PDA

Pokaži Full Verziju : Digitalni koaksijalni kabal


Burli
15.06.2010, 00:59
Pitao sam već u temi oko mixera ali ne dobih odgovor pa da pitam i ovdje,

- da li je neko od Vas povezivao aranžer sa digitalnim mixerom gore navedenim kablom?

Na Korgu Pa1Xpro postoji Digital Output dok na samom mixeru postoji Digital Stereo In(Coaxial)!?

Inače me zanima da li bi se ovakvim povezivanjem dobio kvalitetniji ton?

tranzit
15.06.2010, 01:03
Moze se povezati s tim da obratis paznju na to da odredis Master i Slave a ton ce sigurno biti kvalitetniji (i to pozamasno) jer izbjegavas dvostruko konvertiranje, jednom digital to analog a onda analog to digital. Uza sve ovo izbjegavas sve eventualne sumove i brumove koji dolaze od analognih kablova a njih ima uvijek ma kako ti kablovi bili kvalitetni.

Burli
15.06.2010, 01:20
OK, hvala na odgovoru, čim nabavim taj kabal javiću šta sam uradio.
Dodato:
Treba mi pomoć!

Gdje da kupim taj digitalni koaksialni kabal?

Bosna i Srbija dolaze u obzir!?

Burli
21.10.2010, 17:10
Sad mi opet treba pomoć!
Nabavio sam kabal, ali ne mogu da skontam kako ću povezati klavijaturu sa mixerom?

Iz "Digital" izlaza klavijature(Pa2Xpro) idem u "Digital Stereo In-Coaxial"(Yamaha 03D) i ništa se ne dešava, pretpostavljam da treba nešto podesiti u samom mixeru?

gega
21.10.2010, 20:05
Zdravo.
Taj izlaz prvo treba da se aktivira na klavijaturi (opcija enable: disable)pa tek onda mozes da ga upotrebis preko jedne mixete,zvucne krte stagod. Bitno je da je samo jedan hardver od nabrojanih prikljucen,ne vise istovremeno. Na stranici 248 imas detaljan opis celog postupka. Pozzzz

Burli
10.01.2011, 00:58
a ton ce sigurno biti kvalitetniji (i to pozamasno) jer izbjegavas dvostruko konvertiranje, jednom digital to analog a onda analog to digital. Uza sve ovo izbjegavas sve eventualne sumove i brumove koji dolaze od analognih kablova a njih ima uvijek ma kako ti kablovi bili kvalitetni.

Starija tema, ali evo mojih zapažanja:
-već nekih 3 mjeseca koristim digitalni koaksijalni kabal za povezivanje aranžera i mixera i zadovoljan sam tonom.
Zadovoljstvo sam pripisivao činjenici da sam baš u to vrijeme prešao sa Pa1Xpro na Pa2Xpro pa je i logično da imam bolji ton.
Međutim, prije par večeri mi se desio peh sa pomenutim kablom tako da sam u toku same svirke klavijaturu povezao sa klasičnim kablovima gdje mi se odmah javio prilično jak brum tako da sam ostatak večeri proveo smanjujući bas nogu, Master EQ i dr.
Iz svega ovog zaključujem da je kolega "tranzit" imao pravo i da ću ubuduće isključivo koristiti digitalni koaksijalni kabal!

djlabomi
21.03.2014, 15:05
Može li Tyros 2 da se poveže na 03D koaksijanlim kablom? U jednom restoranu mi se uvek dešava da mi T2 pravi zvuk nalik pisku, nekoj blažoj mikrofoniji na 8-10 KHz. U tom restoranu koristim izlaz za slušalice, jer je preko tog izlaza ta smetnja znatno tiša i ne čuje se u miksu. Nemam pojma do čega je to. Stari korg X5D te smetnje nema. Koristim korektor napona obavezno.
Da li bi se ta smetnja otklonila povezivanjem koaksijalnim kablom?

tranzit
21.03.2014, 15:24
Pod "koaksijalni" vjerovatno mislis na SPDIF digitalni. Koliko se dobro sjecam Tyros 2 nema SPDIF izlaz.

Milan$
21.03.2014, 15:27
tranzit da li bi dobio bitniji kvalitet u zvuku ako bih pa3x povezaivao preko digitalnog izlaza,takodje u yamahu 03D?

tranzit
21.03.2014, 15:30
U svakom slucaju jer time izbjegavas cak dva AD/DA konvertera ali obavezno upotrijebi kabl koji je specijalno napravljen za prenos digitalnog signala, a nikako uobicajeni cinch>cinch kabl.

Milan$
21.03.2014, 15:32
ok,hvala

djlabomi
21.03.2014, 15:44
Nema SPDIF.http://www.musiciansbuy.com/mmMBCOM/images/yamaha/yamaha_tyros2_Rear.jpg Ima li onda neko rešenje, ideja kako da otklonim taj "pisak"?

tranzit
21.03.2014, 16:11
Ima, bacis instrument !!!! =))=))=))=)) Ne mogu da predpostavim odakle dolazi taj pisak kod tebe ali ce najvjerovatnije biti do nebalansiranih veza jer Tyros 2 nema balansirane izlaze (mislim da se jos dobro sjecam). Dva DI Boxa (ili jedan dvokanalni) sa Ground Liftom, bi napravila cudo.

djlabomi
21.03.2014, 16:34
Ima, bacis instrument !!!! =))=))=))=))

U obližnji Dunav! :lol:

Akordeonista
22.03.2014, 11:54
Jesi li probao na Master EQ da smanjis frekvenciju koja pravi problem? Obzirom da je parametricki EQ u pitanju trebalo bi da mozes da izdvojis uski frekventni pojas i samo njega smanjis.

djlabomi
22.03.2014, 12:49
Pa, možda bih mogao samo na tom kanalu sa parametrik EQ-om da pronađem tu frekevenciju, ne preko master EQ. Onda bih sje*o ceo miks. Nego, na parametriku na 03D nije toliko usko "zvono" Q faktora. Vrednost Q faktora na 03D ide do 10, a izabrana frekvencija se može spustiti ili podići za 18 db. Ne znam da li su to dovoljno "komforni" uslovi za takav zahvat.
U svakom slučaju - dobra ideja. Pokušaću.

tranzit
23.03.2014, 08:19
Jesu, komforni su jer Q=10 je vec veoma, veoma uzak Band i moze se s pravom okarakterisati kao Notch Filter. Medjutim, to nije lijek i to ne treba i ne smije tako da se radi. Jos uvijek nisi lokalizovao pistanje ? Da li na svim kanalima miksera dobijas istu smetnju, ako na njih prikljucis Tyros ? Ukoliko se samo u tom objektu javaljaju smetnje, onda je u pitanju nesto sto samo u tom objektu ima. Kakvo je svjetlo u restoranu ? Ukoliko je neonsko svjetlo i sijalica je direktno iznad tebe dok sviras, onda je vrlo moguce da stetno utice na Display Tyrosa, koji te smetnje prenosi dalje elektronikom do audio izlaza. Tip Displaya kakav je na Tyrosu je vrlo osjetljiv na neonsko svjetlo. Jos jednom, EQ nece rijesiti problem i to nemoj da radis. Bez obzira sto je Band veoma uzak i sto se sa tim parametrima radi o Notch Filteru, opet je dovoljno sirok da moze da upropasti sound. Pogotovo, ako kazes da je pistanje u pitanju, to bi moglo onda da bude na frekvencijama izmedju 4 i 5kHz, a tu se nalazi pozamasan dio gornjih harmonika velikog broja instrumenata, koji obogacuju sound. Radikalno spustanje levela na tim frekvencijama cak i pri Q=10, ce sigurno negativno utjecati na sound.

Ukoliko nije u pitanju neonsko svjetlo, pogledaj kakvo svjetlo je u pitanju. Zatim, da li je blizu Tyrosa, dok sviras, bilo kakav moguci izvor magnetnog ili radio zracenja. Moze da bude i neki veci elektro uredjaj, narocito ako je stariji.

Ako se dobro sjecam, kod Tyrosa 2, Yamaha jos nije stavljala balansirane izlaze. Ovo bi bila treca mogucnost izvora smetnji. Treba probati sa DI-Boxovima sa Ground Liftom. Trebaju ti dva, za svaki kanal po jedan ili pak jedan dvokanalni DI-Box. Pored toga, trebaju ti dva kratka nebalansirana kabla (1 do 1,5m), kojima ces spojiti izlaze sa Tyrosa i ulaze na Di Boxovima, a zatim dva duza balansirana, kojima ces spojiti izlaze sa DI Boxova i kanale miksera. Ground Lift treba da bude aktiviran na DI Boxovima. Kao balansirane kablove mozes upotrijebiti i mikrofonske kablove, a mogu doci u obzir i balansirani kablovi sa stereo bananama. Ovo sve ima smisla, jedino ako i mikser na kojem radis ima balansirane ulaze. XLR ulazi na mikseru su uvijek balansirani.

Provjeri sve ovo na sta sam ti obratio paznju, a DI Boxove svakako moras da imas, pa mozes da ih kupis bez obzira da li je to izvor smetnji ili ne.

djlabomi
24.03.2014, 01:14
To "pištanje" se javlja na svim kanalima, samo u tom restoranu i nigde više. Nema neonskih svetala iznad mene, niti veći izvor magnetnog ili radio zračenja. Jedino ako ima nečega u zidu restorana... :)
DI box nemam. Slažem se, tranzit, da njih svakako treba da imam. Malo neozbiljno od mene, ali eto... Da ne bi ove teme i dotičnog problema ne bih ni pomislio da ih kupim.

tranzit
24.03.2014, 01:57
Nesto ima na tom prostoru sto unosi smetnje, pa sta god da je. Mozda je i u zidu, mozda je cak i van objekta (jaki strujni dalekovod, blizina neke jace radio stanice...). U svakom slucaju bi bilo dobro znati jer jedino tako se moze na adekvatan nacin sprijeciti.

vedzed
25.03.2014, 00:16
Hteo sam da pitam nesto vezano za Di-Box: gledajuci po internetu video sam da postoje pasivni i aktivni Di-Boxovi,e sad koja je razlika izmedju pasivnog i aktivnog Di-boxa? o cemu treba voditi racuna pri izboru Di-boxa

hvala na odgovoru

Milan$
25.03.2014, 01:36
tranzit,a kad smo vec kod yamahe 03D,mozes li mi reci jel to relativno upotrebljiv digitalni mixer za live,pored redimo akutielnog preaonusa,i s obzirom na je star 10-15 godina? generalno efekti u krajnji zvuk u odnosu na presonusa? kontam yamaha je to,treba da sljaka to ok iako je starija sprava? za presnusa nemam trenutno para,a kako sam negde procitao presonus nema digitalni ulazm,da povezujem preko njega klavijaturu,a yamaha ima? yamahu imam za 500 evrica kao novu,bez mane....koristio bih je u kombinaciji sa JBL PRX 615 aktivnim kutijama, i pa3x kao sto rekoh povezivao preko digitaknog ulaza na yamahi...hocu da izadjem iz smoooornog kafanskog sterotipa- dynacord i EV,i svog tog muljavog zvuka,koji oni daju,a korg im doprinosi,jer je jednostavno takav :D...da pobegnem od tog bruma u bassu, to mi je zivotna zelja :D=))

djlabomi
25.03.2014, 02:09
Ja imam 03D više od tri godine. Bendovska svirka. Akustičan bubanj, bas i solo gitara, harmonika, dve klavijature, vokali. Konstantno minimum 12-13 kanala radi. Po mom skromnom mišljenju, Presonus je u prednosti najviše zbog XMAX preampa, pa zatim ostalo. Da li je u toj meri bolji koliko je skuplji i mlađi, ne znam. Yamaha već ima pozamašno iskustvo sa digitalcima.

tranzit
25.03.2014, 04:01
Ima i Presonus takodje pozamasno iskustvo sa "digitalcima" jer glavni proizvod firme su Audio Interfacei i Digital Mixeri, a i jedno i drugo, pripadaja istom domenu, odnosno "digitalcima". Ovo iskustvo je dovoljno dugo i dovoljno pozitivno, da se mozes slobodno osloniti na njega.


@Milan$

Tacno, Presonusove konzole iz ranga 16.0.2 nemaju digitalnu SPDIF konekciju. Yamha 03D je legendarni mikser koji je kvalitetom sasvim na nivou, tako da ga mirne duse mozes uzeti. I predpojacala i efekti a i EQ su na profesionalnom nivou. Nije u rangu Yamahinih digitalnih miksera novije generacije (recimo, '96V) ali ga mirne duse mozes upotrijebiti i Live i u studiju, bez ikakvih ogranicenja.


...e sad koja je razlika izmedju pasivnog i aktivnog Di-boxa? o cemu treba voditi racuna pri izboru Di-boxa...Aktivni DI-Boxovi imaju svoje strujno napajanje, a pasivni ne. Preporucio bih ti uvijek aktivni DI Box jer kod pasivnog dolazi do osjetnog slabljenja audio signala.