PDA

Pokaži Full Verziju : Sempliranje harmonike


mario-27
10.01.2012, 12:32
Nadam se da sam postavio temu na pravo mjesto, ako nisam molim moderatore da ju premjeste na odgovarajuće mjesto.

Dakle, želim semplirati harmoniku pa me zanimaju neke stvari...
Imam Yamahu Motif XF7 sa 2GB flash rama. Dali semplirati harmoniku direktno u klavijaturu ili u kompjuter, pa onda vraćati sređene semplove u kl?
Sami postupak sempliranja znam jer sam to radio na K2000, ali nisam nikad na Yamahi.
Znam da je kvalitetnije to raditi na PC-u, ali nisam to radio pa ne znam šta mi je sve potrebno od programa i opreme.
Imam malo stariji komp, ali se nadam da će konfiguracija zadovoljiti...
AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual, Core Processor 4800+, 2.5 GHz, 2 GB Ram
Od prijatelja mogu posuditi karticu Terratec sa 4 ulaza. Ako to zadovoljava, onda trebam par savjeta oko izbora programa, te samom postupku snimanja i obrade zvuka.
I na kraju izbor harmonike. Imam na izbor Scandalli Super VI iz (60 i neke godine) i Guerrini Superior 2. Meni se zvukovno sviđaju obadvije. Koja je bolja po vama?

danijel011
10.01.2012, 15:47
Postovano sa mobilnog uređaja
Dodato:
Druze, sama PC konfiguracija ti je u tom postupku najmanje bitna. Paznju usmeri na mikrofon, audio kartu i prostoriju u kojoj radis. Da bi ti se isplatio ceo proces, moras to odraditi sa jako kvalitetnom opremom, inace neces dobiti nista spektakularno sto vec nema za download... Ja na Motifu koristim semplovani Superior jer obozavam njegov zvuk, takodje sam sam snimao. Ja bih ti posavetovao da, kao sto sam ja uradio, snimanje obavis u studiu, odvojis 20-30€, ne treba ti vise od sat vremena, semplovao sam 2 i po oktave, 3 layer-a.
Postovano sa mobilnog uređaja

mario-27
14.01.2012, 00:04
Paznju usmeri na mikrofon, audio kartu i prostoriju u kojoj radis. Da bi ti se isplatio ceo proces, moras to odraditi sa jako kvalitetnom opremom, inace neces dobiti nista spektakularno sto vec nema za download... Ja na Motifu koristim semplovani Superior jer obozavam njegov zvuk, takodje sam sam snimao.

Pričekao sam par dana da vidim hoće li se još netko uključiti u ovoj temi, ali ništa....

Danijel011, očekivao sam bar od tebe malo opsežniji odgovor, upravo zbog toga jer si ti sam snimao harmoniku. Nemam studio u blizini pa sam osuđen na home recording. Zato me i zanima ono što sam napisao u prvom postu: koji programi i oprema? Imam dosta dobro zvučno izoliranu sobu za to. Sad, koji mikrofon, kako postaviti ton blende, koja zvučna kartica, koji program, na šta obratiti pažnju u usnimavanju, editiranju i masteringu finalnog zvuka?

Eddin
14.01.2012, 00:38
Neznam nista o semplovanju.
Ali sto se tice harmonike tu ti mozda mogu nesto reci.
Ja imam Guerrini Superior 2 staru iz 70 tih godina. Tad su bile najbolje.
Ali Scandali Super VI je odlicna harmonika. U stvari:
Settimio Soprani Artist VI i Scandalli Super VI su najbolje iz doba kad su se Scandalli i S.Soprani i jos jedan treci proizvodjac udruzili (zbog slabe potraznje za harmonikama na trzistu) u vrijeme pocetka Rock'n Rola (50tih-60tih) i tad su i napravljene najkvalitetnije harmonike.
Guerrini je pocetkom 70tih napravio Superior2 PRESIDENT i Superior 2 kao odgovor (konkurentski odgovor) na te modele.
Prema tome Scandalli Super VI i Guerrini Superior 2 su veoma slicne harmonike. Ja bih ti savjetovao da sviras i jednu i drugu i vidi koja ti bolje zvuci ili napravi kombinaciju (pa da cujemo)
Ako je Organ bolji u Scandalliju onda uzmi taj ili clarinet u Guerriniju itd.
MIslim da uopste nije vazno ako iskombinujes jedan dobar set od ove dvije harmonike. Ni sa jednom neces pogrijesiti sto se tice izbora harmonike. To je stvar ukusa a bogami mozda najvise kako koji register koristis.
Pozdrav i sretan rad.
EDO :D

danijel011
14.01.2012, 01:19
Mikrofon koji sam ja koristio je Studio Projects C3, snimano je na laptopu, u Sound Forge 10, interfejs Lexicon FW810S...
Pošto ćeš da to radiš u kućnoj varijanti, verovatno će budžet da te ograniči malo sa opremom. Trebaće ti zvučna karta sa dobrim preampom, minimum neki Fast Track pro ili nešto u toj klasi, i dobar kondenzatorski mikrofon (probaj više različitih pa vidi na kom dobijaš najbolji ton). Kod snimanja mikrofon je bio na oko 30-40 cm ispred dirki, u sredini ako se gleda po visini usmeren tačno u onaj crveni logo na Superior-u.
Pošto ti je sam proces semplovanja poznat, da ne dužim o tome. Ništa nisam radio sa semplovima na kompu (efekti), samo sam odradio Normalize na Max peak level i iseckao semplove da budu jednake dužine. Sve ostalo sam radio u klavijaturi i to vrlo, vrlo malo. Od efekata sam koristio malo hall-a i kompresor, neka sitna podešavanja EQ.
Ako te još nešto detaljnije zanima ti reci ;)
Dodato:
Na ovom snimku je taj sempl, u foršpilu od 1:47
<embed src="http://www.*******.com/embed/977855809/d38635ef" width="420" height="250" allowfullscreen="false" allowscriptaccess="always"></embed>

baltik79
14.01.2012, 11:18
Danijele, dali bi mogao postaviti tu harmoniku u Download centar? Meni fino zvuci.

danijel011
14.01.2012, 13:56
Žao mi je druže, ova je rađena "samo za ličnu upotrebu" ;)