Pokaži Full Verziju : Ketron Audya - komentari i iskustva
nikadvisekorg
27.04.2012, 13:37
Mislim da grešite kolega, forum upravo zato i služi da ne bi morali da skoknemo do prodavnice već da iz prve ruke čujemo i pozitivne a i negativne stvari jednog instrumenta. I sam pomno pratim temu, ali ne mogu a da ne primetim da jedino kad je u pitanju ketron niko ne govori o negativnim stvarima kao da ćemo vas osuditi ako ste dali novac za nju.... naprotiv, instrument trebate sagledati iz oba ugla i kao svirač, i kao kupac.
Stičem utisak kao da sam na temi o pa800, svi koji ga imaju hvale ga na sva usta i niko ne priča o negativnim stranama kao da mi ne znamo ništa o tome.... i čak oštro napadaju one koji pominju te nedostatke.
Da li je problem u tome što niste dovoljno proučili svoj instrument, pa nam ne možete još detaljnije pomoći u sagledavanju celokupne slike,
ili je problem baš u tome što ste ga proučili pa vidite u čemu je problem....
umjesto što branite Ketrona kao da Vam je kakva djevojka ili rod rođeni, postavite nam svoje demo snimkePostavio je gerag jedan snimak Burli i to u ovoj temi, ama nesto je to bilo sramezljivo i totalno neubjedljivo. Da uporedimo kao ozbiljni ljudi taj snimak na primjer, sa tvojim snimcima ili snimcima kolege Bobana, pa sa Markovim snimcima i... zakljucak ce biti, bar kod onih koji na ovo sve gledaju neoptereceni predrasudama i "velikom ljubavlju", da je Audyja daleko od onoga kako je pokusavaju predstaviti pojedinci. Mogu da urade i par novih demo snimaka, kako ti rece, neka uzmu sebi vremena i specijalno se pripreme za to snimanje. Kako god im volja. Stojim iza svega sto sam napisao o Audyji (to moze odmah i da se cuje uporedjujuci taj geragov snimak sa snimcima gore navedenih kolega) ali ne vrijedi vise pricati, dosao je red na sviranje, mada mi se cini da ce od toga slabo sta da bude jer vidis da nam se savjetuje da odemo do prodavnice. Ne mogu se oteti utisku da tu nesto nije uredu.
Ja lično nemam tih problema da sam "vjenčan" sa Korgom ili bilo kojim drugim brendom! Sutra da se pojavi neki aranžer by Fudžijama a da meni odgovara uzeću ga i pri tome neću puno voditi računa šta kaže čaršija, tj. forumi.
Kolega @gerag mene zanimaju snimci i kako radi Audya, nemam mogućnost da "skoknem" do prodavnice i da je isprobam, slušajući razne prezentacije po netu sam stekao dojam da u startu sa fabričkim resursima zvuči bolje i "masnije" od Pa2 bar kad je pitanju aranžerski dio! Mišljenja sam da Korg u osnovi zvuči "plitko i tanko".
Međutim, ja u toku svirke koristim možda par fabričkih ritmova kojima sam samo promijenio bubanj i ubacio sempl pa je zvučna slika potpuno drugačija! Hoću da kažem kako imam prostora i mogućnosti da po svom ličnom ukusu i nahođenju kreiram kako će da mi zvuči klavijatura.
Prosto me zanima kako Vam radi Audya, ovo što sam slušao je iz Radićeve "kuhinje" i zvuči dobro i zanimljivo, ali nije valjda da će sad svaki Ketron da bude istovetan?
Tyros 2 i gerag koliko ste puta do sada rekli da necete vise komentarisati i da idete vjezbati,a svaki put se pojavite i ponovo iz pocetka pocinjete da odgovarate na svaki post?Hajd sto odgovorite nije problem,ali se osjeti da iz tih postova zelite samo da se raspravljate s kolegom Tranzitom a ni sami ne znate sta hocete tacno da kazete,vec hocete da napravite covjeka da nista ne zna,samo vam nece to poci za rukom ja mislim...tranzit je veliki zalogaj za vas:lol:Ja vam savjetujem da prvo malo vise uvjezbate kao sto i sami rekoste,pa se onda javite drugu tranzitu...Pozz
ako se ne prica o operativnoscu,ceni i koja kako je sredjena,audya zvuci ozbiljnije nego svi korgovi,vrlo je dobra i za studiski rad,cuo sam klavijaturu kod jednog decka u studio,jednostavno ubija.Sto se tice korga osim za takozvano tezgarenje ne mozes je za nista drugo upotrebiti,sklopis jedva set ili 2, sve ritmove gaze sa tim setom i cuti tamo gde si....sve u svemu kad saberes i oduzmes izadje na kraju da je korg skuplji nego audya,to je moje misljenje...inace sviram PA800
cuo sam klavijaturu kod jednog decka u studio,jednostavno ubija.Koga... kako... ?
Sto se tice korga osim za takozvano tezgarenje ne mozes je za nista drugo upotrebitiA za sta se to Audyja moze jos upotrijebiti sto taj Korg ne moze ?
cuti tamo gde si....Ovo si vrlo dobro napisao.
dali je ovo site gde svako moze da napise svoje misljenje?e sad,ima ovde dosta samouverenih pametnjakovica sto jedva cekaju da neko napise nesto suprotno od ono sto oni misle....necu da imenujem nikoga....inace imam svoje studio punih 10 godina i samo sam izneo svoja iskustva i nista vise....
Ama ti si samo iznio da se tebi Audyja svidjela na prvi pogled jer si je "cuo kod jednog decka u studio" i nista vise. To je vrlo slabo i kratkotrajno iskustvo i bez da si bilo kako argumentovao, tvrdis da je Audyja bolja od Korgovih aranzera. Nisi se potrudio cak ni da bar ovlas procitas sta je do sada pisano u ovoj temi, a pisano je dosta. Taj tvoj post nikome nece pomoci da eventualno donese odluku o kupovini Audyje ili ne.
malo opsirnije,audya ima dosta fabricki sredjenih boja zlata vrednih za studio, sto i brdo vst instrumenata ne mogu tako da prozvuce,znaci sami fabricki soundovi ne traze mnogo procesiranja a zvuce vrlo siroko i mocno,dok kod korgovih aranzera nije takav slucaj,90% zvukova nisu uopste fabricki sredjeni,frekvencije joj nisu uopste uravnotezeni i kad se uzme u obzir da sami sampler u korgu nije bas za pohvalu,audya je svakako vredniji.....to sam hteo da kazem
Ne bih bas rekao da je 90% fabrickih sounda kod PA3X frekventno neuravnotezeno, to je neozbiljna tvrdnja koja je totalno netacna a jos neozbiljnija da je Audyja sa svojih jadnih 320MB ROM sample contenta bolja od "brda VST instrumenata". Imas li na umu da bolji VST instrumenti baziraju na contentima i do stotinak GBa pa kod nekih, na primjer, samo jedna crash cinela zauzima vise sample contenta nego cjelokupni ROM Audyje. Necemo ni pominjati ogromnu razliku u kvalitetu efekata u korist softver instrumenata. Ubjedljivo najneozbiljnija je ipak tvrdnja, da Audyja ima dosta fabricki sredjenih sounda "zlata vrijednih za studio". Audyja i studio to nikako ne ide skupa, to ne samo da je neozbiljno nego je i smijesno.
nikadvisekorg
27.04.2012, 20:41
malo opsirnije,audya ima dosta fabricki sredjenih boja zlata vrednih za studio, sto i brdo vst instrumenata ne mogu tako da prozvuce,znaci sami fabricki soundovi ne traze mnogo procesiranja a zvuce vrlo siroko i mocno,dok kod korgovih aranzera nije takav slucaj,90% zvukova nisu uopste fabricki sredjeni,frekvencije joj nisu uopste uravnotezeni i kad se uzme u obzir da sami sampler u korgu nije bas za pohvalu,audya je svakako vredniji.....to sam hteo da kazem
Vredniji u kojoj sferi? Sam si rekao ima boja za studio, ali zaboravljaš da je ovde 95% muzičara koji nemaju veze sa studiom i bitniji im je funkcionalni deo klavijature.
Kako onda objašnjavaš to što su svi zakleti rolandovci ostavili G seriju i prešli na PA, svi su oni znali da je zvuk "lošiji" za njihove rolandovske uši ali su nauštrb kvaliteta ipak odabrali korg baš zbog onoga što nema veze sa zvukom. A nas ovde to više zanima negoli sam zvuk. Jer par dobrih ritmova možeš da napraviš i na gem wk6 koji ima 32mb ram-a (kao pa1x) i da staviš demo i šta s tim? Poenta je da se lepo razmotre sve mogućnosti i nemogućnosti audya aranžera.... a ovako kako je krenula tema pretvoriće se u običnu kafansku raspravu zbog pojedinaca koji su upecali ribu od dva metra.....
Zakacih se onako sa bine pre nego sto krenem sa svirkom . . . Ehhhh sto bih voleo znat' ko je ovaj tranzit pa da ga onako bas od meraka povedem na pivo i pecenje ;-)
Postovano sa mobilnog uređaja
Ja bih mogao da predpostavim odprilike ko bih mogao da bude:DSamo necu da kazem:confused:
Ne bih bas rekao da je 90% fabrickih sounda kod PA3X frekventno neuravnotezeno, to je neozbiljna tvrdnja koja je totalno netacna a jos neozbiljnija da je Audyja sa svojih jadnih 320MB ROM sample contenta bolja od "brda VST instrumenata". Imas li na umu da bolji VST instrumenti baziraju na contentima i do stotinak GBa pa kod nekih, na primjer, samo jedna crash cinela zauzima vise sample contenta nego cjelokupni ROM Audyje. Necemo ni pominjati ogromnu razliku u kvalitetu efekata u korist softver instrumenata. Ubjedljivo najneozbiljnija je ipak tvrdnja, da Audyja ima dosta fabricki sredjenih sounda "zlata vrijednih za studio". Audyja i studio to nikako ne ide skupa, to ne samo da je neozbiljno nego je i smijesno.
da ne ulazimo u polemiku,nego samo jedno pitanje,dali si upoznat sa time da velicina jedne boje nema veze sa sam kvalitet?recimo moze jedna boja BASS-a da ima 100 mb a nikako da ne legne u zvucnik a kontra od ovo,moze da ima bass samo 2 mb a da ubije i da je tamo gde mu je mesto..Dali znas koliko ROM-a ima legendarni KORG T3 recimo?po tvojoj logici treba T3 da bude rupa od klavijature
Da samo mozes i da predpostavis koliko sam upoznat... ihhhaaaaa. Naravno da kvalitet sounda direktno i proporcionalno zavisi od sample contenta. Tu pricu koju ti pricas sam cuo bar desetak hiljada puta i to uvijek od ljudi koji sa ovom materijom nemaju posebnih dodira pa samim tim i nemaju pregled svih faktora koji su bitni u ovom domenu. To "legne" ili "ne legne u zvucnik" nema veze sa tim sto ti pises vec sa znanjem koje je potrebno da bi to sve "leglo". Pominjes "legendarnog" Korga T3, sigurno da je on u svoje vrijeme kada je izisao (1989. god.) bio "cudo tehnike" sa svojom AI sintezom i da je, ustvari ne on vec Korg M1 ciji je T3 nasljednik, ostavio traga u istoriji muzickih instrumenata ali obrati posebnu paznju na rijec "istoriji". Danas kada bi se pojavio na trzistu, ne bi ga niko ni primjetio. Nemam obicaj da karakterisem instrumente tim izrazima koje ti upotrebljavas (rupa) ali cu biti konkretniji, taj isti legendarni T3 bi danas bio jama.
Da samo mozes i da predpostavis koliko sam upoznat... ihhhaaaaa. Naravno da kvalitet sounda direktno i proporcionalno zavisi od sample contenta. Tu pricu koju ti pricas sam cuo bar desetak hiljada puta i to uvijek od ljudi koji sa ovom materijom nemaju posebnih dodira pa samim tim i nemaju pregled svih faktora koji su bitni u ovom domenu. To "legne" ili "ne legne u zvucnik" nema veze sa tim sto ti pises vec sa znanjem koje je potrebno da bi to sve "leglo". Pominjes "legendarnog" Korga T3, sigurno da je on u svoje vrijeme kada je izisao (1989. god.) bio "cudo tehnike" sa svojom AI sintezom i da je, ustvari ne on vec Korg M1 ciji je T3 nasljednik, ostavio traga u istoriji muzickih instrumenata ali obrati posebnu paznju na rijec "istoriji". Danas kada bi se pojavio na trzistu, ne bi ga niko ni primjetio. Nemam obicaj da karakterisem instrumente tim izrazima koje ti upotrebljavas (rupa) ali cu biti konkretniji, taj isti legendarni T3 bi danas bio jama. ovoj prici nema kraja,ti jedno ja drugo,imas neki demo,studiski snimak ili bilo sta,hocu da cujem,interesuje me tvoje shvacanje oko zvucne slike......nije ironicno ili provokativno,ozbiljno bih hteo da cujem.....pozz
I kad cujes taj moj nekakav demo, onda ces biti upoznat sa mojim shvatanjem zvucne slike ? To moje shvatanje uopste nije bitno, ovdje diskutujemo o Audyji 5, mada si malo skrenuo sa teme pa otisao cak do T3 koji ima vrlo malo veze sa onim sto se danas desava na ovom polju. U pitanju su cinjenice a ne ukusi, fakti koji karakterisu jedan instrument. U danasnje vrijeme su svi proizvodjaci sakupili dovoljno znanja da bi mogli spremiti kvalitetan sample ROM i tu su razlike minimalne ali... u nastavku proizvodnje dolazi do razlika, manjih ili vecih. Taj sample content mora da se propusti kroz nekakvu sintezu koju opet karakterisu specificni filteri, LFOi itd... a to sve je vrlo razlicito od proizvodjaca, do proizvodjaca. Zatim nastaju ogromne razlike u ergonomiji instrumenata, u funkcionalnosti, u kvalitetu komponenata itd... itd... Na svim ovim poljima Ketron jos uvijek ima malo da ponudi.
Teorija,Teorija,Teorija u nedogled!!!Postavi neki snimak ili daj bilo kakav valjan dokaz u vezi toga sto tvrdis.
Dodato:
Uostalom slika govori vise od reci!!!
http://www.youtube.com/watch?v=fOfGYrM8Z70
http://www.youtube.com/watch?v=G4E7xbAHWPo&feature=channel&list=UL
http://www.youtube.com/watch?v=GA0qzZlEZyA&feature=autoplay&list=ULG4E7xbAHWPo&playnext=1
http://www.youtube.com/watch?v=XcXctu80rYc&feature=BFa&list=ULGA0qzZlEZyA
http://www.youtube.com/watch?v=sWMXF-ATETs&feature=BFa&list=ULXcXctu80rYc
http://www.youtube.com/watch?v=czNNG1kOlgU&feature=BFa&list=ULfOfGYrM8Z70
http://www.youtube.com/watch?v=G4E7xbAHWPo&feature=BFa&list=ULczNNG1kOlgU
Na osnovu ovih snimaka i onog pre toga,ja mogu samo reci da Audia 5 zvuci razlicito u odnosu na ostale aranzere u toj klasi,dodje mu ko neko osvezenje..Sad da li zvuci bolje ili gore u odnosu na konkurenciju,to je sve subjektivno,ko kako cuje,i kako zna da sredi spravu:">,na kraju nije ni bitno,svira svako ko sta voli,ali da zvuci razlicito,zvuci..dal je vredno tih para,vreme ce pokazati..pozdrav
evo demo pa preslusajte fabriku
http://www.ketron.it/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=28&lang=eng
:confused:
:lol:
@gerag - tako se to radi, jedino ovako ima smisla bilo što komentirati. Nakon preslušanih snimaka ostajem pri svom mišljenju kao i prije (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=213420&postcount=142) kada sam komentirao prvi demo koji si postavio. I što se tiče sounda, ali isto tako i "preskakanja".
Slažem se s Milan$-ovim mišljenjem da je sound drugačiji i ja ne bih rekao da je različit, nego da je bolji. Naravno, to je moj ukus i nemam ništa protiv onih koji se sa mnom ne slažu. I da budem potpuno precizan, ne radi se "drastično boljem soundu koji je par stepenica iznad konkurencije" kao što se ovdje govorilo. Radi se o malom pomaku u soundu i meni se on sviđa.
Ali i u ovim snimkama se čuje onaj problem "kašljucanja". Poslušaj demo 7/8 - 0,25 ili još gore na bit - 0,6. To je ono što sam čuo "na prvu" i što je vrlo primjetno, nisam se trudio previše analizirati. Da ne postoji niti jedan drugi problem sa Audyom, ovaj koji pominjem je dovoljan razlog da ga ja ne bih kupio. Ali to je opet samo moj stav.
Moj komentar na demo snimke se odnosi samo na Audyu, nikako na usporedbu s Korgom. Mislim da nije korektno na ovaj način uspoređivati klavijature. Očigledno je da su svi korišteni stylovi maximalno prilagođeni Audyi i da su samo "ubačeni" u Korga. Uostalom, svi znamo da Korg može zvučati mnogo ozbiljnije nego što to pokazuje tvoj snimak. Da netko od poznavaoca Korga (a ovdje ih na forumu svakako ne nedostaje) malo uredi ove stylove onda bi usporedba imala barem nekakvog smisla. Ovako .....
I još jedna stvar zbog koje ovakva usporedba nije korektna. Nivo i gustoća audio zapisa jasno pokazuje da je način snimanja drugačiji kod Audye i Korga. Jasno je to vidljivo na slici (demo 7/8) koji postavljam ali i na ostalim snimcima koje si postavio.
"Casper" ja mislim da je sve ovo u sustini sizifov posao.Prava slika i kvalitet nekog instrumenta se ne moze steci na ovaj nacin-moze samo priblizno.Treba imati pored sebe i jedan i drugi instrument i jedino na taj nacin se moze oceniti realan kvalitet jednog i drugog.Ja imam mogucnost da to sebi priustim i iznosim "LICNI" stav i normalno je da ga i branim jer na kraju krajeva imam tridesetogodisnje muzicko iskustvo iza sebe znam sta je dobar zvuk i ne treba niko da me to uci(kao neki sveznajuci pojedinci sa foruma).Ja i Tyros 2 sa foruma ispadosmo cne ovce i neznalice zato sto izgleda jedini imamo Audyu i iznosimo "REALNO MISLJENJE" a neki sve znaju a nisu Audyu videli uzivo!!!Ja koristim Audyu za "LIVEEEEEEEEE" i to radi odlicno,da nije tako sigurno je ne bi drzao vec bi otisla na dobos i kupio bih drugi aranzer bio on Korg,Yamaha ili bilo koji drugi za koji "JA" licno smatram da je bolji.Savet cu uvek potraziti,poslusati i prihvatiti ako mislim da je "ok" ali necu dozvoliti bilo kome da mi soli pamet.Rekao sam vec da po meni nijedan aranzer nije savrsen i da su minimum duplo skuplji od svoje realne cene i ko je hteo mogao je to da procita u mojim predhodnim postovima,a ove klipove koje sam postavio su radili moji prijatelji pa ne bih da ulazim u pricu o jacini snimka i slicno,samo znam da su ritmovi konvertovani od Korga za Ketron i da je jedan zaljubljenik u Korga pa3x a drugi u Audyu 5.I na kraju sta je sustina?Meni se saund Audye svidja i ja na njoj radim i osecam se lepo ali ne tvrdim ni u jednom postu da je Audya drasticno bolja,najbolja,savrsena i slicno-naravno da ima nekih mana kao svi aranzeri ali one meni ne smetaju u toj meri da nemogu da na njoj sviram-naprotiv.Za mene je aranzer bilo koje marke nuzno zlo koje je sjebalo muziku definitivno jer je i Kurta i Murta dobio mogucnost da se bavi muzikom,uzimaju hleb pravim muzicarima pustaju matrice,fajlove a da neznju koja je koja dirka na tastaturi.Takvi i najvise pametuju i sve znaju.Za mene je bend zakon a Audya je najbliza tom zvuku "DEFINITIVNO"Pozdrav.
Gerag, slažemo se u mnogo čemu. Čak nam je i iskustvo u muzici približno, naravno da u tih 30-tak ne računam onaj "nauk" koji je predgodio nastupu na bini.
Zato se nemoj vrijeđati kada ne dijelim isto mišljenje s tobom. Niti mislim da je netko crna ovca jer zastupa svoj stav. Poštujem ga bez obzira koliko je on različit od moga. Ali taj stav ne može biti "REALNO MISLJENJE", kako sam navodiš. To je samo tvoje viđenje stvari.
A sad pređimo na drugu riječ koju si uzviknuo, "LIVE".
Držim i dalje da je pouzdanost i stabilnost prva i osnovna karakteristika instrumenta s kojim se nastupa. Pogotovo za nas OMB. Na sreću, nikada nisam imao "nezgodu" da se klavijatura zbrejka, stane, zaštuca ili ne dao Bog, ugasi na nastupu. Ali imam vrlo dobre prijatelje koji su imali to neugodno iskustvo. Ja ga jednostavno ne želim iskusiti i pod svaku cijenu ga pokušavam izbjeći. Zato Audya ili bilo koji nasljednik ove firme neće doći u moje dvorište. Isto pravilo vrijedi za razne Lionstrack-ove, Open labs Neko-ove, ili razno-razna neprovjerena soft rješenja. Za mene po tom pitanju nema komprimisa.
I na kraju ću još dodati, "DEFINITIVNO" odustajem od ove teme.
P.S. Razmišljam već neko vrijeme o tome da otvorim jednu temu s ovim nazivom- "Svi nedostaci i manjkavosti Tyrosa4". Ovo nije šala, baš ozbiljno razmišljam o tome.
nemanja 1982
28.04.2012, 14:37
Izvinjavam se sto upadam ovako. :) Gerag jesu isti semplovi i u Audyu i u Pa3 ?
Nemanja 1982 ako mislis na linkove koje sam postavio za youtube radi se o midi ritmovima.To su fabricke boje iz oba aranzera,u tim stilovima nema semplova.
'Ajd' da se malo prizemimo. Niko od kolega nije izjavio da Audyja 5 ne valja ili da je smece. Radilo se samo o tome da su ljudi dvoumili u opravdanost cijene a i u neki senzacionalni kvalitet. Ovo prvo je sigurno opravdano a i ovo drugo jos vise jer Ketron definitivno nije napravio instrument koji se izdize iznad konkurencije. Naprotiv. Da li ce ovo sto sam napisao konacno neko i da procita ili ce kao i do sada da se to jednostavno preskoci, vidjecemo.
Ne radi se ni o kakvoj teoriji u svim mojim postovima u ovoj temi vec o specifikacijama i stvarnim, znaci, fizickim osobinama instrumenta. Niko niti hoce, a niti moze zabraniti nekom da mu se dopada zvuk Audyje ali niko ne treba da pokusava da trazi od ostalih da se zanemare fakti koji govore puno o Audyji, njenom sound kvalitetu i performansama. Da napravim kratko poredjenje aktuelnih top aranzera, mozda ce pomoci u shvatanju razlika, prednosti ili hendikepa.
Audyja 5 ima prilicno siromasni editing a ni modulacioni matrix joj nije posebno bogat. Njene synthesizerske mogucnosti su minimalne. Sound je onakav kakav je i mnogo odmicanja od RAW Samplea (sirovog sampla) i nema, bas zahvaljujuci samo rudimentarnim editorskim mogucnostima. Jedan sound program kod Audyje se sastoji od maksimalno 3 Voicea i za svaki od njih stoje na raspolaganju osnovni parametri gdje spadaju Amp Envelope, Filter i njegova Rezonanca i LFO sa njegovim parametrima. To je vec sve.. Kvalitet fabrickih sounda je u prosjeku sasvim zadovoljavajuci. Audyja jednostavno nije zamisljena kao instrument koji treba da raspolaze velikim editorskim mogucnostima i njegove synth fihkcije su svedene na minimum. Efekti su sve u svemu prosjecnog do nizeg kvaliteta, posebno Reverb, ostali se mogu nekako "provuci". AD konverteri rade na 16Bit/44.1kHz i osrednjeg su kvaliteta. Sistem je nije posebno stabilan i ti "prekidi" koje pominje casper vec nekoliko puta, su evidentni. Kontrole za aranzer su vrlo nesretno postavljene, to sam vec napominjao ali ni to niko nece da procita. Veliki plus je 16 tasti na lijevoj strani iznad klavijature kojima se mogu dodijeliti razlicite funkcije. Sama klavijatura je vrlo pristojna, slobodno se moze reci i dobra, sto je rijetkost medju aranzerima. Na drugoj strani imamo Yamahu sa njenom AWM2 sintezom koja podrazumijeva maksimalno 8 multisamplova u jednom programu. Zahvaljujuci externom editoru (PC/MAC) koji je prilicno kompleksan, moguce je nesto detaljnije editirati sound, mada ovo sve nije na nivou koji bi mogao da se nazove odlicnim. Zahvaljujuci XG standardu moguce je uci u “duboki” editing ritam traka. Ovo je kazem, moguce ali za vecinu korisnika je to dosta nerazumljiv
Dodato:
Jedan kuriozitet, portamento kod Custom Voicea nije istog kvaliteta kao kod fabrickih Voicea jer tu nemamo klasicni legato portamento vec tzv. retriger portamento koji slijedecu notu bez obzira sto je odsvirana legato, startuje od pocetka, znaci sa attack fazom pa onda to umanjuje kvalitet portamento sounda. Modulacioni matrix je osrednje slozenosti i uglavnom zadovoljava osnovne potrebe. Yamaha je ipak ostavila taj editing kao privilegiju svojih workstationa. Ukupni sound je visokog kvaliteta a pogotovo kada se imaju na umu Super Articulation soundi sa svojim specificnim kontrolama. Veoma autenticno. Efekti su odlicnog kvaliteta, drugo se i ne ocekuje od Yamahe radi njenog velikog iskustva na ovom polju. AD konverteri rade na 16Bit/44.1 kHz i dobrog su kvaliteta. Klavijatura nije losa mada je daleko od kvaliteta klavijature koja je bila svojevremeno ugradjivana u 9000Pro. Korg PA3X je postavio domaci zadatak kada se radi o sintezi i editingu u jednom aranzeru. Jedan program se ovdje moze sastojati cak od 24 oscilatora (sjetimo se samo 3 Voicea kod Audyje) sa veoma kompleksnim matrixom i velikim brojem parametara kao i veoma dobrim portamentom i sirokim poljem za manipulaciju samplovima. Struktura sinteze kod PA3X je drasticno slozenija i mocnija nego recimo kod citave Triton serije istog proizvodjaca, ukljucujuci tu i Triton Extreme. Ovo je presedan u industriji elektronskih muzickih instrumenata jer je Korg jedini proizvodjac kod kojeg su sinteza i njene mogucnosti kod aranzera daleko bolji nego kod velikog broja sopstvenih workstationa. Ova sinteza je postojala vec i kod PA1X (poslije updatea) u cije vrijeme je Triton Extreme bio vodeci workstation sa mrsavim 4-layer sound programima. Tek pojavom Kronosa i nesto ranije Oasysa (koji radi svoje vrlo velike cijene nije bas uspio da zazivi) su se pojavili workstationi koji imaju slozeniju sintezu od PA3X aranzera. Efekti na PA3X su veoma dobrog kvaliteta a kada se tome doda Waves Maxx onda se moze reci da je PA3X jedinstven aranzer ili bolje reci workstation sa aranzer funkcijom. U taj workstation spada i TC-Helicon Voice Live 2 harmonizer, najbolji vokalist koji je ikada iko ugradio u jedan aranzer. AD konverteri rade na 24Bit/48kHz sto je klasa za sebe kada se govori o aranzerima.
Ovo je bilo samo kratko poredjenje osnovnih specifikacija vodecih aktuelnih aranzera gdje je teziste stavljeno prevashodno na kvalitet sounda i najbitnijie osbine instrumenata i nikakva suhoparna teorija kako neko rece. Razlike su veoma uocljive, naravno ko hoce da ih uoci.
Tranzit volim te :-))
Jos bih dodao par sitnica na ovo tranzitovo izlaganje . . . Aktivni Touch screen displej koji daje mogucnost mnogo brzeg rukovanja i jednostavnijeg kontolisanja aranzera sto je vrlo bitan faktor kod jednog profesionalnog muzicara a i na boje bih se nadovezao da postoji vise mogucnosti pravljenja terci i ostalih zezalica bez kacenja midi kablova i tako to!Realan editing u toku svirke druma jos od Pa 1xPro i to promene tri razlicita dobosa ili kick-a itd . . . Da ne nabrajam jos tih sitnica jer je tranzit rekao mnogo vise od toga s i ja sam vec jednom pisao o tome ali mi je izbrisan post i cak sam dobio ban :-)) Nadam se da ce me sada zaobici :-))
nikadvisekorg
29.04.2012, 01:48
Evo kolega @tranzit je rekao srž ove tematike u nekoliko rečenica, a ko hoće da vidi ono što pročita videće, ko neće... kod nas se kaže "gluv zna za obojicu".....
i naravno da niko ne osporava zvuk i pozitivne stvari kod audya-e ali ako vi kao vlasnici iste niste u stanju da objektivno sagledate sve ovo što je napisano i kao kritika, onda ne vidim koja je poenta ove teme ako se samo pišu hvalospevi a ne gleda malo i sa kritičke strane.
A što se mene tiče, dovoljan argument je "štucanje" instrumenta koji košta kao prosečan porodični auto da ne kupim isti nit da uopšte i razmišljam o kupovini pa ma koje marke bio.
Realno cena ove igračke ne bi trebalo da pređe 1500e, što zbog manjkavosti, što zbog probijanja na tržište.....
Tranzit sve to sto si napisao ja sam citao pre kupovine klavijature i bio sam upoznat sa tim opcijam i svim tako reci kako ih Vi nazivate manama sve to kad se procita izgleda tako ja sam licno bio na prvoj prezentaciji i korga pa3 i tyrosa 4 u Frangfurtu ketron sam tad zaobisao u velikom krugu, ali posto sam imao godinu dana fore da cackam i gledam sve tri te klavijature (inace sam svirao na tyros 2 ) plus moja ja sam posle toga temeljno uzeo korg pa3 iz radnje mjesec dana svirao naravno u kuci na razglas i na monitore sve je bilo exstra
mislio sam da konacno to je to sto se tice kupovine onda sam odlucio da uzmem tyros 4 da probam pa sam i to na isti sistem odradio medjutim tyros mi je bolje radio fabrika me je odusevila super artikulacija mega voise u stilovima radi stvarno bolje od korga .Posle odredjenog vremena nisam imao love da kupim ni korga ni yamahu jer sam imao vandredne troskove a u medjuvremenu na tyrosu mi se pojavi linija na ekranu pa nakon mjesec jos malo vise pa onda sam morao da ga vezem eksterno na mali monitor i onda krlaganja nosenje kablova i stvarno sam se tad razocarao u yamahu (ali politika firme tj. ekonomija da ti proda robu koju ces morat nakon izvesnog vremena popravljati sa skupim dijelovima plus sto svake godine izadje novi model sinta) tu sam yamahu postavio u 2 plan kupovine posle toga sam naleteo na klip o ketronu i poceo sam se interesovati za taj sint koliko se sjecam u budvi sa Zeljkom Sasic je radio neki lik sa masterkom i ketronov modul je imao gore a neki Mirko je svirao bas na motifu i bubnjar i tad sam se sjetio boja kako u dobro izlazile i zvucale kod njega nije to bilo 50 boja razlicitih bilo je 10 ali to je to klavir je razvaljivao i malo po malo naletim na ketrona! Uzeo sam tu spravu prvo da probam kada sam cuo nisam vjerovao usima svojim da to tako zvuci mozete da pogledate na fb grupa muzicari muzicari Miljan Ivanovic Cuo sam jednom u diskoteci studiou Nisu jednog lika sa ketronom. prvo sam trazio da vidim gde je bubnjar, a kada sam shvatio da je to aranzer, morao sam da se popnem da vidim sta je. uzivo ovo cudoviste zvuci stvarno nerealno.
април 21 у 6:33по подне · Не свиђа ми се · 1 ovako je isto bilo i kod mene pa samo posle doneo korga pa 3 i ketrona zajedno uporedjivao i tad sam odlucio da uzmem ketrona sto sam i uradio ! Sinoc sam dosao sa svirke i sad ovo dok pisem stvarno mi je drago sto sam sinos imao taj sint posto sam mijenjao bend bas 2 klavijature bubanj gitara i gazda mi dosao posle svirke i kaze *koliko vas ima na pozornici muzicara * ja sam puko da se smejem zajedno sa pjevacom i pjevacicom na koima izraz lica posle sinosnje svirke je izgledao ovako :D=)) ljudi mislim da nemamo potrebe vise komentarisati o nekim stvarima ima i korg svoje mane ima i yamaha kao i ketron pa nisu valjda ljudi tj. inzinjeri tolike ^BUDALE ^ da nam daju sve u jednom firma bi propala istog trenutka! Ovom pricom ne zelim nikog da vredjam ili kudi ili kritikuje samo kazem da mi je drago sto konacno zvucim drugacije bolje kvalitetnije za svoje uho mislim sad ako je moje uho vjerodostojno to da cuje . heheheheheh necu pisat koju diplomu imam ! pozzzz ;)
Gospodine "Tranzit" apsolutno se slazem sa vama u vezi vaseg poslednjeg posta gde navodite tehnicke karakteristike instrumenata o kojima govorimo i one jesu tacne,ali po meni "ISKLJUCIVO" samo na papiru koje navodi proizvodjac u svom propratnom katalogu od instrumenta!!!Ja tu superiornost prvenstveno u ZVUKU a zbog toga i kupujemo aranzere zar ne, apsolutno ne cujem uzivo-naprotiv?!?!?!?!Verujte mi bez ikakve trunke cinizma ili zle namere to govorim,govorim na osnovu onoga sto "CUJEM".Vi ste naveli prednosti Korga i Yamahe koji su ohoho puta veci i zastupljeniji brendovi u odnosu na Ketron dok suprotne niste pomenuli ali nebitno,zelim da nesto drugo kazem.
Izmedju ostalog kazeste:
"Ovo je bilo samo kratko poredjenje osnovnih specifikacija vodecih aktuelnih aranzera gdje je teziste stavljeno prevashodno na kvalitet sounda i najbitnijie osbine instrumenata i nikakva suhoparna teorija kako neko rece. Razlike su veoma uocljive, naravno ko hoce da ih uoci".
Da li biste bili ljubazni da nam konacno kazete ko je to poredio ukazete,pokazete ili okacite zvucni,video ili bilo kakav primer poredjenja i SUPERIORNIH razlika o kojima govorite da konacno "CUJEMO" ili "VIDIMO" to sto to tvrdite.Ja sam to vec u dva navrata ucinio za Audy sto ocekujem i od vas da uradite.Uverite nas da je Korg toliko superioran u realnosti znaci "LIVE" kao sto pise u prospektima.Jednostavno potvrdite to na takav nacin i ja cu vam se javno i od srca izviniti zbog svega sto sam ovde napisao i ako sam vas na bilo koji nacin uvredio,a naravno da cu odmah prodati Audyu i kupiti Korga pa3x koji je po specifikacijama koje su navedene apsolutni broj jedan od pomenutih aranzera.
Zelim vam sve najbolje.Odoh da sviram svadbu!!!
Ima jedna stara poslovica: "Uzaludno je dokazivati nekom ako taj ne zeli da mu se dokaze". Insistiras vec u nekoliko postova da postavim nekakve snimke koji bi eto bili cvrsti dokaz necega ? Cega ? Kako ces ti cuti te razlike izmedju instrumenata na jednom MP3 ili ne daj Boze video snimku ? Sta tu ti ili bilo ko drugi moze da cuje ? Kako ces na jednom MP3 snimku da cujes razliku izmedju Ketronovih 16Bit/44.1 kHz i Korgovih 24Bit/48kHz ? Ne da to ne mozes ti, nego niko na ovom bijelom svijetu. MP3 je ubogaljivanje sounda. MP3 bih zabranio pod prijetnjom duge zatvorske kazne. To je u standardnom formatu 11 puta komprimirani Wav file. Taman toliko je i kvalitet losiji. I ti bi da na takvom jednom MP3 demo snimku cujes kvalitativnu razliku. Ako ti je bas do slusanja kako se cuje aranzer koji ja upotrebljavam i ako je takav MP3 snimak mjerilo za tebe (mada sam ga postavio u najvecem mogucem MP3 kvalitetu (320kbps) onda otidji na moje demo snimke pa slusaj do mile volje. Ne insistiraj dalje na tim demo snimcima, oni vrlo malo govore o jednom instrumentu. Ako me budes tjerao da postavljam demo snimke samo fabrickih sounda tog mog aranzera, bojim se da ces baciti tu Audyju kroz najblizi prozor. Ne radi se o tome da izmjerimo ciji je veci ovdje niti je to smisao, niti to ista moze bilo kome da dokaze, nego da argumentovanom diskusijom damo ocjenu o jednom instrumentu. Ja sam je dao a sve sto se od vas dvojice ili trojice culo je koliko volite i koliko vam se dopada Audyja. Poredjenje svih pomenutih instrumenata a i dosta drugih obavljam sam jer svi ti instrumenti stoje ovdje oko mene. Ne trebaju mi nikakva hvalisanja proizvodjaca jer sve sto hocu da saznam o nekom instrumentu uradim na osnovu svojih istrazivanja i testova. Imam srecom priliku da neposredno poredim na potpuno istom okruzenju sve sto ugleda svjetlo muzickog neba. Kada sam pisao o kvalitetu sounda onda je to bilo iskljucivo ono sto sam cuo. Pominjes nekakve inzinjere, njih imaju i svi ostali proizvodjaci a i sam sam jedan od takvih i svi ti inzinjeri tvrde da je njihov proizvod najbolji. To je normalna pojava. Opet ponavljam jer to opet nisi registrovao bar prema tvom pisanju: ne kaze niko a najmanje ja, da je Audyja los instrument vec samo da nimalo bolji nije od ostalih vodecih a po mom skromnom misljenju je nesto ispod njih i po kvalitetu sounda a i po mnogim funkcijama. Nemoj me tjerati da specifikujem sve sto joj nedostaje odnosno ono sto nije uradjeno dovoljno dobro. Zasto ovo ne procitas konacno i svedes diskusiju na to ?
Meni je takodje jedne prilike rekao ovdje jedan prodavac u radnji kad sam pitao st bih bilo bolje da kupim Audyju ili korga pax3 kad bih kupovao...kazao je bolje korg i isto tvrdi da ima bolji sound...A to je rekao onako kroz smijesak i mogo se procitati na njegovom licu neko ocarenje sto se Audyje tice,jer je napravio takvu nekakvu kiselu facu a sve to kroz smijesak:lol:Tako da bih se i ja dvoumio sta da kupim kad bih imao novac,a hvala bogu sad nemam za to pa mozda me i spasi za jedno vrijeme da ne nasjednem tako lako i imam vremena da dobro razmislim o kupovini,a mozda i izadje dotle i nesto jos bolje doka ja sakupim lovu:)Naravno ako prije toga ne izbije gradjanski rat u njemackoj posto je sve nekako napeto i neimastina pocela heheh..pozzz
Ja sam bio sasvim jasan u svom predhodnom postu,nisam trazio nikakav demo ili Mp3 vec realan primer onoga sto tvrdis i ne izokreci pricu:"Ovo je bilo samo kratko poredjenje osnovnih specifikacija vodecih aktuelnih aranzera gdje je teziste stavljeno prevashodno na kvalitet sounda i najbitnijie osbine instrumenata i nikakva suhoparna teorija kako neko rece. Razlike su veoma uocljive, naravno ko hoce da ih uoci".Trazio sam samo potvrdu te tvrdnje i REALNU sliku!!!!!!!!Svi se moji postovi demagoski izvrcu sto se vrlo jasno da procitati.
Budi siguran da sam ja vrlo dobro preslusao demoe Korga,Yamahe i Ketrona pre kupovine i eto nisam ga bacio i nemam nameru.Kad izadje nesto bolje sigurno hocu pa nek to bude i Korg nemam nista protiv.Rekao sam sto mislim i ne zelim vise da se ponavljam.Sve vise sticem uverenje da je na ovom forumu neko diler za Korg. ,ili mozda gresim???
Ja ti objasnih zasto jedan demo nece i ne moze nista dokazati a ti opet po starom. Dokaz pa dokaz... Nikakve demagogije nema niti ko "izvrce" tvoje rijeci, nego ti jednostavno ne citas ono sto se napise jer na to sve ides sa predrasudom. Diskusija sa tobom je neproduktivna pa se badava trosi i mjesto i vrijeme. Sve sto sam imao da napisem, napisao sam, to te nije ponukalo na razmisljanje, pa smatram da je sve dalje uzaludno. Ostani sa svojim uvjerenjem, zanemari sve fakte i budi srecan a ja bih da svoje vrijeme utrosim svrsishodnije jer ima ljudi kojima zaista treba pomoc i koji pazljivo procitaju ono sto se napise. Audyja je ionako nebitna da bi se na nju trosilo previse vremena.
nikadvisekorg
30.04.2012, 13:36
Sve vise sticem uverenje da je na ovom forumu neko diler za Korg. ,ili mozda gresim???
Da ne misliš na mene možda zbog nick-a =)) :lol: :D
nesaband
30.04.2012, 14:28
Zar ova tema jos uvek ima smisla?Ovo postaje pravi <:-P cirkus.
Sto kazu ljdi"Ja u klin ti u plocu".
Ajde da se svi slozimo da KETRON AUDYA nema konkurenciju,bar sto se tice cenei da tu stavimo tacku.
Ko ima para neka ih baca, ko nema nek dobro povede racuna sta ce da kupi i to je to.
Hahahaha... tako je Neso, a sto se tice dilera, nikadvisekorg je vrlo sumnjiv... ama mi se cini da i ja dobijam sve vise utisak da je ovdje na forumu neko diler za Ketron. Obicno se od tudjeg misa ne vidi sopstveni slon, nije to nista cudno.
nikadvisekorg
30.04.2012, 16:27
Evo ovako, pošto nemam aranžer nikakav, a pare za kupovinu sam uspeo da svedem od sume za kupovinu pa3 na taman za neki raspad pa50 =))
koja firma mi da test primerak ja ću da pišem sve najbolje za njih.... konkurs je otvoren.... :lol: :D =))
"nikadvisekorg" ti mi nisi ni pao napamet,ne razumem kako si sebe pronasao u mojoj diskusiji kad te nijednom nisam pomenuo???...:-O
Da budem konkretan da ne bi opet imali razlog za demagogisanje, mislim na Tranzita licno a sa Nesom se ne slazem jer ja pare ne bacam i nek kupi ko sta hoce,njegova licna stvar nemam nista protiv...
Grdno si se prevario u vezi sa tranzitom. Tranzit radi samo za svoj dzep i ne reklamira nikoga ko ne plati. Korg me nije platio, na zalost.
A eto palo mi napamet,neki osecaj sta li?!
nesaband
30.04.2012, 18:33
"
a sa Nesom se ne slazem jer ja pare ne bacam i nek kupi ko sta hoce,njegova licna stvar nemam nista protiv...
Ne moras ti da se slazes sa mnom ali to je ziva istina sto sam ja napisao.
Previse si sujetan covek,a to nije dobro za neku ozbiljnu diskusiju.
I ovde stavljam tacku na moje pisanje u ovoj temi sem ako me neko licno opet ne prozove.
U ranijim postovima o audya-i se govorilo o povlacenju ritmova i loopova sa hdd.
Mozda nisam sve najbolje razumeo pa molim kolege @tranzit i @gerag ako neko od njih moze da mi odgovori na pitanje da li audya ima pristup neogranicenom broju ritmova(patern-a) sa hdd(slicno kao Roland BK5 sa usb)ili je taj broj ogranicen.Ako je ogranicen broj user ritmova, koliko to iznosi?
Pozdrav
nikadvisekorg
30.04.2012, 19:03
Znam da nisi samo sam hteo malo da okrenem temu na smeh.... baš zato što sam ja uglavnom dežurni pljuvač protiv korga od modela pa800 pa naovamo..... a i vidiš da sam stavio smajlije posle komentara....
nego..... da malo spustimo loptu jer je ova tema postavljena da se čuju sve strane priče o ketron audya, i one dobre i one loše.....
Kad se o djevojci raspravlja onda to znaci da i vrijedi necega:lol:
Ne moras ti da se slazes sa mnom ali to je ziva istina sto sam ja napisao.
Previse si sujetan covek,a to nije dobro za neku ozbiljnu diskusiju.
I ovde stavljam tacku na moje pisanje u ovoj temi sem ako me neko licno opet ne prozove.
Ne kolega to je samo tvoje misljenje kao sto ja imam svoje a ne ISTINA!!!Nisam ja sujetan vec sam izgleda jedan od retkih ucesnika foruma koji cvrsto brani ono sto govori,a neki sa ovog foruma na to nisu navikli pa se kod njih javlja sujeta!!!
nesaband
30.04.2012, 20:35
Ama covece,na tvojim snimcima nema nista revolucionarno da mi sad padnemo na teme.Sve je to slicno i vec vidjeno ali cena je katastrofalno bezobrazna.
Ne raspravljam se ja sa tobom.
Koliko puta treba da ti ponovim da je tvoja stvar kako ces ti da raspolazes svojim novce.
Ja ovde pisem ovako zbog drugih ljudi koji jos uvek nisu bacili pare kao sto si ti to vec uradio pa sad ne zelis da priznas.
Ketron ima mana kao i svaka druga klavijatura ali da neko jos da pare kao ti i da mu klavijatura stuce ne bi trebao.
To je poenta cele moje price.
@gerag
Dobro je kolega, shvatili smo da cvrsto branis i to je i vise nego tacno ama branis samo argumentom da ti se strasno dopada Audyja. Nista drugo nisi naveo o njoj za razliku od kratke analize koju sam dao u jednom od postova a koja se bazira na konkretnim faktima i specifikacijama instrumenata. Nemoj, za ime Boga, opet da pominjes demo snimke, oni nisu ni za koga nikakav argument a taman i da ih neko i prihvati kao takve, nista posebno se na njima ne cuje, pa idu mnogo vise u prilog tvrdnji da Audyja nije jos uvijek ravna konkurenciji nego tom tvom vrlo upornom branjenju svojih stavova. Badava izgubismo vrijeme ovom diskusijom, moglo je daleko vise stvari da se kaze o toj Audyji da ti nisi bas toliko "uporan" i da mozes da se pomiris sa cinjenicom da ima argumentovanih misljenja i stavova koji su suprotni tvome. Evo ja prvi postujem taj tvoj stav da ti se Audyja posebno dopada, to sam ti vec napisao i nemam nista protiv toga, niti cu te ubjedjivati da ne treba da ti se dopada. Budi i ti parlamentaran pa ostavi mjesta i za kritike ako su argumentovane, a jesu.
nesaband
30.04.2012, 20:36
zamisli da ti pevas i da pocnes da stucas,jel bi nastavio da pevas ili bi napravio pauzu?
"Ibanez" ja mislim da ce to Tranzit to mnogo strucnije objasniti a ako se ne javi napisacu ja nije problem.
nesaband
30.04.2012, 20:38
Ti ces da prestanes da stucas pa da nastavis da pevas ali klavijatura nece prestati da stuca
Neso klavijatura ne stuca.Jesi li je ti to probao ikada da li si svirao na njoj pa tako tvrdis?
nesaband
30.04.2012, 20:57
nemoj me vise prozivati,ovo nema veze sa mozgom,ova rasprava ne pomaze.Procitaj moj post lepo i shvati da se ja ne obracam tebi sem kada me prozove neko kao sto ti radis.
Ne zelim nikoga da prozivam niti se sada bilo kome direktno obracam,samo tvrdim da ljudi iznose "argumentovane" cinjenice a da nisu ni videli instrument uzivo a kamo li svirali na njemu ili ga koristili.Zakljucke donose na osnovu Mp3 snimaka ili video snimaka za koje se kada ih ja postavim tvrdi citiram:"nisu nikakav argument a taman i da ih neko i prihvati kao takve, nista posebno se na njima ne cuje a clanovi ovog istog foruma su trazili da ih neko okaci ako ih ima sto sam ja i uradio.To se zove DEZINFORMISANJE.
I mislim da sam shvatio poentu svega posle ovolike diskusije-moje shvatanje zvuka,muzike,potreba i jos mnogo toga se itekako razlikuje od shvatanja nekih kolega sa foruma.Jos jednom da ponovim- ne obracam se nikom posebno vec svim clanovima foruma koji procitaju ovo sto sam napisao...
Sto dalje znaci da za sve clanove, posto se svima obracas, tvrdis "da nisu ni vidjeli instrument uzivo a kamo li svirali na njemu ili ga koristili". Uzgred, citirao si mene. Mislim da je krajnje vrijeme da zavrsimo sa ovim jer ti ocigledno nikako da se pomiris sa tim da ima i drugih "argumentovanih" misljenja. Zaista nema potrebe da zaostravas situaciju. Koliko puta treba da ti se ponovi da se tvoje misljenje o Audyji potpuno akceptira da bi ti to napokon shvatio Ponavljas se, ne pises nista sto vec nisi napisao. Audyja je tvoja i najbolja je i nema joj ravne i kao takva ti se dopada. Ostali su demagozi koji ni vidjeli instrument nisu a samaraju argumentima... sve smo culi. Aman... dosta je ako je i za lijek. Od sad pises sam, to jest bez mene, nemam vise nista da ti napisem, sve sam rekao.
Sto dalje znaci da za sve clanove, posto se svima obracas, tvrdis "da nisu ni vidjeli instrument uzivo a kamo li svirali na njemu ili ga koristili". Uzgred, citirao si mene. Mislim da je krajnje vrijeme da zavrsimo sa ovim jer ti ocigledno nikako da se pomiris sa tim da ima i drugih "argumentovanih" misljenja. Zaista nema potrebe da zaostravas situaciju. Koliko puta treba da ti se ponovi da se tvoje misljenje o Audyji potpuno akceptira da bi ti to napokon shvatio Ponavljas se, ne pises nista sto vec nisi napisao. Audyja je tvoja i najbolja je i nema joj ravne i kao takva ti se dopada. Ostali su demagozi koji ni vidjeli instrument nisu a samaraju argumentima... sve smo culi. Aman... dosta je ako je i za lijek. Od sad pises sam, to jest bez mene, nemam vise nista da ti napisem, sve sam rekao.Ja situaciju ne zaostravam niti imam nameru da to cinim-iznosim samo cinjenice i nista drugo.Citirao sam tebe jer si ti to rekao i verovatno stojis iza onoga sto kazes.Nisam te licno prozvao i rekao da ti nisi imao kontakata sa Audyom jer si vec ranije rekao da jesi i izneo si misljenje i cinjenice tako da nemas razloga da pronalazis sebe u mom postu i razloga za ljutnju ako je to tako.:-O:-O:confused::-h
Uopste se ne pronalazim u svemu tome, a niti se ljutim, samo diskutujem, kad imam s kim.
Gera samo da ti kazem da sam nabavio onaj set za Audy sto si okacio mp3 imam sve radi savrseno mozes mi se javiti u inbox pa da ti posaljem par stvari pozzzz:) B-)
brajo456
01.05.2012, 13:58
http://youtu.be/GA0qzZlEZyA
http://youtu.be/czNNG1kOlgU
audya5 vs pa3x evo jedna usporedba izmedju ove dvije klavijature
nesaband
01.05.2012, 14:05
Ovaj snimak sam vec negde video i on ne znaci nista.
ovakvi snimci nisu merilo sta sve mogu ove dve klavijature.
Obe strave mogu da bolje zvuce nego na ovom snimku.
Dodato:
pardon,sprave a ne strave:lol:
nikadvisekorg
01.05.2012, 15:11
Da budem iskren i jedna i druga se na ovim snimcima čuju kao dupe.... tako može da zvuči svaki pa1x smem u 1000e da se kladim.
Upravo to i pričamo ovde da nije merilo samo sound već i drugi detalji koji oplemenjuju klavijaturu kao što su brzina editovanja, raspored glavnih funkcijskih tastera, brzina rada, kvalitet o.s.-a prepoznavanje najzastupljenijih formata semplova, frenkvencija reprodukovanja semplova, efekt procesor same klavijature, mobilnost i mnogo šta.... nije samo poenta da uradim 5 osnovnih ritmova da ubijaju i sad šta?
Npr u tyros 2 nema taster tempo lock, nisam mogao preko toga da pređem jer mi dosta znači iako je nekima taj taster neupotrebljen. E o takvim sitnicama koje dopunjuju ili umanjuju vrednost audya-e treba da razgovaramo kao i o tehničkim stranama.
A sad svaki aranžer sa semplerom može da se sredi da zvuči isto.
edit: a ovaj sa-sa na audiya zvuči katastrofa ko nekad moj pa80 s onim fabričkim šerpama od prelaza. Bolje preskočite ovakve snimke, čuo sam daleko kvalitetnije ritmove na ketronu nego ovo.
@niakdvisekorg - slažem se da su opcije za rukovanje vrlo bitan segment za odabir aranžera. Dostupnost bitnih funkcija je od velike važnosti za live nastup. Ispravak u vezi Tyros 2. On ima opciju tempo lock, kao uostalom i svi aranžeri Tyros serije. I ne samo za tempo, može se po želji zaključati jedan ili više od mogućih 13 parametara s funkcijom koji Yamaha naziva Freeze.
@Brajo -snimke koje si postavio već stoje u ovoj temi (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=214269&postcount=268)
"Tyros 2" hvala ti ko bratu.Ovo ubija kako radi svaka cast nista bolje nisam cuo i sad sam se uverio da forumi imaju smisla,bar upoznas dobre ljude.Hvala ti jos jednom,oduzicu ti se prvom prilikom.
Dodato:
U ranijim postovima o audya-i se govorilo o povlacenju ritmova i loopova sa hdd.
Mozda nisam sve najbolje razumeo pa molim kolege @tranzit i @gerag ako neko od njih moze da mi odgovori na pitanje da li audya ima pristup neogranicenom broju ritmova(patern-a) sa hdd(slicno kao Roland BK5 sa usb)ili je taj broj ogranicen.Ako je ogranicen broj user ritmova, koliko to iznosi?
PozdravEvo da ja odgovorim kad se tranzit vec nije javio.
Audya ima "direktan" pristup neogranicenom broju lupova-ritmova(patern-a) sa hdd(slicno kao Roland BK5 sa usb)bez potrebe za RAM memorijom i taj broj je ogranicen velicinom HD koji imas u klavijaturi.Isto vazi i za user ritmove.Pozdrav.
Evo da ja odgovorim kad se tranzit vec nije javio. Audya ima "direktan" pristup neogranicenom broju lupova-ritmova(patern-a) sa hdd(slicno kao Roland BK5 sa usb)bez potrebe za RAM memorijom i taj broj je ogranicen velicinom HD koji imas u klavijaturi.Isto vazi i za user ritmove.Pozdrav.Tranzit je cekao da ti odgovoris i znao je da ces bas tako odgovoriti ali... potpuno netacno. Odakle to izvadi. To sto si napisao se kosi sa svim zakonima fizike i elektronike. Ajd pogledaj jos jednom sta si napisao i dobro razmisli jer da ne bi pisao dezinformacije treba dooooobro poznavati instrument o kojem pises.
mislim da ljudima nije jasno oko memorije i lupova ovako presvega ketron nije kao korg ni kao jamaha sto se tice rada saa lupovima ovdje imas na klavijaturi koje postavljas na hd i ona automatski prepoznaje lup u ritmu koji si pozvao i memorisao da ti svira tako da kolega tranzit ljudi su mislili na to !!! predpodstavljam!!!;)
nikadvisekorg
01.05.2012, 23:29
Naravno da audya mora da koristi ram memoriju i kad koristi lupove koje poziva sa hdd izvadi ih pa probaj da sviraš.....
bokivelik
02.05.2012, 00:25
Dugo pratim ovu temu i nista ne zelim da komentarisem ali se samo jedno pitam kako ljudi izmislise tako brz hdd da reprodukuje samlove bez ram memorije.=))
Zasto li sam proslog meseca kupio ram memoriju od 1gb za moj komp. Mora da sam velika budala....:lol:
Tako je Neso, bilo bi dobro da obojica probaju to sto si napisao pa da se onda jave sa odgovorom na pitanje kollege ibanez. Kolega tyros 2, tacno je da su ljudi mislili ama ne tako kao sto ti mislis da su mislili. To sto je gerag napisao a ti mu se jos i zahvalio na dezinformaciji je toliko nemoguce i neizvodljivo na danasnjem stadijumu razvoja tehnike da ne mozes ni da zamislis. Kada to nauka bude rijesila da funkcionise na nacin kako vas dvojica to tvrdite (ili bi po svaku cijenu zeljeli da je tako), to ce biti revolucionarni pronalazak i rijesice mnoge probleme, ne samo kod muzickih instrumenata, nego i uopste u kompjuterskoj tehnici. Kada neko tako uporno kao vi ali bez ikakvih osnova tvrdi i brani nesto (sto u sustini niko i ne napada) onda uvijek probam da argumentima takvog ubijedim da to nije tako i da postoji i druga strana medalje. Kada neko uporno nece da cuje argumente onda prestanem da ga ubjedjujem i strpljivo cekam da taj isti krene da pise cistu neistinu i dezinformacije pa ga onda demantujem naucnim cinjenicama. I ovog puta sam strpljivo cekao i... docekao.
Jedan kompjuterski sistem, odnosno sistem koji koristi procesor za svoj rad, mora da ima radnu memoriju koja mu sluzi kao jedan medju-lager podataka koji se povalce sa hard diska a koje taj procesor treba da obradi na bilo koji nacin. Audyja kao i svi ostali user sample based instrumenti koji barataju tim user samplovima (u ovom slucaju recimo audio loopovima) mora obavezno i bez izuzetka, da ima taj medju-lager, odnosno radnu memoriju. Radna memorija (RAM) se sastoji iz Memory modula koji imaju brzinu reda velicina nanosekundi. Hard diskovi su mediji koji sluze za pohranjivanje podataka a sa kojih se podaci prebacuju u radnu memoriju (prije nego dodju do procesora) i ti hard diskovi imaju prosjecnu brzinu (random access time) reda velicina milisekundi. Kod normalnih brzih SATA diskova (na 7200 obrtaja u minuti) to iznosi nekih 8 do 12ms u najblizim sektorima a u onim najdaljim to ide i do 25-30ms. To je nekih milion puta sporije (i brojem 1.000.000 puta) nego sto to radi radna memorija. Jedan audio sistem ciji bi procesor bio hranjen samplovima samo sa hard diska bi ostao gladan, to jest ti nista ne bi cuo jer bi taj protok podataka bio 1.000.000 puta sporiji no sto treba procesoru i on ne bi mogao bilo sta da radi jer ostaje bez informacija. Cak ni novi SSD diskovi, koji su za sada najbrzi mediji i ciji je acces time (vrijeme pronalazenja podataka) nekih 0,1ms pa su sporiji "samo" sto hiljada puta (100.000 puta) od radne memorije, ovdje ne mogu nista da urade i ni u kom slucaju nisu u stanju da zamijene RAM (radi informacije, Audyja ne podrzava SSD diskove). Sam se bavim izradom kompleksnih audio sistema na bazi Intel procesora koji rade sa SSD diskovima i koji su nekoliko desetina puta brzi i sposobniji (kao sistemi) od Audyje ali svi oni moraju da imaju radnu memoriju (doduse ne 64MB, 128MB ili 256MB kao Audyja vec 16 ili 32GB). Iz svih ovih razloga oko kojih nema pogadjanja i dvoumljenja jer su naucni postulati i zakoni, Audyja kao i svaki slican sistem mora da ima radnu memoriju da bi uopste mogla da uvede user samplove pa je i tvrdnja vas obojice (gerag i tyros 2) potpuna dezinformacija i totalna neistina koja nema veze sa stvarnim cinjenicama i stanjem. Instrument treba dobro poznavati, pa pored instrumenta bar i osnove ove tehnike da bi se moglo diskutovati na ovaj nacin zato bih predlozio obojici (tyros 2 i gerag) da se ipak na ovaj nacin ne mijesate u diskusiju jer svojim neosnovanim tvrdnjama mozete totalno dezinformisati ostale na forumu.
trnzit kako pustas wav na kompu u jednom plejeru??? na taj nacin radi i ketron sa lupom
bokivelik
02.05.2012, 00:37
ja cu da ti odgovorm nemora tranzit. Treba ti ram memorija da pokrenes player pa onda da pustis Wave koji isto koristi ram memoriju da svira....
@tyros 2
Momak ti zaista nemas nikakvog znanja iz ove oblasti i molim te nemoj da insistiras da po svaku cijenu dodjes do sopstvene demontaze. Taj wav. se vjerovao ti ili ne, uvodi prvo u RAM. Uzmi literatiru, citaj, obrazuj se.
bokivelik, pisali smo u isto vrijeme, ali mozda je i to neophodno.
da to ste Vi u pravu da mora da ima radnu memoriju i ima, ali kolika je velicina nje nemam pojma i brzina isto nemam pojma ali znam 100% da mi ti lupovi ne zauzimaju mjesto gdje mi se nalaze solo boje kao sto imam slucaj na tyros2 u castom voisu i druga jako bitna stvar postujem vase znanje i vidi se da ste vjerovatno inzinjer elektro tehnike ili audio vizuelne tehnke posto sa te strane vise komentarisete nego sa neke prakticne ili npr. zvucne !!!
Dodato:
Gospodine tranzit mozda imam daleko vise obrazovanje od vas , ali samo iz druge oblasti, a mozda imam isto zvanje kao i Vi gospodine obrazovani!!!
Grijesis debelo. Potrazi po mojim postovima pa ces vidjeti da sa te "zvucne" i "prakticne" strane ima mnogo vise mojih postova nego sa te tehnicke kako je ti nazivas. Inace, nisam nikakav inzinjer eltrotehnike vec audio inzinjer i tonmajstor, pa mi je osnova zanimanja bas taj zvuk i njegova primjena u praksi. Varas se i u tome da ti audioloopovi ne zauzimaju mjesto u RAMu, zauzimaju ga kao i svaki drugi sampl samo sto su ti audioloopovi mali podaci pa ti ne vidis tio prikazano jer je "raster" prikaza zauzeca RAMa prilicno veliki. Da ti bude jasnije. Jedan Drum Audio Loop od jednog takta tempa 100, traje prosjecno recimo 3 sekunde. To je, ako se radi o stereo Wavu, samo nekih 500KB (0,5MB). Sto se tice obrazovanja, sve je moguce ali iz ove oblasti ti je obrazovanje vrlo malo. Nema uopste potrebe da mjerimo opet "ciji je veci", to nije tema.
nikadvisekorg
02.05.2012, 01:26
trnzit kako pustas wav na kompu u jednom plejeru??? na taj nacin radi i ketron sa lupom
=)) :lol: :D
da to ste Vi u pravu da mora da ima radnu memoriju i ima, ali kolika je velicina nje nemam pojma i brzina isto nemam pojma ali znam 100% da mi ti lupovi ne zauzimaju mjesto gdje mi se nalaze solo boje kao sto imam slucaj na tyros2 u castom voisu i druga jako bitna stvar postujem vase znanje i vidi se da ste vjerovatno inzinjer elektro tehnike ili audio vizuelne tehnke posto sa te strane vise komentarisete nego sa neke prakticne ili npr. zvucne !!!
Dodato:
Gospodine tranzit mozda imam daleko vise obrazovanje od vas , ali samo iz druge oblasti, a mozda imam isto zvanje kao i Vi gospodine obrazovani!!!
Ti si sebe diskvalifikovao iz dalje rasprave ovim komentarom, i prethodnim.....
probaj i na tom kompu da pustiš nešto bez memorija ili iz ketrona da izvadiš memoriju i odsviraj nešto od tih lupova pa mi se javi, ja ti poklanjam moju klavijaturu.
ova tema je postala prenaporna i najbolje da se stavi katanac na nju:">
U pravu si Milane, umorio sam se, usta mi se osusila pisuci=))=))=))=))
Gospodine tranzit mozda imam daleko vise obrazovanje od vas i!!!
Uh,a sta cu sada ja? Nemam nikakvo obrazovanje a NICK-ovi nam haman pa isti!
Da nas nebi mjesali zamolio bih moderatore da meni stave nick "Tyros-16" za svaki slucaj!
Pozdrav svim kolegama!
Ok pokusavam da razumem sta je u pitanju.Znaci: Audya ima mogucnost da na njoj prilikom zavrsetka neke pesme pozovem bilo koji drugi ritam koji se nalazi na HDD i on
krece u narednom taktu!? Je l' to tacno??
Ako sam opet nesto zabrljao stvarno se izvinjavam svim ucesnicima u ovoj temi.
Ok "Tranzit" cekao si i docekao i ja sam pogresio pa se evo izvinjavam!!!Da li si pun sebe sada?
Pa da li ti mislis da sam ja toliko glup ili uvek sa takvima polemises pa si navikao da se tako ponasas i jedva cekas da nekog omalovazis posto neosporno imas teoretsko znanje,a ne da nekom koji to ljubazno trazi na forumu pomognes.Ja sam namerno dodao post da te izazovem jer samo da te podsetim ja i ti smo pre par stranica polemisali o tome i ti si mi tu rekao isto sto i sada kada si me "DOCEKAO" i ja sam prijatelju shvatio sta si ti meni tada rekao i zahvalan sam ti na informaciji.Da li sam dobio 6 na ispitu,makar zbog toga sto sam ja tebe "DOCEKAO" a ne ti mene????Hahahaha bez uvrede imam osecaj kao da sam nam na fakultetu na predavanju iz iz fizike ili elektronike a ne na forumu ljudi koji se bave muzikom u ovom konkretnom slucaju live sviracima.
Dakle to je mizerna potrosnja RAM memorije za koriscenje Drum loopa kao sto si ti strucno naveo i naduvao citiram:Jedan Drum Audio Loop od jednog takta tempa 100, traje prosjecno recimo 3 sekunde. To je, ako se radi o stereo Wavu, samo nekih 500KB (0,5MB)..U sustini svi "Drum Audio Loop" koje ja trenutno koristim su te velicine ili maksimalno duplo veci.
Ajde objasni lepo ljudima da li pogotovo Korg ili Yamaha uopste mogu da direktno koriste "Drum Audio Loop" u INTRO1,INTRO2,INTRO3,VARIJACIJAMA 1,2,3 I 4,EDNINGU 1,2,3 FILLESU 1,2,3,4 I BREKU 1,2,3,4 u SVAKOM TRENUTKU ako su potrebni i da u istom trenutku mozes da reprodukujes dva Wava i dva Mp3!!!Koliki su im resursi potrebni za to i na koji nacin to cine ako uopste to mogu????!!!!Toliko od mene-za sada!!!
"IBANEZ" Audya ima mogucnost da sa njome napravis sve stilove koji ti trebaju iskljucivo od "Drum Audio Loopova" bez ikakve potrebe za midi bubnjevima osim ako ti to ne zelis.Sta to u praksi znaci.Ja sam pozvao svog kolegu vrhunskog bubnjara sa Yamaha bubnjevima otisli smo u studio i on je odlupao sve one ritmove i ono sto sam ja od njega trazio.Snimili smo bubanj visekanalno i napravio sam miks i izeditovali onako kako mislimo da bi trebalo i izmasterovali.Isekao master trak na lupove za INTRO1,INTRO2,INTRO3,VARIJACIJE 1,2,3 I 4,EDNING 1,2,3 FILLE 1,2,3,4 I BREK 1,2,3,4 i koristim iskljucivo takav bubanj za neke stvari,znaci apsolutno zivi bubanj koje je ziv covek odsvirao.Dakle ne koristim wav ili sempl noge,dobosa i slicno koje je neko poredjao kako misli vec "REALTIME" U IZVODJENJU PRAVOG VRHUNSKOG BUBNJARA...Uz to Audya ti daje mogucnost da pored toga uz "Drum Audio Loopove" koristis i midi Loopove bubnja koji su vec dati od strane Ketrona kojih ima kolko hoces i koji se automatsi uklapaju ritmicki u "Drum Audio Loop" koji vec koristis i da ih reprodukujes i odredjujes odnose u "REALTIMEU"!!!I na kraju ako ti i to ne odgovara mozes ubaciti midi bubanj koji koji koriste svi ostali aranzeri i da napravis ritam kakav ti treba ili da iskonvertujes od nekog drugog aranzera.
Sto se tice Bas gitare postoje gotove vrhunski odsvirane fraze date od Ketrona koji se automatski uklapaju sa ritmom bubnja koji si vec uradio!!!
Isto vazi i za gitare stim sto kod gitara postoje "LIVE" gitare koje ubijaju kako rade,kad ih pustim ljudi traze gitaristu na bini.
Sto se tice acc instrumenata jedan mod omogucava funkciju istu kao za bas ili gitaru dok su ostala tri klasicna kao kod drugih aranzera i imas plus dva lowera.
Audya u osnovnoj varijanti ima 64mb RAM memorije koja je sasvim dovoljna za svirku kojom se vecina nas bavi i koju Audya koristi za ucitavanje semlova koje zelis da koristis a nemas ih u Audyi i prosiriva je za jos 128mb,znaci mozes imati ukupno 192mb RAMA.
I da razresim jednu dilemu oko STUCANJA Audye!!!Desi da Audya stucne sto je i normalno jer u vecini slucajeva radi iskljucivo sa audio resursima ali su gospoda iz Ketrona i to resila.Postoji jedno dugmence koje se zove Audio reset i narednih sat dva nece stucnuti sigurno.
Eto malo drugacije price za koju mislim da ce biti korisna za kolege koje Audya stvarno interesuje.Ako nekog jos nesto interesuje i misli da mu mogu pomoci nek slobodno pita a nemoj da me "DOCEKUJE".Moram da idem obaveze zovu a ubih se od pisanja.I da!!!Nemojte da mi dirate Tyrosa 2 koga sam upoznao na ovom forumu koji je "LJUDINA" I vecina vas sa foruma ne bi mogla ni da mu pjune pod prozor kad bi znali gde covek radi,koju skolu ima i zvanje I PRVENSTVENO JE DOBAR COVEK I DOMACIN KAO UOSTALOM I VECINA NAS SA FORUMA.Mi smo ovde na forumu valjda muzicari a ne kiberneticari.Zar ne?
Ajde da malo sviramo,svako prema svojim mogucnostima naravno.Pozdrav za sve kolege a posebno za 'TRANZITA'.
aleksandar031
02.05.2012, 10:14
I posle svakih sat vremena ,,reset,, dugme da ne bi stucala klavijatura? Zanimljivo
Ajd nek sam i ovo čuo ...
nesaband
02.05.2012, 12:26
kako ljudi ne vidite da je ovde klasican marketing u pitanju i da se ova tema zloupotrebljava od nekih clanova koji su tvrdoglavi a i dalje se ne pise ni o prednostima ni o manama Ketrona na kvalitetan nacin.
@tranzit
ne vredi ti da ljudima kao sto su neki objasnjavas bilo sta jer njih to ni ne zanima niti znaju o cemu ti pricas.
Nego,nesto sam stucao malopre,da me nisi mozda ti pominjao?;)
Pa da li ti mislis da sam ja toliko glup ili uvek sa takvima polemises pa si navikao da se tako ponasas i jedva cekas da nekog omalovazis posto neosporno imas teoretsko znanje,a ne da nekom koji to ljubazno trazi na forumu pomognes.Ja sam namerno dodao post da te izazovem ...Odprilike ovako pocinju post svi oni koji na kraju vide da su dotjerani do zida i da ono sto su mislili ili pisali vise ne pije vode pa onda po svaku cijunu zele da sve svoje nepoznavanje materije prikazu kao znanje a pri tom zaboravljaju da jos uvijek stoje postovi koji su prije toga pisali. To sto si napisao u posljednjem svom postu je djetinjasto i smijesno pa necu posebno ni komentarisati jer bi bilo nepotrebno posto sam siguran da su svi ostali ucesnici u ovoj temi shvatili sve sto je trebalo shvatiti u vezi sa tvojim pisanjem. Postajes lican a na taj nivo necemo ici. Radilo se samo o Audyji, vazno je da je to prodiskutovano kako treba. Tvoje socijalne price i populisticke farse ovdje nisu bitne. Grijesis debelo u vezi sa tim "docekivanjem", to mi nikada nije na umu kada diskutujem o necemu ali kad neko drugacije nije u stanju da shvati ono o cemu pisem i kad neko uporno ubjedjuje sve oko sebe u sasvim pogresne stvari, onda na kraju ne preostaje nista drugo no da mu na ovakav ili slican nacin dokazem da nije u pravu. Uostalom to sam objasnio vec u jednom postu. Tvoje obrazovanje i obrazovanje tyrosa 2 uopste me ne interesuje a jos manje nekakvo veliko "domacinstvo" i ljudske vrijednosti u koje uopste ne sumnjam, medjutim to nije bila tema diskusije pa polemises i patetises bez ikakve potrebe.
Pitas za Korga i Yamahu kako oni barataju sa svojim Audio Drum Loopovima. Sto se tice samog tehnoloskog procesa, potpuno isto jer drugacije i ne mogu ali da te podsjetim, Yamaha ne barata Audio Drum Loopovima niti ima tu funkciju mada se bez problema na nesto drugaciji nacin i uz malo rada moze natjerati da to odradi. Korg to radi odlicno. Sam proces je uvijek isti i nije Ketron izmislio vrucu vodu sa tim a tehnologija je stara koliko je stara i audio tehnoilogija na kompjuterskim sistemima. Da ponavljam nemam volje, procitaj moj post u ovoj temi koji sve to objasnjava i koncentrisi se na temu, ostavi licne i ljudske vrijednosti po strani, ovo nije socijalni a ni psiholosko-filozofski forum.
A ja sa pitao čemu reset dugme na takvoj vrhunskoj spravi....
Vidis... a u desetak predhodnih postova je uporno i kategoricno tvrdjeno da Audyja ne "stuca", a sad odjednom... i jos se tvrdi da je to sasvim normalno jer Audyja zasniva svoj rad na "audio resursima". Na cemu li zasnivaju svoj rad Korg i Yamaha, koji su to resursi ? Ovo postaje smijesno i neozbiljno. Ovo dalje ne treba citati.
Jedini aranzer koji je bolji od Audye je "******"!!!Jel tako gospodine "TRANZIT".Pa kako se ranije nisam toga setio??????????????:lol::lol::lol::lol::lol::lol:: lol:[-O<[-O<[-O<[-O<
Dodato:
Zasto se ne vidi da sam napisao da je najbolji aranzer "******" vec se vide samo neke zvezdice????
Gerag, sta god znacile te zvijezdice (nije ni vazno), bolji aranzeri su i Korg PA3X i Tyros 4 i Wersi Abacus (i jos dosta Wersija) sto konstantno pisem i tvrdim, izmedju ostalog i zato sto ne "stucaju". Sve si napisao sto si imao a i mi imamo pametnija posla nego da citamo ovaj cirkus. Ponasas se kao dijete kad mu otmu igracku a ozbiljan si covjek. Dosta je ako Boga znas.
Sad mi je sve jasno gospodine "******".Prijatno i uzivajte u svom znanju i nepostenju sa svojim obozavaocima.
Nista tebi nije jasno, kako se iz prilozenog da vidjeti, al' eto kad ti mislis da jeste neka je, pa taman bilo i naopako. Ja te vise ni u sta ubjedjivati necu.
nesaband
02.05.2012, 14:39
Vreme je @tranzit da neko pokrene temu "klub obozavaoca lika i dela gosn tranzita".L-)
Nego opet stucam,da me mozda ti ne pominjes opet?;)
Cuti, vidis da sam postao zvijezda pod stare dane... a ko bi se nadao. Bas sam sretan.
Ja ne mislim,ja znam zato mi i brisete reci i sikanirate svakog ko se ne slaze sa vama.Pogledajte se u ogledalu,ne verujem da necete videti obraz jer ga i nemate.Toliko od mene.
Hahahaha... i pored najbolje volje ja tebe ne razumijem. Niti ja mogu sta brisati od tvojih rijeci, niti imam bilo kakva veca prava od tebe ili bilo kojeg drugog clana na forumu. Ti si u nekoj debeloj zabludi al' nije ni vazno, nije to jedina zabluda sa kojom zivis, a ovo sa obrazom je vec uvreda a ja tebe nisam nijednom uvrijedio. Ruzno je to. Nego da konacno zavrsimo sa ovim jer nema vise nikakvog smisla.
nikadvisekorg
02.05.2012, 15:49
@gerag koelga ne briše ti @tranzit reči to radi forum automatski sa pojedinim rečima koje su stavljene kao nedozvoljene....
ovde je vreme da neko prdne da napravimo malo prostora za vraćanje na temu.... =))
Al' pod uslovom da ne smrdi mnogo...=))=))=))=))
Ne znam sta bi vise imalo bitno da se kaze o Audyji, uglavnom sve sto je vazno smo napisali. Stoji da je to soundom solidan aranzer ama ta njegova nestabilnost (citaj "stucanje" , pa taj reset) je odlucujuca i stvara nekakvu mucninu u stomaku. Onda nedovrsena ideja sa Guitar Audio Loopovima, koja je dobra ali joj fali onaj finalni glanc i funkcionalnost, isto vazi i za Bass. Sve je to tu a opet nije tu jer jedan profesionalni muzicar nema vremena da se "plasi" da l ce sad ili za 28 minuta instrument da "zakuca" ili ce da zamuca kad je najmanje potrebno. Kada bi se Ketron potrudio pa napravio jedan valjan update koji bi rijesio ovaj osnovni problem, to bi bila nesto drugacija prica ama izgleda da je slaba vajda od tog nadanja. Onda taj maksimalni RAM je dosta tijesno odmjeren ako je Ketron vec imao na umu da ritmove bazira najvecim djelom na audio loopovima. Zatim, pod obavezno bi ritam kontrole trebalo smjestiti iznad lijeve ruke tamo gdje se sada nalazi onih 16 tastera a tih 16 tastera recimo, odmah iznad tih kontrola. Tada bi i opsluzenje instrumenta u live situacijama bilo logicnije i brze. I na kraju da smanje onu astronomsku cijenu i dovedu je na razuman nivo. Nekako se sve cini i opsti je utisak da su ideje dobre ali nedovoljno promisljene i jos slabije sprovedene u djelo.
nesaband
02.05.2012, 16:23
@nikadvisekorg
nemoj da brises coveku vise te reci i da stavljas zvezdice=))
Ako li ja samo odem sipku da usjecem i to od vrbe :lol: :lol:
nikadvisekorg
02.05.2012, 17:22
@nesaband Doktore nisam ja, ja sam samo pošao da odnesem tetki lek.....
@gerag zbog takvih rijeci se prije islo na odmor i to duzi:lol:jbt nije uredu da se tako odnosis prema Tranzitu ili bilo kome ovdje...Pozz
nesaband
02.05.2012, 17:55
Ako li ja samo odem sipku da usjecem i to od vrbe :lol: :lol:
Uberi malo duvana pa posalji brate,nemoj vrbov prutic.:lol:
Po Nešinoj preporuci
http://www.yu-midi.org/forum/group.php?groupid=14
nesaband
02.05.2012, 23:22
:lol:,he he he,ovo ti je dobra fora @Vaxter!!!!!
Nego,izgleda me mnogo ljudi ceo dan spominje i stucam ceo dan.
Ima li pomoci tome malo sam Off od teme ali da li ima covek neko resetovanje(neko reset dugme) da prestanem da stucam?
Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.... Jel pomoglo? :lol:
Ima saspi jednu pivu u zeludok:D
Ja sam presrecan... nemam rijeci... hvala vam od srca... ostajem bez teksta i daha... :lol::lol::lol::lol: Nego da pitam, mogu li ja sam sebe da obozavam u toj grupi... tek da nas bude vise ?
Hahahahah... zestoki ste momci.
bokivelik
03.05.2012, 22:59
tranzit mozes da obozavas sam sebe ali nikako nemoj da pustas Audio resurse direktno sa Hdd.....=)):lol: Jer to samo audiya moze....=))=))
Ma Tranzit je Babo :D :D :D
Evo ,da i ja kazem dvije, tri "pametne",posto sam ponosni vlasnik audye5( ima prosirenje 128mb+case) i korga pa3x 76(prosirenje 256mb+case).
Da odmah kazem da je korg kostao oko 400 eura vise nego audya5,posto vidim da se cesto spominje kako je audya jako skupa
Prednost dajem korgu u pogledu 24 oscilatora,ekranu na dodir,moze primiti veci broj multisamplova,moze terce,ima bezbroj vec gotovih setova,ritmova, materijala za korga ima u velikim kolicinama.Mozda sam jos neke stvari koje su dobre u korgu, i zaboravio,ispustio.
Kod audye toga svega gore navedenog nema(mozda se u audyi mogu napraviti terce,to ne znam),no tvornicki soundovi,npr,trube,gitare,klavir,flaute, hammondi,saxovi,itd..itd. su meni puno bolji,prirodniji, bez obzira na 24khz ili kod audye 16khz,ne razumijem se u te podatke.
Zanima me samo ono sto cujem,a cujem da mi na audyi svi ti soundovi zvuce bolje.
Evo samo jedan primjer,imam klavir 180mb u korgu,semplirali ga neki ameri,ne sjecam se sad vise gdje sam ga kupio.
Semplirali su sve tonove,sa takvim ,i takvim skupim mikrofonima ,mikrofoni su stajali u tom i tom polozaju,pod tim , i tim kutem, u 8 layera,u toj i toj kvalitet semplirali...tra la la ,i jos dosta tih podataka,sve to stoji u opisu klavira,i kupim ja to sav sretan, evo konacno da imam pravi klavir.
Sad kad usporedim tvornicki klavir sa audye i taj semplirani kojeg imam u korgu ( o tvornickom klaviru u korgu po meni ne treba trositi rijeci), nekim cudom, rom klavir(tvornicki) u audyi je bolji, jednostavno, bolje zvuci,e sad kako je moguce da je bolji,a ne trosi toliko ram-a,sigurno nije ni sampliran u 8 layera,a sempliran je i u 16 khz,(jel se to tako kaze, khz,nisam siguran,ispravite me)
Sto se tvornickih stylova tice,narocito onih koji su napravljeni sa audio drums,sa audio bassom sa live gitarama,meni je to smjesno uporedjivati sa stylovima u mojem skupo placenom korgu,u odnosu na audyu korg mi zvuci jadno,tanko,..mrsavo
Bio mi kolega neki dan,bubnjar,zavrsio covjek glazbenu akademiju,nema on veze sa klavijaturama,ne zna on ni jednu marku klavijatura,niti ga to zanima, ja nesto sviram na korgu, nesto na audyi ,tvornicke stilove , samplova iz ram-a,neki country,pop,rock beat,malo mu pustim samo arranger da radi,pritisnem filove ,break,endove,dodje on stane iza mene , i kaze daj na ovoj srebrnoj jos nesto odviraj,pa kaze hebote,pa ne mogu vjerovat da to klavijatura svira,ovo je zivi bubanj,ziva gitara,pa kako to zvuci dobro.
Isti taj dojam da je to sve,a govorim o ritam sekciji na audyi nekako zivlje,vjernije,slicnije zivom bandu (u bandu sviram vec 28 godina) prati i mene svih ovih par mjeseci koliko imam audyu5,ne mogu se docekat da imam slobodnog vremena ,da je ukljucim,sviram, vjezbam,takav osjecaj nikad me nije pratio dok sam svirao samo korga.
Znam da korg ima napredniji editor soundova ,stylova,effekata,vokal procesor,vise ram-a,da ima bolju tehnicku podrsku,itd..itd,no,sve mi te njegove prednosti nekako se ne cuju na razglasu kad krene svirka.
Biti cu jos sretniji kad proizvedu arranger,koji ce imati sve najbolje mogucnosti i od rolanda,yamahe, korga i audye,ma kupujem ga sigurno,nema veze kako se zvao,no ne znam hocemo li to ikad docekati.
Zivi bili !
Kolega, nije 24kHz i 16kHz jer to bi bilo katastrofalno vec 24Bita i 16Bita, malo si izmjesao jedinice i mjere. Nije to tako ni strasno ali je strasno sto ne cujes razliku u korist Korga na tom klaviru od 180MB i fabrickog sa Audyje koji vjerovatno nije ni jedna desetina od toga. Sve ostalo je samo tvoj ukus pa o tome ne treba raspravljati jer je uzaludno, tim prije sto su bili uzaludni cak i silni tehnicki podaci kod kojih nema pogadjanja. Tvoje je legitimno pravo da zestoko volis sound Audyje i ne smije ti ga niko oduzeti ali je i pravo ostalih da im smeta ono stucanje i mucanje i onaj Reset taster. Imaju pravo da im se vise dopada ogromna razlika u sintezi u korist Korga, zapravo Audyja i nema sintezu, to je prije svega masina za ispucavanje samplova koja sa nekakvom sintezom nema velikih dodira. Da se ne ponavljam, uzivaj ti u soundu Audyje a ostali ce u svojim Rolandima, Korgovima i Yamahama, pa svi vuci siti i sve ovce na broju.
Evo ,da i ja kazem dvije, tri "pametne",posto sam ponosni vlasnik audye5( ima prosirenje 128mb+case) i korga pa3x 76(prosirenje 256mb+case).
Da odmah kazem da je korg kostao oko 400 eura vise nego audya5,posto vidim da se cesto spominje kako je audya jako skupa
Prednost dajem korgu u pogledu 24 oscilatora,ekranu na dodir,moze primiti veci broj multisamplova,moze terce,ima bezbroj vec gotovih setova,ritmova, materijala za korga ima u velikim kolicinama.Mozda sam jos neke stvari koje su dobre u korgu, i zaboravio,ispustio.
Kod audye toga svega gore navedenog nema(mozda se u audyi mogu napraviti terce,to ne znam),no tvornicki soundovi,npr,trube,gitare,klavir,flaute, hammondi,saxovi,itd..itd. su meni puno bolji,prirodniji, bez obzira na 24khz ili kod audye 16khz,ne razumijem se u te podatke.
Zanima me samo ono sto cujem,a cujem da mi na audyi svi ti soundovi zvuce bolje.
Evo samo jedan primjer,imam klavir 180mb u korgu,semplirali ga neki ameri,ne sjecam se sad vise gdje sam ga kupio.
Semplirali su sve tonove,sa takvim ,i takvim skupim mikrofonima ,mikrofoni su stajali u tom i tom polozaju,pod tim , i tim kutem, u 8 layera,u toj i toj kvalitet semplirali...tra la la ,i jos dosta tih podataka,sve to stoji u opisu klavira,i kupim ja to sav sretan, evo konacno da imam pravi klavir.
Sad kad usporedim tvornicki klavir sa audye i taj semplirani kojeg imam u korgu ( o tvornickom klaviru u korgu po meni ne treba trositi rijeci), nekim cudom, rom klavir(tvornicki) u audyi je bolji, jednostavno, bolje zvuci,e sad kako je moguce da je bolji,a ne trosi toliko ram-a,sigurno nije ni sampliran u 8 layera,a sempliran je i u 16 khz,(jel se to tako kaze, khz,nisam siguran,ispravite me)
Sto se tvornickih stylova tice,narocito onih koji su napravljeni sa audio drums,sa audio bassom sa live gitarama,meni je to smjesno uporedjivati sa stylovima u mojem skupo placenom korgu,u odnosu na audyu korg mi zvuci jadno,tanko,..mrsavo
Bio mi kolega neki dan,bubnjar,zavrsio covjek glazbenu akademiju,nema on veze sa klavijaturama,ne zna on ni jednu marku klavijatura,niti ga to zanima, ja nesto sviram na korgu, nesto na audyi ,tvornicke stilove , samplova iz ram-a,neki country,pop,rock beat,malo mu pustim samo arranger da radi,pritisnem filove ,break,endove,dodje on stane iza mene , i kaze daj na ovoj srebrnoj jos nesto odviraj,pa kaze hebote,pa ne mogu vjerovat da to klavijatura svira,ovo je zivi bubanj,ziva gitara,pa kako to zvuci dobro.
Isti taj dojam da je to sve,a govorim o ritam sekciji na audyi nekako zivlje,vjernije,slicnije zivom bandu (u bandu sviram vec 28 godina) prati i mene svih ovih par mjeseci koliko imam audyu5,ne mogu se docekat da imam slobodnog vremena ,da je ukljucim,sviram, vjezbam,takav osjecaj nikad me nije pratio dok sam svirao samo korga.
Znam da korg ima napredniji editor soundova ,stylova,effekata,vokal procesor,vise ram-a,da ima bolju tehnicku podrsku,itd..itd,no,sve mi te njegove prednosti nekako se ne cuju na razglasu kad krene svirka.
Biti cu jos sretniji kad proizvedu arranger,koji ce imati sve najbolje mogucnosti i od rolanda,yamahe, korga i audye,ma kupujem ga sigurno,nema veze kako se zvao,no ne znam hocemo li to ikad docekati.
Zivi bili !
u potpunost se slazem sa tobom....
u potpunost se slazem sa tobom....To znamo, ima li sta novoga za napisati.
To znamo, ima li sta novoga za napisati.iiiiiiiiii covece kako si katastrofalno naporan,idi spavaj molim te,dezuras ovde ceo dan i noc i samo mudrujes nesto,pusti ljude nek uzmu vazduh,vise skodis ovom lepom sajtu sa tvoje teorije,oladi malo i molim te kao boga nemoj da repliciras vise na moje komentare,ponasas se kao da si izmislio struju...toliko od mene
Znas kako, ponekad se dosadjujem u studiju pa onda odmorim malo na forumu a posto taj moj posao traje po petnaestak sati onda imam prilike da vrlo cesto budem na forumu. A da ti ne smeta mozda sto ima neko ko demantuje mlacenje prazne slame ? Sto se tice te stete, da nisi malo proizvoljan... pogledaj moj profil pod "zahvalili mu". Je l da... tu nesto ne stima u tvom pisanju. Nisi ti taj koji moze i treba da mi kaze da "oladim". Previse dozvoljavas sebi. Ja tebe ne vrijedjam.
nije mi bio cilj da te uvredim,ako si ti to tako shvatio ja ti se izvinjavam,vrati malo unazad i pogledaj sta si ti meni napisao prvi put pa onda pricaj o uvredi,nastupio si kao da si glavni ton majtor u SONY,polako malo...sve sto se napise ovde a da se ti ne slazes, za tebe je mlacenje prazne slame,nije bas tako...ima ovde ljudi sto mnogo vise znaju nego sto mislis...prizemlji se...
Naravno da je uvreda reci nekom da "oladi". Ovdje cak i ne uzimam u obzir razliku u godinama izmedju nas dvojice. Nigdje ja tebe, niti bilo koga ovdje na forumu, nikada ali bas nikada, nisam uvrijedio. To nije nacin na koji vodim korespodenciju. Citiraj gdje sam te uvrijedio, opet si proizvoljan. Gdje ja radim kao tonmajstor i da li sam glavni ton majstor negdje ili mozda bas i za Sony, to ovdje uopste nije vazno. Inace imam veoma dobro "uzemljenje", ne treba da se brines. Postajes lican i neobjektivan a to nije uredu. Mislim da je dalja diskusija suvisna na ovu temu jer smo otisli u off.
nikola1980
05.05.2012, 02:54
...evo ja sam ti se zahvalio na post-u,da povecas procenat "pametnosti"!!!...jos nesto ,dugo cekam da se ukljucim u ovu temu,ali sam odlucio da ono sto znam ne podelim sa vama,trenutno sviram korg pa3x i ketron audya5 i slobodno mogu da kazem da se uskoro rastajem sa korg-om,koliko god ketron imao manje opcija i svega ostalog,jer,kvalitetan "ton na KORG-u",ne moze da se dobije!!! ...a vidim da se ovde polemise i o sintezi klavijature....i o 24 oscilatora...da ne daljim pricu.....jedno pitanje @tranzit,da li mozete da mi kazete kako se zove vas instrument sa 24 oscilatora,koji koristite van studijskog rada(na svirci u nekom restoranu od koga svima stane dah,KORG to ne moze..) i da li mislite da sve to sto ste napisali vecina zna o cemu pisete!??!?!....ja cu vam reci....ne znaju...jer ista ta vecina koja vam daje zahvalnice vas je pitala,recimo,kako da napravi tercu u sub scale,o cemu onda ovde pricamo?!?!?!...koliko sam primetio cela ova tema je posvecena KORG korporaciji,jer izgleda,drugacije ne moze da se misli?!?!??
Ne mozes ni da sanjas koliko si u zabludi. Ne radim ni na jednom hardverskom instrumentu, radim iskljucivo na kompleksu VST instrumenata koji imaju hiljade oscilatora, tako da si potpuno pogrijesio sto se tice posvecenosti teme. O zahvalama koje mi ljudi upucuju... tja... treba procitati mojih 1.500 postova pa onda tako nesto napisati.. ali onda covjek takvo sta nece ni napisati. Postajes i ti vrlo lican, tema nije tranzit nego Audyja. Primjecujes li da ja nikoga licno ne vezujem u svojim diskusijama ? Zasto ti to radis ? Sta ces ti da sviras i sta se tebi vise dopada to je tvoj izbor, koji necu ni da odobravam ni da kudim. Jos jednom, tema je Audyja i drzi se nje, tranzita ostavi po strani isto tako kao sto on tebe i bilo koga drugog ostavlja po strani.
...evo ja sam ti se zahvalio na post-u,da povecas procenat "pametnosti"!!!...jos nesto ,dugo cekam da se ukljucim u ovu temu,ali sam odlucio da ono sto znam ne podelim sa vama,trenutno sviram korg pa3x i ketron audya5 i slobodno mogu da kazem da se uskoro rastajem sa korg-om,koliko god ketron imao manje opcija i svega ostalog,jer,kvalitetan "ton na KORG-u",ne moze da se dobije!!! ...a vidim da se ovde polemise i o sintezi klavijature....i o 24 oscilatora...da ne daljim pricu.....jedno pitanje @tranzit,da li mozete da mi kazete kako se zove vas instrument sa 24 oscilatora,koji koristite van studijskog rada(na svirci u nekom restoranu od koga svima stane dah,KORG to ne moze..) i da li mislite da sve to sto ste napisali vecina zna o cemu pisete!??!?!....ja cu vam reci....ne znaju...jer ista ta vecina koja vam daje zahvalnice vas je pitala,recimo,kako da napravi tercu u sub scale,o cemu onda ovde pricamo?!?!?!...koliko sam primetio cela ova tema je posvecena KORG korporaciji,jer izgleda,drugacije ne moze da se misli?!?!??dobar si ti muzicar,na necujeno tvrdim....
"daree" odlicno ti cujes ne brini,pusti dusebriznike nek slusaju tehnicke podatke i na koliko Bita koji aranzer radi.Ti tu razliku u Bitovima izmedju aranzera u realnom vremenu nikad neces cuti jer imas sluha,ne brini.
Nemoj tako olako davati prednost Korgu jer bez obzira sto ima kako kazes 24 oscilatora koji u rukama nestrucnog muzicara jos vise pokvare i onako jalove fabricke boje.
Vrhunski saund inzenjeri preporucuju sto manje editovanja i cackanja po osnovnom zvuku jer se time samo upropastava vec postojeci kvalitet zvuka.Ne bi pravi muzicari snimali sve instrumente uzivo a Audya je neosporno najbliza tom saundu zivih instrumenata,vec bi uzeli Korg pa3x sa 24 oscilatora i sa njim sve odradili.To rade Pasha,****,sudo,tallava,babo ljudi kojima to treba i koji imaju interesa od toga.
Sto se tice ekrana na dodir,znam mnogo kolega koji su imali probleme sa takvom vrstom ekrana,pa u takvu vrstu ekrana nemam poverenja i ne mislim da je to prednost.
Poslacu ti uradjene terce za Audyu,znaci i tu nije u prednosti
Broj vlasnika Audye svakim danom sve vise raste,vecina nas smo u kontaktu i svako nesto radi i cacka,tako da ce se vrlo brzo pojaviti dosta materijala za Audyu mada ga i sada ima puno zahvaljujuci vrednim i dobrim ljudima.Tu takodje nece biti u prednosti.
Uostalom vreme ce reci svoje-Ko se zadnji smeje najsladje se smeje.
Veliki pozdrav za tebe i sve ljubitelje Ketron Audya aranzera.
...evo ja sam ti se zahvalio na post-u,da povecas procenat "pametnosti"!!!...jos nesto ,dugo cekam da se ukljucim u ovu temu,ali sam odlucio da ono sto znam ne podelim sa vama,trenutno sviram korg pa3x i ketron audya5 i slobodno mogu da kazem da se uskoro rastajem sa korg-om,koliko god ketron imao manje opcija i svega ostalog,jer,kvalitetan "ton na KORG-u",ne moze da se dobije!!! ...a vidim da se ovde polemise i o sintezi klavijature....i o 24 oscilatora...da ne daljim pricu.....jedno pitanje @tranzit,da li mozete da mi kazete kako se zove vas instrument sa 24 oscilatora,koji koristite van studijskog rada(na svirci u nekom restoranu od koga svima stane dah,KORG to ne moze..) i da li mislite da sve to sto ste napisali vecina zna o cemu pisete!??!?!....ja cu vam reci....ne znaju...jer ista ta vecina koja vam daje zahvalnice vas je pitala,recimo,kako da napravi tercu u sub scale,o cemu onda ovde pricamo?!?!?!...koliko sam primetio cela ova tema je posvecena KORG korporaciji,jer izgleda,drugacije ne moze da se misli?!?!??a kako ces da dobijes kvalitetan "ton na KORG-u" kad sprava od 3000 eura nema u rom-u niti jeda jedini "zdrav" set bubnja,sempler mu je los da bi mogo masno da reprodukuje semplove,licno sviram na PA800 i imam nameru da ga bacim kroz prozor...
nikola1980
05.05.2012, 03:23
...pa tim gore,tema i jeste bas KETRON AUDYA,ali se favorizuje KORG,upravo zbog toga sam to i rekao,ali ne bitno...ako nekome treba neka pomoc,neka me kontaktira na PRIVATE,meni ne trebaju "zahvalnice",ja cu pomoci za dzabe!!!
Diskusija o jednom instrumentu ne prolazi bez poredjenja sa ostalima pa tako i ovdje u ovoj temi, to je sasvim normalno, ama tranzit nije instrument. I... nema potrebe za provokacijama, ne provociram ni ja tebe. Smatram da je najpametnije da zavrsimo sa ovim i da se vratimo temi.
Nikola1980 i "rocco" nije u redu da se na takav nacin obracate tranzitu i da se sa njim ne slazete.On je jedan stariji gospodin vase neslaganje sa njim moze lose da podnese pa zato vas molim da imate obzira prema njemu.I pod hitno da se uclanite u klub njegovih obozavatelja koji doticni ima na ovom forumu da bi spustili tenziju i drzite se teme.Ovde je tema Audya a ne "KORG"!!!!Da ne uzmem prut i to onaj vrbov kao neki pre mene!!!!
nikadvisekorg
05.05.2012, 03:40
I ja bi voleo da korg dobije zdravu konkurenciju ali ketron je još daleko od toga, više je kao alfa romeo u automobilskom svetu, vlasnici koji ga imaju ga hvale preterano i izgleda na prvi mah lepo, ali kad dođe vreme (daleko bilo) za popravku ili prodaju...... tad vide da to niko neće i shvate ZAŠTO je niko neće....
korg pa3x ide od 2700e a audya sam video 3450e..... zar ne treba da bude obrnuto da bi se mi zamislili da probamo nov brend?
nikola1980
05.05.2012, 03:49
...licno mislim i da bas taj KETRON nije za svakoga,a cena po meni,jeste velika,ali ako sam mogao PA3x da platim 3200e!??!?! ...onda i nije mnogo....nisam uopste pristrasan,,,sviram ih obe...a za ALFU.....nisam siguran....159...mislite o tome?!?! :D
Ja mislim da treba da se zamislite jer iskreno mislim bez ikakve ironije da cete 90% sto ima Audya izvuci i na Korgu Pa50 koji kosta 300-400 eura.Zasto bacati pare???Iskreno ja sam kupio jer volim novine a i kopkalo me onih 10%!!!!I eto ne kajem se,naprotiv.
nikadvisekorg
05.05.2012, 04:06
Niste shvatili poentu mog posta ali nije ni važno..... pre 10-tak godina kada sam mesečno zarađivao najmanje 1500 - 2000 DM (to je 750- 1500 evra) kad je loš mesec..... svirao sam rolande i korg klavijature kojima je ekvivalent danas taj pa3 ili audya..... a nijedna nije koštala više od 3500 dojče marki. I još tada su me lepo naučili stariji muzičari da kupujem samo ono što mogu lako i da prodam.....
danas kada jedva krpim kraj s krajem ja treba da platim klavijaturu preko 3000e (6000dm) i još da eksperimentišem sa nekom tamo ketron markom koja se kod nas prodaje baš kao i alfa romeo.....
iako i moj nick govori kakvo mišljenje imam o korgu kao firmi u poslednje vreme, u ovom slučaju nakon svih ovih argumenata bi se odlučaio za pa3 jer kakvo je vreme moram da razmišljam i na to da ću nekad da upadnem i u još veća go*na i da moram prodam klavijaturu što pre, šta mislite koja će pre da ode?
I na to čovek treba da misli sve je to deo igre.....
nikola1980
05.05.2012, 04:19
....ukapirao sam te ja odmah,ali ide druga stvar,zasto bi prodavao stvar koja radi?!?!?! da li mislis da harmonikasi menjaju svoj instrument na dve godine,ili recimo gitariste?!?!? ne kapiram sta ti je tu ne jasno,napravljena je stvar koja ce se ti koristiti duze vreme i ,normalno cekati poneki update software-a,i ona ce biti jos bolja,realno,i nije neki tamo KETRON,on postoji duze nego masa drugih "famoznih" instrumenata!!! aj da te pitam,mada nema veze sa temom ketron audia,sta bi pre uzeo?!?! korg kronos ili kurzweil??
Druze kroz sve sto si ti naveo sam i ja prosao i prolazim.Imam troje dece i suprugu koja ne radi i zivim iskljucivo od muzike.Ketron nije "tamo neka marka" uverices se u to ima vremena.Nemoj da razmisljas kao trgovac jer moze da se desi da Korgu naglo padne cena,ko zna nemoj da napravis los izbor i bacis pare.Vidis da ljudi koji su kupili Korg pa3x isti prodaju da bi kupili Audyu,da li ti mislis da se ovde neko zajebava ili razbacuje sa parama pa kupuje klavijature od 3000 i vise eura svaki mesec?I sam znas da nije tako.
I seti se sta je nekad bilo 3000dm-Bogatstvo vredeli su maroni a ovi euri imas ih ko da ih nemas.Sta si mogao da kupis sa 10 maraka u prodavnici a sta mozes sad sa 10 eura???Hleb,jogurt,pasteta i dve kutije cigareta i to je to.
Na kraju krajeva ti odlucujes za sta ces da potrosis novac-ja sam vec odlucio i ponavljam ne kajem se i preporucujem svima koji su u mogucnosti da urade isto nece se pokajati.
za audiu ne znam,ali u vezi pa3x-80% oglasa u vezi prodaje pa3x su u stvari oglasi za zamenu pa3 za neki od prethodnih modela korga-pa2, pa ima i onih koji bi menjali za pa1...takvih slucajeva imate sve vise i vise po oglasima:confused:...to je ono sto mi je cudno..jos sad kad naprave od misa slona,u vezi s tom greskom oko baterije na p3x,ima toga da bude jos vise...istovremeno od svih oglasa za pa2x,imate mozda celih 15-20% za zamenu za prethodni model..naravno ima tu i prerpodavaca,ali su oni mali deo...ovo naravno ne mora da znaci nista,cisto moje zapazanje,ali ne mogu da se otmem utisku da ima dosta ljudi,nezadovoljnih generalno za pa3...I sam se mislim da mozda predjem uskoro na pa3. ali mi neda nesto ono moje malopre navedeno opazanjeB-),sto opet kazem ne mora da znaci nista..da ne bude zabune,nemam nista protvi pa3,i sam sviram korga,onako cak i ima ono sto mi odgovara,male dimenzije,zgodan za transport,odlican vocalist,dovoljno rama,i jos neke dzidza midze,ali opet se jos uvek ne usudjujem da predjem na njega...videcemo jos...pratimo temu,pratimo zbivanja, pratimo "razvoj" pa3 kod krajnjih potrosaca kao i Audie,i njihove utiske, pa videcemo...Mada bih rekao opet da Audia ima razlicit zvuk u donosu na ono sto smo navikli,u neku ruku i primamljiv,ali isto kao i kod pa3 ima ono ALi,sto nama srecu kvari,pa opet kazem,vreme ce pokazati...za sada ne bih nijedan od ova dva aranzera izbacio iz trke,niti favorizovao jednog od njih,jer ima na obe strane ponesto sto fali i nesto sto prednjaci...ja bih sacekao jos malo,da vidim sta ce se desiti s oba aranzera u bliskoj buducnosti,oko tih propusta koje su imale obe kompanije, pa na kraju dvaput meri,triput seci- ispasce neka boranija iz svega:D..pozz
I ja bih da sacekam jos malo,jer nemam sada para ni za Korga Pax3,a ni za Audyu i dok ja skupim te pare valjda ce se i rijesiti situacija oko toga koja je bolja:)Dobro je to kad covjek nema para odmah manje grijesi:lol:Pozz#
A ja usput da kazem ne diraj te mi druga tranzita bez razloga i sta koga briga ko su njegovi obozavaoci:)
'Ajd' da i ja ''udjem'' u diskusiju...:)
Pre svega da kazem mom ''zemljaku'' @gerag da ga razumem sto se bori za stav da je Audya vrh medju "top" aranzerima na trzistu i na neki nacin ''best buy'', jer smo mi juznjaci temperamentni i ne odustajemo tako lako od svog ubedjenja..tako da je to na neki nacin opravdano..:) ali ipak ima sigurno isplativijih stvari za taj novac...
Sto se tice Audya-e, imao sam priliku da je prostudiram, mada na kratko. Iskren da budem, nije ostavila neki sjajan utisak na mene do te mere da bih odmah ''pljunuo'' oko 3500e i izneo je iz prodavnice. Moze se reci da ima pomaka u njoj sto se tice ideja, ali spoj hardver-softver nije uradjen bas najsrecnije. Generalno je filozofija svih proizvodjaca klavijatura da za sto veci novac prodaju mali pomak u odnosu na neki svoj prethodni model. (Nista novo, globalna ekonomija je za to kriva, ali to je druga tema). Dovoljno je po modelima unazad uporediti Korgovu Pa seriju, Yamahinu Tyros seriju, i Ketronovu Audya seriju i videcete sta su dodavali u svoje modele i prodavali ih uvek skuplje. A razvoj kompjutera otisao svetlosnu godinu napred u odnosu na njih. Zasto to kazem?
Ko malo prati svetsku muzicku scenu i svetske klavijaturiste, (jer smo uglavnom ovde klavijaturisti, jel?), mogao je da vidi da svaki ozbiljan klavijaturista ima gomilu nekih cuda iza sebe. U sustini stvari, vecinu njih cine kompjuteri koji pokrecu VST instrumente. I naravno, to nije slucajno. Zasto? Zato sto jedna masina sa, lupam, recimo i7 procesorom, sa 16GB RAM memorije, sa 2TB HDD i ostalim stvarima, kosta isto toliko koliko i recimo Audya. A sami procenite kolika je to razlika, pre svega u ''suvoparnim'' ciframa. To je upravo ono sto @tranzit pise.
Moracu da se slozim sa svima da onaj snimak koji je postavljen za Audya-u, onaj mix loop-ovanih ritmova, zvuci dobro i malo drugacije od svega sto se "valja" po netu i sto se moglo cuti od takvih ritmova. Pa to mogu i da shvatim kao neki razlog zbog cega bi neko prodao recimo pa3x i presao na Audya-u. Ali na kraju krajeva, to je samo set i nista vise, necije tudje ideje koje ce svako imati u svojoj klavijaturi, sto vam ne dozvoljava da se muzicki izrazite, ali i to je druga tema, pa necu o tome.
Medjutim, sve te loop-ove ce jedna PC masina progutati ''za dorucak'', a mogucnosti za obradu su nepojmljivo vece na takvoj masini nego na samoj Audya-i. Ali i tu se javlja problem sa sredjivanjem, poznavanjem produkcije, iskustvom, vremenom, navikama i svim ostalim sto ne ide u prilog PC konfiguraciji takvog tipa za jednog coveka koji se bavi iskljucivo sviranjem.
Posto sam i sam poceo da sklapam jednu takvu masinu, tek sad uvidjam koliko te velike kompanije prave ''budalama'' prosecne svirace ubacujuci sicusne, kompresovane i bedne ROM-ove u svoje skupe masine predstavljajuci ih kao vrhunskim.
Kvalitet necega je uvek i apsolutno relativna i individualna stvar, ali prednost kompjutera u odnosu na hardverske klavijature generalno je veoma velika.
I sad da ne ispadne da ''navijam'' za @tranzit-a, samo cu ga zamoliti da demonstrira svoju masinu sto pre (ima vec jedan demo u njegovim snimcima, ali samo jedan) i dokaze ono sto sam i ja napisao.
Zakljucak cele price, iako se mnogi ne slazu ili ''nece'' da se sloze, je da je za mogucnosti koje nudi Audya- preskupa, kao i svi ti ''top'' modeli danasnjih aranzera.
Toliko.
Svako dobro!
tema je pravo postala naporna sto nedate ljudima mira,ja ih razumijem i mene audya vise odusevljava od korga,ali sviram korg vec godinama i sviracu ali iz nekih drugih razloga,oprema stalno napreduje a korga je lako prodat pa uzet nesto novo,meni audya zvuci bolje od korga a sad koja ima vise mana svako nek izvaga i izabere sebi
nesaband
05.05.2012, 10:03
Evo procitao sam ovih par stranica na ovoj temi,umorio sam se citajuci da bih procitao nesto novo,neki nov podatak ali umesto toga nisam dobio ni jednu pametnu informaciju.
Kolege,ovde nije tema ciji je veci a ciji manji.
Obzirom da vec danima,mesecima nema novih informacijama o Ketronu zamolio bih moderatore da zakljucaju ovu temu.
kad se pojavi neki novi Ketron onda nek se otvori neka nova diskusija posto je ova stvarno zamorna.
Slobodno neko od clanova foruma moze da otvori temu"klub obozavalaca Ketrona,Korga,Rolanda" i da u toj temi pise samo hvalospeve o tim klavijaturama i da ih nike ne demantuje.To bi bilo mnogo bolje nego da ovde nastane pljuvacina bez potrebe.
aleksandar031
05.05.2012, 10:21
Moracu da se slozim sa svima da onaj snimak koji je postavljen za Audya-u, onaj mix loop-ovanih ritmova, zvuci dobro i malo drugacije od svega sto se "valja" po netu i sto se moglo cuti od takvih ritmova. Pa to mogu i da shvatim kao neki razlog zbog cega bi neko prodao recimo pa3x i presao na Audya-u. Ali na kraju krajeva, to je samo set i nista vise, necije tudje ideje koje ce svako imati u svojoj klavijaturi, sto vam ne dozvoljava da se muzicki izrazite, ali i to je druga tema, pa necu o tome.
Odlicno zapazanje hammers,neka clanovi koji imaju audiju postave po neki snimak, da vidimo sviraju li svi na jednom te istom setu.
Ima Li dugme reset ili nema ?
Za čega služi ?
Ma treba ovo zaključati.
Podjeliti žute i crvene kartone i ende.
Najverovatnije ce tako i da bude....
Evo šta čovjek napisa prije skoro 3 godine, znači mnogo ranije prije nego poče ova rasprava i mnogo bi korisnije i bolje bilo da ima više ovakvih(ličnih i iz iskustva napisanih) postova:
By Wex:
"Ovako... Seo sam u auto u presao 250 km da licno sednem za Audya-u ,jer nikome ne verujem kad su klavijature u pitanju... 4 sata sam isprobavao klavijaturu i ovo su moji utisci:
-kvalitet izrade je dosta dobar : dirke odlicne,tasteri deluju kvalitetno ,kuciste Ok
- fabricki ritmovi u klavijaturi (sto loopovi,sto klasicni ritmovi) sto se tice kvaliteta zvuka i nacina kako su uradjeni ritmovi su trenutno svetlosnu godinu ispred bilo kog aranzera . Zasto? Prvo i najbitnije sto mi se svidja: Odsviran je u ritmu bubanj,bass,gitara i eventualno dodato jos nesto sitno - i to je to -ubija na mesto- kvalitetane boje,bubanj i nema potrebe za tonom daira ,perkusija, kravljih zvona ,glupavih saxofona,stringsova ,organa itd koje se prozimaju uglavnom po fabrickim ritmovima rolanda,yamahe i korga...i kad treba da sredim neki ritam da se cuje pristojno moram da pogasim sva ta sr***a da bi se ritam cuo normalno. Kod audya-e nema sta da se sredjuje-nivelise ritam - samo pustis i to je to- zvuci kao zivi band . Drugo, ima 2 intra- svaki broji 1-2-3-4 - znaci jedan takt palice-virbla i sviraj bato,nema zaje*ancije od 4-8-16 taktova kao sto to imaju "standardni" aranzeri. Trece - ima 5 fill-in -a i 5 brake-a ,to znaci da ,zahvaljujuci tome jedan style na audiya-i zvuci toliko "sareno" da to nije normalno ,ni jedan style nije dosadan...cetvrto sami ritmovi su tako odsvirani da u razlicitim harmonijama pratnja zvuci drugacije... i peto fabrickih ritmova ima mnoooogoo,toliko da bi za neki zabavnu pesmu morao da se "troumim" izmedju nekoliko 8-16 bit-ova ,rock,dance ili kako god...svaki je extra...tako da sve u svemu kad su ritmovi u pitanju nisam do sada cuo nista vernije kada je aranzer u pitanju.
-Fabricke boje- za moj ukus i u odnosu na korga recimo su vrlo oskudne- svaka grupa boja (klaviri,duvaci,synth itd) imaju samo po 2 strane,tako da ,kada bi pravio stylove na audiya-i falilo bi mi recimo izbor boja za acc trake... mada,u svakoj grupi ima da se probere bar 2 boje koje su vrh,bolje nego bilo koji sempl koje nalazimo po ovom nasim setovima...ali za nasu svirku bi falilo jedno 50% mozda i jace boja... Harmonike na audiya-i su OCAJ ,kao fabricke na rolandu -sta to znaci- imate zadovoljavajucu usnu harmoniku- imate bolju za "Ringispil" i ona francuska(mussete) je ok (kao za "Taxi" ) ...ostalo nije ni proslo pored registara harmonike koje mi na nasem podneblju koristimo . Synth boje za moj ukus su takodje ocaj,sve su sa nekim portamentom,cak i kada iskljucim portamento nisu ni pribliznog kvaliteta kakvi se lead-ovi koriste u balkanskoj produkciji... sa druge strane gitare (clean ,overdive,distorzija ) su vrh,violina je ok ,stringsovi su u glavnom lenji i malo plitki ,ali to se resava ,sax-ovi su ok,cak neki iznad proseka itd... Audya ima neku opciju "super sound" i li tako nesto , ne secam se i koliko sam provalio -kada se udje u tu opciju ocitavaju se sa HDD-a favorit boje -semplovi - cini mi se da ima nekih 10tak mesta -64 mb RAM-a ...a te boje koje su na hdd-u su u nekom ketronovom formatu ,tako da bi morali da se oprostimo od ovih nasih semplova+ sto je 64 mb za klavijaturu koja toliko kosta ispod svakog proseka... Efekti za boje koliko sam na blic mogao da vidim su jednom recju "osnovni" (reverb,hall,delay,EQ, flanger i jos neki, sve u svemu u odnosu na korga recimo minimalno) tako da i kad bi probao da pravim neku "zujalicu" zapitao bi se od koje boje i koji efekat da stavim...i primetio sam da moze da mesha "samo" 2 boje za jednu postavku ( kod ketrona registraciju),tako da kada bi radili "performans" za neku pesmu koja ima vise boja od 2 nemam predstavu kako bi to moglo da se izvede.
Intro i ending su na istim tasterima tako da ,ako zelite u toku ritma ponovo da pustite intro svirace vam ending...sto je neopevano glupo
Sequencer za pravljenje ritmova trenutno na audya-i ne postoji - tj postoji taster alil pritiskom na njega ne nista ne desava ...mada koliko sam citao na netu hardverski on postoji ali OS jos uvek nije kompletno uradjen pa zbog toga manjka ova funkcija kao i Song edit... Sto znaci,trenutno i kad bi hteli da uradite ritmove za nase podneblje- audya vam to trenutno nece dati.
Eto,na blic sam se setio i napisao neke utiske o audya-i iz ugla sviraca ... Midi i mp3 sam probao ali to onome ko svira nije bitno ni malo ... "Fajlasi i matrichari" bi se odusevili jer audya omogucava transpoziciju matrice i gasenja LEAD vokala u mp3 snimku...
Sve u svemu na 3900 eura ...mnogo kume... Odnos cena -kvalitet za nase podeblje - Korg je amin - da me ne shvati neko pogresno, ne favorizujem korga u odnosu na druge firme,samo mi je korg-posto tu firmu sviram- najblizi za uporediti ... Ketron je americka firma i za amerikance i zapadno evropljane audya je Bogorodica-za njihove pesme (pop-rock) imaju sve ritmove i boje za narednih 10 zivota...ali na svetskoj raskrsinici zvanoj Balkan se svira sve zivo i moras u jednoj klavijaturi imati maltene po koju boju iz svakog dela sveta- sto Audya ni priblizno nema.
Kada auyda bude na pr.kostala 2000e eura kupicu je da sviram samo zabavnu muziku na njoj , a drugim aranzerom bi dopunjavao narodnjake ,ako se u medjuvremenu neka od ovih drugih firmi ne opameti pa urade nesto sa inernim soundom kao audya... Sa audya-om kakva je sada ne bih imao sanse da skripim celu svirku,bez obzira na sound.
Eto...trenutno mi nista drugo ne pada na pamet ...toliko od mene o audya-i . Izvinite ako sam nekog u ovom textu uvredio ili slicno ,ali ovo je moje licno misljenje o ketron audya klavijaturi ... Napalio sam se "kao mladi maj*un" kad sam cuo demo-e audya-e,ali na licu mesta u globalu je ipak po mom misljenju stvarnost trenutno malo drugacija...tako da se nadam da sam onome ko se razmislja u pravcu ove klavijature docarao koliko toliko pricu zvanu "audya".
PozzZ. "
P.S. Onako na "prvu" pokupih par linkova gdje aranžeri rade u punom sjaju, volio bih da čujem odgovor "Ketronovaca"...
http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=16832#axzz1tyrNdCbJ
http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=13073#axzz1tyrNdCbJ
http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=13088#axzz1tyrNdCbJ
http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=13545#axzz1tyrNdCbJ
Amen
Burli sad si i ti na spisku za odstrel :))
bokivelik
05.05.2012, 14:12
Mare mislim da ce Burli da kupi audiyu posto ga budu odstrelili...:lol:=))
pozdrav z prijatelja burlija !!! Mislim da cu ignorisati vase komentare oko klavijature barem ovih koji je ne posjeduju! Ljudi imam oko 500 namjenskih ritmova za ketrona pa ko zeli moze da dobije neki da obradi po svom ukusu ja sam vec sredio oko 20 mogu i da objasnim na koji nacin se to radi i sredjuje nije komplikovano samo mi posaljite poruke u inbox pozzzzzzzz
A nadovezao bih se i na ono dugme Intro-eding :)) Stisni Stop pa opet stisni intro i start i niko nista nece primetiti jer su vec svi navikli na preskakanje tog aranzera I AKO JE NE POSEDUJEMO!
Marko postojie na ketronu 5 pomocna dugma ili precice na koje mozes da postavis sta zelis posto je kod mene audya kod mene ima jedan taster lijevo pored ekrana na kome mogu da izaberem 3 intra ili 3 endinga i te sorkate postavlja mi ispod displeja mislim da treba da pogledas klavijaturu i da vidis sta ima pa onda da se podsmejavas ! posto sviras korga ja to postujem i samo radi i uzivaj! pozzz
Brate ja sam tu klaviajturu imao kao opcijudoduse verziju sa 76 dirku posto ove kratke nije bilo jos pre tri godine i vise kad sam kupovao Pa2xPro po ceni od 3000e i nije usla u moj izbor!Proslo je od tada eto puno vremena a na Ketronu su poboljsali samo neke sitnice i nista drugo pa i dalje ta klaviajtura usopte ne dolazi u moj izbor . . . Vidim smeta vam kod Korga bubanj,sempler kazete da je isto 16bit-a i 24bit-a 44.100Hz i 48.000Hz i sta znam ja vec?To sto se prica da su to samo podaci na papiru to veze sa vezom nema i postoji zakon o zastiti potrosaca i svaki proizvod prodje koitrolu i testiranje tako da to nije mala stvar za laganje jer je taj aranzer prosao najdetaljnije ispitivanje pre i u toku naveceg muzickog sajma a drugo evo ja cu ti izbaciti moj sempl bubnja koji je 48.000Hz 24Bit-a stereo i ti neces uspeti da ga ucitas u tvom aranzeru a kod mene to ide glatko a cak i mogu da semplujem u tom formatu?Jesu li to samo podaci i laze li Korg?Sad cu ti dati jos jedan podatak posto nisam hteo da se nadovezujem na tranzitov post da ne bude da ga citiram a on o tome nije hteo da vam pise!Obican nosac zvuka moze da nosi 44.100Hz u 16 bit-a dok 48.000Hz 24 bit moze da nosi Dvd a obican Cd o tome moze da sanja a ko me ne veruje neka uzme neki dvd gde je zvuk 48.000Hz 24 bita i neka uposredi sa zvukom sa obicnog Cd nosaca bice m u jasno koja je razlika!Toliko o sempleru kad smo poredili ove dve klaviajture a sad cu preci konkretno na osnovne stvari kod aranzera!ARANZER-zna se ko je covek koga zovu aranzer!To je tip koji dodje osmisli celu ritam sekciju,uklopi solo instrumente,pratece glasove i instrumente,prvi glas i sve sto ide u jednoj pesmi pa zato i nosi naziv aranzer a obicno su oni i producenti pa je cela postavka i zvuk u njihovim rukama!Zasto sam ovo napisao???Pa sviram aranzer i znaci da treba da uzmem i mnogo toga podesim prema svojim potrebama sto ce svaki normalna aranzerska klaviajtura da mi to dozvoli!Ne svidjaju ti se bubnjevi kod Korga-uzmi semplovane . . . Ne svidjaju ti se boje ubaci svoje i uz njih dobijas najbolji paket Tc efekata,24 oscilatora,edeitnig koji je bolji od 80% workstationa pa od boje mozes napraviti cudo ako si pravi aranzer . . . Znaci sad sam kupio osnovnu verziju Cubase-a i u njemu sam dobio bubanj LN DRum7 i osnovne Steinebrg efekte i sad treba da ga pljujem na sve strane????Uzmes lepo pa ubacis dobre plug inove,pa podesis te plug inove,pa ubecis svoje bubnjeve tipa BFD2i tak odalje i tako dalje pa sve to lepo rasporedis po pnaorami da se ostavi sredina za osnovne stvari i da se nista ne guzva pa ces onda da se kunes u taj Cubase . . . Opet ponavljam ne pljujte ovde ni Yamahu ni Korg ni bilo koga jer svi su on i za tu stepenicu koju vi pominjete ispred Ketrona . . . Hvala lepo ;)
bokivelik
05.05.2012, 23:23
Samo da se nadovezem na Markovu pricu o aranzeru. Ja licno korga dosta dobro poznajem pa na njemu uradim namenski ritam za bilo koju pesmu u roku od 10-15 minuta. To predznanje i sve sto sam radio do sad da bacim u vodu i da predjem na Audiyu zato sto mi se dopada zvuk nema teorije! A da se nelazemo aranzer je nuzno sretstvo za odradjivenje posla tu muziciranju nema mesta. Kakav zvuk je onda upitanju? Slazem se da je dobar zvuk podstrek muzicaru da da maksimum od sebe ali od kako sam poceo da sviram sa Band-om aranzerski deo pada u vodu. Jos nesto svirao sam na loop-ovanim setovima i ovakvim i onakvim cak sam i sam pravio loop-ovan set sve je to lepo i zvuci ali da ja nemogu u toku svirke da smanjim bas drum gde mi je jak ili pojacam hi-hat dzaba je onda sve.;)
a kako ces da dobijes kvalitetan "ton na KORG-u" kad sprava od 3000 eura nema u rom-u niti jeda jedini "zdrav" set bubnja,sempler mu je los da bi mogo masno da reprodukuje semplove
Svinje su masne! Zvuk je cist, sa sumom, sa manjkom/viskom odredjenih frekvencija, u peak-u itd itd...
Razlike izmedju 16bit-a i 24bit-a, 44.100Hz i 48.000Hz ima. Trebas biti ili neupucen ili neobjektivan da kazes kako nema razlike izmedju toga. Ja razumem da se vama svima svidja Audya, al oladite malo i pogledajte realno. Ne mozete da pljujete pa3x u kome je sudo ili ne znam koji set, koji je radjen pre xyz godina za 2 generacije stariju klavijaturu, uzgred uz diskutabilan kvalitet i za tadasnji pojam. Semplujte sami bubanj na 24bit-a na 48khz, ili uzmite od nekoga ko se profesionalno bavi time pa cete da cujete kako zvuci i da li je "MASAN". Prilagodite ritmove i performanse sa mogucnostima koje pruza pa3x pa cete da vidite da li ce da zvuci kvalitetno ili ne...
Evo kako moze jedan pa1x da zvuci, zamislite kako bi tek zvucao pa3x sa kvalitetnijim semplovima i efektima koje nudi.
http://www.youtube.com/watch?v=PIULAiEw2Ms
Ja bih voleo da imam Audya-u, ali nikada ne bih dao toliko novca za nju...
i ovo sto si stavio od youtube je po tebi dobar sound?nije uopste,vrlo jeftino zvuci,mozemo ovde da pisemo koliko hocemo,korgov sempler je nekvalitetan i tacka.Ja licno nisam pljuvao po tim Sudo ili ne znam vec koji setovi,vec pljujem po korgov vrlo jrftin sempler.Posedujem korg pa800,TR za solo,u studiju jos cuvam onaj stari sempler EMU E6400 i tacno znam sta pricam.Ako nisi probao do sada voleo bi da probas kako zvuce semplovi recimo na kurzweil k2000 VP(ove novije nisam imao prilike da probam)pa te iste odsviraj u korg,onda ces cuti razliku i to ne bas malu.Sve u svemu djaba ti kvalitetni semplovi kad nije dobar sempler onako zdravo da ih vozi...Svinja je stvarno masna,al je bogami i ketron,mada ga ne pozedujem
Po pitanju Kurzweila si u pravu ali po pitanju navedenog linka za Pa1x nisi. Style je dobar, sound odličan, DOBRO ODSVIRANO. Sve je na mjestu.
Da li samplovi bubnja 'zvuče jeftino'...? Možda sam gluh ali meni zvuče odlično. Kroz krz ili emu bi zvučali bolje ali ma daaaj...
ljudi moji poslednji komentar posto vidim da nema ovde normalne price !!! Zelim vam svima mozogo zdravlja i uspjeha u poslu i da imate dosta posla, a kad se sretnete na pzornici samnom necu vam nista odgovoriti nit rec kako to zasto to i zbog cega ! Idem ljudi da radim blok registracije i singl registracije ovo prepucavanje nema smisla vise ko ima korga neka ga svira PS(dok radi baterija) ko nema neka kupi korga ili yamahu ili rolanda i svi kupite setove iste i svirajte do mile volje! A ja cu sam sa ketronom da zvucim drugacije od svih vas neka to zvuci po vasim tehnickim karakteristikama kao na flopi disku a ne cd-u kao sto marko e na kojima radi i to stucanje koje ima ali kazem vam vidimo se na pozornici 1 na 1 ja korg necu trazti da sviram ni yamahu a svi koji imaju korga i yamahu kod mene kad su slusali nisu se odvajali od ketrona ali sve to gubi smisao kada je golf II najbolji auto onda ljudi to i vozite!!! Pozdrav i veliko postovanje za TRANZITA ja i on smo konacno nasli zajednicki jezik o problemu koji je on meni objasnio i ono sto sam ja njemu objasnio naravno ako on to zeli da prizna !!! pozzzzz %%- :| B-) :lol: :lol: :lol: :):D
karlovac29
06.05.2012, 09:49
Poz..ama ljedi nevalja ni pa2x, ni 3x ni oasys ni ketron audya ako neznaš svirat...Ja imam pa1x pro a susjed pa2x i dođe do mene pa se čudi kako moj radi i svaka druga mu je dali ja to mogu na svom napravit...a ja razmišljam pa šta će ti pa2x kad ju neznaš koristit,shvaćate što želim reći, u redu je da audya ima puno stvari bolje riješenih od drugih, neke druge imaju neke segmente bolje riješene od audye...i tako možemo unedogled....ali 100% tvrdim i stojim iza toga da neku live svirku za potrebe cijelog balkana može odradit najobičniji doduše sređen, običan korg pa50...naravno treba znat i svirat :) I što se mene tiče ova tema može pod lock!
@karlovac29 je potpuno u pravu. Dzaba mi ovde razglabamo dali je bolji ovaj ili onaj zamaramo se jedni drugima bez ikakve potrebe. Ukusi su razliciti i svakom se svidja nesto drugo. Dobro je kad covek zna sta hoce od klavijature pa uzme onu koja mu najvise odgovara,a ne na sta ga drugi nagovore ili ako ja imam korga moras i ti.:D zato vise od pola ove nase drzave i okruzenja zvuci isto. razlika samo u boji glasa pevaca.=))
Skoro sam poskidao 1.5 Gb setova za le sa neta i na kraju primetio da ima dvadesetak semplova i da se samo ponavljaju u raznim drugim setovima. Zato sam odlucio da sve izbrisem i krenem od nule samo da ne zvucim isto kao komsija.
Dok vecina radi obrnuto recimo moj kolega je imao Yamahu i neki svoj fazon podesavanja i stvarno je bio rzlicit od drugih onda je jednog dana odlucio da uzme Korga koji je skoro za klasu nizi samo iz tog razloga sto ce kako on kaze sa Korgom imati vise posla odnosno cesce ce ga ljudi zvati na svirke.:(
E sad sto se tice cene Ketron Audya i ostalih top modela po meni svakako ne opravdavaju cenu sa onim sto nude ali mi tu ne mozemo nista.
Znači, 'There is new kid in town'!
Bilo kako bilo ali očito je da je Audya uz svoje 'nedostatke' došla među 3 naj brenda na Balkanu. -Roland se naime tek probija s BK5...-Nažalost koliko čujem u velikoj je krizi i zato nudi to što nudi za vrlo pristupačne novce.-I to je dobro! Pretpostavljam da u skoro vrijeme neće izaći Roland koji bi mogao parirati navedenim brendovima u top segmentu.
Sve je to preskupo i precijenjeno za nas. Gule nas ko mlade majmune. Ni T4 ne vrijedi pare koje stoji. Pa zar za limited edition T4 dati 5000 k eura? A ne vrijedi ni Korg te pare. Ali nekako ih na vlastitu zadovoljštinu uspijemo prikupiti i veseliti se mukom mučeći kod programiranja da zadovoljimo-sami sebe.
Sretno s Audyom!
Lepo si rekao tyros2 nadam se da cemo se sresti negde bini pa ce ti biti jasno koliko "vredi" taj sound o kojem vi ovde razglabate ;-)
Po vama je Roland vec vise od 12 godina u krizi. Kako god izadje neka nova od strane nekog drugog proizvodjaca a roland ne odgovori odma je u krizi.
Pa ne proizvodi on samo aranzere,pogledaj samo koliko ima prodatih Fantoma G6 i V-Harmonika da ne govorimo o drugim proizvodima. Roland ne izbacuje aranzer svake druge godine kad je rec o top klasi vec od prilike svake 5 godine.
Marco7 Izvini ali ti zgrizao pa ne pustas ako je za tebe Pa3x vrh i nema dalje ne znaci da mora biti i za druge. Pa 3x jeste stvarno odlicno odradjen aranzer ali po meni za zvucnu sliku glas ide Ketronu za neke druge stvari u plusu je pa3x .Svi vi pravite gresku ajmo realno kad je izsao Pa3x,a kada Audya?? Bilo bi realnije da ga poredite sa pa2x.
Ista greska se radi kad se poredi PA2x i Roland G70 umesto sa E80 .
Sinisa izvoli uzmi Ketron i kupite set kod Radica i izvolite da vidimo tu zvucnu sliku crno na belo?Da pozovemo i platimo lepo strucne ljude koji su zavrsili skole za to i da oni ocene kako stoje stvari i sve to da se kladimo po aranzer!A?A sto izadje bolji aranzer opet ponavljam sa vise mogucnosti i sto boljim opcijama za rukovanje ja prodajem Korg Pa3x istog momenta i prelazim i Fujiton samo ako je bolji i to ponavljam po deseti put!!!A ko pravi gresku vidi se ko je celo vreme pljuvao po svima aranzerima i uporedjivao Audiyu5 sa njima pa sam ja zato reagovao!Uglavnom ja ih nigde uporedio nisam dok nije krenulo ovde lancano i na kraju mislim da je dato dosta argumenata koji jasno govore gde je Pa3x i Yamaha Tyros4 ispred Audyie . . .
Marco7 Posto nisi uporedjivao pomenute aranzere kao sto kazes na osnovu kojih to "argumenata" donosis zakljucke ako moze da se zna i da li si uopste cuo ili svirao Audyu live?
Ko kaze da nisam???Pa najbolji drug mi ima Audiyiu ali modul bez dirki a gore koristi Triton Extrem i odlicno znam i kako radi a i sve nedostatke i prednosti koje ima . . . Po milioniti put ponavljam da je to dobra klavijtura ali ne moze da se poredi sa Korgom Pa3x i to je jasno kao dan!
Niko ti ne brani da mislis kako hoces a i imas Korg pa3 pa uzivaj u njemu,a ja cu u Audyi koja je po meni za Korg pa3x svemirska stanica.Posteno!
Nemam ja nista protiv i da ti je ceo svemir a ja samo komentarisem zbog ljudi koji nisu edukovani dovoljno da znaju sta je Bit-rate,sta su Hz i koja je razlika u zvuku kod istih,sta su oscilatori,za sta sluze efekti i koliko su oni vazan faktor u finalnom izlazu i sve ostalo o cemu smo pricali a ti slobodno uzivaj u voznji svog "svemirskog broda" niko ti ne brani ali ne pljuj neosnovano druge svemirske eskadrile jer cu se uvek ukljuciti da te demantujem!
I ti uzivaj u svojoj svemirskoj letilici Bitrate,HZ i oscilatorima i edukuj ljude koji neznaju-ja znam sta znaci sve to sto si pomenuo i upravu si na nekim spravama se to cuje takoreci vidi,ali na Korgu pa3x ja to ne cujem!??Imam drugare koji sviraju Korg pa1,pa2 ili pa800 kojima ne pada na pamet da menjaju klavijaturu za pa3x jer kako kazu cista je prevara i nista narocito se ne dobija sa njom a tolike pare treba doplatiti.To oni kazu ne ja posto ja Korga ne sviram sto ne znaci da necu kad bude kako valja.A ti me demunatuj slobodno zato ovaj forum i sluzi ali sa argumentima.Pozdrav
Pa ja ti rekoh ajde dovedi ih sve pa da se opkladimo u aranzere koje sviramo?Bas zato sto ne znaju sta je bit rate,sto kupuju setove koje ti ovde reklamiras i slicno sve im zvuci isto pa tako i komentarisu . . . Samo izvolite ;)
Ako si ozbiljan ja sam za!!!Daj neki kontakt u in box pa da se dogovorimo kako cemo to da odradimo.I ja nista ovde ne reklamiram vec prezentujem ono sto su ljudi radili a ti ces cuti ako se budemo videli kako moja klavijatura zvuci i na cemu ja sviram.
Nema sta da kontaktiram u inbox ja se zovem Marko Gredic i imam casno i posteno ime i mogu da dodjem do Vranja prvom prilikom kad budem isao da sviram u Soko Banju ili U Bg i da te razuverim bez ikakvih problema!Odsviramo i odpevamo po pet pesama ti sa Ketronom ja sam Korgom pa ti koristi sta god hoces fabricke ili pravljene ritmove uopste me na zanima ja cu koristiti one koje sam ja pravio i neka profesionalni producent odluci sta je kompletnije i sta je bolje pa ti slobodno iskoristi tu fabriku koju pominjes ili orguljice koje si postavljao ovde kao demo ja cu ti dokazati da zivis u zabludi jer moj Korg ne zvuci kao oni koje si navikao da slusas ;)
Dobro si dosao u svako doba,javi kad dolazis i naravno prihvatam izazov sa velikom radoscu i iscekivanjem,a cuo sam kako zvuci tvoj korg na youtube pa ako je to to sve mi je vec jasno.
Zvuci mi ocajno ali u svakom slucaju bolje od tvog jbg . . .
Dodato:
No o tom po tom a sad nastavite o Audiyi ali ne iznoseci dezinformacije o drugima jer cu se opet umesati sa argumentima ;-)
Rudiiiii
06.05.2012, 17:32
Kad bi neko rekao koje vandlere koriste ti aranzeri, bilo bi lakse. Onda kako su rijesene sabirnice, premda je sve to vazno k'o i lanjski snijeg. Jedno je sigurno: moj Roland je losiji i od Korga i Ketrona, ali vi se makar imate o cemu ubjedjivati:mad:
Ako si hteo da procitas na pocetku posta ovde bi trebalo da se pise o Audyi i iskustvima sa njom,ali neko je izokrenuo temu a ko procita videce ko je to uradio.A da zvuci ocajno zvuci bolje od moje Audye ali samo kad je Audya ugasena ali kao sto ti rece bice prilike pa cemo videti.Pozdrav
Hahahaha . . . Uzmi i poseri se na nju slobodno kako god . . . Ugasenu ili upaljenu :))
Kraljevi ste!Ljudi rade sa klackalicama od 200 € i uzimaju pare,a vi se prepirete oko sounda vrhunskih sprava?!Ljudi moji,95% publike ne čuje ništa osim buke,a ljudi su navikli izlaziti tamo gdje je gužva i buka,tako da ovi biti....i parametri o kojim pričate apsolutno ne piju vode...Pjevajte,svirajte,uživajte u poslu(ili ne),ali uzimajte pare.To je cilj svakog posla.Zar ne?Nemojte mi tupiti o ljubavi prema muzici,jer JA je volim više nego VI.Želim Vam svako dobro,Pozdravljam vas,i predlažem LOCK za ovu temu(iz najdobronamjernijih namjera).
Hahahaha . . . Uzmi i poseri se na nju slobodno kako god . . . Ugasenu ili upaljenu :))Ne brini posraces se ti na svoju vrlo brzo.
yu-midi sapunica se nastavlja
jest da više nema smisla ,ali se nastavlja ...
kraljevi ste!ljudi rade sa klackalicama od 200 € i uzimaju pare,a vi se prepirete oko sounda vrhunskih sprava?!ljudi moji,95% publike ne čuje ništa osim buke,a ljudi su navikli izlaziti tamo gdje je gužva i buka,tako da ovi biti....i parametri o kojim pričate apsolutno ne piju vode...pjevajte,svirajte,uživajte u poslu(ili ne),ali uzimajte pare.to je cilj svakog posla.zar ne?nemojte mi tupiti o ljubavi prema muzici,jer ja je volim više nego vi.želim vam svako dobro,pozdravljam vas,i predlažem lock za ovu temu(iz najdobronamjernijih namjera).
očito je da niste vidjeli!
Hahahaha . . . Uzmi i poseri se na nju slobodno kako god . . . Ugasenu ili upaljenu :))
Ccccc, Marko ... komentar je brutalan..... :lol::lol::lol:
Upozorio bih obe ae da tako kazem "suprotstavljene" strane da primire malo loptu, jer im ne prilici statusu i reputaciji niti ovdje na forumu, a niti publici pred kojom nastupaju, koji je visok ;)
Kakva kultura takav i komentar!!!=D>=D>^:)^^:)^~:>:-@:-@:-@
neznam kakvo vam je muzicko obrazovanje gospodo ali koliko vidim sa kulturnim obrazovanjem niste daleko stigli.
kad balkancima ponestane argumenata onda pokusavaju nesta na silu i pocinju sa uvredama pa ako i to ne pomogne onda se i pistolji vade^:)^:mad::mad::">:">
nikadvisekorg
06.05.2012, 23:31
Kolko god i ja isto mislim o ketronu kao i ti, to ti ne daje za pravo da ovako nešto napišeš ko si ti privatno je tvoja stvar zabole me ovde na forumu smo svi jednaki, pa i kolega @gerag iako ima suprotno mišljenje od mog, i da sam ja admin tebi bi zalepio bananu ko vrata.
Bilo bi divno cenjene kolege da se ova rasprava povede u smeru iznošenja problema vezanih za klavijaturu o kojoj pričate i sa Maksom se slažem i želim vam puno para i da znate da svirate jer sam više puta doživeo majstore muzičare sa lošom opremom ali jedinstvenim dobrim zvukom i ekstra sviranjem.A da o ukusima ne treba raspravljati to svi znamo.
Mene ozbiljno interesira informacija iskrena i istinita kao što je reset zbog smrzavanja na Audyiji i baterija na pa3x .
Iako ja neću nikad najverovatnije kupiti nijedno....
Ne spadam u ekstra muzičare,ali informacije koje mi stižu preko interneta u meni bude želju za skaganjem vst orientiranog audio pc ,a za te novce možete kupiti štošta .Mana je u tome da je potrebno znanje u nekim područjima,ali ako čovek radi na klavijaturi može da nauči i na kompjuteru.Prema tome se i vladam i polako sklapam audio pc .
Eto meni za ljubav smirite strasti i podelite sa nama probleme i greške .
Sve su to WORKING STATION-i i prožaju velike mogućnosti za rad na njima...
I opet da počnete priču nema kraja zato i postoje svi jer ih neko kupuje.I nekom se dopada nešto.
"momo" mislim da ce ti u slapanju tvog PC WORKING STATION najbolje pomoci tranzit sa foruma,on je expert za tu problematiku i mislim da ti nece naplatiti.A mi se ne svadjamo samo iznosimo misljenja.Pozdrav.
Iako mi je lično jako drag, upravo sam banovao Marka.
Sve sve, ali nekultura nije neophodna!
Cela ova tema mi ide na živce jer se svodi na svaki ciga svoga konja hvali, kao i na većini tema u kojima se raspravlja o klavijaturama koje nisu Korg.
Umesto teme na kojoj bi trebalo da se priča o Ketron Audya tema se pretvorila u to "čiji je veći".
Prelazim preko svih gluposti ode u nadi da će se možda provući i poneka bitna stvar, ali od toga izgleda ništa.
Temu ću ostaviti otvorenu, i banovati svakoga ko napravi post koji nije vezan za samu klavijaturu.
Ne želim da vidim čak ni postove vezane za moj post i slično.
Dakle, pročitajte naslov teme i držite ga se!
nikadvisekorg
07.05.2012, 01:07
Ja ne znam ništa ja sam samo pošao da odnesem tetki lek =))
Nadam se da će tema ponovo krenuti pravim putem..... nego kolega @gerag iz svega do sad napisanog, nisam nigde pročitao, koliko dugo treba ketronu od momenta pritiska na ON taster do momenta kad klavijatura postaje "operativna" tj. spremna za svirku? Ako je negde već napisano izvinjavam se unapred moguće da sam napravio previd.... ali rasplinusmo se....
i još nešto, u kom sve formatu klavijatura prepoznaje loopove te za koje kažete da ih "vuče" direktno sa hdd-a u ritam? Da li je u pitanju klasičan wave ili neki specifičan format? I koliko je editabilna što se tiče prepravke ritmova na licu mesta, ako znate kako je na korgu (isto je od pa1x do pa3) voleo bi da čujem neko upoređenje da li je potrebno manje ili više klikova da se npr u sred tezge zameni neki instrument i to snimi u ritam?
edit: @gerag da li i dalje svirate u onom lepom restorančiću kod parka ako budem dolazio ponovo do Vranja da svratim da malo pažljivije poslušam klavijaturu? Prošlog puta sam više obraćao pažnju na ženski svet nisam ni video da neko svira uživo nit čuo šta se svira :D
Aranzeri su nekako postali instrumenti koji getoiziraju muzicare pa su stvoreni citavi klanovi Korgovaca, Rolandovaca, Yamahovaca a evo polako sve vise i Ketronovaca. Definitivno su to instrumenti koji zestoko polarizuju muzicare a onda i forume. Zasto bi bilo sramota ili nemoguce da vlasnik instrumenta nabroji i sam kritikuje negativnosti tog svog instrumenta. Na zapadu je to sasvim normalno i uobicajeno, pa se na osnovu toga pisu i peticije proizvodjacima ali kod nas... ne daj Boze da neko pljune moj instrumjent. Ovo je u neku ruku vrlo zalosno jer veoma brzo (poslije samo nekoliko postova) postaje nemoguce diskutovati na profesionalnom nivou. Ova tema je ocigledan primjer za to. Posto ne pripadam nijednom od klanova (jer sve te instrumente koristim istovremeno i nijedan ne zovem svojim a radi kvaliteta sviram na sasvim drugacijem setupu) u poziciji sam da nepristrasno i sa potpuno neutralne pozicije posmatram sve te brendove. Audyja je bez sumnje dobar instrument ali i instrument koji ima svoje mane koje uostalom imaju i top instrumenti ostalih firmi. Medjutim kod Audyje uvijek imam blagi propratni utisak nestabilnosti kompletnog sistema, koji je nekako na staklenim nogama a koji bih najblize mogao opisati "otuzno slatkim ukusom". Taj kompletni sistem je dosta dobro zamisljen (sa svim svojim silnim playerima i audio loopovima) i bio bi sigurno na vrhu top liste i bez konkurencije da su "inzinjeri" koje je neko vec pomenuo, obratili malo paznje i na to da taj instrument treba da sluzi za profesionalnu svirku i da izdrzi bez greske, potpuno stabilno i bez stucanja, sve torture live svirke pod zadimljenim satorima na +45°C ili -10°C, u prasini ili vlazi a i da su malo pazljivije odradili sounde. Stalno se od strane poklonika Audyje u ovoj temi zaobilazi nepobitna cinjenica da Audyja ima problema sa "stucanjem", odnosno vrlo kratkim prekidima (reda velicine milisekundi) ali koji se ipak cuju i konstantno nerviraju (zamislite band sa bubnjarem, basistom i gitaristom, koji malo, malo pa nesto "stucnu"). Nema nikakve sumnje da nijedna midi sekvenca ne moze zamijeniti autenticnost audio filea i da je tu Audyja na visini zadatka ali samo kada se radi o kvalitetu tih audio loopova, sto odmah pada u vodu kada ti loopovi u radu krenu da "stucaju" ili kada na primjer, pri prelasku sa FillIna ili Brake u varijaciju, cinela ili neki percussion sa duzim release vremenom iz audio loopa biva brutalno presjecen. Onda, jedan ovakav instrument jednostavno ne smije da ima Reset komandu jer to je odmah znak da se radi o instrumentu koji ce konstantno imati manjih ili vecih problema u radu. Neko je pomenuo i klavir sa Audyje koji je veoma dobar, sto nije ni cudo jer je 1/6 ROM contenta Audyje otisla na taj klavir (64MB samplova) ali niko ne pominje mrsav kvalitet kompletne brass sekcije koja u prosjeku zvuci vrlo sinteticki. Ni solo strings soundima (violina, viola, celo) se Audyja ne moze posebno pohvaliti pa ni oni nisu na nivou, posebno kada se ima u vidu njena cijena. Synth soundi su ispod svakog ocekivanja, a ni ovo ne cudi radi one slabe sinteze koju sam vec pomenuo i koja se sastoji od maksimalno tri voicea sa minimalistickim editorskim mogucnostima i jos manjim modulacionim matrixom. Ovo mora kod jednog instrumenta te klase biti puno bolje. U globalu, sound je ipak transparentan i prepoznatljiv pa i kvalitetan ali ne u cijelom opsegu. Sama klavijatura jeste poluotezana ali djeluje nekako lijeno i neodredjeno (nisu bolje klavijature ni kod ostalih proizvodjaca). Posljednja kritika koju bih dao, su totalno nespretno i laicki postavljene kontrole za style koje se nalaze po sredini klavijature. Sve ostalo je zadovoljavajuce ili cak i veoma dobro. Evo u ovom postu namjerno nisam poredio Audyju ni sa jednim drugim aranzerom i sakupio sam na jednom mjestu samo ono sto smatram vrlo vaznim ali nedovoljno dobrim na Audyji a sto sam parcijalno najvecim dijelom vec pominjao ali kada se to pobroji na jednom mjestu daje drugaciji utisak. Neka mi neko od kolega pobornika superiornosti Audyje nad ostalim aranzerima odgovori na ove kritike, to jest neka ih demantuje ili potvrdi jer cemo se tako pribliziti pravoj slici o ovom instrumentu sto i jeste cilj ove teme, koja se nepotrebno rasplinula i povremeno pretvarala u svadje i vrijedjanja, sto smatram jadnim i bijednim za jedan ozbiljan forum sa ozbiljnim muzicarima. Ama neka taj koji bi odgovorio zaobidje u sirokom luku nebuloze u stilu povlacenja audio loopova direktno sa hard diska i slicna buncanja jer to ne pije vode.
Ja ne znam ništa ja sam samo pošao da odnesem tetki lek =))
Nadam se da će tema ponovo krenuti pravim putem..... nego kolega @gerag iz svega do sad napisanog, nisam nigde pročitao, koliko dugo treba ketronu od momenta pritiska na ON taster do momenta kad klavijatura postaje "operativna" tj. spremna za svirku? Ako je negde već napisano izvinjavam se unapred moguće da sam napravio previd.... ali rasplinusmo se....
i još nešto, u kom sve formatu klavijatura prepoznaje loopove te za koje kažete da ih "vuče" direktno sa hdd-a u ritam? Da li je u pitanju klasičan wave ili neki specifičan format? I koliko je editabilna što se tiče prepravke ritmova na licu mesta, ako znate kako je na korgu (isto je od pa1x do pa3) voleo bi da čujem neko upoređenje da li je potrebno manje ili više klikova da se npr u sred tezge zameni neki instrument i to snimi u ritam?
edit: @gerag da li i dalje svirate u onom lepom restorančiću kod parka ako budem dolazio ponovo do Vranja da svratim da malo pažljivije poslušam klavijaturu? Prošlog puta sam više obraćao pažnju na ženski svet nisam ni video da neko svira uživo nit čuo šta se svira :D
Kod mene se sistem digne za 57 sekundi sad sam merio.
Lupovi su u wav formatu.
Neznam kako se to na Korgu radi jer me nije ni interesovalo a na Audyi u toku svirke mogu da se menjaju "svi" instrumenti koji se nalaze u aranzmanu stila koji se trenutno reprodukuje i da se u toku svirke sejvuju pod istim ili drugim nazivom editovanog stila.Audya ima i jos jednu fantasticnu mogucnost-mozete da loop automatski sa dva klika na trak prebacite u "midi" informaciju i koristite set bubnja koji zelite i da isti editujete kako vam volja!!!
Svakog petka i subote sviram tamo slobodno svrati da se upoznamo i da vidis i cujes uzivo klavijaturu a naravno i da je sviras nije nikakav problem.
Sto se tice Audye napisacu bas opsirno MOJE utiske i utiske mojih kolega koji je imaju i sa kojima saradjujem cim ugrabim malo vremena.Pozdrav
....Audya ima i jos jednu fantasticnu mogucnost-mozete da loop automatski sa dva klika na trak prebacite u "midi" informaciju i koristite set bubnja koji zelite i da isti editujete kako vam volja!!!
Wav Loop da prebacis u midi format i koristis drugi set bubnja ?! :confused:
Dok ne vidim i ne čujem ne verujem!
Dakle, video snimak kako se ovo radi i na šta to liči, ako i radi!
Dokaz!
Klega Ace Odavno postojie programi koji mogu Wav format da prebaci u midi. Ja sam ga koristio za deonice gitare koje su bile u Wav i to funkcionise kako kad.:)
Verovatno je nesto slicno ubaceno i u Ketron nadam se da je poboljsano.
Za recimo gitaru ,bas itd.... odredjuje raspored tonova i tako ih rasporedjuje u midi formatu. E sad kako to radi sa bubnjem nemam pojma jedino ako nema uradjeno kao na Rolandu da svakom udarcu mozes da dodas odredjeni deo bubnja po zelji recimo cinelu,dobos ......
Nadam se da ce nam kolega objasniti.:D
Siniša, brate, znamo svi da postoje software-i, ali da to na klavijaturi pegla realtime i da uz to zaista zvuči kao i sam loop samo sa drugom setom....
Baš nešto i ne verujem...
Msm, samo prepoznavanje jednog instrumenta nije toliki problem, ali ovo mi malo magija...
Ace i Vaxter uvericete se ne brinite snimicu kamerom,vrlo dobro znam sta govorim.
Evo sta moze sa mp3 pesmom,glas dosta dobro eliminise koliko je moguce,pri promeni brzine ne menja se tonalitet i tako dalje...
http://www.youtube.com/watch?v=SnWe1zos6So
Ace i Vaxter uvericete se ne brinite snimicu kamerom,vrlo dobro znam sta govorim a vi citajte pazljivo sta sam napisao
"Audya ima i jos jednu fantasticnu mogucnost-mozete da loop automatski sa dva klika na trak prebacite u "midi" informaciju i koristite set bubnja koji zelite i da isti editujete kako vam volja!!!
Nisam za tu funkciju rekao da radi realtyme, dovoljno je samo stati kliknuti dva puta na dugme i idemo dalje ali u midi formatu!!!Snimicu kamerom da se uverite al sad nemam vremena ali uvericu vas ne brinite.
@sinisa
Realno, mnogo je softvera koji to radi bez problema na istom nivou.
Uostalom, ja sam od onih koji kažu i da je mp3 bord koji korg fura čista glupost.
Znam da ima softvera koji radi isto i jos vise nego ovo na Ketronu upucen sam u to dobro. :D Taj video sam postavio onako samo da se vidi sta jos moze.
Medjutim sa tim oko mp3 se potpuno slazem sa tobom sasvim nepotrebna opcija.
Ko hoce da bude DJ nekao uzme laptop,miksetu i radi posao.
Ne slazem se s vama da je mp3 glupost na korg-u..Prost razlog po merni je: Uvek kad sviram veselje,a evo zadnjih par dana je bilo nekoliko,barem pola sata ima pauza za muzicare-dve po 15-20 min,ili jedna duza,nebitno,i sad bih ja morao da nosim sa mnom mp3 player,iPod ili tako neku dzidzamidzu da pustim koju baladicu u pauzi,da eto ne bude pukla tisina u vreme pauze,a eto ipak je to proslava...A zasto to raditi,kad jedna klajva od 2000-3000 evra treba da ima tu opciju,koja u sustini vredi celih 15-20 evra,a eto mene oslobadja da nosim pleyer,da ga punim uvek pre svirke,kao sto sam ranije radio,da nosim kabli jos i za njega za povezivanje s mikserom itd,a ovde sve to u klajvi i eto ti..Isto tako desi se vise puta da neki klinac kom se svira 18. ili neki drugi rodjendan,hoce malo strane muzike(house,tehno) pre pocetka zive svirke...I da on ne bi zvao sad Dj-a za tih sat vremena,ja mu uz odgovarajucu naknadu,naravno:D,zavrsim i to,i naravno sve to iz klajve,ima i onaj feder na sredini,ako bas hocete da se mangupirate kao Dj=)),i zavrsava posao,svi srecni i zadovoljni..Meni korisna opcija,evo i naveo sam zasto..Izvinjavam se malo za off topic..pozz za sve:">
Pored ovog što spominje @Milan$, nadodao bih još jednu prednost ugrađenog MP3 u klavijaturu. Kad poželiš vježbati neku pjesmu, pustiš original izvedbu sa MP3-a i uz to sviraš.
Ok to sto nije real-time i neka nije .... ali dali ce to verno da konvertira. U jedan loop bubnja ima raznoraznih elemenata od kojih veci deo su u srednjim frekvencijama pa me zanima kako ce da prepozna tomove, dobose, zvecke, perkusije ili sta god ima u taj loop. U gitare cesto ima neki mehanicki zvuci kao slajdovi, pucketanja zice, strumove, sta ti znam ... nisam pokusavao nesto previse da konvertiram loopove preko neki software ali od ono sto sam probao i video u midi sekvencu imam neke note visak odsvirane radi onih mehanickih zvuci. Smanjivanje sensitivity nije resavalo bas problem .... pa zato mi cudno ovo dva klika i automatski sve gotovo. Da ne cuva mozda klavijatura rezervni midi loop pa pruza ti se mogucnost da zamenis audio loop-a gotovi midi loop a da se ne radi o direktnu konverziju ?! Dali je recimo moguce da to uradis sa user style koji radi na tvoj ucitan loop-ovan bubanj a ne fabricki loop ?!
Nije Ace sama konverzija toliki problem, nego koliko to verno zvuči.
Poenta loopa i jeste da stvari ne zvuče mašinski i mehanički.
@Ace
Ama ne vjeruj svemu sto se pise, vidio si i do sada u ovoj temi, da ljudi svasta pisu pa kad ih demantujes onda jednostavno ne pominju to vise, kao da nikada nista ni rekli nisu. To sa loopovima je cista prevara i propagandni trik a ako se neko usudi pa postavi taj video, kao sto najavljuju, odmah ce biti argumentovano demantovan, a uz to cu dati i objasnjenje kako to stvarno moze da funkcionise ali... ne na Audyji.
@sinisa, nesto slicno sa mp3 moze i jedna klavijatura koja poseduje "cancel centar" funkciju i mnogo je jeftinija.Mislim da prednosti Audya-e mozda leze u
mnogim drugim stvarima, ali tu ne.
Pozdrav
@ibanez Nisam ja nigde rekao da to ne moze ni jedna druga...
Moje licno misljenje da je ta opcija nepotrebna na aranzru ali mnogi se nece sloziti sa tim.
Meni se kod te klavijature svidja kako izlazi na ozvucenju u odnosu na Korg i jos par opcija koje sad necu da nabrajam,mada ima i dosta nedostatka kao i svaka druga.
Tranzit i Vaxter
Ma jasno je meni, sta tu moze a sta ne .... zato sam i pokrenuo ovo pitanje i zato i iskreno ne ocekujem da cu dobiti dokaz koji ce me razubediti jer i ako su ovi iz Ketrona neki konvertor uvalili u Audya sumnjam da je rezultat zadovoljavajuci (ako moze se upotrebiti rec "zadovoljavajuci"). Al ajde strpljiv sam da cujem i sta kolega @gerag ima da kaze.
Ace, budi siguran da te nece uvjeriti. Ovdje se radi o jednom slozenijem procesu, koji se kod specijalnih programa odvija na slijedeci nacin. Prvi korak je ritmicka analliza audio loopa, drugi je frekventna i formantna analiza gdje se "prepoznaju" pojedine udaraljke na osnovu njihovog frekventnog spektra i formanata. Formanti su tipicne odlike pojedinih zvukova po kojima ih i mi razlikujemo, a najbolji primjer za to su recimo, muski i zenski glas, koji mi u najvecem broju slucajeva bez problema raspoznajemo ili bez greske prepoznajemo glas ljudi sa kojima smo cesto zajedno. Udaraljke takodje imaju svoje tipicne formante cije su "mustre" smjestene u program, pa taj program na osnovu poredjenja sa tim mustrama odredjuje i o kojoj se udaraljki radi. Treci korak je tzv. Sliceing, odnosno podjela audio loopa na pojedine udarce a posljednji korak je expotovanje midi file fraze na osnovu svih ovih predhodnih radnji. Cilj ovoga svega je da se u toj midi file frazi zadrzi groove audio loopa a da se dobije mogucnost da se kasnije u nekom od audio sekvencer programa midi notama iz midi fraze dodijele udaraljke po zelji. Kako vidis sve je to dosta komplikovana radnja za koju postoje programi ali koju Audyja nikako nece moci da obavi, bar ne na zadovoljavajuci nacin. Ukoliko se audio loop sastoji iz dvije, tri udaraljke koje se pri tom ne poklapaju, to ce nekako i ici a sve ostalo sto bi bilo slozenije mozes da zaboravis. Profesionalni programi koji obavljaju slicne procese su prilicno skupi ali odradjuju ovaj posao bez vecih problema. Na primjer, pomocu Melodyne DNA je cak moguce akorde gitare ili klavira razloziti na pojedinbe tonove, pa onda te tonove pomjerati tako da za cas posla od A-mola napravis E-Dur i to bez primjetnog gubitka u kvalitetu. Radi se sve vrijeme naravno o audio fileu. Ovo Audyja nije u stanju da uradi, a to sto momci pisu su samo pusti snovi.
zamolio bi ljude koji imaju Audyu ako imaju volje da sempluju neki naj bolji bubanj u Lajerima bar iz jednog seta Kick-snare-hit hat- sve snarove znaci ove elemente iz jednog seta tvornickog naravno bez efekta hall...jer na te semplove jos nisam naisao,barem snimit u jednu traku wav Snar D2,pa druga traka Snar E2 ja cu poslje isjeci i uploadat odradjeno pozzzz
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.