PDA

Pokaži Full Verziju : Led Diode na Korgu PA2x Pro


Vule
29.01.2010, 05:04
Na dosta mesta sam cuo i procitao da su ljudima crkavale led diode na Korgu pa2x pro i da je tu navodno ustanovljena fabricka greska,a mene zanima da li je neko cuo da na istoj klavijaturi rade lampice i koje ne treba da rade,ili mozda neko ima pojma o cemu se ovde radi?

Na slici se vide lampice koje su ukljucene,one jace svetle od ovih drugih koje ne bi trebale da sijaju?

gega
29.01.2010, 08:06
@ rolandinjos
Posto se kod klavijatura radi o jednosmernom naponu,najjednostavnije objashnjenje bi bilo da se radi o greshki na ozicavanju minus polariteta.

Prost primer nepravilne funkcije u strujnom krugu sa naizmenicnim naponom: Kada na vozilu masa nije u redu,pale ti se i druga svetla (ne potpunom snagom samo tinjaju)pri pritisku na kocnice ili kada blinkash moze da svetli i rikverc ili pozicija.

Kod korga pax je to pregorevanje dioda jedna boljka od samog pocetka,a
ukazuje na nekonstantan tj jako nestabilan napon u sistemu .

Kod instalacija sa naizmenicnim naponom se takve boljke reshavaju time sto se kod trafoa minus polaritet (sekundarni krug) i uzemljenje spajaju zajedno.
Trebalo bi izvrshiti merenja u servisu tj ako imash nekod pajtosa koji se razume u elektroniku.:)
Pozdrav

Vule
29.01.2010, 14:06
Hvala,ide na servis sigurno ali eto,nekima crkavaju te lampice a nekome rade i kad ne treba...:)...čudo nevidjeno ovaj Korg,a star tek godinu dana :D


@ Gega

A reci mi nešto još,ovi simptomi ne ukazuju na mogućnost nekog ozbiljnijeg defekta? Misliš da je samo ta rasveta u pitanju?

gega
29.01.2010, 14:33
Teshko je reci bez da se rasturi klavijatura.
Ne verujem da je neshto strashno ako sve ostale funkcije rade.
I meni se potkrala greshka pri sastavljanju kada sam cistio ,,volume,,potenciometar...Sve stampane ploce su medzusobno povezane vodom za izjednacvanje potencijala u obliku bixne a kod nekih je folija od grafitnog vlakna koja je crna skoro providna kao papirna maramica i lako se cepa,koja ima istu funkciju.
Ja sam nehotice 2 kontakta ,,preskocio,,
Kod mene je zezao display i imao sam cudne shumove na zvucnicima.
Na nemackim sajtovima sa pisalo dosta o ucestalim problemima sa touch displeyom (osetljivost)i svetlecim diodicama na oba modela pa x

Vule
29.01.2010, 14:41
Pokušao sam sve one varijante tipa,učitao opet OS,čačkao dugmiće da neko nije zalepilo,palio gasio klav,menjao utičnice ali sve je i dalje isto...desi se da se u nekim kombinacijama izmenja redosled tih lampica koje tinjaju ali to je u principu to...klavijatura svakako ide kod majstora a temu sam otvorio da bi Kolege imale uvid u dešavanja vezana za ovaj "Top" model,nije fer da se samo PA800 kvari :)

Gago
29.01.2010, 18:55
odkazivanja Led diode je bolest kod pa2x serija,puno se zale od toga ali nije strasno. i kod mene su pregorili puno tih led diode.Radim vec oko 6 meseca tako ali se vise i vise led diode odkazuju.Razgovarao sam sa Korg i rekli su mi da mora cela Panela,(neznam kako se zove na naski) da se menja,ne samo diodi,zato sto elektronika nije u red od nekih modela,tako da nema ta bolest svaki Pa2x,samo neka serija. Zadnja svirka su mi otkazali cak i STS dugmica i imao sam jak shum na Vokalista iz Pa2x....nije bilo to do sada.Moram je nosit na service,imam jos nekoliko meseca garancije......

negovan
29.01.2010, 19:30
I moj drug je imao problem sa led diodama,i stavio je od pa1x i normalno mu rade. Probajte to.

drakan
29.01.2010, 21:17
Da. Istina je to sa led diodama. Danas me zvao jedan kolega koji je nedavno isto uzeo pa2xpro. Žali se da mu je izgorjelo 5 dioda. Prepao se je jako. Kod mene za sada svijetli sve uredno, al treba biti spreman na sve kod korga! Ha,ha! Pozdrav...:)

Burli
29.01.2010, 22:07
Dali ste mi razlog više(nažalost) da odustanem od Pa2, stvarno je sramota dati 2-3 hiljade evra i imati takve banalne probleme...

Gago
29.01.2010, 22:42
kao sto sam naveo,nema svaki pa2x taj problem. Poznajem ovde jos dvoica sto sviraju Pa2x,oni nemaju taj problem.Jedna od te dve klavijature je cak starija od 2 godine i nema nikakav problem,radi ko sat ;)

kina
29.01.2010, 23:02
Da i kod mene ovde u austriji kod svih kolega koji imaju pa2x naravno koje poznajem,
isto svako vrijeme sve vise i vise tih LED-lampica odkazuje.
Doduse kod mene za ovih 14 mjeseci nije ni jedna jos riknila i
nadam se da nece, ko ce ga znat.

milanceshow
30.01.2010, 06:32
Da se kvarovi ne desavaju od pogrene upotrebe? :D
Nek vam je bog na pomoci!Pa da se ne kavare te klavijature!!!!!

Vule
30.01.2010, 15:01
Ma sva sreca sto ovo i nisu kvarovi nego vise nervira to kad crkne lampica ili kao kod mene da rade i one koje ne trebaju...koja bi muka tek bila da se zablokiraju na sred svirke kao neki drugi modeli...:(

Vule
31.01.2010, 16:11
Upravo sam stigao od majstora,koji je inače baš elektroničar a ne neki kvazi stručnjak za Korga i slično (da se neko ne uvredi) i stvari stoje ovako: U pitanju je fabrički bag na ploči,naime proizvodjač je pustio da kroz štampanu pluču sa napajanjem za led diode prodje napon i do 4.5 volti a one su oko 3.5 volta tako da se vremenom pregrevaju i crkavaju,to je to,i to se dešava kod svih PA2,a da li je na kasnijim serijama taj propust otklonjen ne znam...

Jedno od mogućih rešenja je da se izmenjaju lampice i eventualno potraže neke kvalitetnije ako je ikako moguće koje bi izdržale duže vremena da ne crknu,inače reče mi majstor da su čak crvene "kao moguće malo bolje" pa i njih staviti mi je padalo na pamet,ali za sad ovako pa ćemo videti...inače ovo tinjanje koje je bilo kod mene problem je zbog toga što su diode vezane u kolo pa kad jedna rikne,bla bla,itd...nisam stručan da sad to objašnjavam ali caka je bila u tome...inače pošto je u pitanju drugar,reče mi da će se pozabaviti tom problematikom pa eventualno na samoj ploči pokušati da obori napon i trajno dovede to u red itd...


Najvažnije u celoj priči je da se dobro pazite i ne nasedate na priče servisera o nabavkama novih ploča koje koštaju po 400-500 eura kako sam čuo nego menjajte lampice kome su potrebne do nekog trajnijeg rešenja...iskreno da nije bilo u pitanju ovo tinjanje koje me je plašilo to jest da su samo crkle neke lampice ja ih ne bi ni dirao,jer je kod mene konkretno crkla dioda na dugmetu SPLIT,a to mi baš i nije neophodno...

To je to...izvinjavam se ako sam bio malo preopširan ali mislim da će vam ovakva informacija svakako koristiti...hvala

srkiboj_zr
03.05.2011, 21:39
vule da li si popravio te led sto su ti radile i koliko je to kostalo??ja imam isti problem da mi rade ledovi koji ne bi trebalo

Vule
04.05.2011, 01:34
Kosta smesno ako ne odneses kod nekog vacarosa od majstora,ja sam dva puta menjao diode...imam i jednu crvenu umesto plave,majstoru nestalo plavih :lol:

Dejan
04.05.2011, 01:41
Meni su se neke pogasile,mozda 3-4 a nekad mi se pale i neke koje ne trebaju ali nije stalno...

x3meSRB
04.05.2011, 01:51
Hvala Vule za post 14, verujem da će značiti onima koji se odluče za kupovinu pa2x... a to može da se reši ako ploča podiže napon, jer led diode crkavaju kad naiđe jači napon, ja sam na drugim uređajima stavljao otpornike, ali sve je drugačije ako su redno ili paralelno vezane... ali po tvojoj priči to se da rešiti...

srkiboj_zr
04.05.2011, 07:48
cekaj da li sam dobro razumeo..kad crkne led onda je crkla i mora da se menja..a kad radi kad ne bi trebalo opet je do led dioda?!!

Vule
04.05.2011, 12:23
Otprilike tako...postavljao sam slike na pocetku ove teme kako to izgleda

Vule
11.09.2011, 17:03
Kod mene jos jedna tura lampica riknula...mislim da je ovo treci put...evo slike :)

4494

smuchac
11.09.2011, 17:42
Pa ček Vule,zar taj majstor ne može metnut neki manji otpornik da suzbije višak napona da diode ne pregaraju ili pak neku drugu diodu druge boje pa da svih promijenite u neku boju koja zahtjeva više struje pa da se ne kombinira s otpornicima?
Ovo s bojama izgleda smiješno,al u ovisnosti o bojama imamo različite karakteristike struje i napona. Čemu nabacivat plave bez otpornika i stalno ih mijenjat?

Vule
11.09.2011, 17:49
Ne bi umeo da ti odgovorim na ovo pitanje,materija mi je nepoznata sasvim...znam samo da one crkavaju,ja ih menjam i tako...po malo nervira al sta da se radi

smuchac
11.09.2011, 18:34
Evo,čisto laički da znate kako stvar radi:

Diode su upravljane strujom,i desi li se veći napon (pisali ste da je preko 4V kao bug od strane Korga) dešavat će se i veća struja koja ih s vremenom kuri i valja ih mijenjat.To da one rade na 3.5V je nemoguće,al o tom kasnije... Lemljenjem više puta na istom mijestu nešto će kad tad pod utjecajem temperatura kad-tad puhnut a za relativno nejeftinu igračku,rizik je nepotreban.

E sad,struje na klasičnim svijetlećim diodama kreću se od 15 do 25mA i da bi dioda svijetlila,struja se mora kretati u tim nekim granicama inače će dobijat po kičmi i nakon previše "mučenja" će crknut. Ukoliko su uslovi idealni,ona praktički nema neki određeni vijek trajanja.

Pad napona za bijelu diodu je 3V a za sve ostale je 0,7V i tu sad treba pametno da bi stvar trajala.

Dakle,Omhov zakon i vozi... :">

R=U/I

R= Otpor
U= Napon
I= Jakost struje

Dakle od glavnog napona za koji ćemo u ovom primjeru reći da je 4,5V moramo oduzesti napon diode (pošto je plava,oduzmimo 0,7V) i podijelimo s strujom diode. Tu uzimamo prosjek od 20mA ilitiga 0,02A.

Dakle:

R= 4,5 - 0,7 / 0,02

Dobijamo otpor od 190 Ω koji treba ubaciti u krug s diodom da bi on "pojeo" višak struje i njoj davao onoliko koliko joj treba za nesmetan i dugotrajan rad.

Ovdje treba samo povesti računa o naponu na klavijaturi na mijestu diode. Ja sam lupnuo 4,5V jer nisam siguran da je toliko velik iako ste tako rekli.

Firmi poput Korga se ovo ne bi trebalo dešavat,al šta je tu je.
Također ne vjerujem da je vaš majstor neupućen u ovo,al svejedno mu napomenite ovih par stvari.
Ja sam na ovaj način mijenjao osvjetljenje na kilometraži auta i radio sam s naponima i do 14V pa je također trebalo računat. Te diode (i one su plave) svijetle već dvije godine neprekidno što znači da izračun stoji.


Sretno. ;)

gega
11.09.2011, 20:18
Neobicno da se kod ovakve klavijature sa ,,pristojnom cenom,,desavaju ovakvi kvarovi. A jos veca sramota sto te kvarove ne priznaju kao fabricku gresku ,tj. gresku konstruktora .Ako se osvrnemo malo unazad ...nije jedini model koji je zatajio....u svakom slucaju ne sluzi na cast firmi Korg.

Ace
11.09.2011, 21:41
@smuchac
Sumnjam da bi sa otpornici mogao da se resi problem. Ovo je slozeno kolo, prikacivanje otpornik bi poremetilo napon i struja i u ostali deo kola. Posto diode se kontrolisu i preko ekrana, druge kontrolere ili nekad treba same da se ugase valjda ima druge elemente povezane sa njih, i sta ako neki element ocekuje vise od 0.7V a stignu samo toliko?! Iz moje perspektive ne izgleda lako resljivo.
Postovano sa mobilnog uređaja

nikadvisekorg
12.09.2011, 00:01
Nisam do sad otvarao pa2x ali po svemu sudeći zamena dioda samo rešava posledicu, a uzrok svemu tome je verovatno fabrička greška u proračunu tog dela ploče.... 'bemliga.... neće one same od sebe da pregore, pošto radim non-stop sa diodama nevezano za muziku, znam da one gore samo kad je napon nestabilan, ili prejak...

smuchac
12.09.2011, 00:45
@ Ace: Ako su izlazi (+ i -) na samom mijestu gdje se spaja diodica predviđeni samo za nju (a vjerujem da jesu) otpornik je jedino riješenje kad već nemamo potreban ili pak stabilan napon. Šta se to onda još spaja s tom diodom da bi se nešto poremetilo? Po meni,ne bi smijelo ništa tj. serijski.
Jedino ako su diode serijski spojene s onim što je u krugu (što bih okarakterizirao glupim potezom inžinjera zaposlenih u Korgu), jer bi tada otpornik poremetio cijeli krug kao što kažete a i samim crkavanjem diode bi taj krug prestao raditi.
Znači,crkne dioda na dugmetu za npr. dvije varijacije i to bi značilo da te varijacije više nisu u pogonu. Zar to nije malo nepromišljeno od njih?
Eto,zato vjerujem da se može s otpornikom riješiti problem iako šansa da nisam u pravu postoji,samo nemam još verziju i objašnjenje da ne mislim ovako.

gega
12.09.2011, 11:07
Ovo je zvanicna izjava u vezi kvarova LED lampica na Korg PA2x:

Joined: 07 Dec 2002
Posts: 719

Posted: Tue Dec 02, 2008 3:30 pm Post subject:

Dear Pa2X Owners,

Regarding the reports of failing/non-working LEDs, after considerable investigation and testing we have found that this issue is tied to a particular lot of LED parts. We are sure that this problem has no correlation with any other software or hardware issues, and this should make you confident the problem will not expand. When a LED breaks, the instrument continues to work with no influence from the broken LED (apart for the missing visual interaction with the user).

According to our world-wide distributors, this LED issue is a very, very small percentage of the total units sold into the marketplace.

When a LED breaks, we suggest you contact the nearest Service Center or Distributor, and arrange for the repair. When you go to the repair shop for your scheduled appointment, the work will be done as soon as possible, by replacing the whole circuit board that the LEDs are mounted to. This is the fastest and most complete way to solve the problem for you. Please, DO NOT bring your instrument to a shop if no LEDs have broken, we will only
support fixing instruments that exhibit a problem. Note that each Korg Distributor may handle this procedure somewhat differently, so be sure to speak to your local representative.

Unfortunately we are unable to provide a serial number range because we mixed the boards from the different batches during the manufacturing process. Giving an inaccurate serial number range could cause unnecessary concern. We repeat that the number of faulty units is small, and there are steps in place to deal with any problems quickly and easily.

We apologize for any problem this issue may cause you.

Sincerely yours,
The Korg Italy Team
---
tramannoni
Korg Italy


Joined: 07 Dec 2002
Posts: 719

Posted: Tue Dec 02, 2008 5:18 pm Post subject:

sinisa
12.09.2011, 11:59
Bas lepo " by replacing the whole circuit board that the LEDs are mounted to. This is the fastest and most complete way to solve the problem for you."
(zamenom kompletne ploce na kojoj su LED diode)Za njih najbrze i naj jednostavnije,a za vas naj skuplje.=))

Pa nisu ovi iz korga ni ludi prvo vam prodaju klavijaturu od 2500 -3000 eu i onda puknete jos po 500 eu manje vise kad sve se zbroji na delove,u zavisnosti koliko puta menjate,,.:p
Korg pa 800 memorija i glavna ploca
Pa2x Uglavnom lampice,srecom nista ozbiljnije.
Pa3x ??? videcemo.......:)
Cudno da korg uvek ima neke probleme,meni se cini da to namerno rade.
Kako se nista slicno ne desava sa Yamahom ili Rolandom??

"smuchac" Moze da se stavi otpornik na samo mesto gde se spaja i Led ali nije bas preporucljivo,a pored toga imas posle i problem oko uklapanja ploce i tastera.

Vule
12.09.2011, 12:28
@Sinisa,evo ti direktan odgovor na tvoju dilemu oko Yamahe i Rolanda...cena!!! Korg nije izbacio Spravu koja je u startu kostala vise od 3000-3200 eura a cena je vrlo brzo pala ispod 3000 a i Roland i Yamaha cim se pojave kostaju skoro 4000 a cena mnogo sporije pada (za Rolanda znam da se mnogo manje kvari).

Sprava koja daje sve,sempler,vokoder,touch screen,ekran koji se podize na dugme,dva sekvencera i jos milion opcija koje u paketu ne nudi ni jedan drugi proizvodjac sa nizom cenom od ostalih...mora negde da "ustedi"...ocigledno je da je to kvalitet materijala i izrade,drugo ne postoji.

Ne preostaje nam nista drugo nego i dalje da menjamo lampice...

Vule
12.09.2011, 13:44
Jos jedan momenat u celoj prici,po meni najgori...kapiram da kad crkne crkla je,ili pravi kratak spoj ili ne radi ali kada pobrljavi pa posle pola sata sve radi kako treba,to je vec malo neprijatno,a to mi se desilo...prva slika je kako je izgledalo kad sam upalio klav,namerno sam slikao jer je bilo bas "okiceno" lampicama i nakon pola sata sviranja,sve ok...:confused:

4497

4498

smuchac
12.09.2011, 14:02
Vidim da nema smisla kačit se s ovlaštenim serviserima koji će vam uvaliti cijelu ploču na kojoj navedeni bug kao ne postoji jer će vas ogulit. Otpornici su opcija ili učestala zamjena diodica.

Sad kad ste napisali da malo rade a malo ne,to mi miriše na neki drugi problem kojem ne znam ime i objašnjenje i koji će kasnije možda uvjetovati zamjenu ploče što je opet skup sport sad kad je stroj (ako se ne varam) van garantnog roka.

Ide li PA2x PRO direkt na 220V (mislim da je tako) ili ima adapter? Ima li razlike ako ukopčate klavijaturu na neko drugo mijesto u kući? Je li napon u kući dovoljan i stabilan? Je li trafo unutar klavijature stabilan i potpuno ispravan?

Gomilaju se pitanja i mislim da bi trebalo klavijaturu i samu kućnu struju detaljno ispitat jer šteta je da joj se šta desi ako je nešto od toga.
Zamolite vašeg majstora da se u detalje pozabavi s time da eventualan kvar gore napisan ne proširi djelovanje na ostatak klavijature.

baltik79
06.11.2011, 13:39
Procitao sam u jednom postu da bi valjalo staviti LED lampice od pa1x. Dali je to neko probao i ako jest, ima li rezultata?

ktisljar
08.04.2012, 12:36
Pozdrav,
Da se uklučim u temu, kolega je imao isti problem sa pa2x... starim 6 mjeseci. otklonili smo kvar na način da smo promjenili diode koje da tako kažem "probiju" i tada propuste napon na ostale diode koje u uopće ne bi trebale svjetliti. Stvat je u tome da su diode spajane u takozvanu "matricu" pa se proboj jedne od njih odrazi i na nekoliko ostalih dioda. Slažem se sa kolegama da je napon napajanja tih LEDioda prevelik. Šteta, tako glupi propust proizvođača na tako skupoj klavijaruri.
Pozdrav

nikadvisekorg
08.04.2012, 13:18
korg je prestao da pravi klavijature pre 7-8 godina..... ovo sada je potrošačko društvo nametnulo da bi oni sebi obezbedili posao, morali su da odrade kako jesu, stavite na papir samo broj kvarova na pa800 i novac koji je "bačen" na kupovinu novih ploča i memorija. Danas se tako prave svi uređaji, ne samo klavijature..... ranije promeniš par komponenti i radi..... sad za neku glupost moraš da menjaš celu ploču..... samo se plašim šta će da se "pokaže" na pa3x..... nadam se da neće, ali...............

dejkri
11.04.2012, 19:50
Mislim da je problem sa naponom ja imam pa2x dvije godine i stabilizator i nema problema

mr_eko
12.12.2012, 12:21
Jeli provjerena informacija ako se koristi konektro napona da nece crkavat led sijalice ???

neconix
12.12.2012, 12:27
U klavijaturi je problem,tako da korektor napona tu ne igra nikakvu ulogu.Meni je sve bilo ok godinu dana i onda je opizdila jedna dioda i u tom kolu su sve ostale pocele da svetle.Ko ume imalo da radi sa lemilicom resi problem za pola sata,ja sam izvadio sa drugog playera diodu i resio problem.Prvom prilikom cu da kupim jedno 20 komada da imam u rezervi...:)

Milan$
12.12.2012, 12:45
ljudi a mozete li mi reci gde nabaviti ovakve diode?sam bi ih menjao,za toliko se razumem,samo ne znam gde ih nabaviti? neka njihova oznaka? mozda nzate u juznoj srbiji gde bih mogao da ih kupim?..pozz i hvala

Sokannp
12.12.2012, 13:50
Pa za pocetak probaj recimo u Pro electronicu ili bilo kojoj drugoj bolje opremljenoj prodavnici elektronskih delova koja ti je blizu.Na Pa2x nisam menjao ali mislim da su i kod njega standardne led diode 3mm plave difuzne.Ako gresim ispravice me neko ko je to radio na Pa2x

Milan$
13.12.2012, 19:52
hvala na odgovoru,pre svega kolega..elem,malopre sam bio do radnje..sad oni tamo imaju mali milion vrsta ovih dioda,i nisam znao koje tacno da uzmem..imaju po jacini,ako sam dobro upamtio,od nekioh 250 microkelvina do 1500 microkelvina,i pod razlicitim uglom prostiranja svetlosti,od 15 stepeni pa navise..znate li tacno oznaku diode za pa2x,koju da trazim? da bi sve bile iste naravno,da ne bude posle kao vasar na klavijaturi,neke jace neke slabije:D..hvala i pozzz

Sokannp
13.12.2012, 23:36
Vec sam ti napisao da nisam nikad na Pa2x menjao tako da ne znam koji tip dioda ide na njega.Jedino sto ti mogu pomoci je da ti kazem kako sam ja na Pa60 menjao.Posto imam gomilu raznih led dioda jednostavno sam izmenio nekoliko dok nisam dobio pribliznu jacinu svetlosti.Kod mene su naravno bile crvene led diode.E sad neznam koliko si ti vican radu s elektronikom i s lemilicom da to sam radis.Mozda ti je bolja varijanta i isplativija da to odneses u neki servis ili da ti neko od kolega koji se bolje razume to zameni, da ne bi napravio mnogo vecu stetu.Stampana ploca i elektronika na njoj su prilicno osetljive da bi se neko nestrucan igrao s njima.Ili bi mozda mogao da od ovih iz Sky Music-ovog servisa saznas koji tip dioda ide ili ako imas u Nisu neki servis klavijatura da njih pitas mada cisto sumnjam da ce ti reci kao sto nisu ni meni.Eto toliko od mene.Pozdrav

Milan$
13.12.2012, 23:51
lik u Nisu mi trazi 2000 da mi zameni 2 led diode...malo mi mnogo to,za tako prostu stvar,a same lampice u radnji kostaju 50 dinara komad,to znam i ja da zamenim,menjao sam ranije na pa1x mikroprekidace dok sam ga imao,tako da ne verujem da bi mi bio problem ove led diode zameniti,samo sto ne znam koje tacno na kupim..imam dobru lemilicu,vakum pumpicu,volju za rad:D,resicu ja to i sam,samo da nadjem odgovarajuce diode..pozz

Sokannp
14.12.2012, 00:13
Pa onda najpre otvori klavijaturu da vidis koji je oblik tih dioda, mozda su cak cetvorougaone mada te plave nisam nikad video takve.Mozda da odlemis jednu neispravnu pa je ponesi u prodavnicu, mozda prepoznas po izgledu takvu.Pazi na polaritet dioda prilikom menjanja da ne napravis "beli dim" i proveri ispravnost novih dioda pre lemljenja ali iskljucivo na podrucju za proveru dioda da ih ne spalis pre ugradnje.Ako si vec radio na Pa1x, onda ne bi trebalo ni ovo da ti bude problem, samo polako i pazljivo.
Dodato:
Pa onda najpre otvori klavijaturu da vidis koji je oblik tih dioda, mozda su cak cetvorougaone mada te plave nisam nikad video takve.Mozda da odlemis jednu neispravnu pa je ponesi u prodavnicu, mozda prepoznas po izgledu takvu.Pazi na polaritet dioda prilikom menjanja da ne napravis "beli dim" i proveri ispravnost novih dioda pre lemljenja ali iskljucivo na podrucju za proveru dioda da ih ne spalis pre ugradnje.Ako si vec radio na Pa1x, onda ne bi trebalo ni ovo da ti bude problem, samo polako i pazljivo.

epelaic
06.01.2013, 10:15
Meni se dogodilo na PA 800 prije nekih 2 mjeseca da mi se izgasio ekran. Prvo poludio, zatim popiz..., a poslije zvao Beltronik koji je bio zastupnik za KORG-a u CRO, pa me uputili na Sky Music u BG koji je kao sada zastupnik za Regiju, i tek poslije mjesec dana dobijem odgovor da su kontaktirali KORG-a i da se mora mijenjati cijeli ekran, cijena sitnica HALO BING !!! 2500 HRK bez ruku, samo ekran, odnosno oko 350 EURA. Naravno, nisam prihvatio jer sam saznao iz skroz drugih izvora da mi je otisla jedna mala neonka koja se nalazi inace na desnoj strani ekrana okomito i da je to preskupo. Zvao sam covjeka koji se razumi u elektroniku, otvorili je, vidjeli da je neonka pregorila, da je bila spojena na napon 12 V, kupili ledice nekoliko komada u traci, spojili na 12 V i sve radi kao novo. Eto toliko o profesionalnosti zastupnika a pogotovo o karakteru KORG-a od kojih sam kupio i PA3X prije par mjeseci. Bezobzirno ponasanje prema kupcima koji moraju stvarno se naraditi da bi isplatili njihove velike zahtjeve.(inace stara klavijatura 3 godine i nije pod garancijom)

mr_eko
20.11.2013, 16:32
Nadam se da tema nija zamrla :) eh ovako, danas će mi promjenitit led diode na korgu pa2x pro, i nadam se da neće biti problema :) Sad me interesuje, da li ću zaustavit crkavanje ako budem koristio korektor napona ili ups ?

neconix
20.11.2013, 17:26
Ne,zato sto je problem u samoj klavijaturi...

kristi
13.06.2014, 19:16
Pozdrav kolege evo ja sam uspeo da nabavim original plave diode za pa2x pro od servisera u sky music-u. Pretpostavljam da su me ,,oderali'' posto sam platio 150 din komad ali posto sam sam zamenio izgorele diode popravka me nije puno kostala...