Prijava (LogIn)

Pokaži Full Verziju : Roland BK-9

Strane : [1] 2 3

Boban010
22.03.2013, 02:45
Uskoro ce biti velikih novosti od Rolanda!
Novi aranzer sa dva ekrana i 76 dirki bice predstavljen na Musikmesse-u pocetkom aprila.
U medjuvremenu pogledajte video.
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ZxR7Q53Z9hg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
p.s Samo da ne bude tezine od 100 i kusur kila!:lol:

nesaband
22.03.2013, 08:03
I posle kazu Boban ce da predje na PA-600 :lol:.

Bobane,sigurno nece biti lagana klavijatura kao sto su BK-5 i GW-8.
I sam znas da Roland kad pravi klavijaturu od 76 dirki uvek napravi sifonjer od punog drveta.To ce biti ipak sprava za mladje momke.

Verovatno @Morison ima vise informacija o novom Rolandu,verujem da ce se javiti i podeliti ih sa nama.

Akordeonista
22.03.2013, 09:18
Ne mora da znaci Neso, napravili su i Juno Stage koji nije tezak a ima 76 dirki (sa fantoma)! Bila bi prava stvar kada bi dali sve potrebne komande u vidu dugmica a da ne zapapre cenu zbog toga!

Morison
22.03.2013, 09:35
:)
Ne smem puno otkrivati ali mogu vam reci da nece biti puno teska!
A dirke su odlicne!
Vise informacija uskoro. Strpite se :)

nesaband
22.03.2013, 09:46
Ja sam zadovoljan i sa BK-5,meni radi posao odlicno.Ajde da se strpimo pa da vidimo sta su to novo smislili,mada ja mislim da mogu samo da unaprede neke tonske dodatke inace sve je vec poznato i dobro odradjeno i na E-80 i na BK-5.
Ne bih ja tu nista menjao.

Boban010
22.03.2013, 12:09
Kolko sam ja procitao imace vokal harmonizer a verujem da nece biti jeftinija od 1500 Evrica.Ako opet bude tockic za biranje ritmova kao kod Rolanda BK5 onda neka hvala im.[-X
Sve u svemu Roland galami kao da je ne znam sta otkrio-Roland is back!A morao bi da ima sempler pa onda da se k..chi kako se vratio....

Rudiiiii
22.03.2013, 13:59
Ako su i ostale stvari kao ove orgulje, mogli su produziti pauzu, jedino ako su najlosije stvari strpali u demo a one bolje cuvaju za kasnije.
Izgleda kao poboljsani BK5, i ne bi trebalo da bude skup. Inace u zadnje vrijeme Roland je najbolji u ovim najavama, odbrojavanjima i sl. Roland is B(ac)K, originalno nema sta.

Akordeonista
22.03.2013, 15:13
...A morao bi da ima sempler pa onda da se k..chi kako se vratio....
U potpunosti se slazem sa ovom konstatacijom! I onaj tockic za biranje ritmova im je idiotski potez! U novije vreme Roland je izbacivao uglavnom nedovrsene instrumente!
Ako ne bude imao sempler i ovaj aranzer ce ostati u domenu hobi sprava i nece se previse koristiti, kao ni Juno Stage koji je Fantom X sa 76 dirki u mnogo prakticnijem pakovanju ali... nema sempler! I zbog toga i nije zazivela u prodaji!

maricm
22.03.2013, 15:26
zna li se zasto ce mu dva displaya?

tranzit
22.03.2013, 15:48
Za danasnje potrebe i (ne)muzicare je malo i ta dva. Odlicno uradjen aranzer imao sam prilike da ga kratko testiram, ama ne smijem ni ja da pricam vise (zakleo sam se majkom=))). Sve u svemu, mnogi ce biti vrlo prijatno iznenadjeni. Kome se zuri neka odmah rezervise kartu za Frankfurt, tamo ce na "Musik Messe" biti izlozen i prezentiran od glave do pete.

Vex
22.03.2013, 17:03
Samo se iskreno nadam da nije monohromatski display kao na ovom YT klipu gore.

LAsER
22.03.2013, 19:15
Hrabro od Roland-a postaviti takav clip prije prezentacije produkta, ako ne prezentuju nešto moćno, samo džabe će se onda osramotiti. Tako da vjerujem da ima napredka.

Da li nam možete reći da li je namjenjen za srednju ili pro klasu aranžera?

tranzit
22.03.2013, 19:49
Ako pazljivo propratis istoriju Rolanda i svega onoga sto je plasirao u nekoliko decenija na trziste, zakljucices lako da se on do sada jos nije bas zestoko osramotio. Ovdje ne mislim samo na Keyboard instrumente. I oni instrumenti koji su bili pomalo diskutabilni medju korisnicima, nisu bili sramota. Cak i ponekad osporavana VA serija aranzera je bila u svoje vrijeme pomalo posebna ali u svakom slucaju kvalitetna. Ne smije se zaboraviti da je Roland firma koja je definisala i ustanovila danasnji General Midi Standard, na kojem u sustini pocivaju svi midi instrumenti danasnjice, bez obzira na proizvodjaca.
O revolucionarnim tzv. V-instrumentima Rolanda (V-Accordion, V-Drums itd...) ne treba posebno ni pisati. Oni su non-plus-ultra na trzistu i nemaju cak ni konkurenciju, a kako se cini, nece je ni dobiti.
Novijim aranzerima Roland je nasao nabolji moguci odnos cijena/kvalitet. To sto oni nude za smijesan novac, o tome konkurencija moze samo da sanja. Uvjeren sam da ce i BK9 opravdati reputaciju Rolanda na najbolji moguci nacin.

sxkn7
22.03.2013, 20:44
ovo je navodno slika BK-9 - ima li ko bolju ?

http://img132.imageshack.us/img132/7288/bk91.jpg

velja87
22.03.2013, 20:59
Videcemo kada izadje kakva ja klava, do tada mozemo samo da nagadjamo. Sigurno je da ce biti bolja od prethodnih modela, bar sto se tice zvuka. Verujem da ce Roland staviti svoje nove banke zvukova :)

LAsER
22.03.2013, 23:33
@Tranzit: sve ima svoje, Roland ima svoje tržište sa produktima kojima se posvete, već si spomenuo npr. V-Drums. Ali pričam o Aranžeru, tu nisam vidio napredak (ovo što su do sada izdali, možda u pozadini spremaju bombu) u odnosnu na konkurenciju što izdaju. Kada je KORG počeo unaprijed da najavljuje svog Workstation-a "The game has changed" očekivalo se nešto više nego do tada što su izbacivali i ponudili su to. Pa tako se očekuje sada i od Roland-a kad već najavljuju da su se vratili (znači priznali su time da su bili zaostali u svijetu aranžera za konkurencijom) da će sada taj model vratiti slavlju Roland-a u svijetu Aranžera.

Roland i dalje kod Aranžera griješi što već jednom ne postavi barem sample player, pa barem mu dodjelili 64 MB RAM-a. Koliko god oni srede svoj ROM samplovima, uvijek postoji želja kod zahtjevnog korisnika da čačka po Aranžeru i ubacuje svoje samplove, pa makar to i lošije zvučalo.

Tako da i nije čudo što drugi drže tržište na segmentu Aranžera. Ponuditi zatvoren sistem vidjeli smo do čega vodi. Uvijek će većina voliti kupiti Android uređaj ili PC nego Appleov proizvod gdje koristiš ono što ti oni ponude a ne da ti imaš mogućnosti birati (odnosi se na poređenja da mijenjaš sound po svojoj želji a ne da što mi ponude od duvačkih instrumenti da moram od toga da miksam sound).

tranzit
23.03.2013, 00:07
Naravno da su to izvjesni argumenti ali zaboravljas da Roland ne pravi svoje aranzere samo za balkansko trziste a najvecoj masi ostalih muzicara je sasvim doovoljno tih 256MB ROM samplova koje Rolandovi novi aranzeri imaju u sebi.

Da te samo podsjetim da najbolji aranzeri ostalih firmi imaju tek nekoliko desetina MBa Sample ROMa vise od tih Rolandovih ali su, ni manje ni vise, nego cetiri puta skuplji (pa i pet puta)!!!!! Ne bih tako usko gledao na tu problematiku. Da li vrijedi dati 4.000 eura za ono malo sampling RAMa u koji se kao po pravilu trpaju nekakvi samplovi zujalica i ultralosih harmonika, ostavio bih svakome da sam prosudi. Ni u cemu vise ne zaostaje jedan BK5 ili GW8 iza jednog Tyrosa 4 ili Korga PA3X. Sva ostala sminka je tu iskljucivo da "zaprepasti" i prepadne kupca jer jedan 7" Touch Screen u medjuvremenu kosta manje od 100 eura, kontroler sa 8 klizaca ispod 40 eura, kontroler sa 16 Padova se moze naci, opet ispod 40 eura... da ne nabrajam dalje. Kako vidis tu i Yamaha i Korg otimaju ogroman novac na ono malo jada sto daju. Osnovni Sound im nije ni trunku bolji od Rolandovog a ni tehnoloski nisu ispred (misli se na AD/DA konvertere).

Ti Yamahini i Korgovi i Ketronovi aranzeri nisu nikakvi "otvoreni" sistemi, kao sto to nije ni Roland, odakle ti ta tvrdnja i saznanje ? Oni su svi, ne zatvoreni, nego zakljucani !!!! Ako smatras da je nekakva "otvorenost" to malo jada od Sampling RAMa, grdno se varas, jer ces recimo uz jedan Laptop od par stotina eura, jednim legalnim Kontaktom od 399 eura i jednim skromnim audio interfaceom od 200 eura dobiti stotinak puta veci Sampling RAM i jos toliko puta veci kvalitet samplova nego kod bilo kojeg "sampling aranzera". Kad sve saberes opet nisi ni u pola cijene jednog Tyrosa 4 ili Korga PA3X a fleksibilniji si i kvalitetniji nekoliko klasa... i... sto je najvaznije, potpuno "otvoren". Vidis... sve je stvar ugla iz kojeg posmatras jedan instrument, tako da ne treba nista apsolutno kuditi a ni glorificirati. Jedno se mora i treba reci, Roland daje apsolutni maksimum za novac koji trazi za svoje aranzere. To je jednostavno nepobitno.

LAsER
23.03.2013, 00:39
Ti Yamahini i Korgovi i Ketronovi aranzeri nisu nikakvi "otvoreni" sistemi, kao sto to nije ni Roland, odakle ti ta tvrdnja i saznanje ?

Pogrešno sam se izrazio, nude veću fleksibilnost.

casper
23.03.2013, 00:51
@Tranzit, sve što govoriš i jest tako. Ali .....

Zašto Roland već 6-7 godina nema neki model koji bi pratio top klasu konkurencije? Stvarno se zapitam koji je pravi razlog jer imaju tehnologiju, znanje i iskustvo. Ne vjerujem da je (ne)isplativost takve proizvodnje razlog. Uostalom, mnogi veliki brendovi (nevezano za instrumnete) svjesno ulaze u proizvodnju malih i skupljih serija samo da bi išli u korak s konkurencijom.

Postoji ona klasa muzičara kojoj nije bitno da li će instrument koštati 1000 ili 4000 eura. Oni žele najskuplji model, žele imati potpuni komfor i razlika u cijeni ih ne smeta. I žele svirati na Rolanda, a ne prelaziti na Korga ili Yamahu. Čini mi se da će ovakvom politikom Roland izgubiti upravo tu kategoriju potrošača.
Svatko tko drži do sebe i do posla koji radi mora imati dobar instrument. Zato je neozbiljno i smiješno svirati (živjeti) kao profesionalac i doći na gažu s klavijaturom koja košta 1000 eura.

Možda nisam u pravu, ali kad dođem na taxi stajalište uvijek radije sjednem u Mercedesa nego u Škodu. :D

tranzit
23.03.2013, 00:54
Casper to je poslovna politika Rolanda i oni su vjerovatno dosli do zakljucka da im nije potreban takav aranzer, bar do sada, u ponudi jer im posao ide sasvim dobro (i vise nego dobro) i sa ovim asortimanom. Njih najvjerovatnije i ne interesuje ta kategorija potrosaca jer od nje imaju najmanje koristi. Mislim da preferiraju masovnu proizvodnju po najpristupacnijim cijenama. To je kljuc njihovog uspjeha.

@LAsER

I ta "fleksibilnost" koja je veoma, veoma diskutabilna, nikako ne smije da kosta 3.000 eura vise. To nije fleksibilnost, to je drskost i bezobrazluk, ne znam kako bih to drugacije nazvao. Jednog muzicara prevashodno interesuje sound onoga na cemu svira a sve ostalo je drugo i trecerazredno. A bas po tom pitanju Roland ne zaostaje ni korak. Nazvah obicnom "sminkom" upravo tu nabijedjenu "fleksibilnost" skupih aranzera... to i dalje vazi. Sam se bavim projektovanjem i gradnjom najsavremenijih muzickh elektronskih instrumenata i prisiljen time, veoma dobro sam upucen u sve cijene, vrijednosti, fleksibilnosti i mogucnosti danasnje tehnologije. I Yamaha, i Roland a i Ketron koriste kompjutersku hardver tehnologiju iz proslog vijeka a prodaju je po cijenama najboljih i najsavremenijih komponenata. Prevara, sramota i kriminal !!!! Da bih te bar djelimicno uvjerio u ovo sto pisem, obavijesti se direktno kod Yamahe recimo za cijenu 512MB prosirenja za njihov Tyros, uporedi to sa cijenom tog istog memory modula u prodavnici kompjuterskih dijelova... sve ce ti biti jasno. Isti odnos cijena vazi i za sve ostalo na tim instrumentima, budi potpuno siguran. Otuzno mi je i kad razmisljam a kamo li kad pisem o tome... zato da se ipak vratimo na temu o Rolandu BK-9... pametnije je i korisnije.

LAsER
23.03.2013, 01:34
@Tranzit: još samo jedan post, kad smo već zagazili :)
Većini je to jasno da se tako radi, zašto rade i to nam je jasno, jer jednostavno nema velike konkurencije da bi pogurala "razvoj" i u tim segmentima (tehnologija postoji). Da imamo 2-3 (popularna branda) na sceni mobilnih uređaja, možda i dan danas ne bi imali uređaje kakvi su sada na tržištu. Srećom ima ih daleko više, pa se jagne ko će izdati bolji model. Tako da svi oni gledaju svoju korist, što je normalno. Šta će izdati top aranžer kada ne bi onda mogli napraviti toliko velik korak da namame korisnika da promjeni ubrzo na drugi model, već bi moralo proći puno više vremena da bi izdali novu tehnologiju, ovako daju na kašikicu.

Kad si već i sam dosta upućen u tome, a i možeš te nedostatke promjeniti, kad će TransAudio? :)

nesaband
23.03.2013, 02:26
Prvi koji dodje u Beograd ce doci u moje ruke da ga testiram.to ce se desiti verovatno posle sajma.Prerano je da sudimo o instrumentu koji je videlo samo par ljudi za sad.

Roland dobro radi posao.Njegovo trziste nismo mi Balkanci vec ceo razvijeni svet koji jos uvek ima para.Kada mi budemo deo tog sveta onda mozemo da zakeramo.

tranzit
23.03.2013, 02:46
@Tranzit
Kad si već i sam dosta upućen u tome, a i možeš te nedostatke promjeniti, kad će TransAudio? :)Mozda bih i ja trebalo da se ugledam na Yamahu i Korg pa da dajem na "kasicicu" !!!!! Ne, sigurno necu jer upravo radi toga i postoji Trans Audio koji ne mora da se mijenja svake godine da bi se bilo "Up to Date". Bice uskoro predstavljen model za Balkan, to sam vec u jednoj drugoj temi napisao, a svi ti nedostaci postojecih etabliranih aranzera su otklonjeni ali i ne samo to. Dodati su i silni novi Toolovi koji do sada nisu postojali u aranzerima, a ni u drugim Keyboard instrumentima. Malo strpljenja jer sam posljednjih mjeseci neocekivano bio prezauzet studijskim radom, pa se nije imalo vremena za ostalo.

Boban010
24.03.2013, 10:09
Sta mi uradiste od teme,kukuuuu...."Sljivo sto mi ubi auto"!=))
@tranzit
Bolje nemo' vise ovako da branis Rolanda!:lol:

daca91
24.03.2013, 10:17
da se strpimo jos par dana,pa da vidimo o cemu se radi :)

tranzit
24.03.2013, 10:24
@tranzit
Bolje nemo' vise ovako da branis Rolanda!:lol:Hahahahaha... ama ne branim ga Bobane, ne placaju me (bar da hoce), nego jednostavno treba glasno i jasno reci istinu pa kome se dopada, dopada, kome se ne dopada nek i dalje zivi u zabludi, mozda je tako srecniji... a to je i najvaznije, pa ma kako istina crna bila... nego pobjeze mi sinoc jedan GW-8 za 315 eura na e-bayu, a bas sam htio da ga testiram ugradivsi Trans Audio u njega... umalo se nisam ubio... hahahahahaha.

casper
24.03.2013, 21:58
http://www.youtube.com/watch?v=Aq04I2NsBm4&feature=youtube_gdata_player

maricm
24.03.2013, 22:43
Hehe ovo je pirat snimak

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2

casper
24.03.2013, 22:50
Da, i zvuk je loš. Malo za podgrijavanje dok ne izađe nešto ozbiljnije.
A pored dva ekrana još mali iPad :-)

Boban010
25.03.2013, 00:33
Ko u TV studiju,ekrani na sve strane!:lol:
@tranzit
Ma znam da ih nisi branio,zezam se.Da si malo blize pa da ti prodam jedan od moja dva GW8.:D
Ili da kompenziramo za Trans audio....

gogi-japanac
25.03.2013, 07:10
Samo da joj ubace dirke kakve ima Juno Stage i bice ovo pravi zmaj od klavijature........I naravno,da ne preteraju sa cenom.

tranzit
25.03.2013, 13:02
@tranzit
Da si malo blize pa da ti prodam jedan od moja dva GW8.:D
Ili da kompenziramo za Trans audio....... ili da ti ugradim Trans Audio u u jedan od ta dva GW-8 a od drugog da se oprostis i da ispeces jedno manje jagnje (jedno sedam kila, ne treba vise) i tako jedno desetak dana =))=))=))=))

mklavijatura
25.03.2013, 13:19
Mogu li ja svoj GW-8 da doniram u naucna istrazivanja, pa da mu se ugradi taj Trans Audio, cisto zbog humanosti ? =)) Izvinjavam se za off-topic :)

tranzit
25.03.2013, 13:22
Mozes ali za tebe vaze malo drugaciji uslovi. Prvo to mora da bude na licu mjesta, dakle u "Nis", a posto nemas nista pride onda spremi jedno osrednje stado jagnjadi... naravno iste tezine kako je gore navedeno =))=))=))=))

grabovac037
25.03.2013, 18:08
poz za tranzita kad ce transaudio ne mogu vise da cekam xexe

nesaband
25.03.2013, 18:27
E moj druze,to se oduzilo ko koridor deset i obilaznica oko Beograda.

Nego ajde da se vratimo na temu i ako ima neko neke podatke neka nam ih napise.

yamahapassion
25.03.2013, 21:17
Ja sam malo listao neke strane forume, jedni kazu da ce to biti ustvari bk-5, sa identicnim OS-om, samo spakovan u drugacije kuciste, i sa 76 dirki, a drugi kazu da bi to mogla biti klavijatura sa elementima iz modula bk-7 i starog dobrog g-70. to su sve nagadjanja, ali april je blizu pa cemo videti. kada bi bila ova druga varijanta (bk7, g70) to bi mogla biti jako zanimljiva sprava.

Akordeonista
26.03.2013, 12:59
Mogla bi biti ali ako ne bude imala sempler, opet nece biti interesantna sirem broju korisnika! Najveci broj korisnika trazi sve u jednoj klavijaturi i cim treba nositi vise njih na svirku to nije prakticno. Usput, ako nisu ubacili dugmice za menjanje performansa, ritmova, boja, opet ostaje neupotrebljiva za ozbiljniji rad!

tranzit
26.03.2013, 14:11
poz za tranzita kad ce transaudio ne mogu vise da cekam xexeBice... bice... Aman momci polako kao da je o glavu... ima tranzit mnogo vaznijeg posla nego sto je Trans Audio... salim se, malo sam bio bolestan... smlatila gripa skoro dva mjeseca, pa nisam imao volje i snage ni za jelo a kamo li za rad.

@Akordeonista
Prvo kratko off topic jer nisam imao prilike da ti odgovorim u temi koja je zakljucana a u vezi sa tom mojom nekakvom "anonimnoscu po svaku cijenu", da to jednom za svagda skinemo sa dnevnog reda jer i ne treba da bude na dnevnom redu jednog muzickog foruma. Pitam li ja ikoga kako se zove... ne pitam, niti me interesuje... uopste mi nije vazno kako je ime i prezime covjeka sa kojim korespondiram, uvijek me interesuju samo vazne stvari: da li i kako mu treba pomoci i dati savjet, negirati dezinformaciju ili potvrditi pravu informaciju... nista vise, Kazes tamo, to moje ime bi doprinjelo mom vecem autoritetu... ako bih samo na osnovu svog imena stekao nekakav uzasno veeeeliki autoritet na forumu (koji mi uzgred, uopste nije bitan), onda ja kao strucnjak nista ne vrijedim. Valjda se autoritet na jednom forumu stvara djelima, znanjem, iskustvom, savjetima, konsekventnoscu, spremnosti da se pomogne, respektom kolega... !!!!! Kako je ime onome koji pomaze, savjetuje, zna, djeluje, respektuje... pa nek mu bude ime "tranzit". Zasto se ljudi kod nas ponekad ponasaju kao znatizeljne domacice ????? Samnom se uvijek moze diskutovati o muzici, instrumentima, instrumentalnoj periferiji i srodnim temama ali o mojim zivotnim nacelima i principima ne moze nikada jer i ja svima ostavljam potpunu slobodu da zive i djeluju samo onako kako oni smatraju za potrebno i normalno.

Sada kratko i "on topic", BK-9 ce vrlo prijatno iznenaditi, prije svega, poklonike Rolandovih aranzera, tehnologije i zvuka. Roland ce i kod BK-9 ostati vjeran svojoj poslovnoj politici: mnogo zvuka za malo novca a onaj ko "ne voli" Rolanda i poslije BK-9 ga nece voljeti.

Vex
26.03.2013, 14:54
Roland ce i kod BK-9 ostati vjeran svojoj poslovnoj politici: mnogo zvuka za malo novca

Ako se ovo odnosi samo za BK seriju onda se slazem, ako se odnosi na Rolandov program u globalu, onda se debelo ne slazem.

Sent from S3

tranzit
26.03.2013, 15:09
Odnosi se samo na BK seriju... i... debelo si u pravu sto se slazes.

Rudiiiii
26.03.2013, 17:09
Od tih stotine novih ritmova za pocetak su nam pokazali jedan brand-new sa G70 :D I ako od tih 1700 zvukova jedno 1000 promijene koji poticu sa E20 bice super :D Bilo bi dobro da su ubacili neke pristojnije vandlere i ocistili bazu zvukova od umobolnih semplova s kojima je tesko i ptice ratjeravati. Ta nova politika manjih cijena i srednjih modela je dobra jer smo vidjeli kod G70 kakvu finansijsku havariju donese top model (top samo po cijeni iako ga licno nisam puno platio). Kao i ostale Rolande i ovaj cu nabaviti na nevidjeno, ne moze biti gori od G70 ! a logicno cu BK5 preskociti.

Akordeonista
26.03.2013, 17:42
@Akordeonista
Prvo kratko off topic jer nisam imao prilike da ti odgovorim u temi koja je zakljucana a u vezi sa tom mojom nekakvom "anonimnoscu po svaku cijenu", da to jednom za svagda skinemo sa dnevnog reda jer i ne treba da bude na dnevnom redu jednog muzickog foruma. Pitam li ja ikoga kako se zove... ne pitam, niti me interesuje... uopste mi nije vazno kako je ime i prezime covjeka sa kojim korespondiram, uvijek me interesuju samo vazne stvari: da li i kako mu treba pomoci i dati savjet, negirati dezinformaciju ili potvrditi pravu informaciju... nista vise, Kazes tamo, to moje ime bi doprinjelo mom vecem autoritetu... ako bih samo na osnovu svog imena stekao nekakav uzasno veeeeliki autoritet na forumu (koji mi uzgred, uopste nije bitan), onda ja kao strucnjak nista ne vrijedim. Valjda se autoritet na jednom forumu stvara djelima, znanjem, iskustvom, savjetima, konsekventnoscu, spremnosti da se pomogne, respektom kolega... !!!!! Kako je ime onome koji pomaze, savjetuje, zna, djeluje, respektuje... pa nek mu bude ime "tranzit". Zasto se ljudi kod nas ponekad ponasaju kao znatizeljne domacice ????? Samnom se uvijek moze diskutovati o muzici, instrumentima, instrumentalnoj periferiji i srodnim temama ali o mojim zivotnim nacelima i principima ne moze nikada jer i ja svima ostavljam potpunu slobodu da zive i djeluju samo onako kako oni smatraju za potrebno i normalno.
Kao sto sam i tamo napisao, tvoje je pravo da uvazis ili ne ono sto sam pisao o anonimnosti. Svi smo mi ovde anonimni ali ne zato sto se stidimo svog imena (bar ne bi trebalo da ga se stidimo) vec zato sto se na forumima obicno pisu nadimci a kada bi vecinu clanova pitao kako se zovu verujem da bi bez prevelikog otezanja i odgovorili punim imenom i prezimenom. Kada neko na direktno postavljeno pitanje kako se zove i dalje krije ime obicno nesto tu ne stima, stice se utisak da postoji "debeo" interes zbog kog ga krije.
Da ne budem pogresno shvacen, i ovo pisem, kao i komentar u onoj temi, samo kao posmatrac bez zelje da guram nos gde mu nije mesto, niti da izigravam kako si rekao "znatizeljnu domacicu" ali utisak mi je da si u onoj temi namerno isprovocirao Marjana kako bi bio banovan i mislim da to i nije bas lepo s` tvoje strane.:) On ti je protivurecio ali bez obzira sto si u pravu ne mora se oterati onaj koji se ne slaze sa tvojim misljenjem, jer se autoritet ne gradi teranjem neistomisljenika vec davanjem strucnih i tacnih odgovora (cega ti svakako ne manjka). S toga i jeste cudna ta anonimnost po svaku cenu i iskljucivost prema neistomisljenicima! Uostalom, oni ako daju netacne odgovore sami ce se diskreditovati i njihovo misljenje nece biti vredno pomena ali ih ne moras ti terati.
Izvinjavam se za off topic!

tranzit
26.03.2013, 18:03
Mislim da se nema potrebe za svim ovim ponovo. Cijenim te kao clana foruma i tako je to jos uvijek, bez obzira sto uopste nisam saglasan sa onim sto si napisao u predhodnom postu. Ne krije se ama bas nista "debelo" a ni "mrsavo" iza moje anonimnosti ili nicka, procitaj ponovo citat mog posta koji si sam stavio, odgovor i to potpun, stoji tu, nema potrebe da se ponavljam. Nisam covjek koji provocira, pa tako ni Marijana nisam provocirao ali kad neko uporno nece da shvati ono sto mu se nadugacko i nasiroko objasnjava i kad neko nema ni najmanje znanja o pojedinim osnovnim pojmovima (u onom slucaju je to bio VCA) a uporno i veoma samouvjereno ponavlja jedno te isto, onda mu se ne smije dozvoliti da siri dezinformaciju na javnom mjestu i to veoma drasticnu (uzgred Marjan uopste nije banovan). Ne ide i ne smije se "glumiti" pamet i znanje. Ako znas napises ako ne znas, cutis ili pitas !!!!! Nema tu dakle, nikakve provokacije, ima samo konsekventnosti i doslijednosti jer ovo je forum gdje hiljade ljudi pokusavaju nesto da saznaju sto im je veoma bitno i od cega im mozda zavisi poziv, odnosno zanimanje i uspjeh u njemu. Ni Marijanu niti bilo kome drugom, se ne smije dozvoliti da se igra sa tim. Marijan je vec vrlo dobro poznat ovdje po slicnim nebuloznim tvrdnjama i nije prvi put da je morao biti demantovan. Sto su njegove reakcije nekontrolisane i neukusne kada mu se dokaze i pokaze da grijesi (mada on to u pravilu i dalje ne shvata), to je vec Marijanov problem a ne moj. Zar radi toga, sto ce se eto osjecati isprovociranim i sto ce eventualno da reaguje burno i nekontrolisano, Marijana ili bilo kog drugog treba pustiti da pise sta mu padne na pamet ???? Sve u svemu, imas vrlo pogresno misljenje o meni ali to uopste nije bitno niti je to ikakav razlog za dalje diskusiju.

Mislim da je bilo i previse off topica i da nije red da ovu temu pretvaramo u raspravu o totalno nebitnim stvarima.

Vux
26.03.2013, 18:09
E samo cekam da izadje pa ako nije iskomplikovan da ga uzmem, mislim da ne moze da bude los, roland je uvek drzao dobar kvalitet :)
Osecam da ce ovo biti bomba :)

tranzit
26.03.2013, 18:10
Nije iskomplikovan, vrlo je intuitivan i veoma brzo se rukuje njime. Naravno sve je stvar navike ali uvjeren sam da ce bilo ko vrlo brzo savladati rukovanje sa BK-9.

Vux
26.03.2013, 18:12
Nije iskomplikovan, vrlo je intuitivan i veoma brzo se rukuje njime. Naravno sve je stvar navike ali uvjeren sam da ce bilo ko vrlo brzo savladati rukovanje sa BK-9.

Mozda tebi, ali ja sam korgovac skoro citav zivot :) svirao sam na rolandu dosta puta kod kolega ali sam imao samo roland prelude :)

tranzit
26.03.2013, 18:18
Ama nece ti biti nikakav problem, nemas potrebe za brigom. Uostalom, danas su svi ti brendovi na vrlo slicnoj "liniji", tako da nekih ogromnih razlika u opsluzenju i nema, pa ni ti neces imati nekih velikih poteskoca sa tim.

ЂолеПФК
26.03.2013, 18:56
Vrlo je verovatno da će i moja sledeća klavijatura biti upravo ova, taman bi mi 76 dirki dobro došlo, a uz to jako cenim Rolandov zvuk, neće valjda prevelika cena da bude, pogotovo što je sad izašao PA600 koji preti da zaseni tu ,,srednju'' seriju aranžera, u koju spada verovatno i ovaj Roland. :)

tranzit
26.03.2013, 19:24
Boga mi taj Roland spada, bar po onome sto nudi, u vrlo visoku "srednju" kategoriju. Prije svega, sama klavijatura mu je odlicna (a od nje nam pa najvise zavisi kvalitet svirke) debelo je bolja od svih tih "plastikanera" iz srednje kategorije, mada Roland u svoje novije aranzere i workstatione ili vec kako ih sve nazivaju, stavlja dobre klavijature, sto se ne bi moglo reci za konkurenciju u istom cjenovnom rangu. pa i malo visem.

yamahapassion
26.03.2013, 19:46
Tranzite, imas li neki demo, nesto "unoffical" cisto da cujemo?

tranzit
26.03.2013, 19:57
Nemam, ne smijem, taman i da imam, inace vrlo rado.

yamahapassion
26.03.2013, 20:10
a nista onda, april ce brzo... koji je datum musikmesse?

Akordeonista
26.03.2013, 20:12
Zna li mu se bar okvirna cena?

tranzit
26.03.2013, 20:16
E to tek cuvaju k'o zmija noge.

jovanov
26.03.2013, 20:20
mislim da ce biti 4april

casper
26.03.2013, 21:20
MusikMesse je 10 -13. 04. Valjda će ga do tada uspjet složit u hrpu ;)

Vex
26.03.2013, 22:00
Ide mi se godinama na taj sajam i nikako da se organizujem da odem:-(

Sent from S3

tranzit
26.03.2013, 22:11
Mislim da se ne bi nesto posebno ni odusevio. U danima kada je sajam otvoren za siru publiku je to opsta guzva i krkljanac pa i nemas veremena (ako uopste dodjes na red) da testiras sve te nove instrumente. Jedino ako nadjes nekog domaceg dilera pa da te povede sa sobom u danima kada je sajam otvoren iskljucivo za proizvodjace, saradnike, dilere i novinare.

casper
26.03.2013, 22:37
Biti na MusikMesse vrijedi jedino kako kaže Tranzit. Treba osigurati kartu za sve dane jer je zadnji otvoren za javnost i tada je full gužva. Ako imaš nekoga tko je povezan s prodajom instrumenata može se jedostavno doći do nje, oni dobivaju akreditacije koje poslije ionako nitko ne provjerava.

Posjet sajmu bih preporučio svakome koga interesiraju insturmenti. Sva događanja (koncerti, prezentacije) su unaprijed određena i treba napraviti vlastiti raspored onoga što te interesira. Tako će ostati vremena i za isprobavanje instrumenata koje preferiraš. Kad sam 2000-te godine prvi puta pohodio u Frankfurt, sajam je trajao 5 dana i sjećam se da nisam stigao pogledati sve što me interesira. Sajam treba doživjeti i pogledati, topla preporuka za svakog muzičara.

Vux
26.03.2013, 22:55
Koliko sam shvatio tranzit sve zna ali krije :D Ne mogu docekati vise da ga isprobam :D

nesaband
26.03.2013, 23:23
verovatno si mlad pa si zato nestrpljiv.Bez obzira sto sam ja mator,i ja sam nestrpljiv.=))Mada neocekujem nista revolucionarno u odnosu na BK5,mozda dodaju neko dugme i jos nesto i stave cenu od 1500 eura.

jovanov
26.03.2013, 23:27
ajmo jos malo strpljenja

Dell
27.03.2013, 09:15
Pretpostavljam da od citanja samplova nece bit nista, ili?

nesaband
27.03.2013, 09:23
pretpostavka ti je tacna.

Vux
27.03.2013, 13:22
Ja ne znam sto svi toliko forsiraju semplove, ja na pa500 izvlacim zvukove isto kao kolega sa pa800 samo sto mi treba mnogo vise vremena da cackam i mesam boje... A da se cimam sa memorijom za semplove da bih imao neku harmoniku za malu nijansu bolju ne pada mi na pamet :)

nesaband
27.03.2013, 14:16
Kad smo vec kod harmonike,ja garantujem da su ROM harmonike na GW8,BK-5 a verovatno ce biti i na BK-9 bolje od svakog sempla koji kruze forumom.
To mogu da potpisem,onako blanko.
Roland forsira na svojim aranzerima kvalitetne sempl boje koje su vec u ROM tako da stvarno nema potrebe za izmisljanjem tople vode.

tranzit
27.03.2013, 14:28
Ne mozes ni da sanjas, koliko si u pravu sto se tih harmonika tice. Samplovi koje ljudi stavljaju u te svoje sampling aranzere su toliko ubogaljeni i toliko jadni, da su bolni za sluh. Sve sam ih cuo, sve testirao, sve analizirao, tu nigdje nije bilo ni "H" od harmonike. Ima doduse par izuzetaka ali ih je toliko malo da nisu vrijedni pomena.

Koliko sam shvatio tranzit sve zna ali krije Hahahahaha... ama ne smijem, a rado bih vam ispisao sve ali ima jedan papir koji se zove ugovor a koji me obavezuje da cutim, a ako izblebecem kostace me debelo. Pssssssssst...

Vux
27.03.2013, 21:02
Hahaha zanimljivo :)
Slusao sam pre neki dan svirku pa3x i triton le... Na pa500 ja izvlacim 200 puta bolje harmonike koju napravim za 5 minuta :D Meni je taj sempler skroz nebitan

romario
27.03.2013, 21:15
E moj vux,
Ili veze nemas ili si genijalac ...
Postovano sa mobilnog uređaja

Vux
27.03.2013, 21:27
E moj vux,
Ili veze nemas ili si genijalac ...
Postovano sa mobilnog uređaja

Naslusao sam se dosta semplova, meni se licno ne svidja, stvar ukusa... Ovo sto mi spakuju majstori iz korga mi je sasvim dovoljno

Boban010
27.03.2013, 21:27
Cena za BK9 od 1100E bi bila sasvim OK pod uslovom da ima Vocal harmonizer...
Mada ozbiljno sumnjam da ce biti tolika jer su i prethodnici BK5 i BK3 precenjeni.Realne cene bi bile BK5 600E i BK3 300E a to na zalost nije tako,zato s' pravom ocekujem da ce cena biti oko 1500E....

Morison
28.03.2013, 11:10
Mogao bih da vam puno toga ispricam o novom aranzeru, upravo sam se vratio iz Budimpeste, sediste Rolanda za Istocnu Evropu gde je prisustvovao i Roland Tim Srbija.
Mogao bih...ali ne smem :D
Morate se strpiti do sajma u Frankfurtu i cim masina bude zvanicno predstavljena, objavicu i ovde sve detalje i odgovoricu na sva pitanja.
Moj opsti utisak o masini je da ima potencijala da se bez problema takmici sa top modelima drugih proizvodjaca a u nesto nizem cenovnom rangu.
Bitno je reci da smo se mi borili da dobijemo ono sto je potrebno za nas i nase trziste, za vecinu zahteva su nam obecali da cemo dobiti.
Toliko za sada!
Pozdrav drugari!

Boban010
28.03.2013, 11:42
Ih obecali...X(
Obecali su oni i terce na BK5 pa nista od toga.Umesto funkcije dobili smo sakatu BK3 bez Style composera i bez jednog Style MFX-a ali sa Favorite Performansama kojih na BK5 nema!?
Pa koga oni to prave ludim?
p.s.Nemoj misliti da se ljutim na tebe druze ali prevrsili su svaku meru i to podjednako svi proizvodjaci!

Akordeonista
28.03.2013, 11:50
Apsolutno se slazem sa Bobanom!

tranzit
28.03.2013, 12:09
... prevrsili su svaku meru i to podjednako svi proizvodjaci!Tako je Bobane, kazi im ti, kazi... nek se nose svi u...=))=))=))=))

Rudiiiii
28.03.2013, 14:38
Pa Morisone, nista te ne sprijecava da nam kazes sta i cega nece biti:D
Evo npr: multipadova nece biti? nece biti 0 srx prosirenja? nece biti povratka nekih funkcija sa VA7 ? nece biti direktnog biranja zvukova? nece biti tri drum trake? a ni samo jedna drum traka? nece biti touch screen? nece biti skuplji od 2000 eura? nije tacno da je vec 'ispecen' ROM itd... ? stilovi nece biti usvirani od benda ? Ti dodaj cega jos biti nece :)

maricm
28.03.2013, 16:25
ja sam na nekom njemackom forumu procitao da ce moci da prima semplove.
Kako sam slab sa njemackim mislim da je to u pitanju

Morison
28.03.2013, 20:33
Znate li da Japanci pregledavaju sve forume i slicno i da ce pojedinci ostati bez nekih svojih visecih periferija zato sto su neovlasceno odavali detalje pre vremena? Ja jeste da imam vec potomstvo ali meni ti viseci delovi trebaju, onako radi prisecanja na stara dobra vremena.

P.S. Pozdrav za Japance, ja sam dobar, vidite :)

gjoko
28.03.2013, 20:36
ovo sto neko ne sme da prica detalje i sto ima neki ugovor, jel to znaci da je placen od rolanda po nekim osnovama il gresim...???

Rudiiiii
28.03.2013, 20:57
Pa nista onda, ostaje da buljimo u ovaj drugi dio reklamnog videa koji je upravo izbacen :) vidi se nesto: favorite, loop ... reverb ... nest malo tastera za stilove? jedan red samo? za zvukove nisam upratio ...

tranzit
28.03.2013, 21:13
ovo sto neko ne sme da prica detalje i sto ima neki ugovor, jel to znaci da je placen od rolanda po nekim osnovama il gresim...???Ne grijesis... ama ne bas tako kako bi se pomislilo na prvi pogled. Licno, nisam uopste placen da ih reklamiram (to bi ih debelo kostalo a i ne smijem, odnosno ne mogu jer radim, na primjer i za Yamahu istovremeno) vec da cesto ili rijetko, zavisi od potreba, radim za njih izvjesne projekte u vezi sa instrumentima ili uopste audio opremom. Ko god radi takve poslove, odmah na pocetku saradnje (bilo da je stalna ili povremena) potpisuje ugovor koji jasno precizira sta se smije, a sta ne smije i kakve su odgovornosti.

nesaband
28.03.2013, 21:23
Ovde se vrti prica u prazno i digla se frka ni oko cega.ko da ce neko da kupi danas BK-9.:lol:

Neki ga pljuju a jos nije izasao,neki pricaju da ce primati semplove.Mozda bi najbolje bilo da se tema zamrzne dok se BK 9 ne pojavi na trzistu pa onda da ga pljujemo ili hvalimo ili i jedno i drugo.Ovako dovodite neke ljude u nezgodan polozaj bez razloga.

tranzit
28.03.2013, 21:28
Tako je brate, jedva jednom nesto konkretno i pametno.

Morison
28.03.2013, 21:31
Ovaj video dosta toga otkriva, pogledajte pazljivo:

http://youtu.be/J4ycXbFol58

Rudiiiii
28.03.2013, 21:46
Problem je sto mi na Roniju nove sprave dobijamo svakih 10 godina, a Korg i Yamaha i ne znaju koji im je zadnji model, svaki mjesec nesto izbacuju.
Malo spekulacija nije strasno a da se Japanci toliko brinu o aranzerima umjesto o tajnovitosti do sada bi smislili nesto suvislo i zaradili bi bolje. Ovako ako promase cijenu ... nece biti dobro. Dosta starih musterija su vec izgubili a priliv novih nije na ocekivanom nivou sto opet povlaci za posljedicu da mi stalni kupci placamo njihove zaj.....

yamahapassion
28.03.2013, 22:16
Iz ovog videa se svasta vidi hehe... mene licno zanima sta je to npr. : midi visual control, sta su super natural voices, onda sta je chord loop? to mi je prvo upalo u oci... Sada je 100% sigurno da ce bk9 imati vokal harmonizer sto se lepo vidi u videu. A dobra im je i ova opcija display select, da biras ekran koji hoces :p
E da, zanima me i sta je v-link, verujem da je to neka opcija kod novijih rolandovih aranzera npr od 2005 pa nadalje...

p.s: a mogli su se i ispruziti pa staviti ekrancice u boji, za touch da ni ne spominjem.

tranzit
28.03.2013, 23:00
Sta si ti sve uspio da vidis... hahahaha. V-Link je jos malo stariji nego sto mislis. Vec od 2002. Roland i Boss proizvode uredjaje sa V-Link interfaceom. Pojednostavljeno receno, V-Link je protokol koji omogucuje uzajamnu kontrolu Audio i Video uredjaja sto daje mogucnost upravljanja Videa putem, eto recimo, BK-9 ali i kontrolu BK-9 od strane nekog Video utedjaja ili jedinice (moze biti bilo sta sto podrzava V-Link protokol, od Touch Screena pa do kompaktnih digitalnih Video Recordera). Ovo nije sve sto jos stoji pred V-Link protokolom vec samo pocetak jer je Roland imao u vidu da integrise i ostale proizvodjace i da ih animira za upotrebu V-Linka u njihovim proizvoodima ali to do sada ide vrlo traljavo. Uglavnom, svi noviji i vrijedniji Rolandovi uredjaji raspolazu V-Linkom a i kod Bossa, kao rolandove cerka-firme je isti slucaj. Ostali proizvodjaci mahom jos uvijek stoje po strani.

yamahapassion
28.03.2013, 23:43
Tranzite, veruj mi da sam pauzirao video na svakoj sledecoj slici i proucavao detalje :lol:

vingula
29.03.2013, 01:50
ovolike rasprave i nagađanja te zainteresiranosti nije bilo ni kad je PA3X izlazio :P :P :P

LAsER
29.03.2013, 08:57
Iz ovog videa se svasta vidi hehe... mene licno zanima sta je to npr. : onda sta je chord loop?

Chord loop im je prepostavljam isto ono što imaš na Pa600 i Pa3x, stisneš record, odsviraš par akordi, pustiš on ih onda mijenja automatski kako si ti usnimio kako bi mogao solirati i lijevu ruku iskoristiti za pitch.

Za super natural voices, možeš da čuješ na YT kako zvuče, zvuče prirodno i kako bi rekli masno, pogotov klavir!

LP.

AcaG600
29.03.2013, 11:06
Ovo Midi Visual Control je nesto verovatno tipa da putem midija preko nekog drugog externog kontrolera kontrolises ekrancice....Ovo Chord Loop ako im je kao sto rece kolega @LAsER da se snimaju akordi i kasnije ih pustis, to je vidjeno jos na G seriji, samo je bio naziv Chord Sequencer, a ne Chord Loop, mada mislim da ima neke fore sa ovim Chord Loop-om....Previse bi jednostavno bilo da zamene naziv, a ima istu funkciju kao i pre....I stvarno, mogli su bar da stave ekrancice u boji ako su bas hteli 2 (sto je po mom misljenju nepotrebno) ili bar jedan veci Touch Screen ekran, pa bar on bio i onaj sa VA serije Rolanda i nista vise ne bi bilo potrebno....Ovo je neka srednja klasa klavijature da tako kazem, ali niko ne spomenu, jel ima neka od prosirenja za bubanj koja mogu da se stave (SRX,SRG,...)? Verovatno nema, ali eto, cisto da pitam.... :P Pozdrav :)

Vex
29.03.2013, 12:48
Ja mislim da imate previse pitanja u pogresno vreme ;-)

Sent from S3

kreso
29.03.2013, 13:21
Mislim da novi Rolandov aranžer ne može biti loš. Roland je oduvjek poznat da radi svoje proizvode jako kvalitetno, tako da novi BK-9 će sigurno imati vrhunsku style sekciju, i tvornički već jako dobar soun engine. To što vjerojatno neće staviti u njega sampler je već drugi par rukavica, ma što više već davno čak i ovdje oglobano, ne treba mu pogotovo mu nije stalo za ovaj naš prostor, jer ovdje prodaje mrvice u odnosu na ostatak svijeta. No sve ostalo bit će sigurno The Best.
Normalno, mi čemo i dalje pizditi jer ne nema sampler i nemože "prdit" DX i Casio zujalice iz sebe, ali budite sigurni da će u njemu trube, saksovi, gitare, Rhodesi i piana biti vrhunski.
No ti zvukovi kod nas ne prolaze, jer koristimo jedva 5 normalnih prirodnih zvukova (Dalapa, Guerini, Tamburica, Dragečevka truba i Violina), ostalo su sounovi iz predhistorijskih DX-iva i CZ-a. =))
Kad odlučimo i naučimo odradit svirku bez samplera, onda nečmo više svršavat na svakog novog KORG-a i Tyrosa, nego čemo skontat da svaki instrument vrijedi onoliko koliko iz njega kao muzičar izvučeš. A iz BK-9 će se sigurno dat izvući punooo divnih stvari. Žao mi je što kolega Tranzit nesmije malo više reči o njemu, jer siguran sam da Roland nije bez razloga radio toliko veliku pauzu između 2 TOP aranžera.

nesaband
29.03.2013, 13:28
lepo si rekao @kreso.Ko hoce te DX,CZ i ostale praistorijske boje neka kupi te stare sitisajzere koji se mogu naci jako jeftino i nek ih svira do milje volje.

Roland se ne breca puno kad im mi posaljemo neke molbe i zahteve na Mail tako da mozemo samo da zalimo sto nismo njihovo primarno trziste.

kreso
29.03.2013, 13:53
Nesa, i sam imam stari dobar (neki kažu da je zbog soundova loš) Rolandov VA7. Istina Bog, crkno mu je ZIP, a i ZIP-ete više ne mogu nigdje nač, ali mali radi ko grom. Ritmički se nosi s bilo kojim aranžerom iz svog doba, a mislim da je prvi i kao aranžer izbacio u optjecaj touch screen (Trinity je bio prvi, ali on je workstation). I zato kažem za BK-9 da će sigurno ponuditi minimum jedan novitet od nestandardne opreme koju konkurencija još nema. Dal će to biti samo dupli ekran ??? Ali vjerujem da bi moglo biti nešto veliko jer Roland već jako dugo nije napravio bum sa svojim aranžerima (kao svojedobno sa G serijom). Čak sam malo i zavidan kolegama koje su ga već čule i vidjele (primjerice Tranzit), ali njima je to posao, pa stoga i shvačam da ne smiju da pričaju, ali kod takovih novotarija radoznaliji sam od babe :lol: i najrađe bih da ga ja sad doma jedno 2 tjedna drndam. Ma nema večeg gušta ;)

tranzit
29.03.2013, 14:13
Ne mogu ni da ti opisem koliko bi mi bilo drago da mogu zadovoljim tvoju znatizelju, ama svakako nije jos mnogo ostalo do prezentacije, a i BK-9 ce doci i proci kao i svi drugi prije njega, a i svi koji ce doci poslije. Ne treba bas, u svoj toj euforiji, ocekivati ne znam sta revolucionarno. Instrument sa svojim manama i vrlinama kao i ostali.

Rudiiiii
29.03.2013, 15:08
Ovo se zove diplomatija, nemojte biti razocarani u slucaju da .... :) Moram reci da je upravo taj VA7 po interfejsu miljama ispred G70, umjesto toliko dobrih stvari dobili smo idiotski guitar mode !?!? President ce im reci prije neku godinu da ce se Roland okrenuti prema drugim stvarima i prakticno napraviti otklon od aranzera i mozda se tako moze objasniti ovo lutanje na polju aranzera, kao da im se razvojni tim stalno mijenja. Ovo sto je uradio Roland Tim Srbija granici sa cudom jer Roland je prakticno gluh, i prema dilerima i prema kupcima. Godinama smo trazili dvije drum trake sto je danas standard, da ne nabrajam dalje. Rolandov kupac ne trazi sampler, to je valjda jasno premda ima i takvih. Slazem se da su Roland boje vrhunske .... kad se uporede sa Casio CTK i bilo je vrijeme da se nesto uradi po tom pitanju. Moguce je da su strpali i neki Jupiter bank ali ga BK nece moci reproducirati kak spada sto je vec vidjeno ;) Niko normalan ne trazi Fantoma unutar BK ali ni polovnog Canvasa.

Morison
29.03.2013, 15:20
Hvala u ime Tima iz Srbije :)
I u ovom novom aranzeru ima inovacija koje smo bas mi uspeli da ih namolimo da urade. Radimo i dalje na jos nekim detaljima! Jedna jako lepa funkcija koja ce se svima ovde dopasti...ma i ja bih rado da vam ispricam...strpimo se jos koji dan.

Rudiiiii
29.03.2013, 15:37
Terce 100% i pokoja kvarta:D Vjerovatno je propustena prilika da se malo dorade bubnjevi i bas gitare, mi imamo cuvenu biblioteku ali Talijani po svoj prilici nemaju pristupa istoj. Licno se nadam da ce taj BK biti barem 85% dovrsen produkt za razliku od G70 koji je bio isto 85% ali nedovrsen i nikad zavrsen.

Morison
29.03.2013, 15:39
Ne dozvoljavamo da bude propustena prilika :D

nesaband
29.03.2013, 15:49
pa da i sad ce BK-5 da ostane bez terci posto nece vise biti zainteresovani da i za njega dorade trece,:lol:,znao sam.Dzabe sam i ja pisao :-j
Dodato:
eto ni ne znam vise pravilno da napisem "terce"

kreso
29.03.2013, 15:52
Ma to i nije neki problem, terce se softverski daju rješiti. Znači, treba napraviti samo novi (nadopunjeni) OS i update podataka.

nesaband
29.03.2013, 15:56
Pa da @kreso,samo to ali njih ce sad da boli uvo za nov O.S. za BK-5 posto izbacuju nov model a sto je najgore terce su stavili u O.S. za BK-3 sto je nebuloza.

Nije meni do terci ali stvarno prave kriminalne greske.Neverovatni su.

casper
29.03.2013, 16:16
Pratim temu jer me zanimaju događanja u vezi Rolandovih aranžera. Svakako da je Roland nekada bio no.1 u tom segmentu, postavio je ljestvicu vrlo visoko i onda ......
Potpuno se slažem s Rudiii-jem što se tiče zaključka da Roland lagano napušta ovaj segment i da ulaže u neka druga područja. Dovoljno je pogledati njihovu listu noviteta (http://www.roland.com/professional/products_audio.html) u audio segmentu. Da ne govorim o razvoju video tehnike. Roland je sami vrh u tim segmentima. Istovremeno nude aranžere srednje klase, a na forumima diljem svijeta se živo raspravlja o tome hoće li novi model imati ekran u boji, da li će ugraditi vocalist i hoće li unaprijediti način biranja soundova. A oni skrivaju to "čudo od tehnike" kao da rade neko novo oružje protiv vanzemaljaca. :-O

Budimo realni, Roland u segmentu aranžera nije zainteresiran pratiti konkurenciju, orijenitran je na srednju klasu aranžera s kojim može popuniti tržište mnogoljudne Azije, prvenstveno Kine. To uostalom i piše na Rolandovim stranicama (http://www.roland.com/ir/financial.html) gdje u poslovnom izvješću navode da je prodaja profesionalne video, audio i računalne opreme, te software-a za glazbu u stagnciji.

Sve što sam napisao nije direktno vezano za kvalitetu BK9, instrumenta "u dolasku", ali jasno govori kakva je politika Rolanda. Meni se ona, kao njihovom potencijalnom krajnjem korisniku uopće ne sviđa.

tranzit
29.03.2013, 16:33
Ta hijerarhija kod velikih firmi kao sto su Roland i Yamaha je toliko slozena i razudjena da prijedlozi korisnika ili nikako ili sa velikim zakasnjenjem dodju na pravo mjesto. Glavni i odgovorni za razvoj novih modela instrumenata sjede u Japanu a ovo ovdje u Evropi su samo njihova predstavnistva. Sasvim slucajno zivim i radim nedaleko od Yamhine centrale za Evropu i Rolandove centrale za Njemacku i malte ne, sam u svakodnevnom kontaktu i sa jednima i sa drugima ali... svi ti ljudi koji rade u tim centralama su samo mali misevi kada je razvoj novih instrumenata i njihov finalni izgled u pitanju. Zadnju i jedinu rijec imaju iskljucivo oni koji sjede u Osaki i Hamamatsu. Dok jedan konstruktivni prijedlog dodje sa brdovitog Balkana do odgovornih u Japanu, mora proci stotine prepreka (ako ih prodje), a onda ako se doticnom do koga je konacno stigla poruka, ne dopadne ili uopste ne shvati potrebu za nekom predlozenom funkcijom... od nje nece biti nista. Sjecam se da sam istupio zube objasnjavajuci mamlazima iz Yamahine centrale koliko su potrebne te "terce" i objasnjavao i crtao kako to treba da funkcionise, davao kompletna hardverska rjesenja itd... da bi na kraju s tugom shvatio da oni nista nisu shvatili... kako ce onda oni u Japanu. Sve u svemu, ne treba napadati na ljude iz Rolandovog tima iz Srbije jer oni su u poziciji koja nije zavidna i sve sto su uspjeli da urade, uradili su veeeelikom mukom jer su jedva na jedvite jade uopste shvaceni.

Rudiiiii
29.03.2013, 16:35
Vremena su se promijenila, definitivno. Roland se namlatio para na pocetku, sjecam se Franjo zove iz Frankfurta i kaze: ima nesto novo ...
Ponesi ! -kazem ja. Skupo je ! - kaze Franjo. Ponesi ! - kazem ja. Moram skinuti sa stalka, treba platit covjeku ! Ponesi ! - kazem ja. Na Staroj Karlovackoj se to moglo zaradit za 7 dana :) jos mi ostane za setoveB-)

casper
29.03.2013, 16:58
@Tranzit - nije jen jak bez veze, gle haiku 8-}, naravno da timu Srbije i ostalima u svijetu koji ih zastupaju nije lako, svaka čast za njihov trud
@Rudii- dobra je ova s Franjom :D , a onaj drugi je "gulio" =))

Rudiiiii
29.03.2013, 17:07
Jedan pili drugi reze :lol: Sta ces, ekskluziva se morala platit, znam da me uzimao ali zato sam ja u Saloonu izigravao ekskluzivu ako sta ostane kad platim setove ;). Nekad i u Dijani ali eto i Franjo se promijenio, ne tegli vise instrumente pa ni Rolandu ne treba zamjeriti.

Zlatek
29.03.2013, 17:10
Pa nismo valjda došli dotle da tu sada nekakve terce stvaraju probleme?Istina govoreči nikada mi ta funkcija i nije bila bitna -niti sam je uopče ikada i upotrebljavao-ali je stvar u tome da nisam ni očekivao da će netko napraviti klavijaturu(ili sličan instrument) baš za mene.prvo što pogledam kod klavijature (jer nju i upotrebljavam) je sound, a onda sve ostalo.Istina več dugi niz godina radim sa rolandom, ali ne zato što ga posebno volim nego zato jer za njega imam dosta materijala sa prijašnjih serija.To opet ne znači da stvari samo kopiram sa prijašnje serije ( jer je tada i glupo kupovati novo) nego sve svoje postavke uvijek radim od nule!
Pozdav svima!

casper
29.03.2013, 17:42
Nije problem u tercama. Problem je u politici proizvođača i to upravo prema stalnim korisinicima kao što si ti. "Slaganje" klavijature, pogotovo kad se prelazi na drugog proizvođača je složen posao, potrebno je uložiti vrijeme. A vrijeme košta. I zbog toga se teško odlučiti na promjenu. Mislim da bi svaka ozbiljna firma koja drži do svojih korisnika trebala to imati u vidu. Kad Rolanda je profit izgleda prevagnuo na drugu stranu.

Prije ili kasnije svatko od nas poželi imati noviji instrument. I što Roland nudi mom prijatelju koji svira G70? Zadovoljan je ali već ga se pomalo zasitio i poželio je nešto moderniju i opremljeniju spravu. A Roland mu sutra nudi BK9!!! Njemu to sigurno nije alternativa bez obzira što će BK9 možda biti best by za srednju klasu.

Zlatek
29.03.2013, 18:04
@casper
Uz sve dužno poštovanje što je to modernija i opremljenija sprava?Ako očekujemo spravu za 1000€ da bude vrhunac to je jednostavno utopija (na stranu što je moje mišljenje da su cijene ionako prenapuhane)!Pamtim dane kada smo svirali (naglasak na svirali) orgulje od 30+ kila(naravno bez terci, transpozea i sličnih stvari) pa smo opet bili zadovoljni.Oduvijek sam se divio hammondu -tada mi je bio nedosegljiv-a danas kada je to moguče više jednostavno nemam potrebe za njim!Pa šta ako baš stvar ne zvuči 100% originalno?Nikada nije ni zvučala!Bitno je da ti doprineseš nešto svoje(naravno da harmonije u tome moraju uvijek biti točne) ali sam aranžman je dozvoljeno mijenjati.Uostalom kroz povijest su jednu te istu stvar napravili i snimili razni izvođači sa više ili manje uspijeha!
No nakon svega izvinjavam se što smo otišli u offtopic jer to i nije stvar ove diskusije.Ipak pričekajte da klavijatura izađe pa onda možete diskutirati o njoj.Ovako je sve to samo rekla-kazala!

casper
29.03.2013, 18:17
Mislim da me nisi razumio. Želio sam naglasiti da Roland zbog vlastitog profita ne proizvodi top aranžere i da to nije korektno.
Pod modernija i opremljenija sprava sam podrazumjevao napredak u odnosu na zadnji model koji su proizveli. Slažem se da je G70 dobar instrument, ali da ima mjesta poboljšanjima, to je neosporno.

Da, nekada se SVIRALO, danas se sve više "programira". Nekada smo bili zadovoljniji, i to stoji. Ali to nije razlog da se ne ide u korak s tehničkim napretkom za one koji to žele.

Zlatek
29.03.2013, 18:25
@casper
Ma razumio sam ja tebe!I da ne bi bilo nismo znali ovaj moj post se i nije odnosio direktno na tebe nego čisto opčenito.I još jedna stvar-ja sam uvijek za to da se ide ukorak sa tehničkim napretkom!Ipak dozvoljavam sam sebi da ono šta je najnovije nije i uvijek najbolje-naravno ovo je samo subjektivno razmišljanje.Toliko oovoj temi!

Privatnik
29.03.2013, 19:11
Čini mi se da bude BK9 bio BK5, hardverski dotjeran i proširen za oktavu i pol a softverski nadopunjen ovime što sada "fali" u BK5. Tako je uvijek sa novim "update" klavijaturama. Sjetite se G-800 i G-100. U globalu nema velike razlike. Smatram da nije pogrešna politika Rolanda kao ni drugih proizvođača. Jednostavno se danas trči za novcem. Nije toliko bitno jel se nekolicina žali da nema "terci" ili Afrikanci kukaju da je sound bongosa loš. Biti će ih u novom modelu, naravno, a taj model bude bio skuplji. I opet su svi zadovoljni. Neki mali update softvera bude se plasirao kako bi se i jeftiniji model prodavao i dalje.
Ja ne vidim razliku izmeđe Rolanda i pločica za kupaonu. Ako netko želi deblje pločice, platiti će istu kvadraturu skuplje a ako želi dodatne "boje", platit će te iste pločice ali iz novije serije - skuplje. koliko para- toliko muzike. Moramo se složiti da novac okreče svijet, a ne ljubav prema korisnicima.

Eto, uzeo sam BK-5 i nemam niti jedne riječi pokude. Mogu se žaliti da mi osobno fali "to i to", ali ako ne mogu živjeti bez toga, kupit ću novi model koju će vjerojatno imati ono što manjka u BK-5. Sviđalo se nama to ili ne, ali to je zakon tržišta. Naravno da bi i ja volio da sve softverske novotarije koje će se naći u BK-9, ponude za update i za mlađeg brata BK-5. Slažem se da bi trebalo više osluškivati tržište, želje kupaca i udovoljavati im djelomično.
Da se razumijemo - spomenuti princip tržišta ne odobravam ali razumijem.

I da. Netko je dobro primijetio a isto sam napisao u svojem topiku o BK-5...Treba svirati, ljudi! Intrument je sprava za zabavu i uzimanje love. istina, nekada se sviralo. Imao sam dvomanualne orgulje Farfisu VIP220, milion kila tešku sa soundom, ajd' pogodite - orgulja! :D Tko je hrio zvuk klavira kupio je stage Rhodesa uz nju...Znam samo da ima onih koji plaču jer kljava nema sampler, duple drumove, touch response a sviraju sve iz C-dura jer, neznaju svirati po crnim tipkama! B-) Takvima je najbolje da se ostave prodika, kupe si džubox i shvate gdje im je mjesto - a sigurno nije među muzičarima. \:D/

Malo smo se mi i razmazili. Želimo za što manju lovu što više i tome nikad kraja. Da sve iz softvera nadolazeče BK-9 stave u BK-5 opet bi bilo "zašto nema...ovo i ono" a BK-11 bude sigurno imao..?!
Ajmo biti realni.

Akordeonista
29.03.2013, 19:44
Ako netko želi deblje pločice, platiti će istu kvadraturu skuplje a ako želi dodatne "boje", platit će te iste pločice ali iz novije serije - skuplje. koliko para- toliko muzike.
Kod Rolanda je problem sto uopste ne nudi te "deblje plocice"!;) Sto se tice svirke, svako svira i upotrebljava klavijaturu na svoj nacin i to treba ceniti i postovati. Ako nekome ne treba sempler on ga nece ni upotrebljavati ali ako je nekome neophodan, on ga kod Rolanda nece moci upotrebiti jer ga i nema! Prica o upotrebljivosti BK5 je veoma diskutabilna jer samo menjanje boja i ritmova je ocajno reseno pa i ta prica o sviranju i razmazenosti je pogresna jer te ta klavijatura navodi da vise programiras kako bi pripremio svaku pesmu nego da sviras! Slutim da je na BK9 to reseno "Favorite" bankama i dugmicima sto je veoma dobro ali definitivno Rolandu fali top model koji bi mogao da parira Pa3x i Tyrosu 4! Ja prvi bih voleo da vidim takav Rolandov model!

Rudiiiii
29.03.2013, 20:23
Samo da se nadovezem na ovo : 'trcanje proizvodjaca za profitom, novcem itd.". Roland je trcao za svim tim ali nije dotrcao :D Nejasni su podaci za VA seriju gdje se moze diskutovati da li su zaradili ili ne, mozda su oko nule ili malom plusu ili minusu ali su sa G70 dozivjeli takvu havariju da je pravo cudo da su se ikako vratili na trziste aranzera. Izgorjelih prstiju sad se vracaju sa srednjom linijom sto i nije lose ako ta srednja linija i bude kostala srednje. Naravno da to niko iz i oko Rolanda nece priznati ali je sreca da je bilo kakav budzet odobren a sami su krivi. Yamaha sa svojim Altersheim i Korg sa Arabicum Pistacium Publicum su vec davno podijelili kolac a nama sta ostane :mad:Ove natuknice oko sviranja bi Morison mogao proslijediti gdje treba, mozda dobijemo bolji instrument :rolleyes:

Boban010
29.03.2013, 20:46
Kod Rolanda je problem sto uopste ne nudi te "deblje plocice"!;) Sto se tice svirke, svako svira i upotrebljava klavijaturu na svoj nacin i to treba ceniti i postovati. Ako nekome ne treba sempler on ga nece ni upotrebljavati ali ako je nekome neophodan, on ga kod Rolanda nece moci upotrebiti jer ga i nema! Prica o upotrebljivosti BK5 je veoma diskutabilna jer samo menjanje boja i ritmova je ocajno reseno pa i ta prica o sviranju i razmazenosti je pogresna jer te ta klavijatura navodi da vise programiras kako bi pripremio svaku pesmu nego da sviras! Slutim da je na BK9 to reseno "Favorite" bankama i dugmicima sto je veoma dobro ali definitivno Rolandu fali top model koji bi mogao da parira Pa3x i Tyrosu 4! Ja prvi bih voleo da vidim takav Rolandov model!
Mogu samo da potpisem!

Privatnik
29.03.2013, 22:56

U jednu ruku se slažem sa tobom da su neke stvari riješene malo lošije nego smo navikli. Ali upravo to sam i rekao da kome treba sampler, kupit će bolji, skuplji model aranžera. Kome pak treba, a slažem se i da treba fav. banka, vjerojatno će i to nači uz sempler, na tom skupljem modelu. Oni kojima spomenuto nije potrebno i mogu živjeti i bez toga, neće imati te mogučnosti ali će zato i jeftinije platiti klavijaturu. Koliko platiš, toliko imaš.
I opet ispada "eee, kad bi napravili kao Tyros4.."Pa napravit će, samo onda ta klavijatura neće biti ovoliko jeftina (npr. BK-5).

(Nakon što mi je Morrison pomogao)
Ne slažem se da je na BK-5 problem sa odabirom ritmova, instrumenata...A i fav. banku "boja" može nadomjestiti 4 OT gumba (5 različitih instrumenata po 1 user perf.-nije malo!). Kažem, "nadomjestiti" jer je ova "jeftinija" klavijatura uskračena na neki način za opcije koje spominješ ali su ipak ostavili prostora za personaliziranje instrumenta na neki način.

Iz mog osobnog sikustva:
Odabir ritma ili "boje" je preko numeričkog dijela, ili preko sprepljenog user perf. ili preko direktnog poziva na banku. Ne vidim koliko bi to mogao biti nekome problem.

A čuj, jasno nam je kao noć i dan da skuplji proizvod ima više luksuza pa mu jeftiniji u nekim stvarima ne može parirati jer je - jeftiniji. :">
Ako uzmeš model auta bez klime, ne možeš kukati proizvođaču da ti je po ljeti vruće. Imaju model i sa klimom, samo ga treba skuplje platiti. Mislim da će BK-9 biti BK-5 sa klimom.
:">

nesaband
30.03.2013, 03:46
......... Prica o upotrebljivosti BK5 je veoma diskutabilna jer samo menjanje boja i ritmova je ocajno reseno pa i ta prica o sviranju i razmazenosti je pogresna jer te ta klavijatura navodi da vise programiras kako bi pripremio svaku pesmu nego da sviras! Slutim da je na BK9 to reseno "Favorite" bankama i dugmicima sto je veoma dobro ....... model!

@Akordeonista,nema tog instrumenta koji ce zadovoljiti sve nase potrebe.Ni novi BK-9 niti bilo koji model u danasnje vreme bez dobre pripreme i programiranja nece biti dobar aranzer.
Samo je caka u tome da li ces da se upecas ili neces na nesto novo sto ti proizvodjac ponudi.
Da li ste spremni da platite BK-9 1500 eura samo zato sto ima favorit banke??? To vama ostavljam da sami odlucite, ili cete vec sa onim sto imate na BK 5 organizovati sebi foldere i setove i raditi bez favorit banki.
Ne potcenjute instrument koji verovatno niste imali prilike malo duze da imate kod sebe.Nije to bas lepo.
O proizvodjacima sam vec ranije pisao i nemam lepo misljenje o njima da ne bude zabune da ja nesto hvalim ili kudim bilo koji proizvod Rolanda ili bilo kog drugog proizvodjaca.

Akordeonista
30.03.2013, 11:49
Ali ti je reakcija Neso bas kao da sam ti u najmanju ruku kudio dete!:)
Kad je tako dobar instrument zasto onda BK5 nije usao do sada u siru upotrebu kao sto je slucaj sa recimo Korgom PA600 koji je izasao posle njega a odmah je bila pomama za njim? Kritikujem lose stvari na Rolandu a naravno da ima i dobrih (pre svega a sto je i najbitnije zvuk)! Bas zbog tog zvuka i iritira to sto ne naprave klavijaturu koja ce imati sve sto imaju konkurentski top modeli! Ne radi se o ceni vec o upotrebiljivosti jer mnogi, medju koje i sam spadam, ne zele da budu ograniceni na 4 boje po ritmu vec da na jedan ritam mogu da koriste sve boje koje su im dostupne bez ogranicenja a to recimo BK5 ne nudi i zbog toga je vecini to neupotrebljiva klavijatura za ozbiljniji rad bez obzira na cenu, makar kostala i 100e!

nesaband
30.03.2013, 12:27
@Akordeonista
Ne diraj mi "dete",ono je malo i treba ga pravilno vaspitati.=)).Salim se naravno.
Ne vidim u cemu je problem sa koriscenjem boja.Niko vama ne brani da koristite vise od 4 ili 5 boja po ritmu?Sistem trazenja boja nije bas sjajan,to se slazem sa tobom(sem ako se dobro neorganizujes da u OTS imas 4 boje koje su ti najpotrebnije).Ali ima jedno veli ALI.Roland nudi mnogo bolji fabricki ton samog aranzera nego bilo koji drugi brend.
Nasi ljudi a verovatno je tako u celom svetu,sem u Japanu ne vole da rade i zagreju stolicu sredjivanjem svog instrumenta i zato je Korg odneo pobedu na nasem trzistu u odnosu na Roland.

Ovo je sve off topic u odnosu na temu ali posto nema nekih opipljivih informacija o BK-9 nije lose da malo diskutujemo i o BK-5 u ovoj temi posto je BK-9 ocigledno zamisljen da bude bolja varijanta BK-5.

Koliko ja vidim ima nekih novina koje ce biti korisne onima koji ce ga koristiti i olaksace im rad i bice lakse raditi sa njim u odnosu na BK-5 ali ce i kupci verovatno morati da izdvoje duplo vise para da bi sve to dobili.Kada bi sve to kostalo manje vise isto kao i BK-5 onda bih i razmislio o nekom prelasku na BK 9 ali posto ne verujem u to za sada nemam ni jedan razlog da u skorije vreme menjam moje "mezimce" koje mi ispunjava sve sto god ja pozelim.:)

Boban010
30.03.2013, 14:12
Posto uglavnom znamo sta sve donosi BK9,ostaje samo da njegova cena odredi hoce li biti dobar ili nece!:D

Morison
30.03.2013, 23:13
Napisao sam sledece u jednoj drugoj temi ali mislim da je korisno da stoji i ovde:

Svakome kome smetaju neki nedostaci na samom instrumentu moze daleko olaksati situaciju kupovinom bilo kog ipad-a i povezivanjem sa Bk5 aranzerom (ili bilo kojim BK uredjajem).
Pogledajte uputstvo za program BK Partner koji je besplatan a upustvo mozete naci na sledecoj stranici
http://www.rolandeur.com/apps_om/BKPartner.pdf
Zanimljivo je da kroz ovaj program mozemo pozivati ritmove i obelezavati favorite ritmove, birati boje i isto tako praviti favorite listu kao i citanje performansa uz lako pretrazivanje preko touch screena (bilo putem skrolovanja ili ukucavanja teksta ili pritiskom na "+" i "-" taster...). Neke operacije su olaksane (lakse imenovanje fajlova na primer) itd itd.
I eto jako preglednog touch screen-a na svim BK masinama (kompatibilno sa celom linijom BK)...neko ce reci da je ipad skup ali verujte mi da je daleko bolje ovako; da je roland dao ovako skup ekran na aranzeru to bi za onoliko koliko kosta ipad poskupelo samu masinu.
Ovako svako moze da odluci da li mu to treba ili ne a plus ipad moze da sluzi i u mnoge druge svrhe! Plus mogucnost povezivanja wireless putem (moze i kablom)...i na kraju najvaznije- lak nacin za upgrade programa te dodavanje novih mogucnosti...
Mislim da su ovi programi tek pocetak, prva verzija, dajte im malo vremena da se usavrse i videcemo onda kako ce stvari stojati.
Za one koji se pitaju zasto ne i na android tabletu odmah da vam dam odgovor (posto sam i ja to odmah pitao)> Android protokol za sada ne omogucava midi transfer. Cim na androidu bude to omoguceno, makar na jednom popularnom tabletu, Roland ce pustiti aplikaciju i za andru ;)

nesaband
30.03.2013, 23:25
@morison
Neki ce opet reci da Roland BK serija nije dobra.Lepo sa tvoje strane sto si postavio ovaj pdf manual pa ko zeli nek ga procita i sam proceni da li je ovo dobro ili nije.Mada i bez toga ko hoce moze lepo da se snadje na samoj klavijaturi.

RadeKOKI
01.04.2013, 07:36
Bez nervoze ovo su poslednji "trzaji" Roland-a, sledeci potez je aranzer bez ekrana imace samo IPAD dock i to je to (kupis aranzer - kontroler, pa u apple store po ipad..sve to fino onako obradovan raspakujes...montiras i moze na tezgu) .. =)) i nema problem sa losim touch screen-om..jao bre sta nam radi ova industrija ... kuku ..

LAsER
01.04.2013, 09:00
Po meni bi to i bilo najbolje rješenje, da se napravi aranžer po principu PC-a. Slagaj sebi sam i tako i formiraj cijenu. Nešto u obliku modula.

To što Roland uvodi podršku sa tabletima (i ako za sada samo za apple) je lijep potez, da se konačno Aranžeri modernizuju, a ne i dalje se tipka i radi na 7" displayu.

Malo offtopic, ali po meni Aranžeru je osnova sound, ritam sekcija i izlazi, ostali segmenti, dirke, dugmići, display i sl. najbolje bi bilo da sami korisnici biraju. Tako da Središ sebi Aranžer po volji, ubaciš Integra 7 i deri, kada zastari, promjeniš samo module i nastaviš.

Dosta offtopic-a, ali očigledno tako će biti u ovoj temi dok ne prođe 4 April :)

Boban010
01.04.2013, 13:36
Evo napisacu i ovde posto ovo o BK partneru stoji u obe teme.
Roland BK5(890 eura)+Ipad(330 Eura)=Korg PA600(1000Eura)+220Eura
Racunica je jasna a neka kolege oproste sto ja ovako Pirocanski rachunjam.=))
Slicna racunica se moze upotrebiti za BK9 pod pretpostavkom da je cena
Roland BK9(1200 Eura)=Korg PA600(1000 Eura)+VHM5 ili Performer(200 Eura)
Ukolika je cena za BK9 veca onda je jasno ko je u prednosti.Tachka je turena.:lol:

Minicevac
01.04.2013, 14:58
Tako je,sve si lepo napisao;)

Vex
01.04.2013, 15:41
Pa sreca Rolandova sto se ne prodaje samo kod nas..., da je tako, prosili bi oni odavno :-D cinjenica je da su ljudi na nasim prostora nepismeni ili polu-pismeni sto se tiče tehnike, tablet ima svaki 10000-ti gradjanin, a kamo li nesto od skupog "i" asortimana za koje smo njima verovatno zadnja rupa na svirali jer zvanično Apple ne posluje konkretno u Srbiji. Druga stvar... Za odredjeni polu svet koji se nadje na svirkama ne da nije da im se svira, nego su pravo za njivu i motiku-i zbog takvih da strahujem za opremu-bolje da naprave priključak za bacač plamena :-D :-)

Sent from S3

Privatnik
01.04.2013, 16:23
Dopao me jedan BK9, jedan od izložbenih primjeraka za sajam..!!

Napišem malo kasnije dojmove, al na prvu, predobro! Odlično!! Dva displeja-funkcionalno...Boje odlične, bolje od BK-5, tipke bolje, gumbi mekši, favorites gumb i terce - konačno...itd...

LAsER
01.04.2013, 17:21
Sampler?

Privatnik
01.04.2013, 18:00
Ne, 1. April...lili :D

...danas su me "nasadili" par puta pa tu uz čitanje mi "nadošlo" hehe..

nesaband
01.04.2013, 21:04
Ponovicu iste reci i u ovoj temu:

Komentari su bas onakvi kakve sam ocekivao.Ja nigde nisam ni pomenuo PA 600 niti bilo kakvu komparaciju.Za to bi trebala neka nova tema da se otvori.

Mozda mislite da sam ja subjektivan ali varate se.Ja sam samo racionalan i taj Ipad je glupo koristiti samo za klavijaturu vec ko ga ima ili zeli da ga nabavi ima mnogo vise namena nego sto je eksterni ekran za BK-5,tako da ti racunica bas i nije najtacnija @Bobane.
Dodato:
Pa sreca Rolandova sto se ne prodaje samo kod nas..., da je tako, prosili bi oni odavno :-D cinjenica je da su ljudi na nasim prostora nepismeni ili polu-pismeni sto se tiče tehnike, tablet ima svaki 10000-ti gradjanin, a kamo li nesto od skupog "i" asortimana za koje smo njima verovatno zadnja rupa na svirali jer zvanično Apple ne posluje konkretno u Srbiji. Druga stvar... Za odredjeni polu svet koji se nadje na svirkama ne da nije da im se svira, nego su pravo za njivu i motiku-i zbog takvih da strahujem za opremu-bolje da naprave priključak za bacač plamena :-D :-)

Sent from S3

Cudi me da ti tako pises obzirom da na tezge nosis jedan od najskupljih aranzera.

Vex
01.04.2013, 21:58
Neso, pisem jer sam kupio tu spravu zbog sebe, a ne zbog njih, i bilo je raznih situacija kad sam pozelo da imam metalofon, a ne klavijaturu.

Sent from S3

gogi-japanac
01.04.2013, 22:22
Imam neki osecaj da ce preterati sa cenom i zakucati je izmedju 1500 i 1700eur.

vingula
01.04.2013, 22:24
Nekako se malo skreće s ove teme!!!!!

nesaband
01.04.2013, 22:54
Neso, pisem jer sam kupio tu spravu zbog sebe, a ne zbog njih, i bilo je raznih situacija kad sam pozelo da imam metalofon, a ne klavijaturu.

Sent from S3
Pametno zboris.Potpuno se slazem sa tobom i zato radim sa niskobudzetnim klavijaturama tezge posto nema vise potrebe za dokazivanjem posto su i gazde restorana pocele da se razumeju u klavijature ko Marica u kriv ....!

Roland ce sigurno staviti previsoku cenu za nase uslove i na nasem trzistu nece proci klavijatura ko nije Rolandov fan.

@vingula,slazem se da se skrenulo sa teme i to o ho hoooo i zato bi bilo dobro da dok se ne pojavi klavijatura ova tema stavi na stan by kao sto sam predlozio pre nekoliko dana.

zukae
03.04.2013, 13:16
Evo još neke informacije, neprovjerene:
Ima drawbarove za orgulje
Ima supernatural boje
5 MFX-ova
Sekvencer (BK5 nema)
Ima i mic ulaz sa reverbom.
I cijena oko 2000E
Ponavljam dok me neko nije zapalio, neprovjerene informacije.

Morison
03.04.2013, 13:31
Vec sutra na stranici http://www.rolandconnect.com/ ce se pojaviti detalji a ja cu biti rad da vam ih ovde u detalje razjasnim.
Jeste, ima drawbar a mogu sluziti i kao mikser.
To da ima supernatural boje to se vidi sa snimaka.
5 mfx-a, tacno. Dva za solo tri za ritam.
I ostale tvrdnje su poprilicno tacne :)

LAsER
04.04.2013, 09:02
Eto i video clip.
Ima i BK-9

http://www.youtube.com/watch?v=Y5yTTtJXKuY

Milan$
04.04.2013, 09:15
<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/HBnjXmLQOzM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

LAsER
04.04.2013, 09:19
Eto par slika...

Boban010
04.04.2013, 09:47
Sad cu ja da kazem,onako na prvo slusanje:"Tanko je" a neko drugi ce da kaze:"Ma nije varena ovcija glavo"!=))=))
Citajuci sta sve ima nigde nisam video da ima Vocal harmonizer a na kljavi nema tastera lock.Ima Favorita ali pretpostavljam da su to samo boje i da se uz njih ne mogu postaviti razliciti ritmovi,opet citajuci brosure.
Sad mi je jasnije cemu onolika frka oko biranja ritmova tockicem....
Jos ako je cena paprena,Good-bye Roland!

casper
04.04.2013, 10:26
I još jedan video.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/OEjwg18OEZE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Dodato:
OOOpsss, ako je suditi po cijeni u Dolphin Music cifra će bit paprena, 2000 funti s uključenim porezom ....:D

Morison
04.04.2013, 12:00
@Boban
Bitno je da si ti nasao opravdanja prema sebi zasto neces da potrosis novac :D
Sa druge strane, mislim da nisi kompetentan da govoris ni o Bk5 ni o Bk9 tim tonom posto ih ne posedujes. Hvalis svog konja i gde je tema i gde nije (ne govorim samo o ovoj temi). Cemu to?
Ja ne kazem da je Bk9 savrsena masina i lepo Tranzit rece da ni jedna nije. Ovde trebamo da iznosimo argumente i cinjenice. Svako ima svoje potrebe. Onaj kome zavrsava GW8 posao da sa njom zaradjuje za hleb slazem se da ni ne treba da gleda nista drugo i skuplje.
Gw8 je dobra masina. Korg ima dobre masine. Svako ima svoj ukus. Dopusti da clanovi foruma formiraju svoj ukus a ne da im ni ti ni ja namecemo svoj...
Dodato:
Jedan zanimljiv video gde se mogu videti jos po koje tajne koja ova klavijatura krije "ispod haube":

http://www.youtube.com/watch?v=vhcdL3ik7YU&feature=player_embedded#!

casper
04.04.2013, 13:04
Ja ne razumijem te proizvođače???
Radi se o kvalitetnom instrumentu, to je neosporno. Zašto ga onda ne prezentiraju u pravom svijetlu? Sound na snimku je vrlo loš. Mono zvuk u oficijalnoj prezentaciji??? HD kvaliteta se može birati na playeru ali to ništa ne znači kad je izvorni video "skršen" na skoro na 360p. Pored toga jasno se čuje prekidanje zvuka na nekim mjestima.

Slušam i ne vjerujem da si je to Roland dozvolio. :(

Morison
04.04.2013, 13:08
Ovaj video koji sam ja okacio nije zvanican ;)

casper
04.04.2013, 13:18
Onda moja isprika. Piše ROLAND CE, link kanala vodi prema distributeru Rolanda za Centralnu Europu pa sam mislio ... No, svejedno i usput, šteta što je tako. Zašto Roland ne uloži malo para u kvalitetnu prezentaciju?

Boban010
04.04.2013, 13:39
@Morison
Skroz si pogresno razumeo sve sto sam pisao.Vise puta sam naglasio da ove klavijature cenim na osnovu mojih potreba sto uostalom i svi mi ovde radimo.Nepotrebno ste upleli pricu o BK5 u temi o GW8 i BK9,ako se pazljivo pogleda vidi se ko je i u kojoj meri skretao sa teme.Vecinu tema o novim rolandovim klavijaturama sam ja otvorio iscekujuci masinu koja bi bila dobra imajuci u vidu moje potrebe i finansijske mogucnosti.Nazalost te Rolandove klavijature nema a po svemu sudeci nece je ni biti,opet da naglasim,imajuci u vidu moje potrebe.Naravno ocekivao sam napredak i nadgradnju u odnosu na GW8 i ruku na srce toga ima ali je veliki deo u skroz pogresnom pravcu.Ako Roland nesto novo da' na drugoj strani oduzme i sve tako ukrug,pravi bezobrazluk.
Ne znam sta je trebalo da se klanjam svakom novom modelu i da zmurim na njegove nedostatke?
Cisto da znas da ovaj tvoj post smatram uvredljivim a mislim da to nicim nisam zasluzio.
Na komentare vezano za vokal harmonizer i Favorite kod BK9 nisi obratio paznju,vaznije je da meni nekako doskocis.E moj druze...

jovanov
04.04.2013, 13:50
Specs

Display Type
Display
2 Displays 160 X 160 Pixels, Graphic LCD (Backlit)
Keyboard
Keyboard Type
76 Velocity Sensitive Keys Key Touch: High, Medium, Low, Fixed
Keyboard Modes
Organ, Piano
Sound Generator
Max. Polyphony
128 Voices (GM2/GS/XGlite Compatible)
Tones
1,718 (Included 22 SuperNATURAL) + User Tone.
Favorite Tone
Possibility to create four lists (UPPER1, UPPER2, LOWER, M. BASS) of 10 frequently used sounds and recall them instantly.
Drum Sets
77
Multitimbral parts
4 keyboard parts (UPPER1, UPPER2, LOWER, M. BASS) + MELODY INTELLIGENT + 16 song parts
Master Tuning
415.3 to 466.2 Hz
Key Control (Transpose)
–6 to +5 in semitones (for rhythm, SMF, mp3/WAVE)
Organ Section
Harmonic Bar
16’, 5-1/3’, 8’, 4’, 2-2/3’, 2’, 1-3/5’, 1-1/3’, 1’ + LEVEL
Vibrato/Chorus
V-1/V-2/V-3/C-1/C-2/C-3
Percussion
2nd/3rd, Soft, Slow
Rotary Sound
Slow/Fast, Brake, Level
Tone Wheel Type
50/60/70
Amplifier Type
TYPE 1/TYPE 2/TYPE 3/TYPE 4/ TYPE 5
Effects
Real Time Parts (UPPER1, UPPER2, LOWER, M. BASS)
Reverb and Chorus: selectable via Tone Part effects 2 Mfx (84 Mfx Editable Macro) (selectable via Tone Part effects) Part EQ
Rhythms/SMF section
Reverb: 8 types (selectable via Makeup Tools) Chorus: 8 types (selectable via Makeup Tools) 3 Mfx (84 Mfx Editable Macro) (selectable via Makeup Tools) Part EQ
MIC
2-band EQ +gain for each band , Reverb
Backing Section
Rhythms
Over 500 in 10 “Rhythm” families
Real-time player
Rhythms (STL), SMF (Format 0/1), KAR, mp3, WAVE
Tempo Change
20 to 250 BPM for SMF and rhythms
Time Stretch
75 to 125% for mp3 and WAVE
One Touch memories
4 suitable tones for each rhythm (Programmable)
Track Mute
For Rhythms/SMF
Center Cancel
For mp3/WAVE
Rhythm Composer
Internal Rhythm Composer
Rhythm and SMF Makeup Tools
Instrument-oriented editing
Audio Recording
Media
USB Flash memory
Save format
Audio files (WAVE 44.1 kHz, 16-bit linear), MIDI files (SMF)
Sequencers
16 tracks sequencer
Internal 16 tracks MIDI sequencer with microscope and macro editing functions
Chord Loop
Loop/Sequencer Mode
Metronome
Time Signature
1 to 32/16, 1 to 32/8,, 1 to 32/4, 1 to 32/2
Mode
Always, Play, Rec
Count In
Off, 1 bar, 2 bars
Volume
Internal and external by METRONOME OUT jack
Performance Memories
Performance Lists
Unlimited number (storage on USB memory) Over 1000 “Music Assistant” memories (internal memory) 5 “Factory Song” memories (internal memory)
Performance memories per List
Max. 999
Other
Search Function
Quick location of Rhythms, and Songs on the connected USB memory
Demo
Yes
Lyrics
SMF, mp3/WAVE, mp3+CDG (mp3+CDG on video output socket only)
Slide Shows
Picture folder linked to songs (recommended resolution: 512 x 384 or 1024 x 768 pixels)
Panel Controls
Rotary encoder: Data dial with push switching function VOLUME: 1 Knob AUDIO IN: 1 Knob MIC VOLUME: 1 Knob MIC REVERB: 1 Knob BALANCE (Backing/Keyboard): 1 Knob Pitch Bend/Modulation Lever: 1 Mixer/Harmonic bars section: 10 sliders D-BEAM controller: 1 Assign Switches: 4
Connectors
Audio OUTPUT jacks: (R, L/Mono) 1/4” phone type PHONES jack: Stereo 1/4” phone type Audio INPUT jack (R, L/Mono): 1/4” phone type MIC IN: 1/4” phone type/XLR type (Phantom power switch OFF/ON) METRONOME OUT: 1/4” phone type MIDI connectors: THRU, IN, OUT (Visual Control function) USB ports: USB COMPUTER connector (Type B, reception and transmission of MIDI data), USB MEMORY (Type A, data storage devices) Foot pedal jacks: HOLD, EXPRESSION , CONTROL (assignable) FC-7 PEDAL: 1 socket (assignable) VIDEO OUTPUT jack RCA-type (CVBS, PAL or NTSC – selectable)
Power supply
AC adaptor
Current Draw
1,100 mA
Auto Off function
Off, 10 min, 30 min, 240 min
Accessories
Owner’s Manual AC adaptor Power cord (for connecting the AC adaptor) Music rest
Options (sold separately)
USB: USB flash memory (M-UF2G), Wireless USB Adaptor (WNA1100-RL) Pedal Switch: DP-series Footswitch: BOSS FS-5U Expression Pedal: EV-5, EV-7 Footswitch: FC-7 Microphone: Roland DR Series Headphone: Roland RH Series Vocal Performer: VE-5, VE-20 Amplifier: CM-110, CM-220 Stand: KS-12

LAsER
04.04.2013, 13:53
@Morison: Izvini ako griješim, ali iz posta meni djeluje da ti je u cilju da se na našem tržištu što više proda taj BK-9 pa kakav god bio?

Vex
04.04.2013, 14:08
Aman,kad ce vise da prestanu da daju nove semplove na kasicicu a da nam mazu oci starim izfuranim "demode" semplovima??? Ne vazi ovo samo za Roland ,nego za sve proizvodjace,ni Korg ni Yamaha po tom pitanju nisu nista bolji,sramota.I to skrtare u aranzerima prvenstveno. Jel vam palo na pamet kad ste isli da pricate sa Rolandovim predstavnicima da maknu vise ovaj Rolandov "sipkav" bubanj i da daju neki novi akusticni bubanj, elektro DK takodje,nisu se makli od TR-808-909... I posle sta ce semplovi - pa za to trebaju,kad nisu kadra da promene nista 100 godina... Ja ne znam,mozda je poenta price da se ljudi zaglupave i da prihvataju samo to sto im se servira pod pricom "mi smo najpamentiji ,to tako treba,vi nemate pojma,ne znate da semplujete ,vama ne treba sempler,ovo sto vam mi dajemo je najbolje na svetu,cutite i svirajte sa time sto imate"...A jel im nije palo na pamet da to sto rade vise odavno nije zanimljivo,zvuk trazi neko osvezenje,a oni ga osvezavaju na vestacki nacin (vazi za sve proizvodjace) ,staro ruho nose na hemijsko ciscenje i slicne tehnike.

2 LCD display-a? Cemu??? Jel nije bilo bolje jedan ,ali veci i touch ? Pricha sa iPad om nije losa,ali imam osecaj da ce onaj Rolandov Wifi dongle da kosta bar 100 eura ili slicno ,a ipad nije dzabe ni malo ,tako da je to vise za zapadni svet,gde se to podrazumeva kao regularni gadget u svakodnevici. Do kad ce vise da se hvale sa scat voices???? Cekaju da neko odradi savremeniju verziju "sto cu cuda uciniti" da bi se nasla primena?? U BK-9 stavili reverb za glas ali nisu i delay,to je bila teskoca u pm...ali ce zato u sledecem modelu to biti revolucionarni novitet :S ... Style composer??? Predstavljen jos 90-ih godina u njihovim aranzerima...itd.

Zakljucak- zadnjih desetak godina je napravljen vrlo mali pomak na polju aranzera, dato je ponesto novo da se ljudima zamazu ochi ,ostalo je sve presipanje supljeg u prazno .

Da se ljubitelji Rolanda ne nadju uvredjenim ,ova prica generalno u mnogome vazi za sve proizvodjace,ali mi se Roland cini najbezobrazniji.

aleksandar031
04.04.2013, 14:15
Pa normalno, zabole njih za Balkan i potrebe muzicara sa ovih prostora.
A sto posto si u pravu za onaj bubanj, slatko se ismejah:D

nesaband
04.04.2013, 15:53
Sprava je zanimljiva ali ne za nase trziste.Pretpostavljam da BK 9 nisu ni pravili za nase trziste.Eventualno ako su usvojili neke predloge Roland tima Srbije u vezi terci ako ih ima a ostalo je sve radjeno za bogato svetsko trziste.
Ne znam koja ce cena biti ali mislim da i u tom segmentu nece biti za nase trziste zanimljiva.

Kao sto sam i pretpostavljao BK-5 mi sasvim odgovara i najverovatnije cu biti jos dugo dugo korisnik ovog aranzera posto meni cak ni te terce nisu neophodne mada bi klavijatura imala vecu prodju kada bi ih dodali na BK-5.

Kad uporedim samo klavir izmedju korga i rolanda zna se na kom aranzeru je mnogo bolji.
Sa postom kolege @vex-a se potpuno slazem,gledajuci generalno na ponasanje proizvodjaca aranzera.Jedino se ne slazem po pitanju semplova sto je napisao.To je moje licno misljenje i meni stvarno semplovi nisu potrebni.

Rudiiiii
04.04.2013, 16:07
Pitanje za Morisona,
da li imamo dvije drum trake u stilovima?
Audio key funkcija bi mogla biti zanimljiva, da li se moze "loopovati" neki audio file? Roland je dokazao da ima tehnologiju :D samo ne bas dobro rasporedjenu. BK9 cini mi se zvuci mnogo bolje od prve verzije G70 a mozda i druge, ako uporedim jednako los audio snimak.

makso68
04.04.2013, 16:14
Ja ću prokomentarisati dizajn i cjenu,sound i tehničke karakteristike ne mogu komentarisati dok ga lično ne isprobam.Što se dizajna tiče,dugo ne vidjeh ružniju klavijaturu.A,cjena,malo je reći Bezobrazna,za ovo što nudi..Pozdrav!

Morison
04.04.2013, 17:24
@ Boban
Nista ti uvredljivo nisam napisao.
A uvek sam odgovarao jedino ako sam osetio potrebu da ispravim neistinu istinom.
@Laser
Iz kog posta zakljucujes da ja prodajem i to po svaku cenu?

Ne bih se vise bavio off topic ako se slazete.

Nova BK9 masina ima deo koji je predvidjen za user boje. Radi se o ubacivanju setova novih boja sa usb stika. Na zalost (ili na srecu) to nece ipak moci korisnik sam da ubacuje jer Roland zeli da zadrzi kvalitet i stabilnost na samom instrumentu pa ce se regionalno pojavljivati pakovanja semplova.
Roland tim Srbije upravo radi na prikupljanju semplova koji ce se naci u tom prosirenju. Budite bez brige, odradicemo sve sto je potrebno tako da semplova nece faliti.

Sto se tice bubnja, mislim da ima 70 drum seta iz kojih ce moci da se napravi USER DRUM SET. Prvi put cini mi se na roland aranzerima. Ne bih sada u detalje kako ce to funkcionisati ali bitno je sledece:
Svaki ritam ce u sebi sadrzati postavke tog user drum seta tako da prenosenjem ritma iz jednog BK9 u drugi prenosite i postavke user drum seta. Otuda konstatacija da prakticno imamo mogucnost neogranicenog broja user drum setova...ili onoliko koliko imate ritmova. U samoj masini postoje nekoliko mesta gde se mogu cuvati user drum setovi.

Jos jedna od bitnih novina je to da ce BK9 moci da reprodukuje loop-ove, sedam loop-a po jednom tom "audio key" setu. Set od sedam lupova ce se snimiti kao jedan fajl a BK9 ce moci da ih poziva zajedno (linkovano) sa ucitavanjem performanse. Loop moze biti pokrenut na razlicite nacine a bitno je da je moguce sinhronizovati se sa tempom.
Bk9 ima 4 assign tastera sa leve strane a takodje poseduje prikljucak za FC7 pedalu i tamo dodatno podestiti jos 7 assign tastera.

Dakle mora dosta vremena proteci pa da cujemo sta ova masina zaista moze.

LOCK tasteri postoje, reseni isto kao na BK5.
U svakom ritmu se mogu sacuvati 4 OTS (cetiri mini usera, dakle cetiri sredjene boje) a za drugu pesmu ako vam trebaju drugaciji OTS a zeleli bi da koristite isti ritam, jednostavno prekopirajte ritam na usb pod drugim imenom i snimite nove OTS. Nema ogranicenja koliko ritmova cete imati na usb-u, u koliko foldera ce te ih organizovati...Performance ce ih vuci odakle god ih pozovete.

Tacno je da nije ubacen vokal harmonizer ali je njihovo objasnjenje sledece: mnogi korisnici to ne koriste a da jeste ubacen podiglo bi cenu. Ovako, opet, kome treba ima puno uredjaja koji moze da se dokupe da rade to.
Ovaj mikrofonski ulaz ja pre svega vidim kao dobru opciju da se na samom BK9 usnimi i vokal ( ali ne samo vokal) kroz interni snimac. Postoji EQ podesavanje za mikrofon a tu je i fantom napajanje.

Eto za pocetak.

LAsER
04.04.2013, 17:26
@morison: Nisam rekao da prodaješ uređaj nego da imaš koristi od toga ako se proda veći broj BK-9. Sorry ako nisam u pravu, ali po predhodnim postovima mi tako djeluje ;)

@makso68: Ako ne možeš reći za sound ništa dok ne isprobaš, kako onda možeš reći da je cijena bezobrazna ako nisi ni testirao? Možda mu je i tu jačina kao i do sada što je bila u sound-u.

Najbolje da se pričeka sajam i da neko iz prve ruke može reći o kakvoj spravi se konkretno radi i da li vrijedi para.

Morison
04.04.2013, 17:48
Nemoj se brinuti, ne zaradjujem u zavisnosti koliko se proda. I ne vredjam se ja tako lako :)

Zaboravio sam da napisem da sa ipad aplikacijom mozemo da se povezemo usb kablom. Dakle nije uslov da se ima wireless dongle.
Kuciste je odozgore metalno prefarbano u mat crnu boju. osecaj dirki je za mene perfektan.
Na slici mi se isto nije dopao izgled pogotovo ovih dva ekrana ali uzivo sam imao skroz nekako drugaciji utisak.

Sto se tice dve i vise drum traka, probali smo sa nasim ritmovima i mogu potvrditi da to i dalje radi ali pomalo gubi smisao pored user drum seta.

nesaband
04.04.2013, 17:51
Kao i do sada kod Rolanda vazi pravilo bar za nase trziste da treba proci dosta vremena da neki aranzer bude ocenjen na pravi nacin.Secam se kad se pojavio G70 da je u pocetku vladalo misljenje da je to veliki promasaj rolanda,zatim se tako pricalo i za E 80 itd.itd.

E posle odredjenog vremena dodje do promene misljenja i prica se da je klavijatura extra dobra.Ne verujem da je Roland dozvolio da se bruka sa ovim modelom.Standardno dobro pravi aranzere i ja kao korisnik sam navikao na taj topli ton i nema sansi da menjam brand.

Roland ima svoj style rada koji ja podrzavam i svako moze totalno razlicito da zvuci sa Rolandom sto nije slucaj sa Korgovim korisnicima koji zvuce slicno ko jaje jajetu(izuzimam par ljudi koji znaju sta rade i ne koriste komercijalne setove vec se sami bave svojom klavijaturom).

Rudiiiii
04.04.2013, 18:45
Za nas je veliki skok user drum set, ali je dobro da dvije drum trake rade jer postoji dodatna fleksibilnost. Audio loop je isto prava stvar, dobro je da su zadrzali make-up tools jer Roland je znao dobre stvari jednostavno izbaciti. To za tekstove .... jebiga, neki idiot je to izmislio za idiote i svi to koriste, premda po kafanama ne vidjeh da neko cita tekstove sa aranzera, pogotovo solo pjevaci ... sad je moderno koristiti telefone, laptopove itd ... steta sto se ne daje akcent na muzicke karakteristike umjesto na te nekakve video-linkove, wireless gluposti itd. Dobra stvar je i tezina :) i jos jedno pitanje za Morisona, niko ne rece kad ce se to pojaviti na trzistu, tek da se moze planirati ta (mucna) tranzicija.

Akordeonista
04.04.2013, 19:35
Evo da napisem i ja prve utiske o samoj spravi ali i o prethodnim postovima!
Sto se tice BK9, uopste ne sumnjam da lepo zvuci i da mogu da se sloze lepi ritmovi za nju, Roland ni u prethodnim generacijama aranzera nije imao problem sa zvukom! Imao je uglavnom problema sa operativnoscu samih instrumenata (jos od VA serije na kojoj su poceli da stede na dugmicima) kao i sa samim mogucnostima instrumenata. Ni jedan njihov dosadasnji model nema pravi sempler sto je, bez obzira na sve dobre strane zvuka samog instrumenta, velika mana!
Uostalom, pogledajte malo unazad, Roland je medju aranzerima bio lider drugom polovinom devedesetih pojavom E86, E96, G800, G1000 i EM2000 a poceo je da gubi trku upravo kada su se pojavile sprave drugih brendova sa semplerima (PSR9000, 9000Pro, GEM WK serija, Korg PA80, 1x, itd.)! Danas reci da je sempler nebitan i nepotreban je malo naivno jer uvek, ali uvek se nadje po neka boja koja nam se svidi a nema je u samoj klavijaturi! Recimo, meni se veoma svideo jedan od dobosa sa GW8 i jednostavno sam ga snimio preko audio karte i izvezao kao Wav fajl koji sam ubacio u klavijaturu i sada ga najnormalnije koristim u Drum setu na Tyrosu 3.
Prica o sempleru je siroka a nazalost, najcesce se svodi na to kao da se koriste samo neke zujalice sa prastarih klavijatura koje niko vise ne upotrebljava! Pa cak i da je tako, i to je razlog za koriscenje semplera jer ako te boje imaju upotrebu kod nas onda postoji i motiv za koriscenjem istih, naravno, bez nosenja dve, tri, pa i cetiri klavijature!
Dosta o sempleru, malo o operativnosti koju sam gore pomenuo. Nazalost, cini mi se da Roland ima veoma pogresnu politiku po kojoj mi korisnici treba da se prilagodimo njemu a ne oni nama i odatle krecu da se radjaju sve ostale mane! Recimo, Morison je naveo kako postoje 4 OTS-a po ritmu ali na to smo navikli i kod ostalih vodecih brendova samo sto kod njih postoji i dugme kojim se zakljucavaju ritmovi pa svi performansi, za koje opet postoje izdvojeni dugmici, se mogu koristiti kao solo performansi! Necu da tvrdim da je nemoguce raditi na Rolandov nacin ali je to svakako u velikoj meri otezano!
Neko je komentarisao dva displeja kao i sam izgled klavijature. Mislim da je potpuno svejedno da li su dva manja ili jedan veci displej ako imaju preglednost svega onoga sto bi trebalo da imaju! Jedino, svakako bi bila ogromna prednost da je ubacen Touch Screen, cime bi moglo da se resi i mnogo drugih problema (recimo pozivanje performansa, ritmova, boja)! Sto se izgleda tice, meni je licno on bitan samo kod zena, mada ni tu nije uvek presudan!:) Sprava je sprava i ako sluzi kako treba ne mora da izgleda lepo, samo neka radi pouzdano i dobro!
Elem, da se ne shvati sve rdjavo posto sam pisao uglavnom o manama, ima BK9 i dobrih strana kao sto je klavijatura od 76 dirki! To je odlicna stvar koja, recimo, poklonicima Yamahe veoma fali jos od PSR-9000Pro! Koliko shvatam, dirke su sa Juno Stage-a koje vode poreklo sa Fantoma! Ako je tako, te dirke su onda nesto sto nije vidjeno na aranzerima novije generacije a Boga mi i starije! Takodje, veoma velika prednost (meni veoma, veoma bitna) u odnosu na konkurenciju je ta sto je klavijatura upakovana u relativno malo kuciste i tezi ispod 10kg!!!
Sto se cene tice, ako bude 2000e i vise, nisam siguran da ce uci u siru upotrebu! Bas kao i prethodni top modeli (G70, E80) koji su, kada su se pojavili, bili preskupi za ono sto nude (vec sam naveo nedostatak semplera za razliku od tadasnjih a i sadasnjih top modela ostalih brendova)! Ta prica kako im Balkan nije interesantan kao trziste pa zbog toga ne ubacuju sempler i razne druge preko potrebne operativne funkcije je bez pokrica, jer i svako drugo trziste ima svoje specificne boje od kojih se neke nikada ne nadju u klavijaturama! Takodje, pozivanje performansa, boja i ritmova koriste svi koji rade na aranzerskim klavijaturama pa ne vidim razlog da se to vezuje samo za nase trziste! Bez namera da bilo koga uvredim ili rasrdim, moram da kazem da su tvrdnje da sve sto fali i nije dato nije ni potrebno da ima pomalo uvredljive za zdrav razum! Kao sto je neko vec rekao, ljubitelji Rolanda ce ga i dalje voleti i to je sasvim u redu, samo... budite samo malo realniji pri pisanju komentara!

LAsER
04.04.2013, 22:42
Nemoj se brinuti, ne zaradjujem u zavisnosti koliko se proda. I ne vredjam se ja tako lako :)
.

Pa rekao sam to, jer si naveo da će imati mogućnosti učitavanje samplova koje vi napravite, prepostavljam da će se morati kupiti? Što bi Vam išlo u prilog da se proda što više taj model kako bi se mogao i taj pack prodati što više :)

nesaband
04.04.2013, 22:52
Mislim da ga nisi najbolje razumeo.Malo je glupo na ovaj nacin da raspravljamo ovde na forumu.

@Morison nije duzan nikome da se pravda cime se bavi i da li ce imati koristi ili ne.Mislim da je to njegova licna stvar.

Ovde je tema Roland BK-9 a ne @Morison BK-9

Ispade covek grbav ni kriv ni duzan a trudi se da objektivno pretstavi ovaj aranzer.

Morison
04.04.2013, 23:11
Ja se iskreno nadam da cemo taj pack dobiti besplatno, mada zaista o tome ne znam sigurno. Ako bude naplacivano to moze biti samo od strane Rolanda a mi mozemo imati samo dodatnih troskova ako budemo morali dodatno nesto od instrumenata da usemplujemo.
Nego daj samo da spakuju sta treba...

casper
09.04.2013, 22:41
Ajde konačno da i to čujemo. :D
Dopada mi. I prezentacija i sound. Na osnovu ovoga mislim da opravdava cijenu i siguran sam da će naći svoje kupce kod ljubitelja Rolanda, a možda i šire.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/4gRkTUo2fTQ" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>

Vex
09.04.2013, 23:58
Neki ritmovi su pristojni, neki su odlicni, neki su ocajni-kao i neke boje. Gipsy ritam i akusticne gitare su extra. Sax takodje odlican . I cemu vise u svakom ritmu DAIRE zajedno sa udarcem dobosa? Pa dal svaki bubnjar ne moze sa svira bez daira? Stavljaju daire na dobosu da prosvetle isti ili da dobos zvuci shire i duze? Da su bar promenili taj njihov prastari sempl te daire, mozda bi to dobilo neku drugu dimenziju, ali nisu ni to.

Sent from S3

nesaband
10.04.2013, 00:07
Dobro si to primetio,daire samo smetaju ali se to sve da doterati.Meni su svi ovi semplovi i stylovi vec poznati i sredjeni na BK 5 tako da cujem mozda malo bolji klavir nego ranije sto je bio i malo bolje gitare.To su sve fabricke postavke ali znam da je Roland dao mnogo mogucnosti za edit boja i stylova tako da se za to ne brinem.Moze BK-9 da zvuci kao TOP ali kad se sredi,sto vazi i za svaki drugi aranzer.

Malo su olaksali rad onima koji su navikli na favorit banke i jos nekim sitnim detaljima,76 dirki je dobra stvar za komotniji rad.

Ne znam jos uvek koja ce cena biti ali mislim da ce biti paprena za nas obicne smrtnike.

Milan$
10.04.2013, 00:58
trazih po prethodnim postovima,ali ne nadjoh-koja mu je konacna cena? hvala

vingula
10.04.2013, 01:08
Ok...možda jesam šumast i neznam puno toga, ali sam stari i bivši Rolandovac, no ovdje nisam čuo ništa novo što nema na G70 što se tiče zvukova (soundova, boja, farbi...kako god več to zovete) sve je isto ko i prije 6-7 god. ali ajd...novo što sam čuo je gitara na Gipsy Volares. Zato sam se i zasitio Rolanda što ima stalno isti zvuk(ove). Za ritmove nemogu reč, jel se više nesječam ni broja ni slova tako da mi ovi svi zvuče novo...valja nisam jedina crna ovca kojoj se nije baš nešto dojmilo ovo što sam čuo.

casper
10.04.2013, 01:13
@Milan$ - cijena je oko 2000 eura
@vingula- potpuno se slažem (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=240339&postcount=111#axzz2Q0h0QR6w) s tobom

tranzit
10.04.2013, 01:25
Zato sam se i zasitio Rolanda što ima stalno isti zvuk(ove).Nista bolje a ni drugacije nije ni kod ostalih proizvodjaca. U novom instrumentu se pojavi redovno samo par novih sounda a ostatak je prenesen iz predhodnog modela koji se vec "etablirao". Eventualno ali samo eventualno, se malo "osvjeze" ROM samplovi preciznijim loopovanjem (ako je bilo greski) i smiksaju se nanovo, da bi siva siroka masa korisnika dobila utisak da se radi o novim samplovima. Ta prica nikad nece imati Happy End i uvijek ce se nanovo ponavljati jer je ogroman posao, koji uzgred mnogo i kosta, programirati potpuno novi sound chip, to se njima ne isplati i radi toga i rade to sto rade.

Vex
10.04.2013, 01:45
@vingula, nisi crna ovca, procitaj moj post od pre par dana u ovoj temi par strana iza, pronaci ces slicnosti;-)

i ja sam svirao Rolanda 6 godina, zato mi i para ushi daira, godinama sam se sa tim borio... Mladost sam utrosio na pokusaju da Roland zazvuci, dok jednog dana nije dosao drug sa polu-sredjenim Pa60 i oduvao me k'o maslačak. Dok sam svirao Roland ARANZER nisam smeo da stanem uz zivi band ili bubanj, jer bi se Roland ugusio k'o asmatičar... I jednog dana sam rekao u sebi-dosta je patnje bilo. Isto to mučenje cujem i u sadasnjim modelima Roland aranzera, dosta starih boja, isti način obrade svega toga da mogu da poznam Roland sound na 5km, baš me je iztraumirao... I verovatno se zbog svega toga oseca odbojnost prema Rolandovim aranzerima, jer sam na svojoj kozi osetio objektivno nezadovoljstvo. A sa druge strane mi je drago sto u svom okruzenju poznajem ljude koji zive u sreći sa ovom firmom i dan danas i uzivaju u njoj i zbog toga opet ponegde, cisto radi promene, cujem drugaciji sound od onog koji trenutno preovladava na nasim prostorima, dovoljno da se podsetim zasto pridodajem vise paznje drugim brendovima.

Sent from S3

vingula
10.04.2013, 03:24
Neka im i budi isti soundovi 100000 godina, ali neka barem stave ikakav sempler da mogu nešto i svoje stavit...1 ton - 1 ton ali je moj, a ne ovako godinama davaj lovu za isto gov** a drugo pakovanje.

makso68
10.04.2013, 11:21
Mislim da je Roland puno bezobrazniji od konkurencije..Ovaj aparat,po meni,ne vrijedi ni 1000 €,a kamo li 2000 €.Doduše,nisam ga još isprobao uživo,ali čisto sumnjam da ću promjeniti mišljenje.Mislim da je G 70,ako ništa,bar kvalitetnije napravljen i puno je na oko ljepši.Pozdrav!

Akordeonista
10.04.2013, 13:00
Sve se slazem, samo za G70 ti treba sleper i dva crnca da ga nose kad krenes na svirku! Inace je mnogo kompletnija klavijatura od danasnjih Roland aranzera. Izmedju ostalog, on vezuje Midi Set za performanse tako da je moguce koristiti i eksterni sempler uz njega - recimo neki VST sempler preko lap-topa!

Boban010
10.04.2013, 16:55
I po drugim forumima muzicari iskazuju svoje nezadovoljstvo novom Rolandovom masinom,kako zbog raznih nedostataka tako i zbog cene,jedino mene ovde nabrukase(k'o petla u rasad :)))
kao ja sam nekompetentan....

Akordeonista
10.04.2013, 16:58
Ma bolje bi bilo da su izbacili modul sa tim bojama i stavili cenu 300-400e, prodavao bi se kao lud! Ovako, oni izbacili nedovrsen instrument (BK) i modul od 1500e (Integra)! I jedno i drugo preskupo!!!

Morison
10.04.2013, 18:54
Treba da sacekamo da se pre svega klavijatura i softverski dovrsi, koliko znam jos uvek nije usla u masovnu proizvodnju (tek posle sajma ce). Niko je jos od tih forumasa nije probao (ili retko ko, na vrlo kratko vreme). Tek tada cemo imati uvid koje sve funkcije (i na koji nacin) ce biti dostupne.
Sto se tice biranja performansi, znam da su predvideli da ce moci da se bira numerickim tasterima na sledeci nacin (recimo,ovo nije bilo u prototipnom izdanju kada sam ja probao):
Izaberemo performance listu
Pritiskom na taster "favorite" ispred imena performansa se redni broj menja i postavlja se broj od 1 do 8 uvek (posto na ekranu moze da se prikaze 8 performansi).
Pritiskom jednog od numerickih (tone) tastera 1-8 odmah pozivamo odredjenu performansu.
Pritiskom na taster 0 idemo stranicu dole ili pritiskom na 9 idemo stranicu gore u performance listi a trenutno ono sto je na ekranu uvek dobija prefiks broj od 1-8.

@Boban
Iskren da budem, i sam sam prizeljkivao cenu od 1500. Sa druge strane, s obzirom da znam da su dirke odradjene odlicno (i da to sigurno poskupljuje stvari) mozda da postoji 61 verzija bi upala u tu kategoriju. Ko zna, mozda jednog dana (Bk8?). Nije informacija, samo prizeljkivanje :)
Kome se ne svidja zvuk Rolanda, nece mu se svideti ni ova masina. Kome se dopada Rolandov zvuk, ovo je trenutno najbolji aktuelan model, to je cinjenica.
Svakako ima mesta za poboljsanja i verujem da ce vremenom doci (update, ipad app).
Detaljnije cu (bez dlake na jeziku) dati svoj sud kada mi ova masina dodje na test kompletno softverski dovrsena.

nesaband
10.04.2013, 19:38
I po drugim forumima muzicari iskazuju svoje nezadovoljstvo novom Rolandovom masinom,kako zbog raznih nedostataka tako i zbog cene,jedino mene ovde nabrukase(k'o petla u rasad :)))
kao ja sam nekompetentan....

Ti si kriv @Bobane i zbog ove ekonomske krize i ostalog =))

Boban010
11.04.2013, 11:05
Jok ja,Pirocanci su krivi,skrtice,stipse i cicije nemaju para za BK9!=))
Evo sta kazu kolege sa jednog drugog foruma: Dva non-touch monohromatska ekrana prosto vriste JEFTINO!
Ovo je na racun cene ove klavijature koja je stvarno neopravdano visoka i za "Evropljani" a kamo li za Pirocanci!:D

Morison
11.04.2013, 12:32
Pa to sam ja imao na umu kad sam se nasalio da je dobro da si nasao opravdanja sto neces potrositi novac (misleci na tradicionalno pirocansko tvrdicenje) :)
Kakva je kriza, sve je danas skupo. Mada sam ja prizeljkivao jedan skuplji model a samim i tim skuplju izradu, kvalitetniji zvuk. Taj skuplji zvuk ce se sigurno dobiti, jer znam da mi je na mom "slusanju" i Bk7m zvucio svezije od E80.
E sad, ima tu nedostataka, ima. Ti ekrani na primer. Ne daj Boze da se na svirci napijes, pa od tog ekrana ne znam sta se desava (od dva postaju cetiri ili od dva postaje jedan?) :D

nesaband
11.04.2013, 12:44
:lol:,sto je najgore ako se napijes onda moze da ti padne i mrak na oci,e tad moze da se desi da umislis da sviras Korg a ne Roland.:lol:

vingula
11.04.2013, 18:31
evo još malo pismeno o njemu: >>LINK<< (http://www.rolandus.com/blog/2013/04/04/bk-9-backing-keyboard/)

neutral
16.04.2013, 16:11
Ovo meni zvuci veoma dobro...

http://www.youtube.com/watch?v=kl5gd1659Qk

Cena kod nas je 2090 eura.

casper
16.04.2013, 17:50
Snimak je pun pozadinskog šuma i slušajući ga ne mogu uopće doživjeti onaj dobar Rolandov groove.
Gdje je neki dobar demo od strane Rolanda? Ili su pak zauzeti velikom prodajom pa ga ne stignu napraviti. :p

Akordeonista
16.04.2013, 19:21
Ne stizu ni Manual da stave na oficijalni sajt!:">

tranzit
16.04.2013, 19:31
...rekao bih, od silnog posla oko novog aranzera... bice i demo snimaka a i manuala, tu Roland nikada, bar do sada, nije zakazao. Nego citam ovu temu, posto nisam posljednjih dana imao previse vremena... dosta je zabluda tu nagomilano...

Akordeonista
16.04.2013, 20:16
Informacije iz prve ruke su svakako dobrodosle!

yamahapassion
16.04.2013, 20:34
Sve je to lepo, ali 2000 i kusur eura... :-O

nesaband
16.04.2013, 21:51
Ja to gledam ovako.Roland nikada nije napravio los aranzer.Mnogi imaju mana(kao sto ni jedan aranzer nije savrsen),sa cenom su uglavnom bili megalomani pogotovo za nase trziste.

Moja racunica je ovakva.Ako bude kostao 2.200 eura,ja bih pre kupio dva BK5(nova) i jedan Korg TR(polovan),bas ako mi trebaju seplovi i jos da mi ostane koji euric.

Ili druga kombinacija:Roland BK 5 i Korg PA 600 i ostaje mi eurica za jedno lepo letovanje.

tranzit
16.04.2013, 22:02
Ne znam odakle ta cifra od 2.200 eura, moguce je da je to neki lokalni dealer ili neka specijalna cijena za Balkan ali zvanicna cijena u Njemackoj je 1.999 Eura i BK-9 se moze naruciti i dobiti po toj cijeni.

neutral
17.04.2013, 00:31
Izbacena je cena u Roland Planetu od 2090 eur.

Imate na ovom sajtu demo snimke:

http://www.rolandus.com/products/details/1274/459?page=audio

Sve vise je snimaka i na YouTube...

Meni se svidja kako zvuci ova sprava i ne treba mu sempler, samo da se sedne i da se urade nasi ritmovi i jos ako budu dodali semplove za nase podneblje, sta vise treba...

Boban010
17.04.2013, 00:32
@Casper
Poodavno nema onog tipicnog Rolandovog Groove-a,mozda jos od E50.Sada sve to mora da se odradi peske ili prostije receno "podeblja" ekvilajzerima odnosno efektima.Njih kod BK9 uopste ne manjka,samo je pitanje da li se maksimalno iskoriscavaju,odnosno trose na prave stvari.
Tri MFX-a u ritam sekciji a verujem da je efekat procesor u ovoj masini sposoban da "adresira" i vise od toga istovremeno.
@Morison
Nisam se ja uvredio zbog toga o Pirocancima,nego kad kod nas nekome kazes "nisi kompetentan" isto je kao kad bi mu reko "kvo pa ti razbiras".=))
@Nesaband
Nisu to losi arangeri,vec malo upotrebljivi,dakle mala im je upotrebna vrednost.To je zbog toga sto je njihovo(Rolandovo) vidjenje najpotrebnih komandi i funkcija drugacije od vidjenja muzicara sa ovih prostora.Mada mislim da ih nikada nije ni interesovalo sta mi mislimo o tome.
@Tranzit
Sta bi sa onim cudima za GW8,terce,efekti?Ima li to negde da se cuje i vidi kako to fercera?

Milan$
17.04.2013, 00:33
Mora da sam nesto propustio u temi - kako mislis da dodaju semplove za nase podneblje?

Boban010
17.04.2013, 00:38
To je kao paket boja za istocnoevropsko trziste,latinoamericko,azijsko....

nesaband
17.04.2013, 00:40
Nisi bio da nacasu,dobices neopravdani izostanak(zezam se malo)vrati se malo unazad,ima pisano o tome,@Morison je pisao o tome.;)

neutral
17.04.2013, 00:41
Mislim na ovo:

@Morison
Nova BK9 masina ima deo koji je predvidjen za user boje. Radi se o ubacivanju setova novih boja sa usb stika. Na zalost (ili na srecu) to nece ipak moci korisnik sam da ubacuje jer Roland zeli da zadrzi kvalitet i stabilnost na samom instrumentu pa ce se regionalno pojavljivati pakovanja semplova.
Roland tim Srbije upravo radi na prikupljanju semplova koji ce se naci u tom prosirenju. Budite bez brige, odradicemo sve sto je potrebno tako da semplova nece faliti.

Vex
17.04.2013, 01:32
https://soundcloud.com/rolandcom

evo i ovde ima audio snimaka iz BK9...

branoy
17.04.2013, 01:44
a uubiiii, jebes sve ako na ovo ne predjem jednog dana, posle g1000 sam ovo, zamal pa3x i te quasi sempler araznere!! roland zakon

casper
17.04.2013, 07:08
@Casper
Poodavno nema onog tipicnog Rolandovog Groove-a,mozda jos od E50.Sada sve to mora da se odradi peske ili prostije receno "podeblja" ekvilajzerima odnosno efektima.Njih kod BK9 uopste ne manjka,samo je pitanje da li se maksimalno iskoriscavaju,odnosno trose na prave stvari.
Tri MFX-a u ritam sekciji a verujem da je efekat procesor u ovoj masini sposoban da "adresira" i vise od toga istovremeno.

Napisao sam

Snimak je pun pozadinskog šuma i slušajući ga ne mogu uopće doživjeti onaj dobar Rolandov groove.

i pod tim sam mislio da zbog loše kvalitete snimke ne mogu čuti kako zvuči BK9. Usporedba s E50 je smiješna.
A što se tiče "podebljavanja" sounda s efektima ... to je samo stvar kozmetike. Sound je u osnovi dobar ili loš. Svi efekti svijeta ne mogu popraviti nešto zvuči pljang pljang.

@Vex - ovo je konačno ozbiljna prezentacija, zvuči kako sam i očekivao, jako dobro

tranzit
17.04.2013, 10:53
Ljudi nikako da ukapiraju da se kod ovog Rolandovog aranzera u sustini radi samo o produzetku vec potvrdjene Rolandove poslovne politike: puuuuuno kvlaiteta za malo novca. Vidim neki se raskukali na sav glas, visoka cijena... kako visoka cijena, zasto visoka cijena ? Uporedi je sa top aranzerima Korga i Yamahe... koji je odnos ? Onda kukanje i jadikovanje, sto nema sampler... je l' mu treba da bi se u njega gurali soundi sa DX11, kao sto to recimo Krecmar radi na Kronosu... ama nema sampler jer mu ne treba. Samo da podsjetim, Roland je jedna od dvije ili recimo, tri svjetske firme koja je u svojoj istoriji uopste radila top hardver samplere. Tim firmama nije pripadala ni Yamaha (sa svojom jadnom A-serijom) a Korg jos manje i... bas Yamaha i Korg nasli da se "prse" nekakvim samplerima u aranzerima. Koliko vrijede ti sampleri kod Korgove PA serije i Yamahine Tyros serije... ne vrijede ni pisljiva boba, to nije ni proslo pored samplera, pa opet i Yamaha i Korg naplate samo taj jadni, bijedni i sramotni "sampler" u svojim aranzerima vise od 1.500 eura (uporedivsi njihove cijene sa BK-9) jer... ni u cemu drugom BK-9 ne zaostaje... sta vise... laksi je, jednostavniji je, ergonomicniji je, konstruktivniji je, ima vise "sluha" za muzicara nego oba nabrojana, ima vrlo konkurentan sound, one funkcije koje se kod Rolandovih aranzera podrazumijevaju vec "generacijama" uredjaja kod konkurencije se pojavljuju (ili ne pojavljuju jos uvijek), kao nekakva ogromna inovacija.
'Ajd malo da sagledamo sve to skupa, pa onda kritikujte do mile volje, inace... "sjedi jedan". Sigurno da i BK-9 ima nedostataka i neispunjenih zelja pojedinih muzicara, ama posmatrajmo taj instrument u cjelini i uporedimo ga sa konkurencijom i njenom cijenom, tek tada imamo pravi i ispravan rezultat.

Da ne bude nesporazuma, Roland me ne placa konstantno da bih ga reklamirao, njima otmem novac za uradjeni posao i pomenem im mater jer znam da su mogli vise da plate. Isto to radim i za Yamahu a i za Korga (mada rjedje). Ne volim, niti mrzim ijedan instrument jer nisam fetisist pa da volim ili mrzim nekakvu plastiku i metal. Pohvalim ili pljunem ono sto ocjenjujem, u zavisnosti sta je zasluzilo... ama ovdje krenuli vec debelo da pljuju (dehidrirace), a jedva da su na slici vidjeli taj BK-9. Nemojte da ispadamo neozbiljni, daj bar da sacekamo da se to sve proba i cuje kako treba, pa onda opletite. Simptomaticno je da jedino ljudi, koji su vec imali priliku da se upoznaju sa instrumentom, ne daju jos nikakve posebne kritike... malo cudno je l' da. Kako sam vec u jednom postu napisao, ko je do sada volio da radi na Rolandovim aranzerima, taj nece biti razocaran ni sa BK-9, ko nije, nece ga ni BK-9 dovesti Rolandu.

nesaband
17.04.2013, 11:19
Dzabe ti to pises druze.Mnogi to dobro znaju sto si ti napisao ali dzabe.

Ja nemam nista protiv Korgovaca,neka sviraju sa semplovima DX11 bojama itd,To je njihova stvar.

Sa cenom sam malo omanuo,110 eura sam pretpostavio da ce biti skuplji.Naravno i to je visoka cena za Balkan ali sta da se radi kada smo mi van svih normalnih kretanja u svetu.Niko nam nije kriv sto nam je standard jako nizak.

Preslusao sam snimke za koje je @Vex postavio link.Opet ponavljam,standardno dobri stilovi i sve ostalo,nece Roland da se bruka.

Akordeonista
17.04.2013, 12:59
Tranzit, ne bih se slozio sa misljenjem po pitanju semplera. Da li su oni nekog posebnog kvaliteta ili ne u to ne ulazim ali svakako rade dobar posao jer ni jedan proizvodjac klavijatura ne daje boje svih svetskih instrumenata, pogotovo ako imamo u vidu i njihove podvarijante, pa samim tim se desava (ne samo kod nas na balkanu) da gotovo na svakoj klavijaturi (pogotovo aranzerima) fale neke specificne boje! S tim u vezi a vezano za nase podrucje, pa sta i ako se koriste razne harmonike, zujalice, DX boje i sl.? Pa to su boje koje obelezavaju zvuk odredjenih zanrova a koje sviraci kod nas sviraju i morali bi da nose po nekoliko klavijatura kad krenu na svirku, obzirom na to da proizvodjaci nisu dali te boje na jednom instrumentu! Svakako, kad su aranzeri u pitanju ne koriste se samo solo boje vec su tu i razne ritam gitare, basovi, bubnjevi, udaraljke itd.!
Da li Krecar koristi Kronos kao DX11 ili ne to je nebitno ali je bitno to da je na toj klavijaturi data mogucnost da zvuci i kao DX11 a i kao Kronos! Takva mogucnost je data i na Tyrosima, korogovoj Pa seriji i slicnim spravama, sto nije slucaj sa Roland aranzerima!
Da ne budem shvacen pogresno, opet cu navesti da Roland ima ODLICAN zvuk ali mu fali operativnost! Ovde imam u vidu razne dugmice, preglednost, padove, mali broj solo partova, pa i pomenuti sempler koji mu veoma fali (koliko god to neko nipodastavao)!
Malo o ceni - ovaj model je koliko vidim pandan Yamahi PSR-950! U odnosu na nju je verovatno i bolji, imajuci u vidu da je noviji i nudi slicne mogucnosti ali sa 76 dirki i tezinom manjom od 10kg. Samo je problem sto je i PSR950 preskup za ono sto nudi, zato i ne cudi sto se ni ta klavijatura, bas kao ni rolandovi aranzeri, ne koristi previse za iole ozbiljnije sviranje vec ostaju u domenu hobi sprava! A ako posle malo vremena odlucite da prodate tu istu klavijaturu ne mozete da je prodate veoma dugo a i kad uspete, to uradite za pola njene vrednosti, pa cak i manje! Uostalom, ljudi mozete sami da pogledate za koliko se prodaju razne Yamahe PSR serije a sa Roland aranzerima novije generacije je jos losija situacija!
Zanimljiva stvar je to da se recimo Yamaha PSR 9000 Pro prodaje za oko 800 - 900e za koliko se prodaje i daleko novija PSR 910! Cudno, obzirom na njene godine ali valjda tu dolazi do izrazaja koliko se, pored zvuka, ceni UPOTREBLJIVOST instrumenta - ona ima sve potrebne komande na panelu, odlicne dirke, sempler od 64Mb (koliko i dosta noviji Pa800), XLR ulaz za mikrofon, itd.!
Sto se tice naprednih funkcija na Rolandu, ne znam na koje mislite ali mislim da svaki proizvodjac ima neke specificne funkcije koje su najcesce kozmeticke prirode i nemaju preveliku upotrebnu vrednost jer, kao sto neko vec rece, instrument ili zvuci dobro ili ne, bez obzira na razne "novotarije"! Mada mislim da bi bilo korisno zbog svih clanova da navedete koje sve napredne funkcije postoje na Roland aranzerima.
Meni licno, smeta to sto na Rolandu postoje samo tri mogucnosti za Chord Switch (dur, mol i 7) sto je prilicno oskudno (ali ne i presudno) u odnosu na Yamahu i Korg. Dalje, smatram da je nedostatak i to sto ne postoji neki ineligentni Fingering mod koji opet postoji i na Korgu i na Yamahi!

tranzit
17.04.2013, 13:50
Ama bas sve sto si napisao sam ocekivao kao eventualni odgovor na moj post. Da li si ti saglasan sa onim sto pisem je malo vazno, to je vec tvoje pravo na sopstveni sud, medjutim cinjenice govore nesto sasvim drugo. Je li vrijedno dati 1.000, 1.500, 2.500 ili cak i 3.000 eura vise za taj, opet debelo podvlacim, jadni i bijedni sampler, je pitanje na koje pojedinac treba sam za sebe da nadje odgovor. Ovo "debelo podvalicim" proizilazi iz ogromnog iskustva koje sam skupio svirajuci sve moguce hardver samplere koji su ikada ugledali svjetlo dana i to odmah posto su ugledali svjetlo dana. Sve sto cujem iz tih sampling aranzera je uvijek i bez izuzetka, nekakva zurla (koja kad vrisne skida gace public) ili nekakve kvazi harmnike koje na sve lice samo ne na harmnonike, zatim nekakve bubnjeve od kojih cujem samo nabijeni bass bubanj koji pomjera dzigericu a o DX zujalicama ne treba ni pisati. Siguran sam da je daleko bolja varijanta uz jedan GW-8 ili bilo koji BK aranzer imati jedan skromni Laptop i pristojnu audio kartu za par stotina eura i u njemu jedan zestoki sampler tipa Kontakt ili Emulator pa makar ga i legalno kupio, sve ce to opet biti jeftinije bar za 1.500 eura a kvalitetnije bar za 1.500 klasa od jednog PA3X ili Tyrosa 4. Provjeri pa me demantuj. Ako nekoga bas zivo interesuje, potanko i vrlo detaljno cu objasniti zasto su ti sampleri u aranzerima samo obicno smece i kolika je i kakva je razlika u odnosu na "rasne" samplere.

Jedan Instrument je onoliko dobar koliko je dobar muzicar koji ga opsluzuje. Mislim da smo malo zalutali jer pisem o instrumentu a ne stroju za ispucavanje midi fileova i namjenskih styleova a imam neodoljiv osjecaj da ti upravo radis suprotno. Sva ta nekakva "operativnost" meni kao muzicaru nije uopste bitna, bitan mi je sound i samo sound, naravno uz osnovne funkcije jednog aranzera. Ako nekome bas fale Padovi, moze ih naci za 50 eura i to 16 komada odjednom, a dinamicki su a ima ih i sa Aftertouchom za desetak eura vise. Neka ih doda svom aranzeru bez Padova pa nek mlati za sitne pare po njima do mile volje. Chord Switching koji pominjes... aman zar nisu dosta tri razlicite fraze po Style Partu i traci... pa 99% muzicara ne zna da programira jedan ritam kako valja ni sa jednom frazom. O kakvom inteligentnom fingeringu pises, zar jednom profesionalnom muzicaru treba nekakav drugi fingering osim onog najnormalnijeg (Full Chord) i eventualno "On Bass" fingering. Pisemo o profesionalnom instrumentu i njegovoj profesionalnoj upotrebi, a ne sviranju zeni, dragoj, svalerki... pored kamina u dnevnoj sobi ili jos gore, izigravanju muzicara u nekom bircuzu pritiskanjem na Play, Stop i Transpose taste. Da se malo uozbiljimo, pa da diskutujemo argumentovano, rado cu nastaviti sa diskusijom ali ovako, zaista nemam volje !!!!!

aleksandar031
17.04.2013, 14:03
@tranzit
Jeste da upadam ko padobranac :D, al zanima me zbog cega su sempleri u aranzerima smece, mislim kad budes imao vremena malo da to detaljno opises?

tranzit
17.04.2013, 14:07
Objasnicu i to vrlo detaljno, kako sam i obecao u posljednjem svom postu. Cim uhvatim malo vremena jer ga trenutno nemam a tematika je vrlo kompleksna da bi se ispisala u dvije recenice. Budi cvrsto uvjeren da sam bio i vrlo blag sa tim "smece". Uostalom, bice ti jasnije kada budem to obrazlozio.

neutral
17.04.2013, 14:08
Pa sve ove zujalice se mogu napraviti od fabrickih boja, bez semplera... Korg daje ja mislim 6 varijacija po ritmu, a nisam nasao na 2 ritma koja su imala svih 6 varijacija.
Ne znam tacno koje godina je izbacena Yamaha PSR 9000 i koje godine je izbacen KORG Pa1x... mislim da je negde od 2000 do 2003 i cena im je sad priblizna u prodaji po oglasima 800 - 900 do 1000 eura. Ove se sprave ne iskoriscavaju u potpunosti, a trazi se uvek nesto vise. Samo treba da se radi sa spravom i da se nauce sve njene mogucnosti i sa svakom od njih moze da se dobije odlican zvuk i da se radi, a sta se kome svidja to je vec nesto drugo...

tranzit
17.04.2013, 14:10
Momak, nista tacnije nije ni moglo da se napise. Kratko i jasno... alal vjera.

Vex
17.04.2013, 14:36
@tranzit
Jeste da upadam ko padobranac :D, al zanima me zbog cega su sempleri u aranzerima smece, mislim kad budes imao vremena malo da to detaljno opises?

Da si nekad samo 5 minuta svirao neku boju u Kontaktu na primer, sve bi ti jasno bilo;-)

Sent from S3

tranzit
17.04.2013, 14:44
Tako je Vex, treba cuti to sve pa onda diskutovati. Da me neko ne razumije pogresno, naravno da su i Yamaha Tyros 4 i Korg PA3X odlicni instrumenti i jednostavno najbolje sto se trenutno moze naci u domenu aranzera, sporno je samo sto i Yamaha i Korg naplacuju to malo samplera toliko zestoko, da se to granici sa ludoscu i bezumljem a prije svega je to ogroman bezobrazluk.

Dell
17.04.2013, 14:56
Tranzit, koji Krecmar svira Kronosa, onaj njemacki rukometni reprezentativac? :D

tranzit
17.04.2013, 15:20
Haman taj... =))=))=))=))

Akordeonista
17.04.2013, 18:04
Jedan Instrument je onoliko dobar koliko je dobar muzicar koji ga opsluzuje. Mislim da smo malo zalutali jer pisem o instrumentu a ne stroju za ispucavanje midi fileova i namjenskih styleova a imam neodoljiv osjecaj da ti upravo radis suprotno. Sva ta nekakva "operativnost" meni kao muzicaru nije uopste bitna, bitan mi je sound i samo sound, naravno uz osnovne funkcije jednog aranzera. Ako nekome bas fale Padovi, moze ih naci za 50 eura i to 16 komada odjednom, a dinamicki su a ima ih i sa Aftertouchom za desetak eura vise. Neka ih doda svom aranzeru bez Padova pa nek mlati za sitne pare po njima do mile volje. Chord Switching koji pominjes... aman zar nisu dosta tri razlicite fraze po Style Partu i traci... pa 99% muzicara ne zna da programira jedan ritam kako valja ni sa jednom frazom. O kakvom inteligentnom fingeringu pises, zar jednom profesionalnom muzicaru treba nekakav drugi fingering osim onog najnormalnijeg (Full Chord) i eventualno "On Bass" fingering. Pisemo o profesionalnom instrumentu i njegovoj profesionalnoj upotrebi, a ne sviranju zeni, dragoj, svalerki... pored kamina u dnevnoj sobi ili jos gore, izigravanju muzicara u nekom bircuzu pritiskanjem na Play, Stop i Transpose taste. Da se malo uozbiljimo, pa da diskutujemo argumentovano, rado cu nastaviti sa diskusijom ali ovako, zaista nemam volje !!!!!
Slazem se da je instrument onoliko dobar koliko je svirac koji ga svira dobar i zna da ga iskoristi ali da bi taj svirac mogao nesmetano da ga koristi mora da ima i date mogucnosti za to! Ne moras ti Tranzite da se slozis sa tim ali vecini kolega jako odgovara da imaju instrument koji je pregledan i nudi pregrst mogucnosti (vecinu mozda nece iskoristiti ali koristice one koje mu trebaju) koje su lako dostupne bez izvesnih "vratolomija"! Na primer, na BK seriji je prisutan, priznavao ti to ili ne, problem pozivanja performansa jer fabrika nije dala mogucnost za pozivanje istih a da je to pregledno, brzo i lako (kao sto je na Korgu i Yamahi)! Morison je pisao da je na BK9 to reseno tako sto se na displeju pojavljuje prvih 8 performansa pa posle moras da listas na drugih 8 i tako redom. A sta kad imas recimo 176 performansa pa hoces da predjes sa 7-og na 143-ci? Moze numerickim putem ali ko ce da pamti svaki pripremljeni performans i njegov broj? Uz to i kad pozoves vec pripremljeni performans onda na njemu imas 4 OTS-a bez mogucnosti da na tom ritmu pozoves neku drugu boju koja ti u tom trenutku zatreba a da je nisi vec pripremio kao poseban performans!
Drugo, licno ne koristim nijedan midi fajl pa ne znam odakle ti ideja da pricam o "ispucavanju" istih?! Sto se namenskih ritmova tice, da li postoji neko ko ih danas nema i ne koristi?! Kako svirati raznorazne novije pesme koje imaju specificne i prepoznatljive "prebudzene" ritmove i brejkove bez tih namenskih ritmova? Ljudi koji su ikada pratili nekog pevaca sa estrade znaju koliko je bitno imati brzo dostupne i dobro uradjene ritmove!
Sto se tice operativnosti, i meni je najbitniji zvuk (koji mi se, da podsetim, kod Rolanda veoma svidja!) ali mi je bitna i ta operativnost koja je data na samom instrumentu! Koliko vidim, ti pises o toj temi uvek imajuci u vidu raznorazna externa "pomagala" koja koliko mogu da primetim ovde jedino ti umes i da upotrebis! Da bi se BK serija upotrebila kako treba u kombinaciji sa Laptopom i semplerom na njemu treba veliko poznavanje Midi-ja, SysEx-a, rada u samim programima kojih ima vise od pominjanog Kontakta a to je tek nezamisliva i nemoguca misija za najveci broj clanova foruma! Znam da su neke kolege, a i sam sam jedan od njih, zainteresovane za tu tematiku (kombinovanje hardverskih i softverskih instrumenata) pa ako si ti ili bilo ko drugi ko zaista poznaje ovu oblast zainteresovan za pruzanje obuke iz iste (podrazumeva se uz novcanu nadoknadu) mozemo se dogovoriti o tome! Ovo zaista mislim jer sam veoma zainteresovan da naucim vise o ovoj temi!
Sto se tice Fingering moda, iz iskustva znam da vecina sviraca aranzerskih klavijatura koristi "Finger mode 1", "One Finger" ili kako se vec zove, koji podrazumeva jedan ton za dur a dva za mol i septakord - umanjeni najcesce i ne koriste jer treba pritisnuti cak tri tona za njega!:) Priznavao to neko ili ne, vecina koja svira aranzere nisu klaviristi koji su presli na klavijature pa su vesti u hvatanju punih akorada vec su to najcesce harmonikasi - cak i dugmetarci koji levu ruku sviraju na drugmicima! Imajuci to u vidu ne treba negirati to da je pozeljno kad instrument nudi mogucnosti koje su njima pogodne za sviranje! Meni licno, najvise odgovara yamahin "AI FINGERED" mod koji ima u vidu prethodno odsvirani akord a u kom lako mogu da se kreiraju bas linije, bez potrebe da se uvek pritisne pun akord (sto nije uvek zgodno, obzirom na duodecimu - od C do G - koliko ostavljam za levu ruku)! U ovom modu, moguce je bez prelaska u neki drugi mod ili pritiskanja dodatnih dugmica (Bas Inv. i sl.) svirati, na primer, bas liniju C-Cis-D-E-F-Fis-G uz harmoniju C-A7-Dm-C7-Fm-D7-G. Ovo je samo jedna od mogucnosti koje veoma cesto koristim, sto u zabavnoj sto u narodnoj muzici.
U tvojoj pretposlednjoj recenici, vezanoj za svirku zeni, svalerki... itd. se ne nalazim i nadam se da nije ni bila upucena meni licno jer bih se u suprotnom pitao na osnovu cega tvrdis tako nesto?

rolandx
17.04.2013, 18:18
^^[Akordeonista]
Pored Svega što si naveo, dodao bih još i display dvodelni tj dva display-a. :O) Kao da se neko sprda sa nama. Nisu mogli staviti 5 inch kolor - tach, i softverski podeliti levu i desnu stranu kada im je baš toliko zapelo da urade podelu. Svaki put koliko sam razumeo muzicar mora oznaciti pritiskom na display isod njega ukoliko želi da koristi zavisi, levi ili desni. Ispravite me ako nije tako. Po mom mišljenju bi bilo isto tako kao kada bi na automobilu šoferšajbnu podelili na dva dela. Strašno.

Akordeonista
17.04.2013, 18:21
Svakako bi bilo lepse da je jedan displej umesto dva mala! Meni licno manje smetaju dva displeja od toga sto nisu osetljivi na dodir jer bi se time dobilo dosta funkcija!

neutral
17.04.2013, 18:27
Na dva displeja se prati vise funkcija, a dali su mogucnost povezivanja na iPad i onda sve prstom... pa kako kome odgovara...

tranzit
17.04.2013, 18:32
@Akordeonista
Taman posla da je to sto sam pisao u tom postu bilo upuceno tebi... taman posla. Nikada nisam lican na forumu... uvijek pisem uopsteno, zato ne shvataj bilo sta sto sam napisao da je upuceno tebi sem ako to eksplicitno ne navedem.
Cesto upotrebljavas: "priznao ti to ili ne"... na stranputici si, nemam sta da priznam, to sto si napisao su cinjenice i tu nema priznavanja ili nepriznavanja. Kod fakti nema pogadjanja samo konstatovanja. Dakle, sve je to tacno sto navodis u vezi sa pojedinim nedostacima na Rolandovoj novijoj seriji aranzera.

Ali... to prokleto ali, uvijek postoji... uopste nisi u pravu, to jest totalno grijesis, kada pises da je za obicnog "smrtnika" muzicara nemoguce ili vrlo tesko, da upotrijebi spoljna pomagala sa svojim aranzerom. Konkretno, za tu peromjenu sounda na BK seriji, uopste nije potrebno nikakvo poznavanje Sys Exa ili nekakvo detaljnije poznavanje midi teorije. Radi se samo o najnormalnijoj Bank i Program Change komandi i ni o cemu vise. Siguran sam da je svako u stanju da napise tri trocifrena broja na nekom eksternom Program Changeru i da ih memorise. Nema potrebe praviti bauk od necega gdje ga nema. Isti, ama potpuno isti slucaj, je i sa upotrebom jednog Kontakta sa Laptopa koji ce biti komandovan preko aranzera, opet ona tri broja, pardon u ovom slucaju samo jedan broj jer Kontakt poznaje iskljucivo Program Change. Prica o nekakvim specijalnim programima uz Kontakt, koji bi bili neophodni da bi to sve radilo, se na kraju svodi na jedan najobicniji VST Host (koji je inace Free Program) u kojem ce se samo... ali zaista samo, napisati cetiri globalne komande koje imaju iskljucivo jedan zadatak, a to je da Bank Change naredjenja koja dolaze sa aranzera upute na zeljene Kontaktove Instrument Bankove. Kako vidis nikakva velika filozofija i mudrost. Cvrsto sam uvjeren da ce cak i polupismeni muzicar to savladati bez ikakvih problema.

Naravno da insistiram na eksternim pomagalima... i to radi toga sto uzasno pojeftinjuju kompletnu stvar a drugi razlog je da cine i najnemocniji instrument mocnijim i od najskupljih aktuelnih.

U vezi sa fingeringom, da se ponovim iz proslog posta, sve vrijeme pisem o profesionalnim muzicarima a ne o dvoprstasima koji su silom prilika na instrumentu koji za njih nije domaci teren. Mislim da se sada razumijemo.

Sto se tice nekog eventualnog kursa koji bih odrzao za clanstvo foruma, o tome se da razgovarati i siguran sam da se to moze organizovati bez velikih poteskoca. Naravno da bi to bilo dotirano a izvjesni procenat od tog novca bi isao za odrzavanje foruma. Mora se naci najbolji nacin da se utvrdi ima li interesovanja i kolikog i to mozda putem jedne ankete na forumu, a onda bi znali sta nam je dalje raditi. U svakom slucaj takav jedan poduhvat je moguc a mora da donese i odgovarajucu nadoknadu i za forum a i za predavaca.

Akordeonista
17.04.2013, 18:58
Ali... to prokleto ali, uvijek postoji... uopste nisi u pravu, to jest totalno grijesis, kada pises da je za obicnog "smrtnika" muzicara nemoguce ili vrlo tesko, da upotrijebi spoljna pomagala sa svojim aranzerom. Konkretno, za tu peromjenu sounda na BK seriji, uopste nije potrebno nikakvo poznavanje Sys Exa ili nekakvo detaljnije poznavanje midi teorije. Radi se samo o najnormalnijoj Bank i Program Change komandi i ni o cemu vise. Siguran sam da je svako u stanju da napise tri trocifrena broja na nekom eksternom Program Changeru i da ih memorise. Nema potrebe praviti bauk od necega gdje ga nema. Isti, ama potpuno isti slucaj, je i sa upotrebom jednog Kontakta sa Laptopa koji ce biti komandovan preko aranzera, opet ona tri broja, pardon u ovom slucaju samo jedan broj jer Kontakt poznaje iskljucivo Program Change. Prica o nekakvim specijalnim programima uz Kontakt, koji bi bili neophodni da bi to sve radilo, se na kraju svodi na jedan najobicniji VST Host (koji je inace Free Program) u kojem ce se samo... ali zaista samo, napisati cetiri globalne komande koje imaju iskljucivo jedan zadatak, a to je da Bank Change naredjenja koja dolaze sa aranzera upute na zeljene Kontaktove Instrument Bankove. Kako vidis nikakva velika filozofija i mudrost. Cvrsto sam uvjeren da ce cak i polupismeni muzicar to savladati bez ikakvih problema.
Takvo povezivanje laptopa i BK je moguce jedino ukoliko se zeli Kontakt koristiti samo na odredjenom partu na kom bi u midi postavkama bio iskljucen interni sound, u suprotnom ce se cuti dva zvuka (jedan iz BK a drugi iz Kontakta)! Samim tim, veoma je skucen "prostor za manevrisanje" izmedju ova dva izvora zvuka jer BK ne memorise Midi Set uz performanse! Meni je, verovatno je i vecini ostalih, zelja da imam mogucnost da upotrebim sempler na svakoj traci po potrebi - recimo u jednom ritmu koristim semplovan bubanj a drugom na istoj traci bubanj iz BK. Isto se odnosi i na sve druge partove (bas, gitare, solo...)!
Pomenuo sam druge programe, imajuci u vidu da se nekim programima moze (putem SysEx-a) postici to da se pritiskanjem jednog dugmeta na klavijaturi pali odredjena boja (bilo na klavijaturi, bilo na laptopu) a takodje menja Midi postavka samog instrumenta. Potrebno je da se odredjeni midi kanal pali/gasi i postavka za njega menja po potrebi (da li salje poruke na externi uredjaj i da li gasi interni sound).
Siguran sam da tebi nemam potrebe da pisem o tome tako da ovo pisem zbog ostalih clanova foruma!
Sto se tice kursa, ne znam za ostale clanove ali sigurno imas vec dvojicu zainteresovanih (mene i mog kolegu)! Mozemo se dogovoriti da nam drzis casove putem Skupe-a!

rolandx
17.04.2013, 19:00
Na dva displeja se prati vise funkcija, a dali su mogucnost povezivanja na iPad i onda sve prstom... pa kako kome odgovara...

Nije stvar u Ipad-u već napraviti instrument koji će sam biti dovoljan i funkcionalan. Ipad pre koriste za txt-ove ili repertoar ili slično. Možda će od ukupnih vlasnika samo 5% kupiti Ipad u tu svrhu, a od tih 5% na svirkama će ga nositi 3% dok i njima ne dosadi poded svih 76 dirki. Totalna bespotrebna nebuloza, što se većina plaši da kaže, a neki pak vole Rolanda pa iz principa ćute, a treći će kao biti neutralni a podržavaće dupli display. Lepo je za oko ali samo onom ko prođe pored klavijature i vidi gomilu šarenih dugmića, dva display-a i briga ga da li rumba zvuči ovako ili onako. Ipak ovde govorimo o ozbiljnijim stvarima. Čoveče Pa600 ima čak i pozadinske teme (boje) da se menjaju ( crvena, zelena, ljubičasta, plava, siva...). Je li to toliko skupo ubaciti. Ruku na srce, možda ovaj roland bude pun pogodak, ali kada već raspravljamo na tu temu, iznosimo zaključke na osnovu onoga što možemo videti. A to što sam video ni malo mi se nesviđa. Da su izbacili ponovo G-70 sa 512 sempler memoriom, pun pogodak! Ograđujem se da zvuk i softver i dirke (kvalitet) ... nisam komentarisao.... da ne bi išli u polemiku.

tranzit
17.04.2013, 19:07
Sto se tice kursa, ne znam za ostale clanove ali sigurno imas vec dvojicu zainteresovanih (mene i mog kolegu)! Mozemo se dogovoriti da nam drzis casove putem Skupe-a!Ipak bih da to bude malo sire a najprije radi toga da sam forum ima finansijske koristi. Cak bih se sopstvene odrekao u korist foruma, ukoliko broj zainteresovanih ne bude dovoljno veliki.

Morison
17.04.2013, 19:08
Sto se tice biranja performansi, zaboravlja se da mozemo imati vise performance listi, pa zasto gurati u jednu listu 143 performansi (iako moze 1000), valjda je lakse organizovati po zanrovima, temi u nekoliko listi do kojih se jako jednostavno i brzo dolazi?

rolandx
17.04.2013, 19:09
@Akordeonista

Siguran sam da je svako u stanju da napise tri trocifrena broja na nekom eksternom Program Changeru i da ih memorise. Nema potrebe praviti bauk od necega gdje ga nema. Isti, ama potpuno isti slucaj, je i sa upotrebom jednog Kontakta sa Laptopa koji ce biti komandovan preko aranzera, opet ona tri broja, pardon u ovom slucaju samo jedan broj jer Kontakt poznaje iskljucivo Program Change.

Kada kupujem aranžer, ne želim dodatna povezivanja, ne želim bilo kakva pomagala, da je u pitanju samo in out. Želim da mi taj instrument bude sasvim dovoljan za moje prohteve ( osnovne) i da je funkcionalan. Koliko god da je skup ili jeftin. Činjenica je BK9 je na tom pitanju loše startovao. L-)

Akordeonista
17.04.2013, 19:16
Nije stvar u Ipad-u već napraviti instrument koji će sam biti dovoljan i funkcionalan. Ipad pre koriste za txt-ove ili repertoar ili slično. Možda će od ukupnih vlasnika samo 5% kupiti Ipad u tu svrhu, a od tih 5% na svirkama će ga nositi 3% dok i njima ne dosadi poded svih 76 dirki. Totalna bespotrebna nebuloza, što se većina plaši da kaže, a neki pak vole Rolanda pa iz principa ćute, a treći će kao biti neutralni a podržavaće dupli display. Lepo je za oko ali samo onom ko prođe pored klavijature i vidi gomilu šarenih dugmića, dva display-a i briga ga da li rumba zvuči ovako ili onako. Ipak ovde govorimo o ozbiljnijim stvarima. Čoveče Pa600 ima čak i pozadinske teme (boje) da se menjaju ( crvena, zelena, ljubičasta, plava, siva...). Je li to toliko skupo ubaciti. Ruku na srce, možda ovaj roland bude pun pogodak, ali kada već raspravljamo na tu temu, iznosimo zaključke na osnovu onoga što možemo videti. A to što sam video ni malo mi se nesviđa. Da su izbacili ponovo G-70 sa 512 sempler memoriom, pun pogodak! Ograđujem se da zvuk i softver i dirke (kvalitet) ... nisam komentarisao.... da ne bi išli u polemiku.
Eee, nemoj da siris takve komentare, pa to nije u skladu sa "javnim mnjenjem" koje ovde vlada! Sad ce Nesa da ti objasni kako treba da kupis IPad i kako je totalno bez veze kad klavijatura ima sve na sebi!;)

neutral
17.04.2013, 19:17
To da se menjaju teme i boje je bilo i na Pa 800 samo ne vidim sta ce mi i zelena i plava i ljubicasta kad hocu samo da procitam informaciju na ekranu. iPad se moze koristiti i za textove i za menjanje boja i ritmova i performansi i jos za svasta ne samo vezano za klavijature, a koriscenje iPada je sve vece, pa verujem da su ciljali na to. Ja sam imao i Yamaha i Korga i Rolanda i ne navijam ni za jednu, ali mi se ovo sto sam do sad cuo i video na ovom rolandu svidja. Oni su ga tako napravili, pa sad dal ima dva, ili tri ekrana... ponudili su mogucnosti, pa dal ce nekome odgovarati, ili nece... to je kao sva ostala roba. I da su napravili G70 sa semplerom nekome bi opet bio tezak, pa bi bilo eh da je malo laksi, pa da ima jos nesto.

tranzit
17.04.2013, 19:22
Kada kupujem aranžer, ne želim dodatna povezivanja, ne želim bilo kakva pomagala, da je u pitanju samo in out. Želim da mi taj instrument bude sasvim dovoljan za moje prohteve ( osnovne) i da je funkcionalan.
E... onda izbrojis 3.500 do 4.000 eura i kupis Yamahu ili Korga... imas jos jednu alternativu, nabavis Trans Audio i pljunes na sve ostalo i to punih usta (nije nikakva samoreklama posto vec par mjeseci iz petnih zila izbjegavam bilo kakvu diskusiju o Trans Audiju jer nisam u stanju ni porudzbine koje stoje da odradim).
Smetnuo si s uma da sam sve vrijeme uzimao vrlo nisku cijenu u obzir i da je to najaci argument BK-9, naravno uz odlican Sound, koji ni u cemu ne zaostaje za pomenutom konkurencijom. Ne moze i jare i pare, kompromisi uvijek kostaju. Nema potrebe dalje ni diskutovati ako sve gledamo usko ili cak jednostrano, treba uzeti u obzir sve argumente... ali to sam vec napomenuo, nema potrebe da se ponavljam.

Vex
17.04.2013, 19:36
izbjegavam bilo kakvu diskusiju o Trans Audiju jer nisam u stanju ni porudzbine koje stoje da odradim).

A ti,sto su narucili i cekaju TransAudio mashinu,gde su culi i videli kako to radi pa su se resili da naruce? Sorry na offtopic-u...

rolandx
17.04.2013, 19:45
E... onda izbrojis 3.500 do 4.000 eura i kupis Yamahu ili Korga... i... ali to sam vec napomenuo, nema potrebe da se ponavljam.

Uz veliko i duzno postovanje ovde nije bilo razloga da me citiraš. Moje misljenje je tako. Bilo da je 500e ili 3500e. Lepo sam objasnio da za novac koji muzicar kupuje instrument očekuje da je kompletan i da mu nisu potrebni dodatci kako bi isti bio funkcionalniji. Kod BK9 smo zaključili šta je manje funkcionalno. Čak i za 1000 e Pa600 ima nedostataka ali sitnih. Dva display-a, da nije preterano bilo bi odvratno.

Neši svaka čast za onaj turijal o Ipad-u svidelo mi se skroz. Mada opet će čovek Ipad iskoristiti za pametne svrhe ( Nesa je najbolji primer i to 100% pun pogodak) nego ga prikačiti kao pomoćni display na BK-9 koji na kraju krajeva i nije potreban koliko su neophodne osnovne funkcije banaka.

nesaband
17.04.2013, 20:03
Slazem se da je instrument onoliko dobar koliko je svirac koji ga svira dobar i zna da ga iskoristi ali da bi taj svirac mogao nesmetano da ga koristi mora da ima i date mogucnosti za to! Ne moras ti Tranzite da se slozis sa tim ali vecini kolega jako odgovara da imaju instrument koji je pregledan i nudi pregrst mogucnosti (vecinu mozda nece iskoristiti ali koristice one koje mu trebaju) koje su lako dostupne bez izvesnih "vratolomija"! Na primer, na BK seriji je prisutan, priznavao ti to ili ne, problem pozivanja performansa jer fabrika nije dala mogucnost za pozivanje istih a da je to pregledno, brzo i lako (kao sto je na Korgu i Yamahi)! Morison je pisao da je na BK9 to reseno tako sto se na displeju pojavljuje prvih 8 performansa pa posle moras da listas na drugih 8 i tako redom. A sta kad imas recimo 176 performansa pa hoces da predjes sa 7-og na 143-ci? Moze numerickim putem ali ko ce da pamti svaki pripremljeni performans i njegov broj? Uz to i kad pozoves vec pripremljeni performans onda na njemu imas 4 OTS-a bez mogucnosti da na tom ritmu pozoves neku drugu boju koja ti u tom trenutku zatreba a da je nisi vec pripremio kao poseban performans!
Drugo, licno ne koristim nijedan midi fajl pa ne znam odakle ti ideja da pricam o "ispucavanju" istih?! Sto se namenskih ritmova tice, da li postoji neko ko ih danas nema i ne koristi?! Kako svirati raznorazne novije pesme koje imaju specificne i prepoznatljive "prebudzene" ritmove i brejkove bez tih namenskih ritmova? Ljudi koji su ikada pratili nekog pevaca sa estrade znaju koliko je bitno imati brzo dostupne i dobro uradjene ritmove!
Sto se tice operativnosti, i meni je najbitniji zvuk (koji mi se, da podsetim, kod Rolanda veoma svidja!) ali mi je bitna i ta operativnost koja je data na samom instrumentu! Koliko vidim, ti pises o toj temi uvek imajuci u vidu raznorazna externa "pomagala" koja koliko mogu da primetim ovde jedino ti umes i da upotrebis! Da bi se BK serija upotrebila kako treba u kombinaciji sa Laptopom i semplerom na njemu treba veliko poznavanje Midi-ja, SysEx-a, rada u samim programima kojih ima vise od pominjanog Kontakta a to je tek nezamisliva i nemoguca misija za najveci broj clanova foruma! Znam da su neke kolege, a i sam sam jedan od njih, zainteresovane za tu tematiku (kombinovanje hardverskih i softverskih instrumenata) pa ako si ti ili bilo ko drugi ko zaista poznaje ovu oblast zainteresovan za pruzanje obuke iz iste (podrazumeva se uz novcanu nadoknadu) mozemo se dogovoriti o tome! Ovo zaista mislim jer sam veoma zainteresovan da naucim vise o ovoj temi!
Sto se tice Fingering moda, iz iskustva znam da vecina sviraca aranzerskih klavijatura koristi "Finger mode 1", "One Finger" ili kako se vec zove, koji podrazumeva jedan ton za dur a dva za mol i septakord - umanjeni najcesce i ne koriste jer treba pritisnuti cak tri tona za njega!:) Priznavao to neko ili ne, vecina koja svira aranzere nisu klaviristi koji su presli na klavijature pa su vesti u hvatanju punih akorada vec su to najcesce harmonikasi - cak i dugmetarci koji levu ruku sviraju na drugmicima! Imajuci to u vidu ne treba negirati to da je pozeljno kad instrument nudi mogucnosti koje su njima pogodne za sviranje! Meni licno, najvise odgovara yamahin "AI FINGERED" mod koji ima u vidu prethodno odsvirani akord a u kom lako mogu da se kreiraju bas linije, bez potrebe da se uvek pritisne pun akord (sto nije uvek zgodno, obzirom na duodecimu - od C do G - koliko ostavljam za levu ruku)! U ovom modu, moguce je bez prelaska u neki drugi mod ili pritiskanja dodatnih dugmica (Bas Inv. i sl.) svirati, na primer, bas liniju C-Cis-D-E-F-Fis-G uz harmoniju C-A7-Dm-C7-Fm-D7-G. Ovo je samo jedna od mogucnosti koje veoma cesto koristim, sto u zabavnoj sto u narodnoj muzici.
U tvojoj pretposlednjoj recenici, vezanoj za svirku zeni, svalerki... itd. se ne nalazim i nadam se da nije ni bila upucena meni licno jer bih se u suprotnom pitao na osnovu cega tvrdis tako nesto?

Eee, nemoj da siris takve komentare, pa to nije u skladu sa "javnim mnjenjem" koje ovde vlada! Sad ce Nesa da ti objasni kako treba da kupis IPad i kako je totalno bez veze kad klavijatura ima sve na sebi!;)

:confused:=D>:-@8->
@Akordeonista
Umorih se covece,izgleda da nisi vise samo Serlok Holms nego si postao i baba Vanga pa mi citas misli,nemoj da dozvolis da ti ja postanem nocna mora.Pises u moje ime bez ikakve potrebe ko da mi citas misli,a nisi kvalifikovan za taj posao sem ako nisi rodom iz okoline Negotina.

Pokusaj sazeto da pises kao sto pise @Morison,@Neutral i jos neki,ovako dugi postovi nemaju svrhu bar nama starijim ljudima.
I jos jednom ti kazem,otkaci se od mene posto si presao sve granice pristojnog ponasanja.

Izvinjavam se zbog skretanja sa teme.

milepsr
17.04.2013, 21:21
Sto se tice biranja performansi, zaboravlja se da mozemo imati vise performance listi, pa zasto gurati u jednu listu 143 performansi (iako moze 1000), valjda je lakse organizovati po zanrovima, temi u nekoliko listi do kojih se jako jednostavno i brzo dolazi?

Ne znam kako se menjaju performans liste, i koliko je potrebno pritiska dugmeta/ekrana za to, ali ovo su cu sad reci je neko moje razmisljanje. Ako mi padne na pamet da odsviram "Volim brate Sumadiju" sa Zurlom koja nije u STS-u, hocu to da uradim. A ne da slazem klavijaturu za programsku svirku, jer to ne radim. Sto manje pritiska dugmeta/ekrana" do promene zeljene boje, to bolje. Na Korg-u je to odlicno smisljeno. U bilo kom trenutku, bilo koju od 320 performansi mozes pozvati sa jednim, dva ili maksimalno tri pritiska dugmeta/ekrana. A 2400e za BK9 i Ipad, mnogo je...

Akordeonista
17.04.2013, 22:47
:confused:=D>:-@8->
@Akordeonista
Umorih se covece,izgleda da nisi vise samo Serlok Holms nego si postao i baba Vanga pa mi citas misli,nemoj da dozvolis da ti ja postanem nocna mora...
Pokusaj sazeto da pises kao sto pise @Morison,@Neutral i jos neki,ovako dugi postovi nemaju svrhu bar nama starijim ljudima.
I jos jednom ti kazem,otkaci se od mene posto si presao sve granice pristojnog ponasanja.
Neso, pa nemoj mi jos i pretiti!:)
Naveo si dva moja posta od kojih prvi (onaj duzi) nije ni bio upucen tebi a pretpostavljam da pola toga sto pise u njemu nisi ni razumeo! Da li tebi imaju svrhu takvi postovi ili ne to me najmanje interesuje jer nisi ti jedini clan koji cita iste! Uostalom, ako su ti postovi na forumu predugi uzmi brate pa citaj Alan Forda, tamo su replike krace!

nesaband
17.04.2013, 23:22
@Serlok Holms :Nemoj pogresno da me shvatis.Ne pretim ti ja vec ti kazem da ces da pocnes da me sanjas,a to bi bila stvarno nocna mora za tebe.

Nema posta gde ne iskoristis priliku da me prozoves na bilo koji nacin.Negde pomenes moje ime negde ne,ali nema veze,bilo bi najbolje da ovde zakopamo ratne sekire i da se vratimo na temu ako se slazes.[-O<

zeljko
17.04.2013, 23:27
Jest stvarno nesto navalio na tebe kao da si jedini na forumu,kao da nema drugih clanova osim tebe:lol:I ja sam primjetio hehe..Pozdrav za obojicu

Akordeonista
17.04.2013, 23:42
Neso, lepo je to sto pokusavas da zakopas sekire koje si prvi i bacao prema meni! Bilo bi lepo i da se izvinis sto si preterivao sa grubom retorikom, tada bi zaista bio spreman da se te sekire pokopaju ovako ostaje osecaj gorcine u ustima...
Ovo nije provokacija, ozbiljno to mislim!

nesaband
18.04.2013, 00:01
"nebi bilo lose da nam objasnis koja je kakva dirka i koje su razlike na PA800 i na GW8.

Ovako kako si napisao nema nikakvih argumenata da bi tvoje reci bile i tacne.
Da naglasim probao sam dirke i na GW 8 i na PA 50,500 i 800 pa mene bas i nisi uverio da su tvoje tvrdnje tacne."

Jel mislis na ovo sto sam napisao da treba da ti se izvinim?

ako mislis da sam te na ovaj nacin na neki nacin uvredio onda nema nista od izvinjenja.

Ako nadjes neki post kojim sam te uvredio a da nema veze sa mojom misljenjem spreman sa da ti se izvinim.

Ovo nije nikakva retorika vec moje pitanje postavljeno tebi.

Dell
18.04.2013, 00:20
Posljednje upozorenje za privatne prepirke!

tranzit
18.04.2013, 00:28
A ti,sto su narucili i cekaju TransAudio mashinu,gde su culi i videli kako to radi pa su se resili da naruce? Sorry na offtopic-u...Rekoh da izbjegavam diskusije o TA ama cu ti odgovoriti kratko. Radi se o musterijama iz zapadno-evropskih zemalja a oni su imali prilike da cuju i vide jer je bilo organizovano nekoliko workshopova po sjevernoj Njemackoj. Mislim da je i potpuno razumljivo, radi velike kupovne moci i ogromnog trzista. Za balkansko podrucje postoji poseban model pa ce biti i posebnih prezentacija... i ja sorry for offtopic.

Ostali dio diskusije o BK-9 ne bih vise da komentarisem jer vidim da razgovaraju lijeva patika i desno plucno krilo. Niko nikog, niti cita, niti razumije.

Akordeonista
18.04.2013, 01:43
Dell, obecavam da se necu vise raspravljati i da je ovo zadnja poruka vezana za tu prepirku!
Neso, na post koji si citirao i podebljao sam ti odgovorio u temi o GW8 i nema razloga da razvlacimo tu pricu vise! Odgovarao sam i na svaki sledeci tvoj post u kom si pogresno tumacio moje reci i uporno mi imputirao svoje kako bi se pravdao! Na tu retoriku sam mislio!
Sto se tice svega ostalog sto sam napisao u vezi klavijatura stojim i dalje iza toga i ako treba, mogu jos da obrazlazem razloge za to a ti mozes i dalje da tvrdis da je frizirani Yugo bolji od standardnog Mercedesa E-klase i da Yugu nista ne fali u odnosu na Mercedes ali to i dalje nece postati cinjenica!

Morison
18.04.2013, 12:01
Po kvalitetu zvuka Roland je Mercedes, nadam se da to mislis? :D
Svako ima svoju neku filozofiju sta mu je bitnije pa po tome se odlucuje za ovaj ili onaj brend. Ne znam zasto ste napunili ovu temu besmislicama, neko ko zeli da dodje do informacija koje su mu bitne o Bk9 (a i u ostalim mnogobrojnim temama) mora da preskace po nekoliko strana da dodje do onoga sto ga interesuje. Mnogi pisu o necemu sto jos nikako nisu mogli ni da vide ni da cuju. Traze opravdanja prema sebi i razloge zasto je njihova masina i dalje najbolja, naj naj... Vise puta receno- svaki aranzer ima svoje prednosti ali i mane. Kukajte za mane i hvalite vrline vasih aranzera ali u temi o njima. Nikada niko nece napraviti ni jednu masinu a da se svakom pojedincu sve dopadne na njoj. Pa i kada bi se to dogodilo, nas mentalitet bi izasao na povrsinu i cisto iz inata bi opet neko nesto kritikovao.
Za sve one koje nalaze kojekakve mane sledeca izreka:
Ko hoce-nadje nacin
Ko nece-nadje izgovor!

Akordeonista
18.04.2013, 13:00
Pre bih rekao da je Roland Yugo sa Porse motorom! Moze da ide dosta brzo, cak i brze od Mercedesa ali ne daj Boze da u zaletu uletis u krivinu, odmah ces se prevrnuti! Po udobnosti "voznje" i dalje ostaje Yugo!:)
Kao sto vidis niko ne kudi Rolandov zvuk vec njegove mane! Pominjanje drugih brendova nije bilo radi pukih pohvala na njihov racun vec su iznosene mane Rolanda a hvaljene vrline koje su prisutne na klavijaturama drugih proizvodjaca vec godinama!
Niko ovde ne mrzi Roland pa ga zato kudi, naprotiv!

Morison
18.04.2013, 15:14
I dalje, vrlo konstruktivna rasprava se nastavlja.
A sta cemo sa Mercedesom koji u sebi nosi motor juga? Mozemo ovako do sutra....

rolandx
18.04.2013, 15:39
Zamislite tek utiske kada ga bar 30 tak bude imalo sa ovog foruma, majko moja, za mesec dana bar 280 stranica rasprave i demantovanja... Ovde treba obrisati bar nekoliko stranica unazad...=)) uključujući i ovaj moj jedini off topic post :(

Akordeonista
18.04.2013, 15:43
A sta cemo sa Mercedesom koji u sebi nosi motor juga? Mozemo ovako do sutra....
Pa nista, njega cemo kuditi za motor!:) Treba iznositi sve vrline nekog instrumenta ali niposto ne treba skrivati njegove mane, pa bile one Rolandove, Korgove, Yamahine ili sta ti znam cije vec! U suprotnom bi se forum pretvorio u reklamni pano proizvodjaca sto vec postoji na njihovim oficijalnim sajtovima pa nema potrebe za tim i ovde!

Rudiiiii
18.04.2013, 16:05
U principu ne vidim problem ako neko pise bilo sta u okviru nekog topika. Ono jeste da je ponekad pametnije sutiti ali .... Roland je svakako napravio dva koraka naprijed i jedan nazad (po obicaju) i mislim da BK9 nece dozivjeti prodajnu katastrofu. Steta je samo sto se nisu nekih stvari sjetili ranije jer resursi su postojali ... i najvaznije je da su se (ipak) vratili na trziste aranzera.

Morison
18.04.2013, 18:42
Izaslo je uputstvo za BK9:

http://www.roland.com/support/article/?q=manuals&p=BK-9
Dodato:
Formirana je cena za Srbiju, 1990e. Prvi komadi polako pristizu.

neutral
26.04.2013, 10:31
Sad videh da su i u Planetu promenili cenu na 1990.00 euri.

tranzit
26.04.2013, 10:54
Ako prelistas ovu temu unazad, naci ces jedan post u kojem sam napisao upravo cijenu od 1.999 eura, koja je aktuelna i u zapadnoj Evropi od samog pocetka, to jest izlaska BK-9 na trziste. Ne vidim nikakav razlog da i u Srbiji ona ne bude ista jer svi veliki proizvodjaci muzickih instrumenata imaju tzv. garantovanu cijenu (nesto kao ekvivalent vrijednosti) bez obzira na to o kojoj zemlji se radi. To je nezaobilazni uslov tih velikih proizvodjaca prema delarima koji u sustini ne smiju da pomjeraju cijenu kako njima padne na pamet i to sa sve eventualnim carinama ili dodatnim porezima. Dealer koji trazi vecu cijenu od te utvrdjene je jednostavno prevarant i lopov. Jedino sto dealer moze da uradi je da instrument ponudi za manju cijenu ali i to ima svoje granice radi zastite rejtinga instrumenta o kojem se radi.

Morison
26.04.2013, 12:44
Na zalost, ovo mozda bude u EU ali znajuci nase carine i poreze (Srbija) cesto nije moguce imati bas istu cenu kao u Evropi.

tranzit
26.04.2013, 13:07
Nisi me razumio, dealer recimo u Srbiji, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori... dobija od proizvodjaca instrument po takvoj cijeni, da kada se na nju dodaju regularna carina i porez (koji su tacno utvrdjeni zakonom o carinskom prometu svake od zemalja), bruto maloprodajna cijena instrumenta mora biti onakva kakvu je propisao proizvodjac. U protivnom, ne bi, eto recimo ovaj najnoviji slucaj, cijena za Roland BK-9 u Srbiji (1.990 eura) nikako mogla biti ista kao u jednoj Njemackoj (takodje 1.990 eura). Ne prodaje Planet BK-9 "ispod tezge" bez carine i poreza. Nesto drugo je u pitanju, a to nesto se vrlo malo zna. Dealer u Njemackoj dobija isti instrument od proizvodjaca po visoj cijeni nego onaj u Srbiji. Radi se o generalnom uvozniku za odredjenu zemlju koji jedini ima licencu za uvoz i promet na veliko. Taj generalni uvoznik mora garantovati proizvodjacu (u ovom slucaju Roland) da cijena u maloprodaji ne smije biti visa od one koju je propisao taj proizvodjac. Kao orijentacija za cijenu instrumenta u Srbiji, moze da ti posluzi cijena, na primjer, u Thomannu jer cijena instrumenta u Srbiji ne smije biti visa od one u Thomannu, sem ukoliko Thomann nema trenutno neku posebnu ponudu, koja opet mora biti odobrena od proizvodjaca. Zakoni o prometu muzickih instrumenata su veoma kompleksni a diktiraju ih veliki proizvodjaci (Yamaha, Roland, a pomalo i Korg, mada je on u sustini mala firma). Ovi zakoni idu, na primjer, toliko daleko da odredjuju i na kolikoj minimalnoj udaljenosti smiju da se nalaze dvije prodavnice muzickih instrumenata. To sto dealeri varaju klijentelu balaveci i baljezgajuci o nekakvim carinama koje su, Boze moj, u Srbiji vece nego u Njemackoj ili Holandiji, to je vec drugi problem i cista laz jer ta vremena su odavno prosla. Na snazi je globalizacija koja ima svoja cvrsto utvrdjena pravila. Ko ti kaze drugacije, folira, petlja i laze k'o pas.