PDA

Pokaži Full Verziju : VHM5 distorzija u pratecim vokalima i mono prateci vokali


Boban010
18.09.2010, 11:26
Evo ovako,nabavio sam VHM5,odradio gornju tercu na Scalic podesavanju medjutim prateci vokali kao da imaju distorziju ili malo blaze receno chorus efekat i cini se kao da je ukljucena opcija mono a nje sa ovakvim podesavanjima i nema na meniju.Iskljucio sam i portamento i vibrato i pitch.
Dakle ukljucio sam iz miksete u LineIn tako da cujem i klavijaturu na cijem kanalu sam pojacao AUX,ton pratecih vokala je takav kakav sam opisao i nemoguce je pritisnuti dve dirke na kljavi jer to rezultira pojacavanjem distorzije odnosno ovog loseg zvuka.Prateci vokali jodluju da tako kazemo jer imam utisak kao da je ukljucena opcija mono.
Molim za pomoc oko podesavanja.
Hvala!

Zlatek
18.09.2010, 11:52
@Boban010
To šta si napisao kako si spojio VHM5 baš nije dobro rješenje.Zapravo uopče nije dobro!
VHM5 možeš spojiti na dva načina-prvi je da mikrofon spojiš u mikrofonski ulaz na VHM5.Iz vocalista tada spojiš dva kabla u mixer na dva kanala koja tada panoramom odvojiš na lijevi i desni kanal.Klavijatura se ni u kom slučaju ne spaja na vocalist, osim sa midi kablom!
Drugi način je da na mixeti koristiš AUX i tada signal šalješ iz AUX izlaza na mixeti i spajaš na line in u VHM5.Iz VHM5 je opet potrebno poslati signal natrag u mixer sa dva kabla na dva kanala koja si poslao jedan lijevo a drugi desno.Aux na kanalu od klavijature nikako ne pojačavaš, nego samo na mikrofonskim kanalima!
Pozdrav!

Boban010
18.09.2010, 12:14
Spojio sam bas na nacin na koji si opisao,jedino sto sam sasvim malo pojacao aux na kanalu gde je klavijatura radi lakseg pravljenja terci.E sad reci mi zasto ne sme da se pojacava taj aux?
I ako se ta distorzija(citaj izoblicenje) pojacava kada su dve dirke pritisnute,zar se nece isto dogoditi kada budu pevala 2 pevaca istovremeno i obojica koristili preko auxa VHM5?

neconix
18.09.2010, 12:31
AUX ti je izlazni signal iz miksera a ulazni u VHM5,isto kao kad podesavas ulazni signal mikrofona na GAIN potenciometru tako podesavas ulazni signal u VHM5 sa AUX potenciometrom da ne bude izoblicen.

Boban010
18.09.2010, 12:50
Neco jasno je to meni,vec sam rekao da sam aux na sinthu vrlo malo pojacao i da to ne moze da da izoblicenje ni u kom slucaju.Cak ne moze ni sve zelene lampice da upali na onom pokazivacu jacine signala na VHM5 a kamo li da se pored zelenih upali i crvena.

neconix
18.09.2010, 13:04
Reci mi zasto bi uopste pevala dva pevaca istovremeno uz upaljen vokalist?

Boban010
18.09.2010, 13:56
Recimo zbog pevanja u cetiri glasa!:lol:
Druze,to je samo pretpostavka,ajd ne mora tako,recimo neko napravi gresku od ovih sto koriste VHM u bendu pa krene sa pevanjem(imajuci u vidu kolko se pevaci pojacavaju) to bi bilo katastrofa za usi!

Zlatek
18.09.2010, 14:43
@Boban010
Samo ukratko ću ti objasniti djelovanje vocalista-dakle on na osnovni vokal šalje još četiri u pratnji.Dva su smještena na lijevu stranu, a druga dva desnu stranu panorame.Zato je bitno da vokalist spojiš sa dva kabla u mixer i odvojiš panorame.Prilikom programiranja ti možeš odrediti koliko je svaki vokal udaljen od sredine.Ako imaš samo program gdje upotrebljavaš samo tercu tada je najbolje da jednu te istu tercu pustiš i na lijevu i na desnu stranu (da ne bi ostala mono)!Isto tako treba obratiti pažnju na ulazni signal da nije prejak jer bi moglo doći do izobličavanja.Treba se malo poigrati sa ona tri potenciometra za vocal,mix i effect i nači pravi omjer.Ipak mi nije jasno zašto signal iz klavijature ide kroz vocalist?

danijel011
18.09.2010, 15:05
Dva glasa (ili signala) koja dolaze u vocalist istovremeno će u 99% slučajeva praviti problem. Vocalist je tako programiran da prihvata i prepoznaje samo jedan glas u drugi signal će ga "zbuniti", pogotovo kada kako kažeš pritisneš dve dirke istovremeno, jer onda treba da pravi tercu na dva različita tona koja dobija, još kada dodaš i glas ispadne kuršlus ;) Moj savet ti je da uopšte ne povezuješ signal iz klavijature na vocalist, ništa ne dobijaš time a samo će ti praviti probleme...

Boban010
18.09.2010, 16:01
@Zlatek
Kad kazem mono mislim na mono efekat kao kod klavijature.Naime,sta se dogadja,kada sviram intervale na sinthu recimo A-F,G-D isl. onda mi ovaj drugi ton iz intervala bude "neodlucan" kao kad pritisnes istovremeno 2 dirke na nekoj mono boji za gajde recimo iako to nisam uradio.Vec sam rekao da sam sinth preko auxa propustio na VHM samo privremeno zbog pravljenja terci.Ono sto mene interesuje da li je normalno to sto se dogadja i da li je stvarno toliko ruzan taj prateci ton-vokal da se ima utisak da je propusten kroz chorus a ponekad i distorziju?
@danijel011
Logicno je to sto kazes i nemam nameru da vezujem kljavu na VHM,vec sam rekao zasto sam to uradio.Da ne ponavljam,najvise me interesuje da li je uredjaj koji sam kupio ispravan i da li su normalna ova izoblicenja na pratecim vokalima?

neconix
18.09.2010, 17:51
Ne bi smelo da bude izoblicenja,jesi probao neke fabricke presete da koristis?

Boban010
18.09.2010, 18:09
To je prvo sto sam uradio i ista stvar,dakle odabrao sam preset 10 Hapy... i onda iskljucio "suvisne" vokale tako da je ostao samo jedan prateci.Iskljucio sam i portamento i pitch medjutim izoblicenje stoji.Onaj taster sto odredjuje gain stoji na polozaju -10dB.Malo mi je cudno kad prebacim u polozaj +4dB signal se smanji a trebalo bi obratno.Naravno prvo sam smanjio Input......Polozaj ovog tastera ne menja situaciju,izoblicava i dalje.
Kapiram ja da taj prateci mora da bude vestacki,ali da ima chorus efekat nikako mi ne ide u glavu.Da li mozda postoji neka dodatna opcija da se utice na boju pratecih vokala?

Boban010
10.11.2010, 00:46
Taster za Gain radi kako treba,jer kad vam je jak ulazni signal taster treba postaviti u polozaj +4DB,a kad je slab ulazni signal taster u polozaj -10DB.
Konektovao sam VHM5 preko auxa na mikseti ali prateci vokali nemaju Efekte.Iz miksete send u vocalist input,pa iz vocalista Out u Return na mikseti.