Pokaži Full Verziju : Aranzer kao LIVE bend-ZA i PROTIV!!!
milanceshow
24.02.2010, 12:38
Slusajuci klavijaturiste na aranzerima sam primetio da mnogi koriste ritmove koji zvuce kao lose ustimovan bend ili orkestar (kako god zelite)!
Dok bendovi pokusavaju da postignu da zvuce kompaktno kao aranzer,klavijaturisti pokusavaju da prave ritmove koji zvuce kao da su se sreli mladi muzicari na prvoj probi,pa svako hoce da se dokaze!
Moj stav je da aranzer mora da zvuci kompaktno.
Slazem se, mislim da aranzer treba da zvuci kompaktno, i da zvuci donekle priblizno bandu, ipak je tu da zamijeni band, a da zvuci sto vjernije... Po meni, dobro uradjen bubanj i bas, je osnova kompaktnosti, ako to ne zvuci dobro....
Aranžer treba da zvuči kao Aranžer,i u tome da bude njegova specifičnost a ko želi da zvuči kao bend neka skupi ekipu...
EmirTotic
24.02.2010, 13:05
Iskreno mislim da treba ici na tu kartu da bude kombinovano. Mislim da mora ostati aranzer, ali da ne bi isuvise sinteticki zvucalo da ima i elemente "benda".
Zeki@Veki band
24.02.2010, 13:19
Aranzer ima upravo to svojstvo da lici ili menja band. Ne mogu svi da okupe ekipu i da vezbaju ili nastupaju kao band i to iz mnogo razloga, koje objektivno svi znamo. Prakticnost aranzera na velikom broju svirki, sa jednim pevacem, nebrojeno puta zavrsi sve poslove. Cesto uzivamo u muzici one man band ili sa pevacem odnosno pevacicom, i to prodje odlicno. Teska vremena, kriza, nestasica, a muzika je hrana za dusu.
Evo mog misljenja.Postoje dva nacina.Prvi je da se prave live ritmovi,i da zvuci kao band,ali tu je problem sto onda sve mora tako da se namesti da bude kompaktno.A drugi je nacina da se rade original ritmovi namenski znaci kako je na Cd-u po tome.E sad svi znamo da postoje vec nekoliko loopovanih setova u kojima ima po 10-15 ritmova standardnih narodnjackih,i to je ok,ali za sator varijantu svadbe itd,a sta je sa ostalim ritmovima posle zvuci ko nebo i zemlja.Iskreno posto u svim klavijaturama novije generacije postoji dosta memorije i mesta treba imati obe varijante,pa u zavisnosti od mesta i tipa svirke i KOME se svira koristiti obe varijante.
Beethoven
24.02.2010, 13:50
Aranzer treba da zvuci kao aranzer. Kompaktno. Live praviti sa aranzerom je kontraproduktivno i ne radi posao kako treba, krajnji rezultat je jako slab. Nama muzicarima je to super ali gostima i gostionicarkama to ne prija uvetu. :)
Pozzz
Po mom mišljenjuaranger treba koristiti kao takav i izvuči iz njega maksimum.Nisam baš za to da se koriste namjenski ritmovi i da sve zvuči kao na CD-u jer se time gubi smisao same svirke.Sviram isključivo internacionalnu plesnu glazbu, sve tamo od pedesetih pa do danas.Kod starijih stvari si dopuštam slobodu da napravim neki svoj aranžman.Naravno harmonije i riječi moraju obavezno biti točne ali ostalo se da prilagoditi.Isto tako jednu te istu stvar svaki puta isto odsviram.Ako su mogli veliki svjetski izvođači snimiti svaki svoju verziju iste stvari, ne vidim razloga zašto je ne bi i ja prilagodio.Kod najnovijih hitova težim da je što sličnije originalu.Dakle po meni smisao arangera je da bude upravo to!Zato i svaku klavijaturu programiram od nule ,i baš nikada nisam ubacio nečiji gotov set i to koristio.
aleksandar031
24.02.2010, 14:48
Kao sto neko iznad rece,ko hoce da mu zvuci kao bend,nek ide i trazi ekipu:lol:
Mada,valja opremiti aranzer i za obe varijante,ali vise sam za to da zvuci kompaktno
jeftabgd
24.02.2010, 15:01
Istina je uvek negde na sredini pa i moje misljenje je da treba da se cuje da aranzerom upravlja ziv covek.Znaci,muka mi je kad cujem cvaka/cvak sound i neuke muzicare koji za celu pesmu promene dva akorda.Ne kazem da treba skrnaviti pesmu i preterano srati po harmoniji ali malo zivosti u bas liniji i sl,je sasvim dovoljno da ne zvuci onako plasticno i vestacki.
skoricnik
24.02.2010, 15:11
Ja licno sam za oboje.
Koristim loopovane univerzalne ritmove, a sto manje namenskih. Ti namenski, to je tipa midi fajl (ne bas u celosti), pusti intro i on sam svira...
Naravno, dobro usemplovan bubanj, bass i kontra su osnova svega, i to koristim u svakom ritmu. Bubanj sa T2, zivi Finger Bass (za zabavnjake), a za narodnjake ide Fender Jazz Bass, Akusticna/Elektricna gitara, i to je.
Danas nista ne moze zameniti zivi bend, to je cinjenica. Loopovan bubanj - zasto da ne? Ja ne saltam iz rumbe u baladu i iz orientala u 6/8 pa da mi zvuci kao dva sveta. Usminkao sam da oboje lepo rade, i da budu male razlike tokom prelaska iz bloka laganijih stvari u nesto malo brze.
Sve u svemu, aranzer mi je spreman za sve vrste svirki, bilo to svadba, matura, rodjendan,...Upali, stani i sviraj. I jos imam 6.5 MB slobodnog prostora :D
Pozdrav za sve!
Ovom temom se otvorila Pandorina kutija...:lol:...a odgovora nema niti će ga biti,neko misli ovako,neko onako...u stvari dobro je dok se razmišlja,i dobro je dok svi zvučimo makar mrvicu različito,svako na svoj način,sve ostalo je nevažno...:D
Da Aranžer može i treba da zvuči kao Bend verovatno se ne bi zvao Aranžer...
Suvišno je sad obrazlagati,jer je to već dosta kolega obrazložilo u ranijim postovima,vrlo iscrpno i jasno.Ja sam za kombinovanu varijantu.Što neko reče,ne bismo trebali zvučati kao CD,onda je jeftinije gazdama da puštaju muziku,treba da se osjeti da je u pitanju live svirka.Mislim da treba izbjegavati namjenske ritmove,jer je poznato da su ljudi koji zvuče originalno(na aranžeru),npr.Lukas,napravili karijeru,upravo zbog toga,što su hitovima davali svoj,prepoznatljiv šmek.Ima i ovdje na forumu nekoliko kolega,koji su vrlo originalni(neću ih nabrajati,da ne bih nekoga slučajno izostavio)Znači,sviramo hitove,ali na svoj način.Pozdrav!
Nekako ni sam ne znam šta hoću od aranžera, tj. kako da ga sredim!?
Ne volim prenatrpane ritmove gdje ima "mali milion" udaraljki koji pokriju vokale ili ostale soliste u ekipi a opet s' druge strane cjelokupna zvučna slika ne bi trebala ni da bude "prazna"...
Naravno glavnu ulogu treba da ima činjenica i koji je tip svirke, tj. kakav je repertoar, gdje se svira, kome i sl.
U svakom slučaju kad je u pitanju narodna muzika kad bih čuo aranžer koji zvuči kao većina aranžmana Dragana Stojkovića Bosanca ne bih žalio pare da ga nabavim...
Boban010
24.02.2010, 15:54
@Rolandinjos
Previse ti je uopsteno pitanje,pa zbog toga je rezultat takav kakav jeste.Naravno da ne treba kopirati lose bendove aranzerskom svirkom a to se uveliko radi i smatra se ispravnim cak sta vise merilom kako treba da zvuci aranzer.Svi oni bendovi sto se pojavljuju u onim zabavnim emisijama su velikom vecinom losi bendovi,cast vrlo vrlo retkim izuzecima ako ih uopste ima.E taj "stepen neznanja" koji oni poseduju predstavlja imperativ za neke muzicare pod izgovorom "zasto ,pa oni su uspesni evo ih na TV-u,ajd' ti sviraj tamo kad si toliko dobar"!
Ne znam,meni smesno zvuci kad od skupog arangera naprave kantu i jos mu se dive kako je to dobro!=))
jednostavno logicki je da aranzer treba da se koristi onako kako bolje zvuci ;)
milanceshow
24.02.2010, 17:08
Mozda sam sazreo ko muzicar pa vise volim stabilan ritam.
a mozda i nisam sazreo? :)
@Rolandinjos
Previse ti je uopsteno pitanje,pa zbog toga je rezultat takav kakav jeste.
Izvini Brate,a na koje moje pitanje misliš?
Boban010
24.02.2010, 17:56
Greska druze,hteo sam da se obratim Milancetu,ali sam mehanicki napisao ime jer sam poceo da odgovaram na temu odmah posle tvog posta.E sad sto me par njih preteklo...to je verovatno sto sporo razmisljam,mora da mi je neko iz familije iz C.G.=))
A zasto su onda u ketron audya stavili sve loopovano, sve zive instrumente, ako ne zbog razloga da zvuci kao band? :)
Ja sam glasao za i aranzer i bend. Necu klavijatura da mi zvuci tako da kad sviram pesmu da izgleda kao originala, nego pretezno pustim neki univerzalan ili fabricki ritam i povezem nekoliko pesme u neki Mix. Tako mi najbolje zvuci, a sa takav tip svirke se mozda vise doblizavam do bend nego aranzer, al ustvari i to je sustini u zivoj muzici. Kako sto je rekao drug Makso ako gazda hoce original, pusti ce CD, kad se svira u zivo trebe svirac da pokaze svoju kreativnost i da interpretira melodiju na svoj nacin. Bar ja ovako mislim. Mnogo ljudi nece se sloziti sa mnom, onda oni neka sviraju kako oni zele. Ovo je moje misljenje
zsimonovic
24.02.2010, 19:01
Ja nisam bas nesto ljubitelj aranzera,narocito za dvojke posto vrti u krug i svira isto non-stop.Ja pretezno,kad ima pored mene solista pustam ritam masinu i sve ostalo sviram manuelno i to zvuci live,kao neki bend,orkestar uzivo.Koristim univerzalne ritmove posto sviramo bas mnogo pesama,stare,nove,zabavne,strogradske....brdo toga.Po meni,klavijatura treba da zvuci live.Ne voli narod kada to bas zvuci kao CD jer misli da se pusta da samo svira a i zivlje zvuci kad je live.
ja bi reko da su danasnji aranzeri vec blizu zive svirke tj. realnog benda al su daleko da zamene celokupni bend ... ne sto se tice zvuka nego svirke ...
zamislite sledece: u standardnom bendu ima 4-5 muzicara, i svaki za sebe - ako su majstori na svojem instrumentu - imaju bezbrojne ideje uz svaku numeru koju sviraju ... to su kombinacije i kombinacije .... kako realizirati to sa jednim aranzerom?
da ne zaboravimo kako neki muzicari tek sviraju kad su pod "gasom" il nekim drugim "lekovima" :lol:
ne razumem sta imaju loopovane boje il ritmovi sa zivom svirkom? to je samo kvalitet sounda - nista vise ...
ko koristi 4 stylova za jedan jedini aranzman pa da tako napravi 16 variacije (4*4) sa fillin, intro, ending itd. ...?
Meni je pred očima samo jedna slika:
Namestiš aranžer da radi kao Bečka Filharmonija,zvuči ubija,sve na svom mestu i dolazi lik sa 10 evra i kaže "Brate jel imaš da mi PUSTIŠ pesmu od..."
:lol:=))
...i ode sve u tri...
Tako da Kolege,skidajte pesme,napucavajte repertoar pare da se uzimaju a zvuk...nek bude takav da vama bude lepo da svirate i dosta je...;)
Meni je jos crnje, kad se mucim da napravim ritam za neku aranzmansku (specificnu) pesmu, svaka varijacija, prelaz, ovo, ono... Krene pevac da peva i na drugom stihu prve strofe otegne neki vibrato koji traje jedno takt ipo, ne bi li pokazao svoje "glasovne mogucnosti"....:( Al' tu nije kraj;)... Pesma prodje, kako prodje i ja da ga dobronamerno posavetujem, kazem, da ne moze da ispevava kako on hoce i gde hoce gde me on prekida, masuci prstom:lol:, citiram: "Ne, ne, klavijaturista, ako je dobar, on mora da isprati pevaca..." I ja tu jos ispadnem i konj i da ne znam da sviram...:( I pitam se pa zasto li sam ja sedeo par dana i sredjivao ritam...:-/ Zato, samo univerzalni ritmovi i Tap tempo/Reset taster...
gibanica
24.02.2010, 20:11
sve treba da zvuci kao aranzer.
aranzer je sinonim kompaktnosti i uvezbanosti vise instrumenata.
ama da je ono svirki imati.... :D
bokivelik
24.02.2010, 21:35
Jedino dobro sto sam cuo od svih kolega o ovom postu je od rolandinjosa.
Ubijati se od posla 2-5 dana za jednu pesmu je besmisleno kad je narod ubedjen da mi to sve pustamo a ne sviramo. Meni se desi da povedem gitarisu i solo deonice odsviram ja na distorziji i pridje covek i kaze "Ovaj gitarista ti rasura" i prodje i da mu 500 din. Mislim da celokupna muzika,band,aranzer nema smisla u buducnosti. Nego kupis dva gramofona, dve tehno ploce zaustavljas plocu gde ti padne napamet naravno to uvezbas i pravo na EXIT. Kad se nadrogiraju sve im je lepo.
gibanica
24.02.2010, 23:20
pa to ti nije dobro razmisljanje.
valjda sviras zbog sebe majku mu, sta te briga sta kaze "nadrogirani" :)
eto bas to sta je drug milan pisao ... aranzer i pevac (ako nije ista osoba...) tu ima malih problemcica ... dokazi sad pevacu da mora da se drzi takta a ne da peva neke krivine ... sa zivim bendom tu opet nekako izvuces glavu pa ako je akcija uspesna, niko od gostiju nije nista primetio :lol:
sa aranzerom smes da si dozvolis neke sitne greske al vece nikako ...
samo da ne ispadne sad da sam ja sasvim protiv aranzerske svirke, to nije tacno, al za mene aranzer treba da zvuci kao aranzer - ko se trudi i uspe da dostigne vise = respekt
Prvo, mislim da band i aranzer ne treba porediti u smislu "sta je bolje". Na takav nacin se ne mogu porediti dve sasvim razlicite stvari.
Drugo, Aranzer je aranzer i ne treba da zvuci drugacije nego kao aranzer.
Trece, band je band i trebalo bi da se trudi da zvuci kao aranzer.
Cetvrto, smesno je da se nerviras zbog onoga sto ti gost u kafani kaze jer si svestan da on nema pojma o muzici. Nase nije da budemo narodni prosvetitelji i da dokazujemo ljudima nase sposobnosti (ili nesposobnosti, kako ko), vec da ih zabavimo. Ko ima pojma o muzici, njemu ne treba nista ni da se objasni, vec sam cuje sve sto treba da cuje.
Moje misljenje. Mozda pogresno, ali je moje.
bardovci
25.02.2010, 00:02
postovani,tema je stvarno super-kada sam pocinjao sa sajzerima-aranzerima zelja je bila da sajzer zvuci sto ubedljivije.to se definitivno desilo sa zadnjom generacijom aranzera.to u praksi znaci da se smanji sto je moguce broj muzicara u bendu,a samim tim i onaj ko te placa da bude koliko-toliko srecniji,a publika da se ne zamara da neko tamo pozadi lupa i gresi.moje licno iskustvo govori mi da ce se verovatno jos vise zalaziti u ovo podrucje t.j sto manje ljudi a veci kvalitet muzike,sto je ipak neki preduslov za lovu-moj savet za ubuduce-aranzer+2 dugonoge pevacice(crna i plava)
ja sam za stabilan i jasan ritam da se sve jasno i kulturno cuje,iako sada sviram Korg-pa80 moje uvo nikako ne moze da zaboravi Rolandovu aranzersku sliku.Odmah bi se vratio na roland samo smucilo mi se od sredzivanje klavijature,mislim da sam pola svog zivota potrosio oko sredzivanja aranzera i na kraju nisto,ako je previse dobro sredis svi misle da pustas faljove i ............
Dodato:
zemo(bardovci)kao odgovor na tvoje pitanje oko aranzera i live band uporedio bi k....c i vibrator,zena ne mora da ga pere,pegla da ga trpi kad se pijan vrati kuci,ne mora da ga ceka da se digne,ali..... opet zivo je zivo a vestacko je vestacko i ne postoji sporedba!!!!!!
daliborkorg
25.02.2010, 03:10
Ajd da pitamo nekog bubnjara ili basistu sta misle, kako treba da se cuje aranzer :))))
Momci aranger je samo jedno nuzno zlo, smesno bi bilo ici na svadbu sa arangerom , treba bend , a fajlovi , kaze tip u kafani dizi ruke sa dirki , a ono svira pa dobijes casu u glavu.
Malo ispada iz teme, ali ima smisla da bude i ovde:
Proslog leta sam svirao krstenje u kafani "Kum" u Pozarevcu u maloj sali, a u velikoj sali je bila svadba za oko 300 zvanica. Mladenci su bili malo vidjeniji iz ovog kraja, i naravno da im ni jedna muzika odavde nije bila dovoljno dobra, vec su angazovali neki band sa strane. Odakle su momci ne znam, ne poznajem nikoga. sastav je bio: klavijatura, bubnjevi, harmonika, gitara, dva pevaca i pevacica. Za vreme pauze sam sisao do njihove sale da poslusam kolege koji su, istini za volju zvucali sasvim korektno, a onda sam primetio jednu stvar: Kompletan bend u gore pomenutom sastavu je od 5 pesama koliko sam imao vremena da odslusam, dve pesme odradio preko midi fajla. Midi fajl je korektno zvucao pusten na PSR9000pro, ostali muzicari glume nirvanu na playback, gosti zadovoljni i svi zadovoljni. Kada sviraju, ritam ide bubanj i aranzer, mada stvarno ne znam sta tu bubanj radi, ali tako to funkcionise. Onda bubnjar ustane i ode negde, ne znam, mozda do wc-a, PSR9000pro pusti svog "bubnjara" da radi, zvuk ode 100% na bolje u kvalitetu.
Ne kazem da je bubanj na klavijaturi bolji od zivog, nikako, samo hocu da kazem da uskladjenost jacina i nivoa kakvu ima dobro sredjen aranzer, live band tesko moze da postigne. U tome je kvalitet aranzerskog sounda, a ne u tome da je neki instrument bolji usemplovan nego ziv.
@ dugmic
Ja odsvirah nekoliko stotina svadbi,pa jos toliko rodjendana,krstenja i svakakvih proslava,dosta toga sam,nesto sa pevacicom...i niko se nije podsmevao,uglavnom su bili veseli i zadovoljni...ne znam u cemu je problem i zasto bi to bilo smesno?!
Po meni za svadbe od stotinjak ljudi u manjem objektu bubanj moze vise da bude "neprijatno iskustvo" nego uzitak...jeste da ovo nije tema ali nekako mi ni tvoj komentar da je aranzer na svadbi "smesan" ne stoji ovde...naravno podrazumevam "gradske varijante",barake i satore iskljucujem kao opciju...
RadeKOKI
27.02.2010, 01:19
citam sta se pise i deluje interesantno tj opsirna tema za diskusiju, neko voli ovo, neko ono...ali moj neki utisak da aranzer ipak treba da zvuci napakovano ipak je to masina, da se ne lazemo i stanimo cvrsto nogama na zemlju, ko zeli orkestar nek skupi ekipu i nek mu zapocnu glavobolje, oko kupovine zajednicke opreme, vezbanja, ovaj skino, onaj nije mogo zbog posla, onaj nemoz da dodje na probu jer mu zena nije kuci pa mora da cuva decu ili nema auto otisla mu zena...dodjes na svirku pa krene proseravanje po bini ko ce koga da potrpa sa harmonijom "ko da vise"....i tako dalje, a sto e aranzera tice od kad radim sam nemam takvih gore navedenih problema i nikad vise posla, zadovoljstva i para, masina radi svoje, zvuci kao CD e tu je poenta da ljudi misle da se radi o play backu zasto je to draz zato sto im se svidja i ne veruju u ono sto cuju a to da mi kaze imas da pustis, e i za to me bas briga ja znam da u sali cuje 3 coveka ostalih 97 od mogucih 100 gostiju su totalno gluvi i totalni antisluhisti jer njima je bitno da u odredjenom momentu nabodes psemu koja mu pase i koju ti trazi. Ako znas moz da sviras kao nogama ti si car ako neznas moze da zvucis kao 300 CD-a ti si naj losiji muzicar i nemas pojma..tako ja bar rezonujem ovaj aranzerski posao. A sto se tice jednog od postova da je malo glupo otici na svadbu sa aranzerom, nebih se slozio radio sam i te varijante pa niko se nije zalio cak sam vise radio takvih svadbi u zivotu nego sa bendovima.. tako da bitno je da se ima kvalitet i znanje posla..
Dodato:
evo malo off topic, tj jedno interesantno razmisljanje clanova jednog benda :)
Peva pevac i razmislja "jaaao mamicu im sta ovi seljaci sviraju sad kad ispevam jedan deo pesme pa zaje*bem ove iza pa nemogu da se skupe..."
Svira harmonikas i razmislja " jao sta sad svira bre ovaj klavijaturista ma*micu mu potrpava me ja sviram solo on preko mene kao konjina nemogu da sviram......
Svira klavijaturista i razmislja "sta ovaj harmonikas izigrava i ovi iza mene pojma nemaju sad kad prosviram neki fazon i neku improvizaciju pa nece se pokupiti 3 dana..."
Svira bubnjar i razmislja "sta bre ovi se tu nad*bavaju ko ce koga da potrpa, sta se prodaju ma sad cu ja njima da odsviram neki prelaz ili sinkopu ima svi da poispadaju da im se smeju.."
Svira gitarista i razmislja "sad kad prospem neki harmonski sklop nece znati sta ih je snaslo"
Svira basista i ? i ? G,D G,D G,D G,D.......... =))
Sviras sam i razmisljas: "Sve su ribe ovde veceras moje,koju da izaberem" :lol:
...i opet problem...:lol:=))
RadeKOKI
27.02.2010, 01:41
ja imam jedan veciti problem kad zavrsim tezgu, zivota mi nastane totalni haos !!
1. treba da platim razglas (opet je moj)
2. troskovi prevoza (gorivo, muda, sarme...)
3. da podelim baksis sam sa sobom
nikad dogovora vecita svadja .....dodje mi da dam sam sebi otkaz !
Samo je jedan odgovor na ovo pitanje i to bez preteranog elaboriranja aranžer je aranžer i tako i treba da zvuči.
maestro79
15.01.2011, 02:43
Aranzer zvuci kao aranzer,a bend kao bend,znaci zivi ljudi,a ne mali japanci u kutiji.E sad,problemi koje RadeKoki iznosi vise nego realni,pa samim tim prednost za aranzer.Poenta je srediti tonsku sliku da nista ne strci i da obicnom slusaocu ne zamaramo usi.To vazi i za bend,ali opet treba skupiti ekipu koja slicno razmislja sto je malo teze.
@ Maestro,jos kad bi malo pogledali datume na temama pre pisanja bilo bi super,na ove se vec nahvatala paucina na kojima vi pisete. Red je i da vas upozorim da se na ovaj nacin ne skupljaju postovi nego kazneni poeni ako me razumete. Hvala
Narodnjak300
15.01.2011, 03:12
Samo mi jedno nije jasno a to je da neko kupi aranzes i onda snima live bubanj i loopove da ubaci u isti? Dakle hocu kad kupim aranzer da sve sto je u njemu mi zavrsava posao... i da, aranzer i treba da zvuci kao aranzer sinteticki, ma da je uzivanje cuti dobro sredjen aranzer, sve u svemu ko kako voli.
pozz
Mislim da je tu ocit problem sto je ogromna razlika svirke u bendu i aranžerske svirke. Svirka u bendu je kreativan izraz nekoliko muzicara, gdje svako od njih na nekakav svoj nacin doprinese cjelokupnom dojmu. Sto je najbitnije ta svirka ima dinamiku a to je veoma tesko nastimati na aranzerima. Mislim da bi aranzer trebao da zvuci kao bend, da ne bude kvantizovanih tonova koji robotizuju svirku, da bude varijacija koje su dinamicne, a da se mnogo prostora ostavi i za dodatno zivo sviranje, a ne da se nabaca svega i svacega u ritam i onda to melje i melje...
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.