PDA

Pokaži Full Verziju : Vojo Bjeloš-Virtuoz na harmonici


casioonlybest
17.11.2010, 16:07
Svirajući na par mjesta čuo sam priču o jednom vrhunskom harmonikašu,po imenu Vojo Bjeloš.Dal je to istina ili farsa?Nigdje nisam uspio da nadjem nikakav snimak,ni ništa drugo od njega.Ako može,i ako neko ima kakve informacije o tom harmonikašu ili video snimak,članak volio bi da postavite.Hvala
Dodato:
Izvinjavam se ako postoji ovakav post,pošto nemogu da pregledam sve postove,nesto me internet zeza :(

biba
17.11.2010, 16:34
Kolega,
Koliko znam Vojo Bjelos, je nazalost poginuo krajem osamdesetih godina. Zivio je i radio u Sarajevu, i tacno je da je bio vrhunski harmonikas.Moguce je da rodom iz okoline Sarajeva.
Imao sam cast da ga upoznam u Konjicu na smotri folklora, davno krajem sedamdestih godina. dal jesvirao u amaterskom drustvu Miljenko Cvitkovic ili Seljo, tacno ne znam.
Po kvalitetu svireanja i zreloscu, su vec tada i to za tri koplja odskakali tri harmonikasa. Dragan Stojkovic Bisanac, Slobo Vidovic, kasnije sef Narodnog orkestra RT Sarajevo i nazalost pok. Vojo Bjelos.
Nazalost , s obzirom da je proteklo toliko vremena, a nisam siguran da je Bjelos radio ploce i studijske snimke, tesko je pretpostaviti da je sacuvan koji njegovc snimak.
Pozz.

casioonlybest
17.11.2010, 16:41
Sjecam se da je u jednim novinama bio tekst u njemu,pa cu pokusati da ga nadjem,kao sto sam rekao,ovaj kolega sto je svirao samnom harmoniku mi je pricao da je procitao da ga je Kemis poljubio u ruku kad je osvirao njegovo kolo u "rikverc" odnosno unazad.E sad dal je to istina,i dali postoje ikakvi zapisi,ISTA,ako bude naci cu.
Hvala na odgovoru :D
pozz

luka22
18.11.2010, 12:29
Eo ja sam se malo potrudio pronašao sam jedan video

http://www.youtube.com/watch?v=PBCR9z8BvnA
ovo u komentaru piše:
Svirali : saksafon i klarinet Feruz Mustafov,Harmonika pokojni Vojo Bjelos,moja malenkost itd.

ERKOOO
18.11.2010, 13:42
*U jednu martovsku zoru 1987. godine, vracajuci se sa svirke, poginuo je kod Rimskog Mosta u Sarajevu Vojo Bjeloš, genije harmonike, kako su ga zvali njegove kolege i prijatelji!*

Snimak jos nisam uspio naci a trazim vec ima sat vremena(iskljucivo uzivo)!

luka22
18.11.2010, 19:01
@ Kolega ERKOOO (http://www.yu-midi.org/forum/member.php?u=10780)

tražio sam i ja snimke samo sam pronašao taj jedan na youtube .. nema videa s njegovim nastupom uživo

pozdrav

casioonlybest
18.11.2010, 23:46
Koliko me sjecanje sluzi bio je jedan clanak na godisnjicu njegove smrti u zutoj stampi Express.Pokusavam da dodjem do tog clanka da ga postavim ali bezuspjesno.Ako ko ima te novine ( objavljeno je nekad kad je umro Toše Proeski koliko se sjećam),molim vas nek objavi.
Hvala

luka22
19.11.2010, 00:55
kolega pronasao sam link za download clanka na jednom drugom forumu... poslacu ti na pm odakle mozes da skines...

pozdrav