PDA

Pokaži Full Verziju : Digitech VL3D desktop vocal harmony processor


zorcic1
01.12.2009, 09:25
Umjesto dosadašnjeg Digitech Performer desktop harmonizera u ponudi je novi Digitech VL3D desktop vocal harmony processor.
Da li je imao neko priliku da koristi ovaj harmonizer za narodnjačku muziku, kakva su iskustva u vezi funkcionalnosti i jednostavnosti korišćenja,
kakva je situacija sa tercama u SCALIC modu i upotrebom ljestvica muzike sa ex-yu prostora,
šta je sa kvalitetom zvuka?
Šta se dobilo a šta izgubilo u odnosu na "legendu" Digitech Performer desktop, nije li možda vrijedilo ostaviti i dalje mogućnost - ručnog biranja intonacija i ljestvica - kao na Performeru ?!
Pozivam da se jave i daju mišljenje muzičari koji su koristili ovaj harmonizer za svirke uživo (in live..., tezge :))

shorty123
01.04.2010, 20:39
Vokoder kida,ako dobro pevas,ima sve opcije koje mozes smisliti....
Pozdrav.

zeljko
09.05.2010, 09:12
Halo drugari bas sam i ja jucer kupio ovaj harmonizer,pa i mene zanima sve o ovom uredjaju ako neko sta zna da objasni malo vise.
Mene zanima prvo kako da me prati drugi glas kako treba dok pjevam naknadno pjesmu...znaci prvo odsviram i snimim pa posle pjevam.

Za sada znam samo da se ovaj harmonizer moze da koristi za gitaru,kejbord i studio.

Ima neku opciju da se upisuju skale npr.F ili Fis itd...sta mu to dodje? zanima me jel to se odnosi za drugi glas ili i za prvi.

Jos na kraju da kazem ako ovo nevalja da odma vracam posto su mi tamo rekli da mogu da probam do 30 dana i mogu da vratim..prema tome zamolio bih sve koji se razumeju u ovaj model da mi pomognu.Hvala

danijel011
19.05.2010, 18:53
Kolega Željko, kako si zadovoljan ovom spravom? Već neko vreme se nećkam da li da uzmem njega ili Harmony-M... TC sam probao ali ovaj Digitech nisam čuo kako zvuči uživo, kakvi su tvoji utisci za sada?
Pozdrav

zeljko
21.05.2010, 19:34
Slabo se ja jos kuzim sa ovim..Znam samo da ima u modusu kombinacije:midi sto znaci da kad povezes sa klavijaturom i hvatas akorde on bih trebao da te prati drugi glas onako kako si ti nastelovao...Ima ok 4 kombinacije od M-F sto znaci vise muski ili zenski glas tako nekako hehhe.

Onda ima tri efekta:rom,studio i hall koje mozes smanjivati ili pojacavati po potrebi.

Ima neki modus kapela koji sluzi za korisnike koji samo hoce da pjevaju bez da sviraju ali se mora podesiti neka skala prvo da bih te vokalizer pratio kako treba itd

Da ti pravo kazem ja sam ga probao 2 -3 puta i sta ja znam...nemogu jos da ti kazem tacno sta i kako i dali je to dobra stvar jer se i ja jos ne kuzim stim a i nemam volje u zadnje vreme nesto posebno za muzikom pa stoji za sada gore na ormanu heheh.

Valjda ce se neko javiti ko ima ovaj model pa da nam objasni malo vise oko toga.Pozdrav

dejantb15
17.07.2010, 23:54
@Zeljko kada hoces da pjevas uz snimljenu pjesmu,vokalist prebaci na opciju ACAPPPELLA,rucno izaberi skalu i pevaj a digitech ce te pratiti u tonalitetu koji odredis.

Nadam se da nisi vratio vokalist u prodavnicu :)

zeljko
17.07.2010, 23:59
Jasta sam vratio...znam za to da treba da se prebaci na Acapela ali opet nisam se snasao kako treba i nije mi se svidelo,a planiram kad budem imao novca da kupim nesto bolje ili mozda cak samo neku spravu koja ima efekte i ne treba mi drugi glas....Prati cu ga ja sam ili ubacim zenu pa nek pjeva zamnom samo trebam da je naucim da pjeva tercu i to je to...Pooz

zorcic1
21.09.2010, 14:17
Kao što sam i na početku ove teme pitao, pitam ponovo i sada :
da li je neko radio sa Digitech Vocalist VL3D narodnjake?
- koliko je funkcionalan i jednostavan u rukovanju,
- kakva je situacija sa tercama u SCALIC modu (donja ?!) i upotrebom ljestvica narodne muzike sa ex-yu prostora (npr. dvojke...),
- šta je sa kvalitetom zvuka?
- šta se dobilo a šta izgubilo u odnosu na "legendu" Digitech Performer desktop,
- nije li možda trebalo ostaviti i dalje mogućnost ručnog biranja intonacija i ljestvica - kao na Performeru ?!?
Neka daju mišljenje muzičari koji su koristili ovaj harmonizer za svirke uživo (in live..., tezge)...:-w

dekiciric
24.09.2010, 12:34
Ja sam narucio taj vocalist pre vise od mesec dana i jos uvek cekam da stigne!Imao sam prilike da ga slusam i da se upoznam sa njim.Ono sto ti mogu reci da je izuzetno jednostavan za rukovanje,zvuci extra,u odnosu na performer dobilo se to da mozes da ga povezes sa klavijaturom i prirodniji zvuk glasova a izgubilo se nije nista.Rucno biranje intonacija i skala je moguce,tako da ne vidim smisao poslednjeg pitanja.A sto se tice donjih terci ni tu ne vidim zasto bi postojao problem,naravno da se moze podesiti takva terca.

aleksandar72
24.09.2010, 16:22
@dekiciric:Rucno biranje intonacija i skala je moguce,tako da ne vidim smisao poslednjeg pitanja.A sto se tice donjih terci ni tu ne vidim zasto bi postojao problem,naravno da se moze podesiti takva terca.

de nam ovo malo pojasni,posto si probao VL3D,a i mene interesira.

dekiciric
24.09.2010, 16:42
Sam vokalist ima nekoliko modusa rada,preko midi-a,zatim preko gitarskog ulaza,ako ste gitarista i u modu koji se zove Acappella,a koji nas tj. vas ovde najvise interesuje.Naime,podesavanjem uredjaja da radi u ovom modu na raspolaganju su 2 funkcije,tj. 2 tastera-'Key' i 'Scale'.Kao sto sami nazivi kazu,pritiskom na taster 'Key' odredjuje se tonalitet a pritiskom na dugme 'Scale' bira se molska ili durska lestvica tj. skala.
Uredjaj raspolaze sa 7 glasovnih konfiguracija i to: Double,High,Higher,Octave,Low,Lower,Bass.

aleksandar72
24.09.2010, 19:00
Govorim o manuelnom modu, znaci bez ikakvog instrumenta!...isto kao Performer.
Key i Scale mi je potpuno jasno, interesuje me jos SCALIC mode,ili kao sto je vec kolega zorcic1 rekao donja terca.
Kako ces to podesiti? Posto na GENDERu imas od "oktavu" pa do "bas",znaci isto kao na Performeru....

dekiciric
24.09.2010, 19:16
Pa ja sam i pisao o manuelnom modu,tj. Acappella modu,to je mod bez ikakvog instrumenta!E sad kako podesiti donju tercu,pa stavis na Low ili Lower i pomocu tastera Scale odredis dur ili mol..

aleksandar72
24.09.2010, 20:07
Ovo si napisao u predzadnjem postu:
A sto se tice donjih terci ni tu ne vidim zasto bi postojao problem,naravno da se moze podesiti takva terca.
Ovo u zadnjem:
E sad kako podesiti donju tercu,pa stavis na Low ili Lower i pomocu tastera Scale odredis dur ili mol..

Nit mozes sa LOW i LOWER,nit sa taserom SCALE!!....
Probaj kad ga dobijes pa nam javi ;)

Pozz

P.S.kolega zorcic1 je postavio 5 relevantnih pitanja i ostao bez odgovora B-)

dekiciric
24.09.2010, 20:29
Aleksandre,da li se ja nalazim na nekom ispitu?Ovo mi lici na ispitivanje,da ne kazem na informativni razgovor!A najvise na potcenjivanje moje inteligencije.Ti si u predzadnjem postu napisao da VL3D ima Gender-e od oktave do bass-a,kao i Performer.Ne radi se o Gender-ima,vec o Voicing-u,Gender je nesto sasvim drugo i odnosi se na dodeljivanje pola pratecim vokalima.Ja i dalje ne vidim zasto bi postojao problem odredjivanja niske terce,a ako ti kazes da se to ne moze postici jednostavnim stavljanjem voicing-a na Low,to znaci da poznajes ovu spravu bolje od mene,pa izvoli odgovoriti kolegi na njegova pitanja,ja sam rekao sta sam imao u vezi njih.

aleksandar72
25.09.2010, 03:53
Ja opet kazem,sva pitanja koja je postavio kolega zorcic1 drze vodu!
Sve sto je pitao,je na mestu!...to sto je kolega pitao,interesuje svakoga koji zeli preci od Performera na VL3D.
A procitaj sta si mu ti odgovorio:
Rucno biranje intonacija i skala je moguce,tako da ne vidim smisao poslednjeg pitanja
Ne postoje glupa pitanja!
Mislim da si me razumeo sta sam hteo reci....

Pozz i javi nam malo opsirnije,kad dobijes procesora

zeljko
25.09.2010, 07:52
E zato sam ja ovo vratio dok je bilo frisko:lol:A pjevat mogu i bez vokalizera,dobro je i kad se cuje samo jedan glas...bolje nego pogresna terca heheh...Mislim za sada je bolje sto sam tako uradio dok ne ispita neko ko se bolje razume u te stvari,pa nam javi....Poooz

dekiciric
25.09.2010, 10:06
@aleksandar72
Nisam razumeo sta si hteo reci.Rucno biranje intonacija i skala jeste moguce i stojim iza toga,kao i iza svega ostalog sto sam napisao,tako da nema potrebe da mi izlazes i predocavas moje sopstvene misli pretocene u tekst.Naravno da cu podeliti iskustva kad mi sprava bude stigla.Pozz!

dejantb15
26.09.2010, 10:55
Ja imam ovu spravu.I da razjasnimo ostala je mogucnost rucnog biranja skala samo sto jos ima i midi.;)
Ne znam odakle vam informacija da se ne moze donja terca namjestiti=))Moze se namjestiti sa razlikom sto vl3d u odnosu na performera ima jedan glas vise.

aleksandar72
27.09.2010, 16:54
@dejantb15
Dejane niko nije rakao da se ne moze namestiti "donja terca"!
Zamolicu te, da objasnis kolegama,na koji nacin podesavas donju tercu..step by step.
Hvala unapred

@dekiciric
Pripazi na svoje ponasanje!
Glupa pitanja odstranjuje administracija foruma,nije tvoje da odlucujes koja pitanja imaju smisao a koja ne!
I jos jedno te molim,ovo zadnje sto sam pisao nije "dialog",pa tako ne moras odgovarati.
Pozdrav

dekiciric
27.09.2010, 17:10
@zorcic1:- nije li možda trebalo ostaviti i dalje mogućnost ručnog biranja intonacija i ljestvica - kao na Performeru ?!?
Rucno biranje intonacija i ljestvica je moguce,tako da ta mogucnost je ostavljena.

zorcic1
01.10.2010, 13:24
U raspravi na ovu temu nikako mi nije cilj reklamirati - favorizovati ni proizvođače niti modele harmonizera glasa već razmjeniti mišljenja o funkcionalnosti i jednostavnosti uređaja za naše svirke uživo (klasični narodnjaci).
Neosporno je da je napredak u razvoju ove vrste elektronike doneo solidan kvalitet dobivenog pratećeg glasa (sempl rate, AD/DA konverzija).
Znači da vratimo temi:
Upravljanje harmonizerom glasa i to ručno (kod VL3D to je MODE A CAPPELLA)
U prilog ovim komentarima što slijede vrijedi i pogledati i poslušati dva snimka sa "YOU tube"-a na kome Srećko Krečar i orkestar Dragana Antića izvode 2 pjesme (klasične narodnjačke dvojke) u kojima se mjenjaju i gornje i donje terce i vrši modulacija tonaliteta, a pjevač vješto upravlja Performerom. To se vidi u fazi pripreme za prelaz na refren i tokom izvođenja refrena.
YouTube - Srecko Darko Zvezdan Zvonko Vukce ,,,, ko jezero oci bistre,,,, (http://www.youtube.com/watch?v=mVKA3vOoWPE)

Želim upravo o ovome i o slično ovome primjeru korištenja da komentarišemo i ocjenimo koji model harmonizera je jednostavniji za upotrebu u ovim uslovima - ili Vocalist Performer ili Vocalist VL3D.
Izvinjavam se Srećku i Draganovom orkestru što pominjem njihov snimak ali to je samo u najboljoj namjeri i stvarno samo je vezano za upotrebu Vocalist Performera.

Možda bi neko, ko koristi VL3D a svira ovu vrstu narodnjaka, mogao da proba i odsvira i otpjeva ove ili njima slične pjesme (bitno je da postoji takva promjena i harmonije i tonaliteta, odnosno modulacije i da ima sličan tempo izvođenja pjesme) i da to lijepo snimi i prikaže na ovom forumu ili na You tube-u i iznese svoje mišljenje.
1. Za izbor terce LOW= donja, HIGH=gornja :
- VL3D: dugmad "VOICING" treba do 7+1 puta pritisnuti isto dugme da u krug dođete na potrebne prateće vokale.
Ono +1 puta je da bi se isključio sam taj prateći glas npr muški a ostao da radi onaj iz drugog reda npr. ženski. Kod VOICING imamo 2 dugmeta za izbor pratecih vokala, znači 2 prateca glasa, tako da ako trebamo samo jedan prateći glas onda onaj drugi treba isključiti. Ako ne trebamo prateći vokal - pritisnemo dugme "HARMONY"
- Performer: dugmad "HARMONY" samo jednom pritisnuti sa oznakom LOW ili HIGH (koje već trebamo). Ako ne trebamo prateći vokal pritisnemo dugme "MUTE".
2. Za promjenu tonaliteta:
- VL3D: dugme "KEY" treba pritisnuti i do jedanaest puta npr.da dodjete do intonacije niže za pola stepena od dosada korištene npr sa C na H tonalitet,
- Performer: kod oznake "KEY SELECT" direktno pritisnemo smo jedanput dugme sledeće intonacije koju trebamo.
U suštini, čini se da kod VL3D je "komplikovanije" mjenjati nešto od gore navedenog. Komplikovanost još više dolazi do izražaja kad su promjene u toku pjesme češće i kad je tempo izvođenja brži.
Po tom pitanju mislim da je Performer jednostavniji - izbor upravljačkih dugmadi je racionalniji. Normalno sve ostalo kod VL3D po mom mišljenju je daleko bolje.

Usput još jedna stvar usput :
Znamo da su durske terce iste kao paralelo prirodne molske, međutim molske harmonijske terce u skali imaju povišen #7 sedmi ton (stepen) i te terce - skale trebalo bi uraditi. Nisam primjetio da VL3D ima funkciju "USER SCALE" ili slično. Šta bi sa tim slučajem???!!!
Dodato:
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Još jedan snimak na istu temu


(http://www.youtube.com/watch?v=iYAqUIYDtWk&feature=related)
YouTube - Srecko Krecar, Darko Antic, Zvezdan,Zvonko i Vukce BAKA (http://www.youtube.com/watch?v=iYAqUIYDtWk&feature=related)

dekiciric
01.10.2010, 13:41
Ne znam da li si primetio opciju kod VL3D koja se zove HARMONY PATCHES.Ima ih 5 od kojih svaki ima po jednu varijaciju,znaci ukupno 10.Tu mozes memorisati odredjene vrste terci,sa jednim ili sa dva prateca vokala,nisku ili visoku tercu,sekstu,oktavu ili sta god vec zelis,tako da ne moras pritiskati isto dugme 8 puta.

pedjajazz
12.10.2010, 11:06
Kao sto je zorcic odlicno objasnio sve sto se moze reci za VL3D, ostaje ipak pitanje user scale,...
Tj. problem sa lestvicom A-B-CIS-D-E-F-G-A, tipicna balkanska lestvica(primer A dur)
Terca preko midija ili a cappela moda ce biti fals, osim ako VL3D ima mogucnost podesavanja te lestvice i terce.

Imali ili nema?
za sve ostalo verovatno ubija....

zeljko
12.10.2010, 16:32
hebo ih balkan nista da naprave za nas kako valja:lol:Kao da smo na kraj svijeta hehehhe,samo meni su se svideli ovi snimci kako je to ovaj pjevac nastimao a i pjeva ubija....Poooz

dekiciric
15.11.2010, 13:52
Najzad mi je stigao VL3D pre 3-4 dana,medjutim Midi kabl mi je bio los pa sam tek juce uspeo da istestiram spravu skroz.
Ovako,sto se tice rucnog biranja skala i tonaliteta,tacno je da postoji problem sa tom nazovi balkanskom tercom,kao i u nekim slucajevima sa niskom tercom.Medjutim u uputstvu za vokalist,na You tubu i na Digitech-ovom sajtu naglaseno je da je ova sprava prvenstveno namenjena klavijaturistima i gitaristima.I tada radi savrseno!Povezao sam je Midi kablom sa aranzerom i malo je reci da sam impresioniran!Svaka terca izlazi savrseno,bilo da je u pitanju niska ili visoka.Sada sam i 100% siguran da MusIQ tehnologija na kojoj je baziran ovaj uredjaj radi besprekorno i analizom pevacevog glasa odredjuje npr. da li ce sedmi ton o kom se pisalo biti povisen ili ne,znaci nije potrebna opcija kreiranja user skala,jer ih vokalist sam kreira na osnovu analize glasa!
Naravno ovo vazi samo u slucaju da se vokalist koristi povezan Midi kablom sa klavijaturom ili gitarom,a jos jedna po meni mnogo dobra funkcija je 'Notes',koja ostavlja mogucnost da vokalist kontrolisete upper-om i tada se broj pratecih vokala povecava sa 2 na 4!Najprostije objasnjeno-vokalist tada peva tonove koje svirate desnom rukom.
Da rezimiram,ukoliko ste klavijaturista ili gitarista i zelite da kontrolisete vokalist preko Midi-ja,ova sprava je fenomenalna i nepogresiva.Za pevace,naravno u slucaju da je koriste u Acappella mode-u ne bih je preporucio,jer su joj mogucnosti tada donekle ogranicene.

zorcic1
15.11.2010, 19:25
Cestitamo za nabavku nove sprave! :)
Zamolio bih te da nam i ti i odsviras i otpjevas one ili njima slične pjesme koje je Srećko Krečar pustio na You tube a koje sam spominjao u prethodnom komentaru.
Ponavljam, bitno je da u pjesmi postoji takva promjena - i harmonije i tonaliteta, odnosno modulacije i da ima sličan tempo izvođenja pjesme.
Vidi ako možeš, lijepo snimi svoje korištenje novog VL3D i prikaži na ovom forumu ili na You tube-u.
Oni koji ozbiljno raspravljaju o ovom "uređaju" ne bi trebali razmatrati i ocenjivati tvoje pjevanje i sviranje, jer to nije predmet ove teme, već vrijedi razmjeniti praktična iskustva primjene VL3D u klasicnim narodnjacima.

dekiciric
15.11.2010, 21:47
Hvala na cestitci! :)
Druze,ja ne pevam,vokalist sam kupio za pevaca,ali u planu je da napravimo uskoro neki snimak i okacimo na You tube(mada nisam pristalica snimanja svirke,jer slusati nesto uzivo i gledati i slusati preko interneta nije isto),pa kad to budemo uradili sigurno cu prikazati ovde.Sto se tice promene harmonije,cak ce VL3D uraditi bolje.Naime kod niske terce u pojedinim delovima pesme umesto klasicne terce otpevace kvartu,ako razumes na sta mislim.A sto se tice modulacije dovoljno je promeniti akord i on prati harmoniju..bez zadavanja ikakvih tonaliteta (naravno samo u slucaju kada je povezan preko MIDI-ja).
Do sada smo upravo imali probu sa pevacem,na repertoaru su bile samo dvojke sa niskom tercom (''Ne svani zoro mlada''(sa promenom u visoku u refrenu),''Spomenar'',''Koja gora Ivo'' i mnoge druge),veruj mi,radi besprekorno!

pedjajazz
16.11.2010, 00:21
Bravo druze, cestitam na kupovini verovatno najprakticnijeg vokodera.
Interesuje me par stvari:
1. Da li postoji mogucnost memorisanja prateceg seta na primer pod 1 memorises samo musku donju, pod 2 zensku gornju, pod 3 obe i sl.
2. Kako zvuci opcija kada dupliras unisono isti glas na pr. muski?
3. Kakav mu je hall, vredi li ga koristiti?
4. Koliko te zaista ispravlja pitch korection, da li ispravlja male falseve?
5. Gde si ga nabavio i koliko si platio? Ja bih momentalno kupio, ali u mitrosu stize tek pred novu godinu i da li ce stici, pitanje je,... a na drugim mestima nisu ga do sada prodavali....
Pozdrav i sve najbolje, molim te odgovori mi realno i u najkracem roku.
Pedja
Serbian Jazzman

dekiciric
16.11.2010, 10:56
Hvala Pedja!
1. Da,postoji 5 mesta od kojih svako ima po jednu varijaciju (znaci ukupno 10)
2. Meni ne zvuci nista posebno,verovatno zato sto ni ne koristim tu opciju u svirci..(ali kad stavis oktavu to zvuci super)
3. Ima 3 vrste reverba:studio,room i hall..iskreno ne dopada mi se ni jedan,mozda jedino ovaj studio,ali...nije to to
4. Pitc corection zaista ispravlja falseve,ali mi se ne dopada to sto kad ga odvrnes do kraja glas se duplira (kao kad namestis 'double' opciju).Od tih 'dodataka' ubedljivo mi se najvise dopada compressor,neces verovati kako konkretizuje glas!
5. Nabavio sam ga preko rodbine u Nemackoj,u Srbiji ga nema nigde,a trazim ga od avgusta meseca!Uvek ista prica-stici ce,u putu je..cena u Nemackoj je 300 evra i ima ga na svakom koraku!

pedjajazz
16.11.2010, 12:40
Hvala Deki na odgovorima, sad definitivno bez razmisljanja kupujem tu spravicu.
Sve najbolje i postavi neke snimke, kada budes mogao. Usput imas li namenski ritam zaa pesmu A tebe nema od Zorice za Korga Pa80?

dekiciric
16.11.2010, 12:45
Imam ritam,daj mi e-mail adresu i saljem.Pozz!

pedjajazz
16.11.2010, 12:48
Hvala druze, pozdrav
********************************

nigelj
06.12.2010, 01:40
Sad sam nasao temu i prikljucujem se sa jednim pitanjem na samom kraju:
sviram klavijaturu u bendu i radim bas/ritam (znaci imamo ostatak, bubanj, harmoniku). Midi NE koristim (Boze sacuvaj da bi ikad i htio) pa me zanima da li samim sviranjem kontre na klavijaturi tj. kontra akorda kao gitare VL3D moze prepoznati ili to mora biti MIDI signal da mu "kaze" kad koji akord mjenja i po tom odredjuje tercu. Istim tim pitanjem, nadovezuje se i drugo, koji "mode" a i ulaz bi se koristio onda AKO on moze prepoznati akord kao da signal dolazi iz gitare (a isao bi naravno iz moje klavijature :))
Zanima me ova sprava zbog zenskih pratecih, ima vise mogucnosti nego performer koji trenutno imam i moze obaviti ono osnovno, ali kompresor, pitch korektor itd ...te sitnice me isto privlace.

Nadam se da nisam previse ovo zakomplikovao!

dekiciric
06.12.2010, 13:00
Pozdrav!
VL3D ima tu opciju koju pominjes,ali na tvoju zalost moraces da koristis MIDI :) Postoji opcija koja se zove Notes,ali da bi je aktivirao moras povezati klavijaturu i vokalist MIDI kablom i na vokalistu izabrati MIDI.Nisam se mnogo bavio ovom opcijom,medjutim primetio sam da postoji i mogucnost splitovanja,tako da mozes odrediti sa kog 'podrucja' ce vokalist prepoznavati akorde.Sto je jos zanimljivije,mozes odabrati da umesto standardna 2 prateca vokala uredjaj 'peva' 4,i svakom od njih ponaosob dodeliti odredjeni pol!
Znaci mode je 'Notes',ulaz je MIDI,naravno i na vokalistu moras ukljuciti MIDI da bi aktivirao ovaj mode.

pedjajazz
07.12.2010, 01:44
Druze Deki, mislim da ovoga puta gresis, Vocalist VL3d se upravo i izdvaja od ostalih vocalista kako digitekovih tako i od TC heliksonovih (mislim na vokodere do 400 Eura),
po tome sto ima 3 mogucnosti
1. midi za klavijaturiste,
2. guitar in ulaz za gitariste, i bas kontrase i sve druge akordske instrumente
3. a cappela mode za pratece vokale po lestvicama
voicelive 2 i voicelive 3 ima samo prvi mod, voicelive 4 drugu i trecu mogucnost, dok Vl3d sve tri naravno a to je i skracenica nazive voicelive 3 division,...
Ovo je najmladji vokoder, najprakticniji, jedino sto je za ruku, sa noznim kontrolorom ne mozes mnogo sta uciniti, osim da ukljucujes i iskljucujes efekat,....

Ko na njemu uz kompresor, pitch korektor, warmth za toplinu i noise za feedback ne podesi glas, uz digitekov hall i plus 5 memo seta sa po dve particije a i b, ne namesti glas taj nije za ovaj posao,... Ja sam ga porucio iz Bratislave,...jer kod ga nece biti pre 8 marta,..stize mi sledece nedelje, a iskustvo sam pokupio licno isprobavsi kod kolege,.. koji je kupio u bosni,...

Najbitnija stvar za sve, je da ne nasedaju na oglase o zastarelim performerima sa starim vocal procesorom , i da ne nasedaju na price o kupovini Voicelive 2, 3, 4 jer imaju manje mogucnosti, a i isto kosta,.osim ako si gitarista, onda 3 i moze zbog jednostavnosti i delay, 2 je bezveze, osnovni model,.., 3 trojka je cak jednostavnija i prakticnija od 4 koja vise kosta,.....
Kad mi stigne, nasnimicu jednog olivera, jedng sabana, georgijeva, harisa, malo ciganije i vlasije, i od svega po malo da cujete i kraj price,....

dekiciric
07.12.2010, 02:18
U cemu gresim,Pedja?Covek je pitao za bas i kontru,koji ulaz i koji mode,pisali smo o ostalim mogucnostima ove sprave ranije,pa ne vidim cemu ovoliko teksta :).Voleo bih da znam kako ce razdvojiti kontru od basa preko guitar in ulaza,mozda je to moguce,iskreno nisam povezivao klavijaturu preko njega jer je,kao sto sam naziv kaze,predvidjen za gitaru(ne verujem da su u Digitech-u culi za pojam 'bas kontras' :) )S druge strane,ispustio si cetvrtu,kako ti kazes 'mogucnost',a to je 'Notes'.Ne bih da se ponavljam,pisao sam vec o tome cemu ona sluzi.Tako je po meni najprakticnije resiti ono sta kolega nigelj zeli,jer je tome i namenjen mode 'Notes'.
Uzgred,slovo ''D'' u skracenici VL3D oznacava desktop model,nisu nikakve divizije u pitanju :)

pedjajazz
07.12.2010, 03:39
Ma ok je za divizije,... zezam se,...

Stvar je u tome, sto guitar mode radi po principu prepoznavanja odsviranih akorada, u arpedju tj razlozeno u real time vremenu ili jos brze kada akord ide odjednom bez razlaganja, ,.... tako da bas i kontru prepoznaje kao akord, s tim sto se moze desiti da neki put bude u falsu,... ma jednostavno cudim se da covek uopste i razmislja za vokoder, a ne peva nego svira ciganiju,.... i to treba mu za pevaljku a ne za njega,.. pa hajde nek ode da pazari i stolicu za bubnjara i tako redom svima sta treba,....=))=))=))

Jovan_NK
08.12.2010, 22:05
Kad kupis TC Helicon Voice Live 2 taj DigiTech dobijes, ako neces kusur:)
Dodato:
Postavi neki svoj demo da cujemo kako sviras! Moram malo da peckam - posto si izricit na tvrdnji da ne bi koristio MIDI. Ocigledno aludiras na MIDI fajlove. Midi nisu samo fajlovi. To ti je citava filozofija. Na kraju krajeva - sve sto slusas "uzivo" odsvirano po kojekakvim studijima. Kojekakve Joksimovice, Seke, Cane, Stoje, Samardzice, Husnije, Kalace.... svi su njihovi aranzmani uradjeni u MIDI-ju. I tvoja klavijatura u osnovi svira u midiju koja taj kod sastavljen od 1-inica i 0-la preko D/A konvertora pretvara u realan zvuk. A ti ne bi "nikad koristio MIDI". Pa sviraj onda koncertni klavir - ima jedno 4 tone.
Dodato:
Sad sam nasao temu i prikljucujem se sa jednim pitanjem na samom kraju:
sviram klavijaturu u bendu i radim bas/ritam (znaci imamo ostatak, bubanj, harmoniku). Midi NE koristim (Boze sacuvaj da bi ikad i htio) pa me zanima da li samim sviranjem kontre na klavijaturi tj. kontra akorda kao gitare VL3D moze prepoznati ili to mora biti MIDI signal da mu "kaze" kad koji akord mjenja i po tom odredjuje tercu. Istim tim pitanjem, nadovezuje se i drugo, koji "mode" a i ulaz bi se koristio onda AKO on moze prepoznati akord kao da signal dolazi iz gitare (a isao bi naravno iz moje klavijature :))
Zanima me ova sprava zbog zenskih pratecih, ima vise mogucnosti nego performer koji trenutno imam i moze obaviti ono osnovno, ali kompresor, pitch korektor itd ...te sitnice me isto privlace.

Nadam se da nisam previse ovo zakomplikovao!
Postavi neki svoj demo da cujemo kako sviras! Moram malo da peckam - posto si izricit na tvrdnji da ne bi koristio MIDI. Ocigledno aludiras na MIDI fajlove. Midi nisu samo fajlovi. To ti je citava filozofija. Na kraju krajeva - sve sto slusas "uzivo" odsvirano po kojekakvim studijima. Kojekakve Joksimovice, Seke, Cane, Stoje, Samardzice, Husnije, Kalace.... svi su njihovi aranzmani uradjeni u MIDI-ju. I tvoja klavijatura u osnovi svira u midiju koja taj kod sastavljen od 1-inica i 0-la preko D/A konvertora pretvara u realan zvuk. A ti ne bi "nikad koristio MIDI". Pa sviraj onda koncertni klavir - ima jedno 4 tone.

dekiciric
09.12.2010, 16:45
@Jovan_NK
Mislim da ovde nije rec o poredjenju Voice Live 2 i VL3D,niti o muzickom umecu kolega.
Pedja,upravo sam probao preko Guitar In da povezem klavijaturu i ne samo da ne prepoznaje akorde,vec uopste ne prepoznaje signal iz klavijature!Ponasa se kao da je u Acappella mode-u.Izgleda da je MIDI ipak najbolja opcija.

pedjajazz
09.12.2010, 19:16
Bravo deki, to upravo dokazuje da klavijaturtima samo Vl3d odgovara, a nedavno me tip iz nisa sat vremena ubedjivao telefon da kupim live 3 i ukljucim korg preko guitar in, doduse rekao je kroz thru,... jesi li probao tu varijantu

dekiciric
09.12.2010, 19:42
Nisam probao kroz thru..pazi i ja sam cuo da su ljudi live 2 i live 3 ukljucivali preko gitarskog ulaza,moguce je da kod njih to tako funkcionise..koliko sam danas mogao da vidim VL3D ne zeli tako da radi :)

Jovan_NK
27.01.2011, 12:06
TC Voice live 2 moze da prepozna akord klavijature u gitar modu. Zato sam ti napisao da taj DigiTech dobijes za kusur kad kupis TC VL2. A o umijecu sviranja - drugi put!

@Jovan_NK
Mislim da ovde nije rec o poredjenju Voice Live 2 i VL3D,niti o muzickom umecu kolega.
Pedja,upravo sam probao preko Guitar In da povezem klavijaturu i ne samo da ne prepoznaje akorde,vec uopste ne prepoznaje signal iz klavijature!Ponasa se kao da je u Acappella mode-u.Izgleda da je MIDI ipak najbolja opcija.

dekiciric
27.01.2011, 12:42
Samo zbog toga ga dobijam za kusur??Nisam znao..ja mislio da je VL2 mnogo mnogo bolji :) Salu na stranu,Jovane,cinjenica je da je VL2 opaka masina,ali da se razumemo,meni je vokalist potreban za praktican live nastup,ako razumes sta hocu da kazem..dakle nisu mi potrebni efekti,niti ostale dzidza midze kojima je TC nabudzen,znaci samo prateci vokali.A VL3D je super po tom pitanju.Za kusur-malo li je? :D

dekiciric
09.05.2011, 14:32
Ovako zvuci moj VL3D,namestio sam Humanize funkciju da malo kasni,da bi zvucalo sto vernije http://www.youtube.com/watch?v=ZvwE1WlLNic&feature=related
A ovde se moze cuti na refrenu kako zvuci jedan tip troglasa http://www.youtube.com/watch?v=h65scLf_lLA&feature=related

pedjajazz
09.05.2011, 17:28
Lepo Deki sto si postavio snimke, mada troglas mi se ne svidja, suvise je plasticno ispalo!

dekiciric
09.05.2011, 19:14
U pravu si.Imam jedan bolji,ovde sam koristio one najvislje zenske glasove pa zvuci kao da deca pevaju :)

veselinovicvs
03.09.2013, 12:31
Pozdrav svim forumasima!!!Sve je ovde vec otprilike lepo objasnjeno u vezi VLD3 ali jednu stvar nisam shvatio i pored vise puta procitanih postova.Da moze neko da mi objasni kojom se brzinom na VLD3 menja npr.sa PATCH 2 na PATCH 1?Tj. da li se mora stiskati 5 puta taster za listanje patcheva kako bi npr.sa patch 2 dosao na patch 1?To je primer u ovoj pesmi sto peva Srecko,znaci ako imamo memorisanu gornju tercu na patch 1 a donju dursku na patch 2 i sad posle forspila opet treba gornja terca a nalazi se na patch 1 da li se mora napraviti krug stiskajuci taster ili ima neka fora levo-desno(<>),ili + -?.Nadam se da ste razumeli pitanje.Pozzz...

sale_band
03.09.2013, 13:21
Za to imaš opciju da na jednom patchu napraviš i gornju i donju (ako se može tako nazvati jer nema user scale programiranje)
Svaki patch ima A i B seting, a to se menja jednim dugmetom. Znači, na A stimas jednu a na B drugu "tercu"

Ovo je onako iz sećanja, odavno sam prodao VL3D

Sent from my HTC One XL using Tapatalk 2

veselinovicvs
03.09.2013, 17:10
Cudi me da VL3D onda nije vise zastupljen kod nas...

sale_band
03.09.2013, 17:14
Kod njega nemože da se štima po skali jer radi automatski, mislim da je to u pitanju

Sent from my HTC One XL using Tapatalk 2

veselinovicvs
03.09.2013, 23:56
Hvala sale_band na brzim odgovorima.
Ako se koristi preko midija shvatio sam da radi besprekorno,znaci novija tehnologija(MUS IQ) u odnosu na PERFORMER i logicno je da nije potrebno toliko komandi na panelu a pritom mislim na tastere SCALE MAJOR i MINOR 1,2,3.Ili je jednostavno razlog da smo mi navikli malo da se slepo drzimo nekih stvari(instrumenata)...

sale_band
04.09.2013, 11:52
Pa... Ja sam bio relativno zadovoljan i sad mi je zao sto sam ga prodao... Bio mi je mnogo boji nego PA800 vokalist a sad imam PA3X i opet bih se vratio na VL3D... Nekako mi je zvucao "toplije" ili ti, prirodnije....

rolandx
02.05.2014, 21:22
Da ozivimo temu, posto imam problem :D . Naime, OK je sto se tice povezivanja mikrofona u vocalist ali muči me sledeće.

- Kako povezati VL3D na mikser Yamaha EMX5000/12, da svi vokali koriste vocalist? ( moze se naći na netu manual i jednog i drugog, pa bih vas zamolio da budete konkretni..... )

- Drugo pitanje, na mikseti na kanalima imam KENON ulaz i dva banana ulaza. Kada sam pokusao da u ta dva banana ulaza ubacim dva mono kabla iz vocalista, nije hteo da radi, dok nisam ostavio samo gornji kabal na gornjoj banani - mono. Problem je banana sa oznakom I/0.. Cemu onda ona služi? Na kraju sam prikopčao na ona dva kanala 11/12 koja imaju dva ulaza banana, dobio stereo....

HVALA

casper
03.05.2014, 01:32
Povezivanje je prikazano na slici. Signal ide iz AUX SEND 1 (mix) prema LINE IN (voco) i vraća se na 7 i 8 kanal mixera. Na 7 i 8 kanalu obavezno staviti AUX1 na minimum.
Ako su na prva 4 kanala spojeni mikrofoni onda s potenciometrom AUX1 po kanalu određuješ na kojem vokalu želiš koristiti VL3D. Glavni klizni AUX1 mora biti uvijek pojačan. Naravno, i potenciometar na VL3D Mic/Line input level mora biti pojačan.

Ispod kenon ulaza postoje dva banana konektora. Prvi (gornji) je ulaz i tu možeš spajati mikrofon ili instrument. Drugi konektor je INSERT I/O i služi za spajanje vanjskog efekta. U tu svrhu se mora koristiti tkz. Y kabl. Ovo nije ulaz i zbog toga nisi čuo "drugu stranu" vocalista.

Na EMX5000/12 je prvih 8 kanala mono, a 9/10 i 11/12 su stereo kanali. Stereo signal (klavijatura, vocalist) možemo spajati na dva mono kanala s okrenutim potenciometrima panorame na suprotne strane. Ili u tu svrhu koristimo stereo ulaze 9/10 i 11/12.

rolandx
03.05.2014, 08:13
Ma kakav download, pa ovo je SVO BLAGO foruma. Živ bio, hvala ti puno. Detaljno, precizno, jednostavno... nemam reči....^:)^^:)^^:)^
Dodato:
....

Juče probao da spojim ali nešto neće da radi. Sve po upustvu, ali neće. Dobija signal iz AUX-a, u input na VL3D, i sa njega na mikser u 7 i 8 kanal (insert) sve kako je napisano ali nije hteo da radi.... pojačao sve ali nešto ne štima. Zbunjuje me to što signal sa VL3D vraćam na kanale 7 i 8...zar ne bi trebala imati mikseta AUX1 input i AUX2 input. Output je lepo obeležen a input su zakomplikovali jer nigde ne piše aux....

Signal koji sam vratio na mikser u redovne kanale 7 i 8 , znači da sam ih mogao vratiti i na bilo koji od kanala od 1 do 8 ? Nije mi najjasnije.

casper
04.05.2014, 10:07
... i sa njega na mikser u 7 i 8 kanal (insert) ...

Nije po uputstvu ;). Ne smiješ signal vraćati u insert. Vraćaš ga u gornju "banana rupu", u INPUT B. Zeleno označene.
Insert ima potpuno drugu ulogu, služi za spajanje vanjskog efekta koji je namjenjen samo tom kanalu, mora se koristiti Y kabl (manuall str 16).

Signal koji sam vratio na mikser u redovne kanale 7 i 8 , znači da sam ih mogao vratiti i na bilo koji od kanala od 1 do 8 ? Nije mi najjasnije.

Tako je, signal vraćaš na bilo koji kanal. Možeš ga vratiti i na neki od stereo kanala 9/10 i 11/12. U tom slučaju koristiš "rupe za banane" 9L i 10R. Crveno označene.

dacaibaki
04.05.2014, 10:08
Kolege,kupio sam juce VL3D.Imao sam pre njega VHM5 i buni me to povezivanje vokalista sa klavijaturom(inace imam Fantoma G6 i sviram u bendu).Je l uvek mora da ide preko midija(midi out iz klavijature u midi in na vokalistu) ili moze preko GUITAR ulaza i through da bi korektno radio?Probao sam na midi i pri tom me ne registruje,dok na GUITAR mi se cini da menja tercu zavisno koji akord uhvatim(dur ili mol).Znaci da uvek mora da ide signal klavijature kroz njega....pri tom sta ciniti ako se desi da zbog losije struje se vokalist pocne cudno ponasati(gasiti i paliti...),takva sam losa iskustva imao sa prethodnim,onda nemam signal od klavijature.Postoji li i neka druga opcija nezavisnog povezivanja vokalista a da pri tom korektno radi?Uhhh,mnogo pitanja...Hvala vam unapred za pomoc...:confused:

casper
04.05.2014, 10:08
<hr style="color:#D1D1E1; background-color:#D1D1E1" size="1"> Citat:
<table border="0" cellpadding="6" cellspacing="0" width="100%"> <tbody><tr> <td class="alt2" style="border:1px inset"> ... i sa njega na mikser u 7 i 8 kanal (insert) ... </td> </tr> </tbody></table>
Nije po uputstvu ;). Ne smiješ signal vraćati u insert. Vraćaš ga u gornju "banana rupu", u INPUT B. Zeleno označene.
Insert ima potpuno drugu ulogu, služi za spajanje vanjskog efekta koji je namjenjen samo tom kanalu, mora se koristiti Y kabl (manuall str 16).

Citat:
<table border="0" cellpadding="6" cellspacing="0" width="100%"> <tbody><tr> <td class="alt2" style="border:1px inset"> Signal koji sam vratio na mikser u redovne kanale 7 i 8 , znači da sam ih mogao vratiti i na bilo koji od kanala od 1 do 8 ? Nije mi najjasnije. </td> </tr> </tbody></table>
Tako je, signal vraćaš na bilo koji kanal. Možeš ga vratiti i na neki od stereo kanala 9/10 i 11/12. U tom slučaju koristiš "rupe za banane" 9L i 10R. Crveno označene.

casper
04.05.2014, 10:11
@dacaibaki - odgovor ti je dao pedjajazz u postu 36

dacaibaki
15.06.2014, 10:50
Ima vec nekoliko svirki ne mogu da provalim sta se desava sa povezivanjem vokalista,naime,koristim miksetu dynakord 1603 tako da iz vokalista idem iz LINE OUT L i R dva kabla u jedan stereo kanal na mikseti,zatim da bih dao vokalist i pevacima idem kabal iz MONITOR BREAK sa miksete na LINE IN vokalista,pojacam glavni klizac za monitor do kraja,pojacam kanal sa miksete u koji je dosao vokalist do kraja i dodam po potrebi pevacima na njihovim kanalima MONITOR da bi se cuo vokalist.NA vokalistu pojacam pozadi potenciometar za signal.Nadam se da sam dobro povezao sto se ovoga tice,ali imam drugi problem...
Zasto se cuje njihov glas iako su im smanjeni kanali?Znaci da se cuju i na onaj kanal na kom je vokalist pa se duplira kvalitet odnosno postavka ekvilajzera na svakom kanalu od pevaca jer dobija i boju kako je nastelovan vokalist.Kako to da izbegnem?Hvala Vam puno unapred.
Dodato:
Ima vec nekoliko svirki ne mogu da provalim sta se desava sa povezivanjem vokalista,naime,koristim miksetu dynakord 1603 tako da iz vokalista idem iz LINE OUT L i R dva kabla u jedan stereo kanal na mikseti,zatim da bih dao vokalist i pevacima idem kabal iz MONITOR BREAK sa miksete na LINE IN vokalista,pojacam glavni klizac za monitor do kraja,pojacam kanal sa miksete u koji je dosao vokalist do kraja i dodam po potrebi pevacima na njihovim kanalima MONITOR da bi se cuo vokalist.NA vokalistu pojacam pozadi potenciometar za signal.Nadam se da sam dobro povezao sto se ovoga tice,ali imam drugi problem...
Zasto se cuje njihov glas iako su im smanjeni kanali?Znaci da se cuju i na onaj kanal na kom je vokalist pa se duplira kvalitet odnosno postavka ekvilajzera na svakom kanalu od pevaca jer dobija i boju kako je nastelovan vokalist.Kako to da izbegnem?Hvala Vam puno unapred.


Pročitajte više na: Digitech VL3D desktop vocal harmony processor - Strana - YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=271005#post271005#ixzz34hDXXdL9
YU-MIDI.org - Pravo mesto za prave muzičare

acakasper
15.06.2014, 11:16
mislim da ne moze tako,nego moras preko auxa da povezes.

Tomy
15.06.2014, 15:26
na vokalistu treba iskljuciti lead vokal da ne ide glavni vokal kroz vokalist nego samo prateci vokali.

dacaibaki
16.06.2014, 17:44
Na ovoj mikseti ne postoji AUX vec se umesto njega koristi MONITOR SEND i daje se po kanalima tako sto se pojacava monitor

casper
16.06.2014, 17:59
Ne mogu na netu naći manuall od PSX 1603. Ako imaš kakv manual daj ga postavi jer ćemo ovako teško pomoći. Prvo pišeš MONITOR BREAK i sada MONITOR SEND ...
Da, trebao bi poslati signal u vocalist i na dobrom si putu ali mi se čini da je ovaj izlaz (BREAK ili SEND svejedno) povezan s dodatnim pojačalom za monitore koje posjeduje ovaj model Dynacorda.

rolandx
16.06.2014, 18:16
Ako pomaže nešto od PSX1650 ... slične su...

casper
16.06.2014, 18:22
Hvala za pdf. Na žalost, u specifikacijama ne pronalazim niti jedan OUT, slika je presitna da bih vidio. Treba mi nešto precizniji opis.

dacaibaki
16.06.2014, 22:12
Hvala,Casper,na svemu....Naime,pogresio sam gore sa ulazom,da,to je tacnije MONITOR SEND na mikseti.Igracu se jos malo sa tim pa cu javiti sta sam uradio,uglavnom za sada nikakav napredak.VLD3 je ok,jedino sto jos ne mogu da provalim nisku tercu,za dvojke,naime umesto da mi peva u Gduru ton E(ako je u prvom glasu G) on mi peva kvartu od G,tj.ton D...Nadam se da cu i to resiti,a ako ne onda na prodaju...Upravo sam pricao sa kolegom koji ima Tc Helicona 1 i Powermate 3,povezuje ga naravno preko AUX SEND i ima isti problem.Primi boju i jacinu kanala u koji je inputovan,tako da se automatski pevacima izmeni stelovanje(postavka)njihovih kanala i jacina....Dobija se veci volumen.

rolandx
16.06.2014, 22:42
Da li VL3D koristiš u ACCAPELA modu? Doduše nema neke mudrosti sa tim vocalistom... i puno zafrkancije sa biranjem tonaliteta. Preko midija je katastrofa.. loše hvata sa lower signala jer u prstoredu u levoj ruci uvek se mora voditi racuna da recimo u A molu uhvatim prvo A pa onda sve redom... inače ako akord pritisnem odjednom desava se da prepozna C ili E .. katastrofa... nisam uspeo to da rešim... možda da mu posaljem sa ACC2 ili ACC6... nemam pojma... ACCAPELA mi je previše zahtevan na ovom vocalistu...

dacaibaki
16.06.2014, 23:00
Da,preko midija mi se desilo i da se zbuni Fantom G6 pa odjednom pocne da falsira kao da se bender pokvario,onda raskacim i ponovo ukljucim midi kabal pa se vrati u normalu...Onda sam resio da koristim vokalist u GUITAR modu ali nisam siguran da je bas korektan ali mi se cini da je bolje nego u MIDI modu,a nisku tercu za dvojke koristim u ACCAPELA modu...inace u levoj ruci vise vucem bas linije nego ceo akord tako da ga i to verovatno zbunjuje pa mi ne peva tacno,onda brzo uhvatim ceo osnovni akord da bi se vratio u normalu...nznm,mozda pogresno radim,al sa VHM5 nisam imao takvih problema,izaberes skalu u useru i pevas po njoj(naravno zavisno od tonaliteta pesme).

SMusic studio
11.07.2014, 10:49
Pitch correct funkcija, ne znam kako je kod drugih modela, ali kod ovog vokalista nije baš srećno urađena. Možda pegla minorne falševe, ali ipak ne može od nekoga ko nije pevač napraviti pevača.
Drugo, kada radi korekciju ima baš primetno izobličenje i nešto duplira glas, pa deluje baš sintetički.
Kakva su vaša iskustva sa pitch korekcijom?

u prilog mojoj konstataciji evo snimka gde je katastrofa
https://www.youtube.com/watch?v=vveoTLt8m3A

rolandx
11.07.2014, 12:25
Ne koristim pomenute funkcije... Čak i humanize smanjim do kraja. Čuje se sasvim pristojno za moje potrebe dovoljno. Napravio sam po skalama ACCAPELA mod , za skale koje mi trebaju , što manje da da šećkam u krug, sa A i B viša i niža harmonija... i to je to.
Dodato:
Može li neko napisati kako da povežem VL3D vocalist na Dynacord PM 1000-1.

Moja predpostavka je:
- PM AUX 1 send u INPUT VL3D
- VL3D Output ( L+R) u PM stereo returns ( L+R)
- PM Pojačati AUX jedan ( plavi potenciometar i klizač
- PM Pojačati AUX1 po mikrofonskim kanalima

Da li je otprilike tako?

Hvala

casper
17.07.2014, 10:49
Na AUX1 je kontrola prvog (FX1) efekta. Ako signal šalješ preko AUX1 na VL3D, morat ćeš isključiti FX1 efekat. Zato to nije dobro riješenje.

Koristi AUX3 SEND za slanje signala prema VL3D. Vrati ga iz VL3D Output ali u dva odvojena kanala (1-6, panorame na supratnu stranu) ili u jedan stereo (7-8, 9-10, 11-12 ili 13-14).

Količinu signala kontroliraš s glavnim klizačem AUX3 (tamno plava boja) i po kanalu sa AUX3 kružnim potenciometrom.

Preporuka je da koristiš balansirane kablove.

VUNIMRAV
08.06.2015, 22:32
Caspere,ili bilo ko drugi ko zna,za dva tri dana ću dobiti ovj vocalist VLD3,dosta toga mi je jasno o njemu i slično sa prethodnikom kaoga koristim već 5-6g,no nije mi jasna jedna svar,podeljena su misljenja u vezi sa korištenjem preko midi kabla;jedni da je ekstra a drugi da je loše rešenje.Pored toga,mene ionteresira da li će moje midi terce smetati "njemu" i obrnuto i da li će "on" prepoznati midi fajl-karaoku ako je u radu sa midi kablom ili ću tada trebati prebaciti na acapella.
Neka mi neko to malo razjasni,za početak!
Hvala.

casper
08.06.2015, 23:20
Nisam oduševljen korištenjem vocodera putem audio signala, meni to brlja i ne radi precizno. Govorim na osnovu iskustva kada ga tako spajam s klavijaturom. Kada se koristi s gitarom, čini mi se OK opcija. Spajanje putem midija je precizno i uvijek smo sigurni kako će zvučati prateći vokali.

Ovo što te interesira, a vezano je uz MIDI terce i istovremeno korištenje MIDI za vocalist, može se upogoniti tako da jedno "ne smeta" drugome. Preduvijet je da se napravi pravilan raspored kanala kako se informacije ne bi "miješale". U FUNCTION MENU > MIDI > EDIT > tab TRANSMIT > postavi LOWER na neki kanal koji nije 1, 2 ili 3 jer predpostavljam da na njima koristiš terce. Recimo da je LOWER na 5. kanalu i na istom tom odredi da vocalist prima informacije. Ili jednostavno iskoristi MIDI B protokol za spajanje.

VUNIMRAV
08.06.2015, 23:33
Odlično,ja sam i mislio da ga koristim stalno sa midi kablom,pošto većinu svirke aranžer "hranim" kompletnim akodima,ako nekad i pogrešim-pa nije ni voc stalno ukljucen!!! =))
E sad,ako sam shvatio;Preporuka je povezati ga sa midi kablom i da moja desna ruka odredjuje šta će mi pevati.Da li on to radi automatski(ja somo odredim šta će da mi peva)?
Drugo da li je bitno koji kanal sem 1,2,3( na tri sam postavio terce) će biti postavljen,sem 10 koji je uvek bubanj, mora biti zauzeti ili može i slobodan bilo koji.(mislim na opciju kad pustim midi fajl)
I da li da ga povezujem kao i performer line in-stereo return, L/mono u aux3 i plus na "b" midi ulaz na Tyrosu spojiti sa njegovim mid ulazoim,ili?

casper
08.06.2015, 23:51
Da se odmah ogradim ako nešto krivo napišem. Nikada nisam koristio ovaj VLD3, a ne da mi se proučavati manual da vidim mogućnosti.
Općenito gledajući, vocalist može "pjevati" u tri osnovna modaliteta. Bez ikakve vanjske informacije, tako da prihvaća akord lijeve ruke ili da "pjeva" točno ono što si odsvirao u desnoj ruci.

Ovo kako ti želiš, da "pjeva" ono što sviraš s desnom rukom je prilično komplicirano za nastupu kakav ti izvodiš. Ja ga vežem uz lijevu ruku, tj ritam koji svira. Tako sam i napisao u predhodnom postu (LOWER) za MIDI postavke. Ne znam kako si koristio Performer, ali bi pristup trebo biti isti.

Nisam shvatio opis koji si opisao u vezi povezivanja, ali i tu je pristup identičan.
Uostalom, kada ga dobiješ, spoji ga na isti način kao i Performera pa ćeš vidjeti.

VUNIMRAV
09.06.2015, 00:06
Ma da,izvini,i ja sam mislio na ne desnu nego na lijevu ruku.Ok,kad stigne isprobaću,ako zapne,tu je YU-midi!!!
Dodato:
VCL stigao,probao ga i ...čini mi se na Acapell modu da tačnije izbacuje nego na midi iako je midi puno lakše za raditi.Kad ga stavim na midi onda nekad neće na prvu da "prebaci" skupa samnom tonalitet ali u biti to jet.Čini mi se i da je moj vokal daleko bolji ako mu dodam mao onog kompresora,j..li ga,sve mi se još nekako "čini"!!!
Pitanje je da li se može regulisati jačina part A i part B kad zajedno rade,i gore u vrhu vidim da imaju mogućnosti muškog i ženskog vokala(kao) da prate,a ima polje ili dva izmedju,šta je to?
Zaštop mu služi onaj potenc "humanize"?

SMusic studio
11.06.2015, 09:37
Druže, evo i ja ga imam i ovih dana se "mučim" sa njegovim povezivanjem preko midija na BK9.

Prvo da ti kažem da ona polja za koja pitaš što su između M i F su ti nekoliko boja muških i ženskih glasova.
Prvo levo polje ti je (pored slova M) najdublji muški glas, pa sledeće polje ti je malo viši muški glas, treće polje ti je dublji ženski glas i četvrto polje je najviši ženski glas. Kada ne svetli ni jedno polje onda je harmonizovan samo tvoj originalni glas, u zavisnosti šta si podesio ispod toga (double, high, higher, octave, low, lower, bass...).Ovo je super stvar i mnogo dobro zvuči, naročito kada staviš malo ženskih vokala.

Nažalost, ne možeš menjati jačinu svakog pratećeg vokala posebno, već samo zajedno oba u isto vreme i to potenciometrom MIX.
Ovim potenciometrom regulišeš odnos jačine u mixu svog glasa i oba glasa zajedno koje ti pravi vokalist.
Drugo, mislim da nisi shvatio (ili si pogrešno napisao), A i B part ne mogu zajedno da rade, ili radi A ili B. Pod A partom imaš 1. i 2. glas kao i pod B partom takođe. Možda si mislio da li može da se posebno reguliše jačina između 1. i 2. glasa u okviru parta A ili B. To ne može, kao što sam ti već objasnio, znači i 1. i 2. glas koje pravi vokalist su istog nivoa u mixu u odnosu na tvoj glas.
Takođe možeš da podesiš u okviru parta A ili B da imaš samo jedan prateći vokal, ne moraš da staviš da ima i drugi ako ti recimo smeta jačina drugog, ali mislim da je bolje ako ti već treba samo jedan glas, recimo za gornju tercu, da kao drugi glas staviš double, to je isto tvoj glas u tonu koji ti pevaš samo dupliran. Isprobaj da li ti se sviđa kako radi sa double, pa ga po želji uključi ili isključi, ili snimi jedan user sa double a drugi bez, da imaš oba po potrebi.

Humanize opcija ti služi da prateće vokale koje proizvodi vokalist malo vremenski pomeri u odnosu na tvoj glas, tako da se čuje malo njihovo kašnjenje dok pevaš. Ovo je pokušaj Digitecha da u globalu mix zvuči što prirodnije i da se ponaša kao da imaš žive prateće vokale koji ne pevaju svaki put baš u milisekundu precizno i prate te besprekorno. Što više odvrneš potenciometar - kašnjenje je veće. Ovo kašnjenje nije konstantno, već se proizvoljno menja, čas je veće, čas je manje i to vokalist sam radi, to ne možeš podesiti. Tim potenciometrom možeš podesiti samo količinu tog kašnjenja, da bude drastičnije izraženo ili blaže.

Nadam se da sam ti dobro objasnio.

E sad, mene muči druga stvar. Ako podesim da vuče midi signal sa Lower parta klavijature, lower mi mora biti uvek aktivan i uključen, a ako ne želim da ga čujem onda ga moram smanjiti.
Sve ovo nije problem kada se levom rukom u loweru svira ceo akord, ali šta će se desiti ako na loweru sviramo samo jedan ton? Ili recimo, ja koristim aranžer u inteligent modu, znači ne sviram pun akord levom rukom već samo jednu dirku osnovnog tona akorda za dur i dva tona za mol i 7. Da li će onda vokalist prepoznati to kao akord ili samo kao pojedinačni ton i onda neće praviti dobru harmoniju? Zato ne znam koliko je dobro koristiti lower part za vokalist, ali sa druge strane ne znam šta bih drugo poslao, jedino neku traku od onih 6 sa instrumentima iz automatske pratnje (samo ne bubanj i bas traku). Meni je Morison rekao da se mogu staviti svih 6 traka tih instrumenata na jedan isti kanal koji se onda šalje vokalistu, ali to onda može da napravi sa nekim ritmovima zbrku.

Drugo, šta sa midi fajlovima? Nije u svakom midi fajlu lower na istom midi kanalu, sve zavisi ko je pravio midi fajl i kako je rasporedio instrumente po midi kanalima. Jedino je sigurno da je 10. midi kanal za bubanj i to svi znamo, ostali midi kanali nemaju pravila koje instrumente sadrže i svako može da stavi gde šta hoće. Nagledao sam se midi fajlova sa totalno izmešanim midi kanalima i ne znaš gde je šta stavljeno dok ne čuješ i vidiš. To znači da bi svaki midi fajl morao da otvoriš i da mu pronađeš kanal koji liči na lower i da taj kanal šalješ vokalistu i onda za svaki midi fajl da praviš posebno setovanje za slanje midi kanala jer su midi fajlovi često različiti i nisu im isti rasporedi instrumenata po kanalima.
Pozdrav

casper
11.06.2015, 10:22
Stvarno me čudi zašto u BK9 ne postoji neka MIDI komanda koja bi poslala informaciju o akordu lijeve ruke. Koliko vidim, ovaj NTA samo prima informacije, znači da to otpada. Šteta.
Lower će ti poslati točne informacije prema vocalistu samo ako u lijevoj ruci odsviraš akord s tri ili više tonova. Ne bih mogao tvrditi 100%, ali sam gotovo siguran da nema sreće kada sviraš sistemom "one fingered", ne znam kako se to zove na rolandu.

Mislim da bi najoptimalnije rješenje bilo da koristiš par traka iz ritma. Naravno, tu bi trebalo izostaviti one trake s melodijskom dionicom jer one stvaraju problem, tj razbijaju harmu.

Treba pokušati i ovako, izostaviti MIDI protokol i iskoristiti "Line In" ulaz na VL3D koji će poslužiti da vocalist prepozna akord. Kaže VUNIMRAV da se VL3D ponaša dobro u ovom režimu rada.

Što se tiče midi songova, morat ćeš svaki song preslušati, pronaći harmonijsku traku (neki strings ili podlogu) i njemu dodijeliti onaj kanal na kojem ti je postavljen vocalist. Drugog brzinskog rješenja nema, osim ako i ovdje ne iskoristiš ovaj Line in ulaz od VL3D.

SMusic studio
11.06.2015, 10:35
Kako, brate mili, iskoristiti LINE IN na vokalistu? Šta da pustim kroz line in, celu pesmu iz klavijature sa bubnjevima, basovima, solo deonicama, gitarama, podlogama?
Šta će iz svega toga vokalist da prepozna kao akord?

Znao sam da ću kad tad zažaliti što ne sviram cele akorde levom rukom.

Jel se svi ostali vokalisti koji imaju midi vezuju na klavijature na lower midi kanal?
Mislim na sve proizvođače, TC helicone, Digiteche itd...

casper
11.06.2015, 10:55
Line in je namjenjen za primanje audio signala, prepoznaje akorde i na osnovu toga kreira prateće vokale. Iako je prvenstveno predviđen za spajanje gitare, može se u njega upiknuti bilo koji audio signal. Ljudi često koriste phone izlaz iz klavijature i spajaju ga u Line in.

Princip spajanja svih vocalista putem MIDIja s klavijaturom je uvijek isti. Vocalist samo prima informacije, a to ovisi prije svega o mogućnostima instrumenta sa kojeg se ona šalje. Tako je BK9 vrlo ograničen i preostaje se snalaziti. Kod Yamahe je to razrađeno vrlo dobro pa postoji više načina i modusa kako poslati midi informaciju prema vocalistu. Za live svirku je namjenjena midi komanda koja šalje info o akordu koji je odsviran, bez obzira da li ga sviraš kao One fingered ili nekeko drugačije. Vjerujem da i kod Korga postoji sličan način.

VUNIMRAV
11.06.2015, 11:27
Evo ja sam se već malo privikao,sinoć mi je jedan naš kolega Veljo malo pobliže objasnio ona moja pitanja,ali@SMusic studio hvala ti što si odgovorio ovde na forumu da bi i ostali čalnovi imali koristi.Caspere,ja sam prikopčao onako kako si mi rekao,što bi rekli,ofrlje sam lower stavio na kanal br 5 i probao 10tak fajlova,bem li ga,radi svaki put,čak nisam ni gledao šta je na njima,u stvari koji je instrument u pitanju.
Caspere,pošto ja ne koristim više od 60tak fajlova (pop-rok-ex yu)možda bi najbolje bilo da pomoću našeg;) PSRUTI-a,sve polako prečešljam i postavim na jedan kanal l ower.Da li da izaberem instrument koji je stalan,strings,pad,hor....ili možda ritam gitaru ili šta već?

SMusic studio
11.06.2015, 11:33
Ti si me nagovarao da kupim BK9, a ovo mi nisi rekao. Sad mi daj pola cifre koliko sam ga platio ili mi namesti ovo sr... da radi !:-w

Šalim se, naravno!

Ovo sa audio signalom bih razumeo da je neki solo instrument u pitanju koji daje jasne tonove ii akorde, ili recimo baš gitara, ali ovoliko instrumenata u signalu sa aranžera + udaraljke, zvončići, zvučni efekti, distorzije i ostalo što sadrže kompletni aranžmani , to će malo teže prepoznati.

To bi onda isto bilo i da pustim svih 16 midi kanala iz klavijature u vokalist, a na vokalistu stavim midi prijem na ALL. Šta bi se tu tek dobilo od harmonije?
Ili, po ovome, mogu bilo koju pesmu, ili tačnije neki instrumental u mp3 ili wav sa nekog playera da pustim u vokalist preko line in i on će mi napraviti tačne harmonije za vokal, jer je to isto kao i da sam priključio aranžer preko audio ulaza.
Malo mi je teže da poverujem da će ovako raditi korektno.
Uostalom, probaću pa ću videti.
Mislim da će mi na kraju ipak najbolje biti da pošaljem neku podlogu, gudače ili neki pad iz neke ACC trake, naravno, kao midi signal, a u krajnjem slučaju ACAPELLA mod, ali zašto sam onda kupio vokalist sa midijem?
Ustvari, krajnje pitanje je zašto sam kupio BK9? :(|)

casper
11.06.2015, 13:13
@VUNIMRAV - to bi bilo najbolje rješenje, pregledati MIDIje i odabrati kanalu gdje svira instrument koji drži harmonijsku liniju, to ne mora nužno biti strings ili gitara, bitno je da su odsvirana tri tona, tj. akord, pored toga moraš paziti da na tom kanalu instrument svira u onim taktovima gdje želiš da vocalist "pjeva"
Da, dobro si spomenuo PRSUTI, odličan program s kojim se to može lako napraviti, tj pregledati sadržaj midija. Kao što sam rekao, Yamaha ima više mogućnosti za "komunikaciju" s vocalistom. Pored ovakvog "direktnog povezivanja" preko instrumenta koji svira na nekom kanalu, moguće je poslati informaciju o akordu koji je upisam u MIDI. On se prikazuje i pored lirycs, a može se unijeti u midi jednostavnom metodom koristeći PSRUTI. Odredimo kanal koji svira akord, po potebi dodamo i bas liniju i jednim klikom je u midi unešena inforamcija chord. (slika 1).
Pored ovoga pristupa, moguće je postaviti i sysex informacije u MIDI traku koje će pokretati vocalist. Ako koristimo VH koji je ugrađen u klavijaturu, tada imamo potpuni komfor jer sa sysex određujemo sve parametre, od uključivanja, isključivanja, efekta na vokalu, volumena pratećih vokala i svih ostalih detalja koji su vezani uz VH2.

Malo se raspisah, vidim da ima ljudi kojima ovo treba, pa možda bude korisno za "Yamahiste".

@SMusic studio - napisao si ovo :D

Yamaha mi nekako sterilno zvuči što se aranžera tiče, nema dušu kao što sam navikao od Rolanda, a nisam siguran ni kako to izlazi na outputima.

i time si me indirektno uvrijedio pa sam te naveo na krivi put, namjerno. he he he, i ja se šalim :D

Line in je koncipiran tako da prepozna točan akord bez obzira što se u audio zapisu nalazi svašta nešta. Današnji procesori ugrađeni u sprave ovoga tipa to mogu odraditi bez problema, jednostavno rade na principu kao naše uho, "čuju i ispisuju". Naravno da se kod pjesama sa specifičnim obradama mogu dogoditi greške ali kada se radi o uobičajenom aranžmanu, to radi vrlo dobro i precizno.

SMusic studio
11.06.2015, 13:55
@casper

Izvađeno iz uputstva za VL3D:

System Exclusive
Since all parameters are controllable by MIDI CC the VL3D does not support
parameter edits via SysEx.

Takođe, nije mi jasno šta ovo znači? Ne treba mi prevod nego šta bi trebalo uraditi sa klavijaturom u ovom slučaju po njihovoj preporuci? Da li transponovati celu klavijaturu ili samo midi kanal sa funkcijom Tx Shift?

Using the VL3D with a Keyboard
The VL3D can provide fully automatic harmony if you are using a keyboard.
Simply connect the MIDI output of your keyboard to the MIDI In of the VL3D.
The VL3D monitors what you are playing on the keyboard and adjusts the
harmonies to fit over the accompaniment. For best results, make sure your
keyboard is tuned to concert pitch (A=440).

casper
11.06.2015, 14:28
Prvi navod govori o tome da VL3D ne može primiti sysex informacije štop znači da ovim protokolom ne možeš napraviti ništa u smislu kontrole. Ono što sam rekao u predhodonom postu vezano uz Sysex, odnosilo se prije svega na VH, vokalist koji je ugrađen u Tyros.

Drugi navod govori o tome da se VL3D može potpuno kontrolirati putem MIDI protolola. No, kada govorimo o BK9 onda si ograničen jer sama klavijatura nema dovoljno parametara namjenjenih za to. Fino štimanje na 440Hz koje spominju se odnosi na usklađivanje frekvencija. Kod BK9 se to nalazi u Global > Tunning .

Oba uređaja (VL3D i BK) trebaju imati istu vrijednost, u ovom slučaju je to 440Hz.

SMusic studio
11.06.2015, 15:48
Ala su objasnili konekciju sa klavijaturom: "prosto spojiš klavijaturu midi out sa vokalistom midi in i vokalist prepoznaje šta svirate i pravi harmonije".

Ovo kao da je neko dete pisalo, baš su ga objasnili detaljno.
A ja baš mislio da vokalistu možeš da naručiš pesmu i on ti sam peva. Da ovo nisu napisali, ja ne bih znao čemu ovaj uređaj služi. Ej, ovo je uputstvo uz uređaj=))

hvala Casper !

VUNIMRAV
13.06.2015, 09:26
Sinoć i noćas radio sa ovim VLD3,u MIDI modu i mogu reći da sam zodovoljniji nekgo sa performerom,ne moram se zezati sa odredjivanjem i zadavanjem tonaliteta.
Nego,caspere,ja bih ipak da idem mikrofonom u mixer,nekako mi se čini da mic mogu lakše naštelovati,onda ne znam ni koliku osetljivost da mu dam na VLD3,ako malo pojačam da se čuje onda mi pikuje ono svetlo iznaca"vocal"što naravno n ije dobro.Ja sam sinoć probao ići iz AUX3 u mikrofonski ulaz u vokalistu i sa dava kabla vratiti u stereo,ali nešto mi je počelo proivodit neke zvukove...efekte šta li tako da sam brzo prebaci i vratio na prvobitnu kombinacuju.
Pitanje,da li da signal vokalistu dam iz mixera sa običnim kablom sa banaom iz AUX3 u input ili iz AUX3 u microfonski ulaz(imam takav kabel,ostao mi od performera i vratim sa ova dva redovno ili nekako dragačije,želeo bih danas i to isporbati i da oslobodim moj mikrofon,nekako me i nervira da sam vezan za vokalist.

casper
13.06.2015, 10:02
Kao što sam rekao, povezivanje MIDIjem je uvijek bolja opcija, vocalist radi preciznije. Drago mi je da si zadovoljan na gaži, vjerujem da će vrijeme i iskustvo donijeti nove i bolje doživljaje.

Preko PP sam ti predložio da mikrofon upikneš u vocalist samo radi toga da u početku izbjegneš moguće probleme koji nastaju kod krivog spajanja. Sada, kada si dobio ono što želiš, kada si malo ušao u rad s uređajem, možeš spajati vocalist na način da tako ga mogu koristiti svi oni koji pjevaju na bini.

Dakle, pjevački mikrofon uštekaš u mixer (mislim da imaš PM1000/2), a njegov signal proslijediš preko AUX3 u vocalist. Koristi balansirani kabl (slika1) i koristi MIC ulaz na VL3D. To je sve.

Problem koji ti se javio "... ali nešto mi je počelo proivodit neke zvukove..." je vjerojatno vezan uz dva potenciometra koji su bili pojačani (slika2). Njih obavezno postavi na nulu.

VUNIMRAV
13.06.2015, 10:07
Hvala legendo,baš si car!!!!!!
Dodato:
Evo da dodam jedno pitanje!Noćas sam radio i koristio VLD3 na celoj mikseti(mic je uključen u kanal na mixeru),medjutim vokal mi se čuje iako je samnjen na kanalu,to ne bi trebalo zar ne,i za glasnoću samog vcl efekta su mi nekako puno odvrnuti potenciometri i sam plavi AUX3.Da li tako treba biti?A da,potenciometar na samom VLD za volumen,imam osećaj da ne reaguje iako je provereno ispravan.

casper
14.06.2015, 11:12
i za glasnoću samog vcl efekta su mi nekako puno odvrnuti potenciometri i sam plavi AUX3.Da li tako treba biti?

On mora biti stišan do kraja, to je uzrok što se mikrofon čuje i kada je njegov kanal stišan.
Možda se time odmah riješi i ovo
A da,potenciometar na samom VLD za volumen,imam osećaj da ne reaguje iako je provereno ispravan.

a možda te samo osjećaj vara. :D

VUNIMRAV
14.06.2015, 11:15
Ma nisam mislio na potenciometr eveć na šiber plavi,a ona dva potenciometra sam smanjio kako si nacrtao u prethodnim postovima.

casper
14.06.2015, 11:29
Hmmm, onda ne bih znao što "ga muči". U svakom slučaju, mikrofon se ne bi smio čuti kada mu stišaš kanal. Malo testiraj, predpostavljam da su kablovi OK.
Ajde opiši sve što imaš uključeno u mixer i na koji način si povezao vocalist s mixerom.

VUNIMRAV
14.06.2015, 11:37
Evo ovako postavka od prekosinoć: mic uključen direkton u vcl u mikrofonski ulaz-tropolni.Iz vcl dva ispravna kabla (iz line out) u jedan stereo kanal.Sve je radilo kako treba,ali ja sad hoću da mi svi korisnici-vokali idu preko vcl-miksera,a i nervira me to što mi moj mic nije odvojen i direktno uključen u mixer.
Sinoć sam sve to probao ali veza izmedju mixera i vcl je bila iz AUX3 pa u isti mic ulaz-topolni a izlaz sam ostavio kao prethodne večeri sa dva kabla u stereo,medjutim nisje išlo.Onda sam prvi kabael iz vcl(predpostavljam da je svaki prvi L ujedno i L/mono uključio u stereo retur na mixeru.Imao sam signal-vcl ali onako kao sam opisao u dodatom postu,vrlo tih u odnosu na pojačanje i čuo se i kad se smanji mikrofon na kanalu.Eto tako sam uradio,e sad ,bem li ga!??
Dodato:
Izgleda da kada se uključi dugme "Aux3 post",da se onda ne čuje mikrofon!!!

casper
14.06.2015, 12:17
Moguće da je problem u kablu s kojim ideš iz mixera (AUX3) u mikrofonski ulaz u vocalistu (ulaz-topolni zovimo ga pravilnim imenom - XLR). Da bi bio siguran da nije do njega, uzmi jedan kabl s kojim spajaš klavijaturu (banana - banana ili stručnije 1/4″ TRS) i spoji ovaj AUX3 i VL3D na Line in ulaz.
Probaj i javi kako se ponaša, moraju biti stišani svi "mali plavi potenciometri" na mixeru osim onog na mikrofonskom ulazu i šibera na masteru.

Ovaj AUX 3 POST ne bi trebao imati veze s problemom. A i moraš biti siguran, ako ti se samo čini, možda se nisi dobro naspavao od sinoć. :D


#####################

Sada sam bolje pogledao ovaj VL3D i vidim da cijelo vrijeme pogrešno pišem i koristim izraz Line in, a u stvari sam trebao pisati Guitar In. To se odnosi na postove 1 (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=280920&postcount=80#axzz3d1ttnKZR), 2 (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=280922&postcount=82#axzz3d1ttnKZR) i 3 (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=280925&postcount=85#axzz3d1ttnKZR) na ovoj temi.

Guitar In služi za spajanje gitare, tj. audio signala kojeg vocalist prepoznaje, procesira i na osnovu njega stvara preteće vokale.
Line In je uobičajeni 1/4″ TRS ulaz za pjevački mikrofon, ista mu je namjena kao ovaj Mic In (XLR) koji se nalazi odmah do njega.

VUNIMRAV
14.06.2015, 12:24
Jbg,taman sam spakovao opremu,to još nisam probao,čim budem probao -naravno obaveštvam!!!

SMusic studio
25.06.2015, 10:50
Kako da spojim ovo čudo na računar da bih mogao u Cubase da uradim prateće vokale sa već gotovom i snimljenom osnovnom vokal trakom?

Snimio bih prateće vokale odvojeno od main vokala u posebnoj traci ili više pojedinačnih pratećih vokala na više posebnih traka radi lakšeg miksanja u masteringu.

velja87
25.06.2015, 23:08
Zavisi kakvu zvucnu karticu imas. Traku sa akordima spojis na guitar in(odaberes u programu i posaljes na odredjeni izlaz na zvucnoj pa sa tog izlaza u guitar in). Mozes i bez ovoga odaberse prosto tonalitet.
U line in prikljucis traku sa glavnim vokalom kojeg hoces da harmonizujes(opet je potrebno da odaberse traku i posaljes na zaseban izlaz).
Ma kraju line out spojis na zvucnu tamo gde su ulazi za snimanje i odaberse novu traku u programu gde ce to biti i snimljeno dakle prateci vokali.
Harmoni mix podesis na skroz desno da bi se samo culi prateci vokali.
Naravno na samom vokalistu treba da podesis ulazne signale kako valja da bi to radilo.

SMusic studio
26.06.2015, 00:34
Hvala lepo, sad mi je jasno. Mnogo sam glup:(|), zaboravio sam da na kartici Fast Track Pro imam 4 izlaza a ne samo 2, pa ću moći da rootujem koju traku hoću na bilo koji od 4 izlaza sa kartice. A baš sam se pitao kako da iz kartice ubacim traku sa vokalom u vocalist, kada su mi oba izlaza vezana na monitorske kutije. :confused:
Uvek sam do sada koristio samo 2 izlaza pa sam ovo prevideo, a trenutno mi je studio u renoviranju pa mi je oprema spakovana.
Živ bio, Veljo !:)>-

Alen P
21.07.2015, 20:24
Halo momci. Pitanje, razlika između tog Digitecha i VoiceLive 2-VoiceLive touch?
Pitam jer vidim da rabljenog nema ispod 200 eura a svako malo se može naći koji od navedenih TC Helicona za te novce. I, kolika bi bila stvarna vrijednost rabljenog Digitecha-pošto ne znam pošto su bili novi... Hvala puno.

GorŠtak
19.10.2015, 08:56
Imam jedno pitanje,malo je off topic,ali i nije. Naime,posedujem Yamahu EMX88s i moje potrebe zasada zadovoljava u smislu snage,ali efekti nisu zadovoljavajući,pa sam cak i razmisljao da promenim miksetu,ali sta kupiti,za dobar sound,treba i novca. Tako da se dvoumim da li da kupim dobar efekt procesor ili ovaj vokalist? Konkretno me interesuje kakvi su efekti na njemu,znaci vokalist kao vokalist mi je takodje bitan,ali je sekundarna stvar u ovom slucaju?Zamolio bih kolege koji imaju iskustva sa ovim procesorom da mi pomognu u donosenju odluke.

veselinovicvs
20.02.2016, 23:22
Da li se na VL3D moze smanjiti-ugasiti LEAD VOKAL?Pitam zbog spajanja vokalista preko AUX-a na vise mikrofona.

casper
21.02.2016, 01:36
Okreneš potenciometar HARMONY MIX potpuno u desnu stranu i čut će se samo prateći vokali.

veselinovicvs
21.02.2016, 21:44
Jel moze neko da mi objasni razliku izmedju DIGITECH LIVE 3 i DIGITECH VL3D?Posto nema da se kupi nov VL3D?Ili mozda negde ima?

Mislim kontam da je LIVE 3 predvidjen za gitariste ali da li su funkcije iste?I da li GUITAR IN ulaz,koji bi meni sluzio za prepoznavanje akorda,moze da bude i stereo?Posto sviram na PA600 ali ritmove farbam sa KETRON modulom SD1000 i fakticki sve sto se tice aranzerske strane ide iz SD 1000 u mix medjutim on ima 2 cinca kao izlaze.I sad,nebitno bio VL3D ili LIVE 3 da li bi mi pravilo problem ako bi iz tih cinceva sa SD1000 isao sa 2 kabla u harmonajzer u GUITAR IN.Nadam se da ste me razumeli.

andjela987
24.02.2016, 17:01
Nebitno bio VL3D ili LIVE 3 da li bi mi pravilo problem ako bi iz tih cinceva sa SD1000 isao sa 2 kabla u harmonajzer u GUITAR IN.Nadam se da ste me razumeli.
Neznam kako bi ti se ponašao sa takvim spajanjem,ali imaš po meni bolju opciju.Spojiš SD5 midi kablom sa VL3D.Iz SD5 midi out na vokalist midi IN. VL3D automatski prepoznaje akordacije,da li sa aranžera ili sa midi fajla.
I to šljaka opasno.

VUNIMRAV
13.04.2016, 07:50
Pitanje za poznavoce VLD3:
Ovaj vokalist koristim tako što ga postvim u gitarr mod(čini mi se da je bolje nego u middi mod) i spojim ga midi kablovima sa aranžerom.Čini mi se da dok pevam malo za....va,u tom smislu da mi glas "prebaci" pitaj boga u koji tonalitet i interval.Znam da je jako bitno kako "uhvatim" akord,to je već negde pisano,a da li možda postoji nešto u njegovim postavkama što treba odraditi i podesiti a da ja nisam podesio?Acapella mod ne bih koristio zato što nemam vremena da se zezam sa određivanjem tonalitea,jer su to rlo loše odradili na samomom vokalistu.

mihal
14.04.2016, 15:48
Ja sam Moj Digitech VL3D povezao preko midi , namestio izlaz da mi salje Gitaru/kontru. Harmony i humanize mi je na oko 30% i to uglavnom dobro radi ...ako pevac dobro peva. Ako ne onda je bolje raditi bez njega jer upropasti i to sto je dobro...Pozz

VUNIMRAV
14.04.2016, 17:38
Pevač sam ja i što se tiče tačnosti tu je ok,nego mene interesuje,to tvoje "uglavnom" koliko je to u procentima,jer i meni radi,ajmo reći,uglavnom dobro,ali ja nisam zadovoljan sa tim "uglavnom"!To je nekih 60% kod mene,a doka sam imao performer bilo je i do 85%.mislim da je problem u hvatanju akorda,u toku svirke možda nekad uhvatim slučajno prvi ton tercu ili kvintu ili bilo koji drugi interval od kog se sastoji akord umesto osnovnog tona pa mi vokalist "očita" tu zapoved!!??
Mislim da je o ovome pisao Casper,evo čekamo njega da se oglasi ili Veljo,ili bilo ko ko zna nešto o tome.
Znam da je sa fajlovima kad se radi tačnije i kad se radi "acapella" ali ja neću tako jer nemam vremena za prebacivanje i odredjivanje tonaliteta.

sale_band
15.04.2016, 17:08
Kako mozes na guitar mode da spojis midi kablom??
Tebi onda vokalist uopste ne registruje harmoniju :)

Za aranzer moras koristiti midi mode, i najbolje je slati lower midi traku u VL3D jer salje informaciju "na prvu"

VUNIMRAV
16.04.2016, 12:11
Sale,ajde malo pobliže,krko je znanje!!! :D
Inače,imam i ga midi mod i na gitar,kako,je... l iga ne znam!!?Osim toga,koristim A midi za midi terce.

sale_band
16.04.2016, 19:49
Guitar mode "čita" audio informaciju (audio in) a midi mode čita midi informaciju (midi in)
Ako si u gitar modu a saljes midi informaciju, onda ne radis nista...
Dodato:
Davno sam imao vl3d pa sam zaboravio detalje, znam da za midi moras da mu podesis koli midi kanal ce da prepoznaje harmoniju, ja sam koristio kanal 4 a iz klavijature sam slao lower traku na midi out kanal 4...

Sad razmisljam da ga uzmem ponovo, mislim da je odlicna sprava

VUNIMRAV
18.04.2016, 09:39
Reseno i daleko daleko bolje,i tacnije,procenti dosli do 90 :lol: vise niti moze niti mi treba.
Hvala @sale__bend ,a posebno hvala Casperu koji je to opet lepo objasnio,nacrtao,uslikao,poslao......JBG,nekima treba crtati,ali ja se tesim sa onima kojima ni cratanje ne pomaze.
Momci hvala VLD3 radi onako kako treba i da,rade i medi terce nesmetano!!!

casper
18.04.2016, 10:15
@sale band je dobro primjetio, spajanje kabla u Guitar mod nema veze s midi protokolom. No, nije u tome bio glavni problem kod povezivanja Tyros-a s VLD-om. Problem su stvarale MIDI terce koje koristi @VUNIMRAV.

Ako netko naleti na iste poteškoće, možda mu ovo objašnjenje pomogne. Dakle, "iz igre" je potpuno izbačen audio kabl i spajanje u Guitar mod ulaz VLD-a. Iz mog iskustva, taj ulaz dobro funkcionira samo za gitaru, spajanje s aranžerom rezultira vrlo nepreciznim pratećim vokalima. Rekao bih, više štete nego koristi.

Kod @VUNIMRAV-a MIDI terce koriste MIDI A terminal. Za spajanje Tyros 3 sa VLD-om smo iskoristitli MIDI B. Midi kabl je spojen na stražnji izlaz Tyrosa u MIDI B OUT, a s druge strane u MIDI IN VLD-a. U podešavanjima VLD-a smo postavili 5 kanal za primanje podataka, a kod Tyrosa smo odredili da LOWER šalje informacije o trenutno odsviranom akordu. I to je sve, slika govori tisuću riječi. (FUNKCTION MENU > MIDI > EDIT)

VUNIMRAV
31.08.2017, 19:00
Caspere,da li se i kako može spojiti VLD 3 sa laptopom i da mu "komnanda" bude midi fajl koji se pušta sa lapotopa?

casper
31.08.2017, 19:26
Improvizacija ...
AKo bi koristili audio signal kao "kontrolu" onda laptop i VLD treba spojiti kablom iz slušalica laptopa. U tom se slučaju midi fajl ne čuje van.
Ako koristimo MIDI kao "kontrolu onda moraš imati neki dodatni hardvare koji bi slao taj podatak.
Za što ti konkretno treba, za kakvu upotrebu. Live nastup, snimanje kod kuće ...

VUNIMRAV
31.08.2017, 20:50
Jedan kolega kupio i pita mene pošto ga imam i ja,a ja mu kažem ja ne znam ali znam ko zna i eto!

Kad radi sa girtarom onda ide ono redovno ali često ide raditi sam pa pusta fajlove.

casper
31.08.2017, 20:52
I sad bi kolega otišo u birtiju, pustio vanbasco na lap, spojio vld i pjevaaaaj mi pjeeevaj sokoleee ... :D
Pitaj ga za što mu treba pa ćemo dati savjet.

PS. sad vidim dopunu postu, ako nastupa s gitarom, nema idealnijeg, spoji gitaru u VLD i pjeva .. ovo s laptopom je malo veća improvizacija

VUNIMRAV
31.08.2017, 21:05
On i još jedan sviraju akustične gatare,kako to sad zovu Unplugett" :D i kad tako radi onda ide u gitar mod...i to funkcioniše savršeno,ali on nekada ide i sam i odradi svirke gde se sve i svašta peva ali je zabavnjak uglavnom i tad pušta fajlove pa bi probao iskoristiti vld da mu pomogne.

casper
31.08.2017, 21:33
Ako ga koristi uz laptop s audio signalom kao "kontrolom" VLC-a, nedostaje mu izlaz iz laptopa do mixera. Znači da ta opcija otpada.
Za midi kontrolu mu treba dodatni midibox.

Ako već svira gitaru, neka pusti midi s laptopa, a VLC kontrolira s gitarom preko Guitar In.

casper
31.08.2017, 22:29
Kad smo već na temi, postavit ću sliku kako spojiti VLD sa PowerMate2. Na ovaj način više članova banda može koristiti vocalist ali samo treba kontrolirati (smanjivai/pojačavati) AUX 3 na kanalima mikrofona.

VUNIMRAV
01.09.2017, 16:57
Hvala Caspere.legenda si,po ko zna koji put!!!!