PDA

Pokaži Full Verziju : Kabl za povezivanje mixera i snagasa????


Milan$
16.12.2011, 14:20
Pozz svima...za povezivanje mixera i snagasa koristim kablove koje sam sam pravio,kupio kenone i mikrofonski kabli i napravio..ali stalno mi se kvare,tj. prekidaju negde..i to nikad u kenonu,na lemovima,vec se prekinu negde u kablu..ne znam zasto,kupio sam najskuplji mikrofonski kabli koji je imao u prodavnici,a opet se stalno prekida..Elem,resio da kupim fabricki ako ima takav:D,u nadi da ce trajati duze..To je znaci klasicni mikrofonski kabli,ima i slika dole,samo mi treba od celih pola metra,jer mixer stoji na snagas,i ne treba mi duze..Ja trazio nesto po netu i ne mogu da nadjem nesto slicno,tj te duzine..Ima li ovakvih kablova od pola metra? il i dalje moram da krpim ove moje?:D Hvala i pozdrav

Beethoven
16.12.2011, 15:24
Imas u Mega Musicu kabal te duzine Cordial sa Neutrik konektorima. Kosta 7e.

Mada, ja nikad gotove nisam kupovao i uvek sam vise sebi verovao, nikada mi kabal nije prekinuo. Probaj Klotz. Imam mikrofonske Klotz, vec vise od 10 godina, sta su sve preziveli do sad i gde su sve bili, rade ko sad da su proizvedeni.

Ne znam, najbolje je da sam napravis a ako neces vise da se bakces, napisao sam ti gde mozes da nadjes.

Pozzz

Milan$
16.12.2011, 15:30
ja sam bas to hteo,uradim ih sam i mirna glava,ali kazem evo prekidaju se vec par puta..nisu u pitanju lemovi u kenonu,vec sam kabli,prekine se negde,i posle moram da ga seckam i trazim gde se prekinuo,pa sam ga sad i okratio i ne dohvata do snagasa vise,pa sad opet moram da kupim nov kabl,al ajd manje vise to,nego opet moram sve da lemim,da se macujem i sl,i opet kazem,kupio sam najskuplji mikrofonski kabl u toj prodavnici,al dzaba...moze li neki link na pp,gde se mogu naci ti klotz kablovi na duzni metar??? pozz i hvala

smuchac
16.12.2011, 15:47
Ja sam Klotz uzeo za mkrofone. Jedan me je izašao malo manje od 20€ i sad sam miran. AUDIO PRO Artist je vjerujem,i partner foruma jer kod njih sam ih uzimao kao i ostatak opreme.

Nebojsha1981
16.02.2012, 02:49
Jako se retko dešava da prekid bude u samom kablu, jedino ako nije mnogo loš sa tri licne... uglavnom su prekidi na spojevima (lemovima). Predlažem ti da daš to nekom iskusnijem da ti to zalemi, ja sam sebi lemim, nisam nikada kupio fabrički kabl i nemam problema.

milos511
26.02.2012, 04:09
moje misljenje je da covek to moze i sam da odradi, ako vec lemovi ostanu citavi a na kablu se javi ostecenje... Mozda bi trebalo samo probati sa drugim kablom, i ja se retko drzim onog pravila sto je najskuplje, to je i najbolje... ;)

Milan$
24.05.2012, 15:00
evo da ne otvaram novu temu,da postavim jedno pitanje...dakle koristim kablove kao gore na slici za povezivanje mixera i snagasa..E sad hteo bih da napravim i par rezervnih,i imam izlaze iz mizera i ulaze na snagasu za obicne klasicne bananice,za njhovo povezivanje..Pitanje je kakve bananice treba da budu za povezivanje snagasa i mixera-mono ili stereo??? pozdrav i hvala

pericadex
24.05.2012, 15:14
Ja koristim Klotz kablove, nikad me nisu ostavili. pozz

Zlatek
24.05.2012, 17:26
@Milan$
Banane su obične mono!

Milan$
24.05.2012, 18:07
Hvala puno na odgovoru..pozdrav

Beethoven
25.05.2012, 00:14
Te banane treba da budu obavezno stereo, ni slucajno mono.

Pozzz

albin korg
25.05.2012, 00:16
Beethoven (http://www.yu-midi.org/forum/member.php?u=3631)
Koja je razlika ako staviš mono ili stereo bananu ????

Milan$
25.05.2012, 00:17
maler,sad moram da kupujem nove:(...hoce li biti razlike u zvuku?

Beethoven
25.05.2012, 07:14
Vidi, radice i sa mono bananom i nece biti razlike u zvuku. Ali...

Kenon je prikljucak sa tri pola. 1 je masa, 2 je plus, 3 je minus. Sva tri pola su na kenonu,na mikseti, vezana posebno. Svaku snagas novije proizvodnje, ako ima pored kenona i banane kao ulaze, i one su stereo. Vrh banane je plus, prsten u sredini minus i donji deo masa. Takodje tri zice vezane posebno. Svaki kabal originalni, kupljen u prodavnici, za vezu mixer snagas je sa stereo bananama i kenonima. Svaki kabal na metar, mikrofonski ili napravljen za takve veze je takodje trozilni.

Sta je najlogicnije, da bude mono ili stereo banana? :) I ako bude mono koje zice ces premostiti? Ili koju zicu ces izostaviti ako ti to padne na pamet? I zasto?

Ma kako radio, kabal banana kenon uvek ide sa stereo bananom, svaki kontakt na kenonu mora imati svoj na banani i tu je kraj. Mislim da je ovo najlogicnije.

Ovo je nesto sto svako logicno moze shvatiti, svako ko se i bas ne razume u ovu problematiku. A sta je pravi razlog, to nisam napisao i mislim da nije vazno. Jer sa jedne strane pravi razlog a sa druge strane pitanje "hoce li biti razlike u zvuku ako stavim mono bananu" ne mogu zajedno. :)

Kabal za vezu mixera i snagasa je sa kenonom i stereo bananom (ako i tu ne moze kenon jer ga snagas nema) i nema razloga za istrazivanjima i probama. A kad zagusti pa nemas sa stereo bananama nego samo sa mono, vezes mono, odradis, nista se posebno nece desiti (u smislu kvara ili nedostatka u zvuku). :) Kad pravis ili kupujes, onda sa stereo bananama.

Pozdrav.

Milan$
25.05.2012, 09:22
Kolega Beethoven hvala...Ali tu ima jedna zackoljica..Ja imam soundcraft Exf8,mislim da i ti imas slican mix,ako se secam...Na mixeru kod izlaza za bananu pise mono out,i ima samo jedan takav izlaz za povezivanje sa snagasem..Onda bi trebala mono banana,posto pise da je mono izlaz,ili ipak da uzmem stereo bananu?? pozdrav i hvala

acakasper
25.05.2012, 11:05
jesi li proverio dali ne utice presek kabla nato mozda,mozda treba jaci presek da bude.

Beethoven
25.05.2012, 13:33
Za sve one koji pitaju jer ne znaju i stvarno ih interesuje, odgovoricu najbolje sto umem i truditi se da im pomognem. Sve ostale apsolutno ignorisem.

Da se razumemo, kad govorimo o kablovima za povezivanje klavijature, mikrofona, signala do aktivnih kutija i svega ostalog sto tako izgleda, govorimo o mono vezama. Sve su to mono veze tj. kroz te kablove putuje jedan jedini signal. Stereo banana u tom slucaju ne sluzi da posalje dva odvojena signala i masu vec samo jedan, uz pomoc tri zice. Kad vezujete npr. mixer i snagas, koristite dva kabla (jedan za L, drugi za R). Kroz oba putuje samo po jedan signal (kroz jedan L, kroz drugi R). Oba kabla su trozilna, i kenon i stereo banana su tropolni konektori i mislim da je to logicno i jasno. Takva veza se zove balansirana veza i koristi se pri takvom povezivanju. Ista je situacija i ako su dva kenona, svaki njihov pin ima svoju zicu, nema nigde premoscavanja i slicno.

Veza se moze ostvariti i mono bananom na jednom kraju i kenonom na drugom. Ta veza se zove NEBALANSIRANA veza. Bice sve ok, sve ce raditi, nece biti sumova i slicno pod uslovom da kabal ne bude duzi od 5m. Za duze veze, proizvodjaci opreme i znalci u ovom poslu OBAVEZNO preporucuju balasiranu vezu tj.da svi konektori budu tropolni i svi kablovi trozilni i da se sve vezuje "pol na pol".

E, sad, svako ko logicno razmislja ce reci : "Kad kupujem ili pravim kablove, pravicu sve balansirane jer onda imam najmanje glavobolje. Ko ce u sumi kablova pamtiti koji je balasiran, koji nije, dal sam uzeo ovaj ili onaj. Stavljam sve balansirane i ne brinem". I to je najpametniji nacin razmisljanja i rada.

Danasnje klavijature imaju BALANSIRANE izlaze (barem vecina ili sve sa kojim sam imao priliku da se susretnem). Na svim tim klavijaturama recimo izlaz L je zenska banana stereo. Bilo kakav kabal da gurnemo, dal za stereo ili mono bananom klavijatura ce raditi ali necemo ostvariti balansiranu vezu. Neko koristi i 3m kablove, neko 5 a neko mozda i vise. Za vise moze doci do smetnji. Isto vazi kao i za vezu mixer-snagas, balansirani kablovi i mirna glava.

Kad je mikrofonski kabal u pitanju, isto vazi. 90-tih godina sam se pitao, zasto kenon ima tri pola a mi koristimo samo dvozilne kablove kod veze? Tako je nekada bilo, koristile su se nebalansirane veze (barem kod neke srednje i nize klase ozvucenja), mnoge starije mixete imaju kao ulaze mono banane i tu nam je dzaba balansiran kabal. E, sad, onda nije bilo fantoma na mixerima pa nije puno ni smetalo iako su smetnje bile moguce i desavale su se narocito kad pevac krene za kablom od 30m u masu. :) Kod vecih svadbi necu ni da se dosecam koja je duzina mogla da bude. Sada kada koristimo fantome na mixerima (ili ce se desiti da ga na nekoj svirci trebamo koristiti i ukljuciti), nebalansiran kabal tu moze napraviti dar-mar. Zasto?

Na polovima 2 i 3, na kenonu,mikrofonskom ulazu, tece napon od max 48V kada ukljucimo fantom. Kako su kod nebalansirane veze 1 i 3 na mikrofonskom kablu spojene, logicno je da dolazi do spoja tog napona sa masom. Rezultat toga su ceste zalbe kolega da imaju smetnje u vidu da se neciji mikrofon utisa kada neki drugi od kolega ukljuci svoj mikrofon, ili da nesto onda bruji ili jos puno nenormalnih desavanja. Obicno su to bas one kolege koje tvrdoglavo nece da prihvate da imaju normalne kablove, balansirane, postavljaju pitanja 1000 puta "A zasto bas mora" i tako to umesto da kupe taj j... balansirani kabal i usresrede se na svirku a ne da im samo d... viri iz mixera celu svirku pitajuci se zasto nesto bruji ili zasto se javljaju smetnje. Ima ko misli o tome i bavi se time, taj je rekao BALANSIRANI KABLOVI i mi muzicari ne treba mnogo da pametujemo narocito imajuci u vidu da nam taj jedini mikrofonski kabal moze trajati i 30 godina.

Kolega je pitao za mono izlaz na mixeru, konkretno Soundcraftu. I na doticnom mixeru i svim ozbiljnim, i mono izlaz je balansiran. Kroz njega oba kanala (i L i R) prolaze kao jedan, sumirani. I za tu vezu nam je potreban balansiran kabal tj. kabal sa stereo bananom na jednom i kenonom na drugom kraju, razume se, propisno vezan 1 na1, 2 na 2 i 3 na 3 (pinovi na kenonima i bananama).

Velika mono banana ostaje samo da se koristi u nekim situacijama, recimo kod gitarskih kablova (tu materiju ne poznajem bas najbolje ali i dalje srecem nebalansirane kablove u vecini slucajeva ili ne znam da se tu nesto izmenilo). Tu nije strasno, nema velikih duzina, ko zna kakva je elektronika i dalje u gitarama. Jednostavno me ne interesuje i nemam razloga da ulazim u tu problematiku. Ima jos nama neinteresantnih primera koriscenja mono banane pa ze sato tu necu zadrzavati.

Stereo banana se i dalje koristi za slanje stereo signala (kod slusalica npr), tu normalno idu oba kanala kroz jednu stereo bananu, i kod ostalih veza gde je zenska banana stereo. Kod svih nasih ulaza (mic, klavijature...) ostaje mono signal, kod svih nasih izlaza (signal do aktivnih kutija i slicno) ostaje mono signal i to je sve.

Mozete samo izvuci naravoucenije iz ovoga da nemamo ama bas ni jedan razlog da vise koristimo mono banane i nebalansirane kablove. Koristite balansirane i uzivajte.

Pozdrav.

hammers
25.05.2012, 18:26
Prvo i osnovno, svako ko se bavi muzikom ili zvukom mora da zna da poveze kablove. To je nesto osnovno sto su mnogi preskocili. Balansirana veza i stereo veza nisu isto.
Balansirana veza se ostvaruje preko XLR (kenon kako su popularno nazvani) i TRS (popularne ''banane'') konektora. Zasto? Beethoven je napisao da XLR ima 3 voda: (+), (-) i ground ili masu. Tako je isto i kod TRS ili banana konektora, s tim sto on ima Tip (+), Ring (-) i Sleeve (ground ili masa).
Bitna stvar kod balansirane veze je da se jedan signal vodi i kroz vruci kraj (+) i kroz hladni kraj (-), s tim sto je (-) vod sa okrenutnom fazom. Da sad ne bih davio teorijom koja tu neophodno ide, bitno je da se to razume ovako: svaka smetnja koja nastane u vrucem kraju (+), ima je i u (-) kraju, ali samo u obrnutoj fazi. Kako se razlike tih signala sabiraju, sve impulsne smetnje se ponistavaju, a signali ostaju nepromenjeni. To je dovoljno da se zna.
Voditi stereo signal preko jednog kabla sa stereo konektorima nije balansirana veza.
Ukoliko pojacavac (pojacalo, snagas) ima balansirane ulaze, a i mixer takodje, neophodno je da se koriste balansirane veze. Dakle, dva trozilna kabla sa TRS ili XLR konektorima, jedan u jedan I/O, drugi u drugi I/O.
Medju mono konektore spadaju TS (Tip (+) i Sleeve (masa) ili mono banana) i RCA (poznatiji kao cinch). Medjutim, preko mono konektora nije moguce ostvariti balansiranu vezu (osim preko DI-boxa) pa zato nisu pogodni za profesionalnu upotrebu. Inace je bilo pitanje zasto se kod gitarskih odnosno mono linijskih veza koristi mono banana? Odgovor je jednostavan: to je proslost. Bez DI-boxa taj signal nikako ne treba uvoditi u mixer. Tacno je da je taj signal jaci u odnosu na mikrofonski i otporniji je na smetnje, ali za profesionalnu upotrebu koristiti ga kao nebalansiran je neoprostivo.
Pravi profesionalni sistem je uvek balansiran. Ukoliko je samo jedan kabal ili jedna veza nebalansirana, ceo sistem postaje nebalansiran. To se mnogo bolje primecuje u studijima i na velikim razglasnim sistemima gde se i vrlo male smetnje mnogo primecuju (brujanje, krcanje, shum itd).

Beethoven
25.05.2012, 20:27
To. :)

tranzit
25.05.2012, 21:33
@Beethoven

Puno si pisao i dosta istine napisao ama si to sve nepotrebno malo zakomplikovao pa nisi bas konkretno objasnio sta, kako, koga i u sta :). Ama, napisao si i jednu veeeeeliku dezinformaciju. Kazes "Danasnje klavijature imaju BALANSIRANE izlaze...". Nema ni blage veze, nema ni najmanje blage veze. 99,99% aktuelnih klavijatura ima bljutave nebalansirane izlaze. Iz ovog razloga treba na bini obavezno imati DI Boxove sa Ground Liftom bas radi tih sugavih nebalansiranih izlaza na "najsavremenijim" klavijaturama. Pisao sam vec o balansiranim i nebalansiranim izlazima i o vezama sa mikserom negdje na forumu. Profesionalnim balansiranim izlazima se mogu pohvaliti samo dva aranzera i to Korg PA2XPro i PA3X. Svi ostali, pa znaci i svi Yamahini aranzeri su sa nebalansiranim izlazima. Od workstationa i synthesizera nekoliko Rolandovih medju kojima V-Synth GT i Fantom G serija, pa Kurzweil PC i novija Kurzweil K serija (2600 serija, serija 2500 vec nema balansirane izlaze), Korg Kronos ima i main i dodatne izlaze sve kao balansirane a zacudo Oasys je potpuno nebalansiran, Alesis Ion synth takodje ima balansirane izlaze. Yamahini workstationi su svi sa nebalansiranim izlazima. Svi ostali aktuelni a pogotovo stariji instrumenti su nebalansirani. Kako vidis sve u svemu, jad i bijeda.

Beethoven
26.05.2012, 00:30
Pa ja Pa2x i Pa3x smatram vecinom danasnjih klavijatura... :)

Salim se, naravno... Nisi spomenuo Pa800, i on ima balansirane izlaze, to znam 1000%, proverio sam. :)

Na kraju, naravoucenije vezano za pitanja i naslov teme? Koristiti balansirane kablove uvek i ne pametovati. Ja bar tako radim, tako savetujem i druge.

Pozz

hammers
26.05.2012, 01:18
Tacno je da treba uvek koristiti balansirane kablove, ali je problem sto veliki broj uredjaja nema balansirane ulaze/izlaze. I to je ono sto je @tranzit napisao. Danas velike kompanije proturaju sprave od 2-3-4000e, a ne udostoje se da naprave balansirane izlaze...mislim, stvarno...
Ni Pa800 nema balansirane izlaze. To ti stoji i u specifikaciji. A kako si proverio da ima balansirane izlaze?

tranzit
26.05.2012, 01:22
Tacno Hammers, PA800 nema balansirane izlaze i to je fakt jer inace bih ga naveo u popisu u proslom e-mailu. PA800 ima samo balansirane ulaze sto u ovom slucaju uopste nije bitno. To sto ti Beethoven koristis uvijek balansirane kablove nista ne mijenja na stvari niti uopste bilo sta popravlja ukoliko instrument nema balansirane izlaze.

Milan$
26.05.2012, 04:00
ok,to mu dodje da i za pa2x kupim stereo instrumentalne kablove iako koristim left i right izlaz ujedno zbog stereo slike??? jesam skonto dobro??

hammers
26.05.2012, 04:07
To mu dodje da kupis/napravis dva balansirana kabla i da povezes pa2x iz L i R u 1 stereo kanal na mixeru. I to je cela filozofija.

Milan$
26.05.2012, 04:19
ce da bude reseno...:D

tranzit
26.05.2012, 10:01
Milane, balansirani kabl shvati kao normalni instrumetalni kabl koji ima posebni vod za masu sto stiti signal koji vodis tim kablom od raznih spoljnih uticaja. Na bini ovo ima posebno veliki znacaj jer je signal izlozen raznim elektro-magnetnim zracenjima (neonskka svjetla, radio talasi itd...). Kod normalnih instrumentalnih kablova je ta masa spojena na negativni vod kabla. Ako ti se desi da se pojavi brujanje kada spojis PA2X sa mikserom tim balansiranim kablovima, odvoj masu u samom dzeku kablova ali iskljucivo na strani koja ide iz PA2X izlaza. Druga strana dzekova (ona koja ide u ulaze miksera) treba da bude normalno uradjena, znaci oba pola i masa moraju biti spojena na pinove. U sustini samo jedan uredjaj u setupu koji je komplet balansiran (a najbolje je da to bude mikser) treba da salje masu preko audio kablova. Radi ovoga mnogi uredjaji imaju tzv. Ground Lift, to jest odvajanje mase iz audio kabla. Ovim odvajanjem mase u kablu koje sam ti opisao izbjegavas na najeftiniji i najefikasniji nacin brujanje jer prekidas tzv. loop mase u sistemu. O njemu sam vec negdje pisao na forumu.

Milan$
26.05.2012, 11:47
hvala tranzit,,razumeo sam,uradicu tako..pozdrav