PDA

Pokaži Full Verziju : Mixermania-mali savjeti za štimanje razglasa !!!


tonijo
20.08.2012, 21:49
Kao i dosta nas uvijek smo u bendu imali nekoga tko se više motao oko štimanja razglasa, dadamo samo kabli i sl.... dok me nije sila prilika natjerala da to preuzmem sve na sebe, u samom početku je bilo jako nezgodno, svi gledaju u tebe, očekuju da znaš, da dobiju nekakav rezultat a ti znanja oko toga baš i nemaš, najjače mi je ono: "NE VALJA, DE MI DODAJ NEŠTO", ja pitam: "ŠTO", visoki, srednji, bas, a odgovor je : "NE ZNAM, NEŠTO", dok nisam pozvao svoga kolegu,studijskog majstora i pitao: "Mora postojati nešto, nekakav okvir za štimanje, neko pravilo, nije sve na pamet, reci mi, zašto tuli, zašto vuče, zašto nema vokala i sl....", i dobio sljedeći odgovor koju ću podijeliti s vama:



MIXERMANIA
by Petar Herljević.

Osnovno pravilo je – prvo oduzet ono što smeta (pa čak malo i uništit) do te mjere da instrument još uvijek zvuči „normalno“ a da ne smeta drugima. Ono što oduzmeš istaći će ono što je ostalo. Tek nakon toga dodaješ ono što fali a da bi se instrument bolje čuo.

Nastojati koliko je god moguće, na svakom instrumentu istaknuti drugačiju freq, tj. izbjegavati dodavanje iste freq na više instrumenata.

Treba imat i najosnovniju grubu predodžbu o „boji“ u određenom djelu frq spektra:
(tu različiti autori navode različite granice, ali ja bih to radi orjentacije ugrubo podijelio)

Bas: 20 – 200 hz

Generalno, kick voli 60 hz (zrak i sub), a bas gitara 80 hz


Donji midle: 200 – 500

Za neke instrumente to predstavlja muljažu (kick), a za neke „toplinu“ (gitara, vokal).


Srednji midle: 500 – 1500

500- 750 - 800 hz – ako pojačaš postaje nazalno, a ako smanjiš postaje mekano ali hladnije

1000 – 1500 hz – karton sound


Gornji midle:

1500 – 2500 - 3000

Tu su nam uši (bio-medicinski) najosjetljivije, ali u tom području nastaje i najveća kompeticija svih instrumenata. Samnjit to područje ukoliko neki instrument treba smekšat da ne grebe ili ga pojačat ako se želi da bolje izlazi.


Visoki: 4 000 – 16 000

Ako je mixer i razglas (i instrument) solidno dobar, to se čuva za one kojima je to doista potrebno, kick, vokal, akustara i sl..







Štelaš redom:

1. Low pas
2. gain
3. eq
4. gain (kontrola)
5. pan
6. fader
7. FX




Kritične frekvencije:

KICK:

- 250 Hz – ubit skroz
- 12 K – dodat malo
- 80 hz – po potrebi : ako tuli i mulja – oduzet, ako nema snage dodat (ne puno)


SNARE:

Tu ima komplikacija i mora se slušat i usporedit dal je bolja jedna, druga ili treća postava EQ, tj. nema nekog općeg pravila, nego se mora gađat i vidjet šta daje snošljiv rezultat.

1. prvo slušat donji dio spektra i AKO je tu problem (mulja i tuli) onda prvo tu oduzet i to po malo, najčešće 200 – 500 hz sve dok se situacija ne počne bistriti. Tu je važno paziti da tim oduzimanjem kompletno ne uništiš donji dio spektra, jer će oduzimanjem 200 -500 hz instrument postati plitak i protvanast.

2. Ako donji dio nije problematičan (rijeđi slučaj) nego samo postoji tupost u gornjem dijelu, onda treba gađat područje 3-4 K i to dignuti da bolje grize.

3. Zna se dogodit da treba ubit 250 za 50% a dodat 80 (!!!) na 13-14h

4. Nekad je snar nazalan, pa treba gađat područje 750- 850 hz i to probat smanjit


TOM:

250 ubit ali ne skroz (jer tomovi trebaju toplinu) nego ubijat dok ne prestanu vući i tuliti. S gateom to ide lakše i manje invazivno).

80 malo oduzet (11-10-9 h) jer ponekad pridonosi tuljenju

12 k malo dodat. Ako su plastike u kurcu, a jesu, onda treba dodati više sve dok se jasno ne čuje taj gornji attack i snap udarca.



ČINELE - Hihat:

Prvo 80 hz ubiješ skroz

E sad kreče šicana da se vidi koja freq iznad tih 80 hz od protvana napravi umiljatu činelu, tj. da ne žboinga ko grbavi zvonar nego da sikće. Ubiješ midle GIAN skroz, i onda s tako ubijenim vrtiš freq od 200 hz pa na više i to polako i skužit ćeš gdje je ona najmekša. Možda će ti trebat i 3x da prođeš cijeli spektar, al to je normalno. Ta neka tražena freq može bit svašta 500, 1000, 2000, 3000. Nakon nje, malo digni 12 K i to je to.


BAS

Štob' naš narod reko', nahrani svinje i niš ne diraj, pa i ja tako radim. Tu sound ovisi gotovo isključivo o kvaliteti basa i novim žicama. Ako ga je kojim slučajem malo, dodaješ lagano 80 hz i obrnuto i to je sve. Ako basista hoće klavirski ton i čistoću, steraš ga u pm i nek si prvo kupi nove žice, a usput i bas od 4000 E, nauči svirat, pa nek te onda jebe.


GITARA

Gitaristi su, opčenito, mentalno ozbiljno bolesni ljudi, a ovi naši svatovski gažeri čak ni ne znaju da bolest postoji a kamoli da boluju. Uvijek traže ono što ne postoji, a u tom traženju vrte sve što mogu a da pri tome nemaju blage veze čemu to služi. Pa ako upadnu u rupu – upadnu, no u pravilu kad upadnu, rupa je uvijek kriva i iz nje nema izlaza. Jedino što je gore od njihovih soundova je volumenski odnos istih.

Gain uvijek štelaj na clean soundu jer je on dinamički najagresivniji. Poslije samo provjeriš drive, koji će po zvuku možda i bit glasniji (veći RMS) ali neće po peaku. Po peaku je clean uvijek debelo jači. (Slično kao klavir vs. ground na sintu)

Električna:

80 hz malo smanji

Ako mulja, lagano smanji 200 – 500 hz

Ako je prenapadna smanji malo 2500 hz

Ako ne izlazi dovoljno, lagano podigni 1300 – 1500 hz

Ako ne grize dovoljno, vrlo malo podigni 3000 hz

Ako štipa smanji 12 000






Akustara

Prvo provjeri što je on napravio na njenom EQ. On tu može dosta iskorigrat jer ima 3 band EQ. Neka doda malo basa i visokih, a midlove nek solidnije ubije. Pa ćeš prema tome vidjeti gdje treba korekcija na mixeti.


Laganao ubij 2000 – 2500 hz, pa će postat mekana (ili nek on to jače napravi na svom EQ)

Ako tuli onda 250 – 500 hz polako i pšažljivo ubit

Eventualno dodati malo 80 hz (po potrebi) i 12 khz (nek sikće) To on može i na svom Eq, ali nekad se dogodi da njegovih 80 hz tuli jače nego na mixeru, a 12 K cvrči, pa onda treba naći nekakav kompromis malo vamo – malo tamo.



VOKALI

Prvo malo digni na 2500, ne previše da ne postane „telefon“, nego taman toliko da se probije van

Malo dignut 12 K
Malo dignut 80 hz

Gotovo.


Uvijek sve štelaj bez uključenog efekta. Suhi mix treba biti kak spada, tek onda dodaš safta s reverbom.

Panorame:

Sredina – kick, snare, bas, vokali
Strane – klavijature L/R 100 %
Stereo gitara: 10 h + 14 h (ako je mono, stavi ju na 10.30 h)

Tomovi: mali tom na 13h, srednji na 11, flor na 9h
Hihat: 13 h

dalibor jarmina
21.08.2012, 10:34
U redu je ovo, a što je sa One man band dijelom svirača, odnosno koji, nazovimo ga šablon štimanja, vrijedi za nas aranžeriste? Iako mislim da ni za jedno ni drugo nema pravila, puno se toga treba poklopit da bi se dobilo pravi sound. Počevši od miksete, do kutija, do bas binova ako se koriste, pa onda opet do prostorije gdje se svira itd.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2

tonijo
21.08.2012, 13:29
To je točno, ali ovo je osnova, a dalje sve ovisi o razglasu, mixeru, efektu, prostoru, a što se tiče aranžera, ne sviram često sa aranžerom, ali moje mišljenje je da se dobar dio posla obavlja u aranžeru, ne možeš ti gitaru, bas i bubanj štimati na mixeru, pogotovo ako ideš samo stereo van, ako ideš preko SUB izlaza onda se već nešto više može napraviti, moje mišljenje.

tranzit
21.08.2012, 15:47
ovo je osnova, a dalje sve ovisi o razglasu, mixeru, efektu, prostoru.Sto znaci, te tvoje "osnove" nema, niti je moze biti jer kako si i sam nabrojao, previse faktora je u igri da bi postojala ikakva pouzdana osnova ili sablon. Pravilo je da nema pravila. Zahvali se kolegi koji se potrudio da ti to sve napise a onda... onda ne upotrebljavaj najveci dio toga jer ces se silno razocarati.

tonijo
21.08.2012, 20:58
Znači kolega tranzit Vi tvrdite da se može dogoditi da svi instrumenti budu naštimani na istu frekvenciju i da na kutije sve izlazi kako treba, odnosno da se svaki instrument, svaki element bubnja može slušajući posebno izdvojiti ????

Znači može se i ta situacija dogoditi,teoretski gledano?

Kažete da ni panorame nisu bitne u svemu tome?

marko87
22.08.2012, 00:11
Evo kako ja to vidim: Svaki instrument ima svoj spektar frekvencija, i da bi nekoliko instrumenata radilo u potpunom istom opsegu ne znam koliko je izvodljivo. Uzmi primer zivi orkestar sa akusticnim instrumentima, bez ozvucenja,bez efekata. Nisam siguran da mogu da zvuce lose, i da covek sa normalnim sluhom ne moze raspoznati svaki instrument u orkestru.

Sent from my LT18i using Tapatalk

nikadvisekorg
22.08.2012, 00:26
U redu je ovo, a što je sa One man band dijelom svirača, odnosno koji, nazovimo ga šablon štimanja, vrijedi za nas aranžeriste? Iako mislim da ni za jedno ni drugo nema pravila, puno se toga treba poklopit da bi se dobilo pravi sound. Počevši od miksete, do kutija, do bas binova ako se koriste, pa onda opet do prostorije gdje se svira itd.

Gde god da sviraš, ako je OneManBand u pitanju, sve što šteluješ više od 5 minuta od momenta kad je sve namontirano, učitano i povezano, do momenta kad sedaš da popušiš cigaru, trebaš da se zapitaš šta uopšte radiš?!
Na kakvom god svirao razlgasu, ako ga iole poznaješ i kako funkcioniše, sve preko 5 minuta štelovanja je već do tebe ne do razglasa.

Što se teme tiče, ja imam neki sistem rada kad svira ceo bend, kad naštelujem bubanj, naštelovao sam ceo razglas, jer posle sve ide lako. Ako za*erem kod bubnja on "ubije" vokale koji su mi najbitniji i sve ostalo.

Prostim rečnikom gledam da se uklapaju bas bubanj i bas, ritam gitara i doboš, a pevačica bar s nekim članom zbog radi preduzeće :lol:
jer ako su nam one nezadovoljne tj. neraspoložne, džaba ti najbolji sound kad nema ko da skine gaće gostima......

MarjanMilosevic
22.08.2012, 00:28
Uh odavno se nisam ovako slatko nasmejao. :-)

tranzit
22.08.2012, 00:42
Znači kolega tranzit Vi tvrdite da se može dogoditi da svi instrumenti budu naštimani na istu frekvenciju i da na kutije sve izlazi kako treba, odnosno da se svaki instrument, svaki element bubnja može slušajući posebno izdvojiti ????

Znači može se i ta situacija dogoditi,teoretski gledano?

Kažete da ni panorame nisu bitne u svemu tome?Odakle ti to ? Nista od toga nisam ni pomenuo, niti sam bilo sta tvrdio. Mix je nauka za sebe koja je vrlo kompleksna i ne da se svesti na desetak ili dvadesetak preporuka ili savjeta a pogotovo ne na nekakve tacno odredjene vrijednosti koje ti je taj tvoj kolega ispisao. To je djetinjasto.

tonijo
22.08.2012, 00:45
:lol::lol::lol::lol:, hvala svima, tema može LOCK .

a smijem se postu od nikadvisekorg.


pozdrav.

Dell
22.08.2012, 00:55
Tema nece pod lock, dok je rasprava konstruktivna, time i sugeriram na to da rasprava i bude takva ;)

MarjanMilosevic
22.08.2012, 01:06
Ko sto rece Tranzit, previse je varijabila da bi postojala cvrsta pravila. Cak i jedan te isti sistem nece isto raditi u razlicitim prostorijama i EQ ce sasvim drugacije reagovati.

tonijo
22.08.2012, 02:26
Nitko nije rekao da su to čvrsta pravila, ali ja samim time što se držim napisanog pravila, frekvenciju srednjeg gotovo nikad ne diram, ono što radim je samo 80Hz i 15 Khz, bubnjar mi ima 5 mikrofona, imam 4 vokalna, imam 2 bežična, jedan za harmoniku i jedan vokalni, monitoring, to sve kad stane u 7,8 kvadrata treba moći kontrolirati, imam mixer Allen & Heat ZED24 koji nema ekvilajzer, na PA20 sam imao parametrički, sad mi je puno jednostavnije, rezultat je osobno za mene uvijek zadovoljavajući i nemam problema za previše nečega u nečemu gotovo nikada.

Nije me strah više stati pred ničiji mixer, ove godine sam dva puta išao u Beč u Casablancu na Power Mate 1600 s kojim nikad nisam radio, jednostavno se držao okvirno "svojih" pravila i sa saundom sam bio jako zadovoljan.


Opet govorim da sam gažer kao i većina nas te ne tražim dlaku u jajetu samim time što ju ne mogu ni pronaći.

To što kolega tranzit govori sve debelo stoji, od svakog komada opreme do svakog instrumenta, meni osobno basista na svaku 5 svirku donese drugi bas i pojačalo što me totalno iznervira jer ako nešto dobro radi ne volim isprobavati ništa drugo što nije barem 1000 eura skuplje.

Živjeli vi meni sto godina.

sinisa kg
22.08.2012, 03:10
Interesantno....Sta je sa mikrofonima koji se koriste?Koliko oni uticu na "opsta pravila"koja se navode?Koliko sam instrument utice na sve ovo?Bez obzira na nesuglastice sa kolegom Tranzitom u predhodnom periodu mislim da je on u ovom slucaju(barem za live)u pravu-postoje frekventni opsezi za svaki instrument i vokal-postoje i prateci harmonici koji naglasavaju ili eliminisu pojedine delove samih izazivajuci akusticke anomalije,postoje i jos mnogo faktora koji mogu pozitivno ili negativno uticati na zvucnu sliku ali osnova je uvek ista-da bi postavljali odredjene sablone eq.instrumenata i vokala potrebno je pod broj 1 imati dobar instrument,kulturu sviranja u bendu,dobre vokalne soliste-pod broj 2-ozbiljne mikrofone,monitore(po mogucnosti inear sisteme)i pojasniti svima da monitoring sluzi kao informacija a ne kao zadovoljstvo na bini a na ustrb publike(osim ako imate mon.mix i coveka koji to zna da radi)zbog koje ste vi tu a ne obrnuto,pod 3-ozbiljan razglasni sistem i uslove za njegovo koriscenje-pocevsi od dovoljne kolicine snage-rad sa 6 db rezerve,ozbiljan mixer i eff.rek(dig.ili analogni),ozbiljan analizer i master eq-i eq za monitore i naravno znanje da to upotrebite.Kada se svi ti faktori ispune i nemenjaju duzi vremenski period sami cete uociti frekvencije koje su vam potrebne za dobar mix.To je moje misljenje-sto neznaci da vama neodgovara vec navedena eq ali pravilo koje licno mislim da treba postaviti je "ako dobro zvucite na bini kao bend-muzicki i sa nivoima bas-gitara-bubanj-da se svi cujete bez monitora-resili ste pola posla oko zvuka"ostalo dolazi redom.Da samo napomenem da za dobar zvuk pojedinih instrumenata i li njihovih delova je jako bitan dinamicki efekat(comp.ili gate)kao i varijabilni hi ili lo pass filteri pa se i to mora uzeti u obzir-ne samo eq...:)

dalibor jarmina
22.08.2012, 08:12
Kolega @nikadvisekorg, hvala na savjetima, vjerojatno je bilo dobronamjerno, ali meni ne treba neko da mi kaže kako da uštimam svoj razglas i svoj aranžer. Moj post je bio upućen autoru ove teme, jer me baš zanimalo kako bi izgledao taj šablon za aranžere...pozz

Sent from my LT18i using Tapatalk 2

tranzit
22.08.2012, 08:46
To pitanje takodje nece i ne moze, naci nikakav plauzibilan odgovor jer isto pravilo (da nema pravila) vazi i za aranzer... mozda kod njega jos za nijansu strozije. Strozije jer aranzerska svirka podrazumijeva da je u upotrebi nekoliko desetina vrlo rarazlicitih Drum Kitova (bubnjar na bini ima samo jedan a u vrlo rijetkim slucajevima dva), desetak Bass gitara (basista na bini ima jednu ili eventualno dvije), dvadesetak ritam gitara (gitarista na bini ima maksimalno dvije do tri) itd... Tek kod aranzera se mora uvijek nanovo praviti drugaciji kompromis. Sluh i veoma dobro poznavanje tona, akustike i pojedinih instrumenata kao i njihove interakcije, su jedini faktori i preduslovi za dobar mix. Iz ovog razloga i postoje ljudi koji se iskljucivo bave ovim a koje nazivamo ton-majstorima, mada je vecina samozvanih i diletanata, bez ikakvog strucnog obrazovanja, nazalost.

dalibor jarmina
22.08.2012, 11:04
U pravu si tranzit kao i u većini svojih postova. Ja sam i napisao da mislim da nema pravila ni za bend ni za aranžere, ali sam htio baš da vidim hoće li bit netko ko misli da ipak postoji "šablon":)

Sent from my LT18i using Tapatalk 2

tranzit
22.08.2012, 12:21
Te nebuloze o nekim "cvrstim" pravilima u miksanju su me ponukale da napisem jednu seriju tutorijala. Prvi mozes da procitas na:

http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=23438#axzz24GhLG1uN

MarjanMilosevic
22.08.2012, 14:55
Super tekst :-)

tonijo
22.08.2012, 18:27
Odlicni kolega tranzit..... bilo bi lijepo da se tekst ubaci u ovaj post zbog preglednosti..... hvala...moze dalje.


u biti najveci mi je problem nastimati kvalitetno bubanj i bas..... pogotovo sto ima eq i na bas pojacalu..... a moj basista nije civiliziran da se drzi pocetnog stimanja.....uvijek mora dirati pojacalo u toku svirke i poremeti cjelu sliku jer njemu nesto fali...... naglasio bi da je jako bitno kod nas amatera imati poslusne clanove benda...... ako u toku svirke svako malo netko ode do mixera od tog posla nema nista.


Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

Dell
22.08.2012, 20:02
To ti je Tonijo prava lutrija, imat poslusne clanove banda. Kod mene niko nista ne dira, doduse ima nas malo (ja, gitarist, pjevac, pjevacica), ali pjevac uvijek nesto pipka, ruku cu mu odsjec, ako hoces malo da ga smanjis k'o da si ga za zdrav zub potegao, kaze pjevacu ja tise...

tonijo
22.08.2012, 20:12
Sve mi je to poznato.....za svoje mane se uvijek trazi rjesenje u dodavanju vise efekta i pojacavanju.....doduse trenutno u bendu sam se malo drukcije postavio oko toga pa se malo zaziru ali cim malo ne pratim vokali se dignu na faderu bar 2mm, i onda ako popustis svi lagano krenu jer je sad tise ovo, sada ono i ubrzo ode sve tamo gdje ne treba.....po nekom mom saznanju vokali trebaju bar 20% biti glasniji od svega ali nekad se stvarno pretjera..... lako je dignut kada covjek zna kontrolirati to sto radi a kada ga svako malo moras pogledavati jer je terca preglasna jer grize po mikrofonu kao da mu je zadnji dan u zivotu onda je problem..... za to jednostavno treba imati osjecaja a ako ga nemas onda bar poslusaj kako to rade oni koji znaju i tako nastavi i sam, ali obicno se uvijek iste stvari konstantno ponavljaju...

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

MarjanMilosevic
22.08.2012, 23:00
A kako oni znaju sta treba da bude glasnije kad su iza zvucnika?

tonijo
22.08.2012, 23:03
Pa imaju monitor placen 500 eura da bi se culi.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

sinisa kg
22.08.2012, 23:14
Kao sto rekoh-kultura sviranja i pevanja.Drage kolege kompresor je sprava izmisljena za resavanje vasih problema sa pevacima a sto se bas gitare tice-direkt box-input iz gitare u njega-link prema bas pojacalu a balansirani out u mixer-dobicete zvuk gitare direktno u razglas,podesite boju a svaka promena na bas pojacalu vam nemenja boju tona u razglasu-kada to nije dovoljno-dodajte dobar mic.na bas pojacalo i mixajte zvuk bas gitare i zvuk pojacvala ili ako bog da da imate dobro bas pojacalo(swr,trace,eden...)onda oni imaju ugradjen line out na njima sa biranjem pre ili post eq-naravno pre eq ali cete u tom slucaju dobiti i "smek"predpojacala ili boju koja je karakteristicna za tu firmu-dopao mi se swr readhet i trace AH 500 kako im radi liniski izlaz.:)

MarjanMilosevic
22.08.2012, 23:17
Pa imaju monitor placen 500 eura da bi se culi.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Monitor po pravilu ne svira to sto i razglas. Tako da mi i dalje nije jasno.

tonijo
22.08.2012, 23:23
A kako se inace cuje sto je glasnije a sto tise?

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

MarjanMilosevic
22.08.2012, 23:32
Monitor teras sa auxa, a main sa maina. I oni ne rade isto. Tako da to sto cujes na monitoru nije isto kao napred.

tonijo
22.08.2012, 23:39
Ja to radim ovako, ispravite me ako grjesim, kada monitor kopcam u mono out onda sve ide u njega kao i naprjed, to ne prakticiram nego kopcam preko aux-a s time da bubanj ne saljem nista u monitor jer imamo akusticni, vokale i sve ostalo sto treba pojacam na jednake vrjednosti tako da si priblizno stvorim sliku kao naprjed, a ukoliko je tiho ili glasno to rjesavam na volumenu samog monitora obzirom da je aktivni ???



Kolega sinisa ovo sa direct box-om bi rjesilo sve moje probleme sto se bas gitare tice...hvala na savjetu malo cu se pozabaviti tim, a basista mi ima nekog Nemezisa, ne znam koji model, ima jednu 12"- sticu u pojacalu.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

harepa50
05.09.2012, 03:06
Prva stvar - kompresor je zakon, pogotovo za borbe sa pjevačima, kao što i reče Siniša.
Druga stvar - ne znam kako je kod vas, kad neko meni dirne mikser, prste lomim. Jednostavno sam rigorozan po tom pitanju. Mrzim kad dođe neko ko ne zna šta je pojam frekvencija, pa se pravi pametan i nešto čačka...

tranzit
05.09.2012, 03:36
Odmah ruku u gips bez mnogo objasnjavanja.=))=))=))=)) Ama bi i mnogim tzv. toncima trebalo staviti obadvije ruke u gips, a prije svih onima sto "miksaju" Gainom.