PDA

Pokaži Full Verziju : Fantom g6 i cubase podesavanje


korgic
25.09.2011, 20:01
Pozz,imam od par dana kupio fantoma g 6 dali zna neko kako da podesim fantom da bi radio preko cubase kad radim nesto ?Spojio sam usb na pc i pokreno cubase i stavio u mode studio fantoma ali nevidim u cubase fantoma nikako.Hvala svima na pomoc.

Mico23
28.09.2011, 09:32
Moras da instaliras template od G6 u Cubase,ima vjerovatno na Rolandovoj stranici,tek onda ces moci cubas-om da upravljas rolanda,a i bez template moras imati midi signal u cubase,provjeri u Opcijama/MIDI mora bit all midi inputs.Jel imas uopste midi signal?

korgic
29.09.2011, 12:03
Instaliro sam sam drajver za njega na moj macintosh i vidim da pise fantom ali kad snimam preko midi nemam nista da snima proverio sam cak na fantom dalie je sve ok isto je sve uredu.

mojkarma
29.09.2011, 14:42
U prvom postu je bilo riječi o spajanju na pc. Sada je već macintosh. A cubase je od postojanja izbacio dvadesetak svojih verzija, ne računajući podverzije.
Ja ti preporučam prvo da napišeš slijedeće da bi uopće mogli razgovarati:
1. koji macintosh točno
2. koji cubase točno
3. koji operativni sustav točno

Koliko je meni poznato, Roland ne podržava posljednju verziju Cubase-a (šesticu). Ako ne znamo točne podatke, možemo još godinama nagađati gdje se nalazi problem.
;)

korgic
29.09.2011, 16:00
Zaboravio sam da napisem koji os koristim.

Korstim im imac27 sa leopard 10.6,i cubase 6 koristim.Mada hoce tacnje tako da podesim kad radim u cubase da koristim moje semplove iz fantoma koje imam unutra preko razlecitih midi kanala i izlaza.Nadam se da sad sve imate sta vas interesuje.Hvala

mojkarma
29.09.2011, 22:21
Kao što sam napisao, postoje problemi sa Cubase 5 i 6 kada se koristi Rolandov vst editor za Fantoma u Cubaseu. A probleme vjerojatno ima i drajver koji regulira komunikaciju midija preko usb-a.
Prethodno bih samo upozorio da provjeriš da li si ispravno instalirao driver prema uputama i da li si midi komunikaciju ispravno podesio u Audio Midi Setup-u.
Upute o tome sadrži tzv. Driver Install Guide.
Ako unatoč tome ne možeš uspostaviti midi komunikaciju Cubase-a s Fantomom, onda može biti zbog nekompatibilnosti jednog s drugim.

U tom slučaju bi trebao koristiti klasične midi priključke (5DIN) uz odgovarajuću zvučnu karticu koja ima klasične midi ulaze i izlaze.
Isto tako, treba poštivati točno proceduru paljenja klavijature: prvo klavijaturu treba spojiti usb kablom na računalo, a tek onda upaliti klavijaturu.

Ja ne koristim više Cubase i ne mogu se sjetiti napamet, ali sigurno uz njega imaš uputstva pa bi trebao vidjeti kako prijaviti externe uređaje odn. usb midikanale. Ako Cubase ipak prepoznaje Rolandov usb mididrajver, onda će ga pokazati tamo gdje se namještaju postavke za cubase. Ako tamo ništa ne vidiš, onda je vjerojatno do toga da Cubase nije kompatibilan s Rolandovim drajverom.

TomyCroSound
28.10.2011, 23:38
evo zaboravih pogledat datum teme, al možda će nekog interesirat ubuduće...
Pokušavao sam sve i svašta kako bih dobio nešto interesantno u cubaseu iz fantoma (cubase 5 i 6). Jedino što zapravo radi je princip da snimiš midi traku, tu traku pošalješ preko midi outa u fantom, editiraš, zatim snimiš kao audio ono što fantom odsvira. Mislim da se to ne isplati, osim ako baš nijedan vst nema tu boju.
Sve ostale ideje, višekanalni midi istovremeno, kombinacije vst na više midi kanala itd, ništa to (bar kod mene) nije kako treba funkcioniralo.

tranzit
29.10.2011, 15:51
U prvom postu je bilo riječi o spajanju na pc. Sada je već macintoshI taj MAC koji korgic ima je Personal Computer to jest PC, samo sto se pogresno misli da je samo kompjuter na bazi Windowsa PC. Jedan amerikanac ce u najvecem broju slucajeva da kaze PC, bilo da je u pitanju MAC OS ili Windows. To se kod nas u Evropi malo ili malo vise pobrkalo.

Ako unatoč tome ne možeš uspostaviti midi komunikaciju Cubase-a s Fantomom, onda može biti zbog nekompatibilnosti jednog s drugim.Sa System Update verzijom 1.5 za Fantom G6/7/8 nema nekompatibilnosti sa Cubase 6. Sve radi onako kako treba da radi i to i na MAC OSu i na Windowsu (XP do Win 7 i 32 i 64 Bit verzije) samo skini najnoviji odgovarajuci Driver i ... vozi.





@korgic
@TomyCroSound

Ako sta zapne, pisi, pitaj.

mojkarma
29.10.2011, 18:36
@tranzit
Ma potpuno je nebitno hoćemo li Apple računala nazivati PC-om ili ne (slažem se s tobom da je to sve osobno računalo; PC). Bitna razlika postoji zbog različitih operativnih sustava Windowsa i OSX-a. Mac OSX primjerice ne treba Asio drajvere jer operativni sustav ima već u sebi ugrađen brzi protokol. Drajveri su potrebni uglavnom za pristup dodatnim funkcijama audio kartica. Tu su razlike prema Windows sustavu i ako nešto radi u jednom sustavu, to još dugo ne znači da će raditi i u onom drugom.
Možda ti bolje znaš ako imaš konkretnih iskustva s Cubaseom 6 na Macu. Ja ne koristim Cubase, ali sam čitao da ima problema zato jer Roland ne podržava Steinbergov VST3 standard, već samo onaj stariji.

tranzit
30.10.2011, 00:57
Ne radi se o tome da li bolje znam niti je to uopste bitno. Bitna je samo ispravna informacija. Bez obzira na VST3 standard, Fantom G6 ce sa novim OS raditi sa Cubaseom 6 bez problema jer Cubase 6 i dalje podrzava i VST2 potpuno isto kao i one verzije prije njega. Znaci nema problema za Fantom G6 ni na MAC OS ni na Win platformi.