PDA

Pokaži Full Verziju : Previse sumi razglas;(


branimir 123
13.05.2012, 22:08
koristimo vokalist,pojacalo,aktivne kutije ,mix, i kada se sve to upali preko jednog strujnog kabla previse zvoni na kutijama kad ne sviram,dirnem malo kabal od pojacala i prestane sumit pa se opet pojavi,sto bi na prvu reklo kabal ne valja,ali kada klavijaturu ugasim a ostalo radi,sve prestane sumit,kabal nista ne znaci,rekao bi da je do klavijature,ili kada klavijatura radi a vocalist ugasim na mixeti prestane sumit,sto ne mora znacit da je do klavijature,mjenjo sam i produzni kabal ,i mikrofonski promjenim,ali nemam rjesenja sta je uzrok kada glasno sumi,

harepa50
13.05.2012, 22:54
Možeš li opisati taj šum? Da li je baš šum, ili brum?

Ako je brum, probaj sljedeće:
- probaj okrenuti strujni utikač u utičnici (čudno ali nekad pomaže)
- probaj da ti ne budu svi uređaju uključeni na jednu fazu (koristi više utičnica u zidu)

Pošto kažeš da imaš pojačalo, a spominješ i aktivne kutije, pretpostavljam da se radi o gitarskom ili bass pojačalu, i velika je vjerovatnoća da ono pravi te smetnje, jer pojačala znaju napraviti silan brum. Ako koristite pojačalo i električnu gitaru (naprimjer), da li pojačalo ozvučavate sa mikrofonima ili idete iz LINE OUT pojačala u ulaz na mikseti? Ako je ovo drugo, trebaće vam DI box. Odgovori mi na ovo pa ćemo da vidimo šta dalje.

branimir 123
13.05.2012, 23:52
evo ovako kolega,to je vise brum znaci nisam se dobro izjasnio,vise ono brrrr,probat cu sutra utikac promjenit,a to sa vise faza radim kad vjezbam ,zanimljivo ali samo aranzer odvojim na drugu uticnicu i nema sustanja tj.brum-a,znaci to pojacalo sto koristim ono je za bass pasivnu kutiju,znaci iz pojacala idem u bas kablom i iz mixete send u pojacalo,nema nikakvih mikrofona,a i kad mi je ugaseno pojacalo cuje se brum na aktivnim kutijama na sto nebi rekao da je do pojacala,a u kafanama je cesto samo jedna faza ,pa uspijem smanjiti brum,ako neki kabal promjenim,stavim mikrofonski noviji i sl.kada radim na jednoj fazi(uticnici) na mixeti kad iskljucim vocalist (mikrofon)prestane sustanje,isto kada odvojim klavijaturu na drugu fazu,zanimljivo

maricm
13.05.2012, 23:55
koja je klavijatura u pitanju?

branimir 123
14.05.2012, 00:00
aranzer roland em-2000,mozda je do klavijature ili vocalista,ne znam

harepa50
14.05.2012, 00:51
Provjeri ispravnost kablova sa nebalansiranim signalima (banana kablovi) a i balansiranim - XLR kablovi (mikrofonski i bilo koji drugi).

mikimiki
14.05.2012, 01:15
Napisao si da koristis i pojacalo i aktivne kutije.Kako sve prikljucis??Prvo to opisi.

nikadvisekorg
14.05.2012, 02:11
Da ne koristiš slučajno behringer mikseru?

sinisa
14.05.2012, 10:48
To ti je do kablova,ja sam imao isti problem pa sam uzeo kvalitetnije kablove i sad nemam problema. Nisam probavao na ostalim miksetama ali na berindzer koju ja koristim pojavljivao se brum ali nista strasno. Obavezno dovedi posebno napajanje za aktivne kutije nemoj da ti ide sve sa jedne uticnice.
A ako imas sum on dolazi od efekata na berindzeru ukoliko nju koristis malo ih smanjis i nemas problema.

@mikimiki kolega je vec napisao kako spaja pojacalo i za sta mu sluzi. Ne znam zasto vam je tesko procitati sta je npisano pa nema 10 stranica nego jedna.

branimir 123
14.05.2012, 13:19
koristim i ja behringer suhu mixetu,promjenit cu starije kablove,bit ce da su dotrajali,pa cemo vidjet,odvojim ja zasad klavijature na drugu fazu pa stoji sve mirno,samo sto cesto po kaficima jedna uticnica u cosku pa se na nju spoji,

nikadvisekorg
14.05.2012, 16:07
Pretpostavljao sam da je behringer, koji model je u pitanju nemoj sad da ti izvlačimo informacije, šta je to "suva mikseta", imaš pasivne i aktivne i sa efektima i bez...
dao si nam opis razglasa ko da si taksista a ne muzičar, i sad moramo ko u kvizu 100 podpitanja da postavimo....

koji model miksera jer kod behringera zna efekt procesor da pravi dosta šum na kutijama kad se pojača....

branimir 123
14.05.2012, 18:22
pasivna sa efektima behringer xenix dalje ne znam,12 kanala,promjeno sam naponski kabal od pojacalo i sad je manje i do njega je bilo nesto,samo se ne slaze pojacalo i klavijature na istoj uticnici tada najglasnije bude pa to odvajam stalno,a nije efekat na mix.jer znam kakav sum bude sa efektom,

sinisa
14.05.2012, 19:24
@nikadvisekorg Kakve veze ima koji je tip? Covek rece da je berindzer i to ti je dosta jer se radi o brujanju,a ne o sumu. Sum sam spomenu ja jer se pojavljuje kod efekata kad ih odvrnes malo jace. Brujanje o kojem je ovde rec dolazi od kablova.

nikadvisekorg
14.05.2012, 21:01
Pitam za model baš zato što te xenyx serije znaju da pokazuju takve simptome na više primeraka sam se uverio, možda nije to kod njega slučaj, ali na većini primeraka koja sam video su bili slični simptomi, i krčali su potenciometri na ekvilajzeru.... a znaš da se kod njih popravka nije povoljna (u odnosu na cenu miksete) i šta se sve menja da bi se otklonilo to..... podrazumeva se kad neko postavi ovakvu temu da je probao sa više vrsta kvalitetnih kablova sad ne treba valjda i to da mu dajemo savet?

A sad posle ovog posta i ja mislim da su kablovi..... probaj prvo to, da bi dalja diskusija imala smisla.....

harepa50
14.05.2012, 22:38
Mislim da problem pravi vokalist tj. kablovi koji idu iz vokalista. Možda i griješim.
A to sa krčanjem potenciometara čest je problem, pogotovo kad zapadne prašine unutra. Ne pokriva se uređaj od prašine i onda problem.

sinisa
14.05.2012, 22:51
harepa50 Nema to veze sa potenciometrima ovo je sasvim druga vrsta brujanja koja je stalno konstantno cuje. Brujanje ne smeta tokom svirke jer se ne primecuje mad kada se ne svira,a ozvucenje je ukljuceno onda se cuje.

Ponavljam imao sam isti problem,jacina bruma je zavisila i u kom polozaju su mi stajali kablovi koji su isli iz klavijatrue u miksetu da li su isli sa zadnje strane ili preko miksete,onda dali je sve spojeno na jednu uticnicu ili na vise.
generalno breindzer je malo osetljiviji na losije kablove.

nikadvisekorg
14.05.2012, 23:20
jacina bruma je zavisila i u kom polozaju su mi stajali kablovi koji su isli iz klavijatrue u miksetu da li su isli sa zadnje strane ili preko miksete,onda dali je sve spojeno na jednu uticnicu ili na vise.
generalno breindzer je malo osetljiviji na losije kablove.

Mislim da je kolega @sinisa dao najadekvatniji opis problema s behringer miksetama, tako je i kod mene bio slučaj s tom markom......

branimir 123
15.05.2012, 00:01
kad promjenim bananu kabal umjesto mikrofonskog preko kojeg mi ide vocalist u mixetu smanji se znacajno brum,sad ne znam jeli treba promjenit mikrofonski kabal ili da idem u buduce samo bananom u mix,koristimo vl3d vocalist,dosta sam izmjenio i produznih kablova,ali najvise se smanji kad taj od vocalista skinem i stavim bananu kabal,a kad klavijaturu ukljucim samu u drugu fazu opet smanji se skroz brum,a kad su u istoj fazi na mixeti iskljucim vocalist i nema opet bruma nikako,zanimljivo

maricm
15.05.2012, 00:20
probaj na mreznom kablu od klavijature izolirat masu.
to su ona dva limica sa strane utikaca koji ide u uticnicu.
javi sta je bilo.

tranzit
15.05.2012, 00:24
Ti ga bas fino posavjetova. Da te nije djavo odnio to da radis. Nemojte ljudi pisati ovakve stvari, kostace nekog i glave ovakvi savjeti. Ima dosta primjera gdje je muzicar stradao bas radi ovakvog odvajanja mase. Za to postoji sasvim drugo i "muzicko" rjesenje. DI Box sa Ground Liftom. I za sve gore navedene probleme sa brumom je jedino pouzdano i 100% djelotvorno rjesenje taj isti DI Box. Odgovarao sam skoro na forumu nekome na istu temu.

branimir 123
15.05.2012, 00:45
hehe,jedan mi je kolega gitarist odvajao to na kablu od klavijature ali isto je bilo,ne znam da probam na naponskom od pojacala,jedino ako je bas nesigurno to radit necu,jer nisam upoznat sa tim,a kolega tranzit nisam ni upoznat puno sa tim di box,na sto se to prekopca i sta je njegova funkcija?

tranzit
15.05.2012, 01:09
Ne radi to niposto, a i kolegi reci da se igra zivotom. DI Box je jedna mala spravica koja nebalansirane veze pretvara u balansirane a njihova prednost je da su otporni na spoljasnje smetnje a prije svega DI Boxovi imaju Ground Lift kojim odvajas masu u audio kablu sa jedne strane. Tako se izbjegava kruzna masa a samim tim i taj brum koji nastaje radi te kruzne mase jer svaki od uredjaja je vezan za masu preko svog strujnog kabla, a onda i za masu drugih uredjaja u sistemu, preko hladnog pola nebalansiranog kabla. Zbog te dvostruke veze (kruzne mase) dolazi do malih razlika koje prouzrokuju fazna pomjeranja i pojacavaju frekvenciju napona (50 Hz) iz mreze pa to ti onda cujes kao brum. Nemoj da se zamaras previse ovom teorijom nego nabavi DI Boxove za svaki nebalansirani audio kabl koji koristis i brum ce da nestane k'o rukom odnesen.

harepa50
15.05.2012, 01:50
harepa50 Nema to veze sa potenciometrima ovo je sasvim druga vrsta brujanja koja je stalno konstantno cuje.

Potenciometre nisam povezao sa ovim problemom, nego je bila replika na ovaj dio posta kolege nikadvisekorg:


...i krčali su potenciometri na ekvilajzeru....

Dule Va
16.05.2012, 17:51
Ja koristim preko auxa efekte sa klavijature,cuje mi se jako sustanje kada pojacam efekat na kanalu a znaju i neke radio stanice da se umesaju.
Kablovi su fabricki banana banana,radi se o pa2x i roland edirol mikseti.
Da li bi ovo bilo resenje i za taj problem,mislim na DI Box?

tranzit
16.05.2012, 18:16
Koja je Edirol mikseta i koji su eksterni efekti u pitanju ?

Dule Va
16.05.2012, 20:29
roland edirol m10dx,efekte koristim sa klavijature preko auxa na mikseti.

tranzit
21.05.2012, 16:13
Kod m10dx su svi ullazi balansirani i tu je pravi savjet bas taj DI Box sa Ground Liftom. Ako hoces stvarno da imas setup potpuno bez bruma moras za svaku vezu sa mikserom imati DI Box. Kod tebe je dodatni problem sto koristis te efekte sa klavijature (mada zaista ne znam zasto to radis) jer time stvaras dvostruki masa loop. 'Ajd probaj za pocetak da iskljucis te kablove kojima vodis efekte sa klavijature do Auxa, pa poslusaj sta ce da se desi.

Dule Va
22.05.2012, 09:45
Susti samo kada povezem vokalist preko auxa,kablovi su fabricki novi.
Efekte sa klav koristim jer ovaj miks ima jedan efekat po kanalu, panoramu za glavni vokal sam stavio na desnu stranu output 2 koji nisam izveo kablom iz klavijature tako da prakticno i nema te pojave dvostrukog masa loopa.