PDA

Pokaži Full Verziju : Redosled akorda u pesmi


formula95
13.12.2012, 22:52
Trazio sam po forumu i citao sam nesto slicno ali nije to to. Dakle zanima me, ako je pesma na primer iz A-dura i tu su najcesci akordi A-dur, E-dur, D-dur i sporedni akordi F# mol, H mol, C#mol, G# dim (ja inace ovo ne znam ali imam neki program "Lajkov program" koji pokazuje koji se akordi koriste u kojoj skali), kako ja da znam kad ide koji akord? Da li postoji neka shema ili slicno? Hvala na odgovorima

zeljko
13.12.2012, 22:57
A kako da ti mi objasnimo kad ide koji akord?Pa valjda zavisi sta se svira..Koja pjesma itd...Pjevaj i probaj da pogodis kad koji akord se mjenja..Pozz

Imas na forumu ispisane akorde i tekstove i uci.

maricm
13.12.2012, 23:11
Nemože to tako.
Ako je Adur znači moze ići h,c#,D,E,f#,g#,D#. Sve zavisi od pjesme.
Poslusaj malo Joksimovica on ima dobrih harmonija
U biti sve je moguće osim drvenog sporeta.hehe.
Pozdrav

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2

casper
13.12.2012, 23:26
Moguć je i drveni šporet, samo za jednu upotrebu :D

Muzika je u stvari matematika, jednostavna i s pravilima. Googlaj pojam "kvintni krug" i pogledaj sliku. Kad shvatiš osnovna pravila, slušaj jednostavniju glazbu i vidjet ćeš kako se ona primjenjuju po ovom "nacrtu".

zeljko
13.12.2012, 23:31
Mozes i horoskop da pogledas=))=))=))Salim se poslusaj ti samo caspera..Pozz

nesaband
13.12.2012, 23:40
@Formula95

ne ide se bez veze u muzicku skolu,muzika ne moze da se nauci na brzinu.Sve sto je brzo to je i kuso.

To ti je isto kao kad krenes u prvi razred osnovne skole sve se uci sistematicno.
Prvo naucis slova pa brojeve pa malo gde je sta,pa malo kad je sta bilo i tako redom.

Tako je i sa muzikom,prvo naucis sta je nota pa kako se koja nota zove,pa kako se pise koja nota,pa koliko koja nota traje itd.

Za muziku moras i da imas sluha da bi morao da se bavis njom i da je ucis.

Onaj ko nema to muzicko obrazovanje takodje moze da se bavi muzikom i to zavisi od talenta i od rada.onaj ko uci da svira po sluhu mora mnogo vise da slusa neku pesmu pre nego sto je nauci da svira.

Ne znam zasto ovo pisem,ali mislim da ne smeta a posto ne smeta onda je sigurno korisno.:)

casper
13.12.2012, 23:45
U postu iznad sam postavio jednostavniji prikaz, da se ne uplašiš. Ovdje možeš vidjeti cijeli prikaz kvintnog kruga. Pogledaj kako su lijepo složeni u hrpu akordi koje spominješ u prvom postu. Samo uzmi u obzir da je "b" u stvari "h", tako označavaju amerikanci.

formula95
14.12.2012, 01:01
@casper znam povisilice i snizilice, i to da svaki dur ima svoj paralelni mol, to mi je jasno valjda :D Pretpostavljam da imam sluha jer lako skidam desnu ruku, ali leva mi je ocajna skroz. Moje pitanje je ustvari kako ja da znam kad ide koji akord, da li to ima neki redosled ili idu nasumicno. Evo primer pesma koja me je dovela na ovo. Pesma Daleko si (Aca i Ivana)
ja onaj uvodni deo krecem ovako: C# A G# G# F# D...I dakle ja tu pesmu sviram sa 3 povisilice C#, F# i G#, sto znaci da je pesma u A-duru. E a mozda je opet i u F#m, tako da to ne znam da prepoznam, ali opet me buni to sto u F#m ima i E#. I onda sam usao u "lajkov program" i video da uz A-dur idu osnovni i sporedni akordi koje sam gore naveo, pa me onda muci od tih nekih 7-8 akorda kako da znam koji ja da sviram :D

casper
14.12.2012, 01:35
Ajmo govoriti o ovoj pjesmi, dobar je primjer. Pjesma mi se sviđa, iako je ja prvi put čujem. I klavijatura na federu je super, još kad popiješ pivicu sviraš sve u šesnaest :D

Odmah na prvu se čuje da je pjesma u molu. Dakle F#m. Vjerojatno te zbunjuje to što počinje s D durom. Za preciznije određivanje osnovnog akorda poslušaj krajeve kitica, početak refrena, kraj pjesme. Osjetit ćeš kada "stoji" na osnovnoj harmi. Kad to odrediš sve je lakše jer znaš oko čega se "vrtiš". U ovoj pjesmi refren ima 4 akorda, osnovni F#m, D Hm, pa se vraća na D i spušta u C#m da bi se sa dva udraca preko D i E vratio u osnovni u F#m. To jednostavno moraš vježbati slušanjem. Prije toga prouči malo osnove harmonije i poslušaj neke motive da ti se "uho" navikne prepoznati u kojem smjeru ide promjena. Identična stvar kao prepoznavanje melodije, a to kažeš da možeš.
Iako postoje pravila, ne možeš se slijepo držati za njih. Pogotovo ako kao početnik skidaš malo složenije pjesme. Zato ti ne mogu dati bolji savijet niti nekakvu formulu kao rješenje, osim da ti poželim još malo prakse.

I mali dodatak. Moraš naučiti i osjetiti razliku između mola i dura. Sviraj akord desnom rukom i čuti ćeš kada ti je terca spuštena. To je mol, osjetno blaži, topliji i slušno ugodniji. Teško je za opisati ali nadam se da ćeš osjetiti. Vježbanjem ćeš dobiti feeling isto kao što sada uspješno "hvataš" melodiju.

nesaband
14.12.2012, 01:38
Treba da slusas na snimku ono sto svira BAS linija,ona ce ti mnogo pomoci oko akorda koji se svira u tom momentu.

gitar
14.12.2012, 02:10
Ne znam koliko dugo se baviš muzikom, ali vidim da si mlad. Vremenom će to doći samo po sebi. Naučićeš da prepoznaš šta je dur, mol, sedmica i ostale akorde. U početku će to ići malo teže. Znači, pustiš pesmu i slušaš dok ti ne "uđe u uvo". Onda uzmeš instrument pa probaš... Ako si, recimo, utvrdio da pesma ide iz C-dura, već znaš koji su ti akordi u opticaju. Naravno, što reče Željko, sve zavisi od pesme. U ovoj pesmi što si naveo, Aca peva iz F#-mola, a Ivana iz H-mola. Želim ti puno uspeha u daljem radu... Pozdrav!

I što reče Neša, bas deonice ti mogu mnogo pomoći u prepoznavanju akorda.

zeljko
14.12.2012, 08:24
@gitar je u pravu potpuno kao da je men pitao sta da napise,radi tako i neces pogrijesiti,samo treba stvarno najmanje 5 sati vjezbanja dnevno hehe..Ako nemas zivaca za to bolje i ne pocinji..Pozz
Dodato:
I prcitaj u potpisu kod klege gitar i to je mnogo vazno=))

KorgIS
17.12.2012, 00:58
Moj ti je savet (mada pretpostavljam da se mnogi nece sloziti sa mnom), uhvati jednu mol lestvicu i jednu dur i rokaj transpose ako sviras zajedno sa snimkom pesme. Licno smatram tako, jer treba prvo navici uvo na "sistem sviranja akorda", pa ce prsti lakse posle da rade posao, kad tebe vuce u mozgu sta da sviras. U svakoj lestvici je tih da kazemo 7 akorda i ja u lestvici ne posmatram po tome kako se zove akord koji hvatam, nego kad hvatam u recimo F# mol lestvici Hm, meni nije u glavi da sam uhvatio Hm, nego da sam uhvatio CETVRTI akord(subdominanta).

smuchac
17.12.2012, 14:35
Tu dolazimo do pojma sluhista. Onaj koji mehanički svira ilitiga po notama,svira ograničeno ili pak ne svira nikako po sluhu. Sluhisti daj pjesmu bilo koju na svijetu koju nije čuo nikad, i on je skinem kroz dvije minute ugrubo a kroz 10 do u bobu. Kvintni krug je majka svega i naravno kad si nadrogiran muzikom pa da vidiš kako sviraš sve i to odmah. Uho je za*eban organ. :D

formula95
19.12.2012, 16:37
Hvala na odgovorima. Imam sad pitanje jedno i hocu da cujem vase misljenje. Jedan decko svira (ima bend) i koristi funkciju transpoze umesto svih tih molova i dura. Znaci svira nekoliko akorda i samo menja ono +1, +2, -1... Jel mi moze neko reci nesto vise o ovome?

mladenkom
19.12.2012, 16:49
Imas veoma zivahnu temu o transponovanju

http://yu-midi.org/forum/showthread.php?t=4628&highlight=transpozer#axzz2FVaIMGP5

casper
19.12.2012, 16:52
Nema se tu što reći, ako se snalazi s tim + i - :green: neka tako radi. Znam da će neki popljuvati takav način ali ja osobno nemam ništa protiv toga. Pokušao sam par puta koristiti tu opciju pa mi se sve pobrkalo, više ni sam nisam znao u kojoj sam harmi.

Ako se želiš barem malo ozbiljnije baviti glazbom, uči kako Bog zapovijeda ili nikako.

I moram se nadovezati na razmišljanja svih kolega u ovom topicu. Vidim da nitko ne preferira teorijski dio i uglavnom ti savjetuju da uporno vježbaš. Naravno da je iskustvo primarno, ali ja bih u prvi plan stavio teoriju. Dobro teorijsko poznavanje harmonije će ti otvorit mnogo širi pogled na ovo područje i mogućnost da napredak bude brži i lakši.

propenpop
19.12.2012, 17:48
Vec sam izneo svoje misljenje, ali ajde da ga ponovi. Dok se uci da se svira, i u prvih par godina sviranja dugme transpoze treba zaboraviti, e kasnije moze, ali tada uglavnom vise nema potrebe za tim. Cilj je nauciti transpoziciju na dirkama.
Postovano sa mobilnog uređaja

formula95
19.12.2012, 18:46
Znam ja da mi je sve vazno, narocito teorija, i da treba uciti kako treba, ali (opet to ali :D) ja ne planiram da ceo zivot sviram (iako volim muziku) nego ovako cisto da udjem u stos i da mogu da odradim neku svirku i zaradim neki dinar. Citao sam vec puno teorije (znao sam i po vise sati da citam, dok me glava ne zaboli) i zakljucio sam da kad bih tako ucio trebao bi mi neki profesor, a posto nemam bas vremena da se toliko posvetim onda sam to iskljucio kao opciju..Ova fora sa transpoze bi mi bila odlicna samo kad bi znao malo detaljnije sta se tu radi i kako..

propenpop
19.12.2012, 19:06
Ti pesmu moras da naucis da sviras! Transpozicija ti sluzi samo da ne moras da je ucis iz nekoliko tonaliteta, u zavisnosti sta ti pevac, pevacica traze nego na transpoze menjas intonaciju.Navezbas je recimo iz Dm (lupam, nebitno) pevacica ti trazi Em ti dvaputa stisnes desno dugmence transpoze i ti si u E molu. Kada uhvatis Dm svirace ti Em ili nadjes bilo koja ti intonacija treba.
Postovano sa mobilnog uređaja

formula95
19.12.2012, 19:16
Znam znam, ali evo na sta sam ja mislio. Na primer, jel moze da se nauci jedna dur i mol skala i njihovi akordi i onda samo transpoze da se cepa?

casper
19.12.2012, 19:37
Kako ne, dovoljno je naučiti svirati samo iz jednog tonaliteta. To je u stvari preporučljivo. Najlakše je iz C/Am. I onda oderi po transpoze, za svaku melodiju mijenjaš registar zvuka pa usput odabereš i tonalitet pomoću + i -. Nema lakšeg i boljeg načina za zaraditi paru. =))

Ajdmo se prestat šaliti i pričat kao ozbiljni ljudi. U suprotnom, tema uopće nema smisla.

ЂолеПФК
19.12.2012, 19:41
Najjači su mi likovi koji koriste transpoze, pa pomešaju sve živo na aranžeru i solo klavijaturi :D

Sent from my Alcatel OT-990 using Tapatalk 2

smuchac
19.12.2012, 19:41
Može se tako itekako. Tako ja radim to s tim da ti odmah kažem da ćeš se korištenjem nje naći u situaciji da ti nije potrebno znati druge tonalitete napamet a to nije znanje tih tonaliteta,jer praktički se s tom funkcijom "švercaš" i te neke zahtjevne akorde ne sviraš po PS-u već na nazovimo ga "prljav" način. Kasnije će reći netko da pojma nemaš tonalitete a sviraš ko zmaj i imaju pravo. Kad sam kao klinac počeo svirati, naučio sam se sve iz C da sviram. S vremenom sam se ispraksirao još iz D i iz G da mogu reći da potpuno vladam sa svim akordima iz tih tonaliteta. Znam se danas snaći i u drugima ali da sam u njima precizan, brz i točan,nisam. Tu se poslužujem funkcijom "transpose" dao joj Bog zdravlja. :D Za F ide +5, za A -3 i tako to... :)
U glazbenu školu nisam išao a ni sam se nisam naučio mnogo pa se koristim tim dugmićima gdje stignem. S skoro 30 godina u guzici i 3 godine po kafanama mislim da nemam vremena da se učim. Sad se u ovom švercu usavršavam i ide mi.

Sad sam se napričao ovdje,ali poanta ti je da učenjem dolaziš do poznavanja svih nota,tonaliteta i akorada i to je super i to je po struci. Ako nećeš sve da učiš, i ljenčina si ko ja:"> nauči jedan tonalitet i sve akorde u njemu i švercaj se i ti kad već možeš i naravno,ako želiš. Nauči C pa ćeš u njemu naći F,G,Am,Dm,Em,E... i na konju si. Majevi i sedmice će doći kasnije kad se pretvoriš u uho. Meni samoukom je ovo lakše ali opet ponavljam,nije po struci čim se švercaš.
Skoro pa da mogu poistovjetiti usporedbu transposea i realnog sviranja u kao i usporedbu ljudi koji uistinu sviraju i mačaka s midi fajlovima.
Sretno! ;)

formula95
19.12.2012, 20:04
Jedno mi nije jasno. Meni je desna ruka ok u bilo kojem tonalitetu da sviram, a opet leva mrtva, pa sam mislio naucim tako 2 tonaliteta i njihove akorde i po tome cepam sve pesme. E sad, kad ja idem npr transpoze na +4 jel ja sviram solo isto kao sto bih svirao i na transpoze 0?

smuchac
19.12.2012, 20:14
Tako je. Ako si se transportirao na +4 znači da svirajući s tipkama iz C zapravo sviraš iz E ilitiga 4 tipke dalje. Cis,D,Dis,E. Znači,četvrta je E ako si išao u plus. U minusu je Gis itd...

formula95
19.12.2012, 20:20
A jel u tom slucaju imam iste povisilice/snizilice ili se i to menja?

Sejox
19.12.2012, 20:28
@formula95

Drugar,moras ipak makar malo pogledati teoriju.
U ovom slucaju - skale.
Ako ti je ovaj broj "95" u nicku godina rodjenja,mislim da si dosta mlad i da je steta da se opterecujes i ucis nesto vezano za transpoze u onom obliku koji se koristi na aranzerima.

smuchac
19.12.2012, 20:35
Ova teoretska šema gdje se gledaš naučit sviranju pred ekranom je đaba. Uzmi klavijaturu i sviraj i sve će ti biti jasno. ;)

formula95
19.12.2012, 20:41
Jeste 95. sam godiste. Sto bi se reklo ja bih to preko noci :D mada i nije bas tako, sviram oko godinu i po i citao sam stvarno puno teorije ali ne vredi, kao sto sam rekao, trebao bi mi neki profesor da mi to objasni, a stvarno nemam predstavu odakle da pocnem. Ili da nadjem neki bend pa da samo desnu ruku sviram :D

Sejox
19.12.2012, 20:43
Uzmi klavijaturu i sviraj i sve će ti biti jasno

Da tako je,samo sto za to treba veliko strpljenje i vrijeme,jer nista ne moze preko noci.
Ja kod drugara @formula95 osjecam nestrpljenje i zelju da se na brzinu i na neki jednostavan nacin,nauce odredjene vjestine.
Takav brz i ekspresan nacin,jednostavno,ne postoji.
To je cinjenica,da se ne bi momak zavaravao ili bio u zabludi.;)

formula95
19.12.2012, 20:50
Ja pravo da vam kazem ne znam na cemu sam. Uzmem putim ritam neki tipa rumbu i opalim neki narodnjak i to meni zvuci solidno, da ne kazem odlicno :D A levu ruku improvizujem maksimalno, znaci hvatam neke akorde skroz bezveze, a opet ne zvuci to meni tako lose :D I onda posto otprilike smatram da znam da sviram desnu ruku, levu bih hteo da sto pre savladam, pa mi se to sa transpoze ucinilo jednostavno. Problem mi je sto ne znam kako akorde da sviram tj ne znam na koji fazon treba njih da sviram, znam da je to harmonija i da treba da slusam kad se promeni nesto ali opet..Hteo sam takodje da pitam da li se u paralelnim durovima/molovima (G-dur/E-mol naprimer) sviraju isti akordi?

smuchac
19.12.2012, 21:01
Čuj me, za aranžersku svirku moraš bar temeljno baratat s lijevom rukom jer za aranžersku svirku se možeš i s time zadovoljiti. Yamaha,Korg a vjerujem i ostali proizvođaču u opcijama lijeve ruke nude "single finger" šemu mijenjanja akorada i to je za tebe jedna dobra stvar. Ako ćeš npr. A onda samo stisneš A na lijevoj strani a ako ćeš pak Am onda A i C i eto ga Am. Najviše dva prsta ima da koristiš i dobiješ željeni efekat. Ako ćeš da udaraš bas lijevom rukom kako treba tu ćeš se s tom tvojom žurbom u trenu razočarat a pogotovo na rumbi... :lol: Nitko se naučen nije rodio. Ja da sad zbrojim svoje znanje, nema ni 10% od znanja nekog majstora pa ne kukam i ne žurim. Sve će doći na svoje s vremenom. Ne divljaj i pusti da te iskusniji usmjere i idi tim putem.
Da ćeš preko noći dobit sve što želiš,vjeruj nećeš ni za 5 godina, Bože zdravlja. Daklen, otresi se na zemlju i kreni da sviraš i vidiš gdje si. Ne sanjaj o bendovima i slavi. Još. ;)

Sejox
19.12.2012, 22:24
@formula95

Jos jednom samo da ponovim.
Imas samo 17 godina i ako imas volju,zelju,strpljenje i vrijeme,onda mozes sve polako i pravilno da naucis - posto vidim da zelis sam da ucis (bez da ti neko pokazuje - profesor,ili neko drugi).
Skini semu akorda sa neta i vjezbaj lijevu ruku.
A vjezbaces,tako sto ces neku pjesmu svirati samo sa lijevom rukom,kao pratnja.
Ako ti u pocetku ne ide,imas gotovih ispisanih harmonija,pa pocni od njih,a onda pokusaj sam da skidas nesto lakse.
Mada kako si napisao da sviras oko godinu i po,valjda znas akorde.

Ali ako ti pises da sviras lijevom rukom akorde "onako bez veze",a tebi "ne zvuci lose",onda se bojim da ti nisi razvio sluh i da bi trebao mnogo vise da slusas muziku.Moras biti "naslusan" muzike,pa i na taj nacin razvijati sluh,da dobijes bolji osjecaj za harmoniju.
Mlad si i steta bi bilo da koristis bilo kakve olaksice koje ove savremene sprave,kao sto su aranzeri,nude.

AcaG600
19.12.2012, 22:40
Yamaha,Korg a vjerujem i ostali proizvođaču u opcijama lijeve ruke nude "single finger" šemu mijenjanja akorada i to je za tebe jedna dobra stvar....
Dodajem da je ima i Roland.... :) Koristim povremeno tu opciju na G600 na upravo ovaj gore nacin i dosta olaksava....
E sad, i ja sam pocetnik u svemu tome, ali kolega @formula95, i ja se isto "mucim" sa akordima kad, gde, zasto, zbog cega i slicno, ali na par casova koliko sam bio kod nekog lika da me usmeri cisto gde i sta da radim je rekao da se sve stice godinama, vezbom i voljom....Ako ti to hoces i zelis, sve to dodje vremenom na svoje....Nemoze da ocekujes da preko noci znas da sviras bas naprimer kao Krecar/Kosmajac i njihove fazone i fore....E sad, postoji i tu dosta teorije koje treba da se zna (lestvice, akordi, koji akordi u kojim lestvicama i slicno) i oni moraju da se znaju da bi se usmerio na "pravi put", jer ako krenes pogresno, tesko se posle ispravlja sve to sto je pogresno nauceno, jer neki ucen lik ti kaze nije tako, a ti ga vec naucio tako, i onda ga tesko ispravljas posle....Jbg....Mora vezba, vezba i samo vezba i naravno, volja za radom....Onda sto vise slusanja muzike i citanja teorije redovno i prenosenje te teorije prakticno na klavijaturi....Ovo ti pricam kako ja otprilike radim, jer smo vrlo slicnih godina i prenosim ti sta su i meni rekli....Ako nesto mogu da pomognem ili da zajedno "vezbamo" :D , javi se na PP da ti dam Facebook pa da se tamo pomognemo ako zatreba....Pozdrav :)

formula95
19.12.2012, 23:13
Ljudi stvarno ne znam kako da vam zahvalim na razumevanju! @Sejox jel mi mozes poslati tu semu akorda, sad cu potraziti i ja ali za svaki slucaj :) @AcaG600 dodacu te na fejsu pa da popricamo jos :D

casper
19.12.2012, 23:32
Mlad si, nestrpljiv, čitaš površno, ne razlučuješ bitno .... Poznato mi je ovo jer je moj sin u tvojim godinama i često mu govorim - rad, jedino je rad siguran put do uspjeha.

Shemu akorda koju si tek sad primjetio u izjavi Sejoxa, stavio sam u moja prva dva posta na ovu temu. ;)

formula95
19.12.2012, 23:44
Video sam @casper ali to mi vise lici na neku semu lestvica ako se ne varam?

casper
20.12.2012, 00:11
Googlaj pojam "kvintni krug" i pogledaj sliku. Kad shvatiš osnovna pravila, slušaj jednostavniju glazbu i vidjet ćeš kako se ona primjenjuju po ovom "nacrtu".

Da si odvojio 10-tak minuta, poslušao savjet i "ugooglao" pojam shvatio bi o čemu se radi. To je osnova, bez toga ne možeš ništa. U stvari možeš. Možeš "pikati" lijevu ruku i sam sebe zavaravati da se nešto naučio. ;)

nesaband
20.12.2012, 00:50
@formula95

Neces se ti najesti leba od muzike.
Nemoze nista da se nauci preko noci a pogotovo muzika.

Ako mislis da ce ti forum pomoci da ti neko da carobnu formulu to neces dobiti nigde pa ni ovde.

VUNIMRAV
20.12.2012, 11:40
Hej kolega Formula,pa to je zbilja zabrinjavajuce!!
Elem,citam par postova unazad gde kazes da levom rukom "tuces" neke akorde "skoro"bez veze i da to tebi i nije tako lose!!!???
Pa kako to moze biti?Ili nemas blage veze o slusanju muzike znaci antitalenat,ili skupljas postove,jer ako nesto ne zvuci lose znaci da zvuci dobro,zar ne?A, da li moze nesto zvucati dobro ako ti tuces akorde skoro bez veze.
Ne moze.Na stranu to sto imas 17 godina(to ti je i prednost;) ,to su vec godine kad se uveliko moze dobro svirati-dokaz-Demo sekcija naseg foruma.
Znaci moj savet ti je da se manes skupljanja love na brzaka,nego ti sedni pa zagrej stolicu i vezbaj.Uvek je bilo dosta literature za tokvo nesto a sada i pogotovo,sto Google sto YT.

formula95
20.12.2012, 12:23
A mozda to meni ne zvuci lose zato sto tada sviram i desnom rukom, a obicno mi je R1 i R2 na 127 jacini pa se tako ritam slabije cuje..Zajebano mi je za teoriju jer kad procitam nesto i hocu da primenim na klavijaturi moram da idem od klavijature do monitora non-stop jer nemam stampac, ma sto problema imam :D Sad cu se ozbiljno potruditi posto je raspust i videcu da naucim nesto pametno, da odsviram neku pesmu samo harmoniju (neko mi je vec predlozio to). Da malo udjem u taj svet akorda i batalicu transpoze.

dimezdr
20.12.2012, 12:35
Probaj da to vise radis sa sluhom nego po neka sema naravno da treba razjasniti teoriju sto, kako i odakle dolazi ali ja mislim da najvaznije je da umes da slusas ali i za to treba trening, batali desnu ruku i pusti neke pjesme i probaj da sam uvidis koje akorde dobro zvuce (odgovaraju) a koje ne i probaj sam da nadjes koji ne stimaju. Veruj da kad malo vise udjes u harmoniju postace ti vrlo interesantna ali zapamti trudi se da treniras sluh.

VUNIMRAV
20.12.2012, 12:57
Pa vidi,za pocetak:sta je muzika-definicija,pa odlike tona-def,muz abeceda,naravno napamet,muz pismo bar da naucis kako izgledaju vrste nota po trajanju i kako izgledaju,sta je takt,intervali,tempo,dinamika,e sve to bar naj najosnovniji pojmovi tek toliko da znas o cemu se radi.To mozes za jedan vikend sto bi rekli 'nabubati'
Posle toga pristupi ucenju skala(naravno pre toga naucis definiciju skale napamet,da znas o cemu se radi),a kako,pa evo ovako.Uzmi za pocetak C-dur i C-mol skalu u jednoj oktavi i po pravilnom prstoredu(ima ga na milione stranica na netu)uvezbavaj naizmenice jednu i drugu.Na papiru-crtovlju ces videti vizuelnu razliku znaci od kojih tonova se sastoji a kako to zvuci kad odsviras.Ako i tada to tebi bude zvucalo isto onda se mani toga,a ako 'primetis'razliku onda polako nastavi blago meni sve po redu skale.Za pocetak dovljno ti je znati durske i molske a sve ostalo,Boze moj.
Naravno paralelno sa tim treba da se posvetis Harmoniji i akordu.Da naucis sta je Harm-defin,akord-definicija i koja je gradja akorda i da to plako uvezbavas sa levom rukom.
Sve to imas lepo nacrtano na netu,tvoje je samo da se trudis bar 100 min dnevno.
Uradi ovako i za pola godine se neces prepoznati.

formula95
20.12.2012, 14:10
Evo bacio sam se na posao. Naucio sam da gradim dur akorde (C,D,E,F,H,A,H,C#,D#,F#,G#,B jel su to svi?) sad cu ih jos malo usavrsiti i bacam se na mol :D. Nego nesto me zbunilo, iz lakijeve skole sam naucio da je u skali G-dur povisilica samo F# (fis), a ta se povisilica sad nalazi u akordu D-dur, jel to ima neke veze?

casper
20.12.2012, 14:24
Evo bacio sam se na posao. Naucio sam da gradim dur akorde (C,D,E,F,H,A,H,C#,D#,F#,G#,B jel su to svi?) sad cu ih jos malo usavrsiti i bacam se na mol :D.

Jel ti to nas ismijavaš ili misliš ozbiljno?

formula95
20.12.2012, 14:28
Ne ne, taman posla! Najozbiljnije mislim. Dur akorde sam naucio ako su to svi, ipak necu jos mol da se ne forsiram toliko, treba popamtiti sve to. Jedino inverzije dur akorda nisam naucio ali cu po potrebi. Hteo sam da vas pitam jel ima neka pesma gde su samo dur akordi?

casper
20.12.2012, 14:33
Hmmm... znači ozbiljno. :-O

Nema tu sreće prijatelju, mani se čorava posla.

VUNIMRAV
20.12.2012, 14:37
Evo ti ovo ali pazi i dobro citaj pa ce s videti zasto imas dilemu:
Tekst: 007
Ljestvica ili skala je niz od osam tonova poredjanih po visini. Za sve gitariste koji se trude i žele odsvirat neki solo, poznavanje ljestvica ce im svakako koristiti. Ljestvica dobiva ime po pocetnom ili osnovnom tonu. Samo da napomenem da B oznacava snizeni H tj. da sam sve napisao po "balkanski". Znaci B je Hes.

Tetrakord
Tetrakord je niz od cetiri tona poredanih po visini. Svaka ljestvica se sastoji od dva tetrakorda. Postoji dur tetrakord koji ima polustepen izmedju III i IV stupnja i nalazi se na pocetku i na kraju svake dur ljestvice. Zatim postoji mol tetrakord koji ima polustepen izmedju II i III stupnja i nalazi se na pocetku svake prirodne, harmonijske i melodijske mol ljestvice. Slijedeci je harmonijski tetrakord, on ima polustepen izmedju I i II te III i IV ali izmedju II i III stupnja ima jedan i pol stepen! Taj tetrakord se nalazi na kraju svakog harmonijskog mola. I posljednji, melodijski tetrakord ima polustepen izmedju III i IV stupnja. Ovo vjerojatno nekima nece još bit sasvim jasno ali vjerujte, kasnije, kad procitate cijeli ovaj tekst, skužit cete.

Dur Ljestvica
Dur ljestvica se sastoji od dva dur tetrakorda, svaki dur tetrakord, kao što ste imali prilike procitat, ima polustepen izmedju III i IV stupnja pa ako se gleda cijekupna ljestvica, može se zakljuciti da svaka dur ljestvica ima polustepene izmedju II i III te VII i VIII stupnja. Dur tetrakord, kao i svaku dur ljestvicu možete prepoznati po tome što, za razliku od mol ljestvice/tetrakorda, zvuci vedro i veselo.

Mol Ljestvica
Postoje tri vrste mol ljestvica:


Prirodna Mol Ljestvica
Ovo je jedan staro-crkveni nacin koji se, za razliku od ostalih staro-crkvenih nacina, zadržao sve do danas. Sastoji se od dva mol tetrakorda, pa se iz toga može zakljuciti da svaka prirodna mol ljestvica ima polustepene izmedju II i III te V i VI stupnja. Kada budem u daljem tekstu pisao o molovima, necu spominjati prirodni mol jer se on za sviranje uopce (postoje iznimke) ne koristi. Od svih vrsta mol ljestvica najvažnija je harmonijska.
Harmonijska Mol Ljestvica
Harmonijska mol ljestvica se sastoji od mol i harmonijskog tetrakorda, prirodni je na pocetku a harmonijski na kraju ljestvice. No, da bi dobili polustepen u harmonijskom tetrakordu, morate povisiti treci stupanj tog tetrakorda. Gledajuci cjelokupno na ljestvicu, morate povisiti VII stupanj da bi dobili harmonijski mol. Harmonijska mol ljestvica ima polustepene izmedju II i III , V i VI te VII i VIII stupnja ali ima i 1 ˝ (jedan i pol) stepen izmedju VI i VII stupnja.
Melodijska Mol Ljestvica
Melodijska mol ljestvica se sastoji od mol i melodijskog tetrakorda (prvi je mol, a onda melodijski). Melodijskom molu se moraju povisiti VI i VII stupanj (za razliku od harmonijskog kojemu se povisuje samo VII stupanj) kako bi se dobio pravilan raspored polustepena. Još jedna specificnost melodijskog mola je ta da on ne ide (za razliku od druga dva mola) samo uzlazno, nego i silazno. Ali silazno se ne sastoji od mol i melodijskog tetrakorda nego od dva mol tetrakorda, pa se ona dva povišena stupnja (VI i VII) moraju razriješiti. Iz ovog svega možete zakljuciti da je melodijski mol silazno jednak prirodnome molu. Melodijska mol ljestvica uzlazno ima polustepene izmedju II i III te VII i VIII stupnja a silazno izmedju II i III te V i VI stupnja (kao prirodna mol ljestvica).


C-dur
C dur je osnovna ljestvica jer nema niti jedan predznak (povisilice ili snizilice).
http://2akordi.net/znanje/teorija/img/ljestvice-c-dur.gif
Sve ljestvice osim C-dura koji je ovdje kao primjer, su napisane samo uzlazno, zato jer nema potrebe pisati silazno kad se isto sviraju.

A-mol
Ovo je osnovna mol ljestvica, paralelna C-duru. Ovdje, samo kako bih vam pojasnio cu napisati sve tri vrste mol ljestvica ali u buduce pišem samo harmonijski.



Prirodni A-mol
Ove crte oznacavaju polustepene, to ce isto biti oznaceno samo na ovoj ljestvici radi pojašnjavanje svega, dalje to nema potrebe pisat. http://2akordi.net/znanje/teorija/img/ljestvice-a-mol-prirodni.gif
Harmonijski A-mol
<table><tbody><tr><td>(</td><td>http://2akordi.net/znanje/teorija/img/15stepen.gif</td><td> - ovo oznacava 1½ stepen)</td></tr></tbody></table> http://2akordi.net/znanje/teorija/img/ljestvice-a-mol-harmonijski.gif
Melodijski A-mol
Inace, kada se piše melodijski mol, silazno kod ovih nota koje su povišene treba staviti razriješilice. Još jedna bitna stvar oko melodijskog mola: kada ide silazno, stupnjevi idu VIII VII VI V IV III II I a ne I II III IV V VI VII VIII. http://2akordi.net/znanje/teorija/img/ljestvice-a-mol-melodijski.gif


Ostale Ljestvice
Mislim da te sve ljestvice nije potrebno pisat notama, jer ce za one koji to koriste samo za sviranje biti dovoljno ako su samo slovima napisane.

<table style="border-collapse: collapse;"><tbody><tr><td style="border: 1px solid Black;"> <center>LJESTVICE S POVISILICAMA</center> </td><td style="border: 1px solid Black;"><center>LJESTVICE SA SNIZILICAMA</center></td></tr> <tr><td style="border: 1px solid Black;"> <table> <tbody><tr><td>Povisilica (#)</td><td>Ljestvica</td></tr> <tr><td>fis</td><td>G-dur: G A H C D E Fis G
e-mol: E Fis G A H C Dis E</td></tr> <tr><td>fis,cis</td><td>D-dur: D E Fis G A H Cis D
h-mol: H Cis D E Fis G Ais H</td></tr> <tr><td>fis,cis,gis</td><td>A-dur: A H Cis D E Fis Gis A
fis-mol: Fis Gis A H Cis D Eis Fis</td></tr> <tr><td>fis,cis,gis,dis</td><td>E-dur: E Fis Gis A H Cis Dis E
cis-mol: Cis Dis E Fis Gis A His Cis</td></tr> <tr><td>fis,cis,gis,dis,ais</td><td>H-dur: H Cis Dis E Fis Gis Ais H
gis-mol: Gis Ais H Cis Dis Eis Fisis Gis</td></tr> <tr><td>fis,cis,gis,dis,ais,eis</td><td>Fis-dur: Fis Gis Ais H Cis Dis Eis Fis
dis-mol: Dis Eis Fis Gis Ais H Cisis Dis</td></tr> <tr><td>fis,cis,gis,dis,ais,eis,his</td><td>Cis-dur: Cis Dis Eis Fis Gis Ais His Cis
ais-mol: Ais His Cis Dis Eis Fis Gisis Ais </td></tr> </tbody></table> </td><td style="border: 1px solid Black;"> <table> <tbody><tr><td>Snizilica (b)</td><td>Ljestvica</td></tr> <tr><td>b</td><td>F-dur: F G A B C D E F
d-mol: D E F G A H C</td></tr> <tr><td>b,es</td><td>B-dur: B C D Es F G A B
g-mol: G A B C D Es Fis G</td></tr> <tr><td>b,es,as</td><td>Es-dur: Es F G As B C D Es
c-mol: C D Es F G As H C</td></tr> <tr><td>b,es,as,des</td><td>As-dur: As B C Des Es F G As
f-mol: F G As B C Des E F</td></tr> <tr><td>b,es,as,des,ges</td><td>Des-dur: Des Es F Ges As B C Des
b-mol: B C Des Es F Ges A B</td></tr> <tr><td>b,es,as,des,ges,ces</td><td>Ges-dur: Ges As B Ces Des Es F Ges
es-mol: Es F Ges As B Ces D Es</td></tr> <tr><td>b,es,as,des,ges,ces,fes</td><td>Ces-dur: Ces Des Es Fes Ges As B Ces
As-mol: As B Ces Des Es Fes G As</td></tr> <tr><td>
</td><td>
</td></tr> </tbody></table> </td></tr></tbody></table>
Evo, to su bile sve ljestvice koje bi jednom solo gitaristu trebale. Još samo da ponovim da su svi gore napisani molovi harmonijski. Evo sad cu objasnit šablonu po kojoj se zapravo ove sve ljestvice grade.
Glavni Stupnjevi u Ljestvici
Glavni stupnjevi u ljestvici su I, IV i V.
I se zove tonika.
IV se zove subdominanta.
V se zove dominanta.

Još jedan stupanj koji ne spada medju glavne ali je jako važan, pogotovo u tvorbi ljestvica s povisilicama, je VII.
VII se zove vodjica.

Paralelni Durovi i Molovi
Vec ste, pretpostavljam, primijetili da sam gore zajedno pisao po jedan dur i mol. E pa ti koji su zajedno su paralelni. Kad su dur i mol paralelni to znaci da imaju isti broj istih predznaka. Npr. G dur ima fis, E mol ima fis = oni su paralelni.

Kada imate dur, da bi dobili paralelan mol morate od osnovnog tona (u C duru je to C, u G duru G itd.) spustiti tercu prema dolje. Primjer: C dur, da bi dobili paralelan mol, moramo se spustiti tercu silazno, znaci: C-H-A , Terca silazno je A pa znaci da je paralelni mol od C dura A mol.

Stalni Predznaci
Povisilice (Fis Cis Gis Dis Ais Eis His)
Svi znate da je osnovni dur C. Da bi dobili slijedeci dur, tj. dur s jednom povisilicom, morate znati stalne predznake, a to su ovi koji vam tu gore pišu. Znaci, prvi je fis, da bi dobili ljestvicu koja ima fis, morate znati u kojem duru je fis vodjica. U G duru, to saznate tako da se od fis popnete za polustepen. Tako dobijete osnovni ton ljestvice s jednim predznakom. Dakle, dur s jednim predznakom je G dur - do mola znate i sami doci.
Onda, da bi dobili ljestvicu s dvije povisilice, opet gledate stalne predznake i vidite da je slijedeci predznak (povisilica) cis. Onda tražite kojem je duru cis vodjica ( cis + polustepen = D) Znaci, dur s dvije povisilice je D dur. Itd. itd.

Snizilice: (B Es As Des Ges Ces Fes)
Ako niste primetili, snizilice idu obrnuto od povisilica. E, ovako, dur koji ima jednu snizilicu morate zapamtiti jer ne postoji nikakvo pravilo kako bi se došlo do njega, to je F-dur. Zatim, da bi dobili dur s dvije snizilice, samo pogledate prvu, dakle dur koji ima B Es, zove se B dur. Dur koji ima B Es As, zove se Es dur. Dur koji ima B Es As Des, zove se As dur. Itd. itd. Postupak za dobivanje molova je isti kao i s povisilicama.
Dodato:
Ali je ipak mislim da ti nas za....s,al'nema veze,lepo je biti duhovit!!!;))
Dodato:
Napomena,ovo je preuzeto sa jednog drugog foruma,nadam se da ne krisim pravilo!?

Zlatek
20.12.2012, 14:45
@formula95
Koliko vidim (bez uvrede) nemaš pojima o osnovnim stvarima oko harmonije!Tonaliteti koje si naveo u prijašnjem postu nikako nisu svi-gdje je G-dur?- u toj priči?Šta je s tonalitetima sa snizilicama?C-dur nema ni snizilica ni povisilica.G-dur ima jednu povisilicu-F#!F-dur ima jednu snizilicu-Bb...itd...Prvo probaj naučiti osnovne stvari i poslije će ti biti mnogo lakše oko primjene harmonije.Naravno pogledaj malo kvintni i kvartni krug...
Pozdrav
P.S.
Tek sada vidim da je u isto vrijeme VUNIMRAV postavio svoj post!Prouči to!

formula95
20.12.2012, 14:45
Hvala @VUNIMRAV. Vec sam procitao to sa jednog sajta i od svega razumeo sam samo one paralelne durove/molove :D Ovo ostalo cu morati procitati jos ko zna koliko puta da bih mogao da primenim..
@Zlatek slucajno sam napisao H umesto G sto si mogao i sam da zakljucis, a kad sam to primetio nisam mogao da editujem post. A to sto nisam pisao naprimer Fb ili Ab podrazumeva se da su to E dur i G# dur akordi tako da sam mislio da nema potrebe da i to pisem. Pozdrav

vane1
20.12.2012, 15:14
Druze,tebi predstoji jaaaako dug i #mukotrpan# rad,dobro zagrej stolicu,iam internet kao najvecu pomoc za ucenje i samo napred i ne predaj se,a transpose izbegavaj u sirokom luku...samo jedan primer...ja sam svirao harmoniku a covek sa aranzerom radi i nekoliko puta mu se desi da skroz pobrka - i +...i onda jurnjava...igranka...dakle to nikako,nauci kako treba i kad jednog dana izadjes na scenu nemas brige...pozzzz i srecno...

formula95
21.12.2012, 14:40
Ma znam :D Jel mi moze neko reci par pesama koje se sviraju samo sa dur akordima?

propenpop
21.12.2012, 16:18
Imas na forumu odeljak "internet skola sviranja" pa u okviru njega deo koji se zove "akordi i partiture" pa tu nadji sto god ti je volja.
Postovano sa mobilnog uređaja

smuchac
21.12.2012, 19:09
Ajd ti kao i ja svojevremeno poslušaj Nadalinu od Olivera Dragojevića. Ona ima brat-bratu 3 akorda i sve redom durevi (strofa i refren). Zaključi odakle se svira i poigraj se s njima.

Dell
21.12.2012, 20:12
Ne moras bas Nadalinu, posto je kod tebe u Sr(ij)emu nece bas traziti. Skini npr. pjesme tipa Ko te ima taj te nema, Koja gora Ivo, Oj livado rosna travo ili jedna nasa hercegovacka Duni vjetre ;)

Smuchac, lagana pjesma nema sta, ali brateeee ono nabrajanje treba napamet naucit, u sorbulu, u gusto, u ritko :lol: :lol: :lol:

gitar
21.12.2012, 20:29
Mislim da bi najbolje bilo da počne od "Na kraj sela žuta kuća" Nema puno akorda ;)
Dodato:
Čisto da oseti prelaz izmedju akorda ...

formula95
21.12.2012, 20:56
Hvala na savetima! A sta biste mi pre preporucili, da sviram sa ritmom ili bez?

gitar
21.12.2012, 21:01
Ritam nema veze sa akordima... Zaključaj se u sobu i vežbaj, vežbaj, vežbaj, itd.

Sejox
21.12.2012, 21:44
A sta ti se momcino ima vise preporucivati.
Mozda da ti se preporuci da to radis po dnevnoj svjetlosti,da temperatura u prostoriji bude 22 stepena,da zakljucas vrata,da obuces nesto kratkih rukava,da to radis poslije obroka ili ne znam jos nesto.;)

Posto ne razlucujes promjenu akorda sluhom (tako si napisao) eto ja ti preporucujem da ukljucis klavir (piano) na cijeloj klavijaturi.
Odredis jednu laganiju pjesmu,i lijevom rukom je "propratis" na nacin kako god hoces.
Recimo pjesmu koja ima 3 akorda,u kojoj ima recimo 2 durska i jedan molski.
I onda slusaj kako to zvuci i sta se desava i mijenja u zvuku.
Znaci ne samo u visini tonova nego i u samom komletnom zvuku,kako zvuci dur a kako mol.
Kad to odsviras,ne znam ni ja koliko puta,onda pusti ritam,pa mijenjaj akorde i slusaj.
Ako ne budes cuo razliku nakon dosta slusanja,onda ne znam sta da kazem.
Jedino ti ostaje da to ponavljas i ponavljas,sve do momenta dok tvoje uho to samo primjeti i osjeti.
Ali uz ovo mora ici i najosnovnija teorija.

smuchac
21.12.2012, 22:27
Ma nisam ja mislio da uci onaj neki dalmarinski rap iz proslog stoljeca vec sam mislio da se poigra s muzikom i minimalistickom kompozicijom bolesno jednostavne pjesme za sviranje... :)
Nadaaalinaaa... :D

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

formula95
22.12.2012, 00:55
Naucio sam ljudi dosta akorda za 2 dana, skinuo sam 3 pesme gde se koriste i malo slozeniji akordi..Videcu da izbacim neki demo u nedelju pa da mi kazete vase misljenje.

Dell
22.12.2012, 01:01
Ey, Smuchac, sorry na offtopicu, znas i sam da sam Hercegovac sto znaci da smo komsije mosh rec, ali brate ja onu pjesmu Konobo moja od Oliver i Meri ama nista ne razumijem, majke mi :D 'Ajde da napravimo temu neku pa da prevedes, jel moze? :D

smuchac
22.12.2012, 15:21
Napravi temu i javi mi gdje je i eto me... :D
Moj je stari iz jednog sela pokraj Širokog, tako da smo i zemljaci... :D
A ti formulašu napravi demo snimak da vidimo đe udaraš. ;)

formula95
22.12.2012, 17:43
Naucio sam da snimam u Sound Forge-u i sutra izbacujem prvi demo (nadam se dobar :D)

smuchac
22.12.2012, 19:21
I ja se nadam kad tako kazes. ;)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

Sejox
22.12.2012, 19:39
znas i sam da sam Hercegovac

Je'l se to ti "decko" hvalis ili je to ono stidljivo...."Bjeli,bjeli....";)

@smuchac
Prva dalamtinska pjesma ciji tekst me je natjerao da malo vise procitam o tom dijalektu i pokusam ozbiljnije da nesto citam,bila je Oliverova: "Infiša san u te"
Jaksa Flamengo je taj tekst napisao na svoj nacin.

To je bilo "off" spontano....;)

A inace,nemojte pozurivati @formulu95 da postavlja demo.On ionako negdje zuri a ne zna ni sam gdje.
Nego moj je savjet da ozbiljno navjezba bilo koju pjesmu,nebitno koju,pa tek onda demo.
Kad on bude siguran da je dobro neka postavi,pa se onda moze vidjeti da li mu je ono o cemu pise ozbiljan problem ili je to nesto sto se da ispraviti.

Dell
22.12.2012, 21:00
Savudineeeeeeeeee... :lol: :lol: :lol:

formula95
24.12.2012, 16:39
Jel moze neko da izdvoji koji minut samo da mi kaze da li je ovo tacno? http://img208.imageshack.us/img208/7094/img20121224152836f.jpg

casper
24.12.2012, 17:08
Tonski je sve točno, ali ....
Ne piše se tako. Na primjer, Cm je sastavljen od tonova C Es i G, a ne od C D# i G kao što si napisao. Zvučno je to ista stvar ali teorijski je potpuno netočno.
Sad se sigurno pitaš zašto stalno "napadam" na tu teoriju. Ma jednostavno zato jer nema smisla napamet učiti akorde ovako kao si ti krenuo. To je potpuno krivi pristup koji otežava posao i na duži period ne daje dobre rezlutate.

formula95
24.12.2012, 17:14
Hvala sto si me ispravio, meni je ustvari svejedno jer sam te akorde sto sam napisao, naucio, tako da kad vidim znacu sta da odsviram (nadam se :D). I ako sam te dobro razumeo onda u svakom molu umesto povisilica treba da pisem snizilice osim prvog tona koji prepisujem. Npr jel bi F#m ovako pisao? F#-A-Db

Sejox
24.12.2012, 18:04
F#m = F# A C#

formula95
24.12.2012, 18:11
Ok, aj mi recite onda jel sam sad u pravu?
Cm-CEbG
Fm-FAbC
Gm-GBD
u ovim (C#m,D#m,E#m,F#m,G#m,A#m,H#m) ne pisem b nego ostavljam #?

smuchac
24.12.2012, 20:13
Kad se već mučiš tako,ovime ću ti olakšati život.
Dur piši samo slovom znači C,D,E itd...
Mol piši s dodatkom "m". Znači,Cm,Dm,Em itd...

I jedan tebi sigurno dobar šablon davno izmišljen od strane starih Rimljana :D

Dur sviraj 1-5-8 a mol 1-4-8 i to zapiši i ugraviraj u mozak ako žeš već po knjizi ilitiga napamet.

Ajmo par primjera:

-D (D dur) sviraj stiskanjem tipki 1-5-8 kako sam rekao s tim da je D tipka 1. Peta tipka je u odnosu na prvu (D) Fis ilitiga pola tona iznad F (prva iduća crna tipka), i tipka 8 je naravno A. Kada te tri tipke istovremeno stisneš smatraj da si odsvirao D (D dur).

-Dm (D mol) smo rekli da ćeš odsvirat s tipkama 1-4-8. Dakle, D+F+A. To kad odsviraš znaj da si odsvirao Dm (D mol).

Ova šema vrijedi za sve akorde (dureve i molove) koji postoje. Na još neke se načine mogu svirat ali nemojmo sad o tome dok ne dođeš tamo.

Eto,toliko od mene i kad ovo proučiš i skužiš,ponovno odsviraj svoj demo snimak i vidjet ćeš gdje si griješio.
Olakšaj si život tako što ćeš lijevom rukom za npr. spomenuti D (D dur) stisnuti samo najdonju tipku D a za Dm (D mol) D+F i slično da ne rasipaš koncentraciju bezveze.
Za lijevu ruku tako uzmi za dur šemu jednu tipku (1) a za mol 1+4.
Pozz!

formula95
24.12.2012, 23:06
Au @smuchac ti me bas podceni :D Znam ja kako da hvatam te durove i molove, i to nisam ucio napamet, nego sam ih gradio po principu, dur=velika pa mala terca, a mol=mala pa velika terca..I smatram da sam to dobro naucio. E sad, setio sam se necega zbog cega sam takoreci sjebao demo, a to je sledece. Kada sam svirao forspil svirao sam ga na transpoze +3 jer sam svirao sa tercom i ne pitaj me zasto sam tako svirao :D i to sam sacuvao kao registraciju jer kao sto znas psr s700 ima R1 i R2 dok je meni trebao i strings, tako da sam napravio i registraciju za strings ali tu je transpoze bio 0 jer nije bilo terce, tako da je vrlo moguce da me je ovo nekako zeznulo..

nesaband
24.12.2012, 23:13
Blago tebi @Formula,ti znas zasto zivis.Sta bih dao da sam na tvom mestu da se malo odmorim.:-j

smuchac
24.12.2012, 23:21
Cim sam vidio da je po tebi onaj snimak ok odmah sam znao da nemas uho niti osjecaj da shvatis i na kraju krajeva cujes da sviras krivo tako da te nisam podcjenio. Bukvalno nemas ni najtemeljnije znanje da krenes i sa ostalim kolegama se trudim da te pokrenem i vratim na tračnice. To nije podcjenjivanje. Sviranje nije moguce mehanicki nauciti na brzinu. Sto to prije shvatis,to bolje za tebe.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

Dell
25.12.2012, 05:09
Slozio bih se s kolegama, stvarno pokusavam da ti odrzim moral Formula, ali spusti malo loptu. Moras starije slusat i to je ;)
Ono sto si snimio cemo zaboravit kao da se nije dogodilo, zato manje price vise rada, jer muzika je cista matematika, a moj profesor matematike iz srednje je govorio da ko puno prica nije dobar matematicar ;)

ibanez
25.12.2012, 15:20
Slazem se sa savetom kolege @Dell u potpunosti.
Moj profesor "matematike" se zvao Marko Tajcevic
i napisao je knjigu "Osnovna teorija muzike".
Preporucujem kolegi @Formula95 da nabavi ovu
knjigu, a ako je vec nabavio, neka je dobro prouci.
P.S.
@Dell, knjiga se ne moze kupiti u kineskim prodavnicama.
Pozz

gitar
25.12.2012, 16:09
Imam ja tu knjigu u pdf-u. Ako je nema u download sekciji, mogu da postavim.

Dell
25.12.2012, 16:10
Svejedno, ne smijemo imat predrasude prema Kinezima kao sto si nas naucio :lol: :lol: :lol:

smuchac
25.12.2012, 16:25
Bez muke nema nauke. :)
Nego,ja sve kontam da je doktoru Neši ono bio neki citat u temi kad ono potpis... :D

Sejox
25.12.2012, 20:15
Imam ja tu knjigu u pdf-u. Ako je nema u download sekciji, mogu da postavim.

To je ipak autorsko djelo i intelektualno vlasnistvo g-dina Tajcevica,i nisam siguran da moze u download.
Nekad se doticna knjiga mogla naci na "globalnoj mrezi"(internetu) besplatno "ispod tezge".;)
Ne znam sada.

formula95
25.12.2012, 20:24
Sad odlazimo od teme ali nema veze :D @gitar jel mozes da mi posaljes tu knjigu u .pdf formatu ako ne mozes vec da je ubacis u download sekciju?

gitar
25.12.2012, 21:10
Poslato na mail. Sad samo da se zagreje stolica ;)

propenpop
25.12.2012, 22:05
Jedno pitanje, da proverim da li sam u pravu, t.j. da li sam dobro skontao...
lestvice durske C G D E A H i Fis se grade tako sto se tonovi povise, a Cis Gis Dis B i F ODNOSNO F Des As Es B tako sto se tonovi snize, znam da se sviraju isto ali me zanima da li su teoretski tacne(jasno mi je da sve mogu da se samo snize ili samo povise ali da se ove koriste zbog obelezavanja C G D E A H i Fis F B Des As Es )

Sejox
25.12.2012, 23:26
Sad samo da se zagreje stolica ;)

Nesto razmisljam da bi Tajcevic mogao biti malo teze štivo za naseg @formulu.
Sve ovo o cemu je ovdje pisano,mogao je procitati u Laky-jevoj skoli,koja je malo preglednija i izgleda na oko manje slozeno od ove knjige.
Tajceviceva knjiga nije bas za povrsno citanje.Ali ko je zna procitati i razumjeti,moze mu mnogo pomoci u pocetku.
Znaci,ipak je sve do "zagrijane stolice",jer ni ta knjiga nema carobni stapic i ne cini cuda sama od sebe.

rafael
26.12.2012, 15:11
Da ne otvaram novu temu kad se vec o mom pitanju ovdje raspravlja :

Ovu knjigu Tajcevica sam nasao ali na cirilici , a s tim pismom nisam bas na ti :) ,ima li na latinici? I da li ima jos nekih slicnih knjiga o muzickoj teoriji (prvestveno me interesuje Kvinti i Kvartni Krug) ?

pozdrav

formula95
26.12.2012, 15:20
Mogu ti ja poslati neke 4 knjige u .pdf formatu, zovu se sint expres 1,2,3,4
Jedino sto ne znam na kojem su jeziku napisane, latinica je, ali sad ne znam, mozda je slovenski, doduse moze se sve razumeti..

rafael
26.12.2012, 19:25
Ima li ljudi ista na ovom nasem Bosansko-Hrvatsko-Srpskom(sem cirilice) ? :D

formula95
09.01.2013, 01:49
Evo da objasnim onaj citat od @nesaband
Sam sebe citiram "Kada sam svirao forspil svirao sam ga na transpoze +3 jer sam svirao sa tercom.."
Ovako, imam puno tih terca fajlova i onda nisam znao koja mi treba (imao sam povisilice C#,F# i G#) pa sam uzeo jednu (ne znam kako se zove, pocinje sa AmG..) i da bi to zvucalo kako treba morao sam da podesim transpoze (na +3) i to je to otprilike :p E sad mozda ce i ovo zvucati smesno, ko zna, nadam se da necu zavrsiti u citati :D

nesaband
09.01.2013, 01:59
Ja moram tebe da upoznam licno.Ti si genije.iskreno ja nisam nista razumeo od ovoga sto si napisao, sta si hteo da kazes.
Moram prvo da ukapiram koja je tvoja logika pa tek onda da shvatim tvoje pisanje.Da li ti to hoces da kazes da si svirao preko midi falja nesto ili?

Evo ovog trenutka cu skinuti onaj moj citat i postaviti ovaj tvoj post.

onaj ko razume sta si hteo da nam kazes ima pice od mene.

formula95
09.01.2013, 02:17
aaahahahahahahahhh nemojte mi ovo raditi :D Nisam svirao preko midi fajla, aj sve ispocetka xD
Ovako
1.upalim klavijaturu
2.nadjem ritam
3.pustim isti
4.nadjem boje
5.e onda sam se zeznuo i uzeo tercu da bi "kao" bolje zvucalo
6.terca nije stimala jer sam je uzeo nasumice, posto nisam znao koju da uzmem
7.stavim transpoze na +3 da bi ta terca zvucala na nesto
to je to
e sad objasnjenje, znaci znate da terce cita kao song fajl, i da nema jedna univerzalna terca, bar ja nemam na yamahi, tako da od tih, lupam sad, 60 terci ja sam uzeo jednu pod nazivom, jbga sad ne znam kako se zove (pocinje sa AmG i ima jos jedno slovo mozda B)
Morace neko da mi objasni kada se koristi koja terca, nema druge

nesaband
09.01.2013, 02:20
Ma ti si genije covece.Ulepsao si mi vece.

formula95
09.01.2013, 02:23
ja cu video snimiti da objasnim..Nisam svirao tercu sa dva prsta nego sa jednim ako na to mislite, ne znam kako drugacije da objasnim

ЂолеПФК
09.01.2013, 02:26
onaj ko razume sta si hteo da nam kazes ima pice od mene.

Trudih se ko lud da zaslužim piće, i nisam uspeo... :(

Hteo je izgleda da kaže da je uzeo recimo Gm tercu, pesmu svirao u Am pa prebacivao preko transpoze-a da izjednači tonalitete. Nije autentičan primer, ali je to izgleda mislio. (rekonstrukcija :D)

Dell
09.01.2013, 02:55
Sunce ti zareno, stvarno sam i ja probao da provalim sta je napisao, ali nisam, jedino sto sam provalio je to da znas da terce preko yamahe idu kao midi songovi. E sad ako je ovako kao sto je Djole napisao, onda kontam da ne zna odakle svira pa uzme neku random tercu i transponira je dok mu ne zvuci kako treba, odnosno dok ne pogodi tonalitet.
Sto manje kontamo to bolje :D

smuchac
09.01.2013, 03:19
Koji je ono broj vidovitog Milana? :D

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

yamahapassion
09.01.2013, 03:31
@formula95: bolje da nisi ni objasnjavao :lol:
E sad, ozbiljno... kako mislis svirati neku pesmu, i upotrebiti boju s tercom ako ne znas koja terca mora ici u toj pesmi :confused: ... I da transponujes tu boju sa tercom i dobijen onaj tonalitet koji ti treba, kako mislis da sviras onda levu ruku? Nije ni cudo sto si izgresio demo. Iskreno, ti se bakces sa nekim komplikovanim stvarima za koje je potrebno doooobro znanje da imas, a ne radis osnovu bez koje svirka ne moze da funkcionise. Ja shvatam da ti hoces sad na brzinu da skines nekih atraktivnih pesama, da malo svirkas, da se pohvalis pred drustvom, ili porodicom pa ides sistemom dza-bu, ali ne moze tako... Mora ici redom, jedno po jedno, od najjednostavnijih i (nazalost) najdosadnijih stvari koji su temelj muzike pa onda dalje i dalje gradis tehniku, repertoar itd... nema nista preko noci, ovo ti je prijateljski savet kao kolega kolegi.

ЂолеПФК
09.01.2013, 05:31
I nemoj da te obeshrabre saveti starijih kolega nego neka ti budu podstrek da još više vežbaš, niko nema loše namere ovde veruj mi. Mene je recimo prošle godine doktor magistar (i ostale titule) muzike Tranzit ( ^:)^ ) ,,nagrdio'' , ali ja to nisam shvatio kao lošu nameru, pa sam još više zapeo da vežbam, pa bih ti preporučio da tako radiš i ti. I ne znam da li si poslušao kolege, ali uzmi Tajčevića i čitaj to, možda ti bude i dosadno, ali će ti dati odličnu teoretsku osnovu, pa ćeš uz određene nadogradnje prestati da ,,nameštaš'' terce kako nameštaš. (a ja očekujem piće od čika Neše). Pozdrav druže i samo napred!

AcaG600
09.01.2013, 10:08
....(imao sam povisilice C#,F# i G#).....
Ja sam te iz ovog skapirao da tu pesmu koju si svirao iz A dura(jer u Adur-u imas ove 3 povisilice(snizilice)) nisi mogao da odsviras iz normalne terce A dur koju imas, jer nisi imao neku dobru tercu iz A dura, pa si tercu iz N dura 3 puta transponovao (+3) da bi dosao do A dura i odatle je svirao? Jel' tako? :D

Ace
09.01.2013, 10:10
Citajuci ovo ja sumnjam da i terca nije dobro uradjena. Nemoze terca da bude AmG .... sta to znaci ? Da je terca za Am i Gdur skale?! Pa jos se i B spominje..... Opsto pravilo je da Am terca odgovara jos za Cdur i nijedan drugi tonalitet.
@formula95
Kazes neznas koja terca ide .... osnovno pravilo je iz koji tonalitet sviras ta terca ces uzeti. E sad ako ti sam neznas u koji tonalitet sviras onda neznam sta da ti kazem.... najbolje bi bilo mani se terca uhvati osnovne skale da naucis! Nikad neces dobiti pohvalan komentar ako ni sam neznas sta i gde sviras.
Postovano sa mobilnog uređaja

formula95
09.01.2013, 13:21
Hvala na komentarima. @yamahapassion pogodio si, to je to, danas cu kad upalim klav. detaljnije objasniti

nesaband
09.01.2013, 13:39
yamahapssion imas pice od mene kada dodjes u Beograd.:lol:

smuchac
09.01.2013, 14:59
Ja mislio da je neki Mrcedes kad se spominjalo AMG :D
Šalu na stranu druže formula. Mani se terci i transponiranja dok neke temeljne stvari ne središ. Neka te ne bole demo snimci drugih kolega s foruma i pripremi se malo pa se pojavi opet jer na brzinu ces se samo izblamirat. Daklen,od početka kreni jer si puno toga preskočio u ovoj fazi gdje si sad. zato ti, jasno, i ne ide najbolje. Sretno! ;)

Sejox
09.01.2013, 16:54
Ako realno pogledam,ovdje je najveci uzrok nestrpljenje i zelja da se preko noci nesto nauci.
To nestrpljenje i ta takva zelja su ujedno i najveci "neprijatelj" nasem clanu "formuli" i dok god to postoji u njemu,to ce mu biti kocnica,i tapkace u mjestu,bez sanse za napredak.
Umjesto da nauci "abecedu/azbuku" on hoce da nauci "engleski".;)

Ovo cak mislim da postaje i simptomaticno.
Mladi ljudi kupe klavijaturu,iz njima znanih razloga,i umjesto da se lagano muzicki opismenjuju,oni,sad lupam na primjer,odmah traze sempl gajdi za pjesmu "Ej od kad sam se rodio" -JU-VE.
Skroz naopako i bez ikakve logike i rezona.

Cini mi se da dolazi vrijeme da je imati klavijaturu,isto kao imati i mobitel.

@formula,- ovo sve naravno nema veze s tobom,ali uspori malo.Ubaci u prvu i vidjeces da ces dobro voziti.

sale_band
10.01.2013, 12:01
Ima li ljudi ista na ovom nasem Bosansko-Hrvatsko-Srpskom(sem cirilice) ? :D

Mislim da je lakse nauciti cirilicu nego prepisivati citavu knjigu.... Cak i brze