PDA

Pokaži Full Verziju : Palac na dugmetari


karloruzni
14.07.2007, 13:20
Dosad sam svirao klavirku i tek sam poceo da vezbam na dugmetari. Jedna stvar oko prstoreda mi nije jasna, i to da li se u nasoj muzici uopste upotrebljava palac desne ruke na dugmetari? Gledajuci neke snimke Kemisa i drugih, ucinilo mi se da oni to zapravo ne rade. :?

gligorije
14.07.2007, 16:54
Iskreno recheno, u nashoj muzici se redje koristi palac, ali se ipak koristi jer olaksava u nekim situacijama prstoredna reshenja. A i naravno za sviranje u duplikatu palac je neophodan...

karloruzni
15.07.2007, 11:18
E dobro, znači nije "zabranjeno" :)
Da li znaš slučajno i za neki udžbenik za dugmetaru u kojem se to sve objašnjava?

jeftabgd
08.02.2008, 00:13
Kad bi negde mogao da nadjes knjige od Miodraga Todorovica Krnjevca,skola za harmoniku 1 i 2,pa da to odradis za recimo godinu dana,bilo bi sve malo jasnije.Po tim knjigama su ucili svi najjaci dugmetarci pocev od Kemisa(ucio kod Krnjevca),pa bukvalno svi direktno od matorog ili od njegovih ucenika koji su dalje sirili tu skolu.Mozda probas da to nabavis od nekog ucenika Mice Ivanovica ili Ace Krnjevca koji jos uvek rade sa ucenicima i imaju po 50-70 ucenika,a direktna linija su te Krnjevceve skole.Ja sam radio po tim knjigama(ali posto je to bilo pre 30 god.ko zna kome sam ih dao) a radio sam i Albina Fakina 1,2,3,4 ali za klavirsku harmoniku pa je profesor morao da mi pise prstored.Palac se ranije nije toliko koristio u klasicnoj sumadiji ali u zadnje vreme mora da se koristi jer bugare,rumune ,turke ne mozes da sviras bez palca a u klasici se koristi najnormalnije.Moj savet ti je Krnjevcev raspored+palac+bar dve god.po 6 sati dnevno i stajes na crtu 90%,harmonikasa.

karloruzni
12.05.2008, 21:16
Puno ti hvala na savetima. Moram reći da je nemoguće ovde u Nemačkoj doći do odgovarajuće literature, ni preko interneta nisam do sad ništa mogao da nađem.
Ako je ikako moguće, bilo bi mi od velike pomoći ako bi mogao da mi pošalješ neke note sa naznačenim prstoredom. Prema tome bih dobio približnu predstavu u čemu je caka tog rasporeda.
Pozdrav