Prijava (LogIn)

Pokaži Full Verziju : Roland BK-7M

keyboards
18.01.2011, 12:24
Roland je izdao svoj dugo najavljivani aranzer modul ali izgleda da je daleko od onoga sto sam ja ocekivao. Roland je jednostavno uzeo postojecu tehnologiju (po meni zastarjelu) i izradio spravu nize klase ja neznam za koga ali svakako ne za profsionalne muzicare. Dugo sam cekao ovaj modul i nadao se kao i prizeljkivao Rolandov uspjeh kao i dobar iskoristiv instrument. Neznam kad ce biti u prodavnicama ali cu se javiti kad ga isprobam. Evo ovdje se moze procitati nesto o tom modulu.
http://www.rolandus.com/products/productdetails.php?ProductId=1141&ParentId=18

grandia
18.01.2011, 12:46
auu ... ovo je lepotance;)

izgleda - a i po podatcima - zvuci interesantno.

zavisi jos od cene ...

inace mi ovo dodje kao neki novi sonic cell il vise: roland SD50 sa ritmovima ...

vise SD-50 posto ni taj nema mogucnost da se edituje sound. al se moze koristiti kao audio-kartica ... za ovog nisam bas siguran ...

Boban010
18.01.2011, 16:53
Nisam mogao da nadjem u specifikacijama da li i koliko ima mesta za User stylove,spominje se nekih 30 preseta i Live band sekcija stilova a sta je sta tek treba da se vidi.Mrzi ih da napisu sve potrebne informacije o instrumentu a kamo li da naprave neki dobar aranger.Sto bi reko Crni Gruja :"Ti ce mi trgujes,ne znas ni sta je kredit"!=))=))=))

Vule
18.01.2011, 17:05
Bobane,uze mi pitanje iz usta...prvo sto sam video da fali USER memorija

Boban010
18.01.2011, 17:08
Ma ima neki Style makeup ali se ne spominje User style pa verujem da se ta podesavanja pamte u Performansi.

Vule
18.01.2011, 17:11
Style Makeup i Music Cover su stvari sa ranijih aranzera,ali ne pise gde i kako i da li uopste moze da se napravi ritam i memorise?

Boban010
18.01.2011, 17:15
Pise Style Cover-30 Preseta,sta se pod ovim podrazumeva ne znam.

Vule
18.01.2011, 17:19
Ajde da probam da ti objasnim:

Ti Cover-i predstavljaju nesto kao stilsko usminkavanje orkestra...imas jedan ritam i stavi Cover npr ROCK BAND i on nagruva farbe i set bubnja da zvuci rokerski,pa onda isti taj stil stavis pod npr DIXIELAND Cover i zvucis kao orkestar iz dvadesetih godina....jednom recju nepotrebna glupost koju niko ni na ranijim aranzerima nije koristio ( takvih 30 Cover-a imas ponudjeno). Nisam nesto preopsirno opisao ali mislim da si shvatio otprilike sta je to. ima ga na G70,E80 a ne verujem da je to iko iskoristio

grandia
18.01.2011, 17:21
jeste boki, al kad gledas na modul i ne nadjes nigdje dugmic "user" :confused:

eto to mu je jedna velika falinka, bar po meni ...
mogu da zamislim da su namerno "zaboravili" tu mogucnost za user-stajlove ...

Boban010
18.01.2011, 17:27
Hvala Vule.
Pohvalno je sto ima tri MFX na ritam sekciju,A,B,C,kao i neogranicen broj performansi.
Eeeee da ja to imam na GW8 bog da me vidi!

Vule
18.01.2011, 17:28
ne treba ni kuditi spravu unapred dok se ne isproba,a to ce se desiti uskoro nadam se :)

Boban010
18.01.2011, 17:34
Da,premalo informacija za neki ozbiljniji sud.
@grandia
Al da je ubavo,ubavo je i malechko,stavis u dzep i picis na tezgu!

makso68
18.01.2011, 17:43
Piše dole na kraju USB flash memory.Moguće je da čita ritmove direktno sa USB stika,kao kod novijih Yamahinih aranžera...Nekako mi nema logike da je bez usera za stylove..Pozdravljam društvo!

Boban010
18.01.2011, 17:48
Performanse cita direktno sa USB,verujem da bi pisalo da to vazi i za ritmove.

keyboards
21.01.2011, 04:50
Izgleda da ovaj modul i nije tako bezazlen so mi se ucinilo na prvi pogled. Zvuci odlicno vec sam ga probao. Uskoro dolazi u prodavnic i cijena mu je 1299 dolara sto je dosta povoljno. U svakom slucaju vijedi paznje. Za koji dan cu ga imati na podrobnijem ispitivanju i javiti se sa mojim zakljuccima.

hammers
21.01.2011, 18:10
http://www.youtube.com/watch?v=MMi7oIZN3Rk

Ako im je verovati po ovome, style-ove cita direktno sa flash-ke...
Dodato:
BK-7m SPECIFICATIONS

Display type

Display 128 x 64 pixels, graphic LCD.

Sound Source

Max polyphony 128 voices (GM2 / GS / XG Lite Compatible).
Sounds 1,092 tones, 57 drum sets.
Multitimbral parts 4 real-time parts (UP1, UP2, LWR, MBS) + 16 Song parts.
Master Tuning 415.3~466.2Hz.
Key control (Transpose) –6~+5 in semitones (for audio/MIDI data & AUDIO INPUT signals).
Tempo change 20~250BPM for SMF and Music Styles, 75~125% for mp3 and WAV files.
Part mute functions TRACK MUTE: Music Styles, SMF. CENTER CANCEL: mp3, WAV, AUDIO INPUT signals.

Effects

Real-time parts (UP1, UP2, LWR, MBS)
Reverb: 12 types. Chorus: 6 types. MFX: 84 types. Parametric EQ: 6 presets + 1 User memory. Multi-band compressor: 6 presets
+ 1 User memory.
Music Style/SMF section
Reverb: 8 types. Chorus: 8 types. MFX A, B, C: 84 types each. Parametric EQ: 6 presets + 1 User memory. Multi-band compressor: 6 presets
+ 1 User memory.

Music Style section

Music Styles 433 in 10 “Rhythm” families.
One Touch memories 4 per Music Style.
Style Cover 30 presets.
Style Makeup Tools Instrument-oriented editing.

Songs

Real-time player SMF (Format 0/1), KAR, mp3, WAV.
Song chord extractor Automatic chord detection for SMF files.
SMF Makeup Tools Instrument-oriented editing.
SMF Cover 30 presets.

Performance Memories

Performance Lists Unlimited number (storage on USB memory). 954 Music Assistant memories (internal memory).
Performance memories per List Max. 999.
Finder Quick location of Performance memories.

Demo

Demo Yes.

Recording

Media USB Flash memory.
Save format Audio files: WAV (44.1kHz, 16-bit linear).

Video

Lyrics SMF and mp3/WAV.

Panel controls

Knobs VOLUME, AUDIO IN, BALANCE.
Rotary encoder Data dial with push switching function.

Connectors

Phones 1x 1/4” jack (stereo).
Audio inputs INPUT R, L/MONO (1/4” phone sockets).
USB ports 1x USB Host. 1x COMPUTER (reception and transmission of MIDI data).
MIDI IN/OUT socket MIDI IN, MIDI OUT (V-LINK function).
Video output 1x composite (PAL or NTSC, selectable).
Audio outputs OUTPUT R, L/MONO (1/4” phone sockets).
Pedal and footswitch sockets SWITCH/EXPRESSION (programmable), FC-7 (programmable).

General specifications

Power supply 9V DC, supplied PSB-1U adaptor.
Power consumption 900mA.
Dimensions 303 (W) x 194 (D) x 101mm (H). 11-15/16 (W) x 7-11/16 (D) x 4 (H) inches.
Weight 1.7kg (excluding AC adaptor). 3 lbs 12 oz (excluding AC adaptor).

Supplied Accessories

Supplied Accessories Owner’s Manual, AC adaptor, 4 screws (M5x12), Cakewalk SONAR LE DVD-ROM.

Options

USB USB flash memory (M-UF-series).
Amplifiers KC-series.
Stand PDS-10, SS-PC1.
Pedals FC-7 Foot Controller. DP-series/BOSS FS-5U foot switch. Roland EV-series expression pedal.
Bag CR-B 1 carrying bag.

Akordeonista
13.04.2011, 01:22
Meni izgleda interesantna sprava ali joj je velika mana sto nema dugmice za pozivanje boja i performansa vec se to sve radi preko tockica. Cak se i ritmovi pozivaju tockicem jedino sto postoje dugmici kojima se udje u banke a onda opet sledi listanje i klik na tockic!
Dodato:
E da, jos je ludje sa User ritmovima gde se sve radi preko tockica (listanje banki, foldera, ritmova)!

miniakimailto:a
16.04.2011, 17:12
ljepa stvarčica

Vule
16.04.2011, 17:54
U ponedeljak mi stize jedan komad pa cu vam prirediti kompletnu prezentaciju,da vidimo sta ta sprava moze.

Akordeonista
16.04.2011, 21:22
Ako nije tajna po kojoj si ga ceni kupio i gde?

gagan
16.04.2011, 22:24
Hello , imam jedno pitanje , posto vidim da su tu modusi , dali mozda znate jel podrzava navedeni modul semplove i kolika mu je RAM memorija ??????????

Akordeonista
17.04.2011, 00:32
Nema sempler!

Vule
18.04.2011, 14:12
Stigao mi je prvi komad ovog modula pa cu ga lagano testirati da vidimo sta sve moze. Ono sto se za sada sigurno zna je da mu je cena u Roland Planet-u (http://www.rolandplanet.rs/) 990 eura i da ga ima na lageru

4047

4048

Povezivanje ide veoma lako kada je u pitanju externi kontroler (u mom slucaju je to Roland Fantom)...povezuje se midi kablom,ukljuci se modul,zatim se ukljuci kontroler,modul sam prepozna MIDI konekciju i startuje WIZARD (vodic kroz konekciju) gde odredimo par bitnih parametara tipa kakav je kontroler u pitanju (harmonika,klavijatura itd) odredi se da li ce kontroler raditi samo sa jednim ili vise midi kanala i to bi bilo otprilike sve,za 2 minuta gotovo. nakon toga sva podesavanja su na modulu,sve je splitovano na C4 tonu tako da prakticno i nema nekih posebnih podesavanja osim da se po potrebi upali UPPER 1 ili 2,LOWER,Manual BASS itd,sto postoji i na klasicnim aranzerima.

Pregled kroz korisnicki meni modula je relativno lak i zgodan,kada se sve prethodno memorise kroz performance sam rad je veoma lak. Kazem ovo su mi prvi utisci,videcu vremenom kroz rad kako ze sve izgledati. Tonski je odlican,pricam o onome sto je fabrika ponudila odmah se vidi da sprava ima ozbilnjnog tonskog potencijala...

Pokusacu da usnimim i neki demo sa pravljenim ritmom iz radionice naseg kolege Milanceta i sajta www.rolandritmovi.com pa da vidimo kako ce itaj deo price izgledati :)

milanceshow
18.04.2011, 18:05
Veoma zanimljiva spravica!
Spakovali su Roland E80 u malo kuciste.Naravno da nema funkcija kao na samom aranzeru,ali je zvucno potpuno ista sprava!

4 intra
4 endinga
6 fill in
4 main varijacije

Spisak setova bubnja je potpuno isti kao na E80!
Deonice ritmova koje sam radio sa efektima na bubnju (wah-wah ,pasher.....) ,BK-7M je reprodukovao bez problema!

Vule
18.04.2011, 18:43
Slazem se sa Milancetom da nema svih funkcija kao kod aranzera,na primer nema vokalist,nema D-BEAM,nema veliki ekran,zvucnike,jednom recju nema sve ono sto inace niko i ne koristi na Roland aranzerima,a nema ni 20 i kusur kilograma :lol: Velika prednost je gabarit i uz jedan na primer Korg TR ili za one sa dubljim dzepom uz Fantom G,ovo je odlican Roland aranzer sa semplerom malih gabarita,idealan za transport avionom itd,prakticno sve sto nam treba staje u spravu laksu od 2 kilograma...

Treba dodati takodje da modul uz sve opcije ima i MP3 player,zgodna stvar za pauze u svirkama itd...

Simke
18.04.2011, 18:52
@Vule
Posto vec imas masinu,snimi nesto i daj prezentaciju te sprave,da vidimo kako sljaka.Ovo bi bilo idealno resenje za buduce svirke.

milan84
18.04.2011, 19:21
Jel mogu na njemu da se prave ritmovi?

makso68
18.04.2011, 19:27
Vule,pamti li style-ove na flash memoriji,ili.....?Pozdrav!

Vule
18.04.2011, 19:44
Jos uvek nisam provalio da li se mogu raditi stilovi na njemu,inace sve pamti na USB i sa USB-a cita,osim naravno fabrickih ritmova i postavki. Upravo sam uradio Update softwera na verziju 1.05 pa cemo videti sta se novo pojavilo.

nesaband
18.04.2011, 19:50
Vidim ja da se Vule vraca svom niku "Rolandinjos"

Kupis jedan GW8 i taj modul i bog da te vidi.

Vule
18.04.2011, 19:57
:lol:
Ne znam samo gde bi se GW8 tu uklopio,al nema veze :)

Ace
18.04.2011, 20:24
Kako gde ... pa da vuces semplove sa njega :lol:

Salu na stranu, solidno ovo izgleda ....
A kako inace odabiras Fill 1,2,3,4,5 itd, il Intro 1,2,3 ... jer vidim nema odvojene dugmice za to ?

Vule
18.04.2011, 20:26
Ima po varijacijama...pritisnes Varijaciju 1 pa intro,ili 2 pa intro itd...to je to

Master kompresor i EQ posebno za Style sekciju i posebno za UPPER sekciju...ovo odlicno moze da se namesti da zvuci

makso68
18.04.2011, 21:27
Hvala na odgovoru.Čini se da je vrlo interesantan aparatić.Pozdrav!

Vule
18.04.2011, 23:55
Evo jedne Milancetove rumbe iz modula,bez ikakvog doterivanja

<embed src="http://www.*******.com/embed/573617722/ac611e4" width="420" height="250" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always"></embed>

Dell
19.04.2011, 00:14
Uh, cim sam cuo ovaj intro dobio sam trip da stojim kraj Nishkog s harmonikom :D

makso68
19.04.2011, 10:20
Lijepo zvuči.Koliko brzo očitava style-ove,ili druge podatke sa USB flash memorije?USB se vjerovatno formatira u samom modulu,pa na flash memory imaju folderi,slično Rolandu GW 8?Pretpostavljam da je neograničen broj,recimo styleova,u zavisnosti od kapaciteta USB sticka,ili ipak ima neka ograničenja po tom pitanju?Očekujemo jedan temeljit osvrt od Vuleta na ovaj aparatić..Unaprijed Hvala i Veliki Pozdrav!

Vule
19.04.2011, 11:15
@ Makso,USB se formatira u modulu,pojavljuju se 4 foldera,jedan od njih je za STYLE-ove...ucitavanje je trenutno. Na modulu postoji posebno dugmence USB koje otvara tu memoriju a ucitavanje je ponavljam trenutno,iz ritma u ritam to ide kao i kod svih sprava od sledeceg takta ili prelaz pa ritam,vrlo jednostavno.

Mene su dve stvari fascinirale kod ove sprave onako "na prvu"...jedna je sto je samo povezivanje sa kontrolerom trajalo par sekundi i sto sve radi besprekorno,ispred sebe imam "malu kutijicu" koja radi savrseno,a druga stvar je sto pored modula kod mene stoje Fantom i PA2 i sto je ovaj modul bez ikakvog podesavanja i namestanja onako kako je fabrika dala "pojeo" PA2 za dorucak sto se tice sounda,znaci mislim na ritam sekciju i sve sto je u okviru aranzmana,solo boje nisam namestao,za to nemam ni volje ni vremena.

I dalje stojim iza tvrdnje da se uz ovu spravu i jedan npr Korg TR dobija savrsen aranzer sa semplerom :)

grandia
19.04.2011, 12:36
bravo vule, tako se pise a da je razumljivo :)

... solo boje nisam namestao,za to nemam ni volje ni vremena.

vule, da ne dodje do nesporazuma i pitanja oko samplova i ram-memorije :D ... ako se ne varam "sintezajzerske funkcije" ne bi mogao da nastelujes, osim EFX, EQ ... jel tacno?

ovo pitanje je i za milanceta:
da li je milance u njegov E80 koristio boje koje je on sam pravio? pa se to u style snimaju i te promene (sys-ex)? npr. da je na BASS-soundu promenio cutoff il resonance, pa sa tom bojom napravio style i taj style prebacio na BK7m, da li bi ta promena na modulu takodje bila primetljiva il ne?

verujem ti sigurno kad kazes da modul vec ovako kakav je nastelovan zvuci odlicno.

ajd da pitam i ja jos jedno "mozda glupo pitanje" ... u tih 1000 i kusur boja, ima li i neka da bude mono? za nas "gajdasi" :lol:

pozdrav

makso68
19.04.2011, 12:42
Hvala na odgovoru...Će ga isprobamo.Pozdrav!

milanceshow
19.04.2011, 16:02
@grandia
Sam ritam kod Rolanda E80 deluje kao neki kontejner.Ovo kazem jer se u njemu cuvaju vise razlicitih informacija nego sto je to bio slucaj kod strijih Rolandovih klavijatura!

1.Podaci o udarcima ili notama (bubanj,bas,acc1,2,3,4,5,6)

2.Podaci o ONE TUCH,a njih ima 4 komada. (4 solo boje i sve informacije o prepravkama istih,tempo ritma,koja varijacija ili prelaz,........)

3.Podaci o MAKEUP TOOLS.
-----ovde ima brdo informacija------

BUBANJ:
EQ svakog elementa bubnja (Brdo podesavanja u EQ )
PICTH svakog elementa bubnja
VELOCITY svakog elementa bubnja
PAN svakog elementa bubnja
VOLUME svakog elementa bubnja
REVERB svakog elementa bubnja
CHORUS svakog elementa bubnja

Master EQ za bubanj
MAster Velocity
Master PAN
Master Volume
Master Reverb
Master Chorus
Master MFX ( 84 MFX-a ,takodje mnogo podesavanja)

BAS:
Mrzi me vise da pisem....... :)

------------------------------------
U svakom slucaju BK-7M cita sve to..... :)

Vule
19.04.2011, 16:48
... solo boje nisam namestao,za to nemam ni volje ni vremena.

vule, da ne dodje do nesporazuma i pitanja oko samplova i ram-memorije :D ... ako se ne varam "sintezajzerske funkcije" ne bi mogao da nastelujes, osim EFX, EQ ... jel tacno?

Nije tacno :)

Svaka boja se moze stelovati a ponudjeni parametri pored EQ,Reverba, Chorusa i MFX-a su:

Octave shift
Coarse tune
Fine tune
Portamento (mode i time)
After Touch (on i off)
Cutoff
Resonance
Attack
Decay
Release
Vibrato rate
Vibrato depth
Vibrato delay
Key range

@ Grandia...mogao sam da napisem i da "ima kompletan edit boje" ali i ovako kad nabrojim izgleda "Grande" :)

P.S. nesporazuma oko semplova nema,ovo je Rolan E80 upakovan u manje od 2 kilograma i nema sempler

grandia
19.04.2011, 17:15
@vule

zbog toga sam i tako nesigurno pitao, jel sam kao prvo (pogresno) bio ubedjen da ovaj modul ne cita ritmove - posto nigde nije pisalo o user-ritmovima, a takodje nigde i niko nije pisao o user-bojama ...

eto sad vidim koje parametere si sve nabrojao i reko bi da se tu moze dosta nastelovati :D znaci ima i portamento :lol: a kako ce i da se svira JUVE bez mono i portamento :-O:lol:

al su i.ioti ovi iz rolanda :-t ... zasto kriju te (po meni) najbitnije informacije?

jos jednom: tanke shen sie momci :D

PS: dali ste izmerili ram-memoriju? :lol:

pozdrav vule, milanceshow, grandia, BK7m

Vaxter
19.04.2011, 21:24
Kada Milanče i ja dobijamo po jedan komad na testiranje? :))

milanceshow
19.04.2011, 21:37
Hehe
Javlja mi se nesto.... :)

nesaband
19.04.2011, 21:56
odoh ja sutra do Rolandplanet da probam tu spravicu.

Vule
19.04.2011, 21:58
Smem da se kladim da ce ova sprava da bude hit za par meseci,samo da se muzicari dobro informisu o svemu a materijala vec ima dovoljno...a kome fali ritmova i boja tu je naravno www.rolandritmovi.com!!!

Vaxter
19.04.2011, 22:48
I meni se čini kao zanimljiva spravica.
Treba samo dobro istestirati i videti šta sve može, a čini mi se da množe stvarno puno.
Dugo nije bilo sprava na ovaj fazon, a da su kvalitetne.
Ovo, za sada, deluje kao pun pogodak.
Idemo svi trk do Roland Planet (http://www.rolandplanet.rs/)-a na testiranje! :)

svrakan
20.04.2011, 08:44
A da li ima opciju editovanja ili ti kreiranja sopstvenog ritma na samom modulu,ili moze samo da ocitava iz drugih rolanda?Tj,moje pitanje glasi da li ja kao buduci korisnik,kada izadje neka pesma mogu da napravim ritam na modulu,ne bitno da li peske ili preko nekog editora?

Akordeonista
21.04.2011, 12:59
Ni jednog trenutka nisam ni sumnjao da ce dobro zvucati ali i dalje ostaje problem pozivanja ritmova, performansa, solo boja itd.

Vule
21.04.2011, 14:36
Zasto problem? Vi znate nesto sto mi ne znamo?
Ne izgleda mi nikakav problem vrteti tockic i pritisnuti ga na odgovarajucem ritmu ili performansu. A modul ima i Video out tako da...za one koji vole krupniji kadar...

Akordeonista
21.04.2011, 22:42
Pa nije problem kada treba promeniti ritam nekoliko puta za probu ili prezentaciju proizvoda ali kada zamislis da treba da vrtis tockic gore dole i becis oci na mali ekran ceo dan ili noc trazeci ritam ili boju koja ti zatreba. Na standardnim aranzerima se to izvodi pritiskom na jedno ili dva dugmeta sto pruza daleko veci komfor i opustenost u radu, pogotovo na duzim svirkama! Da ne budem shvacen pogresno, nemam nista protiv novih ideja ali ovo vidim kao manu ovog proizvoda!
Dodato:
Kolega Vule, ako sam dobro shvatio vi radite u Roland Planet-u, da li biste mogli da uporedite zvuk Bk7m i GW8. Mislim da je ovo svima interesantno.
Nisam nigde uspeo da nadjem kolika je Rom memorija Bk7m i E80, dok za GW8 na oficijalnom sajtu pise da je 256Mb.

makso68
22.04.2011, 11:17
Kolega,to o čemu pričate nije nikakav problem,samo je stvar navike..Kad smo već kod GW 8,isti je sistem izbora ritmova,kao na ovom modulu.Izabere se grupa ritmova, onda se dialom traži željeni ritam i potvrdi tasterom enter,a koliko vidim,ovdje je enter na dialu(znači još pristupačnije).I ja očekujem poređenje sa soundom GW 8-mice,mada je već rečeno da je zvučna slika kao kod E 80-ke,znači vrlo moćna..Vule je rekao da već fabrički ritmovi soundom prevazilaze i Korg PA 2 X..Pozdrav!

Vule
22.04.2011, 11:30
Kolega Vule, ako sam dobro shvatio vi radite u Roland Planet-u, da li biste mogli da uporedite zvuk Bk7m i GW8. Mislim da je ovo svima interesantno.
Nisam nigde uspeo da nadjem kolika je Rom memorija Bk7m i E80, dok za GW8 na oficijalnom sajtu pise da je 256Mb.

Niste nesto dobro shvatili ali nema veze,ja sam student i nezaposlen sam trenutno :)

Specifikacije sprava mozete sigurno pronaci na sajtu proizvodjaca ili na stranici Roland Planet-a,a sto se samog poredjenja zvuka izmedju ta dva modela,razlika je u klasi i to ozbiljna razlika,da sad ne otvaramo tu pricu.

Modul je u stvari E80,to sam vec napisao negde,uporedite E80 i GW8 i sve ce vam biti jasno. Ostaje jos kod modula nedostatak kreiranja ritmova (mozda i postoji ali ja nisam stigao jos do te lekcije :lol: ) ali i ako ne postoji verujem da ce nekim update-om ili naknadnim PC softwerom unaprediti i tu opciju,kao sto je bio slucaj i sa GW8...Roland tu ima neku cudnu filozofiju ali tako je kako je.

Sa Maksom se u potpunosti slazem oko ovog tockica,nikakav problem,samo stvar navike

gega
22.04.2011, 11:37
Hvala studentu na ovako opsirnom izlaganju.:D:D

Vule
22.04.2011, 12:34
Ovo sam na brzinu snimio cisto da vidite kako izgleda povezivanje...

http://www.youtube.com/watch?v=0aEkZHGp9SQ

Akordeonista
22.04.2011, 12:40
Specifikacije sprava mozete sigurno pronaci na sajtu proizvodjaca ili na stranici Roland Planet-a,a sto se samog poredjenja zvuka izmedju ta dva modela,razlika je u klasi i to ozbiljna razlika,da sad ne otvaramo tu pricu.

Modul je u stvari E80,to sam vec napisao negde,uporedite E80 i GW8 i sve ce vam biti jasno. Ostaje jos kod modula nedostatak kreiranja ritmova (mozda i postoji ali ja nisam stigao jos do te lekcije :lol: ) ali i ako ne postoji verujem da ce nekim update-om ili naknadnim PC softwerom unaprediti i tu opciju,kao sto je bio slucaj i sa GW8...Roland tu ima neku cudnu filozofiju ali tako je kako je.

Sa Maksom se u potpunosti slazem oko ovog tockica,nikakav problem,samo stvar navike
Na oficijalnom sajtu a i na sajtu Roland Planet-a ne pise koliki je Wave Rom za ovaj modul a i za E80 je izbegnut ovaj podatak. Za GW8 pise da je 256Mb. Razlika u cenovnoj klasi izmedju E80 i GW8 je ogromna ali da li je i zvucna razlika tolika, nisam siguran. Nisam imao priliku da ih poredim pa s` toga i ne poricem da je moguce da bude ogromna razlika.
Sto se tice kreiranja ritmova ja tu ne vidim neki poseban problem, ali to je stvar navike. I ovako pravim ritmove preko kompjutera jer mi je mnogo lakse, preglednije i imam veci komfor u radu pa bih (ako bih se ikada odlucio da kupim ovu spravu) i za Bk7m pravio ritmove na ovaj nacin. Jedino sto bih pravio ritmove kao da su za E80 a ne za Bk7m direktno.
Makso68, na GW8 postoje "Favorite" banke i tasteri kojima se dodeljuju odredjeni performansi, ritmovi, boje. Postoji i dugme "Lock" (kao na starijim Rolandima tipa E96, G800, G1000 i sl.) kojim se zakljucavaju odredjene funkcije (ritam, tempo itd.). Tako, na GW8 se ritam menja pritiskom na jedno dugme ili na dva ako treba da se "otkljuca" promena ritma a ne okretanjem tockica i pritiskanjem tastera Enter. Ovo je svakako mnogo zgodnije i lakse za koriscenje na zivoj svirci nego trazenje tockicem, pogotovo kada ritam treba promeniti u toku pesme vise puta!
Posto pojedine kolege padaju u zamku oko sprava koje su im drage ili su im zapale za oko pa ovakve prepiske pocnu da lice na prepucavanje koja je sprava bolja ja bih izneo samo jos jedno svoje misljenje a to je da vodeci proizvodjaci (Yamaha, Roland, Korg) klavijatura namerno prave lose instrumente ne misleci o potrebi muzicara koji ih kupuju vec isljucivo misleci o svom profitu! Pa tako, desava se recimo da jedni daju neke dobre stvari, drugi daju druge, treci trece itd. ali niko ne da sve kako treba na jednoj spravi! Tu kao da postoji neki dogovor izmedju tih proizvodjaca da svaka sledeca generacija instrumenata bude sve jeftinije izrade a sve vece cene! Ocigledan primer za ovo je Korgova PA serija koja je posle Pa1x Pro izbacila na trziste Pa2x Pro, klavijaturu sa fabrickom greskom (lampice sijaju kako im padne na pamet a ne kako bi trebalo)!!! I do kraja se ta klavijatura tako prodavala i dalje se prodaje! I niko ne kaze da je to katastrofalna greska Korga vec kupuju i navikavaju se jer "to i nije tako veliki problem"! Izvinite, za klavijaturu koja kosta 2600e trenutno je to i te kako veliki problem! Neko je na jednom drugom forumu navodio kako "ne treba ocekivati previse od sprave koja kosta oko 1400-1500e u startu, za koliko je Korg prodaje, jer sve ono ostalo (a to ostalo je oko 1200e) na tu cenu nabijaju trgovci i uvoznici. Ja se pitam kao krajnji korisnik klavijatura: "Sta mene briga koliko ona kosta u startu kad ja za takvu spravu placam preko 2500e"?! Usput, ta sprava (Pa2x Pro) ima ocajan zvuk za koji uopste ne cudi da ga "pojede" jedan GW8 ili Bk7m!
Trenutno sam korisnik Yamahe Tyros 3 koja ima dobar zvuk ali zato ima ocajan hardver! Ogromna je, nezgrapna, uradjena je od plastike i kosta oko 2500e! Zato i gledam kako je zameniti za nesto jeftinije sto dobro radi posao ali avaj, taman kad pomislis da bi Bk7m mogao biti to sto trazis, shvatis da na njemu nisu dali osnovno a to je jednostavna promena ritmova, performansa, boja itd. sto je osnova za nesmetan rad na duze!
Da ne duzim vise, vec sam se previse raspisao, sticem utisak da su sve to skupe igracke i da je ovo jos jedna od igracaka namenjena kucnom muziciranju kada je potrebno za svoju dusu ili za svoje drustvo odsvirati po neku pesmu a ne sprava namenjena profesionalnijem bavljenju muzikom. Prvi bih voleo da se pokaze da nisam u pravu i da postoji mocnost dobrog rada na ovom modulu ali se bojim da to nece biti tako!

makso68
22.04.2011, 12:56
Druže,djelomično si u pravu,ali to što ti tražiš ne postoji,niti će kad postojati.Što se tiče GW 8,skoro sve o njemu znam(kupio sam ga odmah,pošto se pojavio)Privukla me je njegova cijena i sound..Znam za favorite banke i za performanse,ali ja,kao i većina kolega te banke koristim za boje.Međutim,za te pare i previše,pogotovo od,ne baš podatnog Rolanda..I ja radim na Tyros 2,i apsolutno se slažem oko tvojih konstatacija za Tyrose..Pazi,ovdje se radi o modulu koji košta ispod 1000 €,a vjerovatno će Roland izbaciti za koji mjesec i novu verziju O.S-a za njega,na kojoj će biti neke od traženih funkcija,ali daleko od onoga što bismo mi željeli,kao što je bio slučaj i sa GW 8,za koji sam pravio ritmove u SW-u,dok nije izašao O.S. V2.Toliko.Pozdrav!

Akordeonista
22.04.2011, 13:38
Makso, zasto si pravio ritmove u Style Works-u kada uz GW8 ide konvertor midi fajlova koji se prave u nekom sekvenceru (na pr. Sonar LE koji ide uz njega)? Mnogo je lakse i preglednije snimati i editovati midi na kompjuteru na kom imas mnogo vise informacija u trenutku, pregledniji displej (u mom slucaju to je monitor od 21 inch), mogucnost lakog kopiranja, prenosenja, i zamene midi traka i podataka. Ako ti je klavijatura povezana sa kompjuterom odmah slusas i kako to sve zvuci! Kasnije izvezes u GW konvertor i odredis koliko taktova traje koja varijacija, prelaz itd. i izvezes gotov ritam koji ubacis u klavijaturu.
Za Yamahe je jos lakse, ukoliko se ne prave CASM sekcije (razliciti akordi da sviraju drugacije), samo iz sekvencera izvezes midi i promenis mu ekstenziju u .sty!

Vule
22.04.2011, 13:48
@ Akordeonista

Prijatelju,malo si odlutao od teme,ovde pisemo o modulu a za ostale stvari postoje druge teme. Hvala

nesaband
22.04.2011, 13:57
kolege vi pobegoste od teme skroz naskroz.Meni je drago sto kao primer koristite Roland GW8 i uporedjujete ga sa ovim modulom.

@vule
vidi se iz tvoje prezentacije da je sprava jako brza i ozbiljna.
Svaki modul pa i ovaj ima svojih mana i prednosti.
prednost mu je sto je lak ko perce ali ko je navikao da koristi performanse on ce vec imati problem da se navikne na rad sa ovom spravom.

mada, ja sam za dva GW8 kombinaciju i bog da te vidi;),ovo mislim najozbiljnije.

Akordeonista
22.04.2011, 13:59
U pravu si, izvinjavam se svima za skretanje sa teme!
Mada sto se tice pravljenja ritmova, slican postupak bi bio i na Bk7m! Samo sto bi midi konvertovao za E80.
Neso, zasto dva GW8? Aj` pojasni malo.

Milan_Canada
22.04.2011, 14:02
Cestitka za Vuleta!!!Sa ovakvim trudom i pozrtvovanjem i nesebicnoscu podeliti sve svoje spoznaje (dosadasnje)u vezi ovog modula -svaka cast.Svako dobro u zivotu i radu!!!

Akordeonista
22.04.2011, 14:32
Povlacim rec sto se tice svega recenog vezano za promene ritmova, performansa i bojal! Evo nabacio sam boju!!! :">
Upravo sam malo detaljnije pretrazio manual od istog i nasao podatak da je moguce menjati ritmove putem midi poruka sto znaci da je moguce i menjati ih preko neke master klavijature koja ima dovljno mesta za registracije svega toga! Za svaki ritam postoji MSB, LSB i Program Change. Sa prva dva broja se poziva ritam a sa Program Change brojem se odredjuje kojom varijacijom, introm, endingom itd. ritam da krene! Dakle, moguce je izvesti sve to preko midi mastera!

milanceshow
22.04.2011, 15:48
Radim sa E80 vec duze vreme i prezadovoljan sam njime.Kada sam ga kupovao,kostao je bas mnogo para.
Sada je Roland izbacio modul koji ima isti sound kao i E80 koji nov mozete kupiti za 3 puta manje para!
Naravno da modul nije ceo aranzer i da nema nekih funkcija kao sto aranzer ima,ali poenta je u tome sto dobijate masinu koja zvucno radi ko E80,a to je ono sto se trazi!

Akordeonista
22.04.2011, 17:05
Definitivno ce biti moguce raditi na ovaj modul! Ostaje samo pitanje cene, jer da bi kupili master koji moze da kontrolise ovaj modul treba izdvojiti jos 450-500e a to je vec oko 1500e ukupno. Za te pare se dobije dobar aranzer bez semplera sto je po meni Ok cena ali nije bas jeftina varijanta kao sto izgleda na prvi pogled! Za malo vise od 1500e moze se naci Tyros 2 u besprekornom stanju a on ima i sempler do 1Gb-a.

Boban010
22.04.2011, 18:06
@Akordeonista
MSB,LSB i PCG ne odredjuje broj ritma nego broj boje u ritmu.Mislim da je tesko moguce da preko nekog midi mastera birate ritmove na BK7m,a ako i uspete verovatno ce te morati da ih birate na isti nacin odnosno istom procedurom kao i na samom modulu.
Mnogo je nezgodno uz pomoc tockica birati ritmove i boje pogotovu kad imate veliki izbor istih,narocito kad vam narucuju pesme a svaka sekunda dragocena inace ode stimung,spasavaju ga ova 4 one touch tastera no i to je diskutabilno....Ljudi vole da se drze svojih navika i ne vole da ih menjaju.
Modul je precenjen uostalom kao i sve druge klavijature,njegova realna vrednost na trzistu ne bi trebala da bude veca od 500E,ali to ce se sa sigurnoscu utvrditi tek kad neko pokusa da proda modul koji tek sto je kupio.
p.s.Ne moras da povladjujes drugima,dobro je kad imas svoje misljenje i sukobljavas ga sa drugima naravno pod uslovom da je potkrepljeno argumentima i saopsteno na civilizovan nacin.Pozz....

Akordeonista
22.04.2011, 19:47
Moguce je pozivati ritmove preko MSB, LSB i Pcg! Ako pogledas u manualu videces da za svaki ritam postoji MSB i LSB kojim se poziva a PCG odredjuje kojim partom (Var, Fill, Intro, Ending) ce da krene ritam. Mora obavezno da se upise PCG inace pozivanje nece biti odradjeno! Tako pise u manualu (str. 70).
Koliko shvatam, mora se odrediti jedan midi kanal koji ce biti master kanal za ritmove (preko kog ce se slati ove poruke)!
Dodato:
Inace, za cenu se u potpunosti slazem! Ali se ne slazem da mora da bude nezgodno pozivanje ritmova i boja preko mastera! Recimo ja na svom Novationu Zero Sl u svakom od 40 Template-a imam 46 programibilnih dugmica, 16 potenciometara i 8 klizaca! Svakom od njih moze da se programira koju vrstu poruka da salje, na koji kanal i sl. Tako recimo, mogu na jedan Template (sto bi na klavijaturi bila banka) da stavim 46 ritmova koje cu pozivati pritiskom na samo jedno dugme! Isto je sa bojama, performansima itd.
Dodato:
Ovo oko promena ritmova funkcionise sto posto, danas sam probao ovo da uradim na Tyrosu 3 i funkcionise i na njemu jedino sto je kod njega komplikovanije sto sve ide preko SysEx poruka a ne preko MSB, LSB i Pcg.

Boban010
23.04.2011, 01:00
U pravu si,ja sam mislio da su za stilove zaduzene poruke CC00,CC32 i PC a za boje MSB,LSB i PCG ali u nekim manualima za razne kljave pise da je to jedno te isto.Ne znam samo kako razlikuje da li pozivate boju ili ritam.
A sto se midi mastera tice i on je preskup ali ipak hvala za korisnu informaciju(nisam znao da postoje takvi masteri sa programiranjem gomile dugmica):D
Ovo sa tockicem(biranje stylova) koristim ponekad ali je efikasnije preko favorit banaka i lock tastera(GW8).

tranzit
23.04.2011, 01:47
CC00, CC32, PC i MSB, LSB, PCG su jedno te isto i ispravno je to sto pise u manualima za te razne kijave. CC00 je MSB, CC32 je LSB a taj PC je PCG. Midi standard protokol je jedan i nema devijacija. Da li se poziva boja ili ritam zavisi od common midi kanala na kome se poruke salju ili od samih vrijednosti ovih kontrolera a jedan dobar master to sve k'o od sale odradi. Treba samo dati dovoljno para za taj masterkeyboard ali onda se postavlja pitanje sta ce ti Roland BK-7m uz takav master. BK-7m ima isti sound chip kao i Sonic Cell uz malo izmjenjene programe i taj sound je ok mada i sasvim prosjecan. Cak i jedan Hypersonic 2 ga tuce uzduz i poprijeko kvalitetom a tek ovaj novi Halion Sonic... Nista revolucionarno i nista za profesionalce koji traze vrhunski sound. To je samo jedna u nizu novih igracki, pa ko voli da se igra.. nek se igra.

Akordeonista
23.04.2011, 02:24
Tacno tako kako je kolega Tranzit napisao: MSB=CC00, LSB=CC32 PC=Program Change (PCG).
Tranzit, kada kazes sta ce bolji master uz Bk7 pretpostavljam da imas bolju ideju od Bk7, mozes li je malo pojasniti? Da li mislis na softverske aranzere ili...?!

tranzit
23.04.2011, 02:47
Ajajajaja... to je siroko polje, ima tu izbora do besvjesti, pa i softverski, pa i hardverski (samo aranzer, bez sounda). Tema za drugu temu. Sve kupuj samo nikako ove koji nam se prodaju kao toboze profesionalni instrumenti po skupe pare a sve igracka do igracke u raznim farbama i formama, koje se na kraju sve cuju isto dosadno i isto lose a kolege se pobise oko toga koji je brend bolji i koji bolje moze da uvede DX11 boje. Samo kod nas se orkestri sastoje od tri muzicara sa tri aranzera i to svi od iste firme i istog tipa. To nema vise nigdje na svijetu. 'Ajd, bar u necemu smo jedini. Pa kako da bude dobar sound a nabijeno sest miliona instrumenata u 256 Mba. To ne moze ni pomocu crne magije ali mi zadovoljni firme jos zadovoljnije kud ces vece srece. Sviraj i uzivaj, a sto to ne valja ni za q... nema ni veze vazno je da su gosti raspjevani i pijani i da uopste i ne cuju sta sviramo, pa onda nije mnogo ni vazno na cemu sviramo. Sta nas briga za megabajte, gigabajte, semplove i loopove. Koji ce ti i Roland BK-7m i Korg PAX928 i Tyros 6519 sve ce to na kraju da pici ko DX11 sa Emu SP-12 bubnjarem i obavezno Kawai Bassom.

Vule
23.04.2011, 02:56
@ Tranzit ti kako si krenuo jos ces da predlozis da muzicari idu u kafanu sa motkama,prebiju goste i vrate se kuci :lol:

Salu na stranu,dajte malo ozbiljne analize,napokon neka nova sprava za diskusiju a vi udariste po Juznom vetru i SP-12...nema smisla

milanceshow
23.04.2011, 05:54
@Akordeonista
U postu 71 ste pomenuli "(PCG)"
Nisam siguran na sta ste konkretno mislili.Sta je to?

Akordeonista
23.04.2011, 08:23
Program Change = PC ili PCG (zavisi kako ko belezi).
Da ne skidam sad manual od E80, ali ako je na njemu sve isto kao na modulu mogao bi da isprobas kako rade promene ritmova i varijacija tako sto ces da povezes klavijaturu na kompjuter i u nekom sekvenceru (kao sto je Cubase) na jednom midi kanalu (za koji u klavijaturi odredis da se preko njega menjaju ritmovi) u List editoru (Ctrl+Alt+L) upises kontrolere Msb, Lsb i Program Change. Pustis Play i kada kursor predje preko njih trebalo bi da se promeni ritam i predje na varijaciju koju si zadao PC komandom. Mozes u istoj traci da upises promenu ritma vise puta (recimo od sledeceg takta) ili samo PC sto ce samo menjati varijaciju, Intro, Fill ili sta vec zadas.

milanceshow
23.04.2011, 15:59
Na Rolandu postoji PC,a PCG nepostoji.To me malo zbunilo........
Verovatno ste mislili na neku drugu klavijaturu....

Akordeonista
24.04.2011, 11:45
Milance, PC ili PCG je Program Change, to je jedno te isto! Postoji na svim klavijaturama jer je to univerzalna Midi komanda a ne neki interni protokol same klavijature. Vec sam rekao u nekom od gornjih postova, neko belezi PC, neko PCG, ali to je jedno te isto! Ti si verovatno pomislio da PCG predstavlja interne boje kao sto je slucaj na Korgovim klavijaturama, ali ovde to nije to!
Pozdrav i srecan Vaskrs svima koji ga proslavljaju danas!
Hristos vaskrse!

milanceshow
24.04.2011, 13:41
Ja stvarno nisam cuo da je PC i PCG potpuno ista stvar i da je samo stvar u tome ko je kako zove!

Da nebi pisali u ovoj temi o tome,otvoricu novu temu!
Nastavljamo sa temom : Roland BK-7M

Akordeonista
11.05.2011, 10:17
Ima li novosti o ovoj spravi, jel` je neko od forumasa pazario? Kakvi su najnoviji utisci?

gega
11.05.2011, 16:33
Pazario ali jos uvek nije stiglo :(

Akordeonista
11.05.2011, 19:52
Cime ces da ga "guras", tj. kojom spravom?

gega
11.05.2011, 19:57
Sa Rolandom XP30

makso68
11.05.2011, 20:27
Gega,druže,ima da ga guraš sa Tyrosom 3,to je naredjenje!!!! :))

gega
12.05.2011, 05:42
Dobro,ako tako velis neka bude :lol::lol:

grandia
12.05.2011, 07:23
ma yamaha bi volela da "gura" i korga, a kamoli rolanda :lol:

shalu na stranu, mislim da nema smisla (barem ja tako mislim) da na aranzer kacis opet aranzer :?

sa druge strane, zasto ne? T3 ima verovatno mocnije midi-komande nego xp30 ... ja bi najpre neki dobar midikeyb upotrebio za tu nameru

kako god, cestitamo gega :D

pozdrav

gega
12.05.2011, 17:50
Nemam vise tyrosa 3...ostao mi samo xp30 pa sam mislio ako funca kod Vuleta....funca ce ova kombinacija i kod mene :lol::lol::lol:

milanceshow
12.05.2011, 19:14
XP30 ce zavrsiti posao sigurno!

Akordeonista
24.05.2011, 20:08
Gega, da li si ga mozda zvucno poredio sa GW8, da ukljucis sprave jednu do druge pa ih probas kako zvuce jedna naspram druge?
Da li je bilo ko poredio ove dve sprave?

Vule
25.05.2011, 04:39
Nezbiljno bi bilo svako poredjenje te dve sprave...modul je zvucno klasa iznad GW8

Akordeonista
25.05.2011, 17:43
Nisam imao prilike da ga cujem a GW8 jesam. Usput, negde (da me ubijes ne mogu da nadjem gde) sam procitao da GW8 ima ROM od 256Mb a E80 128Mb. Zbog toga me i interesuje zvucna razlika, da li postoji i kolika je?

Milan_Canada
10.06.2011, 13:38
Dali bi BK-7m slusao komandu sa yam2000 za one finger?

milanceshow
10.06.2011, 20:56
Slusao bi jer se to podesava na modulu.

Milan_Canada
10.06.2011, 22:40
Ako sam dobro razumeo,modul ima opcije (one finger,fingered itd.)Hvala na odgovoru!!!

Akordeonista
24.06.2011, 12:03
.....Za svaki ritam postoji MSB, LSB i Program Change. Sa prva dva broja se poziva ritam a sa Program Change brojem se odredjuje kojom varijacijom, introm, endingom itd. ritam da krene! Dakle, moguce je izvesti sve to preko midi mastera!
Samo da se ispravim, moguce je menjati fabricke ritmove preko midi komandi ali ne i User ritmove sto relativizira pricu oko promene ritmova preko master klavijature! Takodje, isto se odnosi na performanse i solo boje.

Akordeonista
31.07.2011, 12:04
Vec dugo niko nista ne pise o ovoj spravi, ima li uopste njenih korisnika?
Kakvi su utisci sada posle nekog vremena? Da li je zgodan za rad u praksi i koje su mane?

keyboards
15.09.2011, 20:11
Roland BK7m
Konektiranje modula za klavijaturu ide prilicno jednostavno i brzo. Slijedeci upute sa ekrana odaberes odgovarajuci setap i konekcija se uspostavi u par sekundi.
Vec na pocetku sam prosao kroz Dance ritmove i odmah dobio poznati mocni i veoma kvalitetni Rolandov zvuk. Prepoznatljivi ritmovi sa G70 i E80 serije zvucali su mi cak i nekako otvorenije, ljepse nego na istoimenim klavijaturama. Prolazeci kroz Dance i Bit sekciju nasao sam na veliki broj Rolandovski, mocnih ritmova ciju sam upotrebljivost vec naslutio u mojoj svirci. Prosao sam kroz sve ritmove i uvidio sam da u ostalim sekcijamama nema toliko meni iskoristljivih i dobro zvucecih ritmova kao to to bi u prve dvije navedene grupe. Ipak sva lijeva ruka/ritam sekcija u globalu je zvucala mocno Rolandovski. Kroz glavu mi je odmah prosla misao "nije ni cudo sto Roland sviraci toliko hvalno pricaju o Rolandu". To je totalno specifican zvuk kojeg se ljubitelj ovoga zvuka nemoze osloboditi nikad a svako drugi koji svira drugu platformu mora priznati da ovaj osobeni zvuk ima neospornu kvalitetu. Boje desne ruke zvuce onako kako smo to navikli da cujemo kod Rolanda, dobro i upotrebljivo. Medjutim boje/sounds sa samog modula nisu tako pristupacni kao Stajlovi koji su jasno po grupama vidljivo postavljeni na plocu modula. Znaci pristup bojama bi isao ili kroz song book, ili kroz ritmove ( uper 1 i 2) ili preko kontrolera/ master klavijature. Roland je puno zvucne kvalitete ponudio za relativno malo para. Ipak moram priznati da je sama upotrbljivost modula jako ogranicena. Rolanda i dalje prati neki baksuz po kome zapocne dobro i napravi dobru spravu ali sa dosta nedostataka rekao bih vecinom funkcionalni. Problemi su nastali kada sam poceo ici u detalje koji su mi neophodni. Svirajuci ritam po ritam i slusajuci ih pazljivije sa zeljom da ih prilagodim pjesmi koju bi svirao uz taj ritam pocele su poteskoce oko izbora instrumenata i miksa istih. Moguce je uraditi ali nije jednostavno i cest treba kompjuter konekcija za to. Posto mi modul treba za zivu svirku odmah sam uvidio da samo sa tom spravom nemogu funkcionisati niti zadovoljiti potrebe. Sad se postavljalo pitanje opravdanosti cijene/ulaganja *i investicije. Postoji i jedno drugo razmisljanje. Nikada nije bila povoljnija situacija da kao vlasnik Korga uz male novce dobijem vrhunsku ritam sekciju Rolanda. U glavi mi se misli svodila na mogucnostima i potrebi za takvom kombinacijom. Roland BK7m je definitivno vrijedna spravica iako bi volio da je duplo skuplja sa ubacenih vise iskoristljivih funkcija na samom modulu. Mislim da bi tada nasao vise ppravdanja za uloseni novac. Instrument mora imati sve sto mi treba jer to je preduslov za odresivanje platne kese. Prije no sto je modul dosao na market slao sam veliki broj pisama Rolandu sa sugestijama. Zao mi je sto su se oglusili o njih i zalim za trudom koji sam ulozio pisuci ta pisma. Definitivno Roland mora promjeniti politiku ignoriranja nas sviraca jer upravo mi smo ti od kojih oni ocekuju da kupimo njihove proizvode. Nazalost oni vise slusaju takozvane svoje eksperte. Instrumente ne kupuju ti eksperti nego mi sviraci.*
Postovano sa mobilnog uređaja

milanceshow
16.09.2011, 05:13
Svaki modul nije toliko pregledan kao klavijatura.Zato to i ne treba toliko uzimati kao neki minus.

Sviram E80,pa mi i nije bas pravo kada cujem BK-7!hehehe
BK-7 zvuci kao E80 sa internim bojama i bubnjevima!

Samo traba imati strpljenja i srediti modul.
Opasno on radi!
Postovano sa mobilnog uređaja

Akordeonista
15.10.2011, 21:21
Mislis, opasno on zvuci! Zvuci ali mora da bude i funkcionalan za rad uzivo inace ce da ostane u domenu hobi sprava!

Morison
10.12.2011, 18:15
Upravo sam isprobavao malo modul i dosao do zakljucka da je moguce putem midija pozivati user programe.
Dakle vi morate ucitati performance listu sa user programima koje zelite da koristite a zatim mozete putem midija (eksternim kontrolerom) pozivati sve usere u okviru te liste.
Potrebno je da kontroler taster moze da se isprogramira da mu CC00 bude "122", CC32="0" ("0" za prvih 128 usera, "1" za sledecih 128 usera itd.) i PC (program change) brojem birate redni broj u listi (1 za prvi, 2 za drugi, itd).
Harmonike Fr7x i Fr3x imaju mogucnost da u meniju podesite CC00 i CC32 a zatim u svirci otposaljete PC broj brzim biranjem preko registara.
Razjasnicu ako treba i detaljnije, pitajte ako nije jasno.
PoZz

gega
10.12.2011, 20:20
@akordeonista

Ostace u domenu hobi sprava sto ti kazes....
Ja sam imao taj modul cisto iz radoznalosti i mogu reci da je Sprava strahovito lepo uradzena ...dizajner je imao kefalo...komande su stabilne i pregledne..
E sad postavlja se pitanje, ko ce dati 800 do 900 eura za taj modul i da vuce jos jednu klavijaturu sa sobom kada za te pare mozete dobiti jedan solidan aranzer...?? Pratim i nemacke forume i vidim da ne pisu sa odusevljenjem i jaaaako malo ih ima,nije bas prodavan model. Ne zelim da omalovazim spravu jer onaj ko je navikao na module za njega je hightech ali za Aranzeriste je pogresno investiran novac.

Milan_Canada
31.01.2012, 13:04
Evo postovane kolege jucer sam imao priliku da se sretnem uzivo sa Bk-7M i da je probam jedno 45min.Ritmove sam skinuo sa ovog sajta autor je DejaMorison.Jedina mana koju sam ja sa svojim skromnim znanjem mogao da uocim je premalen displej.Inace konektiran je bio na korg tr,kutije su bile jbl eon 515 aktivne i mixer pasivni mackie pro8fx.Zamolio bi kolege koji imaju priliku da probaju ovu kombinaciju ili nesto slicno(BK-7m +tr ,G6 ,Mo6 itd.)sa ritmovima DejaMorison pa da napisu svoje impresije.Ja sam licno bio odusevljen.Pozdrav !!!

Morison
31.01.2012, 13:52
Drago mi je da ti se dopalo :)
Uskoro cu upload-ovati jos malo tweak-ovane te iste ritmove...posto je bilo sugestija promenio sam bas, malo korigovao odnose itd. Pa ce moci da se bira, ko sta vise voli.
Takodje ubacujem i OTS boje u ritmovima, da se ima za pocetak :)
PoZz

Akordeonista
24.03.2012, 23:11
Ima li novina u vezi ove sprave, hoce li biti novog OS-a? Kako funkcionise zakljucavanje ritmova pri promeni performansa, moze li se to raditi brzo?

Morison
24.03.2012, 23:32
Koliko sam upoznat izacice uskoro update ali se bojim da nista znacajno necemo dobiti od toliko prizeljkivanih funkcija. Nadam se da ovo kasnjenje (update je trebao da se pojavi u vreme musikmesse) ipak znaci da su resili da uvaze neke nase sugestije te prosiruju ispravke koje ce se naci u tom update-u. Svakako cemo morati da sacekamo a ja cu napisati isvestaj cim se dokopam tog update-a.

Akordeonista
04.04.2012, 18:26
Moze li mi neko objasniti zasto je ovo cudo skuplje od Bk5? I po cemu je bolje obzirom da je skuplje?

Morison
04.04.2012, 19:39
Bk7m ima neke stvari koje Bk5 nema. Sa druge strane bk5 ima neke stvari koje Bk7m nema. Pa kome sta treba.... Idemo redom:
-Bk7m ima mogucnost dodeljivanja do tri multi efekta (MFX) u okviru ritma. Bk5 ima dva MFX-a u ritmu...obe sprave imaju plus jedan MFX za solo.
-Bk7m ima cetiri sekcije tonova koje mogu istovremeno da sviraju (bas, lower i dva upper-a) Bk5 ima tri (lower i dva upper-a).
-Bk7m ima prikljucak za FC7 rolandovu pedalu sa 7 noznih prekidaca koje mozete programirati u masini cemu ce sluziti...Bk5 nema. Vrlo znacajno za midi harmonikase, gitariste i slicno.
-Bk7m ima odvojene master kompresore i master EQ za solo i ritam dok je u Bk5 jedan master EQ i kompresor zajednicki za solo i ritam deo (sto je, po mom skromnom misljenju sasvim dovoljno).
-Bk7m ima dva ulaza (stereo, velike mono banane) dok je kod Bk5 ulaz mala stereo banana...

-Bk5 ima nesto vise boja i drum setova, style kompozer, mogucnost prikazivanja teksta midi fajla na ekranu...i naravno: dirke :)

Kvalitet zvuka je poprilicno isti.
Mozda sam nesto propustio...dopisacu se ako se setim, al to je otprilike to.
Modul je predvidjen da radi sa spoljnim spravama i tu ce se malo bolje snaci nego Bk5. To je otprilike sustina...

Akordeonista
04.04.2012, 21:09
I zbog toga je modul skuplji?! Ma daj...

Morison
04.04.2012, 21:57
Napisao sam glavne razlike. Mozda jos da pomenem kvalitetniji ekran na Bk7m. To su sve sitnice al se nakupi.
Sve u svemu i cenovna razlika nije velika.

nesaband
04.04.2012, 22:04

Ne odredjuje cenu kolega @morison vec uvoznici i roland taako da ne bi trebao tako da komentarises ko da je je morison kriv za to.

kome se svidja svidja kome se ne svidja ne mora da ga kupi i to je to druze.
Ocigledno da trziste diktira cenu.

Morison
04.04.2012, 22:26
Hvala Neso :)
I lepo receno, trziste diktira cenu. Verovatno cinjenica da u tom cenovnom rangu ovaj modul aranzer nema konkurenciju dovodi to toga da mogu da potrazuju takvu cenu...

Akordeonista
04.04.2012, 23:46
Ne odredjuje cenu kolega @morison vec uvoznici i roland taako da ne bi trebao tako da komentarises ko da je je morison kriv za to.
kome se svidja svidja kome se ne svidja ne mora da ga kupi i to je to druze.
Ocigledno da trziste diktira cenu.
Ocigledno si pogresno shvatio moj post, nije ni bio namenjen Morisonu vec je bilo uopsteno pitanje!
Da li trziste odredjuje cenu ili ne ja ne znam ali koliko primecujem ovaj modul za sada nije usao u siru upotrebu, a po svoj prilici nece ni uci jer najbitnije stvari kao sto su pozivanje boja i performansa funkcionisu preko tockica sto je, najblaze receno, nezgodno! Usput, ja sam zainteresovan za aranzerski modul ali ovaj modul mi za sada ne pruza ono sto mi treba. Zamisljam sebe na svirci kako krene pesma koju sviram na jednoj boji, forspil drugi put hocu da prebacim na drugu boju a ja vrtim tocak do nje, onda krene strofa a ja opet vrti tockic za trecu boju i tako redom... Priznacete, nije bas prakticno za brzo funkcionisanje! Zbog te neprakticnosti mi i nije jasno zasto je ova sprava skuplja od Bk5. Cak i kad se uzmu u obzir sve razlike izmedju njih i dalje ostaje nejasno zasto sprava koja ima dirke, zvucnike i vise boja od modula (Bk5) a zvuci isto kao taj modul (Bk7m), kosta manje od njega (bez obzira koliko je to manje, manje je i nelogicno je)!
Pozdrav svima!

nesaband
05.04.2012, 08:49

Kad obican citalac cita ovaj tvoj post onda to deluje kao da se obracas @morisonu i deluje malo neukusno.
Svaki modul ima svoje prednosti i mane pa i BK7m.
Nikada proizvodjac nece napraviti savrsenu klavijaturu ili modul,uvek ce biti nedostataka koji ce nama smetati.
Na nama je da se prilagodimo spravi sto je vise moguce.Na prezentaciji u Roladplanetu od pre oko 15 dana slusao sam kako ljudi koriste taj modul u kombinaciji sa Roland V harmonikama.

u toku prezentacije nisam primetio da bilo ko od prezentera menja boje na modulu vec su to radili na samoj harmonici,i stylove su takodje menjali na harmonici bez nekog velikog zadrzavanja tako da pretpostavljem da se sve to moze lepo namestiti i srediti preko midi komandi.

BK5 je po meni bolja varijanta za svirace mada se i na njemu performansi menjaju da tockicu.
To je samo stvar organizacije i rutine.Treba malo vremena coveku da se navikne na novi nacin rada.

toliko od mene.

Morison
05.04.2012, 13:09
Evo sto je Nesa pomenuo i na snimku...ovo sam ja inace :)

http://www.youtube.com/watch?v=2eZKfTTIROA&feature=youtu.be

makso68
05.04.2012, 17:01
Aaaaa,sad mi je jasno zašto Morison.Em ličiš na njega,em si bluzer. :)) Pozdrav!

Akordeonista
05.04.2012, 19:04
Dejo, kako se zakljucava ritam na modulu? Videh da se promenom preko harmonike menja odmah i ritam.
Mada, pitanje je koliko je to uopste moguce namestiti a da bude zgodno za koriscenje uz neku klavijaturu tipa Fantoma G ili nekog Motifa. Mene prvenstveno interesuje u takvoj varijanti jer bih tada imao i dobru klavijaturu (kvalitetnu, sa dobrim dirkama i solo bojama) koja ima i sempler.

Akordeonista
03.11.2012, 22:20
Vec duze vreme niko nista ne pise o ovom modulu, koristi li ga ko?
Interesuje me da li je moguce zakljucavati (Lock) ritmove sa master klavijature Sysex porukama? Ima li gde da se skine lista Sysex poruka koje moze da posalje i primi modul?

Boban010
25.09.2015, 14:08
Samo kratko obavestenje Roland BK-7m DISCONTINUED!