PDA

Pokaži Full Verziju : Volume pedal


Malimuzicar
19.03.2013, 13:59
Pozdrav Kolege koju mi pedalu preporucujete od ove dvije

YAMAHA FC 7 ILI BOSS FV-500-L a moze i druga pedala da bude


Veliki pozzz

aleksaa
19.03.2013, 18:13
pozz,to ti je malo slozeno pitanje,sve zavisi sta ti vise treba i koliko izlaza ti je potrebno,Fc7 moze da radi samo kao expresion,dok bos moze na oba nacina rada,ja licno koristim korg XVP-10 ali sam je pre godinu dana preradio na foto celiju.

svirac007
20.08.2013, 20:33
Drug kakva je to prerada sa foto celijama,mozes malo pojasniti.
Meni krci potenciometar na BOSS volume pedali i neznam gdje bi mogao da narucim novi, a imam jos dvije papuce behringer i proel otisao i njima potenc. a neznam gdje nabaviti zamjenske.

tranzit
20.08.2013, 21:10
Nijedna expression pedala sigurno nece da krci jer se uopste ne bavi audio signalom vec midi komandom. Radi toga je jedino ispravno rjesenje za sve one koji trebaju pedalu za midi instrumente, iskljucivo expression pedala. Kod Yamahe je to FC7, kod Rolanda EV5 ili EV7, kod Korga EXP2 ili XVP10 koja je u isto vrijeme expression i volume pedala a za sve brendove se moze upotrijebiti Behringer FCV100 (koja je takodje kombinovana) ili Behringer FCB1010 midi pedala koja je najkompleksnija od svih navedenih, tako da se osim kao expression pedala, moze upotrijebiti i za Program Change, Tap-Tempo, Midi Controoler (0-127), Sys Ex Transmit i Receive... itd... itd...

svirac007
20.08.2013, 23:43
tranzit
ja sam na triton le nekada povezivao ovu Behringer FCV100 sa samo jednim stereo kablom i podesim u tritonu sve (valjda ) kako treba. Pedala dobro radi zasebno i u COMBI i PROGRAM modu ali ako sviram u COMBI i prebacim na neku boju u PROGRAM mod ta boja iz programa PUKNE i bude 100% pojacana na ozvucenju bez obzira sto je pedala na 20% stisnuta.
To me je natjeralo da sam koristio dva mono kabla jedan od sinta do pedale a drugi iz pedale u mix i tada nema pucanja prelazim iz COMBI U PROGRAM a volumen uvijek jednak.
Dali to inace tako funkcionise ili ja nesto jos nisam znao podesiti sa stereo kablom.

tranzit
22.08.2013, 02:02
Radi se o podesavanju na samom Tritonu LE jer na njemu imas tacno 12 opcija kojima definises sta i kako treba da radi pedala. Najvjerovatnije da tu nije bilo podeseno sve kako treba.

Akordeonista
19.12.2013, 03:07
...Kod Yamahe je to FC7, kod Rolanda EV5 ili EV7, kod Korga EXP2 ili XVP10 koja je u isto vrijeme expression i volume pedala a za sve brendove se moze upotrijebiti Behringer FCV100 (koja je takodje kombinovana) ili Behringer FCB1010 midi pedala koja je najkompleksnija od svih navedenih, tako da se osim kao expression pedala, moze upotrijebiti i za Program Change, Tap-Tempo, Midi Controoler (0-127), Sys Ex Transmit i Receive... itd... itd...
Tranzite, moze li objasnjenje u vezi Expression pedala razlicitih proizvodjaca? Imao sam problem da koristim na Tyrosu 3 pedalu Boss FV-500L jer nije imala pun hod, odnosno na pocetku i na kraju je imala dosta praznog hoda tako da je ostajla gotovo samo jedna trecina korisnog hoda pedale. Pedala je imala par godina pa sam je, pomislivsi da je u kvaru, slao kod majstora koji joj je ugradio foto celiju medjutim ni to nije nista pomoglo! Jednom prilikom isprobam je na nekom Korgu Pa800 kad tamo gle cuda, radi najnormalnije, pun hod i na Expression-u i na Volumenu!? Ukljucim je opet na Tyrosa kad tamo opet ista prica, ima prazan hod! U cemu je tu stos?
Ja sam taj problem resio tako sto sam kupio Yamahinu FC7 Expression pedalu ali bih voleo da znam zbog cega se desava takav problem i kako ga eventualno prevazici?

tranzit
19.12.2013, 04:03
Taj majstor kod kojeg si nosio pedalu, nije trebalo da ugradjuje nikakvu foto-celiju, vec da zamijeni potenciometar, to jest da stavi onaj koji vise odgovara tvom instrumentu. Kod tvog problema se radilo o neodgovarajucem potenciometru, bolje receno Faderu, jer on to i jeste. Dakle, njegov minimalni i maksimalni otpor nije bio takav da je odogovarao Tyrosu 3, mada mislim da imas tamo na Tyrosu mogucnost da kalibriras prikljucenu pedalu, a i na samoj Boss pedali si imao jedan mali potenciometar kojim si mogao da definises minimum level pedale. poznato mi je i to da u mnogim slucajevima ni takvi toolovi ne pomazu. Ovakve stvari se desavaju jer ne postoji, jos uvijek, standard kod Expression pedala po kojem bi svi proizvodjaci pravili svoje produkte. Ovo bi u sustini moralo da bude standardizirano jer se radi o midi kontroleru CC#11 koji kod svih midi instrumenata ima istu funkciju. Da bi ti ovaj problem, a i kompletna materija, bila jasnija, predpostavimo da je kod tvog Tyrosa 3, definisano da Expession pedala treba da ima minimalni otpor od 100 Ohma a maksimalni od 10 kOhma da bi pokrila svojim djelovanjem kompletni raspon od 128 mogucih midi vrijednosti. Ovo bi znacilo da na 10 kOhma (maksimalni donji polozaj) pedala salje vrijednost 0 za midi controller 11 i tvoj Tyros je utisan do maksimuma, tako da se uopste ne cuje. Na 100 Ohma (maksimalni gornji polozaj) pedala salje vrijednost 127 za midi controller 11 i tvoj Tyros ima maksimalni level. Ta Bossova pedala je imala drugacije minimalne i maksimalne vrijednosti, recimo 20 Ohma i 25 kOhma, tako da je radi toga imala veliki prazan hod jer je daleko prije donjeg i gornjeg maksimalnog polozaja ona slala vrijednosti 0 i 127 a sve ostalo je bio "prazan hod". Ovo sam sve naravno, dosta pojednostavio da bi bilo jasnije jer u stvarnosti, pedala ne salje nikakve midi vrijednosti odnosno poruke, vec svojim otporom regulise mikroprocesore koji su sastavni dio midi jedinice koja je zaduzena za sve sto se tice midija u tvom Tyrosu. Koincidencija je da si postavio pitanje o Expression pedalama, upravo kada se nalazim pri izradi jednog malog midi procesora, koji ce biti zaduzen da jednom Expression pedalom regulise istovremeno level vise midi instrumenata ili recimo salje Transpose naredbu, opet istovremeno na vise instrumenata ili bilo koju drugu midi naredbu. Nalazi u zavrsnoj fazi izrade a dole je slika, kako to izgleda u toj fazi.

sale_band
19.12.2013, 11:06
A, zašto služi foto ćelija na pedali??????

Sent from my HTC One XL using Tapatalk

tranzit
19.12.2013, 11:15
Postoje pedale koje umjesto klasicnih potenciometara (klizaca, fadera) upotrebljavaju foto celiju koja preuzima funkciju potenciometra, to jest, mijenja otpor u zavisnosti od polozaja pedale. Ove foto celije imaju prednost nad konvencionalnim potenciometrima jer se ne prljaju, pa i ne kvare tako cesto, a u pravilu su i preciznije.

Akordeonista
19.12.2013, 14:47
Probao sam bio i sa tim "Min Volume" potenciometrom ali on samo regulise koja ce biti minimalna jacina kada je pedala potpuno utisana, da li da se ne cuje nista ili pak da se cuje odredjenom jacinom i tada. Opet je ostajao prazan hod i pored foto celije! Moze li se foto celija "nastimati" da radi sa tyrosom kako treba i zna li se koji je tacno potenciometar u Yamahinoj FC7 pedali a koji u Boss FV-500L i eventualno u Korg XVP10?

tranzit
19.12.2013, 15:50
Tebe treba da interesuje iskljucivo Yamaha FC-7 jer radis na Tyrosu 3 a ona i inace spada u najkvalitetnije Expression pedeale uopste. Imam jednu negdje u studiju, moram je naci i jednostavno izmjeriti otpor pri extremnim polozajima. Ta foto celija kod tvoje Boss pedale bi se morala zamijeniti onom koja odgovara Yamahi, a to mogu pozdano reci tek kada obavim mjerenje.

just_be
28.03.2014, 09:25
Da ne otvaram novu temu, u pitanju je sljedeca pedala -- proel

http://files.effectsdatabase.com/gear/pics/proel_pvp16l_001.jpg

Da li postoji neka opcije kalibracije na Triton LE? Problem je u tome sto "hod" od nekih 7-8 cm uopce nista ne znaci, jer razlika od maximuma do miniumuma je u 1 cm.

casper
28.03.2014, 11:50
Postoji potenciometar na pedali (barem tako piše u uputama) s kojim poštelati osjetljivost pa pokušaj s njim riješiti problem.

just_be
28.03.2014, 12:11
@Casper, nema nikakav potenciometar nazalost.

casper
28.03.2014, 12:35
Vjerojatno sam našao krivu informaciju, piše ovako

The PVP16L uses a 20 Kohm potentiometer to allow an excellent and accurate input signal volume adjustment.

Ako postoji, potenciometar se obično nalazi bočno. Pogledaj, možda je mali i skriven negdje dublje kod pregiba pedale. Ponekad su napravljeni oni potpuno sitni koje možeš jedino sa ravnim šarafcigrom podešavati.

Nisam imao tvoju pedalu u rukama, pa pišem sve napamet.
Ako nemaš potenciometar, sumnjam da ima pomoći osim neke tehničke intervencije na samoj pedali.

just_be
28.03.2014, 12:44
Druze, mislim da mi nista ne preostaje nego vratiti. Jer nema stvarno nikakav potenciometar, veoma je skromna pedala. Ne znam kakva je FCV100 behringer. Da li je kod nje bolja situacija. Cini mi se da jeste, posto ima taj potenciometar sa strane koliko sam mogao vidjeti na slikama.

tranzit
28.03.2014, 12:55
@casper
Shavtio si pogresno. Kod tog 20kOhm potenciometra se radi o samom potenciometru pedale, dakle onom koji regulise Level. Ne postoji nikakav dodatni. Znam na sta mislis ali to nema kod Proel pedale.

@just be
Ostaje ti ili da promjenis taj glavni podenciometar ili da zaboravis na pedalu. Za Yamahine instrumente je 20kOhm uzasno veliko. Nisam gledao sta bi odgovaralo ali bi vjerovatno bio dovoljan i 5kOhm potenciometar. Oni su veoma jeftini tako da bi za par eura imao pedalu koja ti odgovara. Ukoliko ne mozes da nadjes podatak, mozes tacno da izmjeris koji ti potenciometar treba i to tako sto ces Ohm-Metrom da izmjeris otpornost potenciometra pedale (na samom dzeku kabla kojim spajas pedalu sa instrumentom) na onoj visini pedale, kada prvi put ne cujes sound sa instrumenta. To ce biti i (odprilike) maksimalna vrijednost potenciometra koji treba da kupis.

just_be
28.03.2014, 13:06
Shvatam sta mi hocete objasniti, bez problema bih mogao zamijeniti samo, gdje naci taj 5kOhm potenciometar?

tranzit
28.03.2014, 13:15
Svaka prodavnica elektronskih dijelova ima slicne potenciometre. Moj savjet je da prvo izmjeris ono sto sam ti i kako sam ti objasnio u proslom e-mailu, da bi znao uopste koji ti potenciometar treba, a onda da ga izvadis i poneses sa sobom do prodavnice, jer je pored vrijednosti otpora, potrebno znati i dimenzije potenciometra, da bi on i fizicki mogao stati u pedalu. Nemoj se brinuti, to su standardne vrijednosti, tako da ces sigurno naci potenciometar. Ukoliko se nalazis "negdje u daljini", lako ces naci taj potenciometar u trgovini.

just_be
28.03.2014, 18:18
Ok hvala, potrazit cu. A igrom slucaja sam stvarno "negdje u daljini", eto koja sreca.:)

Citat:
Originalno postovano od "silicon science"
... Moram da iskopam instalaciju win 95, to je wintadje zvuk, a ne ova nova sranja...

A sto se ismijah ovom potpisu Tranzit, nervjerovatno :)

tranzit
28.03.2014, 18:48
Uputicu te na doticnog, koji "hara" jednim drugim forumom, koji pak veoma drzi do svog nivoa... =))=))=))=)). On je meni oaza mira na netu. Moram samo da pronadjem gdje to bi.

srki Fantom
28.03.2014, 20:33
Evo da priupitam i ja nesto kad ste vec naceli ovako zanimljivu temu,dali neko od vas zna kako radi FC-7 na Fantomu X,S,XA?

aleksaa
28.03.2014, 20:51
radi normalno... yamahine pedale odgovaraju vecini modela klavijatura,dok yamahinim klavijaturama odgovaraju yamahine pedale...

srki Fantom
28.03.2014, 22:33
Pa zato i pitam znam da je to yamahina pedala i nju sam uvek koristio uz yamahu V 50,sad imam Fantoma i opet bih uzeo FC 7 pa reko bolje prvo da pitam nego da bacim pare.hvala
Dodato:
Evo kupio sam danas FC 7 polovnu i neradi bas sve bez problema,ne pojacava mi ravnomerno niti smanjuje,kada je na minimumu znaci skroz podignuta pedala ton se i dalje cuje:mad:kad je zgazim na dole da pojacam nema nikakve reakcije negde do sredine onda mi pojaca na maxsimum i tako ta jacina ostaje sve do kraja kad je pritisnem. u klavijaturi mi je podeseno na
control Pedal Expression okreto sam onaj sraf ispod sa podesavanje i opet isto.:(