PDA

Pokaži Full Verziju : Treba mi savet oko mog ozvucenja i prostorije


korgic
18.09.2012, 17:27
Pozz,imam jedno pitanje.Sviro sam ovj vikend sa mojom starom ekipom i postavili kako bi trebalo da se postavi ozvucenje.Ali desilo sto nebi trebalo da se desi da je akustika sale bilo katastrofa,sviram bas na klavijaturi cujem bas duplo milism i ostale instrumente kao harmoniku itd.Koristili smo dynacord powermate 1600 gde smo stavili bas binovi od dynacord cp 15-1 i preko njih smo kacili zek 15/3m.Moje pitanje je sledece kako je najbolje podesiti zvucnike u takvoj prostoriji da bi bili kolko dobro oko akustike?I dali je bolje da se posebno stavi pojacalo za nase basbinovi da ne ideu preko dyncord powermate?Hvala svima

Dell
18.09.2012, 18:31
Pa jel koristite vi monitore?

korgic
18.09.2012, 18:36
Nismo nikad tako radili,na ovoj sliki ima iza nas jedan bas bin i 2 aktivne kutije koje smo korostili kao monitor preko dynacord powermate 1600.Ali samo na ovu svirku u buduce verovatno isto ce da koristmo monitore,samo nezna moj kolega harmonikas inace je to njegovo ozvucenje.Pito me ne za savet kako jeje najbolje postaviti zvucnike za ovakve prostorije i kako je najbolje odraditi sve to.Hvala

Ivan KV
19.09.2012, 01:01
Postavka zvucnika je ok,ali neke zakone fizike je nemoguce pobediti.Bina je jednostavno uradjena na principu "skoljke"nije bas sasvim, ali mislim da ova sala nije namenjena za ozvucavanje,vise je za neki kamerni orkestar bez mikrofona i pa sistema.

casper
19.09.2012, 01:40
Od ovakve sale ne postoji gora. Kao što veli Ivan KV efekt školjke je katastrofalan za zvuk na samoj bini. Još ako je bina šuplja ....

Može se nešto dobiti ako bi se instrumenti izvukli prema naprijed, prema rubu bine. I ako ima mjesta, zvučne kutije više razmaknuti sa strane. Ne vidi se dobro na slici, ali postaviti ih s bočne strane bine i više prema nazad.

MarjanMilosevic
21.09.2012, 11:42
Ja mislim da on ima problem sa odbijanjem zvuka sa zida koji je prekoputa bine. U ovom slucaju bi preporucio da se zvucnici jos malo vise razdvoje (levo/desno)i da se onda usmere ka sredini podijuma a ne direktno u zid. Sto se tice baseva mislim da tu nema mnogo pomoci ako je ovaj efekat u pitanju. Jedino da se sala kompletno akusticki sredi sto je verujem nemoguce.
Postavljanje baseva uz sam cosak bi donekle resilo problem ali treba eksperimentisati.

casper
21.09.2012, 11:55
Možemo samo nagađati jer se ne vidi ostatak sale, veličina, prozori i najbitniji dio, visina stropa i njegov oblik.
Treba probati s postavljanjem kutija na druge pozicije ali to neće mnogo utjecati na zvučnu sliku, pogotovo ne na zvučnu sliku na bini. Basovi u čošku će imati upravo suprotan efekat. Tu poziciju treba izbjegavati.

MarjanMilosevic
21.09.2012, 14:14
naravno da mozemo samo nagadjati. Ali promena pozicije i te kako moze uticati na zvucnu sliku pogotovo na bini. Ako se zvuk odbija od zida i vraca na binu sa zakasnjenjem dobijas sve duplo. A basevi u cosku je extra stvar za onog koji zna to iskoristiti. Dobijas nekoliko decibela vise i plus ekstenziju u niskim tonovima.

casper
21.09.2012, 15:04
Naravno, pozicija bas kutije u čošku podiže te frekvencije za skoro 9db. Od takvog pozicioniranja basa u ovom slučaju nema sreće. Jedno od mogućih rješenja je podići basove na samostalne podije i pozicionirati ih bočno od bine, te ih eventualno iskositi prema unutra.

Najbolje odgovore će dobiti @korgic kada pokuša s nekom od predloženih varijanti. Bilo bi dobro da nakon testiranja i iznese vlastita viđenja na ovoj temi.