PDA

Pokaži Full Verziju : sta se brze uci el.gitara ili klavijature ?


Stevokv92
02.12.2010, 00:36
Imam 19 godina a nemam iskustva sa muzikom ali imam sluha.Pa bi hteo da pocnem sa sviranjem el.gitare ili klavijature , pa sta se brze uci svirati od ta dva naravno uz pomoc profesora ?I ako je el . gitara koju bi ste mi preporucili za manje pare posto ne bih da dam velike pare u pocetku jer ne znam kako ce mi ici . unapred hvala !
Dodato:
Ipak klasicnu ili klavijaturu.I ako moze preporuka neke ne pre skupe :D

Simke
02.12.2010, 00:49
ne radi se o tome sta je lakse,nego sta bi ti vise voleo da ucis?
svaki instrument je dobar na svoj nacin...probaj oba,pa ces videti sam sta ti vise lezi!

dominik
02.12.2010, 01:06
Ja bih preporučio radije klavijature. Jer evo kakvo vrijeme dolazi, nažalost više bendovskih svirki nema uopće, smanjilo se na 2/3 člana a bojim se da će u buduće i jedan član biti dosta, pa nastupiš kao OMB- odnosno sviraš i pjevaš!
Što se klasičnih gitara tiče, početničkih ima jako jeftinih, za 100 eura kupiš novu. A klavijatura, možda roland g1000, sad su jeftini a imaju tu klavirsku tipku za vježbanje i usput dobrih ritmova možeš ubaciti što se narodnjaka tiče, a zabavnjaka on ima jako lijepih internih ritmova.
Eto možda sam ti malo pomogao. Lijep pozdrav

hadisen
02.12.2010, 01:23
nista nije lako se nauciti al ako se nesto pozeli i ostvari se naravno zavisi koliko ste uporan

Almir-K
02.12.2010, 09:13
Nista ne moze brzo da se nauci. Ja licno ipak mislim da je bole da ucis klavijature, posto na klavijaturama imas vise mogucnosti.
A klavijatura ima na primer yamaha psr serija, nisu skupe a ima mogucnosti da ubacis midi fajlove i tacno vidis na ekranu kako se svira. Pokaze sve dirke i note. Veoma dobro za pocetnika.

dejong
02.12.2010, 10:06
Potpuno se slazem sa kolegom Simkeres-om nije bitno sta se lakse uci, vec sta ti je zelja i koliko si uporan da ovladas nekim instrumentom. Na kraju vezbanjem se sve postize.

grandia
02.12.2010, 11:56
zamalo da pisem : "uci klavir jel sa njim (synth) mozes i gitaru da sviras, a sa gitaru mozes samo gitaru da sviras" =)) al se seti da ima vec davno i guitar-to-midi-sprave pa sad mozes i na gitaru da sviras dallapu ako bash ti dodje kef za to :lol:

ipak bi ja reko da je klavir/aranzer itd. lakse za uciti posto se vidi koji ton stisnes ... msm. na bele i crne dirke

pozdrav

zeljko
02.12.2010, 12:26
Kao sto rece onaj grandijin drug iz onu seriju a ne mogu da se sjetim sad kako se zove....Sinko ne moze se ni u klozet da ide bez muku:lol:Salim se malo....I ja bih ti predlozio prije neku klavijaturu ili mozda i harmoniku a gitaru nikako.....Poooz

Ace
02.12.2010, 16:27
Grandia
Tacno da na klavijaturu se vidi koji ton stisnes, al da bi svirao klavijaturu i onaj ko te slusa da bude zadovoljan i da te pohvali trebas prilicno usavrsiti tehniku i znanje.
A sto se tice Gitare, danas je lako naci tutoriale kako se sviraju neke osnovne akorde i sa nekoliko akorda solidno odsvirati pesmu.

Bar poznajem dosta drugova koje su u srednje skole za nekoliko meseca izvezbali dosta pesme na gitaru .... a ustvari jos pojma nemaju od muzike ali zato lako se pokazu pred obicnim ljudima, NEmuzicare, da znaju da sviraju.

Pozdrav ;)

grandia
02.12.2010, 16:45
u pravu si ace, al ti momci sviraju NAPAMET ... znaci pamte koji prst gde i kad i koju zicu gde i kad ... u tom fazonu ...

sinovi mog brata isto tako, jedan el. gitaru - drugi el. bass, i sviraju to sta zapamte ... oba fanovi "metallike" :(

moj junior igra guitar hero - pa da vidis kako cepa na profi-mode a pojma nema o gitarama, ma da mu jedna akusticna visi na zidu u njegovoj sobi =))

da se vratim temi:

kad pokazes nekom pocetniku gde se nalazi C3 na klavijaturi, naci ce ga sam za sekundu .... a pokazi istom pocetniku C3 na gitari?? il na duvackim instrumentima?

nemam nista protiv gitara, al ne volim da slusham muziku gde samo gitare sviraju. na primer ono klasican rockband: ritam, bass, 2 gitare ... zar nisu imali mesta josh za jednog organistu?? :lol:

PS: kolega stevkov, sto se mene tice, meni ne moras opet jedan THANKS, dovoljno vec 1 a josh nije vreme za pokloncice :)) delis ih brate ki da si deda mraz ...

Stevokv92
02.12.2010, 21:24
valjda su dzabe?

vlade92
02.12.2010, 21:51
Mislim da je klavijature ipak malo teže svirati. Išao sam u muzičku školu za klavir 6 godina (doduše svirao sam isključivo klasičnu muziku po notama), posle toga vježbao (tj vježbam) aktivno već skoro dvije godine (bilo je malo pauze posle muzičke :"> ), i još uvijek nisam na nekom zavidnom nivou, ni blizu. Osnove na gitari (akorde, tonove, skale, izuzetak su ritmovi koji mi malo slabije idu) sam savladao za dva/tri mjeseca. Naravno gitaru ipak sviram totalno amaterski, poneka pjesma za društvo.
Uglavnom da sam sve ove godine, umjesto klavijature vježbao gitaru, čini mi se da bih bio na dosta višem nivou nego što sam sa klavijaturama.
Tebi ipak preporučujem klavijature, jer jednostavno vrijeme je tako pa je za njima mnogo veća potražnja, a i kao što je neko gore pomenuo na klavijaturama možeš da sviraš i gitaru =)) .
Ovo je moje subjektivno mišljenje pa ne bih volio da se neko uvrijedi ili da misli da omalovažavam druge instrumente.

Alen P
02.12.2010, 22:02
Da mogu ponovno birati, birao bih gitaru iz nekoliko razloga. Kao prvo gitara ima jednu sentimentalnu vrijednost-npr. riskiraš lovu, kupiš Fender Stratocaster Clapton edition, taj Fender je sinonim za kvalitetu i bit će vremenom samo skuplji. Dakle, ne gubiš vrijednost s instrumentom. Gitara nije elektronika, već su uključeni prirodni materijali i od dizajna, sounda, ništa na njoj ne stari (doduše stari ali ne kao kljava).

A slažem se s prijašnjim postom, smatram da je danas lakše naučiti gitaru nego klavijaturu. Da ne spomenem ARRANGER, u kojem muzičar mora biti i odličan svirač, koordinator, često i Dj (govoreći u ubrzavanju, usporavanju tempa, realtime, promjena sounda...zna se o čemu pričam).

Gitaru za pratnju i neke lakše solacije ćeš prije naučiti nego klavijaturu uključujući style, programiranje istih-imaš li još koji sempler, igra s soundovima, još ako si 'picajzla' kao ja...

Uzmi gitaru.

Mario_mo
14.12.2010, 23:49
E pa ja opet kazem klavijatura... Vise muke, ali puno bolje... Ja sam poceo svirat u 8 mjeseci kod privatnog instruktora kod kojeg sam isao jednom tjedno... Za tih 8 mjeseci sam naucio preko 60 pjesama i takodjer naucio sam skidati pjesme sto je najbitnije, tako da ne mozete reci sta je teze, ako vjezbate dovoljno vidjet cete puno bolji napredak i na klavijaturi. Nije uvreda za gitariste, al' brate moras priznat kad osviras pjesmu tipa nije zivot jedna zena, ovo je prica o nama, itd. Ipak je bolji izbor klavijatura...
@ Alen P - Kao sto si rekao "picajzla" si, ali zar nije tebi draze kad nakon par sati mucenja napravis sebi ritam za pjesmu i odsviras je, nego kad je skines za 2 minute i ono boli te briga, udri akorde i ne sekiraj se... :)

milooskv
15.12.2010, 01:33
Nije svrha uciti svirati sta je lakse vec sta ti volis.......to je kao da sam ja postavio pitanje sta je lakse da treniram fudbal ili kosarku......upornim radom savladaces svaki instrumet.....probaj oba instrumenta pa vidi sta ti se vise svidja....srecno :D

Dell
15.12.2010, 02:25
sve ima svoje za i protiv, ne mozete rec ovo ili ono je bolje, najbolje probat oboje pa sta vam se vise dopada :) najbolje bi bilo oboje ako bi moglo ;)


Mario_mo kod koga si isao na instrukcije?

zeljko_mo
15.12.2010, 05:38
jami klavijaturu, ukljuci rumbu, nadji gajde, i cepaj sinana cijelu noc.. :p shala mala...
e ovako moje misljenje...
gitarist je gitarist...hm... i ostaje gitarist ..na gitari...
klavijaturis moze bit gitarist, moze pianist, moze basist, moze i saxofonist, i trubac, ..... sve na klavijaturi... cak i sve to u sklopu sa bubnjem, tj orkestar... :D
a uz sve to..
gledati kako vam se piva prolijeva po klavijaturi... neprocjenivo...

dexa1976
15.12.2010, 10:23
I ja bih ti predlozio klavijaturu

makso68
15.12.2010, 21:05
Ja sviram i jedno i drugo.Svaki instrument je i težak i lak za učenje,zavisi kako na to gledaš.Meni nije bilo teško ni jedno,ni drugo,vježbao sam sa zadovoljstvom..Znači,ako si zainteresovan,ako imaš volju i želju neće ti biti teško naučiti bilo šta od toga..Izbor je na tebi...Ono što ti se više sviđa ćeš sa većim zadovoljstvom vježbati..Prema tome,izbor je na tebi...Ovo ti govorim iz iskustva,radim kao nastavnik muzike 22 godine(jedno vrijeme i u muzičkoj školi sam predavao gitaru).
Gitara ima i jednu manu u odnosu na klavijature-ne možeš na mjoj puštati midi fajlove.:))

zeljko
15.12.2010, 21:07
makso je upravu potpuno...slazem se s njim....Poooz

Dejan
15.12.2010, 21:20
Dobro receno Makso!Nemojte da tako pricate na instrumente,koji su bolji a koji ne.Primjer,Vasil Hadzimanovu su najbolje klavijature,Eric Claptonu gitare,Marcusu Milleru je bass,Simon Philipsu bubnjevi,itd,itd...Postoji samo "main" instrument(u kojem se najbolje snalazite),kao sto je meni klavijatura ali sviram i gitare i bass gitare,bubnjeve,perkusije i bruku sam svirki odradio a da mi nije bila klavijatura pored mene.Tako dakle,prijatelju ako imas sluha i volje,moci ces i jedno i drugo :) Savjet,probaj i klavijaturu i gitaru. :)

rale016
17.12.2010, 11:37
Ja ipak mislim da trebaš da izabereš jedan instrument koji više voliš i da se radom posvetiš njemu. Ja, inače klavijature nikada više ne bih promenio, iako sam nekada svirao harmoniku.