PDA

Pokaži Full Verziju : Bas i solo_ poneka vjezbica


driftkiller
12.10.2010, 21:12
Vozdrica svima, naime dosao sam sada u takvu situaciju da osnivam bend ja bubnjar i pjevacica, i da moram da sviram bas i solo, tako da me zanima sta najvise pomaze da razfovjim lijevu od desne ruke, jer ja npr dvojku perfekt sviram, al rumbu nema sanse, i tako to, te kompleksnije ritmove: pomozite, hica mi je! :)

Simke
12.10.2010, 21:21
Ne mozes ti to za kratko vreme da naucis! To se uci dosta dugo,za pocetak nauci bass skale i akorde desne ruke! Probaj na pr.da sviras levom rukom(bass)rumbu...posle probaj desnom rukom,a onda moras to da sinhronizujes sa obe ruke.Moj savet ti je da nadjes nekog dobrog muzicara,koji svira bass i kontru,i da ti pokaze kako to da naucis na najlaksi nacin! Onda ti ostaje..vezba,vezba,vezba....:)

cane612
12.10.2010, 22:30
upravu je simke ... nista dok ne uzmes profesora! iz licnog iskustva ti kazem!
(jos bolje ako ima neko za DZ da ti pokaze) ali ti ipak treba vremena i dosta dosta vezbe!

energy
12.10.2010, 23:15
Mislim da ti nije pametno da ucis sam.Moguce je da sam naucis ali naletaces na bespotrebne probleme kao sto su postavka prstiju(prstored leve ruke) tj.moze se desiti da naucis pogresno a onda ti kasnije mnogo vise vremena treba da to ispravis.Tako da ja se slazem sa kolegama da ti je najbrzi i najlaksi nacin da ti neko pokaze pa da ti sam vezbas.ako vezbas kako treba,imas dobrog ucitelja i VOLJE.Mislim da za 3,4 meseca mozes da naucis osnove neke koje ti kasnije omogucavaju da naucis da sviras po tvom ukusu.Poz

zoric
13.10.2010, 00:10
Naravno da je potrebno mnogo vezbe,ali za pocetak preporucio bih video skolu mog omiljenog klavijaturiste Jordan Rudess-a imaju mnogo dobre vezbe za odvajanje leve i desne ruke!zove se Keyboard Madness.i savetujem iz licnog iskustva jer sam radio bas i solo u bendu neke 2 god.,da u veoma sporom tempu vezbas bas liniju i postepeno takt po takt dodajes desnu ruku i videces da je veoma efikasna ova metoda.poz

alexandar123
13.10.2010, 00:50
ako ti se ne daju pare za casove kod profesora, imas program karaoke, i tamo ima da za svaku pesmu bas, i solo, mozes da iskljucis i samo bas, ili samo solo, i mozes oba odjednom, napr u svakoj pesmi mozes da nadjes i rumbu, i begin, 9/8, 7/8, ako se razumes u ritmove naravno :D
ja sam imao na casove kod profesora, ali mesec dana i kad ukapiras sustinu, to samo ide... pozz

driftkiller
13.10.2010, 23:04
Kolega zoricd mi je jedino pomogao konkretno, ja sam pitao neke vjezbice da mi kazete, a meni profa ne treba, ja sviram vec bas i solo sa uspjesnocu od 50 posto, i trazim samo da to usavrsim, ali niste me shvatili, u ritmove se perfektno razumijem i sve! pozdrav svima

zoric
14.10.2010, 09:45
Nema na cemu drug u smo da pomazemo jedni drugima!ako nemozes da nadjes taj dvd javi se na pm!

Simke
14.10.2010, 10:19
@zoricd
Uz duzno postovanje,ja opet ne znam kako bi njemu (driftkilleru)pomogla ta tehnika sviranja,koja neme veze sa nasom da kazem"balkanskom muzikom"?
Jordan Rudess je po meni savrseno vrhunski muzicar,i"dream theater"na celu sa john petrucci-jem je najbolji band svih vremena,bar za mene...ali oni ne znaju nista o nasoj muzici!
Decko treba da razdvoji ruke,da mu leva ruka svira 7/8,9/8,rumbu,sa-sa,beat...itd,
a Jordan mu to necu prezentovati.Driftkiller se lepo izjasnio da treba da nauci da"svira rumbu i neke kompleksnije ritmove"
U najgorem slucaju mu treba isto neki DVD ali sa ucenjem nase muzike i ritova,i tehnikom"step by step"opcijama za svaki ritam sa sto laksim i sto prostijim objasnjenjem kako da to nauci!
...ali i dalje stojim sa stavkom iz prvog posta da mu treba neki dobar"muzicar profa"koji ce mu sve to prezentovati i nauciti ga licno!Kad nauci da dobro svira ritmove i kad ih usavrsi i nabifluje,onda moze da se zeza i da uci Jordanovu tehniku sviranja,koja ce mu svakako kasnije verovatno i trebati;)
Nadam se da si me razumeo sta sam hteo da kazem...pozdrav:)

Vule
14.10.2010, 11:42
Ako decko hoce tek da uci sviranje basa u levoj ruci,potrebno je prvo da "odvoji" levu od desne a te vezbe koje kolega pominje od J. Rhodesa su bas za to,tako da nemojte da pisete napamet.Ne pocinje se ucenje ni u jednoj skoli sa rumbom i sa-sa nego sa laganim vezbama. Ima snimaka na Youtube pa koga ne mrzi neka pogleda,po mom misljenju vezbe su odlicne.

kasnije kada ruke prorade lako je nekome objasniti bass linije za nasu muziku i da to usavrsava lagano

Simke
14.10.2010, 11:59
@Vule
ok...ali decko je rekao da mu je"hitno",a to znaci da bi mu samo konkretna vezba uz ucitelja pomogla da u sto kracem vremenu nauci to sto mu treba i sto trazi!
kad je nesto hitno onda je"hitno";)

Vule
14.10.2010, 12:05
E ako je hitno onda je bolje resenje da se nadje basista :)

Simke
14.10.2010, 12:09
..naravno..:)

Vule
14.10.2010, 13:15
http://www.youtube.com/watch?v=G0UcmDS0nc0

http://www.youtube.com/watch?v=pbJO4vjowsk&feature=related


snimaka sa objasnjenjima ima,ostaje samo da se vezba :)

milanceshow
14.10.2010, 13:31
@driftkiller
Napisao si da vec sviras bas i solo sa uspesnoscu od 50%.Onda tebi treba samo vezba!

Vule
14.10.2010, 13:36
@ drifkiller

Ja se izvinjavam ako nesto nisam dobro shvatio,vama treba da ucite sviranje basa iz pocetka ili samo usavrsavanje. Postavio sam odgovor kao da vi tek pocinjete da ucite sviranje basa jer ste napisali da svirate samo dvojku,ostalei ritmovi su problematicni,a u drugom postu ste napisali da 50% vec vladate tehnikom pa ako mozete samo malo da budete konkretniji i jasniji? Hvala

P,S. ovaj post me naveo na to da ste pocetnik,jer ako ne odvajate levu od desne ruke ne znam kako svirate bas uopste?

Vozdrica svima, naime dosao sam sada u takvu situaciju da osnivam bend ja bubnjar i pjevacica, i da moram da sviram bas i solo, tako da me zanima sta najvise pomaze da razfovjim lijevu od desne ruke, jer ja npr dvojku perfekt sviram, al rumbu nema sanse, i tako to, te kompleksnije ritmove: pomozite, hica mi je! :)



A ovde kazete da vec svirate sa uspesnoscu od 50%...meni je logicno kao sto kolega Milancheshow kaze da vam treba samo vezba jer tehniku imate?

Kolega zoricd mi je jedino pomogao konkretno, ja sam pitao neke vjezbice da mi kazete, a meni profa ne treba, ja sviram vec bas i solo sa uspjesnocu od 50 posto, i trazim samo da to usavrsim, ali niste me shvatili, u ritmove se perfektno razumijem i sve! pozdrav svima

Simke
14.10.2010, 13:57
Ovo je ipak za Sherlock Holmes-a & Dr.Watson-a da rese misteriju :D

yamahapassion
14.10.2010, 14:10
Ja bih samo da dodam, ne znam kako vi kolege, ali meni je dvojka bila najtezi ritam za nauciti sto se tice leve ruke i bass-a. Ako je kolega savladao dvojku kako treba, mislim da drugi ritmovi ne bi trebali biti nikakav problem.

zoric
14.10.2010, 15:20
@simkeres
neznam koliko ti je poznat taj dvd ili celokupna karijera DT,ja sam bio u Budimpesti da ih gledam jer sam veliki fan Progressive muzike,ali da se vrnemo na temu,momak je trazio vezbe,ako pazljivo pogledas taj snimak, ali komplet,videces da vezbe mogu da sluze i te kako u bilo kom zanru muzike!

Ace
14.10.2010, 18:15
Svirati dvojka perfekt a rumba, 7/8 i ostale nikako ..... to je nemoguce.
Tako da ovaj perfekt i nije bas neki perfekt verojatno nego je neko srednjo nivo .... sto se tice ostale ritmove potrebna je samo upornost i mogu se lako savladati. Za pocetak svirati ga najjednostavno naravno, a kako se tacno svira moze se naci u neki midi fajl i vanBasco player, to je sasvim dovoljno. Bar ja sam tako vezbao .... ranije ... kad sam bio mali :D

driftkiller
15.10.2010, 11:33
Eh ovako posto me nije bilo krace vrijeme, ja sam se u nekim postovima pogresno izrazavao, ja sviram bas i solo, poznajem sve bass linije, a dvojka je prvo sto sam ucio da sviram kao bas i solo i to uvijek sviram i na folkloru, tako da mi to ne predstavlja nikakav problem, ali slozeniji ritmovi mi predstavljaju problem, iako sam njih donekle savladao. znaci meni su trebale vjezbe kao sto mi je dao kolega zoricd i nista vise, i hvala vam svima. Msm da je to to sto se tice mene! pozdrav svima

Vule
17.10.2010, 17:45
A sto na drugoj temi pises kako ti treba da ucis lestvice i linije za levu ruku a ovde pises da znas sve bass linije i da sve sviras?

Ti izgleda nas malo vozikas ovde a kolega?

driftkiller
17.10.2010, 19:24
Vidi kolega, vecinu ja tih stvarima znam, ali nisam siguran da li su sto posto ispravne, niste me bash shvatili a i ja sam se pogresno bio izrazio, ali ja to sve znam samo nisam siguran jel tacno, i trazim nacine da sebi olaksam svirku, a ne da otezavam, nadam se da se sad razumijemo?!

tr_le
17.10.2010, 19:29
druze samo sa vezbom,moze da postignis uspeh,,
i ja svirim i bas,i solo,
sa orkestrom,vjeruj,,malo,je teze sve da postignes sam,pozdrav

driftkiller
17.10.2010, 19:42
Ma da kolega, evo u zadnje vrijeme vjezbam i sve mi bolje ide. Ma da treba tu još rada . POzdrav

Vule
17.10.2010, 20:14
Samo vezbaj i nek je uspesno...a ubuduce kad postavljas pitanje prvo dobro razmisli sta znas a sta hoces da pitas pa da odgovaramo,ovako narokasmo gomilu postova da bi ti rekli da moras da vezbas.


Temu cu ostaviti otkljucanu ako se pojavi neko od kolega sa nekim korisnim savetom ili vezbicom,da se ne bi nepotrebno otvarala nova tema. Sto se tice postavljaca teme i njegovog pitanja prica je zavrsena tako da vas molim da se ne nastavlja dalje. Hvala

jasmink
23.10.2010, 11:51
Savet za sviranje bas i solo nema znaci samo vezba nista vise naj bolje bi ti bilo da usporis np rumbu i polako vezbas solo bas zajedno kad uvezbas sporije ubrzaj da bi dobio na tehnici u levoj ruci pozdrav!

PA3XPro
06.12.2010, 19:41
Brate ako si mogao da naucis te dvojke, rumba ti ne bi trebala predstavljati problem. Ovako bih ti ja to pokusao da objasnim ukratko:

Imam program, zove se fruity loops studio. U njemu je moguce ispisati note za more instrumenata, itd.

Ja sam uzimao za jednu traku Fretless bass, za drugu uzmem neki strings. Prva pjesma koju sam ucio svirati na taj kalup bila je Tako Malo od Amadeus Benda. Ispocetka nikako nisam mogao da ustanovim kako da razdvojim ruke.

Kad sam ispisao trake, usporio sam tempo na minimalno, i slusao kada koji ton iz obe sekvence treba da se svira. Uz dugu muku i vjezbu to se moze nauciti, ali za jedan dan nikako. Javi mi se ako zelis da probas tu metodu, pomocu ti.