PDA

Pokaži Full Verziju : Kako povezati eksterni efekat na Soundcraft EFX8


oparnican
18.08.2010, 14:34
Potrebna mi je pomoc u fazi sam kupovine eksternog efekta(TC electronic M350,TC-Helicon VoiceWorks)za Soundcraft EFX8 pa me interesuje kako se veze sa mikserom da mi taj aux1 potenciometar bude aktivan tj. da taj efekat imam na svim kanalima?

svirko
18.08.2010, 14:41
TC VOICE WORKS, povežeš sa mikserom tako da iz njega, BALANCED izlaza, povučeš kabal i ukopčaš ga u AUX1 ili AUX2. Obično su ti AUX-isa desne gornje strane miksera, kao glavni.
Na tom AUX1 ili 2 staviš potenciometar, ako je kružni, negdje na otprilike 10, 11 sati, i odvrčeš potenciometar AUX na kanalu, dok ne dobiješ efekat van, na kutije. Normalno, moraš se malo igrat sa odnosom glavnog AUX-a i onog na kanalu.

oparnican
18.08.2010, 15:55
hvala kolega moracu da probam sad sam citao da moze efekat i sa klaviajture tako isto pa bi cisto probao dok mi ne dodje izgleda za sada voiceworks. znaci dva kabla vucem i posto mi nige ne pise aux in njih stavljam u insert-L i R? ako mozes pogledaj nege sliku od ovog miksera pa da znam gde bi sta trebalo da ide. hvala unapred.

svirko
18.08.2010, 17:52
Evo ovako, pogledao sam malo mikser........
Na gornjoj strani miksera..... gdje imaš područje MAIN OUTPUTS, zatim ti se dolje nalaze....
L SUB R................L MIX R......
i ispod toga još imaš AUX1 i AUX2.
E,sad......treba ti jedan stereo kabal...., kojemu jedan kraj ukopčaš u mikser, u taj AUX1, a drugi kraj u TC Helicon u MONO Balanced input.
Na mikseru, odvrni kružni potenciometar AUX1,u području AUX/OUTPUT FX MASTERS tako da ti bijela crta pokazuje kao da ima 10, ili 11 sati.
E,sad.....ako si ukopčao mikrofon na prvi kanal, onda na prvom kanalu imaš.....SENSE, HF, MID LF, i ispod toga AUX1 i AUX2.
Taj potenciometar AUX1 postepeno pojačavaj, dok ne dobiješ zvuk pratećih vokala sa TC Helicona. normalno, kvalitetan, jel tu je sad sve stvar odnosa signala izmeću TC Helicona, Main Auxa i Auxa na kanalu,

dekipa
18.08.2010, 22:38
Ajde bar i ja da iskoristim priliku pa da pitam.Kolega Svirko ja i ti smo vec pisali preko PP.I mene intresuje ovo povezivanje ali na mikseti Yamahi EMH 5000, ali to mu dodje isto kao i sa miksetom od kolege Oparnicana.Nikako da ukapiram ovo sto si napisao oko stereo kabla, da li si mislio na stereo balansirani kabal, koji je na jednoj strani sa stereo bananicom, a na druge dve strane sa dve mono bananice?
Ili treba dva kabla od kojih ce jedan ici iz AUX-a u Voice Works a drugi iz Voice Worksa na bilo kom kanalu na mikseti?
Zamolio bih te da objasnis onu varijantu sa stereo kablom.
Pozdrav Svirko i jos da ti kazem da Voice Works super radi!!!

milanceshow
19.08.2010, 01:33
Kod povezivanja vokalista su u osnovi bitne dve stvari.
1.Odakle poslati signal iz miksete
2.Gde vratiti signal u mikseru

Mnogo je bitno za mlade muzicare da shvate da kablom iz OUT jednog uredjaja ides u IN drugog uredjaja i obrnuto.Ovo pisem jer se dogadja da povezuju OUT-OUT.... ;)

Kasnije tek dolazi podesavanje samog vokalista i miksete!

oparnican
19.08.2010, 10:47
ma to nije problem kolega normaln je da iz jednog (OUT) uredjaja ide u (IN) drugi samo mi nije jasn ako ja hocu da poslajem signal iz spoljng efekta na miser zasto moram js jedan kabl da vracam sa miksera u njega, zasto mora da se zatvri krug to me buni? hvala na pojednostavljenju nekih stvari e sad me interesuje podesavanje miksete i vokalista pa ako bi tu mogao nesto vise da mi kazes

svirko
19.08.2010, 11:40
@ dekipa,

prvo, drago mi je što ti sad radi TC kako treba.....
A drugo, vjerovatno imaš EMX 5000.....
Ovako...na zadnjoj strani TC-a, kad ga okreneš, imaš .......
LINE INPUT - MONO balanced input ( Balanced Jack Analog Input )
i imaš.....
BALANCED OUTPUTS - LEFT RIGHT ( Balanced Jack Analog Output ).
E,sad......
Iz LINE INPUT - MONO, treba ti jedan stereo kabal, sa po jednom bananicom, gdje jedan kraj kabla ukopčaš ovdje, a drugi kraj ukopčaš u mikser, u AUX 1, ili AUX 2.
Iz Balanced OUTPUT, treba ti jedan kabal koji ima na kraju dvije Mono bananice, a na drugom kraju jednu stereo.
Stereo bananicu ukopčaš u Stereo kanal na mikseru, dok ove dvije Mono bananice, ukopčaš u Balanced OUTPUT LEFT i RIGHT.
I to je sva mudrija.
Dalje se igraš sa odnosima volumena MAIN AUX 1 ili 2, sa AUX na kanalima.
Ali što kaže kolega @Milanceshow, treba još i podesiti i sam uređaj, u ovom slučaju TC Helicon VoiceWorks, a to već vjerujem jesi.


@ oparnican,

u samom TC-u, u glavnom SETUP-u postoji opcija za OUTPUT LEVEL, ja mislim da ju imam na FULL najjače ( e sad da me ubiješ neznam kolka je vrijednost )
Zatim na mikseru napraviš onu proceduru opisanu u prijašnjem postu....MAIN AUX otprilike na 11 sati ( ili po potrebi više ili manje ), dok sa AUX1 na kanalu, poriktavaš jačinu kanala, odnosno izlaza TC-a prako Aux-a.
Da bi dobio efekat preko svih kanala, na svim kanalima moraš i odvrtat taj AUX1.

oparnican
19.08.2010, 21:51
hvala kolegama "Milanceshow" i "Svirko" probas sam malo stelovanja i sve radi kao san i mnogo mi bolje izlazi vkoder iz miksete nego preko klavijature hvala svima na pomoci

dekipa
19.08.2010, 21:59
Svirko, evo sad sam dosao sposla, pa nista nisam probao ali ako imam sutra vremena javljam ti sta sam uradio.
Pozdrav!

Minicevac
12.07.2012, 17:48
Da ne bi otvarao novu temu nadovezacu se ovde...Posedujem yamahu mg16/6fx mikser i hteo bi da joj posaljem dodatni efekat sa drugog miksera...Pokusao sam nesto ali me ne uspeva.Koliko mi kablova treba i sta gde povezujem?Hvala

tranzit
13.07.2012, 03:08
Koji je taj "drugi" mixer ?

Minicevac
13.07.2012, 12:48
Bexringer xenux 1002fx...Sa ovog behringera bi hteo da posaljem jedan efekat u yamahu mg16/6fx...

tranzit
14.07.2012, 09:47
Treba da spojis AUX1 Send na Yamahi sa Line In kanala 1 na Behringeru. Na tom kanalu 1 Behringera postavi Gain za pocetak na 12h (0dB), zatim sve potenciometre za EQ isto na 0dB (znaci linearno), onda potenciometar za FX na 0dB, PAN na sredinu i Level potenciometar na 0dB. Sada treba spojiti CTRL ROOM Out L i R na Behringeru sa Returnn L i R na Yamahi. Kako vidis svi kablovi su sa normalnim bananama, s tim da gledas da budu sto kraci. Sada na Behringeru u Master sekciji aktiviraj prekidac FX TO CTRL i ispod njega podesi potenciometar PHONES/CONTROL ROOM na 12h (linearno). Na Yamahi u Master sekciji pod RETURN podesi AUX1 potenciometar na 12h i pod SEND isto na 12h. Sada odaberi efekat koji ti treba na Behringeru. Sve si zavrsio i ostaje ti da regulises nivo efekta (onog koji dolazi sa Behringera) na kanalima Yamahe putem Aux 1 potenciometra za svaki kanal posebno.

Minicevac
14.07.2012, 14:29
Hvala druze ovo funkcionise!Kazi mi samo jos koliko smem da pojacam level potenciometar na behringeru jer ako ne pojacam njega taj prvi kanal ,efekat ga nemam,pa mi kazi do koje granice smem da idem da ne bi bilo mikrofonije ili nekih problema?

tranzit
14.07.2012, 14:48
Postavi taj Level kanala za pocetak, na 12h pa ako je malo, slobodno dodaj jos. Mozes jos nesto da probas a to je da pojacas FX potenciometar na kanalu Behringera na maximum. Nema velike bojazni od mikrofonije jer se radi samo o cistom efekt signalu, znaci bez direktnog signala jer sam u uputstvu koje sam ti pisao gore, upotrijebio jednu posebnost tog Behringer mixera da aktiviranjem onog FX TO CTRL prekidaca salje samo efekt signal na Control Oute.

VUNIMRAV
17.02.2013, 14:47
Necu ni ja otvarati novu temu pa cu ovde izloziti problem;
Kopcam vokoder na saund kraftu u Aux1 i drugi kabl u Stereo return,e sad trebam kopcati i eho vanjski,i imam Aux2 za jedan kabl,a gde da ukopcam drugi.Probao sam na neki slobodan kanal,ali mi onda vuce mikrofone i kad su smanjeni.
Probacu okaciti sliku.
http://imageshack.us/photo/my-images/822/saundkraft.png/

pedjajazz
17.02.2013, 15:47
Ne treba ti dva izlaza na aux outputima,... bitno je da samo das signal sa miksete prema efekt procesoru,.. iz aux 2 u l input u procesoru,.. pa onda sa dva kabla iz outputa iz procesora udjes u aux return na mikseti i kraj

VUNIMRAV
17.02.2013, 15:54
Kolega Pedjoni,ja imam jedan stereo return, a koristio bih dva vanjska efekta.U jedan "bodem vokoder,u a u sta da ubodem eho kao povratak?

pedjajazz
17.02.2013, 23:54
U tome i jeste problem što si zauzeo sa vokoderom stereo return. Ukljuci tvoj mikrofon normalno u miksetu pa preko auxa 1 daj signal i kablom iz aux1 out udjes u preamp na vokoderu, pa iz vokodera udjes na normalni stereo kanal L i R na mikseru. Sada ti je slobodan aux 2 ... iz aux 2 out na mikseru odes u efekt procesor pa ga vratiš iz outputa procesora u stereo return i doziras na aux 2 potenciometru koliko hoces efekata po svakom kanalu. Na ovaj način možeš i posebno da šteluješ eq na stereo kanalu koji dolazi iz vokodera.

VUNIMRAV
18.02.2013, 00:09
Druze,to nisam probao(u stvari tako sam prikopcavao eho) a mislio sam dans nego me mrzelo posle 2 dana sverke da raspakivam.Sutra idem to isprobati.
Hvala ti!

pedjajazz
18.02.2013, 00:29
Bez brige,... to ti je to,... videces da ce ti i sound prirodnii biti sada na vokoderu nego preko stereo returna. Javi se sutra kad probas

mikimiki
18.02.2013, 23:02
Ja ipak nebi koristio vocal harmony tako.Znam da moze,ali ipak najbolje radi kada samo koristi jedan signal.Ako dvoje-troje pjeva u isto vrijeme dovoljno je da neko malo falsira da to ne zvuci kako treba.Opet ako vec pjeva vise od jednog onda nema ni potrebe za voiceworks.Koliko god se namjestile terce nije to ni blizu uzivo pjevanja. Imao sam voiceworks i odlican je za raditi.Nije uopste tesko ni da se naprave terce.

VUNIMRAV
19.02.2013, 01:42
Pedja,ma nisam imao juce vremena,probacu danas pa cu se javiti,stvarno mi je zao,nisam od onih sto pitaju pa ih posle nema.Mene je samo strah da ne bi i klavijature "hvatale"tercu sa vokodera.

pedjajazz
19.02.2013, 02:14
JAO BOŽE!!!
Neće klavijaturi da hvataju terce,... hehe... a neće ni drugi glasovi... na aux 1 potenciometru daš signal tj. okreneš potenciometar na otprilike "12 sati" i to SAMO NA TVOM MIKROFONU, a na svim ostalim kanalima je na nuli tj. iskljucen (skroz na levo....)
na aux 2 potenciometru daš svim vokalima signal tj. otprilike na 2 do tri sata zavisi koliko treba... i tada imas efekat na svim vokalima i neelektronskim instrumentima,.... sax,... violina,.. akusticna gitara i sl,.. na kanalu klavijature oba auxa ne dirati nista tj. skroz levo na iskljuceno... pa onda ponavljam opet iz aux1 out na mikseru udjes u vokoder a iz aux 2 na mikseru udjes u efekt procesor......... iz vokodera vraces se sa dva kabla u slobodni stereo ulaz a iz efekt procesora u stereo return,.. moze mono a moze i sa dvakabla stereo,...
(stereo uglavnom ide ako korisdtis suoround efekte,.. za hall i delay ne treba,.. svi su oni mono uglavnom..... obavezno aux 2 za efekt procesor da bude post fade a za vokoder može i post i pre... svejedno ne znači mu to ništa...)

Napomena: Inače u vokoder po pravilu treba samo sa jednog kanala da se daje signal preko auxa,.. jer u slucaju primljenih signala sa vise mikrofona (naravno samo u toku istovremenog pevanja, vokoder može da pregori jer nezna kome ce pre tercu pevati.......tako da kada hoces pevacicu da ukljucis na vokoder samo joj daj aux na 12 sati pod obavezno da ti ne pevas kada i ona peva,.. mada ja samo mene ukljucim i to je to! Pevačica neka kupi sta joj treba,... hehe...
Napomena 2: Glas mnogo prirodnije zvuci na preampu sa miksete nego sa vokodera a ima i bolji gain,....zato se i koristi aux!
Sve je ovo provereno, tj. licno iskustvo....
Ne isprobavati da li ce vokoder klavijaturi da svira ili peva tercu,.. vokoder ne prepoznaje taj nevokalni signal,..počeće da bakuje i pregori

VUNIMRAV
19.02.2013, 10:21
Pedjoni,hvala ti na sto bi rekli na konstruktivnim informacijama i savetima.Evo njega "sljaka"(bio sam vredan ranom zorom).Ma nije problem sa vokoderom(u mom slucaju je digitech performer vokalist),imam ga vec 5g i koristim g.kad peva pevacica ja joj nekad pevam a nekad pustim vokalist,uglavnom i glupavo je da neko peva a ti da mu pevas pratevci vokal i plus da vokod mulja po svemu tom,to mi je jasno,nego ja se plasim kad se pojacam da ne bih imao slican problem kao sto sam sad imao sa vanjskim efektom(lexikon).
U svakom slucaju,druze hvala ti ako gde zapne,zovem te!!!;)