PDA

Pokaži Full Verziju : Petoglasne harmonike

milan-banjaluka
03.01.2010, 20:58
Može li mi neko reći kakve su petoglasne harmonike?

zoki-41
03.01.2010, 21:02
Hajde Shishko (shtimerserviser) daj coveku najstrucniji odgovor da se ne petljamo svi...

vladimir68
03.01.2010, 22:15
Dobre jer zvuče strava,uglavnom glomazne zbog 5 fasena (uglavnom ide 3+2,retko 5+0) u primu te stoga imaju i ˝kilažu˝.Sve zavisi koliko si jak tj koliko za tebe nije teško da je držiš celo veče recimo na svadbi.Zavisi i koju vrstu muzike sviraš ali ništa više ni bolje neće da ti odradi od četvoroglasne.(Nije baš adekvatno poređenje ali harmonika 120 i 140 basova).;)
Verujem da će se naći neko ko će dati opširniji opis.

Dell
03.01.2010, 22:38
Ako se dobro sjecam Shishko (nisam znao da ga tako zovu :lol: ) mi je rekao da su nezgodne i da su cetveroglasne bolje, ali cekamo da se javi ;)

shtimerserviser
04.01.2010, 00:28
milan-banjaluka ! Sam naziv petoglasna, kazuje da je harmonika petoglasna.Sviraju 5 glasa.Kakve su? Takodje ce zavisiti od marke-proizvodjaca.Shta sadrzi od glasove?Bason,Klarinet, Sopran1,Sopran2 i Piccolo /2+3/, Da bise razlikovao Sopran 1 od Sopran 2, mora da bude povishen/da zvuci kao dvoglasna harmonicica/. Buduci je petoglasna,automatcki mora da bude shira,takodje i teza. Za nash melos 5glas uopshe i nam netreba,zatoshto ce da zvuci malo rashtimovano kako na original/master/ tako i na neke druge registre shto su u kombinaciju sa drugog povishenoga Soprana.Pretezno sviraju na takve harmonike /takoreceno FRANCUSKI REGISTAR/ Francuzi,Nemci za polke i sl.repertoar.Mislim da cesh me razumeti.Pozz.

milan-banjaluka
04.01.2010, 09:36
Hvala puno shtimerserviser (http://www.yu-midi.org/forum/member.php?u=7373).Biće bolje da se ja držim četvoroglasne.

MileGuerrini
04.01.2010, 17:41
Ja sam imao 5glasnu EXCELSIOR, a kolega sto svira sa mnom ima Dallape Supermaestro Special Model original Italijansku, isto 5glasnu!
Ako si cuo za Guerrini Superior5!
Sve ti je rekao kolega Shtimerserviser, teske su oko 15-16 kg, ali zanimljivo je to da imaju mogucih 21 kombinaciju registara, a prave ih sa oko 15ak reg., tako da su i neiskoristene po tom pitanju!
Vjeruj mi, takve harmonike nemaju nista sto bi nama trebalo a da to nemaju 4glasne!
Jedino tko preferira Francuski stil ili Alpine, plke isl.. onda ima onaj lijepi Francuski Mussette, troglasni u oktavi, ili onaj rastimani violin za polke isl...

milan-banjaluka
04.01.2010, 20:09
Vidio sam jednu petoglasnu harmoniku i nije mi se svidjela ne samo radi težine neo i ne nemaju neki fin ton,u svakom slučaju četvoroglasne najbolje.

MusicAngel
06.01.2010, 02:29
Broj glasova na harmonici ne utiče na kvalitet zvuka harmonike, već kvalitet izrade fasena, pločica i pera na njima, tako da molim vas...
Petoglasne su one koje, kao što neko gore reče, imaju pet fasena, tj. moguće je da pritiskom jedne dirke/dugmeta, zazvuče svih 5 istovremeno, u različitim oktavama, i nekih udvojenih. (ne mora samo da bude udvojen "sopran", već i basson ili čak piccolo)
Inače, najčešće se koriste, bolje reći koristile se, u klasičnoj muzici... mada se danas ne proizvode puno.
Jedina koju sam ja svirao, od pomenutih, bila je neka honerica sa 22 registra i to je tako dobra harmonika da ne mogu da vI opišem...