PDA

Pokaži Full Verziju : Pomoc oko leve ruke(aranzer)????


PhoeniX
05.12.2010, 16:18
Pozz trazio sam na sajtu,ima slicnih tema ali ni jedna ne daje odgovor na moje pitanje. . .Da ne odugovlacim,poceo sam svirati klavijaturu(imam PA50,i ucim narodnjake)Solo deonica mi ide super,mogu skinuti skoro svaku pesmu , ali LEVA ruka (aranzer)veoma slabo.Znam da hvatam akorde ,ali neznam koji akord kada treba da uhvatim. . .Da li mi neko moze reci neki savet,preporuku. . .?????Unapred hvala

fico
05.12.2010, 16:26
Potrazi na forumu Lakyjeva skola sviranja i sve ce ti biti jasno.

zeljko
05.12.2010, 16:41
Cudi me ako ti idu solo deonice lako onda ne bih trebao da imas i problema sa vatanjem akorda..Probaj prvo vrijeme pjevati polako i slusati koji akord najbolje odgovara i kada dok sviras,a imas i ovdje ispisanih milion pjesmi sa akordima,pa polako vjezbas....To bih ja mogao samo da ti kazem ovako pisajuci i ne bih znao kako drugacije da ti pomognem....Poooz

fico
05.12.2010, 16:46
Bas gledam u download sekciji ali ne mogu da pronadjem tu skolu .Vidi i ako ne nadjes posalji privatnu poruku sa mail adresom pa cu ti poslati ja .

Ace
05.12.2010, 17:08
Lakijeva skola muzike se nalazi na novog portala u sekciju Tutorijale.
Evo link: http://www.yu-midi.org/tutorial/tutorial.php?show_cat=1

Inace o ovome sigurno je pala rec nekada, al ovo se ne resava sa recima. Sedi i vezbaj sluh.

mkorgpa500
05.12.2010, 17:42
evo ovako,ako mozes da skines lako forspil,onda skidaj i reci od pesme,i polako trazi akorde lupam ako stane neka rec na tonu "C" ti probas naprimer C akord ili F neki i slusas koji akord ce leci na koje mesto....ne zanm kako drugacije da ti pomognem... :)

icko
05.12.2010, 19:06
moze i bez reci znaci odslusas forspil i polako ga skines i naravno pratis gde se u pesmi menjaju akordi.ako stanes na c noti hvatas c akord nebitno nekad se akord lomi na pocetku deonice nekad na kraju.e sad u pocetku ces hvatati samo osnovne durske i molske kasnije dok malo navezbas sluh bice i povisenih,sedmica,devetki etc.moj savet ti je da ne trazis akorde na netu vec da pokusas sam da ih skidas s pesme jer ovako ces se samo ulenjiti,i doci do neke pesme za koju nemas akorde ispisane pa ces morati da moljakas jednog,drugog da ti pise.bolje ovako ujedno vezbas i sluh i prste hehe,bar po meni....poz

negovan
05.12.2010, 19:44
Slazem se sa kolegom ickom. Prvo odslusaj pesmu, da tacno znas gde se koji akord menja. Onda uz pesmu sa manuel basom trazi taj akord, pa posle vidi da li je molski, durski, dim, sus, ne znam ni ja sta vec. Vremenom, videces da ima par sablona oko kojih se harmonija vrti u mnogim pesama. Ima i pesama koje su drugacije, sunce ljubavi, kafana na balkanu, kisa je padala, i tebe sam sit kafano, to moras da odslusas dobro. Ne bih ti preporucio da skudas harmoniju bez pesme, tj. da ubadas akor koji moze, a nije tako u orginalu, zato sto ces sutra da sviras sa basistom, gitaristom, i odsvirate drugacije akorde i odoste u fals. Samo slusaj, slusaj. Nemoj sa neta akorde, dosta nisu tacni. Ulenjices se i posle ces imati problema. Po meni, harmoniju ne mozes da naucis, moras da je shvatis. Pozzz
Postovano sa mobilnog uređaja

vlade92
05.12.2010, 19:54
Ja sam u početku koristio akorde sa neta, a vremenom sam dobio "osjećaj" pa mi sada pomoć za veliku većinu pjesama ne treba. Mislim da početnici svkakako treba da koriste akorde sa neta jer skidanje po sluhu ne ide tako lako. Ja čak znam dosta njih koji ni posle godina sviranja ne mogu na sluh skinuti ni pjesmu od tri akorda.

panovicdragan
05.12.2010, 20:22
zasto ne probas po notama da sviras i sve ce vremenom samo da ti se razjasni!

LAsER
05.12.2010, 20:43
Slazem se sa Vlade92.
Najbolje ti je za početak da nađeš ispravne akorde na net-u i na njima se jedno vrijeme uvježbaš kako bi dobio osjećaj za harmonijom. Ujedno tako ćeš se uvježbati kada ti neko rekne neki akord nećeš ni razmišljati znat ćeš ga udariti.

Isto tako bitno preporučio bih ti da vremenom naučiš sve tri varijacije jednog po jednog akorda, npr Cmol da hvatas na 3 načina i tako svaki akord (ovo će ti pomoći kod nekih pjesmi pogotov kod zabavnih gdje ima više promjena akordi, a nećeš morati lutati puno sa lijevom rukom)

Kada vidiš da je te krenulo, počni sam skidati. Ja npr. radim to da pustim pjesmu i onda udaram jedan ton po ton i vidis gdje je odprilike akord taj poslje vidis da li je durski ili molski. Isto tako ako uzmes čisto string ili piano, možeš naći i uvježbati se da nađeš akorde.

A kao što su ti kolege rekli, ako znaš solo tu i tamo su i akordi slični (ali ne mora značiti), sve u svemu ako znaš akorde lakše je skontati i desnu ruku, a i isto tako važi i obrnuto.

I još jedan savjet od mene, ako već hoćeš da učiš akorde, ne koristi Transponser. To ćeš koristiti tek poslje ako se ulijeniš pa da ne skidaš neku komplikovanu pjesmu iz originala.

Sve u svemu nadam se da su ti ovi savjeti bar malo pomogli. I ja sam ih dobio od iskusnih muzičara, toga se držao pa se eto lagano snalazim.

Pozdrav i sve najbolje.

zeljko
05.12.2010, 20:59
Ja bih mu preporucio da pogleda malo semu kvintnog i kvartnog kruga i srodnosti tonaliteta a mislim da to negdje ovdje ima cak na stranici ako ne mogu ti ja to skenirati i poslati....Najbolje bih bila muzicka skola malo da se prodje i da neko ko radi i uci muzicare ti objasni malo a posle naravno ide vise i lakse po sluhu,kad skuzis seme...Sve je to od prilike isti kalup samo su drugi tonovi sve zavisi odakle sviras po tome i drugi tonovi ali ista sema...Poooz

PhoeniX
05.12.2010, 21:48
Da li ima u download sekciji sema kvintnog i kvartnog kruga??

zeljko
05.12.2010, 22:13
Koliko ja znam neko je u downloadu sekciji postavljao neke kompletne knjige za ucenje,pa mozda imas u njima....Idi skini i prelistaj tu knjigu mozda i nadjes:)

gega
05.12.2010, 22:27
@Panovicdragan
Da kolega zna da cita note ne bi postavio ovo pitanje..

@phoenix
Ako nisi nasao u download sekciji,zvirni na google...
primer: http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Expanded_circle_of_fifths-de.svg&filetimestamp=20100119000552

icko
06.12.2010, 00:28
Upravo gledam semu ovih krugova i ovde neko bez nekog muzickog obrazovanja tesko da moze da se snadje sam.Ipak ovo treba neko malo bolje da ti pojasni,profesor ili neki muzicar koji ume i hoce da prenese znanje,jer sam nailazio na ljude koji znaju i primenjuju to u svirci(kontra i bas)ali kad ih pitam kazu kao ne umem ja to da ti objasnim itd.E sad dali ne umeju ili ih mrzi da se bakcu nemam pojma ,verovatno ovo drugo.Ali po mom misljenju mislim da ti je rano(ali nije na odmet) za to.Ipak sam ja dosta nov u svemu ovome pa ne moras da uzmes ovo zdravo za gotovo.Po meni najbolje ti je ako mozes po sluhu akorde da nalazis,a sluh ti niko ne moze dati,moras ga imati....Izvinjavam se zbog ovolikog pisanija,ali eto nadam se da ce ti koristiti....poz

nikola1980
06.12.2010, 02:16
koliko ce mu pomoci manual bass,note,kvintni i kvantni krugovi nisam siguran?!!?!?
zar nismo svi bili na tom pocetku?!?!?
treba mu da odvoji ili sinhronizuje ruke!!!! a dok bude radio one (sada nama)primitivne pocetne skale c-dur g-dur,d-dur a-dur,pa kasnije i moll-ske,to ce mu pomoci oko sluha sta sa cim ide!?!? kao i ono da a-moll/d-moll-ska skala je paralelna sa c-dur-skom,ali to sve vremenom,samo da udje u uvo!!!!
koliko nas ovde u stvari i zna note?!?!?!? :D
pozdrav SLUHISTA

PA3XPro
06.12.2010, 19:36
Moj ti je savjet, par dana da nabadas, znaci usporedjujes da li se solo slaze sa akordom koji drzis, ako se ne slaze mijenjaj akord, sve dok ne dobijes taj sluh, kao i za solo, tu treba da prodje neko vrijeme uz vjezbu naravno, drukcije ne moze, jer niko se naucen nije rodio. Samo vjezba i nista vise, i poslusaj me za ovu metodu, sigurno ce ti pomoci.

aleksamat
07.04.2012, 17:27
ako si pre svirao harmoniku pa presao na klavijaturu...desna ti je ostala ista...u levoj sviraj akord koji si svirao kao akordski bas na harmonici...pozdrav

ЂолеПФК
07.04.2012, 18:40
Prema novim pravilima, postovi ti se ne vaze ako si odgovorio na temu na kojoj je poslednji odgovor napisan pre 2 godine,racuna se od 3 pa navise. :lol: Izvinjenje administraciji, morao sam.

comodo
08.04.2012, 00:59
Samo nastavi sa vjezbom, i vremenom ces da dobijes taj osjecaj lose odsviranog akorda, u situaciji u kojoj si ti samo ti slijedi dosta vjezbe a akordice doci po sebi, vec kada skines desnu ruku znaci da postoji sluh . . . samo puno vjezbe i sve primjeni kao sto su kolege govore, brzo ces da savladas ;))