demantovati"!:)
Sto se tice informacija o GW8 zaista mislim da prica o setovima i ritmovima nije van teme!
Licno ne koristim nicije ritmove jer imam svoj pogled na to ali je cinjenica to da su setovi poput Dinamix, ****, Sudo, Sidzi itd. preokrenuli vidjenje aranzera i da ljudi teze tome da dobiju zvuk sto verniji zivom orkestru (cemu se upravo i tezi tim setovima). Da li se oni svidjaju nekome ili ne je vec stvar licne prirode ali cinjenica je da takvi setovi fale Rolandu kako bi se veci broj klavijaturista odlucio za sviranje na njihovim instrumentima!
E sad, da li je moguce dobiti tako nesto na Rolandu je diskutabilno jer se ti setovi zasnivaju mahom na semplovanim bubnjevima, basovima, gitarama...
U mojoj davnasnjoj diskusiji sa doticnim Marjanom, sve vrijeme je bilo diskutovano samo o subjektu same teme i nista drugo. Ni jednog trenutka se nije udaljilo od tog subjekta ni za dlaku, a sto je taj doticni zalutao u onome sto je pisao i sto nikako nije htio, a cini se ni mogao, da shvati i sagleda stvarno stanje i cinjenice i sto sam bio prinudjen da ga nesto opsirnije uvjeravam i iznosim argumente, to nikako ne znaci da je bilo ikakvog "ujedanja" bar ne sa moje strane jer to iz principa ne radim. Sto se tebi eventualno ucinilo da treba smirivati situaciju je bio tvoj licni dojam u datom momentu. Uzgred, zahvaljujem na tvom trudu da smiris situaciju, nevazno da li je to uopste bilo za nekakvo smirivanje jer cijenim svaki trud da se, nekada i sasvim nehoticno, nastale tenzije smire. Ovdje se medjutim malo, malo pa zestoko udaljimo od teme da bi malo "cacnuli" kolegu. Ne treba nam to, ama uopste.
Sto se tice pitanja u vezi sa mogucnoscu pravljenja setova na Rolandu BK-9, naravno da je moguce i to u prilicno visokom kvalitetu. Treba samo znati i ostaviti dovoljno vremena. Roland je u svoje top aranzere ugradio veoma raznolik spektar sampling materijala kojim zaista pokriva vrlo siroko podrucje a srecom i ono koje mi potrebujemo. Samplovani bubnjevi od strane korisnika, na aranzerima konkurentskih firmi su mulj u poredjenju sa onim sto sam proizvodjac ponudi u tom svom top aranzeru, ama korisnici se u pravilu nedovoljno duboko unesu u materiju pa im se onda cini da ce lakse zadovoljiti svoje potrebe nekakvim trecerazrednim samlpovima bubnja, koji tek posebna prica. Zabluda !!!!! Garantujem i glavom i bradom da cu napraviti bilo koju udaraljku od fabrickog kontigenta jednog Rolanda BK-9, Korga PA3X i Tyrosa 4, ama bas svaku koja se pozeli i da ce biti kvalitetnija nego bilo kakva samplovana iz tih famoznih setova sa Balkana.
Akordeonista
18.04.2013, 01:56
Tranzit, cak i iz takve "ostre" prepiske izmedju tebe i Marjana je isplivalo puno informacija koje nisu bile deo osnovne teme ali su itekako zanimljive za citanje i razmisljanje o njima!
Mislim da je i u ovoj prepisci, koliko god ona ruzno izgledala nekome sa strane, bilo korisnih informacija za razmisljanje drugima. Svako ima odredjene stavove dok ne cuje drugacije misljenje i ne promisli bar malo o njemu!
Potpuno si u pravu sa ovim posljednjim postom ali i tu treba imati razumnu mjeru. Ne sumnjam da je ti imas.
Akordeonista
18.04.2013, 01:59
... Garantujem i glavom i bradom da cu napraviti bilo koju udaraljku od fabrickog kontigenta jednog Rolanda BK-9, Korga PA3X i Tyrosa 4, ama bas svaku koja se pozeli i da ce biti kvalitetnija nego bilo kakva samplovana iz tih famoznih setova sa Balkana.
Moze li objasnjenje kako doci do toga?
Detaljnom obradom udaraljke sto podrazumjeva, pitch, EQ, tacke amp i filter envelopea, njihovu Velocity modulaciju i prije svega efekat. Budi potpuno siguran da se moze dobiti sta se pozeli jer je dat odlican polazni materijal (fabricki sampl iz ROMa instrumenta) koji je neuporedivo kvalitetniji od neukog samplovanja od strane najveceg broja korisnika.
Akordeonista
18.04.2013, 02:20
Verovatno si u pravu mada mislim da ogromna vecina tih semplova koji se kod nas koriste nisu nastali ovde vec po svetskim studijima! Gotovo svi semplovi koje sam cuo mogu se cuti po raznim AKAI CD-ovima, nekim Drum VST instrumentima i sl.! Ne tvrdim da nisi u pravu ali mi se cini da kod tih semplova i nije problem u samom kvalitetu sempla vec u broju layera koji se najcesce svodi na jedan jedini sempl pa je gotovo nemoguce dobiti realistican zvuk pri dinamickom sviranju! Upravo ovo je reseno na pominjanim setovima kod kojih su bubnjevi uradjeni sa vecim brojem slojeva po jednoj noti.
Jedno pitanje vezano za realisticniji zvuk, kako resiti pitanje ritam gitare? Recimo, na Sidzi setu ona zvuci zaista "zivo"! Mislis li da je tako nesto moguce dobiti bez semplera?
Nisi u pravu sto se tice Multilayer samplova bubnjeva na aktuelnim top aranzerima, oni su svi odreda u vise Velocity zona a narocito udaraljke koje su primarne, kao sto je dobos, bass bubanj ili HiHat. U poredjenju sa prastarim AKAI samplovima su oni kvalitativno jedan vijek ispred.
Dobiti ritam gitaru koja ce biti autenticna je filigranski posao u editingu ritma gdje se svaki ton jednog akorda pomjera za nekoliko tikova naprijed jer to je nacin na koji i svira jedan realni gitarista. Na realnoj gitari je fizicki nemoguce udariti svih 6 zica u jednom momentu, uvijek postoji minimalno kasnjenje izmedju pojedinih tonova tih 6 zica. To isto treba jednostavno oponasati u ritam editoru. Ovdje se zatim dodaju i efekti kao sto je strumming, zatim string slide i slicni... veoma komplikovan posao ali je rezultat toliko slican realnoj gitari da zaista moze da prevari i najpazljivijeg slusaoca. treba samo logicno i prije svega "muzicki" razmisljati, uspjeh je zagarantovan, opet jer je polazni materijal ogromnog kvaliteta. Ovo vazi za sve aktuelne top aranzere podjednako.
Akordeonista
18.04.2013, 02:33
Nisi u pravu sto se tice Multilayer samplova bubnjeva na aktuelnim top aranzerima, oni su svi odreda u vise Velocity zona a narocito udaraljke koje su primarne, kao sto je dobos, bass bubanj ili HiHat. U poredjenju sa prastarim AKAI samplovima su oni kvalitativno jedan vijek ispred.
Verovatno me nisi razumeo, nisam ni imao u vidu semplove koje su proizvodjaci dali vec one koje klavijaturisti ubacuju u instrumente putem semplera!
Sto se tice gitara, slazem se da je u pitanju veoma komplikovan posao!
Ti samplovi koje korisnici sami ubacuju, bar sto se tice udarljki, su u najvecem broju u jednom jedinom Layeru. Ako si na to mislio, to je potpuno tacno. Upravo tu i jeste ogromna prednost u autenticnosti i realnosti fabrickih samplova udaraljki jer su dati u nekoliko Velocity zona koje neuporedivo kvalitetnije "donose" zvuk bubnja nego one "jedno-layerne".
Jos jedan detalj, moguce je recimo, tako editirati jednu udaraljku da svaki put kada se udari ima za dlaku drugaciji zvuk, kao sto je to uostalom slucaj i kod realnih udaraljki kod kojih se zvuk mijenja u zavisnosti gdje se udari (u centar, malo ili vise sa strane itd...) i za ovo cak nije potrebno ni imati vise Velocity Layera, dovoljan je jedan... ali vrijedan. Kako vidis, sve je moguce uraditi ako se dovoljno dobro upozna instrument i njegove mogucnosti. Naravno ovo vazi iskljucivo za top aranzere koji imaju dovoljno slozen editing i modulacioni matrix.
Akordeonista
18.04.2013, 02:49
Jos jedan detalj, moguce je recimo, tako editirati jednu udaraljku da svaki put kada se udari ima za dlaku drugaciji zvuk, kao sto je to uostalom slucaj i kod realnih udaraljki kod kojih se zvuk mijenja u zavisnosti gdje se udari (u centar, malo ili vise sa strane itd...) i za ovo cak nije potrebno ni imati vise Velocity Layera, dovoljan je jedan... ali vrijedan.
Kako?! Sta je to "modulacioni matrix"?
Hahahaha... ti bi bas da saznas velike tajne malih majstora... hahahaha. I ovo je vrlo komplikovano i zahtjeva ogromno iskustvo i poznavanje pojedinih modulacionih mogucnosti instrumenata i njihov uticaj na zvuk udaraljke. Neki od tih top aranzera posjeduju tzv. Random modulaciju koju treba iskoristiti u vezi sa Amp, Pitch i Filter parametrima sounda. To sve treba biti vrlo precizno "dozirano" inace ne pije vode. Ovdje vazi zlatno pravilo "manje je vrlo cesto vise". Treba se osloniti prije svega na uho, pored sveg znanja i iskustva u editingu. Sound Designer je jedan veoma tezak, komplikovan i rijedak poziv koji podrazumijeva vrlo dugo i najvise obrazovanje i jos duze iskustvo. Pravila nema jer svaki zvuk zahtjeva drugaciji tretman, kao sto uostalom u kompletnom audio radu ima vrlo malo, cak neznatno malo, cvrstih pravila.
Modulacioni Matrix je skup svih mogucnosti jednog instrumenta da raznim midi kontrolama modulira odredjene parametre, odnosno u krajnjem ishodu, utice na sound.
Akordeonista
18.04.2013, 03:07
Ispravka, ja bih da saznam male tajne velikih majstora, pogoto kad se ima od koga!;)
To sam vec vidjao na pojedinim ritmovima da ljudi na, recimo, bongose stavljaju Wah-wah efekat koji im pravi dinamiku posto su u startu note upisane na istoj dinamickoj vrednosti. On naravno utice i na boju tona sto se meni licno nije svidelo u tom konkretnom slucaju koji pominjem!
Ima li jos sta ovako zanimljivo?:)
Sta preporucujes po pitanju bas gitara, kako njih naterati da prozvuce realisticnije?
Bass gitare su vec od strane proizvodjaca (uvijek uzimam u obzir top aranzere, ostali su neozbiljni za bilo kakav detaljniji rad) opremljene velikim brojem Multilayer sounda pa ih treba i iskoristiti ali ih malo i dotjerati. Ovo dotjerivanje se sastoji u modulaciji Filtera Velocityjem a ako aranzer posjeduje mogucnost modulacije Sample Starta, onda i to treba uzeti u obzir. Treba poraditi i na Amp Env. Release Time kao i na Filter Env. Release Time parametrima a moze se ali veoma decentno, odraditi i Pitch Envelope u zavisnosti od Velocityja jer tipicno za Sound Bass gitare je da se visina tona mijenja (neznatno ali ipak primjetno) jacim trzanjem zice. Na kraju tu su i EQ a i kompresor koji ce zaokruziti zvucnu sliku jedne realne bass gitare. Sve ovo upareno sa pravilnim i prirodnim sviranjem bass gitare na ritam traci, gdje treba izbjeci strogu kvantizaciju i potencirati dinamiku (Velocity) ce dati zeljeni rezultat. Opet komplikovano, nanu mu naninu...
Akordeonista
18.04.2013, 03:29
Komplikovano ali veoma interesantno...
Nisam razumeo ovo u vezi dinamike, kad kazes "potencirati dinamiku" mislis li na vece dinamicke razlike ili da treba svirati dinamicki ravnije, tj. na blizim Velocity vrednostima?
I ono za Sample Start takodje nisam razumeo, sta bi sa njim trebalo uraditi? Da li se to moze uraditi pomeranjem ataka note?
Potencirati dinamiku znaci da treba iskoristiti maksimalno sve zone Multilayer sounda, odnosno svirati sa vecom dinamikom, odnosno sirim opsegom Velocityja. Attack parametar nije isto sto i Sample Start. To su dva razlicita parametra.
Akordeonista
18.04.2013, 03:35
Na sta se tacno odnosi Sample Start, tj. kako on utice na zvuk?
Modulacija Sample Starta recimo Velocityjem, donosi kao rezultat da na primjer, pri jacem udarcu cujemo kompletnu Attack fazu a pri jednom slabom udarcu po tasti, cujemo sound bass gitare bez cijele ili cak i potpuno bez Attack faze (u zavisnosti kako jako smo modulisali). Znaci, Sample Start se odnosi zaista na stvarno fizicko pomjeranje pocetka sampla a ne puko stisavanje Attack faze, sto u kombinaciji sa modulacijom Amp Env. Attack Time parametra daje najprirodniji sound realne bass gitare.
Akordeonista
18.04.2013, 03:55
Zahvaljujem se od srca na celovecernjoj, vrlo ugodnoj i svima veoma korisnoj i zanimljivoj prepisci!
Odoh sad da sanjam ova "cuda" o kojima si veceras pisao!
Pozdrav i laku noc!
Brzo spavaj da se ne umoris od snova.
Možel jedan info u vezi sređivanja boja. Neke boje na GW8 su fabrički čiste i dobri, doda se malo delay-a ili poigra sa EQ i dobije se željeni rezultat (npr. piano, distorzija gitara, ...), dok kod nekih boja, čuje se kao metalni zvuk, kako najbolje srediti takve boje odnosno ukloniti taj "metalni zvuk"ga?
Npr. kod harmonika ili nekih akustičnih gitara čuje se. Ako nije jasno na šta mislim, mogao bi usnimiti par boja pa da čujete na šta mislim.
Jasno mi je na sta ciljas. Jedan nacin je EQ kojim ces pronaci tu "metalnu" frekvenciju, odnosno opseg i smanjiti ga nekoliko dBa, dok ne budes zadovoljan soundom. Alternativa je obrada Filterom, a na kraju i kombinacijom EQ i Filter editinga.
Boban010
05.05.2013, 10:56
@Laser
Ne moras da smanjujes tu frekvenciju koja ti smeta,jednostavno mozes da "istaknes" ostale frekvencije koje ti se svidjaju tako da ta "metalna karakteristika" postane zanemarljiva.
p.s.Obavezno skini choruse a ako stavljas reverb odaberi neki koji nece "zamutiti" boju.
@Laser
Ne moras da smanjujes tu frekvenciju koja ti smeta,jednostavno mozes da "istaknes" ostale frekvencije koje ti se svidjaju tako da ta "metalna karakteristika" postane zanemarljiva
Ipak bih savetovao, ako EQ podesavanje dozvoljava, uvek je bolje oduzimati nego dodavati!
Filtriranjem losih frekfencija isplivavaju dobre, same po sebi. Ovo je skoro pa pravilo!
Boban010
05.05.2013, 23:53
Najverovatnije si u pravu,medjutim da bi dobio ovo sto sam napravio od harmonika na GW8 ja sam dodavao,a onaj ko zeli da modifikuje neka sam odluci da li ce dodavati ili oduzimati....
Hvala, sva trojica ste pomogli na svoj način, pa je rezultat prihvatljiv.
Postaviti ću danas-sutra demo da čujte kako ispalo.
Btw. @Moriso: da li postoji i za GW8 neki besplatni balkan pack sa ritmovima i bojama koje ste preradili?
Boban010
06.05.2013, 12:00
Uopste nije tesko da uzmes neki od ritmova za BK5 pa samo promenis boje na GW8 koje ti se svidjaju i eto ti.Na GW8 imas vise boja na raspolaganju nego kod BK5.
Uzeo sam eto ritmove koje je Morison postavio za BK5, i eto primjer Oriental BK5-BK3 drum kit ni jedan ne godi kojeg sam postavio. Isto tako i sa ostalim ritmovima koje sam ubacio, uđem u Part view podesim tipa standard drum kit ili neki drugi, bass, ... ali opet loše zvuči, ne može se porediti sa ritmom koji je pravljen za GW8. Gdje griješim?
Isto tako mi bude recimo kada ubacim na Pa800 ritam neki sa drugog seta a ne učitam njegov sound ili DK kojeg je koristio, džabe postavljati svoj DK kada nije to to.
Boban010
06.05.2013, 16:53
Na GW8E imas na dva mesta Drum setove.Prvo mesto je tamo gde se nalazi GW,WD,LD i ostali setovi a imas i druge setove bubnjeva koji se nalaze od broja 1578 (pritisnes Numeric pa ukucas broj)pa navise.Pretpostavljam da ce tu da pase jedan od Orientalnih setova.
Drugari,evo upravo sam postavio na download ritmove i boje(performance) koje trenutno koristim.Ima tamo svašta,valjda ćete nešto i iskoristiti.Pozdrav svima,posebno mom drugu Bobanu!
Ima par stvari koji se mogu iskoristiti, pogotov ritmovi, Hvala.
Za ritmove nije problem, ali kako mogu iz drugog SET-a preuzti performance postavke i ubaciti u svoj SET? Ili se mora sve ručno kucati parametar po parametar :O
Boban010
07.05.2013, 22:01
Par stvari?Ccccc......
Covek ti dao set sa kojim zaradjuje lebac i ti odmah znas da nalazis manu a sam ne umes da napravis ni najprostije korekcije u ritmu! E,pa stvarno!
@Bobane: nigdje veze to što pišeš, nisam pljuvao mu po SET-u pa da tako reaguješ, SET je dobar i da ju se iskoristiti ritmovi i par boja, da je sve sjajno nije, to zna i Makso. Svaka mu čast što je postavio na download.
Imam nekoliko boja koje sam pravio a htjeo bi da dodam na taj SET i postavim na download, ali očigledno se ne mogu kombinovati iz dva različita SET-a boje, nego se moraju ručno prekucavati performanse, šteta.
Btw. ne znaš ni ti osnove programiranja ili dizajniranja aplikacija pa opet možeš dati svoj sud jel nešto lijepo ili funkcionalno za sebe ;)
Boban010
08.05.2013, 15:41
Nigde nisam napisao da si "pljuvao" po setu,ali da nisi apsolutno zadovoljan to je ocigledno.Sad pises "nije sve sjajno a to zna i Makso".Otkud ti znas da li uopste moze bolje da se uradi od ovoga?Mozda sama klavijatura nema mogucnosti da se uradi bolje.Uostalom ako mozes bolje izvoli,uradi pa podeli drugima,ili jedino znas da kopiras i prepises?I sta ce tebi set za Roland GW8 ako klavijaturu prodajes,da ne kazem poklanjas?
"Svaka mu čast što je postavio na download".Samo je ovo trebalo napisati!
Mogu i ja da kritikujem neku aplikaciju iako,pretpostavimo da ne poznajem osnove programiranja,ali ce moja kritika biti irelevantna bez bilo kakvih argumenata.
Nemoj ovo da shvatas previse licno,ima ovde mnogo njih koji ne umeju nista sami da naprave na klavijaturi ali zato umeju da opletu,"Djokin set mi je super on je best,ja sam peglao Perin set,kad bi mogo da izvadim boje iz Mikinog seta samo mi one fale da moj set bude najbolji",itd...I onda nastaju horor ili frankestajn setovi sa zvucnim imenima:Armagedon set,Pakao set,itd...Pa onda ide "navali narode,jos malo pa nestalo,cena prava sitnica".
Samo sam hteo da pokazes vise postovanja i zahvalnosti,makar ovde na forumu,a sta ces da mislis ili kazes negde drugde,tvoja stvar.
Nigde nisam napisao da si "pljuvao" po setu,ali da nisi apsolutno zadovoljan to je ocigledno.Sad pises "nije sve sjajno a to zna i Makso".Otkud ti znas da li uopste moze bolje da se uradi od ovoga?Mozda sama klavijatura nema mogucnosti da se uradi bolje.Uostalom ako mozes bolje izvoli,uradi pa podeli drugima,ili jedino znas da kopiras i prepises?
Ne znam šta si planuo toliko, da je SET dobar, jest, da može bolje, naravno da može. Ako misliš da ne može, žao mi je.
I sta ce tebi set za Roland GW8 ako klavijaturu prodajes,da ne kazem poklanjas?
I dalje radim na GW8, tako da suvišno ti je pitanje šta će mi SET.
A to da je "poklanjam", to si u pravu, da je bila ovakva ponuda kada sam je ja kupovao, eh.
Mogu i ja da kritikujem neku aplikaciju iako,pretpostavimo da ne poznajem osnove programiranja,ali ce moja kritika biti irelevantna bez bilo kakvih argumenata.
Čim koristiš neku stvar imaš pravo i da daješ kritike, da li to bile pozitivn ili negativne. Kako će ko koju kritiku prihvatiti, do osobe je koju je primi. Ja i nisam napisao ništa konkretno šta je loše nit šta je dobro (ima ih više nege dovoljno pozitivnih stvari), tako da i nije neka kritika, jer je previše opšta.
Nemoj ovo da shvatas previse licno,ima ovde mnogo njih koji ne umeju nista sami da naprave na klavijaturi ali zato umeju da opletu,"Djokin set mi je super on je best,ja sam peglao Perin set,kad bi mogo da izvadim boje iz Mikinog seta samo mi one fale da moj set bude najbolji",itd...I onda nastaju horor ili frankestajn setovi sa zvucnim imenima:Armagedon set,Pakao set,itd...Pa onda ide "navali narode,jos malo pa nestalo,cena prava sitnica".
Samo sam hteo da pokazes vise postovanja i zahvalnosti,makar ovde na forumu,a sta ces da mislis ili kazes negde drugde,tvoja stvar.
Ne možeš ti naređivati nekome šta će ko pisati po forumu, ako si imao loš dan, pa te nešto komentar moj pogodio, žao mi je. Bolje da je ova tema išla u pravu "Makso šta misliš da popraviš ovo i ovo na SET-u" nego da se mi nastavimo dalje prepirati, više bi to kolegi pomoglo.
nesaband
19.05.2013, 13:52
Nigde nisam napisao da si "pljuvao" po setu,ali da nisi apsolutno zadovoljan to je ocigledno.Sad pises "nije sve sjajno a to zna i Makso".Otkud ti znas da li uopste moze bolje da se uradi od ovoga?Mozda sama klavijatura nema mogucnosti da se uradi bolje.Uostalom ako mozes bolje izvoli,uradi pa podeli drugima,ili jedino znas da kopiras i prepises?I sta ce tebi set za Roland GW8 ako klavijaturu prodajes,da ne kazem poklanjas?
Podrzavam ovaj jako umereni post kolege @Bobana010 i da sam ga ja pisao bio bi mnogo ostriji kolega @laser.
Drugo,imam direktno pitanje za admonistratore sajta da li si ti povlasten i da imas pravo ovde na sajtu da u potpisu postavljas oglas.Zamisli kad bi sad svi svoje oglase postavili u svoj potpis na sta bi sajt licio.
Bez ljutnje ali mislim da nije u redu da se raspravljas sa kolegom Bobanom na ovaj nacin na koji si poceo.
Boban010
19.05.2013, 23:38
@Nesaband
Ma pusti druze,ne vredi.....
Drugari,žao mi je što je moj set izazvao ovoliku polemiku.Nije mi to bila namjera.Takav je,kakav je.Da može bolje-MOŽE.Da možete i Vi postaviti nešto na download-MOŽETE,pa da Svi imamo puno bolje setove.Iskreno,ja klavijaturu jedva da koristim,a da bih volio da bolje zvuči-VOLIO BIH!Pozdrav svima!!!
Nisi ti Makso izazvao nikakvu polemiku, niti treba da se osjecas odgovornim na bilo koji nacin. Ti si samo postavio set na download kao demonstraciju onoga sta, izmedju ostalog, moze Roland GW-8 i... to je bilo sve. Sto pojedini clanovi imaju svoja veoma cvrsta misljenja ili mnogo prije, predubjedjenja o samom instrumentu, to je njihovo pravo ali moze biti i problem. Specifikacije GW-8 su vec nekoliko puta postavljane i one govore dosta o tom aranzeru, tako da je besmisleno ponavljati ih po ko zna koji put. Kome i poslije svega toga nije jasno da GW8 sa svojih 256MB Sampling ROMa moze, po pitanju kvaliteta sounda, da parira bilo kojem aktuelnom top aranzeru konkurentskih proizvodjaca, njemu ne vrijedi dalje ni objasnjavati, niti mu dokazivati da u kreaciji nekakvih sopstvenih sounda, veliku ulogu igra i "faktor covjek" a vrlo cesto i presudnu, ukoliko instrument zaista nudi i vise nego pristojan zvucni materijal, kao sto je to nesumnjivo slucaj sa GW-8. Ocito je da se diskusija nepotrebno rasplinula i rasprsila, tako da je ostala u vrlo labavoj vezi sa nazivom teme, pa bi je trebalo polako vratiti na pravi kolosijek i obavezno ostaviti neosnovane i neargumentovane kritike po strani jer su upravo one te koje prouzrokuju posve suvisne tenzije.
nesaband
27.05.2013, 09:04
Juce sam imao priliku da sviram sa kolegom koji ima PA-800 koji je dobro sredjen.
To je bila prilika da se ove dve klavijature uporede kako zvuce.
Moj objektivan utisak je da je Roland BK-5 u svim segmentima nadmasio PA-800.
Harmonike ,ritam sekcija,itd.Daleko od toga da je PA-800 los aranzer ali je definitivno Rolandov ton prirodniji i precizniji.
Sad ce mnoge kolege da kazu da ja navijam za svoj instrument ali ovo su cinjenice.Ti semplovi koji se koriste u Korgovim aranzerima su stvarno sto kaze kolega @Tranzit pravo "smece".
Dodato:
Molim administratore da ovaj moj poslednji post prebace u temu BK-5 utisci i pitanja posto sam ja nenamerno pisao u temi GW-8.Moja greska.
Unapred hvala.
Čim kažeš da BK5 bolji od Pa800, po tome bi ispalo da je GW8 bolji od Pa800, (jer Tranzit je naveo da bolji sound ima GW8 od BK5).
Bez uvrede, ali možeš misliti koliko je bio dobar taj "sređen" SET na Pa800 da ti se učinulo da je BK5 bolji od Pa800 :)
nesaband
27.05.2013, 09:42
Imao sam GW-8,ni sa njim se nigde nisam obrukao,to je odlicna klavijatura kod koje je jedina stvar losa sto se treba namuciti da se napravi dobar set.Inace ni GW-8 ne zaostaje tonski u odnosu na mnogo skuplje aranzere kao sto je PA-800 i ostale.
Moje dugogodisnje iskustvo mi daje pravo da ovako pisem,ako mislis da je set u ovom Korgu PA-800 los onda se varas,cak sta vise taj set je bolji od vecine koje sam cuo ovde na forumu.
Da ne duzim posto sam greskom pisao o BK-5 u temi za GW8.
...jer Tranzit je naveo da bolji sound ima GW8 od BK5...Tranzit veoma, veoma rijetko koristi pojam "bolji" jer taj pojam je vrlo diskutabilan, tako ukoliko vec pominjes nesto sto sam napisao, onda to uradi na pravi nacin, to jest ne izvlaci pojedine rijeci iz konteksta onoga sta sam napisao. O cinjenicama se ne diskutuje a cinjenica je da BK-5 raspolaze ROMom od 128MB a GW-8 ROMom od 256MB sampling materijala. To su specifikacije koje sam iznio i njih treba i tumaciti kao specifikacije, osnosno cinjenice. Isto tako je nepobitna cinjenica da Roland kod svojih aranzera koristi kvalitetnije AD konvertere nego Korg, sto se odmah i direktno odrazava na kvalitet onoga sto cujemo. Iz tog razloga je potpuno shvatljivo sve ovo sto je Nesa u svom posljednjem postu napisao o poredjenju BK-5 i PA800. Veliki je dar i talenat umjeti "cuti" zvuk i samo mali broj ljudi je to u stanju na pravi nacin. Svi cuju (sem ukoliko nisu gluhi) ali... kako cuju.
Drugari, jedno kratko pitanje. Da li Roland Gw 8, bez one oznake "E" poseduje sve "nase" boje, harmonike, frule, itd. Ili se razlika izmedju obicnog i "E" verzije ogleda u nedostatku domacih ritmova?
Boban010
17.07.2013, 13:23
GW8 bez oznake "E"(odnosno ako nema plavu nalepnicu-European Eollection) nema ni "nase" boje ni "nase" ritmove...
Bobane hvala na odgovoru. Nikakvim update - om nemoze to da se sredi?
Imam jednu lepu ponudu za Gw 8, ali nisam siguran da li je "E", ako jeste, uzecu ga 100%.
Boban010
17.07.2013, 14:21
Tu ne pomaze "update"...Za svaku verziju postoji razlicit OS....
Nemoj da bjezis ni od turske verzije !!!!!
Na ovom nema nista da pise, neznam o cemu se radi..
Boban010
18.07.2013, 10:52
Ako imas priliku da probas ili neka taj sto prodaje sledi uputstva kako da vidi da li ima te boje koje su ti potrebne.Prvo neka pritisne taster Tone pa onda taster 8(iznad njega treba da pise World).Na ekranu bi trebalo da se pojavi Accordion 1 a broj 1194(u polju za Upper).Posle toga neka polako okrece tockic u smeru kazaljke na casovniku.Posle 4-5 boja trebalo bi na ekranu da pocnu da se prikazuju nazivi boja Guerrini R16,Guerrini R8 itd...Ako toga ima onda je OK.
Kad pritisne taster 9 trebalo bi da se pojavi boja BrStlGt/Sld1 pod brojem 1596....
Nema nista od toga, ovo definitivno nije "nasa" verzija. Odustao sam od kupovine.
ktisljar
07.08.2013, 14:55
Roland GW8 vec ima opciju za numericko biranje boja ili performansi,taster NUMERIC tako da bi ovaj dodatak za biranje boja bio nepotreban.Mada takav nacin biranja boja se ionako retko koristi,zbog toga sam ja potencirao favorite,jednim pritiskom na taster menjas ne samo boju nego i podesavanja vezana za nju,tipa ekvilajzer,wah ili neki drugi efekat...
Jos nesto kada putem tastera Numeric promenite boju,MFX koji je u toj performansi ostaje isti.Moze da se namesti da prilikom menjanja boja dolaze fabricki efekti ali su boje onda horor.Recimo harmonika guerrini ima fabricki odvaljene chorus efekte,pitaj boga zasto.
Vezano uz ovaj post, pitao bi sljedeće...
Da li "sređena" boja (sa efektima koje sam ja podesio) koja se doda u favorite TONE pamti te podešene efekte ili je potrebno tu boju dodati u favorite PERFORMANCE da bi efekti bili upamćeni? Naime, svaki put kad sviram sa nekom sređenom bojom i ritmom i kad odaberem neki favorite TONE u toku sviranja taj ton bude sirov (odnosno onako tvornički podešen).
Hvala unaprijed na odgovorima.
Pozdrav
Boban010
07.08.2013, 15:05
Moras usnimiti boju sa efektima u performansu a posle tu preformansu postaviti u Favorite.Favorite tone vuce isti efekat iz tekuce performanse sto je ogroman nedostatak kako Rolanda BK5 tako i BK9 koji nemaju Favorite performanse.Recimo imas distorziju ili wah efekat,jasno je da nijedna druga boja ne moze doci u kombinaciju za favorite tones sa tom postavkom....
Da ne govorimo o upotrebi ekvilajzera koji je za optimalan zvuk razlicit za svaki od instrumenata.....
ktisljar
07.08.2013, 15:27
Da, toga sam se i bojao, ali šta je tu je. U svakom slučaju hvala na brzom odgovoru i svako dobro.
Pozz
Boban010
09.08.2013, 12:24
Ne razumem zasto si se toga bojao?
Oces da kazes da si se nasekirao zbog BK5 i BK9 sto nemaju tu funkciju?:lol:
ktisljar
09.08.2013, 14:28
Pa iskreno govoreći da. Ipak su BK5 i BK9 novije sprave. Zašto Roland (a i ostali) nešto što je korisniku korisno i ubrzava mu rad ne implementira u svoje novije prizvode. Vjerojatno bi bilo puno više interesenata kad bi dobre i korisne stvari iz svake prethodne serije prizvoda prenjeli u novu. Hm... možda bi se na taj način došlo do savršenog aranžera pa ne bi imali što dalje izmišljati, nebi trebalo izdavati update, ne bi bilo posla za inžinjere itd... (valjda tako funkcionira sve u današnjem svijetu).
Sjećam se svog prastarog Soltona MS-50. Na tom arrangeru se boja mogla promjeniti u bilo kojoj performasi jednim pritiskom dugmeta bez ikakvog prethodnog podešavanja, imao je 4 upper-a itd.. Istina boje mu nise bile na nivou današnjih ali operiativnost mu je zaista bila jača strana, a napravljen je bio daleke 1994. godine, no to je sad druga priča da ne idem u off topic.
Pozdrav,
Zašto Roland (a i ostali) nešto što je korisniku korisno i ubrzava mu rad ne implementira u svoje novije prizvode...Postoji samo jedan odgovor na to pitanje: dodatni troskovi koje proizvodjaci nece da snose jer u tom slucaju ne mogu kalkulisati cijene po kojima trenutno prodaju svoje instrumente. Sve je samo stvar novca i dobiti.
ktisljar
09.08.2013, 14:55
@Tranzit.
Jel to to?...
http://www.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Q
Hahahaha... da, to je bas to. radi cega se danas sve, sa malim izuzecima, desava.
Jedno kratko pitanje.
Da li je moguće na Gw8 učitati ritmove u klavijaturi preko USB kabla. Imam jednu lepu ponudu za Gw8, ali izgleda da je USB ulaz sa prednje strane za Flash drive neispravan, cena je jako povoljna, pa me interesuje da li to za mene kao korisnika, koji ne pusta fajlove, matrice, već isključivo radim uživo svirke, igra neku ulogu, tj. Da li ću moći ubaciti ritmove preko USB ulaza sa zadnje strane, i da li postoji neki poseban softver za komunikaciju Gw8 i računara?
Moguće je preko USB kabla komunicirati sa računarom,pa i prebacivanje ritmova,boja i performansa .Mislim da nije skupo popraviti i USB ulaz na samoj klavijaturi.Pozdrav!
Makso, hvala na odgovoru. Klavijatura jednostavno u meniju bilo šta što je vezano za USB Flash drive, neće da odradi, nemože da formatira Flash drive... Je l to neće imati neke veze sa USB ulazom sa zadnje strane. Cena je negde između 250 i 300E za ovaj primerak. Ne znam šta da radim, da li da uzmem sebi ovaj Gw8. Molim za savet neki?
Boban010
02.03.2014, 21:50
Na GW8 ne mozes putem usb kabla direktno sa racunara ubacivati ritmove,vec samo sa flash memorije.Onaj drugi usb je samo USB to midi,dakle sluzi samo za prenos midi informacija.
300 eura za primerak sa falinkom kakvu si naveo je previse,ali 200 pa i nize od toga bi bilo sasvim OK.
Hvala Bobane, onda definitivno neću uzimati ovaj primerak, jer mi ništa ne znači, a da se cimam oko popravke ne želim i nemam vremena. Čekam sledeći, pošto trenutno na oglasima nema nijedan.
Pozdrav kolege, znam da je slicno pitanje bilo malo prije, al ako netko slucajno zna dal se moze promjeniti kompletan rom sa Latin verzije na Europsku tj. dal negdje ima za skinuti te resurse pa da se flasha rom?
Svaki odgovor bi dobro dosao..
Takoder zanima me dal se u song modu mozda moze napraviti kombinacija sa vise od 2 zvuka istovremeno?
Da li je na Gw8 moguce u nekom ritmu smanjiti recimo kontracinele, dobos, tj.razne elemente bubnja, ali sve odjednom, znaci ne u mikro modu da idem udarac po udarac da smanjujem nego da generalno smanjim u celom ritmu.
Boban010
07.01.2015, 14:57
Ne mozes generalno u celom ritmu ali mozes u jednoj traci,recimo za dur pa posle ako ti se promena dopadne iskopiras traku u mol i 7th.To ti je opcija Chnage velocity a nalazi se u Edit sekciji s tim da moras da znas na kom se tonu nalazi koji instrument,recimo dobos D2 i onda smanjis ili povecas za koliko ti treba.I ovo ima svoja ogranicenja jer dobos nekad cine 2-3 "layera" pa sa promenom Velocity parametra dolazi i do promene samog zvuka.Ipak ovo je brzi nacin da se promeni jacina odredjene udaraljke u odnosu na onaj u micro modu,ton po ton.
Poznate su mi te muke oko kuckanja u micro modu, zato i pitam. Hvala na odgovoru Bobane.
nemanja 1982
12.01.2015, 01:30
Poz ljudi. Zanima me kakav je princip rukovanja ove klavijatura,kako se biraju ritmovi kako boje,moze li posebno kao na korgu,ili ima neki princip kao kod yamahe sa registracijama. planiram da kupim ovu spravu za neke manje svirke koja je relna cena i koliko da je platim maksimalno.? hvala unapred
nesaband
12.01.2015, 01:35
Potrazi malo na forumu ,imas jos tema o rolandu GW-8 pa procitaj..Bas je dosta pisano o ovoj klavijaturi pa je glupo da se ponavljamo.
Boban010
12.01.2015, 06:13
Imam znacajnih novina u vezi Rolanda GW8 pa cu prvom prilikom postaviti ovde na sajt demonstraciju novih dobijenih mogucnosti ove klavijature,molim kolege za samo malo strpljenja.
Inace sto se tice cene za GW8,za polovnu je realna cena oko 350eura i to u solidnom stanju,neotvarana,bez ogrebotina i apsolutno u funkciji.Ima na oglasima par njih po 500 eura ali su to uglavnom preprodavci odnosno nakupci.
nemanja 1982
12.01.2015, 11:35
Hocu li pogresiti ako kupim Roland Gw8 a ne GW8E? Ozbiljno sam zagrejan za ovu spravu i pazaricu je ovih dana
Ja sam imao GW8 e i prodao sam ga pre par meseci za 380 e, ali bukvalno kao nov. Moze se lepo srediti, samo sto ja nisam imao strpljenja. Posto sam imao ranije rolande va-5, i g-1000 mislio sam da je isti princip rada, medjutim dosta se razlikuje, pozivanje ritmova i perfomansi...
Boban010
12.01.2015, 16:44
@nemanja 1982
Pogresices nemoj to da kupujes!
technicsKN
17.03.2016, 20:29
Evo jedno kolo na gw8 kako zvuci
https://soundcloud.com/jednokrilac/kolo-gw8
cartoon network dvojka,salim se ali me stvarno podseca kao kad se pusti na pa3 onaj ritam fabricki looney tunes :D
Ako još jednom čujem ovo kolo (pretpostavljam da je fajl ili ritam koji sam vozi) poludecu :D
Sad gledam ovaj gw8 kad sam počinjao da sviram domaću muziku imao sam neki roland prelude, je l' to neka izmenjena verzija ovog GW8, dosta me podseća, znam da je dolazio sa rumbama, 7/8, 9/8 i ostalim "balkan" ritmovima
Sent from my iPhone using Tapatalk
Boban010
18.03.2016, 19:13
@mimiki
Zvuci tako zato sto covek misli da je GW8 kasetofon pa ubacis kasetu i pichi.Treba ipak malo vise truda kako ne bi ljudi sa pravom mislili isto sto i ti.
@Vux
Prelude je osakacena verzija GW8 jer nema Favorite,inace bi bila jaca od GW8 jer ima vise boja,negde oko 2000..
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.