PDA

Pokaži Full Verziju : Eliminisanje Eha iz snimka


sale0230
11.01.2011, 19:13
Imam jedan problem. Snimao sam svirku u lokalu sirektno u laptop, i kad sam prebacio na hi-fi ozvucenje i pustio prejak je HALL na vokalu! Dal mogu pomocu Sound Forge ili nekog drugog programa da za nijansu smanjim efekat, posto hocu da narezem na Cd, a svirka je super ispala, ali jako irirtira taj efekat. Pomagajte.

Vule
11.01.2011, 21:17
Nemoguce...glas sa efektom je usao u kompletan mix i brisanje samo efekta nije moguce. Sledeci put ga smanjite na samoj svirci pre snimanje i super.

sale0230
11.01.2011, 22:00
A bas steta, tako lepo odradjeno, a cudno kad stavim u auto da slusam, super zvuci, ali na kvalietnijim muzickim uredjajima sa trosistemskim kutijama bas ubija Hall. Sta cu opet cemo snimiti.:(

alfaholic
11.01.2011, 22:28
Sledeći put snimajte svaki kanal posebno.
Snimaju se suvi signali iz preampa, dakle bez EQ i efekata sa mixera, njih kasnije možete dodati, u mnogome su kvalitetniji nego EQ i efekti sa tih Live mixera.

Na taj način se posle mogu ispravljati određene trake, dosnimavati delovi koji su imali grešku i tako redom.
Ono što je najvažnije je da su prostorni efekti najproblematičniji i najviše je grešaka kad su oni u pitanju, mesta na kojima se svira su nepravilna i puna akustičkih problema, što važi i za EQ, ali u manjoj meri.

sale0230
12.01.2011, 13:21
A kako da snimim posebno na jednu traku mikrofonski kanal i posebno traku od klavijature, kad snimam direktno iz mixete u laptop pomocu sound forge-a? Imam i Cubase, ali kako da odvojim tokom snimanja ta dva kanala? Ja ubodem cinceve u rec out u mix a drugi kraj u mic in u laptop.:confused:

alfaholic
12.01.2011, 14:57
Na taj način snimate MixBus i to je to što ste dobili, to nisu dobri rezultati.

Za višekanalno snimanje potrebna Vam je kartica sa više ulaza, osim ako ćete snimati samo dva kanala pa može i sa integrisanom.

Pretpostavljam da je mixer Dynacord, on nema Direct Out pa ćete se poslužiti Insertima i odatle ćete vući direktan signal iz preampa.
Ako imate recimo jednu klavijaturu i vokal potrebna su Vam 3 kanala, a kartica sa 3 kanala ne košta puno, posebno ako se uzme u obzir da za ovako nešto ona ne treba biti super kvalitetna, pa ćete je lako pronaći i pozajmiti, amoežete je i kupiti jer se može pronaći i za 100 eura.

Dakle, povezati kablove iz Inserta u ulaze u karticu, a nakon toga u Cubase, Nuendo, Logic, Sonar, ili kom već DAW-u otvoriti 3 kanala za snimanje.
I ono najvažnije, napraviti na preampima jačinu inputa svakog kanala i kontrolisati u software da li je signal dobar, najbolje bi bilo da se on kreće od -10 do -6 decibela, kako bi usnimak bio zdrav i bez ikakve saturacije na konverterima.

Ovako usnimljena svirka nema veze sa lošim, pretpostavljam Dynacord-ovim EQ i efektima, kasnije se mogu popraviti određene stvari, dok se EQ i efekti na mixeru svakako čuju u svirci, samo što se snima samo signal iz preampa.
Ovako usnimljen materijal može se namixati da zvuči kako treba, jer Live zvuk nije isto što i HiFi, pa će i količina i vrsta efekta biti dijametralno drugačija.

sale0230
12.01.2011, 15:21
Ok, hvala na odgovorima! ;)

Mico23
12.01.2011, 21:55
Ok, hvala na odgovorima! ;)




imas u cubase plugin pod Dynamics "EnvelopeShaper " preset: Kill the Room

probaj sa njim da ukines taj hal,ja ga koristim kada mi zvoni previse dobos ili kompletan zivi bubanj,on ga malo utegne.

u Cubase 5 ti je taj plugin,neznam dal imaju starije verzije.pozzz

sale0230
12.01.2011, 23:00
Ej ljudi uspeo sam malo da prigusim Hall sa Cubaseom! Skinuo sam plugin Izotope Ozone 4, i u opciji Isolate Mono signal sam uspeo malo da izolujem hall, ne odjekuje vise tako! Ovaj plugin je EXTRA!
A Probacu i Kill room kad skinem najnoviju verziju, posto ja koristim 3.11 ver. ;)

ELKO
13.01.2011, 11:49
Problem je u tome sto direktan snimak iz miksete da i direktno ocitavanje efekta. Hal je prejak zato sto kutije ne mogu da iznesu cijeli efekat, nego samo dio, tako da mi svi na svirkama dodajemo jos i jos...

sale0230
13.01.2011, 16:56
Pa u tome i jeste problem, na razglasu se super cuje, i bzvz je da smanjim maximalno efekat a sviram tezgu, bas bude suvo i prazno. Bilo bi dobro da Mixeta moze da snimi samo suvi signal bez efekata, a ja onda mogu da napanjim efekat, a da ga Mix ne snimi.;)

zeljko
13.01.2011, 17:03
Kod mene naprimjer na Alesis mikseti kad je mikrofon ukljucen ima eho na zvucnicima ali kod snimka u cubase nema,tako da posle dodajem efekte...Ne razumem kako ti to ne mozes tako da nastimas...Probaj u cubase da snimas ako ne snimas s tim programom..A na stereo snima sa efektima samo muziku...Poooz

alfaholic
14.01.2011, 00:02
Nema veze koja je mikseta, ukoliko se ne snima svaki kanal posebno nemoguće je editovati i posebno dodavati efekte.
To što se kod Vas dešava je opcija da se ne šalje Aux Return iz internog efekta na 2Track izlaz sa koga snimate, ali to i dalje ne znači da možete posebno dodavati efekat na vokalu, jer ste snimili ceo 2TrackBus.

Ovde nije poenta u mixeru, nego u interfejsu koji snima, dakle nisu problem izlazi, već ulazi u karticu.

Postoji način da se na integrisanoj kartici snimi klavijatura i vokal, ali bi to značilo snimati i klavijaturu mono, što je jednako gledanju na jedno oko, slušanju na jedno uvo, u prevodu neispravno i besmisleno.

Može se snimati i preko Direct Out (Insert), ili preko Aux-a u Pre-Fader mnodu, u zavisnosti od toga koliko ih ima.
Postoji i problem jer je svaki Aux MONO i automatski se gubi smisao kad je klavijatura u pitanju.