PDA

Pokaži Full Verziju : Ketron Audya


kreso
20.04.2007, 10:00
Evo malo materijala koji će zainteresirati svakog ozbiljnijeg muzičara.
Nedavno je Ketron izbacio novi model aranžera koji radi na principu audio loopova. Nažalost još ga nema u prodaji, ali kad i izađe koštat če oko 3.700 €. No iz prezentiranih performanci ovog aranžera možemo konstatirati da se radi o više nego profesionalnom aranžeru.

Neke od specifikacija :

polifonija 197 voices,- 76 tipki i 17 slidera, color ekran 320×240 dot
- interni hard 40GB- nadogradivo do 80 GB,interni wave rom 360 MB
- stereo multilayer voices-max 256MB sample memory module-128
multisamples,hdd recording,mp3 encoder,arabic scale,2 ulaza za mic i 10 band EQ, tezina 18,5 kg ...

U biti radi se o pokretnom mini studiu :lol:

Više možete vidjeti na sljedečem linku :

http://www.brugteinstrumenter.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=95&Itemid=2

Interesantno :
Keyboard : 76-otežanih tipki, 8 oscilatora, aftertouch, Portamento, 17 volumen slidera (2 Assignable)
Display : 320 * 240 Color Display TFT
HD : 40 Gb ATA IDE 2.5" (upgrad to 80 Gb)
USB : 2 USB Host + 1 USB device
Suported : Floppy, Memory Stick, MP3 player, CD/DVD ROM, HD, Computer keyboard
360 MB PCM Wavetable, 384 New Orchestral Presets sound, Stereo & Multylayer Voices, 364 GM2 sounds, 32 part multitimbral
Polyphony : 197 notes
Voice list : 320 programmtable 1 Touch - Favorite sounds
2'nd voices : 384 preset & programmable Second Voices
RAM : &4 MB RAM sounds (expandable to 256 Mb)
Sampler : New Sampling unit 64 Mb, 44 KHz/16 bit
Drum : 32 new Drum sets, 24 user drum sets, 10 drum section, drum mixer, 62 live drum loops, acustic, Electro and latin loops.

... i još jako puno toga

Pozdrav

zeljko
23.09.2009, 13:02
A dali ima mogucnos da svira tercu,bas me zanima jer ako ovo ne kupim nezvao se ja Zeljko.

kreso
23.09.2009, 13:08
Željac, bjež od toga.
Na oko je sve lijepo izgledalo, bilo super i fino, svima nam guzice zinule, kad sad se tek vidi : tresla se brda, rodio se miš. Audya nije ništa posebno.
Miljama je to daleko od onoga što smo mi očekivali. Ok, radi on poso, al materijala za naše potrebe nema, ustanovilo se je da je još na beta verzijama softwara a također nit mu je hardwarska podrška nadogradnje još u prodaji, tako da Audye nečemo još dugo vidjet u punom sjaju.
Potraži malo po forumu pa češ vidjet prve zaključke i dojmove i smatram da se nije na bolje ništa puno promjenilo, a jedan naš nekadašnji stari istaknuti član je kako sam čuo na njemu (Audyi) čak i "rodio" :lol:

braun
23.09.2009, 21:56
Idemo biti malo posteni. Nisam htjeo pisati o Audya sintu , jer je puno bolje slusati ga nego pisati o njemu. Tresla su se brda i jos se tresu , a nikakav mis se nije rodio vec jedan jako ozbiljan aranzer. Naravno da ce mo jos svi morati da sacekamo softverska poboljsanja , ali ono sto je trenutno na njemu je u vise nego odlicno. Beat , Disko i drugi ritmovi na njemu toliko dobro izlaze da sam blijedo gledao u Pa2XPro koji je bio nemocan u bilo kojoj uporedbi fabrickih postavki. Sigurno je da neko ko svira SaSa Dvojku 7/8 i slicno nece u ovoj masinu jos uvijek pronaci partnera na svirci , ali vjerovatno ce i to da u buducnosti biti rijeseno. Player sa 2 x Wave , 2 x Mp3 i Midi trakam + vokalist , Hard Disk daje ozbiljnost , a kvalitet dirki je odlican. Uopste ozbiljna izrada .

kreso
23.09.2009, 22:19
Kolega sve je to u redu što si reko, samo to je bezobrazno puno novaca i ništa bolje od primjerice Yamaha Tyros 3, KORG Pa2X Pro ili Rolanda E-80.
A priča s audio lupovima na svim style trakama je još debelo u povojima.
To je malo našminkani i malo poboljšani Ketron SD1+
Stojim iza svojih riječi, a i kad naprave materijal za njega koji će nama odgovarati (da pokriva sav repertoar), onda ne bi smio bit skuplji od 2.000 €.
Tko voli, nek izvoli. Ja sam jedan od prvih koji sam "svršavao" na njegovu pojavu, al sad kad je tolko vremena prošlo, a nije se pomako s mjesta ne vrijedi mi nit 1/4 cijene.
Za taj novac imam na stageu vrhunski aranžer, vrhunski workstation sampler i još mi ostane novaca da se s desetoricom kolega odavde s foruma ubijem od alkohola.;)

marco
23.09.2009, 22:27
Kreso slazem se sa tobom. Kad sam slusao price, mislio sam da nema bolje klavijature od te. A onda sam slucajno, sa jednim kolegom imao prilike da je probamo u radnji. Obojca smo bili jako razocarani. Po meni je JAKO losa izrada. Plastika je negde u rangu sa pa50. Dugmici su jako konfuzni. Oni koji stoje pored ekrana, uopste nisu u ravni sa funkcijama koje se vide na ekranu, sto je jako zbunjujuce! Interne boje mu nisu nikakve!
Uglavnom, i on Korgovac, i ja Yamahoman smo u isto vreme dosli do zakljucka da bismo pre uzeli Tyros3 nego Ketrona.
Naravno ovo je opet smao moje misljenje, a ukusi su razliciti.

kreso
23.09.2009, 22:50
Prije svega lijep pozdrav starom prijatelju Marku (stvarno te dugo nisam čuo) :"> Što je s tobom ?

Što se tiče Ketrona, neosporno je da se radi o velikom i kvalitetnom proizvođaću. Još od pojave starog Soltona MS100, pa preko X1 do SD1+ i danas SD5 vidi se da je ritmički (kvalitet samog ritma, ne prema vrsti ritma) najbolji od aranžera. No problem je kod njega što nema materijala il ga je užasno teško nabavit. Osvrčem se za namjenski materijal (exYu ritmovi i samplovi narodnih instrumenata).
Čak ga nit konvertori ritma tipa Style works ne podržavaju.
Meni je primjerice stari SD1+ jedan od najboljih i najdražih aranžera, no sad ocjenjujemo i kritiziramo Audyu.
Audya je najavljivana kao revolucionarna aranžerska klavijatura. Kako je prezentirana ja sam među prvima stekao dojam da je ovo veliki pomak u pogledu podmirivanja potreba nas aranžerista. Jelte, vrhunski i močan aranžer, s masnim ritmom (poznatim iz SD1), fenomenalnom polifonijom, jakom memorijom, velikim HDD-om, vrhunskim tipkama, preglednim i jasnim kvalitetnim ekranom, dobrim samplerom s velikom memorijskom podrškom itd da sad ne pišem romane :lol:
Još su k tome ubacili nam bubu da će to biti prvi workstation aranžer sa potpuno programirajučim audio lupingom na svim kanalima i na svakom stylu. Prvi komentar mi je bio "Bog te hebo, pa kolikog kapaciteta će biti jedan namjenski ritam na tome, pa samo mu HDD mora bit od 1 terabite za sav moj reperoar samo za ritmove, a gdje su još samplovi boja.!".
Na kraju je zbog prevelikog pritiska i očekivanja izašo "čopav" Ketron Audya. Nije on tolko loš, kako je kolega Braun reko odličan je, ipak je riječ o novoj kljavi, ali od spomenutog I NAJAVLJIVANOG nisu ispunili nit 10 %, a košta toliki novac. Svak normalan za tu lovu uzme Tyros 3, Extreme i miran je narednih 10 godina ili Pa2X i M3, ma ispast će ga istu lovu, tj par stotina € skuplje (430 €).
Dugo još ništa od toga. Veliko razočarenje. S obzirom na reklamu i marketing on bi trebo bit duplo bolji od Tyrosa 2 ili KORG-a Pa2X Pro a od SD1+ 20 puta najmanje samo u pogledu memorije. Mislim da je to još uvjek malo preveliki projekt i zalogaj za Ketron, jer realno on je tek malo bolji od prethodnika i stoga OK, nov aranžer, tu je negdje gdje i top modeli velike trojke, al vrijedi maximum do 2.000 € i ni centa više. Za njega je 4 godine star GEM Genesys Pro S Space Shutle po mogučnostima.
Eto, ovo su moji fakti. Ne želim svađu i prepirke, nego realno razmišljanje.

braun
23.09.2009, 23:00
Ja ne sviram aranzere , ali znam kad nesto vrijedi. Nema veceg plastikanera od Tyrosa , ali trojka ima odlican sound kao aranzer mada se isto moze komentarisati da je preskup. Ipak se mora uzeti u obzir da u cijenu Pa2X i Audye ulaze cijene evropske proizvodnje. Poredjenje izrade sa Pa50 je nesto sto se stvarno ne moze ni komentarisati , a audio lupovi na trakama su odradjeni na velikom broju svijetskih ritmova i nije bas u povojima. Ne znam koje boje je kolega marco preslusavao , ali piano,organe,sax,brass,gitare i jos mnogo drugih su izvanredno uradjene.Znam da ce te opet drvlje i kamenje , ali poredjenja koja vi nudite su bez osnove. Cijena Ketron Midjay playera je preko 1500 eura . a on je dio Audye ... I dalje mislim da ako ce te svirati narodnjake za sada nema tog smeka, ali morate biti svijesni da se vani ovaj aranzer i te kako dobro prodaje i da ce sigurno jos dosta toga ponuditi.

kreso
23.09.2009, 23:23
Onda kolega da se mi više ovdje ne natežemo kupi Audyu i budi sretan s njom ;)
Ja ću rađe kad ću imat lovu nešto od ovog provjerenog (Genesys, Tyros, Pa2x, E80) koje su uz malo rada i programiranja spremne za bilo koji tip svirke.
I nemogu da se ne osvrnem, style trake jesu neke odrađene, istina vrhunski (KORG, Roland i Yamaha isto zvuće, pa čak i bolje što se tiće boja), no moram biti i zloban, rekli su da čemo moči ih sami praviti samplovima baš kako nama paše. Od toga što je crno pod noktom. Ništa !!!
Mislim ccc ... nije vrijedan nit toliko komentara od moje strane.
Mene je razočaro. Znam što očekujem od aranžera i nakon 20 godina aktivnog sviranja mogu donjet sud o kljavi jer sam svirao na skoro svim izašlim modelima bilo u vlastitim aranžmanima il od prijatelja.
A vas koje Audya oduševljava, samo naprjed i danas sutra molim bez kuknjave i poziva upomoč. Teško će se kod od nas prekaljenih tezgaroša i gažista navuč na nju.
A i u download centru još nema niti jednoj pišljivog ritma. Toliko o tome koliko je Audya dobar kad od preko 10.000 YU-MIDI članova nema još niti jednog zakačenog ritma, a od Tyrosa 3, KORG-a Pa2X i E80 kolko ti srce želi.

marco
24.09.2009, 00:24
I opet se slazem sa Kresom :)
A iance tu sam ja. Osmatram, i administriram downloa dcentar. I normalno kuckam kad osetim potrebu :)

Vex
24.09.2009, 01:48
Ovako... Seo sam u auto u presao 250 km da licno sednem za Audya-u ,jer nikome ne verujem kad su klavijature u pitanju... 4 sata sam isprobavao klavijaturu i ovo su moji utisci:

-kvalitet izrade je dosta dobar : dirke odlicne,tasteri deluju kvalitetno ,kuciste Ok

- fabricki ritmovi u klavijaturi (sto loopovi,sto klasicni ritmovi) sto se tice kvaliteta zvuka i nacina kako su uradjeni ritmovi su trenutno svetlosnu godinu ispred bilo kog aranzera . Zasto? Prvo i najbitnije sto mi se svidja: Odsviran je u ritmu bubanj,bass,gitara i eventualno dodato jos nesto sitno - i to je to -ubija na mesto- kvalitetane boje,bubanj i nema potrebe za tonom daira ,perkusija, kravljih zvona ,glupavih saxofona,stringsova ,organa itd koje se prozimaju uglavnom po fabrickim ritmovima rolanda,yamahe i korga...i kad treba da sredim neki ritam da se cuje pristojno moram da pogasim sva ta sr***a da bi se ritam cuo normalno. Kod audya-e nema sta da se sredjuje-nivelise ritam - samo pustis i to je to- zvuci kao zivi band . Drugo, ima 2 intra- svaki broji 1-2-3-4 - znaci jedan takt palice-virbla i sviraj bato,nema zaje*ancije od 4-8-16 taktova kao sto to imaju "standardni" aranzeri. Trece - ima 5 fill-in -a i 5 brake-a ,to znaci da ,zahvaljujuci tome jedan style na audiya-i zvuci toliko "sareno" da to nije normalno ,ni jedan style nije dosadan...cetvrto sami ritmovi su tako odsvirani da u razlicitim harmonijama pratnja zvuci drugacije... i peto fabrickih ritmova ima mnoooogoo,toliko da bi za neki zabavnu pesmu morao da se "troumim" izmedju nekoliko 8-16 bit-ova ,rock,dance ili kako god...svaki je extra...tako da sve u svemu kad su ritmovi u pitanju nisam do sada cuo nista vernije kada je aranzer u pitanju.

-Fabricke boje- za moj ukus i u odnosu na korga recimo su vrlo oskudne- svaka grupa boja (klaviri,duvaci,synth itd) imaju samo po 2 strane,tako da ,kada bi pravio stylove na audiya-i falilo bi mi recimo izbor boja za acc trake... mada,u svakoj grupi ima da se probere bar 2 boje koje su vrh,bolje nego bilo koji sempl koje nalazimo po ovom nasim setovima...ali za nasu svirku bi falilo jedno 50% mozda i jace boja... Harmonike na audiya-i su OCAJ ,kao fabricke na rolandu -sta to znaci- imate zadovoljavajucu usnu harmoniku- imate bolju za "Ringispil" :p i ona francuska(mussete) je ok (kao za "Taxi" ) ...ostalo nije ni proslo pored registara harmonike koje mi na nasem podneblju koristimo . Synth boje za moj ukus su takodje ocaj,sve su sa nekim portamentom,cak i kada iskljucim portamento nisu ni pribliznog kvaliteta kakvi se lead-ovi koriste u balkanskoj produkciji... sa druge strane gitare (clean ,overdive,distorzija ) su vrh,violina je ok ,stringsovi su u glavnom lenji i malo plitki ,ali to se resava ,sax-ovi su ok,cak neki iznad proseka itd... Audya ima neku opciju "super sound" i li tako nesto , ne secam se i koliko sam provalio -kada se udje u tu opciju ocitavaju se sa HDD-a favorit boje -semplovi - cini mi se da ima nekih 10tak mesta -64 mb RAM-a ...a te boje koje su na hdd-u su u nekom ketronovom formatu ,tako da bi morali da se oprostimo od ovih nasih semplova+ sto je 64 mb za klavijaturu koja toliko kosta ispod svakog proseka... Efekti za boje koliko sam na blic mogao da vidim su jednom recju "osnovni" (reverb,hall,delay,EQ, flanger i jos neki, sve u svemu u odnosu na korga recimo minimalno) tako da i kad bi probao da pravim neku "zujalicu" zapitao bi se od koje boje i koji efekat da stavim...i primetio sam da moze da mesha "samo" 2 boje za jednu postavku ( kod ketrona registraciju),tako da kada bi radili "performans" za neku pesmu koja ima vise boja od 2 nemam predstavu kako bi to moglo da se izvede.

Intro i ending su na istim tasterima tako da ,ako zelite u toku ritma ponovo da pustite intro svirace vam ending...sto je neopevano glupo :mad:

Sequencer za pravljenje ritmova trenutno na audya-i ne postoji - tj postoji taster alil pritiskom na njega ne nista ne desava ...mada koliko sam citao na netu hardverski on postoji ali OS jos uvek nije kompletno uradjen pa zbog toga manjka ova funkcija kao i Song edit... Sto znaci,trenutno i kad bi hteli da uradite ritmove za nase podneblje- audya vam to trenutno nece dati.

Eto,na blic sam se setio i napisao neke utiske o audya-i iz ugla sviraca ... Midi i mp3 sam probao ali to onome ko svira nije bitno ni malo ... "Fajlasi i matrichari" bi se odusevili jer audya omogucava transpoziciju matrice i gasenja LEAD vokala u mp3 snimku...

Sve u svemu na 3900 eura ...mnogo kume... Odnos cena -kvalitet za nase podeblje - Korg je amin - da me ne shvati neko pogresno, ne favorizujem korga u odnosu na druge firme,samo mi je korg-posto tu firmu sviram- najblizi za uporediti ... Ketron je americka firma i za amerikance i zapadno evropljane audya je Bogorodica-za njihove pesme (pop-rock) imaju sve ritmove i boje za narednih 10 zivota...ali na svetskoj raskrsinici zvanoj Balkan se svira sve zivo i moras u jednoj klavijaturi imati maltene po koju boju iz svakog dela sveta- sto Audya ni priblizno nema.

Kada auyda bude na pr.kostala 2000e eura kupicu je da sviram samo zabavnu muziku na njoj , a drugim aranzerom bi dopunjavao narodnjake ,ako se u medjuvremenu neka od ovih drugih firmi ne opameti pa urade nesto sa inernim soundom kao audya... Sa audya-om kakva je sada ne bih imao sanse da skripim celu svirku,bez obzira na sound.

Eto...trenutno mi nista drugo ne pada na pamet ...toliko od mene o audya-i . Izvinite ako sam nekog u ovom textu uvredio ili slicno ,ali ovo je moje licno misljenje o ketron audya klavijaturi ... Napalio sam se "kao mladi maj*un" kad sam cuo demo-e audya-e,ali na licu mesta u globalu je ipak po mom misljenju stvarnost trenutno malo drugacija...tako da se nadam da sam onome ko se razmislja u pravcu ove klavijature docarao koliko toliko pricu zvanu "audya".

PozzZ. ;)

braun
24.09.2009, 09:12
Postovane kolege uopste ne razumijem pristup ocijenjivanja klavijatura kod Vas. Prvo smo se slozili da je ovo nedovrsena verzija klavijature . Drugo ni u jednom momentu nisam rekao da je to tezgaroska klavijatura , bar ne za sada. Nemam nista protiv Korga , Yamahe ili Rolanda ... Licno sam svirao na Gem SK 880 aranzeru i bio prezadovoljan iako nije bio nijedan tezgaroski ritam na njoj. Ali zvuk je bio perfektan kao sto je sada i na Audiyi. Ja za sada nisam kupac Audye jer nemam toliko novca , ali u shopu gdje radim imam tu klavijaturu vec mjesec dana i ne mogu da kazem da ne valja. Prije 9 godina kad je izasao Korg Pa80 bilo je par kljakavih ritmova na njoj i niko nije htjeo da je kupi. Ja sam tad govorio da je to zdrav zvuk za tu cijenu i da ce to postati super sint. 99% ljudi se smijalo. Sve ostalo je istorija.
Elem moj zakljucak je ... tehnologija koja se pojavila na Audya sintu je nesto sto ce nas cekati u skoroj buducnosti kod svih proizvodjaca jer je naprosto odlicna. Ko ce prije napraviti dobar softver za obradu ne znam... Audya nije sint za svakoga i nikako ne pripada tezga-klasi muzicara... bar ne za sada...Dozvoljavam da se kaze da klavijatura nije spremljena i dovrsena , ali da nije dobra nikako ne mogu.

kreso
24.09.2009, 09:39
@ Vex

Bravo kolega, fantastična recenzija.

@ Braun

Kolega, niti mi koji kudimo Audyu ne osporavamo njenu vrijednost. Ona je za zabavni tip muzike vrh, i definitivno prolazi pogotovo u Europi. Ali kod nas gdje se mješaju ritmovi iz "tri svijeta" još dugo neće. Ritmički je on ko live bend i dugo je već Ketron ritmički uopće najjaći, ali brate iskrcati 3.700 € i onda još pride kupovati minimum KORG Tr da bi imo 20-tak pristojnih boja mislim da je malo ipak previše.
Uopće mi je u toj čitavoj priči i glupa politika Ketrona, jer najveću prođu je imo na jugoistočnom tržištu i ako je namjeravao nešto ozbiljno onda je morao napraviti barem jedan set ritmova s ovih prostora, ako ništa drugo onda kao ponudu u prodaji. Od toga ništa. Taj su projekt dali nedimu, a poznavajući njegovu picajzlastu narav to neće bit gotovo još najmanje 4-5 godina. Do onda će i KORG i Yamaha i Roland ne doć do tog nivoa, nego debelo otić naprejed.
Hoću reč samo da Audya neće sigurno nikad doseć popularnost KORG-ove Pa serije na ovim prostorima već iz navedenih argumenata i nedostataka.
Isto tako Waldorf, Clavia, GEM i puno drugih proizvođaća je vrhunsko i neosporno bolje u puno segmenata od "naše trojke", al eto radi cijene i materijala nisu nikad kod nas prošli. Ovaj narod je naviknut na "Golf il Opel" auto, pa i kad ima love za Mercedes onda rađe ostaje na provjerenom.
Posebice, ako taj "Mercedes" nemaš gdje vozit i njegova snaga i brzina ne prolazi na našim cestama. Nadam se da shvačaš što želim reči.

I još nešto za kraj ... prijatelju reci mi na temelju čega "nedovršena" verzija klavijature kuješ u zvijezde kad je toliko falična i odstupa od najavljenog. Znači da kad će bit gotovo sve najavljeno na njoj, tada će koštati 6.000 €. E pa brate što je previše, previše je. Hebi ga ...

milanceshow
24.09.2009, 11:31
Generalno gledano ni jedan od svetskih proizvodjaca ne obraca paznju na pojedine delove ove nase okrugle planete.Tako da je Balkan veoma malo podrucije za njih..
Isti je slucaj i sa ketronom ,kao i sa ostalim proizvodjacima.....

Ketron pravi gresku u reklamiranju svog proizvoda,jer su sve klavijature raznih proizvodjaca pravljene za sve vrste muzike,samo treba instrument doci u prave ruke.

Lepo plate nekom renomiranom studiu sa prostora Balkana da sredi Audyu za ovo podrucije i ti ritmovi i boje se daju dzba uz klavijaturu....i to je to...
Reklama je veoma bitna.....

Verujem da Audya nije losa,kao i svaka druga klavijatura nekog od proizvodjaca!

zeljko
24.09.2009, 13:29
Koliko vidim kroz vase komentare da AUDYA nije za nasu muziku ali se ipak pitam kako to ako vec ima sampler pa onda bih trebalo da se moze napravit tj.snimit boje kakve trebaju za nasu muziku a sto se tice ritmova mislim da podrzava format od Ketrona SD5 ako se ne varam,to sam negdje procitao ako je tako onda ne vidim problem da se moze sredit a i ritmove nadam se da se mogu praviti u PATERN EDIT kao sto je slucaj kod ovog mog modula.
Ja vjerujem da puno vas ovdje se bolje razume u klavijature od mene,zato i pitam jer me je bas zainteresirala ova klavijatura mada je sto kazete preskupa i nebih da bacim tolike pare i nakraju nista,ako je tako sve kao sto kazete onda vrijedi pricekati i dobro razmisliti sta je najbolje i drzat se toga.Hvala svima na iskrenim odgovorima.

braun
24.09.2009, 13:42
Vex ... svaka cast na iscrpnom izvjestaju... to se zove licni stav...
mala ispravka je da je Ketron Italijanska firma (sto i nije toliko bitno) , a sto se tice intro fazona on se moze podesiti da radi kao i kod Korga.
kreso... nemam uopste namjeru da osporavam tvoje misljenje ali sam me navedes na replike , jer u jednom postu kazes ...jako losa izrada ... a u drugom ne osporavas njenu vrijednost... malo je konfuzno...samo zelim da ljudi na ovom forumu pokusaju da budu realni kada se bave opisom instrumenata... recimo da je Vex u tom u vecini uspio...
milanceshow... slazem se sa svim sto si napisao i mogu samo dodati da je Ketron jedina firma koja se uopste zainteresovala za problematiku Balkana i ja sam im poslao neke semplove , ali za SD5 , pa ce mo vidjeti sta ce od tog da bude... naravno nista ne obecavam , ali cinjenica je da nesto pokusavaju...

kreso
24.09.2009, 14:42
:)
@ Braun
Prijatelju, jas sam (vidi datum) na ovo prvi zazujo. Da je izašo onakav kako sam ga zamišljo, ma ne bih žalio ni pare. Bio sam oduševljen svim demosima i najavama, čekao ga ko ozebli sunca i kad je napokon izašo, kad sam ga uživo čuo i sam isprobo na sat vremena ispalo je da o njemu više ne mogu imati veliko mišljenje. Mada kako sam i rekao, možda se varam jer u sat vremena nemožeš nit komada smotat a kamo li klavijaturu do kraja prokljuvit. No ... pa da krenemo
Ok, mislio sam da si već u jednom od prethodnih mojih osvrta pročitao sve mane koje sam mu naveo i spomenuo, no nisam lijen pa ću napisati iznova.
Prvo:
Ima Dual INTEL CORE procesor koji se danas u bilokojoj informatičkoj trgovini da nabavit već za kojih 100-150 €. Sva snaga i cijena kreče od procesora.
Drugo : Rekli su 4 Gb sampling memorije. On trenutno jedva da ima 64 Mb. Šta je sa modulima za nadogradnju ?
Treče :
Tipke mu nisu nešto posebno vanserijsko. Takvu tastaturu ima svaki TOP model, a neki raniji modeli i bolju.
Četvrto :
Ekran isto tako ništa posebno. U redu, pregledan je no ne odskaće svojim karakteristikama od primjerice Fantomovog il KORG Pa2X-ov, ali zar touch screen treba oko sebe imati još tonu dugmića. To je vama fleksibilno :rolleyes:
Funkcijski dugmiči : također već viđeno, nikakav kvalitetniji materijal u odnosu na konkurenciju.
Ritmovi : U redu, kod nekih su se potrudili i napravili dobre pop-rock ritmove. Neki ritmovi su klasika, također bespotrebno nakinđureni.
Ponuda paletom ne pokriva sva tržišta, format nekompatibilan niti sa jednim modelom. Čita nešto od starijih Ketrona, no time se spušta na njihov nivo jer njegov engin nije u stanju te ritmove znatno poboljšati (primjerice od SD1 il SD5).
No opet ritmički je za sada u tom segmentu razinu više od konkurencije.
Interni soundovi : loši. Nisu to nikakvi vrhunski samplovi. Zvukom zaostaje debelo iza konkurencije. Netko je spomenuo klavire, hammondse i gitare kako dobro zvuče. Nisu nit blizu aranžerima velike trojke, a kamo li da su bolji. O soundovima narodnih instrumenata neču nit da pričam. Nisu vjerni i štoviše siromašni su i muljavi. Čak i duhači instrumenti u kojima je Ketron do sada prednjačio nisu više tako fantastični kao na SD seriji. El. gitara, distorzija i overdrave se močno čuje iz razloga što su nabrijane preko efekata, a ne da su neke ekstra produkcije.
Izlazno pojačalo : OK, ovdje su se potrudili. Sound se na razglasu čuje močno, i jasno. jackovi su kvalitetno urađeni i čvrsti su. Nema bruma i ima močan izlazni signal, u rangu s Rolandom ako ne i bolji.
"Portamento" također portamento kakav nama treba. Ja ga čak nebi tako ni zvao, preumjetan je, kako da kažem preagresivno izlazi iz svoje krivulje i hvata naredne hvatove pa ispada ko neki loš efekta. Ne znam kako bi opisao taj fenomen.
Softwarski još nije do kraja napravljen. Pun je bugova, pola standarnih funkcija mu još ne radi. Kako čete na njemu doraditi il napraviti novi ritam kad mu style editor još nije napravljen kako valja.
Pa još jedna opaska ... Gdje mu se nalazi Joistick i kako radi.
Ostale prednosti : ima HDD, MP3, mono sequencer (koji radi samo s MIDI formatom), a to imaju svi top modeli. Osvrnuo bih se na sequencer koji treba služiti da se preko njega rade novi adudio lupovi po trakama za nove stylove. To još nije napravljeno. U biti, to nit nije sequencer nego REAL SONG RECORD. I stoga češ bez pomoći Cakewolka il Cubasea na njemu jako teško napravit file od kog češ poslije radit style.
K tome prepun je softwarskih mušica i bugova, primjerice neki loopovi na pojedinim ritmovima znaju štekati tj kasniti. Software mu je spor u odnosu na konkurenciju.
Također (meni se nije desilo), jedna od prvih grešaka mu je bila da se je gasio sam od sebe. Jesu li mu to otklonili ?
Princip registara na Audyi koja je jelte novi Ketronov aranžer se nije niti malo promjenio u odnosu na prethodne modele
I sad nakon toliko navedenog budite realni i recite da me takvo "oduševljenje" još udari sa cca. 4.000 € po novčaniku. Pa ljudi dragi, pa moro bi bit sadomazohist.
Synth je najavljen 2007 godine. Eto, skoro je 2009. na izmaku i od silnih čuda i bajki nisu se pomakli s mjesta. Malo su pročačkali softwar, otklonili neke bugiče i dalje sve je isto.
I na kraju kad kažem da je na njemu nešto dobro, onda se to odnosi samo na stvarno perfektan real live drum i tih par stylova sa stvarno odlično napravljenim loopovima. Ostalo je za plakanje i užasno razočaravajuće.
Eto, toliko od mene. Što bih još trebao napisati da opravdam svoj stav B-)

makso68
24.09.2009, 20:37
Za to što se u njoj nudi je više nego preskupa.Što se mene tiče,Yamaha Tyros 3 je ,barem što se mogućnosti tiče,dosta bolja i pristupačnija,a i ritam sekcija i Super articulation 2 voices nisu ništa lošiji nego na Audya-i.Prilično je jeftinija,a što se proširenja tiče(1 GB RAM) je helikopter za Audya-u.Probao sam Audyu prije par dana i prilično me je razočarala.Ne želeći da omalovažim ničije mišljenje srdačno vas pozdravljam!

braun
21.10.2009, 02:30
Prije nekoliko dana izasao je OS 3 za Audyu ... pored mnogo pobojsanja izasla je i mogucnost ubacivanja vlastitih lupova ... isprobacu ovih dana...
a izasao je i softver za obradu stilova i moze se besplatno skinuti na njihovom sajtu...
to sve bi trebalo znacajno uticati na ovaj sint... vidjecemo

milepsr
21.10.2009, 11:49
Ma ljudi svaka klavijatura je dobra. Za klavijature kao i za sve na svetu vazi pravilo koliko para toliko muzike! Ne kosta za dzabe toliko.

Nisu u ketronu ludi da uloze toliko para u razvoj i proizvodnju necega sto ce biti usko grlo. Mnogi su pricali i pricaju i dan danas za Yamahu kako je "krs za nasu muziku kako je Korg zakon"... Imate gomilu demo snimaka koji pokazuju kako dobro moze da zvuci svaka klavijatura. Jos uvek izgleda da vazi ona balkanska golf najbolji auto, dynacord najbolja mixeta, korg najbolja klavijatura, shure najbolji mikrofon...

Jednostavno svako treba da sedne i da sredi klavijaturu kako njemu odgovara. Jedino ce da tada svako reci kako je klavijatura dobra jer ce zvucati bas onako kako se njemu svidja. Svako ima svoj ukus.

Uostalom, videcemo kroz neko vreme kad neko kupi klavijaturu i postavi neki demo kako to zvuci posle dosta licnog rada ulozenog u sredjivanje klavijature za potrebe nase muzike...

zeljko
17.01.2010, 05:11
Intro i ending su na istim tasterima tako da ,ako zelite u toku ritma ponovo da pustite intro svirace vam ending...sto je neopevano glupo :mad:
@vex jucer cackajuci na mom Ketron Sd3,posto je i mene bas zanimalo ovo u vezi intra kako da u toku ritma ponovo pustim intro posto su na istim tasterima i pronasao sam.Treba samo da se ukljuci u Left meniju funkcija JUMP i tako ce u slucaju da pretisnes Intro taster da ponovo svira Intro a kad ti je potreban ending samo prije toga iskljucis Jump koji je na dohvat ruke na tasteru na klavijaturi.Pozzz
Zaboravih da napomenem ovo samo pisem iz tog razloga jer ce mozda nekom trebati a i da kazem i ovo ako to moze na ovom mom ketronu koji je nize klase od Audyje onda sigurno moze i na Audyji

dariusmidi
06.02.2010, 23:12
Dodato:
Ovako... Seo sam u auto u presao 250 km da licno sednem za Audya-u ,jer nikome ne verujem kad su klavijature u pitanju... 4 sata sam isprobavao klavijaturu i ovo su moji utisci:

-kvalitet izrade je dosta dobar : dirke odlicne,tasteri deluju kvalitetno ,kuciste Ok

- fabricki ritmovi u klavijaturi (sto loopovi,sto klasicni ritmovi) sto se tice kvaliteta zvuka i nacina kako su uradjeni ritmovi su trenutno svetlosnu godinu ispred bilo kog aranzera . Zasto? Prvo i najbitnije sto mi se svidja: Odsviran je u ritmu bubanj,bass,gitara i eventualno dodato jos nesto sitno - i to je to -ubija na mesto- kvalitetane boje,bubanj i nema potrebe za tonom daira ,perkusija, kravljih zvona ,glupavih saxofona,stringsova ,organa itd koje se prozimaju uglavnom po fabrickim ritmovima rolanda,yamahe i korga...i kad treba da sredim neki ritam da se cuje pristojno moram da pogasim sva ta sr***a da bi se ritam cuo normalno. Kod audya-e nema sta da se sredjuje-nivelise ritam - samo pustis i to je to- zvuci kao zivi band . Drugo, ima 2 intra- svaki broji 1-2-3-4 - znaci jedan takt palice-virbla i sviraj bato,nema zaje*ancije od 4-8-16 taktova kao sto to imaju "standardni" aranzeri. Trece - ima 5 fill-in -a i 5 brake-a ,to znaci da ,zahvaljujuci tome jedan style na audiya-i zvuci toliko "sareno" da to nije normalno ,ni jedan style nije dosadan...cetvrto sami ritmovi su tako odsvirani da u razlicitim harmonijama pratnja zvuci drugacije... i peto fabrickih ritmova ima mnoooogoo,toliko da bi za neki zabavnu pesmu morao da se "troumim" izmedju nekoliko 8-16 bit-ova ,rock,dance ili kako god...svaki je extra...tako da sve u svemu kad su ritmovi u pitanju nisam do sada cuo nista vernije kada je aranzer u pitanju.

-Fabricke boje- za moj ukus i u odnosu na korga recimo su vrlo oskudne- svaka grupa boja (klaviri,duvaci,synth itd) imaju samo po 2 strane,tako da ,kada bi pravio stylove na audiya-i falilo bi mi recimo izbor boja za acc trake... mada,u svakoj grupi ima da se probere bar 2 boje koje su vrh,bolje nego bilo koji sempl koje nalazimo po ovom nasim setovima...ali za nasu svirku bi falilo jedno 50% mozda i jace boja... Harmonike na audiya-i su OCAJ ,kao fabricke na rolandu -sta to znaci- imate zadovoljavajucu usnu harmoniku- imate bolju za "Ringispil" :p i ona francuska(mussete) je ok (kao za "Taxi" ) ...ostalo nije ni proslo pored registara harmonike koje mi na nasem podneblju koristimo . Synth boje za moj ukus su takodje ocaj,sve su sa nekim portamentom,cak i kada iskljucim portamento nisu ni pribliznog kvaliteta kakvi se lead-ovi koriste u balkanskoj produkciji... sa druge strane gitare (clean ,overdive,distorzija ) su vrh,violina je ok ,stringsovi su u glavnom lenji i malo plitki ,ali to se resava ,sax-ovi su ok,cak neki iznad proseka itd... Audya ima neku opciju "super sound" i li tako nesto , ne secam se i koliko sam provalio -kada se udje u tu opciju ocitavaju se sa HDD-a favorit boje -semplovi - cini mi se da ima nekih 10tak mesta -64 mb RAM-a ...a te boje koje su na hdd-u su u nekom ketronovom formatu ,tako da bi morali da se oprostimo od ovih nasih semplova+ sto je 64 mb za klavijaturu koja toliko kosta ispod svakog proseka... Efekti za boje koliko sam na blic mogao da vidim su jednom recju "osnovni" (reverb,hall,delay,EQ, flanger i jos neki, sve u svemu u odnosu na korga recimo minimalno) tako da i kad bi probao da pravim neku "zujalicu" zapitao bi se od koje boje i koji efekat da stavim...i primetio sam da moze da mesha "samo" 2 boje za jednu postavku ( kod ketrona registraciju),tako da kada bi radili "performans" za neku pesmu koja ima vise boja od 2 nemam predstavu kako bi to moglo da se izvede.

Intro i ending su na istim tasterima tako da ,ako zelite u toku ritma ponovo da pustite intro svirace vam ending...sto je neopevano glupo :mad:

Sequencer za pravljenje ritmova trenutno na audya-i ne postoji - tj postoji taster alil pritiskom na njega ne nista ne desava ...mada koliko sam citao na netu hardverski on postoji ali OS jos uvek nije kompletno uradjen pa zbog toga manjka ova funkcija kao i Song edit... Sto znaci,trenutno i kad bi hteli da uradite ritmove za nase podneblje- audya vam to trenutno nece dati.

Eto,na blic sam se setio i napisao neke utiske o audya-i iz ugla sviraca ... Midi i mp3 sam probao ali to onome ko svira nije bitno ni malo ... "Fajlasi i matrichari" bi se odusevili jer audya omogucava transpoziciju matrice i gasenja LEAD vokala u mp3 snimku...

Sve u svemu na 3900 eura ...mnogo kume... Odnos cena -kvalitet za nase podeblje - Korg je amin - da me ne shvati neko pogresno, ne favorizujem korga u odnosu na druge firme,samo mi je korg-posto tu firmu sviram- najblizi za uporediti ... Ketron je americka firma i za amerikance i zapadno evropljane audya je Bogorodica-za njihove pesme (pop-rock) imaju sve ritmove i boje za narednih 10 zivota...ali na svetskoj raskrsinici zvanoj Balkan se svira sve zivo i moras u jednoj klavijaturi imati maltene po koju boju iz svakog dela sveta- sto Audya ni priblizno nema.

Kada auyda bude na pr.kostala 2000e eura kupicu je da sviram samo zabavnu muziku na njoj , a drugim aranzerom bi dopunjavao narodnjake ,ako se u medjuvremenu neka od ovih drugih firmi ne opameti pa urade nesto sa inernim soundom kao audya... Sa audya-om kakva je sada ne bih imao sanse da skripim celu svirku,bez obzira na sound.

Eto...trenutno mi nista drugo ne pada na pamet ...toliko od mene o audya-i . Izvinite ako sam nekog u ovom textu uvredio ili slicno ,ali ovo je moje licno misljenje o ketron audya klavijaturi ... Napalio sam se "kao mladi maj*un" kad sam cuo demo-e audya-e,ali na licu mesta u globalu je ipak po mom misljenju stvarnost trenutno malo drugacija...tako da se nadam da sam onome ko se razmislja u pravcu ove klavijature docarao koliko toliko pricu zvanu "audya".

PozzZ. ;)
Audya moze da "pomesa" 3 boje za desnu ruku. Ti si isporobao opciju "2nd voice", ali postoji i opcija "program". Kod starih Ketrona tih programa ima 128 i potpuno su nezavisni od registracija.
Vazno je napomenuti da Ketron AUDYA ne pamti napravljene farbe i njihove kombinacija u samoj registraciji (ili kao kod Rolanda u performasu), vec ima posebnu kategoriju koja se zove "PROGRAM" i tu je moguce praviti miks od 3 boje, dodati razne efekte, split, mix itd. (vazi za stari OS, moguce da novi OS ovo moze sa 4 farbe). Programi mogu biti pozvani u okviru performansa (tj. registracije), ali ih je moguce birati rucno, sto je po meni velika prednost u odnosu na klavijature koje pamte sounde iskljucivo u okviru performansa.

zeljko
07.02.2010, 00:12
moze do 4 boje da se mijesaju bar je na mom modulu tako i sve ostalo od efekata i ritma,vokalizera itd se moze da memorise u jednu od blok ili singl registracija.Poooz

dariusmidi
07.02.2010, 12:08
Samo jedna mala ispraka, Ketron nije americka firma vec nam je mnogo blize. Ketron je italijanska firma, nalazi se u Ankoni i evo adrese:

KETRON s.r.l.
Via Taliercio Giuseppe,
Frazione Baraccola,
AN 60020, Italy
fax 071 2857748

zeljko
07.02.2010, 20:43
Dobra je to klavijatura sigurno samo je treba srediti za nasu muziku kosto rece sejox u jednom postu..sve klacvijature su pravljene za zapadno trziste ali ih nasi muzicari srede upornim radom za nasu muziku.Koliko znam i sto sam procitao po netu u vezi audye ima i sampler,pa mislim da nije problem da se i snime instrumenti ili registri harmonika za nasu muziku,ako je moguce snimanje.Bas cu da se malo vise raspitam ovih dana.

dariusmidi
11.02.2010, 02:20
Naravno da moze da sempluje. Koliko sam video iz prelistavanja uputstva, Audya ima vrlo slican meni kao i kod ostalih Ketron aranzera. Jedini Ketron stariji od Audya koji moze da sempluje je X-1 i sempler je gotovo identican, dakle dobar ;-) (ostali Ketroni samo mogu da ucitavaju WAV i AIFF fajlove, koji se kasnije pakuju po dirkama i tako se pravi boja).
Ali verujem da ce i pored toga sto AUDYA ima sopstveni sempler, vecina korisnika WAV fajlove pripremiti u kompjuteru i onda od njih praviti boje u klavijaturi.
Slusao sam demo snimke na ovom sajtu, AUDYA zvuci tako verno, da je tesko poverovati da ovo sve svira klavijatura: http://www.ketronmusic.co.uk/media/video/index.html

BasariStudios
11.02.2010, 04:02
AUDYA momentalno kako jest nema Sampler, isto moze ko i SD1 da cita gotove files
al ne i Samplira. Takodje kako jeste sada nema ni Style Editor u sebe.
Za sad mi jos stoji u klozetu, dalje neznam al kod mene nema neku svjetlu buducnost.

Vule
11.02.2010, 04:41
Ako sam dobro shvatio,može da čita semplove i da ih reprodukuje ali ih ne može sama usnimavati? To je i ajde da kažem manje bitno,ali da nema Style Editor?! Znači li to da se na njoj ne mogu raditi ritmovi,ili sam ja loše nešto razumeo?


3600-3700 eura...u čemu je štos?

BasariStudios
11.02.2010, 06:00
Bas tako, na njoj nemoze se ritmovi raditi a Sampler je ugradjen al neaktiviran.
OS 4 koji ce izlaziti uskoro mozda ce otvoriti Style Editor. Postoji Style Editor al
moras sve preko PC, samo S0ftware verzija za sada sa OS 3. Kao sto sam rekao,
nema svetlu buducnost, ko i moja cura, na pocetku sam bio sretan al posle koji
dan odma sam joj dao nogu u guzicu, kad sam skontao sve njene boje.

dariusmidi
11.02.2010, 11:45
Moguce je da kompanija hoce da dobije na vremenu, da bi razvili pouzdan operativni sistem bez bagova, pa onda rade deo po deo. AUDYA je dobra platforma, ko zna kakva ce sve prosirenja i softverska poboljsanja imati u buducnosti. Nesto se suskalo o PC-baziranoj AUDYA koja ce imati unutra PC maticnu plocu i 4 Gb RAM.
A mozda su to ona italijanska posla, i Ferari kosta milion evra, a kad pogledas, to je samo auto.

RadeKOKI
11.02.2010, 12:23
Pozz..Nekad sam imao Ketrona doduse stari X1 i mogu samo reci hvale da napisem o tim aranzerima. medjutim ova AUDYA ipak se ispostavila ona moja "tresla se gora rodio se mis" na papiru ima sve ali uzivo po utiscima onih sto su je probali i koji su je kupili nije bas doterana do "savrsenstva" interni editor za stylove je ipak i tekako potreban.... a za taj novac od 3-4000 eura mora da ima i gigabitni sempler u sebi uzimajuci u vidu sta se moze uzeti za te pare krecem od pa2x koji je 2800 i tyros 3 koji se vrti na 3000 eura pre bi ga zblizio sa yamahom po karakteristikama hardvera (mislim na sempler preciznije)..sto se tice samih ROM zvukova o ketronu nema potrebe da se prica fabricki sto se da u njioj iskreno nije nista ali treba da se pretrese da bi to "zazvucalo' za nase muziciranje e sad kad pogledamo za 4000 jura moze da se uzme i openlab koji je na windows platformi i instalacijom virualnih aranzera i semplera dobija se mnooooooooogo mocnija masina nego sve druge na trzistu trenutno..tako da treba pustiti jos da se ovaj aranzer malo "smiri" sa cenom i prati razvoj samog operativnog sistema..pa onda doneti onu konacnu dal vredi ili ne..za sad kao i prvog dana ljudi placaju "trial" verziju aranzera e sad je pitanje, ima li to smisla davati ogroman novac za nesto sto je jos u nekom da kazemo razvoju ??

Vule
11.02.2010, 12:27
Naravno da nema smisla davati tolike pare za nešto što ne radi...:(

dariusmidi
11.02.2010, 16:07
Ne treba biti pesimista. Ipak AUDYA zvuci onako kako mnogi aranzeri nikad nece moci, a neki drugi mozda ce zvucati priblizno, ali s teskom mukom oko programiranja. Mislim da to sto su dali fabricki, vredi i vise od 4000 eur.

RadeKOKI
11.02.2010, 16:30
@dariusmidi
Ma ok je to sto kazes da zvuci...uredu slazem se...ja sam davno pricao da je ketron uvek bio ispred vremena za razliku od konkurencije, ali ali ali.. e sad mogla je i famozna velika trojka da izbaci aranzer na istom principu sinhronizaciju audio i midi podataka u aranzer, medjutim svi znamo da poslovna politika nalaze da se sve daje na kasicicu, prvo interni semplovi "rx, mx, bx, xx" tehnologije ... super artikulaicija muda sarme, sempleri od 8-16-32-64....MB rama...bla bla i imas pad trake za loop-ove ;) e sad kad bi svi izbacili tolko savrsen aranzer sta bi posle bilo ?? Svi to trenutno mogu s`obzirom u kojem dobu tehnologije zivimo moguce je ali jednostavno nece, stvorili su poverenje kupaca tokom proteklih decenija tako da bilo koja kompanija da izbaci neki dobar primerak slabo ce se prodavati za razliku od velike trojke...tako da prepustice se vremenu pa ce sigurno biti isplativ tih 4000 eura moje misljenje po ovim pricama i tim sto daje da "NE VREDI TE PARE"...kolko god on zvucao neverovatno i realisticno tako da...

Vule
11.02.2010, 17:10
Ne treba biti pesimista. Ipak AUDYA zvuci onako kako mnogi aranzeri nikad nece moci, a neki drugi mozda ce zvucati priblizno, ali s teskom mukom oko programiranja. Mislim da to sto su dali fabricki, vredi i vise od 4000 eur.

E ova tvrdnja mi deluje interesantno pa bih voleo da mi je obrazložiš?

Ja bih za 4000 eura jako dobro znao šta da kupim...

dariusmidi
11.02.2010, 17:32
Naravno, svako zadovoljstvo ima cenu. Ima puno isplativijih automobila od Rolls-Royce i Bentley, ali ono sto ovi nude je neuporedivo sa ostatkom sveta. Tako je i sa AUDYA.

Vule
11.02.2010, 17:41
Imam utisak da nisi raspoložen da argumentovano obrazlažeš svoje tvrdnje,nekako mi više deluje da bi malo da provociraš?

dariusmidi
11.02.2010, 17:47
Ovo je Ketron forum. Dakle ne vidim kako je moguce da provokacija dolazi od mene?

Vule
11.02.2010, 17:54
Ma šta kažeš,Ketron Forum a? :confused:



Podseti me kad ti istekne ban da ti objasnim razliku izmedju "pametnog" i "pametnjakovića",može ti biti od koristi...i sledeći put prvo lepo prvo pročitaš Pravilnik Kuće u koju ulaziš i tako ispoštuješ domaćina a ne ovako...pozdrav

BasariStudios
11.02.2010, 19:15
Nesto se suskalo o PC-baziranoj AUDYA koja ce imati unutra PC maticnu plocu i 4 Gb RAM.

Nikada nece ni biti...takva masina vec postoji, Kralj svih masina, OL NEKO XXL.

zeljko
11.02.2010, 19:34
Znaci bolje je pricekat!!! Ja vjerujem vama posto ste duze od mene u ovom poslu i veci eksperti,tako da ce i biti tako kosto kazete..prvo pratit razvijanje klavijature pa ako bude sve kako treba sa obecanim mozda cak i da kupim.Za sada mislim da je dovoljan i ovaj moj modul za ucenje.Hvala svima na objasnjenjima.Pozzzz

Vule
11.02.2010, 19:37
Posle svega što sam čuo na raznim audio prezentacijama bio sam jako zainteresovan da pogledam ovaj model ali posle ovih saznanja oko stilova...nisam siguran

gega
31.05.2010, 19:52
Pozdrav svima.

Tema je malo starija ali eto danas mi se pruzila prilika da nesmetano provedem dva sata sa u pocetku jako hvaljenom Audyom.
Muzicka kuca u PUCH-u je imala proslavu dvadesetogodisnjice postojanja
pa su bili velikodusni :D
Procitao sam skoro sve vase postove o temi Audya,ima misljenja raznih a moje izgleda ovako..

Ritmovi fantasticni kao i mogucnosti obrade vise nego GUT
Boje,sound uopste jako izrazajan.... isto jako GUT..
i to je sve..
Sto se tice same klavijature jos pozitivnog ....su 76 dirki koje i nisu nekog zavidnog kvaliteta za ovu klasu tj klasu u koju se ubraja Audya.
Dizajn ... jeftin...:( malo teza igracka.
Obrada..tasteri komande kao i raspored tastera je nelogican ili bar ni ne slici rasporedu ostalih marki sto moze biti stvar ukusa i navike ali svakome ko svira uzivo zelim puno srece...i jako jako dobro poznavanje MENI-a posto ni u najmanju ruku nije logican.
Cena mu je ovde i sada 3900 Eura,voljni su da izadzu u susret i spuste na 3500...ali niko ziv ne kupuje ovu klavijaturu,nasi pogotovu ;)
Moje razocaranje je veliko posto sam ocekivao puno puno vise od ovoga
i dugo sam cekao da mi se pruzi prilika da je isprobam.Zivim u okolini gde ima stvarno puno vecih muzickih kuca ali nijedna ne zeli da se bakce sa AUDYA modelom pa sam morao skroz do Nemacke granice .
Ne zelim da uvredim simpatizere ovog modela ili uopste obazavaoce Ketron familije ali fakt je da se za tu gomilu novca moze kupiti puno bolja klavijatura .
Dok ne zaboravim..u vreme kada je Kreso poceo temu o ovom modelu se jos nije pisalo o tome da je Audya izasla sa OS koji je bio nedovrsen i ,,bolesljiv,,i da je Ketron vracao klavijature u radnje da bi instalirali novu verziju. Cak je bilo zastoja u liferovanju posto su prodavci odbijali da prime robu dok se to ne sredi.Zato se u oglasima moze procitati extra podvuceno ,,novi os,,
Eto to su moji utisci o ovom modelu.Ne zelim nikoga da razgnevim ali svako ko zeli da polemise na ovu temu prvo neka sedne za ovu klavijaturu.
Sve vas pozdravljam;)

Bokic
01.06.2010, 16:43
gego druze,
nisam bas siguran da sam razumeo tvoj post. Ako se ne varam, GUT znaci dobro ? :confused:
Malo me zbunilo to sto prvo hvalis najvaznije - ritmove i boje (ako GUT znaci dobro), a onda kazes da je 3500 puno za nju, ne zelis nikog da razgnevis ?? Minuse koje si naveo su mi jasni.
Reci mi, da bih ja konkretnije shvatio, kakva je razlika zvucno, u odnosu na Tyrosa3, posto to znas iz prve ruke? Ritmovi i boje ? Intresuju me naravno fabricki.
Da me ne shvatis pogresno, ne spadam u grupu gnevnih nego radoznalih.:lol:

zeljko
01.06.2010, 16:49
Da to znaci GUT..Pooz

gega
01.06.2010, 17:14
Nema frke.:)
Namerno nisam usporedzivao sa Ty3 ili drugom markom tj modelom da ne bi bilo da hvalim jedno a kudim drugo.
Ne zelim omalovazavati klavijaturu niti postaci neku diskusiju oko toga..iznosim moje licno misljenje i utiske, a treba biti fer i istaci pozitivne osobine (time sam i poceo da pisem) a ono sto se meni ne svidza moze biti stvar ukusa ili vise razocaranje posto su mi ocekivanja bila veca.
Ja sam se samo postavio u situaciju... da imam te pare u dzepu kao sto nemam :lol: dali bi bio spreman platiti 3500 Eura i reci ...e sada sam kupio aparacik i udovoljio dusi....? Svakim minutom mi je sve manje imponovala pocev od meni-a koji je za mene nelogican u beskrajnost kao i raspored komandi koje su izvucene ,do optickog izgleda ,a o izradi ne treba govoriti jer je tu konstruktoru falilo maste. Posto si spomenuo ritmove i soundove,
i to je jako bitno (ne najvaznije za mene bar)) i utisak je pozitvan ali u celini gledajuci nije ,,moj tip,,
Prodavac me isto nije uverio svojim argumentima jer ih nije ni puno imao a mislim da je razlog izmedzu ostalog taj sto se slabo kupuje audya a i malo je poznaju. ne bih zeleo da se neko naljuti,ovo su cisto moji utisci :)
Pozdrav

perica001
10.04.2012, 00:26
Koji format semplova moze ici u Audyu??

daree
10.04.2012, 11:27
Wav

perica001
10.04.2012, 18:42
a osim wave- dali moze nekakav kmp ili slicno

zoric
10.04.2012, 19:00
Iskreno nebitno ti je koji je format,vrlo lako mozes da konvertujes sve vrste formata putem awave studio programa!

Sent from my Desire HD using Tapatalk