Pokaži Full Verziju : Terce PA1/2/800/3
keyboards
11.07.2011, 19:06
Vec od 2003 moje oscilatorske terce koje sam stavio na download u raznim forumima i na mojoj stranici kruze naokolo. Uz male izmjene (sklanjanjem osnovnog tona sa pcg fajla terce) i malo dorade (promjene instrumenata i ubacivanjem novih) moze se doci do novog pristupa zvuku terce koji izgleda ovako. Ako te terce nemaju na stranici za download predlazem da ih Vule stavi na stranicu za clanove koji zele da ih download.
http://www.youtube.com/watch?v=uzvpSzgrqzo
Da nebi bilo zabune ovo su isto OSCILATORSKE TERCE SAMO IZDVOJENA SAMA TERCA BEZ OSNOVNOG TONA.
PLUS DA NAPOMENEM DA SAMO PROMJENOM OKTAVE TERCE AUTOMATSKI TERCA PRELAZI U SEKSTU sto znaci da odmah imam napravljene i sve sekste. Dok sviram mogu istovremeno da na uper 1 imam osnovni ton, uper 2 tercu a uper 3 sekstu sa bilo kojim instrumentima. Plus ako samo osnovnom tonu dodam ENSAMBLE mogu imati cetvrti instrument u oktavi. Interesantno Zar Ne?
Sve je ovo u redu,ali mnogi ovako i koriste terce vec odavno,i ipak mislim da je ok na prvi oscilator staviti prvi glas,jer se dobija kombinacija vise.Ipak je to stvar ukusa muzicara ko kako voli.Ali ipak poz za trud,i dobro ce doci ljudima koji su ne upuceni u ovo.Lepo objasnjeno.
=D>Svaka čast prijatelju,ovo je uvjerljiva i korisna demonstracija.Pozdrav!
Ovo je OK, kod mene odavno ovako funkcionisu terce ....
Nego sta ste hteli da kazete sa ovim .... sa promenom OCTAVE terca prelazi u seksta ??
Kako to ne kontam bas, moze malo objasnjenje ?
keyboards
12.07.2011, 15:12
Znamo da terca na vise (mislim ton terce na vise) prebacivanjem za oktavu dublje zvuci kao seksta na nize. Jer sta je to seksta, nista drugo nego isti taj ton koji se nalazi u terci na vise samo oktavu dublji. To znaci da onaj user na kome je terca recemo ako je to USER1 u Performanci samo prebacimo oktavu nize u Tuning i to je to. Nista tercu ne mjenjamo u PCG fajlu. Prebacivanjem za oktavu odredjeni USER na kome je terca dobijamo prakticno sekstu.
Ovako ljudi posto imam Pa2x nesto kratko vremena par mjeseci,,uspio sam napravit prave terce kao na tritonima,mozda vec i znate za tu caku al ja sam slabo na forumu jer opet nemam net,i ne stignem procitati sve teme,postoji jedna funkcija koju treba stisnuti da bi terce radile tocno ko na tritonu, na pa2x je to moguce na prethodnim serijama nije bilo moguce..znaci ne trebaju midi kablovi!!!! sve je isto kao na tritonu...jako zanimljiva informacija..hehee pozzz kad uhvatim vremena sve vam objasnim
Gala cekamo,da nam objasnis jer tema je vrlo interesantna.Znam da na Tritonu ima jedna caka,kad je uradis u globalu,sve terce se mogu i u transpoze bilo + ili -,svirati.Zaboravio sam kako ide,nemam odavno tritona,ali znam da moze.Pozdrav
EngyKorg
12.07.2011, 21:13
kolega korda ako bi se mogao sjetiti tacno sta ide u globalu za tu Tercu na Tritonu a da ide i transpoze bio bih ti veoma zahvalan pozzzz :)
keyboards
12.07.2011, 21:41
Evo jos jedan nacin kako napraviti tercu u Ensemble modu. Moram napomenuti da se u ovom slucaju moze napraviti samo jedna Cdur/Amol terca koja se moze transpoze po volji i moze joj se promjeniti instrument po volji iz RAM ili ROM memorije. Ona moze koristiti onima koji nisu bas vjesti sa skalama a pri tome vole koristiti transpoze.
http://www.youtube.com/watch?v=Bt2_RQQHRgk
jel se ovo moze napraviti na pa80 pa da se moze traspoze terca ??
keyboards
12.07.2011, 22:30
Svakako da moze na isti nacin PA1/PA2/PA3/PA800
Hvala vam na objasnjenju.
To je ok, nisam razumeo da se radi o sekstu nanize a ne navise ... pa zato ste me zbunuli, al nije bitno ;)
Evo uputio bi jos jedno pitanje .... ovaj drugi klip sa ensemble terca, kazete C dur i A mol .... e sad dosad je vec poznato da kod klasicne molske terce preko Ensemble uvjk jedan ton svira pogresno zbog User Scale (ako se ne varam to bese 7 ton u skali).... Jeste li resili to ? Znam da moze da se resi sa opciju Fixed Scale na oscilatore al to mi menja celi koncept pa nisam previse zainteresovan o taj nacin. Mozda ste uspali naci neko drugo resenje (ako postoji) ?
I jos samo da vas pohvalim .... svaka vam cast za trud koji ulozete u ove video tutorijale, odlicno objasnjeno ;)
Pozdrav
keyboards
13.07.2011, 00:51
Prije svega hvala na lijepim rijecima. Drugo pod terminom klasicne terce neznam tacno sto mislis ali pretpostavljam da pricas o Harmonisko Molskoj terci koja u odnosu na prirodnu molcku tercu ima povisen 7 stupanj. To znaci da sa ovom mojoj ENSEMBLE Cdur/Amol (paralelni, prirodni) nema nista pogresno jer opste je poznato da svaki prirodni paralelni mol ima iste potpuno iste tonovo i terce kao njegov srodni dur. Jednostavnije receno Amol prirodni sto posto odgovara C duru po svem. U nasoj narodnoj muzici se vecinom koriste Harmoniske molske terce u kojima je sedmi ton za pola tona visi nego u istoimenoj prirodnomolskoj terci. Ovo se nemoze fiksati u ENSEMBLE tercama nego samo u Oscilatorskim. Neznam ciju ti verziju i koju vrziju oscilatorski terci imas ali moje prve verzije iz doba PA1 su imale na po kojem tonu (polutonu gresku u key mapingu sto sam ispravio u kasnijim verzijama koje sam dao Vuletu i dozvoljavam da se stave u downloa sekciju ako on to hoce ali samo PCG fajlovi. Evo nadam se da si dobio odgovor. Pripremicu video i za USERDK terce i priloziti. Zelim jos samo dodati da su Oscilatorske terce daleko najbolje i jedine pravilne zbog samog Editinga koji je u USERDK striktno upucen na drum editing i nema potrebne funkcije za kvalitetniji sound editing. Samo cu Oscilatorske ostaviti za sada neobjavljene jer to zelim ostaviti za sebe zasada.
http://www.youtube.com/watch?v=b9Dqp8hZanI
keyboards
13.07.2011, 11:43
Dragi prijatelji. Studiozno radim na najjednostavnijem nacinu terci za Ensemble i ispitujem mogucnosti o svim aspektima svirke u Tonalitetima bazirajuci se na kvartni i kvinni krug uz postovanje rasporeda tonovo polustepena i intervala. Dolazim do novih saznanja i objavicu ih za koji dan jer ne zelim pozuriti prije nego sve dobro pripremim. Hvala na razumjevanju. Hvala Vule za Editing.
Dodato:
Uz pomoc teorije muzike i funkcija na PA1,2,3,500,800X arranzeru moguce je uraditi sve durske/prirodno molske terce. Ovo je nacin kako ih uraditi. Svaka terca se moze transpose ali je prvenstveno namjenjena tonalitetu u kome je napravljena. Otkrio sam kako napraviti i sve terce uopste. Stvar je jednostavna. Za svaku skalu prirodno molsku treba samo promjeniti 5 ton paralelne skale i jednostavno je sacuvati ka Paralelni Harmonijski mol. Evo konacno tajne terci vise nisu tajne i sve je rijeseno u Ensemble modu sa mogucnosti transpoze. Ove terce imaju veliku prednost u odnosu na oscilatorske jer nemoramo praviti posebne instrumente za tercu i mozemo je mjenjati kad god hocemo sa svakim tonom neobradjenim iz klavijature. Jedino moramo napraviti par FIXED osnovnih boja (harm, gitara, itd) sto u sustini nije nikakav narocit posao.
http://www.youtube.com/watch?v=KPq6z38-WYM
Dodato:
Evo dodajem ovom videu primjer Harmoniski molski terci tako da je problem Ensemble terci rijesen.
http://www.youtube.com/watch?v=lXHhhBj_VU8
Nismo se razumeli u moj prethodni post .... :)
Pod klasicne terce sam mislio na ensemble terce bez opciju Fixed scale .... jer vecinom muzicara koriste njih pa zato sam ih tako nazvao ..... nebitno ....
Posto mi sinoc klavijatura nije bila pri ruci pa sam rekao da mislim da je 7 ton u pitanju al nije taj. Mislio sam bas na prirodnog mola, znaci A mol prirodan a radi se o ton B ili Ais, sto ne pripada u skalu ali je potreban za trilere jer dosta toga molskih pesama imaju triler na tipke A i Ais. Sa druge strane isto tako ima pesme koje u skalu nanazad idu sa ton Ais umesto sa H tako da i taj ton je potreban u tercu. E sad to se prividno da resiti ako u Ensemble postavim transpose +4 umesto +3 .... medjutim u taj slucaj pa se javlja sa ton Fis problem jer je transponovan na +4 t.j. na Ais a treba da je na A .... pa opet moram da stavim u User scale Ais na -99 i opet nemogu da ga koristim u trilere ili situacije koje sam gore pomenuo. Tako da verojatno jedini nacin da se to sredi je opcija Fixed Scale za koju vidim snimili ste odlicne tutorijale, imate sve pohvale ;)
Ja inace posto koristim na saksofona, klarineta .... Arapsku skalu ponekad pa mi malo taj Fixed scale ne odgovara, zato sam jos uvjek na oscilatorne terce.
P.S. Inace posto ste pitali koju verziju oscilatorne terce imam, to su moje koje sam sam uradio, ima ih ovde u downloadu postavio sam, tacne su ... a pisao sam i objasnjenje u jedna tema kako se to radi.
Pozdrav
keyboards
13.07.2011, 16:15
Ako hoces ja imas tu skalu Amol Harmonijsku rijesenje je da u Cdur skali povisis ton G na 99 jer je to ton koji ne pripada Amol harmonijskoj skali u biti ali reflektuje se matematicki na tercu A#/B (ton) sto je ono sto ti zelis. Probaj. Taku novu Performancu nazovi Amol harmoniski i ona vise nema vezesa C duro nego je samo namjenska za Amol harmonijski.
Dodato:
Zelim dodati da je Teorija muzike dobrim dijelom Muzicka Matematika sto je dobro znao Betoven kada je iako gluh napisao svoju Devetu Simfoniju na osnovu znanja iz ove oblasti i osjecanja te iskustava koje je nosio u sebi.
Pozz.
Jeste da ja ne upadam u ovoj temi, posto imam korg pa 50. Ali da ti se gospodine zahvalim na trudu sto tako lahko mojim ostalim kolegama pomazes. I ja cu jednog dana sebi kupiti Pa2X Pro ili Pa3x, pa ce tvoja pomoc biti velika pomoc za mene. Pozdrav
pokusavam slijedit tutorial pa molim Vas gdje se sakrila opcija fixed scale na pa1xpro jer je ne mogu naci pod sound>menu>pitch??
ili je nema na navedenoj klavijuturi?
hvala!
@keyboards
Jeste, to je za harmonski
Moja zabeleska je bila o prirodnog mola kao sto sam napisao.
Mada nije ni bitno, bez Fixed scale ta mala da je kazem neuniverzalnost terce sigurno nece se resiti. (da kazem opet, govorim o prirodnog mola).
Onako sam samo pitao da vidim sta ste istrazili o tome, i da razmenim misljenje, inace sam odustao sa te terce.
Veliko hvala na odgovore :)
keyboards
14.07.2011, 01:17
Ace prijatelju nemogu tacno da skontam tvoje pitanje ali bi mi to bilo lako ako bi mi na neki nacin e-mailom ili privatnom porukom na ovoj stranici poslao doticnu pjesmu gdje je slucaj te terce ili ime pjesme ili bilo kojeg muzickog djela sa primjerom te terce da bi shvatio bolje pitanje i dao odgovor. Jos od doba PA1 sto se tice korga za mene nema nejasne nijedne moguce stvari u sta su neki na forumu upuceni. najvise volim pteska ptanja jr je to izazov. Sumnjam da je rijec o pjesmi koja ima donju tercu ili promjenu tonaliteta u samim muzickim frazama kao sto je slucaj u pjsmi "Mila majko salji me na vodu" gdje je jedan dio prirodnidrugi dio harmonisk mol te trca ne pase zbog promjene skale prakticno moras koristiti dvij terce. isti slucjj je sa mngim Sabanovim pjesmama kao sto je pjesma "Bojana". U ovoj pjesmi u strofi koristi Cdur/Amol pr. tercu (ako pjesmu sviramo u Amolu) i zatim prelazi u Dmol Harmonijsku tercu koju jos mnogi zovu A moldur. Vidis zbog promjene konstrukcije skale u djelovima pjesme nemoz se koristiti jedna terca. Jos jednom podvlacim posalji muzicki primjer da mi bude jasno pitanje. Hvala Ace i zivio mi.
PS
Samo da ti kazem za sada i ja samo koristim Oscilatorske terce koje rade perfektno ali kod njih stvarno treba poznavati kako ih koristiti i zbog toga mnogi muzicari od tih terci odustaju jer iako su Ensemble terce limitirane nakon ovih objasnjenja biti ce pristupacne svakome.
Dodato:
A ha skuzio sam pitanje. Ti si rekao imaju pjesme koje sviras uzlazno (u jednom dijelu melodije A ton) a poslije toga silano treba Ais ton i mjenja se a prakticno pjesma je u A prirodnom molu. E to ti je bas primjer koji sam naveo "Mila majko salji me na vodu pjesme ili slicnih". Naime Aco to su dva tonaliteta u pitanju i zato terca nestima. Jedan dio pjesme sviraj Amol prirodni a drugi dio pjesme je A moldur/D harmonijski mol sto je mnogim sviracima komplikovano shvatiti. Terce su tacno muzicko matematicko rijesenje na kome je zasnoan rad Operativnog sistema. Cim dodje do promjene skale dolazi do potrebe za novom formulom za tu promjenu koja je ustvari promjena tonaliteta i intervala u njemu. Vjerujem da je to razlog. Nemoj odustati od pitanja i posalji privatnu poruku jer cemo to rijesiti.
Dodato:
Za Neupucene i Zbunjene oko Moldur odnosa sa Harmoniskim molom.
Evo to je najlakse na primjeru KOLA. Ako je akord u Kolu u Pratnji recimo A dur a kolo zvuci molski/harmonijsko molski sto je u vecini slucajeva onda se svira moldur A/Koji je teroetski ispravno u stvari Dm harmoniski. Kako sad to nije bitno jer mnogi neznaju Teoriju muzike ali evo nije nam ni potrebna> Kontaj svaki put u ovakvim situacijama da sviras onaj Harmoniski mol koji se nalazi za kvartu vise od dura u kome pocinjes svirati kolo. Kvarta j cisti cetvrti ton ili ako neznas skalu to je sesti poluton pocevsi od tona na kome sviras pocetni akord kola.
Dodato:
USERDK TERCE = ZABLUDA i POGRESAN PUT nevrijedan rasprave
Usput da dodam
Moje misljenje oko terci u drum kitovim ili USERDK je cisti promasaj i potpuni amaterizam. Dajem poene svima koji su to pokusali zbog parole SNADJI SE jer mi treba ali ja se najezim kad vidim da je neko ubacio Mulrisemplove bubnjeva u USER1 ili 2 ili pak zvukove koj nisu u vezi udaraljki u USERDK. Po tome se tacno vidi koliko se ko uopste razumije u tehniku i njen postojanje logiku i rad. Pa ljudi USERDK kao sto sama rijec kaze je iskljucivo za Drum kitove namjenjen sa specificnim Editingom za tu vrstu semplova koji su u vezi sa PCG fajlom dok regulrni zvukovi imaju potpuno drugi pristup u svim sferama editinga. U ovakim temama duznost je svakoga clana koji poznaje osnovnu strukturui lokiku klavijature da odmah uputi clanstvo na pravi put.
Dodato:
Kad sam Vec kod pjesme "Mila Majko Salji Me Na Vodu" evo ide tacno ovako jer sam ispred klavijature (recemo da ide iz A skale) pocinjemo strofu sa A harmoniskim molom (Mila majko salji me na vodu) prelazimo u A dur (jer me moj dragi, jer me moj dragi Jer memoj dragi) vravamo se na A harmoniski mol (kraj Izvora ceka). Ovo je primjer pjesme koja zahtjeva promjenu terci. Evo nadjo ja pjesmu za tvoju tercu. Pjesma je Moj Beharu Koli Mi Te Bere. Recimo pjesma je u C/Amol prirodni teci i sve stima (Moj beharu olili te bere....Ja plakat necu...) dok se ne pojavi Ais ton potreban za rijec (SRECU) taj kriticni ton je tu jer je doslo do pojave akorda C7 i to cemo rijesiti sto cemo za taj dio pjesme uzeti tercu F dur jer F dur skala ima sve iste tonove kao i C dur samo je 7 ton B snizen i daje nam trazenu tercu. Eto zbog samo makar za jednu rije doslo je do promjene tonaliteta terce sto se odrazava na proracun. Kompjuteri radi n matematickoj logici a zivot je baziran izmedju ostalog na osjecanjima koja se ponekad nemogu izracunati.
milanceshow
14.07.2011, 04:11
Svaka cast na ulozenom trudu oko snimanja video materijala!
keyboards
14.07.2011, 16:52
Hvala Milance i ostali.
http://www.youtube.com/watch?v=sYo9BNHvhVk
Osvrt Na Ensemble Terce
Dodato:
ZAKLJUCAK NAKON SVIH ISPITIVANJA, Namjenskih funkcia klavijature
1. Najbolje i najpotpunije kao i jedine profesionalno tacne u potpunosti su OSCILATORSKE TERCE zbog izuzetno bogatog editinga (svaka cast Korg)
Predosti: Potpuno ispravno rade
Mane: nemogu se transpose, zuzimaju mjest u uzeru
2. Na drugom mjestu po zanimljivim mogucnostima i brzini pravljenja kao i upotrebljivosti su ENSEMBLE TERCE.
Prednost: mogu se transpose
Mane-zakljucavanje pitch sto iskljucuje upotrebu Dzoistika plus trileri definitivno ne rade korektno na svim tonovima kod pojedinih skala i specificih pjsama iako na vecini i glavnim tonivima u regularnim pjesmama rade.)
3. USERDK Terce su one koje ne preporucujem ali eto nastale su kao rezultat "Snadji se jer treba" Veliki nedostatak je Editing koji ustvari kako sama rijec USERDK vec kaze namjenjen je za pravljenje i obradu UDER Drum Kitova. Stavljanj bilo cega u USERDK osim drum semplova je isti promasaj kao i stavljanje Drum Multisemplova i vezati ih za PCG u USER 1 ili 2
Pednosti: Nemora nisa zati o teoriji muziike nego jdnosavno mozes napipati i nabasati na tercu ako je i ovo nea prednost prije bi rekao da prednosti i nema.
Mane: Nema dvoljno mjesta za broj terci koje trbamo, Los nenamjenski editing iose puno toga
Pozdrav Tihomire
Svaka cast za ulozeni trud,pomno sam pratio video tutorijal,i iskreno receno slabo sam skuzio kako sta ide.Ne vidim displej i ne kontam bas sve.Bi li mogao postaviti u download sekciju,po jedan primjer tih raznih ensemble terci,sa pcg
fajlom pa da mi onda kombiniramo i dalje uz tvoj video radimo.
U svakom slucaju hvala.
Pozdrav.
Dodato:
Za kolegu Engykorg-ne mogu se sjetiti tacno,znam samo da se ide na global,ne znam koja stranica od globala i samo se jedna funkcija promjeni,i sve terce u kombi banku-molske,durske,durskomolske se transponuju bez problema,upises tako global i to stoji.http://www.yu-midi.org/forum/images/smilies/Yahoo/yahoo_106I-don%27t-know.gifAko negdje se docepam tritona javit cu ti.:D
keyboards
17.07.2011, 17:12
Kad se hoce sve se moze jer Korg moze sve ako znamo kako uraditi.
Pronasao sam rjesenje za Acu i njegovu tercu znaci moguce je i to dobiti i to u Ensemble Modu. Ostavljam vam mjesec dana da sada mucnete glavom a ja evo dajem video primjer kao dokaz rijesenja. Nakon mjesec dana obavjesticu vas kako se to radi. Video primjer dolazi za par minuta.
@keyboards
Pa probao sam sa F dur, to je OK .... u F dur imam upotrebljiv ton Ais, a ostali tonovi su klasicni kako i u Am/Cdur tercu.
keyboards
17.07.2011, 18:27
Da Aco u pravu si to je nesto sto se moze upotrjebiti kao trik ali to je ipak zna malo onih kao sto si ti da se snadju ali postoji pravo kompletno rijesenje a ne trik. To rijesenje je Totalno nova skala. Kad kazem nova mislim postoji u muzici ali treba znati koja.
Dodato:
B-)B-):rolleyes:
Hajde da se ne salim i da ne cekamo. Evo kompletno rijesenje za Acu i sve vas.
Terca za pjesme ala Juzni Vjetar
Ensemble -6
Terca u uper2 ako je tu -64
User scale D G i A=-99
Ostali Tonovi = 0
To je taj A mol sto ti treba Aco.
Samo jedna stvar Lower trak mora biti iskljucen u ritmu.
Nemojte da se zbunite dok drzite Lijevu ruku cini vam se da nesto nije uredu a to je zbog Lower Sound efekta. Cim podjete svirati ritam sa Lower Sound MUTE sve radi totalno ispravno.
Pozz.
Pozz
Dodato:
Samo jedna Ispravka Ensemble je +5
sorry:">
Dodato:
http://www.youtube.com/watch?v=rc1hP8QUrQA
Evo video objasnjenja koje cu skinuti sa youtuba za koji dan ali imate tekst verziju objasnjenja.
Dodato:
Terca za pjesme ala Juzni Vjetar
Ensemble +5
Terca u uper2 ako je tu -64
User scale D,E, G i A=-99
Ostali Tonovi = 0
Lepo si ovo sredio, radi besprekorno .....
Nemam klavijaturu pri ruci da isprobam medjutim vidim kako stoje stvari .... i sad ovako nece raditi ton Fis :lol: (mozda nisi obratio paznju al napisao sam ono sa transpose na +4 u post broj 16).
Prvo mala korekcija Ensemble na +5 i Tune na -64 je isto sto i Ensemble na +4 ....
E sad Fis na +4 je Ais, a treba da bude na A da bi terca bila pravilna. Ako spustimo u User scale Ais na -99 ... eto ga opet problem.
Znaci kao zakljucak izvodimo, terca se moze napraviti ... samo ili Fis ili Ais ima problem .... zato sam dao atribut ovim tercama "neuniverzalne" .... za razlicite pesme moram razlicito napraviti. To su 2 mesta u performance umesto jedno ....
Kazem ja vrtimo se u krug sa ovome .... moze polako i da batalimo, mislim da ne vredi toliko mozganje i opet nesto ne valja ..... ;)
Ja licno ovakve terce imam samo na poneki STS gde mi vrsi posao kod neka pesma ... Kod njih mi se dopada to sto je vrlo lako uraditi za razlika od oscilatorne terce.
Pozdrav
keyboards
18.07.2011, 04:01
Aco probaj ovo. Kriticni tonovi su rijeseni i A#/B i F/F# a ne smetaju drugim tonovima. Znaci rijec je o novoj skali ako gledamo odnos osnovnog tona i terce. Ova skala se moze upotrijebiti u A mol navedenim pjesmama ali ne vis u F/Dm. Ton F se mora promjeniti jer cisti F/Dm skalski f nestima u terci na tonu G a ovako sve stima.
Na postojecu F Dur/Mol skalu koju sam ranije objasnio stavi F+99, Fis-99 ili +99 sto ti vise odgovara. Ovu novu skalu nazovi Amol_JV i koristi je kod ovakvih pjesama.
Dodato:
Znam da ces mi reci da Gis/As ton terca nevalja ali ovo bi bilo rijesenje samo za pojedine pjesme jer ako si primjetio kad uzmes F dur onda terca na A tonu prolazi nekako ali nevlja. Sve u svemu ipak Ediing na ovakav nacin skala koje su ponudjene od Korga za sada je limitiran. Potpuna ideja oko Ensemble terci ima dobrih stvari ali nije pravo rijesenje. I oscilatorske terce iako najsavrsenije imaju svoje nedostatke (Transpose) tako da nam ne ostaje nista nego se nadati boljem Skala Modu u Performancama tako da zaobidjemo i Oscilatore i Ensemble. Mislim da se o ovoj temi nema sta vie reci jer to je to. Da napomenem i po meni glavni problem kod oscilatorskih skala je kad pravimo key range mora biti poluton u odnosu. Kad bi moglo da bude samo jedan ton (npr A1 - A1) sve bibilo druga prica.
Evo, ja bih da ponovim pitanje koje je prethodno postavio @Josip.1. Na korgu pa1x ni ja ne mogu da pronađem funkciju "fixed scale". Da li je pa1x uopšte ima, i ako ima gdje se nalazi? Pozzz
U Sound mode .... ides MENU pa PITCH i tu ti stoji fixed scale trebas ga upaliti na svim oscilatorima sa pritiskom na ekrana.
Kod mene u "pitch" modu nema "fixed scale". U "pitchu" postoji samo funkcija "pitch slope", a ispod toga je "pitch eg" , portamento i LFO 1/2. Postoji li mogućnost da je ta funkcija na nekom drugom mjestu? Ubih se tražeći je , ali ne mogu je naći. Napominjem da je u pitanju Korg PA1x.Pozzz
Neznam sta da ti kazem ,..... moguce je i da je nema. :(
Pokušaću još da riješim to.Svakako hvala.
pa1x nema fixed scale...
Postovano sa mobilnog uređaja
Hvala za informaciju. Da se barem ne mučim više.
svirac007
16.08.2011, 11:44
Pratim malo ova klepanje terci na PA seriji a vec smo i ranije imali nekih "diskusija-peticija" da se uputi korgu molba za 2-3 dodatka u OS za nas balkance kao (na pa80) RUBATO, PORTAMENTO i SKALA kao na LE-u. Pa prije 30 godina jedna DX11 je imala resenje oko terci i jos nekih prednosti. Stvarno mi nije jasno da nemaju sluha za nas mi smo jedno solidno trziste za njih. Pogledajte samo kolko nas (hiljada)kupuje korgove klavijature sve seriju za serijom ja sam licno PA50-PA80-PA800 i dalje cu nastaviti vjerovatno sa korgom. Mislim da je to za njih smijesan zahvat da nam tu skalu prilagode a ne da izbacuju neke jadne OS od kojih 99% muzicara nema nikakve koristi. Ja zbog tih glupih terci na pa800 jos uvijek moram da vucem LE-a.
Dali su oni dokucivi da do njih dodje neki nas prijedlog
Pisite im,saljite mailove,mozda i izadju u susret...
svirac007
16.08.2011, 12:05
Neznam kako to ide ako je neko vec to radio dajte tu samo JEDNU adresu na koji cemo da se svi "tercarosi" navalimo
keyboards
18.08.2011, 03:16
Aco i ostali neznam dali ste radili na USERDK tercama (koje bas ne preporucujem iz ranije navedenih razloga) ali sa njima se u potpunosti moze rijesiti problem ukrasa na polutonovima kod navedenih pjesama Juznog Vjetra i slicno. Problem je u potpunosti rijesiv jer kako znamo svaki ton/poluton ima zasebno stelovanje +3 mala / +4 velika terca sto u potpunosti odgovara SCALE MODU. Ovdje se zbog prostora mogu napraviti recimo Dm/Em/Gm iAm terce koje mogu posluziti u vecini slucajeva jer vecina pjevaca se mota oko tih intonacija. U PA3 ima mjesta i za sve terce jer ima USERDK 16 pozicija umjesto PA2 osam. Moja osnovna zamjerka ovim tercama je sound editing ali i to se moze donekle rijesiti ako kopiramo oscilator nekog sound sa USER1,2 na USERDK a potom ka raspostranimo po cijeloj klavijaturi. Ja sam takve terce napravio i rade besprijekorno sto mogu u bliskoj buducnosti pokazati videom.
Sto se tice e-maila za slanje sugestija korgu, naci cete ga na stranici korg italy web stranici
Kolega,da li se one mogu transponovati kao i ensemble terce?
keyboards
19.08.2011, 00:15
Nazalost nemogu. Imaju tu prednost sto se moze rijesiti pozitivno svaki poluton tako da nema problemama sa svim pjesmama. Imaju negativno sto se mora napraviti dosta terci sa raznim instrumentima a nema dovoljno mjesta za to nego eto samo par najvaznijih. Editing je slab i nemogu se transponovati ali eto mogu posluziti kod kriticnih pjesama ala JV.
Nebi bilo lose da sto vise clanovo pise korgu da je potrebno samo da dosadasnju USER skalu koja postoji dorade da se umjesto pola tona -/+ moze rastimati na 4 polutona. Cetiri polutona daju veliku tercu a tri polutona malu. To ce biti dovoljno da se naprave idealne terce koje rijesavaju sve probleme i lako ce ih biti upotrebljavati.
Kolega to ne bi bilo lose,hajde da se udruzimo jer to je svima potrebno,ne znam da li oni imaju nekog ko razumije nas jezik,razmisljao sam da ne bi bilo lose da neko tj.g.Keyboards sastavi par rijeci na engleskome,i postavi ovde na forumu,jer smatram da si najkompetentniji za ovu temu,i da svi sa svojim serijskim brojevima od korga posaljemo na doticnu adresu problem,pa kad vide koliko nas je mozda nesto i poduzmu po tom pitanju.Jedino udruzeni mozemo nesto postici.Jer dati za jedan instrument oko 3000 evra a nemati prave terce slozit cete se kolege,prava je sramota=)).Mjesto da su to oni uradili umjesto nas nisu nam ostavili mogucnost ni da ih sami uradimo kako treba.Mislim da trziste iz bivse yu-to zasluzuje.:D:lol:
keyboards
20.08.2011, 13:58
Ja sam godinama u kontaktu sa Korg Canada i Korg Italy. Redovno im saljem sugestije i posto me dobro znaju narocito u Korg Kanada. Tu me poznaju kljucni ljudi i ako bi ste vi pojedini clanovi/korg korisnici htjeli, evo ja cu pripremiti pismo koje cu vam predociti a svi vi koji date samo vase ime (kao saglasnost za akciju) ja cu ga dodati na pismo i reci da je ovo zahtjev svih potpisanih za doradu Operativnog sistema sa unosenjem novog Scale Editing (opcija rastimavanje na user skali minimum 4 polustepena umjesto dosadasnjeg 1 polustepena). Siguran sam da ce to oni uvaziti pogotovo kad je rijec o vise kupaca. Ja sam svojevremeno radio slicnu stvar koja je uticala na mnoge njihove odluke. Evo jos u toku dana cu pripremiti pismo i objaviti ga ovdje. Svakako za ovu akciju nas pojedinaca trebamo dozvolu foruma u smislu provodjenja iste, sa tim sto svakako forum nece stajati (ako ne zeli) iza ovoga, niti ce biti ni na koji nacin pominjan u pismu upucenom korgu(ako ne zeli). Isto tako mozete i sami da pisete korgu ako zelite.
Dodato:
P.S
U zadnje vrijeme imam problema sa Log In na stranicu. Naime cesto me izbacuje i trazi ponovni Log In iako sam vec logovao i na stranici. Dali je to problem sa stranicom ili nesto sa novim Explorerom koji sam download?
Tiho,koncept pisma mozes predociti ovde na sajtu da svi vide a u okviru YU-MIDI TEAM-a cemo se dogovoriti da li cemo kao forum stati iza toga ili svaki clan neka ostavi svoj potpis i tako proslediti Korgu
@keyboards
Prilikom logovanja cekirajte kvadratic ispod,gde pise "zapamti me".
Hvala Tiho sto si prihvatio prijedlog,i hvala ekipi foruma,sto ga podrzava.
Cekam samo da vidim tekst i da se potpisem na njega,ako treba da damo i serijski od klavijatura.Zamolio bih sve korgovce bez obzira koji korg imaju da isto urade,jer jednog dana ce svi svirati pa2 ili pa3.
Tiho ne bi bilo lose da stavis,primjedbu i za transpoze,tako da se te terce mogu transponovati.
Pozdrav svim korgovcima.
@korda
U Global u General controls na Transpose stranu imas opcija Scale and transpose position. Promeni je (imas dva moguca izbora) i mocices da transponujes terce radjene na user scale.
Hvala kolega Ace,na pomoci,ali to vec znam,ovdje se radi o sasvim necem drugom,procitaj par postova prije pa ces znati o cemu je rijec,da sad ne ponavljam.
Pozdrav
Postoji ideja da se posalje jedno pismo Korgu iza kojega ce zvanicno stati forum. Kada pismo bude gotovo predstavicemo ga na posebnoj temi a na ovoj mozemo nastaviti o tercama. Hvala
Sent from my Nexus One using Tapatalk
@korda
Citam temu i znam sta pisem. Upravo sam i o tome pricao. I kad bi user scale isao do +/- 4 tercu ces moci transponovati tako da oko transponovanje nema sta da se trazi, jer to vec ima u korga u trenutni OS.
keyboards
22.08.2011, 13:47
Ace pricamo o user scale +12/-12 sto je nam potrebno i sto bi bilo potpuno jer znamo da skala ima 12 polutonova (11 + oktava) sto bi rijesilo nase brige. Znaci mi se koncetrixemo na potpuno rijesenje a ne samo na +4/-4 sto bi rijesilo problem terci. Zelimo potpuno rijesenje da bi mogli baratati i sa ostalim intervalima (sekstama i t d.). Sto se tice transpose o tome i ne brinemo jer to vec postoji. Evo ja sam srocio pismo i dao na editing (zbog gramatike i konture tako da cu ga za par sati postaviti na forum. Vule zna odlicno da su u pitanju user scale koje vec imamo na mnogim instrumentima a skoro sam takve terce radio za Sonic Cell i mislim da su jos negdje na YUTUBE.
Dodato:
Request for PA3X OS Changes
Dear Korg Team,
First, I want to congratulate you on the new Korg arranger keyboard PA3X. You included a lot of the features that were requested by me and other Korg users all over the world. We are thankful to you because you listen to the needs of your costumers, which will help everybody be satisfied. Although most of our requirements sent to you was accepted, one of the most important things is still missing: an improved USER scale mode. In the PA3 we have USER scale that allows us to detune every key in a scale for one semi-tone (+99 / -99). We need that option to be improved, and detune should be for +12/-12 semi-tones. It will help us to create intervals (for example thirds) that are widely used in European pop and folk music. I suggest you keep the existing USER SCALE setting and add a new (USER SCALE 2) with mentioned features (+12 / -12 semi tones detune). This change will be very important for us, and knowing Korg values the input of it’s costumers we are hoping that you will make these changes as soon as possible in the new OS for PA3. It would also be highly appreciated if you can do those changes for PA1, 800 & 2 users. This addition will be highly appreciated by users and you will benefit from our feedback on all forums as a good sample of company/customer relations. All members signed are part of actions taken on one of the best musician forum form ex-Yugoslavian countries “YU-MIDI”.
Dodato:
Mnogi se vjerovatno pitaju dali ove terce funkcionisu i jesu li upotrebljive kao i kako se prave. Funkcionisu narosito kod kriticnih tonaliteta (ala pjesme JV) gdje se zahtjeva detaljna terca na svakom polutonu (sto se nemoze dobiti kod oscilatorski i ensemble terci). Nedostatak je slab oscilatorski editing i nemanje dovoljno mjesta u USERDK za sacuvanje tih terci.
Nalaksi i najbolji nacin da ih napravimo je uci u USERDK i na jednom tonu (recimo c2) kopirati neki dobar oscilator iz USER1 ili 2 (nekog instrumenta npr harmonike). Jaj oscilator rasporediti po svim tipkama u pcg-u. Sledeci potez je odabrati instrument (od rom semplova jer je moguce raditi samo sa rom sekcijom) na svakom polutonu a zatim odrediti terce prema potrebi i skali dajuci +3 detune za svaku malu tercu iz skale koju radimo a +4 za veliku tercu. Ovakoj terci mozemo srediti efekat u pcg ili Performance modu u ovisnosti o GLOBAL setingu gdje smo odredili dali efekti koji se koriste idu iz performanci ili pcg fajla koji je na USER1 soundu.
Evo uspjesan nacin kako doci do ovih terci.
PS
Detalje oko skala nisam pisao jer to ulazi u znanje teorije muzike.
Dodato:
nije trebalo automatski spojiti ovu zadnju temu koja prica o userdk tercama ali eto tako radi ova stranica. Posto je ovaj post vazan i tematski ka treba odvojiti od pisma poslatog korku kao zaseban. Molim one koji su to umogucnosti neka odvoje ovaj post od prethodnog a ovu moju poruku izbrisu.
naslov posta je userdk - terce - primjena i nacin pravljenja
STUDIOSOS
22.09.2011, 20:30
Pozdrav svima...
zamolio bi Keyborads da ako je moguce postavis jedan video klip kako u pa2xpro da se naprave ovakve terce nisam dugo vezan za korga pa me to zanima jer mi se veoma svidjelo kako zvuci
izvinjavam se moderazoru sto objasnjenje trazimk u ovoj temi pokusao sam traziti po forumu ali nisam nasao a ovdije imam adekjvatnu osobu koja to moze objasniti lijep pozdrav
keyboards
01.11.2011, 04:34
U slucaju da radite sa Ensemble tercama koristeci portamento treba znati da u pitch modu svaki oscilator koji je fixed za osnovni ton terce mora imati ukljucene obadvije kvacice za portamento a pri tome treca vrijednost ista koja je najcesce oko broj 30. Treba naglasiti ako koristite semplovane terce (znaci da je terca intervlski originalno semplovana) takve nece ispravno raditi u protamentu u odnosu na drugi ton. Stoga nije preporucljivo sempl terce koristiti kao ensemble tercu sa portamento funkcijom.
kikiriki124
02.11.2011, 13:02
Moze li neko od kolega koji se bas dobro razumiju da napisu postupak pravljenja oscilatorskih terci?Razbijam glavu cijelo vrijeme kako bi se to moglo napraviti ali ne vrijedi.Pročitao sam negdje da imaju na download ali posto sam novi clan foruma nemam pravo na download.Unaprijed hvala!!!!
Sablone za oscilatorne terce su vec napisane
http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=7451&page=5
Post br. 45
kikiriki124
11.11.2011, 19:02
Kolega ACE hvala na šablonima!Uz malu izmjenu šablona i još nekih podešavanja uspio sam napraviti sve moguće terce koje su mi potrebne.Napravio sam odvojene terce kao kolega koji je postavio video snimak samo mi nije jasno kako on promjeni boju terce,a da ostane terca.Zamolio bih nekoga ko to zna da napiše objašnjenje.
Kad su u pitanju oscilatorne terce boju mozes zameniti samo prvi glas. Terca moras menjati u Sound tako sto na sve oscilatore promenis Multisample.
baltik79
12.11.2011, 22:28
Jel mi moze neko pojasniti postavke skale i jos ako je nesto bitno za ovaj Amol:http://www.youtube.com/watch?v=sYo9BNHvhVk&feature=related
Procitao sam citavu temu i mozda se odgovor krije bas u uklonjenom videu sa you tube.
I sint je kraj mene, pokusavao sam neke varijante ali fali mi samo jedan ton (G) da bi ispalo kao na snimku od Keyboardsa. Vidim ni njega nema neko vrijeme na forumu a trebaju mi ensemble terce.
Hmmmm G nece moci da ti funkcionise. posto E treba biti transponiran na Gis, a posto Note transpose je stavljen na +3 on ga dotera samo do G i sad u User Scale G je na +99 za da svira isto kao Gis i tako terca na ton E ti radi al zato izgubis ton G i nemozes svirati na njega a da zvuci tacno.
Moj savet ... menjaj nacin na koj radis terce.
baltik79
12.11.2011, 23:55
Ace, meni licno odgovara ovakva terca za dosta pjesama i bio bih zadovoljan da mi zvuci kao Keyboardsu na ovom video snimku sto sam izdvojio. Ali kako podesiti da tako zvuci. Jel znas to? Doskoro sam radio terce na Kurzweilu k2661. Posto je solo sint kod njega je to bilo jako lako u bocu podesiti. Ako uspijes provaliti ili ako Keyboards vidi ovaj post neka pomogne :).
Sad sam se vratio da procitam ostatak postove da skontam tacno o cemu se radi.
Terca na klipa nije samo u Ensemble uradjena nego potpomaze se sa opciju Fixed Scale. Za da ti radi Ensemble terca ovako trebas na boju koja ti svira Prv glas ici u Sound, nadjes je i ides Menu pa Pitch i pritisnes na opciju Fixed Scale i memorises je. (Trebas znati da kad je to odabrano vise na tu boju nemozes koristiti Pitch benda i nemozes stavljati Arabic scale i slicno).
Otkako to uradis vratis se u Style Play mode i podesis User scale sa tonove Cis, Fis, Bb i H na +99, u Ensemble Note transpose treba biti na +3. Key nek stoji na C za Cm, za Am stavis na A. I sad prvi glas moras staviti tu boju sa Fixed Scale opciju (ostale boje nema da rade tacno) a za terce mozes stavljati bilo koje boje al da nemaju aktiviranu opciju Fixed Scale. To je to. Mora da radi.
Napomena: Za Legato boje Fixed Scale ne radi ispravno.
kikiriki124
13.11.2011, 22:20
Fazon je ako ton c# odsvira tercu na e umjesto na f da onda stavimo e na 99 i to je to!!!
baltik79
15.11.2011, 21:17
Ace, probao sam ovako kako si napisao ali imam ponovo problem. Prvi glas (fiksni) je ok, ali na drugom UPPER-u tercu mi nesvira dobro. Kad stisnem ton F svira mi Gis umjesto A. Takodje i kad stisnem E odsvira mi G umjesto Gis. U Keyboard Ensemble mi je podeseno ovako: UPPER1-off, UPPER2-mute, UPPER3-off. Da nije tu nesto pogresno?
Pogresno sam ja napisao .... tonove Cis, Fis, Bb i H stavi na 99 .... Dopunicu ovaj H i u moj prethodni post. Znaci 4 tona na 99 u user scale!
Sto se terci tice to sam presekao i odvojio jedno 4-5 dana i skolpio sve terce na DK jer Pa3 ima mnogo mesta na User DK i sad sam miran jer nisam bio zadovoljan ostalim nacinima!
Marko, moje misljenje je da sa opciju Fixed pitch mozes uraditi bolje terce a imas velika memorija i za User boje da mozes odeliti recimo 10tak, mozda 20tak mesta za boje koje ces koristiti u terce. Jedina mana je sto ne radi legato. Zato ima bolje strane sto se lako edituju, mozes promeniti skalu u 2 poteza tokom svirke za nekoliko sekunde, ako u UserDK ti trebaju 10 mesta za 10 razlicne skale trubacke terce kod ovaj tip ti treba jedno ili dve user sound mesta za preko 50 razlicne skale ... da nabrojavam li jos ... mozes promeniti boju na prvi ili drugi glas za par sekunda dok sviras uzivo itd itd itd.....
Ne nagovaram te inace da ista menjas, znam da i DK rade dobro, al evo ko da se javim :)
Hvala na javljanju brate moj,tvoje misljenje je uvek dobrodoslo :) Pravo da ti kazem ostala mi je bila navika da sviram sa dve klavijature i na workstationu sam uvek imao perfektnu tercu i onda kad sam uzeo Pa3 solo sint mi bukvalno nista nije trebao jer te iste boje i semplovi sa Pa3x izlaze ludacki totalno i onda sam krenuo prvo sa ensemble tercama pa sam pizdeo kad mi mi na primer svira iste tonove na razlicitim dirkama tipa Am terca tonovi B i H i Dis i e svira potpuno isti ton a koristim na mnogo forspila kad prosivaravam frospil bas taj B ton u trileru pa sam onda probao one oscilatorske ni to mi nije radilo i kad sam potpuno puk'o seo sam i odradio preko drum kita jer mi Pa3 to dozvoljava jer imam 128 mesta u DK User-u!E sad znam da nemam mogucnost editinga boja jer su ta mesta namenjena za drum kit ali sam se nekako dovijao i sklopio terce koje stvarno sada posle mnogo truda dobro zvuce i tek sad sam zadovoljan . . .
baltik79
15.11.2011, 23:12
Ace, jos jedno pitanje imam. Koje su postavke za G dur tercu za sumadijski fazon? Evo sint sam vec spakovao, tek sam sad vidio tvoj odgovor. I da pohvalim Marka i tebe jer ste uvijek spremni pomoci !!!
za C dur je Cis, Fis Gis na -99 a u ensemble Note transpose treba biti na -3. Znaci obrati paznju sad u minus ih teras. Otkako sredis samo Key promeni na G za Gdur Ako sam nesto promasio pricaj, nisam pored klavijaturu pa pricam napamet neisprobano.....
@baltik79
Nemoj brate da te nesto odvraca od terci sa aranzera jer stvarno mogu odlicno da zvuce!Ja sam izabrao taj nacin da ih pravim u DK useru koji je tezi ali meni vise odgovara ali evo cuo si i kako zvuci kad se radi preko oscilatora i ensemble-a!Evo snimio sam ti 5-6 pesama u miksu onako iz prve i prosarao sam vise pesama iz razlicitih tonaliteta da cujes da to odlicno radi!Sve su terce radjene u User DK ;)
Tropiko i Dzenan - Veruj bratu Amol terca distorzija
<object height="81" width="100%"> <param name="movie" value="https://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ft racks%2F28149408"></param> <param name="allowscriptaccess" value="always"></param> <embed allowscriptaccess="always" height="81" src="https://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ft racks%2F28149408" type="application/x-shockwave-flash" width="100%"></embed> </object> <span><a href="http://soundcloud.com/primaverasrb/tropiko-i-dzenan-demo">Tropiko i Dzenan - demo</a> by <a href="http://soundcloud.com/primaverasrb">PrimaveraSrb</a></span>
Rumba mix - Juzni Ritam Amol,Ja baraba a ti vila Gmol,Evo gore u kafani FISmol,Kafana je moja sudbina Emol,Kafanska pevacica A mol . . .
<object height="81" width="100%"> <param name="movie" value="https://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ft racks%2F28149579"></param> <param name="allowscriptaccess" value="always"></param> <embed allowscriptaccess="always" height="81" src="https://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ft racks%2F28149579" type="application/x-shockwave-flash" width="100%"></embed> </object> <span><a href="http://soundcloud.com/primaverasrb/rumba-mix-terce">Rumba mix - terce</a> by <a href="http://soundcloud.com/primaverasrb">PrimaveraSrb</a></span>
Jedine 100 % tačne terce za svaki ton su Drumkit terce, koje nazalost ne mogu na PA500, ali im je nedostatak što ne mogu da se transponuju. Nego, vidio sam da ljudi pisu da terce mogu i na PA500/800/2X preko midi kabla, pa bih zamolio nekoga ako zna kako to funkcionise da nam napise.
ja sam na pa 800 davno napravio 100% tacne terce,preko oscilatora i sub scale,pomocu opcije fixed na sound menu,tako da nije istina da su jedino tacne samo te terce,ima tema negdje o tome kome treba,meni su te terce najbolje,jer nije isjeckano nego mozes dosta boja umijesat preko cijele klavijature,par boja npr osnovu a par drugih boja terce,prakticno jedna boja 16 oscilatora,to moze dobro zvucat,iako ja to slabo koristim jer sviram triton extreme,poz
Nisam probao na pa500 ali ne vidim razloga zasto ove terce nebi mogle na pa500,to je novija klavijatura,bitno samo da na sound-menu-pitch ima opcija fixed onda sigurno moze,i tacne su 1000000% jedino sto boje sa portamentom nesto budale ne znam zasto
Slazem se u potpunosti sa kolegu @ella 85
Te terce rade skroz tacno i na pa500.
A inace kolko se secam ne budale kad su portamento nego kad su legato. Iskljucis legato i rade ok bez obzira na portamento. A bag je u tome sto na svaki ton koji je odsviran u legato ne funkcionise Fixed scale.
Znam ja za te terce sve kako funkcionise, a ako ti smatras da su 100% onda imas pravo i ne zelim da te ubjedjujem u suprotno. Mene zanima ovo drugo , mogu li terce preko midi kabla?
Onda treba neko te terce lepo da postavi na download pa da svi budu srecni i zadovoljni :)) Ja sam lepo krenuo da radim set od nule i prvo sto sam uradio na setu jesu terce preko DK da mogu posle da brisem nesto ako mi vise ne treba i slicno a da mi se ne remete terce i plus sam odradio neke terce dve oktave sax a dve oktave clarinet i tako te kombinacije i opet ponavljam tek kad sam to odradio bio sam srecan i zadovoljan a workstation mi vise ne treba ali dibidus nista :))
sve je stvar ko sta zeli,nekom treba ovo nekom ono,neko radi na pa500 ne treba mu bolje,meni ni jedan aranzer jos ne zvuci ni blizu triton extreme ili studia,sto se tice solo neuporedivo je,ali zato na trzistu ima svega i svi kupuju ono sto mu treba
Nisam uporedjivao sa Extrem-om ali jesam sa Tr-om i stojim iza toga da mi 20%-25% bolje izlaze boje a samim tim i terce na Pa3 s tim sto ja odvajam klavijaturu na 4 izlaza i Waves mater Eq mi ostaje za sve sto izlazi na L i R tako skidam sve muljotine i sto je viska pa mogu da lepo izmiksam L i R na mikseti gde mi izlaze boje nezavisno od bubnja i bass-a i izvucem sve potrebne finese ;) To nije samo moje zapazanje nego i kolega koji su dolazili kod mene i zajedno smo dosli do tog zakljucka!
nekom treba ovo nekom ono,ja sam sve aranzere probao i sto se tice solo boja ni jedan jos nije ni blizu nekom tritonu extreme ili slicno,ali svako uzima ono sto je njemu dovoljno,tako i treba
ovaj zadnji post sam greskom napisao jer mi je pokazalo da ga nije bilo gore,ne kontam ovo sto se desava zadnje vrijeme na forumu
baltik79
16.11.2011, 23:59
Ace, prilikom podesavanja terci pa tamo kad idem na MENU pa kliknem Keyboard ensemble, pod ensemble mogu podesavati UPPER-e na 3 nacina (Mute,Normal i off). Jel fiksni Sound mora biti na off a na Mute terca od bilo kojeg Sounda? Iskombinovao sam prilicno dobro Gdur kako si rekao, samo mi terca kad stisnem G odsvira E umjesto D. I ako imas zato rjesenje hoce li mi se pokvariti onaj G sto je u sljedecoj oktavi?
Prvo pitanje si odgovorio .... prvi glas na Off, drugi glas na Mute i mora tako da bude.
A sto se tice tona G, na njega i treba donja terca da bude na E tako da ne vidim u cemu je problem .... Na D kako bi ti hteo mu dodje donja kvarta ... :)
skoricnik
22.11.2011, 20:14
@Keyboards
Da li bi mogao da uploadujes terce u download centar?
Pozdrav
Minicevac
28.11.2011, 00:27
Ako neko ima oscilatorne terce za pa1x odradjene zamolio bih da ih okaci u download.HVALA UNAPRED!
keyboards
28.11.2011, 01:38
Jedine u potpunosti ispravne, najkompletnije i najboljezvucece terce za PA1, 800, 2 i 3 su USERSCALE TERCE. Kod njih sve funkcije rade besprijekorno i kvalitetno. Jednina funkcija koja jos ne radi su Portamento terce zbog FIXED tona koji se koristi za osnovni ton. Ove terce sto posto ispravno rade i za sve pjesme Juznog vjetra sto Oscilatorske i Ensemble terce nemogu. USERDK terce su najgore i samo su gubljenje vremena. Pored toga neiskoristljive i lose zvuce.
Garantujem za ovo receno.
keyboards
@Minicevac
Jesi li probao moje ?
http://www.yu-midi.org/forum/downloads.php?do=file&id=5525
Ako imas zadnji OS na pa1x mocices da ih ucitas a imas za skoro sve tonalitete.
Minicevac
28.11.2011, 15:55
Hvala puno Ace,probacu pa javljam da li mogu da ih ucitam na pa1...
Dodato:
Druze a kakve su to userscale terce?Procitao sam celu temu juce i koliko sam ja shvatio da su najbolje ove terce na oscilatorima?Ako je vec objasnjeno kako se prave te user skale terce neka me uputi gde da procitam to objasnjenje.Hvala
baltik79
28.11.2011, 22:08
Prvo pitanje si odgovorio .... prvi glas na Off, drugi glas na Mute i mora tako da bude.
A sto se tice tona G, na njega i treba donja terca da bude na E tako da ne vidim u cemu je problem .... Na D kako bi ti hteo mu dodje donja kvarta ... :)
Ace, meni i treba G da ide u donju kvartu. Malo sam vise paznje posvetio ensembl tercama i zakljucio da je najbolje (mislim na durske donje terce) napraviti ih na dva STS-a i u toku svirke po potrebi prebacivati sa jednog na drugi, tako da na jednom G (donjem) svira kvartu a na drugom G (gornjem) tercu . Nije bas prakticno ali zasad je to jedino rjesenje. Problem je u tome sto ako postavis da G svira tercu, na svakom G ce svirati tercu sto u svirci nezvuci kako treba.
@baltik79
Ja te buraz nista ne razumem :(
Sta ce ti kvarta, u kojoj bi pjesmi svirao sa kvartu ? :confused: ?
nesaband
28.11.2011, 22:58
@Ace
kako bre ne razumes coveka:lol:
terca kvarta seksta,kvinta,sve ti je to isto brate #o
Momci njemu treba ta cista durska terca i kvarta za isti ton zato sto na primjer, kod uobicajenih sumadijskih dvojki samo u pojedinim momentima stvarno dolazi kvarta kao drugi glas a u cijelom ostalom toku terca ama to nije toliko upadljivo i nije bas tolika smetnja nego je covjek izgleda perfekcionista.
@baltik79
E... to nece da moze. Ne zna aranzer kada tebi treba kvarta a kada terca za isti ton (u tvom slucaju G). To mozes jedino imati sa samplovanim tercama a i onda moras da pazis kada treba da sviras u kojoj oktavi. Razumijem zasto ti to treba ali ne ide. Ima jos jedan trik kojim bi to mogao da uradis a to je da kontrolises pedalom (switch) kada ce taj drugi glas za G biti D a kada E ali to je zestoka ujdurma i velika tajna malih majstora, a moze i mala tajna velikih majstora. Zezam se malo, za ovo ti treba malo poznavanja programiranja midi kontrola i brza noga.
nesaband
28.11.2011, 23:48
@Tranzit
kolega bas ste me zaintrigirali vasim postom.
Ako vam nije tesko zamolio bih vas da nam date neki primer sumadijske dvojke gde umesto donje terce iz G-dura ide ton D?
Ovo sad ozbiljno pitam jer stvarno ne znam da toga ima u sumadijskim dvojkama.
unapred hvala
Ama imas Neso, uzmi prvo kolo koje ima harmonski tok recimo C, Fm, D7, G ili bilo koji drugi osnovni tonalitet po istoj harmonskoj konfiguraciji. Naci ces ti to sam, mogu desnu ruku da dam.
nesaband
29.11.2011, 00:05
u pravu si ali to je toliko cepidlacenje ako je kolega na to mislio.
pa nema klavijatura mozak pa da to moze da uradi.
ipak je ziv covek savrseniji od nekog muzickog instrumenta i to nikada nece moci da se odradi na klavijatur kako treba.
trebalo bi jos i takve terce ljudi da prave.
u svakom slucaju hvala na odgovoru
E bas je mislio na to sto i ti mislis, ama rekao sam i ja da se to ne cuje toliko i da nije o glavu ali eto covjek je perfekcionista pa bi rado i to da ima. Moze da ima, napisao sam mu i kako ali i dalje i ja mislim da je to mnogo buke ni oko cega.
Zasto mi ove terce sto je Ace stavio na download kad ih ubacim daju druge neke zvukove jel se treba stimat nesto?
baltik79
29.11.2011, 23:47
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:TrackMoves/> <w:TrackFormatting/> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:DoNotPromoteQF/> <w:LidThemeOther>EN-US</w:LidThemeOther> <w:LidThemeAsian>X-NONE</w:LidThemeAsian> <w:LidThemeComplexScript>X-NONE</w:LidThemeComplexScript> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> <w:SplitPgBreakAndParaMark/> <w:DontVertAlignCellWithSp/> <w:DontBreakConstrainedForcedTables/> <w:DontVertAlignInTxbx/> <w:Word11KerningPairs/> <w:CachedColBalance/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> <m:mathPr> <m:mathFont m:val="Cambria Math"/> <m:brkBin m:val="before"/> <m:brkBinSub m:val="--"/> <m:smallFrac m:val="off"/> <m:dispDef/> <m:lMargin m:val="0"/> <m:rMargin m:val="0"/> <m:defJc m:val="centerGroup"/> <m:wrapIndent m:val="1440"/> <m:intLim m:val="subSup"/> <m:naryLim m:val="undOvr"/> </m:mathPr></w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" DefUnhideWhenUsed="true" DefSemiHidden="true" DefQFormat="false" DefPriority="99" LatentStyleCount="267"> <w:LsdException Locked="false" Priority="0" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Normal"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="heading 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 7"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 8"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 9"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 7"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 8"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 9"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="35" QFormat="true" Name="caption"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="10" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Title"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="1" Name="Default Paragraph Font"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="11" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtitle"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="22" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Strong"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="20" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="59" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Table Grid"/> <w:LsdException Locked="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Placeholder Text"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="1" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="No Spacing"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Revision"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="34" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="List Paragraph"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="29" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Quote"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="30" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Quote"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="19" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="21" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="31" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Reference"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="32" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Reference"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="33" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Book Title"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="37" Name="Bibliography"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" QFormat="true" Name="TOC Heading"/> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} </style> <![endif]--> Neso, licno ste me uvrijedili sa svojim postom, pogotovo kad se uzme u obzir da niste znali da se kvarta koristi u durskim pjesmama. Ja sam sluhista ali znam dobro razliku terce I kvarte. Kako bi vi poceli forspil od pjesme Odakle si sele ako nemate kvarte na G (ako je iz G dura). Radim uglavnom Banja Luku I okolicu. Tu se mnogo traze sumadijske a I krajiske pjesme u kojima ima bas tih kvarti I sl. Donedavno sam terce radio na Kurzweil K2661 na kome se mogla terca uraditi u detalje. Od prije mjesec dana imam samo pa2xpro I na njemu mi je to strano. Ovdje sam potrazio pomoc. Nezelim da se skrece sa teme ali takodje bih zamolio administratore da obrate paznju na vrijedjanje clanova. Ako ja nekog uvrijedim zasluzujem BAN, ali takodje ako mene neko uvrijedi, pogotovo neosnovano…
Polako momce aman... kakva uvreda, kakav ban i kakvi bakraci ? Cime te je to Nesa uvrijedio ? Nema nikakve uvrede u Nesinom pisanju a to sto on ne smatra da je ta kvarta posebno bitna to je vec stvar njegovog gledanja na muziku. Ne smatram ni ja takodje da je to od primarnog znacaja ali da ne bi bilo na odmet imati i to. Dobio si vrlo brzo odgovor kako jedino mozes na PA2X imati i takvu tercu. Na Kurzweilu si to mogao uraditi stimovanjem svake pojedine taste klavijature, to na PA2X nije moguce izvesti nikakvom User skalom ali ima nacina kako sam ti i napisao. I kod Kurzweila moras da pripazis u kojoj oktavi kada sviras da bi ta terca i kvarta bile onakve kakve tebi trebaju. To isto bi morao i kod nacina na koji sam te uputio kako to moze fukcionisati i na PA2X. I... smanji tenzije nije sve tako crno pobogu.
svirac007
30.11.2011, 00:01
U vecini durskih pjesama sa nizom tercom (sumadija,sevhdah,krajina) recimo iiz G mora da se upotrijebi ton d (sa g) ja sam sebi takve terce pravio na PA800 na DK i mislim da se jedino tako na DK tacno mogu poslagati. mukotrpan posao. kasnije sam te terce izbrisao jer sam nastavio koristiti triton le kao solo gdje imam sve potrebne terce pozz.
@baltik79 (http://www.yu-midi.org/forum/member.php?u=11424)
Ja u Nešinom postu ne vidim ništa uvredljivo, tako da nema na šta da se obrati pažnja.
Takođe, ne vidim potrebu da se za ovakve stvari žalite na forumu.
Možete se požaliti putem privatnih poruka nekome od moderatora, ili u podforumu za komentare i pitanja.
Nema potrebe da temu o tercama opterećujete vašim subjektivnim osećajima, a još manje da bez ikakve potrebe podižete prašinu i izazivate nepotrebnu raspravu.
Zamoliću da se tema nastavi u pravom smeru, a za eventualne razmirice mi se obratite putem privatnih poruka.
keyboards
01.12.2011, 03:47
Za gospodina Baltit79
Tacno je da pojedine pjesme u vecinskim tercama imaju i po koju kvartu. Takav je c'est slucaj sa Lickim pjesmama kao naprimjer pjesma "Pjevaj mi Sokole" u kojoj na tonici (pocetnom tonu skale) umjesto terce svira se kvarta. Ima takvih jos pjesama. Jako su rijetke i specificne ali isto tako ponekad se u istoj pjesmi svira kvarta a nakeda terca na tonici. Ako je u pjesmi uvjek kvarta onda se moze napraviti skala u kojoj su sve terce, osim na tonici gdje je kvarta. Ineresantno je da vecina ovkvih pjesama ustvari koristi donju a ne gornju tercu kao sto je i sama navedena pjesma koja koristi donju tercu i kvartu na Tonici/pocetnom tonu skale. Svakako rijec je o kvarti na nize a i terce donje su ustvari terca na nize. Znaci gospodine ako vec imate recimo C-Dur skalu sa donjim tercama onda ce te na ton c/toniku umjesto a tona u dvoglasu staviti kvartu ton g na nize i eto to vam je vasa trazena dvoglasna sema.
Napominjem ako u pjesmi ponekad je terca a ponekad kvarta na tonici onda je bolje svirati sa prstima intervale i izbjeci ove terce koje tada nece sluziti.
Nisi promasio poantu, ali s dvije stvari se ne bih bas slozio, a mozda im nije ni mjesto rasprave ovdje, ali ae. Prvo, sto se tice toga da je pjesma licka, mnogi iz Bosne i Hercegovine se ne bi slozili s time, ali nema veze. U pjesmi pjevaj mi sokole ta kvarta se pojavljuje eventualno na kraju, tj. na dijelu "salaj sokole", mnoge npr. zavarava na dijelu (oznacicu navodnicima) Pjevaj mi "pjevaj" pa tu pri dolasku na prvi stupanj odnosno toniku sviraju kvartu, ali interval koji ide na sve note u tom dijelu pod navodnicima idu u stvari na gornju tercu ili vam donju sekstu, svirajuci tu pjesmu po tezgama uvijek mi je taj dio nekako parao usi, dok nisam dosao na to. Ostalo si sve dobro rekao, samo samo to htio napomenut da ne bude zabune ;)
kikiriki124
02.12.2011, 13:06
Kolega baltik79 je u pravu!Čovjek traži da mu neko pomogne oko te zapravo sekste koju koristimo u dvojkama tipa pjesme odakle si sele.Pojedinci su me razočarali kad su pisali da ne kontaju čovjeka šta hoće da kaže s tim da mu za ton g kvintu za oktavu niže svira ton d.Neko ko nikad nije svirao tercu nekom drugom i nemože znati šta je čovjek htio da kaže.Kolega ovakve terce možeš napraviti preko oscilatora i uz pomoć sub skale.Kod npr za g dur najniži ton mi je e i za njega mi sekstu odsvira cis.Može se napraviti i niže ali to mi nije zahvalno jer u nekim pjesmama mi je potrebno da mi za ton d odvira h a u nekim a.Ako bude potrebno napisatću detaljno objašnjenje.Pozdrav za sve!!!
keyboards
09.12.2011, 02:53
Nisi promasio poantu, ali s dvije stvari se ne bih bas slozio, a mozda im nije ni mjesto rasprave ovdje, ali ae. Prvo, sto se tice toga da je pjesma licka, mnogi iz Bosne i Hercegovine se ne bi slozili s time, ali nema veze. U pjesmi pjevaj mi sokole ta kvarta se pojavljuje eventualno na kraju, tj. na dijelu "salaj sokole", mnoge npr. zavarava na dijelu (oznacicu navodnicima) Pjevaj mi "pjevaj" pa tu pri dolasku na prvi stupanj odnosno toniku sviraju kvartu, ali interval koji ide na sve note u tom dijelu pod navodnicima idu u stvari na gornju tercu ili vam donju sekstu, svirajuci tu pjesmu po tezgama uvijek mi je taj dio nekako parao usi, dok nisam dosao na to. Ostalo si sve dobro rekao, samo samo to htio napomenut da ne bude zabune ;)
Nazalost nije rijec o sekst kao sto ti kazes vec bas o donjoj terci. Terca navise daje u obrtaju oktave na nize, sekstu na nize. Ali ovdje je jasno da je osnovna melodija naprimjer u C duru u pocetku sa sledecim tonovima E-F-E-D-C E-G-G-F , a dvoglasni tonovi su (terce na nize sa jednom kvartom i cak jednom kvintom) C-D-C-G=KVINTA NANIZE, G=KVARTA NA NIZE itd. Da bi bilo jasnije evo intervala, stim da druga nota po redu pocevsi od E je ustvari glavna melodija.
C/E, D/F, C/E, G/C=KVINTA, G/C=KVARTA. A sto se tice Bosanaca ja sam Bosanac koji je godinama svirao kako u kulturnim Bosanskim drustvima kako i ucenik Bosanski muzicki skola, plus clan zirija na nekoliko Folklornih festivala u Bosni sa 16 godina predavanja muzickog na skolama u Bosni. Po melodiji i nacinu pjevanja ovake pjesme se pjevaju u Lici, Krajini i ponegdje u zapadnim djelovima Bosne a nikad u ostalim djelovima Bosne. Ako pocetak pjesme Pjevj Mi Pjevaj u dvoglasu u odnosu sa osnovnim E tonom krenemo od G note to se nemoze racunati kao obrtajna seksta gornje terce jer gornji ton melodije E diktira fakt da je rijec o pocetnom tonu i da je u ovom slucanju donja seksta samo dio dvoglasa u kome su pored donje sekste prisutne, kvinta i kvarta ali vecinski donje terce cine dvoglase pjesme. Melodija koja je gornja diktira i odredjuje odnose dvoglasa koji su svi donji tonovi i kako rekoh vecinom donje terce sa jednom sekstom, jednom kvintom i par kvarti. Mozda ce nekima ovo izgledati kao nepotrebno medjutim ja mislim da nije lose malo lekcija iz teorije koje mogu koristiti u razumjevanju uloga dvoglasja u muzici sto moze samo doprinjeti u boljoj izradi intervala na instrumentu.
gnovako8
09.12.2011, 11:20
Pozzz. samo da pohvalim "keyboards" svaka cast za terce. Slozio sam sve bas onako kako si objasnio ,ali imam jedno pitanje zasto kad sviram tercu kad lupim jace tipku ostane mi samo jedan ton svirat onaj prvi uper 1 sto je fixiran,probao sam i dinamiku ugasit ali isto.znaci kad pipnem c tipku i zanjom udarim d kao triler kad ju lupim jace taj drugi uper 2 se ugusi, nadam se da si me skuzio ...i dali se to kome jos desava.;)
Lekcije su svakako korisne, ali ne nuzno i tocne, kao npr. u tvom slucaju. Pjesma se izvodi i kod nas u Hercegovini i jako je pjevana, ja sam zakljucio da je u tom dijelu sto sam napisao gornja terca, a potvrdilo mi nekoliko ljudi s muzicke akademije, tako da bi trebali u pravu bit.
baltik79
09.12.2011, 20:13
Pozzz. samo da pohvalim "keyboards" svaka cast za terce. Slozio sam sve bas onako kako si objasnio ,ali imam jedno pitanje zasto kad sviram tercu kad lupim jace tipku ostane mi samo jedan ton svirat onaj prvi uper 1 sto je fixiran,probao sam i dinamiku ugasit ali isto.znaci kad pipnem c tipku i zanjom udarim d kao triler kad ju lupim jace taj drugi uper 2 se ugusi, nadam se da si me skuzio ...i dali se to kome jos desava.;)
Nazalost to je mana ensembl terci da. Za to nema lijeka. Ti SOUND-ovi sto te zezaju su MONO. Inace su ok, nezauzimaju puno mjesta i dosta su funkcionalne.
gnovako8
09.12.2011, 20:32
aha ok ,ma ni nije to neki problem,ali sam mislio ako postoji nacin, reko mozda ja nesto nisam dobro slozio.uglavnom sve ok ,hvala pozzz
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.