PDA

Pokaži Full Verziju : Tyros3 - Razna pitanja

Strane : 1 [2] 3

tyros2
08.11.2013, 23:32
Tako recimo, mozemo koristiti iz jednog seta dobos, iz drugog bas bubanj, itd... Samim tim je moguce izbeci prezasicenje Custom Drum banke (koja ionako nije prevelika)!

IDEALNO rjesenje za yamahine aranzere srednje klase koji nemaju "Custom drums".Mnogi naprimjer zele da im u jednoj drum traci svira bas noga iz Standard kita a dobos iz Brush kita naprimjer,ali nepasu im tarabuke i zele ih recimo iz Oriental drum kita!

Pogotovo se ovo odnosi na psr-A2000,OR-700 i A1000 tj yamahine orientalne klavijature!

Eto rjesenja... :)

Dodato:
To je previse pesacki posao, u programu uzmes i selektujes onaj element ili elemente koje zelis i kopiras ih u drugu traku u kojoj upises MSB, LSB i PC za zeljeni set bubnja. Ali je moguce i tako uraditi, ja sam u prethodnom postu iskljucio tu opciju kao mogucnost jer mi je neverovatno da neko tako kopira bilo sta! :)

Da da kolega ali reko kad je kolega pitao da mu odgovorim!

pozdrav!

casper
09.11.2013, 04:02
Momci, radite kako vam odgovara i mislite da je bolje. Moj profesor iz matematike bi rekao, zašto bi bilo jednostavno kad može i komplicirano. Svakome po izboru.

Gdje je logika da se radi na "zaobilazni" i nepraktičan način koji opisujete, kada je Yamaha ponudila ( i u starijim modelima koje spominjete) mogućnost da se u multipad-u odradi to isto na brži, bolji i pregledniji način.

Imamo 4 multipada, plus dvije trake bubnja. Znaći da bubanj možemo razložiti na 6 posebnih elemenata u 6 posebnih traka. Pored toga, ostale trake Styla su slobodne za one intrumente što im je namjenjeno.

Oni koji poput Akordionista i tyros2 misli drugačije, neka rade po njihovim uputama. Ali neka budu spremni na lagano "iznenađenje" kada jednog dana promjene klavijaturu i ubace ovako odrađene stylove. Vrlo je vjerojatno da ovo "IDEALANO rješenje" neće funkcionirati. Koliko vidim po stylu sedmica-fraze koji smo dobili od tyros2, bubanj koji svira na CHD2 se nalazi na 5 traci. (slika1)Bas je na 7? Istovremeno, 13 traka je bez podataka ... Hmmm Na mom Tyrosu4, traka CHD2 (ova s bubnjem) nestane čim u nju uđem i pokušam je obraditi u EDIT. Nakon save i izlaska iz editora, ovog bubnja više nema. Zašto je tako? Pojima nemam niti me zanima.

Neću više niti slova napisati u vezi ovog dijela. #:S

@VUNIMRAV - nisam ti ja za za administratora, nikada dobar konobar neće biti dobar šef sale ;) Uostalom, administracija svoj posao radi izvrsno.

@lagunaband - vidim da su ti već odgovorili kako u klavijaturi postaviti različite volumene na trake Styla. Ako nemaš pristup računalu, to je dobar postupak. Brže preglednije i jednostavnije je to napraviti s programom. Od ona tri koja sam predložio, najpogodniji za to je MixMaster. Ponajprije zbog toga što je on jedini koji "zaobilazi" CASM podatke i ne moraš se brinuti da li će poslije obrade ti podaci biti poremenćeni. Pored toga, kod njega ne trebaš raditi konverziju Styla iz SFF2 (Tyros3 i 4) u SFF1. On barata bez problema sa Stylovima koji su u formatu SFF2.

Mislim da će slika 2 biti dovoljna da shvatiš sve što treba. I kako napraviti promjene i to da se radi o free programu koji je pregledan i da bez ikakvog posebnog iskustva s njim odradiš ovaj posao.

lagunabend
11.11.2013, 23:14
Kolege opet ja ,znam da sam dosadan aj jbg ne poznajem materiju,imam neke semplovane terce,(u pitanju je tyros 4 ),u jednoj oktavi mi sviraju ok u drugoj ne ,znaci u prvoj rastimovani, u zadnjoj oktavi ok ,jel to normalno ili ne, na tyrosu ,ili imam neke lose terce

tranzit
12.11.2013, 02:57
Imas nedovrsene terce. Taj ko je radio te terce, odradio je, cini se, samo za jednu oktavu.

mladen.lav
16.11.2013, 13:55
Trebam savjete

Imam priliku za T3 za 1700e sa zvucnicima, ocuvan + jedna godina garancije.
Dvoumim se izmedju T3 i PA900, jer je Tyros ipak mrak sto se tice aranzera, ali slab vokalizer, terce gotovo pa nemoguce napraviti i manjak materijala. Pre sam imao i pa800 i T2. Ne tezgarim u pitanju je hobi moze malo savjeta Sta je bolje za tu cjenu? Uzmite u obzir da bi PA900 bio nov sa tri godine garancije i kada idem na godisnji da Stroj nosim sa sobom. Hvala

I zamolio bi bez rata izmedju Korga i Yamahe kako to ide po obicaju :lol:

tyros2
16.11.2013, 14:28
Za izbor odluci se saam!

Ja bih napomenuo da Tyros3 moze imati terce I to perfektne,uz MIDI kabal!

pozdrav!

mladen.lav
16.11.2013, 15:16
Kako sprjeciti ono famozno guljenje farbe sa Tyrosa?
Kada je T3 napunjen sample recimo 400mb za koliko vremenski se upali?

makso68
16.11.2013, 16:06
Vrlo brzo učitava semplove,a dok se učitavaju može se odsvirati neka laganica sa vce bojama.Pozdrav!

Sent from my HUAWEI G510-0200 using Tapatalk

Akordeonista
17.11.2013, 02:16
Na tyrosu se mogu uraditi odlicne terce od semplova! Pri tom, ne moraju se ucitavati novi semplovi vec se mogu koristiti oni koji se vec nalaze u setu. Terce ce se "pakovati" u User Program kao i ostale User farbe. Pomocu softvera tipa Awave Studio je moguce to veoma lako izvesti i sam postupak nije pretezak!

tranzit
17.11.2013, 02:37
Ne znam samo zasto bi to radio, kada postoje vec terce koje ne zahtjevaju redjanje desetine i desetine samplova za svaku od terci, odnosno harmonskih konfiguracija. Kao drugo, sa tim tercama je totalno nefleksibilan i u pogledu instrumenta koji svira tercu, a i u pogledu harmonskih konfiguracija (skala). Zasto to sve raditi, kada postoje terce koje su 100% fleksibilne jer se u trenu odabere i instrument koji ce svirati tercu, a i skala po kojoj ce taj instrument svirati tercu. Sto mora prosto, kad moze i komplikovano ?????

Dell
17.11.2013, 04:08
400 MB se ucitava oko 10 minuta, istina na Korgu to dosta brze ide, ali nije nekakav problem. Sto se tice dvojbe izmedju pa900 i tyros3 zbog vocalista to je sasvim nepotrebno, ako volis vocalist kupi ga posebno.

tranzit
17.11.2013, 05:02
Potpuno ispravno. Ljudi ocekuju previse od jednog instrumenta i ako moze ikako za par stotina eura. Vokalist, kod aranzera koji ga imaju, je samo mali dodatak, koji nije posebno sposoban ali one osnovne operacije odradi pristojno. Za veci kvalitet i kompleksnost se kupi eksterni Harmonizer po zelji i onda je sve na broju u visokom kvalitetu. Bar se Harmonizeri u posljednje vrijeme mogu nabaviti za mali novac jer ne mora to biti odmah Voice Live 2, posto i dva do tri puta jeftiniji uredjaji, daju veoma dobar kvalitet.

viktor011
17.11.2013, 09:21
Akordeonista,Mozes li nekako objasniti ukratko kako da uradim terce u awave,mada imam tyros 4 ali mislim da je to isto

VUNIMRAV
17.11.2013, 10:07
Kolega,veruj mi na rec,ja sam se uverio!Od midi terca nema boljeg resenja,naravno u kombinaciji sa registracijama.Primer: pesma "kao vuka samotnjaka"odrediis ritam,odredis4 farbe na OTS,odredis tonalitet-tercu,dodas razne i zeljene efekte,na MP stavis ako treba razne lupove(pas,vuk i sta se vec stavlja uz tu pesmu) i sve to zapamtis i memorises u registraciju.Da li je ista vise potrebno?Jednom "klikom" startujes!!!
Ovo pisem i govorim jer sam kod ociju bio slep godinama!!!!

mladen.lav
17.11.2013, 10:08
Ne znam samo zasto bi to radio, kada postoje vec terce koje ne zahtjevaju redjanje desetine i desetine samplova za svaku od terci, odnosno harmonskih konfiguracija. Kao drugo, sa tim tercama je totalno nefleksibilan i u pogledu instrumenta koji svira tercu, a i u pogledu harmonskih konfiguracija (skala). Zasto to sve raditi, kada postoje terce koje su 100% fleksibilne jer se u trenu odabere i instrument koji ce svirati tercu, a i skala po kojoj ce taj instrument svirati tercu. Sto mora prosto, kad moze i komplikovano ?????

A koje su to vec gotove terce MIDI?

VUNIMRAV
17.11.2013, 10:11
Kolega Mladene,o tome se pricalo na forumu na 20 mesta,ima i uputstvo za podesavanje istih.

mladen.lav
17.11.2013, 10:13
Znam kolega nego pitam tranzita na koje terce on misli?

VUNIMRAV
17.11.2013, 10:17
I bas si nasao NJEGA pitati na koje terce misli!?
Mozda gresim,a ako gresim onda se izvinjavam unapred,ali mislim da tu u tom pitanju ima prilicno ironije,sto ako je tako ne bi bilo nikako umasno,bar kas se o radi o "omladincu".

mladen.lav
17.11.2013, 10:22
Druze covjek je napisao tj. savjetovao mene da su bolje neke gotove terce nego sampling terce, pa sam ga pitao na koje on to gotove terce misli. :)

tranzit
17.11.2013, 11:01
Za Yamahine aranzere postoje samo jedne jedine "terce", na bazi midi songova i stotine Sys Ex podataka u njima. Ovaj proizvod je jedinstven i nema ga dva ili tri puta. Naravno da su "bolje" no bilo kakve "sampling terce" jer su potpuno flreksibilne po svim pitanjima, a to sam gore vec objasnio. Upravo na te sam mislio.

mladen.lav
17.11.2013, 12:22
Ima li velike razlike između T2 i T3 po kvalitetu zvuka po funkcijama. Inao sam pre T2 bio sam prezadovoljan u kakvoj je sve prednosti T3

Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk

dmmacak
17.11.2013, 12:29
Ne bih da palim vatru, al reko da kazem svoje zapazanje. Meni se desavalo, dok sam koristio midi terce, da mi ostane zaglavljen FILL. A i neki put se rastimuju. Ne mogu se vezati za OTS. Probao sam sva moguca podesavanja u midiju, i na kraju napravio semplovane terce. Ima ovde na forumu i objasnjenje kako sr prave. Tranzit je sve to lelo objasnio.
E sad kod mene je T2,ne znam dal ima neke veze

mladen.lav
17.11.2013, 12:36
Koliko mjesta ima na useru za te semplovane terce. Jel to na jednom uperu osnovni ton a na drugom terca ili je to jedan uper po dva tona na jednu tipku rj izmixano? Nekom smjesno al pitam jer neznam

tranzit
17.11.2013, 13:39
E sad kod mene je T2,ne znam dal ima neke vezeE upravo to je i bio problem jer si "zloupotrijebio" terce, koje su pravljene za neke druge Yamahine aranzere, a bice najprije, za PSR9000 ili jos ranije. Nebitno koji je aranzer bio u pitanju, terce nisu bile za Tyros 2 i to je bio uzrok svim problemima. Inace, nikakvih poteskoca nema ni na jednom od aranzera ukoliko se imaju terce pravljene bas za njega. Ovo je bitno radi toga jer je Yamaha pravila izvjesne devijacije u Sys Ex protokolu kod svakog od modela, sto je bilo dovoljno da poremeti mnogo toga u radu tih terci, pa je jedini lijek bio raditi terce za svaki od modela posebno.

Dell
17.11.2013, 13:41
Meni se isto dogadjalo kao i dmmmacku.

dmmacak
17.11.2013, 14:43
Koliko mjesta ima na useru za te semplovane terce. Jel to na jednom uperu osnovni ton a na drugom terca ili je to jedan uper po dva tona na jednu tipku rj izmixano? Nekom smjesno al pitam jer neznam

Semplovane terce ti zauzimaju custom mesta onoliko kolko naptavis terci. Kod mene su zauzele 30 mesta. Al imam skoro sve terce. A posao da se urade ni malo nije lagan. I jeste velika mana sto se ne mogu menjati zvuci u terci. Koristis samo jedan part za tercu a dva za boje po izboru i to sacuvas u OTS ili registraciju.
E sad me kopa gde bi nabavio terce za T2.

VUNIMRAV
17.11.2013, 15:34
Tranzite,a kako da "prepoznam" koje su terce za T3?Cini mi se da (mozda je to subjektivni soecaj) su mi nekako melodicnije lepse zvucale na psr3000 nego na T3,a na T3 sam stavio (navodno) od T2.

VUNIMRAV
18.11.2013, 00:40
Vec nekoliko godina koristim vokalist performer "digitech",a sada bih probao sa T3 kako bi to zvucalo.Nisam nikada niti znam prikopcati,ali me kopka.
Znam da su Yamhini "vokoderi" dosta losi,a ja bih voleo kad bi mi neko uporedio ta dva,tako bih imao pravu sliku.

tranzit
18.11.2013, 01:11
Digitech Performer je uredjaj koji je opremljen sasvim solidnim harmonizerom koji raspolaze Scala modusom, pa tako nije ovisan o Midi informacijama sa aranzera, vec se moze napraviti prateci glas po cvrsto odredjenim skalama, odnosno harmonskim konfiguracijama, sto kod Yamahinih arazera nije izvodljivo. Samo ta cinjenica je dovoljna da prikaze prednost Digitecha. Osim toga i kvaltet pratecih glasova je na visem nivou, tako da svi poeni idu Performeru.

U vezi sa tvojim pitanjem o "tercama" za T3. Ne mozes ih nikako prepoznati, sem po tome da li rade kako treba ili ne. Neka druga oznaka ne postoji. Radi se, kako sam vec napisao, o izmjenjenim pojedinim Sys Ex podacima kao naredbama u tim "tercama", a koje su uslijedile jer je i Yamaha napravila adekvatne izmjene u pojedinim svojim modelima u pogledu Sys Ex podataka. Bilo je povremeno i drasticnih Yamahinih izmjena, pa sjecam se, negdje s pocetka, "terce" za PSR9000 nisu odgovarale recimo Yamahi PSR1000 ali su potpuno odgovarale PSR2000, dok su one za PSR1000 bile 100% kompatibilne sa PSR1500 i 3000, kao i Tyrosom 1. Kasniji modeli T2, T3 i T4 su uvijek odstupali jedni od drugih jer su i Sys Ex podaci kod svih bili drugaciji. Citavu zbrku i strku je Yamaha napravila izmjenom Sys Ex naredbi kod pojedinih modela. Sys Ex podacima je moguce napraviti silna "cuda" na Yamahinim aranzerima, tako da je sasvim lako dobiti u desnoj ruci cak i 5 ili 6 instrumenata, umjesto 3 (R1; R2; R3) i to tako da svaki od njih ima svoj Volume Level, Panoramu i Levele centralnih efekata, kao i da svaki od njih moze svirati prim, tercu, kvartu ili recimo kvintu. Adekvatno ovome, moze se znaci imati citav odrkestar instrumenata na desnoj strani, od kojih svaki moze svirati drugaciji interval u okviru jedne skale ili harmonske konfiguracije. Iz ovoga je jasno kako je taj Sys Ex protokol, kod Yamahinih XG instrumenata kompleksan, a jos jasnije sta se desava kad Yamaha promijeni i najmanju sitnicu u tom protokolu.

casper
18.11.2013, 01:17
Nemaš što izgubiti, probaj pa ti se možda i dopadne. Nisu loši vocoderi nego ljudi koji ih koriste ...
Kreni od ovih par videa gdje lijepo objašnjavanju podešavanja na Tyros(1)
http://goo.gl/pZJszV

"... princip je isti sve su ostalo nijanse ..."

Pogledaj i ovaj demo na Tyros3, zanemari pjevanje, gledaj podešavanja i možeš mnogo naučiti. Obrati pažnju na 3,57, imaš HARMONY VOLUMEN 1, 2 i 3. Ti se "poigraj" tako da staviš na nulu dva od tih tri prateća vokala. Pjeva ti samo jedan glas u pozadini i djeluje mnogo prirodnije. Može se napraviti dobar sound, ovisi o pjevaču (boji glasa) i o postavkama za njega.

http://youtu.be/XborDPT0C94

VUNIMRAV
18.11.2013, 01:24
Hocu,bas cu probati,samo da jos malo napakujem registracija!!!
Pa fino to zvuci!!!

casper
18.11.2013, 01:26
A što je s backupom? :D

VUNIMRAV
18.11.2013, 01:29
Pa ja sam zamislio jos sutra i prekosutra uraditi jedno 10tak registracija i onda da sve bekapujem!?

casper
18.11.2013, 01:37
Pa zato pitam, da se u međuvremenu ne dogodi ... neću ništa reč' L-) Imam za tebe i one koji to nisu radili "malo" uputstvo. :D

########################

Složili smo klavijaturu po vlastitom ukusu i sad to sve treba pohraniti na sigurno, zlu ne trebalo. Nisam na netu pronašao sličan sadržaj pa ću opisati postupak kako to ja radim na Tyros4. Ako sam nešto izostavio ili je u odnosu na Tyros 3 dugačije, molit će da me ispravite.

Prije samog postupka je potrebno osigurati jedan USB stick, USB kabl za spajanje klavijature s računalom i instalirati odgovarajuće driveri. USB stick treba formatirati na klavijaturi, a veličina nije bitna. Dovoljno će biti 10-tak megabajta prostora.
Driveri moraju biti pravilno instalirani, za sustav koji imate na računalu (XP, Win7, Win8, 32 ili 64 bita) i za model Tyrosa koji koristite.

Izradu ću opisati u par koraka.

1. Na HD-u u klavijaturi napravite glavnu mapu s imenom ARHIVA. Unutar nje kreirajte podmape USER, LIBARY, BACKUP. U USER mapi kreirajte podmape VOICE, STYLE, REGISTRATION, SONG, MULTIPAD.

2. Umetnite USB stick u Tyros i pratite FUNKCTION > UTILITY > OWNER > BACKUP > OK > OK

Ovim smo napravili BACKUP (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=256487&postcount=191#axzz2kx7fvY65) svih postavki klavijature, datoteka se nalazi u rootu USB-a i ima ekstenziju bup.

3. VOICE CREATOR > LIBRARY SAVE > ALL > OK > pronađemo mapu na HD-u ARHIVA/LIBRARY > SAVE > nazovemo je LIB_1 > OK > OK

Kreirana je jedna datoteka sa svim CUSTOM VOICE i CUSTOM DRUM soundovima.

4. Slijedi "ručno" kopiranje USER mjesta za Stylove, Voice, Registration, Song i MultiPad. Opis je na primjeru Styla.

Iz glavnog ekrana ulazimo u STYLE (D), s TAB-om se premještamo u USER, pritišćemo COPY (3 dolje) pa ALL (6 dolje) i za kraj OK (7 dolje). Odlazimo do HD/ARHIVA/USER/STYLE i pritišćemo PASTE. Pričekamo dok se postupak ne završi.

Postupci za ostale USER-e su identični. Ako krećemo iz Voices, pohranjujemo ga u USER/VOICES, iz Songa u USER/SONG ...

5. Sada je potrebno sav sadržaj HD-a iz klavijature pospremiti na sigurno, na disc računala ili neki vanjski disc.

Klavijatura je ugašena i spojena USB kablom s računalom koje radi. Treba držati pritisnutim gumb MUSIC FINDER i istovremeno upaliti klavijaturu. Pričekamo trenutak dok se na ekranu Tyrosa ne pojavi obavijest. Sada smo "povezali" Tyros i računalo na način da računalo prepozna HD klavijature kao vanjsku disc. Vidjet ćemo ga u Exploreru kao novi hard, a sa njegovim sadržajem baratati na uobičajen način.

Napraviti ćemo novu mapu negdje na hadru računala i nazvati ga TYROS_BKP. U tu mapu jednostavno kopiramo cijeli sadržaj koji se nalazi na HD Tyrosa. Tako ćemo pohraniti i mapu ARHIVA sa svim podacima koje smo unijeli u nju.

Na kraju preostaje uzeti onaj USB iz drugog koraka i njegov sadržaj Tyros.bup kopirati u C:TYROS_BKP/ARHIVA/BACKUP

#########################

Nadam se da će opis koristiti svima koji su uložili vremena i truda da poslože svog "ljubimca" i da podatke čuvaju na sigurnom.

Možete pritisnuti Thanks ispod ovog posta, a ako vam je to mrsko javite se porukom da vam pošaljem broj mog računa. :D

VUNIMRAV
18.11.2013, 01:44
Koliko sam shatio,na sam USB stik se ne moze sve "pohraniti"ili gresim?Mora li se ici sa i na racunar.Ja na mom HD imam oko 1gb materijala?

casper
18.11.2013, 01:48
Može ići i sve (cijeli hard ) na USB ali taj će proces potrajati. U mom opisu na USB stavljaš samo BACKUP datoteku. Ono što ona sadrži napisao sam prije na ovoj temi (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=256487&postcount=191#axzz2kx7fvY65).

Praktički radiš običan COPY/PASTE (kopiju) svog HD-a iz Tyrosa na neko mjesto u računalu.

VUNIMRAV
18.11.2013, 01:53
Ma ja sam danas vec nseto radio(mos' misliti)kopirao sam sve sto imam a HD na jedan USB,a od ovog sa racunarom bezim jer cim si mi spomeuo drayvere....!

casper
18.11.2013, 01:58
Nemaš straha, koji operativni sustav imaš? U stvari, jeli 32 ili4 bitni?

VUNIMRAV
18.11.2013, 02:02
Sustav,koji samo sto se nije raspao u paramparcad. XP sp2=))
Ipak mi je milija ova varijanta sa USB-om
Dodato:
64 bitni

casper
18.11.2013, 02:11
Kako god želiš. Postupak je isti, jedino 5. točku odradiš sa HD-a na USB.

VUNIMRAV
18.11.2013, 12:24
@Casper,Idem probati uraditi backap!Budi "tu' za ne daj Boze!

NordX
18.11.2013, 13:09
Cao svima. Citam ovu temu vec dosta dugo. I planiram da ovih dana pazarim Tyros 3. E sad,voleo bih kada bi neko od Vas mogao da snimi neki demo,par pesama i da mi posalje ili jos bolje,da mi neko da Skype,da cujem kako radi T3,posto se nikad nisam susretao sa Yamahom. Presao bih sa Pa1xpro na T3.

Hvala unapred

NordX

VUNIMRAV
18.11.2013, 15:07
@Nordx,neces nista moci valjano oceniti dok licno ne sednes za yt3 ili da cujes uzivo.Mislim da ima nekoliko demo snimaka kod nas.
@Casper,uradio sam bekapovanje po tvom recepusu, kao sto ti rece 'zlu ne trebalo!!!'

Dell
18.11.2013, 15:57
Potrazi kod mene u demu ili na kanalu na youtube.

VUNIMRAV
18.11.2013, 22:14
Opet ja#:S
Kako da najkracim putem udjem u "USER"style?

casper
18.11.2013, 22:23
Glavni ekran > D > inicijalno baca na preset, s TAB-om na desno

Zašto pitaš?

VUNIMRAV
18.11.2013, 22:44
Zato sto mi je nelogicno da na psr3000 je bio poseban taster za User ritam i na desnoj strani User farbe.Jednim pritiskom na njega,otvarao bi mi ga,ovako moram cackati nekoliko puta ako mi se ritam nalazi na HD ili jos gore na USB.
Ili ima neko resenje a ja ga ne znam!?

casper
18.11.2013, 22:57
Kakva bi to Yamaha bila kad ne bi imala tu pojedinost. :-) I nemoj mi molim te dirati "medolina", vidiš da je mrtav ozbiljan. =))

Postoji jedan button u STYLE grupi na kojem piše FILE ACCESS. Ako je on upaljen, tada je button za svaku grupu (POP&ROCK, BALLAD, DANCE ...) u stvari "šortkat", prečica za neku lokaciju gdje se nalaze Stylovi. Svakome od njih možeš pridružiti po jednu mapu gdje se nalazi Stylovi na HD (ili negdje drugdje u klavijaturi).

Opis slijedi ...

Imaš vlastite Stylove na HD, na lokaciji STYLOVI/BRZE. Dođeš do te mape uobičajenim putem preko Style (D) i otvoriš mapu da ih vidiš. Postaviš se u "smanjeni" pregled ekrana preko tipke VIEW (7 gore). Pritisneš tipku E gdje piše MEMORY. Na ekranu se pojavljuje obavijest da trebaš pritisnuti jednu grupu stylova(POP&ROCK, BALLAD, DANCE ...). Predpostavimo da su pritisnuo DANCE.

Kada je upaljen FILE ACCESS, pritiskom na DANCE direktno dolaziš na lokaciju STYLOVI/BRZE. Tako je moguće pridružiti svakoj od 11 grupa jednu lokaciju.

VUNIMRAV
18.11.2013, 23:11
To vredi za grupe postojece(fabricke),a da li tu mogu da memorisem da mi najpre izbaci User style pa da onda tabom idem na HD?
Dodato:
ok probao,skuzio!

casper
18.11.2013, 23:16
Za tvorničke grupe vrijedi ako FILE ACCESS nije upaljen. Ako je upaljen FILE ACCESS onda vrijedi za bilo koju lokaciju, USER, HD zajedno s podmapama u njemu.

Odradi ono što sam opisao u predhodnom postu i vidjet ćeš o čemu pričam. ;)

OK, bitno da si shvatio.

Čuj, još malo pa ćeš "potrošiti" sva pitanja na koje sam pripremio odgovor. Šta ću raditi kad sve svladaš. :-)

tranzit
18.11.2013, 23:25
Hahahaha... ama ne napada me niko, a i sto bi. Ono jedino sto imam mi se ne moze oteti... ili bar nisam cuo da se znanje i iskustvo moze opljackati. Ostali nek' se bakcu s parama, meni je ovo dovoljno, a i sigurno je i od nepogoda i od ratova. Te "inovacije", to jest to sto ljudi u zabludi, samo misle da su inovacije, su za mene potpuno nebitne jer ima pravo svako da se igra na svojoj razini, kao ono kod video igrica, gdje postoje hijerarhijski poredjani Leveli, pa se poneko upiski od srece kada savlada drugi Level, a nekome je i osmi malo.

Nego, taj File Acces je Yamaha uvela jos s davnom PSR9000 i zanimljivo je da su to ljudi, iskljucivo uslijed neznanja, veoma malo koristili a ogromna je pomoc, kao uostalom i svaki Shortcut kod muzickih instrumenata. Ima tu jos brdo mogucnosti kod Yamahinih aranzera, koje su pravo blago, a ostalo neiskoristeno. Rijetki su tipovi poput caspera, koji su se dobrano potrudili da upoznaju svoj instrument do u detalje. Posebno, sto se tu radi o Yamahinim aranzerima, koji raspolazu svemocnim oruzjem ili orudjem, kao sto je XG protokol. Tu je bez malo, sve moguce, samo treba imati dovoljno maste.

VUNIMRAV
18.11.2013, 23:27
Imam jos nejasnoca more more,jedna je jako vazna a to je da na "misice' podesavam eq u miksing konsoli.Nije mi jasno zasto nekad mogu delovati na ritam a nekad ne.Znam da je u odabiru onih partova i jos mnostvo toga!!!E to mi je problem,sada ga nekako resavam pojedinacno delujuci na svaki kanal koji zelim(obicno bubanj i bas ostalo vise manje,ali ne znam svaki put kompletno da promenim eq.Negde mi je zakoceno!I,koliko prvih 4 ili 5 grupa su za ritam?

tranzit
18.11.2013, 23:55
A da ti malo prelistas taj Manual... ama samo malo, ne moras mnogo. Mnoge bi nedoumice rijesio.

Kada ces vise da mi posaljes ono ali kako treba. Jednom nedostaju samplovi, drugi put nedostaju PCG fileovi. 'Ajd organizuj se pa mi posalji i samplove (ksf) i sound programe (PCG) da ti to uradim sto si htio i sto ti je tako hitno trebalo. Postao si latentan od kad si kupio taj Tyros, nije te stid i sram, stariji gospodin a lijen i neodgovoran i to prema sebi.

VUNIMRAV
19.11.2013, 00:08
Ma nisam ucio engleski,pa nemam pojama,jbg,moram svako malo na Gooogle prevod.Gledam u manual ko krava u mrtvo tele.
A ono ti ne znam poslati,zao mi je jer ima dobrih stvari,a li mi je najzalije, imao je dobru organ harmoniku i "aman' gitaru ostalo vise manje ima na ovoj Yamhi.
Dodato:
Hnm,ubice me ova T3,i pocrnio i nabunuo i kicmu slomio i vrat,glava mi puca,konkretno brate,"skenjala me ova yamaha",ali mislim da ce biti dobro(jedino ako na kraju ne riknem-pritisak me rastura!!!)

tranzit
19.11.2013, 00:12
Ama kako ne znas sunce ti zezeno ? 'Ajda da ti pomognem da exportujes kako treba. Koji Korgov aranzer imas, to jest sa cega treba da exportujes ?

VUNIMRAV
19.11.2013, 00:15
TR-a

tranzit
19.11.2013, 00:16
Sacekaj malo.

casper
19.11.2013, 00:26
Ajd dok on čeka da se ja ubacim. :lol:

Dobro zboriš Tranzit, znanje je pored duhovnosti jedina vrednota koja se ne može ukrasti, oteti drugome. I do koje se ne može doći na brzinu, preko noći. Na žalost, premalo ljudi, a pogotovo danas, je uistinu svjesno tih činjenica.
Morao sam to izdvojiti iako nema (direktne) veze s temom. Opet je "kriv" Tranzit i ponukao me na "filozofiju". B-)

Vratimo se nazat Yamahi i ovoj temi. Odgovor na pitanje VUNIMRAV-a. Na sve postavke Styla koje se nalaze u MIX CONSOLI, možeš djelovati na dvije razine. Nazovimo ih tako. Možeš ih pohraniti u samu strukturu Styla ili ih pozvati iz Registracije. Konačni efekt na sound Styla će biti isti ali postoji razlika u načinu pohrane.

Recimo da na Bas gitari želiš namjestiti EQ HIGHT=10, a EQ LOW=-4. Odeš u MIX CONSOLE i podesiš spomenute postavke.

1. odeš u STYLE CREATOR i samo pospremiš Style sa SAVE. EQ postavke će se sada nalaziti u strukturi Styla.

ili

2. pohraniš promjenu EQ u neku od registracija. Style u sebi nema izmjene na EQ ali REGISTRACIJA ih postavlja na promjenjene vrijednosti

Ovo vrijedi i za sve ostale parametre koji se nalaze u MIX CONSOLI.

I,koliko prvih 4 ili 5 grupa su za ritam?

Na koje grupe misliš?

tranzit
19.11.2013, 00:29
@VUNIMRAV

Idi na MEDIA pa tu na Save PCG. Mislim da ce ovako pohraniti PCG i samplove. To sto bude pohranio, to mi posalji. Poslije toga za svaki slucaj, idi opet na MEDIA pa tu na Save All, pa mi i to posalji jer ne znam sta je sve upotrebljavano u tim Sound Programima koje bi zelio imati u Tyros formatu. Naravno, napisi mi obavezno koji su nazivi tih programa koje treba da ti konvertiram u Tyros format.

Ti mora da si vrijedan covjek, kad smo se nas dvojica obavezali, posto, po to da ti pomognemo.
Dodato:

Poslao sam ti kompletan Bank konvertiran u Tyros format.

http://www13.picfront.org/token/GF0h/2013/11/19/2155743.jpg

VUNIMRAV
19.11.2013, 16:34
Ma,i ja sam ih satrao,ali sta da im radim,popicu u njihovo zdravlje!!!@Casper,mislio sam na grupe u efektima(pogresio sam,pisao sam eq a trebao sam o efektim),ono,"reverb","corus'...nekoliko prvih je za celi ritam a ostali za song,mic....koliko prvijh je za ritam namenjeno?
Koji su najcesci efekti koji se dodaju a da su pogodni za zivu svirku,ako se uopste moze tako nesto unapred reci.Meni nekako dosta dobro zvuci "ehancer" ili 'dinamic',uglavnom idem redom,pa sta ispadne.
Da li je to ispravno?Koja su vasa zapazanja i iskustva?
Mozda je kofuzno napisano,ali uglavnom mi nije bas mnogo jasno oko efekata u mix cons.

casper
19.11.2013, 18:33
Dobro ti je rekao Tranzit prije nekoliko postova. Bilo bi korisno da malo pogledaš manual. Nema veze što ne znaš engleski, pogled na slikice mnogo pomaže za razumjevanje materije. Zato ti stavljam slikicu iz Reference manual strana 94. Sve je jasno na prvi pogled, zar ne?

A sad malo opisa koji će ti pomoći.
Kao što si primjetio, postoje dva "generalna", REVERB i CHORUS. To je jasno i nema dileme kod korištenja.

Nas (tebe) zanima kako ih dodavati Stylu. DSP1, DSP8 i DSP9 su namjenjeni za Style. Razlika je u tome što se DSP1 može dodavati i na song, što nije slučaj s DSP8 i 9. Pored toga postoji i bitna razlika u upotrebi ovog DSP1 u odnosu na 8 i 9. DSP1 se može koristiti kao sistemski efekt. Kad ga se preusmjeri na takav način rada onda djeluje na sve Partove. Isto kao i "generalni" REVERB i CHORUS.

Primjer na jednom Stylu. Postaviš DSP1 na DISTORSION i podesiš ga na System mod. Pojačaš ga na CHD2, PHR1 i PHR2, a na ostalim kanalima ga staviš na nulu. DSP 8 postaviš na DYNAMIC/MBANDCOMP i postaviš na RHY2, dok DSP 9 staviš na EQ/ENHANCER/3 BAND EQ i dodijeliš ga BAS partu.

Na Stylu imamo DRUM s kompresorom, bas sa equilizerom, i (recimo) tri gitare sa distorzijom.

Ovo sam opisao kako bi ti prikazao samo jedan o bezbroj načina podešavanja efekata na Stylu. Ove postavke se mogu memorirati u samu strukturu styla ili ih se pohraniti u Registraciju. O tome sam već napisao u ovom postu (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=258534&postcount=343#axzz2l77CT8ZN).

Koji efekt na koji part? To nije priča za ovu temu jer kako često kaže Tranzit, potrajalo bi danima ... i noćima :D

Ne postoje efekti koji su "dobri" za živu svirku. Uvijek moraš imati na umu da efekti moraju biti u "službi instrumenta" kojem su dodijeljeni. Tako će ROTARY SP (ponekad) dobro leći na organe, DISTORSION na gitaru ... "Nabrijavanje" sounda s efektom uvijek ima kontra-efekat. Vrlo često "efekt buke" djeluje na naše uho i mislimo da je to bolje od onog "tišeg tona". Krivi pristup. Glasnoća se određuje volumenom, a nikako "nabrijavanjem compresora".

VUNIMRAV
19.11.2013, 19:06
Ma,jeste,skica skica i sema,ali kad ti to meni(nama) "nacrtas" recima onda mi je sve jasno!Zbilja!!!
Evo kako ja radim kad ti postavis odgovor: okrenem monitor PC-a ka sebi i idem redom na klavijaturi i nama da nema!!!!!!
A sta reci!!!!!!

mladen.lav
19.11.2013, 19:07
Kolega sa foruma mi je dao midi terce za t2 hoce li mi to pasati na t3?

VUNIMRAV
19.11.2013, 19:09
Hoce lave,haha da i ja nekom nesto kazem!!!!!

mladen.lav
19.11.2013, 19:25
sto NESTO..... dosta si mi pomogao javi jesi uspio sto sam ti ja poslao :)

lagunabend
22.11.2013, 17:20
Kolege ne nadjoh na sajtu,jel ima na tyrosu 4 varijanta da se mikrofon odvoji na poseban kanal,klavijatura mi ide na L+R,jel moze mic,na neki drugi izlaz i kako ,
Hvala unapred

milepsr
22.11.2013, 17:36
Mozes, ima dva individualna kanala na koja sam biras sta ces poslati. Nemam pored sebe Tyros, ali ovako bi trebalo da ide: Udjes u mixer, i udjes na tab koji je zadnji (ka desno). I tu imas da stikliras sta ce na koji kanal da ti ide.

mladen.lav
23.11.2013, 12:49
Postoje li semplovane terce za tyros da je osnovni ton i terca semplovan na jedan upper? Znaci sempl ubacim npr dm terca harmonika al semplovana terca? Ako postoji to bi se sig moglo i transpozovati?
Ispravite me ako gresim ali ako je to prirodni dm sa transpozom mogu sve prirodne molove onda transpozovati?

lagunabend
24.11.2013, 19:12
kolege jel ima fora na T 4 ,da se taster ots link ugasi skroz ,znaci da ge ne koristim ,smeta mi zato sto kad hocu da povucem neku pesmu iz music findera ,on ga automatski upali pa mi vuce pogresne farbe

maricm
24.11.2013, 20:59
Evo pokusaj pravljenja loop-ovanog ritma na tyros.
Inace ovo je neki bezveze set bubnja iz addictice drum-a.

Dali se to isplati pravit?

Molim za vase misljenje

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/121704821"></iframe>
Dodato:
Ovo je bilo na brzinu bez nekog posebnog miksanja

casper
24.11.2013, 21:29
kolege jel ima fora na T 4 ,da se taster ots link ugasi skroz ,znaci da ge ne koristim ,smeta mi zato sto kad hocu da povucem neku pesmu iz music findera ,on ga automatski upali pa mi vuce pogresne farbe

Na žalost, prilikom ulaska u MUSIC FINDER automatski se uključuje OTS LINK i tu situaciju ne možeš promijeniti. Jedino rješenje je da nakon ulaska u MF, ručno isključiš OTS LINK. Nakon toga pretražuješ u MF bez da se aktivira OTS. Svaki novi izlazak i ponovni ulazak vraća situaciju na "staro". Druga (lošija) mogućnost je da izradiš novi Style sa željenim OTS.

Nezgodno je to što se OTS LINK ne može "kontrolirati" niti registracijama.

MUSIC FINDER je dodatak koji ima dosta nedostataka, a vrlo malo prednosti. Ja ga uopće ne upotrebljavam osim u krajnjoj nuždi. Recimo, kad me netko traži Lambadu koju nisam svirao godinama, a nemam je u registraciji, MUSIC FINDER izvlači situaciju jer sam barem donekle siguran da neću grubo pogriješiti. Baš mi se sinoć dogodila slična situacija sa pjesmom Hava Nagila ali ona na žalost nije postavljena u tvorničkim postavkama MUSIC FINDERA.

@maricm - nisam razumio pitanje, uvijek se isplati, ovisi za što ti treba, bubanj mi zvuči dobro, drugačije od Tyrosa, ostalo je tak tak ...

maricm
24.11.2013, 21:40
moze bubanj jos bolje,to sam samo neki bezveze ubacio da probam a ostalo sam povuko iz nekog drugog ritma.
Imam namjeru napravit par balada i nekih osnovnih ritmova sa loop-ovanim bubnjem,pa zato pitam
Ako neko ima to,nek kaze kako to izgleda u zivoj svirci?

VUNIMRAV
25.11.2013, 13:45
Imam u nekoliko slucajeva(ritmova) problem kad mi se "bas" u momentima kad su nizi tonovi u pitanju poklopi sa bas bubnjom i onda dobijam nekakav zvuk slican probijanju zvucnika.Kad ih pustim same da odvojeno sviraju nema tog.
Kako da resim problem,da li je pitanju 'hig key' ili 'note limit' ili nesto drugo.probao sam sa promenom efekata na basu medjutim nisam uspeo.
Dakle,kako da to nazovi izoblicenje anuliram?

casper
25.11.2013, 14:20
To izobličenje se javlja prvenstveno zbog nelinearnosti sustava na kojem slušaš odrađeni Style.
Međutim, vrlo vjerojatno se i radi o "poduplavanju" određenih frekvencija u samom Stylu.
Ovdje se vjerojatno radi o bas bubnju i bas gitari. Možeš to riješiti tako da promjeniš vrstu bas bubnja, slika1, podigneš crveno označeni bas za +1. Ako radiš "ručno" u samoj klavijaturi imaš dosta pipkanja.

Drugo rješenje je da ograničiš bas gitaru da "ne ide" tako duboko. To radiš u klavijaturi STYLE CREATOR > PARAMETAR > HIGH KEY > vrijednost digneš na "višu notu" od F# koja je defaultna. Time određuješ nakon kojeg akorda će bas linija svirati za oktavu niže.

Ovisi o samom Styu, o vrsti bubnja i bas gitare ali ovo možeš rješavati i podešavanjem u MIXING CONSOLI sa EQ ili FILTER TAB-u.

VUNIMRAV
25.11.2013, 14:41
OK,nekako mi najvise odgova i probacu odmah to sa hig key.
Ajde molim te pojasni mi (a i ostalima) kako da, kad hocu isti ritam ali drukciji OTS na jednoj registraci(banki) da ne menjam postavke tog "osnovnog" ritma u useru vec da bude samo u toj pesmi i toj registraciji.

casper
25.11.2013, 14:46
Primjer, želiš početi s VARIATION C, a sa soundovima koji su u OTS1.

Prvo odabereš VARIATION C i nakon toga u ONE TOUCH SETTINGS pritisneš 1. Pohranjuješ to u registraciju tako da čekiraš VOICE i STYLE.
Da li te to zanimalo?

VUNIMRAV
25.11.2013, 14:58
Nije mi bas jasno a mozda nisam ni ja dobro postavio pitanje.
Primer;imaj jednu 'univerzal' dvojku koju koristim za vise pesama i koja mi se nalazi u useru.Na njoj ima memorisan OTS,koji je isto tako 'najcesci'sto znaci harmonika,vioolina organ itd,e sad, ja hocu za jednu pesmu gde su recimo trube u prvom planu da stavim na OTS na bilo koji broj.Kako da to memorisem a da se ne promeni u useru vec samo u toj reg,Da li tako kako si napisao?

casper
25.11.2013, 15:14
Pokušavam shvatiti, nisi dovoljno precizan.

Želiš u registraciju pohraniti Style DVOJKA sa nekim TRUBOM koja se ne nalazi u OTSu tog Styla?
Ako je TRUBA u OTS-u nekog drugog Styla, recimo RHUMBA.

1. pozoveš RHUMBU i OTS sa trubom
2. isključiš OTS LINK
3. pozoveš DVOJKU
4. memoriraš to u registraciju tako da imaš čekiran VOICE i STYLE

VUNIMRAV
25.11.2013, 15:24
Ma ja hocu da je momorisem ali samo u toj registraciji,izgleda da je to,to.

maricm
25.11.2013, 15:37
Mislim da to što pitaš da ćeš.riješiti ako snimis taj ritam pod drugim imenom i spremis ga u reg.sa ots koji ti paše

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2

casper
25.11.2013, 15:47
Dobit će isto kao što sam opisao u mom predhodnom postu.

Samo što će u slučaju koji opisuješ imati dva identična STYLA s različitim OTS-ovima. U tom slučaju mu ne treba posebna registracija jer će pozivanjem STYLA automatski dobiti i željeni OTS.

mladen.lav
26.11.2013, 00:27
Kakav hdd ide u t3 SATA ili onaj stari prikljucak IDE ili kako se vec zove?

Dell
26.11.2013, 01:16
Ide disk od laptopa, ni IDE ni SATA, ne znam tocno kako se ulaz zove.

mladen.lav
26.11.2013, 01:18
pa nema drugog ili je jedan il drugi i u laptop isto tako ide. Jel isti kao kod t2? Ako jesto onda je to IDE. To je dosta sporije od SATa

tranzit
26.11.2013, 01:53
Tyros 3 akceptira IDE 2.5" Hard Disk do 200GB. Medjutim, posto on inace dolazi sa vec ugradjenim 80GB Hard Diskom, nema potrebe oko toga dalje razmisljati jer tih 80GB ce biti i vise nego dovoljno. Inace malden lav, postoje i SCSI Hard Diksovi (ne kod Tyrosa 3, vec uopste), koji u novije vrijeme, sve manje nalaze primjenu jer su u odnosu na aktuelne SSD SATA III veoma, veoma inferiorni. Ovo je jos jedan dokaz latentnosti proizvodjaca muzickih instrumenata, koji kasne bar dvije, a ponekad i tri generacije u domenu hardware komponenata za kompjuterskom tehnologijom. Dok se u isto vrijeme kod kompjuterskih sistema primjenjuju SATA III SSD diskovi u Striped modusu, koji donosi ogromne brzine prenosa podataka, muzicki instrumenti se jos bore sa jadnim IDE 5.400 o/min 2.5" Hard Diskovima, koji su po protoku podataka dvadesetak puta slabiji od pomenutih. Isti slucaj je i sa Sample RAM-om.

mladen.lav
26.11.2013, 06:39
Msm glupo zvuci ali to je zalosno. Proizvodjaci muzicki instrumenata, a pricamo o klavijaturama.
Sve se bazirala na jednu tacku koju svi kopiraju.
Jedne godine je preskoci Yamaha za jedan milimetar, druge godine Korg. Zalosno je to. Krenimo od tog famoznog rama koji sve nas muci sta fali Yamahi ili Korgu da stavi neki brzi ram ima ih danas svakakvih 8gb kosta 50e (jer covjek da kupi ramove stare za tyrosa platice ih 25e)

Sto ne stave ssd hard disk?
Ti display-i se isto daju srediti i da budu jasniji, brzi veci, a danas ih ima hvala Bogu svukuda (msm na kapacitivni Display). Sve se vrti u krug. Korg svoje fabricke boje kopira sa pa80 sve do pa800 isto sve.....
Yamaha izbacuje 5-i tyros koji se veoma malo raztlikuje vizuelno od predhodnog....

zalosno je sve to

npr korg izvede ne trziste novi aranzer PA znaci profesionalni aranzer i ima dva izlaza????? jadno

lagunabend
28.11.2013, 12:15
Drugari jel zna neko koji format mp3 cita tyros 4 ,posto mi od 20 pesama mp3 on prepozna 8,i da li ima neki konverter za njegov format mp3

casper
28.11.2013, 12:34
Ne bi trebalo biti ograničenja, Tyros4 treba reproducirati
.mp3 (MPEG-1 Audio Layer-3: 44.1/48.0 kHz sample rate, 64–320 kbps and variable bit rate, mono/stereo)

Stvaraju probleme imena MPtrica. Ukloni žćčđš i ostale znakove poput %& iz naziva pjesama.

lagunabend
28.11.2013, 12:43
Reseno ,problem je bio u slovima ,Hvala

maricm
30.11.2013, 11:53
Pozdrav
Pravim drum set za t2 od semplova,pa me interesuje kako da uradim da semplovi odrade do kraja ,tj da im povecam relase?
Ja pokušavam u voice editoru ali bezuspješno.
Ako neko zna nek napise ili ako je neko voljan da mi to odradi, da mu pošaljem set bubnja.

tranzit
30.11.2013, 12:30
Tu nemas mnogo filozofije jer u Voice Editoru Tyrosa 2 nemas posebno mnogo parametara. kao prvo za Drum samplove treba aktivirati Fixed Pitch (sto si najvjerovatnije i uradio) a onda otidji do Common parametara pa pronadji Amp EQ (Envelope) gdje imas samo tri parametra Attack, Decay i Release. U zavisnosti od same udaraljke, ces taj Decay parametar morati razlicito da postavljas, a tako isto i Release parametar. Imaj na umu da su duzine nota na Drum trakama Styleova i Midi Fileova, vrlo kratke (u najvecem broju slucajeva samo 1 Tick) i da tako kratke note moraju pozvati kompletan Drum sampl. Tyros 2 nije bas predvidjen da se na njemu rade Drum Kitovi ali nista ne stoji na putu da se oni odrade kako valja jer su svi potrebni parametri na broju. Probaj sa tim parametrima, siguran sam, da ces poslije kratkog istrazivanja doci do rjesenja, obradom Decaya i Rekease parametra.

maricm
30.11.2013, 13:31
Ok.hvala
Probat ću pa javim

Dodato:
evo nesto sam uspio napravit

ali mi se javlja neki eho iako nema efekta,pa sam morao relase malo samnjit

Evo kako zvuci

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/122639567"></iframe>

nije jos sve gotovo

casper
03.12.2013, 20:54
Imam u nekoliko slucajeva(ritmova) problem kad mi se "bas" u momentima kad su nizi tonovi u pitanju poklopi sa bas bubnjom i onda dobijam nekakav zvuk slican probijanju zvucnika.Kad ih pustim same da odvojeno sviraju nema tog.

Vezano je uz problem koji se nalazi u citatu, a i mnoge druge slučajeve gdje se želi promjeniti samo vrsta elementa jednog kita bubnja. Recimo, kada želimo promjeniti bas bubanj sa B0 na C1, možemo to napraviti i u klavijaturi. Postupak je jednostavan ali zna biti zamoran, pa sam napravio mali video kao pomoć kako to isto odraditi na računalu.

Evo kako to napraviti u MixMaster programu,

http://www.youtube.com/watch?v=Dvh87wgNqEo

i ista stvar za XGworks

http://www.youtube.com/watch?v=VKMKLwcnaAo

milan84
05.12.2013, 21:37
Pitanje za Caspera,da li u Tyros4 poboljsan portamento u odnosu na T2,3

casper
05.12.2013, 22:12
Nije se mijenjao, postoji PORTAMENTO TIME (0-127) i njegova kontrola na pedali. Može se definirati za svaki zvuk pojedinačno, upisati u voices ili registraciju preko klavijature ili VOICE EDITORA na računalu.

milan84
05.12.2013, 22:22
Pitam jer znam da je bio prilicno los,a da li je master compresor sta diran ili je ostao isti?Hvala na odgovoru!

casper
05.12.2013, 22:27
Uopće ne koristim portamento pa ne mogu procjeniti "upotrebnu vrijednost". Koliko vidim, podešavanje je precizno, posao odrađuje uredno.

Nisam "aktivno" svirao T2 niti T3. Ne mogu ti ništa reći osim onoga što vidim u manualu.

milan84
05.12.2013, 22:29
I jos mi reci koliko efekata moze na T4 na Boju a koliko na ritam,na T2 je bilo Dsp,Hall i corus s tim sto je Hall bio isti i na Desnoj ruci i na ritmu,takonje i corus,znaci nije moglo posebno stavljati razlicit hal na solo i na ritam

casper
05.12.2013, 22:53
Postoje globalni REVERB i CHORUS za cijelu klavijaturu.

Na Style se može dodati tri različita (DSP1, DSP8, DSP9 ). Od toga DSP1 može raditi u System modu pa ga količinsk možeš određivati na sve kanale Styla po želji.
NA desnu ruku se svakom PARTu može dodijeliti jedan posebni.

VUNIMRAV
06.12.2013, 13:10
@Casper,da li vec ima na forumu neko objasnjenje kako prepravljati neki set bubnja na Yamahama ili cemo morati "nekoga" fino morati zamoliti da napravi neki tutorijalcic!
Sta velis na to i o tme?;)

casper
06.12.2013, 13:15
Ima, kako ne bi bilo:), doduše ne direktno na forumu ali ovaj filmić će ti pokazati kako se to radi na T4, predpostavljam da je i na trojki slično.
Uključi HD prikaz da vidiš detalje i CC za titl s opisom.

http://www.youtube.com/watch?v=sbcjZ5p7R30&feature=c4-overview&list=UUO2jVGr2HHOoB9bfXeiZPrQ

VUNIMRAV
06.12.2013, 13:20
Ma bravo legendo!
To sam video na tvom kanalu,a da li bi mogao da malcice pojasnis kako u tyle creatoru "delujes" na elemente bubnja,dinamikom,efektima i slicno,to mi je poprilicno nejasno.Ono sto znam je totalno nasumce!

casper
06.12.2013, 13:29
Znaš da sam "Vidoviti Milan", unaprijed znam (tvoja) pitanja pa pripremim odgovore. ;)

Kod T3 treba pritisnuti WAWE IMPORT u trenutku 0,48 videa, mislim da je ostali postupak isti.
Dodato:
Na ovakvo pitanje se nisam pripremio. :-O Jedini razlog je taj što bi odgovor mogao biti prilično dugačak.
No da skratim priču, Style creator na Tyrosu može djelovati na
dinamiku pojedinih elemenata bubnja i neke parametre u CASM. Style creator je alat s kojim je moguće napraviti gotovo sve radnje da bi se izradio dobar Style. Međutim, u njemu nećeš moći dodavati efekte na pojedine elemente već samo na cijelu traku.

Da bi djelovao po pojedinom elementu bubnja sa efektom i hrpetinom drugih parametara, trebaš to raditi na računalu. MixMaster u "suradnji" sa XGworksom radi čuda, a zamršeni Sysex podaci ispunjavaju baš sve želje.
:B

VUNIMRAV
29.12.2013, 21:50
Molba za Caspera u ime svih koje ce ovo interesirati.
Vec smo "pricali " o podesavanju EQ,ali ja bih te zamolio da kad budes imao vremena napravis jedno malo pojasnjenje(onako kako vec ti umes i radis sa slikama).
Kad se udje na eq dobije se slika sa dva slajdera(sibera) na levoj strani i pet(1,2,3,4,5) na dedsnoj.Desnih pet je kao i na svim eq i to mi je donekle jasno(od najnizeg Basa do najvisih tonova,jel'da?) ali prva dva sta i cemu sluze i sta se pojacavanjem-smanjivanjem vrednosti dobija?
Mozes li to malo pojasniti i prevesti na jezik laika!

milepsr
29.12.2013, 21:59
Na prvom podesavas frekvenciju na kojoj ce da deluje odredjeni virtualni siber, a drugi sluzi za podesavanje Q faktora. Q faktor ti je raspon u kom ce da deluje odredjeni siber (cela oktava, pola oktave, itd) cija je sredina na frekvenciji koju si prethodno odabrao. Npr podesis za prvi siber 80hz, i to ti je centralna frekvencija koja ce menjati zvuk oko sebe pola oktave gore i pola oktave dole.

casper
30.12.2013, 03:00
Stvari su potpuno jednostavne samo ih treba pravilno objasniti. Radi se o equlizeru koji ima pet područja i njegovo podešavanje djeluje na
master izlaz klavijature. Dakle, sve što čujemo s Tyros3 (ne odnosi se na audio materijal) "prolazi" kroz ovaj filter.
Pored opisa ću postaviti grafički prikaz EQ iz Sonara kako bi bilo lakše shvatiti o čemu se radi.

Dakle, pustite da lagano svira bubanj kako biste čuli promjene i krenite u podešavanje. Odaberite prvi preset EQ pod nazivom FLAT kako bismo sve vrijednosti stavili na nulu.
Pritisnite EDIT i krenite od žuto markiranog EQ3 područja (slika 1). Određujemo GAIN (taster 5) i podignimo njegovu vrijednost na 6 db kako bi bolje čuli promjene.
Ako vrijednost GAIN-a ostane na 0, nećete čuti nikakve promjene u daljnjem podešavanju.

Sada prelazimo u zeleni okvir (slika1) i podešavamo karakteristike za maloprije odabrano EQ3 područje. Pod FREQ ćemo birati frekvenciju i to postavite 800Hz.
Trebali biste čuti zvučne promjene kod bubnja koji svira, a slijedeći korak će ovo frekventno područje dodatno "ispeglati".
Vrijednost Q je u stvari dimenzija koja odrađuje koliko "široko" ćemo djelovati na ovih 800Hz. Što je Q broj manji, djelovat ćemo na šire područje oko 800Hz.
Pogledajte sliku 2. i odmah će vam biti jasno o čemu govorim.

Sada se poigrajte s ostalim područjima (EQ1, EQ2, EQ4, EQ5)i slušajte razliku. Recimo, uzmite frekvenciju oko 1Khz, "suzite" je s Q i "šećite" sa FREQ vrijednosti.
Ako pogledate sliku 3, vidjet ćete kako samo jedna (kriva) vrijednost može potpuno promijeniti cjelokupan sound klavijature.
Zato je bitno da se kod podešavanja zna čemu služe koje vrijednosti. U suprotnom, bolje je ne dirati ništa.

Ovaj opis je namjenjen isključivo kako bi shvatili princip rada EQ. Podešavanje EQ nema pravila, a ovisi prije svega o materijalu koji se izvodi i ozvućenju na kojem se sluša.
Ako su vrijednosti GAIN-a extremne, to je znak da nešto nije u redu. Problem može biti u ozvučenju ili materijalu, a dogodi se da je uzrok i uho onoga tko to štela.

Različite postavke EQ se mogu memorirati u registracije ili dodijeliti SONG-u. Mislim da to nije dobar pristup i ja radim tako da za svaku pojedinačnu svirku (prostor)
posebno prilagodim EQ i više ga tijekom večeri ne diram. Kada sređujem klavijaturu kod kuće, EQ mi je uvijek na FLAT.

Kao što je rekao VUNIMRAV, nadam se da će ovaj opis biti od koristi i ostalima članovima foruma.

Akordeonista
30.12.2013, 04:50
Što je Q broj manji, djelovat ćemo na šire područje oko 800Hz.
Mislim da ovo na Tyrosu reaguje obrnuto, tj. da sto je broj veci zahvata sire podrucje.

casper
30.12.2013, 15:27
Krivo misliš. Kao i kod svih parametričkih equlizera faktor Q je obrnuto proporcionalan s bandwidthom.
Tako je i kod Tyros modela.
Podešavanja faktora Q kod Tyros modela su u rasponu od 0.1 - 12.0. Moguće je vrlo precizno odrediti ovu karakteristiku.

Vratimo se još malo na Tyros EQ. Znamo da ima pet frekventnih područja na koje možmo djelovati, EQ1, EQ2, EQ3, EQ4 i EQ5.
Međutim, postoje razlike u načinu kako funkcioniraju. Kod krajnih bandova (EQ1 i EQ5) se radi o tkz. Shelving EQ, dok tri srednja područja (EQ2, EQ, EQ4) rade kao Bell EQ.
Pogledajte sliku 1. i bit će vam jasnije kako to funkcionira.
Tako EQ1 djeluje na sve frekvencije koje su niže od zadane središnje frekvencije (FREQ). Kod EQ5 se radi o cjelokupnom višem spektru od zadanog FREQ područja, dok kod tri srednja područja (EQ2, EQ, EQ4) djelujemo jednako na obje strane od zadane središnje frekvencije (FREQ).

Na slici 2. možete vidjeti graf koji se odnosi na Tyros master EQ.

Potpuno je jasno da dobro podešen EQ može biti izvrstan alat ako ga pravilno koristimo.
Prvenstveno mislim na to da je moguće maximalno kompenzirati nedostatke prostora u kojem sviramo i da dobijemo zvučnu sliku klavijature upravo onakvu kakvu želimo.

casper
30.12.2013, 15:33
Postavio sam krivu sliku 2. Edit posta na ovom forumu je ponekad "nemoguća misija", Quote funkcija radi samo u rijetkim situacijama ... :rolleyes:

Ovo je prava slika koja prikazuje shemu za Tyros master EQ.

Dell
09.01.2014, 23:36
Da upitam nesto, postoje registracije koje sam davno pravio i u njima kad stavim neki sampl na right3 i upalim svira samo on, iako su i right 1 i 2 upaljeni, a u nekim registracijama nisu. Gdje to da sredim?
I da, ritmovi za Tyros3 se mogu pravit u XG Works ili OMB, jel tako? Ima li neki tutorijal za to?

casper
10.01.2014, 08:37
Kada kažeš da svijetle gumbi, a da se ne čuje ništa na RIGHT 1 i 2, razlog je taj što si u registraciju pohranio sound koji si nakon toga obrisao s tog mjesta. Ili, mjesto koje poziva registracija je prazno.

Ritmovi se mogu raditi i s OMB i s XGW, ovisi koji te postupak zanima. U odnosu na ono što želiš obrađivati, biraš program koji ti najviše odgovara.

pekilik
10.01.2014, 11:14
Meni je najlakse bilo napraviti kompletan ritam u Cubase-u sa svim markerima i kao takav exportovan u midi fajl, pa zatim provuci kroz CASM editor i tako dobiti gotov stajl, posto sam ja te ritmove pravio za OMB i Live Styler najlakse mi je bilo da ga dalje editujem u OMB-u, mada bi po ovde prikazanom i XG Works bio mozda jos bolje resenje ja jos nisam bas ovladao njime...

Dell
10.01.2014, 13:10
Caspere nije bilo rijec o tome, nasao sam, problem je bio u split pointu Right3, ali to sam rijesio ;)
Sto se tice pravljenja ritmova, zanima me najlaksi postupak :)

NordX
10.01.2014, 13:16
Sad cu da Vam dosadim opet sa mojim ritmovima,ali sta cu :P Imam problem sa JV ritmovima,dodelim Custom Voice JV Drums recimo na Main A, i sacuvam ga tako,i super radi sa JUVE Drum Kitom,ali cim pritisnem prelaz on menja automatski na Standard Kit Fabricki. Gde gresim ? Sta nisam odradio u Style Creatoru? Izvinjavam se sto upadam u temu,ali voleo bih da mi neko to objasni.

Hvala.

NordX

VUNIMRAV
10.01.2014, 14:48
Ti si promenio set bubnja u "main" ali nisi u fill,eto tu gresis.

NordX
10.01.2014, 14:52
Promenim i ja i u Fill,sad odaberem Fill,ali kad sacuvam,prelaz automatski sam radi posle prvog takta. U cemu je problem? :/

VUNIMRAV
11.01.2014, 13:47
E to je vec za Caspera!
Imam i je ajedno pitanje(konstataciju).Ako sam registraciju popunio sa ritmovima koji se nalaze na HD u jednoj fascikli(folderu),i ako ih sve skupa,znaci svih osam prebacim u zaseban folder da li je tacno da u registraciji mi ostaje sve sem tog ritma(svira mi onaj poslednji koji je zapamtio)?
Jeli to znaci da bilo koja promena mesta(media),foldera automatski i menja registraciju?
Ako nije tako nda mi nesto nije u redu sa klav?
Casper,tranzit,pomozite!

casper
11.01.2014, 14:02
Ne brini, klavijatura je u redu. ;) Upravo je tako kao što si i opisao samo što bih ispravio tvoju rečenicu

Jeli to znaci da bilo koja promena mesta(media),foldera automatski i menja registraciju?

Registracija se ne mijenja. Ona jednostavno ne funkcionira jer "ne zna novu lokaciju" onog sadržaja koji se nalazi u njoj. Dogodila bi se ista stvar kada bi samo promijenio nazive Stylova u mapi, opet Regstracija ne bi bila funkcionalna jer joj i taj podatak potreban.

@NordX - problem možemo riješiti ali nemam dovoljno informacija. Da li se to događa samo s tim JV drumom? Jesi li pokušao pridružiti neki drugi Drum osim njega, recimo da svira Room kit? Ako i to ne polazi za rukom onda bi trebalo obrisati neke podatke unutar tog fill-a ali o tom po tom, kad odgovoriš na pitanja.

VUNIMRAV
11.01.2014, 14:25
Tako sam i mislio,ali....dosao sinoc na svirku,kuku pola radi pola ne radi!!!!
Casper,ovako sam odlucio: jedan pevac-jedan folder,jedna pesma-jedan ritam(sa nazivom pesme)bez obzira sto je univerzalna dvojka recimo,ali svaku registraciju popuniti sa nazivom pesme i kao takvo "zakljucati i ne deirati vise!
Da li je to najbolje resenje,i da,pohraniti na HD,flesh i bekapovati klav?

casper
11.01.2014, 14:42
Najbitinije je da se ti snalaziš u svemu tome i da tebi odgovara.

Jedan pjevač - jedna banka; jedna pjesma - jedna registracija, tako si mislio?

Tako i ja radim. Popularni pjevači imaju Jedan pjevac 1, Jedan pjevac 2, Jedan pjevac 3... pjesme u njima su sortirane po nekoj logici, Jedan pjevac 1 (sporije), Jedan pjevac 2 (brže) ...

I onda sve pjevače stavim u folder IZVOĐAČI.

Ovo što ti se dogodilo s premještanjem mape unutar HD je bila (velika) greška. Napravi jedan folder u HD koji će se zvati STYLE REG i u njega trpaj sve stylove koji su vezani uz registracije. Tako ćeš imati "zaštićenu zonu" po kojoj ne smiješ čačkati bez potrebe. Pored toga, izradit ćeš backup bez straha da li si nešto zaboravio. Ako dodatno obrađuješ neki Style iz tog foldera, uvijek ga pospremi na isto mjesto s istim imenom i ikonom.

I za kraj, iste te Stylove možeš kopirati (ne premještati) do mile volje i raditi s njima što želiš bez straha da će registracije ostati bez informacije. Opsss, rima štima :D

NordX
11.01.2014, 17:42
@Casper problem na tim JV Ritmovima,u Varijacijama ''svira'' Drum odlicno,podesim postavke u Style Creatoru,tj. JV Drum Kit je iz Custom Voice-a. Problem je na prelazima,odaberem Fill in A recimo,i stavim broj Custom Voice u Style Creatoru tj. u EDIT-u,i snimim tako,vratim se na ritam,opet svira Standard Kit,a kad odaberem Fill in A recimo u ASSEMBLY i stavim broj programa tacnije JV DRUM-a u EDIT,i vratim se u ASSMEBLY i snimim tako Fill in A,u tom slucaju svira prelaz ali na svakom taktu automatski bez mog pritiska, sa JV Drum KIT-om. Gde gresim? Nadam se da me razumete. :)

casper
11.01.2014, 19:09
Radiš grešku jer se u ASSEMBLY tabu uopće ne mijenjaju vrste zvukova. Tu se rade razne vrste kopiranja.

Tvoj opis (postupak) uopće ne razumijem. Sigurno radiš nešto krivo.

Čitaj pažljivo i uradi ovo. (Stavljamo JV DRUM na FillA)
1. dva puta stisni MAIN A (lampica mora blinakti kao znak da je FillA uključen)
2 u MIX consoli pod RHY2 odaberi JVDrum
3. odi u STYLE CREATOR i pritisni SAVE
4. nazovi Style novim imenom pohrani ga i testiraj FillA

NordX
11.01.2014, 19:35
To je to. Uradio sam kako ste rekli i to je too!!!!Svaka cast!!! Imam samo jos jedno pitanje da li je moguce kod mene na Tyros-u 2 da,u Style Creatoru,obelezim LSB i MSB za sve Varijacije i Prelaze,ili moram pojedinacno da unosim 63 i 00,i broj Custom Voice-a?

casper
11.01.2014, 20:28
Moraš pojedinačno.

NordX
04.02.2014, 00:20
Imam jedno pitanje.Kako da postavim neku improvizaciju ili nesto na Padovima,recimo imam neku improvizaciju i zelim da postavim na Pad 1,a ona je u Wav Formatu.

casper
04.02.2014, 00:36
Tu improvizaciju (wav) trebaš unijeti u klavijaturu, manuall str 104.
Nakon toga taj waw dodijeliš željenom MPC, manuall str. 169.

dmmacak
04.02.2014, 09:22
Da dodam. Ta improvizacija ti je onda jedino iskoristiva ako znas tacan tempo i sviras je u tom tempu.Jer tempo nece uticati na taj pad. Ima resenje i da se namesti da radi i u tempu. Ali ti treba neki program koji ce iseckati taj wave. Pisano je na forumu oko ubacivanja audio ritmova u Tyros. Ne mogu sad da nadjem posto pisem preko telefona. Poenta je da je sve moguce na Tyrosu.:-)

NordX
04.02.2014, 15:37
Hvala na odgovorima. Prelistacu manual :)

Zanima me jos ovo,kako da u ritmu jednom podignem Bass ili Kontra Gitaru za oktavu +1? :) To ne mogu da provalim,a verujem da je prosto :)

casper
04.02.2014, 16:04
Znam što te interesira ali tu "jednostavnu" opciju na klavijaturi nemaš. Možeš "djelovati" na neki kanal da svira "više" na par načina. Prvi je dug i naporan, tako da u STYLE CREATOR u tabu EDIT podižeš notu po notu za oktavu više. Drugi je da u tabu PARAMETAR, HIGHT KEY postaviš na najvišu vrijednost B. Time nećeš podići kanala za oktavu više ali ćeš dobiti učinak koji ti treba.

Za istu stvar (efekt) možeš koristiti neki od računalnih programa, MixMaster, XGworks, PRSUTI ... doslovce s par klikova podizati i spuštati note koje želiš. Reci s kojim želiš pa ćemo objasniti.

NordX
05.02.2014, 18:30
Da probam preko XG Works-a,u sustini ne poznajem nijedan,jedino poznajem delimicno Tyros Voice Editor,pa sam mislio u njemu da podignem tu kontra gitaru za +1 i posle u ritmu da radi normalno. Ali kada pristisnem recimo G svira normalno,a cim pritisnem D,onda ide za oktavu nize,to se zove kod KORG-a cini mi se Wrap ne znam kako je na Yamahi nazvano. :)

casper
05.02.2014, 19:37
@NordX - to što "znaš gdje se nalazi u Korgu" je u Yamahi ovdje, napisao sam već ...

... Drugi je da u tabu PARAMETAR, HIGHT KEY ...

.... samo treba pogledati u klavijaturi ... ;)

Pogledaj ovaj kratki video od 49 sekundi i pomoću Mix Mastera možeš "odraditi tu oktavu" za bas. Nemoj koristiti Voice Editor za ovu radnju jer je to potpuno pogrešan pristup.

http://www.youtube.com/watch?v=DNS6KxIIiuo

Problem koji spominješ ..

Ali kada pristisnem recimo G svira normalno,a cim pritisnem D,onda ide za oktavu niz

(najvjerojatnije) nije vezan uz prenisko odsviranu bas dionicu nego vjerojatno uz postavke Styla gdje je krivo zadan raspon bas kanala PARAMETAR > NOTE LIMIT

tranzit
05.02.2014, 23:35
Rece ti casper da je to pogresan pristup rjesavanju problema, a pogresan pristup je jer ce taj Bass Voice onda u svim Styleovima u kojima je upotrebljen biti pomjeren za tu oktavu, sto naravno tim ostalim Styleovima nece odgovarati. Morao bi samo za taj Style da pravis Custom Voice sa Bassom pomjerenim za oktavu, sto je naravno totalna nebuloza, kada postoji sasvim elegantan nacin da u doticnom Styleu transponujes Bass traku u par sekundi.

VUNIMRAV
18.02.2014, 01:58
Veceras u toku svirke mi T3 jednostavno stane-umukne.Na ekranu iskoci obavestenje da je doslo do:"neuobicajene",ili nesvakidasnje greske
Ugasim,ponovo upalim i nije vise,ali mene hvata muka i panika-zasto?Napominjem da je napon bio mozda slab jer nam je vl lokala kao ponudio neku uticnicu gde smo nastavljli dva tri kabla
Izvinjav se za pravopis.

casper
18.02.2014, 02:16
Veoma lako bi mogao biti napon, pogtovo ako ti se to počelo događati baš u takvim uvjetima.
Morat ćeš napraviti test na mjestu s provjerenim naponom.
A ne piše na ekranu neki broj errora ili tako nešto?

tranzit
18.02.2014, 02:30
Poslusaj caspera, uradi taj check instrumenta, mada ne vjerujem da ce bilo sta izici kao error jer je najvjerovatnije napon bio krivac za to iskljucivanje instrumenta. Jedini pouzdan lijek, s obzirom da su naponi na Balkanu vrlo neuracunljivi i labilni, jedan UPS sa stabilizacijom napona, tako da ti se te stvari nece vise dogadjati. Moras sam da odlucis kakav ces UPS uzeti, da li ce on biti iskljucivo upotrebljen za Tyros ili ces kompletnu skalameriju ukljuciti preko njega. U prvom slucaju ce biti dovoljan UPS od pedesetak wati a u drugom ces morati vrlo duboko da zavuces ruku u dzep.

VUNIMRAV
18.02.2014, 02:32
Ma svi blenuli u mene,ja u klav,crno polje sa dva tri reda reci,ostatak jedno pet sest redova znaka "x".ja brze bolje ugasia trebao sam uslikati
Na tom dovodnom kablu sam imao i jednu 15-ticu aktivnu prikopcanu.
Dodato:
Ne mogu vise pisati,vozim,sutra cu vas kongaktirati da mi objasnite kako to da proverim.hvala kao i uvek.

tranzit
18.02.2014, 02:42
To ce ipak biti struja i nista vise. Imas UPS uredjaja od pedesetak do sto wati za sitne pare i mislim da bi pod hitno trebalo da nabavis jedan. Ako treba pronaci cu na netu nesto sto ti odgovara., a cijene im se krecu maksimalno do 50 eura.

VUNIMRAV
18.02.2014, 06:51
U redu tranzite,iskopaj nesto pa da mogu na osnovu toa traziti.Napinjem da im korektor od 2kw ali ga retko koristim.Verovatno u komb jednog i drugog bi bilo resenje?

tranzit
18.02.2014, 09:35
Ne znam koliko jako je ozvucenje koje koristis jer prema tome bi i trebalo da odaberes UPS sa korektorom napona. Ako je samo za Tyros onda je to i jeftino i malih dimenzija jer se radi o nekih pedesetak wati a radi predostroznosti bi trebalo da uzmes UPS od 100W. Na primjer, odgovarao bi ti: AEG Protect Home 600VA po cijeni od 60 eura. Slicnih imas na desetinhe a ovaj ide cak i do 600 Wati opterecenja i ne izgleda kao jedan tipicni UPS, vec mnogo prije lici na strujni razvodnik:

VUNIMRAV
18.02.2014, 12:03
da uzmes UPS od 100W. Na primjer, odgovarao bi ti: AEG Protect Home 600VA po cijeni od 60 eura. Slicnih imas na desetinhe a ovaj ide cak i do 600 Wati opterecenja i ne izgleda kao jedan tipicni UPS, vec mnogo prije lici na strujni razvodnik:
Dodato:
Ok,hvala ti,tako cu uraditi.

VUNIMRAV
18.02.2014, 20:04
Da li ov ako nesto zadovoljava?

gagan
18.02.2014, 21:24
Kolega takav imam i ja , radi ekstra !!!!

tranzit
19.02.2014, 00:49
Da li ov ako nesto zadovoljava?Taj Mustekov uredjaj je tipicni UPS koji u slucaju nestanka struje, moze, po specifikaciji, jos 13 minuta da opskrbi strujom instrument(e) koji je na njega prikljucen. To je dovoljno vremena da se instrumenti poiskljucuju normalno, dakle da ne dodje do nasilnog prekida napajanja, cime se moze ostetiti ínstrument. Ovo vrijeme iz specifikacije (13 minuta) je malo predugo, s obzirom na akumulatorsku bateriju koju koristi Mustek 600, pa bi bilo realno ocekivati nesto preko 5 minuta rada, naravno pod punim opterecenjem (300W). Medjutim ne vidim ni iz opisa, a ni na netu, da taj Mustek 600 radi i kao korektor odnosno, stabilizator napona. Kao klasicni UPS bih ti ga mogao mirne duse preporuciti ali kao stabilizator napona, sto je tebi u sustini i primarna stavka, ne bih ti bas savjetovao da ga uzimas. Raspitaj se tamo sta imaju na lageru i odaberi jedan koji ima i pomenuti korektor napona. Ako budes njime napajao samo aranzer, tih 300W je previse, pa mozes slobodno odabrati i nesto manji.

dmmacak
19.02.2014, 02:33
Ja imam gotovo isti UPS i mogu slobodno da kazem da nema korektor. Sto je veliki nedostatak. Bas sam merio napon potpuno isti kao iz uticnice, dok je ukljucen u istu, a kada se iskljuci baterije daju normalan napon. Eh da sam znao, kad sam kupovao, da postoji UPS sa korektorom.....

VUNIMRAV
20.02.2014, 17:30
Nasao sam jos povoljniji,samo da li i ovaj ispunjava potreba?

tranzit
20.02.2014, 22:18
E taj bi vec bio uredu jer posjeduje regulaciju napona. Njega slobodno uzimaj ii jos nolje njegovog malo starijeg brata PowerMust 1260 New ID.

NordX
26.05.2014, 17:34
Cao svima. Zanima me da li je moguce da menjam registracije pomocu Sustain Pedale registracije radi brzeg snalazenja,odnosno brzeg biranja ritmova.

Da li je to moguce? Ja sam uspeo da podesim Sustain,Sinchro Start Stop,ali to ne mogu da pronadjem ili ne znam kako se zove. :)

Hvala unapred.

NordX

casper
26.05.2014, 18:38
To što želiš se postiže s REGISTRATION SEQUENCE. Tipka FUNKCION > prvi tab.

Za Tyros 3 se opis nalazi u Reference manual na strani 37.
Za Tyros2 se opis nalzi u Manualu na strani 173.

Princip je slijedeći. Unaprijed naprogramiraš redoslijed kojim želiš mijenjati registracije i s pedalom ih pomičeš "naprijed - nazad".

NordX
26.05.2014, 19:18
Uspeo sam to da uradim. Ali sam se pogresno izrazio,oprostite.

Naime zeleo bih da menjam komplet Foldere. Recimo imam u jednom Folderu 8 ritmova poredjanih po registrima i recimo oni se zovu Casper,e sada ja bih zeleo da pedalom prebacim na Folder sa drugim ritmovima koji se zove NordX.
A da pritom ne krene drugi ritam.

Ovako kako ste mi Vi rekli tako funkcionise ali menja mi ritmove cim pritisnem automatski ide redom od registra 1 na 2 3 i tako dalje.

Je l' me razumete? :)

casper
26.05.2014, 19:27
Predpostavljam da misliš na BANK, a ne na folder.

Imaš opciju pod nazivom SEQUENCE END i namjesti je na NEXT BANK.
Ovim ćeš podešavanjem automatski prijeći na slijedeći BANK u trenutku kada ti postojeća SEQUENCA dođe do kraja.

NordX
27.05.2014, 12:05
E da mislim na Bank-ove,uradio sam kako ste mi napisali ali opet mi menja i ritmove i stalno me pita pri promeni registra odnosno ritma da sacuvam zeljeni ritam.

Gde gresim? :)

Hvala unapred.

NordX

casper
27.05.2014, 12:17
Prelazak iz BANKE u slijedeću BANKU možeš odraditi i s tipkama REGIST BANK + ili -. Za to nije potrebno raditi s REGISTRATION SEQ.

Kada te pita da li želiš pohraniti ritam? Predpostavljam da te pita da li želiš pohraniti REGISTRATION SEQUENCE. Moraš shvatiti princip rada tog REGISTRATION SEQUENCE.
Kao što jedna BANKA sadrži informacije za max 8 pojedinih REGISTRACIJA, tako sadrži i informacije za REGISTRATION SEQUENCE (ako su one urađene, naravno). One ne moraju ići "po redu" od 1 do 8 registracije već sam možeš određivati redoslijed, recimo 2,4,1,8,7.

A ovo što si naveo da se ritam ne zaustavi
A da pritom ne krene drugi ritam.
to ne možeš kontrolirati s REGISTRATION SEQUENCE. To kontroliraš s tipkom ENDING/STOP.

NordX
27.05.2014, 12:20
Ja bih to hteo da prelazim iz BANKE u sledecu BANKU pomocu pedale kao i s atipkama REGIST BANK + ili - . Naporno mi je da menjam rukama + ili - ne stizem bas sve da odradim. Na to sam mislio.

Da,da registracion Sequence.

casper
27.05.2014, 12:59
To neće ići preko sustain pedale jer takva komanda ne postoji.
Morat ćeš koristiti neki drugu pedalu koja se potpuno može konfigurirati, nešto poput MFC10 MIDI Foot Controller.

dmmacak
27.05.2014, 13:16
Imam i ja jedno pitanje. Mene na dvojci nervira kada pritisnem taster ENDING moram cekati da skroz stane style pa tek onda predjem na drugi. Ako odmah predjem svira mi kraj i od tog style-a kojeg sam izabrao.
Pitanje je da li je na T3,T4 data mogucnost da se to nekako podesi?

NordX
27.05.2014, 13:40
Na to ce Casper da ti odgovori :D Casper,koja je cena ovog controllera i je l' to funkcionise lako ili kako bi to isprogramirao?

casper
27.05.2014, 15:14
@dmmacak - nema funkcije za to što tebi treba, rješenje je da u pola endinga stisneš STOP i nastaviš s daljnjim biranjem Styla, ako se radi o nekom specifičnom ENDING-u poput onog na StandardWaltz gdje tonovi na kraju fraze drže još cijeli takt onda se takav ENDING može preurediti tako da tonove i mjeru skratiš

@NordX - cijena je oko 270 eura kod thomanna, prilično skupo no za one svirače koji žele imati funkcije "pod nogom" možda je cijena i opravdana, nisam je nikada koristio ali sam siguran da možeš na njoj dodavati sve funkcije koje ima i klavijatura, postoje jeftinije alternative (Behringer FCB1010 , 120eura) ali sam čitao da ljudi imaju problema i da nisu sve funkcije dostupne, možda netko od članova foruma ima iskustva pa ti preciznije odgovori na pitanje

Dell
11.06.2014, 18:09
Evo obecao sam, ali nikako da ispunim. Dakle, tutorijal kako prvo ubacivati UVN samplove u Tyros3, pa onda ubacivanje WAV samplova i pravljenje UVN samplova od istih.

UBACIVANJE UVN SAMPLOVA

Prebacite UVN file sa PC-a na formatiranom USB-sticku (po mogucnosti formatiran na Tyrosu). Ubacite USB u Tyrosa i idete na Voice Creator. Zatim, na Individual Load, pa na dugmetu TAB -> pozicionirate se do USB. Kad ste to uradili, pozicionirajte se do vaseg UVN fajla na USB-u i samo kliknite na njega. Nakon klika, automatski vam se nudi prvi prazan prostor u Expansionu, odnosno Custom voiceu, odaberete gdje zelite spremiti file, idete na ASSING (odmah dole pored Delete), po zelji promijenite ili ostavite ime fajla kakvo jeste, idete na OK i postupak je gotov.

UBACIVANJE WAW SAMPLOVA

Isto kao i kod postupka opisanog prije ovoga, na USB koji prethodno formatiran na Tyrosu ubacite sve WAV samplove (po mogucnosti smjestiti ih sve u poseban folder). Udjete na Expansion i nadjete prazno mjesto i kliknete na njega. Potom, idete na Voice Creator, pa na Wave import. Dalje idete na Element1 i otvori vam se Key mapping i sve vam je zamrznuto.
Prije nego nastavim objasnjavat postupak, morate shvatit da u vecini slucajeva necete dobit samplovane WAV fileove za sve dirke nego cete imati recimo shemu da imate fajlove:C3, F3, A3, Bb3, E4 i tako dalje, sto znaci recimo da ce vam WAV sampl od C3 sluziti za sve tonove od C3 zakljucno sa E3, a F3 od tona F3 pa do G3. Vodite evidenciju, pa ako treba i pisite na papir koje samplove imate, odakle dokle vam sezu, jer ako pogrijesite, jako je tesko ispravljati.
Postupak nastavljamo pritiskom na Add wave i otvara nam se Add wave prozor, koji je slican kao Key mapping, ali nemojte pobrkat ta dva prozora. Prije toga pogledate koji vam je najdublji sampl na USB-u. Recimo da je to C3. U okviru Center key dzite Direct key i pritisnite dirku C3, a isto to ponovite i sa start key, dakle pozicionirajte se i u tom okviru na C3. Zatim, idemo na file import, preko dugmadi TAB -> se pozicioniramo na USB, folder u kojem su WAV samplovi i onda nadjemo sampl C3.
Jos bih napomenuo da prije ovoga svega na PC-u dok jos niste prebacili WAV samplove na USB promijenite imena samplova npr. u C3.wav, F3.wav, da vam je preglednije.
Kad smo nasli sampl C3, oznacimo ga i idemo na Import. Onda dole na Ok. Pita vas jos jednom zelite li importirat file i pokaze vam podatke o njemu, a vi idete na Yes. Onda vas on vraca na Add wave prozor. Probajte dirku C3 i vidite jel vam radi sampl. Nakon toga idete na Execute koji nas vraca u Key mapping prozor. Tu cete sad odredit dokle ce vas C3 sampl ici. Ako smo rekli da poslije C3 sampla, na USB-u imate F3, onda u donjem desnom kutu u End key odaberite ton koji je poluton nize u odnosu na sljedeci WAV sampl koji imate. U ovom slucaju, sljedeci sampl poslije C3 vam je F3, tako da cete na End key odabrati E3. Postupak isti kao i kod odredjivanja pocetnih tonova, dakle, drzite Direct key i stisnete dirku E3.
Unijeli ste prvi WAV sampl, nakon toga idete opet na Add wave i radite ovaj postupak dok ne ubacite sve WAV samplove koje imate.

Nadam se da ce ovaj tutorijal pomoci, molio bih Caspera, ako moze da pregleda da mi se nije podmakla kakva greska, pa da ispravimo.

casper
12.06.2014, 16:30
Postoji mala razlika u postupku kod unosa waw samplova kod ty3 i Ty4 tako da ne mogu provjeriti ovo što pišeš.

Dodati ću par pojedinosti. Na kraju opisa ti nedostaje pohranjivanje sampla. Ide se na STORE > i ponovo STORE na prazno CUSTOM VOICE mjesto > imenovanje i OK.
Ja volim u ime sampla (C3) dodati i broj kako bi waw-ovo bili posloženi po redu
01sampleC3.waw
02sampleF3.waw
03sampleA3.waw ....

Ako se želi dodati više layera na jedan sound, onda umjesto ELEMENT1 biramo ELEMENT 2 i tako dalje sve do 8. Ovo je preporučljivo, pogotovo ako se radi o CUSTOM DRUM.
Ako nam sample treba svirati sve dok držimo tipku stisnutu (strings, organ ...) onda je potrebno napraviti loop. U samoj klavijaturi ne postoji mogućnost za to (barem tako mislim) ali to se može odraditi s nekim programom poput Awave studio.

E sad, kad je "niz" uzoraka posložen u jedan sound, predstoji najbolji dio posla. :D Poveže se klavijatura s računalom i s programom Voice Editor ( vlasnici Tyros 5 još uvijek pate za ovim alatom ) se ton uređuje do najsitnijih detalja. Opis ovih mogućnosti nema smisla jer bi bio preopširan. Treba krenuti s "proučavanjem" pa ako zapne (a sigurno hoće :D), stojim(o) na rapsolaganju. Slika Voice editora.

VUNIMRAV
12.06.2014, 21:10
Obojici hvala!
Dodato:
I samo da nesto pitam/dodam, 20 kompleta bubnjeva se moze pohraniti*mislim na T3( i 100 semplova.Da li je to tako?

dmmacak
12.06.2014, 21:25
Gledam ova objasnjenja i nemogu da verujem da nista nisu unapredili na novijim modelima. Kod mene na T2 potpuno isti postupak ubacivanja wav i Voice creator je po ovim slikama potpuno isti.

NordX
12.06.2014, 21:32
Ajde to,nego sto je i portamento isti i na T3 i T4 a i na T5 valjda,nisam probao. :)

casper
12.06.2014, 21:55
@VUNIMRAV - da, 20 CUSTOM DRUMS, ne znam koliko ima brojčano mjesta za waw/aif,

@dmmacak - postupak je nešto drugačiji kod Ty4 jer se materijal pohranjuje na FlashROM, a ne u HD,
VOICE CREATOR je izvrsno izrađen, ima gotovo sve potrebno i ne vidim neku prijeku potrebu za pobojšanjima, kome treba više - taj svira na dodatni synth, Voice creator koji je najavljen za Ty5 će funkcionalno biti isti, barem koliko vidim po najavama

@NordX - i za potramento vrijedi isto, tko želi više - svira na dodatni synth koji ima ono što nedostaje aranžeru

tyros2
12.06.2014, 23:00
Portamento na Balkan i Midlle East packovima je dobar,stavise odlican.

Veoma prijatno sam iznenadjen!

Ovi packovi mogu na T4 i T5!

Pozdrav!
Dodato:

@dmmacak - postupak je nešto drugačiji kod Ty4 jer se materijal pohranjuje na FlashROM, a ne u HD,
VOICE CREATOR je izvrsno izrađen, ima gotovo sve potrebno i ne vidim neku prijeku potrebu za pobojšanjima, kome treba više - taj svira na dodatni synth, Voice creator koji je najavljen za Ty5 će funkcionalno biti isti, barem koliko vidim po najavama

Slazem se sa Casperom.Apsolutno nevidim potrebu za nekim poboljsanjima!

Voice creator je jednostavan i veoma se lako radi na njemu!

casper
12.06.2014, 23:26
Ovo s potramentom i nemogućnošću vlastite editacije nije slučajno. Yamaha želi prodati što više materijala za klavaijturu. Kako ne bi mogli ubaciti bolji portamento? Neće (pokvarenjaci jedni), jer se onda ne bi prodavao Balkan i Midlle East pack. ;)
Iz istog razloga se uvodi SFF2 format Styla ili se komplicira CASM konfiguracija. Čini mi se da i ovaj Voice Editor za Tyros5 otežu i kompliciraju s istom namjerom.

tyros2
13.06.2014, 10:48
Poznata poslovna politika :)

Ali samo neka oni naprave isti voice creator kao na T4-T3 I bice sasvim dovoljno!

Pozdrav!

NordX
20.07.2014, 00:32
Pitanje za Tyros vlasnike. Kako koristite ritmove radi brze i bolje pretrage,da li u registracijama ili kako?

Ja koristim u Folderu svom ali citava vecnost dok nadjem neki namenski ritam,tako mi je nesto u poslednje vreme a i radim po registracijama.

Sta Vi predlazete i kako je najbolje sloziti sve kako bi sto brze pretrazivao?

Ima li neka fora? :)

Hvala.

NordX

EmirTotic
20.07.2014, 02:31
Na T2 sam imao svoj folder sa oko 100 ritmova na kojima sam radio, a za registracije sam vezivao boje. Sad na T4 radim sve preko registracija jer je brže, ekonomičnije, sve na svom mestu, zahteva vremena dok se sve napravi i skocka ali vredi definitivno i vidim koju sam da kažem grešku napravio ranije, ako ništa bar zbog navike.

casper
20.07.2014, 10:17
Svatko od nas aranžerista ima drugačiji pristup sviranju pa je samim time i logika slaganja materijala u klavijaturu drugačija. Zbog toga je teško dati savjet nekom drugom kako da "organizira" ono s čime radi, prvenstveno ovdje mislim na live nastup. I kao što je rekao @Emir, navika koju čovjek stekne odlučuje o tome kako ćemo posložiti kockice.

Koncept Registracija kod Yamahe je odlično osmišljen i tu prednost treba maximalno iskoristiti. Registracije se lako kreiraju, "pamte" sve pozicije i postavke klavijature, nisu ograničene brojem i tasteri su na najboljem/najpristupačnijem mjestu na ploči klavijature. Iz tog razloga je odgovor na pitanje koje postavlja @NordX usko vezan i uz registracije, a ne samo uz Stylove.

Recimo da na HD imaš mapu nazvanu MY STYLE. S vremenom će se broj Stylova u njoj povećati i prije ili kasnije se javlja problem koji spominješ, nastaje zbrka i otežano pretraživanje. Moguće rješenje je da ih (pre)sortiraš u podmape. Pa ćeš tako u osnovnoj mapi MY STYLE kreirati LATINO, BEAT, DVOJKA ...

Ali tu već nastaje prvi problem. Registracija u kojoj si koristio Style koji se nalazi direktno u mapi MY STYLE više nije potpuna jer ne "pronalazi" odgovarajući Style. Ti si mu promijenio lokaciju i stavio recimo u podmapu LATINO. Zato prilikom pohranjivanja Stylova treba u samom početku "pametno" posložiti strukturu.
Ako imaš više podmapa poput MY STYLE/ LATINO/ FAST onda je pristup kompliciran jer zahtjeva više klikanja da te lokacije. Dobro je rješenje da napraviš registraciju koja s zove MyStyle/Latino/Fast i na taj način direktno pristupaš "zadnjoj" podmapi.

Ukratko, trebaš znati i razumjeti kako funkcioniraju registracije i iskoristiti njihove prednosti u pristupu Stylovima.

Ja radim ovako. Sve namjenske Stylove imam u jednoj mapi na HD. Pristup njima uvijek ostvarujem putem registracija u kojima su pored ritma pridruženi soundovi, text, VH ...

Takozvane univerzalne Stylove imam pohranjene u USER i to u par mapa (BEAT, LATINO, WALTZ ...). Njima pristupam preko FILE ACCESS i s jednim klikom mogu doći do željenje grupe/mape.
Najmjerno sam ih pohranio u USER, jer kod njihovog mijenjanja u toku svirke nema one kratke pauze u prikazu kao što je to slučaj kada je Style pohranjen u HD.

dmmacak
20.07.2014, 11:47
I ja praktikujem slican nacin, sa tim sto imam jos 3 registracije sa univerzalnim ritmovima zbog brzeg pristupa. Posto mi se cesto desava da pevaci sami krecu pesmu bez najave, zbog efekta iznenadjenja:-). Za klub ili novitete koristim desetak registracija koje su mi u useru, radi brzeg koriscenja. A za programsku svirku imam poseban folder sa registracijama i on mi je na hd zajedno sa tim stylovima. Sad ima i tu mana kada radim sam pristup boja mi je malo usporen pa planiram da kupim i solo klavijaturu da si olaksam.

NordX
20.07.2014, 14:25
Hvala ljudi. Otprilike koristim kao i Vi Casper,nesto u tom fazonu. :)

U useru su mi univerzalni ritmovi a ovamo u folderu namenski i par nekih u registracijama kao i boje i ostalo.

Hteo sam samo da Vas pitam da mi objasnite ubacivanje Wav fajla na Multi Pad Control-u,stavio bih neki isecak iz pesme ali ne ide mi,nisam mogao da pronadjem u Manual-u.

I jos jedna stvar pokrenuo sam temu sa famoznim ritmom 'Dvojka' ako neko zeli da ucestvujemo i odradimo svi zajedno nesto,i postavimo ovde.

Hvala svima jos jednom.

Pozdravljam Vas.

NordX

casper
20.07.2014, 15:11
Što se tiče dvojke, ja ti neću biti od neke koristi jer ne sviram tu vrstu glazbe. Ako s tehničke strane mogu što pomoći, tu sam.

Treba mi 'normalna' dvojka za Sumadiju i kola
Pročitajte više na: Dvojka Tyros - YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=27335#ixzz380sTdD2Y) http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=27335#ixzz380sTdD2Y
YU-MIDI.org - Pravo mesto za prave muzičare

Ubacivanje wav-a u multipad je jednostavno. Preduvjet je da uzorak tog wav-a imaš pospremljen kao CUSTOM VOICES. Otvoriš MULTIPAD CREATOR, pritisneš RECORD i "okineš" taj waw da "svira". To je sve, odredi mu CHORD MATCH na OFF i vjerojatno ti ne treba ponavljanje pastavi i REPEAT na OFF.

NordX
20.07.2014, 19:09
Hvala Casper po ko zna koji put. Uspeo sam!!! :)

Hvala! :)

Pozdrav.

NordX
Dodato:
Opet ja :P Imam mali 'problem'. Naime,napravio sam Bas Kontru i sve to lepo slozio u registracijama. Bass sam stavio na Left i popunio kontrama right 1 2 3. E sad kad promenim registraciju ili One Touch Setting onda na mesto Bassa dodje Strings neki fabricki,pa probam da se vratim opet u registar Bass Kontra,tu su kontre ali u leftu i dalje taj strings a ne Bass kako sam ga ja snimio.

Da li me razumete?

I kako mogu da odvojim Bass na poseban kanal?

Hvala.
Dodato:
Kako da otkucam a da mi ne spoji ove postove ovako?
Dodato:
Kako da otkucam a da mi ne spoji ove postove ovako?

casper
22.07.2014, 12:05
Pokušavam te razumjeti i ono što si napisao jest logično.

...kad promenim registraciju ili One Touch Setting onda na mesto Bassa dodje Strings neki fabricki ...

Pitanje. Ako ponovno stisneš onu kreiranu registraciju s basom u loweru, da li se postavi odgovarajući sound na basu?

Da li je ACMP uključen ili isključen. Ako je uključen u kojem je modu rada?

NordX
22.07.2014, 12:16
Ne,ne postavi se Bass u Loweru. Nesto verovatno nisam snimio kako treba?

ACMP ostane ukljucen.

dmmacak
22.07.2014, 13:14
Neko moje vidjenje da kad pritisnes OTC automatski se pali i ACMP mozda ti je namesteno da kada je zaustavljen style vuce boju iz styla a to je neki strings. A drugo moze biti da split nije podesen kako treba na tim OTS

casper
22.07.2014, 13:37
Može biti mnogo toga, a najprije sumnjam u to da si pravilno postavio Registraciju i odradio postupak "sejvanja" do kraja. Odabir OTS-a nije vezan uz registraciju, on povlači informacije sa Styla. To su dvije odvojene stvari kada govorimo o memoriranju soundova desne/lijeve ruke.

NordX
22.07.2014, 14:38
Kada snimam registraciju,tj.kad sam snimao,oznacio sam samo Voice stavku. Jesam li trebao jos nesto?
Dodato:
Sta nisam sacuvao kako treba?

casper
25.07.2014, 23:23
A, nešto nisi odradio kako treba. B-)
Ajdle odgovori na pitanja koja sam ti postavio (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=271969&postcount=477#axzz38W923HiT), i bilo bi dobro da preciznije objasniš postupak koji radiš.

NordX
26.07.2014, 15:13
Ovako. ACMP ostaje ukljucen.

Ja sam vec imao gotovu registraciju sa Bass Kontrom u Tyros-u,kada sam je kupio neko je to vec radio. Medjutim ja sam promenio efekte i stavio drugi Bass i sacuvao kao novu registraciju pod svojim imenom.

I moja registracija-nova sacuvana ne radi kako treba,dok stara radi,kada je odaberem onda se postavi Bass u loweru i sve ostalo,dok moja nova registracija posle neke druge boje,povlaci lower od te druge boje.

Malo sam ti zamrsio ali valjda me razumes :D

Nesto nisam sacuvao kako treba verovatno.

Stara registracija sa Bass Kontrom koju kada pozovem postavi Bass na lower povlaci sa sobom i fabrcki Vintage Pop ritam,hteo sam i to da iskljucim,ali ne znam kako.

casper
26.07.2014, 15:54
Ako želiš da registracija "pamti" LEFT/LOWER sound i njegove parametre, moraš prilikom izrade označiti STYLE. To je zato jer se LOWER smatra sastavnim dijelom pratnje. Istovremeno se pamte i postavke cjelokupnog ACMP statusa (ACMP off ili on, SYNC START, VARIATION ...)

Ako želiš da registracija "pamti" RIGHT1, 2, 3 soundove onda treba označiti VOICE.

Dakle, postavi soudove u desnu ruku, odredi bas liniju na LOWER, isključi SYNCRO START i memoriraj tako da imaš označeno STYLE i VOICE.

U tom ćeš slučaju dobiti ono što ti treba ali ne možeš izbjeći da se memorira i spomenuti Style (Vintage Pop). Ritam neće krenuti jer si isključio SYNHRO START, ali će biti pozvan.
Ako baš želiš izbjeći da se ne poziva ritam, morat ćeš to riješiti sa SPLIT funkcijom koristeći samo RIGHT1, 2, 3.

NordX
27.07.2014, 14:29
Sad mi je uspelo,moram da memorisem STYLE. Hvama Vam puno,uspeo sam. :)

E sad me jos zanima kako mogu da odvojim BASS na posebnom kanalu,da bih mogao da ga doradim kako meni odgovara?

Hvala jos jednom na svemu. Da nije Vas ja ne znam sta bi radio :)

casper
27.07.2014, 16:23
Ne trebaš zahvaljivati. Da nije mene, odgovorio bi već netko drugi.

Zanima te kako odvojiti bas na poseban kanal na mixeru? To radiš u MIXING CONSOLI, na slici je prikazano kako da bas izlazi na SUB1.

VUNIMRAV
14.09.2014, 10:29
Caspere,ja cu se vratiti na pitanje bekapovanja,pisao si u ovoj temi i predlozio bi(sto je tesko i mukotrpno) da se iz ove teme koja je jako velika izvuku pojedine teme kao zasebne,jer ih je vrlo tesko pratiti zbog obimnosti..
Evo mog problema.
Juce ujutro sam uradio sledece:kupio novi usb stik i na njega kopirao po uputama za bekapovanje,ali nesto sigurno nisam odradio do kraja ili kako treba.Naima,ja sam i iz customa(voice i drum) kopirao sve u prdvidjenu fasciklu na usb,\.
Sinoc dodjem na svirku customi prazni skroz(umalo infarkt-duga tema).Nekako sam rucno uveo naj potrebnije semplove,na pauzi sam i za vreme vecere uveo skoro sve.
Sta nisam dobro uradio i sta sam trebao uraditi nakon kopiranja i kako se uvode odjednom svi,jeli na "library load... i da li je to normalan put i postupak sti da se naravno dovrsi sto ja ocito nisam uradio?

dmmacak
14.09.2014, 11:12
Evo ja cu ti odgovoriti dok se ne javi Casper da se ne sekiras.:-)
Kada si sacuvao voice iz customa na USB promenio si adresu ucitavanja. Klavijatura sad ucitava set sa usb-a. Trebas taj usb ubaciti u klavijaturu i automatski ce ti ucitati tvoj set i to sacuvas onda na HD i reseno.
Bilo bi dobro kad bi Casper to lepse objasnio covek je car.

VUNIMRAV
14.09.2014, 11:24
Mene muci zasto on nije" povukao" sa HD kada sam ja jednako kopirao na HDD pa onda sve isto i pod istim nazivom,pazio na karaktere da ne bi koji bio drukciji.Evo sad proveravam,sve je isto i na HD i na USB.Verovatno sam trebao nesto jos uraditi u smislu povracaja istih.
Caspere, pa vec je podne,nioje lepo da covek u tvojim godinama spava do podne!!!

casper
14.09.2014, 11:31
@VUNIMRAV - napravio si samo jednu/dvije greške, nikada nemoj prije svirke raditi radnje na klavijaturi u koje nisi potpuo siguran i uvijek provjeri ono što experimentiraš tako da restartaš klavijaturu (ali kod kuće ;))

Dogodilo se vjerojato ono što kaže @dmmacak, a mislim da si to mogao rješiti da si pritisnuo RELOAD.... ne znam, nisam siguran. Ja ne koristim (niti sam kada koristio) Tyros3 pa ne mogu biti precizan jer postoji određena razlika u učitavanju/backupiranju samplova kod Ty3 i Ty4. U svakom slučaju, nešto si krivo odradio i sad je teško reći što, jer vjerojatno niti sam ne znaš koji si postupak koristio.

Ne mogu napisati precizan postupak backupa samplova jer nemam Ty3 kod sebe. Bilo bi dobro da uskoči netko drugi koji je to koristio i da postavi kratke upute, to je svega par radnji.

Ne znaš jel gore kad je sve u jednoj temi ili ih ima 100 pojedinačnih. Teško se snaći ali mislim da je tražilica na forumu odlična i njeno korištenje često pomogne i meni da pronađem ono što me zanima.

he he he -za mene je uvijek nedjelja bila dan odmora i blagostanja :-)

VUNIMRAV
14.09.2014, 11:48
Ma u pravu si kao i uvek!!!Sinoc mi pevka rece,koji te vrag naputio da to radis bas danas!!! =)) uh!!!
Ma jos je veca muka bila malopre kad sam ustao,"da li je zapamtio ono sto sam sinoc uveo",jeste,i evo sve je sad u redu,ali mene kopka da li sam trebao uraditii neki povracaj i zasto nije povukao sa HDD kad na njemu imaju kompletno sve fasciklei svi semplovi koje inace koristim i raniji bekapi(tudji),Mozda je jedino greska("jedino") sto sam te fascikle arhiva,user....stavio u jednu zajednicku i do joj ime po mom nahodjenju!?

dmmacak
14.09.2014, 11:56
Mene muci zasto on nije" povukao" sa HD kada sam ja jednako kopirao na HDD pa onda sve isto i pod istim nazivom,pazio na karaktere da ne bi koji bio drukciji.Evo sad proveravam,sve je isto i na HD i na USB.Verovatno sam trebao nesto jos uraditi u smislu povracaja istih.
Caspere, pa vec je podne,nioje lepo da covek u tvojim godinama spava do podne!!!
Pa kazem ti promenio si adresu ucitavanja. Sada klavijatura trazi semplove sa USB-a a ne iz HD-a, iako su ti isti nazivi nema veze. Najbrze resenje je, kao sto sam rekao ubacis taj USB gde si sacuvao set i upali klavijaturu automatski ce to povuci semplove sa usb-a i posle sacuvas to sve u HD i zavrsio si. Ne pricam napamet imao sam slicnu situaciju.

casper
14.09.2014, 12:00
Tako je @dmmacak promjenio je lokaciju samplova i to je uzrokovalo problem kod učitavanja.
Naime, klavijatura prilikom paljenja učitava potrebne podatke, pa tako i samplove koji se nalaze na HD. Njih "nije bilo" tamo gdje su trebali biti, i zato su Custom-i ostali prazni.

da je upiknuo USB, rješio bi problem. Ali je problem u tome što je USB ostao kod kuće :-)
Slično kao, imam rezervni ključ od automobila samo što je "slučajno" ostao u zaključanom autu, a onaj pravi je ispao u šahtu :-)

VUNIMRAV
14.09.2014, 12:00
ja sam sinoc uveo te iste semplove iz jedne fascikle koja je napravljena pre nego sam ja postao vlasnik i oni su se jutros pojavili u custom voice i drum voice oniliko koliko sam ih i uveo.Da li to znaci da kad bih obrisao tu fasciklu da bi opet "nestali" iako imam celi custom i drum voice iskopiran na HDD?

casper
14.09.2014, 12:03
Tako je, "nestali bi" jer ih klavijatura nema od kuda očitati.

VUNIMRAV
14.09.2014, 12:03
Mislim da nije problem u tome jer onih je vukao ne znam ni ja iz koje fascikle pre moga kopiranja,jedio sto sam ja uradio jest da sam oznacio celi custo voice i paste na usbb.ko mu je branio da ponovo uvlaci i cita sa te neke lokacije iz koje je citao do sada?

dmmacak
14.09.2014, 12:15
E sad sam potpuno siguran da je bas u tome problem sto sam rekao.

casper
14.09.2014, 12:26
Mnogo si toga radio, napamet i po nahođenju. ;)

Mislim da nije problem u tome jer onih je vukao ne znam ni ja iz koje fascikle pre moga kopiranja,jedio sto sam ja uradio jest da sam oznacio celi custo voice i paste na usbb.ko mu je branio da ponovo uvlaci i cita sa te neke lokacije iz koje je citao do sada?

Nije problem u tome što si si ih "duplirao" na USB. Problem je što si ih na HD-u spremio u novu mapu.

...Mozda je jedino greska("jedino") sto sam te fascikle arhiva,user....stavio u jednu zajednicku i do joj ime po mom nahodjenju!? ....

VUNIMRAV
14.09.2014, 12:31
Evo jos jedan friski podatak,jutros sam nastavio sa uvodjenjem semple iz kopirane librari fascikle na hdd,NIJE mi ih zapamtio kad sam ponovo ugasio i upalio.One od sinoc da iz tamo nekih s brda i dola a ove zadnje ne!???
Kako da napravin da mi vuce iz ove nove pregledne fascikle gdu su svi na jednom mestu,da li bi trebalo ponovo ih obrisati i jedan po jedan uvesti u custom?

tyros2
15.09.2014, 02:41
Najsigurnije je da pronadjes sve te custome koje zelis ,nalodas I onda jednostavno,sejvaj set-library u tu fasciklu!

Takodje da se nebi desavali problem koje si imao,moj savjet bi bio uvjek sejvati set na HD.

Naravno posle toga u na USB a nije lose prebaciti I u racunalo.

Pozdrav!

VUNIMRAV
15.09.2014, 22:58
Ma mene buni to sto sam ja njih i sacuvao na HDD pa onda na USB pod istim nazivom fascikle i pod fascikle.Iz ovog sam nesto zakljucio dobro,2 ili 3 puta sam kao pravio bekap-nista tu nije bilo,tek sad imam na flesu kompletno stanje koje ocitava klavijatura,a do sada samo nazive!!!

Alen P
06.10.2014, 18:22
Možda (vjerojatno) je pitanje već bilo postavljeno, ako ne za Tyros 3, za psr seriju... Ali eto ga opet: da li je moguće negdje isključiti opciju da se OTS ne mijenja promjenom varijacije? Hvala puno.

Bokic
06.10.2014, 19:55
Moze, pritiskom dugmeta 'OTS link'.
Nalazi se iznad INTRO II.

Alen P
06.10.2014, 20:53
Znac, ne postoji mogucnost da biram sam bilo koji OTS u bilo kojoj varijaciji?

VUNIMRAV
06.10.2014, 21:25
Pa reče ti bokic,dva mala dugmenceta "OTS LINK" i "Auto FILL IN" jedno za prelaze a drugo za to sto tebi treba.

Alen P
06.10.2014, 23:03
Ah... Ok, hvala!

NordX
01.11.2014, 22:29
Zanima me jedna stvar kod T2. Isto je pretpostavljam na T3 kada se radi o fabrickim Drum Kit-ovima.

Preko kog programa mogu da podesim Layere konkretno na Drum Kit-ovima fabrickim. Jedna 'boja' dobosa mi svira u jednom ritmu i taj dobos mi se dopada,a drugom ritmu je isti taj ceo DRUM KIT ali dobos nije isti. Da napomenem da se 2-3 razlicita dobosa nalaze na istoj 'tipki'.

Nije valjda da svaki ritam moram posebno u Style Creatoru da prepravljam svaki takt,da bi mi svirao jedan isti Dobos.

Nadam se da me razumete,sta hocu da kazem.

Hvala unapred.

NordX

dmmacak
01.11.2014, 22:39
Moraces da prepravljas sve ritmove tj da im izmenis dinamiku. A to ces najlakse preko kompa, xg works. Ima pisano o ovome...

NordX
01.11.2014, 22:43
Ali pazi imam jedan Drum KIT koji na svim mestima radi isto,isti a nijedan ritam prepravljao nisam,kad stavim taj Drum KIT onda se svira 'jednako',nema izmena Layera.

Verovatno ima neka fora. :)

casper
01.11.2014, 23:36
Tvornički drum kitovi imaju karakteristiku da se isti element bubnja čuje drugačije ako se svira različitom dinamikom. Ako odsviramo doboš lagano, čuti će se drugačije nego ako tipku pritisnemo maksimalno. Ovime se postiže prirodnost i sound se pokušava što vjernije približiti pravom bubnjaru.
Dakle, ne radi se samo o glasnoći ili jačini pojedinog elementa već se mijenja cjelokupan timbar. Tako se kod Tyros4 na nekim drum kitovima nalazi i do 8 layera, ili velocity switch zona. Znam da je ovo poznato većini, ali nije zgorega ponoviti gradivo uza one koji se srame pitati ....;)

NordX, predpostavimo da imaš dva (sporna) ritma. Kod jednog je doboš odsviran sa dinamikom 80 i kod njega ti odgovara sound (recimo da se radi o Studio Kit-u). Kod drugog ritma je doboš odsviran dinamikom 110 i kada njemu promjeniš drum na Studio Kit, čuješ drugačiji zvuk doboša koji ti se ne sviđa.

Na ovom drugom ritmu spusti dinamiku doboša na 80 i dobit ćeš ono što si želio. To možeš odraditi na klavijaturi ali moraš mnogo tipkati, ići jedan po jedan udarac i spuštati dinamiku. Drugi način je da odradiš na računalu. Možeš koristiti MixMaster, ovaj video upravo opisuje taj postupak.
https://www.youtube.com/watch?v=zP5o3kR-G2M

Preglednije i preciznije se može raditi u XGWorksu, ovo je video gdje je to prikazano. (1,38 sec)

https://www.youtube.com/watch?v=irVUgJcpNaw

NordX
02.11.2014, 00:01
To mi je trebalo!!!! HVALA Casper hvala dmmacak!!!!! :)

Hvala!!! :)

shown
02.11.2014, 05:40
da ne otvaram novu temu,hocu u psr 9000pro da dobos napravim od vise lajera,kako to ide ili link gdje ima opisano.poz

casper
02.11.2014, 09:44
Pogledaj manual pod Custom Voice Creating. Uneseš više uzoraka doboša, posloži ih kao ELEMENT i odredi zone sa VELOCITY LIMIT.

Alen P
02.11.2014, 14:23
Sve moze Yamaha...

NordX
29.12.2014, 23:35
Pravim od Tyrosa 2 znaci dvojke,pravim Tyros 4 pa mi treba Wallpaper neki simpatican za moj T2 sad ne znam tacno koji je format slika,ali video sam dosta lepih na T3 i na T4. :D Pa ako neko moze da snimi te fabricke Wallpapere i postavi bilo bi korisno. :P

casper
29.12.2014, 23:50
Originalne pozadine se ne mogu izvaditi iz Tyrosa. Ako želiš postaviti bilo kakvu vlastitu sliku kao wallpaper, možeš to napraviti tako da je preneseš u klavijaturu na HD ili USER i pozoveš je = FUNCTION > UTILITY > OWNER.
Slika mora biti u BMP formatu i ne smije biti veća od 640x480 pixela.

NordX
29.12.2014, 23:52
Mislio sam da mogu vlastite da izvadim,a vec sam ubacivao neke u tom formatu. Hvala u svakom slucaju :)

Dell
29.01.2015, 13:37
Da upitam nešto, nisam siguran jeli to moguće ali ae...
Jeli moguće postaviti u rightu boju sa initial touchom, a u leftu (recimo kad sviram manual bas) da nema dinamike?

casper
29.01.2015, 14:44
Možeš to postaviti. Na osjetljivost dinamike R1, R2, R3 i LEFT djeluješ u dva modaliteta, TOUCH koji ima već definirane postavke i sa TOUCH OFF LEVEL kojem sam određuješ osjetljivost.

Na PART koji je označen pod INITIAL TOUCH (status ON) djeluje postavka modaliteta TOUCH ( na slici je to NORMAL). Kada željeni PART nije označen (status OFF), tada na njega djeluje modalitet TOUCH OFF LEVEL. Njega možeš precizno podešavati od vrijednosti 1-127.

Ti trebaš postaviti LEFT u status OFF i odrediti maximalnu vrijednost (127) na TOUCH OFF LEVEL. Time će sound na lijevoj ruci "izgubiti" dinamiku, a R1, R2 i R3 će imati onu koja je postavljena na TOUCH grupi.

NordX
21.02.2015, 17:17
Danas sam kupio sebi KORG T3 i planiram da ga koristim kao drugu klavijaturu pa cak i kao MIDI Kontroler. Palo mi na pamet nesto. Da li je moguce da povezem Tyros 2 (kako da povezem imam jedan midi kabl) i KORG T3?

Da li je moguce da saljem recimo RIGHT3 (na kom bih stavio da mi bude terca u Tyrosu a to bih svirao na KORG T3 a da dole na Tyrosu koristim Right1 i Right 2 normalno).

Da li moze to?

Nadam se da me razumete.

tyros2
21.02.2015, 17:28
Da li si mislio kad sviras na T2 da vuce samo R1 i R2

a kad sviras na korgu da sviraju sve tri zajedno s tim da je R3 terca?

NordX
21.02.2015, 17:29
Mislio sam da koristim normalno na Tyrosu R1 i R2 a samo R3 da mi bude gore za terce. Samo bih R3 svirao gore.

tyros2
21.02.2015, 17:52
Moze to u svakom slucaju,ali treba podesiti midi set-up za tu opciju.

Kako? Te neznam jer nisam probao.Znam u tvom slucaju,ako sam dobro shvatio, da treba kablo u MIDI IN na Tyrosu i MIDI OUT na Korgu.

Poigraj se malo sa MIDI setupom u Tyrosu i probaj.Ako dodjes do zeljenog reziltata obavezno sejvaj MIDI setup u tyrosu kao USER.

dmmacak
21.02.2015, 17:55
Naravno da je moguce. Iz Korga Midi Out u Tyros Midi In. Potrebno je da podesis u Korgu, u Globalu, koji ce midi kanal da salje. Obicno stoji 1 kanal. Zatim u Tyrosu u Midi podesavanjima potrebno je da podesis, na Recive kartici, da ti R3 bude isto taj kanal kao na Korgu. Odcekiras PC ( program change) i CC (control change) da ti ne pravi zbrku.

NordX
21.02.2015, 18:34
Hvala vam prijatelji!!!!!!!!!! Uspeo sam da povezem onako kako si mi bas rekao dmmacak. Nisam napomenuo da zelim da koristim MIDI TERCE,kako u tom slucaju,jer u MIDI podesavanjima moram da ukljucim SONG umesto Right3.

Hvala ljudi!!!!!!!!!!!
Dodato:
I jel bi mi trebao jos jedan midi kabl? I za sta sluze jos dva ulaza za MIDI tacnije MIDI IN i MIDI OUT (ima ih 4).
Dodato:
Treba mi pomooooooooooooooc :)
Dodato:
Treba mi pomoooooooc :)

dmmacak
23.02.2015, 21:01
Evo da pokusam da pomognem. Ajde prvo da vidim dali sam te dobro razumeo. Ti bi da povezes korg T3 i Tytos 2 preko midija. Da kada sviras na korgu koristis njegove zvuke za prvi glas a iz Tyrosa koristis terce i to midi terce. A na Tyrosu sviras samo prvi glas i ne koristis tercu ili ?

NordX
23.02.2015, 21:04
Druze izvini sto sam dosadan. Ja bih da koristim samo RIGHT3 odnosno MIDI TERCE sa TYROSA na KORGU,a na Tyrosu da mi ostane normalno R1 i R2 za neki Strings ili neku drugu boju,ako me razumes.

dmmacak
23.02.2015, 21:45
Nisi dosadan samo ti pitaj, nego meni je ta sva kombinacija cudna, i mislim da komplikujes sam sebi umesto da uprostis. Tesko ce to ici zato sto ti je vec taj midi kanal zauzet, morao bih da upalim klavijaturu i da nadjem dva midi kabla pa da sve to isprobam. Sad trenutno nemam vremena a ne bih da pisem napamet pa te jos vise zbunim.

NordX
23.02.2015, 21:47
Kako da uprostim,imas li neki predlog? Ajde ako budes mogao sutra recimo.

Hvala!!!!!!!!

tyros2
24.02.2015, 14:26
Preko Registracija.Ja tako koristim terce,nikako drugacije.

NordX
24.02.2015, 15:58
Koristim i ja tako. Nego sam pazario ovu klavijaturu zbog nekih boja,pa sam hteo sebi da olaksam da stavim na R3 MIDI TERCE i posaljem gore i tako koristim i kao MIDI i kao Solo klavijaturu.

Valjda ce dmmacak da procacka to :)

Hvala i tebi druze na svemu!!!

tyros2
24.02.2015, 20:30
Jeli ti uspjelo ,mislim kad si spojio sa Korgom,i kad sviiras gore na korgu da li vuces Tercu?

NordX
24.02.2015, 21:22
Spojio sam ja da RIGHT3 bude gore dok su aktivne MIDI TERCE,medjutim imam samo boju sa R3 tacnije osnovni ton a nemam tercu.

Nadam se da me razumes.

dmmacak
24.02.2015, 22:00
Evo napokon da se javim. Nazalost nemam dva midi kabla (jedan mi neispravan) i ne koristim midi terce, pa nemogu reci da sam 100% siguran, ali mislim da to ne moze. Zato sto ti je vec taj midi kanal zauzet a nemoguce je dodeliti 2 kanala na isti part. Dodatno komplikuje stvar sto su midi terce ustvari midi fajlovi koji sadrze razne podatke a oni deluju, u ovom slucaju, na Right3 da "iskrive" stim i naprave tercu. Znaci midi podatak sa Korga T3 bi trebao proci kroz Song part 3 na Tyrosu i na kraju zavrsiti u Rihgt 3.
E sad da bi sve to povezao moras mi reci kako ti sad stoje midi postavke. Znaci u Midi pa Edit pa kartica 1. System pod 1 da li su svi partovi cekirani?
2. Kartica Transmit koji je part na kom kanalu?
3. Kartica Receive na kom je kanalu dodeljen koji part.
Po nekoj logici bi trebalo da su u Transmit kartici na kanal 3 dodeljen song part 3 a u receive midi A kanal 3 dodeljen Right 3.
Javi pa da vidimo dali ce moci nesto od toga...

Dell
10.03.2015, 23:29
Casper, pomagaj.
Kako se stavlja u Tyros 3 više layera u UVD?

casper
10.03.2015, 23:34
Na žalost, nikako.
Moraš odraditi posao u nekom "vanjskom" programu pa ga onda unijeti u Tyros.

Dell
10.03.2015, 23:40
Aha, taj rad.
Samo sam mislio unijeti 2-3 layera doboša na acoustic kit. Ne moram valjda sve tvorničke waveove importirat u tom nekom vanjskom programu?

casper
10.03.2015, 23:48
E vidiš, to nisam probavao....:rolleyes: A da napraviš jedan UVD samo s tim dobošima, staviš ga u Tyros i onda iskombiniraš s ovim tvorničkim. Jel bi to išlo? Treba probati ...

NordX
17.04.2015, 16:58
Zanima me kako da pogledam,ili da dodam recimo efekat konkretno Hall na SNARE-u. Posto imam nekih ritmova,koje sam dobio od jednog lika,par nekih univerzalnih i ritmovi rade dosta dobro,da kazem ''utezeni su'',na ozvucenju rade odlicno,i konkretno malo Hall-a ima na samom dobosu,pa me zanima kako da te iste postavke primenim i u ostalim ritmovima. Efekti,EQ i ostalo u MIXING CONSOLE su mi isti i na tim ritmovima,i na mojim nekim ritmovima,ali to ne zvuci to. Da li postoji da se vidi sama ta struktura samog STYLE-a u STYLE CREATORU ili u nekom od programa?

casper
17.04.2015, 17:11
Da li se radi o tvorničkom bubnju ili nekom CUSTOM?
Postavke pojedinih elementa bubnja možeš pogledati recimo, u MixMasteru, XGWorksu, CASM Editoru ....

Na pojedini element bubnja nije moguće posebno dodavati neki od DSP-a. Na pojedinom elementu možemo samo kontrolirati količinu master efekta REVERB.
Postoji opcija je da se izdvoji doboš i postavi na RHY1 i onda posebno kontrolira po potrebi bilo koji DSP.

Možda je na spomenuti doboš samo promijenjna vrijednost release pa ti se čini da se radi o efektu.

E da, možeš pogledati informacije i u STYLE CREATORU ali sumnjam da ćeš tamo naći ono što tražiš. Trebao bi u tabu EDIT, pritisnuti tipku H (FILTER) i čekirati SYSTEM EXCLUSIVE MESAGE, a potom preko tipke CTRL CHG čekirati sve opcije koje se nude.
Dobit ćeš šumu informacija koje ti govore baš sve parametre unesene u traku.

A znaš da se u šumi bez dobrog kompasa teško snaći ...

NordX
17.04.2015, 17:14
Radi se o fabrickom bubnju,konkretno Studio Kit. Niti je on ''radjen'' vec je iz sekcije DRUMS (Fabrike) a ne CUSTOM DRUMS. Ja koristim pretezno fabricke bubnjeve i meni odlicno rade sad za sad. Moguce je i to. Imam osecaj da je taj dobos,pojacan i kad ''udari'' kao da ''zvoni''. Moguce je da je Release.

casper
17.04.2015, 17:35
Ako je tvornički bubanj i ako se doboš nalazi na RHY2 zajedno s ostalim elementima onda se njegov drugačiji sound može dobiti jedino podešavanajima u okviru koji je prikazan na slici. Crveno označeno je parametar koji "produži" trajanje doboša pa se čuje kao da ima hala.
On se upisuje kao SysEx kontrola u style.

dmmacak
17.04.2015, 17:47
Ja bih pokusao da napravim drum kit sa smanjenim halom i na sve te ritmove pozoves taj drum kit i zavrsio si posao.

NordX
17.04.2015, 18:43
Samo na ovaj nacin mogu da upisem ili mogu i u Style Creatoru nekako? I zanima me kako moze da se odvoji dobos na RH1,imam jedan takav ritam.

@dmmacak,moze i tako samo da vidim,sta je ''fora'' ovdee :)

casper
17.04.2015, 19:01
U Style Creatoru ne možeš unositi te podatke, samo uz neki drugi kompjuterski program (MixMaster, CASM edit slika). XGworks je najpraktičniji jer čuješ promjene koje se događaju i pomicanjem grafičkog prikaza program sam stvara informaciju. Ne moraš poznavati SysEx protokol. Kod ostalih editora moraš znati točni SysEx niz koji ti treba i onda njega upisati ručno.

Ako želiš staviti doboš na RHY1 napravi to ovako. Kopiraj RHY 2 na RHY1. Sada imaš isti motiv bubnja na obje trake. Na RHY2 obriši doboš, a na RHY1 obrišio sve osim doboša.
Brisanje elemenata radiš iz Style Creatora > BASIC > REC CH (F) > označiš sa REC traku na kojoj brišeš > pritisni i drži RHY CLEAR (E) i pritiskom na element bubnja, isti se briše. Style ne mora svirati, brisanje se dešava samo jednim pritiskom na element bubnja (bas bubanj = C1)

NordX
17.04.2015, 19:25
To mogu direktno obrisati odnosno ovako uraditi u STYLE CREATORU ili ovom programu,ne mogu da vidim koji i kako se zove? :">

casper
17.04.2015, 20:08
Style creator je ograničen, on vrijedi samo da bi se brzinski pogledalo što se nalazi u stylu. Može se iz njega sve brisati (ono što on vidi) ali što tebi to vrijedi kada ne znaš što brišeš.

Ovo gore je program CASM editor, ali zanemari to. Uzmi MixMaster i tamo vidiš sve podatke koji imaš u stylu. Ali opet ti kažem, što ti to vrijedi vidjeti informacije ako ne znaš što koja znači. Ne znaš koja informacija djeluje da se doboš čuje tako kako se čuje.

Znači, otvori taj Style sa MIxMasterom, pokreni List View, označi samo 10 kanal i pogledaj informacije. Crveno označeno na slici su neke note na 9 kanalu (RHY1) na koje je djelovano SyEx podacima. Ti pronađi isto to na 10 kanalu za notu 38 ili 40 gdje se nalazi doboš. Yamaha ima i doboš na 31 i na 34 ovisno o drum kitu i oni se koriste kada želimo biti što približniji GM soundu.

VUNIMRAV
19.05.2015, 07:56
Caspere,evo pitaću ovde iako mi je ova tema odvratna ima milion stranica,ali da ne otvarama drugu.
Skinzuo dam drajvere kako si mi rekao na yamahinog sajta i sad kad hoću da ih instalirao ,izbacuje mi grešku!Da li to znači da klavijatura već mora biti spojena sa računarom da bih to maogao uraditi.
Evo te obavjesti.(jbg,mislim da se neće videti)

smuchac
19.05.2015, 08:39
Prvo instaliraj pa spoji stroj.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

casper
19.05.2015, 09:15
Već je on instalirao drivere, ovaj prozor te obaviještava da moraš upaliti klavijaturu, naravno, mora biti spojena USB na računalo. Kad ju upališ pričekaj 30 sekundi i klikni OK. Tada će instalacija biti završena do kraja.

VUNIMRAV
19.05.2015, 11:49
Dobro,e sad,da li može i ovaj od t2 da skinem ili posebno za t3'http://www.yu-midi.org/forum/downloads.php?do=file&id=16698#axzz3aZo4OxsY

casper
19.05.2015, 12:51
Skini Voice Editor (http://www.yu-midi.org/forum/downloads.php?do=file&id=17438#axzz3aa2gvl2J) za Tyros 3, imaš trojku zar ne?

Instaliraj program, upali klavijaturu, pokreni program i pričekaj 10-15 sec.
Dalje je jednostavno, ako zapne pitaj.

VUNIMRAV
25.06.2015, 13:30
Da li je normalno da mi se aranžer na nijansu smanji kad pritsnem dirke na desnoj strani-solo boje?Danas sam se uverio a u to sam sumnjao već duže vreme.da li je na svim ritmovima,ne znam ali na nekima jeste sigurno.Da li tako treba biti ili sam negde nešto ja čekirao,nije to loše,ali nisam siguran da tako treba.T3 je u pitanju.