PDA

Pokaži Full Verziju : Bass traka


iljusin
03.05.2011, 16:23
Kad se miksa bas traka,dali se ona duplira ili ne.Ja sam gledao neku skolu miksa al na nemackom tip duplira bas traku jednu stavi skroz L a drugu R i onda ukljuci fazu na R onaj prekrizeni kruzic i kao to je to.Al ja nerazumem nemacki , pa imali ko iskustva sa ovim zasto se ovo radi i kad?

I jos jedno pitanje.Citao sam ovde na forumu da se i dobos duplira.Kako se panorama postavlja za te dve trake ,jel se razdvaja il su u centru obadve trake.

grandia
03.05.2011, 16:52
verovatno mislis na LOOP i CYCLE .... u tom slucaju se traka bezprekidno ponavlja od markera L do R i sve opet iz pocetka ...

a bilo bi bolje da malo razumljivije postavis pitanje.

gde se sta miksa? u kljavu il pc-sekvencer, na miksetu? i sta mislis kad kazes "MIKSANJE" ?:confused:

danijel011
03.05.2011, 21:54
Jasno je pitanje ;) Mislio je na mix neke pesme u sekvenceru.

Što se tiče basa, dupliranje nije pravilo ali se primenjuje. Iz više razloga, čitao sam da neke tekstove o tome, neki ptimenjuju različite efekte na svaku traku, različit EQ, HP filter, pa i za igranje sa panoramom. Bio je neki tutorial na YT baš o tome kako se neki bas slajd sređuje da ide skroz od leve do desne strane u 2 sekunde, potraži malo. Sve u svemu zavisi od numere koja se radi, tipa pesme i ima li potrebe za tim.
Nisam ni ja baš neki stručnjak za produkciju da bi ti objasnio detalje, i ja sam u fazi učenja ;)
Pozdrav

grandia
03.05.2011, 22:38
:D
sad je i meni pitanje jasno ... al tek kad sam po 5. put procitao :lol:

tu moram da pashem - sa takvim miksanjem jos nisam imao kontakt :(

harepa50
03.05.2011, 23:45
Prvi put cujem za ovo :) To mi nikad nije palo napamet. Recimo,ako sam htio da mi bass seta lijevo-desno koristio sam plugin kao auto-panner ili slicno, mada nije bilo toliko vremenski precizno. Inace je praksa da se bass panira na centar, i da se poradi na eq prvenstveno. Da ne pametujem, nisam profesionalac ali se volim baviti ovim stvarima, pa ako ima neki studio master na Forumu (a znam da ima :P ) nek nam napise stagod o ovome, ako ga ne mrzi :)

Pozdrav svima

Narodnjak300
05.05.2011, 23:34
Prosto je, probaj da experimentises sa obrtanjem faze na kick-u recimo, kad obrnes fazu cuces kako se niske frekvencije bolje probiju kroz mix ili suprotno, tako isto kod bass ali to sa dupliranjem traka mi nije jasno pogotovo na basu ali posto kazes da jednu stavi skor na L drugu na R, time zeli da dobije sirinu ali ne dobija se samo panovanjem, treba izabati odgovarajuci reverb (room) pa ako treba i taj reverb panovati...Inace ako su te L i R trake potpuno iste a to podrazumeva da su iste jacine, da im je isti sample rate i bit rate, da krecu u isto vreme i ako na jednu okrene fazu onda nebi trebalo nista da se cuje +1-1=0

danijel011
06.05.2011, 17:01
Ima još jedna tehnika koja se koristi kod mixanja bas trake, mada se to odnosi na snimljen živi bas, ne na kucan u sekvenceru. Snimaju se paralelno dve bas trake, jedna iz bas pojačala preko DI-a a druga mikrofonom ispred zvučnika, pa se to kombinuje.

Takođe sam čitao na nekom stranom forumu da su tu tehniku Red Hot Chili Peppers koristili na jednom albumu, dupla bas traka, a različiti efekti... npr. jedan je fretless, drugi pick (ne ova kombinacija, ovo je samo primer) i sl.

Nije ovo ništa novo, dupliranje se odavno koristi za sve instrumente, pa i bas. Samo valjda prvo treba znati šta se želi i može postići time ;)