PDA

Pokaži Full Verziju : Custom-made klavijatura - saveti, ideje, informacije...


hammers
08.02.2012, 02:17
Pozdrav svima!
Ideja za ''pravljenje'' synth/workstation klavijature je vec vidjena, ali posto sam ja entuzijasta i volim da se zanimam takvim ''ludim'' stvarima, resio sam da se upustim u jednu takvu avanturu...:)
Kao prvo, necu se obazirati na savete tipa: nemoj to da pravis nego bolje kupi Triton Le i slicno. Od ovoga ne odustajem pa makar uzalud trosio svoje dragoceno vreme. A znam da nije uzalud jer isto tako znam da sve to moze da funkcionise. Na ovaj ili onaj nacin... :)
Stvari stoje ovako, imam jedan Kawai K4 u odlicnom stanju koji bi mi posluzio kao ''donator organa'', tj. sa njega bih skinuo dirke zajedno sa kontrolerima za Midi. I to je sve sto imam za sad. :D
Generalno mi se ideja svodi na to da napravim koncept koji ima Korg M3 tj. modul koji moze da se odvoji od klavijature jer putujem, pa bi mi znacilo da mogu samo modul da nosim (za sredjivanje i slicno), a i zbog same tezine. Zbog toga sam planirao da za takvu namenu iskoristim lap top, zbog velicine ploce i komponenti generalno. Znaci, iz njega bih pocupao maticnu, skinuo visak delova sto ne treba, takodje ubacio neku kvalitetniju zvucnu kartu i to upakovao u kuciste. Na ''modulu'' bi odozgo isao monitor do 7''-10'', veci ne bih stavljao. Razmisljao sam o touch screenu, medjutim ne znam koliko ce meni biti on potreban jer u sustini bih ja spravu koristio za live, i to samo kao solo klavijaturu. Stavio bih i touch pad, ili sa ''ocerupanog'' lap topa, ili bih nasao nesto vec. Ugradio bih mozda neki kontroler sa siberima (USB, tipa Korg NanoKontrol) ili slicno, zavisno od potrebe. Sto se tice te elektonike, imam par drugara elektronicara koje mogu da ganjam danonocno, pa to lemljenje i sklapanje nece biti problem. :D

Sad idu sledece stvari za sta ja trazim pomoc. Posto meni treba sprava iskljucivo za live, sa ne preterano zahtevnim instrumentima (par VST-a i par synth programa), koja bi bio minimum nekog zahteva za komp (CPU, RAM, HDD)? Posto bih se vec bacio u trazenje nekog lap-topa koji bi mi posluzio za tako nesto.
Pitanje kontrolera: ne znam kako bih resio numericno biranje boja koje bi mi bilo nezamenjivo u live sviranju? A ne znam da li bih mogao da iskombinujem u nekom host-u da poredjam sve boje (VST i iz synth programa) i da se sve boje menjaju numericki kao na bilo kojoj drugoj klavijaturi?
Imam tu jos puno nejasnoca (sto je, nadam se, normalno :) ), ali ako bi neko znao prvo na ovo da mi odgovori, pa cemo dalje.
I da, ovo pravim zbog sebe, nikakve prodaje mi ne padaju napamet, pa kad budem krenuo da radim, sve faze ovog ''grandioznog'' :) projekta stavicu ovde, pa ako se neko tako ''lud'' kao ja odluci da pravi nesto slicno, imace dosta informacija. Bar se nadam...;)

Vaxter
08.02.2012, 02:35
Ne bih se previše upuštao u razmišljanje oko svega, ali odmah ti mogu reći da zaboraviš na ploču iz laptopa.
Od toga se leba najesti nećeš...
Pre pojuri neku Gigabyte ili Asus ploču...
Njih znam da ima kod nas, a da su iole kvalitetne.

hammers
08.02.2012, 02:43
I ja sam skeptican za plocu iz lap-topa, pre svega zbog napajanja koje je dosta "nezno". A s druge strane, igra mi veliku ulogu i gabarit same sprave, pa onda...:confused:
Ajd daj neku preporuku sta da jurim od ploca, mrzi me iskreno da jurim po forumima da citam koja se dobro pokazala bla, bla...

Vaxter
08.02.2012, 03:19
Ja sam, pre svega, skeptičan zbot performansi iste.
Jedino ako ne misliš da vadiš ploču iz nekog AlienWare-a...

Najbitnije je pitanje koliko novca misliš da izdvojiš na sve to?

milepsr
08.02.2012, 12:42
A s druge strane, igra mi veliku ulogu i gabarit same sprave, pa onda...:confused:

Ne znam zasto se onda mucis ako ti je toliko bitna mobilnost. Ja da sam na tvom mestu (i na svom, eh da sam bio pametniji pre 2 godine) ja bih uzeo M Audio Axiom 61 i vukao semplove sa tog laptopa. Imas i klavijaturu sa siberima, padovima, manju tezinu ces da nosis, i laptop koji mozes da vucaras sa sobom gde god ides i da cackas nesto non stop na njemu... To ti je samo moje misljenje, bolje ce ti reci Vaxter, Tranzit i ostali koji imaju vise iskustva sa tim.

http://www.hollywood-music.co.uk/product_images/r/248/Axiom61MKII-fnt__14617.jpg

hammers
08.02.2012, 20:21
Gle, ne bih da vucem lap-top iz prostog razloga sto bih zeleo da to bude onako kako sam ga zamislio.:D
Znam da je puno pametnije da prikacim cak i ovaj moj Kawai na lap-top, i udri... Ali mi se ta ideja ne svidja...
Verovatno mi je pametnije da uzmem maticnu plocu i da na njoj redjam elemente, ali mene brine kako bih sve to spakovao zajedno sa napajanjem u jedno kuciste, a da to ne bude preveliko. Ideja za maticnu? (jos uvek je nisam dobio :D )
I jel ima neko neki savet kako bih resio numericko biranje?
Sto se novca tice, nije neka prevelika svota u opticaju (ne planiram nista spektakularno), ali posto planiram da stavljam deo po deo, onda nije problem da uzimam kvalitetnije komponente, naravno, ne nista preterano skupo.

momo
09.02.2012, 01:03
prijatelju,
tu ti nema ko šta da kaže....
prvi problem je šta treba da tera ta sprava.
Drugi veličina komponenti prvo ploče,i mikro atx je meni se čini velika ploča.
Koliko sam ja uspeo da upratim asus i gigabyte su ok firme.
Ako misliš uživo svirati sistem mora biti besprekorno složen...
Znam da si rekao da hoćeš tako složit ja ipak mislim da je bolje touch monitor pred sebe a kompjuter kraj sebe jer sve što je smanjeno nešto ima uskraćeno...
A kod mene je otprilike ovako:e da mi je da stavim još i ovo ,pa i ovo itd..
E da što reče mile aksiom pro ima numeric pad,al to znači da kawai ne treba...