PDA

Pokaži Full Verziju : efekti za ritam na t2


dmmacak
29.03.2012, 19:03
Trazio sam po forumu i nisam nasao konkrektan odgovor. Hteo bih u jednom ritmu na vise traka da postavim vise efekata. Na primer na bubanj kompresor, na bas ekvilajzer i na gitare u pratnji neki efekat. Posto na klavijaturi je to ne moguce, da li postoji neki program za Pc. Ja licno mislim da je to ne moguce ali jedan kolega tvrdi da je moguce i vise od toga. Hvala

vela
30.03.2012, 01:32
Licno mislim da je nemoguce postaviti vise od jenog efekta na ritam sekciju. Pozzz

djukapfc
30.03.2012, 12:19
Mozda je kolega pobrkao t2 sa t3, na njemu je moguce.

dmmacak
30.03.2012, 19:57
ne nije pobrkao, rekao mi je samo da se to radi preko system exlusive poruka. Kao ima neki program sa kojim se ubacuju sysex podaci. Malo sam istrazivao i nisam nista nasao u vezi toga. Pa reko da vidim dal je neko imao iskustva.

casper
30.03.2012, 20:16
Možeš ti na računalu dodati sysex kontrolu, ali što ti to vrijedi kada T2 može reproducirati samo jedan dodatni efekat. Sysex niz će stajati kao podatak ali ga T2 neće odsvirati.

dmmacak
30.03.2012, 20:30
to je i meni bilo logicno. Ali pomislio sam da se moze prevariti klavijatura pa da dsp efekti za left i right ubace u style. Bas bezveze sto je ogranicena na samo jedan dsp efekat

dmmacak
13.04.2012, 10:22
Evo da ne bih otvarao novu temu da li neko zna neki program kojim bi mogao da ubacim sysex podatke ali u style. I dal bi taj program mogao da upise i sysex podatke i za jos neku klavijaturu, recimo iz tyrosa preko midija da posljemu korg.

casper
13.04.2012, 11:25
Možeš to napraviti sa XGworks, Sonar, CASMeditor, MixMaster ....

A za ovu radnju "recimo iz tyrosa preko midija da posljemu korg" ti upoće ne treba program. Trebaš samo spojiti Tyrosa i Korga sa selotejpom i stisnuti prekidač svjetla u sobi. =))

Sorry na šali ali morao sam. Korg ne razumije sysex kontrole od Yamahe pa sve i da uspiješ napraviti "tranasfer" nećeš imati niakakv efekat od toga.

tranzit
13.04.2012, 11:58
Ko zna, zna... Casper k'o veliki... nema tajni za njega... ama nije obratio paznju na pitanje kako valja. Dmmacak je pitao, da li moze da upise sys ex podatke u style Yamahe koje ce ona da posalje na Korg putem midija. Moze, sigurno da moze, Yamaha nece razumjeti te sys ex podatke ali ce ih poslati vani kao i bilo koju drugu midi kontrolu sem ako sys ex nije filtriran.
Sto se tice efekata za ritam partove, tacno je da Tyros 2 ima samo 1 DSP za njih ... a ti dmmacak tom kolegi reci da mlati praznu slamu sa tim sto ti je napricao. Jedini nacin da na neku od ritam traka prikacis vise efekata je da tu ritam traku izvedes na posebne izlaze pa poslije radi s tim sta ti padne na pamet.

casper
13.04.2012, 12:35
Čitam, razmišljam, opet čitam i .... vidim da ništa ne vidim :lol:

U pravu si Tranzit, vjerojatno sam krivo shvatio ono što pita dmmacak. A krivo sam shvatio jer ne razumijem zbog čega bi netko u Yamahin style stavljao sysex kontrolu od Korga? Da je dmmacak rekao da želi svirati style na yamahu, a "potezati" neke partove s korga i istovremeno kontrolirati korgove parametre onda bi bilo jasno što želi pa bi i odgovor bio precizniji. Ako je to dmmacak htio, ne bih ga želio razočarati ali sumnjam u konačni uspjeh. Ne zato jer se to ne može nego zbog toga što treba dobro zagrijati stolicu da bi to profunkcioniralo. Ako sam ga potcijenio, ispričavam se unaprijed ;)

tranzit
13.04.2012, 12:42
To je on i htio, bas to sto predpostavljas... a da ce da zagrije stolicu... to ce sigurno... i stolicu i guzu i to do usijanja.

dmmacak
13.04.2012, 13:45
=)) Au momci svaka cast. Prvo da se zahvalim majstorima pa da malo objasnim zasto bih hteo to sto sam pitao. Prvo za efekte, mislio da spojim midi B out u midi A in i podesim da partovi iz stylea salju midi signal na song partove, posto na song partove mogu da stavim vise razlicitih efekata. Zato sam hteo da ubacim sysex podatke u style koji ce menjati efekte u song partovima preko midija. A ovo vezano za slanje korgovih sysex poruka iz yamahe, nisam prvo hteo da objasnjavam, posto imam tr-a i tyros 2 a kad sviram ,nazalost, dosta transponujem pa mi je to veliki problem. Jer kad transponujem tyrosa onda moram i tr-a, i to rucno, posto ne moze nikako da se namesti da iz tyrosa posalje poruku za transponovanje, a to veoma sporo ide. A desi se i da zaboravim da vratim transpose na korgu pa tako pocnem pesmu i ispadne katastrofa. E zato sam mislio da napravim songove sa sysex podacima koji transponuju obe klavijature u isto vreme. Svatam i ja da je sve ovo mnogooo komplikovano ali sta cu kad hocu da iskoristim sto vise mogu, posto za nesto novije nemam para.

tranzit
13.04.2012, 14:16
Tako i treba... da iskoristis instrument do kraja... da ne kazem do jaja. Moze sve sto si zamislio, moze i nemoj niko da te ubjedjuje da ne moze, ko god ti to kaze... jednostavno lupa. Moze i to slanje style partova na song trake, to sam radio i to ide bez problema. Ama to si ti momce duboko usao u materiju. Moras da imas na umu da moras napraviti odgovarajuce midi setupove za koristenje sa ritmom i za koristenje sa midi fileom... inace sve ce da funkcionise kako si zamislio pod uslovom da zadas tacne sys ex u headeru stylea. Doduse nisam to radio na Tyros 2 nego mnogo prije na PSR9000 i tu je to islo ko podmazano. Nisam testirao sa Tyros 2, pa ako Yamaha nije ugradila neke filtere (sto je znala da uradi bez ikakve potrebe kao sto je bio slucaj recimo, kod PSR3000, S910, S710 da kad si u style modusu, sequencer ne salje nikakve podatke iako pozoves song, sto mi je napravilo silne probleme kod nekih konfiguracija koje sam pravio), onda nece biti problema ni kod Tyros 2. Ima tu jos metar nebuloza koje se daju uraditi na Yamahinim aranzerima sa sys ex podacima.

dmmacak
13.04.2012, 14:45
ostaje mi samo da provalim kako se sa xgworks-om ubacuju podaci sysex podaci u style. Nabavio sam ga tek danas pa sad mi ostaje da zagrejem stolicu :lol:

tranzit
13.04.2012, 15:04
Tu ces najmanje da grijes stolicu. U XG Worksu to ide k'o s poslom, uostalom kao i na svakom midi sekvenceru. Napravi jedan prazan midi part na midi traci sa midi kanalom 1 pa onda desnom tastom na taj part, odaberi List a onda u slijedecem prozoru klikni desnom tastom bilo gdje i odaberi System Exclusive. Dobices novi prozor pa za Model izaberi XG a ovo ostalo ne diraj (osim ako nadjes bas parametar koji tebi odgovara) i idi na Input pa na Exit. Upisce ti komandu a ti klikni na Value 2 vrijednost pa napisi Sys Ex koji ti treba. Pazi samo ovdje kada budes zadavao vrijednost, tu se radi o hexadecimalnim vrijednostima. A evo ti dole online konverter za preracunavanje u decimalne vrijednosti:

http://www.binaryhexconverter.com/hex-to-decimal-converter

nesaband
13.04.2012, 15:08
E stvarno covek svasta moze da napravi sa sa tim midi informacijama.
Svojevremeno je jedan covek iz Indjije napravio preko midi informacija da se regulise saobracaj,semafori i mislim da je to i patentirao ali na zalost nije vise ziv,prerano nas je napustio.

tranzit
13.04.2012, 15:13
Moze Neso ama samo ako proizvodjac bude tako fin pa napise sve sys ex podatke u manualu. U tom slucaju si car (ako znas to da upotrijebis).

Akordeonista
10.11.2012, 13:47
...ako proizvodjac bude tako fin pa napise sve sys ex podatke u manualu.
Tranzit, postoji li ikakva mogucnost da se saznaju Sysex podaci nekog uredjaja koji nisu napisani u Manualu? Znajuci da si mag tih stvari, postoji li neki "carobni stapic" za ovo?
Znam da klavijature reaguju i na one Sysex podatke kojih nema u Manualima tih proizvoda. Jednom prilikom sam uvodio neke midi fajlove u Cubase i pustao ih. Preko USB-a je bio povezan aranzer koja je zbog upisanih Sysex poruka na odredjenim mestima u fajlu menjao performanse, stylove, efekte, itd. Probao sam da menjam vrednosti u porukama i klavijatura je reagovala tako sto je menjala recimo Style na neki drugi ali je problem sto je to bilo nasumicno biranje, nisam uspeo da pronadjem Style koji sam zeleo da ucitam tog trenutka. Probao sam i da snimim u Cubase promenu Style-a ali klavijatura izgleda da ne salje te Sysex podatke vec ih samo prima.

tranzit
10.11.2012, 17:59
Mogu da se pronadju ama bas svi Sys Ex podaci iako ih proizvodjac nije specifikovao. Za ovo ti je dovoljan jedan midi saquencer koji "cita" Sys Ex. Gledaj samo da u njemu nije filtriran Sys Ex Receive jer je to uglavnom default postavka sequencera po instalaciji. Napravi jednu midi traku, aktiviraj snimanje i potom mrdaj, cackaj i cimaj sve sto ti pod ruku dodje na klavijaturi, ciji ces midi out da spojis na midi in kompjutera. Provjeri i na klavijaturi da slucajno nije filtriran Transmit Sys Ex podataka. Poslije tog mrdanja, cackanja, cimanja i ostalih bludnih radnji, stopiraj snimanje i pogledaj u editoru te midi trake. Vidjeces stotine i stotine brojeva u hexadecimalnom formatu. To su Sys Ex podaci. Eurekaaaaaa... :)>-

Akordeonista
10.11.2012, 18:54
To znam, probao sam vec ranije i nije dalo zadovoljavajuci rezultat. Podeseni su mi i sekvencer i klavijatura da i primaju i salju SysEx podatke i, koliko shvatam, trebalo bi da usnimljene SysEx poruke imaju odziva na klavijaturi kada pustim Play u sekvenceru (na Midi traci na kojoj su snimljene te poruke). Medjutim, kada su u pitanju promene performansa i ritmova nista se ne desava. Takodje, Sync Start dugme ne reaguje, onda me interesuje kontrola tempa preko SysEx-a, itd., itd...
Ukratko, interesuju me sve one aranzerske funkcije koje su potrebne na jednoj zivoj svirci!

tranzit
11.11.2012, 03:13
Eeee... vidis te Style komande (Start, Stop, Intro, Fill In itd...) ne salju Sys Ex podatke van, to jest, njima nisu dodijeljene nikakve Sys Ex komande koje mogu ici u vanjski svijet, nemoj badava gubiti vrijeme trazeci to jer sigurno neces naci. Sto se komande za tempo tice, ona je standardna "System Realtime F8" komanda i sa njom ne smije biti nikakvih problema jer nju razumiju svi sekvenceri koji se mogu sinhronizirati putem Midi Clocka kao "Slave". Drugi je problem sto se vrlo mali broj aktuelnih sekvencera moze sinhronizirati putem Midi Clocka (Cubase, na primjer, ne spada u njih jer ne dozvoljava sinhronizaciju Midi Clockom). Performanse se doduse mogu birati i putem Sys Ex ali nema potrebe za tim jer to Spada u najobicnije MSB, LSB Bank (CC#0 i 32) i Program Change midi naredbe.

Akordeonista
11.11.2012, 11:08
I pomislio sam da ne mogu da se nadju ti podaci. Pretpostavljam da je ista stvar i za Freeze dugmetom. Moze li malo pomoci oko promena Performansa putem CC poruka, kako to izvesti? A moze i objasnjenje za promenu putem SysEx-a.

casper
11.11.2012, 14:36
Googlaj pojam "Beggar sys guide" i naći ćeš PDF dokument s onim što te interesira. Poglavlje 5. (str. 33) opisuje ono što konkretno pitaš.

tranzit
12.11.2012, 00:20
@Akordeonista

Beggar sys guide sadrzi samo osnovne XG Bank i Program liste kao i osnovne Sys Ex naredbe XG standarda. Ne znam za koji Yamahin instrument ti konkretno trebaju Bank i Program Change podaci i Sys Ex naredbe. Svi ti instrumenti dodatno imaju i svoje Panel Voice a osim toga i ostale osobenosti pa bi bilo dobro da navedes o kojem instrumentu se zapravo radi. Kako god, znaj da je pomocu Sys Ex naredbi moguce uraditi "nevjerovatne" stvari na Yamahinim instrumentima. Jedan od primjera je da si u stanju recimo, umjesto dva ili tri solo instrumenta (R1, R2, R3) imati pet, sest... osam Sound programa na desnoj strani, a ako bi bas da se izivljavas, svaki od tih sound programa moze da svira zaseban interval (prima, terca, kvarta, kvinta ...)... ama svasta nesta se da uraditi. Naravno, uz nuzno odlicno poznavanje kompletne materije.

casper
12.11.2012, 00:27
Naravno, jer s osnovama se uvijek kreće. ;)
Kad Akordeonista svlada osnovno gradivo, pitanja će dobiti drugačiji oblik, a samim tim i potpuno drugačiju svrhu.

tranzit
12.11.2012, 00:36
Naravmo da se sa osnovama uvijek pocinje medjutim, kada su u pitanju Bank i Program Change tabele a i Sys Ex podaci, onda treba odmah da ima pravu listu za svoj instrument.

casper
12.11.2012, 00:50
Razumijemo se ti i ja potpuno, nema tu dileme. Onaj dokument sam spomenuo kao dobro "štivo" za shvatiti osnove jer je po pitanjima jasno da nedostaje elementarnog znanja. Što ti vrijedi popis baš svih Sysex podataka za neku određenu klavijaturu ako ne shvaćaš na kojem principu oni funkcioniraju.

tranzit
12.11.2012, 01:20
Svakako ce morati zestoko da zagrije stolicu u vezi sa tim Sys Ex podacima ako ima namjeru ista ozbiljnije da uradi sa njima. Mozda ne bi bilo na odmet, pored Beggar sys guide da se pripomogne i dodatnom literaturom. Na nasim jezicima i nema nista ozbiljinije napisano pa ostaje da mu se preporuci nesto na engleskom ili njemackom. Napisace valjda kojim od tih jezika vlada. Za pocetak i prije upustanja u same Sys Ex naredbe, trebalo bi, pod obavezno, da se pozabavi hexadecimalnim sistemom jer bez toga nece nikako ici.

Akordeonista
12.11.2012, 10:49
Najpre, hvala vam dobri ljudi na odgovorima! Sviram Tyros 3 i zainteresovan sam da naucim da koristim SysEx-e. Sa jezicima ne stojim bas najbolje ali poznajem po malo engleski. Trenutno me zanima promena Registracija putem SysEx poruka ali tako da klavijatura promeni i ritam a to me muci. Kada snimim u sekvencer promenu registracije koju odradim na klavijaturi u listi za tu midi traku sekvencer snimi vise SysEx poruka ali ne i onu za promenu ritma. Kada pustim Play u sekvenceru desava se to da klavijatura promeni Registraciju, tempo, Style Part i ostale parametre ali ne i sam Style (ostane onaj koji je bio na prethodnoj registraciji).
I drugo, pitanje je vezano za promene tempa, sta znace oni brojevi (t1, t2, t3, t4) u SysEx poruci za tempo? Gledao sam i snimao promene tempa i one definitivno funkcionisu ali mi nisu jasne vrednosti i kako se dolazi do njih.

casper
12.11.2012, 11:50
Mislim da učiš na krivi način. Zašto snimaš sa T3 u Cubase pa onda proučavaš vrijednosti? Cubase uopće nije pogodan za rad s sys ex. Koristi XGworks ili Cacewalk.
Predlažem da snimiš MIDI u sequenceru od Tyrosa3, a nakon toga fajl prebaciš u računalo.
Što se tiče registracija, ne bih znao ali mi opet nije jasno čemu bi ti to konkterno služilo? Reci namjenu pa ćemo biti pametniji. Kod tempa je stvar jasna. Ne smijem linkati vanjski sajt pa ću napraviti C/P koji ti može pomoći, a googlanjem ćeš lako doći do originalnog sadržaja (nadam se da moderatori nemaju ništa protiv ovakvog sadržaja na forumu)

Type - Tempo
Status (FF) & Data (Hex) - FF 51 03 tt tt tt
Comments Indicates a tempo change.
The 3 data bytes of tt tt tt are the tempo in microseconds per quarter note. In other words, the microsecond tempo value tells you how long each one of your sequencer's "quarter notes" should be.
If tt tt tt = 07 A1 20, then each quarter note should be 07 A1 20 (or 500,000) microseconds long. (Check with your Windows Calculator in Scientific Mode).
Normally, musicians express tempo as "the amount of quarter notes in every minute (ie, time period)". This is the opposite of the way that the MIDI file format expresses it.
To convert the MIDI file format's tempo to BPM (beats per minute): BPM = 60,000,000/(tt tt tt)
For example, a tempo of 120 BPM = 07 A1 20 microseconds per quarter note.
NOTE:
• If no Tempo is defined at all, the default value 120 BPM is assumed.

Akordeonista
12.11.2012, 14:29
Hvala, sad je malo jasnije ovo oko tempa. Javlja mi se problem kod upisivanja vrednosti u SysEx poruke. Recimo, za tempo BPM=175 vrednosti su 53 B 49, medjutim, kada pustim Play u sekvenceru na klavijaturi se pojavi tempo 44! Gde je greska?
Mislim da učiš na krivi način. Zašto snimaš sa T3 u Cubase pa onda proučavaš vrijednosti?Koristim Cubase, ustvari Nuendo 4 (mada nema razlike kada je Midi u pitanju) zato sto poznajem rad u njemu i mnogo mi je lakse da brzo radim i snalazim se nego sa drugim programima (tipa CakeWalk i sl.). Smem li da pitam zasto je Cubase/Nuendo nepogodan za rad sa SysEx-ima? Znam da je XG Works najpogodniji za ove stvari ali ga nemam i ne znam da radim u njemu!
Predlažem da snimiš MIDI u sequenceru od Tyrosa3, a nakon toga fajl prebaciš u računalo.Probao sam da uradim ovako i efekt je sledeci, pojavi se brdo SysEx poruka, menja se Style ali ne i registracija pa tako solo boje ostaju one koje su bile, tempo ritma je onaj koji mu je snimljen pri pravljenju ritma a ne onaj koji je u registraciji, itd. Imate li ideju kako to resiti?
Što se tiče registracija, ne bih znao ali mi opet nije jasno čemu bi ti to konkterno služilo? Reci namjenu pa ćemo biti pametniji.Ne sluzi nicemu, trenutno me interesuje sta je i kako je to sve moguce uraditi kontrolom putem SysEx-a. Nosim se mislju da menjam instrument, trenutno mi padaju razne stvari na pamet, od softwera OMB ili Live Styler do modula poput Rolanda BK7 u kombinaciji sa nekim semplerom i sl. Recimo ovo za registracije me interesuje pogotovo zbog BK7. Trenutno ispitujem kako sve to funkcionise na svojoj Yamahi T3 a ako bih promenio instrument pretpostavljam da se veci deo znanja stecenog ovim putem moze iskoristiti i na bilo kom drugom instrumentu. Kao master keyboard imam na umu Novation SL61 MkII, moze da salje SysEx kao i CC poruke bez problema.

casper
12.11.2012, 14:55
Umjesto odgovora na sve ovo imam jedan savjet kojeg sam ti već i napomenuo. Zato sam te usmjerio na onaj PDF dokument. Kreni od osnovnih i jednostavnih stvari.

Registracije kod yamahe onako na prvu, izgledaju vrlo jednostavno, praktično i zato jesu moćan alat u yamahinim aranžerima. Međutim, ispod haube je sasvim drugačija situacija. Zato me je interesiralo zašto si se zakvačio baš za njih.
Ne koristim cubase ali znam do on ne razumije sve sys kontrole kako treba i da nije pogodan za rad s njima. Vjerojatno ti se zbog toga događa da midi koji je napravljen u Tyros-u ne bude dobro reproduciran na računalu. Potraži negdje XGWorks, a za prvu ruku će poslužiti i free program SysEditor. Imaš ga u downloadu, pogledaj moje uploade. Ima definicije i za Tyros3 pa će ti biti od koristi za tvoj nauk i napredovanje. Kod njega možeš jasno i pregledno stvarati sysex nizove i ubacivati ih u u midi na željenu poziciju. Tako imaš sve pod kontrolom, a to je preduvjet da nešto naučiš i da ne lutaš bespotrebno.

Nadam se da će Tranzit još dodati ponešto kao savjet ali od mene toliko za sada.

Akordeonista
13.11.2012, 14:09
Javlja mi se problem kod upisivanja vrednosti u SysEx poruke. Recimo, za tempo BPM=175 vrednosti su 53 B 49, medjutim, kada pustim Play u sekvenceru na klavijaturi se pojavi tempo 44! Gde je greska?
Juce smo kolega i ja cackali malo oko SysEx-a (tacnije, ostali smo do jutros!:rolleyes:) i dosli do zakljucka da je kod Tyrosa 3 pocetni broj u jednacini za dobijanje zeljenog tempa 237.960.960 a ne 60.000.000 - dakle, 237.960.960/BPM = tt tt tt. Pretpostavljam da ovo ima neke veze sa tim sto tempo kod Tyrosa ide od 5 do 500 a ne kao kod drugih klavijatura od 40 do 250 BPM.
E sad, skapirao sam kako funkcionise zadavanje tempa na ovaj nacin ali me interesuje sledece a vezano je za kontrolu tempa preko Novationa SL MkII. Da li bi i kako bi bilo moguce dodeliti jednom od beskonacnih potova na Novationu da menja tempo na Tyrosu? Postoji li uopste mogucnost da dodajem i oduzimam tempo preko pota kontrolera a da se taj pot ponasa kao tockic na klavijaturi?

tranzit
14.11.2012, 01:41
Na SL MKII imas dovoljno mogucnosti da definises kontroler za Tempo. Tempo je jedna posebna kontrola tzv. Timing Clock (F8) i Spada u System Real Time kontrolere. SL MKII ti daje mogucnost da dodijelis tu F8 Timing Clock kontrolu a najbolje je da to bude Encoder jer si tu u stanju da odredis 14-bit modus. Midi kontroleri uopste, raspolazu rasponom od 128 mogucih vrijednosti. Ovo je za regulisanje Tempa premalo, pa se u tom slucaju koristi pomenuti 14-bit Modus koji ustvari koristi dva kontrolera u interakciji, cime dobijas citavih 16.383 moguce vrijednosti sto je sasvim dovoljno za veoma finu regulaciju tempa. Obrati paznju da prije nego ista mozes sinhronizovati, postavis odredjene parametre na SL MKII kako treba. Prije svega Midi Clock Midi Out Port a onda i sinhronizaciju na Internal. Imas mogucnost i Tap Tempa za sta bi kontrolu postavio eventualno na jedan od Padova.


I popred svega i dalje mi nije uopste jasno sta ti treba Tempo komanda na SLMKII kada vec koristis Tyros koji to ima !!!!!!
Dodato:
Zaboravih da ti opet napomenem. Ova materija je nevjerovatno komplikovana i obimna. Magistrature i doktorati se pisu na njoj. Radi toga, ne pokusavaj naci rjesenja za svoje zelje i zamisli pukim probanjem jer ces izlizati prste probavajuci a nece biti cudo i ako osijedis prevremeno. Uzmi prije svega dobru literaturu, odvoj dovoljno vremena (nekoliko godina) za detaljno proucavanje iste a tek onda kreni na prakticni dio. U suprotnom samo ces se bez ikakve potrebe nervirati i izmoriti a rezultata nece biti ili ce rezultati bitisasvim oprecni onima Koje si ocekivao.
Dodato:
Zaboravih da ti opet napomenem. Ova materija je nevjerovatno komplikovana i obimna. Magistrature i doktorati se pisu na njoj. Radi toga, ne pokusavaj naci rjesenja za svoje zelje i zamisli pukim probanjem jer ces izlizati prste probavajuci a nece biti cudo i ako osijedis prevremeno. Uzmi prije svega dobru literaturu, odvoj dovoljno vremena (nekoliko godina) za detaljno proucavanje iste a tek onda kreni na prakticni dio. U suprotnom samo ces se bez ikakve potrebe nervirati i izmoriti a rezultata nece biti ili ce rezultati biti sasvim oprecni onima koje si ocekivao.
Dodato:
...

Akordeonista
14.11.2012, 02:23
Veoma me interesuje da naucim da koristim SysEx protokol i da upoznam sta se njime sve moze kontrolisati od stvari koje koristim na svirci i od onih koje mi eventualno nedostaju. Razmisljam o promeni instrumenta, svoj T3 bih menjao prvenstveno zbog gabarita i tezine. Ranije sam koristio Novation Zero SL i znam da je to veoma dobar kontroler a SL 61 MkII je pojacana verzija toga u pakovanju sa dirkama, benderom, X/Y skalom, 4 zone itd. On ima jednu ogromnu prednost u odnosu na vecinu aranzerskih top klavijatura tipa Yamaha, Korg, Roland, Ketron, a to je da su mu dimenzije 965 x 68 x 293mm (jos je manji od Rolanda GW8!) a tezina je 6,1kg! E sad, ostaje pitanje sta bi sviralo. Tu se trenutno nosim mislju da probam BK7m ili da kupim LiveStyler sa T4 setom boja i koristim ga preko laptopa u kombinaciji sa RME BabyFace kartom koju vec imam.
Ono sto me ponajvise zanima je kad ce izaci tvoja masina i kad ce moci da se proba uzivo negde u Srbiji? Kad ce se znati tacni podaci o spravama (softveri, tehnicke karakteristike, dimenzije, tezine, cene...)? Mogu li se specifikacije ocekivati pre izlaska samih uredjaja?

tranzit
14.11.2012, 02:55
Ne bih da te plasim, ama mani se corava posla sa tim pokusajima da sam konfiguriras jedan takav sistem. Ne zato jer bih ja izgubio jednog potencijalnog kupca (kupaca imam toliko da ozbiljno sumnjam da cu uspjeti sve da podmirim) vec iskljucivo radi toga sto to je to osudjeno na propast a ti na uzaludno bacanje novca. SLMKII je odlican masterkeyboard, koristim ga i sam povremeno, mada mu je klavijatura za nijansu sporija no sto bi to bilo optimalno. Sto se tice kontrola koje posjeduje, sasvim zadovoljavajuce a mane su mu puno plastike i pomalo klimavi kontroleri. Tvoje interesovanje za Live Styler sa T4 emulacijom odmah baci u vodu jer tu nema ni T od Tyrosa 4. Ta emulacija a i sve ostale koje dolaze sa Live Stylerom su veeeeelika sarena laza. Sa tim se ne svira na bini... mozda zeni pored sporeta ili djetetu za uspavanku.

Sto se tice Trans Audio sistema, on je u sustini spreman za distribuciju ali je na finalnim testovima koji se moraju obaviti posto sam prije neki dan prebacio kompletan sistem na Windows 8 64 Bit pa to sada neizostavno mora da prodje sve potrebne testove. Specifikacije su dostupne i trebalo je vec da budu objavljene ali malo kasnimo sa tehnickim dijelom za postavljanje yu-midi shopa pa cim to bude zavrseno bice i one postavljene.
Ukoliko te bas nesto posebno zarko interesuje, mogu ti i ovdej dati kratak odgovor.

Akordeonista
14.11.2012, 03:34
Pa aj da pitam onda za tehnicke karakteristike, dimenzije, tezine i cene ponudjenih modela. Ima li nekih slika da moze da se vidi kako te klavijature izgledaju?

tranzit
14.11.2012, 03:39
Sta podrazumijevas pod "tehnickim karakteristikama" ? Tezina i dimenzije variraju od modela do modela. Koliko mogu da shvatim tebe bi najvise interesovao model bez klavijature, posto vec imas taj SL MKII ili se varam...

Akordeonista
14.11.2012, 03:49
Nemam Novationa, razmisljao sam da ga kupim ako bih isao na varijantu modula. Koliko razlicitih varijanti Trans Audia postoji i mozes li za svaku od njih navesti dimenzije, tezinu i neke opste karakteristike, tipa, hardverska konfiguracija, audio interfejsi koji su u ponudi, koji je i koliki je displej, itd. Veoma me interesuje i softverska konfiguracija, koji VST instrumenti su instalirani, koji Sample content-i itd. Eto toliko za sada, a bice s` moje strane jos mnogo pitanja u vezi ovoga!

tranzit
14.11.2012, 04:17
Ne bih da spamujemo temu jer njen naslov nema veze sa ovim o cemu sada pisemo pa cu ti dati samo osnovne podatke. Postoje 3 osnovna modela Trans Audio Systema koji svi sadrze aranzer, sampler, digital mixer, sound, midi i style editore, midi i audio playere i recorder. Ovi modeli imaju nazive Trans Audio System Desktop, Trans Audio System Key 61 i Trans Audio System Key 76. Svaki od osnovnih modela se moze dobiti u 3 izvedbe u zavisnosti od broja fizickih ulaza i izlaza kojih moze biti 2 In 2 Out; 4 In 4 Out i 8 In 8 Out (svi kombinovani mikrofonsko linearni na 24Bit/96kHz sa Phantom napajanjem). Ovaj posljednji sa opcijom 16 In 16 Out uz odgovarajuci hardver dock. Tacne dimenzije nemam trenutno pri ruci a cijene... Da ne bi otisli predaleko u ovoj temi, navest cu ti cijene svih podmodela za Trans Audio System Desktop. Sa 2 In/Out je cijena 3.095 eura, sa 4 In/Out 3.195 eura i sa 8 In/Out 3.395 eura. Ovo su modeli bez klavijature i za njih ti je potrebna sasvim jednostavna midi klavijatura, cak bez ijednog kontrolera na sebi jer sam Trans Audio System Desktop raspolaze velikim brojem kontrola (od kojih se nekoliko, po prvi put uopste, vidi kod muzickih instrumenata), pa bi te kontrole sa midi klavijature bile sasvim suvisne. Glavne Style kontrole su zastupljene i u obliku pedala. Centrala je ogromni 22" Multitouch Display. Sound Engine ima preko 100 GB sampling materijala najviseg kvaliteta koji besomucno koristi preko 500 Styleova. Softver koji pokrece ovaj Monstrum od audio sistema je vrlo raznolik i u veoma kompleksnoj interakciji to jest multitaskingu pa tim omogucuje sve ono sto je do skora bio sam san muzicara kada je u pitanju jedan muzicki instrument a pogotovo aranzer. Mislim da je i ovo previse podataka za ovu temu a i dovoljno je da steknes prvi utisak. Bice i slika i clipova i tekstova, samo malo strpljenja.

Akordeonista
14.11.2012, 13:06
Kad i gde ce moci da se probaju ti modeli u srbiji?

tranzit
16.11.2012, 01:47
Probacemo nesto da organizujemo u tom smislu, sto ce biti pravovremeno objavljeno na yu-midiju mada, Trans Audio ce se iskljucivo distribuirati preko interneta i nikako drugacije a najvazniji razlog za to je, da se cijene odrze najnizim mogucim izbjegavanjem nepotrebnih troskova koje bi stvorilo komisioniranje po trgovinama. Trans Audio je vrlo ekskluzivni instrument, sto zbog kvaliteta sounda, sto zbog svojih mogucnosti, a ne manje radi svog sasvim posebnog izgleda i kontrola, veoma skup u izradi, te zato sasvim nepogodan da se "vucara" po stalcima bjelosvjetskih prodavnica.