PDA

Pokaži Full Verziju : Sviranje klavira


Razer
06.05.2011, 10:21
Pozdrav,
već par godina sviram klavijature (pa 500 trenutno) i dobro me ide.. NEgo sada dolazi problem kada se od mene hoće da sviram klavir (zbog benda). A što se tiče klavira neznam ga baš.

Evo recimo imam akorde A,E itd.. i sad kako ja uvijek sviram na ritam (pa sa tri prsta sviram akorde,) i sad je problem kod klavira da se nesvira cijeli akord..

Što mi preporućujete.. da li radim s nekim, ja sam inace samouk što bi trebao napravit, čitat, vježbat?

Inaće imam problem kod "stvaranja svog ritma"..

zukae
06.05.2011, 11:11
Prvi mi problem nije baš najjansniji "da se ne svira cijeli akord".
Drugi problem ritma. Ako sviras zapadnjacku muziku, nije teško, samo ti treba 8 beat da znas svirat, mozda shuffle.
Za pocetak uzmes program piano booster. Prikopcas klavijaturu na komp. Skines neki midi sa jednostavnim klavirom, i onda pustis na komp. Dodje ti kao igrica (kao guitar hero za klavir), al odlicno mozes da naucis.

Razer
06.05.2011, 12:26
da se nesvira cijeli akord.. mislia sam da neću na klaviru lupat c,e,g već c1 c2 i sl.

zukae
06.05.2011, 13:11
Lijevom rukom sigurno neces svirati sve note akorda u niskim oktavama. Pravilo je da lijevom rukom sviras samo korijen akorda, a desnom rukom sviras sve note u akordu. Buduci da si u bendu, ne moras svirati i melodiju.
Povremeno ubaci neku frazu, lick, dio melodije ili odgovor melodiji pjevaca (u mnogim pjesmama ide stih pa odgovor instrumenta), pa se opet vrati na sviranje akorda.
Slusaj neku pjesmu sa klavirom pa pokusaj da otprilike dobijes slicnu pratnju.
Nabavi sustain papucicu.

Razer
06.05.2011, 13:55
Hehe sustain papucicu sam danas uzeo.. Pa sam lagano počeo svirkat.. Za početak sam u crkvenom bendu (profesionalnijem - znaci gitare, bas gitare, itd.) i sad kako bi treba uskoro svirat čak sam razmislio da lijevom rukom stavim neki lagani strings a desna klavir.. Što vi mislite za to?

zukae
07.05.2011, 18:23
Jedino ako aranzman zahtjeva da imas stringse i klavir, ali ima vas dovoljno u bendu da ne moraš sad dva instrumenta svirat, pogotovo ako to bude samo držanje akorda. Bolje se posveti jednom instrumentu pa da valja. Zaboravio sam ti reći, nemoj ići lijevom rukom suviše nisko na klaviru. Ima bas gitara za to, gledaj da lijevu ruku primakneš bliže desnoj. Kad sviras solo onda mozes svirat i niže oktave. Nemoj se ograničiti samo na klavir, koristi i električne klavire, samo onda manje sa sustain papučicom radi.