PDA

Pokaži Full Verziju : Problemi s Roland XP-50


kreso
30.11.2006, 09:46
Pozdrav kolege !

Dragi prijatelji, ja sam izgleda loše trgovao i kupio mačka u vreči. Dobio sam pod račun za jednu transakciju vrlo povoljno Roland XP-50. Da sad ne pilim kako je jadno i bjedno isprogramiran (makar pomoč oko boja bi mi dobro došla), naišao sam na sljedeči problem. Ovih dana su mi počele pojedine tipke na zadnjoj 5-oj oktavi gubiti izlaz.
Ne radi mi tipka D6, F#6, A6 i C7. Odnio sam synth u TV servis jer neznam gdje u Zagrebu i okolici postoji ovlašten Rolandov servis. I majstor je utvrdio da je podnožje ploče sa dirkama premoščivano, jer je par lemova pregorilo. E sad, kako je to napravljeno u stilu "Drž vodu dok majstori ne odu" ne možemo sad odgonetnuti da li su otišli grafiti na gumicama ili je podnočje tj ploča pokvarena. Gdje bi se moglo nabaviti gumice s pločom i koliko bi to otprilike koštalo ? Popravak mislim da nema smisla, jer je od lemljenja pločva več sva "izmučena" do boli, a i gumice su izgleda od sviranja dale svoje.

Hvala na savjetima i brzim odgovorima.

Alix
30.11.2006, 09:56
Jarane stvar je ovakva...Ja se mogu pozanimati kod nas u Rolandovom servisu koliko košta...Znam tačno o čemu govoriš...To se meni desilo na mom ROLANDU D-10 koji mi i sad stoji kući neispravan jer nema djelova za njega...Dakle sama gumica nije problem-neki instrumenti od Rolanda imaju čak i iste gumice...Ali samo problem je sa pločom...Dakle pitanje je dali se te ploče štampaju(prave) u tvornici pošto je to stari model i dali se ih može naručiti...Jer ja koliko znam proizvođač je dužan za svoj proizvod jamčiti nadomjstne i rezervne djelove u periodu od 5 godina...Posle toga on više nije dužan distribuirati nikakve djelove za stare modele nego samo za novije...Ali upitaću pa ću ti javiti-nije problem...Pozdrav!

kreso
30.11.2006, 10:29
E, hvala ti Alix. Ajd molim te vidi, možda idu ploče od ostale XP serije na njega ili od stare D ili JV serije.

Daj zamisli samo sramote da sam taj synth prodo nekom od prijatelja s foruma, pa da se taj kvar polije njemu desio. Ma u zemlju bih propo od sramote.
A najgore dok sam je sprobavao radilo je sve cakum-pakum.
Zvao sam čovjeka od kog sam kupio synth i rekao mu kako mi je podvalio, a on mrtav hladan da sam trebao paziti što kupujem. Ovo mi je škola, nikad više neću rabljen synth uzimat pa da je od zlata pravljen. Ma ni od samog dragog Boga.
A tako sam se veselio kako sam dobro trgovao tj mjenjao. Ma dabogda mu crkle kutije istu sekundu kad je mene zahebo.

Vlajko
30.11.2006, 10:42
@kreso

ako ikad naletis na zlatni sinth slobodno meni prosledi, pa makar neradijo :lol: :lol: :lol:
meni to ni najmanje nebi smetalo :P

Alix
30.11.2006, 10:42
Ma nema problema jarane...Raspitaću se pa ćemo vidjeti kako i šta...Sreća ti je što je XP50-ka noviji model od mog D-10...Joj meni muka što mi je prvi sinth a stoji pokvaren jer nema djelova...Al et šta ćeš...Joj jarane to nije ništa...Kad je moj kolega Sinan kupio od jednog muzičara DX11 (zna ga fićo) i crkla mu Ram-baterija...I mi otvorili sinth...Ja bože mili šta je tajčovjek radio s tom klaviaturom....On je bajagi stavio neku 3v bateriju,zaloto nekim žicama i zaljepio sa silikonom...A tipke koje su nekad bile polomljene,uzeo iglicu i stavio u tipke i tako da ona iglica drži onu metalnu pločicu šta je kod DX11-ke umjesto federa...Živa istina jarane,to nikad nećemo zaboraviti...I kad smo zamjenili bateriju i stavili boje preko midija ošla je u prodaju...Ma zajebi ti neke ljude što prodavaju mačka u vreći...Ja znam koji sam god instrument prodo da je bio u odličnom stanju jer nema klaviaure koju nisam otvario i čistio je-to mi je takav užitak nemožeš zamisliti...pozdrav!

Alix
30.11.2006, 10:43
Joj evo Vljakana sa još jednim humorističnim postom...jebo ti sebe-trebo si staviti nick Čarli Čapljin iz Čapljine...hehe :lol:

Vlajko
30.11.2006, 10:49
:lol: .. ma stavio bi ali nemam onakve brćiče kao "Čarli" ... :roll:

kreso
30.11.2006, 11:03
Slažem se s tobom Alix. Uvijek se trudim ostati s kupcem ili prodavačem u dobrim odnosima. Ja gledam na nas svirače tj muzičare kao na jednu veliku obitelj. Prema instrumentu se uvijek treba odnositi s posebnom pažnjom i ljubavlju. Jer nakon godina korištenja i oho-ho vremena provedenih uz instrument postaneš emotivno vezan za glazbalo uz koje si proveo dobar dio svog slobodnog vremena.

Inaće interesantno je kor Rolanda da ispod tipki ima 2 ploće. Prva je krača o odnosi se na prve dvije oktave koje koristimo obično za bas ili tepih. Druga ploča je za oktavu dulja. Na tepih ploči (prve dvje oktave) su gumice nerezane nego su u nizu od C2 - C4, a na drugoj ploči (solo djelu) nisam vidio do sada veče gluposti. Još da svaka oktava ima svoje gumice bilo bi uredu, no on ti ima za preostale 3 oktave po dvije gumice raspona oktava i pol.
Ploča ima diodicu za svaku kontakt tipku, u čošku konektor za spoj trake s procesorom, i "most" nosaće za svaku oktavu, jer sveukupno ploču za kučište drži svega 6 šerafa (hebo ih šerafi koji su qrac škrtarili na šerafima). To je posebno zahebano kod sklapanja, jer ako u stotinku milimetra ne pogodiš utore i knobove na podnožju, iako je ispravna ploča ne provodi signal da odsvira ton. To me je jako razočaralo, jer u tom pogledu su KORG i Yamaha oho-ho otišli naprijed kod popravka sličnog ili istog kvara. I zaštita elektroničkih komponenti je jadna (obična spužva), a prostor za expanzion kartice uopće nema uzemljenje, a nalazi se samo 1 cm od transformatora. Znači kod strujnog udara odlazi i expanzina ploča koja niti jedna ne košta ispod 100 €.

Oprostite mi, no ovo je od moje strane totalna antireklama za Roland. Sad kad sam vidio kako izgleda Rolandov workstation iznutra definitno tvrdim da je užasno ajkavo napravljen. Ako su i novi Rolandovi workstationi tako škrto napravljeni sa slabim elektroničkim zaštitama i plastikama
onda je Roland total promašaj. Primjerice KORG Pa je pun plastike, ali iznutra je tako napravljen da ne stane u njega više ni cigareta.

Alix
30.11.2006, 21:38
Ej moj Kresho...Vidis kako si istog misljenja...Doduse moj D/10 nije skrt klaviatura vec prava profesionalna strojcina dakle pun svega i svacega i ekspanzija za memory card je ovijena sa debelom alu folijom...E sad kakav je xp50 to ne znam...Premda kojeg god sam otvaro KORG-a nijedan nije jeftino napravljen *cak ni PA50 vec su svi profi napravljeni i stvarno nemam kritike nijedne za njih...Pozdrav!

Vlajko
01.12.2006, 00:18
auuu ..ja brate koliko vidim vi ste prvi muzicari kojima je glavni instrument ŠERAFCIGER... :P :lol: :P :lol:

Alix
01.12.2006, 00:28
E moj Vlajkane...Zašto bi davali tolike pare za servis i neke vragove kad nekad čovjek sam može nešto da popravi...Evo da ti kažem po istini ja kad sam odnio svoj PA50 na popravak (a znao sam da je stvar u šalteru kad se pali sintisajzer jer me je od samog početka zahebavo odkd sam ga kupio) bio je kod nih puna 2 tjedna...I pazi to-kad sam ga dobio natrag i pito onog trgovca šta je bilo s njim,kaže meni frajer "ma ne vem,ena elektronika je šla" (to znači:"ma ne znam neka elektronika je otišla")...Eto ti majmuna i trgoca a nema ni jednog zapisnika od opravljenog servisa...Hajd da ne odužim opet...Pozdrav!

Vlajko
01.12.2006, 09:10
.. ma znas da sam se samo salijo.. :)
danas ako cevek nebi uzeo mnogo sta u svoje ruke, bankrotirao bi placajuci servise, jer nema vise onog kvaliteta sto je nekad bilo.a zalost u svemu tome je, sto su mnogi serviseri obicne seronje sto pojma nemaju i ljude bez imalo srama lazu i debelo im naplacuju svoj "strucni" rad.
nego...reko ajd da zezam malo tebe i Kresu :D :D :D

kreso
01.12.2006, 12:47
:lol: :lol: :lol:
Vlajko prijatelju, rađe plaći sa mnom :wink:

Inaće ako nije potrebno ne otvaraj synth. A kad nešto ode, ako se imalo razumiješ u elektroniku obavezno pogledaj da te u servisu ne oderu.
Inaće do sada sam si uvijek sam mehaničke djelove na klavijaturama sam popravljo, kao npr. lom tipke, izmjena ekrana, izmjena gumica, šaltera, utikaća i sl. Čak sam i sam popravljao (ne mjenjao) flopy drive kad mu je gumica za pogon pukla. I sad da imam ploću sam bi riješio popravak u roku 15-tak minuta.